back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan achteraan de quiz. De reeksen staan ook niet in de volgorde zoals ze gepresenteerd werden op de quiz zelf.

 

 

                                                            

BRODDERSQUIZ 2004

 

 

RONDE 1

 

GLOBO  ‘Echte namen’ :

 

a.  Na een geschil wordt deze Schot voor 4 jaar en 4 maanden op een eiland voor de Chileense kust gedropt. De kapitein die hem na enig overredingswerk terug meeneemt naar de bewoonde wereld, publiceert in 1712 zijn “A cruising voyage around the world”, waarin het verhaal van deze solitaire eilandbewoner is opgenomen. Geef de naam van de voorloper van Robinson Crusoe.

 

b.  Of het nu om neurofibromatose of het Proteussyndroom ging: door zijn aparte voorkomen ging hij de geschiedenis in als “Elephant Man”. Zijn echte naam?

 

c.  Door het ontbreken van de corpus callossum - de brug tussen de twee hersenhelften - is deze in 1951 geboren Amerikaan in staat twee boeken tegelijk te lezen en deze ook woordelijk te onthouden. Zo staan er intussen 7600 boeken op zijn harde schijf. Hij stond model voor Raymond “Rain Man” Babbitt. Zijn bijnaam is “Kimputer”, graag kregen we zijn echte naam.

 

 

 1. CITAAT: Wij zouden graag beginnen met een citaat, dat wij bij deze uitroepen tot officieel motto van deze quiz:

'La vengeance est un plat qui se mange froid'… Onze eerste vraag luidt dan ook: van wie is deze uitspraak uit 1782?

 

 1. GESCHIEDENIS: Dat overwinningen niet altijd een gelukkige afloop kennen, bewijst het verhaal van deze machtige krijger uit het oude Israël, die oorlog voerde tegen de Ammonieten. Hij beloofde aan Jahweh de eerste persoon te offeren die hem zou begroeten, indien hem de overwinning werd geschonken. Zoiets doe je beter niet, want de eerste die hem blij tegemoet kwam was zijn enige dochter. De krijger hield zijn belofte en volgens het boek 'Rechters' ging het meisje hierop in zonder morren. Graag de naam van deze krijger.

 

 1. KUNST: De 'piëta' waarvan u een kopie kreeg, dateert van 1918 en bevindt zich in het museum voor schone kunsten van Mons, waar de schilder die wij zoeken in 1886 geboren werd. Hij was medeoprichter en bezielende kracht van de Henegouwse kunstenaarsgroep NERVIA. Zijn thema's zijn voornamelijk bijbelse onderwerpen en het dagelijkse leven van arme boeren en vissers. Hij overleed in 1954. Wie zoeken wij?

 

 1. LITERATUUR : Geef de naam van de Noord Afrikaanse cavaleristen, die dienden in het Franse leger. Uiteraard onder leiding van Franse officieren. De term is oorspronkelijk afkomstig uit het Ottomaanse rijk, waar het ongeveer het equivalent van onze middeleeuwse ridders is. Een roman van Pierre Loti uit 1882 heeft dezelfde titel.

 

 

 1. RECLAME : Je kan je radio niet openzetten of daar zijn ze: de publi’s voor het nieuws. De meest intrigerende tijdens de maand maart was deze: in een dorpje van goed 1000 zielen kopen op 25 oktober 2003 32 inwoners apart van elkaar dezelfde wagen. Wat is hier aan de hand?… Tot zover de spot. Op de website van het automerk kom je het antwoord te weten. Twee vragen:

a. Welk merk adverteerde hiermee?

b. In welk dorp had dit (non)-event plaats?

 

 1. AARDRIJKSKUNDE: Wij bevinden ons in Australië in een mijnstadje van +/- 10.000 inwoners, in het zuidoosten van de Victoria-woestijn. Deze nederzetting langs de Stuart Highway 930 km noordwest van Adelaide is de belangrijkste opaalstad van de wereld. Wegens het extreme klimaat is de stad grotendeels onder de grond gebouwd. De plaats heette aanvankelijk Stuart Range Opal Field, maar draagt nu de veel toepasselijkere Aboriginal naam, die in onze taal zoveel als ‘Hol van de Blanke’ betekent. Geef de naam van het stadje.

 

 1. FILM: De Amerikaanse acteur wiens naam wij zoeken, werd geboren in New York in 1930. Hij verwierf enige bekendheid met zijn optreden in ‘Anatomy of a murder’ van Otto Preminger. Goed bevriend met John Cassevetes, vertolkte hij een hoofdrol in verschillende van diens films, waaronder 'Husbands', 'The killing of a Chinese bookie' en 'Opening night'. Misschien kennen wij hem nog het best van zijn rol naast Ornella Mutti in het merkwaardige ‘Tales of ordinary madness’ van Marco Ferreri. Graag zijn naam.

 

 1. CULINAIR: De vrucht die we zoeken is ook bekend als wilde of harige lychee, en de naam is afgeleid van het Maleisische woord voor “haar”. Ze wordt vaak gebruikt in de Indonesische, Thaise en Chinese keuken. Graag haar exotische naam ?

 

9.    SCHAATSEN : Op de wereldkampioenschappen schaatsen allround dit jaar in Hamar konden de Nederlandse heren en Duitse dames hun jarenlange dominantie in deze specialiteit niet bevestigen. Wie waren dan wel de verrassende nieuwe wereldkampioenen  a) bij de mannen en b) bij de vrouwen?

 

 1. ACTUA : Dat Minister Flahaut een straffe uitspraak niet uit de weg gaat, is al langer gekend. Met zijn benoemingspolitiek is het zo mogelijk nog erger gesteld. Met de aanduiding van het hoofd van het brandwondencentrum van Neder-over-Heembeek is het hek helemaal van de dam. Hoewel vrijgesproken van medische fouten, wil zowat iedereen het ontslag van de dokter/manager in kwestie. Hoe heet hij ook weer ?

 

 1. MUZIEK : We beginnen traditiegetrouw met klassieke muziek. Je krijgt twee fragmenten en wij vragen de naam van de twee componisten.  

 

 

 

 

 

RONDE 2

 

 

GLOBO ‘Zeilvaart’

 

A. Wat is de naam van het lopend touwwerk aan het einde van de ra bij grote zeilschepen. De touwen dienen om de ra rond te draaien om hem in de juiste positie te stellen, zodat de zeilen maximaal wind kunnen vangen. Wanneer de ra in de juiste positie staat, worden deze touwen vastgezet op nagelbanken met houten of metalen pinnen.

 

B. Wanneer een groot zeilschip van koers wil veranderen, kan dit op de meest efficiënte manier gebeuren door te 'wenden', een manoever waarbij men de voorsteven door de windrichting brengt, dus tegen de wind indraait en dan op de nieuwe koers verder vaart. Bij zwaar weer is dit te gevaarlijk en doet men precies het omgekeerde: men draait van de wind weg en brengt het achtersteven door de windrichting. Hoe heet dit manoever?

 

C. Het type zeilschip dat wij zoeken ontstond in de 18de eeuw en kende zijn glorieperiode in de 19de eeuw. Het schip heeft doorgaans 3 masten maar er zijn er in de 20ste eeuw zelfs met 6 gebouwd. Alleen de voorste mast is vierkant getuigd, en de andere langsscheeps. Hierin verschilt het schip van de bark, waar alleen de achterste mast langsscheeps is getuigd. Ons voormalig schoolschip 'mercator' is een zeer fraai voorbeeld van dit scheepstype. Welk?

 

 

2.1.         ASTRONOMIE : Het is na Betelgeuze de belangrijkste ster uit het sterrenbeeld Orion. Het is een zeer heldere blauwe superreus op ca. 300 lichtjaren van ons verwijderd. De diameter is 116 keer die van onze zon. De Arabische naam betekent in onze taal ‘voet van de reus’. Welke ster zoeken wij?

 

2.2.         GESCHIEDENIS : Deze Turkse sultan regeerde van 1355 tot 1389. Hij was een groot veldheer die voortdurend probeerde om zijn rijk uit te breiden. Onder zijn bewind werd het beroemde Janitsarenkorps opgericht. In het westen vocht hij tegen de Serven en de Bulgaren. De belangrijkste slag leverde hij in Kosovo Polje, waar hij de Servische prins Lazar versloeg. Een onverdeeld succes werd het echter niet, want zowel Lazar als onze sultan sneuvelden in de slag. Zijn naam graag.

 

2.3.         ZWEMMEN : Geef de naam van de eerste vrouw die het Kanaal overzwom. De stunt lukte bij haar tweede poging op 6 augustus 1926. De overtocht duurde 14,5 uur en daarmee was ze ruim 2 uur sneller dan de tot dan toe snelste man. De geschiedenis wil dat, toen ze bij Kingsdown aan land kwam, ze werd opgewacht door een Britse immigratieofficier die prompt haar paspoort vroeg. Onze dame was natuurlijk niet de eerste de beste: op de Olympische Spelen van 1924 behaalde zij 2 maal brons individueel en goud in de 4 maal 100 meter. Geef de naam van deze vrouw die enkele maanden geleden overleed.

 

 

2.4.         FLORA : wij zijn op zoek naar twee planten.

a.  de Latijnse naam van deze plant is Geranium, niet te verwarren met onze tuingeranium die eigenlijk een pelargonium is. Er bestaan wereldwijd 400 soorten, waarvan er een tiental bij ons voorkomen. Ze worden ongeveer 50 cm hoog, hebben ronde, diep ingesneden bladeren  en paarse bloemen. De vrucht is gesnaveld en daar dankt de plant zijn naam aan. Welke ?

