home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag.

 

 

MARTINE VAN CAMPQUIZ d.d. 26 april 2003

 

RONDE 1: OPWARMRONDE

Wij starten met 20 relatief korte vragen; deze worden 2 maal na mekaar gelezen en daarna niet meer herhaald. Sommige antwoorden zal u allicht snel kunnen noteren maar omdat het de eerste ronde is, steken we u nog een extra handje toe.

In deze ronde zitten 3 rode draden:

Ø      Als u de beginletters van uw antwoorden door mekaar gooit, kan u TEHUIS MARTINE VAN CAMP vormen.

Wie dus een antwoord vindt dat met een W of een Z begint, weet dat hij fout zit.

Ø      De tweede tip heeft te maken met één letter die in alle 20 antwoorden voorkomt.

Ø      De derde rode draad betreft de lengte van de antwoorden.

Aan de slag!

 

1.      We beginnen met een personaliavraag en zoeken 2 personen met dezelfde familienaam:

Ø      Politicus die in 2002 zijn memoires publiceerde onder de titel Memoires. Gedreven door een overtuiging.

Ø      Vlaams theaterwetenschapper die op 10 december 2002 overleed.

Welke familienaam?

 

2.      In 1977 maakte Woody Allen een film die 4 oscars won o.a. voor de beste film, beste regisseur en beste actrice. De prent zou oorspronkelijk Anhedonia heten maar kreeg uiteindelijk een andere titel, en die vragen wij. Leuk om weten is dat deze titel gewoon de echte naam van de hoofdactrice Diane Keaton is.

 

3.      Dit dorp in Polen, ten noordoosten van Warschau, is berucht geworden door het Duitse vernietigingskamp. Het was één van de grootste concentratiekampen waar joden werden omgebracht. Ongeveer 750.000 mensen werden er vermoord. In augustus 1943 brak er onder de joden een opstand uit; tussen de 300 en 500 gevangenen poogden te ontsnappen. Vijftig van hen overleefden de oorlog. Welk dorp aan de rivier de Boeg?

 

4.      Een taalvraag. Welke naam geeft men in de keuken aan een keukenschaaf voor het schaven of raspen van groenten? Hetzelfde woord kennen we allicht beter als tokkelinstrument.

 

5.      In welke sportdiscipline haalden de Fransen Marina Anissina en Gwendal Peizerat goud op de laatste Olympische Winterspelen? We willen geen antwoord zoals atletiek, maar een precieze discipline zoals 400m horden.

 

6.      Los het volgende cryptogram op:

IBIS DIE DE A.A. NOOIT NODIG HEEFT

 

7.       (met kopie)

We zoeken een Amerikaans schrijver. Zijn sympathie gaat uit naar de vertrapten in de maatschappij. Zo vindt u op uw kopie de eerste bladzijde uit zijn klassieker uit 1939, een sociale aanklacht die het leven van werkzoekende boeren beschrijft. In 1940 kreeg hij de Pulitzerprijs voor dit werk; in 1962 ontving hij de Nobelprijs literatuur; in 1964 de Presidential Medal of Freedom. Hiermee is hij de enige Amerikaanse schrijver die deze drie prijzen heeft ontvangen.

 

8.      Welke beroemde kok creëerde op het einde van de 19de eeuw het klassieke roomijsgerecht Pêche Melba ?

 

9.      Welk Afrikaans land heeft als buurlanden Liberia, Guinée, Mali, Burkina Faso en Ghana en is de grootste cacaoproducent ter wereld?

 

10.  (met geluidsfragment)

Welke groep voerde in 1997 het volgende nummer uit?

 

11.  Geef ons de naam van het radioprogramma dat u elke zondagmorgen tussen 10 en 11 op Studio Brussel kunt beluisteren; een naam die Georges Bush ook niet onbekend is.

 

12.  Wie is de regisseur van The two Jakes, het in 1990 gemaakte vervolg op Roman Polanski’s Chinatown ?

 

13.  Wie volgde in 1558 Maria Tudor op als koningin van Engeland? De voornaam volstaat.

 

14.  Welke in 1976 gestorven Duitse filosoof schreef in 1927 zijn belangrijkste werk Sein und Zeit ?

 

15.  Welke voornaam is tevens een typografische maat van 12 punten? Daarmee is deze term een synoniem voor het in Duitsland gebruikte cicero.

 

16.  (met kopie)

Dit bolgewas met stevige stengel kan 2 tot 6 grote trompetvormige bloemen (tot 20 cm groot) voortbrengen in rode, roze, oranje en witte kleuren of combinaties met wit. De plant gedijt het best in de huiskamer, maar kan ook in zachte omstandigheden in de tuin bloeien. Wij vragen in feite de foute naam van de plant, want de correcte naam is Hippeastrum. Toch kennen wij deze narcisachtige sierplant vooral onder een andere naam.

Vele herderinnetjes kregen bij dichters in de oudheid, zoals Vergilius, deze naam toebedeeld. Welke?

 

17.  Welke renner spurtte de volgende erelijst bij mekaar?

Ø      1971: Parijs-Tours

Ø      1972: 2 ritten in de Ronde van Frankrijk

Ø      1973: Parijs-Tours

Ø      1975: 3 ritten in de Ronde van Frankrijk. In deze Tour maakte hij in Le Mans een verschrikkelijke val in een spurt met Jacques Esclassan. Hij was verschillende minuten buiten bewustzijn, maar startte de volgende dag gewoon opnieuw. Uiteindelijk werd hij zelfs nog eindlaureaat in het puntenklassement voor Merckx.

 

18.  Voeren ontstond in 1977 door samenvoeging van 6 gemeenten: ’s Gravenvoeren, Remersdaal, Sint-Martensvoeren, Sint-Pietersvoeren, Teuven en ….. . Wij willen de Nederlandstalige naam weten van de ontbrekende gemeente; deze landbouwgemeente telt een 900 inwoners en ligt aan de Maas en de Berwijn, aan de voet van het Plateau van Herve.

 

 

 

 

 

 

 

 

19.  (met kopie)

De Romeinse thermen bestonden uit 3 gedeelten: het frigidarium met koud water, het tepidarium met lauw water en het warmwaterbad. Op uw kopie ziet u een voorbeeld uit Pompeji. Deze ruimte was uitgerust met een marmeren bekken waarin het in grote ketels verhitte water werd gegoten. De stoom verspreidde zich via leidingen van klei door de ruimte onder de verhoogde vloer en steeg op in de ruimte tussen de dubbele wand. Zo werd het vertrek een immense radiator. Geef ons de Latijnse naam van zo’n warmwaterbad.

 

20.  (met geluidsfragment)

Om deze ronde af te sluiten hoort u een stukje uit de tango-opera Maria de Buenos Aires. We vragen u de naam van de componist die in deze tango-opera flirtte met de amusementsmuziek uit de jaren ’60. Zijn hele leven lang heeft deze man ook als uitvoerder geprobeerd de tango op te waarderen uit de sfeer van bordeel en kroeg naar de concertzaal. Als de muziek stopt wordt er onmiddellijk afgegeven.

 

 

 

ANTWOORDEN:

 

Alle antwoorden telden 9 letters en bevatten een i.

