back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag met vermelding van het aantal juiste antwoorden.

 

ANTWOORD

 

20ste BOSUILENQUIZ  18-10-2003

 

Reeks 1

1.Mode

Wie weet is er voor de Bosuilen nog een carrière op de catwalk weggelegd…Een Italiaans modekoning liet de supermodellen voor wat ze waren en liet zowaar uilen – een mannetje en een vrouwtje -  poseren voor de promotie van een collectie brillen die geproduceerd worden door Safilo, een gigant in Italiaans brillenland.. Over welke modekoning gaat het?

 

GIORGIO ARMANI     17/17

 

2.Sport

Deze in 1956 geboren bokser won in 1976 Olympisch bokskampioen bij de superlichtgewichten. In zijn profloopbaan was hij wereldkampioen bij de welters, de superwelters, de middengewichten, de halfzwaargewichten en de supermiddengewichten. Wie is deze Amerikaanse kampioen?

 

SUGAR RAY LEONARD   4/17

 

3.Aardrijkskunde

Dit Afrikaans slenkmeer is 34000 km² groot en tot 1435 m diep en is daarmee-na het Bajkalmeer- het diepste ter wereld. Het meer wordt gevoed via de Ruzizi en ontwatert via de Lukuga in de Lualaba. Welk meer op de grens van Zaïre, Burundi,Zambia en Tanzania?

 

TANGANYKAMEER   16/17

 

4.Zeerovers

“Treasure island” van R. Stevenson is het avonturenboek der avonturenboeken. Het werd tientallen keren verfilmd, voor tv bewerkt en verstript. In dit onweerstaanbare boek duikt ook een éénbenige piraat op – allicht de bekendste fictieve zeerover ooit. Kent U zijn naam nog?

De finale zwanenzang van de Jefferson Airplane uit 1972 droeg dezelfde naam…

 

LONG JOHN SILVER   17/17

 

5.Actua

“Wij nemen alles op, altijd en overal”. Onder dat motto richtte hij in 1952 het legendarische Sun label op. Het lijstje artiesten dat hij bekend maakte is ellenlang: Carl Perkins, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash, Roy Orbison, Howlin’ Wolf en uiteraard ook Elvis. Deze man, die heel wat voor de prille rock ’n roll te betekenen had, stierf op 80-jarige leeftijd einde juli dit jaar?

 

SAM PHILIPS   14/17

6.Taal

“Gemeen volk, tuig, uitschot…”neen, ik heb het niet over jullie. U zoekt wel een uit het Frans afkomstig woord dat al die betekenissen heeft. Onze noorderburen- nooit te beroerd om Franse woorden in hun taaltje te smokkelen- kenden zelfs een gelijknamige partij die in 1921 gesticht werd door ene Erich Wichman, een verre voorloper van Pim Fortuyn zowaar. De partij ageerde tegen de parlementaire democratie door asociale individuen kandidaat te stellen en had strijdpunten zoals de “vijfcents borrel” en “vrij vissen en jagen in het Vondelpark”. Welk woord, welke partij?

 

RAPAILLE   12/17

7.Fauna

De “Mola Mola” is één van de meer curieuze vissen die voorkomt in subtropische en tropische zeeën. De kop vormt  ongeveer een derde van het hele lichaam. Ze bewegen zich voort door zijwaartse slagen van de lang uitgegroeide rug- en anaalvin. Kan tot 4 meter groot worden en tot 1000 kg wegen. De wijfjes produceren tot 300 miljoen eieren en zijn daarmee waarschijnlijk de meest vruchtbare vissensoort ter wereld. Graag de Nederlandse benaming of de Engelse benaming. Wel is het zo dat diegenen die de namen bedachten niet sterk waren in astronomie…

 

MAANVIS / SUNFISH   16/17

 

8.TV/radio

Een quiz met een hoge nonsensfactor – is dat niet altijd zo…-waarin de vragen zo buitennissig zijn dat de kans minimaal is dat de kandidaten het antwoord kennen. Daarom wordt verwacht dat ze een zo interessant mogelijk antwoord verzinnen…Presentator is Stephen Fry. Werken verder mee o.a. Clive Anderson, Hugh Laurie en John Lloyd (de man achter Blackadder, Spitting Image…)Welke quiz, elke donderdag om 23.oo op BBC 2. U mag antwoorden met 2 letters of 2 woorden.

 

QI / Quite interesting)  10/17

 

9. Wetenschappen

Cannabisproducten zoals hasjisj en marihuana bevatten allemaal dezelfde werkzame substantie die verantwoordelijk is voor de typische psychische verschijnselen. De invloed van de substantie die we zoeken hangt af van variëteitsverschillen en klimatologische invloeden.

Natuurlijk gegroeide planten bevatten zowat 7% van de gezochte stof. De vaak gemuteerde en soms chemisch sterk behandelde nederwiet (bekendste soort: Northern light)heeft soms tot 17% gehalte en neigt naar hard drugs. Over welke substantie hebben we het? We zijn al lang tevreden met de 3 letter combinatie. De kenners onder U mogen de volledige benaming geven…

 

THC  =     TETRAHYDROCANNABINOL   9/17

10.Muziek

Een stukje klassiek: welke Russische componist?

 

MOESSORGSKY    (At the gates of Kiev – Pictures at an exhibition)   15/17

Globo A : Film

1.Am. Regisseur(1964):

Films:-Copland (97)/Girl, Interrupted (99)/Kate And Leopold (2001)

 

JAMES MANGOLD   8/17

2. Am. Acteur: (1955)/Blow (2001)/Hannibal (2001)/Copland (97)/Unforgettable (96)/

Goodfellas (90)

 

RAY LIOTTA   13/17

 

3. Am. Actrice: (1972)/Igby Goes Down (2002)/Changing Lanes (2002)/High Crimes (2002)

-The Whole Nine Yards (2001)

 

AMANDA PEET   8/17

 

4. Am. Acteur: (1966) -Max (2002)/Serendipity(2001)/High Fidelity (2000)/Being John  Malkovich (99)/The Thin Red Line (98)/The Grifters (90)

 

JOHN CUSACK   15/17

 

5. ????????????   IDENTITY    9/17

 

Reeks 2

1.Aardrijkskunde

Eén van de natuurwonderen van Europa. In Midden-Griekenland, ten noorden van de stad Ioannina in het landschap Zagoria, ligt de diepste en indrukwekkendste kloof van Europa. De kloof is zowat 10 km lang en op sommige plaatsen 1000 m diep en overtreft daarmee ruimschoots de Samariakloof  op Kreta. Welke kloof in het Pindusgebergte en gelegen in het gelijknamige Nationale Park?

 

VIKOS   1/17    SOLO CAFE DEN HEMEL

2. .Actua

In ’96 in Tel Aviv ontstane performancegroep die zorgt voor een aaneenschakeling van verschillende ritmes, humor en spektakel en waarbij vuilnisbakken, tonnen, blikken, zwemvliezen, emmers, armen, benen, ellebogen…een prominente rol spelen. Welk gezelschap dat ook hier te lande te zien was.

 

MAYUMANA   11/17

 

3.Boerenstiel

In mediterrane landen bestaat nog steeds algemeen de gewoonte om in de zomer met het vee naar bergweiden te trekken en in de winter naar weiden in de laagvlakte. Vaak zijn die seizoenweidegebieden ver uit elkaar gelegen zodat de herders naast een vaste woning ook één of twee seizoenonderkomens hebben. Met welke, uit het Frans afkomstige term, duiden we deze vorm van veeteelt aan?

 

TRANSHUMANCE    13/17

 

4.Film

Vietnam, de seksuele revolutie, anti-establishment en drop-out gevoel, de rock ’n roll revolte…deze cineast was overduidelijk een product van de sixties. We noemen de concertfilm “Let’s spend the night together”(uiteraard over de Stones), “Shampoo”(met Warren Beaty), “The last detail”(met Jack Nicholson), “Being there”, “Harold and Maude”. Verder nog “Coming home” en “Bound for glory” .Wie?

 

HAL ASHBY   16/17

 

 

5.Theater

Twee dikke vrienden aan één tafel. En wees maar zeker dat daar wat afgeluld wordt. Wie ziet U? Hij staat ook regelmatig rechtop, maar dan als “stand up comedian”…

 

Nigel WILLIAMS   16/17

 

6.Sport

In de vroege jaren ’60 werd hij in 5 jaar tijd 4 keer Frans kampioen op de weg (60,62,63 en 64) In de Tour heeft hij nooit veel klaar gemaakt: 5 ritzeges tussen 1957 en 1967. Hij reed doorgaans volledig in dienst van Anquetil, loyaal en hardwerkend. Verder won hij de Ronde van Spanje in ’58, Parijs-Brussel ’63, Ronde van België in 1965. We zouden nog bijna zijn wereldtitel vergeten in 1962…Wie?

 

JEAN STABLINSKI   16/17

 

7.Literatuur

Deze wat oudere, blanke jager kwam uit de pen van de schrijver Rider Haggard. Hij kent zwart Afrika op zijn duimpje en komt voortdurend terecht in exotische en soms occulte avonturen zoals in “King Solomon’s mines”. In de film “The league of extraordinary gentlemen” is hij de leider van een groepje opmerkelijke personages uit de 19de eeuwse literatuur zoals Captain Nemo, Henry Jekyll, de dandy Dorian Gray etc. die het opnemen tegen de megalomane booswicht The Fantom.

Deze filmprul is dan weer gebaseerd op de comics van 0’Neill en Moore. Welke figuur?

 

ALLAN QUATERMAIN   12/17

 

8.Beroemd café

Café den Hemel mag dan wel berucht zijn in het Gentse…dit is nog wat anders!De Beatles hebben hun nette pakjes afgelegd, de bommen vallen in Vietnam en op het nr. 18 van de Brusselse Spoormakersstraat opent provodichter/activist Herman J. Claeys de Free Press Bookshop – een pure underground zaak. In ’69 opent hij in dezelfde straat een zeer beruchte kroeg die 3 decennia lang een warm onderkomen zal bieden aan al wie zich links en anarchistisch noemt. Jan Bucquoy, Julien Weverbergh, Jotie ’t Hooft en Jeroen Brouwers behoorden er tot het meubilair. Marc Didden stond er achter de tapkraan en er wordt gefluisterd dat Andreas Baader er in 1970 zou ondergedoken zijn voor enkele dagen. Enige maanden geleden viel het doek voor deze ultieme bruine kroeg. Naam?