 

b. Klimplant uit de subtropische gebieden van Centraal en Zuid-Amerika, die tot anderhalve meter hoog kan worden. In het middellandse zeegebied worden ze massaal aangeplant. De bessen worden gebruikt in de fijne keuken en de bloemknopjes worden op grote schaal voor consumptie geoogst. De bloemknopjes hebben dezelfde naam als de plant. Welke ?

 

 

2.5.         ARCHEOLOGIE : Vele van de belangrijkste oud-Romeinse archeologische sites vindt men in Noord-Afrika. De stad die wij zoeken ligt aan de Libische kust, was aanvankelijk een Punische nederzetting, later veroverd door de Romeinen. Onder leiding van de Britse archeologe Kathleen Kennyon werden er onder meer een forum uit de 1e eeuw na C., en een theater uit de 2e eeuw na C., waarvan enkele foto's op de kopie, opgegraven. Dit theater was één van de grootste van Romeins Afrika. Welke stad zoeken wij?

 

 

2.6.         FILM : Graag de naam van het Britse productiehuis waarvan de studio's zich bevinden in Bristol en dat zowel de films van 'Wallace and Gromit' en 'Chicken Run' als videoclips zoals Sledgehammer van Peter Gabriel maakte.

 

 

2.7.         ANTIEK : We zoeken een woord van 5 letters waarmee men een legering van overwegend zink met aluminium, koper of magnesium aanduidt. De term wordt courant gebruikt in de antiek- en brocantehandel, aangezien de goedkope legering vaak gebruikt werd bij de massaproductie van beelden en gietstukken, ter vervanging van het duurdere brons en tombak.

 

 

2.8.         LITERATUUR : Deze zwarte Amerikaanse schrijfster werd geboren in 1928 en heeft haar roots in Ghana. Haar grotendeels autobiografische romans beschrijven het harde leven van de Afro-Amerikanen in een vijandige blanke gemeenschap. Enkele van haar bekende werken zijn: ‘Ik weet waarom gekooide vogels zingen’, ‘Dansen om het bestaan’, ‘Zingen en swingen’,  ‘Het hart van een vrouw’ en ‘Een lange reis naar huis’. 

Het door haar geschreven gedicht 'Bij het gloren van de dag' werd door haarzelf voorgedragen tijdens de inauguratie van Bill Clinton als president van de USA. Graag haar naam.

 

 

2.9.         GESCHIEDENIS : Tijdens de tweede wereldoorlog deserteerden zowat 40.000 Amerikaanse G.I.'s. Hiervan kwamen er 2864 voor de krijgsraad en  werden er 44 ter dood veroordeeld. Slechts één werd geëxecuteerd. Dit gebeurde in Sainte-Marie-aux-Mines. Wie was deze onfortuinlijke 24-jarige jeugdcrimineel?

 

 

2.10.   TELEVISIE : TV1 verdient zo nu en dan een Oscar voor vrouwvriendelijkheid. In twee van haar politieseries waren de rollen van hoofdcommissaris telkens weggelegd voor vrouwen. Dubbele vraag : a) wie speelt in ‘Witse’ de rol van hoofdcommissaris Ilse Van de Casteele en b) hoe heette het personage dat in de serie ‘Flikken’ door Katelijne Verbeke met verve werd neergezet ?

 

 

2.11.   MUZIEK : Twee fragmenten uit de jaren zestig. De twee groepen komen beide uit Londen. De twee fragmenten komen uit 1965, werden door één en dezelfde man geproducet en hebben dezelfde B-kant nl. Bald headed woman. Op a) hoor je de eerste hit van een toch wel bekend groepje en de song op b) werd nummer 1 in Liechtenstein. Welke groepen ?

 

 

 

RONDE 3

 

GLOBO ‘Short people’  

 

A.  Aanvankelijk waren het pygmeeën, door Willie Wonka geïmporteerd uit het diepe hart van de Afrikaanse jungle om in zijn chocoladefabriek te werken. Later werden ze vervangen door politiek meer correcte blanke dwergen. Weet u nog met welke naam ze door Roald Dahl werden bedacht?

 

B.  We zoeken de naam van een in 2001 op 99-jarige leeftijd overleden Nederlands antropoloog en ontdekkingsreiziger die bekendheid verwierf met bestsellers als “Kampvuren langs den evenaar” uit 1940 en “Pygmeeën : Vijfentwintig jaar dwergenonderzoek in Equatoriaal Afrika” uit 1953. Wie ?

 

C.  Geef de naam van het woud in Congo waar de pygmeevolkeren leven die men aanduidt met de namen Bambuti, Twides, Aka en Efe.

 

 

3.1. KUNST : ‘SELF’ noemde de schepper zijn creatie, die u op de kopie ziet. Hij vervaardigde het door 4 ½ liter van zijn eigen bloed af te tappen en dit vervolgens over te gieten en te bevriezen in zijn beeltenis. ‘SELF’ hield echter jammerlijk op te bestaan als kunstwerk, toen een onderhoudswerkman in de SAATCHI GALERY in Londen per vergissing de stekker van de vriesinstallatie uittrok. Geef ons toch maar de naam van de Britse vervaardiger van dit merkwaardige werk.

 

3.2. JAARTAL : Op 17 maart gebruikt Irak gifgas in het Koerdische stadje Halabja : er vallen 5000 doden.

In mei wordt Mitterand herkozen als president en treedt het achtste kabinet Martens aan.

In juli ontploft het boorplatform Piper Alfa en in augustus botsen de Frecce Tricolore tijdens een vliegshow in Ramstein. September is de maand waarin de strijd om de Generale zich afspeelt, waarbij Carlo De Benedetti het onderspit delft.

Naguib Mahfoez krijgt de Nobelprijs literatuur. De voornaamste Oscars gaan naar ‘Rain Man’ en de Belgische zomerhit is ’Dirty Diana’ van Michael Jackson.

 

3.3. FILM : In het opmerkelijke ‘Buongiorno Notte’, een politieke thriller over de ontvoering van Aldo Moro door de Brigate Rossi, wordt voornamelijk de ambigue relatie tussen de vier jonge gijzelnemers en de bejaarde gegijzelde politicus behandeld.

Het is de recentste film van de 65-jarige Italiaanse scenarist-regisseur die reeds 40 jaar lang eigenzinnige linkse rebelse, maatschappijkritische films uitbrengt. Enkele andere films: ‘Pugni in tasca’ uit 1965, ‘Nel nome del padre’ uit 1972, ‘Il diavolo in corpo’ uit 1985 en ‘L’ora de la religione’ uit 2001

 

3.4. ATLETIEK : We zoeken de atlete die als eerste de 7000 punten barrièrre sloopte in de zevenkamp. Ze deed dit in 1986 op de Goodwill Games in Moskou en verbeterde met haar 7148 punten uiteraard het bestaande wereldrecord. Wie?

 

3.5. LITERATUUR : Een aantal film- en romanfiguren bedienen zich van dubbele namen. Zo is Zorro in het dagelijks leven Don Diego de la Vega, Batman is Bruce Wayne en Superman Clark Kent.

Wij vragen u de naam van Tarzan, en zijn met Lord Greystoke niet tevreden. Hoe stond Tarzan volgens Edgar Rice-Burroughs in het geboorteregister ingeschreven?

 

3.6. TV : Deze Vlaamse actrice kreeg de laatste maanden nogal wat tv-play. Zij was:

Patricia Muyshondt uit Asse in ‘Hoe Zo’

Martine Lambeaux in ‘Sedes en Belli’

Agnes in ‘Nefast voor de feestvreugde’

Kerien van Petrick en Jehan

 

3.7. AARDRIJKSKUNDE : De rivier die wij zoeken is +/- 300 km lang en ontspringt op de hellingen van de Cotopaxi in Ecuador. De rivier stroomt aanvankelijk naar het noorden en bevloeit Quito; daarna buigt hij af naar het noordwesten en mondt uit in de Stille Oceaan, bij een stad met dezelfde naam, die tevens hoofdstad is van de gelijknamige provincie.

 

3.8. WETENSCHAP : We zoeken een Engels natuurkundige (1897-1967). Hij was het prototype van de verstrooide professor. Hij begon zijn carrière in een elektrische centrale. Hij studeerde af in Cambridge onder Rutherford en werd in zijn onderzoeksteam opgenomen. Hij werkte er aan het project kernsplijting en had een groot aandeel in de ontwikkeling van de radar. Met zijn assistent Ernest Walton ontwierp hij de deeltjesversneller, die het in 1932 mogelijk maakt een kernsplijting tot stand te brengen. In 1951 deelde hij de Nobelprijs met zijn vriend Walton. Wie?

 

3.9. STRIPS : Op de kopie zie je 2 covers van bekende Vlaamse stripreeksen; Geef de titel van beide albums. De Nero komt uit 1997, de Sus en Wis uit 2001.

 

3.10. RADIO : Het populairste programma op Radio 1 is ontegensprekelijk ‘Jongens & Wetenschap’. Dagelijks houden Koen en Sven ons twee uur bezig met al dan niet wetenschappelijke wetenswaardigheden. Maar de jongens hebben af en toe ook recht op rust en dus worden ze tijdens de schoolvakanties (zoals afgelopen paasverlof) vervangen. Geef ons op a) de naam van dat vervangprogramma en de b) de naam van de presentatrice.

