home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag. Door hier met de muis over het uiltje te gaan lees je het antwoord. De kopies en de fragmenten ontbreken wel!

ANTWOORD

 

 

MARTINE VAN CAMPQUIZ d.d. 27/04/2002

1.

KWIZONA

116

2.

HEGO

108

3.

ALZHEIMER

105

 

RONDE 1: OPWARMRONDE: VAN 1 TOT 20

Wij starten met 20 relatief korte vragen; deze worden 2 maal na mekaar gelezen en daarna niet meer herhaald. Sommige antwoorden zal u allicht snel kunnen noteren maar omdat het de eerste ronde is, steken we u nog een extra handje toe.

In deze ronde zitten 2 rode draden:

Ø      De eerste vindt u in de naam van deze ronde: het antwoord op vraag 1 telt 1 letter, het antwoord op vraag 2 telt er 2 en zo verder tot 20.

Ø      De tweede tip heeft te maken met de beginletter van uw antwoorden; als u deze beginletters door mekaar gooit, kan u TEHUIS MARTINE VAN CAMP vormen.

Wie dus een antwoord vindt dat met een W of een Z begint, weet dat hij fout zit.

Aan de slag!

 

1.     Henry Ford fabriceerde in 1892 zijn eerste auto met verbrandingsmotor. Zijn grote succes kwam pas met het model dat hij in 1908 op de markt bracht. Voor de fabricage van dit model voerde hij later het lopendebandsysteem in. Geef ons de naam van dit model waarvan de Ford Motor Company in totaal meer dan 15 miljoen exemplaren verkocht.

 

T-Ford

 

2.     Welke Limburgse gemeente met iets minder dan 7.000 inwoners grenst aan Opglabbeek, Genk, Maasmechelen, Dilsen, Maaseik en een heel klein stukje Zutendaal? Vorig jaar werd hier uitgebreid de eerste Kempische steenkoolboring uit 1901 herdacht.

AS
 

3.     Welk drieletterwoord heeft o.m. de volgende betekenissen?

ü      Vrouwenkledingstuk

ü      Mannenjas

ü      Omhulsel

ü      Bladachtig bekleedsel van een plantenbol

ü      Fabelachtige vogel van reusachtige grootte in vele oosterse sprookjes

ROK
 

4.     De plant die we zoeken wordt door de liefhebbers wel eens de orchidee van de tuin  genoemd. De bloemen van deze plant, met drie staande en drie hangende bloembladen (deze laatste al dan niet behaard), behoren tot de mooiste bloemen die te vinden zijn. Bijna alle kleurschakeringen zijn te vinden bij de tientallen hybriden (behalve dan zuiver rood). De bloemen verwelken reeds na enkele dagen en daarna ontwikkelen zich driehuizige doosvruchten vol met platte bruine zaden.

De bladeren zijn groen en zwaardvormig.

De gemakkelijkste manier om deze plant te vermeerderen is door de wortelstokken te scheuren en ze direct terug te planten. In onze omgeving komt één wilde vertegenwoordiger voor, eentje met gele bloemen. Deze is vooral te vinden langs grachtkanten en in moerassen.

IRIS

5.     Geef ons het pseudoniem waaronder karikaturist, letterkundige, fotograaf, ballonvaarder en avonturier Félix Tournachon bekend werd. Ook in onze taal leeft hij als eponiem nog verder.

NADAR
 

6.     Welke Duitse econoom werd minister van Economische Zaken in het eerste kabinet Adenauer? In deze functie speelde hij een centrale rol bij het Wirtschaftswunder. In 1963 nam hij het bondskanselierschap over van Adenauer; eind 1966 moest hij reeds plaats ruimen voor Willy Brandt.

Ludwig ERHARD

 

7.     Vorig seizoen werd Michael Schumacher wereldkampioen Formule 1 met 9 wedstrijdoverwinningen. Geen unieke prestatie, want ook in 1992 won de wereldkampioen 9 Grote Prijzen in één seizoen. Hij deed dit met een Williams Renault; wie?

 

Nigel MANSELL

8.     Als schrijver van filmscenario’s is de man die we zoeken een levende legende. Werk van zijn hand op dat gebied: ‘City Hall’ , ‘The last Temptation of Christ’ en ‘The Mosquito Coast’. Als regisseur kan hij ook tellen met films als ‘Hardcore’, ‘Cat People’, ‘The Comfort of Strangers’, ‘Light Sleeper’ en ‘American Gigolo’.

Wie is de bedoelde filmmaker?

Paul SCHRÄDER
 

9.     (met geluidsfragment)

Wie is de uitvoerder van Nobody knows ?

 

Louis ARMSTRONG

10.           (met kopie)

Welke  oorspronkelijk Russische en sinds 1928 Amerikaanse kubistische beeldhouwer maakte in 1914 het werk De bokser ?

 

Alexander ARCHIPENKO

11.           Geef ons de hoofdstad van Trinidad and Tobago.

 

PORT OF SPAIN

12.           Met welke term duidt men in de politiek het expansiestreven van staten aan die zich de stichting van een politiek of economisch rijk, liefst dan nog een wereldrijk, ten doel stellen? Heel de geschiedenis door valt dit verschijnsel waar te nemen. Zo spreekt men bijv. over het  Perzische en Romeinse …, in de moderne tijd o.m. van het nationaal-socialistisch, Sovjet- of Amerikaans … .

 

IMPERIALISME

13.           (met kopie)

Van welke Suske en Wiske-strip vindt u de gegevens op uw kopie?

 

TEDERE TRONICA

14.           Welke wielrenner past bij de volgende klassieke overwinningen?

-      Ronde van Vlaanderen in 1944 en 1946

-      Parijs-Roubaix in 1948 en 1952

-      Parijs-Brussel in 1950

-      Milaan-San Remo in 1954

-      Waalse Pijl in 1956 en 1958

 

Rik VAN STEENBERGEN

15.           Van alle Vietnamfilms wordt deze prent van Brian De Palma door vele critici als de sterkste en aangrijpendste gezien. Het scenario is gebaseerd op een waar gebeurd incident: de ontvoering en verkrachting van een Amerikaans tienermeisje, dat tenslotte ook vermoord wordt, door vier Amerikaanse GI’s (aangevoerd door de fanatieke Sean Penn). De vijfde is een groentje (Michael J. Fox), dat er niet in slaagt de misdaad te beletten en later zijn strijdmakkers aanklaagt. Welke film uit 1989?

 

CASUALTIES OF WAR

16.           Vorig jaar werd Gent overspoeld met kabouters. Hiervoor zorgde het Huis van Alijn, het vroegere Museum voor Volkskunde, dat op die manier een tentoonstelling over de tuinkabouters in het nieuws bracht. Geef ons de titel van deze tentoonstelling; met zo’n naam had het trouwens even goed over kapers kunnen gaan.

 

MANNEN MET BAARDEN

17.           Wij vragen de benaming voor de van 1688 tot 1697 in Europa gevoerde oorlog met als inzet de Franse hegemonie in Europa. In onze contreien werd tijdens deze oorlog slag geleverd  bij Fleurus en Neerwinden. In oktober 1697 maakte de Vrede van Rijswijk een einde aan deze oorlog.

 

NEGENJARIGE OORLOG

18.           We zoeken een Amerikaanse multinational die een bijzonder negatieve rol speelde in de ontvoogdingsstrijd van de Midden-Amerikaanse boeren. In Guatemala en Honduras beschikte deze maatschappij op een bepaald moment over meer dan de helft van het land en was ze enig eigenaar van haveninstallaties en spoorwegen. In 1954 moest deze maatschappij onder druk van de Guatemalaanse regering meer dan 150.000 ha bananenplantages afstaan aan kleine boeren. Dit leidde tot een inval van de Verenigde Staten in Guatemala en de afzetting van president Arbenz. Toevallig hadden de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Foster Dulles en zijn broer Allen, die de CIA leidde, in een vorig leven als advocaat voor deze multinational gewerkt. Tijdens deze inval deed Che Guevara een blijvende vijandigheid tegen de VS op; ook Pablo Neruda zet zich in zijn Canto General sterk af tegen deze maatschappij.

