back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan meestal onder de vraag.

De multimedia ondersteuning moet je spijtig genoeg missen....

 

 

MVC-quiz 30-04-2005

 

Het  reglement wijkt niet af van de doorsneequiz. Voor de deelnemers met iets minder ervaring even de belangrijkste en op een rijtje:

·         Fonetisch juist = juist; bij specifieke taalvragen kijken we uiteraard strenger toe.

·         Schrijf geen voornamen, tenzij ze uitdrukkelijk worden gevraagd.

·         Uitvoerder = zanger, zangeres, groep of een combinatie van deze.

·         Wij kunnen ook fout tellen of een even goed antwoord over het hoofd zien; schrijf indien nodig onderaan je antwoordblad KLACHT en meld desgevallende problemen op de achterzijde van je antwoordblad. We zullen dit in detail bekijken.

·         De MVC-quiz gaat dit jaar over 11 verschillende quizzen; in het totaal kan je 195 punten verdienen (voor de pauze 95, na de pauze 100). Luister alleszins zeer goed naar de inleiding bij elke quiz.

·         Vragen worden niet meer herhaald na het muziekfragment waarmee de meeste quizzen eindigen.  Wanneer het muziek­frag­ment stopt, wordt onmiddellijk afgegeven.

·         Bij gelijke stand wint de ploeg die de meeste punten heeft op (achtereenvolgens)

quiz 5, quiz 11, quiz 10, quiz 9, quiz 8, quiz 7, enz.

 

MENSENKENNIS / KENNIS VAN ZAKEN    

De eerste quiz die we spelen is ‘Mensenkennis / Kennis van zaken’, een visuele opwarmronde waarin je 25 punten kan verdienen. We hebben op je kopies duidelijk vermeld wat we verwachten op je antwoordblad. Af en toe geven we de aandachtige lezer zelfs wat extra informatie mee. Quizzers denken altijd een puntje mee te pikken door onduidelijk te schrijven, toch raden we je hier aan je antwoorden duidelijk te noteren.

 

1.      DUSAN BELIC

2.      ELIZABETH

3.      PYOTR ILYICH TCHAIKOVSKY

4.      CHARLIZE THERON

5.      SONIC YOUTH

6.      BETTY MELLAERTS

7.      MAX ERNST

8.      SABINE LARUELLE

9.     LITTLE  (Malcolm X)

10.  URSULA ANDRESS

11.  LINDA EVANS

12.  GERARD REVE

13.  TITIAAN

14.  FREDERIK SIOEN

15.  CHRIS PICAVET

16.  ROME

17.  M.C. ESCHER

18.  SACHSEN-ANHALT

19.  ELFSTEDENTOCHT

20.  NEUSAAP

21.  Renault TRAFIC

22.  ETRUSKEN

23.  ETHIOPIE

24.  RIOJA

25.  TURKIJE

Mensenkennis en Kennis van zaken: 2 quizzen gepresenteerd door Betty Mellaerts en dat kon je dan ook met de eerste letters van je antwoorden van boven naar onder lezen ‘BETTY MELLAERTS PRESENTEERT’.

 

 

VUL NAAST JE ANTWOORDEN DE BIJHORENDE LETTER IN

 

A.   Eiland waarop de 4.205 m hoge Mauna Kea, van bodem tot top de hoogste berg ter wereld, zich bevindt.

 

B.   Amerikaanse staat die grenst aan Colorado, Kansas, Missouri, Arkansas, Texas en New Mexico.

 

C.   Geboortestad van Jacopo, Gentile en Giovanni Bellini, van Canaletto  en van Francesco Guardi en door hen meermaals geschilderd.

 

D.   Eiland waarvan Clint Eastwood in 1979 in een regie van Don Siegel wist te ontsnappen.

 

E.    Havenstad in de staat New York, aan het oostelijk uiteinde van het Eriemeer. Hoewel de haven 4 maanden per jaar dichtgevroren is, is het toch één van de drukste binnenhavens ter wereld en het distributiecentrum voor het noordoosten van de VS. De Niagara Falls liggen 25 km ten noorden van deze stad, die via de Peace Bridge verbonden is met het Canadese Fort Erie. De agglomeratie telt 1,3 miljoen inwoners.

 

F.    Australische staat met Melbourne als hoofdstad.

 

G.   Stad aan de monding van de Liffey, met de beroemde bibliotheek van het Trinity College waarin zich o.m. het 9de-eeuwse Book of Kells bevindt.

 

H.   Stad gedomineerd door de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met de (vermeende) grafsteen van Jacob van Maerlant (voor illustraties zie ommezijde).

 

I.     Stad die met Noordschote, Pollinkhove en Reninge tot dezelfde fusiegemeente behoort. Vlakbij de gotische Westpoort bevindt zich de Caesarsboom, een zeer oude taxus waaraan volgens de legende Julius Caesar zijn paard zou hebben gebonden.

 

J.     Republiek in Micronesië (slechts 2 m boven zeeniveau), bestaande uit 33 atollen, waarvan 20 bewoond. In 1976 splitste het land af van Tuvalu. De republiek bestaat uit 3 grote eilandengroepen, waarvan we alleen de meest oostelijk gelegen Line Islands noemen. Op de vlag staat een afbeelding van een fregatvogel, de zon en de Stille Oceaan.

 

 

ATLAS

Je kreeg van ons een blad met verwijzingen naar 10 plaatsen uit je atlas. Je krijgt een viertal minuutjes om dit al even te bekijken. Wij hoeven deze plaatsnamen van jullie niet te krijgen.

 

Combineer op je antwoordblad wel telkens 2 antwoorden met de juiste bijhorende letter van je blad. Een voorbeeld: zo kunnen je de antwoorden TIMMERMANS en VANDERPOORTEN naar LIER leiden. We vertellen je er bij dat de linken wel heel verschillend zijn en bijv. even goed met de inhoud als met de vorm van je antwoorden kunnen te maken hebben.

30 punten te verdienen, maar je zult er wel serieus moeten voor werken.

 

Vraag 1a: FILM

Wij zoeken een gemeenschappelijke naam die je met volgende films kan verbinden:

·         The Glenn Miller Story (1954)

·         The Man from Laramie (1955)

·         Marty (1955)

·         Man of the West (1958)

·         Jane Eyre (1970)

·         Thief  (1981), ook bekend onder de titel Violent Streets

·         Heat  (1995)  

 

Vraag 1b: GESCHIEDENIS

Deze Duitse ingenieur en politicus trad in 1923 toe tot de NSDAP. In 1933 benoemde Hitler hem tot inspecteur-generaal voor de wegenbouw, in welke functie hij begon met de aanleg van een net van autobanen. Na 1936 bouwde hij de Westwall. Voor de uitvoering hiervan werd de naar hem genoemde Organisation opgericht, een soort militair gedrild arbeidsleger. In de Tweede Wereldoorlog legde deze organisatie o.m. de Atlantikwall aan. Sedert maart 1940 trad onze man op als minister van Bewapening en Munitie. Hij kwam om bij een vliegtuigongeval. Wie?

 

         1a: MANN (films van Anthony, Delbert en Michael Mann) / 1b: Fritz TODT

         Link: C Venetië (de novelle Dood in Venetië van Thomas Mann)

 

Vraag 2a: LITERATUUR

De jonge Engelse thrillerauteur Mo Hayder schrijft thrillers waar zelfs Hannibal Lecter zijn vingers zou bij aflikken. De behandeling (2001) en Tokio (2004) bereikten ook bij ons een groot publiek. Wij zijn op zoek naar haar schokkende debuut uit 2000, waarvoor ze naar eigen zeggen inspiratie vond in de zaak Dutroux. In het kort het verhaal:

Greenwich, Zuidoost-Londen; de politie doet een gruwelijke ontdekking: vijf jonge vrouwen, allen ritueel vermoord en gedumpt op een braakliggend terrein vlak bij de Millennium Dome. Het postmortale onderzoek wijst uit dat een vreemd en weerzinwekkend detail de slachtoffers verbindt: de seksuele seriemoordenaar naait nl. een levend iets in de borstkas van de slachtoffers.

