back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag

Da antwoorden en de eindstand staan onderaan de quiz. Achter het antwoord staat het aantal juiste antwoorden (op een totaal van 29 ploegen) en de vermelding van de solo's en de QS (quizmaster solo's). De fotoreeks en de "linke soep"-reeks ontbreken. Spijtig genoeg ontbreken ook de kopies en de geluidsfragmenten die het in een aantal gevallen gemakkelijker maken om het antwoord te vinden.

ANTWOORD

BRODDERSQUIZ d.d. 03 mei 2003

REEKS  1

1.                  AARDRIJKSKUNDE : Traditiegetrouw beginnen we met een vraagje over Vlaams-Brabant. De gemeente Scherpenheuvel-Zichem omvat naast de twee genoemde nog drie andere deelgemeenten. Eén daarvan is Messelbroek, welke zijn de andere twee ?

 

2.                  GESCHIEDENIS : De koningin van Engeland die wij zoeken, leefde van 1122 tot 1204. Zij was eerst getrouwd met Lodewijk VII van Frankrijk, waarvan zij in 1152 scheidde, vanwege geen mannelijke troonopvolgers. Datzelfde jaar nog huwde zij met Hendrik II Plantagenet, die twee jaar later Engels koning werd. Hierdoor viel haar erfdeel Aquitanië aan de Engelse kroon. Zij was de moeder van Richard Leeuwenhart en Jan zonder Land, die zijn steunde in een opstand tegen hun vader in 1173. Deze liet haar echter gevangenzetten en pas in 1189, jaar van Hendriks dood, kwam zij weer vrij. Wie ?

 

3.                  TAAL :  Oorspronkelijk komt het woord dat we zoeken uit het Arabisch en had het de betekenis van een middeleeuws ridderfeest. Later werd het in Europa een ridderspel met ringsteken te paard, in vervanging van het toernooi. Tegenwoordig is het o.m. de naam voor het gezamenlijk rijden in de manege.  

 

4.                  SPORT : Wielrennen : meer nog dan de vorige jaren domineerden de Italianen het klassieke wegseizoen 2002. Zij wonnen niet minder dan zes van de tien wereldbekerwedstrijden, waarvan Bettini ook nog het eindklassement won. Johan Musseeuw won twee keer voor België. Blijven dus nog twee wedstrijden over die noch door een Italiaan of door Musseeuw werden gewonnen. Graag de naam van deze twee winnaars ?

 

5.                  KUNST : Graag de naam van de Venetiaanse schilder (1696 – 1770) waarvan twee karakteristieke werken op de fotokopie.

 

6.                  MYTHOLOGIE : We zoeken de naam van de geliefde van Merlijn. Zij was de befaamde Lady of the Lake en wilde o zo graag alle geheimen van Merlijn kennen. Om zijn goede wil te tonen leert Merlijn haar hoe ze in het toverbos Broceliande iemand voorgoed in een meidoornstruik kan opsluiten. En zoals het vaak gaat, krijgt zij genoeg van hem en gebruikt de toverformule tegen hem. Sindsdien zit Merlijn gevangen in die struik. Naam van deze ontrouwe geliefde ?

 

 

7.                  VARIA :  Gezocht : twee Engelse lengtematen. A) Lengtemaat die overeenkomt met 6 Engelse voeten ofwel 183 cm.  Er bestaan ook een Franse en een Amsterdamse variant van die respectievelijk 20 en 13 cm korter zijn. De maat wordt meestal gebruikt in scheepvaartmiddens. B) is een afstandsmaat die voornamelijk in de landbouw en de paardenwedrennen gebruikt wordt. Het is het equivalent van 220 yards of ongeveer 201 m. ?

 

8.                  FILM :  Amerikaanse actrice, geboren in 1949. Debuteerde in 1970 in ‘Brewster Mc.Cloud’ van Robert Altman, en zou een vertrouwde verschijning blijven in vele Altman films, zoals ‘Mc.Cabe & Mrs. Miller’, ‘Thieves like us’, ‘Nashville’, ‘Three women’ en ‘Popeye’. Zij vertolkte andere belangrijke rollen in o.m. ‘The shining’ van Stanley Kubrick en ‘Annie Hall’ van Woody Allen. Wie ?

 

9.                  LITERATUUR : Hans Castorp bezoekt zijn neef in een sanatorium. Hij wordt er ook onderzocht en men stelt een lichte longaandoening vast. Reden voor de patiënt om zeven jaar lang te kuren in dit sanatorium. Ronduit schitterend zijn de portretteringen van de personages rond Hans Castorp : de doktoren Behrens en Krojkowski, de ideoloog Settembrini en diens tegenstander Naphta en vooral Madame Cauchat, die Castorp volledig inpalmt. Deze meeslepende roman werd in 1924 geschreven door Thomas Mann, die in 1929 voor o.m. deze roman de Nobelprijs voor literatuur mocht in ontvangst nemen. Naam van deze roman ?

 

10.             GASTRONOMIE : Op de kopie vind je de recepten voor twee heerlijke soepen. De dame op het schilderij, heeft dezelfde naam als één van de gezochte gerechten. Graag de naam van beide soepen, liefst in de juiste volgorde ?

 

11.             KLASSIEKE MUZIEK : Twee fragmenten. Gevraagd : de twee componisten ?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REEKS  2

1.                  GESCHIEDENIS :  Wereldoorlog II : Wij vragen de namen van twee plaatsen die berucht zijn geworden door de massamoorden die er in 1944 door de Duitsers zijn begaan. Op a. zoeken we een plaatsje in de Haute Vienne waar op 9 juni bijna de totale bevolking werd uitgemoord. Er vielen 692 doden waaronder ruim 200 kinderen. De ruines van het verwoeste dorpje werden nooit heropgebouwd en fungeren nu als openluchtmuseum. B) Op 28 september werden in een plaatsje ten zuiden van Bologna 1830 mensen vermoord. Deze daad gold als vergelding voor vermeende steun van de bevolking aan de partizanen. Naam van deze dorpjes ?

 

2.                  KUNST : Duits schilder, graficus en happening kunstenaar, geboren in 1932 in Leverkusen. Nam in de jaren vijftig deel aan de avant-gardistische fluxus manifestaties, vervaardigde dia-collages en assemblages, waarvan ‘Miss America’ op de kopie. Hij is tevens één van de grondleggers van de videokunst. Zijn werk is een typisch voorbeeld van mixed media, de opheffing van de grenzen tussen de verschillende kunstgenres. Wie ?

 

3.                  SPORT : Uit de tijd toen boksen nog leuk was. De bijnaam van deze zwaargewicht was ‘de vechtende marinier’. Deze in 1898 geboren klasbak onderscheidde zich van zijn collega’s omdat hij Shakespeare las en lezingen over literatuur gaf, samen met George Bernard Shaw. Hij werd in 1926 wereldkampioen toen hij de legendarische Jack Dempsey versloeg. In 1928, na 13 jaar en 76 duels, stapte deze intelligente en technisch verfijnde bokser ongeslagen uit de ring. Dit dankte hij hoofdzakelijk aan de fameuze ‘long count’ in de revanche tegen Dempsey. Als kampioen werd hij opgevolgd door Jack Sharkey. Zijn naam ?

 

4.                  FAUNA : We zijn op zoek naar twee antilopensoorten. A) Middelgrote antilope met schouderhoogte tot 1,30 m, kastanjebruin met een tiental verticale strepen. Ze dragen dikke lichtgeschroefde liervormige horens, die tot 1 m lang kunnen worden. Leeft alleen of in kleine kudden langs rivieren in West- en Midden-Afrika. Het is de grootste bosantiloop. B) Dit is de grootste antilope van India, hoewel hun naam anders zou laten vermoeden. Die naam betekent ‘blauwe koe’ in het Indisch. Ze hebben een schouderhoogte tot 1,40 m. Het mannetje is blauwgrijs en het wijfje geelbruin; de wijfjes zijn aanzienlijk kleiner. Beide hebben een witte ring even boven de hoeven, twee witte vlekken op elke snuithelft en korte stijve zwarte manen.

