back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag.

 

ANTWOORD

                                                                           

                                                22ste BOSUILENQUIZ

Reeks 1

1.Kunst

De Duitse kunstenaar die we zoeken gebruikte het motief van de uil wel meer als symbool van nakend onheil – hopelijk voor U is dat vanavond niet zo…Onze man leefde van 1774 tot 1840 en wordt beschouwd als de belangrijkste vertegenwoordiger van de Duitse en Europese romantiek. Maanbeschenen zeeën en eindeloze vergezichten waren hem wel toevertrouwd. U ziet eerst “Uil in gotisch venster” uit 1836  en “Uil op doodskist” en dan “De wandelaar in de mist”. Wie?

 

CASPAR DAVID FRIEDRICH

 

2.Actua

…dit zei de man hopeloos voor de camera nadat New Orleans onder water stond. In 2002 werd hij burgemeester van die stad en begon al direct met een anti-corruptiecampagne. Hij haalde dus het wereldnieuws met te stellen dat Washington zo traag reageerde omdat het toch maar arme zwarten waren die in de puree zaten. Nogal wat welgestelde blanke politici en prominenten waren niet zo erg opgezet met zijn aanhoudende klachten en laat zijn familienaam nu trouwens net in het Engels zoveel betekenen als “zeuren, klagen”..???

 

RAY NAGIN

 

3.Spelletjes

Leonhard Euler (1707-1783) bedacht lang geleden de zgn. “Magische vierkanten”. Zijn bedenksel is met enige aanpassingen al 20 jaar ongemeen populair bij de Japanse puzzelende medemens en sinds enige tijd is de cijferpuzzel ook bij ons algemeen in trek. Het gaat dus om een puzzel van 9 vakjes waarin een aantal cijfers van 1 tot en met 9 ingevuld zijn en die ook nog eens onderverdeeld is in blokjes van 3 bij 3. Om de boel op te lossen moet je de lege vakjes zo invullen dat in elke rij, elke kolom en elk blokje de cijfers van 1 t.e.m. 9 elk één keer voorkomen. Hoe heet dit soort puzzel dat een wiskundig onbeschreven blad zoals Uw quizmaster ook kan oplossen? Schrijf gewoon “enkelvoudig cijfer” op Uw blad – maar dan wel in het Japans!

 

SUDOKU

 

4.Aardrijkskunde

Dat de Angel Fall in Venezuela de hoogste waterval ter wereld is weet U wel. In de Californische Sierra Nevada vinden we de 2de hoogste nl. zo’n 739 meter stort het bulderende water hier naar beneden. Welke waterval?

 

YOSEMITE FALLS

 

5.Toerisme

Deze deelgemeeente van Kortenberg ligt niet alleen in het verlengde van de startbanen van Zaventem – het telt 2 kerken, het Wijneghemhof en het bekende Hof ter Brugge: een waterburcht uit de 17de eeuw dat de liefhebbers van oudere Nerostrips allicht bekender in de oren klinkt als “Het Rattenkasteel”. Welke deelgemeente?

 

ERPS-KWERPS

6.Wie of wat gemeen?

a.Voetballer in Auvelais geboren in 1971. Speelde o.a. bij RWDMolenbeek(91-97), AA Gent, KV Mechelen, Charleroi, La Louvière en Waldhof Manheim in Duitsland.

b.”Orfeu Negro” – een film uit 1959 die speelt in de zwarte subcultuur van Rio de Janeiro. De Griekse legende van Orpheus en Eurydice wordt hierin naar Brazilie verplaatst. Deze prent leverde de regisseur een Gouden Palm op datzelfde jaar.

c.Engelse band, opgericht in 1976 in Manchester en met Mark E. Smith als middelpunt. ????

A.DANIEL CAMUS

B.ALBERT CAMUS

C.THE FALL (vernoemd naar “La chute” van Camus)

 

CAMUS

 

7.Varia

In de ME ontstond, vooral door toedoen van zware stormen, de Zuiderzee bij onze noorderburen. In de periode daarvoor (1500 v.o.t. – 100) was het gebied een ondiep zoet veenmeer. De Romeinen staken het meermaals over bij hun veldtochten tegen de Germanen en gaven er een naam aan die nog steeds gebruikt wordt in die regio. Welke naam?

 

FLEVO

 

8.Geschiedenis en taal

In Germaanse landen was “gouw” een aanduiding voor een stammengebied. Die indeling is soms overgegaan op de latere graafschappen. Als vertegenwoordiger van het gezag trad doorgaans een “gouwgraaf” aan die echter vaak aangesproken werd met een uit het Latijn stammend woord dat gewoon “graaf” wil zeggen.

Als U de tekenaar kent van “De heer der Duisternis”/”De wezel”/Het huis waar de bomen dromen” en “De dorpsgek van Schoonvergeten” …

 

COMES

 

9.Sport

Op de Olympische Spelen van Athene was het goud voor hem weggelegd en hij stond ook op het hoogste schavotje tijdens de Europese indoor kampioenschappen van Madrid in 2005. Op het WK in Helsinki liep het flink mis en eindigde hij buiten de eerste drie. Welke hoogspringer?

 

STEFAN HOLM

 

10.Muziek

Een geëngageerde rootsrocker die bijna zo bekend is vanwege zijn politiek activisme als om zijn muziek. Hij is geen vriend van Bush en laat geen kans onbenut om zijn gal te spuwen. Hij sleept een felbewogen leven mee van scheidingen, drugs en gevangenisstraffen. Pas de laatste jaren krijgt hij erkenning met cd’s zoals “Train a comin’, “Transcendental blues” en “The revolution starts…now”. U hoort en ziet “Jerusalem”

 

STEVE EARLE

 

 

 

GLOBO: FILM

1.U zag een stukje uit een alltime classic:”Lawrence of Arabia”. Simpel: wie schreef het scenario? Dezelfde man zorgde voor de scenario’s van Ryan’ s daughter, Dr. Zhivago etc.

 

ROBERT BOLT

 

2.Een film die elke quizzer moet gezien hebben: “Quiz show” van Robert Redford. Welke acteur speelde in deze uitstekende film de rol van de moreel hoogstaande vader van Charles Van Doren (Ralph Fiennes). De man staat in Engeland vooral bekend als één van de allerbeste Shakespearevertolkers.

 

PAUL SCOFIELD

 

3.Welke Engelse acteur speelt de rol van Brian Roberts in “Cabaret”?

MICHAEL YORK

 

4.Regisseur van deze klassieker met o.a. Gary Cooper, Grace Kelly en Lloyd Bridges.

 

FRED ZINNEMAN

 

5.De antwoorden op de vorige vier vragen zouden moeten leiden naar?????

 

A MAN FOR ALL SEASONS

 

Paul Scofield = Thomas More

Susannah York speelt de dochter van Thomas More

Robert Bolt schreef het scenario

Fred Zinneman regisseerde

 

ANTWOORDEN

ANTWOORDEN GLOBO

1.CASPAR DAVID FRIEDRICH

1.ROBERT BOLT

2.RAY NAGIN

2.PAUL SCOFIELD

3.SUDOKU

3.MICHAEL YORK

4.YOSEMITE FALLS

4.FRED ZINNEMAN

5.ERPS-KWERPS

5.A MAN FOR ALL SEASONS

6.CAMUS

 

7.FLEVO

 

8.COMES

 

9.STEFAN HOLM

 

10.STEVE EARLE

 

 

 

Reeks 2

1.Moord en doodslag

13 november 1974 -112 Ocean Boulevard in een klein stadje in Suffolk County, Long Island. “Butch” Defeo, 17 jaar, drugverslaafde en stevig psychoot, neemt ‘s nachts zijn Marlin geweer en vermoord zijn vader, moeder, 2 broers en 2 zussen op enkele minuten tijd. Tijdens zijn proces zou hij vertellen “ stemmen te horen die hem de moorden opdroegen”. Het huis waar de moordpartij doorging wordt verhuurd aan het echtpaar Lutz die er echter maar 28 dagen verblijven en dan wegvluchten omdat er boosaardige krachten zouden schuilen. Stuart Rosenberg- in 1979- en Andrew Douglas – 2005 – lieten zich door deze slachtpartij inspireren tot een film…In welk stadje speelde alles zich af?

 

AMITYVILLE

 

2.Sport & spel

De hype van de laatste maanden was ongetwijfeld deze mengeling van beach volley, capoeira, voetbal en acrobatie. Per ploeg 4 spelers, 3 op een luchtkussen en 1 op en trampoline. Deze laatste kan scoren: 3 punten voor een treffer in het trampolinevak van de tegenstander en 1 punt voor het raken van het luchtkussen.Bedenker is Filip Eyckmans, in een ander leven manager van Deus. Welke sport?

 

BOSSABALL

 

3.Aardrijkskunde & militaria

Het is een Duitse rivier, 218 km lang, ontspringt in het Rhöngebergte en vormt bij Münden samen met de Werra de Weser. Aan de bovenloop ligt een gelijknamige stad met middeleeuwse stadskern. Hier wordt jaarlijks de conferentie van de Duitse rooms-katholieke bisschoppen gehouden. Bekend zijn het barokke Stadtschloss, de Michaelskirche en het porselein van deze stad dat zeer zeldzaam en erg gegeerd is. Stad en rivier zijn ook verbonden met een begrip uit de Koude Oorlog. Het was toen een aanduiding voor de regio tussen de vroegere Oostduitse grens en Frankfurt langs waar  eventueel binnenvallende Russische troepen en pantsers in een mum van tijd het industriele hart van Duitsland zouden kunnen treffen. Het verdedigen van deze invalsroute was dan ook primordiaal en daarom lag het zeer zwaar bewapende Amerikaanse VII leger er gestationeerd. Welke benaming kreeg die invalsregio, tevens naam van stad en rivier?

 

FULDA (GAP)

 

4.TV

David Caruso, Emily Procter,Adam Rodriguez, Khandi Alexander, Sofia Milos en Jonathan Togo vormen samen een team van forensische wetenschappers die  mysterieuze en ongewone sterfgevallen moeten onderzoeken en trachten op te lossen via allerlei minuscule details en aanwijzingen. De reeks is – samen met een identieke reeks die in een andere stad gesitueerd is - een spin off van de originele serie. Opmerkelijk : bij alle 3 de series is tijdens de titelsequencies dezelfde groep te horen met telkens een ander nummer. U hoort een stukje van de sequentie die bij de gezochte spin off hoort.

 

CSI: MIAMI             (The Who: Won’t get fooled again)

 

Voor “CSI:New York” is dat “Baba O’Reilley en voor “CSI” was dat “Who are you”

 

5.Actua

Zondag 18/9 was het weer zover: op meer dan 20 Antwerpse podia vierden Nederlandse en Belgische woordkunstenaars van allerlei pluimage voor de 6de keer “Het Festival van het Woord”. Zo waren o.a. Wim De Bie, Jan Mulder, Ramsey Nasr, Remco Campert, Anne Enquist, Lulu Wang, Tom lanoye en andere Brusselmansen weer paraat. Het centrale thema was “Poezie van de stad”. Onder welke benaming loopt dit woordfestival al jaren? De benaming verwijst naar dat deel van de stad waar de meeste podia zich bevinden…

ZUIDERZINNEN

6.Reizen

“In de voormalige sovjetrepubliek Molvanië zijn de hotels klein, het eten is er niet te vreten en de autochtonen zijn onhygiënisch, een beetje psychotisch en duidelijk gemeen. Maar verder is dit land best wel leuk, zeker nu de radioactieve straling er wat gedaald is…”Dit en andere gekkigheid valt te lezen in een fictieve reisgids over het al even fictieve Molvanië. Alles ontsproten aan de lichtjes gestoorde breinen van Tom Gleisner, Sante Cilauro en Rob Stich. Het boek is een echte hype en absolute bestseller in Australië, GB, Italië en Duitsland. Enkel in de VS dachten uitgevers dat het land echt bestaat…maar dat verbaast ons niks.

Een andere fictieve reisgids heeft het over Phaic Tan, de oksel van zuidoost- Azië. Moeten nog verschijnen: Costa del Porn/Sherpastan/Pfaffland (..Brasschaat??)Over welke fictieve Travel Guides” gaat het? Genoemd naar een verschijnsel waar vliegtuigreizigers niet echt dol op zijn…

 

JETLAG TRAVEL GUIDES

 

7.Fauna

Als U kattenliefhebber bent en U wilt eens stevig uitpakken met wat nieuws dan is deze kruising tussen een huiskat en de Afrikaanse serval je van het. Bij de rijke New Yorkse jetset is het momenteel een heus statussymbool. Het beest heeft een atletisch lijf, een kleine kop, spitse oren en vertoont soms nog wat roofdierachtige trekken. Mensen met kleine kinderen in huis zien beter af van deze poes – allicht daarom ook dat het dier in heel wat Amerikaanse staten verboden is. Graag de benaming van dit poesje die verwijst naar de natuurlijke habitat van de serval…

 

SAVANNEKAT

 

8.Toerisme

We maken een tripje naar de regio rond Saumur, Maine -et-Loire, en bezoeken daar dit voormalig abdijencomplex. In de 12de eeuwse kerk treffen we de grafbeelden (gisants) aan van o.a. Hendrik II van Engeland, Richard Leeuwenhart en Eleonora van Aquitanië. Tot de Franse revolutie bloeide hier ook een gelijknamige kloosterorde die leefde naar de regels van Benedictus en zich wist te verbreiden tot in Engeland en Spanje. Welk klooster?