Als u weet wat dat is, komt u zo uit bij de titel van deze thriller.

 

Vraag 2b: AARDRIJKSKUNDE

De naam van de zeestraat tussen de Canadese eilanden Baffin Island en Devon Island is dezelfde naam als deze van de hoofdstad van het Engelse graafschap waarin Liverpool en Manchester gesitueerd zijn; door dit graafschap te noemen zouden we het antwoord quasi weggeven. Welke naam, die we zeker niet alleen uit de aardrijkskunde kennen?

 

         2a: VOGELMAN  (BIRDMAN) / 2b: LANCASTER

         Link: D Alcatraz (Burt Lancaster vertolkte in 1962 The Birdman of Alcatraz)

 

Vraag 3a: SPORT

Dat Lance Armstrong zegehouder in de Tour is weten zelf de sportanalfabeten. In de Ronde van Italië wordt het record gedeeld door Alfredo Binda, Fausto Coppi en de onvermijdelijke Eddy Merckx; hoe dikwijls wonnen zij de Giro?

 

Vraag 3b: TAALKUNDE

Deze letter komt van de Egyptische hiëroglief ajin die de betekenis van oog had. Via de Feniciërs werd het teken door de Grieken overgenomen. Merkwaardig genoeg stond het bij de Grieken alleen voor de korte klinker, want voor de lange klinker hadden zij een ander teken. Dit laatste teken werd door de Romeinen niet overgenomen; het teken voor de korte klinker wel. Welke letter uit ons alfabet?

 

         3a: 5  /  3b: de letter O

         Link:  A Hawaiï  (zo kwam je uit bij de TV-reeks Hawaiï 5-O)

 

Vraag 4a: VARIA  (met beeldfragment)

Welk ruim 80.000 inwoners tellend land heeft als automobielcode SY?

 

Vraag 4b: POLITIEK  (met beeldfragment)

Chris Patten zetelde van 1999 tot 2004 in de Europese commissie; hij was vervolgens één van de grote kandidaten voor de opvolging van Prodi, maar moest het uiteindelijk afleggen tegen Barroso. Toch maakte hij het meeste naam door zijn gouverneurschap van 1992 tot 1997; waar was Patten toen gouverneur?

 

         4a: SEYCHELLEN  /  4b: Patten was de laatste gouverneur van HONGKONG

         Link:  F  Victoria  (Victoria is tevens de hoofdstad van de Seychellen en Hongkong)

 

Vraag 5a: VARIA

Ook de vader van Wolfgang Amadeus  Mozart was een begaafd componist en violist.  Toch zette hij zijn eigen carrière opzij voor de ontwikkeling van de muzikale talenten van zijn kinderen. Dit deed hij met bepaald grote toewijding; tegenstanders vonden dat hij met zijn kinderen als circusaapjes rondtrok. Geef ons de voornaam van Mozarts vader.

 

Vraag 5b: MUZIEK (met geluidsfragment)

U hoort nu de Ierse singer/songwriter Barry Moore aan het werk; geef ons zijn pseudoniem.

 

         5a: LEOPOLD  /  5b: LUKA BLOOM

         Link: G  Dublin  (Leopold Bloom is de hoofdfiguur uit Joyce’s Ulysses dat zich

                                                                                              afspeelt in Dublin)

Vraag 6a: ANATOMIE

Met welk deel van het lichaam houdt de MYOLOGIE zich bezig?

 

Vraag 6b: SPORT

Dit voetbalelftal lijkt wel een opvangtehuis voor kneusjes. Zo zijn er Bertrand Crasson (bij Lierse meer in de kleedkamer dan op het veld actief), Kristof Snelders (bij GBA uitgespuwd) en Igor De Camargo (bij Genk 2 maal mislukt) dit seizoen actief geweest. Welke club?

 

         6a: SPIEREN  /  6b: FC BRUSSELS

         Link: H  Damme  (The Muscles from Brussels is van Damme)

 

Vraag 7a: GESCHIEDENIS

Als de Engelse koning Edward III in 1377 sterft, is zijn oudste zoon en troonopvolger Edward, de Zwarte Prins, ook al dood. Edward III wordt opgevolgd door zijn 9-jarige kleinzoon. Geef zijn voornaam. In 1399 moest deze koning op zijn beurt troonsafstand doen, waarna Hendrik IV koning werd, en werd hij  opgesloten in Pontefract Castle, waar hij in 1400 overleed.

 

Vraag 7b: PSYCHOLOGIE

In 1902 geboren Amerikaans psycholoog, bekend geworden door zijn opvatting over de psychotherapie en zijn methode van non-directieve counseling, waarin sterk de nadruk wordt gelegd op de autonomie van de cliënt, op diens vermogen op tot het verwerven van inzicht in de eigen situatie en het vinden van adequate oplossingen voor de eigen moeilijkheden. Belangrijkste werken: Client-centered therapy (1951) en On becoming a person (1961). Wie?

 

         7a: RICHARD  /  7b: CARL ROGERS

         Link: B  Oklahoma  (Richard Rogers maakte de muziek voor de musical Oklahoma!)

 

Vraag 8a: FYSICA

Hij was lijfarts van koningin Elisabeth I en later van koning Jacobus I en legde de grondslag voor de leer van het magnetisme en het aardmagnetisme. In 1600 verscheen zijn beroemde werk Tractatus sive psysiologia nova de magnete magneticisque corporibus et de magno magnete tellure. Welke wetenschapper, naar wie de eenheid van magnetische bronspanning is genoemd?

 

Vraag 8b: MYTHOLOGIE (met beeldfragment)

In de beeldende kunst wordt deze mythische vogel afgebeeld in de gedaante van een arend, veelal met purper- en goudkleurige veren. In de christelijke kunst is hij het symbool voor de verrijzenis in het algemeen en die van Christus in het bijzonder. In de profane kunst geldt deze vogel als symbool van de eeuwigheid en het leven. Ook in de literatuur is hij het symbool der verrijzenis. Welke mythische vogel?

 

         8a: WILLIAM GILBERT  /  8b: PHOENIX

         Link: J  Kiribati  (Kiribati bestaat uit de Gilbert, Phoenix de Line Islands)

 

Vraag 9a: ARCHITECTUUR  (met kopie)

We zoeken een in 1870 geboren en in 1933 overleden Oostenrijks architect. Door zijn studie in de Verenigde Staten leerde hij de vernieuwingen van de Chicago School kennen. Hij keerde zich heftig tegen het toen in de architectuur en toegepaste kunst gangbare ornament, dat hij als een uiting van degeneratie zag, en propageerde een zuiver functionele en zakelijke vormentaal. Zijn opvattingen zijn, o.a. via het Bauhaus, tot ver in de 20ste eeuw van invloed geweest. Zijn belangrijkste publicatie is Ornament und Verbrechen (1908).

Op uw kopie ziet u 2 van zijn bekendste huizen uit Wenen; andere bekende gebouwen: het Weense Café Museum en het Parijse Tristan Tzara-huis.

 

Vraag 9b: MYTHOLOGIE

Welke legendarische koning van Kreta was de zoon van Europa en Zeus, de echtgenoot van Pasiphaë en de vader van Ariadne? Hij was een vrouwenversierder, maar geldt tevens als de ‘uitvinder’ van de homoseksualiteit.

 

         9a: ADOLPH LOOS  /  9b: MINOS

         Link: I Lo  (een beetje onnozel gedaan: Loos min os = Lo)

 

Vraag 10a + vraag 10b: Muziek (met geluidsfragment)

Tijd voor 2 oldies, resp. uit 1988 en 1952.

Geef ons telkens de naam van de uitvoerder; dit leidt u naar de muzikale link.

 

         10a: EDDY GRANT  /  10b: PEGGY LEE

         Link: E  Buffalo  (zo komt u tot de gitaarrockers van Grant Lee Buffalo)

CINEMANIE

Je  krijgt voor we de vragen stellen 10 fragmenten uit films of TV-reeksen te zien. We vermelden telkens waarnaar we in het fragment op zoek zijn. Naderhand stellen we je 10 vragen; elk antwoord moet je combineren met een film: noteer deze filmgegevens dus goed, want je krijgt ze maar één keer te zien.

