back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag.

 

ANTWOORD

 

27ste MEERHOFQUIZ  05-03-2005

 

 

RONDE 1

 

1.Aardr. België. Onbevaarbare rivier, 64 km; ontspringt op het plateau van Anderlues, stroomt vanaf Nimy, zeg maar Mons, door de gelijknamige kom(= depressie) en mondt te Condé-sur-Escaut, in Frankrijk, uit in de Schelde, na te zijn gepasseerd langs twee “heilige” deelgemeenten van La Louvière, nl. Paul en Pierre. Welke rivier?

 

HAINE / HENE

 

2.Geschiedenis. Benaming voor de residenties van de Frankische en middeleeuwse Duitse koningen, waar deze gedurende een beperkte tijd verbleven en recht spraken. Grondelementen van de gebouwencomplexen waren de veelal versterkte paleisgebouwen met kapel, en de bedrijfsgebouwen. Daaromheen lagen dan vaak werkmanshuizen, het marktplein, e.d.m. Bekende residenties waren in o.m. Nijmegen, Aken, Paderborn en Gelnhausen. Welke benaming?

 

PALTS / PFALZ

 

3.Film. Welke actrice is de rode draad in volgende 6 films: Uncovered (1994) van Jim Mc Bride, Haunted (1995) van Lewis Gilbert, The golden bowl (2000) van James Ivory, Pearl harbor (2001) van Michael Bay, Serendipity (2001) van Peter Chelson en The aviator (2005) van Martin Scorsese?

 

Kate BECKINSALE

 

4.Strips. De nieuwe pleegouders van Robbedoes zijn , sedert medio vorig jaar, de heren Munuera, tekenaar, en Morvan, scenarist. Zij publiceerden het 47ste album in de reeks, getiteld Parijs onder deSeine. Wij vragen wie, op 21/04/1938 en op verzoek van uitgever Paul Dupuis, de eigenlijke schepper was van Robbedoes.

 

ROB-VEL (= Rob Velter)

 

5.Massamedia. Vrouwen aan de macht. Wie zijn hoofredactrice van a) Dag Allemaal, net 20 geworden,  b)Vacature, de krant voor m/v met talent?

 

a) Ilse BEYERS       b) Marian KIN

 

 6.Literatuur. De Gouden Strop is een bekende onderscheiding, die toegekend wordt in het Nederlandstalige thrillergenre. Eerste laureaat werd Jef Geeraerts, met De zaak Alzheimer. De naam Gouden Strop werd overgenomen van de titel van een boek uit 1982, van een Nederlands auteur, als eerbetoon. Naam van die schrijver?

 

Joop VAN DEN BROEK

 

7.Kunst. We vragen de oorspronkelijk spottende benaming voor een groep Duitse en Oostenrijkse schilders, die in 1809 in Wenen de Lukasbund stichtten en zich een jaar later in Rome vestigden. De “Lukasbruder” wilden een “nieuw-Duits religieus-patriottische” kunst scheppen, naar het voorbeeld van Dürer en de vrome kunst van Italiaanse Quattrocento. Bekende namen in de groep waren Johann Friedrich Overbeck, Franz Pforr en Peter Cornelius. Hun hoofdwerken zijn de muurschilderingen in de Casa Bartholdy, thans Nationalgalerie in Berlijn, en in het Casa Massimo in Rome. Welke benaming?

 

NAZARENERS

 

8.Fauna. Dia 7b/18. Nederlandse naam van deze vogel.

 

FUUT

 

9.Astronomie. Welke sterrenkundige afstandsmaten stemmen overeen  met: a) 18 miljoen km en  b) 9,46 X 10 tot de twaalfde km?

 

a) LICHTMINUUT     b) LICHTJAAR

 

10.Actua. Prins Charles en Camilla Parker-Bowles zullen elkaar het “yes-woord” geven op 8 april e.k. Benieuwd of zij haar naam -die van haar ex-husband- zal behouden, dan wel haar eigen meisjesnaam ingeschreven zal zien in het trouwboekje. Wat is deze laatste?

 

SHAND

 

11.Muziek jaren 1980. 20 jaar geleden voerde Tears for Fears de Belgische top-30 aan met Shout. Wij  bieden jullie 2 andere nummers aan uit de hitparade van toen. Wij vragen voor het eerste fragment de naam van de groep, voor het tweede de naam van de zanger.

 

a) STRANGLERS (No mercy)   b) John FOGERTY ( The old man down the road)

 

 

RONDE 2

 

1.Geschiedenis WO I. 2 aug. 1914 is de datum van het Duitse ultimatum aan België; Duitsland wil dat ons land de Duitse troepen vrije doortocht verleent en verder een “welwillende neutraliteit” in acht neemt. Koning Albert I en de toenmalige premier wijzen het Duitse ultimatum af. Wie was die 1ste minister?

 

DE BROQUEVILLE

 

2.Aardr. Afrika. Een beestige vraag: rangschik, van West naar Oost, volgende 4 kusten in de Golf van Guinea, en u geeft telkens de beginletter: Goudkust, Ivoorkust, Peperkust, Slavenkust.

 

PIGS

 

3.Allerlei cultuur. Sinds de vroege jaren 1980 wordt China overspoeld door uitingen van Chinese populaire kunst, ontstaan in de Chinese gebieden buiten China, zoals Hongkong(tot 1997), Taiwan en Singapore. Aldus ontstond een mengeling van Chinese en Westers-kapitalistische cultuurelementen; die mengeling omvat o.a. popmuziek, films, TV-programma’s, kleding, woninginrichting en vrijetijdsbesteding. De naam van deze mengcultuur is een samentrekking van de officiële Chinese naam voor Hongkong, Xiang-gang en Taiwan. Welke naam?

