Afroming Pasteurisatie GelijkmatigMaken Opslaan Warmtebehandelingen Inpakken Verschepen

Hoe komt de melk nu tot bij jou?

Bij de landbouwer worden de koeien met behulp van machines automatisch gemolken. Er worden 4 tepelhouders gebruikt die luchtledig de melk zuigen worden door een vacuumpomp.

Het grote voordeel hiervan is dat de melk rechtstreeks van de uier naar een koeltank gaat zonder in aanraking te komen met de buitenlucht. Ze wordt op de boerderij bewaard in een grote koeltank op 4C.

Nadat de landbouwers de koeien gemolken hebben. Wordt de melk opgehaald door een grote gekoelde tankwagen die de melk overpompt van de koeltank.  De tankwagen haalt bij verschillende boerderijen de melk op vooraleer deze in de zuivelfabriek af te leveren.

Dus voordat de melk bij jou terechtkomt, moet deze nog een hele reis afleggen. Je kan niet zomaar de melk van een koe opdrinken, voor je dat kunt wordt deze melk bewerkt. De grote tankwagen komt bij de zuivelfabriek.

* klik op een nummer op de foto links om te leren over het wat er gebeurt met de melk in dat deel van de zuivelfabriek.

De gekoelde rauwe melk wordt uit de tankwagen gepompt in grote opslagtanks.

De opgehaalde melk heeft een vetgehalte van ongeveer 4 procent. Dit varieert naargelang streek, periode in het jaar, soort koeien enz. Daarom wordt de melk eerst gestandardiseerd naar eenzelfde vetgehalte.

Dit gebeurt door afroming. Men gebruikt hiervoor een centrifuge. Dit is een machine waarin de melk snel wordt rondgedraaid. Doordat vet (de room) lichter is dan melk, wordt tijdens het ronddraaien de room in het midden verzameld en kan deze gemakkelijk worden verwijderd. Door daarna een bepaalde hoeveelheid volle melk terug erbij te voegen kan men de melk een standaard vetgehalte geven.

Voor volle melk zal dit 3,5 procent vet zijn, voor halfvolle melk 1,5 procent vet en voor magere melk 0,1 procent. Het reeds overblijvende melkvet kan al gebruikt worden voor de produktie van boter of slagroom.

De melk wordt nu verpompt om te worden gepasteuriseerd. Pasteurisatie is genoemd naar de uitvinder, de franse wetenschapper Louis Pasteur (1864).

Deze behandeling verwarmt de melk tot ongeveer 72C zodat de schadelijke bacterien die de melk snel zuur maken gedood worden. De melk wordt ongeveer 15 seconden op deze temperatuur gehouden en daarna snel afgekoeld tot een      4C. Terwijl de melk gepasteuriseerd wordt, gaat deze eveneens door een centrifuge die de melk zuivert van eventuele onzuiverheden die in de melk zouden zijn terechtgekomen..

Vervolgens wordt de melk gehomogeniseerd(de melk gelijkmatig maken) om de vetbolletjes gelijkmatig over de melk te verdelen. Aldus roomt de melk niet zo op als ze een tijdje blijft staan.     De melk wordt hiervoor onder hoge druk door zeer kleine gaatjes gepompt.

Dit breekt de vetbolletjes in heel kleine deeltjes. Ze stijgen niet meer naar boven en zijn gelijkmatig over de melk verspreid.

De temperatuur van de melk wordt gecontroleerd en vloeit vervolgens door een serie koude roestvrije stalen platen om afgekoeld te worden. De melk wordt nu in een gekoelde opslagtank bewaard en is klaar om verpakt te worden.

Vanaf hier kan reeds de chocolade toegevoegd worden voor de lekkere chocomelk.

De melk is nu klaar om verpakt te worden in karton, plastiek of glazen flessen.

Meestal ondergaat de melk na pasteurisatie nog een van volgende warmtebehandelingen om een langere houdbaarheid te verkrijgen:

  • een UHT-sterilisatie (Ultra Hoge Temperatuur) Hiervoor wordt de melk verhit tot een     140C 150C gedurende 2 4 seconden en steriel afgevuld in karton verpakking (Tetra Brik)
  • een tweetraps-sterilisatie Hiervoor wordt de melk eerst voorgesteriliseerd bij ong. 130C gedurende enkele seconden en daarna (na afkoeling) afgevuld in glazen of plastic flessen om een 2e keer nagesteriliseerd te worden in de fles bij 110C 120C gedurende ong. 20 minuten.

Eenmaal de melk "ingepakt" is, wordt ze in kartons of bakken gedaan en naargelang de noodzaak al dan niet gekoeld opgeslagen.

Dagelijks worden de zuivelprodukten bij ons door verschillende leveranciers gebracht om vervolgens tot bij jou school geleverd te worden