back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag met vermelding van het aantal juiste antwoorden.

 

ANTWOORD

 

21ste BOSUILENQUIZ  23-10-2004

 

 

Reeks 1

 

1.Fauna(video)

Voor de 21ste keer trappen we af met een “uilenvraag”- en het is lang geleden dat het nog eens om een echte uil ging…

Dit uiltje is thuis in de weidse prairies van de VS tot de Argentijnse pampa’s. Waar andere dieren holen in de grond hebben gegraven zijn ze ook present. Zijn die prefabholen niet aanwezig, dan zijn ze genoodzaakt zelf een broedhol uit te graven. Sommige sterke verhalen vertellen van het samenleven in één hol met ratelslangen, maar dat is een mythe. Wel is het zo dat het uiltje – om vijanden op de vlucht te jagen – het geratel van een ratelslang nabootst. Graag de Nederlandse naam van dit uiltje?

 

KONIJNUILTJE  (2/18)

 

2.Mythen –film en aardrijkskunde

We nemen even een duik in de Griekse mythologie en dalen af in de onderwereld waar we de rivier Styx bereiken die daar niet minder dan 5 vertakkingen heeft waaronder de Phlegeton(“de brandende”), de Cocythus (“de klagende”), de Lethe (“de vergetelheid”) en ook nog eentje die wij zoeken en die zoveel betekent als “de smartelijke, rivier van smart”. Charon zou de doden over deze rivier vervoerd hebben. Een gelijknamige rivier in het Griekse Epiros heeft nog steeds zijn bron in de buurt van Dodona en mondt uit in de Ionische Zee nabij het dorpje Ammoudia.

En wie ooit “Master and commander” gezien heeft: in die film was de gezochte benaming ook de naam van het Franse fregat dat door captain Jack(Russell Crowe) achterna gejaagd werd.

 

ACHERON ( 10/18)

  

3.Literatuur

U ziet en hoort een vertaling van het gedicht”Meditation sur une jeunesse passée”, daterend uit de 15de eeuw. Van welke Franse dichter?

 

FRANCOIS VILLON (12/18)

 

4.Ontdekkingen

Hij is een grote naam in het uitvinderswereldje. Hij nam als student al een patent op de draagbare insulinepomp en de draagbare dialysemachine. Ook de “IBOT” – een robotrolstoel die trappen kan beklimmen- is van zijn hand. Maar U kent ‘m allicht vooral als de uitvinder van de “Segway”, een uitloper van de reeds genoemde Ibot. De Segway is een zichzelf in evenwicht houdend, elektrisch aangedreven transportmiddel. Wie?

Hij deelt zijn naam o.a. met de legendarische oprichter van het “New York Rock & Roll Ensemble” die later een gevierd filmcomponist zou worden (o.a. The next man/Brazil/Die Hard…) Ook een Engelse hitparadezanger uit de nineties–“I promised myself” is erg bekend – heeft dezelfde naam…

 

DEAN KAMEN  (17/18)   (componist = Michael Kamen)

 

 

5.Aardrijkskunde

We zoeken een soort steile kust, ook “klifkust” genoemd. Onderaan de steile klif ontstaan brandingsnissen en een abrasieplatform dat steeds breder wordt. Bekende voorbeelden van dit kusttype vinden we o.a. in Picardië. In het departement Calvados ligt trouwens een gelijknamige stad waar in augustus 1944 de laatste fase van de strijd om Normandië plaats had- een groot deel van het Duitse 7de leger werd er ingesloten. En in het plaatselijke kasteel werd Willem de Veroveraar geboren. Welke kust/stad?

 

FALAIZE  (15/18)

 

6.Schoeisel

Deze sportschoen is het geesteskind van Chuck Taylor- in 1921 ontwierp hij de beroemde flexibele basketschoen die plooit als een doek en vaak omvalt als je hem wil wegzetten. In de jaren ’50 maakten James Dean en de sterren van “West side story”de schoen bekend. Met de komst van de hitech toestanden van Nike en Adidas kreeg het merk het even benauwd maar herleefde via de Amerikaanse punkrockers zoals de Ramones en later de grungers van Nirvana en co. Ook de White Stripes zijn fan van dit eenvoudige schoeisel dat symbool werd van non-conformisme. Ironisch genoeg werd producent “Converse” ondertussen opgeslokt door het glamourmerk Nike. Welke schoen met handtekening van Chuck Taylor en ster op het ronde plaatje ter hoogte van de enkel?

 

ALL STAR  (15/18)

 

7.Sport

Dat Cuba de absolute top in het amateurboksen leverde de laatste decennia is geen geheim. Kent U deze nog? Olympisch goud zwaargewichten in 1992, 1996 en 2000. Verder nog een hele sliert titels zoals 6 keer wereldkampioen bij de amateurs tussen 1986 en 1997 en 4 keer Panamerikaans kampioen tussen 87 en 97. Wie?

 

FELIX SAVON  (15/18)

 

8. Media

Kalle Lasn is een Canadees van Estse oorsprong die een tiental jaren geleden een organisatie oprichtte die de strijd aanbond met de uitwassen van de consumptiecultuur. Ze bedenken spraakmakende en geestige antireclamecampagnes en de zgn. “consuminder acties”. Zo is er jaarlijks de “Buy- nothing- day” en de “TV- turnoff- week. Het boek “Culture jamming” van Lasn werd dan ook erg populair in de andersglobalistische beweging. Kent U de benaming van die antireclameorganisatie van Kale Lasn. U moet de website zeker eens bezoeken.

Zij komen ook van pas voor het weren van banners uit Uw browser…

 

ADBUSTERS  (7/18)

 

9.Vikingen

Als een aanzienlijk Viking stamhoofd stierf werd zijn schip aan land gesleurd en vond hij met pracht en praal- en vaak ook met meerdere slavinnen – zijn laatste rustplaats. Zo vond men in 1880 op een boerderij bij het Noorse Sondefjord deze zgn. “karf” – een zeer zeewaardig schip met weinig diepgang. Het schip werd vernoemd naar die boerderij ???

Als U gaat googlen met de gezochte plaats, dan komt U in Las Vegas terecht…

GOKSTAD  (7/18)

 

10.Muziek(video)

Neo-psychedelica van eind jaren 80’, begin jaren ’90. Deze formatie werd door de Britse rockpers tot immense hoogten gehypt en dan is de val des te dieper…Na hun inderdaad schitterende debuutcd uit 1989 duurde het tot ’94 voor ze “Second coming” op het publiek loslieten. Troubles met de platenfirma, tegenvallende verkoopscijfers en intern gerommel zorgde voor een al te vroege split in 1996. Over welke groep uit de Manchesterscene rond John Squire en Ian Brown gaat het? De titel van het nummer doet onwillekeurig denken aan tal van quizzers…

 

THE STONE ROSES ( I wanna be adored) (8/18)

 

Globo A:  Dassen

1.Hoe knoopt men een das en vooral: hoe noemt men al die vormen van dasknopen?

Er is: de klassieke knoop; de Duitse knoop; de Manhattan. Wij zoeken de enkele …..en de dubbele……Hoe noemt men deze koninklijke knoop?

 

WINDSOR  (10/18)

 

2.Het schild omsluit als een beschermend pantser het grootste deel van het schildpaddenlichaam. Het is in principe een sterk gspecialiseerde huid. Het rugschuld draagt als wetenschappelijke naam “carapax”. Welke naam krijgt het buikschild?

 

PLASTRON  (11/18)

 

3.We zoeken nu de Engelse benaming voor een huiveringwekkende praktijk die gangbaar is in bepaalde misdaad/maffiamilieus – vooral in bepaalde Spaanssprekende middens. Het gaat hier om het doorsnijden van iemands keel en dan de tong door die wond te trekken terwijl het ongelukkige slachtoffer doodbloedt. Een lugubere straf voor iemand die zijn mond voorbij praat …Welke term die verwijst naar een land in Zuid-Amerika en past in deze globo…De liefhebbers van Big Black weten misschien dat een gelijknamige song voorkomt op de cd:”Songs about fucking” uit 1987.

 

COLUMBIAN NECKTIE  (12/18)

 

4.In de jaren ’40 en ’50 vormde hij een trapezeact, samen met Burt Lancaster. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij later te zien was in diverse films aan de zijde van diezelfde Lancaster in o.a. “The flame and the arrow”(’50) en vooral “The crimson pirate”(’52); Hij speelde vaak “stomme” rollen, niet omdat hij een handicap had, maar vanwege een vreselijk accent. Nog andere films:The story of mankind/Run silent, run deep/Cat Ballou/Valdez is coming/Ulzana’s raid/The island of dr.Moreau. ?

 

NICK CRAVAT  (7/18)

 

5.Cocacola, star wars, Hollywood, Picasso…je kan het zo gek niet bedenken of ze zijn aanwezig op …jawel: dassen. Zo ook deze reeks spuuglelijke dassen met …superhelden uit de Marvelschool. U ziet er zo eentje. Welke superhero ? Ook aanwezig in de zaal?

 

WOLVERINE  (8/18)

 

1.Konijnuiltje

1.Windsor

2.Acheron

2.Plastron

3.Villon

3.Columbian necktie

4.Kamen

4.Cravat

5.Falaize

5.Wolverine

6.All Star

 

7.Savon

 

8.Adbusters

 

9.Gokstad

 

10.Stone Roses

 

 

 

RONDE 2

1.Sport

1885-1974

Veelzijdige Belg met verschillende records. In totaal haalde hij 6 olympische medailles op 4 Spelen. Hij behaalde olympische medailles  in 2 verschillende sporttakken tijdens dezelfde Zomerspelen nl.schermen en hockey(1920)

                         

OS London 1908:        brons per ploeg degen

OS Stockholm 1912    goud per ploeg degen

OS Antwerpen 1920   zilver per ploeg degen en een bronzen medaille in het hockey

OS Parijs 1924            zilver per ploeg degen en zilver per ploeg floret

Ook beroepsmatig is hij geen onbekende; hij is immers de architect van het Beerschotstadion. Een straat (Antwerpen-Zuid),met bekende theaterzaal/voormalige cinema kan helpen…

 

-Fernand DE MONTIGNY- (11/18)

 

2.Film(video)

Hij debuteerde in “King of the hill”(’93 van Steven Soderbergh) en kende een begin van doorbraak in “The thin red line”(Malick) en “Summer of Sam”( Spike Lee ). Na “Bread and roses”(Ken Loach) volgde dan de grote bekendheid in “The pianist” van Polanski. De rol van de fijnzinnige pianist temidden van de gruwel van het ghetto van Warschau leverde o.a

een  Oscar op. Welke acteur?

 

ADRIEN BRODY  (15/18)

 

3.Geschiedenis

Een vraagje over een fameus Zululeider – dan denken sommigen al snel aan Dingaan, Shaka Zulu of Cetawayo. Die zijn het dus niet. De man die we zoeken leefde veel later en was leider van het volk van de Zondi en ontketende een 9 maanden durende rebellie in 1905. Oorzaak waren de zware belastingen die de Engelsen oplegden om hun peperdure oorlog tegen de Boeren te bekostigen. Aan de bloedige opstand namen 12.000 grotendeels met speren bewapende Zulu’s deel waarvan 1/3 zou sneuvelen en een ander derde deel zou gevangen genomen worden.Langs Engelse kant kwamen 11.000 soldaten in het veld.Bij de laatste slag bij Mome George sneuvelde onze man.

Als u de artiestennaam kent van de Amerikaanse hiphopper/producer Kevin Donovan bent U op goede weg.U hoort hem trouwens zo dadelijk met zijn Zulu Nation Collective aan het werk- samen met Johnny Lydon trouwens. Welke Zululeider?