 

GANGTAI

 

4.Uitvindingen. Engels ingenieur(1854-1931); bouwde in 1884 de naar hem genoemde stoomturbine en stichtte in Newcastle een fabriek van stoomturbines. In 1897 liet hij een boot bouwen, de Turbinia, die alle snelheidsrecords brak; sindsdien zijn vele schepen nog steeds met deze turbines uitgerust. Naam van deze uitvinder van de stoomturbine?

 

Charles PARSONS

 

5.Film. De naam van deze Nederlandse cineast was in de jaren 1990 vooral verbonden met TV-series. In de speelfilm debuteerde hij 2003 met de gelauwerde Van God los, met bekende namen als Huub Stapel, Johnny Lion en Angela Schijf. Dit jaar leidt hij zwaargewichten als Jan Decleir en Jeroen Krabbé in Off screen, over de waargebeurde Philips-gijzeling, waarin ook quizbeauty Astrid Joosten te zien is. Wie?

 

Pieter KUIJPERS

 

6.Literatuur. Chinees-Brits schrijfster, °1952. Kreeg onmiddellijk bekendheid met haar autobiografisch boek uit 1991, de bewogen geschiedenis van China in de 20ste eeuw, weerspiegeld in het levenslot van haar grootmoeder, haar moeder en haarzelf. Voor velen een schokkende ervaring. Wilde zwanen werd bekroond met de NCR-prijs voor non-fictie. Naam van de auteur?

 

Jung CHANG

 

7.Taal. Deze Latijnse uitdrukking betekent letterlijk “dat kunnen wij niet” en was het korte maar krachtige antwoord van paus Clemens 7 op de van dreigementen vergezelde eis van Hendrik 8, om hem van zijn 1ste gemalin, Catharina van Aragon, te scheiden; nadien werden de twee woorden een vaste uitdrukking van de paus, en in het algemeen gebruik, als men iets weigert en weigeren moet om principiële redenen. Welke uitdrukking?

 

NON POSSUMUS

 

8.Sport tennis. De Australian Open is dit jaar 100 geworden! Een goede gelegenheid voor deze dubbele vraag. Naar wie is de beker genoemd, die wordt overhandigd aan de kampioenen van het enkelspel: a) bij de mannen     b) bij de vrouwen?

 

a)NORMAN BROOKES (challenge cup)   b) DAPHNE AKHURST ( memorial cup)

 

9.Eten en drinken. De Italiaanse kaas mozarella wordt tegenwoordig gemaakt van gewone koeienmelk. Oorspronkelijk werd de melk van een ander dier gebruikt. Welk dier?

 

BUFFEL

 

10.Kunst. U zoekt de drieledige benaming, in het Latijn, voor de eerste woorden die Jezus na zijn opstanding tot Maria Magdalena sprak. In de beeldende kunst is het de gangbare benaming van een voorstelling van de ontmoeting tussen de herrezen Christus en Maria Magdalena.

 

NOLI ME TANGERE

 

11.Klassieke muziek. Dubbele vraag: het eerste, 19de -eeuwse, fragment straalt Weense levenslust uit; het tweede, 20ste-eeuwse, ademt de levensmoeheid uit van de Duitse componist, Graag de naam van beide toondichters.

 

a)Johann STRAUSS       b)Richard STRAUSS

 

 

 

 

 

 

RONDE 3

 

1.Film. Dia’s 4C/16 en 4C/17. Actueel: a) acteur   b)actrice?

 

a)Javier BARDEM       b)Belén RUEDA

 

2.Verkeer. De Amerikaanse ruimtevaart experimenteert al een tijdje met supersnelle, onbemande vliegtuigjes, lengte 3,6 m; die zijn uitgerust met een speciale motor, die de zuurstof voor de verbranding uit de lucht zuigt, i.p.v. uit een tank zoals bij gewone raketmotoren. Wat is de toepasselijke naam voor zo’n motor, die snelheden tot 11.300 km/u mogelijk maakt?Als je net Engels werkwoord voor “wegwezen, ‘m smeren” kent, zit je al een eind op de goede weg.

 

SCRAMJET

 

3.Aardr. Azië. In de naam “Pakistan” betekent het achtervoegsel “istan” land. De eerste 3 letters staan voor de eerste letters van de 3 provincies, waaruit Pakistan is ontstaan. De “A” krijg je van ons kado, die staat voor “Afghaans grensgebied”. Waarvoor staan de “P” en “K”?

 

PUNJAB     KASJMIR

 

4.Actua/Gesch. na 1945.  De Afrikaanse “Oskar Schindler” was kortelings in ons land, samen met regisseur Terry George, voor de voorstelling van de film “Hotel Rwanda”, over de genocide van 1994 in Rwanda. Paul Rusesabagina, want hierover gaat het, was toen directeur van het Sabena-hotel in Kigali. Hoe heette dat hotel?

 

HOTEL DES MILLE COLLINES

 

5.Literatuur. Drie titels, één hedendaagse Amerikaanse schrijver. We geven de originele titels, want ze zijn niet allemaal vertaald: Digital fortress (1996), Deception point (2001), Angels and demons (2003). Wie?

 

Dan BROWN

 

6.Veldrijden. De vraag is dezelfde als vorig jaar, het antwoord is anders. Op het WK veldrijden eerder dit jaar waren de eerste 3 plaatsen voor Belgen; de eerste buitenlander werd 4de, en verhinderde aldus dat 5 landgenoten de eerste 5 plaatsen bezetten. Wie was die nr. 4?

 

Francis MOUREY

 

7. Noorse mythen. Aan weerszijden van Nifl-heim, de woonplaats van mist en donker, en hoog zich verheffend boven Midgard, rees de heilige brug op, gebouwd uit vuur, water en lucht en waarover de goden heen en weer naar de aarde trokken. Naam van die brug?

 

BIFRÖST

 

8.Kunst. Dia’s 3C/37 en 3C/38. Dit is West-Vlaams. Graag de namen van de kunstenaars.