 

5.                  MEDIA : Eén van de grootste media events die jaarlijks onze regio in the picture plaatsen is ongetwijfeld Rock Werchter. Gedurende ongeveer een kwarteeuw werden alle touwtjes vakkundig in handen gehouden door Herman Schuermans. Omdat hij naar eigen zeggen wat meer ademruimte nodig had voor zijn andere activiteiten, waaronder zijn politieke aspiraties, stond Schuur, vermoedelijk tegen een niet onaanzienlijke vergoeding, een deel van zijn bevoegdheden af aan een grote Amerikaanse concertpromotor. Graag de naam van deze organisatie, die naast RW nog tal van gerenommeerde concerten in België organiseert ?

 

6.                  LITERATUUR : Amerikaans auteur van voornamelijk misdaadromans, geboren in 1957. Aanvankelijk leek zijn beroepsleven niet zo te vlotten, want deze zoon van Griekse immigranten  werkte o.m. als schoenverkoper, barman, afwasser en bouwvakker voor hij met schrijven begon. Zijn romans spelen zich af in het ghetto van Washington en hebben privé detective Nick Stephanos als hoofdfiguur. Hij oogstte heel wat succes met  ‘The Washington Quartet’ en ‘De grote afrekening’. Recent verscheen van hem de roman ‘King Suckerman’. Wie ?

 

7.                  TOERISME : Op de kopie vind je de plattegronden van twee toeristisch aantrekkelijke steden in Groot Brittanië. Welke steden ?

 

8.                  AARDRIJKSKUNDE : De Zweedse hoofdstad Stockholm is gebouwd op een groot aantal eilandjes, die gelegen zijn in een groot meer. Dit meer is zeer grillig van vorm en staat in verbinding met de Oostzee. Het meer is echter niet toegankelijk voor zeeschepen omwille van de talrijke scheren en bultrotsen die voor de Zweedse kust liggen. Naam van dat meer ?

 

9.                  VARIA :  Wij vragen de naam van een Maya opperhoofd dat regeerde over Honduras in de 16de eeuw. In 1523 werd hij verslagen door de troepen van Cristobal de Olid, die het land veroverde voor de Spaanse kroon. Als je de naam van de Hondurese munt kent, weet je meteen ook het antwoord op deze vraag.

 

10.              FILM : Van de filmklassieker ‘Charade’ uit 1963, in een regie van Stanley Donen en met Gary Grant en Audrey Hepburn in de hoofdrollen, werd dit voorjaar een remake uitgebracht, geregisseerd door Jonathan Demme. Graag op a) de titel van deze film en b) de naam van de jonge actrice die de rol van Audrey Hepburn voor haar rekening neemt ?  

 

11.             MUZIEK : De jaren tachtig. De uitvoerders van volgende twee fragmenten ? (‘Water on glass’ en ‘Twilight world’)

 

 


REEKS  3

1.                  TOERISME : Een niet alledaagse reisbestemming blijft nog steeds Nieuw Zeeland. Het loont nochtans zeer de moeite. De natuur op het zuideiland is gewoonweg schitterend, maar ook het noordeiland heeft heel wat te bieden. Op a) vragen we de naam van de stad, gelegen aan het gelijknamig meer, waar de geothermische activiteit en de daaraan gekoppelde zwavelgeur alles overheerst. De stad ligt 170 km ten zuid oosten van Auckland. Belangrijkste bezienswaardigheden : het Bath house, de Pohutu – de grootste geiser van NZL en het Maori kunst- en cultuurcentrum Whakarewarewa. Op b) zoeken we een stad gelegen aan Hawkes Bay, aan de oostkust van het noordeiland. De stad werd in 1931 door een aardbeving met de grond gelijkgemaakt. De wederopbouw vanaf 1932 gebeurde voornamelijk in art-deco stijl. Deze huizen zijn dan ook de bezienswaardigheid, samen met een schitterende zeepromenade. Naam van beide steden?

 

2.                  FILM : De slapstick acteur op de kopie, werd geboren in 1884. Net als Charlie Chaplin was hij een ontdekking van Mack Sennett. Zijn personage is bekender dan de titels van de films waarin hij optrad. Enkele titels : ‘Tramp, tramp, tramp’, ‘The strong man’ en ‘Long pants’. Na 1927 regisseerde hij enkele van zijn films zelf, maar dat werd geen succes en hij overleed, volkomen berooid, in 1944.

 

3.                  MYTHOLOGIE : Ook de Scandinavische upperclass maakte er soms nogal een potje van. Tijdens het banket waarmee de oorlog tussen de Asen en de Wanen werd beëindigd, spuwden de goden om ter best in een kwispedoor. En kijk, uit hun rochels werd een verbazend wezen geboren, dat de wereld introk om de mensen de wijsheid te leren. Twee dwergen, Fjalar en Galar, doodden het, voegden honing toe aan zijn bloed en maakten daar een toverdrank van. Wie van die toverdrank dronk, werd een groot dichter en geleerde. Naam van dit glibberige wezen ?

 

4.                  VARIA :  Twee culturele vraagjes. Wat is a) de nieuwe, ietwat trendy naam van het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en b) hoe heet het nagelnieuwe museum voor hedendaagse kunst dat sinds vorige maand, in de gebouwen van de vroegere Greater London Council, op de Southbank schuin over de Big Ben, de privé verzameling van een grote kunstgoeroe aan het grote publiek wil tonen ? Deze galerij wil vooral een geduchte concurrent zijn van het iets verderop gelegen Tate Modern.

 

5.                  GESCHIEDENIS : Zij was gehuwd met Mausolos, koning van Karië, voor wie zij later in de hoofdstad Halikarnassos (het huidige Bodrum) een grafmonument liet bouwen, dat soortnaam zou worden voor grote praalgraven. In 480 nam zij aan de zijde van Xerxes deel aan de zeeslag bij Salamis en hoewel zij in haar vlucht één van de eigen schepen ramde, ontlokte zij aan Xerxes volgende uitspraak : ’Mijn mannen hebben zich gedragen als vrouwen en mijn vrouwen als mannen’. Wie ?

 

6.                  LITERATUUR : Braziliaans schrijver (1866 – 1909). Hij schreef slechts één roman, die echter wel als het belangrijkste werk uit de Braziliaanse literatuur wordt beschouwd. Het werk verscheen in 1902 onder de titel ‘Os sertoes’, vertaald als ‘De binnenlanden’. Het is het verhaal over het bloedig neerslaan van een opstand van arme boeren, geleid door de religieuze fanaticus Antonio Maciel, tegen de gouverneur van Bahia. Naam van de schrijver ?

 

7.                  RADIO : A) Eind februari 2003 viel na dertien jaar het doek voor het Radio 2 programma ‘De zoete inval’ en mogen Luc Appermont en zijn panel eindelijk op pensioen. De obligate opvolger kreeg als opdracht mee : op zoek gaan naar spitsvondige antwoorden op vragen over de Vlaamse geschiedenis, legendes, liedjes en taal. Geena Lisa presenteert het op zaterdag van 10 tot 11. Wat is de naam van dit programma ?  B) Van 11 tot 12, maar dan op Radio 1 presenteert Dirk Blancke, met inbreng van de luisteraar, een eigenzinnige hitparade van het betere popwerk. Onder welke titel ?

 

8.                  ARCHEOLOGIE : De belangrijkste archeologische site van Polen ligt op een schiereiland in een gelijknamig meer, 230 km ten westen van Warschau. Het is een dorp ongeveer 2 ha groot, dat op palen is gebouwd en dat bewoond was van het neolithicum tot de middeleeuwen. Omdat de plaats zo uitzonderlijk goed bewaard is gebleven, krijgt men een zeer goede indruk over het leven in de prehistorie. De opgravingen van de site begonnen in 1933 en duurden tot ver in de jaren 50.

 

9.                  SPORT : De Let Arvydas Sabonis, thans 38 en eind jaren 80, begin jaren 90 de ster van het Russische basket team, speelt, na een succesrijke carrière in Spanje, sinds 1995 in de NBA. Af en toe zorgt hij ook daar nog voor spetterende prestaties. Zo was hij half maart met 12 punten in het laatste quarter, matchwinnaar tegen de Indiana Pacers. Voor welk team komt hij sinds 1995 onafgebroken uit in de Western conference ?