BAMBAATA    (Tip: African Bambaata met: “World destruction) (6/18)

 

4.Wetenschappen

De snoodaard van dienst is de Aedesmug. Die beestjes worden besmet wanneer ze zich voeden met het bloed van een geïnfecteerd persoon. Verschijnselen: hoge koorts, hevige hoofdpijn,uitslag,braken, spier- en gewrichtspijn. Deze laatste 2 verschijnselen zetten U misschien al op weg naar de Nederlandse benaming van deze ziekte die veel voorkomt in tropische en subtropische gebieden. De andere benaming kan je vinden als je –fonetisch-een beetje zot bent op z’n Frans…Welke ziekte?

 

KNOKKELKOORTS/DENGUE (9/18)

 

5.Techniek

Eind jaren ’30 ontwierp de Duitse technicus Kurt Tank geen tank, maar een éénmotorig jachtvliegtuig en dit als aanvulling van de Messerschidts. Dit nieuwe model had één grote nieuwigheid nl. een luchtgekoelde motor. Al snel bleken de grote kwaliteiten: hoge snelheid, goed zicht en uitstekende bestuurbaarheid. Vanaf 1941 werden de Geallieeren er mee geconfronteerd en bleken ze superieur aan de Spitfires van de R.A.F. Kurt Tank ontwierp verder ook nog gelijknamige bommenwerpers en transportvliegtuigen. Welk vliegtuig dat de naam droeg van een vliegtuigbouwfirma in Bremen, gesticht door ene Heinrich….en Georg…. ??

 

FOCKE WULF (14/18)

 

6.Aardrijkskunde

Het is een grote baai, 120 vierkante mijl groot, ten zuiden van het Lake District National Park. Ettelijke rivieren zoals de Kent, de Lune, Keer en Leven monden er in uit. De baai is vermaard vanwege zijn slikken en schorren waarop een zeer rijke mariene fauna en flora gedijt. Even vermaard en vooral gevreesd zijn het drijfzand, de verraderlijke stromingen en zeer snel opkomend tij. Er worden op grote schaal kokkels geraapt en deze bezigheid kwam begin dit jaar nog uitvoerig in het nieuws toen een 20-tal illegale Chinese kokkelrapers er verdronken – ze waren door de illegale slangenkopmaffia Engeland binnengebracht. Welke baai?

 

MORECAMBE BAY (7/18)

 

7.Fauna(video)

De “Globicephalamelas”( in het Engels: Pilot whale) komt voor in het gematigde en koude deel van de zuidelijke oceaan en de noordelijke Atlantische Oceaan. Groot: 3 tot 6 meter en een gewicht tot 3 ton. Het is een grote dolfijn met bol voorhoofd en  gekromde, vrij ver naar voren geplaatste flippers. Ze zijn erg intelligent en leven in scholen van vaak honderden dieren. Hun voedsel bestaat vnl. uit inktvis. Berucht is de jacht op de Far- Oer waar de dieren een glooiend strand opgejaagd worden en geharpoeneerd. Graag de Nederlandse benaming – en als U dat niet weet, ga het dan maar aan Anne Provoost vragen…

 

GRIEND/GRINDEWAL (12/18)

 

8 .Varia

Vrijdag 3 september ll. was in Londen “Black Friday”. Op die dag verlieten een groot aantal van de bekende Londense dubbeldekkers hun standplaats om aan hun laatste rit te beginnen. 50 jaar geleden reden ze voor het eerst door de straten-een groot deel was nog steeds in dienst! De oudjes moeten nu het veld ruimen voor modernere gelede Mercedes Benz bussen. Engelse benaming van die dubbeldekkers?

 

ROUTEMASTERS (5/18)

 

9.Literatuur

In 1971 verscheen “The carpet people”, gevolgd door “The dark side of the sun”(’76) en “Strata”(’81)Een groot succes werden zijn “Discworld” boeken – een imaginaire wereld die bestaat uit een platte draaiende schijf die bevolkt wordt door trollen, mensen, tovenaars, helden e.d. Kenmerkend voor zijn boeken zijn een milde vorm van satire op de meest uiteenlopende onderwerpen uit verleden en actualiteit. Welke auteur?

 

TERRY PRATCHETT (6/18)

 

10.Muziek(video)

Frans…maar geen chanson. Sinds de jaren ’80 timmert deze Franse band aan de weg en waait mee met de heersende stijlen. Van new wave via pure onversneden gitaarrock tot invloeden van dance en neofolk. Enkele cd’s: “Ou veux-tu que je regarde”(’86)/”Du ciment sous les plaines”(’90)/”Tostaky”(’92)/ “Des visages et des figures”(2001). Welk groepje ?

 

NOIR DESIR (13/18)

  

Globo B :In de nor

1.Begin 17de eeuw werd in onze kontreien bedacht dat het nuttig was om veroordeelden in de gevangenis te laten wennen aan arbeid i.p.v. doelloos de tijd te verbeuzelen. Daarom werden voor de mannen werkhuizen opgericht waar zij het keiharde brazielhout moesten afschrapen tot pigmentpoeder waar dan verf van kon gemaakt worden. Graag de juiste benaming voor het bewerken van dat brazielhout. Klinkt nog steeds bekend voor de Gentenaren…

 

RASPEN  (6/18)  (Rasphuis= Gentse gevangenis)

 

2.Volgens sommige bronnen is dit het grootste gebouw van Moskou. Het was van Beria tot Andropov het hoofdkwartier van de KGB. Op het gelijknamige plein stond tot 1991trouwens het standbeeld van KGB stichter Felix Dzerzhinsky. Maar voor alles werd het gebouw berucht en gevreesd vanwege de immense ondergrondse gevangenis waar tienduizenden gefolterd en vermoord werden. Zo kwam Raoul Wallenberg er aan zijn eind en zaten U2 piloot Gary Powers en schrijver Soljenitzin er vast. Welk gebouw/gevangenis dat in tal van koude oorlog/spionagefilms opdook?

 

LUBYANKA (10/18)

 

3.Na Alcatraz is dit de bekendste en vooral beruchtste gevangenis van Californië en zeker de zwaarst bewaakte. De bendeoorlogen die in de straten van L.A. woeden gaan er gewoon verder-wekelijks vallen er dan ook zwaargewonden of doden. De instelling ging open in 1880 en telt momenteel zo’n 4000 “inmates”. Bekendste gevangene was allicht Charles Manson die er in de jaren ’70 zat. In ’68 maakte Johnny Cash de nor wereldwijd bekend door er een live album op te nemen. Om verwarring te voorkomen (Cash nam nog een ander album op in een andere nor!)- de auteur van “The day after tomorrow” en “Day of confession” kan U op het juiste spoor zetten. Welke strafinstelling dus gelegen aan de American River in de buurt van Sacramento?

 

FOLSOM PRISON (14/18)

 

4.We gaan nu naar het oude Rome en dalen af in de onderaardse ruimte in de staatsgevangenis, gelegen aan de noordwesthoek van het Forum. Hier werden bekende politieke gevangenen ter dood gebracht, meestal door worging. De aanhangers van Catalina beleefden er penibele tijden en ook Jugurtha en Vercingetorix kenden er hun laatste uren. Deze krocht werd vernoemd naar de 6de koning van Rome die regeerde van 578 tot 535 v.o.t. En een stevige tip: ook Cicero behoorde tot een gelijknamig geslacht. Benaming van die onderaardse kerkers?

 

TULLIANUM  (15/18)    (Servius Tullius/Marcus Tullius Cicero)

 

5.In 1971 vroeg een Amerikaans psycholoog van de Stanford University 20 volwassen studenten om onder toezicht 2 weken opgesloten te worden in een nagebouwde gevangenis. 8 studenten moesten bewaker spelen, de 12 anderen waren de gevangenen. Bedoeling was om te observeren wat er met onschuldige mensen zou gebeuren als je ze in kwaadaardige omstandigheden brengt. Na 6 dagen werd het experiment stopgezet omdat de studenten-bewakers al snel overgingen tot wreedheden, geestelijke terreur en seksuele intimidaties terwijl de studenten-gevangenen emotioneel totaal ten onder gingen. In een paar dagen was duidelijk geworden dat onder bepaalde omstandigheden veel mensen in een rol te dwingen zijn waarin ze ofwel misbruik maken van hun macht ofwel zo geïntimideerd raken dat ze precies doen wat een autoriteit hen oplegt. Dit experiment was overigens de inspiratie voor de film “Das experiment”. Samen met het Milgrammexperiment (zie laatste Supernovaquiz) bewijst dit nog maar eens hoe makkelijk de moderne mens tot barbarij vervalt en hoe de dagelijkse gruwel van de concentratiekampen psychologisch te verklaren valt.Over welk experiment gaat het hier, genoemd naar die Amerikaanse psycholoog?

 

ZIMBARDO EXPERIMENT   (SOLO “FANCLUB EVA PAUWELS”!)

 

1.DE MONTIGNY

1.RASPEN

2.BRODY

2.LUBYANKA

3.BAMBAATA

3.FOLSOM

4.KNOKKELKOORTS/DENGUE

4.TULLIANUM

5.FOCKE WULF

5.ZIMBARDO

6MORECAMBE BAY

 

7.GRIEND/GRINDEWAL

 

8.ROUTEMASTERS

 

9.PRATCHETT

 

10.NOIR DESIR

 

 

 

 

 

REEKS 3

1.Film

U hoorde zopas een fragmentje uit « Highway patrol man » van Springsteen. Sean Penn liet zich inspireren door deze song voor zijn debuut als regisseur…Portsmouth, Nebraska 1968. Na jaren zijn de broers Joe (David Morse) en Frank(Viggo Mortensen) weer verenigd. Joe werd politieman, Frank ging bij het leger en kwam zwaar getekend terug uit Vietnam. Het verleden laat zijn sporen na bij de reünie van de broers. Titel van deze zeer sterke melancholische prent met een ronduit fantastische soundtrack (o.a. de Airplane, Traffic, Quicksilver Messenger Service, The Band…)

 

THE INDIAN RUNNER (13/18)

  

2.Wapentuig

Volgens specialisten is het ’s werelds beste kruisraket. Lengte 6 meter, gewicht tot 2000 kg, kan tot 1000 km vliegen en doet dat vaak om minder dan 30 m hoogte om de radars te ontlopen. Allerlei gesofisticeerde spullen zorgen voor locatiebepaling van het doelwit. Deze dingen kunnen van op onderzeeboten en van op mobiele lanceerinstellingen afgevuurd worden. Er bestaan nucleaire en anti-schipversies die nog nooit gebruikt zijn. Onder welke naam zijn deze vreselijke wapens bekend?

 

TOMAHAWK (18/18)

 

3.Aardrijkskunde

39000 km² groot, gemiddeld 600 m boven zeeniveau en één van de heetste gebieden op aarde. Welke barre woestijn in het zuiden van Californië?

 

MOJAVE (17/18)

 

4.Fauna

Deze paardensoort stamt uit de gelijknamige vallei in het noordoosten van Idaho. De paarden werden er gekweekt door de Nez Percé voor de oorlogvoering en de jacht. De beesten hebben een enorm uithoudingsvermogen en ook een groot spring- en acceleratievermogen. Het opvallendste is de kleur: wit met donkere vlekken(Leopard), geheel wit met enkele donkere vlekken(Few Spot), donker met lichte vlekken over het gehele lichaam(Snowflake)De voorouders van deze viervoeters waren Napolitaanse en Spaanse gevlekte paarden die door de Spanjaarden in de 17de eeuw werden meegenomen naar Noord-Amerika. Welke paardensoort die momenteel vnl. in Canada door de Cree wordt gefokt?

