Een Voliere Bouwen
Omdat u als liefhebber toch uw eigen inzichten heeft daar waar het, het bouwen van een voličre betreft, beperk ik mij op deze website tot het geven van adviezen en tips waarmee u bij de bouw rekening dient te houden.

Keuze van huisvesting

De keuze van huisvesting zal sterk worden bepaald door de ruimte om en in het huis en de financiële middelen waarover u beschikt. Ook wanneer u klein behuisd bent is het houden van vogels goed mogelijk. Weliswaar zult u rekening dienen te houden met het aantal vogels welke u aanschaft maar hier zijn ook weer voordelen aan verbonden. Hierbij denk ik bijvoorbeeld aan het betere overzicht wat u heeft bij het kweken met een beperkt aantal vogels. Ook zullen de kosten, bij het houden van een beperkt aantal vogels, lager zijn dan bij een groot aantal vogels.
Indien u "serieus" wilt kweken en met de vogels naar de tentoonstelling zult gaan dan verdient de kweek in broedkooien de voorkeur. Door het juist samenstellen van paren zal men jongen van steeds betere kwaliteit kweken. Dit zal zeker niet het geval zijn wanneer de vogels zelf hun partner zouden mogen kiezen. Denk nu niet dat ik tegen een buitenvoličre ben. Nee, dat ben ik zeker niet. Een ruime voličre, waarin de jongen kunnen uitvliegen, zal zeker bijdragen tot een goede ontwikkeling van de jonge vogels. Ook voor de oude vogels is het goed om in een ruime buitenvoličre bij te komen, van alle broed vermoeienissen.
De afmeting van een broedkooi dient ca. 50x50x50 cm. te zijn. Als u deze maten aanhoudt kunt u gemakkelijk bepalen hoeveel broedkooien u in uw situatie kunt plaatsen. Wanneer u geen ruimte heeft voor een ren, is het verstandig voor een combinatie ren + broedkooien te kiezen.
Dit is een broedkooi waarbij u, na de broedtijd, de tussenschotten kunt verwijderen. Zo zal bijvoorbeeld bij een gecombineerde ren-broedkooi van 4 naast elkaar gelegen broedkooien, na verwijdering van de tussenschotten, een vliegruimte ontstaan van 2 meter.
Is er gelegenheid in de tuin een voličre te bouwen dan moet u dat zeker doen. Bij de bouw van een voličre verdient een buitenvoličre met nachthok en kweekkamer de voorkeur.

Door het plaatsen van broedkooien in de kweekkamer is het voordeel van een gerichte kweek weer gewaarborgd. Een goede afmeting van een vlucht (ren) is 1 meter breed, 3 á 4 meter lang en 2 meter hoog. Een iets kortere vlucht mag, maar persoonlijk zou ik niet tornen aan de breedte en de hoogte maat.
De afmeting van het nachthok zou 2 meter kunnen zijn. De nachthokken zelf zou u een afmeting kunnen geven van 1 meter breed, 1 meter diep en 2 meter hoog. De ruimte die dan nog overblijft is bedoeld als loopruimte voor de kweker. Een redelijke afmeting van de kweekkamer zou kunnen zijn, 3x2 meter bij een hoogte van 2 meter.
Als de keuze voor de huisvesting van de vogels is gevallen kunt u gaan bouwen.

Bouwvergunning

Alvorens u over gaat tot de bouw van een voličre dient u zich op de hoogte te stellen van de plaatselijke bouwvoorschriften. Als u een bouwvergunning aanvraagt dient u een bouwtekening in te dienen. De bouwtekening moet veelal in drievoud en met een opgave van de door u te gebruiken materialen worden ingediend. Wanneer u in een huurhuis woont moet u niet verzuimen, de bepalingen met betrekking tot het bouwen van een voličre, in het huurcontract na te kijken. Hou u vooral strikt aan de tekening en de bouwvoorschriften zodat achteraf geen narigheid ontstaat.

