back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan achter de vraag.

 

 

     SUPERPRESTIGE 2003/2004                     KWIZONA – quiz 22 MEI 2004

 

 

REEKS 1

 

1.1     GESCHIEDENIS

 

          De zwarte Amerikaanse broeder die we zoeken werd in 1856 in Virginia geboren en zou door zijn volharding en studiegeest uitgroeien tot een groot opvoeder en leraar. Hij was de stichter van de Tuskegee University en de belangrijkste spreekbuis van de zwarte Amerikaanse bevolking tussen 1895 en 1915, tevens een symbool van verzet tegen de slavernij en de zwarte onderdrukking. Wie ?

 

          Antwoord :        Booker T.  WASHINGTON

 

1.2     FAUNA

 

          Het is de andere naam voor het witstaarthert, een Amerikaanse vertegenwoordiger van de familie Herten en nauw verwant aan het muildierhert. Het dier bewoont een enorm gebied van Zuid-Canada tot in Zuid-Peru en Noord-Brazilië, inclusief Curaçao en Suriname. Alle vormen zijn gekenmerkt door een witte staart en de meeste ondersoorten zijn roodbruin in de zomer en grijs in de winter. De jongen zijn aanvankelijk gevlekt en stonden model voor de sprookjesfiguur Bambi. Maximale levensduur 10-20 jaar. De grootste vormen komen in het noorden voor, de kleinste in Midden-Amerika. Zeer kleine vormen komen voor op de Keys ten zuiden van Florida.

 

          Antwoord :        VIRGINIAHERT

 

1.3     LITERATUUR (met kopie)

 

          We zoeken de titel van een Engelstalige roman uit 1981, die kort nadien door Tony Richardson werd verfilmd. Het boek is van een auteur die ook nog andere bekende romans heeft geschreven. Op de kopie vinden jullie een korte Engelstalige inhoud en sfeerschepping van dit werk.

 

          “The novel tells the story of the Berry family as they try to live a normal life in hotels on two different continents. The Berry’s raise the bar on dysfunction to dizzying heights, featuring characters each of whom stand alone in their memorable kinks : The detached Father, oblivious to the antics and pain of his offspring; Mother, who floats on the edges of her family's lives; the children, Frank, Franny, John, and later, Lilly and Egg ; Sorrow the dog, and the bear on the motorcycle. Family friends, Freud, Iowa Bob and Suzie the Bear --- a human so ashamed of her appearance that she walks about in a bear suit --- all become a part of the extended family in strange and wonderful ways. The story is told by John. As in most of the author’s novels, the plot is complex and multilayered, sprinkled liberally with flashback. The author demands much of his readers, wielding words like weapons, layering plot upon plot in a massive, festive concoction of fantasy, pathos and humor.

 

          Antwoord :        HOTEL NEW HAMPSHIRE

 

1.4     VARIA

 

          Twee tips voor één enkel antwoord. Het is zowel de naam van de grootste groep van de Noord-Amerikaanse indianenstam der Sioux als de populaire bijnaam voor de Douglas C 47, het meest gebruikte transportvliegtuig uit de 2e Wereldoorlog.

 

          Antwoord :        DAKOTA

1.5     MEDIA. TV (met fragment)

 

          Van welke succesvolle TV-serie horen jullie hier de overbekende begintune. Tussen 1968 en 1975 werden er 220 afleveringen van gemaakt. Componist is Morton Stevens.

 

          Antwoord :        HAWAI FIVE-O

 

1.6     FILM

 

          Welke horrorfilm uit 1974 van Tobe Hooper kan als volgt worden omschreven : Who will survive and what will be left of them ?

 

          Antwoord :        THE TEXAS CHAINSAW MASSACRE

 

1.7     SPORT

 

          Deze legende uit het American Football werd op 11 juni 1956 geboren in Pennsylvania. Na een college football carrière bij Notre Dame (nooterdeem) werd hij in 1979 door de San Francisco 49ers gerecruteerd. Hij zou er uitgroeien tot één van de beste quarterbacks uit de jaren 80 en 90. Hij won met de Fortyniners liefst 4x het felbegeerde Superbowl-kampioenschap (in 1982, 1985, 1989 en 1990). Hij beëindigde zijn sportcarrière in 1994. Zijn specialiteit was om in de laatste minuten van het laatste speelkwartier zijn ploeg vanuit een quasi verloren positie toch nog de overwinning te bezorgen. Niet minder dan 31x lukte hem dat. In 2000 werd hem de status van onsterfelijke verleend door zijn definitieve opname in de Pro Football Hall of Fame. Naam van deze in de States overbekende sportman ?

 

          Antwoord :        Joe MONTANA

 

1.8     KUNST (met kopie)

 

          Amerikaans popart kunstenaar en een visueel interpretator van cijfers en letters. Wie ?

 

          Antwoord :        Robert INDIANA (°Robert Clark)

 

1.9     WETENSCHAPPEN. RECHT

 

          Brits jurist en historicus, 1822 – 1888, pionier op het vlak van de studie van de rechtsvergelijking. Zijn specialiteit was het primitieve recht en de antropologische jurisprudentie. Zijn standaardwerk is Ancient Law - Its connection with the early history of society, and its relation to modern times. Dit werk had grote invloed op de politieke theorie en de antropologie vooral omdat het op een aantal domeinen zeer controversieel was. Zo zag hij arbitrage als een preventief middel tegen oorlog en was hij de mening toegedaan dat de rechtspraak niet zozeer als een strakke analyse van de regelgeving maar veeleer als een beleid moest worden gezien waarbij rekening diende te worden gehouden met de sociale en historische context en met het gezonde boerenverstand. Als lid van de Raad van India was deze jurist ook verantwoordelijk voor de codificatie van het Indiaas recht tussen 1863 en 1869. Zijn naam ?

 

          Antwoord :        sir Henry (James) MAINE

 

 

 

 

 

1.10   AARDRIJKSKUNDE

 

          Hoogste piek van de White Mountains, een bergketen in New Hampshire, en met zijn 1917 m tevens het hoogste punt van die Amerikaanse deelstaat. Is gekend voor zijn extreme weercondities, vaak met enorme rukwinden. Daardoor zelden toegankelijk voor enthousiaste toeristen. Op de top bevindt zich een observatorium. Aan de voet, het gelijknamige hotel dat de locatie was van de in de zomer van 1944 georganiseerde conferentie van Bretton Woods. Naam van deze berg ?

 

          Antwoord :        MOUNT WASHINGTON

 

1.11   MUZIEK (met fragment)

 

          Naam van de groep ?

 

          Antwoord :        OHIO EXPRESS


 

REEKS 2

 

2.1       VARIA

 

          We zoeken de naam van een evenement in de binnenstad van Brussel dat dit jaar voor de tweede keer wordt georganiseerd. Het vindt enkel plaats op de middag, van maandag tot vrijdag. De organisatie bundelt verschillende activiteiten : podiumevenementen, cultuurhappenings, rond-leidingen, voordrachten, workshops, wandelingen en sportactiviteiten, die meestal nooit langer dan één uur duren en die er specifiek zijn op gericht pendelaars bij het actieve Brusselse socio-culturele leven te betrekken. Naam van dit evenement georganiseerd door Onthaal en Promotie Brussel ?

 

          Antwoord :        BROODJE BRUSSEL

 

2.2       TAAL

 

          Het woord dat we zoeken komt uit het Grieks en het betekent de gave van de genade. In het Nieuwe Testament wordt het gebruikt als de bijzondere geestesgaven die God zijn kinderen schenkt ten dienste van de gemeenschap of ook als de bijzondere gave van de H.Geest om de uitbreiding van Gods Rijk te dienen. In ons taalgebruik staat het voor de persoonlijke aantrekkingskracht van iemand of nog op een overdrachtelijke manier, voor zich door bovenmenselijke ordeningen tot een bepaalde functie of werk geroepen achten.

 

          Antwoord :        CHARISMA of CHARISMATISCH

 

2.3       SPORT. ATLETIEK

 

          Goud op de 60 m horden op het WK Indoor in Boedapest en goud op de 110 m horden op het WK Outdoor in Parijs vorig jaar, dat is het recente palmares van een zwarte Canadese inwijkelinge. Wie is die dubbele wereldkampioene ?

 

          Antwoord :        Perdita FELICIEN

 

2.4     GESCHIEDENIS

 

          Oudste zoon van Hendrik II en Catharina de Medici. Volgde op 15 jarige leeftijd zijn vader als koning op, onder het regentschap van zijn moeder. Te jong ? Absoluut niet want het jaar voordien, in 1558, had hij zijn strepen reeds verdiend toen hij werd uitgehuwelijkt aan Mary Stuart, Queen of Scots. Toch was hij een zwakkeling en niet gezond. Alle macht lag dan ook bij de Guises, voorstanders van een repressieve politiek ten aanzien van de protestanten die in verzet kwamen met de zogenaamde samenzwering van Amboise. Zijn kaars dooft al uit in 1560 en hij werd opgevolgd door zijn broer Karel 9. Geef naam en inschrijvingsnummer ?

 

          Antwoord :        FRANS II (2)

 

2.5       FILM

 

          Brits acteur geboren in 1948. Werd bekend bij het grote publiek als een van de 6 werkloze mannen die moest strippen om aan geld te komen in The Full Monty en speelde ook mee in Shakespeare in Love. In 2000 had hij een grote rol in The Patriot met Mel Gibson en jullie kennen hem van zijn rol in 2001 in In The Bedroom, waarvoor hij een oscarnominatie kreeg.

