home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan achter de vragen of achter de reeks.

 

 

MARTINE VAN CAMPQUIZ d.d. 24 april 2004

 

RONDE 1: OPWARMRONDE

 

Wij starten met 20 vragen die 2 maal na mekaar worden gelezen en daarna niet meer herhaald. Sommige antwoorden zal u allicht snel kunnen noteren maar omdat het de eerste ronde is, steken we u nog een extra handje toe.

In deze ronde zitten 3 rode draden, waarvan we u er al 2 vertellen:

Ø      Als u de beginletters van uw antwoorden door mekaar gooit, kan u TEHUIS MARTINE VAN CAMP vormen.

Wie dus een antwoord vindt dat met een W of een Z begint, weet dat hij fout zit.

Ø      Als u de laatste letters van uw antwoorden door mekaar gooit, kan u eveneens TEHUIS MARTINE VAN CAMP vormen.

Aan de slag!

 

 

1.      We openen met een wetenschappelijke vraag. Deze kleverige, stroperige, bruine, licht ontvlambare, brandbare massa bestaat voor 92 à 96 % uit benzine en voor 4 à 8 % uit een verdikkingsmiddel. Door dit laatste wordt de benzine minder vluchtig, beter verpakbaar, langzamer en meer geconcentreerd brandbaar m.a.w. ideaal om er bommen van te maken. Het brandstichtend vermogen berust erop dat de kleverige gel zich gemakkelijk laat verspreiden, zich aan objecten hecht, langdurig brandt en temperaturen boven de 1000° ontwikkelt. Doordat dit product zich ook aan de huid hecht veroorzaakt de stof zeer ernstige verbrandingen. Geef ons de naam van dit gevaarlijk goedje.

 

2.      Ons landje telt 6 regeringen; toch vinden we in al deze regeringen samen maar één CD&V-minister. Deze man is wel de absolute recordhouder wat het aantal jaren ministerschap betreft; hij verbeterde tijdens deze legislatuur het record van Paul-Henri Spaak. Welke politicus?

 

3.      Welke Amerikaanse staat heeft de volgende buurstaten?

·         In het noorden: Michigan

·         In het oosten: Ohio

·         In het zuiden: Kentucky

·         In het westen: Illinois

     De hoofdstad ligt vrijwel in het middelpunt van de staat.

 

4.      Welk negenletterwoord krijgt in Van Dale de volgende betekenissen:

1)     Aanwijzing

2)     Grond van verdenking

3)     Aangewezen geneeswijze van een ziekte door bijv. een bepaald medicijn of een bepaalde therapie voor te schrijven of toe te passen.

 

5.      (met geluidsfragment)

U hoort het Allegro uit het Concerto voor mandoline, strijkers en basso continuo. Wie componeerde dit in het begin van de 18de eeuw? 

 

6.      Tot  op heden werd een Belgische ploeg 4 maal uitgeschakeld in de voorronde van de Champions League. Anderlecht schoot te kort tegen Ferencvaros; Club Brugge haalde het niet tegen Steaua Boekarest en Rosenborg. De 4de voortijdige uitvaller was Racing Genk; tegen welke ploeg werd in 1999 de Champions League niet gehaald na een 5-1 nederlaag op verplaatsing en een 3-0 thuisoverwinning? (de naam van de stad volstaat)

 

 

7.      Van welke regisseur geven wij de vroegste films?

o        The Evil Dead (1983, toen was hij pas 22)

o        Crimewave (1985)

o        Evil Dead II (1987)

o        Darkman (1990)

o        Army of Darkness (1993)

 

 

8.      Wie vormde samen met Gaia, van wie hij de zoon en de gemaal was, het oudste godenpaar? Hij was aldus vader der Titanen, Cyclopen en Centimani. Beducht voor zijn eigen kroost smeet hij de Cyclopen en Centimani in de Tartarus, maar de Titanen kwamen hiertegen in opstand en onttroonden hem.

 

 

9.      (met kopie)

Van welke stripreeks ziet u een cover op uw kopie? Het is tevens de naam van de handige hoofdfiguur.

 

 

10.  (met kopie)

De Oenanthe oenanthe is iets groter dan de huismus en staat hoog op de poten; hij ziet eruit als een witachtig balletje dat vlak boven de grond scheert. Hij is gemakkelijk herkenbaar aan de witte stuit en aan de betrekkelijk korte staart waarop een omgekeerde T te zien is. Hij kent geen rust: zijn vleugels en staart zijn voortdurend in beweging; hij gaat de hele tijd op en neer door de knieën waarbij hij zijn kenmerkende roep “trak..trak..” laat horen. Graag de Nederlandse naam van dit hyperkinetisch vogeltje.

 

 

11.  Deze Russische fysioloog die leefde van 1849 tot 1936 verwierf in 1904 als eerste fysioloog de Nobelprijs ‘ter erkenning van zijn werk betreffende de fysiologie van de spijsvertering’. Zijn onderzoekingen hebben een geweldige invloed uitgeoefend op het verdere wetenschappelijk onderzoek in de fysiologische laboratoria; later werden zij uitgebreid tot de gebieden van de psychologie en de opvoeding. In de Verenigde Staten maakten zijn ideeën diepe indruk op de aanhangers van het behaviorisme.

 

 

12.  (met kopie)

Van welke beeldhouwer is het werk op uw kopie?

 

 

13.  (met kopie)

Een dubbele puzzelvraag, die u allicht al hebt opgelost. Antwoord telkens met de juiste letter; noteer voor de goede orde eerst het antwoord op subvraag A, daarna het antwoord op subvraag B. (beide moeten uiteraard juist zijn)

 

 

14.  (met geluidsfragment)

U kent het volgend stukje Bizet in vele versies, al of niet gezongen; geef ons de Spaanse titel van dit stuk uit Carmen.

 

 

15.  Welke buitenlandse wielrenner reed de volgende erelijst bij mekaar?

In totaal droeg hij 19 dagen de gele trui en won hij verschillende nationale titels, zowel in de achtervolging als op de weg.

 

 

16.  (met kopie)

Het gedicht op uw kopie is allicht het bekendste van deze in 1940 overleden dichter; ook de verzen Groots en meeslepend wil ik leven. Hoort ge dat, vader, moeder, knekelhuis! behoren tot de meest geciteerde uit de Nederlandstalige poëzie. Welke dichter?

 

 

17.  We gaan op zoek naar een voormalig Frans vorstendom. Toen het in 57 v.C. door de Romeinen werd veroverd, strekte het zich uit van de Pyreneeën tot de Garonne; bij de reorganisatie van Gallië door keizer Augustus werd het één van de 3 Gallische provincies.

In de loop van de 5de eeuw werd het door de Visigoten veroverd. Met het Frankische en Karolingische Rijk was er een voortdurende af-en-aanrelatie. Uiteindelijk kwam het rijk midden der 10de eeuw toe aan de graven van Poitiers en na de troonsverheffing van de Capetingers werd het officieel aan deze dynastie toegekend. In 1152 huwde de erfgename van dit rijk met Hendrik Plantagenet die in 1154 koning van Engeland werd. Daardoor werd het lot van dit vorstendom aan dat van Engeland verbonden en werd het eeuwenlang gewikkeld in een strijd tussen Frankrijk en Engeland. (antwoord met Franse of Nederlandse naam)

 

 

18.  Film van Lars Von Trier uit 1991 met Jean-Marc Barr, Barbara Sukowa en Eddie Constantine. In deze zware expressionistische fabel over het Duitse schuldgevoel keert een jonge Amerikaan van Duitse origine na de oorlog terug om mee te helpen aan de Duitse heropbouw. Hij gaat in de leer bij zijn oom, een treinconducteur, en wordt verliefd op de dochter van de baas van het spoorwegennet, wiens vroegere oorlogsmisdaden nu door de geallieerden worden verdoezeld. De hallucinante film wordt verteld door Max Von Sydow, die met zijn bezwerende stem deze benauwende treinreis tot een hypnotiserende ervaring maakt.

