De Koala
~ Phascolarctos cinereus ~

etende koala

Koala's zijn echte luilakken. Ze slapen 20 uur per dag! De 4 uur per dag dat ze wakker zijn zitten ze nog lekker lui in een boom en af een toe een hapje eten. Ze drinken niet want het vocht dat ze nodig hebben zit in de Eucalyptus bladeren en ze eten ook geen ander voedsel als Eucalyptus bladeren. Het zijn dus echt kieskeurtjes. En daarom leven ze ook eigenlijk alleen maar in het wild in Australie. Er zijn wel een paar dierentuinen in de rest van de wereld die koala's hebben. Als een koala slaapt en het is koud rolt hij zich helemaal op. En als het warm is gaat hij lang uit op een tak liggen. Een koala heeft twee duimen aan de voorhand en 1 aan de achterhand. Met hele scherpe klauwen. eucalyptusDit hebben ze wel nodig bij het klimmen. Ze hebben een heel wollige vacht die over het algemeen bijna helemaal grijs is alleen bij de oren en op de buik is het wittig .

Koala's zijn Zoogdieren en Buideldieren (Marsipulia). Buideldieren leven voor 2/3 in Australie en 1/3 in Amerika. De koala leeft in het wild alleen in Australie, meest rond Queensland. De koala leeft vooral in de toppen van de Eucalyptus bomen. Ze gaan maar af en toe naar beneden omdat het daar te gevaarlijk is. Door zwerfhonden, auto's en natuurlijk de mens. Er zijn speciale natuurreservaten gemaakt voor de Koala's maar de Koala's leven natuurlijk ook nog gewoon in het wild. hieronder is een plaatje gemaakt waar de koala's ongeveer leven. bij het plaatje van Australie staan de getallen in van hoeveel koala's er daar nog leven.

Koala's zijn zoogdieren dus daarom wordt de baby levend geboren. Een baby die wordt geboren is maar 0.3 gram en past op een munt of een lucifer doosje. En klimt zich op naar de buidel. Dit zijn de gevaarlijkste minuten van zijn hele leven. Want als hij er afvalt is hij dood. Ze blijven rond de 6 maanden in de buidel zitten. Dan gaan ze op hun moeders rug. Na 3 maanden gaat de koala zelf naar eten zoeken. Maar hij blijft tot de volgende paring bij zijn moeder. In die 3 maanden drinkt hij melk maar hij eet al wel Eucalyptus bladeren. Als er gevaar drijgt gaat het jong weer bij zijn moeder in de buidel.


multimedia:moeder en haar baby

aan het eten (211 kb)