 

FONTEVRAULT

 

9.Varia

Haarlak maakte het suikerspinkapsel uit de sixties mogelijk. Met de microverstuiver die L’Oreal in 1968 introduceerde kon er nog fijner en breder verstoven worden. In een half jaar werden er bijna 1 miljoen van verkocht. Tot vandaag de dag is de gouden bus een vaste waarde. Naam?

 

ELNETT

 

 

10.Muziek

In 1977 was dit een nummer 1 hit in Australië, Engeland, België, Nederland en scandinavië….(clip)voor Yvonne Keeley en Scott Fitzgerald.

Maar…dit is het origineel! Welke componist?

 

CAMILLE SAINT-SAENS

GLOBO: Wetenschap

 

1. Schots natuur- en scheikundige (1728-1799), één van de grote onderzoekers op het gebied van de warmte. Hij wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de calorimetrie met als fundamentele een­heid de calorie. Hij ontwikkelde de ijscalorimeter, welke later door Bunsen werd verbeterd. Hij voerde het begrip "lat­ente warmte" in (Het constant blijven van de temperatuur bij de overgang van aggregatietoestand) en voerde de term speci­fieke warmte in. Hij had een levenslange professionele vriendschap met James Watt.

Hij was de ontdekker van CO2.

 

-Joseph BLACK-                Tip         : “Wonderful life”  - Black

 

2.Toen hij in 1827 door zijn microscoop naar de zeer kleine deeltjes keek zag hij dat deze deeltjes een onregelmatige eigen beweging vertoonden en vervolgens met een toevallig aandoend patroon in alle richtingen weg konden schieten. In de loop van de tijd verwijdert een dergelijk deeltje zich langzaam weg van zijn oorsprong. De verklaring is dat zo’n zeer kleine deeltjes ook onderhevig zijn aan botsingen met moleculen van het gas of de vloeistof waar ze in zweven. Deze beweging is goed te zien in rookdeeltjes in lucht. Wie nam deze beweging voor het eerst waar?

 

ROBERT BROWN

 

3.Iedereen heeft dit al gezien: het is een mooie blauwe hemel, geen wolkje aan de lucht en plots zie je daar witte lijnen verschijnen. Deze witte strepen, afkomstig van vliegtuigmotoren, worden gevormd door de condensatie van de hete uitlaatgassen in de koude luchtlagen. Deze witte lijnen worden meestal aangeduid met een Engelse benaming. Welke?

 

CONTRAILS

 

4. Een experiment waarmee de gevolgen van sensorische deprivatie wordt gemeten: je bedekt de ogen van de proefpersoon met pakweg 2 halve pingpongballen en richt er een rode lamp op en zet hem een hoofdtelefoon op waaruit alleen “witte ruis” komt.Op die manier kan je alle zintuiglijke stimuli uitschakelen. In een aangrenzende kamer zit een zgn. “zender” die zich concentreert op een toevallig gekozen afbeelding. De ondertussen zeer relaxte proefpersoon mag gedurende enige tijden alle beelden beschrijven die door zijn geest gingen tijdens het relaxen en krijgt dan een viertal afbeeldingen te zien en moet dan aanduiden welke afbeelding het best overeenkomt met zijn gedachtenstroom. Dit experiment is bijzonder populair in bedenkelijke pseudowetenschappelijke kringen omdat het op die manier veel makkelijker zou zijn om paranormale signalen op te vangen. Kritische evaluatie leert dat het hitpercentage schommelt tussen 12% en 25%  en dus absoluut niets bewijst. Hoe noemt men dit soort experimenten?

 

GANZFELD EXPERIMENT

 

5. We zoeken een reactie tussen Suikers en Aminozuren onder invloed van warmte met een bruinkleuring tot gevolg belangrijk in voedselbereiding, maar ook in de bereiding van bier en het bruinen zonder zon.

Bij deze laatste gaan suikers een reactie aan met de eiwitten van de buitenste huidlaag. Het resultaat is een mooie bruine teint, volledig veilig.

Al deze reacties werden genoemd naar een Frans onderzoeker die in 1912 van Liebig de opdracht kreeg om na te gaan wat precies de 'lekkere' smaak was van de smaakblokjes van Liebig; toen al een bekend product. Hij ontdekte toen de naar hem vernoemde verbindingen die verantwoordelijk zijn voor  de 'bruine korstjes' aan het vlees of de 'goudgele kleur' van frietjes. Later ontdekte men dan de gevormde moleculen ook toxisch, carcinogeen en mutageen kunnen zijn; m.a.w. giftig, kankerverwekkend en DNA-aantastend. Wie is deze Fransman?

 

-MAILLARD Reactie-

-Louis-Camille MAILLARD-

 

 

 

 

ANTWOORDEN

GLOBO

1.AMITYVILLE

1.JOSEPH BLACK

2.BOSSABALL

2.ROBERT BROWN

3.FULDA

3.CONTRAILS

4.CSI:MIAMI

4.GANZFELD EXPERIMENT

5.ZUIDERZINNEN

5.MAILLARD REACTIE

6.THUNDERCLAP

 

7.SAVANNEKAT

 

8.FONTEVRAULT

 

9.ELNETT

 

10.SAINT-SAENS

 

 

 

 

REEKS 3

1.Literatuur

“Een zee van woorden, een chaos, een kuip mortel met een kaft eromheen; een verbale verkrachting door een West-Vlaamse rapper avant la lettre; één lange zin van 500 bladzijden zonder punten of hoofdletters en met acht schrijffouten per tien woorden…” Heist-aan-zee, 13 kinderen, een moeder die zich wegcijfert en een bruut van een vader die zijn gezin terroriseerde, vaak dronken was en zijn dochters misbruikte.

Als U nu spontaan denkt dat een hier aanwezig, niet geheel onbekend en in die regio gevestigd quizzer een boek geschreven heeft dan heeft U het mis. Wel gaat het hier om een fameus werk van Jozef Vantorre, een gewone werkman die in 1973 zijn verhaal kwijt kon in een familiekroniek rond een vissersgezin uit Heist-aan-zee. Graag de titel van dit straffe boek waarvan het manuscript eertijds in  handen van LPBoon kwam die het zeer sterk aanprees bij een uitgever. De titel is ook de naam van die woeste familie.

 

DE KAVIJAKS

 

2.Toerisme & geschiedenis

U ziet nu een deel van een getuigenheuvel van zowat 107 meter hoog, 15 km ten noorden van Dowaai en 10 km ten westen van Orchies.

Op 18 augustus 1304 stonden Vlaamse en Franse legers hier weer tegenover elkaar, beiden zowat 15.000 man sterk. Ei zo na sneuvelde de Franse koning Filips de Schone er toen Willem van Gullik wist door te stoten tot bij de Franse kroontent. Van Gullik kwam trouwens om bij deze actie. In onze geschiedenisboekjes staat te lezen dat deze slag onbeslist eindigde, maar dat is flauwekul. Behalve grote verliezen aan mankracht ging ook de gehele Vlaamse legertros verloren – 2 jaar later kreeg Vlaanderen trouwens de genadeslag met het verdrag van Atis-sur-Orge. Welke slag/getuigenheuvel?

 

PEVELENBERG

 

3.Archeologie

De Chimu beheerste van ca. 1000 tot 1470 een groot gedeelte van het noorden van Peru. Hun rijk strekte zich uit van de huidige grens met Ecuador tot Lima. Hun steden bestonden uit een politiek-religieus en administratief centrum met daar rond kleinere centra waar de bevolking woonde. U ziet nu enkele beelden van hun hoofdstad, de grootste in pre-Colombiaans Amerika. Het is een complex van 9 steden die allemaal bij elkaar liggen in de buurt van Trujillo. Naam van die enorme ruïnestad?

 

CHAN CHAN                               Tip: “Chan Chan” Bueno Vista Social Club

 

4.Voetbal

Een vader-zoon combinatie.Papa Valentino dirigeerde Torino als aanvoerder en binnenspeler naar 5 landstitels in de periode1943-1949. Op 4 mei dat jaar kwam abrupt een einde aan zijn leven tijdens het beruchte vliegtuigongeluk nabij de Supergaheuvel in de buurt van Turijn. Zowat het volledige elftal van Torino kwam daar om. Zijn zoon verkoos Inter Milan en werd met deze club 4 keer landskampioen tusen 1962 en 1971. In het nationale elftal opereerde hij op het middenveld en veroverde de Europese titel in 1968 en werd verliezend finalist van de WKfinale in 1970 in Mexico tegen Brazilië.. Hij scoorde 22 keer voor de Azurri. Welke vader/zoon combinatie?

 

VALENTINO en ALESSANDRO MAZZOLA

 

 

5.Kunst

De foto’s van deze New Yorker lokken regelmatig controverse uit, zeker in religieuze kringen. Bv. “Piss Christ” uit 1987 – een crucifix die hij in zijn eigen urine had ondergedompeld. In de fotoserie “A history of sex” uit ’96 worden allerlei seksuele handelingen getoond op esthetiserende wijze. Ook “The morgue” zorgde voor herrie vermits hij in deze foto’s classicistisch gestileerde detailopnamen van dode lichamen toonde. Met al zijn werken probeert hij uit te vissen wat mensen nog als taboe ervaren.  Recenter werk is “America” – 100 portretten die de culturele diversiteit van Amerika tonen met o.a. foto’s van Snoop Dogg, Ann Nicole Smith etc. Welke fotograaf die overigens ook fijn te degusteren valt met pakweg een stukje meloen…

 

ANDRES SERRANO

 

6.Varia

Toen in 1971 de VS snode plannen aan het smeden was om opnieuw een atoomproef te gaan uitvoeren op het eilandje Amchitka voor de kust van Alaska, maakten heel wat wetenschappers en natuurbeschermers zich ernstig zorgen. Een groepje Canadezen stichtte een “committee”, charterden een oude vissersboot en gingen op weg naar het eilandje. De actievoerders bereikten hun doel wel niet maar ze veroorzaakten een golf van verontwaardiging in de hele wereld en onder wereldwijd protest zagen de VS af van de atoomproeven en Amchitka werd een vogelreservaat. Kent U nog de naam waaronder dit committee in zee stak – het is eigenlijk een zin van een vijftal woorden. Uit deze groep zou trouwens Greenpeace ontstaan.

 

DON’T MAKE A WAVE

 

7.Fauna

De grootste wilde lama bewoont de droge streken van zeeniveau tot op bijna 4000m in Argentinië,Chili, Bolivia en Peru. Ze werden maar net van uitroeiing gered door allerlei beschermende maatregelen. De kleine kudden wijfjes staan onder leiding van een hengst die zijn harem met tanden en poten verdedigen moet zoals U zal zien…Naam?

 

GUANACO

 

8.Film

Sinds zijn debuut in 1989 speelde deze Schot onder meer een seriemoordenaar, een moordzuchtige voetbalsupporter, een gewelddadige bankrover, een schriele alcoholicus (Trainspotting), een bouwvakker(Riff Raff van Ken Loach). Vooral de rol van Noord-Brits pratende working class hero past hem als gegoten. Verder nog te zien in “Priest”, “Carla’s song” en in “Angela’s ashes” waarruit een fragmentje. Welke acteur die U fonetisch ook kunt tegenkomen in het graafschap Cumbria.

 

ROBERT CARLYLE

 

9.Gastronomie

Wanneer in september de oogst wordt binnengehaald hangt er rond de Spaanse paprikavelden

in Extremadura een rokerige, zoete geur. Die is afkomstig uit de “secaderos”, de rookhuisjes waarin ze 2 weken worden gedroogd. Daarna worden ze verwerkt tot één van de beroemdste smaakmakers uit de Spaanse keuken. ?

 

PIMENTON

 

10.Verdwazing

Dat in tal van ultrareligieuze Amerikaanse staten de evolutietheorie voor aap gezet werd en wordt is allicht geen geheim. Sinds enige tijd maakt ook in  onze kontreien een stroming opgang die stelt dat de evolutietheorie niet volstaat om de genetische code uit te leggen noch om het natuurlijk evenwicht van het leven op aarde te verklaren. Volgens deze stroming ligt één of andere superieure intelligentie aan de basis van onze wereld. Een kritische blik leert ons dat het gaat om een opgepoetste vorm van creationisme waarin religie en natuurreligie verpakt worden als wetenschap. Alleen al het basisidee dat “iets” “alles” heeft geschapen of “ontworpen” is volstrekt onwetenschappelijk…

Graag de Engelse benaming voor dit geloof in een almachtige architect?