 

          Antwoord :        Tom WILKINSON

 

2.6     AARDRIJKSKUNDE

 

          Twee Schotse landstreken grenzen aan Engeland. In het Zuid-Oosten ligt een lichtglooiende streek die wordt doorsneden door de rivieren de Tweed, Teviot en Yarrow. Daar liggen ook pittoreske stadjes als Jedburgh, Kelso, Selkirk, Melrose en Dryburgh, vaak met schitterende ruïnes van oude abdijen. De toeristische trekpleister is Abbotsford House, het optrekje van sir Walter Scott. De streek in het Zuid-Westen, met ook een 300 km lange kustlijn en een matig zeeklimaat, is vrij heuvelachtig met de Lowther Hills en de Moffat Hills. Hier ligt Ben Nevis, de hoogste van Schotland. Het is een ideaal wandelparadijs, met herinneringen aan de dichter Robert Burns en de romantiek van Gretna Green. Geef naam van beide landstreken, in de juiste volgorde.

 

          Antwoord :        BORDERS en DUMFRIES AND GALLOWAY

 

2.7       LITERATUUR

 

          Sinds zijn debuut Het jaar van de man in 1999 geldt hij als één van Vlaanderens meest veelbelovende schrijvers. In zijn tweede roman Gods eigen muziek gaat het over onmacht : nl. het onvermogen om compromisloos te leven en lief te hebben volgens de eigen hooggestemde idealen en de onmacht om dit falen zuiver en eerlijk onder woorden te brengen. In zijn recente derde roman De laatste woorden van Leo Vekeman demonstreert hij opnieuw dat hij heel mooie zinnen aan elkaar kan rijgen en dat het hem absoluut niet aan diepzinnige vaak duistere gedachten ontbreekt. Wie is deze auteur ?

 

          Antwoord :        Yves PETRY

 

2.8       NOORSE MYTHOLOGIE

 

          Hij was de broer van Roskva en de snelle schildknaap van Thor. Wegens een voorval in Utgard-Loki had hij een en ander goed te maken bij Thor. Inderdaad, toen Thor een aantal bokken had geslacht die nadien met de hamer Mjölnir weer tot leven werden gewekt, bleek het been van één der bokken lam te zijn want onze man had dat been gespleten om het merg te kunnen opslurpen. Tijdens zijn latere reizen met Thor verloor hij drie maal een loopwedstrijd tegen de snelle Hugi. Ook dankzij hem kon Thor de lemen reus Mokkurkalfi verslaan. Wie was deze dienaar van Thor ?

 

          Antwoord :        THJALFI

 

2.9       KUNST (met kopie)

 

          In Vlaanderen gelden zij nu als hét uithangbord voor de jonge architectuurgarde, wat zowel te wijten is aan de cultuurpositie van hun opdrachtgevers, de toepassing van beproefde concepten als misschien wel bloedarmoede bij critici. Dit architectencollectief werd in 1997 in Antwerpen opgericht en bestaat uit Evert Crols, Dirk Engelen en Sven Grooten, die elkaar leerden kennen aan het Berlage-instituut in Amsterdam. Ze hebben ondertussen naam gemaakt met winkelinrichtingen voor modeontwerpers als Branquinho en Van Beirendonck, maar vooral met hun opvallende vernieuwing van de Beursschouwburg in Brussel en met de tentoonstellingsontwerpen voor Landed 2001 en voor Rimbaud. Naam van dit collectief ?

 

          Antwoord :        B-ARCHITECTEN (waarbij de B staat voor Belgen)

 

 

 

 

 

2.10   VARIA

 

          Pas in 1954, lang nadat in de Verenigde Staten de broers MacDonald het eerste fastfoodrestaurant openden, lang nadat kolonel Sanders de wereld met zijn Kentucky Fried Chicken begon te teisteren en ook nadat de eerste Burger King in Florida werd verkocht, startte het Britse bedrijf J. Lyons met een eerste fastfoodketen in Engeland. Die keten werd genoemd naar het hamburgeretende figuurtje in de Popeye-cartoons. Wat is die naam ?

 

          Antwoord :        WIMPY

 

2.11   KLASSIEKE MUZIEK (met fragment)

 

          Deze man is zonder twijfel de belangrijkste Ierse componist. Hij werd geboren nabij Dublin in 1562. Hij werkte als musicus in Duitsland, Italië en Denemarken en hij werd in 1612 luitist aan het  Engelse hof. Hij publiceerde vijf liederenbundels en ook zuiver instrumentale muziek, voornamelijk voor luit. Hij overleed in 1626 in Londen. Jullie horen nu van hem een fancy. Wie ?

 

          Antwoord :        John DOWLAND

 


 

REEKS 3

 

3.1       CHEMIE

 

          Het komt in de organische scheikunde vaak voor dat verschillende verbindingen met verschillende eigenschappen toch dezelfde moleculenmassa en procentuele samenstelling hebben. Het verschijnsel werd in 1823 ontdekt door Gay-Lussac, Liebig en Wöhler. Zo zijn er bijvoorbeeld glucose en fructose. Hoe noemt men deze verbindingen met dezelfde brutomoleculenformule maar met verschillende structuurformules en eigenschappen ?

 

          Antwoord :        ISOMEREN

 

3.2       ARCHEOLOGIE

 

          Wie meer wil weten over de Nazca-lijnen moet er de geschriften van een bijzondere Duitse vrouw op nalezen. In 1932 ontvluchtte zij het nazisme en kwam terecht in Peru. Daar kwam ze in contact met de Amerikaan Paul Kosok, die haar aanspoorde zelf onderzoek te doen in de stoffige Nazca-vallei aan de zuidwestkust van Peru. In 1946 bevestigt ze de theorie van Kosok als zouden de lijnen en figuren overeenstemmen met de sterrenbeelden en dus een onderdeel vormen van een grote astronomische kalender, bedoeld als boodschap voor de goden. Zij zal de rest van haar leven wijden aan dit mysterieuze fenomeen en met behulp van een keukentrapje en een borstel elke lijn zorgvuldig schoonmaken. Voor haar inzet voor het bewaren van dit werelderfgoed kreeg ze de Orde van de Zon en haar foto prijkte ook als eerste levende persoon op een Peruaanse postzegel. Ze overleed in 1998, op 95 jarige leeftijd. Wie was deze Dama de Nazca ?

 

          Antwoord :        Maria REICHE

 

3.3       GODSDIENST

 

          We zoeken de naam van een christelijke heilige die echt heeft geleefd en wel van 1293 tot 1372. Hij werd geboren in Montpellier en reisde door Europa om de pestlijders bij te staan.  Zijn beeltenis komt op grote schaal voor : hij wordt afgebeeld als pelgrim met staf en knapzak, hij is vergezeld van zijn hond en hij tilt zijn tuniek op om op de binnenkant van zijn dij een zwarte pestvlek te laten zien. Zijn overblijfselen rusten in Venetië. Wie is deze populaire heilige ?

 

          Antwoord :        SINT ROCHUS

 

3.4     LITERATUUR

 

          Geboren in Norwich, Groot-Brittannië, in 1946. Zijn jeugd bracht hij door met reizen over de hele wereld want zijn vader zat in de RAF. Hij leerde snel de Amerikaanse comics kennen wat een grote invloed zou hebben op zijn latere werk. Hij werd uiteindelijk leraar in Oxford, gespecialiseerd in de Victoriaanse tijd en in volksverhalen. Als schrijver is hij, op J.K. Rowling na, ondertussen de meest gelezen en geprezen Britse kinderboekenauteur. Zijn bekendste werk is de trilogie His dark materials (vertaald als Het gouden kompas). Het derde deel ervan The amber spyglass kreeg in 2002 als eerste kinderboek de Whitbread Book of the Year-prijs. De boeken verhalen over de avonturen van Lyra en Will, in een wereld die is beïnvloed door magie, godsdienst en wetenschap. Naam van deze auteur ?

 

          Antwoord :        Philip PULLMAN   (p.s. : deel 1 = Het Noorderlicht ; deel 2 = Het listige mes)

 

 

 

3.5     KUNST (met dia)

         

          Naam van de Amerikaans-Russische beeldhouwer van deze kolom uit 1923 ?

 

          Antwoord :        Naum GABO

 

3.6     SPORT. WIELRENNEN

 

          We zoeken de naam van een legendarisch Nederlands ploegleider, het Nederlandse antwoord op onze Karel van Wijnendale. Als actief wielrenner bakte hij er weinig van en een zware valpartij maakte reeds in 1950 een einde aan zijn rennersloopbaan. Op initiatief van enkele journalisten kreeg hij het ploegleiderschap aangeboden van de Nederlandse ploeg in de Tour van 1951. Deze ploeg die er tot dan toe weinig van had gebakken onderging een echte metamorfose. Wim van Est mocht als eerste Hollander de gele trui omgorden en renners als Wout Wagmans, Gerrit Voorting, Henk Faanhof en Jan Nolten regen de successen aan elkaar. Graag de naam van deze weinig subtiele ploegleider die scheldend, dikke sigaren rokend en provocerend door het leven ging, en die later nog succesrijk was met de fameuze Televizierploeg.

 

          Antwoord :        Kees PELLENAARS

 

3.7       20e EEUW

 

          Op 20 april 1970 kreeg Oostenrijk zijn eerste socialistische kanselier. De regering van deze voormalige diplomaat en oud-minister van Buitenlandse Zaken was gekenmerkt door grote sociale hervormingen en de democratisering van het onderwijs. Hij bleef aan tot mei 1983 wanneer Fred Sinowatz erin slaagde met het liberale FPO een coalitie te vormen en alzo de absolute meerderheid van de socialisten te breken. Welke socialistische voorman die in 1990 overleed ?

