home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag. Door hier met de muis over het uiltje te gaan lees je het antwoord. De kopies en de fragmenten ontbreken wel!

ANTWOORD

 

 

KWIZONAQUIZ d.d. 18/05/2002

1.

BEUNHAZEN

163

2.

CAFÈ DEN HEMEL

159

3.

MEERHOF

150

4. MARTINE VAN CAMP 148
5. BOSUILEN 142
6. GAMBIET 142
7. BRODDERS 141
8. ANTWOORD APPARAAT 134
9. HERE JEZUS 133
10. ANDES SURVIVORS 133
11. De SAAIE LOEZERS 132
12 HEGO 116
13. LIERSE ENTENTE 115
14. CLOCKWOEK 109
15. PERTE TOTALE 101
16. SWINS 56
17. THE LENNON 54
18. MOBIEL EX 37

 

REEKS 1

 

1.1.    AARDRIJKSKUNDE

         We beginnen met een klassiek vraagje. Het Victoria-meer grenst aan drie landen. Twee ervan zijn Kenia en Tanzania. Welk is het derde ?

OEGANDA

     1.2   .    VARIA

        De naam van een spirituele praktijk die we zoeken bestaat uit studie en uit 5 eenvoudige oefeningen die moeten leiden tot een gezonde toestand van lichaam en geest. De beweging wordt over de gehele wereld beoefend maar is vooral in China populair, wat een doorn is in het oog van apparatsjik Jiang Zemin. Deze praktijk steunt op principes van waarachtigheid, verdraagzaamheid en mededogen en telt in China reeds meer dan 70 miljoen aanhangers. Ze werd er in 1999 verboden wat sindsdien gepaard gaat met een bloedige repressie. Dubbele vraag : naam van deze spirituele en controversiële praktijk en naam van hun spirituele leider, geboren in 1951 of 1952 en bij de leden gekend als de "Levende Boeddha".

FALUN GONG (of Falun Dafa) o.l.v. LI HONGZHI

     1.3.      SPORT. VOETBAL

        Een van de meest legendarische trainers uit ons land is natuurlijk Raymond Goethals. Iedereen weet dat hij enkele keren Anderlecht heeft onder handen gehad, dat hij met Standard in 1982 nipt de Europese beker voor Bekerwinnaars misliep, maar daarna door het omkoopschandaal met stille trom verdween, en dat hij Sint-Truiden in de jaren ’60 leerde de buitenspelval dichtklappen. Maar bij welke ploeg begon den tuëveneir in 1957 zijn trainerscarrière? Hij leidde de club twee jaar lang en ging toen naar Sint-Truiden.

STADE WAREMME

    1.4.      FILM

Zoon van Britse vaudeville-acteurs, geboren in 1914. Begon zijn loopbaan als kindacteur, dan als loopjongen en daarna (amper 14 jaar oud !) als camera-assistent. Hij groeide uit tot een gereputeerde cameraman die onder andere werkte voor films als : "The Red Shoes", "Under Capricorn"', "The African Queen", "The Barefoot Comtessa" en "Black Narcissus", waarvoor hij een oscar voor camerawerk kreeg.

Daarna ging hij regisseren, maar dat was geen groot succes. Zijn bekendste films uit die tijd : "My Geisha", "Sons and Lovers", "The Mercenaries" en "Young Cassidy", die hij samen met John Ford regisseerde.

Daarna ging hij opnieuw als cameraman aan de slag, voor onder andere "Ghost Story", "The Wicked Lady" en "Rambo II". Wie ?

Jack CARDIFF

 

1.5.      LITERATUUR

         Leo Pleysier is een Vlaamse schrijver die al verschillende malen op de shortlist van literaire prijzen verscheen. De laatste keer met zijn werk "Volgend jaar in Berchem". Drie van zijn boeken hebben een kleur in de titel : "Wit is altijd schoon", "Zwart van het volk". Wat is de titel van de derde ?

DE GELE RIVIER IS BEVROZEN

    

1.6.    POLITIEK (met kopie)

Vorige maand kondigde Mark Eyskens zijn afscheid aan de nationale politiek aan. Deze economie-professor, schrijver, causeur, zondagschilder en bon mots-verstrooier heeft een indrukwekkende politieke carrière achter de rug. Eind deze maand viert de Kamer hem voor een loopbaan van liefst een kwart eeuw. Maar Mark Eyskens zal vooral in het collectief geheugen geprent blijven als lid van de uitvoerende macht. Op de kopie ziet u het chronologisch overzicht van zijn loopbaan als lid van diverse nationale regeringen. Na zijn mislukt premierschap dat maar enkele maanden duurde, werd hij in 1981 opnieuw "gewoon" minister in een van de vele regeringen met Wilfried Martens als premier. Wat was de bevoegdheid van minister Eyskens tussen 1981 en 1985 ?

MINSTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

     

1.7.     WETENSCHAPPEN. ASTRONOMIE

         Wat voor hemellichamen zijn Phobos en Deimos ? Geef een precieze omschrijving van hun aard en ligging in de ruimte.

MANEN VAN MARS
 

1.8.                 KUNST (met 2 dia's)

         Wat is de naam van deze Belgische schilder ?

 

Frits VAN DEN BERGHE
 

1.9.                 VARIA. RADIO.

         Naam van het ochtendprogramma op 4FM, elke weekdag van 10 tot 12 uur, en dat wordt gepresenteerd door Ann GRUTMAN. De naam ervan is dezelfde als een kanjer van een Vlaamse hit uit 1970 van een zanger die in 1945 in Mol werd geboren.

DE ZOTTE MORGEN
 

1.10. MUZIEK 

    A. De eerste hitparade werd gepubliceerd op 4 januari 1936. Er waren lijsten voor de tien best verkochte platen van de drie belangrijkste platenmaatschappijen. Een van de nummer 1’s was "The Music Goes Round" van Tommy Dorsey & Orchestra. In welk blad werd die hitparade gepubliceerd ?

THE BILLBOARD

         B. De eerste Top 10 lijst in Engeland werd gepubliceerd op 14 november 1952. Die eerste Britse hitparade werd aangevoerd door Al Martino met "Here In My Heart". In welk blad werd die gepubliceerd ?

NEW MUSICAL EXPRESS
 


REEKS 2

  

2.1.  TAAL

         Wat is een BORDEELSLUIPER ?

 

        a. iemand die stiekem langs de ramen van een Chaussée d'Amour loopt ;

        b. de benaming voor fijne lederen suède herenschoenen, vaak met crêpe zolen ;

        c. de algemene naam voor een schichtig persoon, nogal spichtig of schriel van aard, die de indruk wekt iets op zijn kerfstok te hebben ;

        d. een eerder schunnig woord voor een hoerenwaard, de exploitant van een peeskamertje, zeg maar hij die het geld opstrijkt.