 

3.11. MUZIEK : De twee fragmenten zijn afkomstig uit de Seventies. De zanger op a) werd in 1949 geboren  en was onder meer lid van Rockpile voor hij in 1976 op de solotour ging. Je hoort een van zijn eerste singles. De groep op b) komt uit Boston en kende zijn grootste successen in 1981/82. Hier hoor je een hitje uit 1973, dat qua stijl totaal verschillend is met hun tachtiger jaren werk.

 

 

RONDE 4

 

GLOBO ‘Indianen’

 

A. Het zijn bovennatuurlijke wezens bij de Pueblovolkeren, meer dan 200 in getal. Ze zorgen als bemiddelaars met de goden voor regen en vruchtbaarheid. Als beschermers van de moraal manen zij mensen aan om zich te houden aan de maatschappelijke normen. Op feesten ter hunner ere worden zij uitgebeeld door  mensen met maskers en houten poppen.

 

B. De indianen uit het noordoosten van Amerika gebruikten cilindrische witte en paarse kralen van zeeschelpen, die zij tot kettingen en gordels verwerkten. Deze kralen werden ook gebruikt als betaalmiddel en de gordels en kettingen werden geïntegreerd in de riten van de stammen. Wat is de naam van dergelijke kralen, waarmee talrijke opperhoofden werden afgebeeld op foto’s en schilderijen

 

C. in 1890 vond het bloedbad bij Wounded Knee plaats. Aanleiding waren de zogenaamde Ghost Dances die door de Paiute indiaan Wovoka waren geïntroduceerd, en die door vele stammen werden overgenomen. Toen een Sioux kamp door het Amerikaanse leger op wapens werd doorzocht gaf een ongelukkig schot aanleiding tot een slachtpartij waarbij 150 indianen werden gedood, waaronder ook het opperhoofd. Geef zijn naam.

 

 

4.1.        VARIA : Toen Lady Godiva haar echtgenoot vroeg om de belastingen voor de inwoners van Coventry te verlagen, beloofde hij dit te doen op voorwaarde dat zij naakt door de stad zou rijden. Zij deed dit inderdaad, enkel bedekt door haar lange haren. Preuts als ze was had zij wel aan de inwoners bevolen om hun deuren en ramen te sluiten. Maar zoals steeds was er iemand, in casu een kleermaker die er niet kon aan weerstaan om naar buiten te kijken. Voor straf blind werd hij blind. Welke naam gaf de legende aan deze nieuwsgierige figuur?

 

4.2.        TOERISME : In Noorwegen, zich uitstrekkend deels over de districten Telemark, Buskerud en Gogaland bevindt zich Europa’s grootste hoogvlakte, zowat 6500 km². Een groot gedeelte ervan vormt Noorwegen’s grootste nationaal park, met dezelfde naam. Geef ons de naam van dit prachtige gebied met ijsmeren, gletsjers, zeldzame fauna en flora en doorsneden door fjorden, waarvan één eveneens dezelfde naam draagt.

 

4.3.        GESCHIEDENIS : Wij vragen u de naam van één van de belangrijkste staatslieden uit de Japanse geschiedenis. Hij leefde van +/- 1540 tot 1598. Aanvankelijk was hij bestemd om monnik te worden, doch op 15-jarige leeftijd stelde hij zich ten dienste van een krijgsheer. Hij slaagde erin op te klimmen tot de hoogste hiërarchische kringen en verenigde de Japanse krijgsheren. Met de ambitie om heel Oost Azië te veroveren, begon hij in 1592 met de verovering van Korea, doch hij werd gestopt aan de Chinese grens. In 1598 ondernam hij met een leger van 100.000 man een tweede poging om China binnen te vallen. Hij leed echter de nederlaag, werd ziek en overleed datzelfde jaar.

 

 

4.4.        TELEVISIE :

 1. Washington DC is het decor voor een politiereeks, opgebouwd rond de figuur van hoofdcommissaris Jack Mannion. Craig T. Nelson speelt hierin de hoofdrol.
 2. Harde, brutale flikkenserie die L.A. als achtergrond heeft en waarin de corrupte detective Vic Mackey met zijn Strike team steevast de strijd aanbindt met de lokale mafia. De hoofdrol wordt hierin vertolkt door Michael Chiklis.

 

4.5.        WETENSCHAP : Onlangs maakte de Hubble-telescoop een foto van 13 miljard jaar geleden. Men hoopt weldra de Big Bang zelf in beeld te krijgen. Geef de naam van de Amerikaan die het boek ‘The first 3 minutes’ schreef, met een chronologie die begint na één tienduizendste seconde. De gezochte ontving in 1979 een gedeelde Nobelprijs voor natuurkunde.

 

4.6.        KUNST : U kreeg een foto van de ‘kruisafneming’, een monumentaal schilderij, vervaardigd in de jaren 1526-1528 door Jacopo Carucci, die echter bekend is onder zijn kunstenaarsnaam, ontleend aan de Toscaanse plaats waar hij in 1494 werd geboren. Welke naam ?

 

4.7.        MEDISCH : Over het gezochte syndroom wordt zo nu en dan in de pers bericht. Wie er aan lijdt heeft de onbedwingbare neiging om geldstukken, paperclips en andere voorwerpen in te slikken, wat op de afdeling röntgendiagnostiek al voor interessante foto’s heeft gezorgd. We vragen de naam van dit syndroom, afgeleid van de Latijnse naam van een dier dat men met dit gedrag associeert.

 

4.8.        LITERATUUR : Voor deze schrijver, die leefde van 1921 tot 1989 gaan we naar het diepe zuiden, meer bepaald Sicilië. Zoals te verwachten valt van een Siciliaan, legde hij zich toe op het schrijven van voornamelijk misdaadverhalen die tot de klassiekers van de Italiaanse literatuur worden gerekend. Enkele van zijn werken zijn:

·         Dag van de uil

·         Het uitstapje naar Tindari

·         De ridder en de dood

·         Candido (een historische roman)

 

4.9.        ATLETIEK : Hadden de Nederlanders met Fanny Blankers Koen hun vliegende huismoeder, de Amerikanen hadden in die tijd een vaulting vicar of vliegende dominee. De clergyman bekwaamde zich in zijn vrije tijd in het polsstokspringen. Bij zijn eerste deelname aan de Olympische spelen in 1948 behaalde hij brons. In 1952 in Helsinki en in 1956 in Melbourne won hij goud. Tot op heden blijft hij de enige polsstokspringer die 2 maal goud kon winnen op de olympische spelen.

 

4.10.   WISKUNDE : Hoe noemt men in de meetkunde de rechten die vertrekkende vanuit de hoekpunten van bv. een driehoek deze hoeken doormidden delen ?

 

4.11.   MUZIEK : Voor de jaren tachtig zoeken we een hard-rock formatie en een singer-songwriter. A) Groep uit Harrisburg, Pennsylvania met als drijvende krachten leadzanger Bret Michaels en gitarist C.C. Deville. Hadden tussen 1987 en 1990 acht grote hits in de States. Je hoort hun enige nummer 1. Op b) hoor je het catchy hitje uit 1981 van de dame in kwestie, en daar bleef het bij.

 

 

RONDE 5

 

GLOBO ‘Mythologie – midden oosten’

 

A.  Geef de naam van het Soemerische equivalent van Noach, bij wie Gilgamesh te rade ging om de onsterfelijkheid te bereiken.

 

B.  Hij is de Babylonische god van de hemel. Samen met Ea en Enlil vormt hij de triade der grote goden, doch hij is de oppergod. De goden vluchten naar hem toe wanneer de zondvloed de aarde overspoelt. Hij is de god van de stad Oeroek, maar had ook tempels in Deir, Assur en Adad.

 

C.  Zoals de brug Bifrost in de Noorse mythologie kent ook de Perzische mythologie zo'n exemplaar. In de Zendavesta wordt er verteld over een brug die de mensen moeten oversteken nadat zij gestorven zijn, om het hiernamaals te bereiken. De opdracht is niet voor iedereen gelijk, want voor de rechtvaardigen is de brug negen lanslengten breed, maar voor de boosdoeners is ze zo smal als een scheermes.

 

 

5.1.        AARDRIJKSKUNDE : In de monding van de Loire ligt een klein eiland. Hier bouwden de Vikingen in 843 voor het eerst een nederzetting om te overwinteren in Westeuropa. Vanaf het eiland controleerden zij de handel over het hele gebied en het was tevens hun uitvalsbasis voor plundertochten tot in het Middellandse zeegebied. Welk eiland?

 

5.2.            LITERATUUR : Tien jaar is het nu geleden dat in Rwanda een nooit geziene genocide honderdduizenden slachtoffers maakte. Een Canadees journalist die begin jaren negentig in Kigali aankwam om er te helpen bij het opstarten van een televisiezender, raakte ongewild diep betrokken bij die gebeurtenissen. Zijn belevenissen en vooral die van de mensen rondom hem, schreef hij neer in een aangrijpende en schokkende roman. Graag de titel van dit boek van Gil Courtemanche, één der blikvangers van de laatste boekenbeurs.