 

UNITED FRUIT COMPANY

19.           (met kopie)

In 1998 ontketende een 40-jarige auteur scherpe polemieken in de Franse pers; deze politiek volkomen incorrecte cynicus schreef een zwartgallige satire over de schaduwkanten van het liberalisme en de onttovering van de wereld. In zijn visie vindt de mensheid slechts heil door van het toneel te verdwijnen ten gunste van klonen. In het boek groeien 2 halfbroers (Michel en Bruno) afzonderlijk van mekaar op en leiden geheel verschillende levens voor zij elkaar weer ontmoeten. Ook bij ons zorgde de Nederlandstalige vertaling in 1999 voor de nodige beroering. Geef ons de Nederlandstalige titel van dit (o.m. door de expliciete seksscènes) enigszins schokkende maar literair zeer sterke werk. Op uw kopie vindt u er de eerste 2 bladzijden van.

 

ELEMENTAIRE DEELTJES

20.           (met geluidsfragment)

Wij besluiten deze eerste ronde met een stukje operette van Franz Lehar. Geef ons de Nederlandstalige titel van de operette waaruit het volgende fragment komt.

 

HET LAND VAN DE GLIMLACH

   

RONDE 2

 

1.     VLAG (met kopie)

 

We beginnen deze ronde met een hapklare brok; van welk land is de vlag op uw kopie?

CHILI
                             

 

2.     RAADSEL (met kopie)

 

Los het raadsel op uw kopie op; als u dit correct doet, vindt u 2 synoniemen.

 

1 i + 1 a + 1 n + 1 l + 1 s + 2 e + 2 p = 1 i + 1 e + 1 n + 1 l + 2 s + 2 p + 3 a

 

APPELSIEN = SINAASAPPEL

                                          

3.     FAUNA & FLORA (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u een eendachtige watervogel van de familie Anatidae. Het mannetje is zeer kleurrijk; opvallend zijn de kastanjebruine ‘vleugelzeilen’ of waaiers. Het vrouwtje is grauwer van kleur. Ze zijn afkomstig uit China en Japan en veel ingevoerd in West-Europese parken; ze kunnen plaatselijk in het wild voorkomen, vooral op bosmeertjes. Als sierwatervogel zijn ze gemakkelijk te houden. Het nest wordt in een boom gemaakt en bevat 6 tot 12 geelachtige eieren die gedurende 31 dagen bebroed worden. Welke ongeveer 43 cm grote vogel?

MANDARIJNEEND

                                           

4.     FILM

 

In 1990 debuteerden Jean-Pierre Jeunet en Marc Caro met deze bizarre, zwartgallige fabel. Een sinister pand wordt bewoond door allerlei gestoorde personages. Het weinig gemeenschappelijke tussen de rare snuiters is dat ze allemaal vleeseters zijn en dat ze via de leidingen een bizar communicatienet opgezet hebben. In de rioleringen schuilen dan weer de rebellen, vegetariërs die in opstand komen tegen de hoger wonende kannibalen. De rust wordt verstoord door de komst van een jonge musicus die in het huis allerlei herstellingen komt uitvoeren, verliefd wordt op de cello spelende slagersdochter en door de uitgehongerde bewoners likkebaardend wordt gadegeslagen.

In de cast niet onmiddellijk de bekendste namen: Dominique Pinon, Marie-Laure Dougnac, Jean-Claude Dreyfus en Karin Viard.

Geef ons de naam van deze verfilmde nachtmerrie.

DELICATESSEN

                                          

5.     MYTHOLOGIE

 

Deze Romeinse god werd door Juno ter wereld gebracht zonder dat er een man aan te pas kwam. Uit ergernis over de geboorte van Minerva uit het hoofd van Jupiter had Juno de hulp ingeroepen van Flora, de godin van de bloeiende gewassen. Flora beroerde Juno met een magisch kruid, waarna zij zwanger was. Haar zoon werd gezien als de vader van Romulus. Verteld werd dat hij de Vestaalse maagd Rea Silvia verkrachtte toen ze water haalde uit een bron, in een naar hem gewijd bos. Welke god?

MARS
 

                                           

6.     LITERATUUR  (met kopie)

 

Op uw kopie kan u het bekendste gedicht van Rutger Kopland lezen; geef ons de titel van dit werk uit 1969.

JONGE SLA
                                         

 

7.     SPORT

 

Deze doelman werd geboren in 1978 en speelde tot voor dit seizoen 14 wedstrijden in eerste klasse. Dit seizoen startte hij in de competitie als doublure voor Dusan Belic. Zelf mocht hij wel als titularis starten in de bekerwedstrijden; mede dankzij zijn puike prestaties bracht Sint-Truiden het hierin tot de halve finales en mocht hij, tot aan zijn blessure, ook in de competitie het doel verdedigen. Welke keeper, die nog tot 2005 onder contract ligt bij STVV?

Davy SCHOLLEN

                                             

8.     KUNST (met kopie)

 

Het werk op uw kopie draagt als titel Study for one of the figures at the base of a painting of the Crucifixion. Net als in zijn andere schilderijen heeft de schilder ook hier de menselijke vorm op een afschuwwekkende manier verminkt. Geef ons de naam van de in 1909 in Dublin geboren schilder die in 1992 overleed.

Francis BACON
                                              

9.     PERSONALIA

 

We zoeken een Belgisch vakbondsleider. Van 1932 tot 1946 was hij algemeen secretaris van het ACV. Onder zijn voorzitterschap van 1946 tot 1968 werd het ACV de grootste Belgische vakvereniging en kwam het gemeenschappelijke vakbondsfront met het ABVV tot stand. In 1973 werd hij tot Minister van Staat benoemd. Welke in 1903 in Sint-Niklaas geboren syndicalist?

August COOL

                                             

10. MUZIEK (met geluidsfragment)

 

We laten een nummer 1-hit uit 1991 op u los; wie zijn de uitvoerders?

VANILLA ICE

 

                                                

RONDE 3

 

Geen verband in deze ronde.

 

1.     AARDRIJKSKUNDE

 

Dit land behoort voor tweederde tot het bekken van de Volta en haar zijrivieren. Bij de bouw van de stuwdam bij Akosombo ontstond het Voltameer. Dit meer is met zijn 8.482 km² het grootste kunstmatige stuwmeer ter wereld. De bijhorende hydro-elektrische centrale voorziet in het totale stroomverbruik van dit Afrikaanse land; bovendien wordt er nog energie geleverd aan Togo en Benin. In welk land bevindt zich het Voltameer?

GHANA
                                              

2.     TV

 

Op Ketnet kan men van maandag tot vrijdag om 17u terecht  voor een infomagazine van 10 minuten; geef ons de naam van dit programma.

 

KARREWIET
                                              

3.     WETENSCHAPPEN

 

Het belangrijkste galpigment bij de mens is voornamelijk afkomstig van de afbraak van hemoglobine. Het pigment is geel tot roodbruin en wordt met de gal uitgescheiden. Geef ons de naam van dit pigment dat gewoon een samenstelling is van de Latijnse woorden voor gal en rood.  

