uilwittebckgr.gif (10033 bytes)                                                                                              

De antwoorden staan onder de vraag !

 

MARTINE VAN CAMPQUIZ d.d.28/04/2001

 

RONDE 1: OPWARMRONDE

 

Wij starten met 20 relatief korte vragen; deze worden 2 maal na mekaar gelezen en daarna niet meer herhaald. Veel antwoorden zal u allicht snel kunnen noteren maar omdat het de eerste ronde is, steken we u nog een extra handje toe.

In deze ronde bevat elk juist antwoord 2 tips: één van 3 letters en één van 1 letter. Deze gaan u zeker helpen om met een goede score te beginnen.

Aan de slag!

 

1.      Welke is de meest geteelde groente ter wereld met een jaarlijkse productie van ongeveer 80 miljoen ton? Het leeuwendeel komt uit de Verenigde Staten die elk jaar zo’n 12 miljoen ton produceren; op de 2de plaats komt China met zo’n 9 miljoen ton. Men neemt aan dat de eerste door de mens geteelde planten van de berghellingen van Peru komen. Na de slag van Mexico in 1519 steekt de groente de Atlantische Oceaan over. Een bescheiden selectie uit de honderden soorten: ‘Rouge des Andes’, ‘Black Prince’, ‘Blanche d’Anvers’, ‘Coeur de Boeuf’ en ‘New Zealand Pear’.

 

2.      (met geluidsfragment)

Geef ons de naam van de uitvoerder, die hier een eigen nummer brengt.

 

3.      Een taalvraagje: welke vlinder is tevens een alleenheerser?

 

4.      Van welke in Borgerhout in 1908 geboren schrijver is de roman ‘Xanthippe’? In deze psychologische roman uit 1959 beeldt de schrijver, via de spanningen bij Socrates en Xanthippe, de miskende, onbegrepen vrouw uit.

 

5.      Neem een bol rijst en voeg er azijn aan toe. Kneed en meng het bolletje in de hand om er een uitgerekt pasteitje van te maken. Garneer dat met een vleugje mierikswortel. Bedek met een sneetje rauwe vis. Geef ons de naam van dit populaire Japanse recept dat letterlijk pekel betekent. Een Japanner slokt het in één hap binnen na het in sojasaus te hebben gedrenkt.

 

6.      Welke eind 2000 overleden acteur kreeg 2 jaar na mekaar de oscar voor de beste bijrol, nl. in 1976 voor ’All the Presidents Men’ en in 1977 voor ‘Julia’?

 

7.      Welk radioactief kunstmatig element werd in 1940 aan de universiteit van Berkeley ontdekt? Het is één van de giftigste elementen: de uitgezonden alfastraling is reeds bij hoeveelheden van 1 µg dodelijk. De lange halveringstijd (nl. 24.400 jaar) maakt het mogelijk dat het in grote hoeveelheden in kernreactoren kan gevormd worden. Voor de lijstjesfreaks onder ons: het atoomnummer is 94.

 

8.      In welke Amerikaanse staat bevinden zich de goksteden Las Vegas en Reno evenals het Great Basin National Park?

 

9.      (met kopie)

Op uw kopie ziet u een stukje uit de eerste scène van een werk van William Shakespeare. Geef ons de titel van deze tragedie uit 1605.

 

10.  We gaan op zoek naar een in 1925 geboren wielrenner; als informatie geven we u alleen zijn klassieke erelijst:

*1951: Milaan-San Remo en de Ronde van Lombardije

*1954: wereldkampioenschap in Solingen

*1955: Ronde van Vlaanderen

*1956: Parijs-Roubaix

*1959: Bordeaux-Parijs

 

11.  Welke Franse actrice maakte in 1975 haar doorbraak met de hoofdrol in de Truffaut-film ‘L’histoire d’Adèle H.’? In 1995 kreeg zij een César voor haar rol in ‘La reine Margot’.

 

12.  Welke in 1935 geboren industrieel opende in 1965 in zijn geboortedorp Ponzano zijn eerste fabriek? Van dan af kende zijn bedrijf een explosieve groei. Zo telde het eind 1994 7.000 winkels in 163 landen en werd het met een omzet van 60 miljard frank de grootste producent van gebreid textiel ter wereld.

 

13.  (met geluidsfragment)

We laten u een stukje Pavarotti horen; uit welke opera komt het volgende fragment?

 

14.  Welke Russische kosmonaut maakte op 18 maart 1965 de eerste ruimtewandeling?

 

15.  (met kopie)

We zoeken de naam van het machtigste geslacht in Genua van de 12de eeuw tot de nieuwere tijd. De belangrijkste vertegenwoordiger van dit geslacht was Andrea die leefde van 1466 tot 1560 en een loopbaan als admiraal en legeraanvoerder uitbouwde. Op uw kopie ziet u het portret dat Bronzino rond 1540 van hem schilderde.

 

16.  (met kopie)

Welke Amerikaan bouwde in Charlottesville, Virginia zijn landhuis, Monticello genaamd (en op uw kopie te zien)? Hij overleed trouwens in 1826 in dit landhuis. Hij liet zich in zijn bouwstijl sterk beïnvloeden door enerzijds Palladio en anderzijds klassieke Romeinse voorbeelden. Ander belangrijk bouwwerk was de universiteit van Virginia, waarvan het hoofdgebouw ontworpen was naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome. Zijn anoniem ingezonden ontwerp voor het Witte Huis werd niet aanvaard, maar hij had wel een groot aandeel in de aanleg van de stad Washington.

 

17.  (met geluidsfragment)

Luister goed; wij laten u slechts eenmaal een intro horen. Welke veelgelauwerde groep gaat hierachter schuil?

 

18.  De harde kern van Radio 3-adepten is helemaal niet te spreken over de omvorming naar Klara. Centraal in hun kritiek staat het verdwijnen van het meest populaire Radio 3-programma Tafelmuziek. Dat dit programma bovendien vervangen werd door (en wij citeren) het Studio Brussel-geleuter van Chantal Pattyn was pas helemaal erg. Geef ons de titel van dit Klara-programma dat Chantal Pattyn elke werkdag tussen 12.05u en 13u presenteert.

 

 

19.  (met kopie)

Welke deelstaat van India correspondeert met het cijfer 9 op uw kopie? Deze deelstaat ligt in de oostelijke Himalaja en grenst in het noorden aan Tibet, in het oosten aan Bhutan, in het westen aan Nepal en in het zuiden aan de deelstaat West-Bengalen. Het landschap wordt gekenmerkt door diepe dalen (tot 300m boven de zeespiegel) en steil oprijzende berghellingen (met de 8.585m hoge Kangchengjunga als hoogste top). Pas in april 1975 besloot de volksvergadering het koningschap af te schaffen en in mei van dat jaar werd dit gebied, na een referendum, als deelstaat bij India ingelijfd.

 

20. We zoeken een begrip dat zowel in de dierkunde als in de geneeskunde voorkomt.

§          In de dierkunde is het een verschijningsvorm van neteldieren, gekenmerkt door een       vaasvormig geleiachtig lichaam met om de mond een krans van tentakels.