 

5.3.        RELIGIE/MODE : In de bijbel staat voor de Orthodoxe Joden een verbod inzake de haardracht nl. ‘Gij moogt aan uw hoofdhaar geen ronde rand knippen’. Om die reden dragen de mannelijke Orthodoxe Joden de karakteristieke oorlokken. Toch is deze mode pas in de 16e eeuw ontstaan want er zijn nergens aanwijzingen dat de oude Israelieten ze droegen. Naam van deze lokken?

 

5.4.        TAAL : We zoeken een woord van vier letters met volgende betekenissen : a) een touw of ketting waaraan een koe aan een paaltje wordt vastgelegd om langs de kant van de weg te grazen, b) een malle manier van doen en c) een geneeswijze. Fonetisch is het ook nog een onderdeel van een sportwedstrijd. Welk woord ?

 

5.5.                    PSYCHOLOGIE : Geef de naam van de tot Amerikaan genaturaliseerde psycholoog die, voortbordurend op Freud en Marx, in 1941 het boek "Angst voor vrijheid" publiceerde. Hierin betoogt hij dat mensen zich veeleer in een totalitair avontuur zullen storten dan hun persoonlijke verantwoordelijkheid op te nemen en aldus hun vrijheid te realiseren.

 

5.6.                    ARCHITECTUUR : Geef de naam van de architect van het imposante Londense Museum of Natural History: een gebouw in Romaanse stijl met een façade die zich meer dan 200 meter langsheen Cromwell Road uitstrekt. Het gebouw werd geopend in 1881 en was toen erg innoverend: een constructie van gietijzer, staal en beton, grotendeels bezet met terracottategels met reliëfs van planten en dieren.

 

5.7.                    FILM : Cultschrijver Charles Bukowski leverde stof voor heel wat films. In 1987 verfilmde Barbet SCHROEDER een autobiografisch werk. Mickey Rourcke had geen moeite met de rol van drankzuchtige macho-schrijver en Faye Dunaway gaf hem aardig repliek. De titel van de film.

 

5.8.                    TOERISME : In de Oostkantons, op enkele kilometers van Aken, ligt een dorp dat van de 15e tot de 18e eeuw het belangrijkste centrum voor de productie van steengoed was. Dit steengoed - o.a. de bekende baardmankruiken - wordt verwoed verzameld, wat uiteraard de prijzen de hoogte injaagt. In de middeleeuwse "Wasserburg" kunt u er momenteel het pottenbakkerijmuseum bezoeken. Geef de naam van het dorp.

 

5.9.                    CULINAIR : Verwen jezelf eens met wat nieuws op de voedselmarkt. Zo kan je sinds kort genieten van een nieuw soort zwarte tomaat, die wat zoeter is dan zijn ordinaire soortgenoot en kan je het doorspoelen met een ietwat exclusief en duurder mineraalwater, dat bij nader inzien gewoon kraantjeswater blijkt te zijn. Geef ons:

a)          de naam van de nieuwe zwarte tomaat

b)          het door Coca Cola in Engeland op de markt gebrachte kraantjeswater.

 

5.10.          BIJOUTERIE : Op de kopie zie je de afbeelding van een halssnoer dat niet echt op maat van ons budget gemaakt werd. Het werd in 1928 ontworpen door Cartier, op bestelling van een Indische maharadja, Sir Bhupinder Singh. Het bevat 2930 diamanten en is zo’n slordige 25 miljoen dollar waard. In 1948 verdween het op mysterieuze wijze, om vijftig jaar later in Londen weer op te duiken. Thans is het gerestaureerde art deco stuk terug eigendom van Cartier. Het collier is bekend onder de naam van de landstreek waar de maharadja regeerde : het … necklace. Graag de naam van die streek.

 

5.11.          MUZIEK : We zijn terug bij de klassieke muziek. Vanwege de grote bekendheid van de werken, enkel deze tip : de gezochte componisten zijn beide geboren in de 19de eeuw en hebben 40 jaar te samen op de aardkloot rondgelopen. Hun namen ? (a. Espana – b. de Vuurdans)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 6

 

 

GLOBO ‘Londense stadions’

 

 1. We zoeken het rugby equivalent van het vroegere Wembley, een stadion met 75000 zitjes in het stadsdeel Richmond. Het is hier dat het Engelse nationale rugbyteam haar thuismatchen in o.m. het zeslandentornooi speelt. Op 23 mei wordt hier de door Heineken gesponsorde Rugby Cup Final gehouden.

 

 1. Wat is de naam van de club, die steevast aangeduid wordt als ‘home of the cricket’. Het terrein werd in 1814 aangekocht door de stichter, waarnaar het ook genoemd is. Het ligt in St. John’s Wood op wandelafstand van Baker Street en de London Mosc. Het is de thuishaven van de Marylebone Cricket Club, van het team van Middlesex en ook de Engelse nationale ploeg speelt hier haar befaamde testmatchen die meestal 5 dagen duren. Naam van de ground ?

 

 1. Dat de Londense grote drie in het voetbal hun thuismatchen spelen op Highbury, Stamford Bridge en White Heart Lane zal wel bekend zijn. Ietsje minder is allicht geweten dat Fulham in Loftus Road en Charlton Athletic in The Valley aantreden. Wij zouden graag de naam van het stadion kennen, dat gelegen is aan Zampa Road en waar de club van Bob Peters, cupfinalist Millwall, zijn thuisbasis heeft.

 

 

6.1.        CARTOON: In Focus Knack vindt men wekelijks een illustratie van ene KARL. Geef zijn familienaam.

 

6.2.        FILM : Deze Franse actrice, geboren in 1971, vertolkte een belangrijke rol in o.a. ‘Je rentre à la maison’ van Manuel De Olivera naast Catherine Deneuve en Michel Piccoli, ‘Carnaval’ van Theo Vincent, ‘La Captive’ van Chantal Akermann en ‘Sade’ van Benoit Jacquot. Voor haar vertolking in ‘Stupeurs et tremblements’ van Alain Corneau, naar de roman van Amélie Nothomb kreeg ze dit jaar de Franse CESAR voor de beste vrouwelijke vertolking.

 

6.3.        FAUNA : Het op de kopie afgebeelde roofdier komt zowat overal ter wereld voor. Het kan tot 60 cm groot worden en voedt zich met prooidieren en vruchten. Er zijn 8 soorten. We zijn tevreden met de algemene naam.

 

6.4.        JEUGDLITERATUUR : Dat de Brodders niet opgegroeid zijn met Harry Potter boeken, zal je allicht niet verwonderen. In de late jaren 50, begin jaren 60 werd de leeshonger gestild met figuren als PIETJE BEL, ARENDSOOG en de toen nog jonge RODE RIDDER. Ander verplicht leesvoer waren de avonturen van oorlogsveteraan BIGGLES en het detectivewerk van BOB MORANE. Wij zoeken voor:

a)    de schrijver van de BIGGLES-verhalen

b)    de geestelijke vader van BOB MORANE.

 

6.5.        AARDRIJKSKUNDE : 0ngeveer 25 km ten noorden van Eilat bevindt zich een natuurreservaat van +/-60 km² .Het is een grote vlakte, omgeven door bergen en hier zouden zich de befaamde kopermijnen van koning Salomo bevonden hebben. Kenmerkend zijn de door de wind en erosie uitgesleten rotsformaties, de zgn. ‘Zuilen van Salomo’.

 

6.6.        KUNST : Graag de naam van de beeldhouwster – keramiste, geboren in Gent in 1921 en nog steeds actief, waarvan een karakteristiek werk op de kopie.

 

6.7.        GESCHIEDENIS : Amerikaans staatsman (1808-1875). Van 1853 tot 1857 was hij gouverneur van Tennessee en van 1857 tot 1862 senator. Hij was de enige senator uit het zuiden die tijdens de burgeroorlog trouw bleef aan de Unie. In 1865 bracht hij het zelfs tot president. In 1867 werd hij in staat van beschuldiging gesteld door het congres en werd de impeachment procedure ingesteld. Hij ontsnapte met één stem aan de afzetting. In 1868 werd hij niet herverkozen.

 

6.8.        FOSSIELEN : We zoeken de verzamelnaam -letterlijk "gaatjesdragers"- van eencellige wezens behorende tot de wortelpotigen, die meestal een kalkskelet vormen en die voorkomen sinds het Cambrium. De grootte van het kalkskelet varieert van een honderdste van een millimeter tot 19 cm. Het zijn uiterst bruikbare indexfossielen, die ook als gesteentebouwer hun verdienste hebben: de Franse en Engelse krijtrotsen en het kalksteen van de Egyptische piramides bestaat grotendeels uit hun kalkskeletten.

 

6.9.        SPORT : Bij het WK duatlon lange afstand vorig jaar kon Benny van Steenlandt zijn favorietenrol ditmaal niet waarmaken. Hij moest zich, tot éénieders verbazing, tevreden stellen met de 2de plaats na een verrassend sterke Zwitser. Zijn naam ?

 

6.10.   ACTUA : Brussels onderzoeksrechter Jean-Claude Van Espen heeft weer van zich laten horen. Een drietal weken geleden heeft hij vier vroegere bankiers van het Gemeentekrediet in verdenking gesteld van schriftvervalsing. Ze zouden nl. op systematische wijze klanten geholpen hebben bij het ontduiken van erfenisrechten. Genoemd worden o.m. Roland Dumortier en Michel Bouteille. De twee anderen zijn resp. voorzitter van de raad van bestuur van Dexia en voormalig directievoorzitter van Dexia Bank België. Hun namen graag.