 

10.             AARDRIJKSKUNDE : Gezocht : twee Belgische riviertjes. A) is 22 km lang en onbevaarbaar. Ze ontspringt te Vloesberg op 120 m hoogte, op een helling van de Pottelberg. Ze stroomt in noordelijke richting tot Roborst en mondt op de grens tussen Hermelgem en Welden, rechts in de Schelde uit. Het deel tussen de bron en Brakel wordt Molenbeek genoemd. Tussen Brakel en de monding stroomt ze door een toeristisch aantrekkelijke vallei. B) is 39 km lang en eveneens onbevaarbaar. Dit riviertje ontspringt te Scy, op 294 m hoogte en mondt te Yvoir rechts in de Maas uit. Het kasteel van Spontin ligt op een eiland in haar bedding.

11.             MUZIEK : Twee fragmenten uit 2000. De samenwerking tussen twee schoonbroers leverde met ‘Illuminate’ één van de beste danceplaten op van de laatste jaren. We vragen op a) de naam van het techno-duo, onder wiens naam dit nummer werd uitgebracht en op b) de naam van de uiterst getalenteerde singer/songwriter, die het nummer zingt en die – zoals reeds gezegd – de schoonbroer is van één van de broertjes Hartnoll. Het tweede fragment is een solo project van de gevraagde op b.


REEKS  4

1.                  ACTUA 2002  : Voor een reality soap moet je in dit land niet uitsluitend op TV zijn. De Francofonie in België vindt dat de Franstaligen in de Brusselse rand een minderheid zijn. Tot tweemaal toe werd hiervoor de Raad van Europa ingezet. Een paar jaar geleden pleegde de prominente Zwitser Coulemberg hierover een lijvig rapport. Bij een nieuwe Franstalige poging werd een Zwitserse dame bereid gevonden deze stelling te onderschrijven en door de Raad te laten goedkeuren. De Vlamingen dan in de tegenaanval :  de Raad wordt gevat met het Nederlands onkundige personeel in de Brusselse ziekenhuizen. En zo geschiedde dat een nieuwe, nu Oostenrijkse dame gelast werd met een onderzoek, dat deze zomer klaar moest zijn. Ondertussen is deze dame alweer verdwenen en zal het onderzoek gevoerd worden door de Let Boris Cilevics. A) De tweeledige naam van de Zwitserse dame en  b) die van het Oostenrijks parlementslid, dat onlangs werd vervangen ?

 

2.                  GESCHIEDENIS : We zoeken de naam van een politieke partij uit de noordelijke en westelijke staten van de USA, opgericht in 1848. De partij was geen lang leven beschoren want in 1854 werd ze reeds ontbonden. In tegenstelling tot de Abolitionisten wensten zijn een compromis in de slavenkwestie. Zij wilden de slavernij behouden in de zuidelijke staten waar ze reeds bestond, doch in het noorden en in de nieuw veroverde gebieden in het westen moest ze verboden worden. Welke partij ?

 

3.                  WETENSCHAP : Amerikaans natuurkundige (1892 – 1962). Verrichtte onderzoek naar de soortelijke warmte van vaste stoffen en vooral naar röntgenstralen. Zo ontdekte hij het naar hem genoemde effect. Dat bestaat uit de toename van de golflengte bij röntgen- en gammastralen, na botsing van een foton met een elektron. Hiervoor kreeg hij in 1927 de Nobelprijs. Later bestudeerde hij de kosmische stralen. Hij werkte ook mee aan de totstandkoming van de eerste atoombom.

 

4.                  SPORT :  Met het komende EK voetbal 2004 dat in Portugal zal plaatsvinden, willen we je kennis van het Iberisch voetbal even testen. Op de kopie vind je de rangschikking van de Spaanse en Portugese competitie. Welke ploegen zijn hier uitgevlakt. We vragen naam en voornaam van Spaanse club op a). Op b) zoeken we een club die gelegen is tussen Porto en Lissabon en die de laatste jaren steevast in de buurt van de vijfde plaats eindigt. Als enige  Portugese eersteklasser noemt ze Uniao en dit jaar speelt ze de finale van de beker. Uit welke stad komt ze ?

 

5.                  FILM : Graag de Franstalige titel van deze klassieker van Luis Bunuel uit 1977, waarvan je uitgebreide informatie op de fotokopie vindt ?

 

6.                  ARCHITECTUUR : We zoeken de naam van de architect, geboren in 1935, waarvan u op de kopie enkele recente realisaties ziet.

 

7.                  AARDRIJKSKUNDE : De Beringstraat vormt de scheiding tussen het Russische Tsjoektsenschiereiland en het Amerikaanse Seewardschiereiland, dat deel uitmaakt van Alaska. Daar liggen dus vanzelfsprekend het oostelijkste punt van Rusland en het westelijkste punt van de USA. Geef ons de naam van beide kapen.

 

8.                  ONTDEKKINGSREIZIGER : Nu we toch in de koude zitten, gaan we op zoek naar een Engels poolreiziger, die leefde van 1819 tot 1907. In 1850 voer hij met zijn schip ‘Investigator’ via Kaap Hoorn naar Alaska, met als opdracht de expeditie van John Franklin op te sporen. Tegen zijn orders in week hij 1000 mijl naar het oosten uit, in een poging de geroemde north-west passage te vinden. Bij Banks Island raakte hij drie winters lang geblokkeerd in het ijs. Uiteindelijk bereikte hij de Baffin baai, deels over land. Hij was dus de eerste man die de noord-west doorgang deed, maar omdat dit niet alleen per schip gebeurde, werd dit exploot niet als een geslaagde poging beschouwd. Zijn naam ?

 

9.                  LITERATUUR : De jury die hem in 2002 de Arkprijs van het Vrije Woord toekende, noemde hem een ‘einzelgänger’ in de Vlaamse letterkunde. Van zijn werken noemen we ‘Ontroeringen van een forens’, ‘High key’ en recent ‘Montreal’. Wie is deze 56-jarige Oostvlaming ?

 

10.             ALPINISME :  Twee vraagjes over alpinisme. Wat is a) de naam van de stijgijzers met scherpe punten die alpinisten onder hun schoenen bevestigen om meer grip op het ijs van gletsjers te krijgen. B) Wat is de naam van de metalen ringen die door middel van een pyton aan de rots worden bevestigd en waardoor het touw loopt waarmee de alpinist zich beveiligt tegen valpartijen ?

 

11.             JAZZ : Naast de bekendere labels ‘Blue Note’ en ‘Verve’ is er nog een derde platenlabel dat jarenlang zijn stempel drukte op de jazzmuziek. De firma werd in 1960 opgericht door Creed Taylor en vanaf 1961 verder uitgebouwd door Bob Thiele. Spilfiguur werd de legendarische John Coltrane. Zij hadden eveneens Charles Mingus, Albert Ayler, Sonny Rollins en Keith Jarrett onder contract. De platenhoezen zijn steeds herkenbaar aan de zwart/oranje band en de dubbele kaft. Twee vragen : a) wat is de naam van het label en b) wat is de titel van het Coltrane album waaruit volgend fragment. Deze plaat uit 1964 geldt als absolute mijlpaal in de jazzgeschiedenis en is het best verkochte jazzalbum aller tijden.

 

 


REEKS  5

1.                  KUNST : Maar dit had net zo goed een muziekvraag kunnen zijn uit de lage landen. Op a) vragen we de titel van dit schilderij van Frans Hals en op b) de naam van het Londens museum waar u o.a. dit meesterwerk van Fragonard kan bewonderen.

 

2.                  AARDRIJKSKUNDE : We zoeken een county in het oosten van de staat South Carolina, zo’n 1242 km² groot. De streek heeft een rijke agrarische produktie waaronder tabak. Je treft er de Great Pee Dee en de Little Pee Dee river aan evenals de Fall Line Hills. De hoofdstad is Bennettsville en telt een kleine dertigduizend inwoners. Zoals gebruikelijk in de USA was de county oorspronkelijk bewoond door indianen met name de Cheraw. Wij hebben echter slechts weet van één cowboy, maar die is er sinds enige jaren niet meer. Welke county ?