§          In de geneeskunde is het de benaming voor elk gesteeld gezwel dat veelal goedaardig is en vooral op de slijmvliezen voorkomt. Het veelvuldigst komen deze in de neus voor.

 

 

ANTWOORDEN RONDE 1

 

1.                               TOMAAT

2.                    JULES DECORTE

3.                            MONARCH

4.                        PAUL LEBEAU

5.                                  SUSHI

6.                  JASON ROBARDS

7.                         PLUTONIUM

8.                               NEVADA

9.                           KING LEAR

10.              LOUISON BOBET

11.             ISABELLE ADJANI

12.        LUCIANO BENETTON

13.            L’ELISIR D’AMORE

14.               ALEXEJ LEONOV

15.          het geslacht DORIA

16.        THOMAS JEFFERSON

17.              HOOVERPHONIC

18.                           ALINEA

19.                           SIKKIM

20.                           POLIEP

 

 

 

RONDE 2

 

1.     RAADSEL (met kopie)

Voeg telkens een vierletterwoord toe aan de woorden op uw kopie en u bekomt 3 nieuwe woorden. Het antwoord zal u trouwens aardig op weg helpen voor de rest van de ronde.

 

                        D E . . . .

                        D 0 . . . .

                        R E . . . .

                                                CENT (decent; docent; recent)

 

2.     AARDRIJKSKUNDE

 

We zoeken een toeristisch drukbezochte streek in Duitsland, die zich deels in Beieren en deels in Baden-Württenberg bevindt. Tussen Bayreuth en Aschaffenburg wordt de streek doorsneden door de Main. Van grote economische en culturele betekenis is vooral de driehoek tussen de steden Nürnberg, Fürth en Erlangen. Andere belangrijke toeristische plaatsen: Bamberg, Coburg, Heilsbronn, Kronach en Schweinfurt.

 

                                                FRANKENLAND

 

3.     STRIPS (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u zo veel gegevens over een Suske en Wiske-album, dat u ons zeker de titel kan bezorgen.

                                                DE POENSCHEPPER

 

4.     FAUNA & FLORA (met kopie)

 

We zijn op zoek naar een primitieve soort van de Hertachtigen. Het dier, dat ook wel blafhert wordt genoemd, leeft vooral in de tropische streken van Azië. Evenals bij de andere hertachtigen draagt alleen het mannetje horens, maar deze blijven kort en zonder vertakkingen. Uiterlijk lijkt het dier op een ree, maar zijn lichaam is dikker, gedrongener en hij staat lager op zijn poten. Het is een nachtdier.

Eén van de kenmerken van het dier is zijn stem. Als het mannetje ongerust is, laat hij een soort hard geblaf horen, dat op grote afstand hoorbaar is. Zo waarschuwt hij zijn soortgenoten voor een dreigend gevaar en bakent hij zijn territorium af. Het wijfje laat tijdens de bronstperiode een soort hoog gemiauw horen dat een antwoord vormt op het schreeuwen van de mannetjes. Dit zeer verlegen hertje verbergt zich uitstekend onder de dichte tropische plantengroei. Het leeft alleen en vormt slechts koppels in de paartijd. Onder welke naam is dit blafhert vooral bekend?

 

                                                MUNTJAK

 

5.     LITERATUUR

 

Twee jaar geleden verscheen het 1ste deel van de magistrale Hitlerbiografie van Ian Kershaw. Het handelde over de jaren 1889 tot 1936 en kreeg als titel Hoogmoed. Dit jaar verscheen  het 2de deel, handelend over de periode 1936 tot 1945. Welke titel kreeg dit 2de deel?

 

                                                VERGELDING

6.     FILM

 

De film die we vragen, werd in 1969 gedraaid door Woody Allen.  Woody speelt er een kleine, compleet onbekwame crimineel in, een zekere Virgil Starkwell.

De man zijn jeugd en zijn falen in zijn muzikale carrière alsook zijn obsessie voor bankovervallen vormen het thema van de film.  Naast Woody Allen zien we onder andere Janet Margolin.

                                                   TAKE THE MONEY AND RUN

 

7.     SPORT

 

Wie won in 2000 de Rund um den Henninger Turm?

 

                                                 KAI HUNDERTMARK

 

8.     KUNST (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u Santiago de Compostella, een werk van een in 1929 in Gent geboren kunstenaar die zich naast schilderen nog onledig hield als lithograaf, textieltekenaar, keramist, toneeldecorateur en ontwerper van juwelen. Wie?

 

                                                OCTAVE LANDUYT

 

9.     GODSDIENST

 

We zoeken de naam van de duivel die in de christelijke leer het kwaad van de rijkdom vertegenwoordigt. In het Aramees betekent dit woord geld. Bekend zijn de woorden van Jezus in Mattheus: “Gij kunt niet God dienen en ……..”. In onze taal staat het woord voor aardse rijkdommen.

                                                MAMMON

 

10.             MUZIEK (met geluidsfragment)

 

We sluiten deze reeks af met een hitje uit 1999. Geef ons de naam van de uitvoerders.

 

                                                SIXPENCE NONE THE RICHER

 

 

 

 

 

RONDE 3

 

1.     TAAL (met kopie)

 

Welke taal vindt u terug in het krantenstukje op uw kopie?

 

                                                THAI

 

2.     AARDRIJKSKUNDE

 

In welk land zijn de 680 km lange Marowijne en de 440 km lange Corantijn de langste waterlopen?

                                                SURINAME

 

3.     GESCHIEDENIS

 

Rond 100 v.C. vestigde deze Germaanse stam zich in de vallei van de Main. Rond het begin van onze jaartelling hadden ze een rijk in Bohemen. Bekend koning uit deze tijd is Marbod of Maroboduus. Lage tijd leefden ze min of meer vreedzaam samen met de Romeinen. Rond 167 vielen ze samen met andere stammen het Romeinse Rijk binnen. Marcus Aurelius en Commodus hadden heel wat problemen met deze volksstam, tot Commodus in 180 vrede kon stichten. In de 4de eeuw gingen zij op in de Baiovarii, stamvaders der Beieren. Naam van deze volksstam?

                                                MARCOMANNEN

 

4.     FAUNA & FLORA

 

Wat bestudeert de OÖLOGIE? Als u weet wat het Griekse woord oion betekent dan is dit een absolute weggever.

                                                EIEREN

 

5.     LITERATUUR (met kopie)

 

Op uw kopie leest u het eerste hoofdstuk uit één van de absolute bestsellers van 1988. Wie is de auteur?

                                                ELISABETH MARAIN (Rosalie Niemand)

6.     TV

 

Sinds begin januari kreeg De zevende dag niet alleen een nieuw decor, er kwam ook een derde presentator bij. Wie?

                                                SIEGFRIED BRACKE

7.     SPORT

 

3 sportmensen en telkens dragen ze dezelfde familienaam:

§          De eerste is Duitser en Europees kampioen bandstoten 2000;

§          De tweede is Belg en zowel Belgisch kampioen als Belgisch recordhouder kogelstoten in zaal;

§          De derde is Belgische en werd in 2000 zowel nationaal kampioene in het discuswerpen als in het kogelstoten, in deze laatste discipline heeft ze tevens het Belgisch record.