 

1.      Leo & Carlos TINDEMANS

2.      ANNIE HALL

3.      TREBLINKA

4.      MANDOLINE

5.      IJSDANSEN

6.      NIMMERZAT

7.      John STEINBECK

8.      Auguste ESCOFFIER

9.      IVOORKUST

10.  RADIOHEAD

11.  ULTIMATUM

12.  Jack NICHOLSON

13.  ELI     ZABETH

14.  Martin HEIDEGGER

15.  AUGUSTIJN

16.  AMARYLLIS

17.  Rik VAN LINDEN

18.  MOELINGEN

19.  CALDARIUM

20.  Astor PIAZZOLLA

 

 


RONDE 2

 

1.     FILM

 

In 1976 maakte Hitchcock zijn 53ste en laatste film. Barbara Harris speelt een vrouw die zich uitgeeft voor een medium; Bruce Dern is haar vriend, een taxichauffeur, die inlichtingen inwint over haar klanten. In opdracht van een rijke oude dame gaan ze op zoek naar een verdwenen erfgenaam en steken zodoende onbewust spaken in de wielen van een duo ontvoerders, gespeeld door Karen Black en William Devane. Titel van deze gezinsfilm, een begrip dat hier meer met de inhoud dan met de doelgroep te maken heeft..

 

                                     FAMILY PLOT

 

2.     AARDRIJKSKUNDE (met kopie)

 

We zoeken een Mexicaanse deelstaat, in het westen grenzend aan de Golf van Californië, in het noorden aan Arizona en in het oosten aan Chihuahua. De hoofdstad is Hermosillo; de belangrijkste haven Guaymas.

De rivier die door Hermosillo stroomt heeft overigens dezelfde naam als die van de deelstaat.

 

                                     SONORA

 

3.     STRIPS (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u de cover van een Suske en Wiske-album uit 1982. Het album met Schanulleke in een hoofdrol speelt zich af op het eiland Arzur, waar levend gemaakte poppen de schat van koning Arthur moeten bewaken. Geef de titel van dit album.

 

                                     HET BRETOENSE BROERTJE

 

4.     TV (met kopie)

 

In de herfst van 1993 wilde VTM met deze serie het visitekaartje maken van zijn nieuwe programmeringspolitiek, in het kader waarvan ook serieuze programma’s werden gebracht die tot daarvoor het domein waren van de openbare omroep. Op uw kopie ziet u Hilde Van Mieghem in de rol van Mariette en Koen De Bouw als Louis in één van de meest prestigieuze en dure dramaproducties uit de Vlaamse omroepgeschiedenis. Geef ons de titel van deze verfilming naar een sociaal bewogen roman uit 1932.

 

                                     MOEDER, WAAROM LEVEN WIJ ?

 

5.     POLITIEK

 

In het Griekse landsdeel van Cyprus won de oppositieleider op 16 februari met 51 procent van de stemmen zeer verrassend de presidentsverkiezingen van Klerides, de president in functie. Geef ons de naam van deze nieuwe president.

Eén van de belangrijkste politici uit het 20ste-eeuwse Griekenland had dezelfde familienaam.

 

                                     TASSOS PAPADOPOULOS

 

 

 

6.     KUNST (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u een werk van Bridget Riley. Tot welke stroming in de beeldende kunst behoort dit werk?

Deze abstracte kunststroming ontstond rond 1955 en is door zijn effecten verwant aan de kinetische kunst.

                                     OP-ART

 

7.     SPORT

 

Ø      Winnaar van het wereldkampioenschap triatlon lange afstand in 2002, wedstrijd waarin Rutger Beke 3de werd.

Ø      Veelvuldig Parijs-Dakar winnaar, o.a. van de eerste versie in 1979.

Beide heren delen hun familienaam. Welke?

 

                                     NEVEU

 

8.     VARIA (met kopie)

 

Welk land hoort bij de vlug op uw kopie?

 

                                     SOMALIË

 

9.     LITERATUUR

 

In 1928 won de Noorse Sigrid Undset de Nobelprijs literatuur voor een historische trilogie die zij tussen 1920 en 1922 schreef. We vragen de titel van dat magnum opus.

 

                                     KRISTIN LAVRANSDOCHTER

 

10.           MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Wie zijn de uitvoerders van New World ?

 

                                     ZAP MAMA

 

 

 

 

RONDE 3

 

1.     AARDRIJKSKUNDE

 

In welk Frans departement bevindt zich de Mont-Saint-Michel? Ook de steden Cherbourg, Saint-Lô en Granville bevinden zich in dit departement.

 

                                     MANCHE

 

2.     VARIA (met kopie)

 

Heel wat merken van auto’s halen hun naam van ontwerpers, anderen van een afkorting.

Ook het Zweedse automerk Saab is er zo één. Waarvoor staat de eerste A in SAAB?

 

Svenska AEROPLAN Aktiebolaget

 

3.     LITERATUUR (met kopie)

 

Op uw kopie leest u een uittreksel uit een gedicht; geef ons de titel.

 

                                     BOERKE NAAS  (Gezelle)

 

4.     POLITIEK

 

Gilbert Bossuyt is de nieuwe Vlaamse minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Energie. In welke gemeente is deze 55-jarige SP.A-er burgemeester?

 

                                     MENEN

 

5.     GESCHIEDENIS

 

In de 13de eeuw voor Christus worden de kusten van Oost-Anatolië, Syrië, Palestina, Cyprus en Egypte geteisterd door invallen van volkeren zoals de Sikalaïeten, die afkomstig zouden zijn  uit de gebieden rond de Egeïsche Zee. Deze volkeren zouden verantwoordelijk zijn voor de ondergang van het rijk van de Hittieten. Ook Egypte (o.a. Merenptah en Ramses III) heeft heel wat problemen met hen. Wie juist tot deze volkeren behoorde, is niet heel duidelijk. Deze volkeren worden meestal met een gemeenschappelijke naam aangeduid. Dewelke?  

ZEEVOLKEN

 

6.     FILM (met geluidsfragment)

 

Uit de soundtrack van welke film komt het volgende fragment?

 

                                     MOULIN ROUGE

 

 

 

 

 

 

 

7.     SPORT

 

Een voetbalvraag en wel over de Champions League van dit seizoen.

In de eerste ronde haalde FC Barcelona als enige ploeg een maximum van 18 punten; Spartak Moskou behaalde als enige geen enkel punt.

Er was ook een ploeg die er in slaagde geen enkele wedstrijd te verliezen, maar tevens geen enkele keer te winnen; m.a.w. welke ploeg speelde in de eerste ronde van de Champions League 6 maal gelijk, waarvan 1 maal in ons land. En zoals altijd bij voetbalploegen: alleen de naam van de stad is niet voldoende.

 

                                     AEK ATHENE

 

8.     KUNST (met kopie)

 

Het 243 cm hoge marmeren beeld op uw kopie kan u in de Galleria Borghese in Rome bewonderen; wie is de beeldhouwer van deze Apollo en Daphne ?

 

                                     GIOVANNI BERNINI

 

9.     KRIJGSKUNDE

 

Met welk negenletterwoord wordt in de krijgskunde volgende omschrijving weergegeven: “het in de lengterichting onder vuur nemen van een doel of een terreinstrook”?  Hetzelfde woord krijgt in van Dale ook nog aanrijgen als betekenis.

