Acta Diurna
A
C
T
A

Opgravingen

De Morgen, 21/02/04
Auteur: Nica BrouckeForum Romanum wordt allicht archeologisch themapark

 

Historici en archeologen reageren verbijsterd op de plannen om het Forum Romanum een drastische opknapbeurt te geven en meteen ook de bressen in de buitenste muur van het Colosseum te reconstrueren. Toch ziet architect Carlo Aymonino geen graten in zijn voorstel. Op 21 april, de vermoedelijke stichtingsdatum van Rome, legt hij zijn controversiële 'herstelplan' aan burgemeester Veltroni voor.

Nochtans is Carlo Aymonino niet de eerste de beste. Deze 78-jarige émincence grise doceerde architectuur aan de universiteit van Rome en was rector van de universiteit van Venetië. De professor kreeg de opdracht om het Forum Romanum, de bakermat van onze westerse cultuur, een facelift te geven. Volgens de Britse krant The Times, die de plannen kon inkijken, wil Aymonino de buitenmuur van het Colosseum reconstrueren en de Via dei Fori Imperiali, de lijnrechte straat die het Forum doorkruist, afbreken. Hij vindt dat deze 'vandalenstreek van Mussolini' de integriteit van het Forum aantast. "En zodra we daar van af zijn", zegt Aymonino in The Times, "moeten we het Colosseum aanpakken. De hiaten in de buitenste muur moeten met baksteen gereconstrueerd worden."
De Romeinse keizer Vespasianus liet het Colosseum in 70 na Christus optrekken met 100.000 kubieke meter marmer. Aymonino vindt het zonde dat het monument al eeuwen in puin ligt. Het plan om de buitenmuur van het amfitheater te metselen heeft hij al besproken met Adriano La Regina, de Romeinse intendant archeologie.
Diens collega, Andrew Wallace-Hadrill, directeur van de British School in Rome en expert in Romeinse archeologie is onthutst. "Een architect die vindt dat een oud bouwwerk 'teleurstelt' door zijn deplorabele toestand, heeft absoluut niets begrepen van de magie van het verleden", zegt hij. "Met de computer kunnen we gemakkelijk genoeg een idee krijgen van de oorspronkelijke luister. Het echte Colosseum op de site reconstrueren, staat gelijk met de vernietiging ervan." Ook Andrea Caradini, professor klassieke archeologie aan de universiteit van Rome en belast met de opgravingen van het Forum, vindt de reconstructie "een absoluut afgrijselijk idee."
Ondanks het verzet zet Aymonino zijn plannen door. Zo wil hij grote schoonmaak houden op het Forum. "Alle onkruid en gruis en alle negentiende eeuwse rommel moet weg. En tussen de ruïnes door moeten nieuwe paadjes worden aangelegd."
Professor Wallace-Hadrill vreest dat Aymonino van het Forum Romanum een archeologisch themapark wil maken. "Ik maak me ernstig zorgen over de reconstructie van oude monumenten. Alsof ruïnes op zichzelf niet voldoende te vertellen hebben."