 

 

19.  We zoeken de gemeenschappelijke familienaam:

 

 

20.  (met geluidsfragment)

We besluiten met een nummer uit 1981; wie is de Schotse zangeres die hiermee in de States een nummer 1-hit scoorde?

ANTWOORDEN:

 

 1. NAPALM
 2. JOS CHABERT
 3. INDIANA
 4. INDICATIE
 5. ANTONIO VIVALDI
 6. MARIBOR
 7. SAM RAIMI
 8. URANUS
 9. SAM
 10. TAPUIT
 11. IVAN PAVLOV
 12. HANS ARP
 13. A  (witte bolletjes worden overgedragen als ze 3 keer voorkomen in de vorige 3 cirkels; zwarte wanneer ze 1 keer verschijnen) en  C
 14. HABANERA
 15. DIETRICH THURAU
 16. HENDRIK MARSMAN
 17. AQUITAINE  (Aquitanië)
 18. EUROPA
 19. NASH

20.SHEENA EASTON

 

        

 

 

RONDE 2

 

1.      AARDRIJKSKUNDE

 

Dit nationaal park in Congo is ruim 8000 km² groot en ligt aan de grens met Rwanda en Oeganda. In het park bevindt zich het gelijknamige bergmassief  met o.m. de Nyiragongo en de Nyumuragira, 2 actieve vulkanen. Ook het Edwardmeer bevindt zich in dit park, waarvan delen door pygmeeën zijn bewoond. Geef ons de naam van dit park, zoals u kan zien vooral befaamd om zijn olifantenpopulatie.

 

                                               VIRUNGA

 

2.      WETENSCHAPPEN

 

We zoeken een variëteit van het mineraal beryl. De kleur, die het gevolg is van verontreinigingen, is zeeblauw, blauwgroen of zeegroen.Volgens Plinius bootsen de stenen de groenheid van de zuivere zee na. Ze worden gevonden in Brazilië, Oost-Afrika en op Madagaskar. Welke edelsteen?

                                               AQUAMARIJN

 

3.      MYTHOLOGIE

 

Welke mythologische figuur is op de postzegel van Ajman afgebeeld?

 

                                               LEDA

 

4.      FAUNA & FLORA

 

De marter met het mooiste bont is de Martes zibellina; o.w.v. dit fraaie bont is hij in Europa uitgeroeid. In Noord-Azië komt hij nog wel voor; geef ons de Nederlandse naam van dit beestje.

                                               SABELMARTER

 

5.      TOERISME

 

Deze Oostenrijkse stad zit ingeklemd tussen de Mönchs- en de Kapuzinerberg. Boven de stad troont een vesting. Het stadsbeeld wordt bepaald door de talrijke barokkerken. Van groot belang was de werkzaamheid van Fischer von Erlach in deze stad; hij bouwde de Kollegienkirche  en de Dreifaltigskeitskirche. Ook de mooie Mirabelltuinen zijn door hem ontworpen. Andere opmerkelijke gebouwen zijn de bisschopskerk St.Rupert en het barokke slot Hellbrunn, bekend om zijn vele watervallen. Welke stad?

 

                                               SALZBURG

 

6.      KUNST

 

Welke als Fransman gestorven schilder schilderde deze Femmes à la balustrade ?

 

                                               KEES VAN DONGEN

 

 

 

7.      MENSWETENSCHAPPEN

 

Zonder twijfel is de man op uw postzegel de grootste Duitse geleerde van de Middeleeuwen. Zijn tijdgenoten noemden hem doctor  universalis. Als wijsgeer was hij autodidact. Hij was dominicaan en bisschop van Regensburg. Zijn begaafdste leerling was Thomas van Aquino. Wie?

                                               ALBERTUS MAGNUS

 

8.      SPORT

 

Indonesië is een topland in het badminton. De Indonesiërs wonnen dan ook meermaals het wereldkampioenschap voor mannelijke landenteams. Onder welke naam is dit kampioenschap bekend?

                                               THOMAS CUP

 

9.      TAAL

 

Hoe noemt men in het Engels een lieveheersbeestje?

 

                                               LADYBIRD

 

10.  MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Wie voerde het volgende nummer in 2000 uit?

 

                                               PJ HARVEY  (Good fortune)

                                              

 

 

RONDE 3

 

1.      VARIA (met kopie)

 

Van welk land is de vlag op uw kopie?

 

                                                        ESTLAND

 

2.      TV (met geluidsfragment)

 

U krijgt het main theme van een TV-reeks te horen; welke serie?

 

                                                        HETERDAAD

 

3.      FILM

 

Nu gaan we op zoek naar een 1,63 m grote actrice die in volgende films meespeelt .

-          In 1995 dook ze op in Just Cause naast Sean Connery

-          In 1997 mocht ze opdraven in Home Alone 3

-          In 1998 was ze te zien aan de zijde van Robert Redford in The Horse Whisperer

-          In 2000 speelde ze in Ghost World  naast Steve Buscemi .

-          In 2001 zagen we haar in The Man who Wasn’t There met Billy Bob Thornton en France Mc Dormand.

-          In 2003 speelde ze met Bill Murray in Lost in Translation  van Sofia Coppola en was ze te zien als meid van Johannes Vermeer in Girl with a pearl Earring

-          In 2004 speelt ze in A Good Woman  naast Helen Hunt en  in A Love Song for Bobby Long  naast John Travolta        .

-          In 2005 zal ze meespelen in The Black Dahlia in regie van Brian De Palma aan de zijde van Mark Wahlberg .

Indrukwekkend als  je weet dat ze in november nog 20 jaar moet worden .

Wie is deze jonge actrice ?

                                                              SCARLETT JOHANSSON

 

4.      WETENSCHAPPEN

 

De meeste autotrofe groene planten gebruiken cellulose om hun celwand te verstevigen. Sommige zwammen doen dit ook. De meeste zwammen gebruiken hiervoor echter geen cellulose, maar een andere stof, nl. N-acetyl-β-glucosamine. Welke stof, die wij vooral kennen vanuit de dierenwereld?      

Chitine

 

5.      GESCHIEDENIS

 

Het tijdperk van de Oostelijke Chou, en dan bevinden we ons in China, loopt van de 8ste tot de 3de eeuw v.C. Het eerste deel van deze periode (722-481 v.C.) is genoemd naar een boek dat aan Confucius wordt toegeschreven. Om alle discussie uit te sluiten, graag de Nederlandse naam van deze periode. Voor wie het antwoord nog niet zou weten: de naam bestaat uit een combinatie van 2 seizoenen. Als je die in de juiste volgorde kan gokken, heb je dus ook het juiste antwoord.

 

Periode van Lente en Herfst

 

6.      LITERATUUR

 

Begin dit jaar verscheen een nieuwe vertaling van Le feu, een boek dat in 1916 al enkele dagen na verschijning met de Prix Goncourt werd bekroond. Het boek riep in patriottische kringen weerstand op; zich baserend op zijn aantekeningen in de loopgraven en zonder verfraaiing van de ongepolijste spreektaal van de soldaten schreef de auteur een ontluisterend ooggetuigenverslag en een aanklacht tegen de waanzin van de oorlog.  Wie schreef Le feu, dat tegenwoordig geldt als het hoogtepunt van de literatuur over de Eerste Wereldoorlog?

                                                        HENRI BARBUSSE

 

7.      SPORT

 

Op het Belgisch kampioenschap biljart heeft Frédéric Caudron steeds één doel: alle disciplines winnen. In 2004 lukte dit niet zo goed. Caudron won dan wel 4 disciplines van de 6 maar het vrijspel moest hij laten aan Johan Claessen en ook in het koninginnenummer, het driebanden, kon hij niet winnen. Wie werd er dan wel Belgisch kampioen driebanden en herhaalde hiermee zijn titel van 2000?