ANTWOORD B

   

2.2.     VARIA (met kopie)

         Op de kopie zien jullie een voorbeeld van de meest populaire van de mannelijke piercings, waarbij een ring langs de urinebuis door de kop van de penis wordt gestoken. Deze vorm van piercing zou ontstaan zijn in de Victoriaanse tijd en was gekend als de "Dressing Ring" omdat hij tot doel had de penis tegen het been te houden, veelal met een haak, teneinde "de bult van de penis te camoufleren bij het dragen van de in die tijd populaire strakke broeken". Zijn meer bekende naam zou afkomstig zijn van de naam van de echtgenoot van Koningin Victoria, die er blijkbaar ook eentje zou hebben gedragen om, zoals hijzelf verklaarde "to hold back his foreskin so to keep his member sweet-smelling so as not to offend the Queen". En volgens kenners zou deze piercing ook zeer effeciënt zijn voor een goede seks. Wie herinnert zich niet de hilarische scène uit het Canvas-programma "In de Gloria" ? Voor meer gedetailleerde informatie verwijzen wij naar www.all-penis.com.

PRINCE ALBERT PIERCING

2.3.   FILM

"Woodstock" kreeg de oscar voor de beste documentaire. Wie was de regisseur die deze 3 uren film distilleerde uit 120 uren film ? In 1981 draaide hij nog de langspeelfilm "Wolfen" met Albert Finney.

Michael WADLEIGH

  2.4.     AARDRIJKSKUNDE

                  Turkmenistan, een ietwat vergeten republiek in Azië is met de recente Afghanistan-crisis en de TV-kaarten van militair Luc De Vos, opnieuw op de wereldbol gezet. Het is vermoedelijk een saai land waar niet veel te beleven valt en weinig of niets gebeurt. Op enkele bergketens in het noorden en in het zuiden na, wordt liefst 80 % van het grondgebied ingenomen door een grote zandwoestijn die zich over zowat 350.000 km² uitstrekt. Enkel schapenteelt en zwavelontginning zijn er mogelijk. Wat is de naam van die zandwoestijn die in het Nederlands de "Zwarte woestijn" wordt genoemd ?

KARAKOEM

   

2.5.     LITERATUUR

                  Hedendaags Nederlandse auteur die begon als dichter, later succes had met prozawerken zoals "Twee oude vrouwtjes" en "De trein van Pavlovsk en Oostvoorne". Het bekendst zijn zijn verhaaltjes over de Eekhoorn en de andere dieren, die o.a. gebundeld werden in het dikke boek "Misschien wisten zij alles".

Toon TELLEGEN

     

2.6.                 KUNST

         De Sint-Nikolaaskerk van Praag, gelegen aan het Kleine Zijdeplein, is een barokke jezuïetenkerk uit de 17e eeuw van een bekende architectenfamilie. Vader Christoph begon de klus, zoon Kilian Ignaz voltooide de bouw. Wat is hun familienaam ?

DIENTZENHOFER

   

2.7.   VARIA (met 2 dia's)

         We bevinden ons in Cleveland, Ohio. De beroemde architect Feoh PEI heeft hier in zijn typische stijl een beroemd gebouw neergezet. Wat is de naam of functie van dit bouwwerk ?

ROCK & ROLL HALL OF FAME

 

2.8.   WETENSCHAPPEN. CHEMIE

         Hoe heet de oplossing van waterstofchloride in water ? Je vindt het ook in maagsap.

ZOUTZUUR of ZOUTSPIRITUS

  

2.9.   SPORT. ATLETIEK

         Op het EK Indoor Atletiek te Wenen begin maart van dit jaar, behaalde Kim Gevaert, bij afwezigheid van de grote spurtkannonnen zoals Pintusevisj, verrassend goud op de 60 m vlak. Dat was het eerste Belgische goud op een indoor EK Atletiek bij de vrouwen. Voordien hadden twee Belgische 800m-loopsters wel al een medaille behaald op een indoor EK Atletiek, namelijk een zilveren plak in Sindelfingen in 1980 en een bronzen plak in Gent in 2000. Welke twee Belgische 800m-loopsters hadden daarvoor gezorgd ?

Annemarie VAN NUFFEL (1980)
Sandra STALS (2000)

   

2.10.  MUZIEK. JAZZ (met fragment)

         Welke jazz-legende horen jullie hier met zijn versie van "Summertime" ?

Charles MINGUS


REEKS 3

 

3.1.   BEELDHOUWKUNST (met dia)

         Jullie zien het "Monument voor de 3e Internationale" uit 1920 (jammergenoeg verloren gegaan) van een Russisch kunstenaar die leefde van 1885 tot 1953 en die als een belangrijk vertegenwoordiger van het constructivisme wordt beschouwd. Wie ?

Vladimir TATLIN

   

3.2.  VARIA

         De Franse uitdrukking die we zoeken, "faire …", waarbij jullie vier woorden moeten invullen, is bedoeld om een puber te omschrijven die erg onrustig doet en allerlei streken uithaalt. Die vier woorden vormen tevens de titel van de debuutfilm van François TRUFFAUT uit 1959 die relaas doet over de revolte van een tienerjongen (in casu Jean-Pierre Léaud) die zich niet geliefd weet, en die voor een stuk is gebaseerd op Truffauts eigen jeugdervaringen.

LES QUATRES CENTS COUPS

 

3.3.    ECONOMIE

         Zweeds econoom, hoogleraar en politicus (1899-1979). Was samen met Gunnar Myrdal en Eli Heckscher in de jaren 1930 de drijvende kracht achter de School van Stockholm, die met Keynes de theoretische grondslag legde voor een actief overheidsbeleid op economisch vlak. Zijn standaardwerk "De theorie van de internationale handel", dat hij met zijn leermeester Heckscher schreef, werd ook bij ons gedoceerd. Van 1944 tot 1967 was hij leider van de Zweedse Liberale Partij en tussen 1944 en 1945 Minister van Handel. Met de Brit James MEADE kreeg hij in 1977 de nobelprijs Economie voor hun baanbrekende bijdrage tot de theorie van de internationale handel en de internationale kapitaalbewegingen. Zijn naam ?

Bertil G. OHLIN
 

3.4   .    GESCHIEDENIS (met kopie)

         Een vraagje over 11 september, maar wel uit 1709 ! Op de kopie zien jullie een schets van de veldslag die op 11 september 1709 plaatsvond in een plaatsje circa 16 km ten zuiden van Mons. De hertog van Marlborough en prins Eugène van Savoie leidden er een geallieerd leger van 110.000 man en versloegen het Franse leger onder leiding van hertog Claude DE VILLARS en Louis DE BOUFFLERS. Doel was de ontzetting van Mons en doorstoten naar Parijs, maar het werd een pyrrhusoverwinning. Het was de bloedigste strijd van de 18e eeuw die elke nieuwe geallieerde opmars van dat jaar zou beletten. Volgens sommige bronnen zou ook hier het liedje "For he's a jolly good fellow" zijn geïmproviseerd. Waar ?