 

APPALOOSA (15/18)

 

5.Mythen

Op zijn rug draagt hij een zak met zaad en hij speelt al dansend op zijn fluit. Neen, perverse geesten, dit is niet de aanhef van een schunnige vraag. Wel zoeken we een Indiaanse god, symbool van vruchtbaarheid en plezier, geluk en gezondheid. De figuur komt bijna over de hele westkust van Noord-Amerika voor en is al zeer oud – de oudste zgn. petroglyphen dateren al van voor 1500 v.o.t. Misschien kan Kosheen U helpen met hun laatste cd…

 

KOKOPELLI (4/18)

 

6.Flora

Alfred Vogel – de zelfverklaarde “Dr. Vogel” dus – leerde de gezochte plant kennen bij de Sioux indianen die deze plant gebruikten tegen bv. koorts, insectenbeten, als ontsmettingsmiddel…Kwakzalver Vogel nam het plantje mee naar Europa waar het al snel zijn absolute succesnummer werd. Allicht momenteel het best verkochte natuurlijk geneesmiddel bij ons en in de VS. Recente proefondervindelijke testen schijnen uit te wijzen dat de helende werking op zijn minst omstreden is en misschien wel onbestaande. Graag de Nederlandse of wetenschappelijke naam?

 

RODE ZONNEHOED/ECHINACEA (15/18)

 

7.Varia

Hééél lang geleden …had een Lakota-opperhoofd een visioen waarin de geest Iktomi verscheen, in de vorm van een spin. Terwijl de spin een web spon vertelde hij over de levenscirkel en over het goede en het kwade. Daarna gaf Iktomi het web aan ons opperhoofd met de woorden:”Het web is een perfecte cirkel met een gat in het midden. Als je gelooft in de Grote Geest zal het web de goede krachten vangen en de kwade zullen door het gat verdwijnen!” En sindsdien hangen boven vele indiaanse slaapplaatsen voorwerpen zoals U ziet om boze gedachten en nachtelijke gedachtenspinsels  te laten verdwijnen…. Engelse benaming voor dat voorwerp? Stephen King of Laurence Kasdan kennen het …

 

DREAMCATCHER  (18/18)

  

8.Toerisme

U ziet “the White House” – een pak ouder dan dat andere Witte Huis nl. opgetrokken rond 1000 v.o.t. Het is één van de ruim 400 nederzettingen die de Anazasi in deze canyon in Arizona bouwden. Na hun verdwijning werd de canyon de thuisbasis van de Navajo. In 1864 hadden duizenden Navajo’s zich hier verschanst in een laatste hopeloze poging zich te verweren tegen de oprukkende blanken. De legendarische Kit Carson vernietigde al hun boomgaarden en veestapels in de canyon zodat ze hun verzet moesten opgeven en aan hun “trail of tears” begonnen naar het reservaat van Bosque Redondo. Vandaag de dag leven de nakomelingen van deze Navajo nog steeds in deze canyon die overigens ondertussen een “National Monument” werd. Welke canyon?

 

CANYON DE CHELLY (3/18)

  

9. Kunst

Met honderden taferelen wist hij het barre leven in de grensgebieden van het Westen te illustreren-zowel het harde leven van de blanke kolonisten als ht machteloze verzet van de laatste prairie-indianen. Welke beroemde schilder/beeldhouwer? Een naam die in datzelfde Westen ook in een andere vorm voorkwam…

 

FREDERIC REMINGTON (6/18)

  

10.Muziek

Om te eindigen in stijl: een oudje van Bob Zimmerman Dylan uit “Selfportrait”. Passende titel van dit nummer?Let vooral ook op de geweldige tekst…

 

WIGWAM (9/18)

 

GLOBO C: Toerisme en gebouwen

1.We maken een tripje naar het Californische San Simeon en bezoeken daar dit bescheiden optrekje. Gazetten verkopen is blijkbaar lucratief… Kent U er de benaming van?

 

HEARST CASTLE (14/18)

 

2.Dit tempelcomplex –één van de grootste Maya sites –ligt zowat 80 km ten zuiden van Merida, Yucatan. Het grootste gebouw is de “Tempel van de Tovenaar”. Dan is er ook nog “Het paleis van de gouverneur”. De regengod Chac is er alomtegenwoordig aangezien water in dit droge gebied steeds erg belangrijk was. Welke site waarvan de benaming zoveel wil zeggen als “ 3 x herbouwd”?

 

UXMAL (8/18)

 

3.In Nara – de oude hoofdstad van Japan – staat het grootste houten gebouw ter wereld. Deze “Grote tempel van het oosten” dateert uit 752 en het duurde 10 jaar om hem te bouwen. In de tempel zit een monumentale bronzen boedha van zowat 16m hoog. Ondanks tal van doorstane rampen en restauraties blijft deze tempel de meest verbazingwekkende houten constructie ter wereld. Naam?

 

TODAIJ (4/18)

  

4.Deze Amerikaans-Argentijnse architect werd vooral bekend met zijn fameuze “office towers” zoals bv. de Mori Tower in Tokio, het Cheung Kong Center in Hong Kong en uiteraard de Petronas Towers in Kualalumpur. Zijn naam?

 

CESAR PELLI (8/18)

 

5. Al 700 jaar is dit prachtig middeleeuws kasteel de verblijfplaats van de Percys, de hertogen van Northumberland. Na Windsor is het het grootste bewoonde kasteel van Engeland. Tientallen keren al is deze residentie gebruikt als decor voor films o.a. voor de Harry Potter films. Al even spectaculair als het kasteel zijn de nieuw aangelegde tuinen – een creatie van de Antwerpse tuinspecialisten Wirtz. In het gelijknamige dorpje verder nog de grootste zaak van tweedehandsboeken ter wereld “Barter Books”. En als je toch in de buurt bent: breng eens een bezoek aan Holy Island met de resten van het klooster Lindisfarne. Welk kasteel?

 

ALNWICK CASTLE (5/18)

 

1.THE INDIAN RUNNER

1.HEARST CASTLE

2.TOMAHAWK

2.UXMAL

3.MOJAVE

3.TODAIJ

4.APPALOOSA

4.PELLI

5.KOKOPELLI

5.ALNWICK CASTLE

6.RODE ZONNEHOED/ECHINACEA

 

7.DREAMCATCHER

 

8.CANYON DE CHELLY

 

9.REMINGTON

 

10.WIGWAM

 

 

 

Reeks 4

1.Varia

John(1817-1902) vond een naar hemzelf genoemde toren uit die gebruikt werd/wordt in de zwavelzuurfabricage.

Nog een John was een fameuze Australische “serial killer”die in Sydney een pak hoogbejaarde vrouwen ombracht. Hij werd dan ook bekend als de “granny killer”.

Julian is een Brits acteur die o.a. de schurk Kristatos speelde in “For your eyes only”en de archeologieverzamelaar Donahue in “Indiana Jones and the last crusade”.

Roger hanteerde de bas bij de hardrockers van Deep Purple vanaf hun alltime classic “In Rock”

En Danny is een Amerikaans acteur.

Welke familienaam delen deze heren?

 

GLOVER (18/18)

 

2.Aardrijkskunde

Langs de drassige zuidwestkust van Louisiana leveren water en land een voortdurende strijd. Over een afstand van 150 km worden uitgestrekte zoutwatermoerassen afgewisseld met langgerekte ruggen – strandwallen van zowat 0,5 tot 3 meter hoog. Ze werden opgeworpen door stromingen en golven die riviersediment en schelpengruis afzetten en zijn soms 50 km lang. Elke strandwal vertegenwoordigt een vroegere kustlijn. Geleidelijk aan is de kust steeds verder in de richting van de Golf van Mexico verschoven zodat de oudste wallen – soms 3000 jaar oud – al zo’n 15 km landinwaarts liggen. Ze zijn vaak begroeid met eiken. Welke naam geeft men in Louisiana aan deze langgerekte strandwallen. Ook even luisteren…

 

CHENIER (4/18)     (tip: Clifton Chenier)

 

3.Toerisme

We maken een tripje naar Lissabon en belanden in een pittoreske wijk aan de oostelijke kant van het centrum van de stad, schuin omhoog tegen de Sao Jorge heuvel. Hier bevonden zich vroeger warme bronnen. Het Arabische woord voor “bad” werd verbasterd tot de gezochte naam van deze wijk. Het is een uitgesproken volkswijk met een doolhof van middeleeuwse straatjes en steegjes met veel vis-en fruitmarktjes. Het is ook de bakermat van de fado. Naam van die beroemde wijk?

 

ALFAMA (13/18)

 

4.Film

“A film of epic portions” – een maand lang at (of vrat) onze man niets anders dan McDonald’s  rotzooi d.w.z. zowel ontbijt, lunch als avondeten waarbij hij alles op de menukaart minstens één keer moest proberen. Na die maand was hij 12 kg aangekomen, was hij één en al futloosheid en was zijn lever zwaar op de proef gesteld – een Macdieet bleek even verwoestend te zijn als extreem alcoholverbruik…Verder in deze documentaire film interviews in de vethoofdstad van Amerika – Houston – met voedingsspecialisten, dokters, voorbijgangers enz. Regisseur van deze docufilm?

 

MORGAN SPURLOCK (15/18)

 

5.Sport

Hoe noemt men de techniek in het kogelstoten d.m.v. een draai¬beweging genoemd naar een Russisch kogelstoter ? Een balletdanser uit hetzelfde land kan dienstig zijn…

 

-BARISHNIKOV techniek- (15/18)

 

6.Taal

Engelse term, 2 woorden:

a.Kortaf, zonder vriendelijkheid, iets zeggen.

b.Uitdrukking om aan te duiden dat een vuurwapen van heel dichtbij werd afgevuurd.

c.Harde film van John Boorman uit 1967 met Lee Marvin en Angie Dickinson.

 

POINT BLANK (16/18)

 

7.Archeologie en strips

Een beetje vel over been en heel wat artrose, maar deze 700 jaar oude Inca-mummie stelt het verder nog goed. In 1840 belandde hij samen met 2 collega’s in de opslagplaatsen van het Jubelparkmuseum. Hergé bezocht het museum en promoveerde de mummie tot centrale figuur in “De 7 kristallen bollen” en “De zonnetempel”. Ter ere van Hergé kreeg deze 7-voudige eeuweling ,die stamt uit het Peruaanse Arica ,dezelfde naam als de stripmummie.

Welke?

 

RASCAR CAPAC (5/18)

 

8.Geschiedenis

In 1396 ondernam een kruisvaardersleger bestaande uit Franse, Engelse, Duitse, Spaanse en Italiaanse ridders en onder leiding van de Hongaarse koning Sigismund, de laatste kruistocht. Deze onderneming eindigde op een rampzalige manier voor de poorten van een Bulgaarse stad. De Turkse sultan Bajezid I vernietigde er het West-Europese leger en nam daarbij de Bourgondische erfprins Jan zonder Vrees gevangen. Om het gigantische losgeld bij elkaar te krijgen werden de Vlaamse steden onbarmhartig uitgeperst door Filips de Stoute, de vader van Jan. Bij welke Bulgaarse stad ging die laatste kruistocht roemloos ten onder? Mag geen probleem zijn voor Café den Hemel…

 

NICOPOLIS/NICOPOL (9/18)

 

9.Wetenschap

“Professor for the public understanding of science” – dat is zijn officiële titel aan de universiteit van Oxford. Hij is de belangrijkste popularisator van de evolutietheorie en de baarlijke duivel voor de creationisten. In ’76 sloeg zijn boek “The selfish gene” in als een bom. Hierin stelt hij dat “genen” maar één ding willen en dat is overleven. Om dat voor elkaar te krijgen bouwen ze “lichamen”. En dat zijn wij dus. In “The blind watchmaker” (’86) legt hij uit wat het belang is van de natuurlijke selectie. Zijn laatst verschenen werk is “A devil’s chaplain’(2003). Verder heeft hij het over paranormaal gezwam, menselijk chauvinisme en de postmoderne hansworsterij. Wie is deze man die ook onomwonden stelt  dat “atheïsten over het algemeen slimmer zijn dan gelovigen”. Maar dat weten wij al langer.