 

DE DOLLE MOL   12/17

 

9.Spannende beroepen

Vroeger kwam je dit beroep enkel tegen bij grote verzekeringsmaatschappijen waar het ging om de premie van levensverzekeringen te berekenen. Tegenwoordig hebben ook makelaars, pensioenfondsen en andere grote ondernemingen de gezochte beroepsgroep in dienst. Door gegevens te analyseren, steunend op wiskundige modellen, proberen zij op alle mogelijke manieren de kosten voor de toekomst zo nauwkeurig mogelijk in te schatten(bv.sterftecijfer per leeftijdsklasse berekenen) Zij doen dus aan risicobeheersing. Warren Schmidt – alias Jack Nicholson in “About Schmidt- is allicht de bekendste representant van deze beroepsgroep. Juiste benaming?

 

ACTUARIS   13/17

 

10.Muziek

Canadese minimal- music formatie die bij ons enige bekendheid kreeg via cd’s zoals: “Lift your skinny fists like antennas to heaven (2000) en “Yanqui U.X.O.”Instrumentale, obsessieve composities van 20 min, duistere podia bij optredens zodat er nauwelijks goede foto’s van hen bestaan en met 2 drummers, 2 basgitaren, 3 gitaristen, een viool en een cello kan je dit gezelschap probleemloos als een snarenorkest omschrijven. Ook hun weinig communicatieve houding naar de media toe verhoogt het geheimzinnige sfeertje dat rond dit collectief hangt. En dat is misschien wel net de bedoeling…Welke band die voor hun naam leentje buur ging spelen bij een wel erg obscure Japanse film?

 

GODSPEED YOU BLACK EMPEROR! (het uitroepteken verschuift al wel eens)   9/17

 

Globo B: Wapentuig

1.De introductie van het kanon in de 14de eeuw zou de oorlogvoering totaal veranderen. Het meest gevreesd bij een belegering werd al snel een kanon waarmee ronde kogels van steen of graniet konden afgevuurd worden van wel 300 kg en die doel troffen tot op 500 m. Het was vervaardigd van smeedijzer- ijzeren banden of ringen dienden voor versterking. Het kaliber bereikte soms 60 tot 70 cm. De benaming is eigenlijk via het Grieks (“dof geraas”) , het Latijn en uiteindelijk het Frans in onze taal geraakt.

Tevens de benaming voor een in de 14de-16de eeuw gebruikt groot en laag klinkend instrument uit de schalmeifamilie. Het werd in combinatie met de doedelzak gespeeld en klonk een octaaf lager. Welk kanon/instrument?

 

BOMBARDE   17/17

 

2.Het is een jachtmes met tweesnijdend punt, bestemd voor het geven van de genadestoot aan grof wild (in jagersjargon: het “afvangen”)Werd ook wel gebruikt als bajonet. Wij zoeken de zeer toepasselijke Nederlandse naam van zo’n jachtmes.

 

HARTSVANGER/HERTSVANGER   14/17

 

3.Johann Niklaus werd geboren in Sömmerda, Thüringen in 1787. Werd geweermaker en stichtte in zijn geboorteplaats een fabriek van slaghoedjes. In 1827 construeerde hij er het beroemde “zündnadelgeweer”. Deze achterlader werd in 1840 algemeen ingevoerd in het Pruisische leger en dat feit was grotendeels verantwoordelijk voor de superioriteit van die legermacht. Onze man vervaardigde ook handwapens voor de Pruisische politie en gendarmerie. De wapens die zijn naam dragen zijn zeer gezocht door collectioneurs en zijn dus zeer prijzig. Als U niet weet welke naam we zoeken, ga het dan maar aan Pieter Aspe vragen…

 

DREYSE          Aspe: Het Dreyse incident   3/17

 

 

4.U ziet nu een uit de oudheid stammend belegeringstuig dat voor het eerst gebruikt werd tijdens de Peleponesische oorlog. Het was een stormladder die kon opgekrikt worden; aan het achtereinde werd een 1 à 2 ton tegengewicht geladen. De ladder was van boven en opzij bewapend om de opklimmende soldaten tegen projectielen te beschermen. Graag de benaming voor zo’n stormladder. Het tuig deelt zijn naam met een bekende Italiaanse likeur op basis van anijs. Het drankje is bijna zo oud als de stormladder en werd in de oudheid als geneeskrachtig beschouwd. ?

 

SAMBUCA   10/17

 

5.Tenslotte het gevreesde Schotse oorlogszwaard dat in de middeleeuwen door zowat elke weerbare Highlander getorst werd. Het werd doorgaans met 2 handen gemanipuleerd en was uitermate geschikt voor het betere hak- en kliefwerk zoals de Engelse bezetters meermaals mochten ondervinden.

Tevens de benaming van een op poten staande persoonsmijn die metalen bolletjes in het rond schiet en allerlei vreselijke verwondingen aanricht en in zowat elk modern conflict veelvuldig gebruikt wordt. Welk zwaard/mijn?

 

CLAYMORE   8/17

 

Reeks 3

1.Rare dokters

Een vraagje dus voor de dokters en de zelfbevlekkers in de zaal…

Zwitsers arts(1728-1797). Groot voorstander van gezond leven: veel frisse lucht, vroeg naar bed enz. Zijn plaats in de galerij der medische kemels verdiende hij echter door te verkondigen dat syfillis veroorzaakt werd door masturbatie. Sterker nog: de hand aan zichzelve slaan zou ook leiden tot ruggenmergtering, epilepsie, impotentie, kanker, reuma en degeneratie. U bent dus gewaarschuwd. ’s Mans flauwekul over masturbatie heeft ongetwijfeld hele generaties het leven zuur gemaakt. Al die onzin heeft hij neergeschreven in o.a. “Avis au peuple sur sa santé”. Een niet onbelangrijke tip: zijn nakomelingen werden en zijn nog steeds wereldberoemd dank zij een gelijknamig Zwitsers horlogebedrijf…

 

SIMON- ANDRE TISSOT   16/17

 

2.Sport

In  1908 scheurden enkele dissidenten zich af van AC Milan  en richtten de club Internazionale op. Tussen 1928 en 1945 speelde deze club onder een andere naam omdat de fascist Mussolini “Internazionale” te communistisch vond klinken. Onder die andere naam veroverde de Milanese club de landstitel in 1930, 1938 en 1946 en won de beker in 1938. Welke naam zoeken we? Denkt U maar aan een gelijknamige “Pinacoteca” en “Bibliotheca” aan de piazza Pio in Milaan, opgericht door Federico Borromeo.

 

AMBROSIANA   7/17

 

3.Archeologie

Omstreeks 1500 v.o.t. werd Thera/Santorini – het meest zuidelijke eiland van de Cycladen- bijna volledig verwoest door een gigantische vulkaanuitbarsting. In 1967 deed de Griekse archeoloog Marinatos in het zuiden van het eiland Thera één van de grootste archeologische ontdekkingen van de eeuw. Onder een 10 meter dikke puimsteenlaag kwam het zgn. “Pompeii uit de Late Bronstijd” te voorschijn. Huizen, soms 3 verdiepingen hoog, kostbaar ingericht met vaatwerk, meubels en unieke wandschilderingen. Welke stad op Thera?

 

AKROTIRI   9/17

 

 

4.Straffe verhalen

Tijd om weer eens een stevig geflipte van stal te halen. Hij leefde van 1891 tot 1965 en was de bekendste der Amerikaanse “contactees” (= mensen die beweren regelmatig in contact te staan met buitenaardse wezens) In 1947 schreef hij een roman”Pioneers of space” over een reis naar de maan, Venus en Mars. Die fictie wist hij overtuigend te verkopen als werkelijkheid, maar werelberoemd werd hij met “Flying saucers have landed”. Verder publiceerde hij een stroom van slecht getruceerde foto’s van UFO’s die nog wel eens opduiken in sensatieboekjes- en dito tv-programma’s. Onze man verzamelde zijn aanhangers in een soort sekte en maakte een wereldreis om zijn “space philosophy” aan goedgelovigen te verlappen waarbij hij uiteraard ook hier te lande opdook. Tenslotte ligt onze man ook aan de basis van de bij “believers” alom aangenomen idee van de UFO- samenzwering d.w.z. dat aardse duistere (lees: politieke en militaire) krachten samenspannen met buitenaardse wezens om van alles en nog wat te verdoezelen. Zijn naam? Seal en zijn maat kende die ook…

 

GEORGE ADAMSKI         fragm: Killer (Adamski + Seal)   13/17

 

5.Paardrijden

We gaan voor de verandering ‘ns wat paardrijden. Een goed zadel is begrijpelijk erg belangrijk en zorgt ervoor dat je stevig op de rug van het rijdier zit. Onder het zadel wordt een soort dekdeken gelegd, meestal van katoen, schapenvacht of kunststof. Het beschermt de rug van het paard en vangt zweet op. Het kan soms ook de vorm van een zadel hebben. Met welk, uit het Turks afkomstig, woord duiden we zo’n zadeldek of onderzadel aan?

 

SJABRAK   4/17

 

6.Flora

1,5 tot 3 m hoge heester of kleine boom. Algemeen voorkomend in ons land langs wegen, in struikgewas en in de ondergroei van bossen. Wetenschappelijke naam: Frangula Alnus. Gaafrandige verspreide bladen en groenachtige bloemen (mei-september) die in armbloemige bundels staan. De vlezige vruchten zijn bij rijpheid zwart. De schors is een vanouds bekend laxeermiddel en daaraan dankt deze heester één van zijn Nederlandse namen. ?

 

VUILBOOM/SPORKEHOUT   5/17

 

7.Toerisme

In het achterland van Nice en Menton strekt zich dit 68500 ha grote Nationaal Park uit – departement Alpes Maritimes. Het is een hooggebergte met als hoogste top “Le Gélas”(3143m). Erg fraai en gevarieerd landschap met diepe ravijnen van woeste beken zoals Var, Roya en Verdon en sneeuwbedekte bergtoppen met zicht op de Middellandse Zee. Grote populaties gemzen en steenbokken. Sinds enige tijd zijn er moeflons geïntroduceerd en nog recenter doken er enkele roedels wolven op. In de “Vallée des Merveilles”, in de buurt van Tende, zijn massa’s rotsschilderingen uit de bronstijd te bezichtigen. Welk Frans Nationaal Park?

 

MERCANTOUR  10/17

 

8.Eponiemen

De wat oudere zakken in de zaal, zij die dus nog weten wie Jimi Hendrix en “Bawb” Dylan waren, is het misschien ook ooit overkomen. Naar Hendrix’ “Purple Haze” luisteren en denken dat ie zong:”Excuse me while I kiss this guy” daar waar onze James gewoon zong:”Excuse me while I kiss the sky”(nu ja, ook niet echt gewoon natuurlijk). Of die gekke Dylan die fezelde:”The ants are my friend” terwijl dat natuurlijk”The answer my friend is blowing…” moet zijn. En Verminnen dan in”Rue de Boucher”: …da komt drinke, da komt stoeffe, da komt poepe”. Da komt ”poeffe” dat wel! Op het internet kan u zich onwezelijk lezen aan dit soort misheard lyrics.