BILIRUBINE

                                             

4.     GODSDIENST

 

Deze theoloog wordt wel eens de laatste westerse Latijnse kerkvader genoemd. Hij was zeer actief als schrijver, geleerde en encyclopedist. Zijn Etymologiae is eeuwenlang een standaardwerk gebleven. In deze Etymologiae geeft hij in 20 boeken een uitgebreide encyclopedie van het theologische en profane weten van zijn tijd. Rond 600 volgde hij zijn broer Leander op als aartsbisschop van Sevilla. Hij stierf in 636. In 1598 werd hij door Clemens VIII heilig verklaard. Graag de naam van deze heilige van Sevilla, wiens feestdag we op 4 april kunnen situeren.

 

ISIDORUS

                                                            

5.     GESCHIEDENIS (met kopie)

 

Nabucco , in 1842 opgevoerd, betekende de politieke doorbraak van Verdi en de bekendste melodie uit deze opera, Va pensiero, leidde tot een heus nationaal en monarchistisch bewustzijn. In de ogen van de Italianen was hij de gangmaker van de liberale ideeën en in 1861 werd Verdi zelfs parlementslid. De muren van de Italiaanse steden droegen dat jaar graffiti met vijf letters VERDI , zoals u op uw kopie kan zien. Deze 5 letters hadden op zich niets met de componist te maken maar waren de afkorting van een monarchistische slogan. Waarvoor stond deze afkorting VERDI ?

 

VITTORIO EMANUELE RE D'ITALIA

                                              

6.     VARIA

 

De Arabische TV-zender Al Jazeera  was de laatste maanden niet uit de media weg te branden; maar weet u ook wat Al Jazeera  in het Nederlands betekent?

 

Het EILAND

                                                

7.     SPORT

 

Ook al was het ECC-toernooi in het Antwerpse sportpaleis tot in 1991 een demonstratietoernooi, toch kreeg het heel wat grote winnaars. Zo won Ivan Lendl liefst 5 maal: in 1982, 1984, 1985, 1987 en 1989. In de tussenliggende jaren, dus in 1983, 1986 en 1988 wist ook steeds dezelfde speler te winnen; wie?

 

John McENROE

                                                

8.     ARCHEOLOGIE (met kopie)

 

In de Ardèche ontdekte een Frans archeoloog op 18 december 1994 een grot met 300 rotsschilderingen van dieren uit de prehistorie die even goed bewaard zijn gebleven als die van Altamira of Lascaux. De schilderingen en inkervingen bevinden zich in een grot op de bodem van een 500 m lange gang. Wellicht gaat het om een cultusgrot en zijn de afbeeldingen tussen 20.000 en 17.000 jaar oud en stammen ze uit het late steentijdperk. De grot, die alleszins nooit werd bewoond, is genoemd naar de ontdekker en bestaat uit verschillende ruimten. Er is ook een grote steen, een soort altaar, gevonden met de schedel van een beer. Geef ons de naam van de archeoloog of m.a.w. de naam van de grot.

 

CHAUVET

                                                

9.     PERSONALIA

 

Als onbekende modeontwerper liet hij in 1984 op Times Square een reclamepaneel ophangen met de slogan: Eerst waren er Calvin Klein, Perry Ellis en Ralph Lauren. Vandaag is er Tommy. Niet echt bescheiden, maar de stunt miste zijn uitwerking niet. In enkele jaren werd hij een echte confectiereus.

Zijn kleren gelden zowat als het uniform van de Amerikaanse schoolgaande jeugd. Snoop Doggy Dog, de Stones en Bill Clinton behoren tot zijn trouwste klanten; sinds 11 september is hij populairder dan ooit. Het ongewone aan zijn succes is dat hij zich expliciet tot de massa richt aan wie hij de American dream zo clean mogelijk wil verkopen. Ook de lancering van T , de gloednieuwe geur voor mannen, past in die marketingpolitiek. Wie is deze 50-jarige meesterverkoper?  

Tommy HILFIGER

                                                

10. MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Het bekende duo Chinn en Chapman tekende voor het volgende nummer; wie zong het in 1973 in de hitparade?  

Suzy QUATRO

                                                

RONDE 4: THEMARONDE

 

Vaste deelnemers aan onze quiz weten dat we steeds een themaronde rond een specifiek land inlassen; zo kwamen de vorige jaren o.m. Frankrijk, Canada, Italië en Finland aan bod. Dit jaar is onze bestemming          RUSLAND.

 

1.     AARDRIJKSKUNDE

 

Slechts één van de volgende landen grenst aan Rusland; welk?

 

-       Armenië

-       Azerbeidjaan

-       Litouwen

-       Moldavië

-       Oezbekistan  

AZERBEIDJAN

 

2.     GASTRONOMIE

 

Van welk graangewas worden blini’s gemaakt? Het meel bevat geen gluten en is daarom niet geschikt voor brood maar daardoor wel ideaal voor deze Russische pannenkoeken. Deze graansoort is in Rusland geliefd, want zij gedijt in koude streken waar andere graansoorten niet overleven.  

BOEKWEIT

                                                

3.     RUIMTEVAART

 

Op 23 maart 2001 eindigde het verhaal van het in 1986 gelanceerde ruimtestation Mir. Een missie van meestal 2 kosmonauten aan boord van Mir duurde in de regel een half jaar. In 1988 verbleven Titov en Manarov een vol jaar aan boord. In 1994 en 1995 verbleef een kosmonaut 438 dagen aan boord van Mir en vestigde hiermee het record van het langste verblijf in de ruimte; wie?  

Vladimir POLIAKOV

                                              

4.     FILM

 

Geen wonder dat Ingmar Bergman zo wild is op de film ‘Het Offer’, de zevende en laatste film van de Russische banneling die we zoeken. De film lijkt immers afwisselend op een parodie en op een radicaal doorgedreven versie van de metafysische excursies van de beteuterde Zweed. In een film waar zelfs de postbode filosofeert over Nietsche , weten we dat het er hoogdravend aan toe gaat. Andere werken van de man: ‘Andrei Rublyov’, ‘Solyaris’, ’Zerkalo’, ‘Stalker’ en ‘Nostalghia’.  

Andrei TARKOVSKI

Wie bedoelen we?

   

5.     GESCHIEDENIS (met kopie)

  Deze pantserkruiser speelde een belangrijke rol in de revolutie van 1917. Volgens het officieel verhaal begon de oktoberrevolutie met de beschieting van het Winterpaleis in Petrograd door deze kruiser. Beelden, gedichten en boeken hebben de legende van die beschieting helpen verspreiden. Het is echter een historisch feit dat de kanonschoten van de kruiser alleen het overeengekomen sein voor de bestorming van het regeringsgebouw door de muitende soldaten waren. De boot ligt thans als museumstuk gemeerd aan de Pjetrovski-kade bij de Neva in Sint-Petersburg. Welke historische pantserkruiser, die overigens niet Potemkin heet?

  

AURORA
                                             

6.     LITERATUUR

Bratja Karamazovy werd in 1880 door Dostojevski geschreven. De drie Gebroeders Karamazov keren als volwassenen terug in hun ouderlijk huis en kunnen slechts haat en verachting voor hun oude vader opbrengen. Als de vader wordt vermoord valt de verdenking op de oudste broer; hij wordt tot dwangarbeid in Siberië veroordeeld. De dader is echter Smerdjakov, een natuurlijke zoon van de oude Karamazov. De drie broers, die allen ook de dood van hun vader hadden gewild, accepteren hun medeschuld. De jongere broers heten Ivan en Aljosja; geef ons de voornaam van de oudste broer, die veroordeeld werd.

DIMITRI (in het boek ook Mitja of Misja genoemd)
 

                                                

7.     SPORT

Olympische Spelen 1956, Melbourne. Een opgefokte Russische atleet wint met groot machtsvertoon de 10.000 m. Vijf dagen later dendert hij onbedreigd naar de zege op de 5.000 m; hij leidt hierbij van bij de start.

