home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag. Door hier met de muis over het uiltje te gaan lees je het antwoord. De kopies en de fragmenten ontbreken wel!

ANTWOORD

 

 

LIERSE ENTENTEQUIZ d.d. 25/05/2002

1.

KWIZONA

143

2.

GAMBIET

130

3.

BOSUILEN

130

4. MARTINE VAN CAMP 129
5. MEERHOF 128
6. BEUNHAZEN 127
7. 1000 WIJZEN 124
8. CAFE DEN HEMEL 120
9. VOLB  
10. KALLIOPEE 114
11. BRODDERS 109
12 ANDES SURVIVORS 107
13. CLOCKWORK  

   

Reeks 1.

 Tien foto’s om te beginnen leek ons niet onaardig, en het geeft  de laatkomers nog wat respijt. U noteert de naam van de afgebeelde personen. Voor foto drie de naam van de enige blanke, voor foto acht de naam van de enige zwarte man.

U hebt daar enkele minuutjes voor + de ganse ronde twee.

                                  1. Jennifer LOPEZ

                                  2. Luc VERSTEYLEN

                                  3. Victor BOUT

                                  4. Janine LEDUC

                                  5. Niels BOHR

                                  6. Pjeroo ROOBEE       

                                     Dirk DE VILDER

                                  7. ANIMAL

                                  8. Albert CRISTINA

                                  9. Yomo KENYATA

                                 10. Els DE TEMMERMAN

  

Reeks 2.

 1.Film     Brits acteur 1921 – 1999. Een selecte filmografie : Dancing with Crime (’47), Blackmailed (’50), Docter at sea (’55), A tale of two cities (’58), Victim (’61), The servant (’63), Modesty Blaise (’66), The night Porter (’74), Daddy Nostalgie (’90). Welke acteur, geridderd in 1992.

Dirk BOGARDE

2.Toerisme     Meer in Oostenrijk, Salzkammergutt, niet ver van Bad Aussee, aan de voet van het Totesgebirgte. Een klein meer verborgen achter de grotere Grundlsee dat zijn aantrekkingskracht voor toeristen te danken heeft aan de myte van verborgen nazi-goud. 103 m diep een kleine 2 km lang en op zijn breedste punt bijna 400m. Een rondwandeling is af te raden tenzij u een ervaren klimmer bent. Welk meer? 

TOPLITZSEE

3.Kunst     fotokopie   Welke schilders maakten :                     

                      a) Het belfort van Douai (1870-’71)

                      b) Sir John Hawkwood (1436) Firenze

A) Camille COROT
B) Paolo UCCELO

4.Misdaad     Lucio Gelli was het hoofd van een beruchte en geheime Italiaanse loge die in 1981 werd opgerold. Nog jaren later volgden arrestaties en vielen er doden onder de volgelingen van deze organisatie. Wat was de naam van die loge,  gespecialiseerd in fincieeël gesjoemel.

P2 (Propaganda Due)

5.Taal/Wetenschap     U krijgt enkele verklaringen voor wat afagie betekent. Slechts één is echter corect.

a)  een verkregen stoornis in het taalgebruik door een  

   hersenafwijking.

b)  het niet in staat zijn te slikken doordat de slikreflex is uitgevallen

c)  het wegvallen van de stem

d)  toestand waarin iemand bewegingen moeilijk of in het geheel niet kan uitvoeren doordat één of meer zenuwen niet goed functioneren.

ANTWOORD B

6.Aardrijkskunde     fotokopie   Afgebeeld ziet u de gemeenten die samen het “Meetjesland” vormen. Twee namen ontbreken, die mag u invullen op uw antwoordformulier.

MALDEGEM en AALTER

7.Sport     De 24ste editie van Parijs-Dakar tussen 28 december en 13 januari jl. was er één voor profs met feilloze navigatiesystemen. Toen de organisator van het eerste uur op tweede kerstdag in 1978 de eerste uitgave op gang schoot had hij een rally voor knutselaar met simpel kompas en uithoudingsvermogen voor ogen. Wie was die organisator die zijn leven liet voor zijn oogappel.

Thierry SABINE

8.Geschiedenis     De middeleeuwse beweging van de Katharen beperkte zich niet tot de Franse Pyreneeën, ook in onze streken en Italië was er een grote aanhang. Een Milanese volksbeweging zag zijn naam als aanduiding voor de Italiaanse  Katharen in de geschiedenisboeken belanden. Hoe luidt die naam (12de –13de eeuw) ?

PATARINI

9.Muziek    Techno-rock groep gevormd in ’69 door de keyboard-speler van The Nice, de bas-gitarist van King Crimson en de drummer van Atomic Rooster. Ze debuteerden op het Isle Of Wight-festival en kenden meteen wereldwijd succes. Lp’s o.m. Tarkus (’71), Pictures at an Exibition (’71), Trilogy (’72), Brain Salad Surgery (’73), Works 1 en 2…  In 1980 hielden ze het voor bekeken en ontbonden de groep die hun naam droeg. Welke groep ? fragment

EMERSON,LAKE and PALMER

 

                     Symboliek.   

 

1.   fotocopie   U ziet de Egyptische hieroglief voor “leven”, oorspronkelijk misschien de afbeelding van een schoenriem. Als symbool duidt het het eeuwige leven aan. Men ziet het in de hand van verschillende godheden, bv. Atoem en Sachmet, en op de muren van tempels waar het goddelijke bescherming verleent aan de gestorvenen. Welk teken ?

ANCH

2.   Symbool uit de oude Chinese kosmologie, veronderstelde een tweeledig universum, gebaseerd op een negatief en een positief beginsel, waarvan alle dingen doortrokken zijn. De woorden duidden oorspronkelijk de beschaduwde en de zonnige helling van berg en dal aan. Welk symbool, terug te vinden in de Koreaanse vlag ?

YIN en YANG
In en Yo (Japan)

3.   fotokopie   Romeinse naam voor de staf die boodschappers en herauten meedroegen om zich te verzekeren van een veilige doortocht. Vooral gekend als de staf van Hermes/Mercurius. Oorspronkelijk een tak van olijf met banden versiert, later met verstrengelde slangen en bovenaan vleugels. Naam voor deze staf ?

CADUCEUS ook Kérukeion (Gr)

4.   We zoeken een dier vanaf de vroegste tijden verbonden met zonne- en hemelgoden. De Soemeriërs noemden dit dier Imdoegoed, brenger van regen en symbool van de landbouwgod Ningirsoe; bij de Grieken is het dier gewijd aan Zeus en brengt het o.m. Ganymedes naar de Olympos; bij de Romeinen is het de begeleider van de zielen, soms met de kroon van onsterfelijkheid in de mond; in de Indiase kunst is het de bevechter van de kwade slang Kalija; in de christelijke middeleeuwse kunst symboleert het de hemelvaart en stelt het als één van de apocalyptische dieren de evangelist Johannes voor. Welk dier ?

ADELAAR

5.   fotokopie   Toegangspoort bij een sjintotempel,

Een aanduiding dat men heilig terrein betreedt; ook wel beschouwd als een symbool van de juiste richting, het “goddelijke” pad. De naam van deze poorten betekent “plaats waar vogels neerstrijken”. Welke (korte) naam ?

TORII of TORI

  

Reeks 3.

 Globo letterkunde, Afrikaanse letteren. Op uw fotokopie vindt u de namen van de vijf auteurs die u dient te koppelen aan volgende beschrijvingen.

  1.     Senegalees schrijver, 1906-2001. President van Senegal tussen 1960 en 1980. Voorvechter van “négritude” waarvan hij de positieve inhoud stimuleerde, zeker na het nazisme en WO II. Werken : “Chants d’Ombre” (’45), “Histoires noirs” (’48),  “Ethiopiques” (’56), Lettres d’hivernage (’72). Wie ?

