á
á
Hoe Malware voorkomen:


1. Zorg ervoor dat je een Antivirus, Firewall en Antispywarescanner op je pc hebt.

Indien deze niet aanwezig kan je er hier enkele vinden die ik aanraad:
Installeer nooit meer dan ÚÚn Antivirus en Firewall, want dit kan voor veel problemen zorgen. Dit vooral omdat ze niet compatibel met elkaar zijn en zo de betrouwbaarheid ervan sterk doet dalen. Ook veroorzaakt het een enorme vertraging van je pc en kan zelfs BSODs veroorzaken.

Belangrijke noot voor de gebruikers van Hitman Pro, lees hier wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van Hitman Pro.

Het is zeker geen overbodige luxe om geregeld een Online Scan uit te voeren - want tenslotte, wat de ene Antivirus niet vindt kan een andere dan wel vinden. Hier kan je enkele goede online scanners vinden.

2. Zorg ervoor dat je Windows ALTIJD up to date is.

Een niet gepatchte Windows bevat beveiliginslekken waardoor malware probleemloos kan ge´nstalleerd worden, zelfs al heb je de "beste" Antivirus en Firewall op je pc staan.
Dus bezoek regelmatig http://windowsupdate.microsoft.com/ om de laatste updates binnen te halen.

Vanaf 11 juli/11 oktober, 2006, worden Windows 98, Windows 98 Second Edition, Windows Me, Windows XP SP1 en SP1a niet meer door Microsoft ondersteund wat betreft hulp en security updates. Lees hier voor meer info:
http://www.microsoft.com/windows/support/endofsupport.mspx
http://support.microsoft.com/gp/lifean19
Dus zorg ervoor dat je zeker update!

Lees ook De tien belangrijkste redenen om Windows XP Service Pack 2 (SP2) te installeren.

Niet alleen je Windows moet up to date zijn, maar ook de programma's die je gebruikt, aangezien deze ook beveligingslekken kunnen bevatten. Om na te gaan of al je programma's up to date zijn, gebruik de Secunia Software Inspector.


3. Vermijd illegale/dubieuze sites.

Dit is ÚÚn van de voornaamste oorzaken waarom een computer ge´nfecteerd wordt. Het bezoeken van cracksites/warezsites - en andere dubieuze/illegale sites brengt altijd malware met zich mee. Zelfs ÚÚn klik op de site kan er al voor zorgen dat er een massa malware wordt ge´nstalleerd. Denk niet te gauw: "Ik heb een goede Antivirus en Firewall, dus die houden het wel tegen" - want dit is niet zo... en zelfs vooraleer je het weet is je Antivirus en Firewall al uitgeschakeld door de malware die juist zijn intrede heeft gedaan.

4. Pas op met mailbijlages!

Malware wordt ook via mail verstuurd, meestal in een bijlage.
De meest gekende soorten mails met ge´nfecteerde bijlages zijn bv, meldingen die worden gegeven dat je computer ge´nfecteerd is en dat de "fix" zich in de bijlage bevindt, meldingen ivm je paswoord die gewijzigd is en die zich in de bijlage bevindt wanneer je het niet verwacht, bijlages van produktcodes voor software die je zogezegd gekocht hebt indien dit niet zo het geval is, bijlages die de melding geven dat je een security update moet uitvoeren en dat de update zich in de bijlage bevindt etc etc....
Kortom, wees altijd voorzichtig met dit soort mails, open geen bijlages van personen die je niet kent en verwijder ze onmiddellijk!

Alsook kan het gebeuren dat je een mail met een ge´nfecteerde bijlage ontvangt van een kennis van je - maar de inhoud die vreemd is. In dit geval is ofwel die kennis zelf, ofwel iemand van zijn contactpersonen, ge´nfecteerd en stuurt mails met ge´nfecteerde bijlages verder naar iedereen die in het adresboek aanwezig is.

Klik ook op geen links in mails van personen die je niet kent, want deze links kunnen leiden naar een site waar er malware gedownload en ge´nstalleerd wordt.