Welke gemeenschappelijke familienaam?

 

                                                BLONDEEL (nl. Fabian, Wim en Veerle)

8.     KUNST (met kopie)

 

De bruid is de titel van het werk op uw kopie; de maker ervan is één van de meest avontuurlijke kunstenaars van de 20ste eeuw. Aanvankelijk werkte hij in de geest der impressionisten, maar rond 1908 ging hij abstract werken. Omstreeks 1911 sloot hij zich aan bij de kubisten; in 1913 ging hij naar New York waar hij Duchamp ontmoette, met wie hij de dadaïstische beweging in de Verenigde Staten oprichtte. Na een kortstondige flirt met het surrealisme begon in 1927 zijn transparante fase: bij de werken uit deze periode liggen als het ware twee beeldvlakken over mekaar. Hiervan is het werk uit 1929 op uw kopie een goed voorbeeld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog schilderde hij figuratief, na de oorlog opnieuw abstract. Wie is deze kameleon van de moderne kunst?

 

                                                FRANCIS PICABIA

 

9.     WETENSCHAPPEN

 

Een vraagje over geologie. We zoeken de specifieke naam van fijne, door gletsjerbeken in stilstaand water afgezette sliblaagjes. Eind 19de eeuw werd ontdekt dat deze afzettingen konden gezien worden als jaarringen en dat ze dus als basis van een datering konden dienen. Aangevuld met andere onderzoekingen reikt deze chronologie nu tot ca. 17.000 jaar terug. De naam van dit fenomeen is afgeleid van het Zweedse woord voor laag.

 

                                                VARVE  of  WARVE

 

10.             MUZIEK (met geluidsfragment)

 

We gaan terug naar juli 1959; toen haalde dit nummer de 2de plaats in de Amerikaanse charts. In totaal ging het nummer zo’n 17 miljoen maal over de toonbank; de meest succesvolle versie nam John Philippe Battiste, een zwarte zanger uit Louisiana, op onder zijn artiestennaam. En die naam willen wij weten.

In 1989 zorgde Ellen Barkin trouwens voor een revival van het nummer door haar optreden in de thriller Sea of love.

                                                PHIL PHILIPS

 

 

 

RONDE 4: THEMARONDE

 

Vaste deelnemers aan onze quiz weten dat we steeds een themaronde rond een specifiek land inlassen; zo kwamen de vorige jaren o.m. Frankrijk, Canada en Italië aan bod. Dit jaar is onze bestemming FINLAND.

 

1.     VARIA

 

Alle Scandinavische landen hebben een kruis in hun vlag. Welke kleur heeft het kruis in de Finse vlag?

                                                BLAUW

 

2.     AARDRIJKSKUNDE (met kopie)

 

We zoeken een districtshoofdstad in Finland. De stad ligt op de westelijke oever van het Kallavesimeer, zo’n 340 km ten noordoosten van Helsinki en telt 78.000 inwoners; het is het middelpunt van het Finse merenplateau en als dusdanig ook van de binnenscheepvaart. Het is een bisschopsstad zowel voor de Lutherse als de Grieks-orthodoxe kerk en tevens een bekende universiteitsstad. Toeristisch gezien is de stad interessant wegens de uitzichttoren en de kabellift naar de Puijoheuvel.

                                                KUOPIO

 

3.     GESCHIEDENIS

 

Rond de jaren 30 was er ook in Finland een fascistische beweging actief. De beweging is genoemd naar een West-Fins dorpje waar een groep fascisten in 1929 een meeting van communisten verstoorde. In korte tijd verspreidde de actie zich over een groot deel van het land; tal van communisten werden ontvoerd en over de Russische grens gezet. De beweging was tevens een pan-Finse beweging die zich ook richtte op Finnen in de Sovjetunie en Estland. Militaire eenheden o.l.v. generaal Wallenius planden in 1932 een staatsgreep, maar ze werden tijdig onschadelijk gemaakt. Dat jaar werd de beweging ontboden. Geef ons de naam van deze Finse beweging.

                                                LAPUABEWEGING of LAPPOBEWEGING

 

4.     FAUNA & FLORA (met kopie)

 

De paddestoel op uw kopie is bij ons een dure delicatesse; in Finland betaal je minder dan 100 Fr voor 1 kg. Er groeien zodanig veel van deze paddestoelen dat maar een deel geplukt wordt. Op alle markten vind je in het seizoen bakken vol van deze lekkernij. Geef de naam van deze paddestoel die in bossen groeit op afgevallen bladeren en naalden. Hier zijn trouwens 3 correcte antwoorden mogelijk.

 

                                                DOOIERZWAM of CANTHAREL of HANEKAM

 

5.     LITERATUUR

 

Silja de dienstmaagd, De weg van een man, Menschen in den zomernacht, Hilde en Ragnar: 4 werken van de enige Fin die tot hiertoe de Nobelprijs literatuur ontving. Deze eer viel hem te beurt in 1939; zijn naam graag.

 

                                                FRANS EEMIL SILLANPÄÄ

 

6.     FILM

 

Deze zeer bedrijvige man had veel jobs. Zo was hij onder meer postbode, afwasser en filmcriticus.  Hij regisseerde en producete in de jaren 80 en 90 talrijke films zoals ‘Rich Little Bitch’ , ‘Ariel’, ‘Leningrad Cowboys Go America’ en ‘Rocky VI’.  In de meeste films acteerde hij ook. Welke in 1957 geboren Fin bedoelen we?

 

                                                   AKI KAURISMAKI

 

7.     SPORT (met kopie)

 

Op uw kopie vindt u 7 Finse namen; allen wonnen zij goud in dezelfde Olympische discipline,  waarmee Finland hierin de absolute nummer één is in de geschiedenis van de Spelen. In welke discipline (en antwoord precies genoeg)?

 

                                                SPEERWERPEN

 

8.  KUNST  (met kopie)

 

Het gebouw op uw kopie werd ontworpen door Alvar Aalto en afgewerkt in 1975. Het is een echte architectonische bezienswaardigheid. In dit gebouw ondertekenden de leiders van 35 staten de akkoorden van Helsinki na afloop van de Conventie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Het is opgebouwd met Finse graniet en wit Carraramarmer en maakt deel uit van het nieuwe stadsplan van de hoofdstad. Wij vragen de naam van het gebouw; een symfonisch gedicht uit 1899 van Sibelius draagt trouwens dezelfde naam.

 

                                                FINLANDIA-gebouw

 

9.     VARIA

 

Op 28 september 1994 had in de Oostzee voor de Finse kust de zwaarste scheepsramp plaats die ooit in Europa in vredestijd plaatsvond. Meer dan 900 opvarenden verdronken; geef ons  de naam van de rampboot.

 

                                                 ESTONIA

 

10.             MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Welke Finse groep vond u in 2000 in De Afrekening terug met het niet bepaald vrolijke nummer Join me?

                                                HIM

 

 

 

RONDE 5: DUORONDE

 

1.     TAAL

En dit wil zeggen dat hier de spelling wel 100% juist moet zijn!

 

A)      Dat een mijter het hoofddeksel van Sinterklaas is weet het kleinste kind. Maar hoe noemt men een lange mantel zoals Sinterklaas die draagt?