 

INTELLIGENT DESIGN

 

GLOBO : ARTILLERIE

1.De Romeinse legioenen werden indertijd bijgestaan door zgn. “auxilia” – hulptroepen waarvan de bewapening verschilde al naargelang het land van herkomst. Meest gevreesde hulptroepen waren de boogschutters en de steenslingeraars. Beiden waren zo goed als steeds afkomstig van eilanden in de Middelandse Zee. Weet U vanwaar die steenslingeraars afkomstig waren?BALEAREN

2.Deze merkwaardige kever behoort tot de “Loopkevers” (Carabidae) U zoekt de Nederlandse benaming van de “Brachynus” – een in ons land zeldzaam geworden kevertje van 2,5 cm groot. Nogal wat dieren zien in dit beestje een lekker hapje maar zij komen vaak van een koude kermis thuis. Als de kever gevaar bespeurt maakt hij fiks een handstandje en beschiet zijn belager vanuit de anus met een irriterende vloeistof. Bijna alle belagers zoals vogels of reptielen blazen dan ijlings de aftocht. Welke kever?

 

BOMBARDEERKEVER

 

3.Wij bosuilen maken weleens een educatieve uitstap -musea, tentoonstellingen en dies meer.

Een sekshop stond voorlopig nog niet op het programma…In zo’n etablissement kom je dan allicht dit “device” tegen . U kan het zelf zien: de stalen ring(en) worden over de opgeheven jongeheer geschoven en het boeltje kan  naar believen aangesjord worden achter het klokkenspel. Bedoeling is natuurlijk om Uw sjarel zo lang mogelijk strijdensklaar te houden. U zoekt uiteraard de uit 2 woorden bestaande Engelse benaming waarvan het eerste deel verwijst naar de Oosterse herkomst ervan.

Tevens is het de naam van een Schots duo (Aidan Moffett en Malcolm Middleton) die cd’s loslieten zoals “Philopholia”(’98) , “Elephant shoe”(2000) “Monday at the Hug and Pint”(2003). Naam van dit speeltje/duo?

 

ARAB STRAP

 

4.Toen in de middeleeuwen de vestingwerken steeds hoger werden, ontwikkelde men dit gevreesde belegeringswapen. Aan het korte eind van de hefboom werd een zwaar gewicht gehangen(vaak meerdere tonnen zwaar). Aan het lange eind werd een slinger geconstrueerd waarin bv. een rotsblok werd geplaatst. Zo kon een projectiel van honderden kg zwaar meer dan 200 m ver geslingerd worden. Wie “ Kingdom of Heaven “ gezien heeft weet dat Saladin met dit soort tuigen de muren van Jeruzalem wist te slopen. Ter afwisseling werden ook wel eens afgehouwen hoofden, rottende lijken of Grieks vuur over de muren gekegeld.

Het is tevens de benaming van een schreefloze letter die in 1996 ontworpen werd en U allemaal in Uw tekstverwerker aantreft…Tuig en letter danken hun benaming aan het oud Frans voor “iets er over gooien”

 

TREBUCHET

 

5.Simpel: “Cannonball” van welke band?

 

THE BREEDERS

 

ANTWOORDEN

GLOBO

1.DE KAVIJAKS

1.BALEAREN

2.PEVELENBERG

2.BOMBARDEERKEER

3.CHAN CHAN

3.ARAB STRAP

4.MAZOLLA

4.TREBUCHET

5.SERRANO

5.THE BREEDERS

6.DON’T MAKE A WAVE

 

7.GUANACO

 

8.CARLYLE

 

9.PIMENTON

 

10.INTELLIGENT DESIGN

 

REEKS 4

1.Film

Behalve 3 armen en 2 hoofden is hij de trotse eigenaar van het grootste ego van het heelal en befaamd voor zijn extreem slechte kledingssmaak. Hij is de president van het universum en zoeft met zijn gestolen sterrenschip langs intergalactische highways. Weet U welke acteur met veel bravoure de rol van Zaphod Beeblebrox neerzet in “The hitchhiker’s guide to the Galaxy? Hij was al te zien in o.a. The green mile/Charlie’s Angels/Basquiat/Confessions of a dangerous mind/Matchstick men. Wie?

 

SAM ROCKWELL

 

 

2.Strips

Luis Eduardo De Oliveira – Leo – is een Braziliaans striptekenaar die behoort tot het zeer beperkte kransje auteurs die niet alleen een behoorlijk verhaal kunnen vertellen maar ook een fascinerend universum weten te creeëren. Hij brak door met de uit 5 delen bestaande reeks die U zoekt: De ramp/De blonde vrouw/De foto/De groep/Het wezen. Alles draait om een planeet die geïsoleerd raakt van de aarde waarna de bewoners geconfronteerd worden met allerlei bedreigingen. Deze stripreeks kan U ook ontmoeten in het sterrenbeeld Stier…

 

ALDEBARAN

 

3. Varia

a.Het is de benaming van een Indiaans-Europees volk dat in de 18e en de 19e eeuw rond Manitoba ontstond door huwelijken van Franse woudlopers en bonthandelaren met Indiaanse vrouwen. Ze ijverden voor een eigen staat – Assiniboia – en kwamen onder leiding van   Louis Riel meermaals in opstand tussen 1869 en 1885.

b.In de Griekse mythen is ze de dochter van Oceanus en Thetys en is de verpersoonlijking van de schranderheid. Dus dat weten jullie allemaal…

c.Het is ook nog de naam van de binnenste kleine maan van Jupiter, in 1979 ontdekt en met een middellijn van amper 40 km.

 

METIS

 

4.Taal

Engelse uitdrukking die zoveel betekent als “ iets dat zelden gebeurt”, “ zo nu en dan” en verwijst naar het feit dat binnen één en dezelfde maand er een tweede keer een volle maan is – iets dat eigenlijk maar eens één keer in tweeëneenhalf jaar voorkomt. Het verschijnsel dook overigens méér dan eens op in de hitparade.

 

BLUE MOON

 

5.Nevelig

Het is  een diffuse nevel in het sterrenbeeld Sagittarius. John Herschel gaf de benaming die U zoekt vanwege de 3 lobben die deze nevel schijnt te hebben.

Dezelfde benaming komen we tegen in een SF klassieker uit 1961 waarin bijna de gehele wereldbevolking blind wordt door te staren naar een meteoorregen en vervolgens belaagd wordt door giftige planten die zich kunnen verplaatsen. Welke nevel?

Terwijl U denkt: een muziekje…

TRIFFIDNEVEL   Tip: “Little boy” Triffids

6.Techniek

We maken een tripje naar Puerto Rico en treffen daar de grootste radar-en radiotelescoop ter wereld aan. Deze schotel bestaat uit 38.800 afzonderlijke aluminium panelen en hangt sinds 1983 in de caldera van een uitgedoofde vulkaan. Het radarsysteem waarmee bv. kometen en planetoïden onderzocht worden is zo gevoelig dat het bv. een stalen golfbal op de maan kan detecteren en verder zou men probleemloos een mobiel telefoongesprek op Venus kunnen afluisteren…Sinds kort onderzoekt men sterrenstelsels die op een afstand van 800 miljoen lichtjaar voorkomen. Deze reuzentelescoop is ook niet gespeend van filmallures want was te zien in het Bondverhaal “Goldeneye” en in het SF epos “Contact”. Naam van deze telescoop?

 

ARECIBO

 

7.Koffie, walvissen en de kosmos

De zaal zit vol knappe quizzers en allicht zullen sommigen daarvan “Moby Dick” van Melville gelezen hebben. Naast de verdoemde kapitein Ahab, Ismael en de woeste harpoenier Queequeg speelt ook een immer koffieslurpende eerste stuurman een centrale rol in dit verhaal – hij is immers de rechterhand van Ahab. Kent U zijn naam? Misschien kan de grootste koffieketen ter wereld U helpen. De allereerste espressobar werd in 1984 geopend in Seattle door oprichter Howard Schultz en ondertussen zijn er een kleine 8500 filialen bijgekomen wereldwijd. En ze werden allemaal vernoemd naar die koffiedrinkende stuurman van de Pequod. ??

 

STARBUCK

 

8.Toekomstmuziek?

Satellieten vangen regelmatig merkwaardige en minutenlange uitbarstingen van gammastraling op. Dit zouden de producten zijn van heuse tunnels die dwars door tijd en ruimte slingeren. Het zouden in feite zwarte gaten zijn die, onder druk van hun eigen massa, binnenstebuiten keren en een afstotende kracht uitoefenen. Van deze tunnels wordt aangenomen dat ze zouden kunnen dienen om snel door de tijd te reizen ….Gefundenes fressen voor tal van SF auteurs natuurlijk. Graag de populaire benaming van zulke speculatieve tijdtunnels?

 

WORMHOLES/WORMGATEN

 

9.Varia

Het argeloze kind in U wil allicht ook wel eens wat en daarom begeven wij ons naar…Disneyland Parijs waar we in het hart van Discoveryland de attractie bezoeken waarvan we de naam zoeken. De inspiratie voor dit spektakel vond men in een boek van Jules Verne “From the earth to the moon”. Het gaat dus om een 100 miljoen kostende achtbaan waarbij men via een reuzenkanon wordt afgeschoten en een daverende reis door het heelal maakt, omgeven door meteorieten en exploderende supernova’s. Welke attractie?

 

SPACEMOUNTAIN

 

10.Muziek

Doodjammer is het dat deze in melancholische neo-psychedelica grossierende Australische groep nooit echt doorgebroken is. Met het volgende nummer waren ze er echter wel héél dichtbij. Wie?

THE CHURCH   FRAGMENT: UNDER THE MILKY WAY

GLOBO: Toerisme

1.Rio de Janeiro is gelegen aan één van de mooiste baaien ter wereld. Zo vinden we er o.a. Flamengo en Botafogo. Deze baai werd op 1 januari 1502 ontdekt door een Portugese expeditie met o.a. Americho Vespucci.

 

GUANABARA

 

2. Het Nationale Park “Pyreneés Occidentales” is het meest bezochte van Frankrijk. Erg populair is een gigantische gletsjerkaar op 1676m hoogte. Het is een halfronde afsluiting van het dal van de rivier Gave de Pau. De rotswanden rijzen trapsgewijs op tot ruim 3000m. De “Grande Cascade” is een waterval met 423m hoogte en is wellicht de hoogste van Europa. Naam van deze “cirque”?

GAVARNIE

 

3.Even ten zuiden van Brasov ligt, in de Karpaten en op de grens van Transsylvanië en Walachije, een indrukwekkende burcht die ten gerieve van de talloze toeristen opgevoerd wordt al eermalige burcht van Vlad de Spietser-Dracula dus. Historisch klopt dat niet want onze Vlad spietste naar hartelust in en rond het kasteel van Poenari in de buurt van Tirgoviste. Toch graag de naam van die burcht bij Brasov?

BRAN

 

4.Dit plaatsje, zowat 400 km ten noordwesten van Bombay, is beroemd door de boedhistische tempels en kloosters die er uitgehakt werden in de zijwand van een ravijn van de rivier de Wagura. De oudste dateren uit de 1ste eeuw v.o.t. en de jongste uit de 6e of 7e eeuw. Dit oord bevat bijna de gehele productie van de Guptaperiode. Waar?

AJANTA

 

5.Veelbezocht toeristisch stadje in de provincie Salerno, regione Campania. Zeer fraai gelegen tegen de steile noordoever van de Gof van Salerno. Bezienswaardig is o.a. de kathedraal in Lombardisch-Romaanse stijl en de Valle dei Mullini, zo genoemd naar de door water aangedreven papiermolen. De citroenen die hier geteeld worden zijn in heel Italië bekend. De stad is opgenomen in de Unesco lijst van Werelderfgoed en was indertijd een onafhankelijke republiek, net zoals Pisa, Genua en Venetië dat ooit waren.

De gelijknamige kust scheidt de Golf van Pozzuoli van de Golf van Salerno. De beroemde adembenemende kustweg, uit de kalkstenen rotsen gehakt, slingert zich van Sorrento via de gezochte stad naar Salerno. Welk stadje/kust?