 

a)Leon SPILLIAERT        b)James ENSOR

 

 

9.Toerisme Schotland. De bekende “Fingal’s cave”, ofte grot, is een spectaculaire basaltformatie, die vele kunstenaars heeft geïnspireerd, o.w. Felix Mendelssohn, John Keats en William Turner. De grot bevindt zich op een Schots eilandje, dat behoort tot de Binnen-Hebriden, ca 30 ha groot. Welk eilandje?

 

STAFFA

 

10.Biologie. Frans bioloog(1744-1829); postuleerde een naar hem genoemde theorie over het geleidelijk uit elkaar ontstaan van de soorten en verdedigde de later als achterhaald gebleken stelling dat verworven eigenschappen erfbaar zijn. Bekendst werd hij doordat hij als eerste een scherp onderscheid maakte tussen ongewervelde en gewervelde dieren. Hij klasseerde deze ongewervelden voor het eerst in zijn 7-delige “Histoire naturelle des animaux sans vertèbres”. Wie?

 

Jean-Baptiste LAMARCK

 

11.Pop in Belgium. De 2 nummers die jullie gaan horen werden al vaak, misschien wel té vaak, op een quiz ten gehore gebracht. Misschien krijgen jullie dan ook een “déja entendu”gevoel.  Wij vragen voor één keer niet de naam van beide groepen, maar telkens de naam van de frontman(=zanger).

 

a)Nicolas VANDERVEKEN (Janez Detd-Male Vida)b)Gunther VERSPECHT(Stash-Sadness)

 

 

RONDE 4

 

1.Olympische Spelen 2004. Chili had nog nooit een goude medaille gewonnen op de OS. In 2004 lukte dat eindelijk wel; meer zelfs, Chili won 2 keer goud. Een ervan werd door Nicolas Massu behaald in het tennis. In welke discipline de andere?

 

TENNIS (dubbelspel Massu-Gonzales)

 

2.Film. Welke twee namen zijn gemeenschappelijk in volgende prenten: The electric horseman(1979), Out of Africa(1985), Three days of the condor(1975), Havana(1999)?

 

Sydney POLLACK      Robert REDFORD

 

3.TV. EEN. “Het leven zoals het is: spoedgevallen”, is een docureeks over het dagelijks leven op de spoedgevallenafdeling van een ziekenhuis, gelegen in welke stad?

 

GENK

 

4.Aardr. Het is een tot Italië behorende eilandengroep van vulkanische oorsprong, in de Tyrrheense Zee, voor de Golf van Gaeta. De archipel omvat het hoofdeiland Ponza en verder nog Ventotene, Santo Stefano, Palmarola en Zannone. De eilanden fungeerden in de oudheid als verbanningsoorden. Naam?

 

PONTIJNSE EILANDEN

 

5.Literatuur. Frans auteur, medeoprichter van het tijdschrift Tel quel(1960). Experimenteerde met syntaxis en vocabulaire, zoals bv. in Paradis(1981), een zgn. “monologue intérieur”, zonder leestekens of alinea’s. Later keerde hij terug naar een meer traditionele verteltrant, o.a. in: Femmes(1983), La fète à Venise(1991), Le secret(1993), La divine comédie(2001) en L’étoile des amants(2002) Wie?

 

Phillipe SOLLERS

 

6.Volkenkunde. Van de moderne Indische talen wordt deze taal veruit het meest gesproken, en is derhalve de officiële taal van India. Welke taal?

 

HINDI (het” Hindustani” of “ Urdu” is het belangrijkste dialect van het Hindi)

 

7.Kunst. Dia’s 3C/44 en 3G/20. Frans: twee tijdgenoten van elkaar. Wie?

 

a)CEZANNE      b)RENOIR

 

8.Archeologie. Toen Heinrich Schliemann  in 1868 de vlakte in de buurt van de Turkse stad Cannacale bezocht, werd het hem spoedig duidelijk dat hij Troje niet moest zoeken op de heuvel van Pinarbasi, zoals anderen dat met grote stelligheid beweerd hadden, maar op een andere heuvel, waar de Amerikaanse consul Frank Calvert reeds in 1865 de resten van een Grieks-Romeinse stad had blootgelegd. Deze ligging kwam ook het best overeen met de beschrijving van Homerus. Hoe heet die heuvel, die toen aan de ingang van de Hellespont lag?

 

HISSARLIK

 

9.Scheikunde. Pools chemicus(1884-1967), die in 1922 de benaming “vitamine” introduceerde, omdat hij dacht dat de zgn. “beschermende stoffen” in de voeding –het ontbreken daarvan zou de ziekte beri-beri veroorzaken- “aminen” waren, hetgeen later slechts gedeeltelijk juist bleek te zijn. De naam “vitamine” heeft sindsdien algemeen ingang gevonden. Wie was die Pool?

 

Casimir FUNK

 

10.Geschiedenis 20ste eeuw. Duits econoom(1890-1960); na studies in Berlijn en Leipzich trad hij toe tot het leger, maar werd daaruit ontslagen in 1916, wegens niet geschikt voor de dienst. Werd dan uitgever van de gezaghebbende “Berliner Börserzeitung” en kort daarna Hitlers economische adviseur. In 1938 benoemd tot minister van Economische Zaken, weliswaar onder toezicht van Hermann Göring; een jaar later volgde hij Hjalmar Schacht op als President van de Reichsbank. In okt.1945 door het Internationale Militair Gerechtshof tot levenslang veroordeeld. Wie?

 

Walther FUNK

 

11.Jazz.Vorige maand  werden voor de 47ste keer de Grammy Awards uitgereikt. In de categorie “Jazz” ging een van de 6 Grammy’s naar een in 1940 in Chicago geboren piano- en keyboardspeler, voor het nummer Speak like a child. Jullie horen zodadelijk dat nummer. Om het iets makkelijker te maken, laten we ook nog een tweede nummer beluisteren van deze jazzman, een nummer waarmee hij ook in België ruime bekendheid geniet. Wie?