MALPLAQUET

    3.5.  FILM

         Je kon deze sympathieke Belgische acteur nog bewonderen in ‘Via Vanoudenhoven’. Hij kwam in de filmwereld terecht door als loopjongen te fungeren voor Eric Rohmer die hem aan de hoofdrol in "La Collectionneuse" hielp. In de jaren 80 speelt hij de hoofdrol in Wim Wenders "The State of Things" en verdeelde dan zijn tijd tussen Europese en Amerikaanse producties. Zo was hij te zien in "The Cell" met Jennifer Lopez en in "Panic Room" met Jodie Foster. Wie ?

Patrick BAUCHAU

 

3.6       WETENSCHAPPEN. PALEONTOLOGIE (met kopie)

         Hoe heet deze dino uit het late Krijt ? Hij werd 10 meter lang en 3,6 ton zwaar. Hèt kenmerk van deze soort was de benige knots aan de staartpunt.

ANKYLOSAURUS
   

3.7.    LITERATUUR 

        Deze Israëlische auteur wordt zoals zijn landgenoot Amos Oz gerekend tot de pacifistische stroming in Israël die een redelijk akkoord wil met de Palestijnen. Hij schrijft ook - net als Amos Oz - regelmatig krantenartikels daarover. Zijn bekendste werken : "Zie : Liefde", "Het zigzagkind", "Jij bent mijn mes". Geef zijn naam ?

David GROSSMAN
 

3.8.    AARDRIJKSKUNDE 

        Met een oppervlakte van 7200 km² is het meer dat we zoeken het 8e grootste meer van het Amerikaanse continent. Het ligt in het stroomgebied van de Mackenzie River, op de noordelijke grens van de Canadese provincies Alberta en Saskatchewan. Enkele plaatsen in de buurt zijn Fort Chipewyan, Uranium City en Fond-du-Lac. De naam van het meer is dezelfde als de titel van een avonturenroman van Alistair McLean, die verhaalt over de bekende teerzandvelden in de buurt van dit meer en tevens de enige plek ter wereld waar verharde olie door mijnbouw aan de oppervlakte wordt gewonnen. Naam van dit meer ?

ATHABASCA meer

   

3.9.    TOERISME (met dia) 

        Een dia moet volstaan om de naam op te schrijven van deze historisch belangrijke burcht in Syrië, in de buurt van de stad Homs. Het is het grootste en best bewaard gebleven Frankische kasteel in het Midden-Oosten, een uniek voorbeeld van middeleeuwse militaire vestingbouw.

KRAK DES CHEVALIERS (of Qalaat al-Hosn)
   

3.10.    KLASSIEKE MUZIEK (met fragment) 

        De klassieke zangeres die we zoeken wordt, samen met Cecilia Bartoli, Emma Kirkby, Jessye Norman en Anne-Sophie von Otter beschouwd als de absolute top van vandaag. Zij is een Amerikaanse, geboren in New Jersey in 1956 en is, naast een fantastische zangeres, ook nog eens een bijzonder knappe verschijning. Opgeleid als opera-zangeres, legt zij zich de laatste jaren meer en meer toe op het vertolken van Lieder en het geven van recitals, alleen begeleid door een piano. Jullie horen haar hier op een recente CD met uitvoeringen van liederen van Engelse componisten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Wie is deze glasheldere sopraan ?

Barbara BONNEY
 

REEKS 4

 

4.1.   VARIA. GRIEKSE MYTHOLOGIE 

        Deze zeenimf wordt reeds bij Homerus genoemd. Toch is haar naam vooral verbonden met de herderspoëzie en met de cycloop POLYPHEMUS die zonder succes naar haar gunsten dong. Zijzelf was verliefd op de mooie jongeling ACIS. Polyphemus die niet langer hun gestoei kon verdragen nam wraak en doodde Acis. Zijzelf wist nipt via de zee te ontkomen. In een latere overlevering wordt beweerd dat zij tenslotte zwichtte voor Polyphemus' aandrang. Hun zoon zou de stamvader van de Galliërs zijn geweest.

GALATEA
 

4.2.   20e EEUW 

        Op 12 januari jl. overleed Cyrus Vance, oud-minister van Buitenlandse Zaken onder Carter en nadien bemiddelaar op de Balkan. In 1980 trad hij af wegens meningsverschillen over de te voeren actie voor de bevrijding van de gijzelaars in de Amerikaanse ambassade van Teheran. Hij zou nadien gelijk krijgen maar dat was een magere troost. Onze vraag : geef de naam van de oud-gouverneur van de staat Maine die Cyrus Vance op 8 mei 1980 als minister van Buitenlandse Zaken opvolgde en die overleed in 1996. 

Edmund MUSKIE
 

4.3.  SPORT (met kopie) 

        Op de kopie zien jullie het parcours van de 57e editie van een 201 km lange Vlaamse koers die op 27 maart jl. werd gereden. Geef ons de naam van de tot dan zo goed als onbekende winnaar uit de "La Française des Jeux-ploeg".

Baden COOK (winnaar van de koers Dwars door Vlaanderen)
   

4.4.  KUNST (met dia) 

        De dia toont het portret van de secretaris en de echte stuwende kracht achter de "Groupe des XX", die zelf geen scheppend kunstenaar was maar niettemin blijk gaf van een voorbeeldige zin voor schoonheid. De groten uit de kunstwereld zoals Seurat, Van Gogh, Gauguin en Cézanne, werden door hem uitgenodigd om deel te nemen aan de jaarlijkse salons van het genootschap. Dubbele vraag : wie wordt afgebeeld op dit schilderij, en uiteraard, wie is de bekende schilder ervan ?

Octave MAUS
Theo VAN RYSSELBERGHE

   

4.5.  VARIA. TELEVISIE 

        De door allerlei pseudo-intellectuelen, De Morgen- en HUMO-lezers, Davidsfonds-regenten en afgestudeerden van Herman Teirlinck vaak vermaledijde commerciële televisiezenders VTM en Kanaal 2 pakken geregeld uit met uitstekende TV-komediereeksen. Terwijl Canvas vooral Britse reeksen programmeert, vissen Mike & Guido eerder in rijke Amerikaanse wateren, waar – naast enorm veel brol –toch ook geregeld echte pareltjes worden voortgebracht. Helaas voor de traditioneel vroeg onder de wol kruipende Vlaming programmeert Vilvoorde die series vaak pas rond middernacht. In het voorjaar liep op VTM een komische reeks met Ted Danson (de cafébaas uit Cheers) als een cynische, alles en iedereen hatende huisdokter in een vervallen buurt van New-York. In de States was deze show een grote TV-hit. Wat is de naam van dit personage, dat tevens de naam van de reeks is ?

