Bieren
Andere Bieren
Voordrachten
Glenn Castelein verzorgt voor geïnteresseerde groepen van max. 30 personen een reeks van voordrachten over bier in gans Vlaanderen.
Contact
Picobrouwerij Alvinne
Mellestraat 138
8501 Heule

info@alvinne.be
wegbeschrijving

Davy Spiessens
0496/35 96 19
Glenn Castelein
0486/55 53 14
   
 
Podge B.I.S.
   
  Podge Belgium Imperial Stout is een diepzwart bier (alc. 10,5% vol) met een romige schuimkraag. Het is ongefilterd en niet gepasteuriseerd met hergisting op fles. Naar een origineel recept, gebrouwen in onze eigen picobrouwerij.

Podge B.I.S. heeft een complex aroma van gebrande mouten en alcohol. De aanhef is lichtzoet met toetsen van koffie, zwarte chocolade en opnieuw alcohol. Er is een lange bitter droge afdronk. Een heel volmondig degustatiebier

Ingrediënten: water, pilsmout, 6 speciaalmouten, hop (Challenger en EK Goldings), donkere kandij, kristalsuiker, gist Wyeast Irisch Ale.

Ten minste houdbaar tot 8 jaar na botteldatum.

Cat. S - Stamwortgehalte: 24,3°P
Kleur: 302 EBC - Bitterheid: 48 EBU


 

In de "Zytholoog nr. 9" vatte Casimir Elsen het verhaal van Podge Belgian Imperial Stout als volgt samen:

Belgian Imperial Stout

<< Het nieuwste en wellicht meest speciale bier werd voor het eerst gebrouwen op 17 april. De naam verwijst natuurlijk naar de beroemde Imperial Russian Stout, de Britse bierstijl die indertijd ontwikkeld werd voor de export naar het Russische tsarenrijk en die bij onze overzeese buren nog steeds door enkele brouwerijen geproduceerd wordt.

Dat Alvinne nu een bier in die stijl brouwt heeft dan ook een Engelse achtergrond. Het was de Britse bierkenner, bierspecialist en organisator van bierexcursies Chris Pollard - bij bierliefhebbers beter bekend als 'Podge' - die met het idee kwam tijdens het Zythos Bierfestival. Hij bestelde bij brouwerij Alvinne het bier, waarvoor hij heel precies de specifieke kenmerken van een imperial stout opgaf. De brouwers maakten aan de hand daarvan een proefbrouwsel van 120 liter, dat ze verdeelden in 4 vaatjes van 30 liter. Elk vaatje werd dan vergist met een verschillende gist: Irisch, Scottisch, Withbread en de T58 die Alvinne voor haar eigen bieren gebruikt.

Tijdens het paasweekend kwam Podge met een groep Engelse bierliefhebbers naar de brouwerij om te proeven en te beslissen welke van de 4 proefbrouwsels uiteindelijk zou gebrouwen worden. Het was een opdoffer voor het chauvinisme van de Engelse bierdrinkers, dat ze precies het brouwsel met de Scottischgist als beste kozen! In onderling overleg en overwegend dat het bier toegankelijk moet zijn voor een zo breed mogelijk bierpubliek, werd uiteindelijk toch geopteerd voor het bier met de Irischgist. >>

 
 
Brouwerijbezoek
Small is beautiful. We dragen dan ook met trots de titel van kleinste brouwerij van Vlaanderen. Onze brouwerij is te bezoeken voor groepen tot maximum 50 personen of voor individuen. Bezoek kan enkel na afspraak via mail of telefoon.
Brouwcursus

 

Verkoop
Cafés & Verkoopplaatsen