Dit verschijnsel – het fout horen of fout begrijpen van een liedjestekst – kreeg een benaming die verwijst naar zo’n luisterfout van deAmerikaanse journaliste Sylvia Wright. In de ballade “The bonny Earl of Murray” verstond zij de zin:”And laid him on the green” enigszins anders. Als U weet wat zij dacht te horen dan hebt u de benaming voor zo’n luisterfout.

 

MONDEGREEN       (zij meende te horen: …and Lady Mondegreen)   10/17

 

9.Literatuur

Hi is een verre nazaat van de 17de eeuwse Engelse toneelschrijver John Dryden en één van de voornaamste schrijvers van reisboeken. Hij woonde ettelijke jaren in het Midden-Oosten waarover hij 5 boeken schreef o.a. “Mirror to Damascus”(’67), “The hills of Adonis: a quest in Libanon(’68) en “Jerusalem”(’69) Andere reisboeken gaan over Rusland :”Among the Russians”(’83) en China:”Behind the wall”(’87). Recenter werk: “The lost heart of Asia”(’94) en “In Siberia”(’99). Wie?

 

COLIN THUBRON   4/17

10.Kunst

Belgisch kunstenaar, geboren in Mechelen in 1926. Wordt wel eens de “laatste Belgische surrealist” genoemd. Heeft na meer dan een halve eeuw schilders- en beeldhouwerscarrière een impressionant oeuvre bijeengeschapen. U ziet de kunstenaar aan het werk – hij ontwierp ook de affiche van de memorial Van Damme editie 2003. Wie?

 

JEF VAN TUERENHOUT   8/17

 

 

Globo C: Keuken

1.Er is wat mis in het New Yorkse Dreadnought Restaurant: de chef is een junkie, de maffia probeert te infiltreren, de eigenaar wordt geschaduwd door de FBI, een informant wordt gefileerd, in plastic zakken verpakt en met het keukenafval buitengezet. En ondertussen moet de hoofdpersoon een perfecte Portugese vissoep zien te maken…

Dit is de synopsis van de keukenthriller “Tot op het bot”(Bone in the throat). De schrijver is chefkok in het befaamde New Yorkse eettentje “Les Halles”. Andere thrillers van zijn hand zijn “Gone bamboo” en “Bobby Gold”(De uitsmijter”). Verder schreef hij over zijn belevenissen in diverse keukens waar hij aan de slag was in “A cook’s tour” en “Kitchen confidential”. Wie?

 

ANTHONY BOURDAIN   7/17

 

2.De “Anethum Graveolens”uit de Schermbloemenfamilie wordt geteeld als keukenkruid. Tot 1,20 m hoge éénjarige, sterk geurende plant die het liefst in volle zon staat. Sprietig groen blad en gele bloempjes die in schermen verschijnen. Lichte anijssmak. De fijngehakte blaadjes smaken goed bij gekookte of gepocheerde vis, schelp- of schaaldieren, soepen enz. Welk keukenkruid dat Vlaams blokkers na aan het hart ligt…

 

DILLE   17/17

 

3.U ziet nu “De kok” van een Antwerps schilder uit de 16de eeuw die bekend is geworden om zijn voedselrijke schilderijen, markttaferelen en keukenstukken in combinatie met bijbelse thema’s. Wie (1530-1573)

 

JOACHIM BEUCKELAER   7/17

 

4In 1912 kreeg de Zweed Nils Gustaf Dalen de Nobelprijs voor een energiebesparend automatisch zonneventiel.

Tien jaar later ontwierp hij voor zijn vrouw een energiebesparend fornuis. Nu 8O jaar later is het zogoed als onveranderd in de handel.Het brandt als een Leuvense stoof 24 uur op 24 en accumuleert de warmte waardoor het altijd klaar is om te koken. Kent u de naam van dit wel peperdure fornuis?

 

AGA   15/17

 

5.Hij was in de jaren ’70 één van de uithangborden van de pubrockscene en van het Stiff label. Met Terry Dactyl and the Dinosaurs” had hij een hit met het nummer “Seaside shuffle”waarna hij solo ging. In 1980 scoorde hij een stevige hit met het lichtjes van zelfspot doortrokken nummer dat U zo dadelijk hoort. Wie?

 

JONA LEWIE    “You’ll always find me in the kitchen at parties”   16/17

 

Reeks 4

1.Geschiedenis

Hij was betrokken bij de meeste geheime operaties van de nazi’s inzake het uitschakelen van “unwertes leben” (lees: Joden). Van 1940 tot 1942 leidde hij de actieve euthanasie op lichamelijk en geestelijk gehandicapten in Duitsland. Dan werd hij commandant van het kamp Sobibor. Zijn beruchtste periode was zijn gruwelijke passage als commandant van Treblinka van ’42 tot ’43. Onder zijn leiding kwamen in beide kampen zowat 900.000 mensen om. Na de oorlog vluchtte hij met hulp van het Vaticaan naar Brazilië waar hij in ’67 opgepakt werd na intens zoekwerk van Simon Wiesental. In 1971 stierf hij in een Duitse gevangenis aan een hartaanval. ?

 

FRANS STANGL   6/17

 

2.Kunst

Geboren in Druskilnieki in Litouwen(1891) en op Capri gestorven(1973). Sloot zich in 1944 bij de kubistische stroming aan. Vaak gaf hij figuren en koppen eenvoudige, blokachtige vormen. Zijn later werk vertoont een groeiende tendens richting symbolische thema’s (het offer, Prometheus motieven). De vorm wordt vrijer, dynamischer en meer en meer beheerst door de curve. Welke Amerikaans-Franse kunstenaar? U ziet:”Prometheus strangling the vulture”.

 

JACQUES LIPCHITZ   11/17

 

 

3.Mythen

De Europese sagenwereld kent nogal wat notoire slaapkoppen. Zo zou Frederik Barbarossa een dutje doen in de berg Kyffhaüser en King Arthur + hofhouding sluimert op diverse plaatsen in Engeland al naargelang het de toeristische industrie uitkomt. En in een diepe krocht onder het Deense kasteel Kronborg (Helsingor) verdroomt deze imposante held de tijd. Mocht Denemarken in gevaar komen dan zal hij herrijzen en de vijanden te vuur en te zwaard verdelgen. Wie is deze legendarische Deen?

 

HOLGER DANSKE/HOLGER DE DEEN   4/17

 

4.Aardrijkskunde

Portland is een schiereiland aan de zuidkust van het Engelse graafschap Dorset. Het is met een 15 km lange schoorwal met het vasteland verbonden. Het is een muur van blauwe kei, bedekt met kiezels, tot 11m hoog en meer dan 135m breed. Naam van die wal?

 

CHESIL BEACH   1/17  SOLO GAMBIET

 

5.Etnologie

In de 19de eeuw zakte deze etnie uit China af naar het noorden van Laos. Het bergvolk werd in de vroege jaren ’60 al door de Amerikanen geronseld- zo’n 50.000 strijders - om de Vietnamezen de pas af te snijden langs de Ho Chi Minh-route die voor een deel over Laotiaans grondgebied liep. Dit alles in ruil voor een stroom CIA-dollars en een ongestoorde opiumhandel. Toen Uncle Sam met de staart tussen de benen moest ophoepelen uit de regio geraakte het strijdlustige volk onder de knoet van de Pathet Lao (in 1975) en daarna kwam het in de tang te zitten tussen de Laotiaanse en Vietnamese geregelde troepen. Momenteel vechten ze een langzame doodsstrijd uit in de Laotiaanse jungle en halen nog eens het nieuws door bomaanslagen of door een verloren gelopen Belgische journalist zoals Thierry  Falise. Welk volk dat ooit Amerika’s “Geheime leger” vormde?

 

HMONG   14/17

 

6.Sport

In september werd ze, samen met El Guerrouj, uitgeroepen tot atlete van het jaar. Wie is deze Zuid-Afrikaanse hoogspringster?

 

HESTRIE CLOETE   15/17

 

7.Wijn

Behalve het Franse zuiden is Australië een belangrijke producent van de zware, stevige wijn die we zoeken. De gelijknamige druif geeft de wijn een sterke, krachtige smaak. Wordt onversneden gebotteld of geassembleerd met andere druivensoorten zoals cabernet sauvignon. De oorsprong van deze wijn/druif ligt verrassend genoeg in het 14de eeuwse Perzië nl. in en rond de hoofdstad van de huidige Iraanse provincie Fars, in het Zagrosgebergte. Die stad was trouwens meerdere malen de hoofdstad van Perzië en was, behalve voor de wijn, erg beroemd vanwege de prachtige rozentuinen en de befaamdste van de Perzische dichters: Hafiz. Welke wijn/druif die de naam draagt van die Iraanse stad?

 

SHIRAZ   16/17

 

8.Film

Sarcastische met zwarte humor doortrokken ambachtelijke films : dat is het handelsmerk van de Tsjechische “alchemist van het surreële”. Hij hanteert vaak een combinatie van echte beelden met stop-motion animatie. De jongste jaren is hij meer naar live- action geëvolueerd zoals in “Alice”(naar Lewis Caroll),”Faust”(van Goethe uiteraard), “Conspirators of pleasure” en in zijn laatste “Little Otik”. Dat is een donker horrorsprookje waarin een echtpaar om aan hun kinderwens te voldoen een boomstronk adopteert met de looks van een pasgeboren baby. De baby boomstronk ontwikkelt echter kannibalistische trekjes…’t Is weer eens wat anders. Wie is deze Tsjechische kruising van Bunuel met Disney?

 

JAN SVANKMAJER   4/17

 

9.Actua

Hij stond 35 uur lang op een 24m hoge paal in Manhattan, was gedurende een week begraven en verbleef eerder al 61 uur in een blok ijs. Toen deze vraag het licht zag maakte deze moderne Houdini zich klaar om 44 dagen in een kooi van plexiglas boven de Thames te gaan hangen. Ondertussen heeft hij er de brui aangegeven na een dertigtal dagen.. Naam van deze 30-jarige straatgoochelaar?

 

DAVID BLAINE   11/7

 

10.Filmmuziek

Hij was één van de aartsvaders van de filmsoundtrack. Geboren in Oostenrijk in 1888 en gestorven in 1971. Won ettelijke Oscars. Een greep uit de films waarvoor hij de muziek componeerde: Casablanca/The big sleep/King Kong/The charge of the light brigade/Key largo/White Heat en uiterard: Gone with the wind. Wie?