Mailwasher is een gratis en uitstekende Anti-spam tool die de optie heeft om de mails in een preview op de server te bekijken zonder dat je ze hoeft te downloaden naar je mailbox. Je kan verdachte mails ook al meteen op de server verwijderen.
Voor degenen die dagelijks een massa spam ontvangen in hun mailbox, lees hier hoe spam aan te pakken (in het engels): I hate Spam

5. Tijdens het surfen...

Klik op geen popups en geloof niet in de valse meldingen die tijdens het surfen worden weergegeven dat je pc fouten bevat of ge´nfecteerd is en dat je "die specifieke scanner" die in die popup is aangegeven moet installeren om je probleem op te lossen. Dit zijn dubieuze scanners en hun enigste doel is dat je het programma koopt om iets te laten verwijderen. Het programma is op zich niks waard - geeft vnl valse meldingen opdat je het zou kopen.

Tijdens het bezoeken van bepaalde sites kan er ook een melding worden weergegeven, wanneer je een film wilt bekijken, dat je een bepaalde codec moet downloaden en installeren. Installeer deze niet, want deze download installeert ook malware. Je standaard mediaspeler moet normaal gezien al de codecs al bevatten om films online te bekijken, dus extra codecs die gevraagd worden tijdens het surfen om te installeren zijn altijd een risico.. tenzij je uiteraard zeker weet dat die codec OK is.
Lees hier voor meer info.

Ga geen ActiveX gaan installeren als je niet echt zeker weet wat het is en waarvoor het nodig is.
Een handig programma is SpywareBlaster, die de installatie voorkomt van op ActiveX gebaseerde spyware, adware, dialers, browserkapers en andere pests. Het beperkt tevens de acties van potentieel gevaarlijke sites in Internet Explorer en het blokkeert tracking cookies in Internet Explorer, Mozilla en Firefox.

De MVP Hosts File is ook een aanrader om malware te voorkomen. Dit wordt gedaan met behulp van het toevoegen van dubieuze sites aan je hosts bestand zodat deze geblokkeerd worden.

Installeer Internet Explorer 7 of een alternatieve browser zoals Firefox of Opera om veiliger te kunnen surfen. (Doch onthoud, als je het gevaar zelf gaat opzoeken tijdens het surfen, dan is geen enkele browser veilig genoeg)

Glubble is een Firefox add-on die heel nuttig is wanneer je kinderen ook gebruik maken van het internet waarbij je zelf controle hebt over de sites die ze bezoeken + nog enkele andere nuttige opties.

6. Pas op met wat je download!

Indien je bepaalde software wilt installeren, ga altijd naar de site van de maker van de software om deze te installeren. Zo ben je zeker dat je de juiste software installeert.
Let ook op, bepaalde software kan nog eens extra software met zich mee installeren, inclusief spyware/adware. Maw, bepaalde software is gebundeld met spyware/adware. Installeer deze niet. Installeer enkel maar software wanneer je zeker bent dat het ok is.
Lees hier voor meer tips ivm veilig downloaden.

Om na te gaan of er al dan niet spyware/adware meekomt met bepaalde software, kan je EULAlyzer gebruiken. Hiermee kan je de End user license agreements (EULAs) laten scannen die de meeste software tijdens de installatie moeten tonen. Daarin wordt aangegeven of er al dan niet 3rd party software die spyware/adware kan zijn wordt meege´nstalleerd, of er persoonlijke info wordt verzameld etc..

Het gebruik van P2P Programma's zoals Kazaa (die trouwens gebundeld is met malware), Limewire, Torrentsites, Emule, Bearshare... is altijd een risico omdat je nooit weet wat je juist aan het downloaden bent. Het is niet altijd wat het lijkt.
Verder lees ook "Peer-to-peer: netwerken van onbekende vrienden" voor meer info ivm P2P programma's en de gevaren ervan.

7. Meer informatie....

... over wat betreft het beveiligen van je PC, het beschermen van jezelf en je gezin kan je op volgende site van Microsoft vinden: http://www.microsoft.com/netherlands/thuisgebruikers/beveiliging/default.mspx

Andere nuttige link om je computer te optimaliseren na het verwijderen van malware: Help! Mijn computer is traag!ę miekiemoes - Microsoft MVP - Consumer Security