 

RICHARD DAWKINS (9/18)

  

10.Muziek klassiek

In 1970 klonk het zo: (Knife edge –ELP)

Maar dit is het origineel – van welke componist (1854-1928) hoort U “Sinfonietta”?

 

JANACEK (7/18)

 

Globo D: Design

1.Legendarisch is de foto van de naakte Christine Keeler(Profumoschandaal) op de Ant Chair – een designstoel van een ontwerper die leefde van 1902 tot 1971. Deze stoel is nog steeds een belangrijk Deens exportproduct. Wie was dus de ontwerper van die beroemde stoel?

 

21.  ARNE JACOBSON (13/18)

2.
Citroën staat bekend om zijn revolutionaire ontwerpen.  De DS19 zette in 1955 het Parijse autosalon op zijn kop.  De achterwielen zaten in het koetswerk en het model had geen voorgrille.  Wie ontwierp het avant-gardistische koetswerk?  Van het publiek kreeg het de bijnaam “De Snoek”. Later kwam hij ook nog op de proppen met de Citroen Ami 6.De ontwerper was ook een gewaardeerd beeldhouwer. …Zijn naam kom je verder nog tegen als een Italiaans wielrenner uit de oude doos, als een merk van exclusieve zonnebrillen en als Argentijns voetballer die in de WK finale van 1978 tegen Nederland het derde en laatste doelpunt wist te scoren…

 

FLAMINIO BERTONI (4/18)

 

3.Nu zoeken we een Australisch ontwerper die zijn inspiratie put uit films, lucht-en ruimtevaart en de SF. Hij werd beroemd met zijn Lockheed Lounge, een futuristisch uitziende aluminium sofa, nadat Madonna er wat op lag te liggen in een clip (video). Verder ontwierp hij de toonbank van Walter van Beirendonck, het Quantas Skybed, een opnamestudio voor Simon le Bon en tal van huishoudelijke objecten, meubels,voertuigen e.d.

Zijn naam? …

 

MARK NEWSON  (2/18 –Brodders en MVC)     

 

4.Voor het bekijken van een schijfje met piepkleine dia’s werd er vanaf 1949 een Belgisch toestelletje gebruikt dat een wereldwijde export kende. Naam van zo’n kijktoestel?

 

VIEWMASTER (18/18)

 

5.En we eindigen deze globo met een kinderstoel die meegroeit met de jaren – een doodsimpel idee, maar het duurde tot 1972 voordat iemand op dat idee kwam nl. de Noor Peter Opsvik. Ondertussen is deze verstelbare kinderstoel een wereldwijd succes , allicht ook bij sommige quizzers en hun spruiten. Naam van deze fameuze verstelbare stoel?

 

TRIPP TRAPP (10/18)

  

1.GLOVER

1.JACOBSON

2.CHENIER

2.BERTONI

3.ALFAMA

3.NEWSON

4.SPURLOCK

4.VIEWMASTER

5.BARISHNIKOV

5TRIPP TRAPP

6.POINT BLANK

 

7.RASCAR CAPAC

 

8.NICOPOLIS/NICOPOL

 

9.DAWKINS

 

10.JANACEK

 

 

 

 

 

 

Reeks 5-Tipreeks

1.Media

Dé mediamogul luistert naar de naam Rupert Murdoch. Deze aartsconservatief stelt zijn media -imperium ten dienst van het Amerikaanse militair-industrieel complex en hun slippendragers zoals Ronald Reagan en George W. Bush. In de jaren ’80 begon hij met een TV-maatschappij waarvan het “news channel”een regelrechte, doelbewuste propagandamachine is voor de regering Bush. De vaste kijkers van deze zender – helaas bereikt de zender bijna 90% van de Amerikaanse gezinnen –behoren dan ook tot de slechts ingelichte mensen van de VS…Naam van die rechtse zender?

 

FOX (17/18)

 

2.Personalia

Hij is wat men aan de overkant van de Grote Plas een “shock jock” noemt. Hij is met 15 miljoen luisteraars de meest beluisterde en meest omstreden radiopresentator van de VS. Het microgedrag van deze cultheld is onvoorspelbaar, brutaal, geestig, origineel…en  kent evenveel  voor- als tegenstanders. Het kan zo zot of zo ziek niet zijn of het kan in zijn shows. Hij rijgt de radioboetes voor “onzedige” taal dan ook aan elkaar. Zo liet hij zowel strippende dames als een copulerend stel in de studio hun gangen gaan. Berucht is ook zijn Supermanpersiflage “ The Fartman”. In de film “Private Parts” (Betty Thomas) speelt hij trouwens zichzelf. Wie?

 

HOWARD STERN (15/18)

 

3.Film

Met de metaforische vampierenthriller “Cronos” maakte de gezochte Mexicaanse regisseur een opgemerkte entree. In L.A. maakte hij dan “Mimic”, een donker verhaal over grote insekten die ongemerkt onder de mensen infiltreren. Na het spookverhaal “The devil’s backbone” regisseerde hij “Blade 2” met Wesley Snipes als vampierenjager. ??

 

GUILLERMO DEL TORO (12/18)

 

4.Psychotherapie

Waarom kennen wij onszelf zo slecht? Wat is de invloed van je familie op je leven? Hoe kiezen mensen en partner? Wat verwacht je van elkaar?

In “ Families and how to survive them”(’75) schreef de in 1922 in Cornwall geboren psychotherapeut die we zoeken, samen met zijn voormalige patiënt John Cleese, in de vorm van een tweegesprek over de eerder aangehaalde vragen. Deze Britse pionier op gebied van groeps- en gezinsbehandelingstechnieken publiceerde verder nog “Life and how to survive it”(ook al samen met Cleese) en “Institutes and how to survive them”. Wie?

 

ROBIN SKYNNER (14/18)

 

5.Kunst

Men noemt hem wel eens de “Rembrandt van het videotijdperk”. In zijn videotapes en installaties heeft hij het over het proces van waarneming. Hij inspireert zich daarbij op wetenschappelijke en filosofische opvattingen uit Oost en West. Hij heeft een bijzondere fascinatie met thema’s als geboorte en dood. Vaak wordt er geprojecteerd in donkere kamers met begeleidende intrigerende soundscapes. Bekende installaties: “The greeting”(’94)/”The crossing”(’96)/ “The passions”(2000) en ‘The Tristan Project”(2004) Wie?

 

BILL VIOLA (10/18)

 

6.Stoutmoedige ondernemingen

Het kortste bombardement uit de geschiedenis van WOII – daarover gaat deze vraag.

Op 18 april 1942 stegen 16 B-25 bombardementsvliegtuigen op van de “Hornet”. Bedoeling was om bij klaarlichte dag een raid uit te voeren boven Tokio. Een aantal vliegtuigen wist inderdaad de Japanse hoofdstad te bereiken en tot verbijstering van de bewoners ook een aantal doelen te bombarderen. Door brandstofgebrek vielen een aantal piloten in Japanse handen en werden terechtgesteld. Deze opmerkelijke raid vijzelde het geschonden Amerikaanse zelfvertrouwen weer flink op na de blamage van Pearl Harbor en dat was ook de bedoeling trouwens. De raid werd genoemd naar de leider ervan – een bekend Amerikaans piloot die voor de oorlog tal van vliegrecords had gevestigd. Welke raid, welke piloot?

 

JAMES DOOLITTLE/DOOLITTLE RAID (14/18)

 

7.Moord en doodslag

Op 15 januari 1947 werd het aankomend prinsesje/actrice van het Hollywood nachtleven – de 22-jarige Elizabeth Short- in stukken gesneden gevonden ergens in een desolaat hoekje van Hollywood. Al meteen na de moord ontstaat een mediahype van jewelste die leidde tot talloze speculaties en valse bekentenissen. Enkele speelfilms en documentaires werden aan de zaak gewijd alsook stapels boeken waaronder het bekendste : een gefictionaliseerde roman van James Ellroy uit 1987. Velen menen dat de zaak niet opgelost mag worden omdat tal van sporen richting top van de LAPD leiden. Onder welke bijnaam ging Elizabeth Short de geschiedenis in? Ze ging bij voorkeur in het zwart gekleed…

 

THE BLACK DAHLIA (15/18)

 

8.Radio

Elke zondagavond op Radio 1, tussen 19.30 en 22u, praat Barbara Rottiers een cultureel programma aan elkaar met goede muziek en “boeken op zondag”. Welk programma?

 

GULLIVER (14/18)

 

9.Taal

Ze doen het in New York, in L.A., in Londen, Parijs, Osdorp, Izehem en zowaar ook in het Antwerpse Sint-Andries: rappen dus. Maar wist u dat de roots van de rap eigenlijk in Jamaica liggen? Al in de prille jaren ’60 waren er daar dj’s die ritmisch oreerden over en door de muziek van de soundsystems. Enkele bijdehante dj’s exporteerde het boeltje naar de VS waar het rappen pas goed wortel schoot in de zwarte ghetto’s. Welke specifieke naam geeft men nu aan zo’n Jamaicaanse rapper?

 

TOASTER (10/18)

 

10Internet

Wat zouden internauten –en meer speciaal de straffe quizzers van één of ander forum -  zijn zonder “Google”? De zoekmachine werd medio jaren ’90 in elkaar geknutseld door 2 techneuten in hun garage. Ondertussen zijn de heren miljonair en ging Google naar de beurs, zij het niet zonder slag of stoot. Op de foto ziet u rechts Sergey Brin en…hoe heet het andere wonderkind?

 

LARRY PAGE (14/18)

 

1.FOX

 

2.STERN

 

3.DEL TORO

 

4.SKYNNER

 

5.VIOLA

 

6.DOOLITTLE RAID

 

7.THE BLACK DAHLIA

 

8.GULLIVER

 

9.TOASTER

 

10.PAGE

 

 

 

Reeks 6

1.Mode

Rattan Chadha werd geboren in Delhi (India) in een welvarende familie van staalfabrikanten. Tijdens een reis naar Nederland bleef hij aldaar plakken aan een vriendin/model. Via haar lanceerde onze man zich dan in de modewereld. Met de import van goedkope kleding uit India verzamelde hij voldoende kapitaal om 2 kledingsmerken op de markt te brengen nl. “Emanuelle” voor vrouwen en “Moustache” voor mannen dus. In 1986 voegde hij beide merken samen en groeide uit tot Europees niveau. Nu is dit merk een concurrent voor H & M, Zara, Beneton …kleding gericht op een jong publiek. Welk merk?