 

MAX STEINER   9/17

 

Globo D: Bouwsels

1.We dwalen samen met U wat rond in Chitzen Itza (Yucatan) en bezoeken daar deze spectaculaire piramide – El Castillo – achter wiens architectuur een gecompliceerde symboliek schuilgaat. Zo verwijzen de 9 terrassen naar de 9 verdiepingen van het dodenrijk. Als je alle treden van de trappen optelt kom je aan 365 : het aantal dagen van het jaar. En zo gaat dat nog even verder…De tempel wordt vaak aangeduid met de Mayanaam voor de gevederde slang, de Azteekse Quetzalcoatl dus. Welke benaming is dat?

 

KUCULCAN   6/17

 

2.Aanvankelijk werden de V1 raketten vanuit wisselende locaties in België, Nederland en Frankrijk gelanceerd richting Engeland. In een Frans-Vlaams dorpje bouwde de brigade Todt een gigantische bunker – de grootste in Europa: 200m lang, 90 m breed en 22 m hoog – voor de lancering van de gevreesde V2 raketten. Dit bouwsel raakte nooit volledig afgewerkt na hevige bombardementen van 200 vliegende forten in augustus ’43. Er werd nog wel vloeibaar zuurstof geproduceerd voor de basis van La Coupole in dezelfde regio. Waar vinden we die bunker?

EPERLECQUES   8/17

 

3.Rond gebouw in de Oudgriekse wereld dat zowel een graf als een tempel of ander openbaar gebouw kon zijn. Bekend zijn bv. de graven van de Myceners met koepelgewelf. Op de agora te Athene diende zo’n rond gebouw dan weer voor officiële maaltijden. Welke benaming die dus ook gebruikt wordt voor een vroege, eenvoudige vorm van koepelgewelven?

 

THOLOS   11/17

4.Als U wat spaarcentjes teveel hebt en u wilt  ’s morgens graag David Beckham en een flink deel van zijn ex-Manchester maten gedag zeggen, dan moet U een stulpje kopen op het megalomane Palmeilandenproject, de grootste kunstmatige eilanden ter wereld.U kan er ook gaan logeren in het hoogste hotel ter wereld, het in de vorm van een dhowzeil gebouwde enige zeven sterren tellende etablissement ter wereld met de naam Burj al-Arab.In welk oosters mekka van het turbokapitalisme bevinden we ons.

 

DUBAI   12/17

 

5.Aan ieder deurklink, iedere zetel en ieder bed van dit chique L.A. hotel kleeft film-en muziekgeschiedenis. Het is al decennia een schuilplaats voor het sterrendom dat even buiten de schijnwerpers wil blijven.  Johnny Depp leerde er Winona Ryder kennen, Robert de Niro woonde er lange tijd net zoals bv. Keanu Reeves en Josh Hartnett. Led Zeppelin en Jim Morrison zetten er de boel op stelten. John Belushi stierf er en Gram Parsons verbleef er ten tijde van zijn dodelijke drugscoctail.De Eagles vereeuwigden het hotel in hun “Hotel California” waarin het een metafoor werd voor het California van de jaren 60/70 en het failliet van de hippie- en andere hemelbestormende dromen. U kan het optrekje vinden aan Sunset Boulevard 8221 Hollywood. Een nachtje kost U zowat 2000 dollar…Over welk “chateau” hebben we het? Het werd gemodelleerd naar het Loirekasteel Amboise waar Leonardo da Vinci stierf.

 

CHATEAU MARMONT   7/17

 

 

 

Reeks 5 – tipreeks

1.Uitvindingen

Een tripje in de wondere wereld der pillendraaiers…In 1943 was onze man – een Zwitsers chemicus-op zoek naar een nieuw geneesmiddel. Per toeval produceerde hij de vijfentwintigste verbinding uit lyserginezuur, kreeg per ongeluk een kleine dosis binnen en verzonk in een roesachtige toestand. En zo begon LSD aan een merkwaardige carrière van psychiatrische experimenten, verondersteld biologisch wapen en als tripmiddel in “the summer of love” van 1967. Kort daarop werd LSD een verboden drug. Wie was die Zwitserse chemicus?

 

ALBERT HOFMANN   17/17

 

2.Film

In de jaren ’50 zorgde de dreigende atoombom en de koude oorlog voor paranoïde films over dreigend onraad. We zoeken een eersteklas SF-film uit 1954 van Gordon Douglas over muterende mieren die het zuidwesten van de VS onveilig maken. Al die ellende veroorzaakt door radioactieve straling. Het was dan ook nog maar 9 jaar geleden dat in Alamogordo, New Mexico, de eerste nucleaire proef had plaatsgevonden…Welke prent?

 

THEM!   17/17

 

3.Ruimtevaart

Deze onbemande maanverkenner is het eerste Europese ruimtetuig dat richting maan gaat en werd eind september gelanceerd vanop Kourou in Frans-Guyana. Bedoeling is om de mogelijke aanwezigheid van ijs op de maan vast te stellen en ook het uittesten van een elektrische motor die werkt op zonne-energie.Naam van deze maanverkenner?

 

SMART  17/17

 

4. Schurken

Hij werd geboren in Essex in 1706. Na het stelen van vee en  smokkelen begon hij met zijn bende boerderijen te overvallen waarbij de bewoners vaak vreselijk gefolterd werden. Bij voorkeur werden oude, alleenstaande vrouwen beroofd. De bende had een grot in Epping Forest als schuilplaats. Als de grond hem te heet onder de voeten wordt vlucht hij naar Yorkshire en zet daar zijn rooftochten verder.In 1739 loopt hij tegen de lamp en wordt in York opgehangen. In de loop van de volgende decennia werd rond deze koelbloedige rover een hele serie verzonnen heroïsche verhalen geweven die trouwens hun weg vonden naar de literatuur en in onze tijd de tv en de film. Wie was deze Engelse “highway man”?

 

DICK TURPIN    17/17

 

5.Muziek

Henry St. Clair Fredericks werd op 17 mei ’42 geboren in Harlem. Tijdens zijn studies begint hij zich in de blues te verdiepen en verhuist naar L.A. waar hij Ry Cooder, een oude klasgenoot, tegen het lijf loopt. Samen richten ze de ondertussen legendarische formatie “The rising sons” op. Lang duurt dat avontuur niet en onze man gaat solo. Via zijn West-Indische grootouders leert hij calypso, reggae, jazz, Caraïbische en Afrikaanse muziekjes kennen en vervlecht al die invloeden op LP’s als: Giant step(’69)/Music for yah(’77)/Like never before(’91)/ Senor blues(’97) en Shoutin’ in key (2000). Wie is deze laatste grote vernieuwer van de Amerikanse countryblues? Zijn artiestennaam dus?

 

TAJ MAHAL   17/17

 

6.Actua en misdaad

Het gaat om bendes die opereren in kleine dorpen in het zuiden van China. Ze houden de arme dorpelingen voor dat in het Westen een nieuw en rijk leven wacht en dat de vlucht eenvoudig geregeld kan worden. De bendes organiseren de vaak mensonterende tochten en de (valse) papieren. Eénmaal in het Westen wacht de sukkelaars –die ondertussen duizenden €’s armer zijn- een pover bestaan in bordelen of als keukenslaaf. Zij die onvoldoende betalen wacht marteling en ontvoering. U zoekt dus de Nederlandse benaming voor die mensensmokkelaars en die refereert aan de lange en slingerende tocht die hun klanten moeten maken…

 

SLANGENKOPPEN   6/17

 

7.Sport

In 1980 werd op Wimbledon (en sindsdien ook op andere grote tornooien) een soort elektronische scheidsrechter ingevoerd. Dit alziend ding controleert of de bal de lijnen van de servicestrook niet overschreden heeft. Naam van dat elektronisch oog?

 

CYCLOPS   17/17

 

 

 

8.Toerisme

Londense wijk die in het westen van de stad valt te situeren. Kenmerkend is het dorpskarakter van de wijk die heel wat antiekwinkels en modezaken telt. Veel gevels werden in pastelkleuren geschilderd. Op Portobello Road treffen we de beroemde gelijknamige markt aan waar je zowel groenten, antieke klokken of een tweedehands jasje kan kopen. Verder zijn er de gespecialiseerde boekwinkeltjes van Blenheim Crescent en het Kensal Green Cemetary dat geïnspireerd werd door het Parijse Père Lachaise. Vlakbij ook nog de Kensington Gardens.Welke kleurrijke, hippe maar vooral dure Londense wijk?

 

NOTTING HILL.   17/17

 

9.Techniek

Nederlands vestingbouwkundige (1641-1704) die op 16-jarige begon aan zijn militaire loopbaan. Hij is de  uitvinder van de naar hem genoemde mortier voor het verschieten van lichtkogels voor het eerst in 1674 toegepast en nog tot in de 20ste eeuw gebruikt.  Hij had een belangrijke invloed op de als wetenschap weer opbloeiende vestingbouw.

In de Negenjarige Oorlog verwierf hij roem met zijn belegeringen van Keizersweerd en Bonn (1689) en in de Slag bij Fleurus (1690), alsook bij de herovering van Namen (1695). In september van dat jaar door de koning van Spanje in de adelstand verheven enmocht hij zichzelf baron noemen. Wie?

 

-Menno baron van COEHOORN   12/17

 

10.Varia

In 1950 werd “Het boek van Joachim van Babylon”(Marnix Gijsen) genomineerd voor de prozaprijs van de provincie Antwerpen. De toenmalige big boss van de kerkelijke index – ene pastoor Baers – stak daar een reactionair stokje voor vanwege de veronderstelde “vunzige” passages. Als reactie werd een prijs in het leven geroepen die nu al meer dan 50 jaar lang kritische denkers bekroont. Laureaten waren o.a. GAL, Stefan Hertmans, Pjeero Robjee…De laatste winnaar was prof. Wim Distelmans, oncoloog aan de VUB. Welke prijs, te situeren in vrijzinnige hoek?