Vermeld in de tweede kolom van je antwoordblad de letter van de met het antwoord corresponderende film. Ook hier een voorbeeld: als filmfragment X geven we je een fragment uit The passion of the Christ met de vermelding REGISSEUR; bij de vraag naar de Australische Gibson-woestijn zet je aldus een X, verwijzend naar regisseur Mel Gibson, op je antwoordblad.

 

Vraag 1: MYTHOLOGIE  (met beeldfragment)

Abraham vroeg zijn oudste dienaar om in zijn vaderland Mesopotamië een vrouw voor zijn zoon Isaak te zoeken. Deze dienaar ging op weg met tien kamelen, beladen met juwelen en andere geschenken voor de toekomstige bruid en haar familie. Aangekomen in de stad Nahor liet hij zijn kamelen bij een waterput uitrusten. De eerste vrouw die bij de waterput niet alleen de dienaar maar ook de kamelen en de drijvers water zou geven zou uitverkoren worden tot bruid van Isaak. En zo gebeurde het ook; dit thema werd door Rembrandt, Poussin en vele anderen vereeuwigd. Geef ons de naam van Isaaks vrouw.

 

                   REBEKKA  /  film: C (Rebecca van Hitchcock)

 

Vraag 2: PERSONALIA

·         Hubert vond in 1901 de oplossing om stof uit de lucht te filteren en ontwikkelde aldus de eerste bruikbare stofzuiger;

·         William was een methodistisch predikant die in 1878 een belangrijke organisatie stichtte;

·         John Wilkes was een toneelspeler en historisch moordenaar;

·         Charles was een Brits reder die kan beschouwd worden als de grondlegger van het sociologisch onderzoek.

Welke familienaam wordt gedeeld door deze 4 heren?

 

                   BOOTH  /  film: B (actrice Connie Booth uit Fawlty Towers)

 

Vraag 3: LITERATUUR

Al kan je de producten van deze in 1916 in New York City geboren auteur bezwaarlijk letterkunde noemen. Hij bracht zijn jeugd in een weeshuis door en zijn eerste boek uit 1948 Never love a stranger is hierop gebaseerd. De expliciete seksscènes vielen alleszins op; volgens de toenmalige kritiek schreef hij het eerste boek waarvan je op één en dezelfde bladzijde ogen vol tranen en een stijve kon krijgen. Deze combinatie van melodrama en seks zou hem uiteindelijk meer dan 50 miljoen boeken doen verkopen. Nog enkele titels: The Dream Merchants, A Stone for Danny Fisher,  waarvan de Elvis-film King Creole werd gemaakt, The Carpetbaggers en The Inheritors. Welke in 1997 overleden Amerikaan?

 

                   HAROLD ROBBINS  /  film: H (acteur Tim Robbins uit Mystic River)

 

Vraag 4: FAUNA & FLORA (met beeldfragment)

Van welke courante vorstgevoelige plant zie je een afbeelding?

 

                   MAGNOLIA  /  film: D (Magnolia van Anderson)

 

 

 

Vraag 5: KUNST   (met beeldfragment)

Van welke Britse kunstenaar krijg je Path between hedges te zien? Doornbomen en Portret van Somerset Maugham zijn nog bekende werken van zijn hand.

                  

GRAHAM SUTHERLAND  /  film: A (acteur Kiefer Sutherland uit 24)

 

Vraag 6: TV

Begin 2005 was deze reportagereeks op Canvas zeker een kijktip waard. Jonge Vlaamse en buitenlandse reporters trokken er elk naar een andere plek in de wereld. De reeks kreeg haar naam van de dame die voor de inleiding zorgde. Geef ons de correcte titel van de reeks.

DE WERELD VAN TARANTINO  / film:G (Jackie Brown  van Quentin Tarantino)                                                                                 

 

Vraag 7: SPORT

Tot nader order is deze speler wellicht de grootste doelpuntenmaker uit het moderne Britse voetbal. Op 18-jarige leeftijd verhuisde hij van Chester naar Liverpool en debuteerde hij voor Wales. Hij won 5 landstitels en de Europabeker voor landskampioenen met Liverpool. In 1986 bezorgde hij de Reds de FA-cup en na 139 goals in 234 wedstrijden werd hij naar Juventus getransfereerd. Eén jaar later haalde Kenny Dalglisch hem tot ieders verbazing terug naar Liverpool waar hij lustig verder scoorde; zo maakte hij in totaal 5 goals in 3 Cup Finals. Wie?

 

                   IAN RUSH  /  film: I (acteur Geoffrey Rush in Pirates of the Caribbean)

 

Vraag 8: STRIPS

De Suske en Wiske-albums zijn in vele talen vertaald. Zo kregen de hoofdpersonages o.m. de Zweedse namen Finn och Fiffi, de Afrikaanse namen Neelsie en Miemsie en de Ijslandse namen Siggi og Vigga. In de VS en in Groot-Brittannië heten ze momenteel Spike and Suzy. In de VS werden ze oorspronkelijk, d.w.z. vanaf 1976, onder een andere naam uitgegeven. Geef ons de oorspronkelijke Amerikaanse namen van Suske en Wiske (en we bedoelen niet Bob and Bobette, want ook die namen werden een tijdje in Engeland gebruikt).

 

                   WILLY & WANDA  /  film: F (A fish called Wanda van Charles Crichton)

 

Vraag 9: VARIA

In onze cultuur wordt rood algemeen aanvaard als kleur van de liefde. Dit is niet altijd zo geweest; in de Middeleeuwen was rood bij ons niet de kleur van de liefde. Welke kleur dan wel?

                   BLAUW  /  film: J (Trois couleurs: bleu  van Kieslowski)

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

Welke dame hoor je nu aan het werk met  een nummer uit 1997?

 

                   SARAH MacLACHLAN  /  film: E (acteur Kyle MacLachlan uit Blue Velvet)

 

 

DAMESDUBBEL

 

Vraag 1: FILM  (met beeldfragment)

Een pornovraag: u zoekt een pornoster van de bovenste plank. Alhoewel, het woord ‘plank’ is hier niet echt op zijn plaats… Ze werd op 6 augustus 1973 geboren als Jessica Andrea Steinhauser, dochter van een Japanse vader en een Duitse moeder. In haar artiestennaam heeft ze trouwens deze dubbele oorsprong verwerkt.  De gezochte filmactrice speelde sinds 1990 reeds in ruim 262 films! Enkele originele titels die bij u misschien enkele herinneringen kunnen oproepen: The Passion of the Christies, Free Ride, Naughty Bottoms, Planet of the Babes, Thunder Pussy, Pornogothic, enz. In 1998 was ze zelfs te zien in The Big Lebowski (weliswaar op de televisie op de achtergrond).  Ze heeft ook zelf een film ‘geregisseerd’ over … Mozart, genaamd ‘Appassionata’ (is dit niet van Beethoven?...). Een klein foutje waarschijnlijk voor iemand met een IQ van 156 die trouwens lid is van Mensa. Om het allemaal iets makkelijker te maken krijgt U van ons deze mooie momentopnames.  Haar artiestennaam graag.

 

ASIA CARRERA

 

Vraag 2: PERSONALIA  (met beeldfragment)

We zoeken een in Hollywood bekende en beruchte vrouw die in de vroege jaren ’90 heel wat delicate Hollywoodsexgeheimen bewaarde. Haar kennis van de mannelijke en vrouwelijke psyche maakte haar tot één van de bekendste ‘Madams’ ooit. Haar gepaste bijnaam werd dan ook Hollywood Madam. Maar na de roem kwam de val: het ene proces volgde het andere op. Recent nog werd haar ex-minnaar, de acteur Tom Sizemore, veroordeeld voor het gebruik van drugs en het mishandelen van onze ‘Madam’. Zelf heeft de Hollywood Madam drie jaar in de cel gezeten voor belastingontduiking. Momenteel runt ze haar eigen Boutique, Hollywood Madam. Paramount Pictures kocht onlangs de rechten van haar autobiografie. Wie zoeken we?