Later werd hij het slachtoffer van het onverantwoord zware trainingsprogramma dat hij kreeg opgelegd. In 1960 kreeg hij zijn eerste hartaanval; in 1975 overleed hij op 48-jarige leeftijd bij zijn vierde hartaanval. Wie was deze atleet die in de toenmalige pers de Russische robot  werd genoemd?

Vladimir KUTS
                                                

8.     KUNST (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u het werk Meisjes op het veld. Wie werkte aan dit olieverfschilderij tussen 1928 en 1932?

Kazimir MALEVICH
                                               

9.     VOLKENKUNDE

We zoeken een Mongools steppevolk van 345.000 zielen, wonend ten zuiden en ten oosten van het Bajkalmeer. Het is één der mongoloïde steppevolkeren die in de 13de eeuw door de Mongolen naar het noorden werden gedrongen. In de eerste helft van de 17de eeuw begonnen de Russen hun veroveringen in deze gebieden en in 1644 hadden zij dit volk reeds onderworpen. Het volk bezit een zeer rijke folklore aan heldendichten, sprookjes e.d.

Samen met de Kalmukken behoren zij tot de Mongoolse volkengroep in Rusland. Welk volk?

BOERJATEN
 

                                                

10. MUZIEK (met geluidsfragment)

U hoort nu het eerste deel van een nocturne uit de opera Zolotoj petoesjok of De gouden haan. Het was het laatste werk van deze Russische componist; hij werkte het af in 1907, één jaar voor zijn dood. Welke componist die lid was van het Machtige Hoopje ?

Nikolaj Andrejevitsj RIMSKI-KORSAKOV
 

                                                

 

RONDE 5: DUO-RONDE

 

In deze ronde mag en moet u de beide vragen beantwoorden; u krijgt voor elke juiste deelvraag 1 punt.

 

1.     AARDRIJKSKUNDE: eilanden (met kopie)

Geef ons, uiteraard in de juiste volgorde, de namen van de 2 eilanden op uw kopie; om voor de hand liggende redenen hebben wij bij 1B de hoofdstad verwijderd.

A) LANZAROTE
B)ZANZIBAR
 

2.     MEDIA: kranten

A)     Belgisch dagblad, waarvan het eerste nummer op 3 november 1891 verscheen. Het werd gesticht door Jan-Baptist Napolitaan van Os als volksdagblad in de geest van Rerum Novarum . Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de krant in conflict met de Duitse overheid en staakte haar publicatie op 11 juni 1915. Dit proces herhaalde zich onder de Tweede Wereldoorlog toen de krant weigerde onder censuur te verschijnen. De krant definieert zichzelf als christen-democratisch, maar werft veel lezers in de zakenwereld en combineert een kordaat flamingantisme met een behoudsgezinde visie op religieus en ethisch vlak. De oplage schommelt rond 150.000.

 

B)     Toonaangevend conservatief Frans dagblad dat sinds 1866 verschijnt. Het blad heeft een oplage van ca. 400.000. In 1975 kocht Robert Hersant de krant op. Onder de titel van het dagblad vindt u steeds de volgende zin: Sans la liberté de blâmer, il n’est point d’eloge flatteur, niet toevallig een uitspraak van Beaumarchais. Het in 1979 opgerichte gelijknamige magazine is met een oplage van 1,5 miljoen veruit het grootste Franse opinieblad.

A) GAZET VAN ANTWERPEN
 B) LE FIGARO

3.     WETENSCHAPPEN: alternatieve geneeswijzen

A)    Welke Zwitserse chirurg introduceerde de celtherapie? Hierbij worden intacte cellen, veelal verkregen uit schapenfoetussen, in de spieren ingespoten. De geïnjecteerde cellen worden via de bloed- en lymfevaten getransporteerd naar de ‘verwante’ weefsels en daar opgenomen en geïncorporeerd en zo benut om zieke organen of het verouderde lichaam te regenereren. Populair bij rijke mensen en wielrenners.

 

B)     Hoe heet de in Japan ontstane, natuurlijke geneeswijze waarbij universele levensenergie wordt doorgegeven via handoplegging? De grondlegger van deze methode is Dr Mikao Usui.  

A) Paul NIEHANS
B) REIKI

   

4.     VARIA: kuiperij (met kopie)

  De smaak van whisky wordt in grote mate bepaald door het vat waarin het kostbare goedje tot rijping is gebracht. Het maken van die whiskyvaten gebeurt nog steeds hoofdzakelijk manueel.

A)     Bij de bouw van zo’n whiskyvat wordt slechts één houtsoort gebruikt; dit hout neemt het distillaat op, geeft geur, smaak en kleur af en laat de buitenlucht binnen. Welke houtsoort?

B)     Op uw kopie ziet u een kuiper 2 ijzeren ringen rond een vat aanbrengen; deze ringen moeten de 26 ‘planken’ van het vat bij mekaar houden. Met hete stoom werden deze ‘planken’ in de juiste vorm gezet. Hoe noemt men in het Nederlands zo’n gebogen stuk hout waarmee de wand van een vat of kuip is samengesteld? Een woord dat trouwens nog in een uitdrukking voorkomt.  

A) EIK
B) DUIG

 

 

5.     GESCHIEDENIS: koningen uit de oudheid

  Heel wat namen uit de Oudheid behoren nog steeds tot het dagelijks taalgebruik, denken we bijv. maar aan de fabelachtige rijkdom van koning Croesus en het vermogen van koning Midas om alles in goud te veranderen. Beide heren zijn ook historische figuren.

A)     Midas was de naam of de titel van verschillende heersers over een rijk in Anatolië. Geef ons de naam van het koninkrijk waarover Midas regeerde.

B)     Croesus was de laatste koning van een onafhankelijk rijk dat in 546 v. C. door de Perzen veroverd werd. Geef ons de naam van het koninkrijk waarover Croesus regeerde.  

A) PHRYGIË
B) LYDIË

 

6.     LITERATUUR (met kopie)

  Op uw kopie vindt u de omslagillustratie van Te koop dat vorig jaar bij Houtekiet verscheen. Het boek kreeg als ondertitel en verkoopsslogan mee: Opwinding en spanning van een dubbelleven als studente en prostituee. In deze biografische roman vertelt de auteur over haar werk als call-girl om haar studies te betalen.

A)     Wie schreef Te koop ?

B)     Voor de omslagillustratie werd een deel van het werk Wally met rode bloes gebruikt. Wie schilderde dit werk?  

A) Eva DE BAKKER
B) Egon SCHIELE

 

7.     SPORT: sportieve families

  A)     Raymond Ceulemans werd vorig jaar nog verrassend wereldkampioen driebanden. Zijn zonen slaagden er niet echt  in om in zijn voetsporen te treden; zijn kleinzoon blijkt over meer talent te beschikken. Hij werd in 2001 Europees kampioen driebanden bij de junioren en speelde een zeer opmerkelijk Belgisch kampioenschap waar hij verschillende gerenommeerde driebanders uitschakelde en het tot in de halve finale bracht. Geef ons de voornaam van dit opkomend biljarttalent.

 

B)     Renaat Dreesen is kampioen van België op de 50, 100 en 200 m vrije slag en is tevens Belgisch recordhouder op de 50 m vrije slag. Zijn zus is Belgisch recordhoudster op de 50 m vrije slag. Geef ook haar voornaam.  

A) PETER
B) LIESBET

 

8.     TOERISME: veerponten

  Een beetje in het spoor van Stille waters heeft Vlaanderen terug de veerponten en de toeristische troeven ervan ontdekt. Momenteel beschikt Vlaanderen over 16 veerponten, waarvan 10 over de Schelde. Welke waterloop wordt door de volgende veerponten overgestoken?