 

                                                        EDDY MERCKX

8.      KUNST

 

De skyline van Londen kreeg er in 2002 een parel bij: tegenover de Tower staat de nieuwe City Hall. De opdracht om een transparant gebouw te maken, als model voor democratie, toegankelijkheid en duurzaamheid, resulteerde in een hypermoderne Britse hightech-huisvesting van de gemeenteraad. Het glazen, eivormige gebouw is een hoogstandje van klimaatbeheersing en spel met de zon. Een 500 m lange hellingbaan klimt aan de noordzijde van het gebouw als een spiraal naar boven; de gevel is transparant  en biedt uitzicht op de City. Wie is de architect van de nieuwe Londense City Hall?

 

                                                        FOSTER & PARTNERS

9.      VOLKENKUNDE

 

Erop uitgestuurd door een onderzoeksinstelling die wilde weten of de puberteitstrammelant die de Amerikaanse huishoudens op stelten zette een universeel verschijnsel was, maakte Margaret Mead in 1925 haar opwachting op een eilandje waar het Westen alleen vertegenwoordigd werd door een Amerikaanse marinebasis en een christelijke zendingspost. Negen maanden bracht ze door in de Pacific; 3 jaar later verscheen haar bestseller die de volkenkunde populair maakte nl. Coming of Age in ….. en hier moet u de naam invullen van de archipel waarop Mead de lotgevallen van 60 jonge meisjes volgde.

 

                                                        SAMOA

10.  MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Hij werd in 1910 geboren als Chester Arthur Burnett en maakte furore als mondharmonicaspeler en gitarist. Hij beschikte over één van de meest unieke stemmen uit de geschiedenis van de blues: grof, donker en onheilspellend. Hij overleed in 1976. U hoort hem hier met één van zijn eigen nummers I asked for water. Wie?

 

                                                        HOWLIN’ WOLF

 

 

RONDE 4: landronde

Vaste deelnemers aan onze quiz weten dat we steeds een themaronde rond een specifiek land inlassen, dit blijkt trouwens altijd de moeilijkste ronde voor de meeste ploegen; zo kwamen de vorige jaren o.m. Canada, Finland, Rusland en Indonesië aan bod. Dit jaar is onze bestemming Nieuw-Zeeland.

 

1.      AARDRIJKSKUNDE (met kopie)

 

Op uw kopie van het Zuidereiland ziet u

bij A: een 72 km brede baai aan de noordkust

bij B: een Nationaal Park in de noordwesthoek van het eiland

bij C: de 2de hoogste berg van Nieuw-Zeeland na de Mount Cook

bij D: de beroemdste en meest toeristische gletsjer van het land, gelegen op diezelfde Mount

         Cook; deze gletsjer heeft een lengte van 29 km.

Deze baai, Nationaal park, berg en gletsjer hebben alle dezelfde naam; welke, in deze contreien uiteraard niet ongewone, naam?

 

                                                        TASMAN

2.      ARCHEOLOGIE (met kopie)

 

Lang voordat de eerste Europeanen kwamen, versterkten de Maori’s hun woonhuizen. Aanvankelijk werden de huizen beschermd door een aarden wal met palissaden. Deze ontwikkelden zich tot echte forten, waarbinnen de vrouwen en kinderen bij stammentwisten konden vluchten. Deze forten hadden niet alleen een verschansing van boomstammen met een borstwering, maar ook een netwerk van loopgraven en diepe grachten. Deze versterkte Maori-dorpen heeft men veel teruggevonden in het centrale deel van het Noordereiland en over heel Nieuw-Zeeland zijn er zelfs enkele duizenden ontdekt. Vooral in de uitgebluste vulkanen in en rond Auckland vindt men honderden complete forten. Geef ons de tweeletterige naam van zo’n versterkt dorp of fort.

 

                                                        PA

3.      SCHEIKUNDE

 

In onderzoekscentra wordt de laatste jaren regelmatig een nieuw element ontdekt , al is gefabriceerd hier misschien een betere uitdrukking. Dikwijls worden dit dan genoemd naar een belangrijke dode wetenschapper. Zo ook element 104 uit de tabel. Dit chemisch element ontleende zijn naam aan een in Nieuw-Zeeland geboren wetenschapper. Hij werd in 1871 geboren in Nelson, de grootste stad aan de baai die we bij vraag 1 zoeken. Geef ons de naam van dit chemisch element.

RUTHERFORDIUM

4.      FILM

 

De grote doorbraak van Lee Tamahori kwam er in 1994 met een film waarin uitsluitend acteurs uit Nieuw-Zeeland te zien zijn.

Het was wat men noemt een sociaal drama. De film handelt immers over een gezin van Maori-afstammelingen. Vader Jake is een ware zuipschuit . In beschonken toestand zijn er voor hem nog weinig remmen. Zijn vrouw Beth krijgt er de ganse film door zwaar van langs. Niet dat wij deze relatievorm niet kunnen appreciëren, maar er zijn grenzen.

Ook zijn kinderen geraken compleet ontwricht door de terreur van vaderlief en krijgen zware problemen. De film blijft boeien door de knappe beelden en het krachtige verhaal.

Wat is de titel van deze film ?

                                                              ONCE WERE WARRIORS

5.      FAUNA & FLORA

 

De Nestor notabilis behoort tot de familie der papegaaien. Hij is ruim 40 cm groot; zowel het mannetje als het vrouwtje zijn overwegend groen van kleur met zwarte zoom aan de voeten. De vogel leeft vooral van vruchten, honing en insecten, maar in de winter pikken ze soms ook de kop van runderen of schapen stuk om zo van het vlees te kunnen eten. Zijn bekendheid dankt hij vooral aan zijn regelmatige verschijning in de krant. Welke vogel?

 

                                                        KEA

6.      GESCHIEDENIS

 

In 1838 besluit de Britse regering tot een op zijn minst gedeeltelijke annexatie van Nieuw-Zeeland. In 1839 stuurt de regering een marineofficier naar de Maorichefs. Die zal een annexatie doorvoeren en in 1841 de 1ste gouverneur van Nieuw-Zeeland worden. Onze man sterft echter al het jaar nadien. Zijn naam.                                                         

 

WILLIAM HOBSON

7.      SPORT

 

Wellicht is hij de beste military-ruiter aller tijden. Zijn Olympisch palmares is indrukwekkend: in 1984 won hij individueel goud; in 1988 deed hij nog beter met opnieuw individueel goud plus daarbij brons in de landencompetitie. In 1992 haalde hij weer brons met zijn land. In 1996 haalde hij voor de derde maal brons met zijn land; in 2000 scoorde hij opnieuw met een individuele bronzen medaille. Welke Nieuw-Zeelander?

 

                                                        MARK TODD

8.      LITERATUUR

 

Eind januari van dit jaar overleed de belangrijkste hedendaagse Nieuw-Zeelandse schrijfster. Owls do cry geldt als één van de opmerkelijkste werken van de moderne Nieuw-Zeelandse literatuur en behandelt de lotgevallen van het door het noodlot achtervolgde gezin van een spoorwegarbeider. Maar vooral het door Jane Campion verfilmde An angel at my table maakte haar in Europa bekend. Deze film is gebaseerd op 3 autobiografische boeken van deze schrijfster. De combinatie vroegrijp, dik en roodharig maakte haar jeugd niet tot een pretje; tel daarbij nog 2 zusjes die verdronken en je komt behoorlijk in de problemen. Als gevolg belandde ze 8 jaar in een instelling waar ze verkeerdelijk als schizofreen werd gediagnostiseerd. Dankzij de publicatie van haar eerste boek ontsnapte ze ternauwernood aan een lobotomie. Welke schrijfster?

                                                        JANET FRAME

9.      TV

 

Door al die toestanden rond 50 jaar televisie zou een mens nog gaan denken dat jeugdseries per definitie zoiets zijn als Kapitein Zeppos of De Kat. Nee, geef ons dan maar Xena, the Warrior Princess. Welke Nieuw-Zeelandse actrice vertolkt in deze serie de titelrol en werd hiermee een worldwide lesbisch icoon?

 

                                                        LUCY LAWLESS

10.  MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Geef ons de naam van de zanger die u hier live aan het werk hoort.