AMALFI

 

ANTWOORDEN

GLOBO

1.SAM ROCKWELL

1.GUANABARA

2.ALDEBARAN

2.GAVARNIE

3.CHARLES MESSIER

3.BRAN

4.BLUE MOON

4.AJANTA

5.TRIFFIDNEVEL

5.AMALFI

6.ARECIBO

 

7.STARBUCK

 

8.WORMHOLES/GATEN

 

9.SPACEMOUNTAIN

 

10.THE CHURCH

 

 

RONDE 5      TRIORONDE

1.FILOSOFIE

A. U ziet een stripfiguur én groot filosoof. Wie?

HOBBES

 

B. “Al heel hun leven zitten gevangenen in een grot met hun gezicht naar de achterwand. Ze zien alleen schaduwen op die wand, veroorzaakt door een vuur dat achter hen aan het branden is. Tussen het vuur en de gevangenen loopt een pad waarop mensen lopen met vazen, beelden e.d. op hun hoofd. De gevangenen zien de schaduwen van de voorwerpen en horen de echo’s van menselijke stemmen en ze denken dat ze de werkelijkheid zien. Als zo’n gevangene zou losgemaakt worden en de grot zou verlaten zou hij het echte leven ontdekken-  hij zou wel onaangenaam  kunnen worden door de zon; misschien zou hij wel het plezierige bedrog van de schaduwen verkiezen. Zou hij zijn medegevangenen vertellen over wat er buiten de grot te zien is zouden ze kwaad kunnen worden omdat hij hun illusies verstoort. Met deze parabel wou de gezochte filosoof aantonen dat wie zich wil ontworstelen aan onwetendheid, dwaling en obscurantisme ( het leven in de grot) inzicht en verlichting zal vinden (het echte leven)-ook al valt dat laatste niet altijd mee.

 

PLATO

 

C.Deze Spaanse filosoof heeft weinig op met zijn academische vakbroeders ; volgens hem moet filosofie gewoon gaan over hoe je gelukkig kunt leven en wat goed en slecht is voor de samenleving. Zo is “Het goede leven” voor iedereen een ijzersterke aanrader – de filosoof bespreekt hierin op lichtvoetige toon, in de vorm van een brief aan zijn bijna volwassen zoon, de ethische vragen waarmee iedereen in zijn leven te maken krijgt. “Goed samen leven, politiek voor de mensen van morgen” is er een soort vervolg op. Zijn boeken verschijnen in meer dan 20 talen. Als columnist van “El Pais” neemt hij ook krachtig stelling tegen elke vorm van terrorisme en dat bezorgde hem een ereplaats op de dodenlijst van de ETA. We noemen verder ook nog “De waarde van opvoeden”. Wie is deze Spaanse filosoof wiens werken echt moeten gelezen worden door iedereen die met jongeren werkt of er les wil  aan geven…

 

FERNANDO SAVATER

 

2.WILDE WESTEN

A. Hier zoeken we de titel van een westernstripreeks van Yves Swolfs(zowel tekenaar als scenarist) met titels zoals: Sterven als een hond in de sneeuw”,”Het geweld van de woede”,”Woeste sierra”,”Loneville”, “De prooi van de jakhals”. U mag ook antwoorden met een Mexicaanse deelstaat die vooral uit woestijn bestaat en voor en flink deel in de Sierra Madre gelegen is; met een uitstekende Antwerpse bluesformatie of zelfs met een nummer van “Desire” van Bob Dylan…

 

DURANGO

 

B.Bij het veedrijven gebruikten de cowboys meerdere paarden al naargelang het soort werk-daarom beschikten ze ook over een grote groep paarden om uit te kiezen. Zo’n kudde paarden werd verzorgd door de zgn. wrangler. Zo’n kudde paarden droeg ook een typische benaming, afkomstig uit het Spaans waarin het zoveel wil zeggen als “verwisselen van, veranderen”.

REMUDA

C.Als we de uitrusting van de echte cowboys even monsteren merken we een soort beenkappen op van leer die dienden om de benen en onderlichaam te beschermen tegen doornige struiken, bijtgrage paarden of runderhoorns. Hoe noemen de cowboys die beenkappen. Komaan maten, dat moet lukken. En dat is een tip…

 

CHAPS

 

3.KELTISCH

A . Ze stamden af van Cimbren en Teutonen die op hun zwerftochten naar het zuiden van Europa blijven hangen waren en leefden in de  tussen Schelde en Maas. Ze bezaten er een oppidum nabij Namen dat U nu ziet en werden tot 2 keer toe door Caesar verslagen- voor het eerst in 57 v.o.t. en in 54 v.o.t. toen ze samen met de Eburonen en Nerviërs in opstand kwamen en zo goed als uitgeroeid werden.

 

ADUATIEKEN

 

B.Toen de Romeinen eertijds trachtten Engeland onder de voet te lopen schrokken ze zich een forse bult toen ze in het noorden de woeste Picten tegen het spiernaakte en blauwgeschilderde lijf liepen. Die Picten danken hun benaming trouwens aan de gewoonte zich te beschilderen met kleurpigment dat afkomstig was van de plantensoort “Isatis Tinctonia” uit de Kruisbloemenfamilie – plant die trouwens vroeger geteeld werd om “indigo” te  leveren. De ongedeelde bladen zijn blauwgroen en de bloemkroon geel. Hoe kennen wij de “Isatis Tinctonia”? Het moet er zo uit gezien hebben…

 

WEDE                                FILMFRAGMENT:KING ARTHUR

 

 

C.Dat de Kelten een oorlogszuchtig volkje waren is niet echt een nieuwigheid. Tijdens de woeste veldslagen die ze leverden was deze bronzen oorlogshoorn alomtegenwoordig. Hij werd verticaal gehouden zodat het geluid 3 meter hoog boven het geraas van de strijd uitkwam. Deze oorlogshoorn werd in Europa vooral gebruikt tussen 300 v.o.t. en het jaar 200.

U ziet en hoort een voorbeeldje. En het gaat niet om een lure!

 

CARNYX                            FILMFRAGMENT

 

4.SPORT

 

1.Simpel: welke wielrenner is hier aan het woord?

 

JENS VOIGT              FILMFRAGMENT

 

2.Als we de ranking van het mannensquash bekijken zien we – de vraag werd in augustus gemaakt – de Australier Palmer op 3, de Brit Beachhill op 2 en de gezochte Fransman op de eerste plaats staan. Sinds december 2004 is hij ook wereldkampioen. In Doha, Quatar, versloeg hij reeds vernoemde Beachhill. Wie is dus wereldkampioen squash?

 

THIERRY LINCOU

 

3.”The other kids had nice clothes, nice rackets, nice white shoes and came in Cadillacs. I had nothing because we were poor”. Een uitspraak van een Amerikaanse tennisster die in 1948 in California geboren werd in een  doodarm gezin van San Salvadoriaanse origine. In de loop van de jaren ‘60/eerste deel jaren ’70 zou ze 90 tornooien winnen waarvan een groot deel met Billie Jean King als dubbelpartner. Zo won het duo 5x het dubbel in Wimbledon en 2x dat van de American Open. Zij zouden het dubbeldames heel wat jaren domineren. In die periode stond ze ook individueel regelmatig in de top 5 van de VS. Ze maakte veel ophef in het tenniswereldje door de drijvende kracht te zijn achter tal van veranderingen in het damestennis o.a. aangaande het prijzengeld e het aantreden van amateurs en profs in dezelfde tornooien. Ze is ook de promotor achter de “Women’s Tour”, tornooien voor oudere speelsters. Wie?

 

ROSEMARY CASALS          FILMFRAGMENT

 

5. VOOR AAP GEZET

A.Een fragment uit een klassieker uit de oude doos van de Marx Brothers ( 1931) waar ze verzeilt geraken op een luxueus passagierschip en het aan de stok krijgen met een aantal gangsters. Titel?

 

MONKEY BUSINESS       FILMFRAGMENT

 

B. Deze Duitse impressionist(1880-1916) legde zich vooral toe op dierenportretten – zoals deze aap – waarbij kleurensymboliek erg belangrijk was. Onder invloed van het kubisme werden zijn schilderijen steeds abstracter. Wie?

 

FRANZ MARC

 

C.U krijgt ook een echte aap op Uw bord en dan nog wel de enige grasetende aap ter wereld.

Deze aan de mantelbaviaan verwante apensoort is een bewoner van de Ethiopische gebergten. Ze leven in grote groepen van soms 400 dieren op de grond. Het mannetje heeft een opvallende schoudermantel en op de borst bevindt zich een naakte hartvormige plek die bij opwinding donkerrood wordt. Hieraan dankt de aap ook zijn benaming: in de taal van de Amhara betekent die immers “bloedend hart”. En die benaming zoeken we!

 

GELADA                         FILMFRAGMENT

 

 

6.POEZIE

U kreeg drie gedichten waar telkens een aantal vraagtekens staan – op die plaats moet U de ontbrekende woorden invullen…

 

A. Het huwelijk van Elschot: wat ontbreekt kan U ’s nachts op Radio 1 horen…

 

TUSSEN DROOM EN DAAD

 

B.To be or not to be van Shakespeare : wat U moet invullen is de groep die U hoort

 

THIS MORTAL COIL         AUDIOFRAGMENT

 

C.Een extract uitAbelard and Eloïse van Pope: hier kan het filmfragment helpen…

 

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND     FILMFRAGMENT

 

7.NATUURWONDEREN

 

A.Op de zuidgrens van de puna de Atacama vinden we deze hoogste vulkaan ter wereld, tevens hoogste punt van Chili met zijn top op 6893 m. Voor alle duidelijkheid: we rekenen de Mauna Loa even niet mee. Deze vulkaan zou zelfs als de hoogste actieve vulkaan beschouwd kunnen worden aangezien er fumarolen actief zijn rond de top. ?

 

OJOS DEL SALADO

 

 

B.Veel quizzers denken dat Uluru(Ayers Rock) de grootste monoliet ter wereld is. Maar dat klopt dus niet. “Burringurrah” zoals de lokale aboriginals deze 1 miljard jaar oude gigant noemen is 2,5 keer zo groot als Ayers rock en heeft een lengte van 8 km en is ruim 700m hoog.Deze rode rots valt te situeren in het gelijknamige nationale park zowat 800 km ten noorden van Perth in Western Australia. Welke “mount” zoeken we? De ontdekkingsreiziger Sir………..Charles Gregory die als eerste in 1858 de rots beklom gaf zijn voornaam aan deze kolos…

 

MOUNT AUGUSTUS

 

 

C.Gemeten naar oppervlakte en hoeveelheid afgevoerd ijs is dit met voorsprong de grootste gletsjer ter wereld. Meer dan 1OOOOOO km² oppervlakte en pas in 1956 ontdekt. Eén van de oudste geologische verschijnselen op onze aarde met zijn 800 km lengte en een breedte van 80 km. Deze gigant treffen we aan op Antarctica in de omgeving van de Prince Charles Mountains. Denk maar aan een coryfee van Club Brugge uit vervlogen tijden…

 

LAMBERT GLACIER

 

8.WETENSCHAP Wiskunde

A. Wiskundige term waarmee tegenwoordig elk systematisch reken­proces wordt aangeduid dat tot het gewenste resultaat wil komen d.m.v. een reeks bewerkingen, uitgevoerd volgens vaste regels. De term is afkomstig van een boek uit de 9e eeuw van de Arabische wiskundige Chwarizmi.

De grootste gemene deler wordt trouwens  Het ... van Euclides genoemd.

 

-ALGORITME-

 

 

B. Hoe noemt men de in de wiskunde een raaklijn of lijn die slechts één punt met een kromme gemeen heeft ? Dezelfde benaming wordt gebruikt voor het metalen plaatje dat in sommige snaarinstrumenten zoals bv. clavichord, achter op de toets is aangebracht en bij het neerdrukken van die toets tegen de snaar slaat en zo een toon voortbrengt.

 

-TANGENT-

 

 

 

C.Amerikaans-Hongaars briljant wiskundige bekend van de naar hem genoemde cyclus – het centrale mechanisme achter de werking van elke digitale computer die sinds 1946 gebouwd werd. Het gaat om een eeuwige herhaling van drie stappen waarmee de processor alle programma’s kan uitvoeren (Fetch –Decode- Execute). Samen met Oskar Morgenstern ontwikkelde hij de zgn. speltheorie: een bijzonder vernuftige manier om allerlei vormen van menselijke interactie terug te brengen tot hun logische structuur. Elk geschil tussen twee of meer partijen wordt teruggebracht tot een beredeneerbaar wiskundig spel. Als adviseur van president Eisenhower begin jaren ’50  paste hij zijn theorie toe op de wapenwedloop en adviseerde om de Sovjet-Unie te bombarderen voordat die hun eigen waterstofbom zouden ontwikkeld hebben en aldus zou Amerika verlost worden van een geldverslindende wapenwedloop. Gelukkig voor de mensheid besliste Eisenhower dit spelletje niet te volgen.

Stanley Kubrick baseerde zich op onze wiskundige voor het personage van Dr. Strangelove, een van oorsprong Duitse wetenschapper die vertolkt werd door Peter Sellers. Wie?

 

JOHN VON NEUMANN

 

9.HELSE FLORA

 

A.Nederlandse benaming voor het verschijnsel dat je nu ziet: een dichte woekering in de takken van bv. berk of den waarbij slapende knoppen door virussen, schimmels of dierlijke organismen worden geprikkeld tot uitlopen.

 

HEKSENBEZEM

 

B.Giftige soort steeltjeszwam – lichte grauwe hoed, donkerrood verkleurende poriën en geel met rode, dikke steel.