 

MEXX (9/18)

 

2.Kunst

Toen Marinetti in 1909 het futurisme als literaire beweging lanceerde kreeg hij direct bijval uit andere artistieke hoeken – het regende manifesten op het gebied van beeldende kunst, theater, film, architectuur en …muziek. Spectaculair waren de vernieuwingen van componist/schilder Luigi Russolo. Hij construeerde een soort zwakstroomzoemers verbonden met luidsprekers en noteerde deze op ruis gebaseerde muziek in grafische partituren. Zijn zelf ontworpen “russolofoon” kon 7 soorten geruis op 12 verschillende toonhoogten produceren. Al die fraaie ideeën zette hij uiteen in een beroemd manifest uit 1916 waarvan U de titel zoekt. Een gelijknamige Britse techno/pop/hiphop/jazz groep die graag stoeide met geluiden en soundscapes kan U helpen…

THE ART OF NOISE (6/18)   (tip: “Kiss” – The art of noise)

 

3.Literatuur

Op zijn 79ste is hij de deken van de Italiaanse misdaadschrijvers en waarschijnlijk ook de beste. Succes bleef uit tot  zijn eerste misdaadroman met de laconieke commissaris Montalbano in de hoofdrol verscheen:”De vorm van water”. Montalbano is een verstokte vrijgezel, verlekkerd op eten maar ook integer en intelligent. Nog wat titels: De loop der dingen/Het jachtseizoen/De geur van de nacht/De stem van de viool/Het ronden van de boei. Wie?

 

ANDREA CAMILLERI (4/18)

 

4.Geschiedenis

Het pantheon van Romeinse keizers telt heel wat rare kwieten. Zo bv. Varius Avitus Bassianus die keizer was van 218 tot 222. Zijn keizersnaam was afgeleid van een Syrische zonnegod – “God van de berg”- en wiens priesterschap onze gezochte bekleedde in de stad Emesa (nu: Homs). Na de dood van Caracalla werd onze man tot keizer uitgeroepen door de soldaten en prompt voerde hij in Rome een staatscultus in van de door hem vereerde zonnegod. De jonge keizer leed aan godsdienstwaanzin, had een losbandige levensstijl en kende geen verantwoordelijkheidszin. In 221 stelde hij zijn neef Alexianus( de latere keizer Alexander Severus) aan als mederegent. Een jaar later werd hij door de pretorianen omgebracht. Welke keizer die Couperus inspireerde tot het boek “De berg van licht”?

 

HELIOGABALUS (15/18)  (schilderij van Alma-Tadema)

 

5.Beesten

De “Birgus Latro” is de grootste op het land levende geleedpotige – een volwassen mannetje haalt zonder verpinken de 5 kg. De massieve scharen hebben een spanwijdte van ruim 80 cm. Het beestje dankt zijn Nederlandse benaming aan het feit dat ie, als de honger knaagt, gezwind in een palmboom klautert om er kokosnoten te gaan wegpikken. Met zijn krachtige scharen kan hij de vrucht zelfs openen. En passant wil hij dan ook nog wel eens een vogeltje verschalken…Graag de passende Nederlandse benaming van deze kokospalmkreeft? Een andere benaming voor een kokospalm kan helpen…

 

KLAPPERDIEF (9/18)

 

6.Uitvinders

Uitvindingen(video)

De brave mens op de foto was radiohersteller van beroep en frunnikte ook wat aan versterkers en gitaren op bestelling. In 1954 kwam hij voor de pinnen met een gitaarmodel dat de volgende decennia de absolute favoriet werd van vele generaties muzikanten. Als U de uitvinder kent bent U nog maar halverwege want we willen ook het type !. En als U nog nooit zo’n gitaar gezien hebt…kijk dan maar even…

 

FENDER STRATOCASTER (17/18)

 

7.Film

Naast Superman, Batman en Spiderman is er nu zowaar ook….Zebraman! – een Japanse held die strijdt tegen de CIA, buitenaardse wezens en zijn eigen onbenulligheid. Regisseur van dienst is een onstuitbaar productieve Japanse cultregisseur (5 films per jaar!) die zijn reputatie vooral te danken heeft aan extreem gewelddadige prenten doorspekt met groteske zwarte humor zoals in “Ichi the killer”, “Audition” en “Dead or alive”. Wie is deze lichtjes verbijsterende Japanse koning van de genrefilm?

 

TAKASHI MIIKE (4/18)

 

8.Rare dingen

Zowat 4 tot 6 % van de bevolking zou de volgende persoonlijkheidskenmerken vertonen:

-Een hoge mate van hypnotiseerbaarheid

-Een zeer levendige fantasie (horen, zien en voelen van wat gefantaseerd wordt)

-Zeggen te beschikken over paranormale gaven(helderziendheid, genezende krachten…)

-Als kind geloven in sprookjes; converseren met denkbeeldige speelkameraadjes.

-Het hebben van visioenen, hallucinaties.

-Dissociatie: afsplitsen van een deel van de persoonlijkheid.

Oorzaken zijn vaak eenzaamheid waarbij het fantaseren het gebrek aan aandacht compenseert. Of om te proberen te ontsnappen aan een pijnlijke realiteit (misbruik, mishandeling)

Heel wat zgn. “mirakels” zoals verschijningen in Lourdes, Fatima …., UFO-waarnemers, Alienbelievers en andere nonsens kunnen met zekerheid gelinkt worden aan dit soort persoonlijkheid.

Hoe noemt men nu in de wetenschap dit soort persoonlijkheid – door Wilson en Barber benoemd in 1983. Een tweeledige Engelse term.: een ******* ***** personality. Geen daydream believers, geen fantasy addicts…

 

FANTASY PRONE PERSONALITY (3/18) (Gemakkelijk fantaserende persoonlijkheid)

 

9.Strips

Hij wordt door de crème van de stripwereld de hemel in geprezen. “Hij” is een in 1967 geboren Amerikaan die één van de belangrijkste vernieuwers van de moderne strip is. Opvallend zijn de diverse formaten van zijn werk. Bekend werd hij o.m. met “Quimly the Mouse” waarbij de lezer moet puzzelen om volgorde en leesrichting te bepalen. Een andere keer bevat een boek van hem bouwpakketten van gebouwen en objecten zoals de raket van “Sam the Rocketman”. Heel bekend werd hij met het jongetje Jimmy Corrigan dat rondloopt in een deprimerende wereld bevolkt door gemene grote mensen. Kent U dit wonderkind van de Amerikaanse strip?

 

CHRIS WARE (4/18)

  

10.Muziek (video)

In een vorig leven was Erik Schrody MC bij Ice T’s Rhyme Syndicate en The House of Pain. Ondertussen heeft hij het licht gezien en is al aan zijn derde cd als singer/songwriter toe. Na “Whitey Ford sings the blues” en “Eat at Whitey’s” verscheen enkele maanden geleden “White trash beautiful” waaruit zo dadelijk het titelnummer te horen en zien valt. Onder welke naam kent de liefhebber Erik Schrody?

 

EVERLAST (7/18)

 

Globo E: Beestige wetenschappen

1.1632-1723

Nederlands natuurvorser, vader van de microbiologie, deed met de door hem vervaardigde microscopen belangrijke ontdekkingen. Hij ontdekte o.a.: de infusoriën, bacteriën, spermatozoïden, haarvaten, de dwarsstreping der spieren en vele andere bijzon­derheden in het dieren-en plantenrijk.

 

-Antonie VAN LEEUWENHOEK- (17/18)

 

2.1843-1921

Frans ingenieur en architect, construeerde bruggen en wegen in Frankrijk, België, Italië en Spanje en wordt beschouwd als een pionier op het gebied van constructies met gewapend beton. Hij was de schepper van het eerste gebouw in gewapend beton dat in Parijs in de rue Danton in 1892 werd gebouwd.

In 1911 bouwde hij in Rome de Risorgimentobrug.

 

-François HENNEBIQUE- (3/18)

 

3. Het MKSA eenhedenstelsel bestaande uit meter-kilogram-seconde-ampère werd in 1954 uitgebreid met de graden Kelvin en de Candela en in 1960 omgedoopt tot het SI stelsel.

Nog later kwamen er drie nieuwe eenheden bij. Wij geven er twee en vragen de derde. De Radiaal en de Sterradiaal. Wat is de derde eenheid? Ook te vinden in de stille Kempen…

 

-MOL- (16/18)

 

4. Deze kringloop komt vrijwel in alle levende organismen voor, waarbij voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten en vetten worden afgebroken, tot uiteindelijk koolstofdioxide ontstaat. Hierbij komt energie vrij en ontstaan ook stoffen die door het lichaam worden gebruikt om nieuw celmateriaal aan te maken.

Vaak wordt deze cyclus de citroenzuurcyclus genoemd, maar meestal echter naar de Duits-Britse chemicus die hiervoor trouwens de Nobelprijs geneeskunde ontving in 1953.

En het heeft überhaupt niets te maken met kanker.

 

-KREBSCYCLUS   (8/18)               (Hans Adolf KREBS)-

 

5.Amerikaans atoomfysicus(1913-)Hij verrichtte fundamenteel werk op het gebied van de atoomfysica o.a. over het magnetische moment van de elektronen. Samen met Kusch kreeg hij in 1955 de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn ontdekkingen betreffende de fijnstructuur van het waterstofspectrum. In 1947 ontdekte hij een verplaatsing van bepaalde energieniveaus van het waterstofatoom, dit werd naar hem genoemd: de …. shift. Wie?

Een duo uit Manchester met cd’s als “Between darkness and wonder” en “Fear of fours” kan helpen…

 

WILLIS EUGENE LAMB (5/18)

  

1.MEXX

1.VAN LEEUWENHOEK

2.THE ART OF NOISE

2.HENNEBIQUE

3.CAMILLERI

3.MOL

4.HELIOGABALUS

4.KREBSCYCLUS

5.KLAPPERDIEF

5.LAMB

6.FENDER STRATOCASTER

 

7.MIIKE

 

8.FANTASY PRONE

 

9.WARE

 

10.EVERLAST

 

 

 

 

 

Reeks 7 –Monsterreeks

1.Toerisme

“De tuin der monsters” is een unieke en bizarre fantasietuin –het levenswerk van ene Vicino Orsini. Het park met zijn gedrochten, godenfiguren, wonderlijke architectuur, literaire toespelingen en labyrintachtige vormgeving moest in de geest van Orsini kunnen wedijveren met de 7 wereldwonderen. Welke bizarre tuin, gelegen ten noorden van Rome, in de buurt van Viterbo?

 

BOMARZO (8/18)

 

2.Film(video)

Op hun weg naar Mordor komt het illustere Ringgezelschap allerlei lugubere creaturen tegen, waaronder dit onderwereldmonster: een angstaanjagend gedrocht van rook en schaduw. Naam?

 

BALROG (8/18)

 

3.Kunst

Welke visionaire kunstenaar schilderde deze “Great Red Dragon and the woman clothed in sun”? Het was dit specifieke schilderij dat de moordzuchtige psychopaat Francis Dollarhyde inspireerde tot zijn weerzinwekkende daden. Te lezen in “Red Dragon” van Thomas Harris en te zien in “Manhunter” – het superieure 1ste luik van een trio dat verder bestond uit “Silence of the Lambs” en het potsierlijke “Hannibal”. Manhunter werd ondertussen ook al weer gerecycleerd in de cinema…Welke kunstenaar dus?

 

WILLIAM BLAKE (12/18)

  

4.Mythen

Nu we toch bezig zijn…Draken zijn mythische dieren die in de sagenwereld van vrijwel alle cultuurvolken voorkomen. Ook in de Babylonisch-Assyrische mythenwereld duikt zo’n beest op dat de oerchaos symboliseert. Dit oermonster krijgt het aan de stok met de god Mardoek. Deze splijt het drakenlichaam in tweeën: de bovenste helft wordt de hemel, de onderste de aarde. Uit de ogen ontspringen de Eufraat en de Tigris.

