back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag. Door  met de muis over het  uiltje te gaan verschijnt het antwoord. Voor de minder snelle internetverbindingen hebben we onderaan de quiz alle antwoorden nogmaals vermeld.

Achter het antwoord staat het aantal juiste antwoorden (op een totaal van 38 ploegen) en de vermelding van de solo's en de QS (quizmaster solo's). De fotoreeks en de "linke soep"-reeks ontbreken. Spijtig genoeg ontbreken ook de kopies en de geluidsfragmenten die het in een aantal gevallen gemakkelijker maken om het antwoord te vinden.

ANTWOORD

BRODDERSQUIZ d.d. 04 mei 2002

De eerste 10

 

Ploeg

punten

%

1.

Tehuis MARTINE VAN CAMP

218

77,86

2.

KWIZONA

214

76,43

3.

BOSUILEN

210

75,00

4.

MEERHOF

203

72,50

5.

TIEM

200

71,43

6.

GAMBIET

199

71,07

7.

1000 WIJZEN

194

69,29

8.

BEUNHAZEN

183

65,36

9.

LIERSE ENTENTE

179

63,93

10.

CLOCKWORK

176

62,86

REEKS  1  

 

  1.                  AARDRIJKSKUNDE : Gewoontegetrouw beginnen we met een vraagje over Vlaams-Brabant. Geef de naam van de gemeente met postnummer 3370, die volgende deelgemeenten heeft : Kerkom, Neervelp, Roosbeek, Vertrijk en Willebringen. In 1830 had er een kort treffen plaats tussen Hollandse troepen en Belgische opstandelingen.

BOUTERSEM (27)
 

2.                  STRIPS : Op de kopie zie je de helden uit twee stripreeksen. Titels uit de eerste reeks : Zwarte Vrijdag, Rood Alarm en El Cascador. Titels uit de tweede reeks : De Erfgenaam, Het uur van de tijger en Venetië zien… en sterven. De naam van beide reeksen, liefst in de juiste volgorde.

A) XIII (34)
B) LARGO WINCH (35)
 

3.                  VARIA : We zoeken de naam van een opwekkend drankje. Het werd in 1893 voor het eerst gebrouwen door een jonge apotheker, ene Caleb Bradham. Het was oorspronkelijk een middeltje om het eten beter te doen verteren, maar vele mensen vonden het zo lekker om gewoon te drinken dat onze apotheker besloot om het te commercialiseren. In 1902 kwam het onder zijn huidige naam op de markt. Sinds 1936 is het ook in Europa te verkrijgen. Verscheidene groten der aarde lieten zich reeds strikken voor reclamecampagnes. Shaquile O’Neal was één der laatste. Welk product ?

PEPSI COLA (17)

4.                  FILM : In 1997 kwam de film Flubber op de markt : een maf Disney verhaal over een verstrooide professor die per toeval een soort super veerkrachtig rubber uitvindt. Diezelfde professor deed datzelfde ding reeds in een film uit 1961. Fred Mc.Murray was toen professor van dienst. Twee vraagjes : a) Wie speelt de rol van de verstrooide professor in de remake van 1997 en b) wat was de titel van de originele prent uit 1961 ?

A) Robin WILLIAMS (36)
B) The absent-minded professor (3)
 

5.                  FLORA : We zoeken de naam van een bladverliezende klimplant voor kamer en tuin. De Latijnse naam is ‘Ampelopsis’. Hij is afkomstig uit Oost-Azië. De voornaamste vertegenwoordiger is de wijnstok. De kamerplanten onderscheiden zich van de wilde variëteit, die hoofdzakelijk groen is, door de rode of gele ranken waar de plant zich mee omhoog slingert. Sommigen hebben zuignapjes om zich aan de muur te hechten. Dit nog : klimop is niet het goede antwoord.

WINGERD (19)

 

6.                  SPORT : Peter Van Peteghem won dit jaar voor de derde keer de Omloop Het Volk. Slechts twee andere renners deden hem dit voor. A) Welke Waal won de Omloop  in 1974, 1975 en 1980 en b) welke Oost-Brabander lukte hierin in 1952, 1953 en 1956 ?

 

A) Joseph BRUYÈRE (27)
B) Ernest STERKX (9)

 

7.                  GESCHIEDENIS : In 843 wordt het rijk van Karel de Grote verdeeld onder zijn zonen. Lodewijk de Duitser krijgt de gebieden ten oosten van de Rijn. Lotharius erft het gebied dat loopt van de Nederlanden in het noorden tot Italië in het zuiden. De streek ten westen van de Rhône en de Saone kwamen aan de derde zoon toe. Zijn naam ?

KAREL de KALE (28)

 

8.                  KUNST : Op de kopie vind je twee afbeeldingen van wereldberoemde schilderijen. Beide dragen de titel : Le déjeuner sur l’herbe. Wie zijn de schilders, en de volgorde moet correct zijn, tenzij je natuurlijk denkt dat ze door één en dezelfde kunstenaar zijn geborsteld ?

 

A) Claude MONET (20)
B) Eduard MANET (31)

9.                  LITERATUUR : Amerikaans schrijver, geboren 1924. Beoefenaar van het science-fiction genre, waarin hij duidelijke thriller effecten verwerkt. Werken : ‘De Andromeda dreiging’, ‘De grote treinroof’, ‘De mistmonsters’ en ‘Jurassic Park’. Al deze werken werden verfilmd. Naam van de auteur ?

Michael CRIGHTON (32)

 

10.              ACTUA/POLITIEK : Met zijn zestienen deden ze vorige maand een gooi naar het Frans presidentsschap. Verrassing alom wanneer Jospin door Le Pen wordt geëlimineerd : een gevolg van de grote verdeeldheid in het linkse kamp. De kleurrijkste figuur aan de linkerzijde was ongetwijfeld een 61-jarige Trotskiste, beroepsbetoogster, Europarlementariër en al aan haar vijfde verkiezingscampagne toe. In 1974 was ze de eerste vrouw die deelnam aan de presidentsverkiezingen. Naam van deze “heilige van het volk” die in de eerste ronde goed was voor 6 procent van de uitgebrachte stemmen ?

Arlette LAGUILLER (19)

 

11.              WETENSCHAP : In welke eenheid, genoemd naar een Oostenrijks natuurkundige en wijsgeer, wordt de verhouding uitgedrukt tussen de snelheid van een vliegtuig en de snelheid van het geluid ?

MACH (37)

 

12.              KLASSIEKE MUZIEK : Twee fragmenten : De componisten graag. (Klarinettenconcert en Concerto in D majeur)

A) Wolfgang Amadeus MOZART (30)
B) Luigi BOCCHERINI (SQ)

REEKS  2

 

1.                  GESCHIEDENIS : Japans admiraal uit Wereldoorlog II. Stond aan het hoofd van de vloot die de aanval op Pearl Harbor ondersteunde. Gedurende zes maanden was zijn armada, de Kido Butai, oppermachtig in de Pacific. Uiteindelijk werd zijn vloot vernietigd in de slag bij Midway. Pleegde harakiri in juli 1944 tijdens de invasie van Saipan. Zijn naam ?

Chuichi NAGUMO (3)

 

2.                  DENKSPORT : Twee cryptogrammen : a) In dit achteropkomend muziekinstrument vind je quasi alles (10 letters) en b) dit land vol politievoertuigen verbindt de delen tot een geheel (9 letters)

A) NASLAGWERK (23)
B) COMBINATIE (37)

 

3.                  GODSDIENST : Het Boeddhisme kent drie hoofdrichtingen. Het Mahajana wordt voornamelijk in India beoefend. Het Theravada heeft daarentegen volgelingen in Birma, Thailand en Cambodja. De derde richting wordt beoefend in de Himalaya staten. Hoofdelementen zijn de goden en demonen die worden opgeroepen met magische riten. Welke strekking ?

 

TANTRISME (4)

4.                  TOERISME/ARCHEOLOGIE : A) In welk toeristisch stadje in Sicilië bevindt zich dit Griekse theater dat nog steeds gebruikt wordt voor de opvoering van klassieke treurspelen. B) De prachtige mozaïeken, waarvan 2 afbeeldingen, werden pas in 1929 ontdekt bij de opgraving van de Villa Romana  del Casale. Zij dateren van rond 300 na C. en worden beschouwd als de grootste en fraaiste van de Romeins-Noordafrikaanse school. In welk stadje kan men ze bezichtigen ?