Leopold Sédar SENGHOR

2.     Zuid-Afrikaans schrijver geb. 1935. Leraar Afrikaans en Nederlands. Werken : “Die ambassadeur” (’63), Orgie (’65), “Kennis van dien aard” (’73), “n’Droë wit seisoen” (’79), “Houd den bek” (’82), “Die kreef raak gewoond daaraan” (’91), “De Duivelsvallei” (1999). Welke schrijver over de anti-apartheid ?

ANdré BRINK

3.     Oegandees schrijver (1963), wonend in Nederland. Brak internationaal door met “Abbessijnse kronieken” (1998). Andere werken “Twee Chimpansees”(2000) en “Slangenkuil”(2001). Wie ?

Moses ISSEGAWA

4.     Marokkaans auteur (1944), reeds meer dan 30 jaar verblijvend in Parijs. Prix Concourt-winnaar in 1987 voor “La nuit sacrée”. Ander werk : Mohar le Fou, Mohar le sage (’78), L’enfant de sable (’85), Poésie Complète (1966-1995)

.

Tahar Ben JELLOUN

5.     Nigeriaans auteur (°1959). Booker Prize-winnaar in 1991 voor zijn werk “The Famished Road” dat het begin bleek van een romancyclus. Volgden : “Songs of Enchanted”(Toverzangen) 1993 – “Infinite Riches”(Onmetelijke Rijkdom) 1998. Wie ?

Ben OKRI

 

1.Aardrijkskunde     De Near-eilanden, Rat-eilanden, Fox-eilanden, Andreanof-eilanden en de Four Mountainseilanden vormen samen een archipel van een 70-tal eilanden, 37.840 km² groot. Wat is de naam waaronder deze archipel gekend is ?

ALEOETEN

2.Sport     Mountainbike. Naast Olympisch Zilver-winnaar Filip Meirhaege hebben we nog een landgenoot met internationale allure in deze discipline. Uitkomende voor een Italiaanse ploeg met ploegmaats als Bui en Palhuber is hij bezig aan een schitterende WB-campagne. Wie is die landgenoot ?

Roel PAULISSEN

3.Mytologie     Medusa was ooit een mooie vrouw maar Athena veranderde haar in een gevleugeld monster met blikkerende ogen, enorme tanden, een uitstekende tong, koperen klauwen en slangehaar, en haar blik veranderde mensen in steen. Medusa was één van de drie Gorgonen. Zij werd onthoofd door Perseus die achterna gezeten werd door haar onsterfelijke zusters.Geef de naam van beide andere Gorgonen.

STHEINO en EURYALE

4.Kunst     fotokopie   Bekendste werk van beeldhouwer George Grard is ongetwijfeld het beeld dat eenieder “Dikke Mathilde” noemt. In 1955 verwekte het schandaal en werd het van zijn oorspronkelijke plaats verwijderd en in een fontein gedropt. In welke Belgische plaats kan u deze goed in het vlees zittende dame bekijken ?

OOSTENDE

5.Economie/actua     Recentelijk maakte de OESO bekend dat er nog zeven belastingparadijzen in de wereld restten. In 2000 waren dat er nog 35. Naast de Marshalleilanden, Nauru en Vanuatu zijn er nog de drie Europese : Monaco, Liechtenstein en Andorra. Het zevende is een Afrikaans land en graag hadden we daar de naam van vernomen.

LIBERIA

6.Muziek     U hoort zo dadelijk twee country-grootheden en u geeft beider naam, in de juiste volgorde. fragmenten

Billie Jo SPEARS 
Merle HAGGARD

7.Varia     Antiek. Naam voor de zichtbare ouderdomskenmerken die verraden of het gaat om een echt antiek meubel of schilderij of om een recente kopij. Ook is het de naam die men geeft aan de verweringslaag op metalen ontstaan door blootstelling aan de buitenlucht. Welke term is gezocht ?

PATINA - PATINE

8.Film     Amerikaanse actrice die u mogelijk aan het werk zag in “Much ado about nothing” van Kenneth Brannagh, “The Golden Bow” van James Ivory (2000), “Brokedown Palace” van Jonathan Kaplan (1999), “Serendipity” (2001) van Peter Chelsom en als geliefde verpleegster van twee piloten in “Pearl Harbor” van Michael Bay. Welke actrice afgebeeld op de fotokopie

Kate BECKINSALE

9.Politiek     Opstandige moslimbeweging op de Fillipijnen die voornamelijk opereert op de eilanden Jolo en Basilan, bijna 1000 km van Manilla. Regelmatig in het nieuws in verband met langdurige gijzelingen. Welke beweging ?

ABU SAYYAF

  

 Reeks 4.

 

1.Film     Disney-film uit 1940 van Ben Sharpsteen. Pas veertig jaar later werd deze prent naar waarde geschat want niemand wou indertijd een combinatie van klassieke muziek en annimatie zien. Titel van deze film waarin Mickey Mouse de show steelt als de tovenaarsleerling.

FANTASIA

2.Techniek     Techniek toegepast bij horizontale beplanking waarbij vanaf de messing (het in de groef van de bovenliggende plank vallende deel) een kwartcircel hout is weggenomen, waardoor een verdiept liggende naad ontstaat. O.a. bedoeld om inwatering te voorkomen. Hoe noemt men deze techniek ?

RIF

3.Geologie.     Steile spleetvulling in het gesteente; van geringe dikte maar van grote uitgestrektheid en onbekende diepte. Naam voor dit verschijnsel in de geologie.

RIF

4.Toneel     Toneelstuk van Arne Sierens dat vorig jaar te Borgerhout in premiere ging. De acteurs zijn allochtone jongeren die hun problematiek op de scene brengen. Titel van dat werk.

NIET ALLE MAROKKANEN ZIJN DIEVEN

5.Klederdrachten     Opstaande, van boven platte rode muts zonder klep, soms met een neerhangend kwastje van blauwe zijde, of van zilver of goud. Naam van dit hoofddeksel.

FEZ

6.Religie     Benaming voor een soort ridder-monnik die door zijn levenswandel het verdient om na zijn dood herdacht te worden. Ook bestempeld als religieuze leiders die tijdens hun leven een schare aanhangers hadden die zich verenigden in broederschappen en ieder jaar gemeenschappelijke bedevaarten –moussems – organiseerden. Hun typische graven met witte koepel dragen dezelfde naam. Dewelke ?

MARABOET

7.Varia     Hopelijk hebt u gemerkt dat de vorige antwoorden van deze reeks in verband kunnen gebracht worden met eenzelfde land. Graag hadden we de automobielcode van dat land.

MA

 

 Reeks 5.

 

 

1.Toerisme     De Waals-Brabantse fusiegemeente Orp-Jauche biedt in één van haar deelgemeenten mergelgrotten aan de geintresseerde toerist aan. Het is hier dat indertijd Johan en de Alverman dolden met hun tegenstanders. In welk plaatsje halverwege Geldenaken en Hannuit vindt je deze grotten ?

FOLX-LES-CAVES

2.Film     “L’amour en suspense” is een Belgische film van Herman Van Eycken die vorig jaar hier en daar in onze zalen liep. Met Inge Paulussen en Marc Duret en een Italiaanse actrice met een respectable status. Ze speelde bijrolen in tientallen films maar haar doorbraak kwam er toen haar, met alle respect, omvangrijke kont in een al even omvangrijke taart terecht kwam in Marco Ferreri’s “La grande bouffe”(’73) en Michel Piccoli het ook nog nodig vond haar in deze situatie te bespringen. Naam van deze sindsdien memorabele actrice.

Andea FÉRREOL

3.Sociale wetgeving/recht     a) Het systeem van de loopbaanonderbreking werd sinds begin dit jaar volledig hervormd en kreeg ook een nieuwe benaming. Dewelke ?