 

                            HEIDI FLEISS

 

Vraag 3: ARCHEOLOGIE  (met beeldfragment)

We vragen u de typische naam die men geeft aan de engelachtige danseressen die men in tempelcomplexen zoals Angkor Wat kan aantreffen. Ze zijn in reliëf aangebracht op de muren van de tempelbinnenplaatsen, solo of in groepen. Deze hemelse schoonheden, die in de Indische cultuur worden omschreven als de beloners van de koningen, helden en heiligen die de Hemel bereiken, zijn met opmerkelijke sensualiteit gesculpteerd. Het meest indrukwekkende is waarschijnlijk de weelde van hun kleding, juwelen en versieringen. Hoe noemen we deze typische engelachtige danseressen op de muren van Hindoetempels?

 

                            APSARAS

 

Vraag 4: LITERATUUR

Eén van de Franse literaire sensaties van 2004 was het werk Mammifères, in het Nederlands vertaald als Memmen. De held uit dit werk, bijgenaamd ‘oom’, kan terugblikken op een indrukwekkende reeks gestrande relaties, uitzichtloze baantjes en drinkgelagen. Deze volsagen mislukkeling lijkt naar verluidt als 2 druppels water  op zijn geestelijke vader. Het verhaal vol zwarte humor en kurkdroge oneliners heeft zijn inspiratie duidelijk gehaald bij Michel Houellebecq. Wie is de schrijver van Memmen?

 

                            PIERRE MEROT

 

Vraag 5: MEDIA  (met kopie)

Van welk champagnemerk is de advertentie die je ziet?

 

                            LAURENT-PERRIER

 

Vraag 6: FOTOGRAFIE  (met beeldfragment)

Dit werk is van een Franse fotograaf die in de jaren ’90 vrijwel alle covers van de Britse Vogue fotografeerde. In ’97 bood Harper’s Bazaar hem een contract van één miljoen dollar aan; in ruil mocht hij niet langer voor concurrerende modebladen werken. Maar allicht ken je hem vooral als de maker van de Pirelli-kalender van 2005. Naam van de fotograaf?

 

                            PATRICK DEMARCHELIER

 

Vraag 7: SPORT  (met beeldfragment)

Deze dame grossierde in haar carrière in 2de en 3de plaatsen, vooral achter haar landgenote Heike Drechsler. Haar 6de plaats op de Olympische Spelen van Sydney met een sprong van 6,74 m mag zeker nog genoemd worden, maar verreweg het meeste aandacht kreeg haar achterwerk. Bij haar sprongen zoemden camera’s in om te zien hoe haar broekje strak getrokken werd tussen haar billen als ze na een sprong in de zandbak belandde. Ze zorgde in augustus 2001 voor recordverkoopcijfers van de Duitse Playboy. Haar familienaam past perfect in de reeks; je vindt hem terug op de foto.

 

                            SUSEN TIEDTKE

 

Vraag 8: WETENSCHAPPEN

Hoe noemt men bij zoogdieren, inclusief de mens, het product van de melkklier dat de eerste dagen na de geboorte van een jong door de moeder wordt afgegeven en dat een iets andere samenstelling heeft dan de melk die daarna geproduceerd wordt? Een hoger eiwitgehalte en hogere energiewaarde maken het product bij uitstek geschikt voor de pasgeborene.

 

                            BIEST  /  COLOSTRUM

 

Vraag 9: KUNST  (met kopie)

Van welke kunstenaar krijg je 2 werken te zien:

 

VIC GENTILS

 

Vraag 10: MUZIEK  (met geluidsfragment)

Ook hier uiteraard een duo; wie geeft hier de quizzers een goeie raad Get fresh at the weekend ?

 

                            MEL & KIM

DE NIEUWSTE QUIZ

9 vragen zonder link; gemeenschappelijk element, zoals in de gelijknamige TV-quiz: het nieuws van de laatste week, al hebben wij onze inspiratie wel veel minder in De Rode Loper gezocht.

 

Vraag 1: AARDRIJKSKUNDE

Momenteel is de Mont-Saint-Michel geen echt eiland meer; de verzande oevers van het vasteland hebben de rots bijna bereikt. Een week geleden maakte de Franse regering een ambitieus plan bekend om van de toeristische attractie weer een echt eiland te maken. In welk Normandisch departement bevindt zich deze Mont-Saint-Michel?

 

                   MANCHE

 

Vraag 2: TAAL

Tot algeheel enthousiaste werd deze week een herziening van het Groene Boekje wereldkundig gemaakt. Er komen gelukkig geen echte nieuwe spellingsregels; wel worden er wat absurditeiten weggehaald. Zo wordt het woord paardenbloem vanaf oktober anders geschreven. Hoe moet men dit woord vanaf oktober schrijven: met of zonder n ?

 

                   MET N

 

Vraag 3: POLITIEK

De Japanse premier Koizumi en de Chinese president ontmoetten elkaar in de marge van de conferentie voor Afrikaanse en Aziatische landen in Indonesië. Dit onderonsje verliep alles behalve hartelijk, ondanks de openlijke spijtbetuigingen van de Japanse premier over de Japanse wreedheden in de jaren ’30 en ’40. Geef ons de volledige naam van de huidige Chinese president.

 

                   HU JINTAO

 

Vraag 4: PERSONALIA

Op 91-jarige leeftijd overleed de gewezen orkestleider van het amusementsorkest van de BRT. Hij werd bekend onder zijn pseudoniem Francis Bay. Geef ons zijn echte naam.

 

                   FRANS BAYETZ

 

Vraag 5: WETENSCHAPPEN

Tijd om even stil te staan bij het lopende Einsteinjaar. Al zijn tijd en stilstaan hier wel relatieve begrippen. We gaan even dieper in op één van de beroemdste gedachte-experimenten uit de fysica. Dit experiment heeft tot doel de gevolgen te demonstreren van het feit dat in de relativiteitstheorie de tijd niet meer universeel is. Men neemt aan dat van 2 tweelingbroers de ene een ruimtereis onderneemt, terwijl de andere thuisblijft. De ruimtereis voert de eerste broer naar de meest nabijgelegen ster, Proxima Centauri, die toch nog 4,2 lichtjaren van de aarde verwijderd is. Stel dat de ruimtereis op een aardse klok 10 jaar mag duren. Dan is het nodig dat het ruimteschip een snelheid ontwikkelt die 84% die van het licht bedraagt. Als er 10 jaar verlopen zijn op de aardse klok, is er, bij deze zeer hoge snelheid, slechts 5,4 jaar verlopen op de klok van het ruimteschip. Dat trager lopen van de tijd geldt ook voor het levensritme van de reizende man zelf. Bij zijn terugkeer komt hij dan ook tot de merkwaardige vaststelling dat hij nu 4,6 jaar jonger is dan zijn tweelingbroer.

Oef! Onder welke naam staat dit gedachte-experiment van Einstein bekend?

 

                   DE TWEELINGPARADOX

Vraag 6: SPORT

Vorig weekend vond in Venray het Europees kampioenschap in deze sport plaats. In eigen land kroonde de 36-jarige Nederlander Armand Van der Smissen zich tot Europees kampioen voor de Duitser Dirk Strothman. Bij de vrouwen ging de titel naar de Duitse wereldkampioene met de voetbalnaam, Ulrike Schwalbe. In welke sport?

 

                  DUATLON

 

Vraag 7: KUNST (met beeldfragment)

Eén van de meest spraakmakende tentoonstellingen van dit moment loopt tot eind mei in Düsseldorf. Hier blijkt dat Japan een steeds grotere plaats in de hedendaagse schilderkunst inneemt. Op het scherm ziet u een werk uit 2004 Dead of night. Deze in 1959 geboren kunstenaar maakt tekeningen, schilderijen en sculpturen van kinderen. Zijn werk gaat over de verloren kindertijd, over het verlies van onschuld, over leegte en eenzaamheid. Hij is beïnvloed door manga, animatiefilms, Giotto en Kurt Cobain. Hij woont afwisselend in Japan en Keulen. Wie creëerde dit werk?