A) TAORMINA (17)
B) PIAZZA ARMERINA (10)

 

5.                  FILM : Amerikaans acteur, geboren in New York in 1957. Debuteerde met een bescheiden rol in ‘Raging bull’ van Martin Scorsese. Onder de regie van Spike Lee was hij te zien in ‘Do the right thing’, ‘Mo better blues’, ‘Jungle fever’ en ‘Clockers’. Trad ook op in diverse films van de gebroeders Joël & Ethan Coen : ‘Millers crossing’, ‘Barton Fink’, ‘The big Lebowski’ en ‘O brother where art thou ?’. Wie ?

 

John TURTURRO (18)

6.                  SPORT : Olympische Winterspelen in Salt Lake City : in het schansspringen kon de Duitser Sven Hannawald, die er eerder als eerste in geslaagd was de vier wedstrijden van het Vierschansentornooi te winnen, het niet waarmaken. Een jonge Zwitser won verrassend zowel op de 90 m. als op de 120 m. schans. Het was van 1988 geleden dat een atleet goud haalde in beide proeven. A) Wie won dit jaar en b) welke Fin deed hem dit voor in 1988 ?

A) Simon AMMAN (16)
B) Matti NYKANEN (19)

 

 

7.                  VOLKSVERMAAK : In Afghanistan wordt niet alleen gevochten. Men doet er ook aan sport, hoewel. Aan het gezochte spel doen soms honderden ruiters mee, verdeeld in twee kampen. Ze moeten proberen een dode geit of kalf aan de tegenpartij te ontfutselen en dit te paard naar een soort goal te brengen. Deze ruwe bedoening is niet echt geschikt om op pas aangelegde gazons uit te proberen. De naam ?

 

BUSKACHI (15)

8.                  VARIA : In 1887 lanceert de Poolse dokter Ludovic Zamenhof een kunstmatige taal die door haar eenvoudige structuur een gemeenschappelijke wereldtaal moest worden. Het werd uiteindelijk maar een matig succes. Dat was echter niet de eerste poging, want in 1879 ontwierp de Beierse pastoor Schleyer reeds een ingewikkelde taal. Onder welke naam is a) de taal van Zamenhof gekend en b) hoe heette de taal van Schleyer ?

A) ESPERANTO (38)
B) VOLAPUK (13)

 

9.                  LITERATUUR : Nederlands auteur, geboren in 1943 in Amsterdam. Debuteerde in 1967 met  ‘De werkelijke moord op Kitty Duisenberg’ en thrillers als o.m  Flanagan of Het einde van een beest. Tot zijn bekendste werken behoren de novellen ‘De renner’ en ‘Het gouden ei’, de misdaadroman ‘Vertraging’ en onlangs gepubliceerd, de autobiografische roman ‘Kathy’s dochter’. Wie ?

 

Tim KRABBÉ (26)

10.              GESCHIEDENIS : Engelse geleerde en ontdekkingsreiziger (1743-1820). Hij reisde in 1768 met James Cook naar Australië. Onder zijn impuls richtte de Engelse regering er een strafkolonie op en werd een begin gemaakt met de kolonisatie. Dit leverde hem de titel “Vader van Australië” op. Hij richtte in 1788 het ‘Genootschap ter bevordering van de ontdekking van de binnenlanden van Afrika’ op. De zeestraat tussen de Furneaux eilanden en Tasmanië draagt zijn naam.

Joseph BANKS (5)

 

11.              POLITIEK : Bekend als organisator van Pukkelpop, lukte hem wel wat Herman Schuermans, je weet wel die van Torhout-Werchter,niet gedaan kreeg nl. parlementslid worden. Wie werd als eerste genaturaliseerde Belg van Marokkaanse afkomst lid van de kamer van volksvertegenwoordigers ?

Chokri MAHASSINE (31)

 

12.              MUZIEK : De jaren tachtig. De uitvoerders van volgende twee fragmenten ? (Shy boy en Live it up)

A) BANANARAMA (38)
B) MENTAL AS ANYTHING (5)

REEKS  3

 

1.                  MYTHOLOGIE : Op zijn vele reizen liet de Noorse dondergod Thor zich steeds vergezellen door een dienaar. Toen zij op een van hun tochten de reus Hrungnir, in gezelschap van een lemen man tegenkwamen, ontstond er een twist die ontaardde in een heus gevecht. Thor verslaat de reus en zijn dienaar wint het van de lemen man. Naam van deze dienaar die Nederlandse schaatsliefhebbers zeer vertrouwd in de oren zal klinken ?

THIALF (15)

 

2.                  KUNST : De twee werken, waarvan u kopie kreeg, dateren beiden van rond 1500. Gezocht de beide schilders. A) Van dit schilderij vermelden we alleen dat het tot de collectie van het Museum van Schone Kunsten van Gent behoort. B) is van de hand van een Duitse schilder-bouwmeester, geboren in Würzburg rond 1470. Hij was o.m. in dienst bij kardinaal Albrecht van Brandenburg.

 

A) Jeroen BOSCH (35)
B) Matthias GRÜNEWALD (8)

3.                  FAUNA : Welke amateur ornitholoog, die enkel geïnteresseerd was in de lokroep van vogels, vermeldde voor het eerst het bestaan van de brami, de kroet en de tjak tjak ?

Toon HERMANS (31)

 

4.                  GESCHIEDENIS : Ook wij konden in dit jubileumjaar de Gulden Sporenslag niet links laten liggen, hoewel zowel de Leuvense als de Diestse adel aan de zijde van de Fransen meevochten. Maar wat er ook van zij, de uitslag stond eigenlijk al van tevoren vast, want de Fransen vochten met totaal verouderd materiaal. Hun aanvoerder Robert van Artois moest zich immers verdedigen met een zwaard dat 500 jaar oud was nl. dat van Karel de Grote. Twee vraagjes : a) welke Zeeuw was bij afwezigheid van Robrecht van Béthune, aanvoerder van de Vlaamse ridders en b) hoe heette het zwaard van Karel de Grote ?

A) Jan VAN RENESSE (14)
B) LA JOYEUSE (4)

 

5.                  CULINARIA : Als je in de toekomst ansjovisjes nodig hebt, laat je dan niet in de luren leggen en kom niet meer met bucht naar huis. Er is immers als het ware een appélation controlé op de markt : ansjovis van het merk Roque. De visjes worden verschillende malen ingelegd en gezouten en meer dan een jaar onderworpen aan een specifieke gisting. Deze onovertroffen lekkernij komt uit een Frans Catalaans stadje aan de Middellandse zee in de buurt van Perpignan. Wij vragen u de naam van dat stadje. Een tip : in het begin van vorige eeuw brachten fauvistische schilders zoals Matisse en Vlaeminck er verschillende zomers door en schilderden het stadje en zijn baai meerdere keren.

 

COLLIOURE (15)

6.                  LITERATUUR : De prestigieuze Britse Booker Prize werd vorig jaar opnieuw toegekend aan een Australisch auteur die de prijs reeds in 1988 ontving voor zijn roman ‘Oscar en Lucinda’. Geef op a) de naam van de schrijver en op b) de titel van het nu bekroonde werk.

 

A) Peter CAREY (18)
B) The true history of the Kelly Gang (11)

 

7.                  FILM : Franse actrice, geboren in 1967. Ze debuteerde op 16-jarige leeftijd in ‘A nos amours’ van Maurice Pialat. Twee jaar later kreeg ze een Cesar als beste actrice voor haar vertolking in ‘Sans toit, ni loi’ van Agnes Varda. Andere belangrijke films : ‘Sous le soleil de Satan’, ‘Jeanne la pucelle’ van Jacques Rivette, ‘La cérémonie’ en ‘Au coeur du mensonge’ beiden van Claude Chabrol. Wie ?

 

Sandrine BONNAIRE

8.                  VOETBAL :  Tweelingen die in dezelfde ploeg spelen komen wel eens meer voor. Het bekendste duo zijn allicht de broertjes De Boer. Ook bij Moeskroen is dat het geval : daar speelt een Poolse tweeling. Hier verwachten we naam EN voornamen van jullie.

 

A) MARCIN ZEWLAKOW (32)
B) MICHAL ZEWLAKOW (24)

9.                  VARIA : We zoeken de naam van een Oosters tapijt. Het komt voornamelijk uit de Kaukasus. Het tapijt wordt geweven en niet geknoopt en heeft dus geen pool. Omdat het om geweven tapijten gaat zijn voor- en achterkant nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Hoe heet dit soort tapijten. Het is tevens de naam van het weefsel.