Bouwmaterialen

De bouwmaterialen die u gaat gebruiken dient u met zorg uit te kiezen. Hiermee bedoel ik te zeggen dat het ene materiaal veel meer aandacht en werk vraagt dan het andere. Zo zal een houten voličre meer onderhoud vragen dan een stenen voličre. Ook zal een buitenvoličre van hout minder goed opgewassen zijn tegen de knaaglust van parkietachtigen dan een buitenvoličre van bijvoorbeeld aluminium. Natuurlijk zullen financiële aspecten hier een belangrijke rol spelen. Toch wil ik met betrekking tot dit punt nog het volgende opmerken. De hobby zal, indien u haar intensief beoefent, veel tijd vragen. Zaken zoals schuren, verven en andere onderhoudsklussen schieten er dan al gauw bij in, zo weet ik uit eigen ervaring. Bouwmaterialen zoals steen en aluminium, die minder onderhoudsgevoelig zijn, zijn echter vaak duurder. Indien dit voor u problemen oplevert, zou u kunnen besluiten om wat kleiner te beginnen. Als de financiën het in een later stadium toelaten kunt u immers altijd nog de voličre uitbreiden. Wel is het verstandig rekening te houden met een eventuele latere uitbreiding. Dit kan u namelijk een hoop extra (sloop) werk (en kosten) besparen.
Verder is het erg belangrijk materialen te kiezen die gemakkelijk te reinigen zijn. Zo zullen materialen van kunststof gemakkelijker te reinigen zijn dan houten materialen. Denk in dit kader bijvoorbeeld aan de wanden en bodems van broedkooien. Misschien klinkt het allemaal wat overdreven maar vergis u niet in de hoeveelheid werk die deze hobby nou eenmaal met zich meebrengt. Besteedt ook aandacht aan de vloer(en) in de voličre. Zo zal een vloer met een afvoerput gemakkelijker te reinigen zijn dan één zonder.

Het interieur van het nachtverblijf en de broedkooien moet u witten met een veegvaste witkalk, die in de meeste dierenspeciaalzaken wel te verkrijgen is.

De houten voličre

Mijn eerste voličre was 4.50 x 1.80x 2.00m. en gemaakt van houten delen (5.0 x 7.6 cm). Voordat het raamwerk in elkaar wordt gezet moeten de palen eerst goed worden gebeitst. Als de voličre er eenmaal staat is het moeilijk om nog veel ingrijpend onderhoud te plegen, tenzij men de vogels verwijdert. Hout in contact met steen gaat snel rotten omdat de stenen lang vocht vasthouden. Voordat de liggende delen werden aangebracht werden er plastic strips aangebracht (0.7 cm) waardoor er geen contact tussen het hout en steen meer is en houtrot wordt voorkomen.

Aan de kopse kant komt de ingang. Deze moet juist groot genoeg zijn om er door te kunnen en mag nooit tot boven aan de voličre komen. Wanneer je de voličre binnengaat zullen opgeschrikte vogels proberen over je heen te vliegen. Boven het deurtje is er een luikje gemaakt en een voederplank waar het eten wordt verstrekt. Het luikje, dat naar boven openschuift, is van perspex. Op die manier is het mogelijk om te zien of er soms vogels op de voederplank zitten als je het luikje naar boven schuift. Het gaas is vierkant geplastificeerd gaas van 9 mm. Het is mijn ervaring dat het absoluut noodzakelijk is de voličre te voorzien van een dicht dak. Als de bovenkant open is zullen er de gehele dag grote hoeveelheden vogels opzitten, waarvan de uitwerpselen de voličre continue bevuilen en allerlei ziekten introduceren. De daken van mijn voličres zijn allemaal van doorzichtig golfplaat dat afwatert naar een goot. Ook heb ik perspex plaatjes aangebracht bij de voederplank, bij de zitstokken en waar ik nestkastjes hang in het voorjaar. Ook dit is om te voorkomen dat er de hele dag vogels buiten de voličre aan het gaas hangen om "een graantje mee te pikken"

Het is heel belangrijk wanneer de constructie is gemaakt de houtverbindingen waar spleten zijn ontstaan goed af te kitten om plaatsen waar parasieten (bv bloedluis) zich kunnen verbergen, zo veel mogelijk te elimineren

Het materiaal dat op de bodem ligt moet snel kunnen drogen. Voor mijn gemengde voličre is dit een laag van ongeveer 20 cm houtsnippers. In het voorjaar als er in het park bij ons huis wordt gesnoeid liggen hier grote hopen, waarvan ik menig kruiwagentje heb "geleend" Zo eens in de twee drie weken verwijder ik de snippers onder de zitstokken en maak ik met een lage druk spuit de rest schoon.