 

B)     Wat is correct?

* De scheidsrechter laste de wedstrijd af.

     * De scheidsrechter lastte de wedstrijd af.

* De scheidsrechter gelaste de wedstrijd af.

* De scheidsrechter gelastte de wedstrijd af.

Schrijf de juiste werkwoordsvorm of (als er meerdere juist zijn) werkwoordsvormen op uw antwoordblad.

 

A)     TABBERD  of  TABBAARD

B)     GELASTTE AF

(alleen afgelasten is een bestaand werkwoord)

 

2.   TOERISME: hoofdsteden (met kopie)

 

A)     In welke Europese hoofdstad bevond zich (u hoort hier inderdaad een verleden tijd) het gebouw op uw kopie?

 

B)      U ziet op uw kopie een plattegrond van de oude stad in het oostelijke deel van Jeruzalem. Deze stad is omgeven door een brede muur, aangelegd onder Süleyman de Grote in de 16de eeuw. In de oude stad zijn 4 wijken: de islamitische wijk met de Tempelberg; de joodse wijk met de Klaagmuur; de christelijke wijk met de Heilig Graf-kerk; en de 4de wijk waarvan we u de naam vragen. Deze wijk, grotendeels omgeven door een binnenmuur, is genoemd naar een aan Israël helemaal niet aangrenzend land.

 

A)     LONDEN

(u zag het Wembleystadion in betere tijden)

                                                B)  ARMEENSE WIJK

 

3.     GESCHIEDENIS: Saksische koningen

 

De opvolgers van Koenraad I van Franken komen gedurende een aantal jaren uit het Saksische Huis.

A)     We zoeken de eerste koning uit dit Huis. Hij werd in 919 tot koning verkozen. Heel zijn regeerperiode streefde hij ernaar de eenheid van het rijk te bevorderen en de koninklijke macht, die na de Karolingen tot het nulpunt was gedaald, te versterken. Bij zijn dood in 936 waren het gezag en het aanzien van het Huis van Saksen zodanig gestegen, dat de rijksgroten haast zonder moeilijkheden zijn zoon Otto tot koning kozen.

 

B)     We  zoeken de laatste koning uit dit huis. Deze wist Benedictus VIII ertoe te bewegen hem in 1014 te Rome tot keizer te kronen. Hij bevorderde sterk de hervormingsbeweging van Cluny. Hij was gehuwd met Kunigunde van Luxemburg en stierf kinderloos. In 1017 stichtte hij het bisdom Bamberg; in de kathedraal aldaar bevindt zich zijn graftombe. Hij stierf in 1024 en werd in 1146 heilig verklaard.

 

Geef ons in beide gevallen naam en volgnummer of  naam en bijnaam.

 

A)     HENDRIK I of HENDRIK DE VOGELAAR

B)     HENDRIK II of HENDRIK DE HEILIGE

 

4.     GASTRONOMIE: bier

 

A)     Geef ons de naam van de brouwerij die de volgende bieren produceert:

Sezoens, Sezoens Quattro, Opus ’98 en Limburgse Witte.

 

B)     Rochefort brouwt 3 donkere bieren: de 6, de 8 en de 10. Deze cijfers verwijzen helemaal niet naar de hoeveelheid alcohol in het bier; de 6 heeft 7,5 vol. %  alcohol, de 10 heeft wel 11,3 vol. % alcohol. De cijfers verwijzen wel naar een in onbruik rakende eenheid die de dichtheid van de wort meet. Tegenwoordig wordt deze dichtheid uitgedrukt in graden Plato; vroeger werd deze uitgedrukt in een andere schaal. Geef ons de naam van deze schaal die bij Rochefort nog wordt aangehouden.

 

A)     brouwerij MARTENS

B)     schaal van BALLING

 

5.     LITERATUUR: poëzie (met kopie)

 

Naast de liefde en de dood is de poëzie zelf één van de favoriete onderwerpen der dichters. Op uw kopie vindt u 2 mijlpalen in dit genre.

 

A)     Deze dichter zag in 1929 het levenslicht in Den Haag.

 

B)     Deze dichter werd in 1944 in Mechelen geboren.

 

A)     REMCO CAMPERT

B)     HERMAN DE CONINCK

 

6.     THEATER

 

A)     De Gentse choreograaf en theatermaker Alain Platel werd deze maand onderscheiden met een Europaprijs voor Theater, de officiële bekroning van de Europese Unie voor podiumkunsten. In welke Italiaanse stad viel hem die eer te beurt?

 

B)     Wie maakte samen met voornoemde Alain Platel de theatertrilogie Moeder en kind (1995), Bernadetje (1996) en Allemaal Indiaan (1999)? In 1998 regisseerde hij Mijn Blackie.  Dit jaar liet hij van zich spreken met Niet alle Marokkanen zijn dieven.

 

A)     TAORMINA

B)     ARNE SIERENS

 

7.     SPORT:   en toch een beetje artistiek.

 

A)      De Belgische deelneemster aan het WK kunstschaatsen einde maart in Vancouver wist zich net niet te plaatsen voor de finale. Zij is nog jong en kan in de toekomst zeker nog vooruitgang boeken. Aan haar familie zal het alleszins niet liggen want zij wordt behoorlijk professioneel begeleidt. Met een vader die ooit in de Tour de groene trui won kan je moeilijk anders verwachten. Wie?

B)     Begin maart ’01 verbeterde Kenneth Daeninck het Belgisch record tijdens de eerste ronde van het Belgisch Kampioenschap in Wondelgem. Ondanks een aanslepend schouderletsel haalde hij er 313.35 punten, niet alleen een verbetering van het nationaal record maar tevens voldoende voor een ticketje voor het WK in november. In welke sporttak?

A)     NATHALIE HOSTE

B)     KUNSTWIELRENNEN

 

8.     VARIA: politieke cartoon (met kopie)

 

A)      Geef de naam van de figuur die op de tekening aan het woord is.

 

B)     Geef de naam van het pseudoniem waarmee de cartoonist van deze tekening zijn werk signeert.

A)     XAVIER DEBAERE

B)     IAN

 

9.     PERSONALIA: trio’s

Telkens krijgt u van ons 3 personen die niks met mekaar te maken hebben tenzij hun familienaam.

 

A)     Persoon 1 is een Frans romanschrijver uit 1938 met als bekendste werken: Le déclin des jours (1967), Un garçon en l’air (1977) en Bellevue (1979).

Persoon 2 vormde van 1946 tot 1956 een duo met Jerry Lewis.

Persoon 3 is de producer en arrangeur van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band en andere Beatles-meesterwerken.

 

B)     Persoon 1 is de huidige rector van de VUB.

Persoon 2 is een in 1834 in Tongeren geboren historieschilder die ook als graficus naam maakte. Hij tekende illustraties voor Charles de Costers Légende d’Ulenspiegel en Contes brabançons en werkte voor de Illustrated London News.