 

6.11.   MUZIEK : Voor de jaren negentig gaan we op zoek naar een Amerikaanse en een Engelse formatie. A) Californische five man band, rond leadzanger Whitfield Crane. Hun album ‘America’s Least Wanted’ kende heel wat succes en je hoort op a. hun versie van de Harry Chapin klassieker Cat’s in the cradle. B) Groep uit de Britse Midlands opgericht in 1989. In 1994 stonde ze in het voorprogramma van Oasis en kregen daardoor de nodige aandacht. Scoorden in 3 jaar tijd 12 top-20 hits. Hun twee recentste cd’s zijn ‘Mechanical wonder’ en ‘North Atlantic Drift’. Het fragment komt hun meest verkochte cd uit 1996. Welke groepen ?

 

 

 

RONDE 7

 

GLOBO ‘Bieren’

 

a.  Geef de naam van de Amerikaanse professor en bierpionier die in de jaren ’70 het befaamde biersmaakwiel ontwikkelde. Voor de geïnteresseerden: 14 niet-Kantiaanse categorieën worden onderverdeeld in 44 smaken.

 

b.  Geef de naam van de organische verbindingen die ontstaan bij de inwerking van een zuur op een alcohol. In bieren van hoge goesting zorgen ze voor een fruitig of aan bloemen herinnerend boeket. Voorbeeld: een Rochefort 10.

 

c. In 1853 begon een firma die ketels voor brouwerijen maakte in Jupille - toen nog een dorpje- zelf bier te brouwen. Aanvankelijk produceerde men vooral tafelbieren. Rond 1960 lanceerde de brouwerij een pils, die eerst Extra Pils heette en later de naam Jupiler kreeg. Graag kregen we de naam van de familie die de brouwerij oprichtte.

 

 

7.1.        FOTOGRAFIE : U kreeg enkele afbeeldingen van foto’s genomen door de man die wordt beschouwd als dé fotograaf van de ‘native american indians’. Geboren in 1869 in Wisconsin, als zoon van een predikant , knutselt hij als adolescent zelf zijn eerste fototoestel in elkaar. Tussen 1895 en 1930 bezocht hij 80 indianenstammen, maakte 40.000 foto’s en registreerde hij ook klankopnames van hun taal en muziek. Wie?

 

7.2.        MODE : "His shoes are better than sex, more important, they last longer too" aldus Madonna, en zij kan het natuurlijk weten. Ook Kylie Minogue en Angelina Jolie zijn er wild van. Let op: het gaat nog altijd over schoenen. Om in de schoenen te kunnen, doen sommige gewone stervelingen beroep op cosmetische chirurgie: het verwijderen van een paar teenkootjes bijvoorbeeld. Als u de voornaam van de ontwerper kent, kent u de naam van de schoenen.

 

7.3.        POLITIEK : Als ouder moet je het bij ons een mislukking vinden indien geen van je kinderen het tot minister brengt, met zoveel zijn ze. Zuiniger springen we echter om met staatssecretarissen : zo zijn er thans maar zes. A) Wie is staatssecretaris voor de informatisering van de Staat en b) wie is staatssecretaris voor Europese zaken ?

 

7.4.        LITERATUUR : Wij zoeken een Kroatisch schrijver die leefde van 1893 tot 1981. Hij is een meester in het beschrijven van de ontbindingsverschijnselen, zowel op sociaal als individueel vlak. Zijn romans spelen zich hoofdzakelijk af in en ten tijde van de Donau monarchie.

Enkele werken :     

·         De kroatische god Mars (1922)

·                   De terugkeer van Filip Latinovic

·         Op de rand van het verstand

·         Kinderjaren in Agram (1942)

         

7.5.        AARDRIJKSKUNDE : Met ruim 100 miljoen inwoners is deze Chinese provincie de volkrijkste van het land. De provincie heeft een oppervlakte van ruim 700.000 km² en ligt vrij centraal. In het westen grenst zij aan Tibet. Het is een zeer rijk gebied voor allerhande vogels maar de provincie is uniek door de uitgestrekte bamboewouden waarin de Pandabeer voorkomt.

 

7.6.        WETENSCHAP : Geef de naam van het echtpaar dat na een leven gewijd aan de vulkanologie in 1991 om het leven kwam in een pyroklastische stroom op de Japanse Mount Unzen. In totaal filmden ze 135 uitbarstingen. Haar familienaam was Konrad, wij vragen zijn familienaam.

 

7.7.        TENNIS : Kim Clijsters speelde tot nu toe 4 grandslamfinales en kon er geen enkele winnen. Slechts twee speelsters deden haar dit voor. De Australische Jan Lehane verloor van 1960 tot 1963 4 jaar na mekaar van Margaret Smith op de Australian Open. Iets recenter was het verlies van een Oost-Europese speelster: 2 maal de finale op de Australian Open: in 1984 tegen Chris Evert en in 1989 tegen Steffi Graf en 2 maal de US-open in 1986 tegen Martina Navratilova en in 1993 tegen Steffi Graf. In haar lange carrière won de dame in kwestie wel 9 grandslam titels in het damesdubbel en 5 in het gemengd dubbel.

 

7.8.        MEDISCH : We zoeken een erfelijke afwijking van het bindweefsel, die zich manifesteert aan het skelet, het hart en de ogen. Iemand die aan het gezochte syndroom lijdt, is vaak opvallend lang en heeft overbeweeglijke gewrichten. Hij heeft vaak een afwijking aan de aorta en slecht werkende hartkleppen. Er treedt bovendien bijziendheid op en verhoogde oogdruk. Welk syndroom, allicht bekend bij lezers van ASPE, wordt hierboven omschreven.

 

7.9.        KUNST : Op de fotokopie een schilderij getiteld ‘Airstream’, een typisch en trouwens het bekendste werk van een in 1928 in Californië geboren kunstenaar. Als vertegenwoordiger van het hyperrealisme maakte hij glimmende afbeeldingen van de banale snelwegcultuur en massa- producten, auto’s, caravans, interieurs van wegrestaurants. Zijn naam.

 

7.10.          VARIA : Het was het motto van Montaigne. Vandaag kennen we het als een collectie didactische werkjes die bij de Presses Universitaires de France verschijnen. Sedert 1941 publiceerden ze duizenden titels, vertaald in 43 talen, met een totale oplage van meer dan 160 miljoen exemplaren. Geef de naam waaronder deze werkjes verschijnen, of geef het motto.

 

7.11.          MUZIEK : In deze ronde willen we je kort laten kennismaken met twee revelaties uit 2003. Op a. hoor je de titeltrack van een jazz album waarvan er intussen reeds meer dan 1 miljoen verkocht zijn en op b. kan je genieten van de glasheldere stem van een Nieuw Zeelandse schone, die haar cd ‘Pure’ al meer dan 750.000 maal over de toonbank zag gaan. Graag beider namen. 

 

 

 

ZUID-AFRIKA RONDE

 

 

GESCHIEDENIS : In 1877 werd de jonge Zuid-Afrikaanse republiek door de Engelsen geannexeerd. Onderhandelingen hierover leidden tot niets en  de eerste vrijheidsoorlog van de Boeren tegen de Engelsen begon in december 1880 met de slag bij Bronkhorstspruit. Het tweede treffen vond plaats op 26 februari 1881 en de Boeren behaalden opnieuw een klinkende overwinning. Om de schaal van het incident even te illustreren : de Boeren verloren twee manschappen, de Engelsen 92 man. Onder welke naam staat deze veldslag bekend ?

 

 

LITERATUUR : Zuid-Afrikaans schrijver (1897-1976). Hij bracht zijn jeugd door in Europa en vertrok daarna naar Zuid-Afrika en de VS. Zijn bekendste werk is ‘Turning wheels’ uit 1937, waarin hij de exodus van de boeren beschrijft. Ander werk : ‘Hill of doves’ uit 1941 en ‘Rags of glory’ uit 1963. Zijn naam ?

 

 

CULINARIA : Naar dit gerecht wordt nogal eens gerefereerd als nationaal gerecht. Wij haalden het uit Joop Braakhekke’s ‘Kookgek op safari’ : week een snee brood in melk, vermeng het gemalen vlees met het fijngemaakte brood, voeg er ui, knoflook, specerijen, kerriepoeder, citroensap, rozijnen, amandelen en chutney aan toe. Doe dit mengsel in een grote ovenschaal. Klop de eieren los met de rest van de melk en giet dit over mengsel. Bak het geheel gedurende 45 minuten in een oven van 180°C. Graag de naam van deze kruidige ovenschotel.

 

STAATKUNDIG : a) Als je landt in Johannesburg valt het allicht op dat de nummerplaten van de auto’s veelal de letters GP bevatten. Volgens de ‘natives’ staan die voor Gangsta’s Paradise. In werkelijkheid staan ze voor de provincie waarvan Johannesburg de hoofdstad is. Welke provincie  ? b) Ga je vanuit Jo-burg naar het Krugerpark, via de zuidkant, dan doe je dat doorheen de provincie Mpumalanga. Uitvalsbasis voor de obligate safari is veelal de hoofdstad van die provincie, van waaruit je ook de canyons van de Blijderivier, de potholes, God’s Window en de Lisbon- en de Berlin Falls kan bezoeken. Naam van deze stad ?