BECKER
 

4.6.  THEATER (met kopie) 

        We zoeken de naam van een Duitse dans-icoon, geboren in 1940 in Solingen. Na een dansopleiding aan de Folkwang Hogeschool in Essen, gaat ze in 1959 naar New York waar ze haar dans- en muziekstudies voortzet aan de befaamde Juilliard School of Music. Tot 1962 danst ze bij de Metropolitan Opera in NY. Dan keert ze terug naar Essen en wordt er lerares en choreografe onder auspiciën van haar leermeester Kurt Jooss. "Fragment", "Ifhigenie auf Tauris" en "Tannhauser Bachannals" zijn haar eerste choreografieën, waarin de wortels van de Duitse dans uit de jaren 1930 (van Laban en Jooss) sterk tot uiting komen. In 1973 engageert de Wuppertaler Bühnen haar als directrice van de Balletschool, die zij professioneel zal uitbouwen tot wat nu gekend is als het Wuppertaler Tanztheater. Sindsdien zijn tientallen bekende dansprodukties ontstaan die elk een perfect huwelijk vormen tussen ballet, dans, theater en klassieke muziek. Het zijn telkens totaalspectakels, ongestructureerd en open van vorm, met enorme scenes, veel dansers, complexe en levendige onderwerpen, veel chaos en beesten, contact met het publiek en ook moderne muziek. Succesvol was ze recent met "Viktor", "Masurca Fogo" en "Wiesenland". Haar werk is een voorbeeld voor een aantal Vlaamse gezelschappen geweest. In maart dit jaar was ze met haar produktie "Kontakthof" nog te zien in de Singel. Haar naam ? 

Pina BAUSCH

 

4.7.    LITERATUUR 

        Milan Kundera noemde deze in 1997 overleden schrijver  "De koning van de Praagse Letteren". Enkele titels van werken van hem zijn : "Ik heb de koning van Engeland bediend", "Trouwpartijen thuis" en "Vita nuova". Vorig jaar verscheen "De toverfluit", een verhalenbundel. Hoe heet deze Tjechische auteur ?

Bohumil HRABAL
 

4.8.  FILM 

        Welke Europese actrice was de eerste die een oscar voor de beste vrouwelijke hoofdrol won voor een niet-Engelstalige rol. Voor welke film deed ze dat ? Wij verwachten dus 2 antwoorden.

Sophia LOEN (Sofia Scicolone)
LA CIOCIARA / TWO WOMEN
 

4.9.    AARDRIJKSKUNDE 

        Hoe heet de bovenloop van de Kongo stroomopwaarts van Kisangani ?

LUALABA
 

4.10. MUZIEK (met fragment) 

       Jullie horen een Belgische groep met een nummer uit 1996 : "Caramel".

SOULWAX
 

REEKS 5

 

 

5.1.   WETENSCHAPPEN. GENEESKUNDE 

        Hoe heet de ziekte voorkomend bij mijn- en groevearbeiders die bestaat uit de afzetting van kalk of kiezelstof in de longen ? U bent waarschijnlijk al "stoflong" aan het schrijven maar wij willen de wetenschappelijke term.

SILICOSE

 

5.2.   UITVINDINGEN 

        Welke Duitse zeevaarder en cartograaf (Nuremberg 1459 – Lissabon 1507) trad in dienst van de Portugese koning João II als wiskundige, ging samen met Diego CAM naar de westkust van Afrika en wordt beschouwd als de uitvinder van de eerste wereldbol. Het was een soort aardglobe, met daarop de evenaar, één meridiaan, de tropen en de zodiak ; alles rijk versierd met miniatuurschilderingen. Maar naar verluidt kwam Amerika er nog niet op voor. Wie bedoelen wij ?

Martin BEHAIM (of Martinus DE BOHEMIA)

 

5.3.   GESCHIEDENIS (met dia) 

        De dia toont het eenvoudige grafmonument van Cyrus de Grote. Het ligt in een plaatsje dat als de oudste residentie van de Achaemenidische koningen wordt aanzien, in de huidige Iraanse provincie Fars. Volgens de overlevering zou het de plaats zijn waar Astyages, koning der Meden, door Cyrus de Grote werd verslagen in 550 vóór Xtus. Waar ?

PASAGADES of PASARADAE
 

5.4.   LITERATUUR 

        Het surrealisme is een uitloper van het dadaisme. In 1924 schreef Breton zijn Surrealistisch Manifest. Maar reeds in 1916 noemt Apollinaire zijn eigen toneeltekst een "surrealistische stuk". Om welk toneelstuk gaat het ?

LES MAMELLES DE TIRESIAS

 

5.5.  VARIA. TIJDSCHRIFTEN (met kopie) 

        Van welk weekblad geven wij een kopie van de voorpagina ?

VOETBAL INTERNATIONAL

 

5.6.    ARCHEOLOGIE  (met kopie) 

        Archeologie in Afrika is niet beperkt tot Egypte. Ook in Ethiopië heeft vroeger één van de meest machtige rijken gebloeid, zowat tussen de 1e eeuw vóór Xtus en de 6e eeuw na Xtus. Dit oude koninkrijk situeerde zich in de noordoostelijke corridor van Ethiopië en het wordt gemeenzaam genoemd naar zijn hoofdstad, stad die op een kruispunt van karavaanroutes lag maar vandaag nog slechts een klein provinciestadje is met lichte industrie. De macht van dit koninkrijk was in hoofdzaak gebaseerd op controle van handelswegen die de havenstad Adulis aan de Rode Zee verbonden met Centraal-Afrika. De rijkdom werd gehaald uit de export van landbouwprodukten, ivoor en goud. Wat wij vandaag over dit koninkrijk weten is vooral te danken aan Koning Ezana, die in de 4e eeuw na Xtus de geschiedenis van het rijk op schrift liet zetten. Ezana breidde zijn rijk uit tot in Azië, sloeg een eigen munt, voerde het Christendom in en liet monumentale bouwwerken oprichten, zoals vele kerken en kathedralen maar vooral de beroemde 126 stenen obelisken waarvan er vandaag nog amper enkele overblijven. Met de opkomst van het Perzische Rijk en de hertekening van de kaart van Afrika door de Arabieren, trad het verval snel in. Opgravingen werden voor het eerst uitgevoerd door Littman in 1906, maar het echte werk werd sinds de jaren 1970 uitgevoerd door het Brits Instituut voor Oost-Afrika. Geef dus de naam van dit oude rijk.

AKSUM

   

5.7.  SPORT 

        Tokyo 1964. Zelden domineerde een atleet de 100 meter als op die Olympische Spelen. Hij won met meer dan 2 meter voorsprong in een Wereldrecord (electronisch) van 10 seconden rond. De handgestopte tijden waren 9’8’’ en 9’9’’. Velen beschouwen deze zwarte Amerikaanse atleet als de grootste sprinter van de geschiedenis. Zijn spectaculairste koers liep hij in de 4 X 100 meter. Zijn teamchef chronometreerde hem op 8’5’’, een prestatie die nog steeds wordt beschouwd als 1 van de grootste prestaties in de atletiek.

Bob HAYES
 

5.8.  FILM 

                 Diegenen die regelmatig aan deze quiz deelnemen kennen deze oscarvraag al. Wij geven de vijf genomineerde films en jullie zeggen ons wie de oscar won. Het jaar was 1986 : "Platoon", "Children of a lesser god", "Hannah and her sisters", "The Mission" en "Room with a view".