 

                                          ENFILEREN

 

10.           MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Nederlandstalig: geef ons de naam van de uitvoerder.

 

                                     HANS DE BOOIJ

 

 

 

 

RONDE 4: INDONESIË

Vaste deelnemers aan onze quiz weten dat we steeds een themaronde rond een specifiek land inlassen, dit blijkt trouwens altijd de moeilijkste ronde voor de meeste ploegen; zo kwamen de vorige jaren o.m. Canada, Italië, Finland en Rusland aan bod. Dit jaar is onze bestemming Indonesië.

 

 

1.     RAADSEL (met kopie)

 

Welk getal moet op de plaats van het vraagteken komen?

Misschien hoeft u zich hier helemaal niet mee bezig te houden; als u weet hoe laat de klok in Jakarta slaat, als ze in Greenwich 2u slaat, dan bekomt u hetzelfde getal.

 

                                     9   (198 x 2 = 396)

 

2.     AARDRIJKSKUNDE (met kopie)

 

Indonesië bestaat uit meer dan 13.000 eilanden en logischerwijs dus ook uit vele zeeën. Geef ons de naam van de zee op de plaats van het vraagteken.

 

                                     BANDAZEE

 

3.     LITERATUUR

 

In de jaren 80 wijdde Jeroen Brouwers een trilogie aan zijn jeugd in Nederlands-Indië.

Deel 1 kreeg als titel Het verzonkene; deel 2 Bezonken rood leidde tot heftige controversen door de rauwe evocatie van de toestanden in het interneringskamp Tjideng. Geef ons de titel van het imposante derde deel van zijn Indië-trilogie.

 

                                     DE ZONDVLOED

 

4.     GESCHIEDENIS

 

Van 18 tot 24 april 1955 hielden 29 Afrikaanse en Aziatische landen een conferentie. Deze conferentie sprak zich uit tegen het kolonialisme en riep op tot spoedige onafhankelijkheid van de landen die nog een koloniale status hadden. In welke stad vond die eerste Afro-Aziatische conferentie plaats, die in westerse landen grote opschudding verwekte?                                                            

 

BANDOENG

 

5.     GASTRONOMIE

 

Met welke specerij parfumeren de Indonesiërs hun sigaretten? Het woord kretek verwijst specifiek naar tabak vermengt met deze specerij en is een onomatopee voor knetteren. De vraag naar deze specerij is zo groot geworden dat er heel wat uit Zanzibar moet van ingevoerd worden; in de keuken gebruiken de Indonesiërs, in tegenstelling tot ons, deze specerij nauwelijks.

                                     KRUIDNAGEL

 

 

 

 

6.     FAUNA & FLORA (met kopie)

 

Het dier op uw kopie behoort tot dezelfde familie als de gibbons, maar onderscheidt zich door verschillende morfologische details. Hij is zwaarder dan de gibbon en bezit een lange, maar dunnere vacht, zwart van kleur, behalve rond mond en kin. Zijn armen zijn langer, zijn handen en voeten breder. Mannetje en wijfje bezitten een flinke keelzak, die onbehaard blijft. Als deze keelzak bij het schreeuwen opgeblazen wordt, is hij even groot als de kop.

De grote regenwouden van vnl. Sumatra vormen zijn vaste woonmilieu; zijn maaltijd bestaat voor 80% uit vruchten, verder uit jonge bladeren. Naam van dit dier waarbij de tweede en de derde teen door een vlies met elkaar verbonden zijn.

 

                                     SIAMANG    of    IMBAU

 

7.     FILM

 

We gaan op zoek naar een film uit 1993 van regisseur Hans Hylkema. In de cast vinden we onder andere Jeroen Krabbé, Peter Faber, Francois Beukelaers, Tom Van Bauwel en Ivon Pelisula  terug. Het betreft hier een verfilming van een werk van Hella S. Haasse.

Graag de titel van dit werk dat zich afspeelt in Indonesië.

 

OEROEG

 

8.     VOLKENKUNDE (met kopie)

 

Op Irian Jaya, in de Baliemvallei woont dit volk in rieten hutten. De ronde hut, aan het eind van een soort straat die gevormd wordt door 2 langwerpige hutten, is de honnay of het mannenhuis waarin de ongehuwde mannen samenwonen en de magische voorwerpen van de stam worden bewaard.

Voorouderverering neemt bij dit volk een belangrijke plaats in. Zij begraven hun gewone doden in een opgevouwen houding. Hun bijzondere doden worden echter gemummificeerd in diezelfde opgevouwen houding en vervolgens gerookt en in het mannenhuis geplaatst. Zoals u op uw kopie kan zien wordt de mummie regelmatig door de clanleden geraadpleegd.

Naam van dit volk op Irian Jaya?

 

                                     LANI  of   DANI

 

9.     WETENSCHAPPEN

 

We zoeken een Britse dierkundige die tussen 1848 en 1862 reizen maakte naar het Amazonegebied en de Indische archipel, waarbij hij gegevens over ca. 125.000 dieren verzamelde. Hij ontdekte dat het zeer diepe water tussen Bali en Lombok en tussen Borneo en Sulawesi was te beschouwen als een geologische scheidslijn en ook als een scheidingslijn tussen twee dierverspreidingsgebieden; deze lijn werd dan ook naar hem genoemd. Ten westen van deze lijn lag het Aziatische gebied met dichte jungles en grote wilde dieren; ten oosten lag het Oceanische gebied met buideldieren, kasuarissen en kangoeroes.

Welke in 1913 overleden dierkundige, tevens een der eersten die het verschijnsel mimicry bestudeerde?

                                     ALFRED WALLACE

 

 

 

 

10.           GODSDIENST

 

Men vindt op Bali zeer veel tempelorkesten. Hun gamelanmuziek speelt een essentiële rol bij religieuze feesten en ceremonies. Elk dorp op Bali heeft zijn eigen collectief beheerd instrumentarium. De Balinese gamelan is dan ook niet te vergelijken met die in de rest van Indonesië. Dit heeft te maken met de specifieke godsdienstige situatie.

88% van de Indonesiërs belijdt de islam waardoor Indonesië de grootste islamitische staat ter wereld is. Op het eiland Bali daarentegen wonen erg weinig islamieten; welke is de overheersende godsdienst op Bali?

 

                                     HINDOEÏSME

 

 

 

RONDE 5: DUO-RONDE

 

Om u met een goed gevoel de pauze laten in te gaan geven we u tijdens deze duo-ronde een aardig duwtje in de rug. U moet gewoon de antwoorden in volgorde invullen op uw antwoordblad, maar als u één van de antwoorden van 1 tot 10 combineert met één van de antwoorden van 11 tot 20 bekomt u 10 bekende personen. We hebben zelfs hun beroep op uw antwoordblad vermeld.

 

1.     AARDRIJKSKUNDE

 

Verbind de steden Dublin, Liverpool en Glasgow even met denkbeeldige lijnen en u bekomt een mooie gelijkbenige driehoek. Welk eiland ligt precies in het midden van deze driehoek?

 

                                     MAN

 

2.     VARIA (met kopie)

 

Op uw kopie kan u 3 citaten lezen van dezelfde persoon. Zij komen uit een postuum verschenen interview dat in 1969 in The Observer verscheen.

Wie sprak deze zinnen uit?