 

                          YOSHITOMO NARA

 

Vraag 8: FAUNA & FLORA (met beeldfragment)

Als niet snel wordt ingegrepen zal deze lynx heel binnenkort uitgestorven zijn. Vijf jaar geleden waren er nog 400 exemplaren van dit grote dier; nu zou dit aantal tot amper 100 teruggevallen zijn. Volgens New Scientist wordt deze lynx bedreigd door het versnipperen van zijn biotoop als gevolg van de ongebreidelde aanleg van wegen en dammen. Het voedsel van dit dier bestaat voor 90% uit konijnen; door virusziekten zijn deze gedecimeerd, m.a.w. geen konijnen, geen lynxen. Geef ons de naam van dit erg bedreigde dier, die de eerste katachtige zou zijn die na de sabeltandtijger uitsterft.

 

                   IBERISCHE LYNX  /  SPAANSE LYNX  /  PARDELLYNX

 

 

Vraag 9: MUZIEK  (met geluidsfragment)

Het duurde even voor we Studio Brussel op onze radio hadden gevonden, maar met de hulp van onze kroost plukten we volgend stukje muziek uit De Afrekening, meer bepaald deze week op nummer 27. Geef ons de naam van de uitvoerder.

 

                   GREEN DAY  (Holiday)

 

DUBBEL-DOBBEL

 

In deze ronde kan je één van de eerste 10 antwoorden koppelen aan één van de antwoorden op vraag 11 tot 20: 20 punten te verdienen dus.

 

Vraag 1: GODSDIENST (met beeldfragment)

Met welk zevenletterwoord duidt men een lang zwart gewaad van priesters aan? Dit gewaad is in de regel aan de voorzijde tot onderaan met een rij van kleine knoopjes bezet. Bij de hogere geestelijkheid is dit gewaad niet zwart van kleur, maar bijv. violet bij een bisschop.

 

                            SOUTANE

 

Vraag 2: LITERATUUR

Welke Amerikaanse schrijver verwierf in 1948 wereldfaam met de oorlogsroman The naked and the dead ? Vervolgens stelde hij zich tot doel een nieuwe politieke en sociale mens te scheppen in zijn werk en zo het bewustzijn van een hele Amerikaanse generatie te vormen. Hij verwoordde deze ambitie in het essay The white negro en in de anti-Vietnamroman The armies of the night.

 

                            NORMAN MAILER

 

Vraag 3: FAUNA EN FLORA (met beeldfragment)

Je ziet een schermbloemige, geteeld als keukenkruid. Het is een tot 1,20m hoge, éénjarige, sterk geurende plant met twee- tot viervoudig geveerde bladen met zeer smalle slippen. De bloemen zijn geel en bloeien van juli tot september, de vruchten zijn sterk afgeplat en gevleugeld. Welke schermbloemige?

 

                            DILLE

 

Vraag 4: FILM (met beeldfragment)

De regisseur die we hier vragen , werd geboren in 1945 in Reno . Nadat hij kleinere films als Bedroom Window en Little Dragons in elkaar stak, werd zijn talent eindelijk erkend in Hollywood.  Met The Hand that rocks the Cradle werd hij op slag beroemd . Daarna volgden nog films als LA Confidential en Wonder Boys. Ook de film 8 Mile rond Eminem is van zijn hand. Graag de naam van deze 60-jarige regisseur die nog lang niet aan zijn pensioen denkt.

          

                            CURTIS HANSON

 

Vraag 5: SPORT

Op 5 oktober 2004 stopte deze legendarische nr. 33 van de Chicago Bulls op 39-jarige leeftijd met basket. Hij werd 6 keer NBA-kampioen met de Bulls en scoorde voor hen het meeste driepunters uit de clubgeschiedenis. Hij speelde in totaal 208 play-offwedstrijden en alleen Kareem Abdul-Jabbar deed ooit beter. Als tussendoortje won hij nog 2 keer Olympisch goud. Wie?

 

                            SCOTTIE PIPPEN

 

 

 

 

 

 

Vraag 6: TAAL

De enige meerkeuzevraag van de avond.

‘La donna è mobile’ is één van de bekendste Verdi-aria’s. Wat betekent dit zinnetje in het Nederlands? En antwoord met een letter (anders gaat de link niet kloppen).

A  De vrouw is ontroerend

B  De vrouw is lichtgeraakt

C  De vrouw is wispelturig

D  De vrouw is onbezonnen

E  De vrouw is zedeloos

 

                            C (wispelturig)

 

Vraag 7: RADIO

Tevens de enige radiovraag van de avond. Welk Radio 1-programma kan je van maandag tot vrijdag horen tussen 15u en 17u?

 

                            NEON

 

Vraag 8: PERSONALIA

Wij zoeken een gemeenschappelijke voornaam.

·         Eigenlijke voornaam van de dame die in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede won.

·         Kloosternaam van de non, vertolkt door Meg Tilly, die in een film van Norman Jewison zwanger raakt en haar baby 5 minuten na de bevalling wurgt.

·         Vrouwelijke stripfiguur van Peter Van Straaten die gedurende 12 jaar het mooie weer maakte in Vrij Nederland.

 

AGNES

 

Vraag 9: TOERISME (met beeldfragment)

Welke stad past bij het volgende ansicht met het beroemde hotel Negresco?

 

                            NICE

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

We laten Ask me now  uit 1951 op u los; de jazzpianist, die hier een eigen nummer uitvoert, behoort met Parker en Gillespie tot de grondleggers van de bop en had vooral in de jaren ’50 en ’60 als jazzvernieuwer grote invloed. Wie?

 

                            THELONIOUS MONK

 

Vraag 11: GESCHIEDENIS

Brussels politicus en advocaat, geboren in 1872 en tussen de beide wereldoorlogen één van de leidende figuren van de liberale partij. Hij was minister van Landsverdediging, 3 maal van Justitie en van Buitenlandse Zaken. Van november 1937 tot mei 1938 was hij extraparlementair eersteminister van een driepartijenregering. Hij stond opnieuw aan het hoofd van Justitie toen België bij de Tweede Wereldoorlog betrokken werd. In die functie nam hij de beslissing tot aanhouding van als staatsgevaarlijk beschouwde personen. In 1943 werd hij in Frankrijk door de Duitsers aangehouden en naar Buchenwald gedeporteerd, waar hij in 1944 overleed. Wie?

 

                            PAUL-EMILE JANSON

 

Vraag 12: SPORT (met beeldfragment)

Geef ons de naam van de sprekende bal die samen met de leeuw Goleo VI de mascotte is voor het WK voetbal in Duitsland volgend jaar.

 

                           PILLE

 

Vraag 13: AARDRIJKSKUNDE

De Spaanse landstreek Castilië is momenteel verdeeld over 3 administratieve regio’s: Madrid, het zuidelijke Castilla-La Mancha met als hoofdstad Toledo en het noordelijke Castilla y …… , met als hoofdstad Valladolid. Welk voormalig Spaans koninkrijk vormt momenteel één regio met Oud-Castilië en moet je dus op de plaats van de puntjes invullen?

 

                            LEON

 

Vraag 14: KUNST (met beeldfragment)

Je krijgt De banketbakker te zien, een werk van een Frans kunstenaar van joods-Russiche afkomst. Wie is de schilder?

 

                            CHAIM SOUTINE

 

Vraag 15: MUZIEK

De in Keulen geboren Christa Paffgen vormde samen met Lou Reed en John Cale het hart van de Velvet Underground; het legendarische Femme fatale is aan haar opgedragen. Geef ons de artiestennaam van deze dame, die haar carrière startte in Fellini’s La dolce Vita.