 

Herbie HANCOCK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 5

 

1.Film. Dia’s 4C/14 en 4C/34. Twee oude gloriën.

 

a)Jeanne MOREAU     b)Claudette COLBERT

 

2.Varia. De uitdrukking “voor pampus liggen” betekent “uitgeput zijn”, ook wel “dronken zijn “ en dankt haar naam aan een ondiepte in het Nederlandse IJsselmeer, waarop in de 19de eeuw een fort werd gebouwd ter bescherming van Amsterdam en die berucht was door de hinder die de schepen er ondervonden. Een ander deel van A’dam, nl. een wijk in het zuiden van de stad heeft ook al geen beste reputatie, want als je die verlaat, betekent dat zoveel als “zijn laatste adem uitblazen, sterven” Welke wijk wordt bedoeld?

 

DE PIJP

 

3.Voetbal. 17 jaar en 119 dagen: niemand was ooit jonger toen hij mocht meespelen in de Engelse cupfinal. Curtis Weston is die jongste speler ooit: hij mocht vorig jaar invallen in de cupfinal. Voor welke ploeg speelde hij toen?

 

MILLWALL

 

4.Personaliteiten. Amerikaanse lerares en verpleegster(1821-1912), die het reeds als kind leuk vond zustertje te spelen. Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog(1861-1865),ontfermde ze zich aan het front over de gewonden, wat haar de bijnaam “engel van het slagveld” bezorgde. Om gezondheidsredenen trok ze naar Europa, waar ze voor het Internationale Rode Kruis werkte in de Frans-Duitse oorlog(1870-1871); terug in de VS stichtte ze de Amerikaanse tak van het Rode Kruis(1881) en werd de eerste voorzitter, van 1881 tot 1904. Bovendien was het mede dank zij haar, dat de VS de Conventie van Genève ratificeerden, in 1882. Haar naam a.u.b.

 

Clara BARTON

 

5.Aardr. Spanje. Gebergte in het noorden van Spanje, dicht bij de Atlantische Oceaan, grotendeels in Asturië. Opp. ca 650 km2, verdeeld in 3 massieven: een westelijk, centraal en oostelijk. Zeer diepe kloven, w.o. de bekende Cares-kloof. De witte toppen waren destijds een herkenningspunt voor de zeevaarders. Hoogste top is de Pena de Cerredo, 2648 m. Naam van dit onderdeel van het Cantabrisch gebergte?

 

PICOS DE EUROPA

 

6.Geschiedenis. In 1791 voerde het Amerikaans Congres de zgn. “liquor tax” in, om de staatsschuld af te bouwen, en de macht van de nationale regering te laten gelden. Kleine landbouwers, die sterke drank in immense hoeveelheden distilleerden en verbruikten, kwamen tegen de belasting in opstand. Welke naam kreeg die “rebellion”?

 

WHISKEY REBELLION

 

 

7.Varia kleding. Naam voor de versieringstechniek voor textiel, afgeleid van het Engels voor “doorstikken”, waarmee men een ornament in reliëf krijgt. Door drie lagen, nl. een bovenstof, een zachte vulling en een voering, wordt een patroon aangebracht met fijne rijg- of stiksteken. Deze steken hebben de dubbele functie van de vulling op haar plaats te houden en tevens een diepliggend ornament te vormen op de voor- en achterkant. Vroeger duidde men deze techniek aan met het Franse woord “matelassé”. De bovenstof kan uit één stuk zijn of vervaardigd worden met patchwork. Wordt toegepast voor o.a. dekens, kussens, vesten en jasjes. Welke term?

 

QUILTEN (In ’t Italiaans= Trapunto/ in ’t Japans= Shashiko)

 

8.Beeldhouwkunst. Dia’s 3C/2 en 3C/3. Twee beelden, één beeldhouwer(1901-1980).

 

Marino MARINI

 

9.Literatuur. Bekende literatuurprijzen als de Booker- en Whitbreadprijzen worden gedoteerd met resp. ca 35000 en 38000 Euro. Deze bedragen zijn klein bier, vergeleken bij de ca127000 Euro, het prijskaartje dat vasthangt aan de internationale prijs, in 1996 ingesteld door een Amerikaans bedrijf en de stad Dublin, met het doel de  status  van literair Mekka van de Ierse hoofdstad in de verf te zetten. Recente winnaars van de prijs zijn: Tahar Ben Jelloun(2004), Orhan Pamuk(2003), Michel Houellebecq(2002) en Alistair McLeod(2001). Naam van het Amerikaanse bedrijf, we hebben het over de “Int. …./Dublin literatuurprijs?

 

IMPAC

 

10.Natuurkunde. Bij de thermo-elektrische verschijnselen onthoudt men vooral namen van effecten als Peltier-effect, Thomson-effect en een derde effect, genoemd naar een Duitser van Estlandse afkomst, dat de directe omzetting van warmte in elektrische energie inhoudt, en tevens het oudst bekende thermo-elektrisch effect is: als 2 stukken van verschillende materialen met de uiteinden aan elkaar worden bevestigd en de contactplaatsen op verschillende temperaturen worden gebracht, ontstaat tussen de contactplaatsen een potentiaalverschil, de zgn. …..bronspanning, dat in de aldus gevormde kring een stroom doet lopen. Op dit effect berust de werking van het thermokoppel. Wie bedoelen we?

 

Thomas, Johann SEEBECK

 

11.Muziek- sixties. Voor oude zakken als wij zal 1967 steeds het muziekjaar bij uitstek blijven. Daarom 2 keer muziek uit dat gezegende popjaar. Twee nummers die toen de Engelse top-10 haalden; twee keer de naam van de groep gevraagd.