 

          Antwoord :        Bruno KREISKY

 

3.8       AARDRIJKSKUNDE

 

          Birmaanse eilandengroep die zich over zowat 14.000 km² uitstrekt langs de Birmaanse en de Thaise kustlijn, gelegen ten zuiden van de Moscos Eilanden en tot de isthmus van Kra, in de Andamanse Zee. Bestaat uit circa 800 eilanden waaronder Lambi, Domel, Sullivan en St. Matthews. De archipel, nagenoeg volledig onbewoond, is genoemd naar de hoofdplaats. Is bekend voor zijn ongerepte natuur, de duiksport, de parelvisserij, kokosnoten en gedroogde vis. Op de eilandengroep hangt nog steeds de sfeer van een vroegere piratenschuilplaats en men vindt er nog afstammelingen van de Moken, een animistisch zeenomadenvolk. Welke archipel ?

 

          Antwoord :        MERGUI-archipel (Myeik Kyunzu)

         

3.9       FILM

 

          Toen de Amerikaanse dichteres Sylvia Plath in 1963 zelfmoord pleegde, liet ze een man en 2 kinderen achter. Die man was Ted Hughes, een Britse dichter. Om zijn kinderen te troosten verzon die een verhaal over een jongetje dat vriendschap sluit met een robot die vanuit het heelal in een meer is neergestort. In 1986 besluit Pete Townshend er een plaat van te maken en in 1993 werd het een toneelstuk. In 1999 was er de film, met de stemmen van Friends-actrice Jennifer Aniston en Vin Diesel als de robot. Titel van dit meesterwerkje. De Nederlandse titel mag ook.

 

          Antwoord :        DE IJZEREN REUS, THE IRON GIANT, THE IRON MAN

 

3.10   WISKUNDE

 

          Hoe noemt men in de wiskunde een rechte lijn die door een kromme wordt benaderd zonder ooit geraakt te worden ?

 

          Antwoord :        ASYMPTOOT

 

3.11   MUZIEK (met fragment)

 

          Jeugdkoor Scala heeft al een paar ferme hits gehad in de Afrekening. We laten 2 nummers horen die ze hebben gecovered en vragen jullie bij wie ze de mosterd hebben gehaald. Een punt per goed antwoord.

 

          Antwoord :        PUDDLE OF MUD (She hates Me) en THE DIVINYLS (I touch Myself)

 

 


 

REEKS 4

 

4.1     KUNST (met kopie)

 

          Het schilderij op de kopie is van een Italiaanse meester die leefde van 1477 tot 1510 en het was te bewonderen op de recente Europalia-tentoonstelling Venus ontsluierd in het PSK. Dit doek was immers een belangrijke inspiratiebron voor De Venus van Urbino, het bekende doek van Titiaan. Naam van de schilder van deze slapende Venus, ook wel de Venus van Dresden genoemd.

 

          Antwoord :        GIORGIONE (° Giorgio Barbarelli)

 

4.2       PALEONTOLOGIE (met kopie)

 

          Wie hem ooit gezien heeft in het Paleontologisch museum van Berlijn, beseft dat alleen maar superlatieven gebruikt kunnen worden voor deze dino uit de late Jura.  23 meter lang, 12,5 meter hoog, een gewicht van 80 ton. Enkele kenmerken : een hoge koepelvormige kop met een brede platte snuit en pinvormige tanden. Doordat zijn voorpoten langer waren dan de achterpoten, liep het lichaam vanaf de schoudergordel licht naar beneden af. Hij speelde een prominente rol in Jurassic Park waar hij tot grote opluchting van de bezoekers een brave planteneter was. Wat is zijn naam ?

 

          Antwoord :        BRACHIOSAURUS

 

4.3       POLITIEK

 

          De leden van het clubje van de gestrikte politici zijn niet talrijk, maar wel hondstrouw. Bekendste vertegenwoordigers van de vlinderdassigen zijn natuurlijk Willy De Clercq en Elio Di Rupo. Een van de minder bekende leden is de jonge en flamboyante burgemeester van Dinant. Hij liep onlangs over van de Franstalige christen-democraten naar de MR van Louis Michel. Zijn naam werd al enkele keren genoemd in minder frisse, financiële praktijken en hij maakte zich onlangs nog boos op de PS, omdat die partij zijn enorme achterstand bij de belastingen aan de grote klok had gehangen. Wie is dit 41-jarig Kamerlid en burgervader van Dinant ?

 

          Antwoord :        Richard FOURNAUX

 

4.4     TELEVISIE

 

          Een van de absolute hoogtepunten uit de Canvasprogrammatie is het BBC-product The Office. Als je wil zien waar de makers van Het Eiland hun mosterd hebben gehaald, moet je kijken naar die vreemde mix van hilarische situaties, diepmenselijke mini-drama's en soms tenenkrullende schaamteloosheid in de kantoren van een Engelse papierfabriek. Bedenker en schrijver van dit veelgelouwerde programma is Ricky Gervais. Hij neemt de rol van de egomane en pompeuze manager voor zijn rekening, die voortdurend in de camera blikt en aan zijn das pulkt. Hoe luidt de naam van deze figuur ?

 

          Antwoord :        DAVID BRENT

 

4.5       STERRENKUNDE

 

          Op onze breedtegraad zijn er vijf circumpolaire sterrenbeelden die het hele jaar door zichtbaar zijn, in tegenstelling tot de andere seizoensgebonden sterrenbeelden. We noemen er vier van die vijf : Grote Beer, Kleine Beer, Cepheus en Cassiopeia. En van jullie willen we het vijfde weten.

 

          Antwoord :        DRACO (DRAAK)

4.6     TOERISME (met 3 dia’s)

 

          Wie eenmaal de roze pracht van Petra, de antieke stad van de Nabateeërs, heeft aanschouwd, vindt moeilijk nog een mooier of interessantere plek in de wereld. Hierover dan ook een dubbele vraag. Geef ons vooreerst de naam van de mysterieuze kloof die naar het keteldal van Petra leidt, en waar men enkel te voet of met een karretje door kan. Voor het tweede punt willen we de naam kennen van Petra’s beroemdste en meest afgebeelde monument, dat zich op het einde van die kloof bevindt en dat ook een sleutelrol speelt in de klassieker Indiana Jones and The Last Crusade.

 

          Antwoord :     SIK (SIQ) en SCHATHUIS (-KAMER) VAN DE FARAO (el-Khazne Firaun)

 

4.7     SPORT. TURNEN

 

          Dit poppetje van 18 jaar en 1 meter 42 groot moest op de Olympische Spelen van Atlanta 9,436 behalen met haar paardensprong om de Amerikaanse turnploeg goud te laten behalen. Iets wat nog nooit gelukt was. Bij de eerste poging blesseerde ze zich aan de linkerenkel. De 9,120 volstond niet en ze moest opnieuw. De pijn nam toe, het gewricht zwol op en met betraande ogen deed ze haar sprong. Ze landde op 2 benen maar trok direct haar linkerbeen op. De jury oordeelde mild : 9,712. Goud, en tranen in de ogen van iedereen. Welke turnheldin ?

 

          Antwoord :        Kerry STRUG

 

4.8       ECONOMIE

 

          Deze Amerikaanse econoom uit de Chicago-school kreeg in 1982 de Nobelprijs voor zijn baanbre-kende studies over industriële structuren, het functioneren van markten en de oorzaken en gevolgen van regulering door de overheid. In zijn werk staat de vraag centraal waarom sommige onderne-mingen falen terwijl andere slagen. Volgens hem moet succes vooral worden verklaard door lage prijzen en efficiency. Politieke en machtsfactoren spelen slechts een ondergeschikte rol. Deze tak van de economie wordt ook industriële economie genoemd. Hij leefde van 1911 tot 1991. Wie ?

 

          Antwoord :        George STIGLER

 

4.9     VARIA. AUTO

 

          De Volkswagen-Audi groep presenteerde in 2002 een technische wereldprimeur : een direct schakelende zestraps automatische transmissie met geïntegreerde dubbele koppeling. In deze versnellingsbak zit geen koppelomvormer. Hij combineert de razendsnelle reacties van een handgeschakelde bak met het comfort van een conventionele automaat en is ondertussen verkrijgbaar in een aantal modellen van VW, Audi en Seat. We zoeken een drieletterwoord dat zowel in het Engels als in het Duits hetzelfde betekent.

 

          Antwoord :        DSG  (Direct Shift Gear of Direkt Schalt Getriebe)

 

4.10   FILM

 

          We zoeken de naam van het eerste zwarte genre uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. De bloeiperiode ervan was 1971 tot 1975. In hun tijd drukten ze een groeiend zwart zelfbewustzijn en een streven naar zwarte filmhelden uit. Bekende voorbeelden uit die periode zijn : Black Mama, white mama, Black Caesar, Coffy, Foxy Brown en Truck Turner. Pam Grier was de koningin van de aktieheldinnen van die tijd. Welk genre bedoelen we ? De naam is een samentrekking.

           

          Antwoord :        BLAXPLOITATION

4.11   AARDRIJKSKUNDE (met kopie)

 

          Dit gletsjersmeer ligt in centraal Lombardije, ten noorden van Brescia en ten oosten van Bergamo, en is prachtig omgeven door hoge bergen. Het eiland staat bekend voor zijn rust en schitterende vergezichten ; zo heeft het o.a. zijn eigen miniatuurberg in de vorm van het eilandje Monte Isola. Aan de oevers van het meer liggen de vissersplaatsjes Sale Marasino, Lovere, Paratico en het gelijknamige stadje. Het is er niet echt toeristisch niettegenstaande zich in de buurt het zogenaamde stenen woud bevindt, dat zijn merkwaardige torenspitsachtige rotsformaties waar op elke piek een rotsblok balanceert. Naam van dit Italiaanse meer ?