 

ARKPRIJS   17/17

 

 

Reeks 6

1.Geschiedenis

De doorgaans blanke geschiedschrijvers van het Wilde westen maken zelden of nooit melding van zwarte cowboys of soldaten. Nochtans vochten er ettelijke zwarte regimenten tijdens de Burgeroorlog in de Noordelijke legers en was na afloop van dat conflict 1/3 van de cowboys zwart. Die werkelijkheid werd in de westernversie van John Wayne & Co steeds verdonkermaand. Deze zwarte soldaten speelden ook een belangrijke rol aan de zgn. “frontiers” – bij de ontsluiting van het Westen dus. Befaamd was hun moed in de talloze gevechten en regelrechte veldslagen die ze leverden met de indianen van de grote vlakten. Vanwege hun uitzicht (zwart en kroeshaar) en hun uitzonderlijke moed gaven de indianen hen een bijnaam die eigenlijk een erenaam was. Welke Engelse benaming kregen die zwarte soldaten? Bob Marley en Gregor Jordan weten er alles van…

 

BUFFALO SOLDIERS   15/17

 

2.Taal

Als wij , arme Bosuilen, weer eens gaan quizzen in verre Vlaamsche ommelanden dan verdenken wij er sommige quizmasters wel eens van te lijden aan het gezochte verschijnsel. Een verschijnsel waarbij mensen klanken uitstoten die of verstaanbaar zijn (doch meestal een chaotische boodschap bevatten) of onverstaanbaar zijn en dan door omstaanders vaak als een onbekende taal worden geïnterpreteerd. We hebben het natuurlijk over “speaking in tongues”- de 2 dellen op het doek geven een geheel eigen interpretatie van dat begrip… In vele religies geldt een dergelijke uitbarsting als een teken van goddelijke genade. Een voorbeeld is uiteraard het zgn. nederdalen van de heilige geest en het daaropvolgende spreken in vreemde talen zoals vermeld in Handelingen 2. En ook in de film “The exorcist” schotelde de bezeten Linda Blair ons een staaltje “speaking in tongues” voor. De oorzaak achter dit soort wartaal is allicht religieuze vervoering of moeten we psychose zeggen…Graag de uit het Grieks stammende benaming voor dit “spreken in tongen”?

 

GLOSSOLALIE   9/17

 

3.Toerisme

Zowat 34 km ten zuiden van Salzburg treffen we in het Tennengebergte de grootste ijsgrot ter wereld aan. Het grottencomplex strekt zich over een afstand van meer dan 42 km uit. De blikvanger is het voorste deel van de grotten waarvan wanden en plafonds en vloeren volledig bedekt zijn met sprookjesachtige ijsmassa’s in allerlei formaties. Welk grottencomplex in Oostenrijk?

 

EISRIESENWELT   6/17

 

4.Literatuur

Geen idee of Lewis Carroll een portie verdachte paddenstoelen geconsumeerd had voor het neerpennen van dit gedicht…het lijkt er wel stevig op. Graag de titel van het gedicht. Misschien kan Terry Gilliam U op het juiste spoor zetten…

 

JABBERWOCKY   14/17

 

5.Sport

De Amerikaanse triatleten Mark Allen en Dave Scott gaan er prat op dat ze 6 keer de Ironman op Hawaii gewonnen hebben. Een atlete uit Zimbabwe ded evenwel nog beter en won maar liefst 8 kee. Haar naam?

 

PAULA NEWBY- FRASER   8/17

 

6.Actua

Hij is één van de” oliegarchen” die in de jaren ’90 fortuin maakten in het Rusland van Jeltsin en Poetin en met hulp van machtige beschermers zoals Boris Berezovsky lustig ’s lands rijkdommen konden plunderen. Corruptie en nep-privatiseringen alom. Hij werd bij ons bekend door het vlotjes opkopen van het Engelse Chelsea. Afgleopen zomer spendeerde hij meer dan 160 miljoen € aan spelers zoals Veron, Makelele, Crespo, Cole enz. Wie?

 

ROMAN ABRAMOVITSJ   17/17

 

 

 

7.Politiek

Een smeuïg vraagje voor mensen die al paranoïde worden van hun eigen schaduw…In 1833 werd aan de Yale University een uiterst geheim genootschap opgericht waarvan de ledenlijst leest als een “Who’s who” van de Amerikaanse elite. Het wemelt er van de Rockefellers,Tafts, Morgans e.d. Ook de familie Bush – grandpa en pa Bush en helaas ook nitwit George W.- zijn er lid van. Geen kleurlingen en vrouwen toegelaten. Deze conservatieve loge zou zich actief beziggehouden hebben met de lucratieve slavenhandel, zou stiekem Hitler-Duitsland meegefinancierd hebben en met stromen dollars gepoogd hebben communistisch Rusland te kelderen. Dat de reactionaire think tank achter de huidige president ook al stevig rekruteerde uit deze schimmige loge is dan ook evident. Het leest allemaal als het scenario van een flutfilm, maar deze loge bestaat wel echt. Graag de volledige Engelse benaming?

 

SKULL AND BONES   10/17

 

8Kunst

Venetiaans schilder (1702-1785). Zijn werk geeft een indruk van het frivole en huiselijke leven van het 18de eeuwse Venetië. Zijn zoon Alejandro was een gevierd portretschilder. U ziet:”De kiezentrekker”. Welke schilder; echte naam Falca?

 

PIETRO LONGHI   8/17

 

9.Personalia

Hier zoeken we een heuse Bulgaarse held! Tussen 1862 en 1888 is hij voortdurend betrokken bij gewapende overvallen  op de toenmalige Turkse gezagsdragers in Bulgarije. Hij doorkruist het land en richt overal kleine comités op die samen de komende opstand moeten coördineren.

In 1873 wordt hij echter ingerekend door de Turken en in Sofia opgehangen datzelfde jaar. Uiteindelijk zal het  door hem opgepookte revolutievuur in 1876 losbranden – het zal aanleiding geven tot gruwelijke Turkse represailles. De daaropvolgende oorlog van de Slavische Balkanstaten zal uiteindelijk leiden tot een onafhankelijk Bulgarije. Wie was die ongemeen populaire volksleider? Als U weet waar de nationale voetbalelf van Bulgarije zijn thuiswedstrijden afwerkt en U weet wie er  de laatste jaren kampioen speelde in de Bulgaarse competitie……

 

VASSIL LEVSKI   16/17

 

10.Muziek
Een rauwe stem waarmee ze moeiteloos een boom omver kon zingen…Zo werd het handelsmerk van de “queen of salsa” – een krachtige stem dus – wel eens omschreven. In haar meer dan 40-jarige carrière heeft de in Havana geboren zangeres met zowat elke Latijns-Amerikaanse orkestleider gewerkt  en met artiesten zoals Tito Puente, David Byrne en Gloria Estefan. Ze nam meer dan 70 lp’s/cd’s op en won de eerste Latin Grammy ooit. Welke zangeres, steeds in glitterjurken en met enorme pruiken - sinds afgelopen zomer hardstikke dood.

 

CELIA CRUZ   13/17

 

 

 

 

 

Globo F: strips

1.Dat François Schuiten en Benoit Peeters één van de belangrijkste stuwende krachten waren achter de vernieuwing van de vaderlandse strip is U allicht wel bekend. In 1981 begonnen zij met een opzienbarende cyclus waarin o.a. verschenen: De muren van Samaris/De koorts van Urbicande/De toren/De archivaris/De weg naar Amilia/Brüsel/Echo der steden…Graag de overkoepelende benaming van deze grafisch zeer hoogstaande cyclus.

 

DE DUISTERE STEDEN   14/17

 

2.”Ontregelend en weird” – dat is het werk van de Amerikaanse undergroundtekenaar Daniel Clowes.. Met “Eightball”maakte hij jarenlang een toonaangevende cultreeks  waarin hij ongenadig de “feel good” mentaliteit van zijn Amerikaanse medeburgers aanpakt. Met “……..” creeërde hij een moderne klassieker rond de belevenissen van 2 tienermeisjes op de drempel van het volwassen worden. Alweer een indringende psychoanalyse van de moderne Amerikaanse samenleving. De strip werd trouwens verfilmd door Terry Zwigoff met o.a. Thora Birch ( uit American Beauty) in de hoofdrol. Welke titel?

 

GHOST WORLD   7/17

 

3.Hij tekende voor Maarten Toonder, maakte stripbewerkingen van jeugdboeken zoals “Pietje Bel” en “Dik Trom”. Met zijn eigenzinnige reeks “Mythen” veroorzaakte hij heel wat heibel door hierin de zelfkant te etaleren van groten als Sartre, Elvis,Hitchcock of James Dean. Heel wat bijval kreeg hij voor het verstrippen van “De avonden” van G. Reve. Wie is deze noorderbuur?

 

DICK MATENA   16/17

 

4.In zijn eentje is hij de uitvinder van een heel nieuw genre: de stripreportage. In stripboeken zoals “Palestine” en het veelvuldig bekroonde “Safe area Gorazde” wisselt hij in een virtuoze stijl zijn persoolijke ervaringen als oorlogsverslaggever af met historische achtergronden. Zijn stripreportages zijn sociaal en politiek zeer actueel en getuigen ook nog van puik journalistiek werk. Wie?

 

JOE SACCO   5/17

 

5.In Zolder geboren in 1953.Verving Marc Legendre als redacteur bij Kuifje en wordt daarna stripuitgever bij De Gulden Engel. Begint al snel opnieuw te tekenen en brengt reeksen uit zoals Red Knight voor De Standaard en voor Dupuis de reeksen Rourke, Dallas Barr en De zeven dwergen.Bronzen Adhemar in 2001. Voor Dallas Barr werkt hij samen met schrijver- en Vietnamveteraan Joe Haldeman.

 

MARVANO/MARC VAN OPPEN   11/17

 

 

 

Reeks 7

1.Vreselijke ziektes

Statistisch gezien zit er nu aan elke tafel iemand die last heeft van wat wij zoeken…Eén op 3 mensen dus heeft er problemen mee, maar niemand spreekt erover: stinken uit je bek. De oorzaak? Anaërobe zwavelproducerende bacteriën die diep in de tongoppervlakte en vooral achter in de keel leven. Deze bacteriën breken eiwitten af van het voedsel dat passeert en produceren vervolgens vluchtige zwavelverbindingen die vreselijk stinken. Graag de correcte benaming voor zo’n stinkende adem?