A)     Door de veerpont tussen 2 delen van Schellebelle.

B)     Door de veerpont tussen Tielrode en Hamme (gehucht: Bunt)  

A) SCHELDE
B) DURME

 

9.     PERSONALIA: Amerikaanse iconen

  A)    Deze rechter begon als outlaw: whiskydrinkend per fles, hoerenlopend en sneller schietend dan zijn schaduw. Als rechter formuleerde hij zijn juridische inzichten in The law west of the Pecos, een rechtspraak die er op neerkwam dat iedereen altijd op pay day veroordeeld werd en dat boetes moesten worden voldaan in de vorm van rondjes voor de zaak in zijn eigen saloon. Zijn hart verpachtte hij aan de revue-ster Lily Langtry, wiens opgevouwen portret hij altijd bij zich droeg. Het gehucht waar hij zich had gevestigd doopte hij om tot Langtry, een naam die het tot op heden draagt. Wie?

 

B)    Wie kent Uncle Sam niet, hét symbool van Amerika? Hij heet zo naar een handelaar uit Troy, New York, die zich aan het eind van de achttiende eeuw aan de Hudson vestigde en daar een buitengewoon populaire figuur was. Tijdens de tweede oorlog tussen de Verenigde Staten en Engeland (1812-1814) voorzag hij het Amerikaanse leger van vlees. Op de door hem geleverde ladingen stond U.S. gestempeld, om aan te geven dat dit eigendom was van de Verenigde Staten. De soldaten maakten van deze U.S. Uncle Sam en sindsdien leeft zijn naam verder. Hoe luidde de familienaam van deze Uncle Sam? Heeft u geen idee, dan kan u nog altijd kiezen uit het lijstje met Amerikaanse presidenten.  

A) Judge Roy BEAN
B) WILSON

10.          (FILM)MUZIEK (met geluidsfragmenten)

  A)    Wie zingt het volgende fragment? De muziek is afkomstig uit La vita e bella.

  B)    Voor welke recente succesvolle film componeerde John Williams het volgende thema?

 

A) NOA
 B) HARRY POTTER AND THE PHILOSOPHOR'S STONE

 

RONDE 6: FOTORONDE

U krijgt van ons 20 foto’s. Persoon 1 tot en met 10 was nog in leven toen we deze ronde samenstelden; persoon 11 tot en met 19 was overleden.

Künstlerleben van Johann Strauss duurt 9,5 minuut; dit moet voldoende zijn om deze reeks succesvol af te werken.

 

ANTWOORDEN FOTORONDE

 

1.      ELS THIBAU

2.      EDMUND HILLARY

3.      VERONIQUE GOOSSENS

4.      MADONNA

5.      PANAMARENKO

6.      JEF BRAECKEVELT

7.      MOBY

8.      PIETER LORIDON

9.      TONY BLAIR

10.  MARTIN SCORCESE

11.  MARCO POLO

12.  GIACOMO PUCCINI

13.  CHRISTOFFEL COLUMBUS

14.  LEOPOLD III

15.  FELIX DE BOECK

16.  ANTHONY BURGESS

17.  KAREL VAN WIJNENDAELE

18.  HENRI-DESIRE LANDRU

19.  Prins DIPENDRA van NEPAL

20.  SHREK

 

 

 

RONDE 7

 

1.     VARIA

 

Een vraagje om u de rest van de ronde op weg te helpen. Welke nationaliteit hadden volgende personen gemeen bij hun dood: schrijfster Marguerite Yourcenar, kunstenaar Max Ernst en wetenschapper Henri Becquerel?  

FRANSE

                                              

2.     AARDRIJKSKUNDE

 

En zeker geen weggever. De Amerikaanse staat Minnesota telt één National Park, vol met veen- en moerasgebieden en bevervijvers. Het park is alleen toegankelijk per watervliegtuig of boot, in het voetspoor van de Frans-Canadese pelshandelaars uit de 18de en 19de eeuw. Geef ons de naam van dit National Park in het noorden van Minnesota.  

VOYAGEURS NATIONAL PARK

   

3.     FAUNA & FLORA (met kopie)

 

Deze knaap is zeker geen reus zoals sommige van zijn neven. Hij is tamelijk laag en zeer massief gebouwd. Typisch voor dit ras is het enorme hoofd doorgroefd met vele rimpels. Het korte, fijne haar kan alle bruinschakeringen als kleur hebben. In de literatuur worden ze, zoals alle aanverwante knapen, beschreven als lief, rustig en aanhankelijk maar misschien kunt u toch beter voorzichtig zijn als u er één tegenkomt. Welk hondenras?  

BORDEAUX DOG

   

4.    FILM

 

In welke film spelen volgende acteurs en actrices mee: Tim Robbins, Julia Roberts, Kim Basinger, Lauren Bacall, Sophia Loren en Anouk Aimée?  

PRET-A-PORTER

   

5.    GESCHIEDENIS

 

Hij was één van de leiders van de Latijns-Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlogen tegen de Spaanse overheerser. Door zijn overwinning bij Quito in 1822 bevrijdde hij Ecuador waardoor u zijn naam nog in dat land terugvind. Gedurende jaren was hij één van de belangrijkste medestanders van Bolivar. In 1825 werd hij de eerste president van Bolivië. In 1829 versloeg hij Peru toen dat land Gran Colombia binnenviel. Het jaar nadien werd hij vermoord, naar men vermoedt in opdracht van Obando, een tegenstander van Bolivar. Wie was deze man?  

Antonio José de SUCRE

   

6.    RADIO

 

Welk radioprogramma peilt op zaterdag tussen 11 en 12 naar de muzieksmaak van de Radio 1-luisteraar? Meestal wordt het programma gepresenteerd door Dirk Blancke.  

CARTE BLANCHE

   

7.    SPORT

 

Zowaar een vraagje uit het schermen. Met welke term duidt men in het schermjargon het terugslaan of terugstoten na een afgeslagen aanval aan?  

RIPOSTE (Riposteren)

   

8.    KUNST (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u een binnenzicht van de Parijse Sainte-Geneviève, sinds de revolutie Panthéon genoemd. Welke architect bouwde deze kerk tussen 1764 en 1790?  

Jacques-Germain SOUFFLOT

   

9.    WETENSCHAPPEN (met kopie)

 

Wij gaan even dieper in op het werk van een Belgisch wetenschapper die belangrijk werk leverde bij de observatie van vloeistoffen die aan de zwaartekracht onttrokken zijn. Hij liet een kubusvormig toestel maken, gevuld met een mengsel van water en alcohol. Langs een draaiende as bracht hij een hoeveelheid olie aan. De olie nam de vorm van een bol aan, en wanneer deze precies dezelfde dichtheid als het water-alcoholmengsel had, geraakte de bol in een toestand van gewichtloosheid en begon te zweven. De olie nam een bolvorm aan omdat ze, eenmaal onttrokken aan de wetten van de zwaartekracht, alleen nog aan oppervlaktespanning onderhevig was. Op uw kopie ziet u een voorstelling van de proef, naar deze wetenschapper genoemd. Welke natuurkundige die zich naast de hydrostatica ook in de optica specialiseerde?  

Joseph PLATEAU

                                               

10.          MUZIEK (met geluidsfragment)

  Geef ons de naam van de zangeres.  

Alanis MORISETTE

   

 

 

RONDE 8

 

1.     AARDRIJKSKUNDE

 

We zoeken een deel van de zuidelijke Atlantische Oceaan; deze 800.000 km² grote zee bevindt zich ten zuiden van de Falklands, ligt tussen Coats Land en het Antarctisch Schiereiland en vormt zo een grote inham in het Zuidpoolcontinent. Het gebied werd in 1823 ontdekt door en genoemd naar een Brits ontdekkingsreiziger. ’s Winters koelt het zeewater in dit gebied zeer sterk af, tot beneden 0°C, zakt naar de diepte en levert daardoor de belangrijkste bijdrage tot het antarctische bodemwater. Door het afbreken van de enorme Larsen B-ijsplaat kwam deze zee recent nog in het nieuws.  