PLATOON
 

5.9.    AARDRIJKSKUNDE 

        De hoofdstad van Montenegro heette een tijd lang "Titograd" maar heeft nu weer zijn oude naam. Welke ?                                              

PODGORICA
 

5.10. MUZIEK (met fragment) 

        Volgens Veronica’s Hitdossier een hit uit begin 1984, maar niet te vinden in het Belgisch Hitboek. Een echte grote hit zal het bij ons niet geweest zijn, dus zijn we tevreden met het eerste deel van de groepsnaam.

ELBOW BONES & THE RACKETEERS

REEKS 6

 

6.1.   VARIA. STRIPS (met kopie) 

             Jullie zien op de kopie een afbeelding met de covers van vier van de allervroegste Nero-strips uit de jaren 1947-1949. Wat is de titel van het album rechts onderaan ?

DE JUWELEN VAN GAGA-PAN

 

6.2.   WETENSCHAPPEN. FYSIOLOGIE 

        Hoe heet de spier die de achterkant van de bovenarm grotendeels beslaat en de arm strekt ?       

TRICEPS
                                                

6.3.   KUNST (met 2 dia's) 

        15e eeuws Frans schilder en miniaturist. Op de 1e dia zien jullie een detail van zijn meesterwerk "Madonna met Kind" dat zich in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen bevindt. De tweede dia toont "Etienne Chevalier die wordt voorgesteld door de H. Stefanus", een werk dat in het Kaiser Friedrich- museum van Berlijn hangt. Wie ?

Jean FOUQUET

 

6.4.   VARIA 

                 Opschudding alom, ook bij de Britten, toen bleek dat een Engels oorlogskerkhof wordt bedreigd door de plannen voor de verlenging van de A19 rond Ieper. Het oorlogskerkhof in kwestie herdenkt de derde slag bij Ieper, op 31 juli 1917, waarbij 8000 doden vielen en waarbij "den Duits" voor het eerst mosterdgas gebruikte. Naam van dit kerkhof, dat is genoemd naar een gehucht op 5 km van Ieper, langs de weg van Boezinge naar Langemark ?

PILKEM RIDGE

6.5.   FILM 

        Duitse scenariste en cineaste geboren in 1888 en overleden in 1954. Ze begon samen aan scenario’s te werken met regisseur Fritz Lang in 1920. In 1924 trouwden ze. In de jaren 30 regisseerde ze zelf twee films. Naast de scripts die ze schreef met Lang werkte ze ook met Murnau, Joe May en Dreyer. Toen aan Lang de leiding van de Duitse filmindustrie werd aangeboden, vertrok hij dezelfde avond nog naar de States. Zijn vrouw, een hevige supporter van het nieuwe regime bleef, wat resulteerde in een scheiding. Wie is deze vrouw wiens succes na de split gevoelig afnam ?

Thea VON HARBOU

6.6.   GESCHIEDENIS 

        De invoering van de euro begin dit jaar deed bij sommige Belgen opnieuw de vrees ontstaan voor een geldsanering, stijl Camille Gutt. Die naoorlogse operatie Gutt was zogezegd nodig om de oorlogswinsten weg te zuiveren. Maar ook in Nederland werd na het beëindigen van WO II een geldsanering doorgevoerd. Wat was de naam van de toenmalige Nederlandse socialistische minister van Financiën naar wie die geldsaneringsoperatie werd genoemd ?

Pieter LIEFTINCK (1902-1989)

6.7.   AARDRIJKSKUNDE (met kopie) 

        We zoeken de naam van de meest oostelijke kaap van het Afrikaans continent die gelegen is in het noordoosten van Somalië. Op de kopie is die kaap met een pijl aangeduid. Vanop dit punt heeft men uitzicht op Socotra. Deze kaap vormt als het ware het snijpunt van de Golf van Aden en de Indische Oceaan. We aanvaarden twee benamingen.

Kaap GUARDAFUI (RAS ASIR ook Raas Caseyr)

   

6.8.   SPORT 

        In 1977 geboren Australische wielrenner die nu bij Mapei-Quick Step rijdt en aan het begin van dit seizoen totnogtoe op de weg 6 overwinningen behaalde. Bijzonder aan hem is dat hij tweemaal winnaar werd van de wereldbeker Mountainbiken. Wie ?

Cadel EVANS
 

6.9.   LITERATUUR 

        Een dichtbundel die een bestseller wordt is een uitzondering. Maar als dat gebeurt 50 jaar na de eerste publicatie wordt het helemaal bizar. Toch gebeurde dit in 1994 naar aanleiding van de film "Four Weddings and a Funeral" waarin een gedicht werd voorgelezen. We geven de beginstrofe :

 

        "Stop all the clocks, cut off the telephone,

        Prevent the dog from barking with a juicy bone,

        Silence the piano’s and with muffled drum

        Bring out the coffin, let the mourners come."

 

        Van welke dichter is deze tekst ?

W.H.AUDEN

   

6.10.  MUZIEK (met fragment) 

        Een van de meest veelzijdige en geniale componisten van lichte muziek is ongetwijfeld Burt Bacharach. Samen met tekstschrijver Hal David is hij verantwoordelijk voor een aantal fantastische songs, die een extra tintje kregen als zij werden uitgevoerd door hun huiszangeres Dionne Warwick. Bacharach schreef ook voor de film. Wij horen nu de onovertroffen Herb Albert, die samen met zijn Tijuana Brass het hoofdthema brengt van een film uit 1967. Welke film ?

CASINO ROYALE

    

REEKS 7

  

7.1.   AARDRIJKSKUNDE 

        Op welk van de 4 grote Japanse eilanden ligt Hiroshima ?

HONSHU

7.2.   VARIA. GERMAANSE MYTHOLOGIE 

        Op de schouders van Odin zaten twee raven die elke morgen naar de aarde vlogen om hem de gebeurtenissen van de dag mee te delen. De ene raaf staat voor de "herinnering", de andere voor het "geheugen". Ze worden ook wel de ALFADUR-vogels genoemd. Geef ons beide namen.

HUGIN en MUNIN

7.3.   GESCHIEDENIS 

        In 162 vóór Xtus roept landvoogd SAMOS Ptolemaeus een voormalige provincie van het Seleucidenrijk tot onafhankelijke staat uit. Samos zou de 1e koning worden van een rijk dat gedurende ongeveer 2 eeuwen zal blijven bestaan, mede dank zij de medeplichtigheid van Rome. Tot in 72 vóór Xtus volgden de koningen elkaar op : Samos II, Mithridates I, II en III, Antiochus I, II, III en IV. Dat jaar (72) wordt de regio ingelijfd bij de Romeinse provincie Syria. Het rijk stemde quasi overeen met de regio die thans samenvalt met het grondgebied van zuidwest Turkije, in de buurt van de Syrische grens. De belangrijkste archeologische vindplaats van dat oude rijk is NEMRUT DAGH, wereldwonder en heiligdom van koning Antiochus I.