 

3.                  STRIPS : Een vraag over Jean Van Hamme, jawel. Behalve van de ‘Meesters van de Gerst’ kent u hem ongetwijfeld als scenarist van o.a. ‘Thorgal’, ‘XIII’ en ‘Largo Winch’. Zijn misschien wel beste scenario schreef hij eind jaren ’80, over het gevaar dat een maatschappij met sterk overdreven normen betekent voor de individuele vrijheid, ook al is het voor het geluk van de massa. Naam van deze striptrilogie, die werd getekend door Griffo ?

 

4.                  GESCHIEDENIS : Een aantal slagschepen met de naam van een staat, speelden een belangrijke rol bij een aantal historische gebeurtenissen. Wij vragen er twee.    A) De naam van het slagschip waarop in 1945 de vrede werd getekend tussen Japan en de USA. Het nam voor het laatst deel aan een militaire actie in 1991 tijdens de eerste Golfoorlog en is thans te bezichtigen in Pearl Harbour op Hawaiï. B) Dit slagschip ontplofte in 1898 op de rede van Havanna en was voor de USA reden genoeg om een oorlog tegen Spanje te starten. De naam graag ?

 

5.                  TV/CULINAIR : Elke zaterdagavond, op het uur dat de Brodders zich reisvaardig maken om ergens te velde te gaan kwissen, start op de WDR om tien voor zes een kookprogramma dat Alfredissimo heet. De presentator die Alfred met de voornaam heet en zelf een zeer hoog BV gehalte heeft, laat een andere bekende Duitser een gerecht bereiden en doet dat zelf ook. Het hoogtepunt van de uitzending is wanneer beiden de zopas bereide gerechten tot zich nemen, je ziet dit zelden doen door TV koks . De gerechten zijn telkens zeer heet en het risico voor blaren in de mond is hiermee recht evenredig. Naam van deze Duitse BV annex kok ?

 

6.                  SPORT : Op de jongste wereldkampioenschappen alpine skiën, won Slovenië drie gouden en één zilveren medaille, dankzij zus en broer Jana en Ivica Kostelic. Kent u evenwel nog de Liechtensteinse zus en broer, die het in 1980 op de Olympische Winterspelen in Lake Placid bijna even goed deden en er twee gouden en evenveel zilveren medailles voor het bergstaatje veroverden. De familienaam volstaat.

 

7.                  VARIA : Pantalone, Arlecchino en Colombina zijn wellicht de drie bekendste figuren uit de Commedia dell’arte.. wij zoeken twee andere typetjes. A) Wie is de uit Napels afkomstige, in het zwart geklede en van mantel, degen en baard voorziene opschepper. Hij treedt meestal op als vriend van Pulcinella en is geen onbekende voor de popgroep Queen. B) Hoe heet de intrigerende dienaar, die zijn meester te slim af wil zijn en daarbij het deksel meestal op zijn neus krijgt. Hij is nauw verwant met de figuur van Brighella. Hij draagt een ruim zittende buis en broek, een grote hoed met veren, een masker en een snor.

 

8.                  FILM :Elke acteur die zichzelf serieus wil nemen, waagt zich vroeg of laat aan de regie. Ook zo John Malkovitsch. Graag de titel van de film, met de Spaanse acteur Xavier Bardem in de hoofdrol en waarvan de intrige van geweld en revolutie zich afspeelt in een fictief Zuid-amerikaans land.

.

9.                  LITERATUUR : Iers toneelschrijver (1884 – 1964). Hij was lid van de Sin Fein beweging en was betrokken bij de Paasopstand van 1916, die uiteindelijk naar de Ierse onafhankelijkheid zou leiden. Veel van zijn werken handelen over die periode. Titels zijn ‘The shadow of a gunman’, ‘Juno and the paycock’, ‘The stars turn red’ en ‘Cock-a-doodle dandy’. Wie ?

 

10.             LIFESTYLE : Aan de auto kent men zijn baasje, wordt wel eens gezegd. Daarom zorgen de automerken dat ze via een ruim aanbod, zoveel mogelijk klanten kunnen strikken. A) Welke constructeur doet dat met types als de Leganza, de Tacuma en de Matiz en b) wie brengt de Camargue en de cabrio Corniche op de markt ?

 

11.             MUZIEK : De sixties. De naam van de uitvoerders ? (‘Go now’en ‘A simple desultery phillipic’)


REEKS  6

1.                  SPORT : Rusland is momenteel houder van de Daviscup, na winst tegen gastland Frankrijk. Deze editie zal ongetwijfeld de geschiedenis ingaan als de spannendste finale ooit. Bij aanvang van de laatste partij was de stand 2 – 2 en in het beslissende enkelspel dienden twee relatief onbekende spelers, die beiden voor het eerst in de ploeg opgenomen waren, voor de eindzege te spelen. De Fransman won de eerste twee sets, maar verloor onverwacht de drie volgende. Geef op a) de naam van de triomferende Rus en op b) die van de onfortuinlijke Fransman.

 

2.                  JAARTAL : In welk jaar gebeurden volgende dingen : Winston Churchill overlijdt op 90-jarige leeftijd, Malcolm X wordt vermoord, Alexej Leonov maakt als eerste mens een ruimtewandeling, Rhosedia wordt onafhankelijk en Koningin Elisabeth van België overlijdt. In dat jaar wint Rik Van Looy voor de derde maal Parijs-Roubaix, is de Oscar voor beste film voor ‘My fair lady’ en zijn de Belgische zomerhits ‘Il silenzio’ en ‘Wooly bully’. Welk jaar ?

 

3.                  FILM : Wij geven je zes films, jij geeft ons één acteur : ‘The dirty dozen’ (1967), ‘MASH’ (1970), ‘Klute’ (1971), ‘Casanova’ (1976), ‘A dry white season’ (1987) en ‘Outbreak’ (1995). Het gaat om een Canadees, geboren in 1935. Wie ?

 

4.                  FLORA : Thans putten we uit het kruidenboek van Frans Verniers, volksverteller en homeopaat. Op de kopie vind je de beschrijving van twee geneeskrachtige kruiden uit zijn boek. Wat is de gangbare Nederlandse benaming voor deze twee kruiden. Je geeft die liefst in de juiste volgorde !

 

5.                  GASTRONOMIE : Met name wijn. Je moet al een bijzonder fijne neus hebben om een uitstekende (Crêmant de) Blanquette de Limoux van een echte champagne te onderscheiden. Die hoge kwaliteit is in de eerste plaats te danken aan het soort druif, waar deze mousserende wijnen voor minstens 90% uit worden bereid. Wat is de naam van dit druivenras uit de streek van Limoux, dat u overigens nergens anders aantreft ?

 

6.                  POLITIEK :  We zoeken een Palestijns politicus. In opdracht van de Arabische top te Kaïro, waar hij de Palestijnse arabieren vertegenwoordigde, richt hij in 1964 de PLO op. Hij wordt er ook de eerste voorzitter van en blijft dat tot 24 december 1967, dag waarop hij zijn gedwongen ontslag aanbiedt, vanwege niet fanatiek genoeg. Na een overgangsperiode van ruim één jaar wordt Yasser Arafat in januari 1969 de nieuwe voorzitter.

 

7.                  LITERATUUR : Amerikaans schrijver (1921 – 1977). Hij verwierf in 1951 onmiddellijk wereldfaam met zijn debuut ‘From here to eternity’. Hierin schetst hij een rauw beeld van het Amerikaanse leger op HawaiÏ, aan de vooravond van de aanval op Pearl Harbor. Deze roman was het eerste deel van een oorlogstrilogie die in 1978 werd afgerond met het postuum  uitgebrachte ‘Whistle’. Twee vragen : a) de naam van de schrijver en b) de titel van het tweede deel uit 1962, dat net als ‘From here to eternity’ werd verfilmd.