Persoon 3 is een meermaals bekroond jeugdschrijver uit Beerzel met vooral aandacht voor geschiedenis. Enkele recente titels: Grafikos (1993, over de Trojaanse oorlog); De nacht van de zilveren maan (over Nefertete); De valse Boudewijn (over Vlaanderen in de 13de eeuw); De waanzinnige 20ste eeuw.

         

A)     MARTIN (resp. Didier; Dean; George)

B)     VAN CAMP (resp. Ben; Camille; Gaston)

 

10.              MUZIEK (met geluidsfragment)

 

We laten u een stukje Händel horen.

 

A)     Uit welke opera uit 1738 komt het fragment?

 

B)     Met welke Italiaanse muziekterm, langzamer dan adagio, duidt men zo’n stuk aan dat langzaam en gedragen wordt uitgevoerd?

 

A)     SERSE  of  XERXES

B)     LARGO

 

 

 

 

RONDE 6: FOTORONDE

 

U krijgt van ons 20 foto’s. De personen van de eerste bladzijde waren nog in leven toen we deze ronde samenstelden; de personen van de tweede bladzijde zijn allemaal overleden.

U krijgt van ons een stukje Schubert van precies 10 minuten om deze reeks rond te maken.

 

C)     ANTWOORDEN FOTORONDE

 

1.      YVES LETERME

2.      TOM VAN HOOSTE

3.      RICKY MARTIN

4.      LUUK GRUWEZ

5.      KEVIN WHATELY

6.      JOSSE DE PAUW

7.      ANGELE MANTEAU

8.      GUIDO BELCANTO

9.      De Spaanse koningin SOFIA

10.  EDDY SNELDERS

11.  LEOPOLD I

12.  COLE PORTER

13.  MODEST MOESSORGSKI

14.  JACQUES-YVES COUSTEAU

15.  CAMILLE HUYSMANS

16.  FRIEDRICH NIETSCHE

17.  ROCK HUDSON

18.  RUDOLF NOEREJEV

19.  SALVADOR ALLENDE

20.  SHARON TATE

 

 

RONDE 7

 

1.     RAADSEL (met kopie)

 

Los het anagram op uw kopie op. Duidelijker kan uw tip moeilijk zijn.

 

            TAAL + RIET + LEI = J + FRIS + MAT

 

                                                            ALLITERATIE = STAFRIJM

 

2.     AARDRIJKSKUNDE

 

We begeven ons naar Colombia. Ten noorden van de monding van de Rio Magdalena bevindt zich een uitloper van de Cordillera Oriental, nl. de steil oprijzende Sierra Nevada de Santa Marta. In deze bergketen bevindt zich de hoogste top van Colombia met een hoogte van 5.775m. Geef ons de (naar een bekend persoon genoemde) naam van deze piek.

 

                                                PICO CRISTOBAL COLON (CHRISTOFFEL COLOMBUS)

 

3.     GESCHIEDENIS (met kopie)

 

U vindt op uw kopie een lijst met de Romeinse keizers, te beginnen met Augustus. Graag de naam van de keizer die regeerde van 193 tot 211. Hij verfraaide Rome met imposante bouwwerken o.m. de triomfboog op het Forum.

 

                                                LUCIUS SEPTIMIUS SEVERUS

 

4.     FAUNA & FLORA

 

Sinds de jaren 50 van de vorige eeuw kan deze vogel in onze streken beschouwd worden als een standvogel. De vogel is isabelkleurig, heeft een typische halvemaanvormige zwarte nekring, een donkere snavel en roodkleurige poten. De vogel eet hoofdzakelijk zaden en granen. De broedperiode loopt van vroeg in het voorjaar tot laat in de zomer en je kan het nest bijna overal vinden. Het legsel bestaat gewoonlijk uit 2 eieren die op een bedding van takken worden gedeponeerd. Graag de Nederlandse naam van de Streptopelia decaocto.

 

                                                            TURKSE TORTEL

 

5.     LITERATUUR

 

Waalse troepen vallen Vlaanderen binnen. Een colonne tanks, houwitsers, jeeps en  vrachtwagens trekt vanuit Luik over de E313 naar Limburg. De centra van Hasselt en Genk worden bezet, de militaire kampen van Helchteren en Leopoldsburg en het vliegveld van Kleine Brogel worden onder controle gebracht. Limburg is een bezette provincie en ook Brussel wordt van Vlaanderen afgesneden. Er wordt gevochten in de Kempen en de internationale gemeenschap aarzelt om in te grijpen: berichten uit de Belgische burgeroorlog van heel binnenkort.

Volgens Knack-journalist Dirk Draulans kan wat in Bosnië en Somalië gebeurde overal gebeuren. Hij schreef dit neer in een Vlaamse politieke thriller. Geef ons de titel van dit werk over de Belgische burgeroorlog.

 

                                                DE  CHARME VAN DE CHAOS

6.     FILM

 

Musicals zijn vaak zeer succesvol. Zo ook deze film uit 1957 van Rouben Mamoulian.

In de hoofdrollen zien we Fred Astaire en Cyd Charisse.   Ook Peter Lorre is van de partij.  Merkwaardig in deze film is ook de bijrol van Wim Sonneveld.

Welke film?

                                                  SILK STOCKINGS

 

7.     SPORT

 

Welk duo won tijdens de laatste Australian Open de titel in het damesdubbel?

 

                                                VENUS WILLIAMS & SERENA WILLIAMS

 

8.     TV

 

Sinds dinsdag 10 april kan je op TV1 kijken naar een programma waarin 2 Vlaamse families gedurende een week mekaars leven overnemen. Geef ons de titel van dit programma.

 

                                                WEG WEGENS WISSEL

 

9.     STRIPS (met kopie)

 

Geef ons de titel van het Asterix-album op uw kopie.

 

                                                ASTERIX EN DE KOPEREN KETEL

 

10.             MUZIEK (met geluidsfragment)

 

De Night of the Proms vond duidelijk een gat in de Vlaamse entertainment-markt. Een uitgekiende formule zorgt blijkbaar voor een blijvend succes; één van de pijlers hierin is het orkest Il Novecento o.l.v. Robert Groslot. Andere vaste waarde is het koor. Geef ons de naam van dit vaste Proms-koor. Bij wijze van illustratie en om u nog wat extra tijd te geven hoort u hen in het Slavenkoor uit Nabucco.

 

                                                FINE FLEUR                     

 

 

 

 

RONDE 8

 

1.     RAADSEL

 

Los het volgende cryptogram op.

 

DIE DRANK IS EEN KRACHTIGE OORZAAK.

 

Als antwoord verwachten wij een elfletterwoord.

 

                                                ENERGIEBRON

 

2.     AARDRIJKSKUNDE

 

Afghanistan heeft 6 buurlanden; wij noemen u er 5. De atlaskenners noteren ze best even:

§          Iran

§          Turkmenistan

§          Oezbekistan

§          Tadzjikistan

§          Pakistan

Welk buurland hebben we niet vermeld?

 

CHINA

 

3.     GESCHIEDENIS

 

Op 14 april 1863 vertrok Maximiliaan naar Mexico om er de keizerskroon aan te nemen. Met hem vertrokken ook zijn vrouw Charlotte en 25.000 Franse soldaten, die hem de nodige steun moesten verlenen. Welke Franse generaal stond aan het hoofd van die troepenmacht?