 

          Antwoord :        ISEO

 

 


 

REEKS 5

 

 

5.1     VARIA

 

          … came from Miami F.L.A. hitch-hiked across the USA… plucked her eyebrows on the way…shaved her legs and then he was a she…

 

          Wat de Dalai Lama is voor het Boeddhisme is de man of vrouw waarover het gaat voor de transgenders, travestieten, drag-queens en andere drag-kings. Hij of zij is nu zowat zestig en een documentaire over zijn/haar leven is in de maak. Wat is zijn/haar volledige naam ?

 

          Antwoord :        Holly WOODLAWN

                                   (Walk on the wild side - Lou Reed)

 

5.2     SPORT. GOLF

 

          Begin april startte The King in zijn vijftigste US Masters. Hij won in 1958, 1960, 1962 en 1964, maar sinds 1983 slaagde hij er niet meer in de cut te halen. Wie is deze krasse 74-jarige ?

 

          Antwoord :        Arnold PALMER

                                   (Lucky Man - Emerson, Lake en Palmer)

 

5.3     GESCHIEDENIS

 

          Mexicaanse generaal die leefde van 1814 tot 1876. Toen hij in 1838 tegen de Fransen vocht, verloor hij een been. Dat bewaarde hij op zijn haciënda in Vera Cruz. Op 26 september vestigde hij zijn dictatuur in Mexico en nam hij door middel van een speciale begrafenis eindelijk afscheid van zijn verloren ledemaat. In een praalstoet werd zijn been door Mexico City naar een monumentale graftombe gebracht, waar het 2 jaar later werd gestolen …. Wie ?

 

          Antwoord :        SANTA ANNA

                                   (Smooth - Santana)

    

5.4     LITERATUUR

 

          Onder welke naam schreef Stephen King de boeken Rage, The Running Man, The Long Walk en Roadwork ?

 

          Antwoord :        Richard BACHMAN

                                    (You ain’t seen nothing yet - Bachman, Turner en Overdrive)

 

5.5     VARIA

 

          “AVV-VVK”, Alles Voor Vlaanderen, Vlaanderen Voor Christus, was een van de bekendste leuzen uit de Vlaamse geschiedenis. Het werd bedacht door een jonge seminarist die samen met enkele medestudenten het blad De Student boven de doopvont had gehouden in 1881, waarin AVV-VVK voor het eerst werd gebruikt. Wie was deze priester die in 1914 in Willebroek overleed en die ook artikels schreef voor de Gazet van Antwerpen ?

 

          Antwoord :        Jan-Frans DRIJVERS

                                   (Driver’s Seat van Sniff & The Tears)

5.6     FILM

 

          Welk personage werd vertolkt door Kim Hunter in A Streetcar Named Desire ? Ze kreeg er een oscar voor. Marlon Brando speelt in die film de rol van haar echtgenoot Stanley en draagt  vanzelfsprekend dezelfde familienaam. En laat dat nu net zijn wat we zoeken. En we gaan niet te streng verbeteren wat schrijfwijze betreft.

 

          Antwoord :        Stella KOWALSKI

                                   (When dolphins cry van Live ; De zanger van Live heet Edward Kowalczyk)

 

5.7     KUNST (met kopie)

         

          Van welke Belgische kunstenaar is dit werk ?

 

          Antwoord :        Hippolyte BOULANGER

                                   (Baker Street - Gerry Rafferty)

 

5.8     GODSDIENST

 

          Tot aan Chadija’s dood in 619 leefde Mohammed monogaam. Daarna huwde hij een 7 jaar jonge vrouw, de dochter van Aboe Bakr, die zich 3 jaar later bij hem in Medina voegde. Wat was de voornaam van dat meisje, dat zijn lievelingsvrouw werd ?

 

          Antwoord :        AÏCHA

                                   (Outlandish – Aïcha)

 

5.9     SPORT

 

          Welke zingende Belgische profrenner viel het uurrecord van Tony Rominger aan in Manchester ? Hij deed dat met een te groot verzet en deed 8 kilometer minder dan Rominger.

 

          Antwoord :        Koen DE KOKER

                                   (Joe Cocker – You can leave your hat on)

 

5.10   GESCHIEDENIS

 

          Vloot aangevoerd tijdens Wereldoorlog II door vice-admiraal C.E.L Helfrich, die in de Java-zee slag leverde met de Jappen. De vloot werd samengesteld met Australische, Britse, Nederlandse en Amerikaanse strijdkrachten. Graag de juiste schrijfwijze.

 

          Antwoord :        ABDA (Australian-British-Dutch-American)   

                                   (Waterloo - ABBA)

 

5.11   UITVINDINGEN

 

          Geniaal ontwerper van speelgoed die in 1901 een patent aanvroeg op het door hem ontworpen Mechanics Made Easy, het latere Meccano.  In 1915 werd de eerste blikken trein, door hem ontworpen, vervaardigd. In 1933 kwamen voertuigjes op de markt, op dezelfde schaal als de treinen onder de naam Meccano Miniatures, later omgedoopt tot Dinky Toys. Omdat de hint levensgroot is, graag de juiste naam.

 

          Antwoord :        Frank HORNBY

                                   (That’s just the way it is - Bruce Hornsby & The Range)


 

DIAREEKS

 

 

25 dia’s van diverse onderwerpen worden tweemaal in rakettempo (10’’ per dia) getoond. Bij elke dia wordt een tip meegegeven. De antwoorden worden alfabetisch gerangschikt op het antwoordblad ; dit betekent dat 1 letter ontbreekt. Lidwoorden tellen niet mee.

 

Er wordt afgegeven na reeks 7.

 

 

 

 

Dia

Tip

1

Kentucky Fried Chicken

Keten

2

Wright, Frank Lloyd

Architect

3

Invalides, Les

Kerk

4

Zarathoestra / Zoroaster

Godsdienststichter

5

Odenburg Klaas

Kunstenaar

6

Nefast voor de Feestvreugde

Tv-programma

7

Alamo

Bouwwerk

8

Bam

Verloren parel

9

Lesage, Friedl’

Mediafiguur

10

Yosemite

Natuurpark

11

Federer, Roger

Sportman

12

Tartt, Donna

Schrijfster

13

Sintra

Stad

14

Uros-indianen

Indianenvolk

15

Persepolis

Archeologische plaats

16

Ernst, Max

Kunstenaar

17

Radcliffe, Paula

Sportvrouw

18

Huppert, Isabelle

Actrice

19

Menchu, Rigoberta

Nobelprijswinnaar

20

Catrall, Kim

Actrice

21

Vaux-le-Vicomte

Kasteel

22

Devil’s Tower

Monoliet

23

Quaden, Guy

Persoon

24

Jugurtha

Stripreeks

25

Garbo, Greta

Oude glorie

 

 


 

REEKS 6

 

 

6.1       AARDRIJKSKUNDE

 

          Landstreek in het noordwesten van Polen, gelegen tussen de Oder en de Wisla. De streek moet het vooral hebben van zijn natuur, met heerlijke stranden langs de Oostzee en daarachter prachtige duinengebieden en beboste moreneheuvels. Het zacht glooiende achterland herbergt een aantal aantrekkelijke, vrij rustige merengebieden. Met uitzondering van het schitterende Gdansk kan men er niet veel stedelijk schoon verwachten. Naam van dit gebied dat in de loop van de geschiedenis de inzet vormde van vele conflicten, onder meer met Pruisen.

 

          Antwoord :        POMMEREN (Pomorze)

 

6.2       ARCHEOLOGIE

 

          Lineair A en Lineair B zijn schriften die door de Minoërs en de Myceners gedurende de bronstijd werden gebruikt op Kreta. Lineair A dat uit beeldschrifttekens bestaat die zijn gereduceerd tot strakke omtrektekeningen, is nog steeds niet ontcijferd. Lineair B daarentegen wel ; en dat is de verdienste van een Britse architect en cryptograaf die in 1952 kon aantonen dat het ging om een vroege vorm van het Grieks, gedateerd tussen 1400 en 1200 vóór Christus, dus de tijd waarover Homeros vertelt. Wie was nu ook alweer de ontcijferaar van het Lineair B ?

 

          Antwoord :        Michael VENTRIS

 

6.3       SCHILDERKUNST (met dia)

 

          Van wie zijn deze geliefden, een doek uit 1965 ?

 

          Antwoord :        Sigmar POLKE

 

6.4     FILM

 

          Film uit 1942 met Errol Flynn over bokslegende James J. Corbett, de man met Ierse roots die op 7 september 1892 het eerste kampioenschap voor zwaargewichten mét handschoenen uitvocht tegen John Sullivan. Corbett won en verloor zijn titel pas 5 jaar later. De titel verwijst naar zijn knappe kop en elegante stijl. Titel van de film.

 

          Antwoord :        GENTLEMAN JIM

 

6.5       LITERATUUR. SCIENCE FICTION

 

          Der Tunnel was één van de belangrijkste technische toekomstromans die werd gepubliceerd in 1913. Het is het verhaal van ingenieur McAllan die een onderzeese tunnel bouwt van  - schrik niet -  Amerika naar Frankrijk. De bouw eist 9000 doden maar na 24 jaar rijdt de eerste trein onder de Atlantische Oceaan. Wie al eens de Eurostar genomen heeft, neemt wellicht met ons aan dat dit de vervelendste treinreis aller tijden moet zijn. Wie schreef deze roman die in meer dan 25 talen werd vertaald en in 1933 door Curtis Bernhardt werd verfilmd ?

 

          Antwoord :        Bernhard KELLERMANN

 

 

 

6.6       GESCHIEDENIS

 

          Maximianus, door Diocletianus aanvaard als medekeizer in het westen, kende succes met zijn strijd tegen de Germaanse invallen. Hij voerde een nieuwe gebiedsindeling in : de provincie BELGICA werd in 2 gesplitst en het westelijk deel zou verder leven als Belgica Secunda. Maximianus stelde er een Menapiër aan die werd belast met de strijd tegen de Saksische zeerovers die de kust van België en Noord-Frankrijk aanvielen. Maximianus kon echter niet verhinderen dat deze Menapiër in dit kustgebied en in Brittannië een zelfstandig bewind ging voeren. Hij wordt uiteindelijk door Constantius Chlorus, onderkeizer van Caesar in het westen verslagen in 293. Wie ?

