Acta Diurna
A
C
T
A


Boeken

  


VerhalenBoeken

Caligula. Een biografie - Aloys Winterling

Caligula, die regeerde van 37 tot 41 na Christus, geldt als het prototype van de Romeinse keizerswaanzin: hij had een incestueuze relatie met zijn zusters, wilde zijn paard benoemen tot consul en was van plan om zijn zetel van Rome naar Alexandrië te verplaatsen. Hij vervolgde senatoren op gruwelijke wijze en zonder enige aanleiding. Uiteindelijk eiste hij zelfs dat ze hem zouden vereren als een god.
Zo staat het althans te lezen in veel antieke bronnen. En hoewel reeds lang bekend is dat deze bronnen zeer aanvechtbaar zijn, de suggestie die eruit sprak was en is hardnekkig.
In deze nuchtere én geestige biografie beschrijft de auteur het korte maar heftige leven van de keizer van alle overdrijvingen ontdaan. Hij toont aan dat het keizerschap van Caligula gekenmerkt is door dramatische conflicten die door samenspanningen van senatoren en de overtrokken reactie van de keizer daarop volkomen uit de hand liepen.
Na de moord op Caligula tijdens een paleisrevolutie zorgde de vernederde aristocratie ervoor dat de nagedachtenis aan de keizer doortrokken werd van zijn zogenaamde ongebreidelde krankzinnigheid. De senatoren móésten wel optreden om te voorkomen dat het keizerrijk uiteen zou spatten, zo werd de officiële lezing. Maar hun eigen zeer dubieuze rol in het geheel werd netjes onder het tapijt geschoffeld.

Aloys Winterling zorgt er met dit boek voor dat dat tapijt weer opgeschud is en de waarheid in volle omvang aan het licht komt, een waarheid even spannend als opmerkelijk.

Aloys Winterling (1956) is sedert 2002 professor Antieke Geschiedenis en Historische Antropologie aan de uiniversiteit van Freiburg im Breisgau (D).

Roularta
234 blz, € 22,50
ISBN 905466777X