 

                            NICO

 

Vraag 16: WETENSCHAPPEN

Criminologische onderzoekers verkrijgen vaak bewijsmateriaal door gebruik te maken van de forensische tandheelkunde, de antropometrie, vingerafdrukken en andere technieken om het geslacht, de leeftijd, het gewicht en de bloedgroep te bepalen. Een onderzoeksmethode die de laatste jaren meer ingang vindt is de cheiloscopie. In de jaren ’50 werd voor het eerst een misdrijf met behulp van deze cheiloscopie bewezen: een aanrijding van een voetgangster door een auto kon worden bewezen door het achterlaten van afdrukken van het slachtoffer op de motorkap van de wagen. Van welke lichaamsdelen zoekt men in de cheiloscopie afdrukken? En om onze reeks te doen kloppen antwoord je best met een meervoud.

 

                            LIPPEN

 

Vraag 17: POLITIEK

Deze politicus van Griekse afkomst werd in 1968 en 1972 als Nixons vice-president gekozen. In deze functie wist hij op uitdagende wijze zijn conservatieve ideeën te uiten: ‘law and order’ en ‘de zwijgende meerderheid’ behoorden tot zijn favorieten. In 1973 werd hij beschuldigd van ongeoorloofde manipulaties die hij zou hebben begaan als gouverneur van Maryland. Door toe te geven dat hij de belastingen had ontdoken ontkwam hij aan rechtsvervolging. Hij trad wel af als vice-president en werd opgevolgd door Ford die later Nixon als president zou vervangen. Wie bleef ons aldus als US-president bespaard?

 

                            SPIRO AGNEW

 

 

 

 

Vraag 18: LITERATUUR

Kristien Hemmerechts schreef in 2004 haar ervaringen neer van een toeristische reis door Vietnam, haar eerste lange reisverhaal. Geef ons de zeer korte titel van dit werk, waarvan de ondertitel luidt: Notities bij een reis door Vietnam.

 

                            V

 

Vraag 19: TAAL

In het Middelnederlands betekent dit woord zoiets als afhellend moerassig terrein  of  helling bij een moeras. Je vindt het regelmatig als achtervoegsel bij plaatsnamen terug. Ook als substantief vind je het meermaals in onze atlas terug. Zo o.m. als dorp van Ekeren, van Herk-de-Stad, van Maldegem en van Mol. Welk woord?

 

                            DONK

 

Vraag 20: MUZIEK (met geluidsfragment)

En we besluiten deze Dubbel-Dobbelreeks met een klassiek fragment. Wie is de componist? We geven nog mee dat je het 2de deel uit zijn 1ste symfonie hoort, nl. Kräftig bewegt, wat je al enigszins op weg zal helpen.

 

                            GUSTAV MAHLER

 

 

VRAAG 1: los beide anagrammen op en je vindt 2 synoniemen.                                             

sipgroen = aluivoet

VRAAG 3: vul een vijfletterwoord in.

                            Saus (.....) Dans

 

VRAAG 7: welk van de volgende woorden gaat samen

               met ziekte, komkommer, spiegel, visserij en waardig?

                                      Stoffer

                                      Suiker

                                      Geweer

                                      Man

                                      Top

VRAAG 9: welke sport wordt hier cryptisch  omschreven?  (11)

 

MET HOUT VAREN

 

VRAAG 11: welke van de tegels A-H past logischerwijs op de plaats van het vraagteken?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VRAAG 5: welk getal moet op de plaats van het vraagteken staan?   

                                                                     

                                                                                                      

15

 

21

 

21

 

20

 

16

 

30

 

5

 

7

 

?

 

20

 

 3

 

 7

 

 5

 

24

 

 6

 

VRAAG 13: welk twintigletterwoord?

 

E

N

G

S

S

V

R

I

T

M

W

O

N

M

E

I

N

G

N

I

 

IQ-QUIZ

Niks zo stresserend als puzzelen terwijl je gewone vragenreeksen aan het spelen bent; deze door de meeste quizploegen gehate werkwijze vindt zijn oorspong in de IQ-quiz. Omdat het hier toch echt om een Vlaamse televisiequizklassieker gaat, konden we niet voorbij aan dit Van Molle-vehikel. Dus: om beurten een puzzelvraag en een gewone vraag en na de laatste vraag krijg je nog precies 3 minuten om de zaak af te ronden. Of om het anders te formuleren: een kleine puzzelronde waarbij we je af en toe uit je concentratie halen met een gewone vraag. 13 punten te verdienen in deze lichtjes kloterige reeks.

 

Vraag 1: ANAGRAM

Los de beide anagrammen op je antwoordblad op en je vindt 2 synoniemen.

                            SIPGROEN = ALUIVOET

 

         EISPRONG=OVULATIE

 

Vraag 2: TAAL

In de Middeleeuwen was het jagen met valken een privilege van de adel. Gewone mensen jaagden met andere roofvogels. Deze waren bijzonder moeilijk af te richten; als je hen niet meteen uit het nest haalde, lukte het al niet meer. Bovendien was er voor deze roofvogel een jaar training nodig, tegen 3 weken voor een valk en dan nog reageerde hij traag op zijn prooi. Daarom vinden we in de Nederlandse taal nog een woord dat slaat op de domheid van deze jonge vogel. Merkwaardig, want in de rest van de wereld is deze vogel een symbool van wijsheid. Welk tienletterwoord hield onze taal over aan deze domme jachtvogel?

 

         UILSKUIKEN

 

Vraag 3: WOORDRAADSEL

Vul een vijfletterwoord in.              SAUS (.....) DANS

 

         SALSA

 

Vraag 4: GODSDIENST

Sinds 2003 mag Hilde Kieboom zich barones noemen. Ze is voorzitster van een religieuze gemeenschap in ons land; hiermee begon ze in 1984, nadat ze in Rome had gezien hoe stichter Andrea Riccardi zoveel jongeren had begeesterd. In Italië bestaat deze christelijke lekenbeweging sinds 1968. Ondertussen ontfermt ze zich in meer dan 60 landen, met wereldwijd meer dan 40.000 leden, voornamelijk over de armen in de grootsteden. In Antwerpen is er het daklozenrestaurant Kamiano en zijn er Nederlandse lessen voor asielzoekers en vluchtelingen. Met Kerstmis eet men naar jaarlijkse traditie met de mensen van Kamiano in de Antwerpse Carrolus Borromeuskerk. Aan welke heilige ontleend deze gemeenschap zijn naam?

                           

SINT-EGIDIUS

 

Vraag 5: GETALLEN

Welk getal ontbreekt in de laatste figuur?

 

8 (de getallen linksboven en linksonder optellen; dit getal door het middelste getal

    delen; de uitkomst is dezelfde als het getal rechtsboven, gedeeld door het getal

    rechtsonder)

 

 

Vraag 6: WETENSCHAPPEN

Kristallen worden ingedeeld in kristalstelsels. Het onderscheid tussen deze stelsels is gelegen in de kristalassen en de hoeken die deze assen onderling maken. We zoeken de naam van het stelsel dat gekenmerkt is door 3 assen die ongelijk van lengte zijn en die niet loodrecht op elkaar staan.                      

 

Triklien stelsel

 

 

Vraag 7: PUZZEL

Welk van de 5 woorden op uw puzzelblad gaat samen met ziekte, komkommer, spiegel, visserij en waardig?

 

         man (zeeman, zeeziekte, zeekomkommer, zeespiegel, zeevisserij en zeewaardig)

 

 

Vraag 8: STRIPS  (met beeldfragment)

Drie jaar geleden zorgde deze jonge Vlaming voor zijn stripdebuut met Boerke. Daarin zorgde het hoofdpersonage, een stereotiepe Vlaamse keuterboer, voor de pointe door steeds aan het kortste eind te trekken. Na een boek met andere personages, De zichtbare man en andere verhalen, loste de tekenaar eind 2003 de verwachtingen in met Boerke 2. Welke tekenaar?

        

         PIETER DEPOORTERE

 

 

Vraag 9: CRYPTOGRAM

Hier verwachten we een elfletterwoord.              

MET HOUT VAREN

 

         PLANKZEILEN

 

 

Vraag 10: SPORT

De Lotto-Davitamon wielerploeg telt dit jaar 3 nationale wegkampioenen bij de profs; wij vermelden de Belg Steels en de Australiër Mc Ewen. Wie is de derde kampioen van zijn land in Lottoloondienst?