 

FLORA : a) Plant die voorkomt in de wouden en bergen van Zuid-Afrika. Hij produceert nectar dat als voedsel dient voor vogels, bijen en zelfs kleine zoogdieren. De bloemen kunnen een doormeter van wel 20 cm hebben. Het is de nationale bloem van Zuid-Afrika. Hoe heten zowel plant als bloem ? B) Deze paradijsvogelbloem heeft bladeren die sterk op bananenbladeren lijken. Normaal is de kleur van de bloem fel oranje met blauw. Deze Zuid-Afrikaanse variëteit is echter goudgeel en heeft een voor Zuid-Afrika typische naam. Welke ?

 

KUNST : Op de fotokopie zie je een werk van een in 1953 in Kaapstad geboren kunstenares. Op dit ogenblik woont en werkt ze in Nederland. Wie ?

 

FILM : De Belgische regisseuse Marion Hänsel heeft iets met Zuid-Afrika. In 1985 won zij een Zilveren Leeuw in Venetië en verwierf meteen internationale bekendheid voor haar verfilming van de roman ‘In the heart of the country’ van Coetzee, met Trevor Howard en Jane Birkin in de hoofdrollen. In 1998 verfilmde zij een roman van weer een Zuid-Afrikaan, m.n. Damon Galgut. John Lynch speelt de rol van een ontsnapte gevangene, die een lift krijgt van een dominee, op weg naar een nieuwe standplaats. Hij doodt de dominee en neemt diens plaats in. Graag de twee filmtitels en liefst in de juiste volgorde.

 

 

TAAL : Dat het Zuid-Afrikaans een bijzonder bloemrijke taal is, mag blijken uit volgende voorbeelden : zo is een metro bij hen een moltrein, heet een topscorer daar baaspuntenmaker en is een vurig meisje een warmpatat. Geef ons voor elk één punt de juiste Nederlandse betekenis van a) maanhaar en b) padvark.

 

 

SPORT : In de Champions League werd Manchester United reeds in de achtste finales uitgeschakeld, en dat door FC Porto. De Portugezen legden daarvoor de basis in de thuiswedstrijd die ze met 2-1 wonnen. Merkwaardig is dat alle doelpunten van Zuid-Afrikaanse makelij waren. A) Wie scoorde tweemaal voor Porto en b) wie maakte de Manchester goal?

 

 

TOERISME : Als je op vakantie gaat naar Zuid-Afrika, zal je zonder twijfel overdonderd worden door de schitterende natuur. Toch heeft het land ook zijn historische monumenten. Op a) zie je een indrukwekkend gebouw in de buurt van Pretoria. Op b) staat het elegante monument dat herinnert aan de inwijking van de Hugenoten in Zuid-Afrika. Tweeledige vraag : hoe heet het gebouw op a) en in welke plaats vind je het Hugenoten Memorial ?

 

 

VOLKENKUNDE : Het noordoosten van Zuid-Afrika wordt voornamelijk bewoond door een volksstam van de Bantoe taalgroep. Zij telt ongeveer een half miljoen mensen, hoofdzakelijk sedentaire boeren, sterk gehecht aan oude mythes en tradities. Vermaard is de legendarische pythondans, waarbij een lange rij jonge vrouwen, op het ritme van inheemse instrumenten, urenlang de eindeloze kronkels van de python uitbeelden. Het gebied werd in 1973 een thuisland, maar is thans weer terug geïntegreerd in Zuid-Afrika. Welke stam ?

 

POLITIEK : We zoeken een vrijheidsstrijder/politicus, geboren in Transkei in 1942. In 1961 sloot hij aan bij de Communistische partij en kreeg een militaire opleiding in de Sovjet Unie. In 1974 werd hij lid van het ANC in ballingschap, waar hij sinds 1982 een topfunctie bekleedde. Na het opheffen van de ban op het ANC, keerde hij in 1990 naar zijn land terug, waar hij immens populair was in de townships. Een jaar later werd hij, na het afhaken van Joe Slovo, secretaris-generaal van de South African Communist Party. In 1993 werd hij door Janusz Waluz voor zijn woning vermoord. Wie ?

 

OENOLOGIE : Dat Zuid-Afrika lekkere en – niet onbelangrijk – betaalbare wijnen produceert raakt stilaan bekend. Minder bekend is allicht dat het land een eigen druivenras verbouwt. Het gaat om blauwe druiven die in 1925 voor het eerst gekweekt werden door Prof. Perold. Hij slaagde hierin door het kruisen van de rassen ‘pinot noir’ en ‘cinsaut’. Naam van deze druif ?

 

MUZIEK : We zoeken een trompettist, geboren in Johannesburg in 1939. Hij debuteerde in de band van Father Huddleston, een anti-apartheids voorvechter. In 1961 gaat hij in ballingschap in de USA, waar Harry Belafonte zich over hem ontfermde. Hij trad op in de musical ‘King Kong’ en maakte deel uit van de Graceland Tour van Paul Simon. Zijn hit uit 1987, ‘Bring him back home’ werd het lijflied op Mandela’s wereldtoer na diens vrijlating in 1992. Hierbij nog een streepje muziek uit zijn verblijf in de States.

 

 

DE EERSTE

 

 

1. Sport

 

We gaan op zoek naar twee wielrenners die als eerste voor hun land de Waalse Pijl op hun palmares konden schrijven. A) Wie deed dat als eerste Spanjaard en b) wie won deze Belgische semi-klassieker in 1988 en werd zo de eerste Duitser op de indrukwekkende erelijst.

 

 

2. Luchtvaart

 

Het waren niet alleen Noord-Amerikanen en Europeanen die geschiedenis schreven in de beginjaren van de luchtvaart. Deze Peruviaanse pionier begon met vliegen in 1910. In  datzelfde jaar kocht hij een Bleriot ééndekker waarmee hij het hoogterecord op 2568 m bracht.

Op 23 september, steeds in het zelfde jaar, vliegt hij als eerste mens over de Alpen.

Helaas kende de vlucht een dramatische afloop want onze man verongelukte bij het landen in Domodossola en overleed enkele dagen later.

Geef ons de naam van deze moedige vliegenier.

 

 

3. Film

 

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences werd opgericht in 1927 en reikt zoals wel bekend de jaarlijkse Oscars uit.

Tweeledige vraag : a) wie was de eerste voorzitter van de Academy en b) wie was de eerste niet-Amerikaan, die de bekroning voor beste acteur kreeg.

 

 

4. Nationale vlag

 

Vlaggen, vaandels en standaarden  zijn een teken van verbondenheid met legers, keizers , koningen , hertogdommen , graafschappen en andere gebiedsdelen, en dit van in de oudheid.  Sinds de middeleeuwen werden vlaggen ook gebruikt als nationale symbolen, aanvankelijk eerst op oorlogsschepen. Geef ons de naam van het land dat als eerste een nationale vlag in gebruik nam; het gebeurde omstreeks 1300.

 

 

5. Boksen

 

Deze zwaargewichtbokser leefde van 1858 tot 1918 en droeg de bijnaam “The Boston strong boy”.  Hij veroverde de wereldtitel in 1882 , toen nog met de blote vuist.

Toen in 1892 de zgn “Queensberry rules “ het gebruik van handschoenen verplichtte, was hij nog steeds titelhouder en zo werd hij de eerste zwaargewichtkampioen volgens de thans geldende regels.  Op 7 september van datzelfde jaar verloor hij zijn titel aan James Corbett na een k.o. in de 22ste ronde.   Zijn naam?

 

6. Actualiteit

 

Vorige maand werd de eerste Millennium Prize uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs bekroont een buitengewone technologische innovatie, die de levenskwaliteit van de mens rechtstreeks verbetert. Welke Brit mocht als allereerste het niet onaardige bedrag van 1 miljoen Euro in ontvangst nemen ?

 

 

7. Ruimtevaart

 

In de beginjaren van het ruimtevaart tijdperk, namen de Russen steevast een voorsprong op de Amerikanen : zo hadden de Russen als eerste een satelliet in de ruimte, hadden zij de eerste bemande vlucht en de eerste vrouw in de ruimte.

Ook de eerste ruimtewandeling staat op Sovjetnaam : deze uitstap vond plaatst op 18 maart 1965 en daarmee waren zij eens te meer de Amerikanen te vlug af, die hier pas op 3 juni van datzelfde jaar in slaagden. Geef op a) de naam van de kosmonaut en op b) die van de astronaut-ruimtewandelaar. 

 

 

8. Alpinisme.

 

Toen in 1786 de Mont Blanc werd bedwongen door Paccard en Balmat , brak er een gouden tijd aan voor het Alpinisme. Stuk voor stuk werden de Alpenreuzen bestormd.

Ook de dames bleven niet achter en het was in 1838 dat de Mont Blanc voor het eerst succesvol werd beklommen door een vrouw.  Het was destijds een hele prestatie omdat het materiaal niet vergelijkbaar was met nu en ook omdat de dames in die tijd verplicht waren om te klimmen in lange rokken. Naam van de Franse gravin die als eerste voet zette op de top van Mont Blanc?

 

 

9. Strips

 

Wat was a) de titel van het eerste Rode Ridder album en b) hoe heette het debuutalbum in de ‘Robert & Bertrand’ reeks ?