 

8.                  AARDRIJKSKUNDE : Gezocht : het meest oostelijke eiland van alle Antillen, grote of kleine, onder- of bovenwindse. Het ligt op 59° 36’ westerlengte (alle andere eilanden hebben een ligging boven de 60° westerlengte). Kortom, het is het eerste eiland dat je tegenkomt als je uit Europa of Afrika komt. Het is 430 km² groot en telt ongeveer 260.000 inwoners. Het boek en dus ook de film ‘Island in the sun’, spelen zich waarschijnlijk op dit eiland af, hoewel de naam nooit expliciet genoemd wordt. Welk eiland ?

.

9.                  KUNST : Op de kopie zie je werk van een Russische schilder, geboren in de Oekraine in 1844 en overleden in Finland in 1930. Hij was hoogleraar aan de academie van St.Petersburg. Naast portretten, schilderde hij voornamelijk realistische, sociaal kritische werken.  

 

10.             ECONOMIE : Het zijn niet alleen Amerikaanse bedrijven à la Enron, Tyco of Worldcom, die wegens boekhoudkundige fraude in het nieuws komen. Bij onze noorderburen was het in februari bingo, toen één van de grootste Nederlandse holdings gesjoemel bij hun Zuid Amerikaanse filialen moest toegeven. Het aandeel kelderde in één dag met 65 % en is thans nog 10% waard van zijn hoogste notering in 2000. Welk aandeel, dat bij elke Nederlandse huisvader in zijn portefeuille thuis- hoorde, bedoelen wij ?

 

11.             MUZIEK : Je hoort zo dadelijk twee Franstalige fragmenten, die eind 1999 begin 2000 grote hits waren in Wallonië. We vragen de uitvoerders. Tip : er is een zekere geestrijke overeenkomst tussen beide.
REEKS 7

1.                  ACTUA : De Golfoorlog in Irak heeft, naast het onnoemelijk menselijk leed soms ook zijn leuke momentjes. Zo werd een nieuwe komiek geboren in de persoon van de Irakese minister van informatie. T-shirts met zijn beeltenis worden als warme broodjes verkocht en op het internet tref je verschillende sites aan waarop je zijn al dan niet fictieve uitspraken kan vinden. Twee vraagjes : geef ons op a) de naam van deze Irakese woordvoerder en b) wat is de naam van de woordvoerder van het Amerikaanse leger, een saaie kleurling-generaal die steevast in een te ruim camouflagepak zijn briefings geeft ?

 

2.                  BIJBEL : In het Nieuwe testament is het een synoniem voor de hel, waar de zondaars in het hiernamaals gestraft worden. De plaats die we zoeken ligt ten zuid westen van Jeruzalem en heet nu Wadi Er-rababe. In de koningstijd werden er kindoffers gebracht aan de vuurgod Moloch. Zo ontstond geleidelijk de voorstelling dat deze lugubere plaats van verschrikking en goddeloosheid de plaats van straf zou zijn voor de zondaren. In latere tijden werd deze plaats gebruikt om afval te verbranden en was het een begraafplaats. In het Grieks heet de plaats Geénna. Misschien kan Ward Ruyselinck u op weg helpen naar het antwoord.

 

3.                  GESCHIEDENIS : Gezocht : een Waals generaalsgeslacht. Vader Laurent (1789 –1885) vocht onder andere in de Belgische onafhankelijkheidsoorlog en werd in 1836 vleugeladjudant van Leopold I. Zoon Henri (1821-1903) is meer bekend. Hij maakte de plannen voor de forten rond Antwerpen, Luik en Namen en zijn faam was zo groot dat hij de opdracht kreeg om de fortificaties rond Boekarest  te ontwerpen. Naam van deze twee generaals ?

 

4.                  FILM :.We vragen twee onlangs overleden regisseurs : op a) een Frans regisseur, geboren in 1925, die debuteerde in 1969 met ‘L’enfance nue’. Andere bekende films : ‘Sous le soleil de satan’ (naar een roman van Georges Bernanos), ‘Passe ton bac d’abord’, ‘Nous ne vieillirons pas ensemble’, ‘Loulou’, ‘Van Gogh’ en zijn laatste film uit 1995, ‘Le garçu’. Op b) een Schotse regisseur (1926-2003), vooral bekend van zijn legendarische TV serie ‘Monty Python’s Flying Circus’ die liep van 1969 tot 1972.

 

5.                  SPORT : Op de Europese atletiekkampioenschappen, vorig jaar in München, kon Israël voor het eerst een gouden medaille behalen, en wel in het onderdeel polstokspringen. Verrassend misschien, maar dan toch weer niet. Het gaat immers over een genaturaliseerde atleet, afkomstig uit de befaamde Russische school, die in 2001 op de wereldkampioenschappen in Edmonton ook reeds een zilveren medaille behaalde. Wie ?

 

6.                  WETENSCHAP : Duits uitvinder, geboren in Salz in 1913. Gans zijn onderzoek stond in het teken van het zuiniger maken van de dieselmotor, die nota bene in zijn geboortejaar werd uitgevonden. In 1977 bereikte hij zijn doel : hij legt de grondslag voor een naar hem genoemde motor, die op koolzaadolie loopt. Het milieu vaart er wel bij : de helft minder roet en geen zwavel- of broeikasgassen. Pas in 1996 komt er een commerciële ombouw van dieselmotoren voor wagens, vrachtwagen en locomotieven. In Duitsland zijn er al 70 tankstations met koolzaadolie uitgerust. Naam van de motor of van zijn uitvinder .

 

7.                  TELEVISIE : Van de film ‘Team spirit’ is een zesdelige spin-off gemaakt, die op VTM het wachten tussen  Idool 2003 moest opvangen. Deze reeks mag één der betere producties van de commerciële omroep genoemd worden. Twee vraagjes : a) wat is de naam van de rood-witte squadra en b) wie vertolkt de rol van Jos, de stuntelende beste doelman van de wereld ?

 

8.                  KUNST : Het werk op de fotokopie is van de hand van een Oostenrijks beeldhouwer, geboren in Wenen in 1907 en overleden in 1975. Kenmerkend voor zijn werk zijn de in ritmische vormen op elkaar gestapelde blokken. Daarnaast maakte hij nog een aantal ‘bronzen’. Wie ?

 

9.                  AARDRIJKSKUNDE : Woestijngebied in het westen van Sinkiang, ongeveer tienmaal zo groot als België. Het gebied bestaat voornamelijk uit zandwoestijnen met in het noorden enkele zoutmeren en moerassen. Het ligt tussen het Altai en het Tiensiang gebergte en was een belangrijk doorgangsgebied voor Mongolen op hun weg naar Turkije en Europa en vice versa. Eind 17de eeuw stichtten de Mongolen er een groot rijk, dat in 1758 door de Chinezen werd vernietigd. Naam van die streek ?

 

10.             FAUNA : Op de kopie zie je een dier dat verwant is met de eekhoornachtigen. De soort komt zowel in Europa, Azië en Noord Amerika voor. Het zijn dikke, zwaar gebouwde en kortpotige knaagdieren die 40 à 60 cm lang kunnen worden. Ze graven holen, leven meestal in kolonies en komen voor op grote hoogte (tussen 700 en 3000 m). Ze eten hoofdzakelijk gras, wortels en planten en houden in het koude seizoen een langdurige winterslaap. Welk zoogdier  ?

 

11.             MUZIEK : Twee fragmenten uit de jaren negentig. Gevraagd : de uitvoerders. Fragment 2 komt uit de musical ‘Spartacus’ en de uitvoerders hebben beiden iets gemeen met een manspersoon, zij het dat de ene het heeft in haar bijberoep en de andere in haar hoofdberoep.  (‘Walking in Memphis’ en ‘For all time’)


REEKS  8

1.                  VARIA : Nederland heeft al 2,5 keer de Miss World verkiezing gewonnen ( onze bronnen gaan maar terug tot 1950). Wie is a) de recente Miss World 2002, een in Nederland wonende Turkse schone en b) welke Nederlandse won in 1962 de titel maar werd wellicht nog meer beroemd door haar huwelijk met twistkoning Chubby Checker. Je kan met je ploeg een rondje op onze kosten verdienen als je ons de naam van de dame die in 1959 won onderaan uw antwoordformulier schrijft.