KILIM (18)

 

10.              TV/WETENSCHAP : In het kielzog van het succes van de Nederlandse Nationale wetenschapsquiz, werd presentator Wim T. Schippers een wetenschappelijke talkshow op de VPRO aangeboden. Wij zijn tevreden als je ons het laatste woord van die titel geeft. Dit woord was in de 17de en 18de eeuw de naam van een soort fluidum eigen aan elke brandbare stof, die de verbranding zou veroorzaken zodra het de stof verliet. Lavoisier maakte figuurlijk brandhout van deze theorie. Welke naam ?

FLOGISTON (22)

 

11.              POLITIEK : Wie is a) voorzitter van de federale Kamer van Volksvertegenwoordigers en wie is b) voorzitter van de Senaat ?

 

A) Herman DE CROO (37)
B) Armand DE DECKER (32)

12.              MUZIEK : Twee fragmenten uit 2000. Gevraagd de uitvoerders. (The bad touch en Dancing in the moonlight)

A) BLOODHOUND GANG (29)
B) TOPLOADER (9)

REEKS  4

 

1.                  KUNST : Op de fotokopie zie je het bronzen beeld ‘Heracles met de boog’. Het is het bekendste werk van een Franse beeldhouwer (1861-1929), tijdgenoot en gedurende 15 jaar assistent in het atelier van Auguste Rodin. Zijn naam graag ?

Emile-Antoine BOURDELLE (12)
 

2.                  MODE : Ook voor vraag 2 heb je een kopie met twee modieuze dames kledingstukken. Op a) vragen we de naam van het losjes gedrapeerde onderstuk van dit van oorsprong Tahitiaanse strandensemble. Op b) de Fransklinkende naam  van dit naar de taille verwijzende stukje pikante lingerie.

A) PAREO (19)
B) GUEPIERE (5)

 

3.                  WETENSCHAP : Wat is de naam van het mechanisme, waardoor ons voedsel, door beurtelings samentrekken en ontspannen van spieren, via de maag en de darmen tot aan de anus wordt gebracht ?

PERISTALTIEK (34)

 

4.                  AARDRIJKSKUNDE : Langs de Mexicaans-Amerikaanse grens liggen in beide landen een aantal woongebieden pal tegenover elkaar en vormen als het ware dubbelsteden. Zo ligt Laredo in de US tegenover Nuevo Laredo in Mexico en Brownsville tegenover Matamoros. Welke Mexicaanse steden liggen tegenover a) San Diego en b) El Paso ?

A) TIJUANA (19)
B) CIUDAD JUAREZ (7)

 

5.                  FAUNA : De vogel die we zoeken behoort tot de eenden. Hij is ongeveer zo groot als een wilde eend, maar veel slanker van bouw. Het mannetje is gemakkelijk te herkennen aan de bruine borstband en de donkergroene dubbele kuif. De snavel is rood. Zijn lichaam is zwart-wit gevlekt. Deze vogels leven hoofdzakelijk in noordelijke gebieden. Ze danken hun naam aan de lange, smalle snavel die voorzien is van scherpe, achterwaarts gerichte tandjes. Welke naam ?

ZAAGBEK (24)

 

6.                  FORMULE 1 : Begin maart trok het F1 circus zich in Melbourne weer op gang met een inmiddels klassiek geworden overwinning voor Schumi. Twee vraagjes : a) hoewel er zich onder de 24 deelnemers negen dertigers bevinden, is de ouderdomsdeken qua aantal gereden GP’s een 29-jarige met 201 wedstrijden op zijn actief. Wie ? B) De benjamin van het gezelschap is een 20-jarige die aan de zijde van Nick Heidfeld het mooie weer voor Sauber tracht te maken. Zijn naam ?

A) Rubens BARRICHELLO (5)
B) Felipe MASSA (8)

 

7.                  GESCHIEDENIS : De Romeinse legeraanvoerder die we zoeken, was in feite een Vandaal die te Rome was opgevoed. Bij de dood van keizer Theodosius in 395 Nc, werd hij regent van diens zoon, keizer Honorius. In 402 versloeg hij Alarik en zijn Westgoten en in 406 werden de Oostgoten verslagen nabij Fiesole. Omdat hij te machtig werd liet Honorius hem in 408 in Ravenna vermoorden. Wie ?

 

STILICHO (11)

8.                  ACTUA 2002 : In januari overleden twee popartiesten. Waar a) geen uitleg behoeft, ligt dat voor b) wel even anders. Toen deze zanger op 7 januari overleed vond geen enkele krant het nodig hier enige aandacht aan te besteden. Het ging hier, volgens vraagsteller, nochtans om een der grootste soulzangers aller tijden. Toen Elvis Costello in 1995 de soul coverplaat ‘Kojak variety’ uitbracht, noemde hij deze zanger de evenknie van Sam Cooke en Otis Redding. U hoort hem met ‘Pouring water on a drowning man’ uit 1966. Maar eerst hoor je ‘Fever’.

 

A) Peggy LEE (28)
B) James CARR (Solo Ne Grote Met)

9.                  LITERATUUR : Engels kroniekschrijver en marinedeskundige (1633-1703). Was onder Jacobus II gedurende 4 jaar Secretary of the Admirality. Zijn belangrijkste werk is het dagboek dat hij van 1660 tot 1669 heeft bijgehouden. Het behandelt naast belangrijke feiten uit de Engelse geschiedenis ook verhalen uit het dagelijkse leven uit het 17de eeuwse Londen. Het handschrift bevindt zich in het Magdalen college in Cambridge. De onverkorte editie kwam pas in 1983 op de markt en omvat 11 lijvige boekdelen. Een hitje van Benny Hill uit 1961 kan u op het goede spoor brengen.

Samuel PEPYS (18)

 

10.              FILM : Indische regiseuse van meestal sociaal geëngageerde films. Ze debuteerde in 1988 met ‘Salaam Bombay’, over de straatkinderen van deze Indische grootstad. Deze film kreeg in Cannes de Caméra d’Or. Andere films : ‘Mississippi massala’, ‘The Perez family’ en ‘Kamasutra’. Met haar laatste film ‘Monsoon wedding’ won ze vorig jaar de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië. Haar naam ?

 

Mira NAIR (12)

11.              VARIA : Zoals elk jaar zijn er één of meer culturele hoofdsteden in Europa. In 2002 valt deze eer te beurt aan Brugge en een andere historische stad. Geef ons de naam van die Spaanse stad.

SALAMANCA (36)

 

12.              MUZIEK : Opera arias : de twee opera’s hebben dezelfde titel, maar zijn van twee verschillende componisten. Die componisten graag ? (La clemenza di Tito).

A) Wolfgang Amadeus MOZART (16)
B) Christophe Willibald VON GLÜCK (Solo Solodair)


REEKS  5

 

1.                  GESCHIEDENIS : Deze Egyptische sultan leefde van 1138 tot 1193. Hij stamde af van een belangrijke Koerdische familie. In 1171 zette hij de laatste Fatimiden kalief van Egypte af en in 1174 werd hij tevens heerser van Syrië. In 1187 versloeg hij de kruisvaarders tijdens de tweede Kruistocht en veroverde Jeruzalem, dat ook tijdens de derde Kruistocht in zijn handen bleef. Hij was zeer ridderlijk tegenover de kruisvaarders en maakte een diepe indruk op vriend en vijand. Zijn aanzien in het Westen was zo groot dat rond zijn persoon een reeks legenden ontstonden die van hem bijna een Christelijke held maakten. Wie ?

SALADDIN (30)

 

2.                  TELEVISIE : Waar je ook gaat op Vlaamse wegen, overal kom je Sergio tegen. Is het al niet op de trein met interviews voor het Rapport Quisquater of op weg naar Tallin, dan kan je hem altijd nog op het kleine scherm bewonderen. Het meest verrassend komt hij uit de hoek op VT4 met zowaar een animal intrest programma. Twee vraagjes : a) hoe heet dit dierenprogramma en b) wie is de vrouwelijke co-presentatrice ?

 

A) De ark an Sergio (33)
B) Nele RESPEN (14)

3.                  LITERATUUR : Russisch historicus, schrijver en journalist (1938-1980). Wegens een omstreden scriptie over de oorsprong van Rusland werd hij verwijderd van de Lomonosov universiteit en in 1965 verbannen naar Siberië. Na zijn vrijlating, één jaar later, bleef hij ageren tegen de Sovjet Unie en werd opnieuw verbannen, dit keer van 1970 tot 1976. daarna vestigde hij zich in Nederland. Hij kwam in 1980 bij een auto-ongeluk in Spanje om het leven. Twee werken : ‘Niet onbegeerde reis naar Siberië’ en ‘Zal de Sovjet Unie tot 1984 voortbestaan’.