WEDDELL ZEE

 

                                             

2.     RAADSEL (met kopie)

 

Van welk 15-letterwoord lieten wij slechts een deel van de letters zien? Op de plaats van elk sterretje moet u een letter invullen.

Het woord lag vorig jaar in de mond van menig politicus, vooral dan in die van Steve Stevaert.  

DODEHOEKSPIEGEL

 

* O * E * O * K * P * E * E *

 

3.     FAUNA & FLORA

 

Een beetje een verkeerd terechtgekomen vraag, al vinden De Brodders dit over elke fauna & flora-vraag.

Zee…, Draad…, Pit…, Knol…, Kop…, Greppel…, Platte…, Zilte…, Padde…, Zwaard…, Veld…, Duin…: allemaal kruidachtige, overblijvende planten met wortelstok en enkelvoudige bladeren uit dezelfde plantenfamilie der Juncaceae. Geef ons de Nederlandstalige naam van deze plantenfamilie.  

RUSSEN Familie

                                           

4.     WETENSCHAPPEN (met kopie)

 

Een vraagje uit de muziekpedagogiek. U ziet op uw kopie enkele afbeeldingen van een muziekpedagogisch hulpmiddel. Het werd eeuwenlang gebruikt bij het memoriseren van tonen en toongroepen. Hoe noemt zo’n hand, genoemd naar de voornaam van een Italiaans muziektheoreticus en –pedagoog?  

GUIDONISCHE HAND (naar Guido van Arezzo)

 

5.     GESCHIEDENIS

 

Op 21 juli 1773 publiceert paus Clemens XIV Dominicus Ac Redemptor Noster. In dit schrijven wordt iets afgeschaft en we citeren “daar zij niet meer zoals vroeger de rijke vruchten brengt en tot nut is, en haar voortbestaan het herstel van de vrede in de Kerk in de weg staat”. Wat schafte deze paus af?  

Orde van de JEZUÏETEN

                                            

6.     LITERATUUR

 

Ook bij de huidige generatie blijft Roald Dahl een veelgelezen schrijver. Denken we maar aan James and the giant peach, Charlie in the chocolate factory en Matilda. In 1982 schreef hij het kinderboek The BFG ; in het Nederlands werd dit logischerwijs vertaald als De GVR.

Waarvoor staat deze afkorting?  

GROTE VRIENDELIJKE REUS (BIG RIENDLY GIANT)

                                     

7.     SPORT (met kopie)

 

                                                Jean-Marie PFAFF

            Michel RENQUIN

Eric GERETS            Georges GRÜN                     Stéphane DEMOL            Patrick VERVOORT

            Enzo SCIFO             Jan CEULEMANS    Franky VERCAUTEREN

                                    ??????                        Nico CLAESSEN

Vervangingen:

100’: Grün door Lei CLIJSTERS

112’: Gerets door Leo VAN DER ELST

 

15 juni 1986: België speelt misschien de meest bewogen match uit alle WK-eindrondes; uiteindelijk moet de Sovjetunie de duimen leggen met 4-3. Op uw kopie vindt u de ploeg die toen voor deze stunt zorgde; één speler ontbreekt. Wie?

 

Danny VEYT (SV Waregem)

                                               

8.     GASTRONOMIE

 

Deze druif is de basis van bijna alle rode Toscaanse wijnen. De druif heeft een dikke schil en rijpt laat. Ze levert een robijnrode wijn die rijk is aan tannine en die wrang is in de jeugd en vol en harmonieus als hij is gerijpt. Vino Nobile di Montepulciano bestaat voor minimum 60  % uit deze druif; Chianti voor minimum 75% en Brunello di Montalcino zelfs voor 100%. Welke druif, door de Etrusken 3000 jaar geleden al verbouwd?

 

SANGIOVESE

                                              

9.     PERSONALIA

 

In 1963 besloten de Britse spoorwegen, in een vlaag van bezuinigingen, voor het eerst een heleboel kleine, landelijke stations te sluiten. Wie kreeg de opdracht de minst gebruikte spoorweglijnen en dito stations uit te selecteren? Onze man deed zijn werk behoorlijk gedreven want uiteindelijk sneuvelden er 2.128 stations tegelijk. We zouden deze man natuurlijk nooit gekend hebben zonder een komische BBC-serie rond het station van Hatley, ook al meermaals op Canvas te zien.  

DOCTOR BEECHING

 

10. MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Recent troffen we deze muziek aan in de hitparade. Geef de naam van de groep.  

FIGHT FOR FIGHTING

RONDE 9: Het is niet wat het lijkt, maar toch weer wel

Om iedereen voor de superronde nog een hart onder de riem te steken, krijgt u op uw kopie de 10 antwoorden al van ons. Alleen hebben we ze iets anders voorgesteld.

Enkele voorbeelden:

v      Hoe luidt de hoofdplaats van de Amerikaanse staat Mississippi?

Op uw kopie zal een foto van Michael Jackson u vertellen dat het juiste antwoord JACKSON is.

v      Welke band haalde in 1986 de eerste plaats in de hitparade met de single Take my breath away, het liefdesthema uit Top Gun.

Een stadsplan van Berlijn geeft u zekerheid dat het juiste antwoord BERLIN is.

 

We geven u nog even mee dat ook het oplossen van het rekenraadsel op uw kopie u op de goede weg kan helpen.

 

1.    ACTUA

 

Op 22 maart verwijderde het Antwerps parket het schilderij Plasticland uit het Antwerps cultureel centrum Luchtbal omdat dit kinderporno zou afbeelden; welke kunstenaar maakte dit controversiële werk?  

Dennis TYFUS

                                             

2.    TV

 

TV 1 biedt ons op zondagavond een keiharde actiereeks aan met Jennifer Garner in de hoofdrol; geef ons de naam van deze reeks die zich afspeelt in de spionnen- en dubbelspionnenwereld van de CIA en SD-6.  

ALIAS

                                                

3.    STRIPS

 

Wie tekende tussen 1971 en 1995 31 albums van de reeks Sammy ? Hierbij zorgde Cauvin telkens voor het scenario. Vanaf album 32 werd zijn werk overgenomen door Jean-Pol. We vragen wel de artiestennaam.  

BERCK

                                                

4.    GESCHIEDENIS

 

Jimmy Carter maakte de mensenrechten tot het centrale thema van zijn buitenlandse politiek; hierbij werd hij zeker ondersteund door de gematigde opvattingen van zijn minister van Buitenlandse Zaken. Deze nam echter uit onvrede met Carters mislukte militaire actie in de Iraanse gijzelingskwestie in mei 1980 ontslag. In 1992 was hij in Zuid-Afrika als speciale VN-gezant voor een tiendaagse onderzoeksmissie naar het politieke geweld in de zwarte woonoorden; in 1993 zat hij samen met Lord Owen de conferentie over Joegoslavië voor. Wie?  

Cyrus VANCE

                                                

  5.    LITERATUUR

 

Dood van een maestro, Acqua Alta, Salto Mortale en Vriendendienst : 4 misdaadromans met commissaris Brunetti in de hoofdrol; geef ons de naam van de schrijfster.  

Donna LEON (op uw kopie da Spaanse landstreek)

 

6.    SPORT

 

Wie is de huidige wereldkampioen darts bij de mannen?  