                              b) Erfrecht. Akte opgemaakt door de notaris of de vrederechter en waarin het overlijden bevestigd wordt en de erfgenamen staan vermeld. O.m. financiele instellingen bedienen zich van deze akte om rekeningen te deblokkeren. Juridische naam van deze akte.

A) TIJDSKREDIET
B)AKTE VAN BEKENDHEID

4.Sport     Een Russisch staatsburger veegde medio juni vorig jaar het WR op de 100m schoolslag van onze landgenoot Fred Deburgraeve van de tabellen. 59 sec 97’’(50m bad) is sindsdien de nieuwe besttijd. Naam van de houder ervan.

Roman SLOUDNOV

5.Wetenschap     Vrijwel algemeen aanvaarde verzamelnaam voor koolwaterstoffen of mengsels daarvan die oplosbaar zijn in zwavelkoolstof. De oorsprong kan zowel natuurlijk als kunstmatig zijn (door de raffinage van aardolie). Onder deze verzamelnaam vallen o.m. aardgas, aardolie, asfaftiet, ozokeriet, retiniet, asfaltkalksteen, olieschalie, teerzand.Toegepast in wegdekken, de rubberindustrie. Welke verzamelnaam is gezocht ?

BITUMEN

6.Varia     Huwelijk tussen beroemdheden : Welke BV is gehuwd met Hans Otten, en welke FA (famous american) is gehuwd met Angelina Jolie.

A) Kristel STRUBBE
B)Billy Bob THORNTON

7.Volkenkunde     De Asmat is een volk dat het zuiden van Irian Jaya bewoond. Naast koppensnellerij zijn ze bekend van hun metershoge Dodenpalen. Indrukwekkend houtsnijwerk toont naakte mannen die op elkaars schouders staan, overdekt met ingekleurde tatoeages. Deze palen waren een onderdeel van rituelen om slachtoffers uit eigen gelederen waarvan de “kop gesneld” was, te verheerlijken en wraak te beloven. Welke naam dragen deze dodenpalen ? fotokopie

BISJ-palen

8.Literatuur     De Nederlandse New Yorker Arnold Grunberg blijft in de prijzen vallen. Na het alom gelauwerde “Pijnfantoom” kreeg hij dit jaar de Gouden Uil voor een tot meesterwerk uitgeroepen Erasmusiaanse vingeroefening. Titel van het bekroonde werk.

DE MENSHEID ZIJ GEPREZEN

9.Kunst     Victor Horta creërde op het einde van de 19de en in het begin van de 20ste eeuw verschillende gebouwen te Brussel.

Daaronder vele huizen – hotels , zo u wil – voor de gecultiveerde burgerij. Zo kennen we het Tassel-huis in de Paul Emile Jansonstraat, het hotel Max Hallet aan de Louizalaan, het hotel Solvay, eveneens aan de Louizalaan, zijn eigen woning aan de Amerikastraat, de woning Frison en het hotel Wissinger, enz… Eén van zijn meest geslaagde werken, vooral dan wat interieur betreft, vindt u aan de Palmerstonlaan op het nr. 4. Dit hotel kwam tot stand tussen 1895 en 1897 en bouwde hij voor de secretaris-generaal van de Onafhankelijke Congostaat, wiens naam het dan ook draagt. Schitterend zijn de hal en wintertuin, beide achthoekige. Naam van dit huis of hotel ?

VAN EETVELDE HUIS

 

                             Arabisch-Israelisch conflict.

                             -----------------------------

 

1.     In een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever, bij één van de autonoome Palestijnse steden zou het Israelische leger zich beschuldigd hebben aan moordpartijen.

Simon Peresh zou dat in een onbewaakt moment uit de mond hebben laten vallen. In of bij welke stad ligt dat kamp waarvan de verwoesting ons via de media bekend is.

JENIN

2.     Op 6 oktober 1973, op de heiligste dag van het Joodse jaar,openden Syrie en Egypte gezamenlijk een verrassingsaanval op Israel. Welke naam kreeg deze oorlog toebedeeld ?

JOM-KIPPOER-OORLOG

3.     Israelisch politicus (°1915). Nam deel aan de besprekingen der Verenigde Naties die aan de stichting van de staat Israel voorafgingen. Daarna Israels eerste vertegenwoordiger bij de VN en ambassadeur in de VS tot 1959.

Vervolgens minister van Onderwijs, plaatsvervangend minister-president en minister van Buitenlandse Zaken tussen 1966-1974.

Welke politicus ? fotokopie

ABBA EBAN

4.     In maart 1973 bestormden 8 Fatay-terroristen de Saoedische ambassade in een Afrikaanse hoofdstad. Ze executeerden er de Amerikaanse ambassadeur Cleo Noel, de zaakgelastigde George Moore, en de Belgische zaakgelastigde Guy Eid. Volgens sommige bronnen zou Yasser Arafat  persoonlijk deze aktie geleid hebben. In welke Afrikaanse stad had dit gebeuren plaats ?

KARTHOUM

5.     Resolutie 242 van de VN dateert van 1967 en bevat richtlijnen die door de verschillende partijen anders worden geïnterpreteerd en bijgevolg niet uitgevoerd zijn. Bij een akkoord van recentere datum (1993) erkenden Israël en de PLO elkaar; terugtrekking uit de bezette gebieden werd beloofd en Palestijns zelfbestuur zou worden verleend. Deze akkoorden werden getekent in Washington, maar de basis werd gelegd in een Europese hoofdstad waarnaar de ze ook genoemd zijn.   Naam van deze akkoorden waaraan niemand zich nog houdt.

AKKOORDE VAN OSLO

Reeks 6.

TV-presentatrices. Op uw fotokopie vindt u vijf namen van tv-persoonlijkheden en u voegt ze bij hun respectievelijk programma.

 

1.     Sergio, die momenteel de zaal aan het afbreken is in Estland, kreeg voor zijn zoveelste programma een jeugdige schoonheid aan zijn zijde. Het betreft een programma over dieren op VT4, wie mag hem daarbij assisteren ?

NELE RESPEN

2.     Jan Van Rompaey hield het voor zijn “Ombudsjan” bij zijn co-presentatrice van de vorige reeks. Haar naam ?

LIES MARTENS

3.     Na de KRO ook op één van onze zuilen : de kwis “Get the Picture”. Ondertussen reeds afgevoerd maar wie was de Belgische Paula Udondek ?

Iris VANHOOF

4.     “Huis en Thuis” is een programma over binnenhuisarchitectuur voor de beter gevulde beurs. Welke presentatrice maakt die interieurs nog aantrekkelijker ?

Pascal NAESSENS

5.     “Grote Dame” van het cultuur-programma “Link”. Wie ?

Fien SABBE

     

1.Muziek     Duits musicus uit een joodse familie geboren in Hamburg in 1903. Studeerde muziek en won in 1925 de Mendelshon-prijs voor compositie. Met Krenek, Hindemith en Korngold maakte hij deel uit van de muzikale elite van de Weimar-republiek. De nazi’s legden hem het zwijgen op en in ’35 vlucht hij naar Londen waar hij in 1996 overleed. Naast concertino’s voor diverse instrumenten, twee strijkkwartetten en een symfonie, schreef hij twee opera’s : “Der gewaltige Hanhrei”(’32) naar “Le cocu magnifique” van Crommelynck en “Beatrice Cenci” uit 1951. Welke componist ?

Berthold GOLDSCHMIDT

2.Aardrijkskunde     In het Noord-westen van Spanje ligt de regio Asturias. Hoofdplaats, tevens van de gelijknamige provincie, is een stad met ci. 180.000 inwoners, gelegen in één van Spanjes voornaamste mijnbouw- en industriegebieden. Wat is de naam van deze hoofdstad ?