 

                                     MARTIN LUTHER KING

3.     FILM

 

Welke actrice kreeg voor haar ongrijpbaar schizofrene rol als de Poolse Weronika en de Franse Véronique de prijs van beste actrice op het filmfestival van Cannes 1991? Zij zette deze prestatie neer in de Kieslowski-klassieker La double vie de Véronique.

 

IRENE JACOB

 

4.     RAADSEL (met kopie)

 

Welke drie letters moet je invullen om resp. met de letters voor en na de haakjes 2 nieuwe woorden te vormen?

 

                                     S ( … ) BE

 

                                     TOM  (stom  /  tombe)

 

5.     KUNST (met kopie)

 

Belgisch schilder, geboren in 1910 bij Luik. Hij is medeoprichter van de Jeune Peinture Belge. Hij werkte aanvankelijk figuratief in expressionistische stijl, maar evolueerde vanaf 1948 naar geometrisch-abstracte composities. Op uw kopie ziet u een zelfportret uit 1945. Welke schilder?

                                     GASTON BERTRAND

 

 

 

 

 

 

6.     GESCHIEDENIS

 

We vragen de Nederlandstalige voornaam die volgende machthebbers gemeenschappelijk hebben:

Ø      Met rugnummer II is hij koning van Engeland van 1154 tot 1189 en tevens vader van Richard Leeuwenhart

Ø      Eveneens met rugnummer II is hij koning/keizer van het Duitse Rijk van 1002 tot 1024 en verwerft hij de bijnaam de Heilige.

Ø      Ook met rugnummer II is hij koning van Frankrijk van 1547 tot 1559. 

 

              HENDRIK

 

7.     LITERATUUR

 

Welke complexe roman speelt zich volledig af op 16 juni 1904, de dag waarop de schrijver verliefd werd op Nora Barnacle? Het werk werd tussen 1918 en 1920 gepubliceerd in The Little Review in New York, daarna verboden en in 1922 in Parijs gepubliceerd; pas in 1934 mocht het in Engeland en Amerika worden verkocht.

 

                                     ULYSSES

8.     TV

 

Op woensdag kan je op VTM terecht voor een serie met Stefan Perceval, Tiny Bertels en Axel Daeseleire in de belangrijkste rollen. Geef ons de titel van deze, volgens VTM komische, serie.

                                     DENNIS

 

9.     STRIPS

 

Het duo Laudec en Cauvin is verantwoordelijk voor de bekende stripreeks Cédric. Gedurende een bepaalde periode verscheen de reeks in het Nederlands niet onder de naam Cédric, maar wel onder een andere voornaam; dewelke?

Enkele titels van albums:

Ø      Naar school

Ø      Sneeuwvakantie

Ø      Warm en koud

Ø      Opa voelt nattigheid

 

STEFAN

10.           SPORT

 

Welke wielrenner won in 1993 de Ronde van Lombardije, in 1996 Luik-Bastenaken-Luik en in datzelfde jaar de Olympische wegwedstrijd? Ook als veldrijder bereikte hij de top.

 

                                     PASCAL RICHARD

 

11.           MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Uit welke musical komt volgend fragment?

 

                                     CATS

 

12.           GODSDIENST

 

We zoeken de naam van de profeet die in de 9de eeuw v.C. strijd voerde voor de eredienst van Jahwe tegen de cultus van Baäl.

In de joodse traditie en het joodse ritueel vervult deze figuur nog steeds een rol. Zo wordt tijdens de religieuze maaltijd op de eerste avond van Pesach een beker klaargezet voor de profeet  en wordt de deur voor hem opengehouden.

In de christelijke kerk heeft hij al vroeg verering genoten als bestrijder van de goddeloosheid en vooral als voorloper van het monnikendom; de orde van de karmelieten viert hem als haar vader en leidsman.

In de beeldende kunst is deze profeet een voorafbeelding van Christus: hij wordt immers door de joden verjaagd en vaart in een vurige wagen ten hemel.

Voor zijn naam zijn 2 schrijfwijzen mogelijk; deze zijn uiteraard beide correct, al doet er maar een ons verband kloppen.

 

                                     ELIA  /  ELIAS

 

13.           KUNST (met kopie)

 

Wie schilderde in 1949 High Noon ?

 

                                     EDWARD HOPPER

14.           VARIA

 

De Belgische Vereniging voor Direct Marketing hanteert sinds midden van de jaren negentig een lijst waarop alle personen staan die te kennen geven geen direct mailing te willen ontvangen. Geef ons de naam van deze lijst. De term komt uit Frankrijk waar La Liste … Stop Publicité in 1976 in het leven werd geroepen.

 

                                     ROBINSONLIJST

 

15.           FILM

 

Welke regisseur past bij de volgende films?

Ø      1970: Women in Love

Ø      1975: Tommy

Ø      1977: Valentino

Ø      1980: Altered States

Ø      1984: Crimes of Passion

Ø      1986: Gothic

Ø      1989: The Rainbow

 

KEN RUSSELL

 

16.           TECHNIEK

 

Een 17de-eeuwse Engelse beul zou de structuur van de galg geregeld hebben bijgesteld zodat zijn naam overging op de galg zelf en later op de laadbomen, kranen en boortorens die op een galg lijken. Welke term, in het Nederlands ook verbasterd tot dirkkraan?

 

                                     DERRICK

 

17.           ARCHITECTUUR (met kopie)

 

Wij zoeken een Oostenrijks architect die leefde van 1841 tot 1918. Door zijn geschriften Moderne Architektur en Grossstadtarchitektur werd hij wegbereider van het Modernisme. De postspaarbank in Wenen (te zien op uw kopie), de kerk aan de Steinhof en zijn villa zijn als gebouwde manifesten te beschouwen. Hij pleitte voor een nieuwe, zakelijke totaalkunst onder het motto: “Iets wat onpraktisch is, kan niet mooi zijn”. Welke zeer invloedrijke architect?

                                     OTTO WAGNER

 

18.           PERSONALIA

 

In 1965 verscheen er een vrouw in het leven van Salvador Dali, met wie hij 10 jaar lang een artistieke vriendschap onderhield: deze popster, wiens androgyne uitstraling Dali buitengewoon fascineerde, had in Londen kunst gestudeerd, in Parijs als model voor de grote modehuizen gewerkt en was met Mick Jagger en Marian Faithful bevriend. Volgens de legende besteedde zij haar tijd bij Dali vooral aan het voorlezen van de boeken die hij op dat moment illustreerde. Wat er ook van zij, in 1978 scoorde zij een hit met Follow me; later bouwde zij een carrière als journaliste uit. Wie?

 

                                     AMANDA LEAR

 

19  + 20.MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Om deze ronde te besluiten krijgt u nog 2 muziekfragmenten.

Het eerste was een hit in 1957; het tweede in 1988.

Wij willen telkens de naam van de zanger weten.

 

                                     JOHNNIE RAY

 

                                     EDDY GRANT

 

Zo bewam u Dennis Hopper, Richard Wagner, Bertrand Russell, King Lear, Man Ray, Hendrik Elias, Ulysses Grant, Jacob Cats, Stefan Derrick en Tom Robinson.

 

 

                                     

RONDE 6: FOTORONDE

 

U krijgt van ons 20 foto’s.

Even uw aandacht voor enkele belangrijke opmerkingen bij deze foto’s:

Ø      Persoon 1 tot en met 10 was nog in leven toen we deze ronde samenstelden.