Later was onze man betrokken in de Frans-Duitse oorlog als commandant van het 3de legerkorps van het Rijnleger. Door de snelle opmars van het Duitse leger werd hij in Metz ingesloten; hij gaf zich op 27 oktober 1870 over zonder iets uitgericht te hebben. Door een krijgsraad ter dood veroordeeld, werd hij door president MacMahon begenadigd tot 20 jaar vestingstraf. Hij slaagde er echter in naar Spanje te ontkomen waar hij in 1888 in Madrid stierf.

                                                ACHILLE BAZAINE

 

4.     TECHNIEK (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u de Chappo, de eerste echte concept car. Deze wagen legt de nadruk op een zeer leefbaar, modulair interieur. Het idee achter de Chappo is dat jongeren almaar meer tijd in de wagen doorbrengen en die dus ook als ontmoetingsplaats kunnen gebruiken. Om de interieurruimte maximaal te kunnen gebruiken is de passagiersstoel geschrapt, zoadat een bijna L-vormige zitbank ontstaat, die bovendien in de lengterichting kan worden verplaatst. De ontwerpers spreken van a living room on wheels. Om optimaal van de binnenruimte te profiteren kan het stuur ook in het dashboard verdwijnen, waarna de rijder zijn stoel om zijn as kan laten draaien. De Chappo beschikt over een 15 inch-scherm voor dvd-films, spelletjes of computerwerk. Het klavier schuift weg onder het dashboard en een kleine camera kan als webcam worden gebruikt. Welk automerk brengt deze concept car op de markt?

                                       NISSAN

 

5.     VARIA (met kopie)

 

Van welk land is de vlag op uw kopie?

 

                                                LIECHTENSTEIN

 

6.     WETENSCHAPPEN

 

We zoeken een tweeledige naam die in 3 wetenschappen voorkomt.

§          In de psychologie is het een Amerikaanse stroming die ook wordt aangeduid als functionalisme. Deze stroming definieerde de psychologie als de wetenschap van de mentale activiteiten en hield zich bezig met het onderzoek van de aanpassingsreacties van organismen aan hun omgeving voor zover deze bepaald worden door hun vroegere ervaringen.

§          In de architectuur is het een invloedrijke stroming die zich vrijwel uitsluitend met grote kantoor- en bedrijfsgebouwen bezighield. De befaamdste architecten zijn hier Sullivan en Adler.

§          In de economie is het een hedendaagse stroming, ook wel als monetarisme aangeduid. Deze richting kan worden beschouwd als een herleving en uitbouw van de kwantiteitstheorie en als tegenhanger van de Keynesiaanse theorie. Volgens deze stroming is de groei van de geldhoeveelheid de belangrijkste oorzaak van langdurige inflatie. Belangrijkste naam: Friedman.

 

D)    CHICAGO SCHOOL

 

7.     SPORT

 

Met ruim overwicht won Hermann Maier dit jaar de algemene wereldbeker in het alpineskiën.

Hij deed dit voor de 3de maal waarmee hij op gelijke hoogte komt van Stenmark en Mahre.

Hiermee is hij nog 2 zeges verwijderd van de man die als enige reeds 5 maal de algemene wereldbeker ski won. Wie is deze skiër?

 

                                                MARC GIRARDELLI

 

8.     KUNST   (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u een gouden masker uit de 16de eeuw v.C., gevonden door de Duitse archeoloog Schliemann; het iets meer dan 30 cm hoge masker is zeer kenmerkend voor het tijdperk van Mycene. Dit masker staat in de archeologie en de kunstgeschiedenis bekend als het dodenmasker van …………?

                                                AGAMEMNON

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.     GODSDIENST

 

Op een avond stond David van zijn rustbed op en ging wat wandelen op het dakterras van het paleis. Van op het terras zag hij een vrouw die aan het baden was; zij was heel mooi. David liet naar de vrouw informeren en er werd hem gezegd: “Het  is de dochter van Eliam, de vrouw van Uria de Hethiet”. Toen zond David boden om haar te halen; zij kwam bij hem en hij sliep met haar, terwijl zij na haar menstruatie nog in de tijd van de reiniging was. Tot zover deze lezing uit Samuel 11.

David zorgde er voor dat Uria zo snel mogelijk sneuvelde, zodat hij de weduwe kon trouwen. De zoon die verwekt was tijdens het overspel stierf als straf van God. Een latere zoon uit het wettig huwelijk was Salomon. Wie was nu die moeder van Salomon?

 

                                                BATSEBA

 

10.             MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Deze in 1899 geboren Amerikaanse orkestleider, pianist en componist begon zijn loopbaan als ragtimepianist in bars. Later vestigde hij vooral zijn faam in The Cotton Club. Stilistisch gezien behoort zijn muziek tot de swing; na de Tweede Wereldoorlog begon hij in toenemende mate bop-invloeden te verwerken. U hoort hem hier met een eigen nummer Creole Love Call. Welke in 1974 overleden jazzlegende?

 

                                                DUKE ELLINGTON

 

 

RONDE 9: Het is niet wat het lijkt, maar toch weer wel

 

Om iedereen voor de superronde nog een hart onder de riem te steken, krijgt u op uw kopie de 10 antwoorden al van ons. Alleen hebben we ze iets anders voorgesteld.

Enkele voorbeelden:

v      Hoe luidt de hoofdplaats van de Amerikaanse staat Mississippi?

Op uw kopie zal een foto van Michael Jackson u vertellen dat het juiste antwoord JACKSON is.

v      Welke band haalde in 1986 de eerste plaats in de hitparade met de single Take my breath away, het liefdesthema uit Top Gun.

Een stadsplan van Berlijn geeft u zekerheid dat het juiste antwoord BERLIN is.

 

HET CIJFERRAADSEL OP UW KOPIE TRACHT U BEST OP TE LOSSEN, HET BEELDRAADSEL HOEFT U NIET OP TE LOSSEN.

 

1.     RADIO

 

Op Studio Brussel kan je op weekdagen tussen 21 en 23u steeds luisteren naar een specifiek muziekgenre. Op maandagavond komen de hiphopliefhebbers vast aan hun trekken. Geef ons de titel van dit Studio Brussel-programma, gepresenteerd door de heren Crucial en Lefto.

 

                                                THE HOP

 

2.     ASTRONOMIE

 

WEGA is één van de helderste sterren aan het firmament; samen met Deneb en Altaïr vormt Wega de zomerdriehoek. In welk sterrenbeeld ligt Wega? Vanwege de helderheid van Wega en het ruitvormige groepje sterren in de buurt is dit sterrenbeeld gemakkelijk te vinden.