OVIEDO

3.Plantkunde     a) De Euonymus Alatus is een twee meter hoge  heester waarvan ongeveer 175 soorten bestaan. In de herfst kleuren zijn bladeren prachtig rood en na het vallen van de bladeren toont hij een opvallend kenmerk : grote kurklijsten die als rechtopstaande kammen de twijgen en takken sieren. Wij zoeken zijn nederlandse naam die hij dankt aan de typische vorm van de talrijke veelal lilaroze driekantige vruchten die door openplooien de zaden laten ontsnappen. Welke heester/haagplant, ook wel als solitair geplant.                        

                 b)   fotokopie ?   Deze heester vindt je zowel in de vrije natuur als in de meest gecultiveerde tuin. Hij bloeit in mei-juni. Hij draagt dan bloemen in schermen van ong. 10 cm grootte. In de winter heeft hij rozerode bessen die gemeden worden door vogels vanwege hun afscuwelijke stank als je ze stuk maakt of plet. De heester kan vier meter hoog worden en verkiest een zwaardere grond. Latijnse naam is Viburnum opulus. Welke heester ?

A) (Gekamde) KARDINAALSMUTS of (Gevleugelde KARDINAALSHOED
B) GELDERSE ROOS

4.Film     Frans acteur, die ook in de VS succesvol was, zowel op Broadway als in Hollywood. Debuteerde in 1930 op de planken in Jean Cocteau’s “La machine infernale”. Zes jaar later maakte hij in “Lac aux dames” van Julien Duvivier zijn filmdebuut. Films : “Drôle de dame”van Carné (’37), The cross of Lorraine (’43), de musical “Lili” (’53), “The devil at 4 o’clock (’61), La nuit americaine (’73), Mahogany (’75), Le sang des autres (’83), Jefferson in Paris (’95). Hij overleed in januari 2001, 90 jaar oud. Welke acteur ? Fotokopie

Jean-Pierre AUMONT

5.Toneel     Gents akteur 1931-1996. Debuteerde bij het franstalige Gentse gezelschap “La Ruche” en bij het nederlandstalige “De Melomanen”. Vanaf de stichting van het NTG in 1965 tot 1980 was hij de eerste plansakteur van dat gezelschap. Voor televisie speelde hij in shows, tv-spelen en musicals. Met Anton Peters en Yvonne Lex was hij één van de sterren in “Drie Dozijn Rode Rozen”. Hij stelde aan zichzelf de allerhoogste eisen wat hem fysiek ziek maakte en in 1980 verplichtte het toneel vaarwel te zeggen. Welke acteur ?

Werner KOPERS
 

6.Sport     Voetbal.   a) In 1993 was hij flankverdediger bij Valenciennes en weigerde hij in te gaan op een omkooppoging van de toekomstige Franse en Europese kampioen Olympique Marseille. Bernard Tapie en zijn entourage kwamen niet ongeschonden uit deze zaak en de rechtschapen voetballer kwam daarna nog alleen aan voetballen toe in de overzeese gebieden. Welke speler van Valenciennes was vies van het omkoopgeld ?

                       b) Kortgeleden ging de Oceanische voetballer van de voorbije eeuw met pensioen. Hij beleefde zijn hoogdagen bij Werder Bremen en elke Anderlecht-aanhanger krijgt bij het horen van zijn naam een minstens een zuuroprisping. Welke speler ?

A) Jean-Jacques GLASSMANN
B) Wynton RUFER

7.Geschiedenis     George Castriota (1405-1468) was een Albanees vrijheidsstrijder. Als gijzelaar van de Turkse sultan Moerad II opgevoed als Islamiet. Hij was succesrijk in het Turkse leger tot hij in 1443 brak met de Islam en naar Albanië vluchtte. Met de steun van Venetië, Napels en de paus bracht hij de anti-Turkse Liga van Alessio tot stand die meer dan twintig jaar de Turkse druk op Albanië weerstond. Castriota is bekender onder zijn bijnaam en die dient u te noteren.

SKANDERBERG

8.Politiek     Salvadoriaans politicus 1943-1992. Als hoofd van de inlichtingendienst van de Nationale Garde werd deze extreem rechtse figuur eind jaren zeventig berucht door zijn martelpraktijken. In ’81 werd hij als leider van de ARENA-partij voorzitter van de grondwetgevende vergadering. In ’84 verloor hij de verkiezingen van Duarte. Hij was een gevreesd organisator van doodseskaders. Wie ?

Roberto D'AUBUISSON

9.Geneeskunde     Huidziekte gekenmerkt door melkwitte plekken van verschillende vorm en grootte, die in de loop der jaren groter kunnen worden. Pigmentcellen, die in de onderste laag van de opperhuid zijn gelegen, blijken te ontbreken. De oorzaak van deze ziekte is nog niet bekend maar ze komt dikwijls voor bij diabetespatienten en kan ook een gevolg zijn van stress. In een vroege fase kan een zgn. lichttherapie soelaas brengen. Welke ziekte ?

VITILIGO

Reeks 7.

 We starten opnieuw met een fotoreeks, geen personen maar diverse andere zaken die u dient te herkennen. Voor 1 hebt u twee foto’s en ergens staat wat u zoekt. Afgeven op het einde van volgende ronde.

                              1. Luik

                             2. Pelckmans

                             3. Brugge

                             4. zwangerschapsspuit

                             5. unster

                             6. Somalië

                             7. fedora

                             8. Calamity Jane

                             9. Sagorsk

                            10. Barmsijs

 

 Reeks 8.

 1.Film     Enkele filmtitels, u geeft ons de regisseur.

L.627 – Capitaine Conan – La vie et rien d’autre – La passion Beatrice – L’appât – Ca commence aujourd’hui – Laissez-passer.

ANTWOORD

                                  Bertrand Tavernier

 

2.Plantkunde     fotokopie    Bes oorspronkelijk afkomstig uit Peru, maar Zuid-Afrika, Kenya en Madagascar zorgen voor de grootste aanvoer. De bes zit verpakt in een verdord “lampionnetje”, is heldergeel of oranjerood en heeft een zeer gladde eetbare schil met inwendig een aantal kleine eetbare pitten. Zoetzuur van smaak met een lichte ananastoets. Heeft een mooi garnerend effect. Naam van deze vrucht.

ANTWOORD

                                  Physalis – Kaapse Bes

 

3.Geschiedenis   Kampen     a) Tijdens de Bosnische oorlog werden in diverse kampen, o.m. Keraterm en Trnopolje, talrijke moslims en Kroaten gefolterd, verkracht en vermoord. Van een derde kamp, meteen het beruchtste, schokeerden in 1992 tv-beelden de ganse wereld. Kent u de naam van dat kamp ?

                            b) In 1939 werd in deze Nederland- se gemeente door de regering een centraal vluchtelingenkamp voor uit Duitsland gevluchte joden opgericht. De Duitsers vormden het om tot een “Judendurchganglager” van waaruit Joden uit gans Nederland gedeporteerd werden naar Auschwitz en Sobibor. Naam van de gemeente en het na de oorlog afgebroken kamp zijn dezelfde.

ANTWOORD

                                  a. Omarska

                                  b. Westerbork

 

4.Aardrijkskunde     fotokopie   Golf in de Middellandse Zee, in het noorden van Egypte, tussen Alexandrië en Rosetta. Uiteraard genoemd naar een stad die u mogelijk ook kent omdat Frank Goddio er recentelijk voor de kust het verzonken Heracleion ontdekte of omdat Nelson er de vloot van Napoleon tot zinken bracht. In welke Egyptische golf zijn we beland ?