 

a)TRAFFIC(Hole in my shoe)    b)MOVE(I can hear the grass grow)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 6

 

1.Aardr. USA. Anders dan de meeste deelstaathoofdsteden, is deze stad een heuse grootstad: ze is de 5de metropool van de VS en, na Los Angeles, de grootste stad van het Westen, ca 2.200.000 inwoners(incl. agglomeratie); gelegen aan de rivier Salt en hoofdstad van een staat die ca 300.000 km2 groot is. Sky Harbour is de internationale luchthaven en bekende voorsteden, zeg maar stadsdelen, zijn Tempe en Scottsdale. Pikant detail: de langste straat, “Broadway Road”, is één rechte lijn van maar liefst 104 km, van oost naar west. Welke stad?

 

PHOENIX

 

2.Geschiedenis. Hoe werden de landstreken genoemd, die in 1796 na verovering op Spanje, aan het gebied van de Republiek der Verenigde Nederlanden werden toegevoegd, en die tot geen van de 7 gewesten werden gerekend?

 

GENERALITEITSLANDEN

 

3.Film. Ziehier een greep uit de filmografie van een in 1966° Frans acteur: Café au lait(1994), Elizabeth(1998), Ler rivières pourpres(2001), Le pacte des loups(2002), Renegade(2004), Ocean’s twelve(2004). Naam van de zoon van , sedert 1997 echtgenoot van Monica Belluci?

 

Vincent CASSEL

 

4.Godsdienst. Benaming voor de kardinaal-schatbewaarder, die in het Vaticaan aan het hoofd staat van de Apostolische Kamer en die de tijdelijke goederen en rechten van de Heilige Stoel beheert, met name in de periode tussen het overlijden van de paus en de keuze van een opvolger. Welke benaming?

 

CAMERLENGO( officieel: Sanctae romanae ecclesiae Camerarius)

 

5.Techniek. Teak is het hout van Tectonagrandis ofte IJzerhardfamilie. Naargelang van het gebied van herkomst spreekt men in de internationale handel van Birmateak, Siamteak, Laoteak of Javateak. Ten onrechte wordt de Borneoteak als teak aangeduid. Wij, en dan vnl. de terras- en tuinbezitters, kennen de Borneoteak onder een andere, al even duurzame, naam. Welke?

 

BANGKIRAI

 

6.Ontdekkingen. Zuidnederlands ontdekkingsreiziger(1640-1701). Verkende de bovenloop van de Mississippi; tijdens zijn gevangenschap bij de Sioux, ontdekte hij de watervallen van St-Anthony. Gaf ook de eerste beschrijving van de Niagarawatervallen. Zijn voornaamste werk heet “Description de la Louisiana” Wie?

 

Louis HENNEPIN

 

7.Wielrennen. Voor het seizoen 2004 had een bepaald renner één doelstelling: het winnen van een wereldbekerwedstrijd, of een podiumplaats op het wereldkampioenschap. Hij haalde deze doelstelling niet, maar was er telkens dichtbij: 3 keer een tweede plaats in een WB-koers én top-10 in het WK. Wie is die renner?

 

Michael BOOGERD( 2de in LBL, Amstel, Lombardije en 7de op WK)

 

 

8.Woordenschat Nederlands.  Schrijf volgende twee woorden correct:

 

a) TRUCJE        b)TRUKENDOOS

 

9.Kunst. Dia’s 3D/7 en 3A/50. Twee landgenoten van elkaar: hun namen a.u.b.

 

a) BÖCKLIN      b) Ferdinand HODLER

 

10.Literatuur Rusland. De hoofdthema’s van deze Rus, geboren als Boris Vogau(1894-1938)waren revolutie en burgeroorlog. Hij werd bekend met Het naakte jaar (1922). Latere romans brachten hem in conflict met de overheid; hij stierf dan ook in een strafkamp. Titels o.a. Machines en wolven(1925), Het verhaal van de niet uitgedoofde maan(1926), Mahonie(1929), Amerikaanse roman(1932) en Stad der stormen. Wie?

 

Boris PILNJAK

 

11.Muziek Rock/Pop 2005. Twee typische StuBru-nummers die jullie de laatste weken vaak konden horen. Twee keer de naam van de groep.

 

a)BLINK 182 (Always)    b)HOT HOT HEAT (Goodnight Goodnight)

 

RONDE 7

 

1.Geschiedenis. Wat was de typische benaming voor de protestantse erediensten in het open veld, zoals die werden gehouden aan de vooravond van de eerste fase in de 80-jarige oorlog? Het was de kerkeraad van Antwerpen die het initiatief nam tot die erediensten, die uit veiligheidsoverwegingen achter een omheining, gevormd door voertuigen, werden gehouden. Welke benaming?

 

HAGEPREEK

 

2.Aardr. Oceanië. De eilandenstaat Samoa was sinds 1900 een buitengewest van de VS. In 1962 verkreeg het westelijk deel onafhankelijkheid. Dubbele vraag: wat zijn de hoofdsteden van a) West-Samoa en b) Amerikaans Samoa?

 

a)APIA      b)PAGO PAGO

 

3.Gastronomie. De klassieke champagnewijn is samengesteld uit 3 verschillende druivensoorten: Pinot Noir, Pinot Meunier en Chardonnay. De eerste twee zijn blauwe druiven met wit sap, de laatste een witte druif met wit sap. Hoe noemt men nu champagne die enkel op basis van de Chardonnay is geproduceerd?

 

BLANC DE BLANCS

 

4.Literatuur. Deze op 9 maart 1965 in Amsterdam als Margaretha Kroon geboren journaliste, debuteerde in 2000 met de kaskraker De gelukkige huisvrouw, die in 8 landen werd vertaald. Haar tweede roman, uit 2003, werd ook een ware kaskraker, met meer dan 140.000 verkochte exemplaren. Titel: De godin van de jacht. Wie is deze voorstandster van de vrije liefde, die schrijft onder de naam van haar echtgenoot?