 

Andrej AMALRIK (8)

4.                  SPORT : Vorig jaar slaagde Haile Gebreselassie er op de wereldkampioenschap- pen atletiek in Edmonton niet in voor de vijfde opeenvolgende maal de 10.000 m. te winnen. De onklopbaar gewaande favoriet werd afgetroefd in de eindsprint, nochtans zijn sterkste wapen, en werd pas derde. A) wie won en b) welke atleet slaagde er in Edmonton wel in voor de vijfde maal goud te halen in één en dezelfde discipline ?

 

A) Charles KHAMATI (8)
B) Lars RIEDEL (8)
NTWOORD

5.                  FILM : Joan Crawford ontving in 1945 de Oscar voor beste vrouwelijke actrice voor haar rol van succesvolle zakenvrouw die zich serieus in moeilijkheden werkt als blijkt dat zij en haar dochter dezelfde man begeren, rollen gespeeld door Eve Arden en Jack Carson. Graag de titel van deze klassieker uit het gouden tijdperk van de Amerikaanse film noir. De regie was in handen van Michael Curtiz en het verhaal was gebaseerd op een roman van James M. Cain.

Mildred PIERCE (6)

 

6.                  TOERISME/ARCHEOLOGIE : Een van de belangrijkste toeristische attracties van Jordanië is ongetwijfeld een stad die uitgehouwen is uit de rotsen in de woestijn in het zuiden van het land. Geef ons a) de naam van die stad en b) de naam van de Zwitserse ontdekkingsreiziger die de resten ervan in 1812 ontdekte.

A) PETA (36)
B) John Lewis BURCKHARDT (13)

7.                  AARDRIJKSKUNDE :  Deze grote Afrikaanse rivier is 3540 km lang en ontspringt in Angola. Hij stroomt naar het oosten en mondt in Mozambique uit in de Indische oceaan. Op zijn loop vind je de grootste Afrikaanse watervallen, met name de Victoria falls.De naam van deze rivier graag ?

ZAMBESI (36)

 

8.                  RELIGIE : Als alles meezit heeft Vlaanderen er in 2002 een zalige bij. Het heilig paterke van Hasselt staat immers op de wachtlijst en zal bij de volgende zaligverklaringen de pauselijke goedkeuring krijgen. Deze in 1905 overleden pater wordt in de Hasseltse Minderbroederskerk vereerd. Geef op a) zijn religieuze voornaam en op b) zijn wereldlijke naam.

A) Pater VALENTINUS (3)
B) Valentin PAQUAY (3)

.

9.                  KUNST : Op de kopie het werk ‘Pancho Villa, dood en levend’ van de hand van een Amerikaans schilder en kunsttheoreticus (1919-1991). Belangrijk vertegenwoordiger van het abstract expressionisme. Hij maakte collages en enorme doeken, onder meer de serie ‘Elegies voor de Spaanse republiek’ Wie ?

Robert MOTHERWELL (5)

 

10.              WETENSCHAP : Frans ingenieur, geboren 1917. Hij is de uitvinder van de straalrichtingwijzigers, die gebruikt worden bij het remmen van straalvliegtuigen en raketten. Hij verdiepte zich tevens in de techniek van luchtkussens bij land- en watervoertuigen. Zijn grootste uitvinding is dan ook de Hovercraft. Zijn naam ?

Jean BERTIN (QS)

 

11.              ASTROLOGIE : De twaalf tekens van de dierenriem bevatten verwonderlijk genoeg slechts zeven dieren. Drie andere tekens zijn de maagd, de waterman en de tweelingen. Welke zijn de twee ontbrekende niet dierennamen ?

 

A) WEEGSCHAAL (38)
B) BOOGSCHUTTER (38)

12.              MUZIEK : De sixties. De naam van de uitvoerders ? (Pleasant valley Sunday en Greenback dollar)

A) MONKEES (20)
B) KINGSTON TRIO (5)

REEKS  6

 

1.                  JAARTAL : Uit welk jaar komen volgende feiten : In Iran wordt de fatwa tegen Salman Rushdie ingesteld; Paul Vandenboeynants wordt ontvoerd en één maand later weer vrijgelaten; de olietanker Exxon Valdez loopt op de klippen in de Golf van Alaska en te Sheffield komen 94 supporters om het leven bij de voetbalwedstrijd Liverpool – Nottingham Forest. Laurent Fignon wint Milaan-San Remo en Claude Criquelion de Waalse Pijl. Film van het jaar is Rain Man met Oscars voor beste film, beste regie voor Barry Levinson en beste acteur voor Dustin Hoffman. Populairste single in Vlaanderen was de Lambada. Overleden dat jaar : Irving Berlin, Salvador Dali, keizer Hirohito, ayatollah Khomeini, Sugar Ray Robinson, Andrej Sacharov en Georges Simenon.

1989 (23)

 

2.                  TOERISME : Twee vraagjes over Spaanse volksfeesten. A) Op San Fermin worden jaarlijks tientallen stieren de smalle straatjes van een Noord Spaanse stad ingestuurd. B) Tijdens de nazomer wordt in een stadje in de buurt van Valencia een heuse veldslag geleverd met honderden tonnen overrijpe tomaten. Graag de naam van deze twee steden. Op a) de stad met de stieren en op b) de tomatenstad.

 

A) PAMPLONA (23)
B) BUGNOL (13

3.                  SPORT : De Belgen scheerden weer hoge toppen in 2001 met Everts, Smets en Bervoets op de eerste drie plaatsen van het WK motocross 500 cc. in de schaduw van dit oppermachtige drietal eindigde een landgenoot op de tweede plaats van het WK 125 cc. achter de ongenaakbare Brit Jamie Dobb. Wie ?

Steve RAMON (26)

 

4.                  KUNST : Korte vraag : welke zijn de schilders van de twee zelfportretten op de fotokopie?

 

A) Marc CHAGALL (26)
B) James A.McNeil WHISTLER (6)

5.                  TAAL : Welk zelfstandig naamwoord van vijf letters heeft volgende betekenissen : scheldnaam voor vrouwen, slag of oorvijg, een gevuld rond achterste, een soort gebak ?

TAART (25)

 

6.                  FILM : Gezocht : twee actrices. A) Werd geboren in 1946 en won in 1995 een Oscar voor haar prestaties in ‘Dead man walking’. Drie andere Oscarnominaties : ‘Atlantic City’ (80), ‘Lorenzo’s Oil’ (92) en ‘The Client’ (94). B) Wij geven u zeven films, u geeft ons een naam : ‘Dracula’ van F.F. Coppola, ‘Malena’, ‘Le pacte des loups’, ‘L’appartement’, ‘Under suspicion’, ‘Irréversible’ van Gaspard Noé en recent ‘Astérix & Obélix : mission Cleopatre’

A) Susan SARANDON (38)
B) Monica BELUCCHI (18)

 7.                  LITERATUUR : We zoeken de naam van de zgn. ‘Laatste der Mohikanen’. Hij was de hoofdpersoon uit het gelijknamig boek van James Fennimore Cooper. Zoon van het opperhoofd Chingashook, stond hij model voor de edele wilde. Samen met zijn blanke geliefde Cora wordt hij aan het einde van het verhaal vermoord door de valse Huron Magua.

UNCAS (11)

 

8.                  GESCHIEDENIS : Frans revolutionair en journalist. Fel medestander van Robespierre en door zijn scherpe pen een der aanstichters van de terechtstelling van Lodewijk XVI. Hij werd in 1793 in zijn bad vermoord door Charlotte Corday. Geef a) de naam van de vermoorde en b) de naam van de krant die hij uitgaf.

A) Jean-Paul MARAT (34)
B) L'ami du peuple (6)

 

9.                  AARDRIJKSKUNDE : Het is een grote boomloze vlakte die zich over een oppervlakte van 200.000 km² uitstrekt langs de kust van Zuid- en West-Australië. Het gebied vormt de grootste aaneengesloten kalksteenvlakte ter wereld en was vroeger de bodem van een grote binnenzee. Pal ten noorden van dit gebied ligt de Victoria woestijn.

NULLARBOR PLAINS (12)

 

10.              GASTRONOMIE : Men neme een varkenspoot (liefst de voorpoot omdat er meer vlees aan zit), ontbeent ze en vult dan het vel op met een mengsel van varkensgehakt, vlees van de poot en gemalen oren. Het geheel wordt dan zachtjes gepocheerd in een bouillon die kan versterkt worden met witte of rode wijn. Traditioneel eet men er linzen bij. Zeer aan te raden deze Italiaanse lekkernij.