 

                                                        NEIL FINN  (Pineapple head)

 

 

RONDE 5: DUO-RONDE

 

Om u met een goed gevoel de pauze laten in te gaan geven we u tijdens deze duo-ronde een aardig duwtje in de rug. U moet gewoon de antwoorden in volgorde invullen op uw antwoordblad, maar als u één van de antwoorden van 1 tot 10 combineert met één van de antwoorden van 11 tot 20 bekomt u 10 bekende personen. We hebben zelfs één van hun belangrijke bezigheden op uw antwoordblad vermeld.

 

1.      AARDRIJKSKUNDE

 

Aan welke rivier ligt Glasgow?

                                               CLYDE

 

2.      STRIPS (met kopie)

 

Geef ons de naam van de tekenaar.

 

JACQUES MARTIN

 

3.      GODSDIENST

 

Paus Gregorius de Grote wijdde de Engelenburcht in Rome aan deze engel, nadat hij hem tijdens de pestepidemie met een vlammend zwaard had zien verschijnen. Later werd hij in het volksgeloof ook degene die de zielen weegt bij het Laatste Oordeel. Hij werd de patroon van alle wapendragers en, omdat hij de weegschaal hanteert, van bakkers en apothekers. Wie is deze satanbestrijder bij uitstek?

 

                                               MICHAEL

 

4.      GESCHIEDENIS

 

In 717 dwingt de militaire gouverneur van Anatolië keizer Theodosius III van Byzantium tot troonsafstand. De gouverneur roept zichzelf uit tot keizer en sticht de Isaurische dynastie. Geef ons de naam van deze gouverneur en de voornaam volstaat in dit geval.                                                        

 

LEO

 

5.      MUZIEK (met geluidsfragment)

 

Op algemene aanvraag een stukje operette. Hoofdfiguur Victoria verlaat haar man omdat zij haar doodgewaande Hongaarse jeugdliefde terug heeft gevonden. Haar man neemt in gepaste operettestijl afscheid van haar. Wij willen de naam van de componist weten; hij werd in 1892 in Hongarije geboren en overleed in 1960 in Hamburg, na jaren te hebben verbleven in wat men toen een krankzinnigengesticht noemde.

 

                                               PAUL ABRAHAM (Victoria und ihr Husar)

 

 

 

 

 

 

6.      PERSONALIA

 

Welk is de gemeenschappelijke naam van volgende mensen?

1)     Met rugnummer I is hij koning van Engeland van 1714 tot 1727.

2)     Eveneens met rugnummer I is hij koning van Griekenland van 1863 tot 1913.

3)     Met de voornaam Stefan is hij een bekend Duits dichter, overleden in 1933.                                               

Enkele werken: Das Jahr der Seele (1897) en Der siebente Ring (1907).

 

GEORGE

7.      SPORT

 

Olympische Spelen Rome, 1960. De Amerikaanse spurtelite loopt op de 100 m een zware nederlaag op; een Westduitser met een fantastisch reactievermogen (hij werd de dief van de start genoemd) is ze allemaal te snel af. Het was zeker geen toevalstreffer want hij had even voor de Spelen als eerste de 100m in 10” rond gelopen. Door zijn verwaand karakter zou hij buiten Duitsland nooit populair worden. Welke spurter, die tussen het startschot en zijn eerste beweging slechts 3/100ste seconde nodig had tegen ruim 1/10 bij zijn collega’s?

 

                                               ARMIN HARY

 

8.      GASTRONOMIE

 

Welke naam geeft men in Frankrijk aan een alcoholische drank bereid uit de schillen en pitten van uitgeperste druiven? Persoonlijk vinden wij die van Gewurztraminer de lekkerste.

 

                                               MARC

 

9.      CRYPTO

 

Brussels burgemeester die in 1995 de Joseph Platteau-publieksprijs kreeg.

 

                                               MAX

 

10.  MUZIEK (met geluidsfragment)

 

In de millenniumlijsten vond je dit album van Jeff Buckley steevast terug bij de beste 10. Uit welke CD komt het volgende fragment?

 

                                               GRACE

 

11.  PUZZEL

 

In het anagram op uw kopie zit een bekend duo verborgen. Wij willen dat u het mannelijk deel van dit duo op uw antwoordblad noteert.

 

                                               HANS (Hans / Grietje)

 

12.  PUZZEL

 

Los het vraagstuk op uw kopie op. Noteer het antwoord wel in Romeinse cijfers op uw antwoordblad.

                                               VIII

13.  AARDRIJKSKUNDE

 

Geef ons de naam van het meest noordelijke stadje van de Verenigde Staten; de plaats telt iets meer dan 1500 inwoners en wordt vnl. bewoond door eskimo’s. Er is een vliegveld, een radio- en een meteorologisch station en een instituut voor arctisch onderzoek. Het noordelijkste punt van de Verenigde Staten draagt overigens dezelfde naam.

 

                                               BARROW

14.  FILM

 

Wie kreeg in 1964 een oscar voor de rol van Mr Higgins in My fair lady ?

Andere belangrijke films van dezelfde acteur: Cleopatra  en Dr. Doolittle.

 

                                               REX HARRISON

 

15.  LITERATUUR (met kopie)

 

Welke in 1943 overleden Britse jeugdschrijfster illustreerde op deze manier haar eigen dierenboekjes?

Veel van haar verhalen spelen zich af op de boerderij Hill Top. Op uw kopie ziet u Hunca Munca de muis. Andere bekende figuren zijn Tiggy-Winkle het egeltje, Jeremias Hengelaar en Jozefien Kwebbeleend. Haar bekendste figuurtje hebben we wel verzwegen.

 

                                               BEATRIX POTTER

 

16.  TOERISME

 

Eén van de meest onderschatte musea uit ons patrimonium is dit museum in Ukkel. Je vindt  er in een schitterend art deco-interieur schilderijen, beeldhouwwerken, wandtapijten en meubels. Vooral Gustaaf Van de Woestijne is hier prominent aanwezig. Het museum kreeg de naam van het echtpaar dat de woning inrichtte, nl. David en Alice …….  En deze familienaam willen we weten.

 

                                               VAN BUUREN

 

 

17.  SPORT

 

Dat Filip Meirhaeghe de huidige wereldkampioen mountainbike is, is u wel bekend, maar welke Duitse mountainbikester is er wereldkampioene bij de vrouwen?

 

                                               SABINE SPITZ

 

18.  WISKUNDE

 

We zoeken de benaming van een element van een product. Zo zijn van het product a b de elementen en elk een …. (en hier willen we een zesletterwoord als antwoord).

 

                                               FACTOR

 

 

 

19.  KUNST (met kopie)

 

Van welke in 1923 geboren Amerikaanse abstracte kunstenaar is het werk op uw kopie? Samen met Kenneth Noland, Barnett Newman en Morris Louis behoorde hij tot de voortrekkers van de hard-edge stijl, maar nog meer dan zijn collega’s wijkt hij af van de gebruikelijke rechthoekige schilderijvorm. Het werk op uw kopie, Red blue uit 1964, illustreert dit.

                                               ELLSWORTH KELLY

 

 

20.  MUZIEK (met geluidsfragment)

 

We gaan de pauze in met een vrolijk liedje. Geef de naam van de uitvoerder.

 

                                               DANA WINNER

 

 

 

Zo kreeg u achtereenvolgens overvaller Clyde Barrow, US-president Martin Van Buren, regisseur Michael Winner, paus Leo VIII, jeugdschrijver Abraham Hans, Beatle George Harrison, tovenaar Harry Potter, zwemmer Marc Spitz, visagist Max Factor en actrice Grace Kelly.

 

 

 

En de tombola vandaag is wel voor een bijzonder goed doel.

 

 

RONDE 6

 

U krijgt een blad met 25 afbeeldingen. In de meeste gevallen moeten we de familienaam weten van de afgebeelde persoon; als we van u iets anders verwachten dan hebben we dit op uw kopieblad duidelijk vermeld.