Heleen VAN ROYEN

 

 

5.Film. We vragen naar een Duits cineast, °1957 in Hamburg, die in jaren 1990 vnl. als TV-regisseur werkte aan producties als Trickser, Das Urteil en Kommissar Rex. Van zijn langspeelfilms noemen we: Das Experiment(2001), Mein letzter Film(2002) en Der Untergang(2004), deze laatste met Bruni Ganz als Hitler. Wie?

 

Oliver HIRSCHBIEGEL

 

6.Verkeer luchtvaartpionier. Australisch piloot(1897-1935); werd in 1924 chef-piloot voor “West Australian Airways”. In 1926 stichtte hij zijn eigen maatschappij “Interstate Services”. Samen met Charles Ulm vloog hij in 1927 rond Australië in 11 dagen en een jaar later met een tweeledige bemanning, van Californië, VS, naar Brisbane, Austr., via Honolulu en Fiji; hiermee was hij de eerste die de Stille Oceaan overvloog. In 1933 vloog hij van Engeland naar Australië in 8 dagen en in 1935 verdween hij gedurende een vlucht van Londen naar Australië. De tweeledige naam van deze geridderde pionier leeft voort in die van een internationale luchthaven aan de Australische Oostkust. Wie?

 

Sir Charles, Edward KINGSFORD-SMITH

 

7.Architectuur. Dia 3H/2. Dit museum staat in het Nederlandse Groningen. Wie is de Italiaanse archtect?

 

MENDINI

 

8.Scheikunde. Vloeistoffen kunnen meer of minder vloeibaar zijn. Men spreekt van viscositeit. Sommige vloeistoffen worden minder viskeus, dus vloeibaarder door er in te roeren, waarna ze in rust geleidelijk weer viskeuzer worden. Bij verven bijvoorbeeld is dat  een gezochte eigenschap. Hoe noemt men dit verschijnsel of die eigenschap?

 

THIXOTROPIE

 

9.TV . In “ De laatste show” ontvangt gastheer Uytterhoeven bekende Vlamingen als vaste gasten. Op maandag komt steevast Rik Torfs op bezoek en op donderdag Guy Mortier, elk met zijn rubriek. Geef ons de naam van de rubriek van maandag en die van donderdag.

 

a) ORA ET LABORA        b) GEFRESSENES FUNDEN

 

10.Toerisme. Het herkenbaarste symbool van de Italiaanse stad Turijn is een 167 m hoog bouwsel, dat in 1863 eerst was ontworpen als synagoge en nu het Filmmuseum herbergt. Het is een kruising tussen de Eiffeltoren en de Chrysler Building in New York. Naam van deze “mole”?

 

ANTONELLIANA

 

11.Klassieke muziek. Jullie horen zodadelijk tweemaal een wals; de componisten zijn Europeanen, maar geen landgenoten van elkaar, hoewel de beide werken een Franse naam hebben. Twee namen gevraagd.

 

a) Jean SIBELIUS(Valse triste)    b) Hector BERLIOZ (Valse uit de Symphonie Phantastique)

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 8

 

1.Film. Welke film uit 1981 was het regiedebuut van Lawrence Kasdan en het eigenlijke filmdebuut van Kathleen Turner? Lekker warm entertainment voor een winterse avond.

 

BODY HEAT

 

2.Griekse mythen. De pansfluit was een herdersfluit met 7 pijpjes van verschillende lengte, die de zoon van Hermes had uitgevonden. Deze fluit werd ook genoemd naar een riviernimf, die, toen ze door Pan werd achtervolgd, in een riet veranderde. Uit dit riet maakte Pan de beroemde schuine fluit. Naam van die nimf?

 

SYRINX

 

3.Aardr. Vier actieve vulkanen in het Caribisch gebied dragen dezelfde naam:

-op het eiland Saint Lucia is hij 950 m hoog;

-op het eiland Saint Vincent, 1234 m hoog;

-op het eiland Guadeloupe, 1467 m hoog;

-op het eiland Montserrat verwoestten een aantal erupties eind 1997 en begin 1998 de hoofdstad Plymouth.

Welke vulkaan?

 

SOUFRIÈRE

 

4.Geschiedenis. In de nacht van 29 op 30 okt. 1468 deden 600 bewoners van het Markizaat Franchimont een inval in het kamp van Karel de Stoute, in een ultieme poging om de stad Luik van de ondergang te redden. Het werd een dramatische mislukking, want de 600 Franchimontezen kwamen allen om. Wij vragen naar de naam  van de aanvoerder van die legendarische “600 Franchimontezen”, wiens naam vereeuwigd is in een bekende toeristische attractie in de vurige stede. Welke naam?

 

Vincent VAN BUEREN

 

5.Filosofie. Spaans-joods filosoof(1135-1204), arts en theoloog; streefde naar een synthese tussen het joodse geloof en het Aristotelisme. Vluchtte naar Noord-Afrika, waar hij lijfarts werd van de sultan van Egypte. Schreef tussen 1170 en 1180 een Hebreeuws compendium van de Halaka, de “Misjne Thora”, eeuwenlang een gezaghebbend werk. Voltooide in 1190 de “Gids voor verdoolden”, een op de aristotelische filosofie gebaseerde uitleg van het joodse geloof. De scholastiek en Spinosa werden door hem beïnvloed. Wie?

 

Mozes MAIMONIDES

 

6.Biologie. Het is een van nature in dierlijke organismen voorkomend peptide, dat dezelfde effecten kan hebben als morfine. Het komt voor in bepaalde delen van het centraal zenuwstelsel, de hypofyse en andere organen, zoals de darm. Heeft een modulerende functie bij pijngewaarwording en wordt daardoor, evenals enkefaline, ook wel eens natuurlijke pijnstiller genoemd. Wat bedoelen we?