Ø      Persoon 11 tot en met 20 was overleden. Deze personen zijn in chronologische volgorde van hun overlijden genummerd; zo stierf persoon 11 reeds in 1642 en verliet persoon 20 ons pas in 1997.

Ø      Bij foto 13 willen we één gemeenschappelijke naam.

Ø      Bij foto 15 hadden we graag naam + nummer.

 

We laten Mozart u voor precies 10 minuten gezelschap houden; dit moet voldoende zijn om deze reeks succesvol af te werken.

 

 

 

ANTWOORDEN:

 

1.      Schrijver PAUL KOECK

2.      Inpakkunstenaar CHRISTO  (JAVACHEFF)

3.      Actrice ELS DE SCHEPPER

4.      Model GISELE BUNDCHEN

5.      Wetenschapper DESMOND MORRIS

6.      Acteur DANIEL DAY-LEWIS

7.      Veldritcoach RUDY DE BIE

8.      Kinderrechtencommissaris ANKIE VANDEKERCKHOVE

9.      Politica JOËLLE MILQUET

10.  Muzikante HEATHER NOVA

11.  GALILEO GALILEI

12.  ALBRECHT RODENBACH

13.  DE DALTONS

14.  EGON SCHIELE

15.  PIUS XII

16.  DIMITRI SJOSTAKOVITSJ

17.  MAO ZEDONG

18.  JOE LOUIS

19.  MILES DAVIS

20.  ROBERT MITCHUM

 

 

RONDE 7

 

Uitzonderlijk starten we deze ronde met vraag 6:

 

6.      RAADSEL (met kopie)

 

Op uw antwoordblad ziet u de klinkers al in de juiste volgorde staan; als u de juiste medeklinkers toevoegt vindt u 2 synoniemen uit de wetenschappelijke sfeer. Noteer deze beide synoniemen op uw antwoordblad.

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

 

1.     TOERISME (met kopie)

 

De wijze waarop dit begijnhof werd gerestaureerd kreeg algemeen applaus. De vzw die de belangen van het begijnhof verdedigde, Het Convent, viel volop in de prijzen voor haar restauratie. In 1997 viel het de Vlaamse Monumentenprijs te beurt, in 1998 werd het uitgeroepen tot laureaat van The National Henry Ford Conservation Award en in 1999 won het de belangrijke Europa Nostra-prijs. In welke gemeente bevindt zich dit begijnhof?

 

                                     HOOGSTRATEN

 

2.     AARDRIJKSKUNDE 

 

We zoeken een eiland in de Noordzee, in de zgn. Duitse Bocht, 1,6 km² groot met 2.500 Friessprekende inwoners. De branding heeft vooral aan de westkust aanzienlijke stukken weggeslagen. Het aantal vogels dat dit eiland gedurende de trekperiode bezoekt, is groter dan op enige andere plaats van het noordelijk halfrond. Op het eiland bevinden zich een visserijhaven voor vnl. kreeftenvangst, een zeebiologisch instituut, een vogelwacht en een seismografisch instituut.

                                     HELGOLAND

 

3.     FILM

 

Geef ons de titel van het regiedebuut van Jodie Foster. Belangrijkste rollen zijn voor Jodie Foster zelf, Dianne Wiest, Harry Connick Jr. en Adam Hann-Byrd als een 7-jarig wonderkind.

 

                                     LITTLE MAN TATE

 

4.     MYTHOLOGIE

 

Hij was een populaire huisgod in het oude Egypte. Hij werd voorgesteld als een dwerg met een groot, baardig gezicht, borstelige wenkbrauwen, lang haar, flaporen, een platte neus en een uit zijn mond hangende tong. Zijn armen waren dik en lang, zijn benen krom en bovendien had hij een staartje. Hij was een goedaardige god en beschermde kinderen, doodde giftige slangen, hielp bij bevallingen en hield het ongeluk op afstand. Vermoedelijk is hij uit het noorden van Soedan afkomstig. Naam van deze Egyptische schoonheid.

 

                                     BES

 

 

 

5.     KUNST (met kopie)

 

In het Brusselse Museum voor Schone Kunsten hangen heel wat Europese topwerken; zo o.m. het naakt op uw kopie. Wie schilderde dit werk?

 

                                     PIERRE BONNARD

 

6.     RAADSEL

 

Dit heeft u allicht al lang ingevuld.

 

                                     CHEMIE=SCHEIKUNDE

                           

7.     POLITIEK

 

Geef ons de naam van de vrijhandelszone van de Verenigde Staten, Canada en Mexico; de afkorting volstaat.

                                     NAFTA  (North American Free Trade Agreement)

 

8.     FAUNA & FLORA

 

Deze insecten zijn bruin tot bijna zwart, met gelige poten. Ze zijn ongeveer anderhalve centimeter lang. De antennes op de kop bestaan uit 15 segmenten. Aan het achterlijf hebben ze een tangvormig aanhangsel. Ze kennen een vorm van broedzorg: het wijfje waakt over de eitjes zowel als over de ongevleugelde larven.

De insecten komen talrijk voor, zeker in Europa. De Latijnse naam luidt Forficulidae; hoe luidt de Nederlandse naam?

 

                                     gewone OORWORM

                                     

9.     RADIO

 

Op Klara kan je op elke weekdag tussen 17 en 18u luisteren naar een programma waarin de culturele actualiteit wordt belicht. Geef ons de naam van dit Klara-programma.

 

                                     FRESCO

 

10.           MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Zowaar country in onze quiz; wie is de uitvoerder?

 

                                     WILLIE NELSON

 

De antwoorden begonnen met de afkortingen van de eerste 10 elementen uit de tabel van Mendelejev.

 

 

RONDE 8

 

1.     AARDRIJKSKUNDE  (met kopie)

 

Geef ons de Nederlandstalige naam van de woestijn in het noordoosten van Jordanië.

 

                                     SYRISCHE WOESTIJN

 

2.     STRIPS (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u een cover van De zwarte prins ; andere titels uit deze reeks:

De wolven van Rastigne, De wet van de steppe, De misthoorn, De heilige harp.

Welke reeks?

                                     DE KOENE RIDDER

 

3.     GODSDIENST

 

Deze heilige werd omstreeks 628 geboren uit een adellijk Karolingisch geslacht. Hij predikte in Limburg en Brabant en stichtte een klooster in zijn geboortestreek. Op de plaats van zijn graf ontstond een stad.

In afbeeldingen is hij gekleed in zwarte benedictijnerkledij; in de hand of op de achtergrond bevindt zich een kerk of klooster, aan zijn voeten zit soms de duivel. Soms ontspringt een bron onder zijn staf, want hij doopte waar mogelijk met levend water. Hij is de patroonheilige van de fruithandelaars en zijn feestdag valt op 23 november. Welke heilige? En een voornaam volstaat hier.

 

                                     TRUDO

 

4.     KUNST (met kopie)

 

Deze architect ontwierp vaak het meubilair bij zijn gebouwen, soms zelfs het bestek. Zijn fauteuils, stoelen, tafels en kasten zijn echt een deel van zijn architectuur. Op uw kopie ziet u de Barrel Chair uit 1937, de stalen Midway-stoel uit 1914 en de Imperial Tokyo-fauteuil die thuishoorde in het hotel dat hij in Japanse art-decostijl ontwierp.