Voor een gemengde voličre is het leuk beplanting aan te brengen, echter nooit onder de zitstokken omdat de uitwerpselen dan moeilijk te verwijderen zijn. Ik heb voornamelijk buxus en vlier. Vlier is niet groenblijvend en in het voorjaar wordt op de knoppen een ware aanslag gepleegd. Er blijven er echter voldoende over om weer uit te lopen. Buxus wordt beter met rust gelaten, hoewel sommige vogels wel de jonge groeipunten er uit halen. Voor de beplanting is het wel noodzakelijk je op de hoogte te stellen of de planten niet giftig zijn voor de vogels. Als een plant giftig is, zoals klimop, wordt die meestal wel met rust gelaten, maar je weet maar nooit. Als de planten goed zijn aangeslagen moet er in het voorjaar wel goed worden gesnoeid om voldoende vliegruimte te houden.

Voor een kweekvoličre gelden andere eisen. Kweekvoličres zijn een stuk kleiner en voor sommige soorten zoals de Goudvink moeten natte plekken in de voličre geheel worden vermeden. Hiervoor is het noodzakelijk de voličre te beschermen tegen regeninslag. Mijn kweekvoličres zijn voorzien van doorzichtige perspex platen op plaatsen waar de wind vandaan komt. Ook is er een cementen vloer aangebracht. De vloer wordt gestort op een plastic zeil om het optrekken van vocht tegen te gaan. Het bodemmateriaal bestaat niet uit houtsnippers maar speciale absorptiekorrels, die ook in duivenhokken worden gebruikt. Als er kweekvoličres naast elkaar worden gebouwd moet de afscheiding ondoorzichtig zijn als er vogels van dezelfde soort worden gekweekt. Ik gebruik hiervoor Trespa platen. Dit is wel een behoorlijke investering, maar de platen nemen totaal geen vocht op, rotten daardoor niet en zijn goed schoonmaakbaar.

De alumininium voličre

Het materiaal waar we het eerst aan denken als we een voličre gaan bouwen is natuurlijk hout. Hout laat zich gemakkelijk bewerken en een beetje doe-het-zelver kan hier a gauw aardig mee uit de voeten.. Hout heeft echter ook een behoorlijk aantal nadelen. Het vraag regelmatig onderhout en ook kan hout gaan werken waardoor kieren en naden ontstaan. Dit kan dan weer huisvesting bieden aan parasieten (bv bloedluis). Tegenwoordig worden veel voličres uit aluminium opgetrokken. Het grote voordeel is dat aluminium bijna geen onderhoud vraagt. Vanwege de sterkte van het materiaal kunnen ook de stijlen smaller zijn waardoor het gezich sterk wordt verbeterd. Na jarenlang houten voličres te hebben gehad, ben ik geheel overgestapt op aluminium. Ik heb nu negen kweekvoličres en een grote uitvliegvlucht voor jonge vogels. Er zijn een aantal zeer professionele firma's die aluminum voličres leveren en evt. plaatsen. Mijn grote uitvliegvlucht kocht ik bij de firma Eurokooi in Best. Op basis van mijn wensen werd een ontwerp gemaakt en nadat ik zelf de nodige voorbereidingen (o.a. het storten van een betonvloer en het metselen van een borstwering, werd in een dag een kant en klare voličre geplaatst. De kweekvoličres zijn door de firma Bakker uit Eibergen vervaardigd en geplaatst. Beide firma's gaan heel professioneel te werk en de afwerking is prima. Het is wel verstandig door een aantal bedrijven een offerte te laten uitbrengen. Er zijn redeljk grote prijsverschillen tussen de diverse aanbiederes. Wanneer men de kosten vergelijkt is een aluminium voličre natuurlijk een hele investering. Als je echter de levensduur en het onderhoud in aanmerking neemt, verdient een aluminium voličre zich na een aantal jaren terug. Er zijn verschillende opties wanneer men voor aluminium kiest. Het goedkoopst is natuurlijk de hele voličre zelf te construeren. Alle benodigde onderdelen voor zelfbouw zijn te verkrijgen. Ook kunnen kant en klare elementen worden aangeleverd. De montage moet dan zelf ter hand worden genomen.. De duurste optie is natuurlijk de hele voličre te laten plaatsten.