 

SATANSBOLEET

 

C.Nederlandse benaming voor de “Aralia elata”, een struik/boom die tot 10m hoog kan worden. Zeer opvallend zijn de uiterst gemene stekels op de stam waaraan men zich flink kan verwonden. Lange bladstelen met 2-tot 3 maal geveerde bladeren. De schermen met bladeren zijn zeer groot en groeien in alle richtingen. Tijdens de bloei wordt de struik omgeven door een  zware zoete lucht. De donkere zwartblauwe bessen zijn een lekkernij voor de spreeuwen. Welk boom/struik? In tegenstelling tot de naam die U zoekt wordt ook wel eens de benaming “Engelenboom” gebruikt…

 

DUIVELSWANDELSTOK

 

10.MUZIEK & MOTOREN

 

A; Een fragment uit een klassieker die U allemaal kent. Wie hoort U op de soundtrack?

 

STEPPENWOLF

 

B. . Tegen het einde van WOII begon Fernandino Innocenti met het produceren van de scooter die U zoekt. De naam is ontleen aan het riviertje die langs het fabriekje van Innocenti in Milaan vloeide. In 1957 kwam hij op de proppen met de beroemde Typo Viloresi. Begin jaren ’70 kwam er  een einde aan de productie maar in Spanje en India ging men nog even door tot in 1987. Ondertussen is de naam gekoppeld aan diverse soorten trendy kleding.

Een Britse mod revival band met cd’s als “Beat boys in the jet age” (’80) en “Ambience”(’81) vernoemde zichzelf naar het vervoermiddel van de trendy mods.

 

LAMBRETTA

 

C.”Hey Johnny, what are you rebelling against ?” vraagt het dorpsmeisje. “What have you got?” antwoord Marlon Brando. Een tagline uit de memorabele cultfilm “The Wild One” van Lazlo Benedek uit 1954 – een prent die als eerste de Amerikaanse outlawmotorbendecultuur belichtte. Brando verdiende in deze film zijn absolute status als ruig tieneridool. Hij vertolkt de rol van het krapuul Johnny Stradler dat met zijn motorbende een klein dorpje terroriseert. Overigens gebaseerd op ware feiten: in 1947 overspoelden 4000 bikers het Californische plaatsje Hollister en zetten het 3 dagen in rep en roer. U zoekt de naam van Brando’s motorbende. Die naam reincarneerde in 1998 in die van een Amerikaans gitaartrio met cd’s zoals “Take them on, on your own” en “Howl” en o.a. op Pukkelpop te zien was in 2002 en op Werchter in 2004. Welke clubje zoeken we?

 

BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB

 

 

 

ANTWOORDEN

 

 

 

VRAGEN A

VRAGEN B

VRAGEN C

1.

HOBBES

PLATO

 SAVATER

2.

DURANGO

REMUDA

CHAPS

3.

ADUATIEKEN

WEDE

CARNYX

4.

VOIGT

LINCOU

CASALS

5.

MONKEY BUSINESS

MARC

GELADA

6.

TUSSEN DROOM EN DAAD

THIS MORTAL COIL

ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND

7.

OJOS DEL SALADO

MOUNT AUGUSTUS

LAMBERT GLACIER

8.

ALGORITME

TANGENT

VON NEUMANN

9.

HEKSENBESEM

SATANSBOLEET

DUIVELSWANDELSTOK

10.

STEPPENWOLF

LAMBRETTA

BLACK REBEL MOTORCYCLE CLUB

 

 

 

 

REEKS 6   TIPREEKS

1.Film

We begonnen weer mer Zarathustra…Uit welke film uit 1999 met Tom Cruise en Julianne Moore komt dit fragment?

 

MAGNOLIA

 

 

2.STRIPS

Hij heet Laurent Chabosy en is veeltekenaar van beroep. We noemen: de reeks “Kaput & Zösky”, “Les formidables aventures de Lapinot” «  Kobijn ». Samen met Joann Sfar staat hij voor de ironische SF serie “Donjon”. Bekend werd hij met de strip “Mister O”. Graag de artiestennaam van Laurent?

 

TRONDHEIM

 

3. TOERISME

Costa Rica is beroemd om haar nationale parken – bijna 27% van het land is beschermd gebied. Wij zoeken een enorm nationaal park dat één van ’s werelds grootste intacte regenwouden met diverse klimaatzones behelst. Sinds 1983 is het een “world patrimony site”. Het gebied beslaat een groot deel van de cordillera de Talamanca en ligt voor een deel ook op Panamees grondgebied. Het overgrote deel van de ruim 10.000 in kaart gebrachte plantensoorten zijn endemisch en komen dus nergens anders voor. Ook de beroemde quetzal is hier een trekpleister. Welke nationaal park?

 

AMISTAD

 

4.Wetenschap

De mantel is het deel van de aarde tussen de korst en de kern en is zowat 2800 km dik. De bovengrens met de korst wordt gevormd door de Mohorovicic-discontinuiteit. De ondergrens met de buitenkern van de aarde heeft een andere naam. Welke discontinuiteit is dat, ongeveer op 2900 km diepte? We zoeken niet Weichert…

 

GUTENBERG

 

5.Personalia

Hij was assistent-regisseur van o.a.Fons Rademakers, Hugo Claus en Roland Verhavert. Voor de toenmalige BRT regisseerde hij series zoals “Langs de kade” en “Niet voor publicatie”. Voor VTM maakte hij “Bex & Blanche”.In 1998 was hij medeoprichter van “Skyline Film & Television” dat series als “Aspe” en “Stille waters” opleverde. Eind augustus kwam hij jammerlijk op bij een mororongeval. Wie?

 

PETER SIMONS

 

6.Varia

Het is een middeleeuws aandoend, zeer toeristisch stadje op de linker Rijnoever, tussen Koblenz en Bingen en een centrum van wijnbouw- en handel. Boven het stadje ligt de uit de 12de eeuw daterende burcht Stahleck.

Het is ook de benaming voor de eenheid die men gebruikt om de rookindex van een verwarmingsinstallatie(bv. gestookt met gasolie) vast te stellen. Het gaat dus om het getal dat met de rookindexpomp wordt gemeten. Als U thuis met zo’n installatie stookt dan staat dat getal elk jaar op uw nazichtsformulier. Welk stadje/getal of eenheid?

 

BACHARACH

 

7.Wetenschap

“Omdat alle dieren nat waren geworden in het meer van tranen dat Alice had geschreid organiseerde de …….. een hardloopwedstrijd. Alle deelnemers mochten beginnen met rennen als ze zin hadden en stoppen wanneer ze dat wilden. Na een halfuur was iedereen droog en riep de ……..dat de race afgelopen was. Op de vraag wie er nu eigenlijk gewonnen had antwoordde …….. : “Iedereen”.

Het gezochte dier uit “Alice in Wonderland” gaf zijn naam aan een effect uit de psychotherapie/psychologie. Er bestaan naar het schijnt meer dan 250 soorten psychotherapie en hoewel de theorieën en technieken sterk uiteen lopen blijken ze, wanneer men de effecten vergelijkt, geen significante verschillen te vertonen. De verwachtingen van de patient en het engagement van de therapeut zijn blijkbaar veel belangrijker dan de therapie zelf. Naam van dat effect dat ook in andere contexten gebruikt wordt?

 

DODO EFFECT

 

8. Literatuur

Hij wordt wel eens de “Stephen King van Japan “ genoemd- in 1989 schreef hij als nobele onbekende een verhaaltje over een vervloekte videocassette. De “Ring”cyclus – Ring/Spiral/Loop - leverde hem eeuwige roem op en kende de ene verfilming na de andere remake op. Vooral zijn landgenoot Hideo Nakata scheerde er hoge toppen mee. Verder noemen we nog de “Dark Water” bundel die ook al verfilmd werd. Wie is deze uiterst succesvolle Japanner?

 

KOJI SUZUKI

 

9.Personalia en Kunst

In 1895 opende deze van oorsprong Duitse handelaar en verzamelaar in Parijs een kunsthandel waar hij onder meer het glaswerk van Tiffany, ontwerpen van Henri van de Velde, Toulouse L’Autrec, Constantin Meunier e.d. toonde. De naam van zijn kunsthandel was:” L’Art Nouveau”…En zo weet U weeral waar de term “Art Nouveau” vandaan komt. Graag de naam van die Duitse kunsthandelaar?

 

BING

 

10.Gastronomie

Dun stukje brood dat kan worden geroosterd en, als onderdeel van een hors d’oeuvre varié, wordt belegd met en hartig hapje. Zo’n ontkorst en in een mooie vorm uitgesneden stukje brood kan ook als zelfstandig voorgerecht, warm of koud, woren opgediend. Benaming?

 

CANAPE

 

 

Globo: Diamant

 

1. Diamonds are a girl’s best friend” vul aan :

 

“ The French were bred to die for love

   They delight in fighting duels

   But I prefer a man who lives

   And gives expensive jewels

   A kiss on the hand may be quite ………..

   But diamonds are a girl’s best friend.

CONTINENTAL

2.”Ain’t there nobody who can shoot this guy so he don’t bounce back” zei gangsterbaas Dutch Schultz over zijn grote concurrent-gangster in Manhattan. De man die we zoeken heette Jack Moran en maakte een bliksemcarrière van ordinaire straatboef via bodyguard tot gangsterboss. Toen hij begon met het slijten van illegale whisky in Manhattan  werd hij meerdere malen door hitmen van Dutch Schultz neergekogeld maar overleefde het steeds. Tot het op 18/12/1931 toch falikant afliep en in Albany werd neergelegd. U geeft de volledige (2 woorden) gangsternaam van Jack Moran die past in deze globo. Zijn leven werd verfilmd zoals U kunt zien en in 1988 verscheen zelfs een musicalversie van die prent. Wie?

 

“LEGS” DIAMOND

 

 

3. In hun modeboetiek verkocht het Parijse koppel Arbeau Amerikaans tandpoeder dat door zijn rode pigment en lovertjes het tandglazuur liet stralen. 30 jaar later deponeerden ze het als handelsmerk en gebruikten ze een afbeelding van hun zoon als uithangbord. De jonge André was een bariton die in de jaren 20 furore maakte en met zijn glimlach de perfecte ambassadeur was van het merk. In zijn kostuum van de “ Barbier van Sevilla” zorgt hij voor een opmerkelijk beeld.

 

EMAIL DIAMANT

 

4. Deze ruwe diamant van 410 karaat werd rond 1700 gevonden in een Indische mijn. Hij kwam terecht bij Thomas Pitt, de bevelhebber van een Engels fort in Madras, nadat een arbeider hem had gestolen en in zijn aars verstopte. Pitt verkocht hem aan de hertog van Orléans – Filips II - en de steen werd  later in de kroon van Louis XV gezet. Napoleon liet de diamant in zijn zwaard monteren en gebruikte hem als onderpand om zijn oorlogen te financieren. Tijdens WO2 werd hij verstopt onder een vloertegel in het kasteel van Chambord. Nu is hij te bewonderen in het Louvre. Welke diamant? Als U weet wat die hertog van Orleans uitrichtte tussen 1715 en 1722 dan kent U er ook de naam van…

 

DE REGENT

 

5.Het is een kiezelzuurarm stollingsgesteente dat hoofdzakelijk uit Olivijn(een groen mineraal) en Biotiet(een mineraal uit de glimmergroep) bestaat. In Zuid-Afrika treedt het op als vulling van kraterpijpen waarin diamant voorkomt. Plaatselijk noemt men het “blauwe aarde”. Hoe noemt men deze pijpen?

 

KIMBERLIETEN

 

ANTWOORDEN

GLOBO

1.MAGNOLIA

1.CONTINENTAL

2.TRONDHEIM

2.LEGS DIAMOND

3.AMISTAD

3.EMAIL DIAMANT

4.GUTENBERG

4.REGENT

5.SIMONS

5.KIMBERLIETEN

6.BACHARACH

 

7.DODO EFFECT

 

8.SUZUKU

 

9.BING

 

10.CANAPE

 

REEKS 7

 

1.Taal en toerisme en sport

Zowat elke toerist die Maleisie bezoekt gaat daar wel eens een plaatselijk dorp bekijken met typische huizen, landbouw etc. Die dorpen dragen een typische benaming en die zoeken wij.

De sportzonderlingen in de zaal zal allicht een lichtje opgaan als we erbij vertellen dat je in Utrecht een bekende gelijknamige sportvereniging aantreft die ooit opgericht werd door oud-kolonialen en ondertussen de grootste sportvereniging van Nederland geworden is. Deze vereniging telt voetbal-,cricket-,tennis-,squash- en hockeyteams. Vooral  hockeyteams domineerden jarenlang het Nederlandse hockeygebeuren. Graag dus de naam van zowel die sportvereniging als van zo’n Maleisische gesloten dorpsgemeenschap.