 

          Antwoord :        CARAUSIUS

 

6.7       PERSONALIA (met dia)

 

          Een shot uit de HUMO-kalender van vorig jaar. Wie is deze mediamadam ?

 

          Antwoord :        Tine VAN DEN BRANDE

 

6.8       PLANTKUNDE (met 2 kopies)

 

          We zoeken de namen van twee plantjes.

          De bloemen van de eerste plant behoren met hun diameter van 6 à 7 centimeter tot grootste van de inheemse flora en kunnen ook ’s nachts geopend zijn. De plant windt zich omhoog doordat de stengeltop cirkelvormige bewegingen maakt rond een steunsel. De plant houdt van vochtige grond ofschoon de pollenkorrels zeer gevoelig zijn voor vocht. Ze bloeit van juni tot oktober en kan 150 tot 300 cm lang worden. Latijnse naam : calystegia sepium. Nederlandse naam ?

 

          De tweede plant groeit in de wei en langs de kant van de weg. Vooral op kalkhoudende grond doet deze hoge tweejarige plant het goed. De plant komt in heel Europa voor. De gele bloempjes staan in samengestelde schermen bijeen. De zaadjes smaken naar dille en worden gebruikt om soepen en stoofschotels te kruiden. De hele plant heeft trouwens een karakteristieke geur. De plant wordt ook gekweekt, niet zozeer om de zaden maar om de wortels die als groente worden gegeten. Eeuwenlang heeft men de plant gebruikt als geneesmiddel voor nierziekten. Nederlandse naam ?

 

          Antwoord  :       HAAGWINDE en PASTINAAK (witte wortel)

 

6.9     ONTDEKKINGEN

 

          Welke Oostenrijkse ontdekkingsreiziger en cartograaf, kapitein van de Admiraal Tegetthoff, ontdekte in 1872 samen met Karl Weyprecht als eerste Franz Jozef-land en bracht de noordoostelijke kustlijn van Groenland in kaart ? Voor dit exploot kreeg hij 44 Oostenrijkse gulden als beloning. De man leefde van 1842 tot 1915.

 

          Antwoord :        Julius VON PAYER

 

6.10   MUZIEK (met fragment)

 

          Van welke bluesgrootheid is dit nummer Easy rider ?

 

          Antwoord :        LEADBELLY

 

 

 

GLOBO 1 :     DOKTERS

 

 

a. Met kopie. Naam van deze gunfighter, chronisch killer en gokker, die was gehuwd met Big Nose Kate. Hij overleefde Tombstone  maar zou uiteindelijk op 35 jarige leeftijd aan TBC sterven in Denver in 1887.

 

     Antwoord :             DOC HOLLIDAY

 

b. Het zou de oudste soft drink in Amerika zijn, oorspronkelijk gemaakt in Morrison’s Old Corner Drugstore in Waco, Texas. Morrison, de drugstore-eigenaar, noemde het drankje naar een arts in Virginia die hem zijn eerste job had bezorgd. Het werd op grote schaal geïntroduceerd op de wereldtentoonstelling van 1904 in Saint Louis en werd een groot succes, althans in Amerika, want in Europa geraakt men het - ook nu - aan de straatstenen niet kwijt. Naam van dit zoete drankje ?

 

     Antwoord :             DR. PEPPER

 

c.  Deze Duitse voedingsgroep, gevestigd in Bielefeld, werd in 1891 opgericht door een jonge apotheker die een gemakkelijke en goedkope manier zocht om de bakkende vrouw een handje te helpen. Sedertdien is de groep in familiehanden kunnen blijven. In België vanaf 1929 op de markt. Bij ons vooral gekend voor zijn muesli, rijstpappen en puddings maar ook voor zijn ristorante en culinaria-pizza's. Recent heeft het bedrijf zich gestort op de Duitse biermarkt waarvan het 15 % in handen heeft. Zo heeft het zich ingekocht in Brau und Brunnen en bezit het Radeburger-pils. Naam van deze voedingsketen ?

 

     Antwoord :            DR. OETKER

 


 

REEKS 7

 

 

7.1       AARDRIJKSKUNDE

 

          Op 80 km van de Peruaanse stad Iquitos in het departement Loreto ontstaat de Amazone als de samenvloeiing van twee grote rivieren. De eerste rivier, de Marañon, is 1300 km lang, vanaf Borja bevaarbaar, en wordt gewoonlijk beschouwd als de bronrivier van de Amazone. De tweede rivier, die we zoeken, is ook een bronrivier en werd vroeger de Junburagua genoemd. Geef haar naam.

 

          Antwoord :        UCAYALI

 

7.2       SCHILDERKUNST (met dia)

 

          Op de dia een zonsondergang op het strand, van de hand van een Belgisch schilder die lid was van de Groupe des Vingt. Hij was zeer vernieuwend, aanvankelijk bekeerd tot het impressionisme, maar nadien evoluerend naar een persoonlijk pointillisme. Welke schilder die leefde van 1865 tot 1916 ?

 

          Antwoord :        Georges LEMMEN

 

7.3       SPORT. ATLETIEK

 

          Op de tabellen van het WK Atletiek Outdoor prijkt België met 3 medailles, allemaal bronzen, waarvan 2 bij de mannen en 1 bij de vrouwen. In 1999 liep Mohammed Mourhit naar brons op de 5000 m in Sevilla. Onze vraag is logisch en dubbel : wie won brons op de steeple in Rome in 1987 en wie behaalde op de ongebruikelijke 1000 m brons in 1980 in het Nederlandse Sittard ?

 

          Antwoord :        William VAN DYCK en Magda ILANDS

 

7.4       FILM

 

          Amerikaanse cameraman die meer dan 30 films draaide. Overleed vorig jaar op 76-jarige leeftijd. Kreeg 2 oscars: eentje voor Butch Cassidy & The Sundance Kid uit 1969 en eentje voor American Beauty uit 1999. In 2002 draaide hij nog Road to Perdition. Zijn zoon Conrad W. is in zijn sporen getreden en is de cameraman van Panic Room.

 

          Antwoord :        Conrad L. HALL

 

7.5       LITERATUUR

 

          In 1020 stierf één der grootste epische dichters van Perzië. Hij zal ons bijblijven voor zijn Sjahname, wat Boek of Brief aan de Koning betekent. Het werk omvat circa 50.000 verzen en beschrijft de geschiedenis van de Perzische koningen vanaf de oertijd tot de islamitisch-arabische verovering. Liefst 11 jaren heeft hij eraan gewerkt maar hij kreeg er van sultan Mahmoed geen erkenning voor. Hij week dan maar uit naar Bagdad waar hij nog Yousit en Zeliedra schreef, één van de mooiste liefdesgedichten van de Perzische literatuur. Zijn naam.

 

          Antwoord :        FIRDAUSI (Aboe al-Kasim Mansoer)

 

 

 

 

7.6     TOERISME (met 3 dia’s)

 

          De dia’s moeten volstaan om de naam op te schrijven van een Noord-Spaans bedevaartsoord dat in de 8e eeuw de bakermat was van de reconquista onder leiding van Pelayo. De plek is overigens niet onbekend in wielermiddens.

 

          Antwoord :        COVADONGA

 

7.7       GESCHIEDENIS.

 

          Amerikaanse burgeroorlog. In januari 1863 werd generaal Ambrose Burnside na verlies in Fredericksburg als hoofd van het leger van de Potomac afgezet. Zijn opvolger waarvan we de naam vragen, was een briljant strateeg. Hij bracht het noordelijk leger opnieuw tot 134.000 man, slaagde erin het moreel van zijn troepen op te vijzelen en zou doorstorten tot Richmond. Op 2 mei 1863 werd hij echter onverwacht verslagen te Chancellorsville - Virgina, door een offensief van Robert Lee. In deze slag werd de zuidelijke generaal Thomas Stonewall Jackson door een kogel van zijn eigen soldaten gedood. Of deze bevelhebber van het noordelijke leger ook een hoerenloper was hebben wij niet met zekerheid kunnen achterhalen. Hij werd opgevolgd door George Meade, de overwinnaar van Gettysburg.

 

          Antwoord :        Joseph HOOKER

 

 

7.8       WETENSCHAPPEN. LUCHTVAART

 

          Geluk en roem zitten soms in een klein hoekje. Deze Amerikaanse ingenieur had misschien wel de eerste vliegende mens kunnen zijn. Met zijn zelfgebouwde Aerodrome, een vliegtuigje dat was uitgerust met een verbrandingsmotor van liefst 52 pk, waagde hij op 8 december 1903 een eerste testvlucht vanop een drijvend platform in de Potomac-rivier. Met een katapult zou het vliegtuig worden gelanceerd, maar de te krachtige motor scheurde het vliegtuig uiteen. Einde test. Amper 9 dagen later voerden de broertjes Wright hun eerste geslaagde vlucht uit in Kitty Hawk. Totaal gedesillusioneerd stierf hij in 1906. Maar Amerikanen vergeten hun helden niet ; een belangrijke luchtmachtbasis in Hampton-Virginia, die ook de testbasis was voor de maanlanceringen, werd naar hem genoemd. Wie ?