De deathmetal heads onder U kennen allicht de gelijknamige Zweedse formatie die zoetgevooisde teringherrie op ons losliet zoals “Sumerian cry” (’90), “Skeleton Skeletron”(’99) en “JudaS Christ”(’02)

 

TIAMAT (3/18)

 

5..Videogames

Niet toevallig op vrijdag 13 augustus kwam deel 3 van dit spraakmakende game op de markt. Het duurde 4 jaar voor het Texaanse ID Software op de proppen kwam met een vervolg op het veelbesproken deel 2 – de 2 scholieren die op de Columbine High School 12 medestudenten en één leraar afknalden waren verslingerd aan dit ultrageweldadige spel. Dit deed trouwens de discussie of dit soort spelletjes labiele geesten tot moord en doodslag kunnen aanzetten, weer oplaaien. Op dit deel 3 is het weer goed raak: de gamer komt op Mars aan waar in allerlei sinistere en duistere krochten een verdwenen wetenschapper moet opgespoord worden en gruwelijke gedrochten allerhande moeten geëlimineerd worden. Alras breekt natuurlijk de hel los en is het blood and gore alom. Titel?

 

DOOM (10/18)

 

6.WOII

Zowat 5 km van Thüringen ligt Buchenwald – een kamp dat als motto had kunnen hebben:”Vernichtung durch arbeit”. De meeste slachtoffers vielen hier immers door de onmenselijke slavenarbeid. De absolute schrik van dit oord was de vrouw van de kampcommandant. Zij is de geschiedenis ingegaan als “Die hexe von Buchenwald “vanwege haar ongezien sadisme . Zo placht ze op haar zwerftochten door het kamp gevangenen te selecteren met tattoos,liet ze ombrengen en vervolgens villen. Van de getatoeerde huid liet ze dan lampenkappen e.d; maken. Na de oorlog kreeg ze levenslang maar kwam al vrij in 1950 (onze oosterburen hebben altijd al problemen gehad met hun geheugen)Ze werd echter opnieuw opgepakt na een moordpartij, opgesloten waarna ze zichzelf ombracht in de nor.

Welke monsterachtige vrouw? Ze heeft een naamgenoot die heel wat voor de mensheid betekende…

 

ILSE KOCH (7/18)

 

7.Beestjes(video)

Deze lieve diertjes behoren tot de familie der leguanen en komen vooral voor in het zuidwesten van de VS. Qua uiterlijk lijken ze sterk op de Australische bergduivel of moloch. Deze zgn. stekelleguanen hebben een zeer ongebruikelijke vorm van verdediging: ze laten de bloeddruk in de adertjes in hun ogen oplopen tot die adertjes knappen en er een straal bloed uitspuit, soms wel 1 meter ver. Het beest heeft er geen last van en de aanvallers – zelfs roofdieren – schrikken zich een ongeluk. Onder welke Nederlandse naam zijn deze stekelleguanen bekend?

 

PADHAGEDISSEN ( SOLO “CLOCKWORK”!)

  

8.Personalia

In ’89 en ’90 schoot ze 7 mannen neer die haar langs snelwegen in Florida hadden opgepikt. Tijdens haar geruchtmakende proces verklaarde ze gehandeld te hebben uit zelfverdediging maar later gaf ze toe gehandeld te hebben uit pure haat. Een ellendige jeugd vol sexueel –en drugmisbruik, mishandeling en geweld zullen er wel wat mee te maken gehad hebben. Op 9 oktober 2002 kreeg ze op haar 46ste een dodelijke injectie. Over deze –volgens sommige bronnen – befaamdste en eerste Amerikaanse vrouwelijke serial killer verschenen diverse boeken, een opera, tv-films, 2 documentaires en ook de film “Monster”(van Patty Jenkins)

die Charleze Theron een Oscar opleverde voor de vertolking van deze verlopen “Higway Hooker”. Graag de naam van die seriemoordenares?

 

AILEEN WUORNOS (14/18)

 

9.Flora

Deze boomsoort komt uitsluitend voor op de canarische Eilanden. Dikke stam, zowat 15 m hoog. De rode hars werd als kleurstof gebruikt en in de oudheid ook als medicijn. Datzelfde dikke rode hars werd ook als magisch aanzien. Het wrd trouwens ook gebruikt voor koninklijke zegels.. U ziet een reusachtig exemplaar dat met een diameter van 16 m en 700 jaar ouderdom de grootste en de oudste ter wereld is. Te zien in Icod de Los Vinos op Tenerife. Nederlandse naam?

 

DRAKENBLOEDBOOM/DRAKENBOOM (18/18)

  

10.Muziek(video)

Hij hoort ergens thuis in het niemandsland tussen Boards of Canada, Autechre en Squarepusher. “Hij” is Richard D. James, één van de koplopers van de ambient, de soundscapes en zwaar overstuurde technobeats. Zijn samenwerking met Chris Cunningham zorgt voor zeer spraakmakende videoclips. Onder welke naam kent de muziekwereld deze Richard D. James. Naar zijn zeggen zou hij –voor dat hij zelf geboren was- een broer verloren hebben. Dat kan misschien helpen….

 

APHEX TWIN (8/18)

 

Globo:Sport

1. Misschien wel HET beeld van de voorbije OS was dit tijdens het individueel turnen bij de mannen aan de rekstok. Een Russisch turner, bracht een spectaculaire kuur ten tonele met niet minder dan 5 vluchtelementen. Het publiek was dol enthousiast.

De olympische turnjury had het de voorbije dagen al lang verkorven bij het publiek, maar toen hun Russische lieveling  met een lage score werd bedacht en op een 4de plaats terecht kwam, was de maat vol.

De 12.000 toeschouwers pikten dit niet en stonden recht op de banken en scholden  gedurende een kwartier de jury de huid vol. En wat nog nooit gebeurd was…de jury paste haar score aan echter niet genoeg om onze Rus op de derde plaats te krijgen en het tumult werd als het ware nog groter. Ondertussen stond Olympisch individueel kampioen Paul Hamm nog altijd te wachten voor zijn kuur. Ook met muziek kreeg men de zaal niet stil totdat onze Rus zelf de mat opsprong en het publiek op zijn Mozes’s tot bedaren bracht en Paul Hamm kon aan het werk.

Onze Rus is geen onbekende. Hij won immers in Atlanta 2xG, 1xZ en 3xB en ook in Sydney 2xG, 1xZ en 3xB. Hij ging in Athene dus voor zijn 13de medaille. Wie?

 

ALEXEI NEMOV (12/18)

 

2.Deze onverbiddelijke Griekse centrale verdediger speelde o.a. voor Thessaloniki, Sheffield United, AEK Athene, Perugia en momenteel voor AS Roma. Op het recente EK voetbal kegelde hij met zijn silver goal Tsjechië uit de competitie. Wie? Zijn naam roept herinneringen op aan een lang vergeten Vlaamse charmezanger…

 

TRAIANOS DELLAS  (14/18)

 

3.In 2001 werd Willy Steveniers stevig uitgelachen toen hij stelde dat de toen 20-jarige Kongolese politieke vluchteling ,die hij zag basketten in het asielcentrum van Kapellen,

een carrière wachtte in de NBA. Steveniers leerde hem de kneepjes van het basketvak en na enige tijd bij Spirou Charleroi  gespeeld te hebben en met een Belgisch paspoort op zak, tekende hij afgelopen zomer een contract bij de Dallas Mavericks. Zo wordt hij de allereerste Belg in de NBA. Zijn naam?

 

DIDIER  ILUNGA MBENGA (16/18)

 

4.Deze 21-jarige werd geboren in Ethiopië, verhuisde in 1999 naar Istanbul en komt sindsdien uit voor Turkije. Tijdens de Golden League wedstrijd van juni afgelopen zomer in het Noorse Bergen verbrak ze het wereldrecord op de 5000m van de Chinese Bo Jiang uit 1997. Op de rcente Olympische Spelen wou het niet echt lukken…Haar naam?

 

ELVAN ABEYLEGESSE (3/18)

 

 

5.Deze 18-jarige Tunesiër schreef onlangs wereldgeschiedenis – toch in het wielrennen. Met zijn zilveren medaille op het WK wielrennen  op de weg bij de junioren is hij de allereerste renner van zijn continent die een plaatsje op het podium wist te versieren. Zijn naam?

 

RAFAA CHTIOUI (10/18)

 

1.BOMARZO

1.NEMOV

2.BALROG

2.DELLAS

3.BLAKE

3.MBENGA

4.TIAMAT

4.ABEYLEGESSE

5.DOOM

5.CHTIOUI

6.KOCH

 

7.PADHAGEDIS

 

8.WUORNOS

 

9.DRAKENBOOM/DRAKENBLOEDBOOM

 

10.APHEX TWIN

 

 

 

 

 

 

 

 

Reeks 8

1.Gastronomie

Sojabonen weken, fijnmalen, de bekomen puree in water koken en filteren. Stremmen met een natuurlijk middel en tot blokken persen: u hebt tofu gemaakt. Een volwaardige vleesvervanger, weinig vet en cholestorol. Maar…wij hadden graag de Indonesische benaming van dit goedje-tofu is de Chinese benaming.

U kan de gezochte benaming ook bezoeken op de grens van Californië en Nevada, zo’n 500 km² groot…

 

TAHOE (7/18)

 

2.Literatuur

Hij schreef recencies voor De Morgen, Knack, Ons Erfdeel en is vast medewerker aan het wielertijdschrift “De Muur”. Behalve stadsdichter van Ninove is hij ook de voornaamste Nederlandstalige wielerdichter met bundels zoals “Woud van wielen”(’91), “De ronde van Vlaanderen”(’96) en “Tourmalet en andere poëzie buiten categorie”(2001)

 

WILLIE VERHEGGHE (9/18)

 

3.Aardrijkskunde

Sommige quizzers gaan er nog steeds van uit dat de Grand Canyon de grootste ter wereld is. Anderen denken ook nog dat de Colca Canyon in Peru de diepste ter wereld is. Niet dus.

Sinds 1994 heeft het “American Geography Committee” deze gigantische canyon in de Himalaya tot allergrootste uitgeroepen: 50 km langer dan de Grand Canyon met zijn totale lengte van 496 km. Het diepste punt ligt op 5382 m-de Colca is maximaal 3200 m diep. Deze gigant strekt zich uit van Tibet tot Bangladesh en is 55 miljoen jaar oud. De canyon is genoemd naar de rivier die zich als Jammuna met de Ganges verenigt in Bangladesh; als de Brahmaputra door Assam vloeit en als de Dihang datzelfde Assam bereikt. Als U de benaming van deze rivier kent vanaf zijn bron op de flanken van de Mount Kailash in het zuidwesten van Tibet, dan zijn we er…Welke canyon waar nog maar weinig foto’s van gemaakt werden en die nog voortdurend onderzocht wordt.

 

(YARLUNG) TSANGPO/ZANGBO (2/18 –CDH en De Laatsten)

 

4.Varia

“Het kan vriezen, het kan dooien, maar ik heb liever dooie Friezen…”schijnt een Gronings gezegde te zijn en heeft verder volstrekt niets met deze vraag te maken. Als een Fries iets in de vuilnisbak wil kieperen, zegt hij:”Goai mar yn it ………….”? Tv-kijkers gaan het zeker weten…

 

JISKEFET (16/18)

  

5.Literatuur(video)

Met zijn 1200 pagina’s is “It” niet direct een hapklare brok…Het Engelse stadje Derry wordt al eeuwenlang gekweld door een kwade geest, in de gedaante van een clown. Zeven kinderen slagen er in het demonische wezen te vernietigen. Maar…30 jaar later worden in Derry weer verschillende kinderen vermoord waarna de strijd opnieuw kan beginnen… Naam van die moordzuchtige clown?