 

                                                LIER

 

3.     GESCHIEDENIS

 

We gaan op zoek naar een Frans koopman en financier, eigenlijk de eerste grote Franse kapitalist. Hoewel hij zich als munter in 1429 in Bourges had schuldig gemaakt aan vervalsing, wist hij het tot koninklijk muntmeester in Parijs te brengen en later tot beheerder van de persoonlijke bezittingen van de vorst. Door Karel VII werd hij belast met belangrijke, meestal financiële en ambassadeopdrachten. Inmiddels behartigde hij niet minder zijn particuliere zaken. Hier bleek dat hij een echt commercieel genie was; zo bouwde hij een heel handelsimperium uit met een eigen vloot. Dankzij de aldus opgestapelde fortuinen kon hij een uiterst luxueuze residentie bouwen te Bourges en grote sommen lenen aan de koning. Later kwam hij in opspraak omdat hij ervan beschuldigd werd betrokken te zijn bij de dood van Agnes Sorel. Ook afgunst en beschuldigingen i.v.m. oneerlijke praktijken droegen er toe bij dat hij in de gevangenis geraakte. Hij kon ontsnappen en kreeg het opperbevel over de pauselijke vloot. Hij sneuvelde in 1456 tijdens een actie tegen de Turken. Wie?

 

                                                JACQUES COEUR

 

4.     GASTRONOMIE

 

Naast de Earl Grey en de Lady Grey is dit één van de klassieke Engelse theeën. De thee is een mengeling van de fijnste zwarte, uitsluitend Chinese, theeën. Geef ons de naam van deze favoriete Engelse afternoon tea.

                                                PRINCE OF WALES TEA

 

5.     LITERATUUR

 

We blijven in Groot-Brittannië. Eén van de nieuwste sterren in de thrillerwereld is de Schotse auteur Ian Rankin. Kat en Muis, Blindeman en Hand en tand hebben hem ook in Vlaanderen al heel wat fans bezorgd. De verhalen van Ian Rankin spelen zich af in Edinburgh. Geef ons de naam van zijn speurder.

                                                JOHN REBUS

 

6.     FILM

 

Marcia Gay Harden kon je in het verleden al bewonderen in o.m. Meet Joe Black, Space Cowboys, The Fist Wives Club en Crush. Eind maart 2001 kreeg ze de oscar voor de beste vrouwelijke bijrol; in welke film leverde ze deze prestatie?

 

E)     POLLOCK

 

7.     SPORT

 

AC Milaan leverde reeds 6 maal de Europese voetballer van het jaar: Marco Van Basten 3 maal; Ruud Gullit en George Weah 1 maal. Slechts één Italiaanse AC Milaan-voetballer werd ooit verkozen tot Europees voetballer van het jaar. Dit gebeurde reeds in 1969; om het even te situeren: het jaar na George Best en het jaar voor Gerd Müller.

Hij is één van de weinige voetballers die deelnam aan 4 WK-eindronden, nl. van 1962 tot 1974. Zo trad hij aan in de tegen Brazilië verloren finale in 1970, waar hij Boninsegna verving. Wie?

 

GIANNI RIVERA (linksboven op uw kopie ziet u een werk van Diego Rivera)

 

8.  KUNST

 

Deze schilder werd in 1771 in Parijs geboren. Op 14-jarige leeftijd ging hij in de leer bij Jacques David die zijn artistieke ontwikkeling beslissend beïnvloedde. In 1793 vluchtte hij voor de uitwassen van de revolutie naar Italië. Daar ontmoette hij Josephine de Beauharnais, de vrouw van Napoleon. Deze laatste ontfermde zich over de kunstenaar en gaf hem de opdracht voor het schilderij Bonaparte bij de brug van Arcole. In 1804 ontstond zijn bekendste werk Bonaparte bij de pestlijders van Jaffa. In 1808 schilderde hij het historiestuk Napoleon op het slagveld bij Eylau.  Vanaf 1811 werkte hij 13 jaar aan de beschildering van de koepel van het Pantheon.

Welke historie- en portretschilder van de klassiek-academische school?

 

                                                ANTOINE-JEAN GROS

(de oplossing van uw rekenraadsel is 144, m.a.w. een gros!)

9.     MYTHOLOGIE

 

In de Noorse mythologie kende men 2 godengeslachten, de Asen en de Wanen, die op voet van oorlog leefden. Wij zoeken de aanvoerder van de Wanen, wiens naam letterlijk heer betekent. Hij was een zoon van de zeegod Njörd en de reuzin Skadi. Zijn strijdwagen werd door 2 imposante evers getrokken. Zijn meest spectaculaire vervoermiddel was een voertuig dat door dwergen was vervaardigd en dat zich over land, op zee en in de lucht kon verplaatsen; als hij het niet gebruikte, droeg hij het opgevouwen in zijn broekzak. Hij trouwde met de reuzin Gerda.

Welke Noorse god? Zijn naam wordt op 2 manieren geschreven; ze zijn natuurlijk allebei correct.

                                                FREY  of  FREYR

 

10.              MUZIEK (met geluidsfragment)

 

In de categorie Dit is Belgisch: wie zijn de uitvoerders?

 

                                                DAS POP  (The one)

 

 

 

 

 

 

 


RONDE 10: SUPERRONDE

 

OMCIRKEL DUIDELIJK UW KEUZE: A of B of C!

 

1.     POLITIEK: actuele burgemeesters

 

A)      Geef ons de naam van de huidige burgemeester van Brussel.

 

B)     Geef ons de naam van de pas verkozen burgemeester van Parijs, die een einde maakte aan meer dan een eeuw rechts bewind in de Franse hoofdstad.

 

C)     Geef ons de naam van de SPÖ-burgemeester van Wenen die op 25 maart bij de deelstaatverkiezingen een absolute meerderheid haalde en zo de opmars van Haider wist af te stoppen.

A)     FREDDY THIELEMANS

B)     BERTRAND DELANOË

C)     MICHAEL HAÜPL

 

2.     TOERISME: Oceanië

 

A)      Een meerkeuzevraag:

Behoren Nieuw-Caledonië, de Salomoneilanden en de Fiji-eilanden tot

§          Micronesië

§          Melanesië 

§          Polynesië?

 

B)     Geef ons de naam van de hoofdstad van Frans Polynesië, gelegen op Tahiti. Het is met 70.000 inwoners en een internationale luchthaven één van de belangrijkste steden van Oceanië.

 

C)     We zoeken een onafhankelijke republiek in de Stille Oceaan, gevormd door een eilandengroep bestaande uit 80 eilanden, waarvan de grootste zijn: Espiritu Santo, Malekula, Epi, Pentecost en Maewa. De hoofdstad Port Vila ligt op het eiland Efate. De eilandengroep wordt vaak geteisterd door aardbevingen en cyclonen. Deze staat, die tot 1980 als Nieuwe-Hebriden onder gedeeld Brits-Frans bestuur stond, is lid van het Gemenebest.

 

A)     MELANESIE

B)     PAPEETE

C)     VANUATU

 

3.     GESCHIEDENIS:  België in de Eerste Wereldoorlog

 

A)      We zoeken een Belgisch financier en staatsman die leefde van 1863 tot 1935. Na een carrière in het leger (vooral in Congo) en een carrière als diplomaat (o.a. in China), werd hij in 1912 directeur van de Société Générale. In 1914 werd hij voorzitter van het Nationale Hulp- en Voedingscomité. Later werd hij ook nog 2 maal minister zonder portefeuille. Zijn naam leeft ook nu nog jaarlijks verder in een prijs. Wie bedoelen we?