 

 

10. Wetenschap

 

Een eigenaardigheid binnen de tabel van Mendeleev, vormen de zgn. Lanthaniden of zeldzame aardmetalen. Ze zijn met z’n vijftienen, beginnen bij Lanthaan (AN 57) en eindigen met lutetium (AN 71). Het zijn zilverwitte, reactieve metalen en ze komen, in tegenstelling met wat hun naam laat vermoeden, in de aardkorst voor in grotere hoeveelheden dan bv. kwik of cadmium. Wij zoeken het meest voorkomende metaal, dat als eerste van de reeks in 1803 ontdekt werd en dat atoomnummer 58 draagt.

 

 

 

 

11. Ontdekkingsreiziger

 

Er zijn niet zoveel Belgische ontdekkingsreizigers , dus u zult ze zeker allemaal kennen. Deze Jezuïtenpater leefde van 1621 tot 1662.

In 1661 reisde hij samen met de Oostenrijkse pater John Grueber van Peking naar Lhasa waarbij hij onderweg de Grote Muur bezocht. De twee reizigers waren de eerste Europeanen die er in slaagden om Lhasa te bereiken vanuit China. Vanuit Lhasa reisde onze pater door naar Nepal en vandaar naar Agra waar hij in 1662 overleed.           

 

 

12. Nobelprijs

 

Deze Oosterijkse vredesactiviste en schrijfster leefde van 1843 tot 1914.

Zij was medeoprichtster in 1891 van de Internationale Vredesbeweging , waarvan zij ondervoorzitter was.  Grote bekendheid kreeg zij door haar anti-oorlogsroman “ Die Waffen Nieder  “ die in 1889 verscheen. In 1905 kreeg zij als eerste vrouw de Nobelprijs voor de vrede.  Toen in 1914 de vrede op was, verliet ook deze dame het aardse tranendal .

 

 

13. Scheepvaart

 

De Amerikaanse werktuigkundige Robert Fulton , uitvinder van o.a de torpedo en de onderzeeër, leidde een ware revolutie in in de scheepvaart, toen hij in 1807 het eerste stoomschip bouwde. Het schip maakte zijn eerste tocht op de Hudson en onderhield succesvol de verbinding tussen New York en Albany. Welke naam gaf Fulton aan zijn schip ?

 

 

14. Popmuziek

 

Op 4 april 1964 bezette voor het eerst ( en ook voor het laatst) één en dezelfde popgroep de eerste vijf plaatsen in de Billboard Hot 100. Die week stonden de Beatles, want daar gaat het natuurlijk over, met niet minder dan 14 nummers in die top 100. Op 5 stond ‘Please please me’, op 4 ‘I want to hold your hand’, op 3 ‘She loves you’ en op 2 ‘Twist & shout’. De nummer 1 klom die week in één ruk van 27 naar 1. Welke Lennon-Mc.Cartney song bedoelen wij ? Als tip hoort u de B-kant.

 

 

 

 

 

ALFABETRONDE

 

 

1.     Italiaans componist (1883-1926). Bekend van o.m. twee operettes, één opera (Lea), één symfonisch gedicht (Il fuoco) en zijn topwerk Serenata. Hij veroorzaakte in 1907 grote opschudding door zijn huwelijk met kroonprinses Louise van Saksen.

 

2.       Zweeds socialistisch politicus (1901-1985). Na WO II werd hij in 1946 premier van zijn land en realiseerde hij in hoge mate het idee van de sociale welvaartsstaat. Hij bleef eerste minister tot 1969, toen hij door zijn secretaris, ene Olof Palme, werd opgevolgd. Wie ?

 

3.       Spaans conquistador (1500-1579). In 1538 nam hij deel aan de expeditie naar de bovenloop van de Magdalena. Hij is voornamelijk bekend als stichter van de Colombiaanse hoofdstad Bogota. De adellijke ‘de’ van zijn familienaam geldt niet als de gezochte beginletter.

 

4.       Frans schilder (1883-1955). Zijn bekendste werken tonen huizen, kroegen en kerken van Montmartre en stammen uit zijn zgn. ‘witte periode’ (1907– 1914). Hij schilderde als therapie tegen zijn overmatige drankzucht. In 1926 ontwierp hij de decors en de kostuums voor de Ballets Russes van Diagilev. Wie ?

 

5.       Engels schrijver (1904-1986). Tot zijn bekendste romans behoren ‘Mr. Norris changes trains’ en ‘Goodbye to Berlin’ dat model stond voor de musical ‘Cabaret’.

 

6.       Amerikaans journalist en auteur (1903-1987). Hoofdthema in zijn werken is het leven van de arme blanken in het zuiden van de VS. Enkele werken : ‘God’s little acre’, ‘Say, is this the USA ?’ en ‘Tobacco Road’.

 

7.       Naar analogie met onder andere Duitsland en Rusland, had ook Japan een goed getrainde geheime politie. Geef ons de naam van de Japanse tegenhanger van de Gestapo en de KGB.

 

8.       Wat is de naam van de Belgische wedstrijdleider, die van 1987 tot 1995 verantwoordelijk was voor het goede verloop van de Grand Prix in het Formule 1 circus ?

 

9.       De musical ‘Hair’ staat op naam van een trio componisten/tekstschrijvers. Twee ervan zijn James Rado en Galt Mc.Dermott. Wie is de derde in het rijtje ?

 

10.       Stripreeks uitgegeven bij Dupuis. De serie bestaat uit 26 albums, verschenen tussen 1960 en 1985. Scenario en tekeningen zijn van Marcel Remacle. Enkele titels : Onder de kapersvlag, Zijne majesteit rebelleert en Het rode eiland. Welke reeks ?

 

11.       Plantengeslacht uit de Sleutelbloemfamilie, dat in het Latijn LYSIMACHIA heet. Op Hawaii zijn het halfheesters, elders kruidachtige planten. Bij ons komen vier soorten voor : de gewone, de moeras- en de bos… en het penningkruid. Welk geslacht ?

 

12.   Hoe noemt men in het Engels een gebeurtenis of een persoon die gedurende   enkele dagen het nieuws domineert om dan even plots voor altijd uit de media te verdwijnen ?

 

13.       Frans motorcrosser (°1972), meestal actief in de 250cc klasse. Hij haalde de laatste jaren zijn beste resultaten nochtans in de 500cc. zo werd hij in 2002 zesde in de WK eindstand en in 1999 zelfs vierde, telkens met 1 GP overwinning. Wie ?

 

14.       Amerikaans acteur (°1936). Was te zien in o.m. ‘Enemy mine’, ‘The principal’ en ‘Blue chips’. Zijn naam graag.

 

15.       We zoeken de leadzanger van het legendarische vijftal dat in jaren zestig onder de naam Manfred Mann & the Manfreds goed was voor ongeveer twintig grote hits. De gezochte nam de zangpartijen voor zijn rekening tot in 1966, toen de groep van platenfirma wisselde en hij bij zijn oude label bleef en daar nog goed was voor vier solo hits. Een fragment.

 

16.       Amerikaans wetenschapper. In 1923 kreeg hij de Nobelprijs voor fysica, maar hij is vooral bekend door de ontdekking van de kosmische straling.

 

17.       Hoe heet ook weer de organisatie van de Koerdische vrijheidsstrijders die ondermeer betrokken was bij de zgn. bevrijding van Bagdad in 2003 ?

 

18.       Afrikaanse vertegenwoordiger van de katten, die hoofdzakelijk ten zuiden van de Sahara, aan de rand van het oerwoud leeft. Kan tot 90 cm lang worden en weegt 8 à 9 kg. De gladde korte vacht is geelbruin met een opvallend patroon van grote zwarte vlekken en strepen. De rechtopstaande oren zijn zwart met in het midden een witte vlek. Welke katachtige ?

 

19.       Welke stad ontbreekt in volgend rijtje : Hamburg, Honfleur, Parijs en Vierzon ?

 

20.       Wat is de naam van de traditionele Maori dans die steevast wordt uitgevoerd door de Nieuw-Zeelandse rugbyploeg. Bedoeling is de tegenstander te intimideren : meestal lukt dit, enkel met de Schotten van William Lawson wil dat wel eens tegenvallen. Naam van de dans ?

 

21.       Frans departement uit de regio Centre met zo’n 300.000 inwoners. Het herbergt een groot aantal van de kastelen in de Val de Loire. Hoofdplaats is Blois. Welk departement ?

 

22.       Wat is de vroegere naam van de Kroatische hoofdstad Zagreb ?

 

23.       Amerikaans SF-auteur (°1937). Hij is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de New Wave, die mystiek en fantasy verweven in hun verhalen. Enkele titels : ‘Noem me maar Conrad’, ‘Heer van het licht’, ‘Een roos voor de prediker’ en de ‘Amber’ trilogie.

 

24.       Oorspronkelijk waren het leden van de wacht van de Britse koningen, die werd opgericht door Hendrik VII. De wacht bestond uit militairen en had louter een statiefunctie. Zij leverde ook de wachters van de Tower, die in de volksmond ‘Beefeaters’ worden genoemd. Wat is echter hun officiële naam ?

 

25.       Amerikaans regisseur (°1916), gekend van o.m. ’20.000 mijlen onder zee’, ‘Dr. Dolittle’, ‘The Boston strangler’, ‘Soylent green’ en ‘The jazz singer’. Wie ?

 

26.       Amerikaanse rapper, die zijn grootste hits in Nederland scoorde. Enkele titels : Paparazzi en Multiply. Een fragment.

