Acta Diurna
A
C
T
A

Opgravingen

De Standaard, 22/03/06Sarcofaag van 2.500 jaar oud ontdekt

Tekeningen op een sarcofaag, die op Cyprus werd gevonden, tonen scènes uit de Ilias en de Odyssee.

Bouwvakkers hebben een sarcofaag van 2.500 jaar oud ontdekt in het westen van het Griekse eiland Cyprus. De tekeningen op de stenen kist zijn goed bewaard gebleven. Bijzonder is dat ze fragmenten beschrijven uit de heldendichten Ilias en Odyssee van de Griekse dichter Homeros.

Volgens Pavlos Flourentzos, de directeur van het Cypriotische overheidsinstituut voor de oudheid, is de sarcofaag een heel belangrijke vondst. ,,Niet in artistiek opzicht, maar door het onderwerp en de rode, blauwe en zwarte kleuren van de tekeningen.''

Er zijn in Cyprus nog maar twee gelijkaardige sarcofagen gevonden, maar hun versiering is niet zo duidelijk. De ene sarcofaag bevindt zich in het Metropolitan Museum of Art in New York en de andere in het British Museum in Londen.

De sarcofaag werd vorige week ontdekt in een graftombe in het dorp Kouklia, nabij het toeristische Paphos. De graftombe werd volledig geplunderd in de oudheid.

Volgens Flourentzos dateert de kist uit 500 voor Christus, toen het eiland in het oosten van de Middellandse Zee beïnvloed werd door de Griekse cultuur. ,,De stijl van de sarcofaag is heel eenvoudig en heeft weinig te maken met latere prototypes van de oudheid.''

Archeologen denken dat de tekeningen gebaseerd zijn op de Ilias en de Odyssee van Homeros. Op de tekeningen herkennen ze namelijk de Griekse held Odysseus. Op een van de scènes is te zien hoe de zwervende held Odysseus samen met zijn bemanning ontsnapt uit de grot van de cycloop Polyphemos. Dat doet hij door zich onder de kudde schapen van Polyphemos te verbergen terwijl de dieren de grot verlaten.

Een andere scène beschrijft een gevechtsscène uit de Ilias, het epos over de oorlog tussen Grieken en Trojanen. Daarin neemt Odysseus het op tegen het Trojaanse leger, dat uitgerust is met paarden en strijdwagens.

Volgens de archeologen verwijzen de scènes naar de status van de dode. ,,Het was waarschijnlijk een krijger. Waarom zouden er anders twee scènes van Homeros met Odysseus in de hoofdrol op staan?'', aldus Flourentzos.

Homeros stelde vermoedelijk rond 800 voor Christus de Ilias en de Odyssee samen. Dankzij mondelinge overlevering werden de epische gedichten twee eeuwen later neergeschreven. Ze waren de populairste verhalen in het oude Griekenland en ook nu nog horen ze bij de bekendste boeken uit de geschiedenis.

© The Guardian

Van George Psyllides, © The Guardian