 

KAMPONG

 

2.Circustoeren

Al, Otto, Alf, Charles en John- 5 zonen van August en Marie Salomé uit Baraboo,Wisconsin – richtten na een lokaal circusbezoek hun eigen circusshow op. In minder dan 10 jaar veroverden ze met hun “World’s greatest show” geheel de VS en Canada. Na WOI gingen ze een fusie aan met Barnum & Bailey en vormden dan samen “The greatest show on earth” dat tot op de dag van vandaag voorstellingen geeft. De broers maakten ook fortuin met het opkopen van transsportmaatschappijen: op een bepaald moment waren alle “railroads” die voorkwamen op het Amerikaanse Monopolyspel in handen van deze circustycoons. Hun naam?

 

RINGLING

 

3.Fauna

De “Chironex Fleckeri” is de grootste van de 28 soorten “Kubuskwallen”. Het ding kan zo groot als een basketbal worden en heeft zowat 60 tentakels die tot 4,5 m lang kunnen worden. In totaal bevatten ze zo’n 50 miljard stekende cellen…De meeste kwallensoorten zijn blind, maar dit exemplaar heeft zowaar 24 ogen en kan binnen een seconde anderhalve meter vooruitschieten. Hierdoor kan deze kwal op vis jagen. De uiterst giftige kwal valt niet met opzet mensen aan, maar toch zijn er al tal van dodelijke slachtoffers gevallen bij mensen die in aanraking kwamen met deze glibberige engerds. Graag de Nederlandse naam van dit soort kubuskwal die voorkomt langs de kust van Noord-Australië.

 

ZEEWESP

 

4.Kunst en toerisme en muziek

Dit gebouw in Picadilly Street herbergt de Londense “Royal Academy of Arts”. Befaamd is de jaarlijkse grote zomertentoonstelling. Het werd gebouwd door en genoemd naar Richard Boyle, Earl of…………… Deze man introduceerde de Paladian Style in Engeland en is vooral bekend als ontwerper van “Chiswick House”. Voor de fashionbewuste shoppers mét centen onder U: aan Piccadilly Circus ligt de beroemde gelijknamige “……..Arcade waar men antiek, zilver, juwelen, parfum, sjieke kleding en dies meer verkoopt. En in 1970 was dit een dikke instrumentale hit voor “The duke of…………….”.

 

BURLINGTON

 

 

5.Mythen en comics

Jim Valentino creeërde in de late jaren ’80 voor Marvel Comics de fantasyreeks « Guardians of the Universe » waarin we zowaar een halfgoddelijke Ierse held tegenkomen ! Zijn ouders waren de zonnegod Luch en Dechtire. Hij was befaamd voor zijn razernij op het slagveld. Om hem tot bedaren te brengen moest hij ondergedompeld worden in ijskoud water. De mythen willen dat hij helemaal in zijn eentje Ulster verdedigd zou hebben tegen de rest van Ierland. Uiteindelijk zou hij toch het loodje leggen door de hand van de oorlogsgodin Morrigan. Wie is deze mythische held/comicsfiguur?

 

CUCHULAIN

 

6.Aardrijkskunde

De Hekla(1491m) is allicht de bekendste vulkaan van Ijsland, maar in het oosten vinden we echter een aanzienlijk hogere vulkaan(1833m) die sinds “Reis naar het middelpunt van de aarde” (Jules Verne) wereldberoemd werd. Die fantastische reis van professor Lindenbrock en zijn assistent Alec naar het binnenste van onze planeet startte immers door een afdaling in de krater van deze vulkaan. Welke?

 

SNAEFFELL

 

7.Wielrennen

Hij behoorde tot de generatie Schotte, Van Steenbergen, Coppi, Bartoli…en in 1936 was hij de eerste noorderbuur om een Touretappe te winnen. Hij zou dat jaar trouwens 3e worden na Sylvère Maes en Antonin Magne. In 1947 zorgde hij ook voor de allereerste Nederlandse regenboogtrui in Reims en dat net voor Albert Sercu, vader van ..jawel. In 1936 haalde hij ook nog eens brons en in 1950 zilver op een WK. Verder 3 x Nederlands wegkampioen. Maar als rechtgeaarde Hollander was poenpakken zijn eerste zorg en daarom reed hij vooral Belgische kermiskoersen. Hij won er meer dan 100 en zou er naar eigen zeggen nog honderden anderen verkocht hebben…Wie was deze legendarische Nederlander die zowat zijn hele leven in Kieldrecht verbleef?

 

THEO MIDDELKAMP

 

8.Thrillers

Met “Maandagskinderen” – een boek rond een luguber experiment met geneesmiddelen – zette onze man IJsland op de thrillerwereldkaart. Ondertussen verschenen “Noorderveen”,”Moordkuil” en “Engelenstem” in het Nederlands. Allemaal met de wat melancholische, ouderwetse inspecteur Erlendur Sveinsson in de hoofdrol. In alle boeken zit een onderhuidse laag humor en worden nauwelijks schoten gelost. Wie is deze schrijver die ondertussen een regelrechte cultstatus verworven heeft?

 

ARNALDUR INDRIDASON

 

9.Geschiedenis

U zag The Band met “The night they drove old dixie down”. Wel…wat gebeurde er dan die bewuste nacht van 2 april 1865? De dag voordien hadden de noordelijke troepen de zuidelijke stellingen bij Petersburg onder de voet gelopen en valt de stad die U zoekt, gedeeltelijk verwoest, in handen van de noordelijken en besefte Robert E. Lee dat het voorbij was voor “the old south”. Enkele dagen later wordt de overgave in Appomatox getekend. Welke stad – de hoofdstad van de zuidelijken? RICHMOND (hoofdstad van de zuidelijken)

 

10.tv

Simpel: wie interviewt hier trainer Dury van Zulte-Waregem?

 

FILIP JOOS

 

GLOBO Medisch

1Hij was één van de prominenste realistische schilders van de VS gedurende de 19de eeuw. Hij was één van de eersten die door middel van de camera de beweging van mens en dier vastlegde en analyseerde. Naast portretten schilderde hij vaak mensen in actie zoals in sportwedstrijden. Hij legde zich ook toe op anatomische studies. Het schilderij “De Gross kliniek” uit 1875 wordt als zijn meesterstuk beschouwd. Wie?

 

THOMAS EAKINS

 

2.Deze malafide Chinese dokter is een meesterschurk en niet vies van  vergif, moord en doodslag om de heerschappij over de wereld te verkrijgen. Deze stereotiepe Oosterse gemenerik ontsproot in 1912 aan de koker van de schrijver Sax Rohmer en kende onmiddellijk veel succes in fantasy thrillers, comics, televisieseries en films. Wie?

Misschien kunnen de gelijknamige Californische stonerrockers U helpen…

 

FU MANCHU               Clipfragment: “Written in stone“ van Fu Manchu

 

3.Het is algemeen geweten dat Belgen er alles voor over hebben om zo weinig mogelijk belastingen op te hoesten. Zo “vergeten” nogal wat landgenoten buitenlandse roerende inkomsten aan te geven. In Angelsaksische landen kreeg de aldus sjoemelende landgenoot een specifieke benaming die verwijst naar een bepaalde medische beroepsgroep. In beleggerskringen heerst namelijk de stellige overtuiging dat bij bedoelde medici het financiële besef doorgaans ophoudt bij de maandelijkse soms niet onaanzienlijke omzetcijfers. Als zulke doorgaans goedverdienende mensen besluiten hun geld te gaan beleggen loopt het vaak mis door gebrekkig inzicht dienaangaande. Aldus ontstaat het clichébeeld van de goedmenende medicus die zich laat oplichten door handelaren in aardappelfutures of verkopers van woestijngrond in Nevada. Men spreekt dan in beleggerskringen gnuivend van de “Belgian…..”. Welke medisch geschoolde medemens bedoelen we?

 

THE BELGIAN DENTIST

 

4.Dit hospitaal situeerde zich in een langzaam verpauperende buurt van Boston en was bekend vanwege het opnemen van patienten die elders geweigerd werden. U zoekt dus de titel van een ziekenhuisserie van MTM Enterprises. In deze serie uit de periode 82-88 dook voor het eerst het Aidsprobleem op en viel de realistische aanpak van tal van sociale en medische problemen op. Deze reeks was de springplank naar naam en faam voor acteurs zoals David Morse en Denzel Washington. Welke serie?

 

ST. ELSEWHERE

 

5. Begin maart 1944 stijgen dikke rookkolommen op uit de schouw boven het huis nr 21 in de Rue Le Sueur in Parijs. De stank van verbrand en rottend vlees is niet te harden en wanneer de politie de deur van het pand forceert liggen  overal brokstukken van lijken, armen,benen en borstkassen – op de brandende kachel staan potten met vlees en beenderen te sudderen…De dader is een volstrekt krankzinnige dokter, geboren in Auxerre in 1897. Het gros van zijn slachtoffers (67 bewezen en allicht waren het er honderden) waren Joden die hij beloofde te laten ontsnappen naar Argentinië via een ontsnappingsroute genaamd “Fly Tox” (in wezen de naam van een insecticide). Eenmaal binnen in zijn huis werden de nietsvermoedende slachtoffers verdoofd en in stukken gehakt. Tijdens zijn proces stonden honderden koffers , gevuld met knoken en bezittingen van zijn slachtoffers, hoog opgestapeld. Wie was deze “cuisinier du diable” of “Docteur Satan” die in 1946 terechtgesteld werd?

 

MARCEL PETIOT

 

 

 

 

ANTWOORDEN

GLOBO

1.KAMPONG

1.THOMAS EAKINS

2.RINGLING

2.FU MANCHU

3.ZEEWESP

3.THE BELGIAN DENTIST

4.BURLINGTON

4.ST. ELSEWHERE

5.CUCHULAIN

5.MARCEL PETIOT

6.SNAEFFELL

 

7.MIDDELKAMP

 

8.INDRIDASON

 

9.RICHMOND

 

10.JOOS

 

 

 

 

REEKS 8

1.Aardrijkskunde en voetbal

In de 2de helft van de 19de eeuw werd het gebied rond de Emscher – een rivier van zowat 100 km die stroomt van  Dortmund naar de Rijn – zwaar geindustrialiseerd. Langs de oevers verscheen een wirwar van steenkoolmijnen, cokesfabrieken, grauwe arbeidersstadjes en spoor-en verkeerswegen. De Emscher werd al snel de allersmerigste rivier ter wereld-een zwarte, stinkende brij zonder enige vorm van leven. Deze regio, zeer zwaar vervuild door de kolenmijnen en zeer dicht bevolkt, kreeg een zeer plastische bijnaam. Welke?

De absolute kraker en regionale derby tussen FC Dortmund en Schalke O4 uit Gelsenkirchen kreeg dezelfde bijnaam…

 

KOHLENPOT

 

2.Games

Jack Thompson – door sommigen de “Joseph Goebbels van de game-industrie” genoemd, werd berucht door de talloze rechtszaken die hij voerde tegen de makers van gewelddadige games zoals Manhunt en Halo. Deze rechtse rakker zorgde enige maanden geleden voor tumult door het best verkopende game van 2004 ( 12 miljoen exemplaren!) te brandmerken als seksueel aanstootgevend. Als men een patch van het internet haalt zou men verborgen erotische scenes in het game kunnen bekijken. Over welk zeer populair game ging het, ontworpen door Rockstar? Let wel: de VOLLEDIGE naam!

 

GRAND THEFT AUTO : SAN ANDREAS                 met videofragment

3.Wat hebben ze gemeen?

a.Brits hondenras, een ………setter. Hoogbenig, langharig, hangende oren, lange staart, zwart

met roodbruine aftekening.

b.Amerikaans tenorsaxofonist die werkte met Lionel Hampton, Charlie Parker en 8 jaar in de nor zat (tussen 1952 en 1960) wegens drugsbezit.

c.Schots beeldend kunstenaar van vnl. videoinstallaties. Werkt graag met beelden uit thrillers en B-films. Won de Turner Prize in 1996.

d.Ravissante bassiste die U nu ziet en hoort…(videofragment)

e.Als U het nu nog niet weet kan U maar best aan de sterke drank gaan…

 

GORDON  (Gordon setter/Dexter Gordon/Douglas Gordon/Kim Gordon van Sonic Youth/Gordon Gin

 

4.Taal

Bij ons werden ze de “Generation X” genoemd of “Twentysomething”. Een generatie die zich onledig hield met rondhangen en filosoferen over vanalles of bovenal niets. Ze zetten zich af tegen de yuppiecultuur, toekomstverwachtingen nihil, te lui, te depressief. In de rockmuziek kregen bands zoals Pavement, Nirvana, Dinosaur Jr. e.d; de benaming die U zoekt en die vooral aan de overkant van de Grote Plas een hele generatie tekende. In 1991 draaide Richard Linklater een gelijknamige film rond deze generatie. Welke Amerikaans/Engelse term die zoveel als “lui,slap” betekent?