 

 

ANTWOORDEN FOTORONDE            op 19

 

 

  1. Pablo NERUDA                              5

  2. Joss STONE                                 10

  3. Felix MENDELSSOHN                    8

  4. Dimitri MENDELEEV                      7

  5. Bas LEINDERS                             9

  6. Adriana KARAMBEU                      5

  7. Riana SCHEEPERS                        2

  8. Tia HELLEBAUT                           11

  9. DR. SNUGGLES                            5

10. Kathleen VAN BREMPT                 16

11. Kate KOLLWITZ                            1 (Bosuilen)

12. Vlad TEPES DRACULA                  16

13. Jeremy BENTHAM                         5

14. Marc WILLIAMS                           16

15. Hilary DUFF                                  5

16. Peter GREENAWAY                        6

17. Al Saadi KHADAFI                        10

18. José Luis ZAPATERO                    11

19. Scarlet JOHANSSON                      9

20. Claude NOUGARO                         6

21. Abdelaziz RANTISI                       15

22.       Ferdinand DEBONDT                   2

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE 1

 

 

GLOBO

 

a) Alexander SELKIRK (15)

b) John MERRICK (16)

c) Kim PEEK (1 : Gambiet)

 

  1. Pierre CHODERLOS DE LACLOS ( 2)

  2. JEFTA (6)

  3. ANTO CARTE (2)

  4. SPAHI (11)

  5. A) VOLVO (15)                      B) DALARÖ (4)

  6. COOBER PEDY (7)

  7. Ben GAZZARA (3)

  8. RAMBOETAN (11)

  9. A) Chad HEDRICK (8)   B) Renate GROENEWOLD (11)

10. Jean PIRSON (17)

11. A) W.A. MOZART (16)   B) Johannes BRAHMS (7)

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE 2

 

 

GLOBO

 

A) BRAS ( -)

B) HALZEN ( 1 : Ne grote met)

C) BARKENTIJN ( 4)

 

  2.1. RIGEL (10)

  2.2. MURAD I ( 6)

  2.3. Gertrude EDERLE (12)

  2.4.  A) OOIEVAARSBEK (11)          B) KAPPERTJE (9)

  2.5. SABRATHA ( 2)

  2.6. AARDMAN (ANIMATIONS) (10)

  2.7. ZAMAC (11)

  2.8. Maya ANGELOU ( 8)

  2.9. Eddie SLOVIK ( 7)

2.10. A) Tine VANDENBRANDE (19)  B) Nadine VAN BRUANE (11)

2.11. A) The WHO  (12)                   B) The KINKS ( 3)

 

 

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE 3

 

 

GLOBO

 

A) OOMPA LOOMPA’S ( 4)

B) Paul JULIEN ( -)

C) ITURI WOUD (11)

 

  3.1. Marc QUINN ( 6)

  3.2. 1988 (10)

  3.3. Marco BELLOCHIO ( 3)

  3.4. Jackie JOYNER-KERSEE (14)

  3.5. John CLAYTON ( 2)

  3.6. Karlijn SILEGHEM (14)

  3.7. ESMERALDAS ( 1 : Den Hemel)

  3.8. John D. COCKCROFT ( 4)

  3.9. A) DE HELD DER HELDEN (1)    B) BIG MOTHER (6) Solo : Beunhazen

3.10. A) MISSING LINK (11)              B) Nicky AERTS ( 3)

3.11. A) Nick LOWE ( 6)                    B) J. GEILS BAND ( 6)

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE 4

 

 

GLOBO

 

A) KACHINA ( 5)

B) WAMPUN ( 6)

C) BIG FOOT ( 7)

 

  4.1. PEEPING TOM (16)

  4.2. HARDANGER ( 7)

  4.3. Toyotomi HIDEJOSHI ( 3)

  4.4. A)THE DISTRICT ( 7)        B)THE SHIELD ( 4)

  4.5. Steven WEINBERG ( 1 : Ne grote met)

  4.6. PONTORMO ( 5)

  4.7. PICA SYNDROOM (10)

  4.8. Leonardo SCIASCIA ( 6)

  4.9. Bob RICHARDS ( 3)

4.10. BISSECTRICE (13)

4.11. A) POISON ( 6)                  B) Susan FASSBENDER ( 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE ‘DE EERSTE...’

 

 

  1. A) Igor ASTARLOA (15)               B) Rolf GÖLZ ( 8)

  2. Jorge CHAVEZ ( 2)

  3. A) Douglas FAIRBANKS (15)       B) Emil JANNINGS ( 7)

  4. DENEMARKEN ( 9)

  5. John SULLIVAN ( 6)

  6. Tim BERNERS-LEE ( 5)

  7. A) Alexei LEONOV (16)                B) Edward WHITE (12)

  8. Henriette D’ANGEVILLE ( 2x PAREDIS : goedgekeurd)

  9. A) Het Gebroken Zwaard (11)      B) Mysterie op Rozendael ( 2)

10. CERIUM ( 5)

11. Albert D’ORVILLE ( 1 : Meerhof)

12. Bertha VON SUTTNER (12)

13. CLERMONT ( 3)

14. CAN’T BUY ME LOVE ( 3)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN ALFABETRONDE

 

  1. Enrico TOSELLI  ( 1 : Kwizona)

  2. Tage ERLANDER ( 5)

  3. Gonzalo Jimenez de QUESADA ( 4)

  4. Maurice UTRILLO (11)

  5. Christopher ISHERWOOD (12)

  6. Erskin CALDWELL (10)

  7. KEMPETAI ( 7)

  8. Roland BRUYNSERAEDE (14)

  9. Jerome RAGNI ( 2)

10. OUWE NIEK ( 7)

11. WEDERIK ( 6)

12.  NINE DAY WONDER ( -)

13. Yves DEMARIA ( 8)

14. Lou GOSSETT Jr. ( 5)

15. Paul JONES ( 8)

16. Robert MILLIKAN ( 1 : Bosuilen)

17. PESJ MERGA ( 6)

18. SERVAL ( 8)

19. VESOUL (10)

20. HAKA (15)

21. LOIR-ET-CHER ( 9)

22. AGRAM ( 3)

23. Roger ZELAZNY ( 4)

24. YEOMAN (16)

25. Richard FLEISCHER ( 7)

26. XZIBIT ( 4)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE 5

 

 

GLOBO

 

A) UTNAPISTHIM ( 9)

B) ANOE ( 3)

C) CHINVAT ( 3)

 

  5.1. NOIRMOUTIER ( 5)

  5.2. EEN ZONDAG AAN HET ZWEMBAD IN KIGALI ( 2)

  5.3. PEIES ( 7)

  5.4. KUUR ( 9)

  5.5. Eric FROMM ( 3)

  5.6. Alfred WATERHOUSE ( -)

  5.7. BARFLY (16)

  5.8. RAEREN ( 8)

  5.9. A)KUMATO ( 2)                   B)DASANI ( 9)

5.10.  PATIALA ( 1 : Kwizona)

5.11. A) Emil WALDTEUFEL ( 2)    B) Manuel DE FALLA ( 5)

 

 

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE 6

 

 

GLOBO

 

A) TWICKENHAM (17)

B) LORD’S ( 7)

C) THE DEN ( 2)

 

  6.1. MEERSMAN ( 7)

  6.2. Sylvie TESTUD ( 2)

  6.3. MARTER (14)

  6.4. A) W.E. JOHNS ( 6)            B) Henri VERNES ( 8)

  6.5. TIMNA ( 2)

  6.6. Carmen DIONYSE ( -)

  6.7. Andrew JOHNSON (10)

  6.8. FORAMINIFEREN ( 4)

  6.9. Stephan RIESEN ( 2)

6.10. A) François NARMON (13)    B) Luc ONCLIN ( 2)

6.11. A) UGLY KID JOE (12)         B) OCEAN COLOUR SCENE ( -)

 

 

 

 

ANTWOORDEN RONDE 7

 

 

GLOBO

 

A) Morton C. MEILGAARD ( -)

B) ESTERS (11)

C) PIEDBOEUF (18)

 

  7.1. Edward S. CURTIS ( 4)

  7.2. MANOLO ( 7)

  7.3. A) Peter VAN VELTHOVEN (16)   B) Frederique RIESS ( 6)

  7.4. Miroslav KREZLA ( -)

  7.5. SECHUAN (14)

  7.6. KRAFT ( 4)

  7.7. Helena SUKOVA ( 5)

  7.8. SYNDROOM VAN MARFAN ( 7)

  7.9. Ralph GOINGS ( 2)

7.10. QUE SAIS-JE ? (10)

7.11. A) Jaimie CULLUM (11)               B) Hayley WESTENRA ( -)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ANTWOORDEN GASTLANDRONDE

 

 

  1. SLAG BIJ DE MAJUBABERG ( 1 : Hego)

  2. Stuart CLOETE ( -)

  3. BOBOTEE ( 5)

  4. A) GAUTENG PROVINCE ( 6)     B) NELSPRUIT ( 2)

  5. A) PROTEA (13)                       B) MANDELA’S GOLD ( 2)

  6. Marlene DUMAS ( 8)

  7. A) DUST (10)                           B) THE QUARRY ( 7)

  8. A) LEEUW ( 1 : IQ Noodles)       B) WEGPIRAAT ( 2)

  9. A) Benny MC.CARTHY  (15)       B) Quentin FORTUNE ( 6)

10. A) VOORTREKKERSMONUMENT (14)   B) FRANSCHHOEK ( 3)

11. VENDA ( 4)

12. Chris HANI ( 3)

13. PINOTAGE ( 7)

14. Hugh MASEKELA ( 6)