 

          Antwoord :        Samuel Pierpont LANGLEY

 

7.9       VARIA

 

          Waar de naam Amerika vandaan komt, staat blijkbaar niet vast. Sommigen beweren dat dit continent is genoemd naar de Welshman Richard Amerike die het contact tussen de ontdekkingsreiziger John Cabot en koning Hendrik IV onderhield. De traditie wil echter dat Amerika werd benoemd door een Duits cartograaf die het onvolledige verslag van Amerigo Vespucci had gelezen en diens voornaam verlatijnste op een kaart van het pas ontdekte werelddeel, terwijl die naam nadien in gebruik bleef. Wie was die Duitse cartograaf ?

 

          Antwoord :        Martin WALDSEEMÜLLER

 

 

 

 

 

 

7.10   MYTHOLOGIE EN TAAL

 

          Zijn naam betekent de uitklopper of de uitrekker. In de Griekse sage is hij een rover die passerende reizigers gevangenneemt en hen op een kort of lang bed legt om dan stukken van hen af te hakken of hen uit te rekken tot ze in zijn bed passen. Hij werd door Theseus gedood. Zijn naam wordt nu nog gebruikt in een uitdrukking voor een gewelddadige inkorting, verlenging of verminking of ook voor een pijnlijke positie waarin iemand met geweld wordt gebracht. Wie bedoelen wij ?

 

          Antwoord :        PROCRUSTES (Prokroustes)  (niet aanvaarden wegens taallink : Damastes of Polypemon ; taallink = iemand op een procrustesbed leggen)

 

 

 

 

GLOBO 2 :     MILITAIREN

 

a. Welke voetballer, geboren in 1977 te Deinze, is sinds het seizoen 2000-2001 middenvelder bij FC Antwerp ? Zijn vorige ploegen : 85-89 Zeveren Sportief ; 89-95 Cercle Brugge en 95-00 SK Deinze. Bij Antwerp heeft hij inmiddels een hondertal wedstrijden gespeeld en een 17 tal doelpunten gemaakt. Haalde zich de banbliksems van Mister Michel op de hals toen hij begin dit jaar Yves Vanderhaeghe een vijfdubbele kaakbeenbreuk mepte. Wie ?

 

     Antwoord :            Tony SERGEANT

 

b.  De Vlaamse schrijver Renaat Joostens werd in 1902 te Mechelen geboren en overleed in Brussel in 1973. Onder het pseudoniem ALBE publiceerde hij dichtbundels, novellen, toneel en romans voor volwassenen. Zijn werk had een sterk religieuze inslag. Tot zijn bekendste proza behoren Annunciata, Aurita, Harshof en Ossewagens op de kim (nvdr : zo’n titels verzinnen ze nu niet meer). Enkele dichtbundels van zijn hand : Paradijsvogel, Ivoren Toren, Groenendaalse Clausuren, Seizoenen om Orpheus. Maar onder welk pseudoniem schreef hij in de periode 1944-1966 een hele reeks avontuur-lijke en geschiedkundige verhalen voor de jeugd die zeer succesvol waren bij het jonge volkje ?

 

     Antwoord :            KAPITEIN ZELDENTHUIS

 

c.  Met fragment. Van welke Britse groep was dit one hit wonder uit 1972 ?

 

     Antwoord :            LIEUTENANT PIGEON

         


 

REEKS 8

 

 

8.1       WETENSCHAPPEN

 

          Een vorm van geneeskunde. Deze dokter leefde van 1886 tot 1936. Hij ontdekte dat bepaalde ziektebeelden overeenstemming vertoonden met persoonlijkheidstrekken van zijn patiënten, die vaak een geestelijke oorzaak hadden. Als geneeswijze bedacht hij de bloesemtherapie. Daarvoor selecteerde hij 38 verschillende planten die  - o wonder - toevallig rond zijn huis in Wales groeiden. De planten werden volgens een soort signatuurleer gekoppeld aan psychische afwijkingen. De bloemen dienen in volle bloei op een zonnige wolkenloze dag te worden geplukt. Ze worden in een schaal met bronwater gelegd om de geneeskracht in het water te laten trekken. Het aftreksel wordt dan in een verhouding van 1 op 480 met cognac gemengd. Het zo ontstane medicijn wordt druppelsgewijs ingenomen. Maar om echt te genezen is vooraf een goed gesprek nodig met de therapeut. Naam van deze dokter, bedenker van de bloesemtherapie en ongetwijfeld amateur van een goed glas, die leefde van 1886 tot 1936 ?

 

          Antwoord :        Edward BACH

 

8.2     FAUNA (met kopies)

 

          We vragen naar de naam van twee diertjes. Geef ons zowel de volledige naam van het vogeltje als de naam van die bijzonder mooie kever, elk voor één punt.

 

          Antwoord :        BARMSIJS (Carduelis flammea) en VLIEGEND HERT

 

8.3       GESCHIEDENIS

 

          Veldslag ten noorden van Antwerpen op 13 maart 1567. Regeringstroepen van Margaretha van Parma vernietigen er het 2000-man sterke calvinistische leger onder leiding van Jan van Marnix, die er sneuvelt. Willem van Oranje, toenmalig gouverneur van de koekestad, werd hierdoor het mikpunt van ernstige onlusten, niet alleen omdat hij de geuzen uit de Scheldestad had verjaagd, maar ook omdat hij had verhinderd dat andere calvinisten hun geuzebroeders ter hulp snelden wanneer die in de vroege ochtend meedogenloos in de pan werden gehakt. Het drama was goed geregisseerd en kon vanop de stadsmuren worden gadegeslagen. Waar vond die veldslag plaats, die volgens sommige bronnen als het echte begin van de 80 jarige oorlog moet worden beschouwd ?

 

          Antwoord :        OOSTERWEEL

 

8.4       ARCHITECTUUR (met kopie)

 

          Het oog moet voldaan zijn, dat was het motto van de Brusselse tuinarchitect die we zoeken. Nog steeds wordt hij beschouwd als onze belangrijkste landschapsarchitect van de 20e eeuw. Hij was een man van de ratio en van de geometrie met de haagschaar. Liefst 900 tuinen heeft hij ontworpen waarvan enkele belangrijke in het Brusselse, zoals de Kruidtuin, het parkje van de Kunstberg en het park voor het Rijksadministratief Centrum (cf. kopie). Deze publieke tuinen tonen een strakke hand, die ruimte creëert en perspectief schept, met een afkeer voor bloemen en kleurige opsmuk. Ander werk van hem : de restauratie van de tuinen van Beloeil en de Congolese tuin op de wereldexpo van 1958. Naam van deze Belgische tuinarchitect die leefde van 1908 tot 2002.

 

          Antwoord :        René PECHÈRE

 

 

8.5       SPORT. TENNIS

 

          De neef van een voormalig FC Barcelona-voetballer was vorig jaar de jongste deelnemer op Wimbledon waar hij de derde ronde haalde. In maart van dit jaar zorgde hij voor sensatie door de nummer van de wereld, Roger Federer, met twee maal 6-3 op zijn donder te geven. Hij is nog altijd maar 17. Wie?

 

          Antwoord :        Rafael NADAL

 

8.6       AARDRIJKSKUNDE

 

          Ten noordwesten van Wales ligt het Britse eiland Anglesey, een voormalig graafschap dat nu behoort tot het Welshe graafschap Gwynedd. Het eiland kan worden bereikt via een aantal grote bruggen, onder andere via de stad Bangor. Wij willen de naam kennen van de zeestraat die Anglesey scheidt van het Britse vasteland.

 

          Antwoord :        MENAI-straat

 

8.7       FILM

 

          Van welke Belgische cineast zijn volgende films: Le Grand paysage d’Alexis Droeven (1980), Mémoires uit 1984 en Australia uit 1989 ?

 

          Antwoord :        Jean-Jacques ANDRIEN

 

8.8     STRIPS

 

          We zijn op zoek naar de titel van een Nero-album uit 1951, uit de pionierstijd dus. Het was de eerste titel die in Het Volk werd gepubliceerd, nadat de eerste tien albums in voorpublicatie in De Nieuwe Gids waren verschenen. Het verhaal : buitenaardse wezens met twee boven mekaar staande hoofden landen op aarde om Vlaamse levers te roven, die op hun planeet Pompelanioem niet voorhanden zijn. Nero en zijn vrienden proberen dit te verhinderen. In dit knotsgekke verhaal loopt Madam Pheip de franskiljonse burgemeester van Moerbeke tegen het lijf. Ze zwicht voor zijn geld en Meneer Pheip krijgt vanaf dan zijn plaats in de Nero-mythologie. Titel van dit album.

 

          Antwoord :        DE ZWARTE VOETEN

 

8.9       FILOSOFIE

 

          In 2002 overleed op 102 jarige leeftijd de eerste eeuweling in de wijsbegeerte. Hij was een Duitse filosoof, leerling van Heidegger en sinds 1947 hoogleraar te Heidelberg waar hij Karl Jaspers opvolgde. Zijn hele leven heeft hij gewerkt om de geesteswetenschappen een grondige bestaansreden te geven. Onder zijn invloed is de interpretatieleer van grote betekenis geworden. Zijn hoofdwerk Wahrheit und Methode zet vraagtekens bij het traditionele methodedenken in de geschiedenis en de kunst, en pleit voor een manier om het menselijke bestaan te interpreteren in zijn eindigheid en tijdelijkheid. Met deze opstelling onderzocht hij ook het werk van Hegel en Plato. Wie was deze vader van de interpretatieleer ?

 

          Antwoord:         Hans-Georg GADAMER

 

 

 

 

8.10   MUZIEK (met fragment)

 

          Van welke in 1984 overleden bandleider is deze Jazz Me Blues ?