 

ENDORFINE

 

7.Sport algemeen. Sinds 1998 wordt elk jaar de Victor toegekend voor de Sportpersoonlijkheid van het jaar. De eerste winnaar was Dominique Van Roost. De laatste winnaar, voor 2004, was Kim Gevaert. De trofee staat ook open voor niet-actieve sporters; toch waren de laureaten-op een keer na- steeds actieve sporters. Wie was de vreemde eend in de bijt, m.a.w. welke ex-sporter won de Victor 2001?

 

Jacques ROGGE

 

8.Varia syndroom. Het is het geheel van psychosociale problemen, die zich bij sommige ouders voordoen, als hun kinderen het ouderlijk huis, zeg maar nest, verlaten. Welk syndroom, en je mag de originele Engelse, of de Nederlandse vertaling geven?

 

EMPTY-NEST   /  LEGENEST   syndroom

 

9.Kunst. Dia’s 3H/18 en 3H/23. Twee Italianen: a) een Florentijn(1449-1494) en  b) een leerling van a) en vnl. werkzaam in Rome.

 

a)Domenico GHIRLANDAIO      b) MICHELANGELO

 

10.Literatuur. Vorig jaar kwam een Italiaans schrijversechtpaar sterk in de belangstelling met hun tweede zgn. literaire thriller Secretum, die overigens niet in het Italiaans wordt uitgegeven. Hun eerste heette Imprimatur, uit 2001. Hij is Francesco en is 40, zij is Rita en 38 jaar jong. Graag hun beider familienamen.

 

Francesco MONALDI     Rita SORTI

 

11.Muziek Nederlandstalig.Twee nummers: het eerste uit 1975, het tweede, zeer recent, dus uit 2005. Wij vragen niet de naam van de zanger of de groep, dat zou al te simpel zijn. We vragen wel 2 keer de naam van de langspeelplaat, resp. full-CD, waaruit de nummers komen.

 

a)OOK VOOR JOU(Kris De Bruyne-Amsterdam)   b)GRAND(Monza-Dood aan alle meisjes)

 

 

RONDE 9

 

1.Economie. Een beleggingsinstelling of fonds die in een ander land is gevestigd dan dat van de beheerder en de participanten wordt aangeduid met een Engelse naam. Wat is die naam van zo’n “fund”, dat meestal te vinden is in landen die als belastingparadijs bekend staan?

 

OFFSHORE FUND

 

2.Literatuur. In zijn jonge jaren werkte deze Uruguyaan, °1940, als journalist in Motenegro, maar na de militaire coup in 1973 vluchtte hij naar Argentinië en, later, naar Europa. Werd internationaal erkend met zijn magnum opus De aderlating van een continent (1973); zijn indrukwekkende trilogie Kroniek van het vuur (1982-1986), oogstte eveneens groot succes. Verder nog o.a. Vagamundo(1985), Dolende woorden(1993) en Glorie en tragiek van het voetbal(1996). Wie?

 

Eduardo GALEANO

 

3.Film. Dia’s 4C/11 en 4C/13. Twee acteurs.

 

a) Benicio DEL TORO      b) Tommy LEE JONES

 

 

 

4.Geneeskunde. Direct na de geboorte wordt de toestand van de pasgeborene beoordeeld, volgens een methode, ontwikkeld door een Amerikaanse anesthesiste, in 1953. Een volledig normaal kind heeft een score van 10, het maximum. Naam van die arts?

 

Virginia APGAR

 

5.Aardr. De grootste gletsjer op het Europese vasteland moeten we zoeken in de Noorse regio Vestlandet en is ca 100 km lang en 15 km breed. Wat is de naam van die gletsjer, tevens nationaal park, even ten noorden van de Sognefjord?

 

JOSTEDALSBREEN

 

6.Geschiedenis. De benaming voor het westelijke deel van het Mongoolse Rijk was oorspronkelijk de naam die men gaf aan de soldaten van Batoe Chan. Gesticht medio 13de eeuw, werd het rijk in de 14de eeuw een belangrijke mogendheid, met name onder de “chans” Oezbeg en Djambeg. Interne twisten leidden in de 15de eeuw tot zijn uiteenvallen. Tweeledige naam van dit “kostbare” rijk?

 

GOUDEN HORDE

 

7.Allerlei. Wat is de naam van het verschijnsel dat zowel kerkelijke als wereldlijke macht in één persoon verenigd zijn?

 

CAESAROPAPISME

 

8.Voetbal. In1972 werden de Europese voetbalkampioenschappen in België gespeeld. Ons land verloor in de halve finale van de latere winnaar West-Duitsland. Op 17 juni won België in Luik de match om de derde plaats met 2-1. Wie was de tegenstander?

 

HONGARIJE

 

9.Allerlei criminologie. “You have the right to remain silent. Anything you say can and will be used against you in a court of law”, enz. Deze woorden klinken jullie beslist bekend in de oren. Deze waarschuwing werd genoemd naar een jonge crimineel die in Phoenix werd opgepakt en na ondervraging bekende een jonge vrouw te hebben verkracht, waarna hij veroordeeld werd tot 20 jaar. Zijn advocaten gingen in beroep en verkregen vrijspraak op basis van het feit dat een verdachte zichzelf niet hoeft te beschuldigen en het recht heeft te zwijgen, zonder bijstand van een advocaat. In 1966 werd dan een wet aangenomen, die de politie verplicht om, bij een arrestatie, de verdachte te wijzen op zijn rechten. Naar wie werd die wet genoemd, of hoe heet deze “warning”?