Wie ontwierp deze meubels?

 

                                     FRANK LLOYD WRIGHT

 

5.     BIOLOGIE

 

In de fysiologie gebruikt men vaak zoutoplossingen om geïsoleerde weefsels of organen langer ‘levend’ te houden; zo gebruikt men de Locke-oplossing om organen van zoogdieren te bewaren. Eén van de oudste en meest gekende oplossingen werd aanvankelijk vooral bekend omwille van proeven met een kikkerhart. De oplossing bevat o.a. natrium-, kalium- en calciumchloride en natriumbicarbonaat in de concentraties waarin deze stoffen in lichaamsvochten voorkomen. Deze oplossing wordt vooral bij experimenten met amfibieën gebruikt en is bekend onder de naam van de uitvinder. Zijn naam.     

 

RINGER

 

 

 

 

6.     SPORT

 

Een voetbalvraag uit de oude doos. We zoeken een voetballer die leefde van 1897 tot 1982 en gans zijn carrière als aanvaller bij Beerschot actief was. Tussen 1921 en 1926 speelde hij 20 maal voor onze nationale ploeg, waarbij hij 7 maal scoorde. Hij is voor 2 dingen de geschiedenis ingegaan:

Ø      Op 13 december 1925 scoorde hij na amper 20” in het duel België-Oostenrijk, het snelste doelpunt in de geschiedenis van ons interlandvoetbal.

Ø      Als vader van een beroemde naam uit het Belgische voetbal.

Wie?

                                     IVAN THYS

 

7.     TV

 

De reeks Poirot gaat al vele jaren mee, o.m. op Canvas. Hercule Poirot wordt vertolkt door David Suchet; wie vertolkt de rol van zijn assistent captain Hastings?

 

                                     HUGH FRASER

 

8.     FYSICA

 

Wat is de benaming voor atoomkernen met hetzelfde aantal nucleonen, maar met een verschillende combinatie protonen en neutronen? Deze term is ook heel bekend uit andere wetenschappen.                     

ISOBAREN

 

9.     MODE (met kopie)

 

Hoewel zijn agressieve, erotische stijl met punt-bh’s, rokken en kant voor mannen, zijn kitscherig aandoende revival-look en hightech-kleding van gerecycleerd materiaal ondraagbaar zijn, put de mode veel inspiratie uit zijn creaties. In 1990 ontwierp hij de kleding voor Madonna’s tournee en de filmkostuums voor Peter Greenaway’s films. Op uw kopie ziet u een herenrok die hij in 1999 ontwierp; zelf treed hij ook vaak op in een Schotse rok. Wie?

                                     JEAN PAUL GAULTIER

 

10.           MUZIEK   (met geluidsfragment)

 

U hoort nu het rondo uit het vioolconcerto 0p. 61. Wie is de componist?

Hij schreef slechts één vioolconcerto; daarentegen maakte hij verschillende pianoconcerti, naar verluid omdat hij gemakkelijker een pint op een piano kon zetten dan op een viool. Dat ene vioolconcerto is na zijn creatie in 1806 wel een maatstaf gebleken.

 

                                     LUDWIG VAN BEETHOVEN

 

 

RONDE 9: Het is niet wat het lijkt, maar toch weer wel

Om iedereen voor de superronde nog een hart onder de riem te steken, krijgt u op uw kopie de 10 antwoorden al van ons. Alleen hebben we ze iets anders voorgesteld. Enkele voorbeelden:

v      Hoe luidt de hoofdplaats van de Amerikaanse staat Mississippi? Op uw kopie zal een foto van Michael Jackson u vertellen dat het juiste antwoord JACKSON is.

v      Welke band haalde in 1986 de eerste plaats in de hitparade met de single Take my breath away, het liefdesthema uit Top Gun.

Een stadsplan van Berlijn geeft u zekerheid dat het juiste antwoord BERLIN is.

 

1.     AARDRIJKSKUNDE

 

We zoeken een rivier in Noord-Amerika, ca. 2050 km lang. Deze ontspringt in de Rocky Mountains, komt bij Fort Shepherd in de Verenigde Staten, breekt door het Cascadengebergte en mondt ten zuiden van Portland uit in de Grote Oceaan.

De hoofdstad van een Amerikaanse staat aan de Atlantische Oceaan draagt overigens dezelfde naam. Welke?

                                     COLUMBIA

 

2.     LITERATUUR

 

Wie is de schrijver van Chitty Chitty Bang Bang ? Dit verhaal over een vliegende auto werd in 1968 als musical verfilmd met Dick Van Dyke in de hoofdrol. In het verzameld werk van deze in 1964 overleden schrijver is Chitty Chitty Bang Bang wel een buitenbeentje.

 

                                     IAN FLEMING

3.     POLITIEK

 

Eind oktober won de voormalige metaalarbeider Lula da Silva de Braziliaanse presidentsverkiezingen. In het spoor van deze linkse overwinning kreeg Brazilië op 23 december een nieuwe minister van Cultuur. Zijn naam vragen wij.

Deze man bracht in 1977 met Fefavela zijn eerste elpee uit. Zijn muziek evolueerde in de jaren 80 van soul en reggae naar rock. Voorbeelden hiervan zijn Humana uit 1984 en Personalidade uit 1987; ook in deze periode was hij reeds politiek actief. Wie is deze mannelijke versie van Melina Mercouri?

                                     GILBERTO GIL

 

4.     PERSONALIA

 

We zoeken een rijke hemdenfabrikant die leefde van 1810 tot 1880. Hij zocht steeds nieuwe bedrijven waarin hij kon investeren. In 1857, vier jaar voor de burgeroorlog, kocht hij de wapenfirma Repeating Arms Company. Benjamin Tyler Henry had een nieuw repeteergeweer ontwikkeld, maar hij beschikte niet over het geld om het op de markt te brengen. Onze hemdenfabrikant nam het octrooi over. Henry verbeterde het geweer en onze investeerder bouwde in New Haven een fabriek om het te produceren. Van dan af droeg het zijn naam. Het wapen heeft een kaliber van 10,7 mm en het magazijn onder de loop bevat 14 patronen. De cowboys maakten het wapen mee wereldberoemd.

 

                                     OLIVER WINCHESTER

5.     GESCHIEDENIS

 

Waarschijnlijk rond 1570 verenigen zich een aantal Indianenstammen tot een confederatie, de Liga van de Irokezen, ook wel de Liga van de 5 Naties genoemd. Deze liga zal een belangrijke rol spelen in de strijd tussen Britten en Fransen i.v.m. de heerschappij over Noord-Amerika.

4 van de 5 oorspronkelijke leden waren:

Ø      MOHAWK

Ø      ONEIDA

Ø      ONONDAGA

Ø      CAYUGA.

Welke stam was het 5de lid van de Liga van de Irokezen?

 

                                     SENECA

 

6.     TOERISME

 

De Noord-Engelse havenstad Hull kreeg er in maart 2002 een grote toeristische attractie bij. Een   uniek museum over de wereldzeeën werd ondergebracht in een gedurfd architecturaal kunstwerk op de oever van de rivier de Humber. Het museum ziet er een beetje uit als een schip. Gigantische aquaria zorgen voor een echt spektakel. Geef ons de naam van dit nieuwe spectaculaire museum waarin het gemeentebestuur van Hull 65 miljoen € investeerde.