ANTWOORD

                                  Golf van Aboukir – Abu Qir

 

5.Kunst     Pools-Amerikaanse kunstenares 1898-1980. Leefde geruime tijd in Parijs waar zij uitgroeide tot één der meest geliefde society-schilders van Europa. Week in 1962 uit naar de VS. Ze maakte vooral portretten van “de beau monde” in een stijl die duidelijk beinvloed is door Léger. Ze gebruikte de naam van haar eerste echtgenoot als pseudoniem. Wie? fotokopie

ANTWOORD

                                  Tamara De Lempicka

  

6.Psychologie     a) Woord uit de analytische psychologie geintroduceerd door Jung om de algemene oerbeelden van de ziel aan te duiden. In elke mens vindt men naast de persoonlijke herinneringen deze oude beelden terug. Ze vullen het collectief onderbewuste, komen voor in wonderlijke verhalen, sprookjes en legenden en komen boven in dromen, tijdens het ijlen en in de beeldende kunst. Hoe noemt Jung deze beelden ?

                  b) Naam voor de leer van het gevoelsleven die de aspecten van het nabijheids-, aanrakings-, en gevoelscontact van menselijke affectieverelaties bestudeert en beschrijft. Kortom een geleerde naam voor emotieleer.

ANTWOORD

                                  a) archetypen

                                  b) haptonomie

 

7.Sport     In de top-tien van de groot-verdieners van het NBA-basketbal staat één Europeaan. Een 24-jarige Duitser die net als vorig seizoen uitkomt voor de “Dallas Mavericks”. Welke speler ?

ANTWOORD

                                  Dirk Nowitzki

 

8.Varia     De universiteitsbibliotheek van Oxford is genoemd naar de staatsman en geleerde die in 1598 een belangrijk aandeel heeft gehad in de heroprichting ervan. Hij restaureerde wat tijdens de Reformatie was ten gronde gegaan, voegde andere gebouwen toe en schonk vele boeken en handschriften. Sinds de 17de eeuw heeft deze bibliotheek recht op een gratis exemplaar van ieder in Engeland gepubliceerd boek. Naam van deze bibliotheek.

ANTWOORD

                                  Bodleian Library

 

9.Strips     De Amerikaan Alex Raymond (1909-1956) gaat door voor de beste realistische striptekenaar ooit. Het personage dat hem roem bracht beinvloedde hele generaties tekenaars en schopte het tot populaire tv-held. Op de fotokopie krijgt u een indruk van de omgeving waarin deze zich thuisvoeld. Zijn avonturen begonnen in januari 1934. Welke figuur ?

ANTWOORD

                                  Flash Gordon

                      

 

                             Muziek.  

                             -------

 

Globo hits. U krijgt vier fragmenten uit bescheiden hits van de laatste 40 jaar. Uitvoerder of uitvoerders graag.

                                  1. The Skyliners

                                  2. The Beastie Boys

                                  3. Debarge

                                  4. Offspring

                                  5. Kid Creole & The Coconuts

 

 

 

Reeks 9.

 

 

Globo wetenschappen met op uw fotokopie de namen van vijf elementen. U krijgt vijf beknopte beschrijvingen en antwoord met het element van uw keuze.

 

1.     Zilverwit metaal dat behoort tot de lanthaniden. Ontdekt door Mosander in 1843, atoomnummer 65. Gevormd door ionenuitwisseling van zeldzame aardmetaal-ertsen, gevolgd door reductie met calcium. Smeedbaar, rekbaar en met een mes te snijden. Toegepast in luminescerende stoffen en door goede ferromagnetische eigenschappen, bij lage temperatuur in poolschoenen voor gekoelde elektromagneten. Welke element ?

ANTWOORD

                                  terbium

 

2.     Halfmetaal dat overeenkomstige eigenschappen vertoont met fosfor en antimoon. De giftigheid van de verbindingen van het element vinden toepassing als bestrijdingsmiddel maar ook als geneesmiddel tegen bepaalde infecties. Een belangrijke en bekende verbinding is wat in de handel “rattenkruit” wordt genoemd. Welk element met atoomnummer 33?

ANTWOORD

                                  arseen

 

3.     Chemisch element behorende tot de overgangsmetalen. Staalkleurig, hard, bros metaal. Ontdekt door Sefström in 1830. Belangrijke bron zijn de asresten van aardolie en steenkool. Het is een belangrijk legeringsmelement voor hoogwaardig staal en titaan. Atoomnummer 23.

ANTWOORD

                                  vanadium

 

4.     Element dat aan de lucht direct geoxideerd wordt en spontaan kan ontbranden. Een zeer zacht goudkleurig metaal behorende tot de alkalimetalen. Zeer reactief. Toegepast als makkelijk ioniseerbaar metaal in fotocellen, ionenmotoren, fotomultiplicatoren, thermionische cellen …  Welk element ontdekt door Bunsen in 1860 met atoomnummer 55 ?

ANTWOORD

                                  cesium

 

5.     Zilverwit zeer hard maar bros metaal behorende tot de platinagroep in 1804 ontdekt door Tennant. Zeer corrosie-bestendig, wordt alleen bij hoge temperatuur door zuurstof, chloor en fluor aangetast. Toegepast in o.a. bougie-elektroden, injectienaalden, smeltkroezen. Welk zeer schaars element met atoomnummer 77 ?

ANTWOORD

                                  irridium

 

 

 

 

1.Aardrijkskunde     Rivier met een lengte van 2700 km. Belangrijkste zijrivieren : Green River, Virgin River, San Juan en de Gila River. Verschillende dammen dijken dit natuurgeweld in en zorgen voor irrigatie en energie : de Imperial Dam, de Davis Dam, de Parker Dam en de Hoover Dam. Welke rivier ?

ANTWOORD

                                  Colorado

 

2.Film     Verbluffende film van de Japanse regisseur Miike Takashi, vorig jaar te bekijken. Een soort romantische thriller die halverwege kantelt en uitgroeit tot een hallucinante psychoseksuele horrorfilm. Een weduwenaar actief in de film- en videobranche zoekt een nieuwe vrouw via een televisieproject waarvoor tientallen vrouwen solliciteren. Hij wordt getroffen door een mooie melancholische balletdanseres, die echter enkele zaken in petto heeft waardoor zijn wereld een nachtmerrie wordt. Met – voor wie ze mocht kennen – Ishibashi Ryo, Shiina Eihi, Tetsu Sawaki. Titel van deze film.

ANTWOORD

                                  Audition – Odishon

 

3.Literatuur     a) Nederlands misdaadauteur, winnaar van de laatste Gouden Strop voor zijn boek “Zinloos Geweld”. Verder :

o.m. “Tegenliggers”, “De echtbreker”. Welke schrijver ?

                 b) Amerikaans misdaadauteur wiens werk zich afspeelt in het medisch milieu. Titels als “Risico”, “Fataal”, “Embryo”, “Narcose”, “Coma”, “Infuus” en “Koorts” laten daar dan ook weinig twijfels over bestaan. U vindt zijn werk bij Bruna en de Zwarte Beertjes. Welke schrijver ?

ANTWOORD

                                  a) Rene Appel

                                  b) Robin Cook

 

4.Astronomie     Charon is de enige maan van een planeet in ons zonnestelsel. Een maan die bijna half zo groot is als gezochte planeet. Dewelke ?

ANTWOORD

                                  Pluto

 

5.Kunst     De Sint-Hubertusgalerijen werden in 1837 ontworpen door een jonge, uiterst getalenteerde architect en tien jaar later ingehuldigt door Leopold I. Bedoeling was een echte overdekte straat aan te leggen en de galerijen zijn dan ook gebouwd naar de gemiddelde Brusselse straat uit die periode. Kent u de naam van de ontwerper van dit architecturaal hoogstandje ?

ANTWOORD

                                  Jean-Pierre Cluysenaar

 

6.Actua     Voorzitters. Wij vragen u de nieuwe voorzitter van het Europees parlement te Straatsburg, een Ierse liberaal. En als tweede : de assisenvoorzitter van het proces Van Noppen.