Het is een alfabetfotoronde, m.a.w. bij elke letter op uw antwoordblad past één afbeelding en eveneens één antwoord.

 

De Dire Straits houden u gedurende precies een kwartier gezelschap, dus op die tijd moet u het geklaard hebben.

 

 

 

 

ANTWOORDEN

 

1.      schilder PIERRE ALECHINSKY

2.      een niet echt gezonde CHET BAKER

3.      Kinepolis-baas ROSE CLAEYS

4.      DURAN DURAN in jongere jaren

5.      uitvinder THOMAS EDISON

6.      het Canarisch eiland FUERTEVENTURA

7.      schrijfster van De jongen GERMAINE GREER

8.      voetballer STIJN HAELDERMANS

9.      het kasteel van INGELMUNSTER

10.  psycholoog CARL GUSTAV JUNG

11.  de KAAPVERDISCHE EILANDEN

12.  de brug van LUZERN

13.  actrice JULIANNE MOORE

14.  actrice KIM NOVAK

15.  tv-figuur JOHAN OP DE BEECK

16.  de sport was PETANQUE

17.  cartoonist QUIRIT

18.  atleet GASTON REIFF

19.  automerk SKODA

20.  model TWIGGY

21.  Eastwoodfilm UNFORGIVEN

22.  nieuwe Gentse bisschop Luc VAN LOOY

23.  TOM WAITS in een kruising van Jimmy Hendrix en Christo

24.  schrijfster MARGUERITE YOURCENAR

25.  voetballer ZEZETO

 

 

RONDE 7

 

Na het gestaar op uw fotoblad is het tijd om terug omhoog te kijken.

 

1.      TOERISME

 

De Arc de Triomphe vormt het middelpunt van de Place Charles de Gaulle; tot 1971 had dit imposante plein een andere naam. Dewelke?

 

                                               PLACE DE L’ETOILE

2.      RADIO

 

Welk programma biedt Radio 2 u op werkdagen tussen 20u en 22u steeds aan?

 

                                               DE  GROTE BEER

3.      FILM

 

Na het succes van The deer hunter kreeg Michael Cimino in 1980 de kans en de centen om een superproductie te maken. De bijna 4 uur lange film werd synoniem voor alles wat fout ging in de Amerikaanse filmindustrie van de jaren 80. Het commerciële fiasco was zo spectaculair en de verspilling tijdens de opnamen zo krankzinnig dat een hele studio, m.n. United Artists, in de val werd meegesleurd. Het oorspronkelijk budget van 7,5 miljoen dollar liep uit tot 40 miljoen. De epische western had nochtans een schitterende cast voor handen: Kris Kristofferson, Isabelle Huppert, Christopher Walken, John Hurt, Jeff Bridges, Joseph Cotten, Brad Dourif e.a. Geef ons de titel van deze gigantische flop.

 

                                               HEAVEN’S GATE

4.      FAUNA & FLORA (met kopie)

 

We weten dat veel ploegen er op wachten: een vraag over onkruid.

De bladen van de plant op uw kopie zijn dik en vlezig, waardoor hij er grote hoeveelheden water in kan opslaan en zo een lange periode van droogte kan doorstaan zonder te verwelken. Menig oud volksgeloof hangt met deze eigenschap samen. Een meisje dat van plan was te trouwen hing in haar kamer 2 stengels van deze plant naast elkaar op. Wanneer deze naar elkaar toe groeiden werd het huwelijk gelukkig, maar als ze van mekaar wegbogen kon ze beter een andere partner zoeken. Verwelkte één van de twee direct, dan zou er binnenkort iemand sterven.

Aan het einde van de zomer geven de bloemen van deze plant een roze tot vuilpurperen gloed aan bosrijke zandige streken. Nederlandse naam van deze Sedum telephium ?

 

                                               HEMELSLEUTEL

5.      GESCHIEDENIS

 

Hij leefde van 1769 tot 1846. Hij was minister van Justitie van 1806 tot 1810 onder Napoleon en wordt dat terug in 1815 onder Willem I. Hij speelt een belangrijke rol in de grondwetscommissies van 1814 en 1815 en is het instrument bij uitstek in de bureaucratisch-centralistische bestuursstijl van Willem I. Door zijn drastische maatregelen i.v.m. taalwetgeving en drukprocessen maakt hij  zich in België zeer gehaat. Later neemt ook in Nederland de ontevredenheid toe en in 1842 moet, en wij citeren “dit levend fossiel uit de tijd van Willem I” ontslag nemen. Wie was deze man?      

 

Cornelis Felix VAN MAANEN

6.      LITERATUUR

 

Onder welk pseudoniem schreef de Duitse schrijver Friedrich Leopold Freiherr von Hardenberg? Hij werd slechts 29, maar wist zich in zijn korte leven toch op te werpen tot de belangrijkste dichter van de oude romantiek. Enkele werken:

·         Het in 1800 gepubliceerde Hymnen an die Nacht  dat de dood verheerlijkt, 1 jaar voor zijn eigen dood

·         Die Lehrlinge zu Sais met daarin het sprookje Hyazinth und Rosenblütchen

·         De roman Heinrich von Ofterdingen waarvan alleen het 1ste deel werd voltooid

 

NOVALIS

 

7.      SPORT

 

Pele debuteerde, nog geen 16, als profspeler bij Santos in 1956. In 1977 zette hij een punt achter zijn spelerscarrière in een vriendschappelijke wedstrijd tegen datzelfde Santos. Hij deed dat met de club waar hij in 1975 een contract van 7 miljoen dollar tekende. Bij dit team speelde hij samen met o.m. Chinaglia, Beckenbauer en Carlos Alberto. Welke ploeg, en om in de ronde te passen zal het duidelijk zijn dat de stad alleen niet volstaat?

 

                                                        NEW YORK COSMOS

 

8.      ASTRONOMIE

 

Als u in de zomer naar de sterrenhemel kijkt, zal het niet zo moeilijk zijn de zomerdriehoek te vinden. Drie zeer heldere sterren vormen de hoekpunten van deze driehoek. De Vega uit het sterrenbeeld Lier is er één; een andere is de Altair uit het sterrenbeeld Adelaar. Wij vragen u de naam van de 3de ster. Het is de helderste ster van het sterrenbeeld Zwaan, ook gekend als α Cygni. De naam is van Arabische oorsprong en betekent staart. Welke ster?

 

                                                        DENEB

 

9.      KUNST (met kopie)

 

We zoeken een in 1936 geboren Amerikaans kunstenaar, die schildert en met aluminium werkt en dit steeds in series zoals Aluminium series, Running V series, Protractor series, Saskatchewan series en Handmade reliefs. Op uw kopie ziet u een voorbeeld van een schilderij en van een werk in aluminium.

 

                                                        FRANK STELLA

 

10.  MUZIEK (met geluidsfragment)(met kopie)

 

We besluiten deze ronde met Van Morrison. Cyprus Avenue komt uit de 3de LP van Van Morrison, jaargang 1968. Terwijl de eerste edities van Oor’s Popencyclopedie nog spreken van een duistere, ontoegankelijke plaat geeft men in de huidige editie aan dat het hier gaat om één van de indrukwekkendste popalbums aller tijden. Een mening die wij volmondig delen; geef ons de titel van deze hitloze LP van Van Morrison. Op uw kopie verwijderden wij uiteraard het titelnummer.

                                                        ASTRAL WEEKS

 

 

 

RONDE 8

 

1.      TOERISME

 

Ten zuiden van Leuven ligt een gebied waar de Dijle rustig uit haar oevers mag treden als dat nodig is. De meest diverse watervogels kunt u dan ook bewonderen in dit natuurreservaat aan de samenloop van Dijle en Ijse: porseleinhoenen, tafeleenden, kuifeenden, maar ook padden, bruine kikkers en allerlei kevers en slakken zijn hier volop aanwezig. Door dit waterrijke wandelgebied werden trajecten uitgestippeld en paden aangelegd die in alle seizoenen toegankelijk zijn. Geef ons de tweeledige naam van dit natuurreservaat dat letterlijk onbruikbaar grasland  betekent.