 

PENNYWISE  (9/18)       (tip: Pennywise)

 

6.Sport

Doetjes zijn het, die sporters van nu…ze zouden beter een voorbeeld nemen aan deze legendarisch sterke worstelaar. Hij zegevierde 6 keer tijdens de antieke Olympische Spelen tussen 552 en 532 v.o.t. Hij zou het vleesdieet voor sporters geïntroduceerd hebben ipv de toen gebruikelijke gedroogde vruchten en kaas. Als opwarming voor de training droeg hij een kalf op zijn schouders – en dat 4 keer per dag. Hij zou ook zelf zijn bronzen standbeeld op z’n plaats gezet hebben. Maar ook hij kwam door overmoed aan z’n eind. Toen hij eens een gekliefde boom zag met wiggen die de stam openhielden, trachtte hij met zijn blote handen de boom verder te splijten. Maar de wiggen schoten weg en hij raakte beklemd waarna hij hulpeloos door de wolven verslonden werd. Welke beroemde worstelaar?Afkomstig uit een antieke stad in het zuiden van Italië (Calabria) en eertijds de rivaal van de stad Sybaris.

 

MILO VAN KROTON (9/18)

 

7.Taal

Uit het Frans afkomstig woord waarmee we bedoelen: “iets dat opgebonden is, bundel, een tas met vakken”. Ook: “in vakken verdeeld etui voor gereedschappen, chirurgische instrumenten, de tas met al die vreselijke spullen die huisartsen plegen mee te zeulen”

Tevens de titel van het laatste boek van Leo Pleysier waarin zo’n dokterstas de kern is van een dramatisch hoogtepunt in het leven van de missiezuster Roza (Pleysiers’ “tante non”). Welk woord?

 

TROUSSE (7/18)

 

8.Varia psychiatrie

We zoeken een syndroom dat, als we mogen kiezen, onszelf wel eens willen toewensen. Het gaat in feite om een soort acute psychose die optreedt bij het ervaren van overweldigende schoonheid. Het syndroom werd genoemd naar een Frans schrijver (1783-1842) die bij een bezoek aan het prachtige Florence psychotische verschijnselen vertoonde. We zien het nog niet gebeuren bij een bezoek aan pakweg Antwerpen…

 

STENDHAL SYNDROOM (12/18)

 

9.Wetenschap

Hoe noemt men het proces waarbij vloeistof door de poriën van een poreus medium beweegt. Ook de bewerking waarbij men een te extraheren grondstof enkele malen met een hoeveelheid extractiemiddel uittrekt (bvb. koffie met heet water).

 

-PERCOLATIE- (14/18)

  

10.Muziek (video)

Muzikaal valt ze te situeren tussen Dido en Joni Mitchell en aan de andere kant van de Grote Plas verkocht ze al om en bij de 26 miljoen cd’s zoals “Touch”(’88)/”Solace”(’91)/”Fumbling towards ecstasy”(’94)/”Afterglow”(2004). Zij was ook de bezielende kracht achter de “Lilith Fair” – een rondreizend popfestival waar enkel vrouwen op het podium te zien waren. De opbrengst ging steevast naar goede doelen. Welke zangeres?

SARAH  McLACHLAN ( 6/18)

 

  

 

Globo:Actua

1.Deze Somalische vluchtte naar Nederland om een gedwongen huwelijk te vermijden en haalt als politica van de liberale VVD regelmatig scherp uit naar de moslimgemeenschap. Heibel alom toen ze het scenario schreef voor de kortfilm “Submission”(regie: Theo van Gogh) – een felle aanklacht tegen vrouwenmishandeling waarvoor de Koran volgens onze politica de grondslag legt. Enige tijd eerder was het ook al bingo toen enkele leden van de Haagse rapgroep “DHC” haar viseerden in één  van hun teksten en haar bedreigden met een bomaanslag. Haar naam?

 

HIRSI ALI (17/18)

 

2.In 1999 werd deze despoot “president voor het leven” en liet zich subiet uitroepen tot “Turkmenbashi”: hoofd van alle Turkmenen. Aan zowat elke muur hangt zijn portret of poster, overal staan standbeelden in diverse poses en zijn foto is continu te zien tijdens elke tv-uitzending. Opera, ballet of popmuziek zijn verboden en vervangen door Turkmeense traditionele cultuur. Geen buitenlandse kranten, tv-zenders of internetnieuwssites. Op elk bankbriefje staat zijn tronie; de dagen van de week hernoemde hij naar zichzelf en naar zijn familieleden. Zijn laatste megalomane plan bestond uit het bouwen van een immens ijspaleis in de bergen rond de hoofdstad Askabat. Wie is deze absoluut kierewiete dictator van het straatarme Turkmenistan?

 

SAPARMYAT NYAZOV (4/18)

 

3.Afgelopen maanden ging de stinkende dopingbeerput pas goed open en bleek de zo goed als volledige Amerikaanse spurterstop de argeloze sportliefhebber al jaren te belazeren met kunstmatig opgefokte prestaties en dito records. Aan de basis bleek een Californisch laboratorium te liggen dat illegale snoepjes zoals THG, Modifinil, EPO en het nieuwe wondermiddel Dynepo verstrekte aan wie er om vroeg ( en kon betalen uiteraard). Graag de naam van dat labo met ene Victor Conte als big chief. De afkorting volstaat.

 

BALCO (10/18)  (Bay Area Laboratory Co-Operative)

 

4.Herrie in snobland…We beginnen lang geleden met een Britse graaf die gek was op boksen en van 1891 tot 1929 de eerste “President of the National Sporting Club” werd. Hij bevorderde o.a; het boksen met handschoenen. Véél later – in 1960 – kreeg de Londense beroepsbokser Bernard Hart de toelating om de naam van die graaf te gebruiken voor zijn bokskledij die hij op de markt wou brengen. Al snel waren tal van beroemdheden zoals Mohammed Ali te bewonderen in deze sportkleding. De kleren vielen ook in de smaak bij opeenvolgende jeugdculturen zoals de mods, de skinheads, de voetbalcasuals en nu dus ook bij extreem-rechts. Neonazi’s – bomberjacks, legerbottines en kale zagemeelkoppen- blijken recentelijk ook te kicken op dit merk. Waarom dat zo is kan U op het scherm zien... Welk merk

 

LONSDALE (18/18)

 

5.Wie is deze spirituele kerel? Voor zijn volledige foto zou het beeld te klein zijn…

 

GEERT LAMBERT (16/18)

 

 

1.TAHOE

1.HIRSI ALI

2.VERHEGGHE

2.NYAZOV

3.TSANGPO/ZANGBO

3.BALCO

4.JISKEFET

4.LONSDALE

5.PENNYWISE

5.LAMBERT

6.MILO VAN KROTON

 

7.TROUSSE

 

8.STENDHAL SYNDROOM

 

9.PERCOLATIE

 

10.MCLACHLAN

 

 

 

Reeks 9

1.Varia

Kijk eens in de spiegel: als het wit van Uw ogen te zien is onder Uw iris kan u lijden aan de toestand die we zoeken. Het gaat om een begrip uit het Japanse Bo-Shin, een soort geneeskundige diagnose stammend uit de 18de eeuw en verwant aan de Zen principes Yin en Yang. Het zou dus mogelijk zijn om iemands geestelijke en fysieke toestand af te lezen aan de ogen. Zo zouden de samoerai hun tegenstanders nauwkeurig in de ogen kijken om hoogte te krijgen van hun fysieke en geestelijke toestand. Als het oog dus wit toont onder en links en rechts van de iris dreigt een krisis: slecht humeur, slecht slapen, onevenwichtig, gewelddadig gedrag…Aanhangers van deze theorie beweren dat nogal wat moordenaars deze symptomen vertonen, evenals sommige beroemde slachtoffers zoals Kennedy en M.Monroe. Met welke Japanse term wordt deze geestestoestand aangeduid-betekent letterlijk “3 keer wit”.

U mag antwoorden met een thriller van Jef Geeraerts uit 1989.

 

SANPAKU (4/18)

  

2.Literatuur

Volgens nogal wat literaire critici is hij Amerika’s grootste levende schrijver. Hij debuteerde redelijk magistraal met “Three farmers on their way to a dance”. Daarna kwam dan “Prisonner’s dilemma”,”The Goldbug variations”(waarin genetica, informatica en polyfone muziek de hoofdrol spelen),”Galatea 2.2( een hervertelling van Pygmalion via een computerexperiment) Zijn voorlopige magnum opus is een familie-epos over het Amerikaanse rassenprobleem:”The time of our singing”. Wie is deze schrijver, van opleiding fysicus?

 

RICHARD POWERS (8/18)

 

3.Kunst

Hij (1480-1538) was de belangrijkste meester van de zgn. “Donauschool”. Zijn beroemdste schilderij is de “Alexanderschlacht” uit 1529. Bijzonder zijn ook zijn landschappen omdat hij –in tegenstelling tot wat gebruikelijk was in die tijd – er geen mensen in afbeeldde. Hij was verder ook stadsbouwmeester van Regensburg waar hij ook werkte voor Maximiliaan I. Welke schilder? De hoofdstad van het Zwitserse kanton Uri kan helpen…

 

ALBRECHT ALTDORFER (12/18)

  

4.Wreedheden

De commerciële en industriële jacht op jonge zadelrobben en klapmutsen is een weerzinwekkend, jaarlijks terugkerend schandaal. U hebt allicht wel de vreselijke beelden gezien van grijnzende mannen die met knuppels, voorzien van een ijzeren haak, inslaan op de weerloze dieren. De bedoeling is dat die haak de fontanellen doorboort en het dier hersendood maakt. Maar al te vaak wordt het dier echter levend en nog bij bewustzijn gevild. In 2004 werden in de Golf van St.Lawrence zo’n 350.000 jonge zeehonden afgeslacht met het moordwapen waarvan u de naam zoekt.

 

HAKAPIK  (SOLO QUIZMASTER!)

 

5. Taal

1.Amerikaans slangwoord voor “afgelegen, woeste streek”. Afkomstig uit het Tagalog waar het “berg” betekent. Amerikaanse mariniers op de Filipijnen verbasterden dit woord om er dan de wildernis mee aan te duiden.

2.In WOII werd het de slangaanduiding voor soldatenlaarzen.

3.Nog later een aanduiding voor elke plaats op het platteland, buiten de grote steden.

4.Het is de titel van een in Amerika zeer controversiële Afro-Amerikaanse cartoonreeks van ene McGruder waarin de Bushpolitiek, chauvinistische oorlogspraat en blank racisme ongenadig te kakken worden gezet.

5.In 1965 was het begrip ook bij ons een grote hit.

6.Een gelijknamige Vlaamse rockgroep uit Poperinge bracht cd’s uit zoals “Yucca”(’94) en “Bloed en rozen”(’96). U hoort een klein stukje.

Welke Amerikaans slangwoord?

 

BOONDOCKS (10/18)

 

6.Taal en geschiedenis

In de late middeleeuwen begon zich in Engeland in de algemene stand der “ welgeborenen” de eigenlijke adel (“Nobility”) te onderscheiden van de groep waarvan we de benaming zoeken. Het was een juridisch erkende stand die niet tot de adel behoorde maar wel recht had op een heraldisch wapen. Ze hebben een grote rol gespeeld van de 16de tot de 18de eeuw. Welke Engelse sociale stand, net onder de adel?