 

2.                  FAMILIENAAM : Wat is de gemeenschappelijke familienaam van volgende personen : Franklin : een Amerikaans vlootaanvoerder van de Zuidelijken, George : Schots humanist en leermeester van Jacobus VI, James : Amerikaans president, Robert : Engels 19de eeuwse dichter met ‘The shadow of the sword’ als bekendste werk en Roy : een 20ste eeuwse bluesgitarist ?

 

3.                  FILM : Italiaans cameraman, geboren 1940. Raakte bekend door zijn werk voor Bernardo Bertolucci (‘Il conformista’, ‘Last tango in Paris’ en ‘Novecento’). Won later driemaal een Oscar voor ‘Apocalypse now’ in 1979, voor ‘Reds’ in 1981 en voor ‘The last emperor’ in 1987. Wie ?

 

4.                  SPORT : Half maart speelde Danny Verlinden zijn 400 ste wedstrijd voor Club Brugge tegen Charleroi. Daarmee kwam hij op gelijke hoogte met Jan Ceulemans,  Frankie Vanderelst en X die elk ook op de kop af 400 keer voor Club speelden. In enkele kranten werd toen een lijst gepubliceerd van spelers die bij één en dezelfde Belgische eerste klasser een uitzonderlijk staat van dienst konden voorleggen. Die lijst wordt aangevoerd door Vic Mees en Paul Vanhimst met elk 564 wedstrijden voor resp. Antwerp en Anderlecht. In de Top-twintig stond één buitenlander op de 15de plaats met 418 wedstrijden. Onze man stond ooit redelijk bezopen in zijn doel, maar dit werd hem toen grootmoedig vergeven. Twee vragen : wie is de vierde Bruggeling met 400 wedstrijden en b) welke doelman bedoelen wij ?

 

5.                  AARDRIJKSKUNDE : We zoeken de naam van een soort binnenzee, behorend tot Schotland, die geheel door de Orkaden is omgeven. Ze is circa 24 km lang en 12 km breed. Het was tijdens de twee wereldoorlogen een belangrijke basis voor de Britse vloot. In 1919 bracht admiraal von Reuter de Duitse vloot, die hier na de overgave was verzameld, tot zinken. In 1956 werd de basis opgeheven. Een Schots kledingmerk kan u een eind op weg helpen. De naam ?

 

6.                  GODSDIENST : Wat is de specifieke naam voor de kardinaal, die als hoofd van de Apostolische kamer de goederen, en afgeleid, de financiën van de Heilige Stoel beheert. Toen de Pausen in Avignon rondhingen, was deze duitenteller, ex officio, bisschop van Marseille.  

 

 

7.                  KUNST : Op de kopie twee zogenaamde ‘genre’ stukken, zijnde taferelen uit het dagelijks leven van de Nederlandse Gouden Eeuw. A) ‘De rederijkers’ behoort tot de collectie van Museum voor Schone Kunsten te Brussel. De schilder ervan werd geboren te Leiden in 1626 en overleed er in 1679. b) ‘De visvrouw’ bevindt zich in het Amsterdamse Rijksmuseum. De invloed van Adriaan Brouwer is sterk merkbaar in dit werk van een Haarlemse schilder (1610-1685).

 

8.                  GESCHIEDENIS : Wat de meesten niet zullen weten, is dat Ierland van 1102 tot 1169 een keizerrijk geweest is. Laatste ‘high king’ was Rory O’Connor. Na een banale ruzie met de koning van Leinster, riep deze laatste de hulp in van de Normandiërs. Een paar maanden later landde een Normandisch leger in de buurt van Wexford. Dit leger bestond uit 200 ridders en duizend soldaten, voornamelijk uit Engelsen, Welshmen en Vlamingen. Na een bloedige veldslag bij Waterford kwam Ierland op deze wijze in Engelse handen. De aanvoerder van de coalitie was Richard de Clare, een Normandisch ridder, die de geschiedenis is ingegaan onder zijn bijnaam, die wij u vragen. Een tip : een Engels bier met uitgesproken cidersmaak draagt dezelfde naam.

 

9.                  LITERATUUR : Oostenrijks schrijver, geboren in Wenen in 1881 en overleden in Rio de Janeiro in 1942. Hij is voornamelijk bekend als auteur van  biografieën, zoals die van Erasmus, Marie Stuart, Calvijn, Magelhaes en Balzac. Zijn schaaknovelle waarin een grootmeester speelt met een vroegere politieke gevangene, is wereldbefaamd. Op de vlucht voor de Nazi’s, pleegde hij, samen met zijn vrouw, zelfmoord, ten prooi als hij was aan wanhoop en heimwee. Wie ?

 .

11.             TAAL : Maar net zo goed aardrijkskunde : a) is een burcht (ruïne) in Italië, 20 km ten Z-W van Reggio Emilia, op een bijna 700 m hoge rots gelegen. Als je naar hier komt wil je spreekwoordelijk schuld bekennen of om vergiffenis vragen. B) is een eiland voor de monding van de IJ. Het veroorzaakte door verzanding heel wat hinder voor de scheepvaart naar Amsterdam. Je kan er spreekwoordelijk in grote moeilijkheden verkeren, je bord eten niet opkrijgen of stomdronken zijn. Welke plaatsen ?

 

12.              MUZIEK : Nederlandstalig. Fragment A komt uit de prehistorie (1965) en op B hoor je een heuse Vlaamse Singer-songwriter. De naam van beide dames ? (‘Verboden wensen’ en ‘Hou je morgen nog van mij’).


REEKS  9

1.                  SPORT :  Een korte, dubbele vraag : welke heren landenteams wonnen vorig jaar de wereldtitel in a) basketball en b) volleybal ?

 

2.                  VARIA : We stellen je drie vragen, maar verwachten één en hetzelfde antwoord (op één lettertje na). Zo is het gezochte de naam van een ruime baai ten westen van Wales, gelegen tussen het Lleyn schiereiland in het noorden en Pembrokeshire in het zuiden. Het is tevens de naam van een Scandinavische popgroep met ‘For what it’s worth’ als meest recente hit en het is ook nog de naam van een wollen sportjasje, gebreid of van jersey, met lange mouwen en zonder kraag. Welke naam? 

 

3.                  GESCHIEDENIS : Italiaans edelman (1478-1529). Hij was een bekwaam diplomaat, geleerde en kunstenaar, maar is vooral bekend als etiquette specialist uit de Renaissance. In 1528 publiceerde hij zijn beroemde werk ‘Libre del cortegiana’, het boek over en voor de hoveling. Aan het hof van paus Leo X, maakte hij kennis met Rafael, die zijn portret schilderde, dat je op de kopie ziet. Dit werk, een hoogtepunt uit Rafael’s werk, kan je in het Louvre bewonderen. Wie ?

 

4.                  KUNST : Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat Coke Light, op dit ogenblik zowat overal te lande, een promotiecampagne voert, waarvoor 5 Belgische modeontwerpers aangezocht werden een blikje te creëren. Op de kopie zie je twee van deze ontwerpen. Van wiens hand zijn ze ?

 

5.                  RELIGIE : Apostel die predikte in Frygië, in Indië en Ethiopië. Volgens de legende werd hij, op last van koning Astyages van Armenië, levend gevild. Als dusdanig werd hij de patroon van de slagers en de leerlooiers. Ook via de schilderkunst werd hij bekend omdat Michelangelo, in zijn ‘Laatste Oordeel’ in de Sixtijnse kapel, zijn zelfportret in de afgestroopte huid van deze heilige verwerkte. Zijn feestdag wordt gevierd op 24 augustus. Welke heilige ?

 

6.                  FAUNA :  Deze beschermde vogel (Lat. :Bombycilla Garcula) komt hoofdzakelijk voorin subarctische gebieden. Hij is zo groot als een spreeuw en heeft een zijdeachtig bruinroze verenkleed, met donkere kuif, oogstreep en bef. Hij voedt zich voornamelijk met de bessen van de meidoorn, de es en de jeneverbes. De vogel zakt in de winter enkel naar de gematigde zones van West Europa af, als er in zijn broedgebied een tekort aan bessen is. Dat doet zich niet elk jaar voor. In vroegere tijden gold zijn komst dan ook als voorbode van allerlei onheil. Zijn naam ?