 

HALITOSIS   16/17

 

2.Varia

We slenteren via een weinig bekend Nederlands gitaarbandje dat frisse sixtiespop maakt en via een Frans/Spaans in Algerije geboren componist/muzikant die afropop, jazz, roots en ambient mixt tot bij een dagelijkse Mark Lefever op Radio 1 en arriveren tenslotte bij een kledingsstijl uit de jaren ’40 die toen opgang maakte in Frankrijk en waarbij jongeren zich afzetten tegen de schaarste en ellende van de oorlog door het dragen van wijde pantalons, getailleerde jasjes en leren schoenen met dikke zolen; Al deze elementen hebben een woord gemeen…

 

ZAZOU   15/17

 

3.Mythen

In de Germaanse mythen is het een woeste hond die vastgeketend zit in Gnupahellir, de grot bij de ingang van de onderwereld. Tijdens Ragnarok zal ons beestje ontsnappen en het aan de stok krijgen met de oorlogsgod Tyr. Welke hellehond? Willen de Westvlamingen in de zaal deze naam juist opschrijven – ze moeten ‘m niet uitspreken. Gelukkig maar…

 

GARM   12/17

 

4Varia .Film en muziek

Wat hebben pakweg de “White Stripes” gemeen met regisseur Gus van Sant? U kan het zien. De titel van de laatste CD van de witte strepen is ook die van de prent van Gus van Sant die de laatste “Gouden Palm” won. Welk gemeenschappelijk element dus?

 

ELEPHANT   15/17

 

5.Geschiedenis

Onder Diederik en Filips van de Elzas(1128-1191)kende het graafschap Vlaanderen een merkwaardige opgang. Het was toen, na Lombardije, de rijkste regio van Europa. Op een bepaald moment reikte het machtsgebied van Filips van de Elzas – en dus van Vlaanderen- tot 25 km van de poorten van Parijs! Dit was mogelijk door het huwelijk van Filips – in 1156 – met ene Elizabeth van …….. waardoor hij een graafschap in oostelijk Picardië verkreeg (deels dep. Aisne, deels Somme) met als hoofdstad St. Quentin. Over welk graafschap hebben we het? Het werd in 1213 door Filips August weer bij de Franse kroon gevoegd.

 

VERMANDOIS   11/17

 

6.Straffe verhalen

Fictie en werkelijkheid lopen elkaar voortdurend voor de voeten in deze vraag. Feit is dat in 1307 de orde van de tempeliers in Frankrijk buiten de wet werd gesteld en bloedig uitgeroeid werd. Een deel van de vloot der tempeliers wist effectief te ontsnappen en zou uiteindelijk in Schotland – nabij Edinburgh – terechtgekomen zijn. Hier wordt het verhaal schimmig…Tussen 1446 en 1486 werd in een plaatsje net ten zuiden van Edinburgh deze zeer merkwaardige kapel gebouwd door William Sinclair – een familie die inderdaad stevige banden heeft met een tempeliers- en vrijmetselaarsverleden. Opmerkelijk aan de kapel zijn een groot aantal decoraties die verwijzen naar de vrijmetselaarssymboliek. Overspannen geesten menen ondertussen dat in de krochten onder de kapel de mythische schat van de Tempeliers ligt te wachten op ontdekking. Door deze straffe verhalen is de kapel een toeristische trekpleister van jewelste geworden. Je zou haast vergeten dat in het plaatsje een ander straffe gebeurtenis plaats had: het klonen van Dolly…Welke kapel?

 

ROSLIN/ROSSLYN CHAPEL   10/17

 

7.Varia MOORDENAARS

De dame op de foto wordt eveneens tot de massamoordenaars gerekend hoewel ze slechts 2 slachtoffers maakte.

De in 1962 geboren Brenda Spencer schoot op 16 januari  1979 aan de ingang van de Cleveland Elementary School het schoolhoofd en de klusjesman dood.

Met het wapen, een kerstgeschenk van haar vader, verwondde ze nog 9 kinderen tussen  de 6 en 12 jaar.

Op de vraag waarom antwoordde ze : zie tekst ( foto). Hierin is echter 1 zinnetje weggelaten. Die zin werd de titel van een popsong en die vragen we.

 

 

"I just started shooting, that's it. I just did it for the fun of it.??????????????????????????????

....I just did it because it's a way to cheer the day up.

 

-I DON’T LIKE MONDAYS-   17/17

 

8.Reclame

Reclame is niet echt een item voor deze quiz, maar het is voor het goede doel en in het kader van de week van de fair trade.…Welk woord van 3 letters ontbreekt op de affiche.? Denkt U maar aan een Vlaamse film uit ’94.

 

MAX   16/17

 

9.Drank

Sportdranken kan je grofweg indelen in dorstlessers en energiedranken. De concentratie van deze dranken wordt uitgedrukt in “deeltjeseenheid”. Deze deeltjeseenheid wordt bepaald door het soort opgeloste deeltjes zoals suikers en zouten. Een drankje dat minder deeltjes dan bloed bevat noemt men “hypotoon”, meer deeltjes “hypertoon”. Hoe noemt U dan een sportdrank die net zoveel deeltjes bevat als bloed en dus snel wordt opgenomen?

 

ISOTOON   17/17

 

10.Literatuur

U hoorde daarnet de gezochte schrijver in het fragment “Warriors” – een stukje uit de cd “Warriors on the edge of time” van de ultieme  spacerockgroep Hawkwind uit Londen. De Engelse SF-auteur die vaak met deze band optrok, veel van hun teksten schreef en op hun platen te horen was, was samen met Brian Aldiss de leider van de zgn.” New wave of Britisch SF” die tot doel had om SF in te lijven in de gewone literatuur. Hij heeft veel “sword and sorcery” geschreven. Bv. De “Elric”cyclus, “Jerry Cornelius” en “Dancers at the end of time”. Verder klassieke SF zoals “Behold the man”,”The wrecks of time”, “The ice schooner”,”The black corridor””Dying for tomorrow” en vele anderen werken.Al zijn boeken houden verband met elkaar nl. het conflict tussen orde en chaos staat steeds centraal. Wie is deze in 1939 geboren, zeer productieve Brit?

 

MICHAEL MOORCOCK   5/17

 

GloboG: Sportzomer

1.Zwemmen : Op het WK zwemmen in Barcelona verbeterde deze Amerikaan liefst 5 wereldrecords en pakte 3 indviiduele titels.Wie?

 

MICHAEL PHELPS   15/17

 

2.Atletiek: een half uur lang trok hij aanstellerig alle WK aandacht naar zich toe. Hij kon het niet hebben dat de nieuwe startregels ook op hem van toepassing waren (degene die de 2de valse start veroorzaakt wordt uit de wedstrijd genomen, ook al heeft hij/zij niets met de eerste valse start te maken). Wie kreeg de rode kaart zoals U kunt zien?

 

JON DRUMMOND  17/17

 

3.Turnen: Op het jongste WK artistiek turnen in het Amerikaanse Anaheim behaalde ze voor de derde maal op rijde weredtitel allround. Dit is een unicum, niemand deed het haar voor. Welke Russische turnster?

 

SVETLANA KHORKINA   14/17

 

4.F1: deze brave borst schreef afgelopen zomer geschiedenis door de GP van Hongarije als jongste piloot ooit te winnen – hij was 22 jaar en 26 dagen oud – Ook niet mis is het feit dat hij de eerste Spanjaard is die een F1 wedstrijd weet te winnen. Wie?

 

FERNANDO ALONSO   17/17

 

5.Tour: Deze Spanjaard won in 2001 de Midi Libre en in 2003 de Ronde van Baskenland. Afgelopen zomer werd hij pas echt bekend door zijn overwinning in de 8ste rit waarin hij in de slotklim naar l’Alpe d’Huez wegreed van Armstrong en Vinokourov. Wie?

 

IBAN MAYO   17/17

 

Reeks 8

1.Geschiedenis

Op woensdag 1 juli 1187 leidde sultan Saladin het grootste leger dat hij ooit had uitgerust over de Jordaan Tiberias in. Twee dagen later zou hij bij twee heuvels in de buurt van het meer van Tiberias het leger van Guy de Lusignan – de laatste kruisvaarder- koning van Jeruzalem – in de pan hakken. Bij die slag werden de Johannieters en de Temperliersorde stevig gedecimeerd – geen enkele overleefde de slachting. Kort daarna zou Jeruzalem terug in moslimhanden vallen . Welke slag, genoemd naar die twee heuvels?

 

SLAG BIJ DE HORENS VAN HATTIN/HATTIN   6/17

 

 

 

2Literatuur

Deze Fransman begint te publiceren ten tijde van de “nouveau roman” en dat is dan ook te merken aan bv. “Passage de Milan” (’54)-over de gebeurtenissen in een gebouw van 7 etages. In “L’emploi du temps”(’56) beschrijft hij een jaar in een Engelse stad. In “La modification”(’57) staat dan weer een reis naar Rome centraal. In “Degrés”(’60) lukt het een leraar niet alle gebeurtenissen van één enkel lesuur weer te geven. Verder nog “Boomerang”(’78) en “Brassée d’Avril”(’82). Welke auteur/filosoof?

 

MICHEL BUTOR   8/17

 

3.Mythen

…ooit zal er een tijd komen dat de vis in de rivieren zal sterven, de vogels uit de lucht zullen vallen en de mensheid zal dan ten onder gaan aan de hebzucht van de blanken. Dan zullen Indiaanse zieners, strijders en kenners van de oude rituelen, opstaan en zich over de hele wereld verspreiden en aan alle mensen leren hoe ze in harmonie met zichzelf en met de natuur moeten leven….Tot zover de beroemde woorden van “Eyes of fire”, een oude Cree vrouw.

Welke Engelse benaming dragen deze Indiaanse zieners en strijders voor een betere wereld? Hun benaming klinkt als een klok in de milieubeweging?

 

RAINBOW WARRIORS   17/17

 

4.Sport

Voornaamste overwinningen van deze wielrenner:

-Omloop Het Volk in 1970 en ‘72

-Amstel Gold Race in 1971

-Waalse Pijl in 1974

-Brabantse Pijl in 1977

-Belgisch kampioen bij de profs in 1973.

Welke Belgische renner die tussen’68 en ’77 vooral actief was bij Maes Pils-Watneys.??

 

FRANS VERBEECK   14/17

 

5.tv

Om de verstokte tv gapers toch ook nog een vraagje te gunnen. Van wie is deze “kop”? Of moeten we zeggen “koppen”…

 

WIM DE VILDER  (KOPPEN)   17/17

 

 

6.Aardrijkskunde

In het zuidoosten van de staat New York treffen we een zeer schilderachtig en toeristisch erg populair deel van de Appalachen aan. Deze oude bergen zijn dicht begroeid met zeer oude bossen en verder vinden we er talloze meren, rivieren  en watervallen. Allicht zullen velen van U in hun middelbare schooltijd de lotgevallen van Rip van Winkle(Washington Irving)in deze streek gelezen hebben/moeten lezen hebben. Welke bergen?

 

CATSKILL MOUNTAINS   5/17

 

 

 

7.Taal

Het was de – uiteraard Franse  - bijnaam voor de gewone Franse soldaat tijdens WOI. De ellendige toestanden in de loopgraven zorgden ervoor dat ze allerlei niet reglementaire kledij droegen en er bijliepen met onverzorgde baarden en snorren. Vandaar ook de gezochte bijnaam. ?

