Acta Diurna
A
C
T
A

Opgravingen

 
Uit 'De Morgen' van 27/09/2003

Archeologen ontdekken groot amfitheater in Spaanse stad Córdoba

Archeologen hebben in de Zuid-Spaanse stad Córdoba een van de grootste amfitheaters uit de geschiedenis van het Romeinse Rijk ontdekt, zo meldden lokale media gisteren.
De ruïnes van de antieke schouwburg zijn ontdekt tijdens voorbereidingen voor de bouw van een nieuw universiteitsgebouw. Burgemeester Rosa Aguilar beloofde de overblijfselen in de oorspronkelijke staat te bewaren.
Het amfitheater zou het op twee na grootste in het Romeinse Rijk geweest zijn. Alleen het Colosseum in Rome en het amfitheater van Carthago in het huidige Tunesië hebben nog grotere afmetingen. Volgens de krant Diario Córdoba is de grootste as van het bouwwerk 178 meter lang en was het gebouw 20 meter hoog.
Volgens experts werd het amfitheater van Córdoba tussen de eerste en de vierde eeuw gebruikt. Het complex, waar gladiatorenspelen werden gehouden, had een capaciteit van 30.000 toeschouwers. Het gebouw is later geplunderd en verviel tot een ruïne. De Romeinse verovering van het Iberisch schiereiland werd gevolgd door de komst van de Moren, die tussen de negende en de tiende eeuw woningen bouwden op de plaats waar het amfitheater had gestaan.
Volgens universitaire bronnen zal er veel geld nodig zijn om de kosten van de blootlegging te betalen. Vijf zesde van het complex ligt nog onder vijf meter zand. (DPA)