 

MIRANDA WARNING

 

10.Kunst. Dia 3H/5. Dit doek uit 1970 doet, qua naam althans, sterk denken aan het portret van “Mr. and Mrs. Andrews” uit ca 1750 van Thomas Gainsborough. Het schilderij is een deel van een reeks waarbij de kunstenaar een bevriend echtpaar portretteert, hier samen met hun kat Percy. a) wie is de schilder     b)hoe heet het echtpaar: Mr. and Mrs……?

 

a)David HOCKNEY     b)CLARK

 

 

 

 

 

 

 

 

11.Popmuziek. Een blik op de diverse Belgische hitparades,leert ons dat de meeste hits van Belgische, Amerikaanse, Britse en Nederlandse makelij zijn. Occasioneel scoren ook Duitse en Franse artiesten. Jullie horen 2 nummers van groepen die afkomstig zijn uit landen, die slechts zelden hits scoren bij ons. Wij vragen voor de 2 nummers, het eerste uit 1972 en het tweede uit 2003, telkens het  land van herkomst van de groep.

 

a)GRIEKENLAND(Axis-Ela Ela)  b)FINLAND(Rasmus- In the shadows)

 

 

 

RONDE 10

 

1.Flora. Dia 7A/1. Nederlandse naam van deze plant?

 

ZONNEKRUID

 

2.Uitvindingen. Op 23 maart 1923 werd Bette McMurry in Dallas geboren; in 1940 trouwde ze en 2 jaar later, op 20 december 1942, werd haar zoon Mike geboren. Na WO II ging Bette werken als secretaresse bij de Texas Bank of Trust. Ze zag schilders van uithangborden van de bank hun fouten overschilderen en vroeg zich af of dit ook met typefouten kon. Ze mengde een flesje waterverf tot de verf de kleur had van het briefpapier. Vervolgens gebruikte ze een waterverfpenseel om typefouten over te verven. Bette verbeterde de formule zodanig dat de verf uiteindelijk sneller droogde en dra mengde ze grote hoeveelheden met behulp van de elektrische mixer in haar keuken. Haar zoon Mike deed vervolgens de vloeistof in flessen, in de garage. Bette werd alzo de uitvindster van de correctievloeistof. Wij vragen de algemeen bekende naam van onze Bette, zijnde die van haar eerste man, en dus ook die van haar zoon Mike. Deze Mike kennen wij ook: hij was muzikant bij de groep die jullie nu gaan horen.

 

NESMITH (Michael Nesmith was de zanger van de Monkees)

 

 

3.Formule 1. Het WK-Formule 1 in 2004 werd volledig beheerst door Michael Schumacher. Toch was het niet de Duitser die de Belgische Grand Prix won in Francorchamps. Wie wel?

 

Kimi RAIKKONEN

 

4.Allerlei. Van het Grieks afgeleide naam van het apparaat, bestaande uit een kastje waarin een slinger is geplaatst, met een langs een schaal verschuifbaar gewichtje; de slinger wordt aangedreven door een veer. De schaal geeft een aantal tikken per minuut aan. Met het toestel, uitgevonden door een zekere Winkel, begin 19de eeuw, kan men het juiste tempo van een muziekstuk bepalen. Welk apparaat?

 

METRONOOM

 

5.Film. Charles Bronson en Horst Bucholz hebben twee in het oog springende dingen gemeen:1)zij wisselden beiden in 2003 het tijdelijke voor het eeuwige en 2)zij  speelden beiden een hoofdrol in een klassieker uit 1960, van John Sturgess. Graag de –originele – titel van deze prent?

 

THE MAGNIFICENT SEVEN

 

 

 

 

 

6.Literatuur. Voor hij met schrijven begon, was deze Fransman(1909-1996) surrealistisch kunstenaar. Bekend door de serie Les nouveaux mistères de Paris, met titels als 120, rue de la gare(1943), Le cinquième procédé(1948), Corrida aux Champs Elysées(1955) en Nestor Burma dans l’Isle(1970),  rond detective Nestor Burma, die de Fransen graag beschouwen als hun Sherlock Holmes. Welke absolute veelschrijver?

 

Léo MALET

 

7.Geschiedenis WO I. Mosterdgas is ook bekend als yperiet, naar de stad Ieper, waar het gas voor het eerst is gebruikt door de Duitsers in WOI, tijdens de 3de Slag van Ieper, in 1917. Het gas heeft nog een andere benaming, de samentrekking van de naam van twee Duitse chemici. Welk vierletterwoord?

 

LOST( Lommel en Steinkopff)

 

8.Varia. Orthodoxe joden hebben twee gekrulde haarlokken, voor elk oor één, die nooit met de schaar geconfronteerd worden. Wat de typische naam van die krullen?

 

PEIES of  PAJES

 

9.Kunst. Dia’s 3B/27 en 3B/28. Twee doeken, één kunstenaar. Wie?

 

Vassily KANDINSKI

 

10.Aardr. De Ierse stad Cork is, in 2005, de eerste stad die helemaal alleen de titel van Culturele Hoofdstad van Europa man voeren. Daarom durven we vragen aan welke rivier Cork ligt.

 

LEE

 

11.Muziek en sport. In 1998 scoorde Harry Everts bij ons een kleine hit met Try to beat me; 29 jaar eerder prijkte Johan Cruyff in de Veronica Top-40 met Oei Oei Oei. Jullie horen twee andere “zangers”(wat heet), die wij vooral kennen van hun sportieve prestaties.

Het eerste nummer was een bescheiden zomerhit in Frankrijk in juli 2004. De zanger haalde zijn grootste sportieve succes op 5 juni 1983.

Het tweede nummer haalde de Duitse hitparade in 1966. De zanger haalde zijn grootste sportieve succes op 7 juli 1974.

Wij vragen dus twee keer de muzikale zanger.

 

a)      Yannick NOAH (won op 5 juni 1983 Rolland Garros)

b)     Franz BECKENBAUER (werd op 7juli 1974 WK voetbal met en in Duitsland)