 

                                                        DOODE BEMDE

2.      WETENSCHAPPEN

 

Wat ons betreft mogen jullie het ook gerust proberen met een schietlood en een meetlat, maar specialisten terzake meten de brekingsindex van een stof met een speciaal hiervoor ontworpen “meter”. Hoe heet zo’n meter om de brekingsindex van een stof te meten?

 

Refractometer

3.      WAPENS (met kopie)

 

Geef ons de naam van in het midden van de 16de eeuw in gebruik gekomen lontgeweer. Het zou een eeuw later de overhand krijgen op de oudere haakbus. Op uw kopie ziet u een paradewapen met lontslot uit de verzameling van Peter de Grote. U ziet de typische korte, platte, bijna driehoekige kolf en de diepe uitsparing voor de duim. Welk lontgeweer?

 

                                                        MUSKET

4.      MYTHOLOGIE

 

Vele Egyptische goden worden als dier afgebeeld, denken we maar aan de jakhals Anubis, de stier Apis of de krokodil Sobek. Maar met welk dier wordt Hathor geïdentificeerd?

 

                                                        KOE

 

5.      LITERATUUR

 

Harry Mulisch heeft met De zaak 40/61: een reportage, een bundeling van stukken die hij schreef als verslaggever voor Elseviers Weekblad, veel meer dan een rapportage geschreven. Het is een gedurfde en indrukwekkende poging om met literaire middelen door te dringen tot een misdadiger. De misdaden van deze man gaan volgens Mulisch het bevattingsvermogen te boven; volgens de schrijver gaat het hier om een nieuw soort mens, die in zijn ongrijpbaarheid een product is van de moderne tijd. Wat is het onderwerp van dit werk van Mulisch, waarin hij de begrippen schuld en verantwoordelijkheid verkent?

 

                                                        DE ZAAK EICHMANN

 

6.      VARIA (met kopie)

 

Geef het gemeenschappelijke element van wat er zich op uw kopie onder VRAAG 6 bevindt.

 

                                                        COLLEGES van OXFORD

7.      GODSDIENST

 

Begin 2004 werd Samuel Kobia de eerste Afrikaan die aan het hoofd kwam te staan van ’s werelds grootste oecumenische organisatie. De Keniaanse theoloog volgt hiermee de Duitse lutheraan Konrad Raiser op die deze functie 11 jaar vervulde. De organisatie, die (wie zal het verbazen?) een moeilijke relatie met Rome heeft, telt 342 ledenkerken uit meer dan 120 landen en heeft haar hoofdzetel in Genève. Geef ons haar naam.

 

                                                        WERELDRAAD VAN  KERKEN

 

8.      DESIGN (met kopie)

 

Deze Amerikaanse ontwerper leefde van 1907 tot 1986 en was niet alleen als ontwerper, maar ook als schrijver en docent één van de invloedrijkste van de 20ste eeuw. Op uw kopie ziet u 2 van zijn beroemdste ontwerpen. De Marshmallow-sofa uit 1956 bestond uit kussens van barkrukken bevestigd op een stalen kader. Het bleek te revolutionair voor zijn tijd, want er werden slechts 200 exemplaren van verkocht. De Atoommuurklok dateert uit 1949. Welke  ontwerper?

                                                        GEORGE NELSON

 

9.      ARCHEOLOGIE

 

We zoeken de algemene naam van een mesolithische cultuur uit het noorden van Europa. De cultuur is te situeren tussen 8 à 9000 v.C. en 5000 v.C en slaat op de mesolithische vissers- en jagersgemeenschappen van Oost-Engeland tot de Baltische Zee. De eerste vondsten werden gedaan in 1900 in Mullerup op het Deense Zeeland; het betrof hier vistuig en houtbewerkersgereedschap. Graag de Deense benaming van deze cultuur. Deze naam betekent letterlijk zoiets als groot moeras.

 

Maglemose cultuur

 

10.  MUZIEK (met geluidsfragment)

 

We laten u een Amerikaans rapduo horen dat ons in 2003 met een dubbel-CD verraste; de 2 CD’s hebben elk een aparte klankkleur en trouwens ook een aparte kleur: het rode Speakerboxx en het  roze The Love below, waaruit u een track te horen krijgt. Geef ons de naam van het rapduo bestaande uit Antwan Big Boi Patton en André 3000 Benjamin.

 

                                                        OUTKAST  (Hey Ya!)

 

 

RONDE 9: DE FOUTE CATEGORIE

 

1.      GESCHIEDENIS

 

Meer dan 70 jaar waren deze spaarzegeltjes zowat in elk huishouden te vinden; nu werd besloten de boeken te sluiten. De mogelijkheid bestaat dat het bedrijf zijn volledige vermogen van 7,5 miljoen € zal moeten uitbetalen aan de klanten. Er zouden nog tot 150.000 actieve spaarders zijn. Tot eind 2004 worden de zegels vergoed; welke zegels?

                                     

                                                         VALOIS

 

2.      FILM (met kopie)

 

Brits modeontwerper, die grote bekendheid verwierf met zijn zorgvuldig afgewerkte techniek, zijn schrille combinaties van kant en plastic en de onverwachte erotische kijkgaten in zijn modellen. Vooral zijn periode bij Givenchy bracht hem wereldfaam. Op de kopie een brokaatjurk uit 1996. Welke in 1969 geboren ontwerper?

 

                                                        ALEXANDER McQUEEN

 

3.      ORNITHOLOGIE (met kopie)

 

Onder welke meer populaire naam is deze DIII uit WO I ook nog bekend?

Nog enige toelichting: toen de Duitsers begin 1917 dit vliegtuig inzetten, was het gedaan met de geallieerde superioriteit. April 1917 zou in de Britse annalen komen als Bloody april  en dit door de verliezen die dit Duitse toestel hen toebracht (en waarvoor o.m. von Richthofen verantwoordelijk was). Tegen het eind van 1917 waren de glorieuze dagen voor de DIII voorbij, want vanaf toen moesten ze het onderspit delven tegen Sopwith Camels en Spad VII’s. Er waren toen ongeveer 450 DIII’s bij de Jagdstaffeln in dienst.

 

                                                        Albatros

 

4.      FYSICA

 

Welke F1-rijder is dit seizoen bij Sauber, naast Fisichella, de 2de rijder? Hij slaagde er in tijdens de Grote Prijs van Maleisië 1 WK-punt te verdienen.

 

                                                        FELIPE MASSA

5.      BOUWKUNST

 

De formule HOOC-COOH is geen palindroom dat we ter plaatse verzinnen, maar de chemische formule van een eenvoudig tweebasis zuur, het a-dicarbonzuur. Zouten van dit zuur komen veel voor in het plantenrijk, meestal als calciumzouten. Het zuur zelf is een kleurloze stof die kan gebruikt worden om bv. roest- of inktvlekken te verwijderen. Welk is de meer courante benaming van dit zuur, dat ook zuringzuur wordt genoemd?

 

Oxaalzuur

 

 

 

 

 

6.      GODSDIENST (met kopie)

 

Welke figuur is er afgebeeld op de schilderij op uw kopie? Rond deze figuur, een olieverfschilderij van Alfred Stevens, kon u vorig jaar in het Museum voor Schone Kunsten te Gent een opmerkelijke tentoonstelling bezoeken.

 

MARIA-MAGDALENA

 

7.      WIELRENNNEN (met kopie)

 

Het ooggetuigenverslag in stripvorm is de laatste jaren een bloeiend genre gebleken. In Pyongyang vertelt deze Canadese auteur over een verblijf van 3 maanden in deze Noord-Koreaanse stad. Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe: met Shenzhen publiceerde hij 3 jaar geleden een verslag over een verblijf in China. Zijn capaciteiten als verteller zijn fascinerend; in een eenvoudige stijl kiest hij de juiste anekdotes om de lezer op een persoonlijke manier in te wijden in het dagelijkse leven van de Noord-Koreanen. Welke stripauteur?