ANTWOORD

                                  1. Pat Cox      

 2.     Edwin Van Fraechem

7.Toerisme     fotokopie   U ziet het best bewaarde kasteel van Kroatië. Het bevindt zich in de Zagorje, het grensgebied met Slovenië, zo’n 12 km ten noorden van Lepoglava en 45 km boven Zagreb. In de 13de eeuw gebouwd als uitkijkpost wordt het pas drie eeuwen later een volwaardig kasteel. Vooraanstaande families als Celjski, Gyulay en Draskovic bewoonden de vertrekken. Deze laatste van 1584 tot WO II en sinds enkele jaren opnieuw familiebezit. Onder deze familie groeide het kasteel uit tot een landgoed met Engelse tuinen, vijvers en bossen. In het kasteel een unieke collectie geweren, een prachtige muziekkamer en dito jachtkamer. Welk kasteel ?

ANTWOORD

                                  Trakoscan

 

8. Politiek     Pim Fortuyn was de voorman van een vrij nieuwe Nederlandse partij. Fortuyn moest en wou er ook opstappen waarna hij zijn eigen partij stichtte. Wat is de naam van zijn voormalige partij die hij oprichtte met Jan Nagel en de eertijds beroemde Dj Joost de Draaier?

ANTWOORD

                                  Leefbaar Nederland

 

9. Mytologie     Het oud-noorse of Germaanse oermensenpaar uit wie het mensengeslacht werd geboren is door de Asen geschapen uit twee boomstammen, een es en een els. Ask(r), uit de es, is er één van, wat is de naam van zijn partner ?

ANTWOORD

                                  Embla

 

 Reeks 10.

 1.Muziek.     Welke groep hoort u in volgend fragment.

ANTWOORD

                                  (Eric Burdon &) The Animals

 

2.Literatuur.     Norman Mailer schreef in 1979 “The Executioners Song” wat een internationale bestseller werd. Het boek beruste op waar gebeurde feiten, nl. de eis van een terdood veroordeelde die zijn recht op executie boven een levenslange gevangenisstraf verkoos en daarmee een precedent schiep voor het opnieuw ten uitvoer brengen van de doodstraf in de VS. Wat was de naam van die gevangene ?

ANTWOORD

                                  Gary Gilmore

 

3.Astronomie.     Naam voor de verduistering van het licht van een hemellichaam doordat het onderschept wordt door een ander hemellichaam. Naast maans- en zonsverduisteringen neemt men dit verschijnsel ook waar bij dubbelstersystemen en bij de manen van Jupiter en Saturnus. Naam voor deze verduistering.

ANTWOORD

                                  Eclips

 

4.Geschiedenis.     Op 13 augustus 1961 wordt de koude oorlog nog wat kouder. Chroetsjev maakt bekend dat de Sovjet-Unie een waterstofbom bezit, zijn westelijke grenzen gaat versterken en stelt een daad die de ganse wereld verrast. Welke daad ?

ANTWOORD

                                  De Muur - Afsluiten van         

                                              Berlijn

5.Kunst.     Amerikaans architect met volgende realisaties : Robie House (Chicago 1909), Kaufmannhouse (Bear Run, Pennsylvania 1936), Johnson Wax Company-building (Racine, Wisconsin 1950), Guggenheim Museum (1959).

ANTWOORD

                                  Frank Lloyd Wright

 

6.Film.    Brits acteur die u in volgende films kan bekijken : Odd Man Out (’45), The prisoner of Zenda (’52), Georgy Girl (’66), The Mackintosh Man (’73), The Boys from Brazil (’78), Evil Under the Sun (’81), The Shooting Party (’84) het jaar van zijn dood. Welke acteur ?

ANTWOORD

                                  James Mason

 

7.     Wie is verantwoordelijk voor volgend fragment en laat u helpen door de antwoorden van vorige vragen.

ANTWOORD

                                  Pink Floyd

  

Reeks 11.

 1.Sport     Voor het eerst kent het Vierschansentornooi een eindlaureaat die de vier aparte wedstrijden van eenzelfde editie op zijn naam zette. Kort : wie won rond de jaarwisseling alle wedstrijden van het Vierschansentornooi ?

ANTWOORD

                                  Sven Hannawald

 

2.Literatuur     Ted Hughes (1930-1998) was zonder twijfel één van de grootste naoorlogse Engelse dichters. Zijn quasi mytische status dankt hij echter vooral aan zijn huwelijk met een Amerikaanse dichteres die in 1963 zelfmoord pleegde. In 1960 verscheen de dichtbundel “The Colossus” en kort voor haar dood de roman “The bell jar” onder het pseudoniem Victoria Lucas. Haar grote roem dankt zij aan de postuum uitgegeven bundel “Ariel” (’65), waarin haar liefde voor de dood sterk tot uiting kwam. Welke dichteres (1932-1963) ?

ANTWOORD

                                  Sylvia Plath

 

3.Wetenschap     Maten en gewichten. a) SI-eenheid voor druk, die ongeveer overeenkomt met de oude maat atmosfeer.

                                     b) Getal dat de helderheid van een ster weergeeft. Hoe groter de helderheid, des te kleiner dit getal. Hoe noemt men dit getal ?

ANTWOORD

                                  a) pascal                                                 

                                  b) magnitude

 

4.Geschiedenis     50% kans op een goed antwoord : aan wiens kant stond Hongarije tijdens WO II : geallieerde of Duitse zijde ?

ANTWOORD

                                  Duitse zijde

 

5.Strips     De Grand Prix van het stripfestival van Angouléme ging dit jaar naar een Brusselaar. Samen met scenarist Benoît Peeters geeft hij al meer dan twintig jaar vorm aan de reeks “De Duistere Steden”, uitgegeven bij Castermans. Welke tekenaar werd gelauwerd voor zijn ganse oeuvre ?

ANTWOORD

                                  François Schuiten

 

6.Muziek     Een stukje klassiek, naam van de componisten.

           Fragment

ANTWOORD

1.     Hector Berlioz

2.     Michail Glinka

 

7.Geomorfologie     fotokopie   Duin met sikkelvormige omtrek, daarom ook wel sikkelduin genoemd. Dergelijke duinen ontstaan in onbegroeid terrein, wanneer de wind vooral uit één bepaalde richting waait, slechts weinig materiaal kan verplaatsen en wanneer het transport daarvan, bv. door de aanwezigheid van natte plekken wordt afgeremd. Hoe noemt men zulke duinen ?

ANTWOORD

                                  Barkhaan – barchaan

 

8.Varia     Reclametechniek in tijdschriften/kranten, op levensgrote panelen aan muren of langs wegen, die dagenlang door een nietszeggende tekst of een onbekend embleem de aandacht of nieuwschierigheid van elkeen naar zich toetrekt.   

Via bijkomende informatie wordt uiteindelijk de identiteit van de adverteerder bekend. Ook radio/televisie maken van deze techniek gebruik zij het binnen een korter tijdsbestek. Welke (engelstalige) naam geeft men aan deze reclametechniek. 

ANTWOORD

                                  Teasing

 

9.Archeologie     Ruïne aan de noord-westoever van de Dode Zee, een paar kilometer ten zuiden van Jericho. Sporen van bewoning uit de 6de/9de eeuw voor Chr. en van de 2de voor chr. tot 68 na Chr. Tussen 1951 en 1956 werd er een centraal gemeenschapshuis gevonden van een groep Essenen. Wereldberoemd werd de plaats toen in de jaren 1947-’48-’49 in de onmiddelijke omgeving in verschillende grotten een groot aantal handschriften werd gevonden. Welke plaats of welke site is gezocht ?

ANTWOORD

                                  Qumraan – Koemraan – Qumran

 

                             Duitse schilders.