 

ZAMPONE of PIEDINO (6)

11.              VARIA : In de tijd dat schoolreizen nog ontspannend mochten zijn, heeft menige leerling de daguitstap naar de Efteling in Kaatsheuvel meegemaakt. Die Efteling viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag. Wie is ook weer de ontwerper van dit sprookjesbos annex pretpark ? Enkele jaren geleden was er in het Diestse Begijnhof een erg gesmaakte tentoonstelling van zijn grafisch werk.

 

Anton PIECK (37)

12.              FILMMUZIEK : Je hoort zo dadelijk twee fragmenten uit bekende films. A komt uit 1982 en B uit 1991. Graag de titels van beide films (Theme from E.T. en het John Dunbar theme)

A)E.T. (38)
B) DANCES WITH WOLVES (13)

REEKS 7

1.                  ARCHITECTUUR : Op de kopie zie je een afbeelding van het Institut du Monde Arabe te Parijs. Geheel opgetrokken uit staal en glas is dit gebouw de bekendste verwezenlijking van een toonaangevende Franse architect, geboren in 1945. Andere realisaties : de Fondation Cartier in Parijs, het Guggenheim Temporary Museum of Modern Art in Tokio en het Museum voor Hedendaagse Kunst te Rome. Zijn naam ?

Jean NOUVEL (11)
 

2.                  LITERATUUR : Welke detective schrijfsters laten de misdaden oplossen door volgende speurneuzen : a) inspector Adam Dalgliesh en b) de anatoom-pathologe Kay Scarpetta ?

A) P.D.JAMES (16)
B) Patricia CORNWELL (18)

 

3.                  POLITIEK : Amerikaans politicus, geboren 1917. Minister van Buitenlandse Zaken in de Carter administratie. Speelde een belangrijke rol in het normaliseren van de relaties tussen de VS en China, in de totstandkoming van de Camp David akkoorden tussen Israël en Egypte en in de verdragen over de overdracht van het Panamakanaal. In 1980 trad hij als minister af wegens onenigheid over de inzet van het leger bij de bevrijdingspoging van de gijzelaars van de US-ambassade in Teheran. Zijn laatste grote rol was die van VN bemiddelaar in ex-Joegoslavië begin jaren 90. Overleed in januari 2002. Wie ?

Cyrus VANCE (22)

 

4.                  AARDRIJKSKUNDE : We zoeken de naam van twee Belgische riviertjes. A) is een bijrivier van de Maas, 115 km lang, die in Laroche-en-Ardenne ontstaat door de samenloop van de Wester- en de Ooster…. Belangrijkste bijrivieren zijn de Amblève en de Vesder. Zij stroomt langs Durbuy en Esneux en heeft een stuwdam te Ortho. B) is ook een bijrivier van de Maas, 51 km lang die ontspringt bij Lens-St.Servais. Zij stroomt langs Tongeren en mondt in Maastricht uit  in de Maas.

A) OURTHE (34)
B) GEER of JEKER (28)

 

5.                  WETENSCHAP : Zilverwit kristallijn metaal met atoomnummer 33. Het situeert zich op de grens tussen metalen en niet-metalen. Het sublimeert zonder smelten bij 450° C. Het wordt gebruikt bij de fabricage van jachtlood en in de tandheelkunde voor het doden van de tandzenuw. Eén enkele keer wordt er wel eens oneigenlijk gebruik van gemaakt. Welk chemisch element ?

 

ARSENICUM (14)

6.                  MYTHOLOGIE : Mythologisch dier dat ontstond uit het bloed van Medusa, toen die door Perseus werd gedood. Het werd een tijdlang het rijdier van Perseus. Na veel omzwervingen kwam het in handen van een Korinthische held, zoon van Poseidon. Samen overwonnen zij de vuurspuwende Chimeira, de Solymen en de Amazonen. Geef op a) de naam van het paard en op b) de naam van de Korinthische held.

 

A) PEGASUS (34)
B) BELLEROFOON (13)

 

7.                  FILM : We zijn op zoek naar een regisseur, geboren in New York in 1919 en overleden in 1990. Een  greep uit zijn oeuvre : ‘The long hot summer’ (1958), ‘The spy who came in from the cold’ (1965), ‘The front’ (1976), ‘Norma Rae’ (1979) en ‘Stanley & Iris’ (1990). In 1963 kreeg hij zijn enige Oscarnominatie voor ‘Hud’ met Paul Newman in de titelrol. Wie ?

Martin RITT (10)

 

8.                  SPORT : De Belgische tennisdames wonnen vorig jaar de Fed Cup, daarbij flink geholpen door het forfait van de VS. In de Hopman Cup, het officieus kampioenschap voor gemengde landenteams, werd België immers uit de finale gehouden door het Amerikaanse team. Zowel Kim Clijsters als Xavier Malisse verloren hun enkelspel. Niets nieuws trouwens, want twee jaar geleden had datzelfde duo Clijsters en Olivier Rochus eveneens in de halve finale geklopt. Over welke speelster en speler hebben we het hier ?

 

A) Monica SELES (24)
B) John-Michael GAMBILL (15)

9.                  WETENSCHAP : We zoeken een Frans uitvinder en luchtvaartpionier. In 1890 ontwierp hij een vliegtuig in de vorm van een vleermuis, dat hij de Eole noemde. Hij vloog 50 m ver, maar omdat het toestel niet kon gestuurd worden werd dit niet als eerste vlucht aanzien. Toch zijn sommigen geneigd hem te beschouwen als eerste mens die een gemotoriseerde vlucht heeft gemaakt. Zijn naam ?

 

Clement ADER (9)

10.              STRIPS : Wat is de titel van het Kuifje album waarvan je pagina 28 op de fotokopie vindt ?

 

De zeven kristallen bollen (28)

11.              BUBBELS : Dat de champagne per ongeluk is uitgevonden weet allicht iedereen. De eer viel te beurt aan een blinde Benedictijnenmonnik die leefde van 1638 tot 1715. Hij ligt begraven in een klein kerkje in Epernay recht tegenover het champagnehuis Gobillard. Het overbekende huis Moët & Chandon noemde zijn beroemdste champagne naar deze monnik. Zijn naam ?

 

DOM PERIGNON (31)

12.              MUZIEK : Twee fragmenten uit de jaren negentig. Gevraagd : de uitvoerders (Bitch en Why does it always rain on me)

A) Meredith BROOKS (28)
B) TRAVIS (21)

REEKS  8

 

1.                  SPORT : ‘De schreeuw van de leeuw’ zou een passende benaming kunnen zijn voor de voorbije Afrika-cup voetbal. De finale ging immers tussen 22 zogenaamde leeuwen. Overwinnaars werden de ‘Ontembare leeuwen’ van Kameroen, verliezers de ‘Leeuwen van Terenga’. Welk land moest na het nemen van strafschoppen nipt de duimen leggen in die finale ?

SENEGAL (26)
 

2.                  FAUNA : Op de fotokopie zie je de enige apensoort die tegenwoordig nog in Europa leeft. Daarnaast treft men ze nog aan in de bergwouden van Noord Afrika, in Marokko en in Algerije. Ze zijn circa 60 cm lang en behoren tot de groep van de makaken. Hun vacht is bruin en ruw en ze hebben een korte staart. Twee vragen : a) waar in Europa komt deze apensoort nog voor en b) wat is hun naam (ofwel de Nederlandse ofwel de meer exotisch klinkende naam) ?

A) GIBRALTAR (36)
B) MAGOT of TURKSE AAP (14)

 

3.                  AARDRIJKSKUNDE : Stad in de VS (31.000 inwoners), gelegen aan de Chena River. Gesticht in 1902 door goudzoekers. Het is een centrum van goud-, zilver- en steenkoolwinning. Hier is de Universiteit van Alaska gevestigd. Het is tevens het noordelijk eindpunt van de Alaska Highway. Er is een groot centrum voor cultuur van Indianen en Eskimo’s met name Alaskaland. Naam van dit stadje ?

 

FAIRBANKS (8)

4.                  FILM : A) In hun nieuwste film laten de broers Allen en Albert Hughes Johnny Depp als helderziende en opiumverslaafde politiedetective op zoek gaan naar een seriemoordenaar, duidelijk geïnspireerd op de mythe van Jack the Ripper. Titel van deze film. B) De eerste van vele films waarin het personage van Jack the Ripper optreedt, dateert reeds uit 1926 en was van de hand van Alfred Hitchcock, die hiermee zijn eerste echte thriller afleverde. Ook hiervan graag de titel ?