 

         RODRIGUEZ (VS)

 

 

Vraag 11: PUZZEL

Welke van de tegels past op de plaats van het vraagteken? Antwoord met een letter van A tot H.

 

C  (de armen met de kleine zwarte cirkel en met de pijlpunt draaien 180°; de arm met de kleine witte cirkel gaat 90° vooruit; de arm met het kruis gaat 135° vooruit

 

 

 

 

        

Vraag 12: MUZIEK

We laten jullie de Leonard Cohen-klassieker The sisters of Mercy  horen. Deze song komt uit het debuutalbum van de Canadese bard, jaargang 1967. Ook al vinden niet alle dokters in de zaal dit een verantwoorde vraag, toch durven we jullie de niet bijster originele titel van deze langspeler vragen. Andere bekende nummers uit dit album: Suzanne, Master Song, The Stranger Song, Hey, that’s no Way to say Goodbye  en So long, Marianne.

 

         SONGS OF LEONARD COHEN

 

 

Vraag 13: TWINTIGLETTERWOORD

In de beginjaren van de IQ-quiz moesten de kandidaten een twintigletterwoord bij mekaar trachten te schuiven. Zoek een woord dat een gevoel aangeeft dat allicht niet meer bij alle quizploegen aanwezig is. U begint ergens en moet telkens een aangrenzende letter volgen.

 

         OVERWINNINGSSTEMMING

 

DE JAREN VAN VERSTAND 

 

Deze maal een reeks door de laatste halve eeuw, zonder link; 10 punten te verdienen.

 

Vraag 1: TAAL 

1959: tieners beginnen in de kijker te lopen; ze gaan gekleed in lange gedrapeerde jassen, broeken met smalle pijpen en schoenen met crêpe zolen; ze kammen hun met gel ingesmeerde haar naar achteren. Met welk vijfletterwoord omschreef men in de pers in 1959 zo’n stoer geklede, van vetkuif voorziene en door sociale onlustgevoelens beheerste branieschopper, die zich bij voorkeur ’s avonds met enig machtsvertoon  in gezelschap van lotgenoten op straat vertoonde?

 

                   NOZEM

 

Vraag 2: AARDRIJKSKUNDE

1964: op 6 juli wordt het Britse territorium Nyasaland onafhankelijk; welke naam draagt het land voortaan?

 

                   MALAWI

 

Vraag 3: ECONOMIE

1969: voor het eerst wordt de Nobelprijs voor economie uitgereikt. Laureaten zijn Ragnar Frisch en een Nederlander die zich vooral toelegde op de problematiek van de ontwikkelingslanden; wie?

 

                   JAN TINBERGEN

 

Vraag 4: WETENSCHAPPEN

1974: de Amerikaan Ghiorso en de Rus Flerov fabriceren een nieuw kunstmatig element; met de naam eren zij een andere wetenschapper die in de jaren ’40 als eerste met zijn team de elementen plutonium, curium en americium maakte. Het element kreeg als atoomnummer 106. Naam van dit in 1974 gemaakte kunstmatige element?

 

                   SEBORGIUM

 

Vraag 5: TECHNIEK

1979: op 1 juli wordt een minuscuul, maar revolutionair stereosysteem op de markt gebracht. Dankzij de lichtgewicht plastic hoofdtelefoon kan je met de Walkman voor 165 dollar overal naar muziek luisteren. Welke firma bracht de eerste Walkman op de markt? Volgens concurrerende firma’s was het veel drukte om niets en zou de persoonlijke stereo-installatie nooit doorbreken.

 

                   SONY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 6: SPORT (met beeldfragment)

1984: een half jaar voor de Spelen in Los Angeles zat deze atlete nog 20 kilogram boven haar wedstrijdgewicht van 65 kilo. Via een loodzwaar trainingsprogramma wist zij zich nog te kwalificeren voor de Spelen. Opmerkelijk was dat zij dan nog zegevierde op de 200m en de 400m, eigenlijk een onmogelijke combinatie en nooit eerder op Olympisch niveau vertoond. Op de 400m verbeterde zij haar persoonlijk record met ruim een seconde; op de 200m bleef ze slechts 0,1 sec. boven het wereldrecord van Marita Koch en met de estafette 4 x 400m behaalde ze haar 3de goud. Wie?

 

                   VALERIE BRISCO-HOOKS

 

Vraag 7: TELEVISIE

1989: op 1 februari start de Vlaamse Televisie Maatschappij met zijn uitzendingen. Lynn Wesenbeek en Marlène de Wouters kondigen de programma’s aan. Het VTM-nieuws wordt om beurt gepresenteerd door de onvermijdelijke Danny Verstraeten en een dame die men bij de BRT had weggehaald; wie?

 

                   NADINE DE SLOOVERE

 

Vraag 8: GESCHIEDENIS  (met beeldfragment)

1994: de autoriteiten van de Duitse stad Torgau laten de historische brug, waarop in april 1945 Amerikaanse en Russische soldaten elkaar ontmoetten, opblazen. De actie gebeurde onverwacht en snel omdat de plaatselijke overheid protestacties wilde voorkomen. Over welke rivier lag deze historische brug?

 

                   ELBE

 

Vraag 9: FILM  (met beeldfragment)

1999: in Tullymore , een dorpje aan de Schotse kust, waar nog geen zeventig mensen leven, wonen Jackie en Michael. Ze dromen ervan ooit de lotto te winnen. Op een dag blijkt dat de winnaar in hun dorp moet wonen . Ze willen er dan ook alles aan doen om er achter te komen wie het is om alzo een graantje mee te pikken. Ze ontdekken dat de man die gewonnen heeft, overleden is aan een hartaanval . Jackie besluit de overleden persoon te spelen om zelf het winnende biljet te kunnen incasseren.

Dit is het verhaal van de prent Waking Ned Devine uit 1999. Wie was ook al weer de regisseur van deze onvoorstelbaar grappige film ?

 

KIRK JONES

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

2004: deze 29-jarige dame brengt haar eerste CD uit: In alle eenvoud. In 2000 trekt ze met haar eerste theatershow Groeipijn de Vlaamse culturele centra rond. In 2001 tekent ze een jaarcontract voor een hoofdrol in de musical Ben, een project dat maar een kort leven beschoren is. Datzelfde jaar speelt ze mee in De Rocky Horror Show in een NTG-regie van Stany Crets. In 2004 wordt een nummer van haar eerste CD geselecteerd voor Eurosong: God in alle eenvoud; uit dezelfde CD komt Een mooie tijd als single op de markt. Je krijgt nu Denk je nog aan mij te horen. Graag de naam van deze dame die haar muziek als moderne kleinkunst omschrijft.

 

                   AMARYLLIS TEMMERMAN

 

VAN POOL TOT EVENAAR

Geen link; we reizen in deze reeks gewoon van de zuidpool tot de evenaar.

 

Vraag 1: WETENSCHAPPEN

Van 1957 tot 1967 verbleven op deze Belgische zuidpoolbasis ongeveer 200 landgenoten als piloot, meteoroloog, geograaf, geoloog, mecanicien of fotograaf. In 1967 werd het wetenschappelijk station om budgettaire redenen door de regering Vanden Boeynants opgeheven. Vandaag is het diep onder het ijs weggezakt. Toen Alain Hubert en Dixie Dansercoer in 1998 te voet Antarctica overstaken namen ze hun start op de plaats van deze vroegere basis om 3.924 km later de Amerikaanse McMurdo basis te bereiken. Geef ons de niet zo verrassende naam van dit vroegere Belgische wetenschappelijk station op Antarctica.