 

B)     Op 24 oktober 1916 werd de vervlaamste universiteit van Gent geopend door de Duitse gouverneur-generaal von Bissing. Welke Luxemburger werd toen de eerste rector?

C)     Bij de oprichting van het activistische Jong Vlaanderen in 1914 was ook een Friese dominee betrokken, die toen reeds een 10-tal jaren actief was als predikant in Gent. Hij dacht niet zozeer Vlaams, maar eerder Groot-Nederlands of pan-Germaans. Hij zag in een toenadering tot Duitsland het enige middel om een autonoom Koninkrijk Vlaanderen tot stand te brengen. Na de oorlog vluchtte hij naar Friesland en in 1919 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld. Wie was deze dominee die leefde van 1870 tot 1955?

 

A)     LUCIEN JOSEPH EMILE FRANCQUI

B)     PETER HOFFMANN

C)     JAN DERK DOMELA NIEUWENHUIS NYEGAARD

 

4.  FAUNA & FLORA: wilde planten (met kopie)

Wij vragen u telkens de naam van een plantje.

 

A)     Bij A vindt u een plant die men met zijn gele hoofdjes bij ons algemeen vindt op zandige plaatsen, langs wegen e.d.

 

B)      Deze plant heeft goudgele blaadjes en is bij ons een algemene plant van stortplaatsen, heggen en kreupelhout. De plant heeft in alle organen een oranjegeel melksap dat een reeks van alkaloïden bevat. Reeds sedert het begin van de Chinese beschaving wordt de plant als middel voor het wegbranden van wratten gebruikt.

 

C)      Vrijwel elke tuinbezitter ergert zich vroeg of laat wel eens aan dit vrijwel onuitroeibare onkruid. Die onuitroeibaarheid wordt vooral veroorzaakt door de snel rijpende vruchtjes, die met behulp van hun pluis overal kunnen terechtkomen. Daarbij komt dat de plant voor zijn bestuiving niet op insecten is aangewezen, maar er gewoonlijk zelfbestuiving plaatsvindt. Ook bij ongunstig weer is dus een rijke zaadproductie gewaarborgd; in zachte winters bloeit de plant gewoon door.

 

A)      BOERENWORMKRUID

B)      STINKENDE GOUWE

C)      (KLEIN) KRUISKRUID

 

5.     PERSONALIA: getrouwde mensen

 

A)      (met kopie)

Op uw kopie ziet u een tekening die Rubens omstreeks 1625 maakte van zijn vrouw. Geef ons de naam van de dame in kwestie.

 

B)      De volgende 4 vrouwen zijn allen getrouwd geweest met één en dezelfde bekende koning, wiens naam en nummer wij willen weten.

§                                 Maria van Portugal

§          Maria Tudor (de beruchte Bloody Mary)

§          Elisabeth van Valois

§          Anna van Oostenrijk: uit dit huwelijk kwam de troonopvolger voort.

 

C)     Op 22 januari laatstleden trad vice-premier Van de Lanotte in het huwelijk, voor het Vlaams Blok een gelegenheid om Oostende even op zijn kop te zetten. Geef ons de naam van Van de Lanottes partner.

A) ISABELLA BRANT

B) FILIPS II

C) MARIJKE SCHAEPELINCK

 

 

6.     FILM: met een NBA-knipoog.

 

A)      Graag hadden we van u de naam van een filmregisseur. De man werd geboren op 30 mei 1896 in Indiana en stierf in Palm Springs in 1977. De man was oorspronkelijk piloot en werd daarna een legendarisch regisseur met films als The road to Glory (1926), Scarface (1932), Viva Villa (1934), His Girl Friday (1940), Hatari (1962) en Man’s favorite Sport (1964). Ik zou u uit zijn meer dan veertigjarige carrière nog heel wat bekende films kunnen noemen, maar ik ben er zeker van dat dit echt overbodig is. Zijn naam graag.

 

B)      Een film uit 1994 van Richard Donner met in de hoofdrollen Mel Gibson, Jodie Foster, James Garner, Graham Greene, Alfred Molina en James Coburn.

 

C)      Voor drie punten vragen we u een film van Richard Attenborough uit 1978 naar een boek van William Goldman. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Anthony Hopkins, Ann-Margret en Burgess Meredith. Welke film?

 

A)      HOWARD HAWKS (Atlanta Hawks)

B)      MAVERICK (Dallas Mavericks)

C)      MAGIC (Orlando Magic)

 

 

7.     SPORT: zaalsporten

 

A)      Welke Vlaamse damesvolleybalclub wist einde maart, toch wel verrassend, in Wenen de Top Teams Cup te winnen?

 

B)     Welk land werd in Sydney Olympisch kampioen handbal bij de mannen, door in de finale Zweden te verslaan?

 

C)     Door de aandacht voor Inge De Bruijn en Pieter Van Den Hoogenband viel het een beetje tussen de plooien van het sportnieuws, maar ook deze Amerikaanse zwemmer wist 3 maal goud te behalen op de laatste Olympische Spelen: op de 100m rug, op de 200m rug en op de 4x 100m wissel. Wie?

A)     KIELDRECHT

B)     RUSLAND

C)     LENNY KRAYZELBURG

 

 

 

 

8.  KUNST: Duitse kunst uit de 20ste eeuw (met kopie)

 

A)      U ziet Zelfportret met rode sjaal uit 1917.

 

B)      Duits dadaïsme met een reliëf in hout uit 1923.

 

C)      Zwart en roze beschilderd lindehout, Schijvenhoofd genaamd, uit 1986.

 

A)      MAX BECKMANN

B)      KURT SCHWITTERS

C)      GEORG BASELITZ

 

9.     WETENSCHAPPEN: Italiaanse wetenschappers

 

A)      Welke Italiaanse wis- en natuurkundige, assistent van Galilei, vervaardigde in 1643 de eerste barometer?

 

B)      We zoeken een Italiaans arts en anatoom, die als eerste in Rome secties verrichtte. Zijn in 1564 verschenen werk Opuscula anatomica kreeg pas na 1700 volle aandacht door een Leidse herdruk. Zijn naam is verbonden aan enkele door hem ontdekte anatomische structuren, zoals de klep van de onderste holle ader op de grens van de rechterboezem van het hart. Ook de tuba auditiva is naar hem genoemd.

 

C)     In prisma-verrekijkers gebruikt men een stelsel van 2 rechthoekige prisma’s om het door de lens omgekeerde beeld weer in de juiste stand te brengen. Door het gebruik van 3 prisma’s kan de verrekijker ook compacter (m.a.w. minder lang) gemaakt worden. Naar welke Italiaan is dit stelsel van prisma’s genoemd? Hij leefde van 1801 tot 1875.

 

                                                A) EVANGELISTA TORRICELLI

                                                B) BARTOLOMMEO EUSTACHIUS                                                                               C) PORRO

 

10.              MUZIEK: de jaren 80 (met geluidsfragment)

 

We vragen u telkens de naam van de uitvoerende groep. Het laatste nummer laten we integraal horen, als dit stopt bent u er volledig van af.

 

A)     FISHER Z  (So long)

B)     THE POGUES  (Thousands are sailing)

C)     TIGHT FIT  (The lion sleeps tonight)