De Australiër DAVID (schilderij van Jacques David)

 

7.    KUNST

 

Deze landschaps- en architectuurschilder werd in 1692 in Piacenza geboren; vanaf 1717 verbleef hij in Rome waar hij sterk de invloed onderging van Canaletto, hij stierf er in 1754. Dankzij de voorspraak van de Romeinse adel en het Vaticaan kreeg hij talrijke opdrachten voor het decoreren van diverse paleizen. Hij schiep werken van grote topografische precisie, weergegeven in sfeervolle en schilderachtige taferelen, zoals zijn ruïnelandschappen, schitterende feesten en denkbeeldige veduta’s. Hij werd alleszins het meest beroemd met zijn na 1730 geschilderde kleine, met fantastische ruïnes gestoffeerde landschappen. Welke schilder?  

Giovanni Paolo PANNINI

8.    POLITIEK

 

Welke journalist werd op 18 februari de nieuwe politieke directeur van de VLD?  

Dirk ACHTEN (Als u het cijferraadsel oplost bekomt u 88)

 

9.    ARCHEOLOGIE

 

Tussen de bomen van een bos dat de plaats van prehistorische akkers inneemt, staat een omheining van megalieten, omgeven door een groot aantal hunebedden of langwerpige dolmens. De Braut en de Bräutigam liggen circa 50 km ten westen van Bremen: het zijn rechthoekige omheiningen van respectievelijk 80 en 108 m lang, opgebouwd uit verschillende grote steenformaties. Beide monumenten hebben een zeer ruime, in de grond verzonken megalietkamer. Ze werden omstreeks 3000 v. C. gebouwd. Wetenschappers denken dat dit ofwel een centrum was voor de viering van bijzondere hoogtijdagen, ofwel een verzamelplaats voor getuigen van de zonsopgang op midzomerdag. Geef ons de naam van dit West-Duitse equivalent van Wéris en Carnac.  

VISBEK

   

10.          MUZIEK (met geluidsfragment)

 

U hoort nu de Fantasie op 2 Vlaamse volksliedjes ; wie is de in 1865 geboren componist?  

August DE BOECK

 

 

RONDE 10: SUPERRONDE

 

OMCIRKEL DUIDELIJK  OF U GAAT VOOR A, VOOR B OF VOOR C

 

1.     TOERISME: Japan

 

A)    In 794 werd deze keizersstad gesticht. Nergens anders vindt u zoveel getuigenissen van de Japanse culturele bloei bijeen: meer dan 1.500 boeddhistische tempels, kloosters en tuinen, 200 Shinto-schrijnen, feodale paviljoens en paleizen. De overweldigende Gouden Tempel en tuin van de keizerlijke villa Katsura zijn het meest opvallend. Welke stad, nog steeds het culturele centrum van Japan?

 

KIOTO

B)     (met kopie)

Op uw kopie ziet  u een recept; van welk Japans gerecht?

 

SUKIYAKI

C)     Het Japanse bonsai (=plant in pot) voorstellen is overbodig. Hiermee verwant is het herscheppen van een miniatuurlandschap op een gelakt platform met keien, gras, mos en dwergboompjes en bezaaid met figuurtjes in keramiek –personages, bruggetjes, hekjes,…- waarbij het geheel een bepaald seizoen oproept. Deze oorspronkelijk Chinese kunst arriveerde in de 14de eeuw in Japan en maakte furore tijdens het Edo-tijdperk. Heel wat Japanners houden zich hier ook vandaag nog mee bezig. Geef de correcte term voor dit miniatuurlandschap met planten en figuurtjes.

 

BONKEI

 

2.     MYTHOLOGIE: Egypte

 

A)    Vele Egyptische goden werden als dier afgebeeld. Zo ook Apis; welk dier was Apis?

 

STIER

B)     We zoeken de god van chaos en wanorde. Hij werd voorgesteld als een bizar dier met een lange neus, op twee benen, met afgeronde oren en een gevorkte staart. Geef ons de naam van deze zoon van Nut en Geb.

 

SETH

C)     De god van de mannelijke potentie en vruchtbaarheid genoot grote populariteit in het oude Egypte. Hij is te zien met de benen bijeen en zijn stijve fallus recht vooruit. Op de vingertoppen van zijn gebogen en naar boven wijzende rechterarm rust een dorsvlegel, wat volgens sommigen de suggestie van seksuele penetratie wekt. Op zijn hoofd draagt hij een kroon met twee heel hoge veren. Farao’s in het Nieuwe Rijk namen deel aan zijn feesten als onderdeel van het ritueel dat was bedoeld om de vruchtbare vernieuwing van het koningschap te vieren; welke god?

 

MIN
 

 

3.     FAUNA & FLORA: wilde bloemen (met kopie)

 

Iedereen die onze ploeg een beetje kent, weet dat wij al sinds jaren houden van wilde plantjes.

Op uw kopie vindt u 3 voorbeelden. Lees rustig de bijhorende tekst; wij vragen u telkens de Nederlandstalige naam van de plant.

 

A) VINGERHOESDSKRUID
 B) ZWARTE TOORTS
 C) KONINGSKAARS

 

4.     FILM:

 

A)     Hoewel reeds de 70 gepasseerd, blijft onze man actief. Dit jaar speelde hij nog mee in 'Austin Powers in Goldmember'. In 2001 speelde hij naast Faye Dunaway en Brad Dourif in 'The calling'. In 1999 speelde hij naast Banderas, Harrelson en Davidovich in 'Play it
to the Bone'. In 'The Player' van Robert Altman speelde hij zichzelf.
We zagen hem in films als 'The curse of the Pink Panther', 'Midway', 'The Towering Inferno' en 'The Longest Day'.

Ondanks al die bekende films kennen we de man beter van TV. Vooral
zijn rol van Alexander Mundy in 'It Takes a Thief' was legendarisch. Ook in 'Colditz' schitterde hij. Maar meest bekend is wellicht zijn aandeel in de serie 'Hart tot Hart'. Wie ?

 

Robert WAGNER

B)     We zoeken deze keer een voornaam. Namelijk die van de regisseur van volgende films :
'Enemy Mine', ‘Shattered', 'In the Line of Fire' en 'Air Force One'.
De man was ook verantwoordelijk voor heel wat afleveringen van 'Tatort'.

 

WOLFGANG (Petersen)

C)     Voor drie punten zoeken we een veelzijdig man. Hij was assistent kostumering in de Woody Allen-films 'Husbands and Wives', 'Bullets over Broadway’ en 'Everyone says I love You'.  Hij was acteur in 'This is My Life ' van Nora Ephron en in de minder
bekende film 'Rift'. Als regisseur heeft hij twee films op zijn geweten.
De eerste was 'Through an Open Window' in 1992 en de tweede heette 'Judy
Berlin' en dateert uit 1999. Graag de familienaam van deze man.

Eric MENDELSSOHN

 

5.     GESCHIEDENIS: de Guldensporenslag

 

A)     Eén van de leiders van de Vlamingen in de Guldensporenslag was de kleinzoon van Gwijde van Dampierre; hij leidde de Bruggelingen. Hij bleef zijn functie behouden tot in de Slag bij Pevelenberg, waar hij in 1304 sneuvelde. Wij vragen de volledige naam van deze man (en met volledige naam bedoelen we iets zoals Gwijde van Dampierre).

 

WILLEM van GULLIK

B)     Tijdens de Guldensporenslag was het kasteel van Kortrijk in Franse handen. Van hieruit deden de Franse bezetters trouwens een uitvalspoging tijdens de veldslag. Welke burggraaf had de leiding over deze bezetters? (Hier bedoelen we een antwoord als de burggraaf van Oostende.)