 

GENTRY  (13/18)   (tip: Bobby Gentry)

  

7.Voetbal

Vanaf 1950 werd Benfica de sterkste club van Portugal. Dat was vooral dankzij het binnenhalen van spelers uit de Afrikaanse kolonies . Zo was er Matateu, de welbekende Eusebio en de speler die we zoeken – alle drie trouwens afkomstig uit Mozambique.

Onze speler was de generaal op het middenveld van Benfica dat in ’61 en ’62 de Europese beker van Landskampioenen won. Hij was ook aanvoerder van de het Portugese elftal dat brons won op het WK van ’66 in Engeland. Hij was ook befaamd vanwege zijn spectaculaire afstandsschoten. Na zijn voetbalcarrière werd hij minister van sport van Mozambique en momenteel is hij de voorzitter van de voetbalbond van zijn land? Wie? Hij staat uiteraard rechts op de foto.

 

MARIO COLUNA  (5/18)

 

8.Wetenschap

James Lovelock is een fikse tachtiger, chemicus en hij lanceert regelmatig een theorie die heel wat stampei veroorzaakt in wetenschapsland. Hij joeg de chemische industrie tegen zich in het harnas door als eerste vast te stellen dat CFK’s de ozonlaag vernietigen. Hij werd één van de boegbeelden van de groene beweging met de hypothese dat de aarde één groot levend systeem is dat ernaar streeft zichzelf in stand te houden en dat er zelfs mondiale biologische regelsystemen zijn die in staat zijn het milieu op aarde stabiel te houden. De afgelopen 20 jaar werd deze spraakmakende hypothese regelmatig zwaar onder vuur genomen. Welke naam draagt deze hypothese. Even goed kijken en wat elementaire mythologische kennis kan wonderen doen…

 

GAIA HYPOTHESE  (13/18)

 

9. Geschiedenis  Hoe een oorlog ontketenen via valse voorwendsels.

In 1870 herschreef Bismarck een telegram van keizer Wilhelm I aan Napoleon III zodat een oorlog tussen beide landen onvermijdelijk werd: de welbekende “Emser Depeche”. In 1964 gebruikte Lyndon B. Johnson een verzonnen botsing tussen de Amerikaanse marine en die van Noord-Vietnam in de baai van Tonkin om dat land onder de bommen te bedelven. En dat in Irak de wereldopinie een rad voor de ogen gedraaid werd aangaande fictieve massavernietigingswapens weet U ook wel. Op 10 augustus 1939 liet Himler een gefingeerde aanval uitvoeren op een Duits radiostation –gelegen aan de Duits-Poolse grens- door in Poolse uniformen gestoken Duitsers. Als  bewijs voor deze zogenaamde “Poolse agressie” werden een dozijn doodgeschoten en in Poolse uniformen gestoken concentratiekampgevangenen neergelegd bij het radiostation en gefotografeerd. Enkele uren later viel Hitler Polen binnen…Welk radiostation/plaats waar dat radiostation zich bevond?

 

GLEIWITZ/GLIWICE (11/18)

 

10.Muziek

Dat de Amerikaanse zwarte blues zijn wortels heeft in West-Afrika is wel duidelijk als je het fenomenale bluesy gitaarspel van deze Malinese zestiger even wil beluisteren. Ry Cooder had heel wat moeite om hem uit zijn rijstvelden te lokken en te overtuigen in een Californische studio te gaan opnemen. Het resultaat was de cd “Talking Timbuktu” die hem zowaar een Grammy opleverde. Een greep uit het oeuvre van deze Malinese John lee Hooker: Arian blues(’90)/The source(’91)/Radio Mali(’96)/Niafunké(’99). Wie?

 

ALI FARKA TOURE (8/18)

 

Globo: Film

1.Actrice in 1957 in New York geboren. Te zien in o.a; The fisher king/The world according to Garp/Butterfly kiss en uiteraard als Honey bunny in Pulp fiction. Wie?

 

AMANDA PLUMMER (6/18)

 

2..Wie is de regisseur van deze schitterende film met o.a. Al Pacino en Russell Crowe?

 

MICHAEL MANN (13/18)

  

3.Welke historische figuur vertolkt Richard Harris hier?

 

MARCUS AURELIUS (10/18)

 

4.Eén van de meest gevierde en beroemdste componisten van Hollywood. Kreeg erkenning in de jaren ’50 toen hij Oscars won voor o.a” High Noon”, “The high and the mighty” en “The old man and the sea”. In de zestiger jaren volgden dan klappers zoals” The Alamo”, “The guns of Navarone” en “55 days at Peking. Begin jaren 470 keerde hij terug naar Rusland voor de muziek van “Tsjaikovsky”. Wie?

 

DIMITRI TIOMKIN (10/18)

 

5. Welke film ziet U? De antwoorden op de vorige 4 vragen kunnen zeker helpen!

 

THE FALL OF THE ROMAN EMPIRE (7/18)

 

(1.Amanda Plummer is de dochter van Christopher Plummer die Commodus speelt in de gezochte film – 2.Michael Mann is de regisseur van “The Insider” en deelt zijn familienaam met de regisseur van de gezochte film – 3.Richard Harris vertolkt Marcus Aurelius en die historische figuur en het conflict tussen Commodus en de geliefkoosde generaal van Marcus Aurelius staat  centraal in zowel “Gladiator” als de gezochte film – 4.Dimitri Tiomkin was de filmcomponist van al die klassiekers en dus ook van...-5.The fall of the Roman Empire

 

1.SANPAKU

1.PLUMMER

2.POWERS

2.MANN

3.ALTDORFER

3.MARCUS AURELIUS

4.HAKAPIK

4.TIOMKIN

5.BOONDOCKS

5.THE FALL OF THE ROMAN EMPIRE

6.GENTRY

 

7.COLUNA

 

8.GAIA HYPOTHESE

 

9.GLEIWITZ/GLIWICE

 

10.FARKA TOURE

 

  

 

 

Reeks 10 Marokko

1.Kunst

Wie (1869-1954) schilderde de volgende werken. Zijn verblijf in Tanger zou zijn hele latere werk blijvend beïnvloeden.

 

HENRI MATISSE (12/18)

  

2.Steden

In Marokko noemt men deze havenstad “De parel van de Atlantische Oceaan”. Voor de kust liggen de “Purperen Eilanden” – hier haalden indertijd de Romeinen de paarse kleurstof voor hun purperen gewaden uit de weekdiertjes die er leven. Ooit was de stad het eindpunt van de karavaanroutes uit Oost-Afrika. De Portugezen bouwden er de zgn. “Skala” – de omwallingen. De sultans bouwden de stad uit tot de belangrijkste haven van het land tot de opkomst van Casablanca. In de sixties werd de plaats opnieuw ontdekt door popsterren zoals Cat Stevens en Jimi Hendrix en Orson Welles draaide er zijn “Othello”. De befaamde Gnawa muziek is er thuis- het jaarlijkse festival trekt massa’s toeristen. Brian Jones, Pharaoh Saunders, Robert Plant en Jimmy Page namen er trouwens cd’s op met de plaatselijke Gnawa virtuozen. U geeft de oude of recentere naam van deze havenplaats.

 

MOGADOR/ESSAOUIRA (13/18)

 

3.Aardrijkskunde

In de Hoge Atlas, op zo’n 65 km van Marrakesh, treffen we de hoogste bergtop van Marokko. Met z’n 4165m zelfs de hoogste van heel Noord-Afrika. Naam?

 

TOUBKAL (11/18)

 

4.Sport

1984 – L.A. – 400m horden . Een primeur: een eerste moslim/Afrikaanse vrouw wint goud. Naam van deze Marokkaanse atlete?

 

NAWAL EL MOUTAWAKAL (12/18)

 

5.Archeologie

In het noorden van Marokko, nabij de stad Moulai Idris, bevinden zich de ruïnes van een Romeinse stad, gesticht in de 2de eeuw v.o.t. De stad kende haar hoogtepunt onder de heerschappij van de Severi (begin 3de eeuw) Nog te bezichtigen zijn: een stuk van de ringmuren, het forum van Severus, resten van een aquaduct, de boog van Caracalla en vele woningen met vloermozaïeken. Nu heet de plaats Oubli; U geeft de antieke naam.

 

VOLUBILIS (7/18)

  

6.Geschiedenis

10 mei 1940 – op de weidse vlakte rond de gezochte Waalse gemeente verschijnen Duitse pantsers die, de Belgische neutraliteit feestelijk aan hun laars lappend, Noord-Frankrijk willen bezetten. Ze stuiten er echter op een Marokkaanse elitedivisie die daar door de Franse legerleiding geposteerd was. Twee dagen lang worden er verbitterde gevechten geleverd en –straffe kost – voor het eerst sinds de blitzkrieg begon moeten de Duitse pantsertroepen wijken. Bijna 300 pantsers vernietigd, 2250 Marokkanen sneuvelden er en liggen begraven op het Franse kerkhof van de buurgemeente Chastres. Waar had deze opmerkelijke slag plaats? Een Naamse gemeente dus aan de rivier de Orneau met deelgemeenten zoals Mazy, Isnes en Corroy-le-Chateau.

 

GEMBLOUX (GEMBLOERS) (12/18)

  

7.Schoeisel

Deze muiltjes zijn allicht één van de bekendste Marokkaanse lederproducten. Benaming?

 

BABOUCHES (8/18)

 

8.Avonturiers

Al Hassan ibn Muhammad al-Wazzan al-Zayyati werd rond 1490 uit Moorse ouders in Granada geboren. Onder de terreur van Ferdinand en Isabella vlucht hij naar Fez in Marokko. Vanwege zijn intelligentie komt hij in dienst van de sultan van Fez en begint lange reizen te maken o.a. door het oosten van Afrika, Ghana, bezoekt Timbuktu enz. Hij houdt een soort dagboek bij waarin hij precies opschrijft hoe steden, dorpen en hun bewoners er uit zien. Het dagboek werd zelfs door een Antwerpenaar vertaald in het Latijn en had indertijd heel wat invloed. Nadat zijn schip gekaapt werd door kristelijke Sicilianen komt hij in Rome terecht bij paus Leo X die erg onder de indruk is van zijn kennis. Ook onze man heeft het daar erg naar zijn zin, wordt prof Arabisch in Rome en krijgt een andere naam waaronder hij bekend werd, ook bij de schrijver Malouf…Welke naam?

 

JOANNES LEO AFRICANUS (7/18)

 

9.Toerisme

De echte Marokko reiziger laat de grote hotelketens links liggen en gaat logeren in deze fraaie voormalige privé huizen, waarvan sommigen zelfs ooit kleine paleizen waren. De saaie, povere buitenkant verbergt vaak de oaseachtige luxueuze pracht van de binnenkant. Kenmerkend aan deze huizen is de vierkante of rechthoekige binnentuin waaraan deze schitterende verblijven hun benaming danken. Vertaal dus gewoon “tuin” in het Arabisch of U kan ook antwoorden met de naam van een Arabische hoofdstad…

 

RIAD (9/18)

  

1O.Muziek

We gaan er uit met een vrolijk deuntje. Wie hoort U? Het moet wel juist zijn!

 

CROSBY, STILLS & NASH (9/18)       “Marrakesh Express”

 

1.MATISSE

 

2.MOGADOR/ESSAOUIRA

 

3.TOUBKAL

 

4.EL MOUTAWAKAL

 

5.VOLUBILIS

 

6.GEMBLOUX/GEMBLOERS

 

7.BABOUCHES

 

8.LEO AFRICANUS

 

9.RIAD

 

10.CROSBY, STILLS AND NASH