 

          Antwoord :        COUNT BASIE

 

 

 

GLOBO 3 :    SAUSEN

 

a. We zoeken een mediafiguur die een ware duizendpoot mag genoemd worden : hij was of is presentator op radio en TV, DJ, acteur en ondernemer. Hij werd in 1964 in de Verenigde Staten geboren, maar kwam al in 1972 naar Amsterdam. Hij begon zijn carrière in de jaren '80 als presentator van het popprogramma Countdown op Veronica. Na nog enkele andere TV- en radioprogramma's trekt hij in 1987 terug naar zijn geboorteland, waar hij bij MTV gaat werken. Vanaf 1994 stort hij zich met succes op de internetbusiness. Zijn bedrijf On Ramp groeit uit tot een mediabedrijf met 400 werknemers. Na zijn terugkeer naar Nederland werkt hij onder meer bij BNN-radio en speelde hij de hoofdrol in zijn eigen reallife-soap. Momenteel is hij opnieuw actief bij Radio Veronica.

 

     Antwoord :            ADAM CURRY

 

b.  In maart 1966 wordt de voetbal-wereldbeker naar Londen gebracht, waar hij in afwachting van de finale in Wembley, enkele maanden later, op enkele tentoonstellingen aan het publiek wordt getoond. Consternatie alom wanneer blijkt dat de beker plots wordt gestolen van op een postzegeltentoon-stelling in Centall Hall. Een week later snuffelt een hond aan een vuilnisbak in het zuiden van Londen .... en de Jules Rimetbeker wordt teruggevonden, gewikkeld in enkele oude kranten. Het baasje krijgt 3.000 pond beloning, het hondje een vette kluif. Kennen jullie nog de naam van die trouwe viervoeter?

 

     Antwoord :            PICKLES

 

c.  Er is niet veel terug te vinden over deze Belgische atleet die in 1912 in Verviers werd geboren, niettegenstaande hij toch een pioniersrol heeft gespeeld in de Belgische atletiekgeschiedenis. In het gezegende jaar 1937 was hij de 1e Belg die een wereldrecordtijd liep, zij het op de ongebruikelijke driekwart-mijl. Hiervoor kreeg hij trouwens in dat jaar de Nationale Trofee voor Sportverdienste. En het jaar nadien, in 1938, was hij onze 1e medaillewinnaar op een Europees kampioenschap ; in Parijs behaalde hij immers zilver op de 1500 m, na de ongenaakbare Wooderson. Geef zijn naam ?

 

     Antwoord :            Joseph MOSTERT

 


 

REEKS 9

 

 

9.1       LITERATUUR

 

          Een in 1923 in Spanje geboren schrijver. Was één van de leiders van de communistische partij tot hij er in 1964 werd uitgezet. Bekend door filmscenario’s als La guerre est finie en Z, maar ook door zijn romans De Lange reis, De tweede dood van Ramon Mercader en De dode met mijn naam.

 

          Antwoord :        Jorge SEMPRUN

 

9.2     TECHNIEK

 

          Arduin of blauwe hardsteen is een populair materiaal zowel bij openbare werken als in de privé-bouw.  Als vloerbekleding is nat arduin verraderlijk glad. Om hieraan op een esthetische manier te verhelpen wordt vaak een specifieke bewerking van het arduinoppervlak toegepast. Dit gebeurt met behulp van een stalen hamer of beitel die aan het slagoppervlak is voorzien van piramidevormige punten. Het aantal punten op de kop is een maat voor de grof- of fijnheid. Het resultaat is een korrelig oppervlak samengesteld uit puntjes en putjes. Hoe noemt men die bewerking met een uit het Frans afgeleide term, die soms ook bij andere natuursteen of beton wordt toegepast ?

 

          Antwoord :        BOUCHARDEREN

 

9.3       AARDRIJKSKUNDE

 

          Karinthië en Slovenië worden gescheiden door het Karawankengebergte. Wie dus van Klagenfurt naar Ljubljana wil rijden, moet over een 1368 meter hoge pas met een spectaculair stijgings-percentage van 17 %. Door het gebergte werd tijdens de tweede wereldoorlog ook een spoorweg-tunnel geboord door krijgsgevangenen die ondergebracht waren in kampen, die ook de naam van deze pas droegen. Hoe heet de pas in het Duits of het Sloveens ?

 

          Antwoord :        LOIBL  of  LJUBELJ

 

9.4     KUNST (met dia)

 

          Ongelijke liefde of wat moeten jonge vrouwen met ouwe geile heren ?, dat is de naam van dit doek van een Vlaams primitief, die in Leuven werd geboren in 1466 en in Antwerpen overleed in 1530. Hij was vooral bekend voor zijn altaar- en genrestukken en voor religieuze doeken. Zijn naam.

 

          Antwoord :        Quinten METSIJS

 

9.5       GESCHIEDENIS. 20e EEUW

 

          1965 was geen goed jaar voor Winston Churchill, TS Eliot, Malcolm X, Stan Laurel en Nat King Cole, want ze wisselden het tijdelijke met het eeuwige. Dat was ook het geval voor een Marokkaanse linkse opposant en criticus van Hassan 2, die naar Frankrijk was gevlucht maar in november van dat jaar in Parijs door regeringsgetrouwen werd ontvoerd en vermoord. Wie was deze linkse politicus en oprichter van de Union des Forces Populaires in zijn land ?

 

          Antwoord :        BEN BARKA

 

 

 

9.6       FILM

 

          What’s new Pussycat is een filmkomedie uit 1965, met Peter Sellers, Peter O’Toole en Woody Allen. Wie was nu ook alweer de regisseur ?

 

          Antwoord :        Clive DONNER

 

9.7       SPORT. VOETBAL

 

          Royal Sporting Club Anderlecht sloot het voetbalseizoen af als de meer dan terechte kampioen. Dit gebeurde ondertussen al voor de 27ste keer, een getal dat wellicht door geen enkele Belgische eersteklasser ooit zal geëvenaard worden. Tussen de eerste kampioenstitel in 1947 en de 27ste in 2004 werden 15 trainers kampioen. Hieronder onder meer een Engelsman (Gormlie), een Fransman (Sinibaldi), een Kroaat (Ivic) en enkele Nederlanders (de Mos, Boskamp, Haan). Ook vijf Belgische trainers behaalden het kampioenschap. We geven er vier, we verwachten van jullie de vijfde naam : Broos, Anthuenis, Deraeymaeker en Van Himst.

 

          Antwoord :        URBAIN BRAEMS (in het seizoen 1973-1974)

 

9.8       VARIA

 

          Drie verschillende omschrijvingen om te komen tot één en dezelfde naam. De Belgische auteur Hugo Raes heeft er in 1978 een boek over geschreven. Het is ook de naam van de 2e maan van Saturnus, die in 1848 werd ontdekt en die vorm heeft van een onregelmatige aardappel en in een schuine as rond Saturnus draait. En tot slot duikt de naam ook op in de Griekse mythologie waar het de naam is van een titan en vader van de zonnegod Helius. Wie of wat bedoelen wij ?

 

          Antwoord :        HYPERION (ps : Hugo Raes : De verwoesting van Hyperion)

 

9.9     VARIA. RADIO

 

          Elke werkdag van 20 tot 21 uur op Radio 1, een programma boordevol met een mengeling van pop, rock, funk en rootsmuziek, gelardeerd met concertberichten. De presentatie is meestal in handen van Wouter Mattelin. Naam van dit verteerbaar avondprogramma zonder al te veel geklets ?

 

          Antwoord :        PILI PILI

 

9.10   MUZIEK (met fragment)

 

          Jullie horen een nummer dat een paar weken geleden nog in de Ultratop stond.  Op A vragen we de groep die het nummer in 1983 uitbracht ; op B, het duo dat hiermee dit jaar een hit had. Voor dat tweede hadden we dus graag de 2 namen gehad….

 

          Antwoord :     TEARS FOR FEARS en MICHAEL ANDREWS FEATURING GARY JULES

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GLOBO 4 :    FRUIT

 

a.    De Nederlandse journalist en TV-programmamaker Karel Glastra Van Loon debuteerde in 1999 met een sterk romandebuut. De korte inhoud gaat als volgt : Een paar jaar na de dood van zijn vrouw komt Armin Minderhout erachter dat hij al zijn hele leven onvruchtbaar is geweest. Het kind waar Monika dertien jaar geleden het leven aan schonk kan dus onmogelijk van hem afkomstig zijn. Een zoektocht naar de echte vader van Bo volgt.  Na de dood van zijn vader komt Armin erachter dat Bo ontstaan is uit een affaire tussen zijn vader en Monika. Een zeer pijnlijke uitkomst die erg veel vragen met zich meebrengt, die voor een groot deel onbeantwoord zullen blijven, omdat de personen die er een antwoord op wisten dood zijn. Het verhaal is een vlot beschreven zoektocht naar de vader. Een soms spannend, soms grappig, soms ontroerend verhaal over liefde, seks, opvoeding, trouw en ontrouw, met een heel verrassende ontknoping. Titel van deze roman ?

 

       Antwoord :          DE PASSIEVRUCHT

 

b.    Toerisme (met 2 dia’s). Deze residentie in Salzburg werd in het begin van de 17e eeuw gebouwd in opdracht van prins-aartsbisschop Wolf Dietrich voor zijn leuke minnares Salome Alt, en in de 18e eeuw verbouwd door Johan Lucas Von Hildebrandt. Vooral de monumentale marmeren trap met sculpturen van Raphael Donner en de mooie tuinen van Fischer Von Erlach zijn een omweg waard. Naam van dit kasteel of residentie ?

 

       Antwoord :          SCHLOSS MIRABEL

 

c.    Strips (met kopie). Naam van de vrouwelijke assistente van Guus Slim.