 

THE SLACK GENERATION    FILM= SLACKERS

 

5.Sport

Ze behoorde tot de beste 3 aanvalsters van de Italiaanse volleycompetitie. Met Novara won ze o.a. de Italiaanse beker en speelde ze de Final Four. Na 6 jaar Italie verhuisde ze naar het Spaanse Tenerife. Ze is de absolute steunpilaar van de vaderlandse nationale volleyploeg. Naam van deze in Ledegem geboren volleyspeelster, voormalig speelster van Lendelede.. Moest een Vlaams voetballer  een topspits zijn in de Italiaanse competitie zouden de kranten bladzijden te kort komen. Over deze wereldster valt amper iets te vinden…

 

VIRGINIE DE CARNE

 

6.Techniek

Al wie vroeger wel eens naar de wijkcinema ging weet het nog wel: lawaaihinder(doorgaans van het aanpalende café),slecht zicht, slechte beeldkwaliteit, slecht geluid, galm…In de vroege jaren ’80 ontwikkelde Lucasfilm (ja, van George Lucas) een hele technische infrastructuur om te verhelpen aan genoemde mankementen en er voor te zorgen dat een film steeds dezelfde beeld- en geluidskwaliteit zou hebben, ongeacht waar die afgespeeld werd. Ondertusen werden de meeste nieuwe bioscoopcomplexen met deze technische infrastructuur uitgerust(het gaat dan over het projectiesysteem, de geluidsinstallatie en het zitsysteem). Gedurende de jaren ’90 heeft deze technische norm zich verspreid naar home cinema en DVD.De benaming van deze techniek verwijst naar een deel van de titel van de allereerste speelfilm van George Lucas- een bevreemdende SF parabel met Robert Duvall en Donald Pleasance waarvan u een stukje ziet. Ook de initialen van de ingenieur die via experimenten alles ontwikkelde kan je terugvinden in het antwoord. U hebt het al allemaal gezien en gehoord…

THX       (film= THX1138    ingenieur: Tomlinson Hollman Experiment) VIDEOFRAGMENT

7.Geschiedenis

Hij was hetman (hoofdman) van de Oekrainse kozakken en verbond zich met Polen en Zweden om zich onafhankelijk te maken van Peter de Grote. Na de slag bij Poltava – waar de Zweedse koning Karel XII verpletterend verslagen werd – vluchtte hij naar het Turkse Bessarabië waar hij al snel overleed. Wie was deze heroïsche kozak (1644-1709) die menig kunstenaar wist te inspireren zoals Liszt en dat kan U horen…

 

MAZEPPA     audiofragment “Mazeppa” van Liszt

 

8.Kunst

De beeldhouwwerken van deze Londenaar hebben vaak de menselijke figuur als onderwerp en zijn doorgaans uitgeverd in lood of ijzer. Bekende werken zijn o.a; “Angel of the north” in Gateshead, de “Quantum Cloud” serie en allicht zullen sommigen hier zich ook zijn honderden gietijzeren beelden herinneren, starend naar de horizon, in of op een kilometerlange kuststrook in De Panne tijdens Beaufort 2003.

Sportofielen met minimale kunstzinnige bagage mogen ook de trainer van de Rode Duivels geven, periode 1945-1953.

 

ANTONY GORMLEY     Trainer = Bill Gormlie

 

9.Onzin en toerisme

Sinds enige jaren is dit onooglijke, maar zeer schilderachtige dorpje in de Pyreneeën, gelegen tussen Carcasonne en Andorra,het absolute Mekka voor duizenden Graalbelievers. In of rond het dorpje zou de schat van de Tempeliers verborgen zitten , de Graal,of anders wel het graf van Maria Magdalena of zelfs het graf van ene Jezus Christus. Zij zouden dan weer aan de oorsprong van het Franse koningshuis liggen.  Een boek zoals “Holy Blood-Holy Grail (Leigh/Baigent) lanceerde dit soort verhalen en kende een miljoenenverkoop en voor wie dat nog niet wist: Dan Brown schreef de helft van zijn “Da Vinci Code “ over uit dat boek. Jammer genoeg voor alle believers en voor Dan Brown is het volkomen onzin. Onzin die in de jaren ’30 ontsproot aan de koker van de Franse fantaisist en anti-semiet Pierre Plantard die overal complotten zag en dan maar flauwekul zoals de “Priorij van Sion” uitvond die het christelijke Frankrijk zou moeten beschermen tegen  joden en vrijmetselaars. Plantard werd trouwens meerdere malen door onderzoeksjournalisten ontmaskerd als oplichter en fantast. Bovengenoemde schrijvers hebben de man geinterviewd en klakkeloos zijn leugens overgenomen …Het gezochte dorpje vaarde wel met al die belangstelling en zwengelde met plezier al die verhaaltjes aan. Welk dorpje waarover al meer boeken verschenen zijn dan er inwoners zijn? In Noord-Frankrijk ligt trouwens een veel grotere naamgenoot…

 

RENNES-LE-CHATEAU

 

10.Muziek

Ze werd al eens beschreven als het bastaardkind uit de driehoeksrelatie Brel-Billie Holliday en Calexico. Een zwoele stem die in het Frans, Spaans en Engels een mix van chanson, fado, jazz, blues,pop en onbestemde wereldklanken serveert. Niet verwonderlijk voor een Amerikanse die en groot deel van haar leven in Mexico woonde en zich na wereldwijde zwertochten in Canada vestigde. CD’s: “La Llorana”(’98) en “The living road”(’03)

Haar naam? Enige kennis van Aziatische steden kan helpen…

 

LHASA DE SELA             FRAGMENT

 

GLOBO  APOCALYPS NOW

 

1.Moeraskoorts/Wijn en liefde/Bloed en zand/Waar oranjebomen bloeien…allemaal werken die voornamelijk spelen in de geboorteregio Valencia van de auteur die we zoeken (1867-1928)Hij zat meerdere keren in de cel vanwege zijn antimopnarchisme, antiklerikalisme en antikapitalistische opvattingen. Beroemd werd hij met 2 oorlogsromans nl. “Mare nostrum” en vooral het uit 1916 stammende “De 4 ruiters van de apocalyps”. Wie? Volledige familienaam!

VICENTE BLASCO IBANEZ

 

2. In welke apocalyptische prent uit 2004 doolt Cillian Murphy door de uitgestorven straten van Londen, enkel in het gezelschap van de onheilspellende klanken van Godspeed You Black Emperor?

28 DAYS LATER                 FILMFRAGMENT

 

3.”Ik ben de dood geworden, de vernietiger van werelden…” zou Oppenheimer gezegd hebben toen hij op 16 juli 1945 de eerste atoomtest aanschouwde – de generale repetitie voor de Apocalyps…Deze quote is afkomstig uit een onderdeel van het epische “Mahabharata”. Dat onderdeel – en daar zoekt U de naam van – is een dialoog tussen Khrishna en prins Arjuna voor de aanvang van een allesvernietigende strijd. Welk onderdeel?

BHAGAVAD GITA

 

4.Tussen 1980 en 1992 leverde hij zijn bekendste striptrilogie af: De “Nikopoltrilogie”, bestaande uit de delen:  Koude evenaar/Lady in blue/De kermis der onsterfelijken. Hierin wordt de lezer naar het jaar 2095 gekatapulteerd en naar een New York dat afstevent op een apocalyps van criminaliteit en geweld: mutanten mengen zich onder de bevolking, een seriemoordenaar maakt alom slachtoffers en de Egyptische god Horus gaat op zoek naar een uitverkoren vrouw. De tekenaar zelf verfilmde deze opmerkelijke trilogie onder de titel “Immortals”- een visueel verbluffend SF-spektakel. Wie is deze tekenaar/regisseur die U misschien kent van : Het schip van steen/De slaap van het monster/ De falangisten van de zwarte orde.

ENKI BILAL

 

5. Wie hoort en ziet U?

APOCALYPTICA                          FRAGMENT

 

ANTWOORDEN

GLOBO

1.KOHLENPOT

1.VICENTE BLASCO IBANEZ

2.GRAND THEFT AUTO:SAN ANDREAS

2.28 DAYS LATER

3.GORDON

3.BHAGAVAD GITA

4.SLACK GENERATION/SLACKERS

4.ENKI BILAL

5.DE CARNE

5.APOCALYPTICA

6.THX

 

7.MAZEPPA

 

8.GORMLEY

 

9.RENNES-LE-CHATEAU

 

10.LHASA

 

 

 

 

Reeks 9

1.Film

We zoeken een filmterm – het gaat om het gebruiken van de flashbackstructuur op een bepaalde manier. Zo krijgt de toeschouwer in het begin van het verhaal al direct het centrale gebeuren te zien bv. een misdaad, een moord. Maar daarna geven alle protagonisten hun eigen versie van de feiten zodat de kijker voortdurend op het verkeerde been gezet wordt. Deze spelletjes met de verhaalstructuur zijn nogal in trek de laatste jaren. Denk maar aan bv. “The usual suspects” of sommige films van Tarantino. Ze zijn allemaal schatplichtig aan een film die al in 1950 voor de dag kwam met zo’n verhaalstructuur – de prent kreeg in 1951 trouwens de Oscar van de Beste Buitenlandse Film en werd in 1964 als “The outrage” opnieuw verfilmd door Martin Ritt met Paul Newman in een hoofdrol. En als dat nog niet genoeg is: de onvermijdelijke Jef Geeraerts kwam begin jaren ’90 met een thriller die U zeker op weg helpt…Welke filmterm?

 

RASHOMONSTRUCTUUR                Het Rashomoncomplex –Jef Geeraerts

 

2.Godsdienst

Toen afgelopen zomer blek dat ook Ratzinger zich ontpopte tot geestelijk marktkramer – wie in augustus deelnam aan de Wereldjongerendagen in Keulen kreeg een volledige aflaat! –moest ik denken aan een andere handelsreiziger in vergiffenis. Een Duits dominicaan doorkruiste in de 16e eeuw grote delen van zijn land om aflaten te verlappen aan het onwetende volk – de opbrengst was bestemd voor de nieuwbouw van de St. Pietersbasiliek te Rome. Onder andere door dit soort praktijken spijkerde Luther zijn 95 stellingen tegen de kerkdeur van Wittenberg. Welke dominicaan/aflatenverkoper?

 

JOHANN TETZEL  Filmfragment

 

3.Personalia

2 foto’s: een sportieve dame en eentje uit de film. Ze delen hun familienaam. Welke?

 

KATIE en KELLY HOLMES

 

4.Taal en zelfkastijding

Oorspronkelijk was het een onderhemd van ruw geitenhaar gemaakt, afkomstig en genoemd naar een regio in Klein-Azië. Later werd het de benaming voor een soort riem bezet met pinnen of spijkers die strak rond bv. de bil of een ander lichaamsdeel gespannen wordt om zichzelf dus te tuchtigen.Sommige perverten van Opus Dei en aanverwanten  kicken nogal op dit soort masochistische speeltjes. Benaming voor zo’n ruw hemd/ riem voor zelfkastijding?

 

CILICE

 

5.Sport

Vanaf zijn 13de droeg hij jaren een rugverband, brak vorig jaar een ruggenwervel en raakte aan zijn gezicht verlamd door stress na het overlijden van zijn vader. Hollywood zou er een tearjerker van jewelste kunnen over draaien. We hebben het over een 24-jarige , zwarte tennisser, gboren in New York en misschien wel op weg naar de top. Alhoewel… enige weken geleden maakte Olivier Rochus brandhout van hem …Wie?

 

JAMES BLAKE

 

6.Wetenschap

U zag en hoorde daarnet de schrijver Nabokov. Hij en alle ander mensen met dezelfde “afwijking” ervaren de wereld op een buitengewone manier. De zintuigen – tast, smaak,gehoor, zicht en reuk – zijn veel sterker aan elkaar gekoppeld dan bij de meeste andere mensen. Bij het horen van muzieknoten zien ze kleuren. Anderen ervaren een bepaalde smaak in de mond als ze bepaalde voedingswaren in de hand houden. Dit verschijnsel komt zelden voor maar – niet echt verrassend – bij kunstenaars 7 x meer dan bij de “gewone” mensen. In de literatuur is het gezochte begrip de benaming voor een soort beeldspraak bv. doffe kleuren, heldere tonen..

 

SYNESTHESIE   Beeldfragment

 

7.Geschiedenis

Juni 1405: de kolossale Mingvloot licht de ankers in Nanjing voor de eerste van 7 heroische reizen die voerden tot in Afrika en dat bijna 100 jaar voordat Columbus en Vasco da Gama op pad gaan! Deze nooit eerder geziene vloot telde 60 “Baochuans”- de grootste houten schepen die ooit te water werden gelaten. Ze waren 120 meter lang, 50 m breed, hadden 9 masten en een dek waarop alle schepen van Columbus en Da Gama bij elkaar hadden gepast…Deze handelsvloot werd op ontdekkingstocht gestuurd door keizer Zhudi die niet vies was van enige megalomanie. Hij liet de Verboden Stad bouwen, pootte honderden tempels en paleizen neer en liet het Grote Kanaal en de Muur fors uitbreidden. Deze Mingvloot stond onder bevel van de grootste zeevaarder uit de Chinese geschiedenis. Een admiraal die menselijke waarden belangrijker vond dan plunderen en moorden – zoals de Westerse ontdekkers maar al te graag deden -  en die uit was op contacten met nieuwe landen en culturen. Na tochten naar Java, Sri Lanka, India, Somalia en Tanzania hield de admiraal wiens standbeeld U ziet het voor bekeken. Naam van één van de grootste ontdekkers ooit?