 

Burggraaf van LENS

 

C)     Eén van de voornaamste Franse gesneuvelden was de kanselier van Filips IV. Deze jurist was afkomstig uit de Languedoc en sinds 1295 raadsman van de koning. Hij speelde o.a. een belangrijke rol in de relatie tussen Filips IV en de paus. Nog een bijkomend detail: hij was blind uit één oog, wat wellicht geen voordeel was in het gevecht. Naam van deze kanselier?  

Pierre FLOTE of FLOTTE

 

6.     TECHNIEK: personalia

 

A)    Als klavierbouwer had deze man in Braunschweig een zaak tot hij in 1850 met zijn uitgebreide familie naar New York verhuisde. In 1853 begon hij daar een eigen fabriek. Het is verbazend dat deze nog steeds bestaat want op dat moment waren er in de V.S. ruim duizend pianofabrieken. Nu zijn er dat nog precies 6.  In de fabriek in Queens hangen de portretten van vermaarde pianisten die bij dit merk zworen zoals bijv. Horowitz en Rubinstein maar ook Billy Joel. Een piano wordt er nu nog grotendeels ambachtelijk gemaakt van 8 verschillende houtsoorten; in een concertvleugel zitten meer dan 12.000 onderdelen. Geef ons de Duitse of Amerikaanse naam van deze klavierbouwer.

 

Heinrich STEINWEG of STEINWAY

B)     In 1926 ontwierpen 2 jonge Denen de Eliminator , een apparaat dat met een radio op batterijen kon worden verbonden en vervolgens aan het net gekoppeld. Dat werd zo’n succes dat de ambitieuze Denen een bedrijf opstartten dat beroemd zou worden om zijn technische innovaties en zijn uitgekiend design. In 1929 brachten ze de Vijflampenradio op de markt, in 1939 de bakelieten Beolit 39-radio. In 1960 maakten ze met de Horisont het eerste draagbare televisietoestel. Internationale doorbraak kwam er met de Beomaster 9000 , de eerste ontvanger-versterker met transistoren. Reeds in de jaren ’60 nam het New Yorkse Museum of Modern Art  zeven toestellen op in de permanente collectie. Geef ons de naam van dit duo of m.a.w. de naam van het bedrijf.

 

Peter BANG en Svend OLUFSEN

C)     Welke Fransman vond het vacuüm verpakken van voedselproducten uit door middel van een soort conservenblikje? In 1795 won deze Parijse banketbakker 12.000 francs, naar aanleiding van een prijsvraag die door Napoleon Bonaparte was uitgeschreven, voor zijn praktische methode van voedselconservering in glazen potjes met kurken.

 

Nicolas-François APPERT

 

7.     SPORT: Olympische Winterspelen Salt Lake City

 

A)     De Fin Sammpa Lajunen won 3 maal goud op de laatste Winterspelen: op de 15 km, op de 7,5 km sprint en met de estafetteploeg. In welke sporttak?

 

NOORDSE COMBINATIE

B)     Na 3 maal goud in het rodelen deed de Duitser Georg Hackl in Salt Lake City een gooi naar een 4de gouden medaille; hij strandde echter op de 2de plaats. Welke Italiaan hield hem van de zege? Dit was niet echt een verrassing want in Lillehammer haalde deze Italiaan reeds brons en in Nagano zilver; dit jaar was hij in de wereldbeker eveneens duidelijk de betere van Hackl.

 

Armin ZOEGGELER

 

C)     Claudia Pechstein overheerste het snelschaatsen bij de dames. Op de 3.000 m won zij voor de Nederlandse Groenewold; ook op de 5.000 m eindigde een Nederlandse op de 2de plaats. Deze schaatsster deed dit in haar eerste internationale 5.000 m ooit, want tot enkele maanden voor de Spelen was zij alleen actief als marathonschaatsster. Op de kwalificatiewedstrijden verbaasde zij vriend en vijand door geheel onverwacht de gevestigde waarden achter zich te laten. Welke schaatsster zorgde voor deze verrassende zilveren medaille?

 

Gertha SMIT

 

8.     CULTUUR: musea

 

A)     Eén van de mooiste musea in de Lage Landen is het Rijksmuseum Kröller-Müller, gelegen in het Nationale park de Hoge Veluwe. Centraal staat het werk van Vincent Van Gogh; ook het beeldenpark met het Rietveldpaviljoen is indrukwekkend. In welke gemeente in Gelderland bevindt zich dit museum?

 

OTTERLO

B)     De affichekunst van Toulouse-Lautrec vindt u tegenwoordig in elk kunstboek terug. Dit is ooit anders geweest; in Frankrijk werden alleen de schilderijen van Toulouse-Lautrec als volwaardig aangezien, zodat zijn affiches grotendeels in Franse musea ontbreken. Een Belgisch museum daarentegen beschikt over nagenoeg zijn volledige werk op dit vlak. Behalve één, beschikt dit museum over een exemplaar van elke affiche of poster die Toulouse-Lautrec ooit maakte. Waar bevindt zich dit, in deze tijd van overgemediatiseerde tentoonstellingen enigszins ondergewaardeerde, museum?

 

ELSENE

C)     Bij het gelijknamige plein in Firenze vindt u een museum terug dat gehuisvest is in een rij kloostergebouwen. Cosimo de Medici financierde de bouw van het klooster, dat in 1436 betrokken werd door Dominicaner monniken. Fra Angelico bracht in dit klooster het grootste deel van zijn leven door. Hier bevinden zich dan ook de meeste van zijn schilderijen en een aantal van zijn fresco’s: de Kruisiging in de kapittelzaal, de Boodschap bovenaan de trap naar de slaapzaal en een serie bijna abstracte werken, bedoeld als steun onder het bidden, in de kloostercellen. In dit klooster werd Savonarola in 1491 prior. Welk Florentijns museum?

 

Museo di SAN MARCO

 

9.     MENSWETENSCHAPPEN: psychologen (met kopie)

 

A)         Belangrijk motivatiepsycholoog; zeer bekend is zijn hiërarchie van de behoeftebevrediging. Welke Amerikaanse psycholoog ontwikkelde de hiërarchie op uw kopie?

 

Abraham Harold MASLOW

B)         Op uw kopie ziet u een bekende egocentrismetest. In deze 3 bergen-taak staan er op tafel bergen van een verschillende hoogte en kleur. De psycholoog vraagt aan het kind om de foto te kiezen waarop de bergen worden gezien vanuit het standpunt van de pop; deze wordt door de testafnemer op verschillende plaatsen aan tafel gezet. Kinderen jonger dan 8 jaar kunnen dit meestal niet; zij kiezen dikwijls de foto die hun eigen gezichtspunt toont. De Zwitserse ontwikkelingspsycholoog die deze test ontwierp spreekt hier van de preoperationele fase. Hij was de eerste die op deze manier de cognitieve ontwikkeling van kinderen onderzocht; welke psycholoog?

 

Jen PIAGET

C)         Op uw kopie ziet u een optische illusie; de horizontale lijnen lopen gewoon parallel, al geven zij de indruk dit niet te doen. Welke aartsvader van de psychologie ontdekte deze illusie? Ze is dan ook naar hem genoemd.

 

Wilhelm WUNDT

 

10. MUZIEK: recent Belgisch

 

We sluiten af met 3 nummers van eigen bodem en vragen u achtereenvolgens de naam van de zangeres, de zanger en de groep. Het laatste nummer laten we u de volle 5 minuten horen, niet alleen omdat het mooi is maar uiteraard vooral om u nog wat extra keuzetijd te geven.

Allicht vonden de betere ploegen de quiz niet hard genoeg en de gelegenheidsploegen hem veel te moeilijk, toch hopen we jullie volgend jaar hier terug te zien.

 

A) An PIERLE (Mud Stories)
 B) MAURO Paulovski (Let me know)
 C) DEAD MAN RAY (Brenner)