                             ----------------- 

    Op de fotocopie ziet u vijf werken afgebeeld van evenveel kunstenaars wiens naam u dient te antwoorden. Volgende informatie willen we u niet onthouden:

1.   Geboren te Osnabruck in 1904. Op de vlucht voor antisemitische incidenten verblijft hij tussen 1934 en 1940 in ons land. Te Brussel wordt hij opgepakt als burger van een vijandige staat en naar een kamp in Frankrijk gestuurt. Hij ontsnapt, komt terug naar Brussel maar wordt ditmaal door de SS onderschept. Die deporteren hem naar Auschwitz waar hij in augustus 1944 is omgekomen. U ziet “zelfportret in het kamp”(1940). Welke kunstenaar ?

ANTWOORD

                                  Felix Nussbaum

 

2.   Geboren te Augsburg ci. 1497, overleden te Londen, aan de gevolgen van de pest in 1543. Bevriend met Erasmus en Thomas More, hofschilder van Hendrik VIII. Bekende werken : Adam en Eva, De Gezanten, Gestorven Christus in het graf. Welke kunstenaar ?

ANTWOORD

                                  Hans Holbein de Jonge

 

3.    Geboren te Breslau in 1815, aanvankelijk tekenaar en graficus. Vanaf 1844 profileerd hij zich als een begaafd genreschilder. Tot zijn bekendste werk behoort een cyclus over het leven van koning Frederik II. U ziet afgebeeld “Modelstudie voor Wilhelmine von Bayreuth” (1851-’52). Welke schilder wiens artistieke reputatie nog het best geillustreerd werd bij zijn overlijden in 1905 : de begrafenis vond plaats in het Altes Museum te Berlijn in aanwezigheid van Keizer Willem II.?

ANTWOORD

                                  Adolph Menzel

 

4.     Landschapschilder 1774-1840. Leerling van o.m. Quistorp, Abildgaard en beïnvloed door Runge. Wie ?

ANTWOORD

                                  Caspar David Friedrich

 

5.   Neurenberg 1471-1528. Kopergraveur, etser en schilder. Wie ?

ANTWOORD

                                  Albrecht Dürer

 

 

Reeks 12.

 Op de fotokopie vindt u vijf filmtitels; u krijgt gegevens van vijf films en u voegt daar de juiste titel bij.

 1.     Film over de moordzaak John Christie/Timothy Evans waarmee een einde kwam aan de doodstraf in Groot-Brittanië. Met Richard Attenborough, Judy Geeson, John Hurt. Regie : Richard Fleischer (1971).

ANTWOORD

                                  10 Rillington Place

 

2.     Britse film van Aram Avakian over een grote diamantroof. Een geestige actierijke satire op overvalfilms met Charles Grodin, Candice Bergen, James Mason, Trevor Howard, John Gielgud. (1974)

ANTWOORD

                                  11 Harrowhouse

 

3.     Een Noorse geleerde is bezig – zonder dat hij het zelf beseft – de atoombom te ontwikkelen in het door de Duitsers bezette Noorwegen. Vanuit de Amerikaanse geheime dienst in Londen worden acties ondernomen om dat te beletten. Met Hal Holbrook, David McCallum, Ray Sharkey, Maryam D’Abo. Regie Larry Sheldon (1985).

ANTWOORD

                                  92 Grosvenor Street

 

4.     Intimistische film over de jarenlange correspondentie en de daaruit voortkomende gevoelens tussen een New Yorkse literatuurliefhebster en een Londense boekhandelaar, die haar voorziet van bijzondere uitgaven. Regie David Jones (1987), met Anthony Hopkins, Anne Bancroft, Judi Dench.

ANTWOORD

                                  84 Charing Cross Road

 

5.     Actiefilm van Phillip Leacock (1962) waarin Alan Ladd een gangsterbende op de hielen zit. Met Jeanne Cooper, Rod Steiger en Michael Callan.

ANTWOORD

                                  13 West Street 

 

1.Toerisme     Eéndagstrip vanuit het broeierige Istanboel. 20 km zuid-oostelijk in de Zee van Marmara liggen negen eilandjes waarvan er vijf bewoond zijn. Autovrij, bijna ongerepte wandelpaden, stille kreekjes en peperdure villa’s waarvan vele niet voor de Turkse portomonee. Het eerste eiland dat de veerboot aandoet is Kinali, vervolgens Burgaz en dan de toeristisch interessantste Heybeliada en Büyükada. Wat is de naam van deze archipel, Turkse of Nederlandse. 

ANTWOORD

                                  Kizil Adalar –

                                             Prinseneilanden

2.Sport     Belgisch biljarter wereldkampioen kader 71/2 in 1958 te Berlijn. Daarnaast behaalde hij nog tien Europese en negentien nationale titels in kader 71/2, kader 47/1, kader 47/2 en éénmaal in het bandstoten. Welke Brusselse biljarter, overleden in 1994, die de eerste was die er in slaagde in één beurt twee opéénvolgende partijen uit te maken.

ANTWOORD

                                  Emile Wafflard

 

3.Taal     a) “The smokejumper”, de rookspringer, is het recentste werk van schrijver Frank Evans,o.m. succesvol met “De paardenfluisteraar” en “De wolvenlus”. Kan u omschrijven wat een “smokejumper” eigenlijk is als u ook nog weet dat er in verschillende Amerikaanse streken, bv. in Missoula (Montana) een Smokejumpers Center is, een soort interactief museum.                              

           b) Bijvoeglijk naamwoord van zeven letters, uit het Frans, betekenend : trouweloos, vals, verraderlijk. Gekend van de uitspraak van Napoleon : het … Albion; of van het gezegde : die handelswijze is … . Welk woord is gezocht ?   

ANTWOORD
                                                       

                                  a)vliegende brandweereenheid  

                                         (bosbranden)

                                  b)perfide

 

4.Muziek     Het eerste solo-album – Live in Europe - na de split met Taste, zou een verplicht item moeten zijn in eenieders rockcollectie. Welke Ierse gitaarlegende hoort u aan he werk. Fragment               

ANTWOORD
                           

                                  Rory Gallagher

 

5.Aardrijkskunde     fotokopie   Stad en regio in Namibië, aan de kust. Dun bevolkt vanwege de troosteloze Namibwoestijn die een groot deel van de regio in beslag neemt. De stad ligt in de Sandwichbaai,net boven Walvisbaai. Naam ?

ANTWOORD

                                  Swakopmund

 

6.Dierkunde     Giftige zeedieren. a) De egelvis is een gevaarlijk dier, niet omdat hij bijt of vervaarlijke stekels bezit maar omdat zijn vlees voor een groot deel doordrenkt is met gif en hij als een delicatesse wordt beschouwd. In Japan moet je twee jaar studeren alvorens je als betrouwbare bereider van egelvis wordt beschouwd. Hoe noemen de Japaners deze egelvis ?

                                   b) In Australië werden binnen een tijdspanne van enkele weken twee dodelijke slachtoffers gemeld van een piepkleine kwalsoort. Anderhalve centimeter groot met tentakels van ong. 20 cm. Wat is de naam van deze piepkleine reuzendoder ?

ANTWOORD

                                  a) fugu

                                  b) Irukandji-kwal

 

 

7.Wetenschap     In 1885 stelde een Zwitserse wis-en natuurkundige een eenvoudige formule op voor het berekenen van de frequentie van een aantal spectrale lijnen in het waterstofspectrum. Deze ontdekking was van belang voor de ontwikkeling van de atoomtheorie en spectroscopie ? Naam van deze lijnen naar de Zwitserse bolleboos.

ANTWOORD

                                  (Johann-Jakob) Balmer-lijnen

 

8.Culinair     Eenvoudig Italiaans voorgerecht – antipasta – bestaande uit in de oven geroosterd brood, ingesmeerd met knoflook. Het wordt geserveerd overgoten met olijfolie. Ook in trek als borrelhapje. Naam van dit hapje.