COMMAGENE
 

7.4.   BEELDHOUWKUNST (met dia) 

        Dit beeld "Sereniteit" is te zien in het Middelheim. Het is een voorbeeld van de geliefde thema's van de beeldhouwer die wij zoeken, namelijk afbeeldingen van de vrouw en de moeder. Sommigen vinden hem een zwakke afspiegeling van Oscar Jespers. Zijn coördinaten : Brussel 1893, Antwerpen 1971. Wie ?

Henri PUVREZ
 

7.5.   FILM 

        In 1963 geboren actrice met Zwitsere naam, maar gedeeltelijk van Belgische komaf. Speelt vaak een sterke onafhankelijke vrouw, van wie tegelijk fragiliteit afstraalt. Ze speelde onder andere in "Noces Barbares", "Het verdriet van België" en "Eline Vere", waar Harry Kümel tijdens de opnamen tegen iedereen brulde behalve tegen haar. In "Va Savoir!", de nieuwe film van Jacques Rivette speelt ze de hoofdrol.

Marianne BASLER
  

7.6.   WETENSCHAPPEN. PLANTKUNDE 

        Hoe noemt men planten die op een andere plant groeien zonder parasitair te zijn en ook niet in de grond wortelen. Vele mossen, kostmossen en sommige tropische orchideeën behoren tot deze groep.    

   

EPIFYTEN
              

7.7.   SPORT. VOETBAL 

        Een van de meest briljant voetballers die het fiere Albion ooit heeft vootgebracht is ontegensprekelijk Paul Gascoigne. Helaas was zijn IQ omgekeerd evenredig met zijn voetbaltalent en zal hij vooral in de herinering blijven om zijn frequent wangedrag, vooral dan buiten het veld. In Groot-Brittannië speelde Gazza bij onder meer Newcastle, Tottenham Hotspur, Glasgow Rangers en Middlesbrough. In 1991 werd hij voor heel veel geld getransfereerd naar een club op het continent. Hij miste het hele eerste seizoen door een zware kwetsuur en speelde tussen 1992 en 1995 slechts 41 duels voor deze club, tot hij, verteerd door heimwee, terugkwam naar Engeland. Voor welke niet-Britse club speelde Gazza tussen 1991 en 1992 ?

LAZIO ROMA

7.8.   VARIA. TELEVISIE (met kopie) 

                 Charlotte (boven) en haar gezellinnen Miranda, Carrie en Samantha staan centraal in een bijzonder  populaire Amerikaanse komische serie die bij ons is te zien op VT4. Naam van deze serie ?

SEX AND THE CITY

7.9.   LITERATUUR 

        De Franstalige, Belgische schrijver Pierre Mertens verwekte in 1995 een klein schandaal met een boek waarin enkele leden van de koninklijke familie voorkwamen. Prinses Lilian spande een proces in tegen de auteur. Kent u de titel van dat boek nog ?

UNE PAIX ROYALE

7.10.    KLASSIEKE MUZIEK (met fragment)  

        Jullie horen een stukje uit het Magnificat van een componist, die leefde tussen 1585 en 1672. Hij heeft vooral religieuze muziek gecomponeerd. Wie is hij ?

Heinrich SCHUTZ
 

REEKS 8

 

  8.1.   GESCHIEDENIS 

                 Nederlands protestant theoloog, 1589-1676. Hij was lid van de Dordtse synode en een groot bestrijder van de remonstranten. Vanaf 1634 wordt hij hoogleraar in Utrecht waar hij onder invloed van de Engelse puriteinen een kring van beoefenaars van een strenge levensopvatting vormde. Hij wordt de vader van de bevindelijkheid genoemd en streefde naar een gereformeerde scholastiek. Zijn naam wordt vaak in één adem genoemd met zijn opponent, Johannes COCCEJUS, die bekend stond voor zijn verbondsleer en een minder dogmatische theologie. Wie ?

Bert VOETIUS (geboren Gijsbert VOET)
 

8.2.   WETENSCHAPPEN. VLIEGTUIGMECHANICA 

        Hoe noemt men de fysische kracht die het vliegtuig omhoogstuwt ? In het Nederlands "stijgkracht" genoemd, maar wij zoeken het korte internationale woord.

LIFT
 

8.3.   LITERATUUR 

        De dichter die we zoeken is geen veelschrijver. Van zijn dichtbundels noemen wij er drie, die telkens getuigen van grote kwaliteit. In 1989 debuteerde hij met "Ja ! Naakt als de stenen". Nadien kwam "Boem de nacht" en tot slot, "Waterstudies", waarvoor hij de VSB Poëzieprijs 2000 kreeg. Wie is deze in 1958 in Tilburg geboren dichter ?

K.MICHEL
 

8.4.   VARIA (met kopie) 

        Toch wel een klassieker voor een quiz waar ZONA mee verantwoordelijk is voor het opstellen van de vragen. Herkent u het voertuig op de kopie ? Het model dat u ziet werd tussen 1961 en 1968 gebouwd in een 1300 cc en 1500 cc-variant. Wij vragen dus enkel het merk.

FIAT
 

8.5.   VARIA. STRIPS (met kopie) 

        Iedereen vereenzelvigt de figuur van de beroemdste eend ter wereld, Donald Duck, onmiddellijk met het genie van Walt Disney. Maar eigenlijk is het de voormalige medewerker van de Disney-tekenfimstudio’s, Carl Barks, die in zijn stripverhalen Donald zijn grootste bekendheid heeft gegeven. Het is Barks die in die stripverhalen een hele wereld van personages heeft gecreeërd, die bij ons bekend geworden zijn via de Nederlandstalige vertalingen in het tijdschrift Donald Duck. Wie kent er niet de neefjes Kwik, Kwek en Kwak, het vriendinnetje Katrien, de Zware Jongens, Guus Geluk, Willie Wortel en zo vele anderen. Een van de mooiste creaties is natuurlijk de rijkste en vrekkigste eend ter wereld, oom Dagobert. Kennen jullie de oorspronkelijk Engelse naam van oom Dagobert ?

(Uncle) SCROOGE Mc DUCK
 

8.6.   SPORT 

        Ook het wielrennen heeft haar eigen taaltje ; denken we maar aan "wieltjeszuigen", "als een strijkplank spurten" of "de bus". Wij zijn op zoek naar een typische wielerterm uit het Frans, die zo veel betekent als "een vruchteloze ontsnapping waarbij men dikwijls als éénling rijdt tussen de vluchters en het peleton en waarbij men net niet goed genoeg is om de vluchters bij te halen en net te goed om in het peleton te blijven zitten". Welke Franse term, bestaande uit twee woorden, bedoelen we ?

CHASSE PATATE
 

8.7.   FILM 

        Film van Luc Monheim uit 1973, met Roger van Hool, Joris Collet en Monique Van De Ven over de moeilijkheden die een Poolse vluchteling ondervindt op zijn zoektocht naar de jonge vrouw die hem destijds hielp zijn moeder doorheen de prikkeldraad van het Ijzeren Gordijn te loodsen. Hij doolt rond in Antwerpen in het gezelschap van alcoholisten, landlopers en boeven tot hij het meisje terugvindt in een travestiebar.