GUY DELISLE

 

8.      FAUNA (met kopie)  

 

Op de kopie zien jullie de kalender van de Azteken. Wat wij een eeuw noemen, kan vergeleken worden met hun cyclus van 52 jaren. Om de afzonderlijke jaren te benoemen, worden 4 symbolen gebruikt, die telkens terugkeren. Riet, vuursteenmes en huis zijn 3 van die 4 symbolen. Welk is het vierde of m.a.w. wat ontbreekt steeds op de plaats van het vraagteken?

Konijn

 

9.      MUZIEK (met kopie)

 

Op uw kopie ziet u een Honda; geef ons de naam van het type.

 

JAZZ

 

10.  SCHILDERKUNST (met geluidsfragment)

 

Even aan de top en dan terug naar de vergetelheid; dat was het lot van deze artiest in 1983.

Weinigen zullen weten dat hij Fransman was. Welke uitvoerder?

 

                                                        F.R. DAVID  (Words)

 

 

RONDE 10: SUPERRONDE

 

Een klein beetje uitleg. U mag op elke vraag antwoorden in deze laatste ronde; elk goed antwoord levert een punt op, maar: als u de 3 subvragen correct beantwoord, wordt u beloond met een extra punt. Dus: gewoon 3 vragen rond een bepaald thema, waarmee u moet proberen 4 punten te verdienen.

 

1.     AARDRIJKSKUNDE: de Golf van Tonkin

 

A.  Vietnam telt 2 grote stromen die elk verantwoordelijk zijn voor een grote delta. In het

     zuiden hebben we de Mekong, maar wij gaan op zoek naar de rivier die in de Chinese

provincie Yunnan ontspringt en na 1200 km uitmondt in de Golf van Tonkin in een 80 km brede delta. De rivier stroomt door de hoofdstad Hanoi. Geef ons de naam van deze rivier; u mag antwoorden met de Vietnamese of Chinese naam, maar de Nederlandse naam is voor ons al even goed. Deze naam krijgt de rivier door de kleur van de tonnen zand die meegevoerd worden.

     B.  Hanoi en Ho Chi Minh zijn de 2 grootste Vietnamese steden. Wij gaan op zoek naar

de 3de Vietnamese stad. Deze stad telt 1,6 miljoen inwoners en is de grootste havenstad van Vietnam. De stad aan de Golf van Tonkin is door een kanaal verbonden met de rivier uit A en door een spoorweg met Hanoi. De stad die tijdens de oorlog zwaar werd verwoest is heropgebouwd en momenteel de grootste industriestad van Vietnam. Welke stad, 90 km ten oosten van Hanoi?

 1. De Golf van Tonkin wordt begrensd door het eiland Hainan. Tot welk land behoort dit eiland?

A. SONG HONG  /  YUAN JIANG  /  RODE RIVIER

B. HAIPHONG

C. CHINA

2.     TAAL: Amerikaans

 

A.  We zoeken naar een niet meteen flatterende benaming die de Amerikanen aan een

Brit geven, zeker als bij deze Brit het cockney er vanaf druipt. Het is tevens de titel 

van een film van Steven Soderbergh; in deze film vertolkt Terence Stamp de Brit in kwestie, die op zoek gaat naar de verdachte omstandigheden waarin zijn dochter in Los Angeles is omgekomen.

B.  Wat wij jong blaadje-oude bok noemen, zullen de Amerikanen omschrijven als een

 ..relatie en op de naam van deze 2 puntjes hoort telkens de naam van een maand.  

Dus geef ons de Amerikaanse uitdrukking voor de relatie van een oudere man met    een jonge vrouw of van een oudere vrouw met een jongere man, momenteel in Hollywood trouwens dé grote mode.

C.  Hoe noemt men in de VS een lesbische relatie zonder seks? Een relatie tussen 2

hartsvriendinnen die samenwonen zonder de daad bij het woord te voegen noemt men A …. Marriage en op de plaats van de puntjes vult u een grote Amerikaanse stad in.

                                                        A. LIMEY

                                                        B. MAY DECEMBER

                                                        C. A BOSTON MARRIAGE

 

 

 

 

 

 

3.     ACTUA: april 2004

 

 1. Op 16 april nam hij ontslag als voorzitter van de Bundesbank; zijn positie werd onhoudbaar nadat hij zich een verblijf in een luxehotel had laten betalen door de Dresdner Bank. Nadat het schandaal aan het licht kwam stelde hij doodleuk voor de helft van de rekening terug te betalen. Dit pakte geen verf bij kanselier Schröder die met deze man nog een rekening te vereffenen had. Wie werd daarmee ex-voorzitter van de Bundesbank?
 2. Op 11 april werd deze Nederlandse hulpverlener van Artsen zonder grenzen ontslagen door zijn gijzelnemers in Dagestan. Hij werd er sinds augustus 2002 vastgehouden en kwam vrij dankzij de Russische geheime dienst. Geef ons de naam van deze Nederlander.
 3. Op 6 april wordt de Litouwse president door het parlement ontslagen. Hij werd verdacht van fraude en zou steekpenningen van Russische zakenlui hebben ontvangen in ruil voor de toekenning van een privatiseringscontract. Hij moest voor de toetreding van Litouwen tot de Europese Unie; welke Litouwse ex-president?

 

A.     ERNST WELTEKE

B.     ARJAN ERKEL

C.     ROLANDAS PAKSAS

 

4.     FAUNA & FLORA: vlinders (met kopie)

 

Omdat wij in wezen een goed karakter hebben en om achteraf niet de kritiek te krijgen dat onze quiz te weinig floravragen bevatte, geven wij u nog een belangrijk ruggensteuntje. Op uw kopie ziet u 3 planten; onze vlinders zijn telkens naar één van deze planten genoemd. Dus ziet u een hyacint dan schrijft u gewoon hyacintvlinder. Wij garanderen wel niet dat de planten in de goede volgorde staan.

 

A.  De Gonepteryx Rhamni is ontegensprekelijk één van de gemakkelijkst te herkennen

vlinders. Met een lengte van zeker 3 cm en een vleugelspanwijdte van 6 cm is deze felgele goede vlieger één van de grootste vlinders die in ons land voorkomen. Het volwassen vlinderstadium duurt lang, ongeveer van juli tot april (inclusief een winterslaap natuurlijk). De rupsen eten voornamelijk de bladeren van de vuilboom en van de wegedoorn.

     B.  De Thyatera Batis valt vooral op door de rooskleurige vlekken op een bruingroene

achtergrond. Klein probleempje is dat deze spinner vooral ’s nachts actief is. De rupsen leven vooral van de bladeren van o.a. de frambozenstruik.

 1. De Colias crocea is een typische trekvlinder die jaarlijks in variërende aantallen in de

lente vanuit het Middellandse-Zeegebied naar onze streken komt en in het najaar weer terugvliegt. De vleugels zijn diep donkergeel van kleur met volledig zwarte vleugelpunten. De onderkant van de vleugels is felgeel met groene waas. De rupsen leven op verschillende soorten vlinderbloemigen.

 

                                                        A. CITROENVLINDER

                                                        B. BRAAMVLINDER                              

                                                        C. LUZERNEVLINDER

 

 

 

 

 

5.     GESCHIEDENIS: Middeleeuwen

 

A.  Alhoewel wij de Bourgondische periode meestal in de 14de en 15de eeuw situeren, was

er een kleine 1000 jaar vroeger ook al een Bourgondisch rijk. In 413 sticht koning Gundahar (of Gundicar), dit is de Gunther uit het Nibelungenlied, een rijk dat tot 436 stand houdt. Dan wordt hij verslagen door de Romeinse generaal Aetius, die de Hunnen als bondgenoot heeft. Welke stad aan de Rijn was de hoofdstad van dit Bourgondische Rijk?                                                                       

 1. Op Kerstdag van het jaar 800 wordt Karel de Grote door de paus tot keizer gekroond.

Exact 75 jaar later is er terug een keizerskroning, weliswaar op een andere plaats en   met andere acteurs. Op Kerstdag van het jaar 875 kroont paus Johannes VIII in  Rome iemand tot keizer. Welke zeker niet onbekende mens, dus graag naam én bijnaam?                                                

 1. Hij was de oudste zoon van Willem de Veroveraar en volgde zijn vader op in Normandië. Pogingen om Engeland onder zijn gezag te brengen (ten koste van zijn broer) mislukken en hij wordt tenslotte zelf verdreven uit Normandië. Tot aan zijn dood in 1134 blijft hij opgesloten. Zijn naam en bijnaam.                                     