 

       Antwoord :          KERSESTEELTJE

 


 

REEKS 10

 

 

10.1   WETENSCHAPPEN. PERSONALIA

 

          Deze Amerikaans controversiële wetenschapper is hét boegbeeld van het Amerikaanse privé-consortium CELERA, een groep van biotechneuten. Hij ontdekte in 1992 een snelle methode om genen te ontcijferen en die te herleiden tot DNA-bouwstenen, wat het begin was van de ontcijfering van het menselijke genoom. Dat leidde in 1993 tot de publicatie van liefst 3 miljard DNA-bouwsteentjes. Hij rekende ook uit dat het menselijke genoom slechts 30.000 genen telde wat amper 13.000 meer is dan een fruitvlieg.

          Momenteel zoekt hij naar nieuw leven. We besparen jullie dit ingewikkelde proces, maar samengevat komt het erop neer de bron van eeuwig leven te ontdekken, dit door middel van het hercomponeren van een bacterie die leeft in de geslachtsorganen. Wie is deze biochemicus die in 1946 werd geboren en nu verbonden is aan de universiteit van Johns Hopkins in Baltimore ?

 

          Antwoord :        J. Craig VENTER

 

10.2   KUNST (met 4 dia’s)

 

          We zoeken twee Spaanse bouwstijlen. Voor 1 punt willen wij de naam kennen van de stijl waarin de door de Spanjaarden onderworpen Moren hebben gewerkt. Het is nagenoeg de voortzetting van de mozarabische kunst en, evenals die stijl, een mengstijl die hoofdzakelijk Moors van karakter is, met christelijke en soms Romaanse elementen. Op de eerste 2 dia’s, enkele torens van de Spaanse stad Teruel, een uitgelezen voorbeeld van deze stijl.

          Voor het tweede punt schrijven jullie de naam op van de decoratieve stijl in de Spaanse bouwkunst van het einde van de 15e en het begin van de 16e eeuw, die is gekenmerkt door vaak overdadige versieringen in laag reliëf aan gevels en muren. Hij laat duidelijk de overgang zien van de late gotiek naar de renaissance, gemengd met Moorse elementen. Op de laatste twee dia's enkele typische voorbeelden, zoals de gevels van de San-Pedro kerk en van het Museo Nacional de Escultura Policromada in Valladolid.

 

          Antwoord :        MUDEJAR  en PLATERESCO

 

10.3   GESCHIEDENIS

 

          Dochter van Boudewijn 9 en gravin van Vlaanderen van 1244 tot haar dood in 1280. Doordat ze tweemaal was gehuwd, met Burchard van Avesnes –waarvan de geldigheid werd betwist omdat hij onderdiaken was- en met Willem van Dampierre, ontbrandde tussen haar zonen een droevige successiestrijd. Met het Dit de Peronne, een arbitrage onder leiding van de Franse koning, werd haar erfenis bezegeld. Bij haar dood werd het graafschap Henegouwen toegewezen aan Jan van Avesnes, en Vlaanderen kwam in handen van Gewijde van Dampierre. Naam van deze gravin, van wie een mooi gerestaureerd paleis kan worden bezocht in Rijsel ?

 

          Antwoord :        MARGARETHA VAN KONSTANTINOPEL (van Vlaanderen)

 

10.4   LITERATUUR (met kopie)

 

          Aardappelen is één van de zes erotische gedichten van een Vlaams dichter die postuum verschenen in de bibliofiele uitgave Gestifte Lippen. Naam van de dichter ?

 

 

 

Aardappelen

 

Wij zijn vrouwen, ons vruchtvlees openend

op de wijze die de meester wil.

glad en langwerpig is Charlotte, tongvormig

Rosa en eens bereid, heten we Anna of hertogin.

 

Kleine meisjes als we, onrijp geoogst,

ons tong in de mond blijven omhullen

met dunne huid, geborsteld en gespoeld;

de zoete opening laten vullen

met olie en kruidenboter.

 

Pel ons warm. Omkrans en versier

de volle smaak van ons lichaam.

Wij hebben genoeg geboet om,

verstoken van zon, ondergronds naar zonde

te verlangen, naar de stamper,

ons wentelend in room en melk.

 

Onze hunkering is groot, onderwerping groter,

behaagzucht almachtig voor wie ons eet.

Schaamteloos laten wij ons ontvellen, dippen

en kneden, uithollen en vierendelen, in repen

snijden, besprenkelen en overgieten met sap,

mengen en insmeren, sudderen in vet

en uitdruipen als waren we incontinent.

 

Koket bewaren wij onder de schil de inkt

voor wie geheimen onthullen wil.

 

          Antwoord :        Eddy VAN VLIET

 

10.5   FILM

 

          De man die een oscar won voor Shakespeare in Love en de muziek schreef voor Billy Elliott, schreef ook de score voor De Zaak Alzheimer. Welke componist ?

 

          Antwoord :        Stephen WARBECK

         

10.6   AARDRIJKSKUNDE / ACTUALITEIT

 

          We zoeken de namen van twee piepkleine maar politiek explosieve eilandjes.

          Het eerste is amper een voorschot groot maar was toch de inzet van een stevige burenruzie in 2002 tussen Spanje en Marokko. Marokkaanse troepen hadden het gewaagd hun vlag te planten op deze rots op 6 km vóór de kust van Ceuta, om hun aanspraken kracht bij te zetten. Enkel Amerikaanse bemiddeling kon de lont uit het kruitvat halen. Naam van dit eilandje met de groentenaam ?

          Een gelijkaardig incident deed zich begin 1996 voor tussen Griekenland en Turkije. Toen de Turkse cargo Figen Akat strandde op de rotsen van een Grieks eilandje in de Dodekanesos, gelegen op zowat 10 km van Kalymnos en 8 km van de Turkse kust, was het hek van de dam. Dank zij Amerikaanse diplomatie werd overeengekomen terug te keren tot het status quo ante.  De Griekse of Turkse naam worden aanvaard.

         

          Antwoord :        PETERSELIE (ook Perejil of Leila) en IMIA (ook Kardak, in het Turks)

 

10.7   SPORT

 

          Dat An Wauters een van de beste Europese basketballsters is, staat buiten kijf. Net als vele topsporters is de meervoudige MVP van verschillende Europese bekerfinales enigszins bijgelovig. Zij staat erop om altijd met hetzelfde rugnummer te spelen, in de Belgische nationale ploeg, bij Valenciennes, in de Verenigde Staten en ongetwijfeld ook volgend seizoen bij haar nieuwe ploeg, het Russische Samara. Aan welk bijbels getal is onze sympathieke reuzin verhangen ?

 

          Antwoord :        NUMMER 12

 

10.8   TAAL (met kopie)

 

          De kopie toont een kunstwerk van de grote artiest Man Ray met daarop de gestileerde rug van een vrouw. Wij vragen naar de naam van dit werk. Die naam, die uit drie delen bestaat, is dezelfde als de naam van een Franse uitdrukking die wijst op de artistieke creativiteit die buiten een beroep, dus buiten het professionele, wordt uitgeoefend ; een succesvolle en doorgedreven hobby dus.  Meer specifiek is de naam afgeleid van een 19e eeuwse Franse schilder met een liefde voor muziek.

 

          Antwoord :        VIOLON D’INGRES

 

10.9   VARIA. PERSONALIA

 

          Het tweede seizoen van De Slimste Mens ter Wereld loopt op zijn laatste benen. Binnenkort weten we wie zich de opvolger van de verrassende winnaar van vorig jaar, Alain Grootaers, mag noemen. Toen haalde de ex-hoofdredacteur van P-Magazine het in een bloedstollende en incidentrijke finale van Ben Crabbé. Kunnen jullie zich nog herinneren wie de derde speler in de laatste aflevering was, die op de valreep met een derde plaats tevreden moest zijn ?

 

          Antwoord :        PAUL D'HOORE

 

10.10  KLASSIEKE MUZIEK (met fragment)

 

          Jullie horen een fragment uit een symfonie, die gebruikt werd in de soundtrack van de film Breaking Away van Peter Yates uit 1979. Een eenvoudige vraag : wie componeerde dit dynamisch stukje muziek ?

 

          Antwoord :        FELIX MENDELSOHN-BARTHOLDY

                                   (Presto uit de vierde of Italiaanse symphonie)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  

 

 

 

GLOBO 5 :    VREEMDE BEESTEN

 

a. Tot voor kort nog op canvas te zien : een eigenste Vlaamse versie van het BBC-format Room 101, onder leiding van quiz- en radiomaster Jo Van Damme, die elke week een gast ontving die zijn of haar ergernissen mocht komen ventileren. Naam van dit programma ?

 

     Antwoord :            PORSELEINEN PONY

 

b. Sinds 1996 staat dit professionele theatergezelschap uit Utrecht onder de artistieke en zakelijke leiding van Dirk Tanghe en Jette Ernst. Elk jaar voeren zij een drietal voorstellingen op, meestal in hun eigen theater in de wijk Wittevrouwen nabij hartje Utrecht. Dat theater is er gevestigd in een voormalige manege uit 1902 met gotische ramen ; vandaar ook de naam van het gezelschap. Op de agenda staat momenteel Spoken van Ibsen. Net afgevoerd is De revisor van Gogol. En in de toekomst staat het monsterproject De Grieken op de agenda, een voorstelling die over meerdere jaren de Trojaanse oorlog op de planken zal brengen. Naam van dit theatergezelschap ?

 

     Antwoord :            PAARDENKATHEDRAAL

 

c. Met kopie. Sinds begin dit jaar brengt Raymond van het Groenewoud samen met zijn band een eigenzinnige mix uit zijn repertoire van meer dan 400 liedjes. De commentatoren zijn het eens : het gaat van spontaan uitbundig tot intiem en gesloten, en geluk, wanhoop en liefde zijn de trefwoorden. Het gaat blijkbaar om Raymonds engelen en duivels. Naam van deze nieuwste theatertoer, waarvan jullie de affiche op de kopie zien.

 

     Antwoord :            SCHWEINHUND