Bike & Breweries

                     Logo
Belg = Bier. Voor WOI telde ieder dorp in Vlaanderen minstens één brouwerij. Vandaag leeft de biertraditie verder in een 100-tal brouwerijen. De recente erkenning van de Belgische biercultuur als Unesco Werelderfgoed bewijst de grote verscheidenheid en de rijke, unieke traditie van het bier in het land. Dit stimuleert om naast de eeuwenoude recepten nog meer te experimenteren met bierstijlen, gistingswijzen, brouwtechnieken en diversiteit aan smaken en aroma's. In de Westhoek vind je enkele van 's werelds beste brouwerijen, dé Hoppestreek van het land, talrijke bruine volkskroegen en nog zoveel meer! Tijd om op onze fiets te springen en op (proef)onderzoek te gaan...

37 km Hop on the Bike & Brew (Poperinge)

Poperinge werd, net als Ieper voorspoedig dankzij het spinnen van wol. In 1322 kende de graaf van Vlaanderen echter het alleenrecht van het laken toe aan Ieper. Een dreun voor Poperinge, maar "de keikoppen" bleven ondanks een verloren proces en veldtocht niet bij de pakken zitten. Ze startten onder invloed van de leenheer St Bertinusabdij uit Sint-Omaars met hopteelt als alternatief en kregen het voorrecht van hop eind de 14e eeuw. Tijdens WO I was Poperinge de 1e niet door de Duitsers bezette stad achter het front. Hier konden de frontsoldaten herstellen en 'ontspannen' na de hel aan het front. Alle facetten van deze geschiedenis komen aan bod tijdens deze prachtige rit langs de hoppevelden.

We bezoeken onder andere de hoppeboer, waar al eeuwenlang met liefde en vakkennis wordt geteeld, laten ons rondleiden in de brouwerij van St Bernardus met splinternieuw bezoekerscentrum of brouwerij Van Eecke (Hommelbier, Kapittel, Watou's Witbier) in het brouwers - en kunstenaarsdorp Watou en proeven 's werelds beste bier, de Trappist West-Vleteren In De Vrede naast de Sint-Sixtusabdij (gesloten op donderdag en vrijdag, juli/augustus enkel vrijdag gesloten). Hier kan men in het Claustrum kennismaken met het leven in de abdij en de brouwerij en de dagelijkse rituelen van de paters van Sint-Sixtus.

Deze uitstap kan gecombineerd worden met een streekgerecht in een van de vele heerlijke eetgelegenheden onderweg. Een bezoek aan het Hopmuseum in Poperinge is daarnaast een absolute aanrader. In het stadsschaalcomplex werd vroeger hop gewogen, gekeurd en gestapeld. Je vindt er een uitgebreide collectie authentieke hoptuigen, aangevuld met audiovisuele fragmenten en een collectie van 1800 Belgische bieren. Je beleeft er de geschiedenis en de levenscyclus van de hop.

42 km = 35km Hop on the Bike & Brew (Poperinge) + Brouwerij De Plukker

Brouwerij De Plukker is een unieke biologische brouwerij opgericht door een hopteler met het lumineuze idee om het bier te gebrouwen met uitsluitend eigen geteelde grondstoffen. (op afspraak in groep of aansluitend bij andere groep)

51 km = 35km Hop on the Bike & Brew (Poperinge) + Smokkeldorpen aan de Schreve

Roesbrugge-Haringe, Beveren, Stavele, Watou en Abeele zijn kleine maar fijne dorpjes aan de grens met Frankrijk en spelen de hoofdrol in tal van spannende smokkelhistories van tabak en alcohol.

67km = Hop on the Bike & Brew - Ieper - Poperinge - Ieper

Vergeet de vete, vertrek vanuit Ieper via mooie plattelandswegen naar Poperinge, leg de Hop on the Bike & Brew-route af en keer terug naar Ieper via de Galgebossen en het Ieperleekanaal. In Ieper is er de mogelijkheid om de stadsbrouwerij De Kazematten te bezoeken in een unieke setting, namelijk onder de vestingsmuren. Hier worden de bieren Wipers Times 14 & 16 en Grottenbier Santé gebrouwen. (bezoek mogelijk op zaterdag van 15-17u). Volgende leuke bruine kroegen met een zeer uitgebreide biermenukaart bieden mogelijkheid tot een waardevolle afsluiter: Café De Hopperie (meer dan 300 soorten, 7 op vat), Kaffee Bazaar (+100 bieren), Sint-Arnoldus Biercafé (25 lokale bieren op vat).

104 km = Hop on the Bike & Brew - Poperinge - Diksmuide - Poperinge

Deze fantastisch mooie en vlakke route gaat een stapje verder en combineert de Hop on the Bike & Brew-route van Poperinge met een heen- en terugrit naar Diksmuide via de krinkelende winkelende waterwegen. Ook daar valt namelijk heel wat moois en lekkers te ontdekken!

Na het Poperingse deel bereiken via de pittoreske dorpjes Stavele, Gijverinkhove, Izenberge en Alveringem het Mout - & Brouwhuis De Snoek in Fortem, de enig resterende volledig authentieke brouwerij uit de 19e eeuw in Vlaanderen (met museum en herberg). Via Lampernisse bereiken we Diksmuide, met de Yzertoren, het historische centrum, enkele leuke eetadressen en 2 microbrouwerijen (Papegaei en Dolle Brouwers) een uiterst interessante stad om even halt te houden. De brouwerij Dolle Brouwers te Esen wordt vandaag weleens dé specialiteits-bierbrouwerij van Vlaanderen genoemd. De geschiedenis gaat terug tot 1835 toen dokter Louis Nevejan de brouwerij, later met stokerij, stichtte. In 1980 namen De huidige Dolle Brouwers de brouwerij over, waar ze het 'Oerbier' brouwden. Later volgden Arabier, Boskeun, Stille Nacht, Dulle Teve... (brouwerijbezoek mogelijk op zondagnamiddag vanaf 14u of op afspraak vanaf 30 personen). Via het natuurdomein De Blankaart komen we in Reninge, waar een bezoek aan seizoensbrouwerij Vandewalle (kleinste huisbrouwerij van West-Vlaanderen) voor kleine groepjes kan geregeld worden. Daarna rijden we verder naar Oost-Vleteren, waar we de Struise Brouwers treffen in een voormalig schooltje. Volgens de website Ratebeer.com waren zij in 2008 en 2014 de beste brouwers ter wereld! Ondertussen hebben ze al een 100-tal bieren op hun teller staan. In het klaslokaal kun je er alvast je degustatieglas laten vullen uit 1 van de 30 tapkranen... (brouwerijbezoek mogelijk op zaterdag 14-18u of op afspraak voor groepen). Van Oost-Vleteren gaat het naar... West-Vleteren natuurlijk, waar we kunnen proeven van het beste bier ter wereld, St Sixtus West-Vleteren Trappist met een bijhorende 'stuutte' met paterskaas of abdijpate. We ronden deze onvergetelijke rit af in stijl langs enkele mooie hoppevelden naar Poperinge.

(Deze rit is sportief uitdagend qua afstand, maar weliswaar volledig vlak door de polders. De nodige rustmomenten maken de afstand haalbaar)

122 km = Hop on the Bike & Brew - Ieper - Poperinge - Diksmuide - Ieper

De route van 104 km wordt gecombineerd met de mooie heen- en terugrit vanuit Ieper. Een stevige maar volledig vlakke en unieke route die 3 historische steden verbindt en verenigt dankzij het bier en de fiets...