ANTWOORD

                                  Bruschetta

 

9.Kunst     Italiaans kunstenaar, Bergamo 1908 – Rome 1991. U ziet van hem “Inge” (1971) te bekijken in het Rupertinum te Salzburg.

ANTWOORD

                                  Giacamo Manzu

 

 

Reeks 13.

 

 De laatste reeks biedt u de mogelijkheid te kiezen tussen vraag A (1pt) en vraag B (2pt). Duidt steeds aan op welke vraag u antwoord, zoniet scoort u geen punten.

 1.Literatuur     a) Italiaans romancier, 1923-1985 wiens eerste werken het(communistische)verzet, waarvan hij deel uitmaakte tijdens WO II, als onderwerp hebben (Il sentiero dei nidi di ragno – het pad van de spinnewebben 1947). Zijn handelsmerk is het creëren van een sprookjesachtige avontuurlijke sfeer, om harde geschiedenis en sociale problemen weer te geven. Enkele van zijn vele werken : “Il visconte dimezzato” – de gespleten burggraaf (’52), “La speculazione edilizia” – de bouwspeculant” (’57),  “La giornata di uno scrutatore” – de dag van een stemmenteller (’63) en “Le citta invisibili” – de onzichtbare steden (’72) wat zijn beste werk wordt genoemd. Welke schrijver die het laatste deel van zijn leven te Parijs medewerker was van “Le Figaro”.

b) Frans schrijver 1797-1863. Adelijk van geboorte, geruïneerd door de revolutie. Onder de vleugels van Victor Hugo publiceert hij zijn eerste dichtwerken. Hiervan halen “Le Cor”, “Eloa” en Moïse” eeuwige roem ondanks de sombere pessimistische mens- en maatschappijopvatting. In 1826 schrijft hij een echte historische roman “Cinq-Mars” over de regeerperiode van Richelieu. Prozawerk : “Stello” (1832), “Chatterton” (1835) en “Servitudes et grandeur militaire” (1835). In 1864 verschijnt ‘Les Destineés’, gedichten geschreven in absolute eenzaamheid. Welke schrijver ?

ANTWOORD

a)     Italo Calvino

b)     Alfred de Vigny

 

2.Journalistiek     a) Sinds februari jl. is hij hoofdredacteur van het blad “Menzo”. Een bekend figuur in media-kringen die ooit nog met Joyce De Troch een blind-date programma had op VT 4. Wie ?

b) De derde vrouw van Ernest Hemingway was de eerste vrouw die voor het vak van oorlogscorrespondente koos. Ze startte haar loopbaan tijdens de Spaanse Burgeroorlog, bracht verslag uit over WO II, reisde door de Sovjet-Unie toen de Koude Oorlog in alle hevigheid woedde en beschreef het Arabisch-Israelisch conflict en de aanslepende crisis in Nicaragua. Welke journaliste, 1908-1998.

ANTWOORD

                                  a) Thomas Siffer  

                                  b) Martha Gellhorn

 

3.Sport     Atletiek. a) Belgische lange afstandloopster, gespecialiseerd in het veldlopen wat haar meerdere nationale titels opleverde. Op haar palmares o.m. de marathon van Rotterdam en een derde plaats op die van New York. Een hoogtepunt was ook de finale op de 10.000m op de OS van Barcelona. Welke 35-jarige atlete uit Arendonk die vorig jaar stopte met competitie.                                                              

b) Sovjet-atlete °1951. Specialiste van de 1500m . Europees goud in 1975 en 1977 op deze afstand, Olympisch goud in 1976 en 1980. Welke atlete ?

ANTWOORD

                                  a) Lieve Sleghers

                                  b) Tatyana Kazankina

 

4.Aardrijkskunde     a) Met welke staat van de VS linkt u volgende gegevens : Schwatkagebergte, Selawik-meer, Bairdgebergte, Kobukrivier, Mulgrave Hills, Noatakrivier, Norton Sound, Prudhoe Bay.

                     b) Mexico is onderverdeeld in vijf regio’s die elk een aantal staten tellen. De Golfregio omvat vijf staten nl. Yucatan, Veracruz, Tabasco en twee kleinere staten. Geef de naam van één van beide.

ANTWOORD

                                  a) Alaska

                                  b) Campeche - Quintana Roo

 

 

5.Wetenschap     a) Alkaloïd uit de peyotecactus, één van de oudst bekende tripmiddelen. De Azteken gebruikten het bij religieuze handelingen. Het lijkt qua werking veel op LSD maar de uitwerking is 5.000 à 10.000 maal geringer. Welk alkaloïd ?

                 b) Alkaloïd dat voorkomt in sommige paddestoelen, o.a. de vliegenzwam. De stof veroorzaakt o.m. vaatverwijdering, contractievermin- dering en ritmevertraging van het hart. De hallucinogene eigenschappen ervan vormen nog steeds een onderwerp van discussie. Naam van deze stof.

ANTWOORD

                                  a) mescaline

                                  b) muscarine

 

6.Muziek     Nederlandstalig. Voor één punt de naam van de man die over het onzedige leven van Evelientje zingt; twee punten voor de man die van geld houdt.fragmenten                

ANTWOORD

                                  a) Bert De Coninck

                                  b) Geert Hautekiet

 

7.Geschiedenis     a) In de Nederlandse provincie Groningen vond op 23 mei 1568 een gevecht plaats tussen de troepen van Lodewijk van Nassau en Spaanse troepen onder het bevel van de heer van Aremberg. Met dit treffen nam de tachtigjarige oorlog een aanvang. Naam van de veldslag.

                   b) In 168 v.Ch. behaalde Rome een overwinning op de Achaïsche Bond wat het einde betekende van deze Griekse confederatie. 1000 gijzelaars moest de Bond naar Rome sturen als teken van onderwerping. Bij welke plaats behaalden de romeinen deze overwinning ?

ANTWOORD

                                  a) Slag bij Heiligerlee

                                  b) Pydna

 

8.Toerisme     a) Italiaanse vallei vanuit Frankrijk bereikbaar via de Mont Blanc-tunnel, vanuit Zwitserland via de Grote Saint Bernard-tunnel. Toerisme voor de liefhebbers van kunst, cultuur en natuur. Enkele trekpleisters : Issogne, La Thuile, Courmayeur, het park Gran Paradiso. Welke vallei.

               b) Wallis. Dal een 20 km ten oosten van Sion, ter hoogte van de stad Sierre. Een vrij steil dal met een achttal dorpen waarvan Saint-Luc, Chandolin en Zinal de intressantste zijn. Verder het stuwmeer van Moiry en pittoreske wijnfeesten op 19 maart. Welke Zwitsers vallei ?

ANTWOORD

                                  a) Aosta-vallei

                                  b) Val d’Anniviers

 

9. Uitvindingen&techniek     a) Nederlandse familie die allerlei natuurkundige instrumenten als luchtpompen, microscopen en telescopen vervaardigde of uitvondt zoals bv. de “Leidse fles”. Samuel, Johan Joosten en Petrus waren de voornaamste telgen, actief tussen 1675-1760. Welke familie ?

 b) Procédé uitgedokterd door de Amerikaanse uitvinder Cluett en die er zijn weinig voorkomende voornaam aan gaf. Het procédé wordt toegepast op cellulose- vezels van vooral katoenen stoffen, waarbij de vezels in de lengterichting in elkaar gedrukt worden om een later krimpen te voorkomen. Vermeld het etiket in uw kledij (voornamelijk werkkledij) deze naam betekent dat dat ze gegarandeert minder dan 1% krimpt. Naam van dit procédé of voornaam van Mr.Cluett.

ANTWOORD

                                  a. van Musschenbroek

                                  b. Sanforiseren - Sanfor

 

10.Film     fotokopie   Twee beelden uit evenveel films. Titel

ANTWOORD

                                  a. Il Postino

                                  b. Nattvardgästerna – De 

                                      gasten bij het avondmaal