 

                                     THE DEEP

 

7.  VARIA

 

De debuut-cd van Admiral Freebee, de groep rond Tom Van Laere, scoort hoge ogen. De naam Admiral Freebee haalde Van Laere in een cultboek uit 1957, dat mee de geest van de jaren ’60 bepaalde. In dit boek gaf de in 1969 overleden schrijver een boeiend beeld van de idealen en desillusies van zijn generatiegenoten. Het werk is een goede autobiografische ontboezeming en een levendige evocatie van de Amerikaanse zelfkantsamenleving. Geef ons de titel van dit boek.

 

                                     ON THE ROAD (van Jack Kerouac)

 

8.     SPORT

 

De laatste Hopmancup leverde een overwinning van de Verenigde Staten op Australië op. Met Serena Williams in de ploeg kan je natuurlijk al tegen een stootje. Welke mannelijke speler won samen met haar de Hopmancup?

 

                                     BLAKE

 

 

 

 

 

 

 

9.     KUNST

 

De Turner Prize is de meest prestigieuze en mediatieke kunstprijs in Groot-Brittannië. De laatste jaren zorgt deze prijs steevast voor de nodige controversen, denken we maar aan de olifantendrollen van Chris Ofili, het onopgemaakte bed van Tracey Emin of de kamer waarin het licht aan- en uitging van Martin Creed. Daarmee vergeleken was het eind 2002 een rustige bedoening. Welke Britse schilder kreeg op 8 december de prijs van meer dan 31.000 € voor de, volgens de jury, ‘visuele kracht van zijn werk’?

 

                                     KEITH TYSON

 

10.           MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Welke Vlaamse acteur-zanger voert hier een eigen nummer uit?

 

                                     PIETER-JAN DE SMET

 

                                     

 

 

 

 

 

 

RONDE 10: SUPERRONDE

 

Een klein beetje uitleg, want het is anders dan de vorige jaren.

U mag op elke vraag antwoorden in deze laatste ronde; elk goed antwoord levert een punt op, maar: als u de 3 subvragen correct beantwoord, wordt u beloond met een extra punt.

 

1.     AARDRIJKSKUNDE: bergen

 

A)    Het Ruwenzorimassief ligt in het grensgebied tussen Congo en het land waarvan wij de naam vragen. Vanuit dit land worden de pieken van de Ruwenzori voornamelijk beklommen via de route langs Kasese en Ibanda.

B)    De Mount Everest wordt door de Nepalezen Sagarmatha genoemd; hoe wordt de hoogste berg ter wereld door de Tibetanen genoemd? Letterlijk betekent het Goddelijke moeder van de aarde.

C)    De Kaga Tondo, de grootste rotspiek in zandsteen ter wereld, maakt deel uit van het rotsmassief dat de Hand van Fatma genoemd wordt en dat zich in het gebied van de Hombori-bergen in de Sahel bevindt. De brede tafelvormige massieven en de fijne zandstenen rotspieken vormen een heel bijzonder woestijnlandschap dat doet denken aan Monument Valley. In welk land ligt deze zandstenen spits die slechts 1.100 m hoog is, maar zeer steile flanken heeft?

 

A.     OEGANDA

B.     CHOMOLANGMA  /  CHOMOLUNGMA

C.     MALI

 

2.     LITERATUUR: Russische letterkunde

 

A)    Tussen 1825 en 1832 werd deze achtdelige roman in verzen van Aleksandr Poesjkin gepubliceerd. De hoofdpersoon, een aristocratische dandy uit Sint-Petersburg, wijst in dit werk de liefde af van de romantische Tatjana, een meisje van provinciale landadel, en doodt in een duel zijn vriend Lenski, die verloofd was met Tatjana’s jongere zuster. Geef ons de volledige naam van de hoofdpersoon, tevens de titel van het hoofdwerk van Poesjkin.

B)    In november 1962 verscheen, met speciale toestemming van Chroesjtsjov, het eerste kampboek in de geschiedenis van de Sovjetunie, nl. Een dag uit het leven van Ivan Denisovitsj ; het werd de literaire sensatie van het jaar. Welke schrijver debuteerde met dit werk?

C)    Deze schrijver leefde van 1769 tot 1844 en kreeg als schrijver van fabels een unieke plaats in de Russische letterkunde. In vorm gelijken de fabels op het werk van La Fontaine; inhoudelijk zijn ze erg Russisch met directe karaktertekeningen en politieke toespelingen, in een uiterst geconcentreerde vorm. Geef ons de naam van deze fabeldichter.

A.     JEVGENY ONEGIN

B.     ALEKSANDR SOLZJENITSYN

C.     IVAN KRYLOV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.     FILM: young and beautiful

 

A)    Voor één punt gaan we op zoek naar een  actrice die geboren werd in 1978 in Ohio. In de nieuwe Joel Schumacherfilm ‘Phone Booth’ speelt ze ene Pamela Mc Fadden. In 1997 speelde ze mee in ‘The Ice Storm’ van Ang Lee . Ook in ‘Wonder Boys’ van Curtis Hanson was ze te bewonderen. Verder vermelden we nog dat ze Hellen Mirren de duivel aandeed in de film ‘Teaching Mrs. Tingle’.

B)    Iets minder ‘young’, maar even ‘beautiful’  is deze in 1967 geboren actrice. Ze was onder andere te zien in volgende film :’Don Juan de Marco’(naast Marlon Brando),’Mortal Kombat’ 1,2 en 3,   ‘Vampirella’, ‘Spy Hard’, ‘The Sun Chaser’, ‘The Mambo Kings’ en ‘License to Kill’.

C)    Actrice nummer drie tenslotte heeft zich de laatste jaren  een fraai palmares bijeengespeeld . De stem van deze in 1970 geboren actrice kan je horen in de film ‘Pinocchio’ van  Roberto Benigni. Haar  lichaam kan je bewonderen in  volgende films : ‘Jungle Fever’ , ‘Juice’,’Set it Off’, ‘The Bone Collector’,’Bringing out the Dead’ en recent nog in ‘Chicago’. Wat is de artiestennaam van deze dame die geboren werd als Dana Elaine Owens.

A.     KATIE HOLMES

B.     TALISA SOTO

C.     QUEEN LATIFAH

 

4.     WETENSCHAPPEN: menswetenschappen

 

A)    Welke term wordt in de psychoanalyse gebruikt voor een bij meisjes in de leeftijd tussen ca. 2,5 en 6 jaar optredende fantasie, dat zij een mannelijk geslachtsdeel hebben gehad, of dat dit ‘als ze braaf zijn’ nog zal aangroeien, of dat zij onvolwaardig door de moeder zijn ‘afgeleverd’?

B)    Welke in 1875 geboren psychiater ontwikkelde de begrippen introversie (dat hij omschreef als het gericht zijn op de innerlijke wereld) – extraversie (de persoonlijkheid wordt op de buitenwereld gericht)?

C)    We zoeken een eerder omstreden tak van wetenschap die de biologische grondslagen van het sociaal gedrag van mens en dier bestudeert. De naam is afkomstig van de Amerikaanse bioloog Edward Wilson. Het sociaal gedrag wordt gezien als het resultaat van het streven van een soort zich in zijn natuurlijke en sociale omgeving te handhaven, waarbij niet op het overleven van het organisme wordt gelet, doch slechts op het voortbestaan van zijn voor zijn sociaal gedrag verantwoordelijke genen.