A) FROM HELL (27)
B) THE LODGER (6)

 

5.                  LITERATUUR : Wij vragen de naam van een Vlaams dichter, geboren in 1960. Zijn eerste bundel ‘Vijf jaar’ werd in 1984 bekroond als beste Vlaams debuut. Vervolgens verschenen in 1988 ‘Pornschlegel’ en andere gedichten en in 1994 ‘Diep in Amerika’. Voor zijn recente bundel ‘Hartswedervaren’ kreeg hij de driejaarlijkse Vlaamse cultuurprijs voor Poëzie. Wie ?

 

Dirk VAN BASTELAERE (18)

6.                  GODSDIENST : De religieuze praktijk van de moslims is gebaseerd op de zgn. vijf zuilen nl. de geloofsbelijdenis, het gebed, de bedevaart, het geven van aalmoezen en de vasten. Twee vraagjes : a) hoe heet de bedevaart die elke moslim eens in zijn leven moet doen en b) wat is naam van het gebed dat de moslim vijfmaal daags Meccawaarts dient uit te voeren ?

 

A) HADJ (35)
B) SALAAT (20)

7.                  ACTUA 2002 : De ruimtevaart heeft zijn tweede ruimtetoerist. De opvolger van Dennis Tito is Zuidafrikaan, multimiljonair en ingenieur van opleiding. Het was hem € 22 miljoen waard om met de Russische shuttle naar het ruimtestation ISS te vliegen. Hij zal er wetenschappelijk werk met stamcellen uitvoeren. Wat is zijn naam en in zijn geval is ‘nomen’ wel degelijk ‘omen’ ?

 

SHUTTLEWORTH (26)

8.                  PERSONALIA : Op de kopie zie je drie prominente Belgische vluchtelingen tijdens de Eerste Wereldoorlog gefotografeerd in Londen. Links op de foto herken je Emile Vandervelde. Wie zijn de twee anderen ? Tip : ze hebben alle drie iets met elkaar gemeen en de twee gezochten zijn geen politici.

A) Emile VERHAEREN (10)
B)Emile CLAUS (9)

 

9.                  KUNST : Ook hier een fotokopie. Hierop drie werken van een in 1958 geboren Belgisch schilder met wereldfaam. Graag zijn naam.

 

Luc TUYMANS (24)

10.             TELEVISIE : TV shows waarin de hulp van de kijker ingeroepen wordt bij het oplossen van misdaden, je vindt ze zowat op alle zenders. Zo had je ‘Dossier 20/20’ op VTM, ‘Ooggetuige’ op TV1 en ‘Opsporing verzocht’ op de Nederlandse televisie. Wat wij zoeken is zowat de moeder van dit genre programma’s met name de Engelse versie die al jaren op de BBC loopt. Hoe heet dat programma ?

 

CRIMEWATCH U.K. (29)

11.             FLORA : Op deze kopie zie je twee planten die voornamelijk in tuinen terug te vinden zijn. Op a) vragen we de naam van deze plant met meestal paarse bloemen en op b) de meer bekende Latijnse naam van de bosrank.

 

A) LUPINE (27)
B) CLEMATIS (27)

12.              KLASSIEKE MUZIEK : Twee fragmenten, gevraags de twee componisten. (Ouverture uit ‘De stelende ekster’ en ‘The young prince and princess’ uit Sheherazade opus 35)

A) Giacchino ROSSINI (16)
B) Nicolai RIMSKY-KORSAKOV (7)


REEKS  9

 

1.                  AARDRIJKSKUNDE : Iets boven het alom gekende John O’Groats ligt het noordelijkste puntje van Schotland, dat door de Pentland Firth wordt gescheiden van de Orkney eilanden. De naam van dit punt ?

DUNNET HEAD (2)

 

2.                  PERSONALIA : Italiaanse schonen willen wel eens op bijzondere wijze in de belangstelling van het publiek komen. Zo was er een eeuwigheid geleden een blonde diva die het tot in het Italiaans parlement bracht en die de stunt thans in haar geboorteland Hongarije wil overdoen. Veel jonger en volop in het nieuws is de weervrouw van het Italiaanse TV station La 7, die behangen met weersymbolen deze vakkundig op de weerkaart aanbrengt en vervolgens in haar naakte glorie van het beeldscherm verdwijnt. Op a) geeft u ons de echte naam van ‘La ciciolina’ en op b) de meteorologische bijnaam waaronder weervrouw Ilaria Achilli door het leven gaat.

 

A) Ilona STALLER (35)
B) La BAROMETRINA (2)

3.                  VARIA : Tijdens zijn reis om de wereld in 80 dagen maakte Phileas Fogg gebruik van een lokale begeleider toen hij per olifant de Indische jungle doorkruiste. De benaming voor zo’n olifantenoppasser is, via het Portugees, uit het Sanskriet tot ons gekomen. Welk woord ?

 

KORNAK (18)

4.                  GESCHIEDENIS : Oktober 1805 : de slag bij Trafalgar. De Engelse vloot, onder leiding van Horatio Nelson, gaat in de clinch met de Frans-Spaanse vloot onder bevel van admiraal Pierre-Charles de Villeneuve. Geef op a) de naam van het vlaggenschip van Nelson en op b) de naam van het vlaggenschip van de Fransen.

A) VICTORY (19)
B) BUCENTAURE (SQ)

 

5.                  KUNST : Op de fotokopie een geelkoperen doopvont, daterend uit het begin van de twaalfde eeuw. Dit meesterwerk bevindt zich in de St.Bartholomeuskerk te Luik. Het is een hoogtepunt van de Maaslandse edelsmeedkunst. Wij vragen u de naam van de vermaarde goudsmid die ze vervaardigde.

REINIER VAN HOEI (18)

 

6.                  TOERISME : A) Stel, je bent op reis en plots laat je geheugen je in de steek. Je komt in een gebied dat aangeduid wordt met de naam CYMRU. Waar bevindt je je dan ? B) Ver, en dan bedoel ik ook ver, daar vandaan kom je bij een berg die door de oorspronkelijke bevolking AORAKI genoemd wordt. Hoe heet die berg in een meer gangbare taal ?

A) WALES (26)
B) MOUNT COOK (7)

 

7.                  LITERATUUR : Spaans, of beter gezegd Catalaans, schrijver, geboren in 1943 in Barcelona. Verwierf wereldwijde erkenning met ‘De stad der wonderen’, een magistrale kroniek van het Barcelona van rond de jaren 1700. Aansluitend daarop volgde ‘Blijspel in Barcelona’. Andere werken : ‘De zaak Savatta’, ‘Het labyrinth der olijven’ en ‘Het geheim der behekste crypte’. Graag de naam van deze belangrijke hedendaagse schrijver ?

 

Eduardo MENDOZA (13)

8.                  FILM : Hoewel hij reeds een Oscar kreeg als scenarist voor ‘Sling blade’, werd deze veelzijdige acteur dit jaar schandelijk over het hoofd gezien door de leden van de Academy. En dat ondanks schitterende prestaties in ‘The man who wasn’t there’, ‘Bandits’ en ‘Monster’s ball’. Bij de muziekcritici scoorde hij vorig jaar wel hoog met zijn debuut CD ‘Private Radio’, waaruit je een nummer te horen krijgt dat hij schreef voor zijn beeldschone echtgenote annex actrice. Twee vragen : a) zijn naam en b) die van zijn echtgenote ?

 

A) Billy Bob THORNTON (36)
B) Angelina JOLIE (34)

9.                  FAUNA : Welk vies, vunzig vogeltje van de familie van de lijsterachtigen heet in het Frans ‘merle à plastron’ ?

 

BEFLIJSTER (17)

10.              SPORT : Het wereldkampioenschap snooker loopt langzaam op zijn eind en hooguit maandag kennen we de nieuwe wereldkampioen. Een leuk en lucratief nevenklassement is dat van de hoogste break tijdens het tornooi. Luk je een 147 dan is je broodje wel gebakken, want daarvoor krijg je het ronde sommetje van 11 miljoen oude Belgische frankskes of zo’n € 375.000. Eén bijkomende voorwaarde : de break moet rechtstreeks op TV uitgezonden worden. Slechts vier spelers slaagden ooit in dit opzet tijdens een WK. Jimmy White en Stephen Hendry zijn er twee. A) Wie lukte de laatste 147 in 1997, hij is de regerend wereldkampioen en b) welke Canadees slaagde er in 1983 als eerste in zijn maximumbreak op de Engelse televisie te tonen ?