 

ZHENG HE

 

8.Actua

“Mother’s little helper” – bijnaam voor het middel Valium dat van 1969 tot 1982 het best verkopende medicijn van de VS was. De ontdekker van Valium was een Oostenrijker die in opdracht van Roche o.a. ook Librium, Mogadon en middelen tegen epilepsie ontwikkelde. Op het einde van zijn carrière had hij 241 patenten op zijn naam staan. Naam van die Oostenrijker die steevast in de galerij van de 25 belangrijkste Amerikanen ooit geplaatst wordt en begin deze maand stierf.

 

LEO STERNBACH

 

9.Literatuur

Wie zich een beeld wil vormen van het leven in het Cubaanse Havana voordat Fidel Castrro er de macht overnam, moet absoluut dit meesterwerk van Guillermo Cabrera Infante eens lezen- één van de absolute topwerken uit de Latijns-Amerikaanse literatuur. Cabrera Infante kreeg de Cervantesprijs in 1997 voor het gezochte werk uit 1967 en het werd door de Cubaan Andy Garcia verfilmd onder de titel “The lost city” met o.a. Dustin Hofman en Dan Akroyd. Het boek wordt vanwege het experimentele taalgebruik vaak vergeleken met “Ulysses” van Joyce. Een Belgisch  eigenzinnig groepje rond zangeres Esme Bos dat zeer eclectisch bezig is – van jazzy Frans chanson via Zuid-Afrikaanse teksten  en Portugese gedichten naar eigen Nederlandstalige liedjes in een amalgaam van stijlen- draagt dezelfde benaming als het gezochte boek. Welke?       TRES TRISTES TIGRES   Fragment:

10.Muziek

Vorig jaar overleed deze Franse componist op 65-jarige leeftijd in Santa Monica. Hij stond in voor de muziekscores van meer dan 100 films. We denken bv. aan “Purple rain”, “Against all ods”, “White nights” en “New Jack City”. In Frankrijk werkte hij samen met Aznavour en Stephane Grapelli . Verder samenwerking met Herb Alpert, Herbie hancock, Joni Mitchell, Madonna en Branford Marsalis. Hij schreef muziek voor meer dan 20 balletten o.a. voor Twyla Tharp en Mikhail Baryshnikov. Memorabel was zijn muziek voor”Messe pour le temps present’, samen met Pierre Henri, waaruit zelfs een fantastische hit kwam en die hoort U nu.

Naam van de” godfather of French fusion”?

 

MICHEL COLOMBIER                  FRAGMENT/ Psyche rock

 

GLOBO: SPORTZOMER

 

1. In Athene won hij goud op de 400m en op het WK in Helsinki was het weer van dat-hier ging hij voor de eerste keer onder de 44 seconden. Wie is deze Olympische – en wereldkampioen?


JEREMY WARINER    FILMFRAGMENT

 

2.Dat de Copa Libertadores het equivalent is van onze Champions League weet U allicht wel. Weet U ook wie heersend clubkampioen van Zuid-Amerika is? Deze ploeg versloeg eind mei Atletico Paranense met een droge 4-0. Het is al de derde keer dat deze club de cup op de schouw mag zetten. Dat gebeurde nl. reeds in 1992 en 1993. Een tipje misschien: voor het eerst in de geschiedenis van het tornooi stonden 2 clubs uit hetzelfde land tegenover elkaar…

 

SAO PAULO

 

3.Deze Amsterdammer behaalde in juni 1999 de WBU-wereldtitel bij de middengewichten en in 2000 werd hij IBO wereldkampioen middengewichten. Die laatste titel speelde hij in 2004 kwijt aan de Australier Soliman maar afgelopen zomer – op 3 juni – heroverde hij zijn titel in Brussel tegen onze landgenoot Diallo. Deze noorderbuur scoort ook buiten de ring want hij zet zich al jaren in voor kansarme jongeren en kreeg daarvoor als eerste bokser ooit de onderscheiding “Ridder in de Orde van Oranje Nassau”. Wie?

 

RAYMOND JOVAL         FILMFRAGMENT

 

4.Voor de 2e keer in zijn carrière werd deze 2m10 grote speler van Bree verkozen tot “Basketter van het Jaar” afgelopen zomer. De eerste keer was dat in 2000. Wie?

 

YVES DUPONT             FILMFRAGMENT

 

5.In 2001 won hij de “Tour de L’avenir” .In 2002 was het bergklassement in de “Dauphiné Liberé” voor hem en in 2003 finishte hij als 11de in de Tour en won het jongerenklassement. Dit jaar won hij de proloog van de Ronde van Spanje en reed lange tijd in de leiderstrui. Wie?

 

DENIS MENCHOV   FILMFRAGMENT

 

 

 

 

ANTWOORDEN

GLOBO

1.RASHOMON STRUCTUUR

1.WARINER

2.TETZEL

2.SAO PAULO

3.HOLMES

3.RAYMOND JOVAL

4.CILICE

4.YVES DUPONT

5.JAMES BLAKE

5.MENCHOV

6.SYNESTHESIE

 

7.ZHENG HE

 

8.LEO STERNBACH

 

9.TRES TRISTES TIGRES

 

10.MICHEL COLOMBIER

 

 

 

REEKS 10   Bomen…

1.Taal

Het is een Amerikaanse slangaanduiding voor een vervallen achterbuurt waar zich winos, hobos, junkies, straatboefjes, zwervers en dergelijke ophouden. Oorspronkelijk was het een uitdrukking uit de houtindustrie. Het ging dan om een rij van houten balken die naast elkaar op de grond geschikt werden en die men gebruikte om bv. gevelde bomen over te schuiven of te laten trekken door muilezels om ze zo naar hun plaats van bestemming - bv. een rivier – te brengen.

Tevens naam van een bluesrockband rond de piepjonge Gary Moore (tussen 1967 en 1972) en een metalband, gevormd in 1986 met cd’s zoals “Slave to the grind”(’91),”Subhuman race”(’95) en “Thickskin”(2003). Welke slangaanduiding?

 

SKID ROW   FRAGMENT VIDEOCLIP

 

2.Varia

Graag de juiste term voor de dunne en taaie loten van wilgenbomen die vanouds gebruikt worden voor het vlechten van manden, tuinschermen enz. Onze voorouders gebruikten ze ook voor het maken van wanden van hutten die daarna afgedicht werden met klei. We zoeken niet naar “twijgen” of “rijshout”.

 

TENEN

 

3.Wetenschap

In de jaren ’70 werd de klinische psychiatrie overspoeld door kritiek – de antipsychiatrie vierde hoogtij in die dagen. Er zat immers zin in de waanzin- de maatschappij produceerde gestoorde mensen en waanzin was een manier om je te beschermen tegen de ontmenselijkte maatschappij. David Cooper, Thomas Szasz en Ronald Laing waren de uithangborden van deze beweging. Uw dienaar heeft er godbetert nog zijn eindwerk over gemaakt…Hier te lande verkocht een Nederlands antipsychiater 200.000 exemplaren van zijn :”Wie is van hout” (1971) waarin hij brandhout maakte van zijn collega psychiaters/pillenvoorschrijvers. Later nam onze man zichzelf wat te serieus, ging naar Poona in India en kwam gehuld in soepjurk terug als goeroe Dera Amrito en verloor zichzelf in ijl gezwam. Wie schreef “Wie is van hout”?

JAN FOUDRAINE

4.Mythen

In de Griekse mythen waren nimfen natuurgodheden van lagere rang. Ze hadden een vredelievend karakter en schonken vruchtbaarheid en genezing. Nimfen werden vereerd bij bronnen, grotten, bergen en …er waren uiteraard ook boomnimfen die er steevast als mooie vrouwen uitzagen. Ze waren innig verbonden met hun boom – als die stierf gingen ze mee ten onder. Benaming van die boomnimfen?

 

DRYADEN

 

5.Film

Bill Markham (Powers Boothe) is als ingenieur verantwoordelijk voor de bouw van een grote stuwdam in het Amazonegebied. Daarbij worden grote delen van het regenwoud gekapt tot ergernis van de oerwoudindianen. Als straf wordt zijn 7-jarig zoontje Tommy ontvoerd door leden van een indianengroep die zichzelf de “onzichtbaren” noemen.. Na vele jaren zoeken wordt Bill tijdens een penibele situatie in het oerwoud gered door zijn ondertussen volwassen en als indiaans krijger opgegroeide zoon. Deze denkt er niet aan om terug te keren naar de verdorven Westerse maatschappij.

Deze film uit 1986 van John Boorman is gebaseerd op ware feiten en geeft – los van het verloren zoon verhaal – ook een sterk en indringend beeld van het verlies aan natuur en Indiaanse culturen. Graag de titel van deze erg sterke Boormanfilm met fantastische natuuropnames?

 

THE EMERALD FOREST            FILMFRAGMENT

 

6.Een boom

in deze Viagratijden mogen we niet vergeten dat afrodisiaca van alle tijden zijn. De Romeinen waren bekend met de Spaanse vlieg en de kruisvaarders leerden een mengsel van gember en ginseng kennen. Om nog maar te zwijgen van tijgerstaarten, leeuwenklauwen, oogballen van krokodillen …In Afrika is een extract, getrokken uit de bast van de Corynanthe (wetenschappelijke naam) dan weer erg in trek. Het gaat om alkaloide stoffen uit de schors die de erectie zou versterken en bij de vrouw de vaginale vloeistoffen zou stimuleren. Graag de inlandse naam van de Corynanthe?

 

YOHIMBE

 

7.Personalia

In december ’95 was hij de eerste privé-uitbater van een kobaltmijn in Katanga en in ’99 benoemde Laurent Kabila hem tot grote baas van Gecamines en verkreeg daarmee het monopolie op de ertsvoorraden in Katanga. Na malafide gesjoemel werd hij daar aan de deur gezet maar ondertussen probeert hij in Tanzania munitiefabrieken op poten te zetten en dat met overheidssteun uit Belgie…Wie is deze felbesproken ondernemer, sjacheraar,diamant –en wapenhandelaar? Hij deelt zijn naam met de oprichter van de Ku Klux Klan.

 

GEORGES FORREST            Klanoprichter: Nathan Forrest

 

8.Literatuur

In Tolkiens Ringepos is hij het oudste levende wezen van Middle Earth. Hij roept de Enten op voor hun finale stormloop op Isengard en zeult ondertussen rond met de hobbits Pippin en Merry. Engelse of Nederlandse benaming voor deze stokoude Ent met de stem van John “Gimli de dwerg”Rhys-Davies ?TREEBEARD/BOOMBAARD     FILMFRAGMENT

 

9.Geschiedenis

Volgens chauvinistische Amerikanen – en dat zijn er jammerlijk veel – was dit één van de belangrijkste veldslagen uit hun geschiedenis…

In 1787 bracht het pas georganiseerde Northwest Territory een massa kolonisten op de been maar ze stuitten er op indianenstammen die zich fel verzetten. Zo werd het Amerikaanse leger in 1791 bij de rivier de Wabash in de pan gehakt. Op 20 augustus 1794 ontmoetten 1500 Amerikaans soldaten onder generaal Wayne – de latere president Harrison was één van zijn officieren – een indianencoalitie met o.a. Tecumseh en Little Turtle elkaar bij de Maumee River. De indianen werden er verpletterd waarna grote delen van Ohio,Michigan, Indiana, Illinois en Wisconsin in blanke handen vielen. Welke veldslag? Een tip: de slag had plaats op een plek waar voordien een tornado had huisgehouden…

 

BATTLE OF FALLEN TIMBERS

 

 

 

10.Muziek

Ze behoorden tot de Seattle scene (denk: Nirvana, Pearl Jam,Soundgarden) en serveerden een mix van classic rock, garagepunk en neopsychedelica op cd’s zoals:”Uncle Anesthesia”, “Sweet oblivion” en “Dust”. Naast de volslanke broertjes Van en Gary Lee Connor was het vooral de fijn gemarineerde rockstem van Mark Lanegan die de aandacht trok. Lanegan hebben sommigen al wel eens gezien als doodsbleke gastzanger bij de “Queens of the Stone Age”. Welke zeer ondergewaardeerde en jammerlijk gesplitte groep?

 

SCREAMING TREES            filmfragment

 

ANTWOORDEN

 

1.SKID ROW

 

2.TENEN

 

3.FOUDRAINE

 

4.DRYADEN

 

5.THE EMERALD FOREST

 

6.YOHIMBE

 

7.FORREST

 

8.TREEBEARD/BOOMBAARD

 

9.BATTLE OF FALLEN TIMBERS

 

10.SCREAMING TREES