Great Barrier Reef
clownvis Het Groot Barriere Rif strekt zich uit langs de oostkust van AustraliŽ. Met zijn lengte van meer dan 2000 km is het het grootste koraalrif ter wereld en bestaat uit 2900 individuele riffen die alle dicht tegen elkaar aanliggen. Zo een enkel rif varieert in grootte tussen 1 hectare tot meer dan 10.000 hectare. Sinds 1981 staat het Groot Barriere Rif beschreven als werelderfgoed. Het is een van de top-vakantiebestemmingen van AustraliŽ en de wereld.
Het Great Barrier Reef Marine Park is opgericht in 1975 en is het grootst beschermde marine gebied ter wereld. Het is ongeveer 384.700 vierkante kilometer en 2300 km lang.

Wat is een koraalrif?

poliepEen koraal is een heel kleine mariene poliep. Die ziet er uit als een anemoon, maar dan veel kleiner. Elke poliep leeft in een schelp van Aragoniet, een soort calciumcarbonaat die de harde structuur vormt die we "koraal" noemen. Er bestaan verschillende soorten. Dit maakt koraalriffen zo kleurrijk. De eigenlijke kleur ontstaat door miniscule wiertjes. Ze voeden zich veelal met plankton, en groeien in warme klimaten met veel zonlicht en helder zout water.
Een koraalrif is een natuurlijke barriere juist onder het wateroppervlak bestaande uit levende en dode koralen.
Het bestaat uit 2 delen: Ze zijn zeer gevoelig voor klimaatsveranderingen, veranderingen in de patronen van de waterstroming en beschadiging. Problemen zoals het broeikaseffect en el NiŮo hebben dus een negatieve invloed op het rifsysteen en dus ook op de dieren die van het rif afhankelijk zijn voor hun bestaan.

Wie leeft er?

Wie beschadigt het rif?

Ten eerste zijn er de zee-egels die het rif beschadigen door te eten.
Daarnaast is er natuurlijk nog de mens:duiker
  1. onvoorzichtigheid
  2. vervuiling
  3. vissen
Elk jaar bezoeken meer dan 2 miljoen mensen het rif. Meer dan 500 commerciele voertuigen verzorgen het transport van die toeristen naar de riffen. Maar de toeristen beseffen de kwetsbaarheid van het rif en zijn bereid bij te dragen aan maatregelen om het rif te behouden.

Leven er ook haaien?

haai Je mag jezelf heel gelukkig prijzen als je een haai tegenkomt bij een bezoek aan het rif. Ze komen er dan ook heel weinig voor en laten zich nog minder vaak aan bezoekers zien. De meeste van de voorkomende soorten zijn viseters en vormen dus geen bedreiging. Belaag ze echter niet want dan zouden ze kunnen aanvallen uit angst!