A) Ronnie O'SULLLIVAN (31)
B) Cliff THORBURN (17)

 

11.              TELEVISIE : In de serie Flikken wordt ongeveer iedereen met de voornaam aangesproken : Brit, Toni, Raymond, Cel en Ben om de voornaamste te noemen. Er is echter één uitzondering, Pasmans. Alleen Raymond gebruikt regelmatig zijn voornaam. Uw antwoord klopt als de naam erg Belgisch klinkt. Welke voornaam ?

WILFRIED (21)

 12.              MUZIEK : De jaren zeventig. Twee fragmenten, gevraagd de twee groepen. (Part of the union en No more heroes)

A) STRAWBS (9)
B) STRANGLERS (28)

REEKS 10

 

1.                  GESCHIEDENIS : We zoeken de naam van een Amerikaans generaal uit WO II. In 1943 verovert hij Bizerta in Tunesië en hij had een belangrijk aandeel in de landing op Sicilië en later in de Operatie Overlord in Normandië. Het waren zijn troepen die in 1945 bij Torgau aan de Elbe contact maakten met de Russen. Omdat hij zo geliefd was bij zijn soldaten, kreeg hij de bijnaam van G.I. GENERAL. Wie ?

Omar BRADLEY (12)
 

2.                  LITERATUUR : bij deze vraag verwachten we van jullie twee voornamen. Het gaat namelijk over D.H. Lawrence. We willen nu eens NIET weten waarvoor die D en H staan (dat is nl. David Herbert) maar graag kenden we de voornamen van de twee hoofdpersonen uit ’Lady Chatterley’s Lover’. Op a) de voornaam van de lady en op b) die van haar lover die met de familienaam Mellors heet.

A) CONNIE (4)
B) OLIVER (SQ)
 

3.                  FILM : Brits acteur, geboren 1962. Bekend van het toneel, waar hij bij het Royal National Theatre o.m. de rol van Hamlet vertolkte. Zijn filmdebuut maakte hij in de Amerikaanse prent ‘The Net’. Andere films : ‘Emma’ van Douglas Mc.Grath, ‘The Winslet boy’ van David Mamet, ‘An ideal husband’ van Oliver Parker, ‘The golden bowl’ van James Ivory en recent ‘Gosford Park’ van Robert Altman. Zijn naam ?

Jeremy NORTHAM (2)
 

4.                  TOERISME : Nu de Twin Towers het stadsbeeld van New York niet meer domineren, is de Empire State Building terug de hoogste wolkenkrabber van de Big Apple. Op de kopie twee andere blikvangers onder de skyscrapers. Op a) een 77 verdiepingen tellend gebouw uit 1930, ontworpen door William Van Alen en in art nouveau stijl opgetrokken. Op b) de allereerste wolkenkrabber met stalen gebinte. Gebouwd in 1902 naar een ontwerp van Daniël H. Burnham. Onder welke naam zijn ze in New York en ver daarbuiten bekend ?

A) CHRYSLER BUILING (35)
B) FLAT IRON BUILDING (25)
 

5.                  ARCHEOLOGIE : In de Peruaanse Andes hebben archeologen in de buurt van het wereldberoemde Machu Picchu de ruïnes ontdekt van een nog oudere Inca-stad. De site op 3300 meter hoogte strekt zich over een oppervlakte van zes vierkante kilometer uit en bestaat uit de restanten van minstens 100 gebouwen, een piramide en diverse mausoleums. Wat is de naam van deze twaalfde eeuwse Inca-stad ?

VILCABAMBA (7)
 

6.                  RADIO : We zoeken twee radiomakers. Op a) Vlotte sympathieke stem die  in 2000 op Radio 1 verantwoordelijk was voor het programma ‘Rang 1’. In 2001 verving hij tijdens de zomermaanden Marc Lefever in ‘Zazou’ en thans presenteert hij elke zaterdagnamiddag ‘Django’. Voor b) moeten we teruggaan naar eind jaren tachtig. De gezochte presenteerde op BRT 2, Omroep Antwerpen op donderdagnamiddag het sublieme, vaak hilarische programma ‘Hitbox’. Thans doet hij zijn ding op kabelradio Magdalena. Wie ?

A) Benny DHASELEER (15)
B) Wiet VAN BROECKHOVEN (18)
 

7.                  AARDRIJKSKUNDE : Tijdens onze schooltijd zijn de meeste onder ons geconfronteerd met de Geologische tijdschaal. Wat is ook weer de naam van het tijdvak dat zich situeert van ongeveer 150 miljoen jaar tot ruw geschat 99.367.502 jaar en drie maand voor onze tijdrekening ? Dit tijdvak uit het secundair is gelegen tussen het Trias en het Krijt.

JURA (33)

 

8.                  SPORT : A) Welke jonge Russische turnster was de ster bij het WK dat eind vorig jaar in Gent plaatsvond. Ze haalde een gouden medaille in de allround individuele proef en daarnaast ook nog goud bij de sprong en bij de brug met ongelijke leggers. B) Welke legendarische Tsjechische domineerde deze discipline tussen 1960 en 1970 en won bij de Olympische Spelen van 1964 en 1968 naast tweemaal goud allround ook nog 5 gouden medailles in de diverse individuele proeven ?

A) Svetlana KHORKINA (20)
B) Vera CASLAVSKA (13)

 

9.                  ACTUA : Op 21 maart 2002 ging de grootste Duitse bouwonderneming failliet. Het bedrijf zag ruim anderhalve eeuw geleden het levenslicht, bouwde tweemaal de Rijksdag en had op dat moment 24.000 werknemers in dienst. Ondanks looninleveringen en een pakket reddingsmaatregelen voor in totaal 2,2 miljard € viel het bedrijf niet meer te redden. Wij vragen u de naam van Duitslands bouwtrots, waar ook de Antwerpse holding Gevaert een ruime participatie in had.

Philip HOLZMANN (33)

 

10.              VARIA : Op 22 juli 1376 voerde een fluitspeler, op verzoek van de notabelen van de Duitse stad Hameln, alle ratten terug naar de rivier. Na de weigering van de burgerij om de rattenvanger zijn rechtmatig loon uit te betalen, deed onze man zijn huzarenstukje nog eens over. Ditmaal echter met de kinderen van de stad. Wat is de naam van die rivier ?

WEZER (15)

 

11.              ECONOMIE : Eind april kregen zowel de NMBS als het VBO een nieuwe topmanager toegewezen. Twee vraagjes : a) de nieuwe gedelegeerd bestuurder van onze spoorwegen, Christian Heinzmann gaf hiervoor een lucratieve job in de luchtvaart op. Waar was hij tewerkgesteld ? B) De nieuwe voorzitter van het VBO was twee jaar geleden manager van het jaar bij het beursgenoteerde Recticel. Zijn naam graag ?

 

A) LUXAIR (38)B) Luc VAN STEENKISTE (22)

12.              MUZIEK : Onder het motto ‘Dit is Belgisch’ twee fragmenten. Gevraagd : de naam van de uitvoerders. (Sweet instigator en I am who I am)

A) OZARK HENRY (32)
B) Lara FABIAN (Solo Koekenbak)

 