 

7.                  WETENSCHAP :  Dubbele vraag : a) Wat is de merknaam van het product in de plastische geneeskunde, dat, via inspuiting, gebruikt wordt om rimpels en kraaienpootjes in het aangezicht weg te werken. Het gaat om een zenuwverlammende bacteriële oplossing, die ook uitstekende, maar geen blijvende resultaten heeft bij okselgeuren en zweetvoeten. Commercieel zijn er twee varianten op de markt, waarvan Dysport het minst bekend is. Het mag ook niet verward worden met collageen. Welke merknaam ? B) is een zeldzame aandoening, waarbij de spieren van het gelaat verlamd zijn en de patiënt dus geen enkele gelaatsuitdrukking heeft; Erger is dat hij zijn ogen niet kan sluiten en ook geen gevoel in de mond heeft. Naam van dit syndroom, waarbij je, o ironie, ook op latere leeftijd geen enkel rimpeltje in het gezicht krijgt.

 

8.                  AARDRIJKSKUNDE : Wij zoeken het grootste nationale park van Australië. Het heeft een oppervlakte van 20.000 km² en is gelegen in Arnhemland, ten oosten van Darwin. Het is een prachtig park met rivieren, watervallen, rotspartijen en regenwouden. Het is al meer dan 25.000 jaar de woonplaats van de Aboriginals. Er zijn rotsgalerijen met twintig eeuwen oude tekeningen van mensen, vissen, schildpadden en geesten. De naam ?

 

9.                  MODE :  Deze 24 jarige jongedame uit Ethiopië, heeft als eerste zwart topmodel een langdurig contract afgesloten met een cosmeticagigant nl. Estée Lauder. Daarvoor was zij aan de slag bij Yves St. Laurent en Tommy Hilfiger. Samen met Liz Hurley en Carolyn Murphy wordt ze dit jaar het gezicht van de wereldwijde reclamecampagnes voor schoonheidsproducten. Ze prijkte reeds op de cover van Vogue en voor de dagdromers onder ons, ze is getrouwd en heeft een zoontje. Wie ?

 

10.             STRIPS : Op de kopie zie je de omslag van twee echte stripklassiekers. Op a) geef je de titel van het Suske & Wiske album nr. 11 uit 1951 en op b) de titel van het Nero album nr. 9.

 

11.             MUZIEK : De jaren zeventig. Twee fragmenten, gevraagd de twee groepen. (‘Jessica’ en ‘Love is life’)


REEKS 10

1.                  ACTUA : Heel de wereld, en vooral het Verre Oosten, is sinds enige maanden in de ban van het SARS-virus. Deze tot op heden ongeneeslijke longziekte, die wellicht ontstond in Zuid China, maakte ondertussen al meer dan honderd dodelijke slachtoffers. Eén daarvan is een 46-jarige Italiaanse arts, die het virus ontdekte. Hij werkte in Hanoi als deskundige bij de WHO, en overleed op 30 maart in een Thaise kliniek. Twee vragen : a) waarvoor staat het letterwoord SARS en b) wat is de naam van die Italiaanse arts ?

 

2.                  PERSONALIA : Deze Amerikaan (1913-2003) werd geboren als Annibale Luigi Paragollo. Geobsedeerd door de fotografie, komt hij in 1934 terecht bij National Geographic, dat dankzij hem overstapt op kleurenfotografie. Hij wordt al snel hun sterreporter en geen uitdaging is hem te groot. Zo gaat hij op zoek naar het wrak van de Bounty, dat hij vindt in 1956. hij stak tweemaal (1980 en 1985) de Atlantische oceaan over in een zelfgemaakt bootje en formuleert hierna een fel gecontesteerde theorie over een andere landingsplaats van de Spanjaarden in Amerika. Naar hem zijn ook een orchidee en een zeevlo genoemd. Wie is deze fotograaf annex ontdekkingsreiziger en chemicus ?

 

3.                  FILM :  Australisch regisseur, geboren in 1935. Hij debuteerde in 1976 met ‘The devil’s playground’, gevolgd door ‘The chant of Jimmy Blacksmith’. Kwam naar de VS en filmde daar o.m. ‘Plenty’, ‘A cry in the dark’, ‘The Russia house’ en ‘Six degrees of separation’, dat hij ook zelf producete. Wie ?

 

4.                  GESCHIEDENIS : April 1962. De Franse president Charles De Gaulle raadpleegt zijn ‘citoyens et citoyennes’ over de toekomst van Algerije. De overgrote meerderheid van de Fransen stemt in met de onafhankelijkheid. De toenmalige  eerste minister vond de tijd daarvoor nog niet rijp en neemt consequent ontslag. Wie was a) deze eerste minister en b) door welke zeer bekende politicus werd hij opgevolgd ?

 

5.                  LITERATUUR : Vlaams schrijver, geboren te Aalst in 1935. In 1961 schreef hij het boek ‘Messiah’. Dit was een echte krachttoer want het werk bestaat uit slechts één volzin van, ongelogen, tachtig bladzijden. In een later werk uit 1967, getiteld ‘Homunculi’ (De mensjes), gaat hij verder met het afbreken en vernieuwen van woord en taal. Wie ?

 

6.                  KUNST : Op de kopie zie je een werk uit 1929, getiteld ‘De rugbyspelers’. Voor de hand liggende vraag : de naam van de Duitse schilder ?

 

7.                  SPORT : Met zijn dubbele overwinning in de Ronde van Vlaanderen en Parijs – Roubaix dit jaar, was Peter Van Peteghem de vijfde Belg sinds WO II die daarin lukte. De vorige dubbelslag dateert van 1977 en staat op naam van Roger De Vlaeminck en in 1962 lukte het Rik Van Looy. Wie waren de twee andere Belgen die daarin slaagden ? Op a) geef je de winnaar uit 1954 en op b) deze uit 1957.

 

8.                  WETENSCHAP : Hongaars psycholoog, geboren 1893 en overleden in 1986. Hij is vooral bekend door zijn test, waarbij de ondervraagde uit een reeks van acht foto’s de twee sympathiekste en de twee antipathiekste figuren dient aan te duiden. Hieruit kan de persoonlijkheid worden afgeleid. Wie ?

 

9.                  FLORA : De plant die we zoeken behoort tot het plantengeslacht Delphinium, een aan Apollo gewijde bloem, uit de Ranonkelfamilie. Er zijn ca. 300 soorten die voorkomen op het noordelijk halfrond en in de gebergten van tropisch Afrika. De wilde variëteit komt bij ons zelden voor, wordt 15 à 30 cm hoog en heeft ijle trossen bloemen, meestal donkerblauw, soms roze of wit. De bastaard … wordt als tuinplant geteeld en wordt tot 150 cm groot. Welke plant ?

 

10.             TELEVISIE : Elk jaar verrast de VRT ons met een goeie serie van eigen bodem. Meestal gaat het om politie- of detectiveseries. Zo ook dit jaar, toen met Sedes & Belli op zondagavonden kwaliteit en spanning werden geserveerd. Twee vraagjes : a) wie speelde de rol van Louis Tydgat, een vijftigjarige speurder, die de ganse serie met ontslag wegens afslanking annex te oud, werd bedreigd en b) wat was ook weer de voornaam van Belli, rol gespeeld door Tine Reymer ?

 

11.             KLASSIEKE MUZIEK : Twee fragmenten. Gevraagd : de naam van beide Franse componisten, liefst in de goeie volgorde.