 

POILU   13/17

 

8.Kunst

Frans schilder (1796-1875) – oefende grote invloed uit op het impressionisme door zijn lichte kleurgebruik en losse schildersstijl. Uziet “Steengroeve in Fontainebleau”. Wie,

 

JEAN BAPTISTE CAMILLE COROT   10/17

 

9.Toerisme

Dit Griekse eiland, één der Cycladen, was eertijds het godsdienstige centrum van de Ionische eilanden. Aan de westkust ligt het heiligdom van de Naxiërs, het 9 m hoge marmeren Apollobeeld en ten noorden ervan een 50 m lang terras met een rij van marmeren zittende leeuwen. Naam van dit eiland ten zuiden van Mykonos?

 

DELOS   14/17

 

10.Folklore

U kreeg één van de oudste Engelse folksongs op tafel. De ballade verwijst naar een erg oud Keltisch gebruik waarbij in primitieve landbouwgemeenschappen de zgn. “Corn King” gekozen werd voor de duur van één jaar. Gedurende dat jaar werd de verkozene inderdaad met koninklijke égards behandeld. Op het einde van datzelfde jaar werd hij echter gedood. Zijn lijk werd dan doorstoken en door de velden gesleurd zodat zijn bloed de grond  vruchtbaar zou maken. Van de nieuwe oogst werden dan de zgn. “soal/soul” cakes gebakken – met de geest van de “Corn king” er als het ware ingebakken. Die cakes worden trouwens nog steeds onder dezelfde naam verkocht in sommige delen van Engeland…Deze ballade wordt al vele honderden jaren gezongen en werd o.a; door Steeleye Span, Martin Carthy en Traffic opgenomen. Graag de naam van die “Corn King”, de hoofdpersoon in de ballade, die verwijst naar een soort graan waar ook bier van gebrouwen werd. U hoort Traffic en als U hun cd uit 1970 kent die u ziet zijn we al een heel eind op weg…

 

JOHN BARLEYCORN   16/17

 

 

Globo H: Wetenschappen

1.We zoeken een verzamelnaam voor een aantal chemische stoffen die industrieel aan een aantal kuststoffen worden toegevoegd om het eindproduct meer flexibel te maken. Hoerbij wordt onderscheid gemaakt tussen de externe en de interne soorten. Het zijn

vnl. esters van organische zuren zoals ftaalzuur en fosforzuur, maar ook  bifenylderivaten, gechloreerde paraffinen, epoxiderivaten en polyesters.

De eerste die industrieel werd toegepast was kamfer, de verreweg meest toegepaste voor pvc is het zgn. DOP of dioctylftalaat.

Wat is de Nederlandse verzamelnaam voor dit soort stoffen?

 

-WEEKMAKERS-    8/17

2. De gezochte technologie heeft als onderwerp de verschijnselen die optreden tussen en aan, over elkaar bewegende oppervlakken in werktuigonderdelen.

Wat is de uit het Grieks afgeleidde naam van de wetenschap die kan worden samengevat als de leer van de beheersing van smerings-, wrijvings- en slijtageprocessen.

 

-TRIBOLOGIE-   3/17

 

3. Het is een van de bekendste krommen in de wiskunde. Ze ontstaat door op een gegeven cirkel een vast punt O en een veranderlijk punt P te nemen; vanuit P twee gelijke stukken PA1 en PA2 (met lengte b) af te passen en vervolgens P de cirkel te laten doorlopen. A1 en A2 beschrijven dan de gevraagde kromme die genoemd werd naar Blaise Pascal. U zoekt dus de ………….van Pascal.

 

-LIMAçON of SLAKLIJN-   2/17

 

4. Noordamerikaans natuurkundige van Italiaanse afkomst, medewer­ker van Fermi bij de klassieke experimenten van het bombarde­ren van atoomkernen met neutronen.

In 1937 ontdekte hij samen met G.Perrier, het element techne­tium, het eerste kunstmatige element.

Met een groep collega's ontdekte hij in 1940 het element astatium en in 1941 samen met Seaborg, Kennedu en Lawrence het plutonium 239.

In 1955 toonde hij samen met Chamberlain, Wiegand en Ypsilan­tis het bestaan van het antiproton aan, waarvoor hij en Cham­berlain in 1959 de Nobelprijs voor natuurkunde ontvingen.

 

-Emilio SEGRÉ-   1/17   SOLO VISEO

 

5. Vaak dodelijke infectieziekte met het volgens ziekteverloop:

1ste dag van de besmetting: onpassellijkheid, rillerigheid, hoofdpijn, spierpijn, braken en slapeloosheid, koorts tot boven de 40°C. Opzwellen van de lymfeklieren onder de oksels en in de liezen tot de grootte van een ei, zwart en keihard.

Dag 2: verdere koortsaanvallen en zwarte vlekken op de huid

Dag 3: deze derde koortsdag put de patiënt zo uit dat hij de vierde dag meestal niet meer haalt.

25 miljoen slachtoffers enige eeuwen gelden…Juiste Nederlandse benaming? We wensen het U niet toe…

-BUILENPEST-   16/17

 

 

Reeks 9

1.Geschiedenis

De Engelse generaal Charles Wingate(1903-1944)specialiseerde zich in guerillatechnieken en werd in 1942 naar Brits-Indië gestuurd om er een guerillabrigade te formeren en te trainen voor de strijd achter de Japanse linies. Deze brigade bestond uit Engelsen, Birmanen en Gurkhas. Maanden aan een stuk vochten ze in de Birmaanse jungle een verbitterde strijd uit met de Japanners. En ja, hierbij liepen ze wel eens hun Amerikaanse tegenhangers – Merrill’s Marauders”(zie vorige Bosuilenquiz)- tegen het zweterige lijf. Wij kregen graag de bijnaam van deze “17th Indian Infantry Brigade” die verwijst naar de mythische wezens – half leeuw en half draak – die we als onverzettelijke stenen wachters aantreffen aan de ingang van boedhistische tempels in Birma.

 

CHINDITS     Wachters= chinthe   9/17

 

2.Filosofie

Australisch filosoof, geboren in 1946 in Melbourne. Bekend om zijn radicale en controversiële opvattingen over praktische ethiek o.a. op het gebied van dierenrechten en bio-ethiek. Zijn werk “Animal liberation”uit 1975 is zowat de bijbel van de dierenrechten-beweging. Hij lanceerde de term “speciesisme” waarin hij de opvatting dat de mens het dier kan fokken en doden voor eigen gebruik zwaar aanvalt. Nog wat werken van deze opmerkelijke filosoof: Practical ethics(’74)/How are we to live(’93)/Rethinking life and death(’94)/ A Darwinian left(’99). ?

 

PETER SINGER   8/17

 

3.Opmerkelijke onnozelaars

Het satirische blad “Mad”verkoos deze kwispel tot “dumbest person of 2001”. Hij werd geboren in 1933 en werd bekend als ultraconservatief tv-predikant en zelfbenoemd leider van de “Moral Majority”- een christelijk/fundamentalistisch kliekje dat indertijd die andere kwispel Ronald Reagan tot in het Witte Huis wist te pushen. Onze predikant ontketende ook een oorlog tegen de zgn. “explicit lyrics” op rock cd’s wat leidde tot de sommigen onder U welbekende stickers op die cd’s. Onsterfelijk belachelijk maakte hij zich door te beweren dat de Teletubbies zouden aanzetten tot homoseksualiteit: het driehoekje op het hoofd van Tinky Winky zou naar de homobeweging verwijzen…Verder bond deze jesus freak ook nog de strijd aan met het blootblad “Hustler”(zie:The people versus Larry Flynt). Kort na 11 september kwam hij dan met de bewering dat de aanslag op de WTC torens een goddelijke straf zou geweest zijn voor het tolereren van homo’s, kleurlingen en voorstanders van abortus. In een beschaafd land wordt zo iemand opgesloten. Maar in Amerika wordt zo iemand schatrijk…Wie zoeken we?

 

JERRY FALWELL   6/17

 

4.Straffe verhalen

Met zijn 20.8OO km² is dit het grootste reservaat van Kenia en zelfs één van de grootste wildparken ter wereld. Onder de zeer rijke dierenpopulatie vallen vooral de manenloze leeuwen op door hun uitzonderlijke grootte en door hun geschiedenis als … menseneters.

In de periode 1896-1899 doodden 2 van zo’n manenloze maneaters  meer dan 140 mensen tijdens de aanleg van een spoorweg in het gezochte gebied. Zeer griezelig daarbij was dat de 2 leeuwen steeds samenwerkten en puur uit moordlust te keer gingen. “The ghost and the darkness”(Stephen Hopkins) is een film die deze vrij unieke maar historische gebeurtenis als onderwerp heeft. Hoofdrollen voor Val Kilmer en Michael Douglas. Welk wildpark zoeken we – als U de naam naar het Nederlands vertaalt krijgt u zeer toepasselijk “slachting” als antwoord…

 

TSAVO   5/17

 

5.Topsport

Topsport dan toch in de regio rond Gent, De Pinte , Deinze, Kruishoutem…De bedoeling van de gezochte sport is een bol in schijfvorm zo dicht mogelijk tegen een paaltje te rollen – afstand 7 m.Vervolgens tracht de tegenstander jouw schijf daar weg te stoten. Omdat de schijf op weg naar het paaltje meestal in een boog loopt, dankt deze volkssport daar haar naam aan. U zoekt dus een synoniem voor zo’n boog en U bent er…

KRULBOLLEN   14/17

 

16.Aardrijkskunde

Gebergte in Indonesië, in het oosten van Java. Vormt met de ten zuiden ervan gelegen Semeru en enkele andere, uitgedoofde vulkanen één complex. De gelijknamige krater is één der grootste caldeira’s ter wereld (8,5 bij 10 km). Op de bodem ervan zijn nieuwe vulkanen ontstaan waarvan de nog actieve Bromo de bekendste is. Welk gebergte?