VERLOREN MAANDAG

 

8.8.   KUNST (met 2 dia's) 

        De stad Vicenza draagt als geen ander de stempel van 1 kunstenaar, nl. de Italiaanse bouwmeester PALLADIO, die leefde van 1508 tot 1580 en werd geboren als Andrea di Pietro. Een van zijn mooiste werken staat eventjes buiten het centrum van de stad. Het is een volkomen symmetrisch bouwwerk met koepel en volmaakt in het heuvellandschap geïntegreerd. Deze villa werd in steden als Londen, Sint-Petersburg en Delhi nagebouwd. Joseph LOSEY gebruikte de locatie voor zijn film Don Giovanni uit 1979. Naam van dit bouwwerk ?

VILLA ROTONDA
(ook Villa Capra Valmarana, maar niet Villa Valmarana)

 

8.9.   AARDRIJKSKUNDE 

        Deze Russische eilandengroep is nagenoeg 28000 km² groot en is gelegen ten noorden van Siberië, in de Ijszee, zowat tussen de Laptev Zee en de Oost-Siberische Zee. De archipel is opgedeeld in twee groepen door de Sannikov Straat. De noordelijke groep of de Anjou Eilanden omvatten Novaya Sibir, Faddeyevsky en Kotelny – u weet wel, het eilandje van waarop Alain Hubert en Dixie Dansercour vertrokken voor een onmogelijke opdracht. De zuidelijke groep bestaat uit de Lyakhov Eilanden. Traditioneel worden ook de De Long Eilanden gerekend tot deze archipel. De eilanden zijn bedekt met sneeuw en ijs en dunne toendra. Ze werden in 1773 voor het eerst gespot door Ivan Lyakhov, een Russisch handelaar. In de jaren 1870 ontdekte de Zweed Nordenskjöld er fossielen van mammoets. Sinds 1927 worden ze gebruikt als meteorologisch station. Naam van deze archipel ?

NIEUW-SIBERISCHE EILANDEN
Novosibirskiye Ostrova

 

8.10.  MUZIEK. BLUES (met fragment) 

        Welke blues-legende hoort U hier met "Cross Road Blues" ?

Robert JOHNSON

REEKS 9

   

9.1.   ACTUALITEIT 

        Het Joods-Palestijns conflict is nooit bloediger geweest. Spijtig genoeg blijkt geen oplossing mogelijk zonder tussenkomst van de Amerikanen ; het zegt veel over de onmacht van Europa in de wereld. Sinds de Oslo-akkoorden van 1993 zijn verschillende vredesplannen opgesteld die weinig of geen uitweg hebben geboden. Wij vragen naar de naam van twee ervan.

        Het eerste dateert van mei 2001 en is van de hand van een Amerikaanse ex-senator. Het ging om een stappenplan voor de hervatting van onderhandelingen, acht maanden na het uitbreken van de tweede intifada. Zo voorzag het de beëindiging van het geweld, het herstel van vertrouwen door stopzetting van het geweld, de opheffing van de Israëlische afsluiting van de Palestijnse gebieden en de bevriezing van de Israëlische nederzettingenactiviteit.

        Het tweede plan dateert van juni 2001 en het werd opgesteld door de huidige CIA-directeur. Het plan voorzag een mechanisme om tot een staakt-het-vuren te komen, waarbij de Palestijnse Autoriteit de Palestijnen moest oppakken die door Israël werden beschuldigd van het beramen van aanslagen, terwijl Israël zich moest onthouden van aanvallen op Palestijnse instellingen en zijn troepen moest terugtrekken naar de posities vóór het begin van de tweede intifada.

        Naam van deze beide plannen, uiteraard in de juiste volgorde.

Plan MITCHELL
Plan TENET

   

9.2.   WETENSCHAPPEN. BIOLOGIE 

        We zoeken een term, uit het Grieks gesmeed, die "afbraak van rode bloedcellen" betekent. Mogelijke oorzaak : ziekteverwekkers, gif, antilichamen, allergische reacties. Gevolg : anemie.    

HEMOLYSE
                                            

   

9.3.   VARIA 

        Hoe heet de stad waar Homer Simpson en zijn gezinnetje wonen ?

SPRINGFIELD

9.4.   GESCHIEDENIS 

        Wat was de specifieke naam van het verdrag dat in 1428 werd gesloten tussen Filips de Goede en zijn nicht Jacoba van Beieren, gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen, en waarbij Jacoba, Filips de Goede erkende als ruwaard en erfgenaam van haar graafschappen. Bij haar dood in 1433 werden Holland, Zeeland en Henegouwen dan ook ondergebracht in het Bourgondische Huis.

ZOEN VAN DELFT
 

9.5.   SPORT 

        De acht van Oxford tegen de acht van Cambridge in een roeiwedstrijd over 6,7 kilometer. De voorlopige stand is 77 voor Cambridge en 70 voor Oxford. Geef de namen van de twee plaatsen op de Thames waar de wedstrijd begint en eindigt. Volgorde speelt geen rol.

PUTNEY BRIDGE en MORTLAKE

9.6.   TOERISME EN KUNST (met dia) 

        De naam van dit barokke monument mag voor niemand een probleem opleveren. Voor het tweede punt willen wij ook de naam kennen van de man die het in opdracht van paus Clemens 12 ontwierp in 1732.

TREVI-fintein van Nicola SALVI

 

9.7.   FILM 

        In maart van dit jaar overleed de moeder van Frank Aendenboom op 91-jarige leeftijd. Wie is deze vrouw die bij de KNS en de KVS speelde en onder meer te zien was in "De Loteling" uit 1973 en "De Vorstinnen van Brugge" ?

Gella ALLAERT

 

9.8.   LITERATUUR 

        "In een dorp in de omgeving van Brussel woont Karel, een 33 jarige aannemer met Claudia, zijn vrouw, en hun gezin. Hun rustig bestaan wordt bedreigt door Emma, een verre bloedverwante, die de liefdeloze behandeling van haar echtgenoot dermate beu is, dat zij Karel en Claudia om onderdak verzoekt. Haar aanwezigheid veroorzaakt spanningen want Karel wordt op haar verliefd en ook kapelaan Berrewats voelt zich tot haar aangetrokken." Dit is de korte inhoud van een in 1927 door Maurice Roelants geschreven klassieke roman. E. Du Perron zette het boek op zijn keuzelijst voor de tien werken uit de Nederlandse letterkunde die hij zou willen meenemen naar een onbewoond eiland. Titel van deze roman.