 29 deelnemers Score Score
REEKS  1 REEKS  3
1a AVERBODE 16 1a ROTORUA 6
1b TESTELT 12 1b NAPIER 5
2 ELEONORA v. AQUITANIË 18 2 Harry LANGDON 13
3 CARROUSEL 4 3 KVASIR 6
4a Laurent JALABERT 18 4a BOZAR 21
4b Jakob PIIL 17 4b SAATCHI Gallery 11
5 Giambattista TIEPOLO 10 5 ARTEMISIA 5
6 VIVIANE (ook NIMUE) 2 6 Euclides DA CUNHA 3
7a VADEM 22 7a DE RAADKAMER 13
7b FURLONG 14 7b CARTE BLANCHE 18
8 Shelley DUVALL 13 8 BISKUPIN 7
9 DE TOVERBERG 19 9 PORTLAND TRAILBLAZERS 12
10a AGNES SOREL SOEP 19 10a ZWALM 22
10b GARBURE 3 10b BOCQ 12
11a MOZART 16 11a ORBITAL 9
11b Joseph HAYDN 16 11b David GRAY 9
REEKS  2 REEKS  4
1a ORADOUR sur GLANE 19 1a Lili NABHOLZ-HEIDEGGER 20
1b MARZABOTTO 8 1b Karin HAKL 4
2 Wolf VOSTELL 4 2 FREE SOIL PARTY 0
3 Gene TUNNEY 6 3 Arthur COMPTON 8
4a BONGO 18 4a Recreativo HUELVA 5
4b NIJLGAU 6 4b LEIRIA 3
5 CLEAR CHANNEL 10 5 Cet obscur objet du désir 10
6 George PELLECANOS 6 6 Norman FOSTER 13
7a EDINBURGH 25 7a Kaap DEZNEVA 9
7b PORTSMOUTH 15 7b Kaap PRINCE OF WALES 8
8 MALAR Meer 12 8 Robert Mc.CLURE 4
9 LEMPIRA 6 9 Pol HOSTE 3
10a The truth about Charlie 7 10a CRAMPON 1
10b Thandie NEWTON 7 10b KARABINER of MUSKETON 23
11a Kim WILDE 25 11a IMPULSE 4
11b SWING OUT SISTER 3 11b A LOVE SUPREME 7
CRAMPON : solo BOSUILEN
REEKS  5 REEKS  7
1a MALLE BABBE 22 1a Mohammed AL SAHHAF 28
1b WALLACE COLLECTION 14 1b Vincent BROOKS 17
2 MARLBOROUGH COUNTY 11 2 DAL van HINNOM 8
3 S.O.S. GELUK 7 3 DE BRIALMONT 14
4a MISSOURI 20 4a Maurice PIALAT 12
4b MAINE 12 4b Ian MAC NAUGHTON 10
5 Alfred BIOLEK 13 5 Alexandr AVERBUKH 9
6 Andreas & Hanni WENZEL 8 6 Ludwig ELSBETT 3
7a SCARAMOUCHE 18 7a EENDRACHT VOORUIT 15
7b SCAPINO 4 7b Mattias SERCU 11
8 The Dancer Upstairs 8 8 Fritz WOTRUBA 7
9 Sean O'CASEY 5 9 DZOENGARIJE 2
10a DAEWOO 14 10 MARMOT 14
10b ROLLS ROYCE 8 11a CHER 27
11a MOODY BLUES 13 11b Catherine Zeta JONES 3
11b SIMON & GARFUNKEL 2
REEKS  6 REEKS  8
1a Mikhail YOUZNY 11 1a Azra AKIN 18
1b Paul-Henri MATHIEU 5 1b Rina LODDERS 4
2 1965 15 2 BUCHANAN 9
3 Donald SUTHERLAND 19 3 Vittorio STORARO 9
4a KATTENSTAART 8 4a Fons BASTIJNS 6
4b HONDSDRAF 13 4b Bob HOOGENBOOM 5
5 MAUZAC 0 5 SCAPA FLOW 20
6 Achmed SJOEKAIRI 0 6 CAMERLENGO 8
7a James JONES 9 7a Jan STEEN 11
7b The Thin Red Line 6 7b Adriaan VAN OSTADE 6
8 BARBADOS 10 8 Richard STRONGBOW 8
9 Ilya REPIN 12 9 Stefan ZWEIG 14
10 AHOLD 21 10a CANOSSA 19
11a PINK MARTINI 7 10b PAMPUS 23
11b Pit BACCARDI 0 11a LILIANE 16
11b Sabien TIELS 26
Extra Corine ROTTSCHÄFER
REEKS  9 REEKS 10
1a JOEGOSLAVIË 20 1a Severe Acute Respiratory Syndrome 27
1b BRAZILIË 17 1b Carlo URBANI 14
2 CARDIGAN(S) 23 2 Luis MARDEN 3
3 Baldassare CASTIGLIONE 20 3 Fred SCHEPISI 11
4a Veronique BRANQUINHO 6 4a Michel DEBRE 4
4b Elvis POMPILIO 16 4b Georges POMPIDOU 21
5 BARTHOLOMEUS 11 5 Claude KRIJGELMANS 1
6 PESTVOGEL 22 6 Max BECKMAN 8
7a BOTOX 26 7a Raymond IMPANIS 9
7b Syndroom van MOEBIUS 1 7b Fred DEBRUYNE 13
8 KAKADU National Park 6 8 Leopold SZONDI 3
9 Liya KEBEDE 3 9 RIDDERSPOOR 12
10a De Stalen Bloempot 28 10a Jacob BEKS 22
10b De Ark van Nero 14 10b LENA 16
11a ALLMAN BROTHERS 10 11a Gabriel FAURE 7
11b HOT CHOCOLATE 1 11b Charles GOUNOD 2
MOEBIUS : Solo ANTWOORDAPP. KRIJGELMANS : Solo BLUE MONKS
HOT CHOCOLATE : Solo M.V.CAMP
FOTORONDE
1 Sarah Jessica PARKER 22 1
2 Jack STRAW 19 2
3 Prins FILIP 8 3
4 Tine REYMER 25 4
5 Paula RADCLIFF 7 5
6 Chris DESTOOP 24 6
7 Filippo POZZATO 17 7
8 Eva HERZIGOVA 5 8
9 Mohammed EL BARRADEI 19 9
10 Johnny THIJS 18 10
11 ANASTACIA 21 11
12 Amedeo MODIGLIANI 1 12
13 Leni RIEFENSTAHL 0 13
14 Britt VANDERBORGHT 9 14
15 PINK 20 15
16 Antonio TEJERO 18 16
17 Jan FABRE 20 17
18 Julie TATON 8 18
19 Kimberly STEWART 4 19
20 Ad COMINOTTO 2 20
MODIGLIANI : Solo SCHITTEREND ONGELUK

 

EINDSTAND BRODDERSQUIZ 2003
1 KWIZONA 167 64,23% 100,00% 260
2 Tehuis MARTINE VAN CAMP 167 64,23% 100,00%
3 ALZHEIMER 158 60,77% 94,61%
4 CAFE DEN HEMEL 158 60,77% 94,61%
5 BLUE MONKS WITH BLUE BALLS 157 60,38% 94,01%
6 MEERHOF 148 56,92% 88,62%
7 BEUNHAZEN 146 56,15% 87,43%
8 BOSUILEN 143 55,00% 85,63%
9 LIERSE ENTENTE 141 54,23% 84,43%
10 ANTWOORDAPPARAAT 138 53,08% 82,63%
11 NE GROTE MET 133 51,15% 79,64%
12 CLOCKWORK 128 49,23% 76,65%
13 ALEYDIS 106 40,77% 63,47%
14 FC DE LEUNEN 105 40,38% 62,87%
15 SCHITTEREND ONGELUK 104 40,00% 62,28%
16 DEN DELPER 94 36,15% 56,29%
17 LOS FLIPPOS 82 31,54% 49,10%
18 SJAMAYEE 70 26,92% 41,92%
19 LION D'OR 69 26,54% 41,32%
20 DE ZWIENS 66 25,38% 39,52%
21 EIGENLIJK KOMEN WE VOOR DE PORNO 56 21,54% 33,53%
22 CORPUS CALLOSUM 55 21,15% 32,93%
23 VERNIEUWDE LIDORIANEN 49 18,85% 29,34%
24 VRIJPOSTIGE BEVERS 47 18,08% 28,14%
25 KROEGTIJGERS 46 17,69% 27,54%
26 HOEKSKE VAN DE ZEE 39 15,00% 23,35%
27 BIJ BOER JAN 34 13,08% 20,36%
28 ONGEDURIGE REIGERS 31 11,92% 18,56%
29 FLEECE 30 11,54% 17,96%