 

TENGGERGEBERGTE   2/17

 

7.Spionnen

Oostenrijks-Hongaars spion. Pionier in het gebruik van verborgen camera’s en afluisterapparatuur. Hij had de rol van kolonel in de Weense veiligheidsdienst en was zeer geïnteresseerd in de dure dingen des levens: sjieke wagens, champagneparties en…mannen. De Russen begonnen hem met zijn homoseksuele escapades onder druk te zetten en vanaf 1903 werd hij dubbelspion voor enerzijds Rusland en anderzijds zijn Hongaars-Oostenrijkse broodheren. Wanneer hij de plannen voor een Oostenrijkse invasie van Servië doorspeelt aan de Russische geheime diensten, brengen deze Servië op de hoogte van de inval.. In de daaropvolgende conflicten kost zijn verraad een half miljoen Oostenrijkers het leven en draagt het stevig bij tot de val van het Oostenrijks-Hongaarse rijk. Uiteindelijk wordt de dubbelspion door zijn eigen leermeester – ene majoor Ronge – ontmaskerd in 1913. Een gearrangeerde zelfmoord volgt…Welke kolonel-verrader

 

REDL   10/17

 

8.Varia

Welke overkoepelende naam geeft men aan het francofone gedeelte van Zwitserland, gelegen in het westen. Het beslaat de kantons Geneve, Vaud,Valais, Fribourg, Neuchatel en Jura. Een kolfje naar de hand van de wielerliefhebbers…

 

ROMANDIE   17/17

 

9.Varia

In 1886 begon Wilhelm in de Amsterdamse Leidsestraat met het produceren van korsetten maar al snel groeide het bedrijf uit tot de lingeriespecialist voor vrouwen. Het bedrijf is marktleider in de Benelux en expandeert sterk in Duitsland, Denemarken en Frankrijk. Het hoofdkwartier staat in Hilversum en sinds 1974 is het onderdeel van Vendex International. Welk bedrijf?

 

HUNKEMÔLLER   9/17

 

10.Toerisme

Het schiereiland Yucatan is één groot kalksteenplateau. Door die poreuze kalksteen trekt het regenwater onmiddellijk de grond in en vormt ondergrondse rivieren. Op heel wat plaatsen in dit karstgebied zijn grote putten ontstaan door verzakkingen en instortingen. Deze bassins werden door de Maya’s gebruikt voor watervoorziening, maar ook als heilige offerplaats. Heel wat resten van mensenoffers, beeldjes, bekers e.d. werden uit deze putten opgevist. Welke benaming  dragen deze rituele bassins die erg in de smaak vallen bij duikers en amateur-archeologen.

 

CENOTES   6/17

 

Globo I: Ramen

1.-Een ogenschijnlijke verbetering die niet echt iets te betekenen heeft.

   -Versiering om slechte eigenschappen van iets van te verhullen

   -Het welbewust flatteren van een balans;

Welke Engelse uitdrukking voldoet aan deze omschrijvingen? Zowaar iets voor de etalagisten onder U…

 

WINDOW DRESSING   14/17

 

2.”Het langzaam zieken/naar de grond/waarin ik met de dingen/één zal zijn…”. Op een druilerige avond in 1974 bracht de dichter die we zoeken zijn eigen versregels in praktijk en sprong uit het raam…Onze man was het grootste deel van zijn leven voer voor psychiaters en vaak stond de relatie patiënt-psychiater centraal in verhalenbundels zoals “Keefman” en “Ik had een strohoed en een wandelstok”. Terwijl U nadenkt hoort U Kris de Bruyne met één van zijn gedichten. Wie?

 

JAN ARENDS             Kris de Bruyne met “Lieve Jacoba    6/17

 

3. Met welk Nederlands woord wordt het gat in de muur aangeduid waar later een venster moet worden aangebracht? Het zijn deze afmetingen die aan de raamconstructeur worden doorgegeven voor de constructie van de ramen.

We zouden van deze vraag ook een puzzel kunnen maken met de cryptische omschrijving “Salut kameraad”.

 

-DAGMAAT-   17/17

 

4. Bijna geen enkele toerist die voor de eerste keer in Parijs komt, brengt een bezoek aan dit gebouw en dit is compleet ten onrechte.

Eind jaren 80 kreeg de architect de opdracht om in Parijs een instituut te bouwen waar de westerse samenleving zou kunnen kennismaken met de Arabische cultuur. Het IMA  werd  in opdracht gebouwd van Frankrijk en 20 samenwerkende Arabische landen.

Het IMA is ook architectonisch zeer prestigieus, vooral de zuidgevel was een openbaring. De architect bedacht hier het revolutionair systeem van de gediafragmeerde zonnewering. Per raam voorzag hij niet minder dan 57 beweegbare diafragma’s van verschillende vorm die bij verhoging van de lichtintensiteit zich als een klassieke cameradiafragma sluiten.

In totaal werden er in de zuidgevel 13.680 diafragma’s verwerkt.

Wat is de naam van de architect van dit Institut du Monde Arabe. Hij ontwierp verder nog de gebouwen van de Parijse Fondation Jean cartier en de opera van Lyon.

-Jean NOUVEL-   12/17

 

5. Tijd voor wat nederpop. Wie hoort U hier met “Window of my eyes”?

 

CUBY & THE BLIZZARDS   15/17

 

 

 

 

 

 

Reeks 10 Argentinië

1.Aardrijkskunde

Met zijn 1125 km is het de langste zijrivier van de Paraguay. De uitmonding gebeurt net onder Asuncion in het zuiden van Paraguay. Samen met de Parana vormt de gezochte rivier de natuurlijke grens tussen Argentinië en Paraguay.

 

PILCOMAYO   8/17

 

2.Actua-personalia

17 maanden na de val van de vorige gekozen president – Eduardo Duhalde – werd in mei 2003 de man die we zoeken als 54ste president geïnstalleerd. Dat gebeurde nadat zijn tegenstander Carlos Menem zich terugtrok uit de tweede verkiezingsronde. Wie is dus regerend president van het financiël en economisch zwaar geteisterde Argentinie?

 

NESTOR KIRCHNER   9/17

 

3.Winden

Lokale Argentijnse wind. Het is een warme westelijke valwind die vanuit de Andes tot aan de Argentijnse kust waait – de pampero zoeken we dus niet, die waait vanuit de pampa.Genoemd naar een plaats aan de voet van het Andesgebergte.

 

ZONDA   3/17

 

4.Voetbal

We gaan heel ver terug in de geschiedenis van het WK voetbal nl. tot in 1930 in Uruguay. Argentinië verloor de finale tegen het thuisland maar had met de man die we zoeken wel de topschutter van het tornooi in huis. Hij scoorde in het totaal 8 keer. Hij schreef ook geschiedenis door als eerste een hattrick in een WK wedstrijd te scoren nl. in de met 6-3 gewonnen partij tegen Mexico. Na het WK rook hij het grote geld en ging in Italië spelen; eerst bij Genua en later bij Napoli. Hij zou zijn carrière eindigen bij het Franse Red Star Paris. Tussen 1939 en 1958 was hij ook nog Argentijns bondscoach. Wie zoeken we – blijkbaar iemand die stevig op zijn voeten stond…

 

GUILLERMO STABILE   11/17

 

5.Geschiedenis

Zijn eerste militaire optreden had plaats tijdens de mislukte Britse invasie nabij de Rio de la Plata in 1806. Daarna werd hij uitgezonden om wat nu Paraguay is onder de knoet van de Argentijnse junta te brengen – vergeefs. Hij was een leidende figuur tijdens de revolutie en leidde de Argentijnse rebellen naar overwinningen nabij Tucaman en Salta in 1813. Datzelfde jaar werd hij echter verslagen in Boven-Peru en het jaar daarop moest hij plaats ruimen voor José de San Martin. Hij werd dan nog diplomaat in Europa. Welke Argentijnse militair die leefde van 1770 tot 1820 en wiens naam je overal nog tegenkomt in Argentinië. Zelfs de Engelsen kwamen hem tegen in 1982…

 

MANUEL BELGRANO   12/17

 

6.Eten

De fanatieke carnivoren onder U moeten beslist naar Argentinië om zich daar op de befaamde barbecues een ongeluk te schransen aan vlees. Hele lammeren worden op een ijzeren kruis gespannen en boven hete kolen geroosterd. Zo’n vleesfestijnen worden soms wel eens speciaal voor de toeristen aangericht, maar vooral op het platteland  bij de gaucho’s kan er serieus gebuffeld worden. Zo’n vleeskermis heeft natuurlijk een typische benaming. ?

 

ASADO   4/17

 

7.Etnologie

In Vuurland leefden voor de komst van de Spanjaarden de Indianenstam die we zoeken. De stam bestond in feite uit 2 groepen: de Haush en de Selk’nam. Ze leefden van de jacht op o.a. de nandu  en leidden een nomadisch bestaan. Elke Spaanse poging om hun land binnen te dringen mislukte vanwege hun heftig verweer. Toen Argentinië en Chili het land onder elkaar verdeelden waren hun dagen geteld. Bounty hunters werden uitgestuurd om hen uit te moorden zodat kolonisten het land konden innemen. Begin 20ste eeuw waren er nog goed 250 volbloedindianen over en momenteel blijft er in Puento Arenas nog slechts een gedenkteken over. Ze stonden ook bekend als “foot indians” omdat ze noch paarden noch kano’s gebruikten om te jagen en alles te voet deden. Hun naam? We bedoelen niet de verwante Yahgans.

 

ONA   2/17

 

8.Literatuur

Zijn bekendste roman is “Over helden en graven”, waarin hij een caleidoscopisch beeld van Buenos Aires geeft en waarin hij de ziel van Argentinië tracht bloot te leggen. In “El tunel”schetst hij de zelfanalyse van een dwangmatige schilder die uit jaloezie zijn minnares vermoord. In “Abadon el exterminador” toont hij de moderne wereld ook al als door eenzaamheid, geweld, vervreemding en chaos gedomineerd. Niet alleen is hij één van de belangrijkste Argentijnse schrijvers van de 20ste eeuw, hij speelde ook een belangrijke rol in het onderzoek naar het lot van 30.000 mensen die zgn. verdwenen tijdens de militaire dictatuur.

 

ERNESTO SABATO   1/17   SOLO VISEO

 

9.Fauna

Een typische treitervraag is u laten gokken naar een lamasoort. Het gezochte beest weegt zowat 50 kg en ziet er doorgaans vaalbruin uit. Leeft in kleine kudden. Zeer gegeerd vanwege het zeer fijne haar waarvan de kostbaarste wol ter wereld gesponnen wordt. Daar moet U het mee doen. Naam van deze wilde lamasoort?

 

VICUNA   15/17

 

10.Muziek

Philip Cohen Solal, Eduardo Makaroff en Christoph Müller vormen de ruggegraat van het collectief dat u zoekt. Met hun Argentijnse achtergrond weten zij als geen ander de tango te vermengen met moderne dance en electro zoals op hun cd “La revancha del tango”. Graag de naam van dit project dat te zien was op o.a. Rock Werchter en Dranouter afgelopen zomer.

Een beetje creatief rommelen met de tango kan U allicht helpen…

 

GOTAN PROJECT   11/17