 

A. WORMS

B. KAREL DE KALE

C. ROBERT Curthose

 

6.     MENSWETENSCHAPPEN: politieke denkers

 

A.  Met de bezetting van Koeweit door Irak begon in 1990 de oorlog in de Golf. In 1991

brak in Joegoslavië de strijd uit. Vooral de etnisch-religieuze strekking van het conflict in Bosnië inspireerde deze in 1927 geboren schrijver. Dit resulteerde in 1996 in het  werk The clash of civilizations and the remaking of world order. Zijn belangrijkste stelling luidt dat de strijd tussen ideologieën na de val van het communisme plaats heeft gemaakt voor een botsing tussen beschavingen. Vooral het conflict tussen de islamitische wereld en de westerse beschaving ontwikkelt zich op verschillende fronten, aldus deze wetenschapper. Wie?

     B.  Het grootste raadsel uit de 20ste eeuw bestaat uit de vraag hoe Duitsland er toe kwam

6 miljoen joden fabrieksmatig te vermoorden. Pas ruim 50 jaar nadat de overlevenden uit de vernietigingskampen werden bevrijd, verscheen er een boek dat een bevredigend antwoord leek te bieden. Daarom sloeg het werk, Hitler’s willing executioners; ordinary Germans and the Holocaust , in als een bom. Welke in 1959 geboren Amerikaanse politicoloog, zoon van een voor de nazi’s gevluchte jood, schreef in 1996 dit werk?

     C.  Met Culture of complaint  ging deze Australische cultuurfilosoof in 1993 met bijtend

sarcasme tekeer tegen de VS, volgens hem een decadente natie die van alle intellectuele ankers is losgeslagen en een samenleving bezeten van therapieën. Het recht op het nastreven van geluk was in zijn visie vervangen door het recht op slachtofferschap, dat werd opgeëist door iedereen die zichzelf onderdrukt, achtergesteld of zielig vond. Behalve tegen politieke correctheid in het algemeen, fulmineert hij tegen de TV als debiele nationale babysitter, tegen het Afrocentrisme, tegen de hysterie en de censuur in de Amerikaanse kunstwereld, tegen wollig taalgebruik dat in de VS van de jaren ’90 een rolstoelpatiënt een ‘fysiek uitgedaagde’ noemt.  Welke Australiër, die ook over zijn geboorteland publiceerde, schreef deze trefzekere karikatuur van Amerika in de jaren ’90?

 

                                                        A. SAMUEL HUNTINGTON

                                                        B. DANIEL GOLDHAGEN

                                                        C. ROBERT HUGHES

 

7.     SPORT: wereldkampioenen

 

A.  In Halifax won dit land op 7 april voor de 8ste keer op rij de wereldtitel ijshockey, bij

     de dames welteverstaan. Welk land?

     B.  Welke Franse atlete werd vorig jaar in eigen land wereldkampioene verspringen?

Bijna haalde zij een historische dubbelslag, maar uiteindelijk moest zij in de zevenkamp genoegen nemen met zilver na de Zweedse Carolina Kluft.

 1. Het wereldkampioenschap snelheid voor motoren is de laatste jaren voornamelijk het

speelterrein voor Japanners en Zuid-Europeanen. In de jaren ’90 lag dit nog anders; zo werd van 1994 tot en met 1998 een Australiër wereldkampioen in de toenmalige koninginneklasse, de 500 cc. Wie?

 

                                                        A. CANADA

                                                        B. EUNICE BARBER

                                                        C. MICHAEL DOOHAN

 

8.     KUNST: geschilderde plaatsen (met kopie)

 

A.  U ziet de Sint-Hubertuskapel, in 1871 geschilderd door Hippolyte Boulenger. In welke

gemeente bevindt deze kapel zich? De architect van deze kapel is Wenceslas Cobergher, de man achter de basiliek van Scherpenheuvel; ook dit werk maakte hij in opdracht van Albrecht en Isabella.

     B.  Hier ziet u het allicht bekendste werk van Meindert Hobbema; hij schilderde het in

1689. Waar bevindt zich dit beroemde laantje? In dezelfde gemeente op Goeree-Overflakkee kunt u het Rien Poortvliet-museum bezoeken.

     C.  Welke Italiaan schilderde in 1740 dit interieur van het Pantheon in Rome? Beroemd

zijn zijn kleine, met fantastische ruïnes gestoffeerde landschappen. Maar vooral als weergever van het Romeinse stadsbeeld was hij van belang.

 

                                                        A. TERVUREN

                                                        B. MIDDELHARNIS

                                                        C. GIOVANNI PAOLO PANNINI

 

9.     GASTRONOMIE: schaaldieren

 

 1. De keuken van Louisiana is de pikantste van de VS; vooral krabben, langoustines en kreeften worden er veelvuldig met gemalen paprika en met paprikasaus besprenkeld. In het heetst van de zomer trekken de arbeiders met hun baton rouge door de velden om de kleur van de pepers te meten. Alleen de zeer rode en sappige pepers worden geoogst. De pepers worden gepureerd en met zout afgedekt. Zo komt men tot een natuurlijk product waar geen kleurstof of bewaarmiddelen aan te pas te komen en toch blijft de saus minstens 5 jaar onveranderd, zelfs in een geopend flesje. Vlakbij het hoogste punt van Louisiana, in de buurt van Lafayette, maakt de familie McIlhenny sinds 1869 zijn saus, die in het Indiaans land van hitte en vochtigheid betekent. Onder welke merknaam kennen wij deze saus, die oorspronkelijk als schaaldierensaus is ontwikkeld?
 2. (met kopie)

Oosterscheldekreeft wordt dikwijls opgediend met de groene topjes van een zeegroente die, zoals op uw kopie te zien is, met een schepschaar wordt geknipt. Deze natuurlijk gezouten zeegroente eet je rauw of kort gekookt. De naam van de plantensoort Salicornia europaea wijst op dit zoutgehalte; de plant wordt op schorren en slikken gevonden met stengels van 5 tot 30 cm. Geef ons de Nederlandse naam van deze groente.

 1. Zeekreeft en mosselen behoren in Maine en Labrador tot de gewone burgerkeuken. Men maakt ze klaar volgens een aloud Indiaans principe. Men graaft een kuil van ongeveer 30 cm diep, vult deze half met grote stenen, dekt dit af met droog hout en steekt dit aan. Het hout verwarmt de stenen in 3 tot 4 uur zodanig dat ze door en door heet zijn. Daarna wordt de as uit de oven geveegd, aluminiumfolie over de stenen gelegd, waarover dan de zeekreeften, mosselen en maïskolven komen. Vervolgens wordt deze primitieve oven afgedekt met natte zeewier en een nat tentzeil. Na ongeveer een uur wordt de oven geopend. Bij ons kan je dit gerecht quasi identiek in een stoompan maken. Naam van dit Indiaans gerecht?

 

A. TABASCO

                                                        B. ZEEKRAAL

                                                        C. CLAMBAKE

 

10.           MUZIEK: 2001

 

Om deze quiz te besluiten 3 nummers uit 2001. U hoort resp. een Amerikaanse zangeres,

een Engels dance-duo en een Frans duo. Geef ons telkens de naam van de uitvoerder.

 

A.     MACY GRAY  (Sexual revolution)

B.     BASEMENT JAXX  (Romeo)

C.     AIR  (How does it make you feel?)