KOMEN EN GAAN

 

9.9.   ONTDEKKINGEN 

        Brits ontdekkingsreiziger (1757-1798). Engageerde zich in 1771 bij de Britse Navy en voer mee met James Cook tijdens diens tweede en derde reis. Leerde verder zijn stiel op de Britse oorlogsbodems in de Caraïbische Zee. In 1791 wordt hij aan het hoofd van een bijzondere expeditie gezet die tot opdracht had de westkust van Amerika in kaart te brengen en informatie in te winnen over een mogelijke Noordwestelijke doorgang. Zijn expeditie zou meer dan vier jaar duren en resulteerde in een bijzonder accurate hydrografische kaart van de Amerikaanse westkust tussen Mexico en het zuiden van Alaska. Hij ondekte het naar hem genoemde eiland voor de kust van British Columbia, toonde aan dat de Juan de Fuca Straat niet de doorgang was naar een grote zee, voer op de Columbia River en stelde met zekerheid vast dat er in het gebied dat hij in kaart bracht geen enkele noordwestelijke doorgang te vinden was. Naam van deze Britse ontdekkingsreiziger ?

John VANCOUVER

 

9.10.  MUZIEK (met fragment) 

        Neneh Cherry, Julio Iglesias en Frank Sinatra hebben alle drie bij ons een hit gehad met een nummer met dezelfde titel. Welke ?

I'VE GOT YOU UNDER MY SKIN

 

REEKS 10

  

10.1. FAR WEST 

        De goedkeuring van deze wet in het Amerikaanse congres in 1862 was het resultaat van meer dan 70 jaar van controverse omtrent publieke gronden. Inderdaad reeds vanaf 1830 pleitte The Free-Soil Party voor de gratis terbeschikkingstelling van grond voor kolonisten. Concreet gezien gaf deze wet iedere pionier die ouder was dan 21 jaar het recht een aanvraag in te dienen voor het gratis verkrijgen van 160 acres geregistreerd land. Na vijf jaar verwierven de kolonisten de eigendomsrechten voor zover er tegen die tijd een huis was op gebouwd, een waterput gegraven en een deel omgeploegd. De wet trad op 1 januari 1863 in werking. Ze bleef tot 1977 bestaan maar echt succesvol is ze niet geweest omdat de beste gronden aan de spoorwegmaatschappijen en aan grondspeculanten werden toegekend. Toch heeft ze bijgedragen tot de opening en versnelde ontginning van het westelijk deel van de Verenigde Staten. Naam van die Amerikaanse wet ?

HOMESTEAD ACT

 

10.2.  LITERATUUR 

        Daphne du Maurier was een populaire en veelgelezen schrijfster. Nu kennen de meeste mensen haar enkel nog als de auteur van "Rebecca" en "The Birds", omdat Hitchcock die verhalen gebruikte voor twee van zijn films. Maar Hitchcock verfilmde ook een derde boek van du Maurier. Hetwelk ?

JAMAICA INN
 

10.3.  KUNST (met 2 dia's) 

        Als telg van een gefortuneerde Italiaanse familie komt deze Belgische schilder (° Brussel, 1864) reeds vroeg in aanraking met de literaire wereld van Maeterlinck en Van Lerberghe. Maar zijn passie is het doek. In het Brussels atelier van Portaels leert hij mannen als Lacroix, Delville en Fabry kennen en op die manier ook het symbolisme. Zijn werk is anti-naturalistisch en beïnvloed door Gustave Moreau en Puvis de Chavannes, en het evolueert naar een decoratieve kunst. Op de 1e dia zien jullie een typische werk, nl. "De bron". De tweede dia toont zijn woonhuis dat door Paul Hankar in de Defacqstraat 48 te Elsene werd gebouwd. Welke kunstenaar, die in 1956 overleed ?

Albert CIAMBERLANI

10.4.    FILOSOFIE (met kopie) 

                 Misschien niet zo gemakkelijk. Maar dit is grotendeels Belgisch. Weinig Belgen hebben een blijvende indruk achtergelaten in het domein van de wijsbegeerte. Een ervan is een in 1932 geboren Belgisch-Franse feministische filosofe. Opgeleid in Leuven en Brussel, maar sinds begin van de jaren 60 is ze uitgeweken naar Frankrijk waar ze studeerde en doceerde bij de bekende Jacques LACAN. Centraal in haar werk staat de opvatting dat in het tegenwoordige denken en de geschiedenis ervan de nadruk ligt op het denken in tegenstellingen, waarvan de sekse-tegenstelling er een is. Ze heeft teksten van een aantal grote filosofen geanalyseerd en daaruit geconcludeerd dat het subject en de taal van de filosofie traditioneel mannelijk zijn. Haar succes behaalde ze vooral in feministische milieus. Op het politieke vlak is ze een ijverig voorstander gebleken van het recht op contraceptie en abortus. Haar theorie werd uiteengezet in enkele belangrijkste werken : "Speculum de l'autre femme", "Ce sexe, qui n'est pas un" en "Passions élémentaires". Wie ?

Luce Marie-Ghislaine IRIGARAY (ook Baudoux-Irigaray)

10.5.    AARDRIJKSUNDE 

        De noordelijkste kusten van Schotland zijn door een zee-engte gescheiden van de eilandengroep ORKNEYS. Deze zeestraat is amper 23 km lang en ongeveer 13 km breed. Wat is haar naam ?

PENTLAND FIRTH
 

10.6.  FILM      

        Welke film die in maart van dit jaar uitgebracht werd was gebaseerd op het ophefmakende toneelstuk ‘Der Stellvertreter, ein Christliches Trauerspiel’ van Rolf Hochuth uit 1963.

AMEN van Costa Gavras
 

10.7.  GESCHIEDENIS 

        In 1195 leed hij nog een smadelijke nederlaag tegen de Almohaden, een islamitische berberstam uit Noord-Afrika, maar op 16 juli 1212 werd de naam van koning Alfonso 8 van Kastilië in ere hersteld. In een plaatsje in Zuid-Spanje, even ten noorden van JAEN, versloeg een verenigd leger van de christelijke rijken Kastilië, Aragon, Navarra en Portugal, het Moren-leger van kalief Mohamed I. Alzo werd de macht van de Almohaden gebroken en de invloed van de muselmannen in Spanje beperkt tot het Nasriden-rijk rond Granada. Wij willen de namen kennen van deze veldslag die als het begin van de reconquista kan worden gezien ?

LAS NAVAS DE TOLOSA
 

10.8.  SPORT 

        Frans atleet geboren in 1936. Was houder van de Franse records van 800 meter tot 6 mijl. Behaalde een aantal Europese titels en was in 1965 wereldrecordhouder op de mijl, de 2 mijl en de 3.000 meter. Was vice-olympisch kampioen in Rome op de 1500 meter.

Michel JAZY
 

10.9.  WETENSCHAPPEN. GENEESKUNDE 

        Hoe heet de ziekte voorkomend bij mijn- en groevearbeiders die bestaat uit de afzetting van kalk of kiezelstof in de longen ? U bent waarschijnlijk al "stoflong" aan het schrijven maar wij willen de wetenschappelijke term.

SILICOSE
 

10.10 MUZIEK (met fragment) 

        Onder welke groepsnaam werd dit nummer "Zoek jezelf" opgenomen in 1975 ?

SIMPLISTIES VERBOND (Van Kooten en De Bie)