Seksueel gedrag, machtsstreven, oorlog, egoïsme, enz. tracht men op deze darwinistische manier te verklaren. De bestseller van Allan en Barbara Pease Waarom mannen niet luisteren en vrouwen niet kunnen kaartlezen probeert de verschillen tussen de seksen op deze wijze uit te leggen. Het feit dat de mannen in een ver verleden meestal de jagers waren en de vrouwen de verzorgers, bepaalt volgens de auteurs zelfs heden ten dage nog altijd ons gedrag, overtuigingen en prioriteiten.

 

A.     PENISNIJD

B.     CARL GUSTAV JUNG

C.     SOCIOBIOLOGIE

 

 

 

 

 

 

 

 

5.     GESCHIEDENIS: cartografie (met kopie)

 

A)    Op deze kaart van het Romeinse Rijk hebben we de naam van een deel van het Iberisch schiereiland weggedaan. Hoe was deze naam? Eén van de beroemdste boten uit de geschiedenis droeg overigens dezelfde naam.

B)    Deze afbeelding is een stuk uit een heel bekende kaart. De kaart is een Middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart, ze is 675 cm lang en 34 cm hoog.  Conradus Celtis ontdekte de kaart in 1494 en schonk ze in 1508 aan een vriend van hem. De kaart is nu bekend onder de naam van die vriend. Het was een man uit Augsburg die leefde van 1465 tot 1547. Zijn naam graag.

C)    De eerste voorstelling van de Nederlanden onder de vorm van een leeuw komt heel waarschijnlijk uit het boek De Leone Belgico uit 1583. Boek én kaart werden al snel bekend als Leo Belgicus. Frans Hogenberg graveerde de kaart, maar wie is de Oostenrijkse auteur van het boek?

 

A.     LUSITANIA

B.     KONRAD PEUTINGER

C.     MICHAEL VON AITZING  /  AITZINGER

 

 

Vele ploegen hebben er lang moeten op wachten, maar op algemeen verzoek:

6.     FAUNA & FLORA: planten van bij ons

 

A)    (met kopie)

Vochtige, beschaduwde bosgrond is de plaats waar deze opvallende, maar dodelijk giftige plant groeit. Uit de kruipende, ondergrondse stengels groeien rechtopgaande haarloze stelen waaraan aan de top 4 grote, breed elliptische bladen in een krans groeien en een enkele bloem in het midden. De ronde zwarte vrucht is een vlezige, besachtige capsule, die zeer giftig is, zoals de hele plant. De plant veroorzaakt braken, transpireren en stuiptrekkingen en bij een grotere hoeveelheid de dood. Welke onaangenaam ruikende plant?

B)    We zoeken een plant uit de familie Rosaceae die tot 5 meter hoog kan worden. De gedoornde takken groeien zonder veel structuur. De niet al te diep ingesneden bladeren zijn drie- tot vijflobbig en vrij klein. De bestuiving van de bloemen gebeurt vanwege hun onaangename geur vooral door aasvliegen. De kleine, rode vruchten bevatten meerdere stenen. U had al lang begrepen dat het om een meidoorn gaat, maar om welke?

C)    (met kopie)

Hier gaat het om een stijf rechtopstaande, tweejarige plant met gelobde bladeren waarvan de randen met doornen bezet zijn. De plant groeit in zeer droog grasland, op kalkrijke grond. De ruige buitenkant beschermt hem tegen uitdroging en voorkomt dat schapen en konijnen hem aanvreten. Vroeger hingen de boeren een bosje van deze plant aan de buitenmuur. Aan de stand van de kroon konden ze opmaken wat voor weer het zou worden: wanneer het droog weer is staat deze kroon open, wanneer de lucht vochtiger wordt gaat hij dicht. De uitgebloeide hoofdjes kunnen de hele winter aan de plant blijven. Welke plant?

 

A.     EENBES

B.     TWEESTIJLIGE MEIDOORN

C.     DRIEDISTEL

 

 

 

 

 

7.     SPORT: Afrikaanse atletiek

 

A)    Welke atlete won dit jaar voor de 5de maal goud op het wereldkampioenschap indooratletiek? Hiermee evenaarde zij het record van de Bulgaarse Kostadinova.

B)    Begin maart overleed de eerste Keniaanse atleet die goud won op de Olympische Spelen; hij deed dit op de 10.000 m in Mexico. Wie leverde deze historische prestatie op 13 oktober 1968?

C)    Op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney werd Hicham El Guerrouj verrassend geklopt op de 1.500 m. Hij stond op het podium tussen 2  Kenianen: Bernard Lagat won brons, maar welke Keniaan won er weer goud?

 

A.     MARIA MUTOLA

B.     NAFTALI TEMU

C.     NOAH NGENY

 

8.     TOERISME: Europese hoofdsteden (met kopie)

 

Wij vertellen u heel kort wat u ziet; u zegt ons in welke Europese hoofdstad het betreffende gebouw te vinden is.

A)    Een opera met ca. 3.000 plaatsen. Dit gebouw van architect Carlos Ott werd zeer symbolisch geopend in 1989.

B)    Een swingend bankgebouw van de Amerikaanse architect Frank O. Gehry dat Ginger and Fred als naam kreeg.

C)    De kathedraal en het belfort in één van de recentere Oost-Europese hoofdsteden.

 

A.     PARIJS

B.     PRAAG

C.     VILNIUS

 

9.     ACTUA

 

A)    Op 9 april keurde het Europees Parlement met grote meerderheid de toetreding tot de Unie goed van 10 nieuwe lidstaten. Een week later werd dit op de top van Athene door de politieke leiders bezegeld. Met de ondertekening van het toetredingsverdrag worden de 10 landen die u ongetwijfeld vlotjes kan opnoemen waarnemer in de Europese Unie. Tevens werd de datum vastgelegd waarop ze volwaardig lidstaat worden; in welke maand en jaar gaat deze historische gebeurtenis plaatsvinden?

B)    In Leipzig kreeg op 23 maart ’03 een landgenoot de Buchpreis zur Europäische Verständigung. Zo werd deze man 10.000 € rijker; wie viel deze eer met de bijhorende centen te beurt?

C)    Bij een gevangenisopstand in de stad Ceiba kwamen op 5 april 65 gevangenen en één bewaker om het leven. Rivaliserende bendes raakten slaags in de El Porvenir-gevangenis en vielen elkaar aan met messen, zwaarden en revolvers. In welk land speelden deze feiten zich af?

A.     MEI 2004
B.     HUGO CLAUS

C.     HONDURAS

 

 

 

10.           MUZIEK: recente damesstemmen  (met geluidsfragment)

 

Wij vragen telkens de naam van de zangeres.

Fragment A dateert uit 1998.

Fragment B dateert uit 1999.

Fragment C dateert eveneens uit 1999; deze blanke dame was dat jaar het jazz-evenement. Haar CD When I look in your eyes bereikte door haar zwoele erotische stem en haar intimistische begeleidingstrio meer dan het klassieke jazzpubliek.

 

A.     LAURYN HILL

B.     ALANIS MORISETTE

C.     DIANA KRALL