ANTWOORDEN BRODDERSQUIZ 2002
38 deelnemers Score Score
REEKS  1 REEKS  3
1 BOUTERSEM 27 1 THIALF 15
2a XIII 34 2a Jeroen BOSCH 35
2b LARGO WINCH 35 2b Matthias GRÜNEWALD 8
3 PEPSI COLA 17 3 Toon HERMANS 31
4a Robin WILLIAMS 36 4a Jan VAN RENESSE 14
4b The absent-minded professor 3 4b LA JOYEUSE 4
5 WINGERD 19 5 COLLIOURE 15
6a Joseph BRUYERE 27 6a Peter CAREY 18
6b Ernest STERCKX 9 6b The true history of the Kelly Gang 11
7 KAREL DE KALE 28 7 Sandrine BONNAIRE 12
8a Claude MONET 20 8a MARCIN ZEWLAKOW 32
8b Eduard MANET 31 8b MICHAL ZEWLAKOW 24
9 Michael CRIGHTON 32 9 KILIM 18
10 Arlette LAGUILLER 19 10 FLOGISTON 22
11 MACH 37 11a Herman DE CROO 37
12a Wolfgang Amadeus MOZART 30 11b Armand DE DECKER 32
12b Luigi BOCCHERINI 0 12a BLOODHOUND GANG 29
12b TOPLOADER 9
BOCCHERINI : Solo Jury
REEKS  2 REEKS  4
1 Chuichi NAGUMO 3 1 Emile-Antoine BOURDELLE 12
2a NASLAGWERK 23 2a PAREO 19
2b COMBINATIE 37 2b GUEPIERE 5
3 TANTRISME 4 3 PERISTALTIEK 34
4a TAORMINA 17 4a TIJUANA 19
4b PIAZZA ARMERINA 10 4b CIUDAD JUAREZ 7
5 John TURTURRO 18 5 ZAAGBEK 24
6a Simon AMMAN 16 6a Rubens BARRICHELLO 5
6b Matti NYKANEN 19 6b Felipe MASSA 8
7 BUSKACHI 15 7 STILICHO 11
8a ESPERANTO 38 8a Peggy LEE 28
8b VOLAPUK 13 8b James CARR 1
9 Tim KRABBE 26 9 Samuel PEPYS 18
10 Joseph BANKS 5 10 Mira NAIR 12
11 Chokri MAHASSINE 31 11 SALAMANCA 36
12a BANANARAMA 38 12a Wolfgang Amadeus MOZART 16
12b MENTAL AS ANYTHING 5 12b Christophe Willibald von GLÜCK 1
CARR : Solo NE GROTE MET
GLÜCK : Solo SOLODAIR
ANTWOORDEN BRODDERSQUIZ 2001
REEKS  5 REEKS  7
1 SALADDIN 30 1 Jean NOUVEL 11
2a De ark van Sergio 33 2a P.D. JAMES 16
2b Nele RESPEN 14 2b Patricia CORNWELL 18
3 Andrej AMALRIK 10 3 Cyrus VANCE 22
4a Charles KHAMATI 8 4a OURTHE 34
4b Lars RIEDEL 8 4b GEER of JEKER 28
5 MILDRED PIERCE 6 5 ARSENICUM 14
6a PETRA 36 6a PEGASUS 34
6b John Lewis BURCKHARDT 13 6b BELLEROFOON 13
7 ZAMBESI 36 7 Martin RITT 10
8a Pater VALENTINUS 3 8a Monica SELES 24
8b Valentin PAQUAY 3 8b John-Michael GAMBILL 15
9 Robert MOTHERWELL 5 9 Clement ADER 9
10 Jean BERTIN 0 10 De zeven kristallen bollen 28
11a WEEGSCHAAL 38 11 DOM PERIGNON 31
11b BOOGSCHUTTER 38 12a Meredith BROOKS 28
12a MONKEES 20 12b TRAVIS 21
12b KINGSTON TRIO 5
BERTIN : Solo Jury
REEKS  6 REEKS  8
1 1989 23 1 SENEGAL 26
2a PAMPLONA 38 2a GIBRALTAR 36
2b BUGNOL 13 2b MAGOT of TURKSE AAP 14
3 Steve RAMON 26 3 FAIRBANKS 8
4a Marc CHAGALL 26 4a FROM HELL 27
4b James A. Mc.Neil WHISTLER 6 4b THE LODGER 6
5 TAART 25 5 Dirk VAN BASTELAERE 18
6a Susan SARANDON 38 6a HADJ 35
6b Monica BELUCCHI 18 6b SALAAT 20
7 UNCAS 11 7 Mark SHUTTLEWORTH 26
8a Jean-Paul MARAT 34 8a Emile VERHAEREN 10
8b L'ami du peuple 6 8b Emile CLAUS 9
9 NULLARBOR PLAINS 12 9 Luc TUYMANS 24
10 ZAMPONE of PIEDINO 6 10 CRIMEWATCH U.K. 29
11 Anton PIECK 37 11a LUPIEN 27
12a E.T. 38 11b CLEMATIS 27
12b DANCES WITH WOLVES 13 12a Gioacchino ROSSINI 16
12b Nicolai RIMSKY-KORSAKOV 7
ANTWOORDEN BRODDERSQUIZ 2001
REEKS  9 REEKS 10
1 DUNNET HEAD 2 1 Omar BRADLEY 12
2a Ilona STALLER 35 2a CONNIE 4
2b LA BAROMETRINA 2 2b OLIVER 0
3 KORNAK 18 3 Jeremy NORTHAM 2
4a VICTORY 19 4a CHRYSLER BUILDING 35
4b BUCENTAURE 0 4b FLAT IRON BUILDING 25
5 REINIER van HOEI 18 5 VILCABAMBA 7
6a WALES 26 6a Benny DHASELEER 15
6b MOUNT COOK 7 6b Wiet VAN BROECKHOVEN 18
7 Eduardo MENDOZA 13 7 JURA 33
8a Billy Bob THORNTON 36 8a Svetlana KHORKINA 20
8b Angelina JOLIE 34 8b Vera CASLAVSKA 13
9 BEFLIJSTER 17 9 Philip HOLZMANN 33
10a Ronnie O'SULLIVAN 31 10 WEZER 15
10b Cliff THORBURN 17 11a LUXAIR 38
11 WILFRIED 21 11b Luc VAN STEENKISTE 22
12a STRAWBS 9 12a OZARK HENRY 32
12b STRANGLERS 28 12b Lara FABIAN 1
BUCENTAURE : Solo Jury FABIAN : Solo KOEKENBAK
OLIVER : Solo Jury
FOTORONDE LINKE SOEP
1 Rudolph JULIANI 33 1 Richard MAY 11
2 Fausto COPPI 22 2 J.J. CALE 6
3 Elke CLIJSTERS 30 3 Bart KOUBAA 17
4 Noël SLANGEN 37 4 Prins FILIP 3
5 Javier SOTTOMAYOR 21 5 LA COSA NOSTRA 22
6 Al GORE 36 6 KHADAFI 17
7 Ibrahim RUGOVA 15 7 JOHANNES PAULUS II 17
8 Russell CROWE 36 8 Edgar DAVIDS 7
9 AALIYAH 19 9 Eve ENSLER 31
10 Wynona RYDER 26 10 10 MINUTEN 22
11 Loyola DE PALACIO 5 11 Endeavour MORSE 23
12 Kate MOSS 29 12 Guy IVENS 23
13 Martine JONCKHEERE 37 13 Al BUNDY 32
14 Kylie MINOGUE 34 14 Jan KLAASSEN 21
15 SALT LAKE CITY 14 15 Olga DANILOVA 12
16 Lieven VAN GILS 33 16 Eddie EDWARDS 14
17 Nico MATTAN 29 17 VLUCHT 93 14
18 Jeremy WOTHERSPOON 9 18 Frank VANDENBROUCKE 5
19 Berthe MORISSOT 19 19 Sharbat GULA 24
20 SŒUR SOURIRE of 3 20 JEUGDBOEKENWEEK 26
Jeanne DECKERS
EINDSTAND BRODDERSQUIZ 2002
1 Tehuis MARTINE VAN CAMP 218 77,86%
2 KWIZONA 214 76,43%
3 BOSUILEN 210 75,00%
4 MEERHOF 203 72,50%
5 TIEM 200 71,43%
6 GAMBIET 199 71,07%
7 DUIZEND WIJZEN 194 69,29%
8 BEUNHAZEN 183 65,36%
9 LIERSE ENTENTE 179 63,93%
10 CLOCKWORK 176 62,86%
11 HEERLIJKHEID VAN JULIA 176 62,86%
12 NE GROTE MET 176 62,86%
13 ANDES SURVIVORS 173 61,79%
14 ALEYDIS 172 61,43%
15 FC DE LEUNEN 170 60,71%
16 VISEO 163 58,21%
17 SCHITTEREND ONGELUK 160 57,14%
18 ENIGMA 152 54,29%
19 QUE PASA 149 53,21%
20 DÖNER KEBAB 148 52,86%
21 DEN DELPER 148 52,86%
22 BUSKRUIT 142 50,71%
23 IN MELK GESTOOFDE PREI 140 50,00%
24 ROZE BALLETTEN 127 45,36%
25 DE MAXISTEN 113 40,36%
26 EVERYTHING BUT THE BRAINS 112 40,00%
27 DE INTELUELA 109 38,93%
28 KROEGTIJGERS 105 37,50%
29 CORPUS CALLOSUM 102 36,43%
30 GEHEIM WAPEN 102 36,43%
31 BEUS IN DE BIEJETE 100 35,71%
32 SPIRITUS 99 35,36%
33 SOLODAIR 94 33,57%
34 KOEKENBAK 82 29,29%
35 KEDITE 82 29,29%
36 WEERT 74 26,43%
37 BUNS BUGGIES 63 22,50%
38 DE BEDWETERS 54 19,29%