 

                   KONING BOUDEWIJNBASIS

 

Vraag 2: POLITIEK

In 1991 kwam dit organisme voor economische samenwerking tot stand, middels het verdrag van Asunción, dat ondertekend werd door de staatshoofden van Argentinië, Brazilië, Uruguay en Paraguay. De doelstelling was dat er tegen eind 1994 een gemeenschappelijke markt zou zijn tussen de vier lidstaten en dat de organisatie zou bijdragen tot de economische integratie. Eind 2000 waren, behalve de stichtende lidstaten, ook Bolivië en Chili tot de organisatie toegetreden. Geef ons de naam van deze gemeenschappelijke markt van Zuid-Amerikaanse landen.

 

                   MERCOSUR

 

Vraag 3: ONTDEKKINGEN

Deze Franse plantkundige en ontdekkingsreiziger is geboren in 1773. Hij is vooral bekend omwille van zijn 5 jaar durende tocht met Alexander von Humboldt doorheen Zuid-Amerika. Op deze tocht ontdekt en beschrijft hij talloze nieuwe plantensoorten. In totaal verzamelde hij op deze reis meer dan zesduizend planten, die voor een groot gedeelte onbekend waren. Later wordt onze man nog professor in Buenos Aires en nadien brengt hij nog een tiental jaar door in gevangenschap in Paraguay. Hij overlijdt in 1858 in Argentinië. Wie is deze man?

 

                   AIME BONPLAND

 

Vraag 4: SPORT

De finale van Roland Garros was in 2004 bij de mannen een volledige Argentijnse aangelegenheid; welke Argentijnse tennisser werd in deze finale door Gaston Gaudio verslagen?

 

                   GUILLERMO CORIA

 

Vraag 5: TOERISME  (met beeldfragment)

Het historische middelpunt van deze Zuid-Amerikaanse hoofdstad is het grootste plein, het Plaza de Armas, dat bestaat sinds Francisco Pisarro de stad stichtte. Hier staan het paleis van de bisschop, Palacio del Arzobispado, en het regeringsgebouw, Palacio del Gobierno. De kathedraal verheft zich naast het bisschoppelijk paleis boven de Plaza. Je ziet de voorgevel met de beide barokke torens; de kathedraal van Sevilla diende als bouwkundig voorbeeld. Welke hoofdstad?

 

                   LIMA

 

Vraag 6: FAUNA & FLORA  (met beeldfragment)

De katachtige die we zoeken is nauw verwant met de ocelot; beide worden gekenmerkt door een sprekende luipaardachtige tekening. Bij een volwassen ocelot is de staart echter aanzienlijk korter dan bij dit dier; verder heeft dit dier een rondere kop dan de ocelot. Het meest opvallende verschil is de grootte: een volwassen ocelot weegt tot 15 kg en is tot 90 cm groot; een volwassen dier van deze soort weegt slechts tot 3,5 kg en is tot 56 cm groot. Het jonge dier kan goed als huisdier gehouden worden en is dan erg aanhankelijk; als het dier volwassen wordt gebeurt het wel regelmatig dat het weer terug wild en agressief wordt. Het in vrijheid levende dier brengt het meest van alle katachtigen zijn tijd in de bomen door. Het is een nachtdier en overdag houdt het zich bij voorkeur in een holle boom verborgen. Het voedsel bestaat uit eekhoorns, apen en vogels, die hij in de slaap overvalt. Het dier kan uiterst behendig van de ene op de andere tak springen en zich daarbij met een achterpoot vastgrijpen; ook kan het zich als een luiaard ondersteboven hangend aan takken, voortbewegen. Welke katachtige?

 

                   MARGAY  of  ZUIDAMERIKAANSE TIJGERKAT

 

Vraag 7: FILM   (met beeldfragment)

De Braziliaanse regisseur Fernando Meirelles  draaide  in 2002 een film over twee jongens die in dezelfde wijk van Rio de Janeiro opgroeien. Beiden kunnen van hun hobby hun beroep maken. De ene wordt fotograaf, de andere drugdealer. Deze erg wrede film is zeer genietbaar vanwege de snelheid van de beelden en de prachtige kleurenfotografie. Graag de titel van deze film in het Portugees of het Engels.

 

                   CIDADE DE DEUS  /  CITY OF GOD

 

Vraag 8: ARCHEOLOGIE  (met beeldfragment)

Je bent op zoek naar de hoofdstad van de Chimúcultuur. Dit volk leefde in een groot gedeelte van Noord-Peru van ca. 1000 tot 1470.   Het Chimú-rijk reikte in de 15de eeuw van de huidige grens met Ecuador tot Supe bij Lima. Vele wegen verbonden hun steden onderling, waarvan hun hoofdstad de voornaamste was. De steden van de Chimú waren opgebouwd uit een politiek-religieus en administratief centrum, waaromheen de bevolking in kleinere centra woonde. In de tweede helft van de 15de eeuw veroverden de Inka onder Tupac Ypanqui het Chimú-rijk, dat vervolgens werd ingelijfd. Vele Chimú-kunstenaars, vooral goud- en zilverbewerkers, kwamen in dienst van de Inka. Het zwarte aardewerk van de Chimú heeft in groten getale de weg naar musea en particuliere verzamelingen gevonden. Graag de naam van de Chimu-hoofdstad.

 

                   CHAN CHAN

 

Vraag 9: VARIA  (met beeldfragment)

Panamahoeden worden in tegenstelling tot wat de naam laat uitschijnen niet in Panama vervaardigd; de hoeden worden wel gemaakt van de jonge bladen van de plantensoort panamastro.  Welk Zuid-Amerikaans land neemt de quasi volledige productie van panamahoeden op zich?

 

                   ECUADOR

 

 

 

 

 

Vraag 10: MUZIEK  (met geluidsfragment)

Dit is het verhaal van een jonge zanger die geboren werd in Bogota op 12 november 1981. Hij groeide op in Delft bij het echtpaar Van Deurzen. Daar begint hij op 6-jarige leeftijd te zingen bij het groepje The Buddy’s. Met Kerst 1999 gaat hij op zoek naar zijn echte familie in Colombia. Hij hoort er een populair liedje en brengt het mee. Zijn hit is daarmee een feit. Geef ons de naam van de zanger.

 

                   JODY BERNAL

 

 

WAAGSTUK

In deze ronde zonder link kan je een gokje wagen. Als je een vraag niet beantwoordt krijg je 1 punt; m.a.w. een blad met alleen je ploegnaam levert je deze ronde uitzonderlijk 10 punten op. Maar je kan ook meer of minder punten verdienen: als je een vraag beantwoordt en ze is correct dan krijg je 2 punten; is ze echter fout dan levert dat 0 punten op.

 

Vraag 1: WETENSCHAPPEN

We zoeken een begrip uit de tandheelkunde. Dit verschijnsel komt voor bij de afslijting van de harde tandweefsels veroorzaakt door vreemde lichamen, zoals slijpende bestanddelen in het voedsel of in de tandpasta, of door een hard voorwerp waarop uit gewoonte vaak wordt gebeten (zoals bijv. een potlood of een pijpensteel). Hetzelfde begrip komt eveneens voor in de geologie waar het dikwijls als synoniem voor mariene erosie wordt gebruikt en in de gletsjerkunde waar het gaat om het uitslijpen van gesteenten door de druk die het ijs uitoefent door het meegevoerde materiaal. Welke term?

 

                            ABRASIE

 

Vraag 2: GESCHIEDENIS  (met beeldfragment)

We zoeken de naam van een volk dat afkomstig is uit Centraal-Azië. Ze veroveren het rijk van de Scythen en stichten een rijk dat het grootste deel van zuidelijk Europees-Rusland omvat. Hun rijk bestaat ongeveer van de 3de eeuw v.C. tot de 3de eeuw n.C. Herodotus vermeldt dat de vrouwen van dit volk jagen en vechten als mannen; uit grafvondsten blijkt dat het volk vele bedreven kunstsmeden telde.  Het volk wordt tenslotte verslagen en verdreven door de Goten en de Hunnen. Soms wordt de naam van dit volk ook gezien als een verzamelnaam van een aantal geallieerde stammen en dan worden Alanen en Roxolanen soms ook tot dit volk gerekend. We vragen echter de algemene benaming van dit volk.                                                                                                        

 

SARMATEN

 

Vraag 3: AARDRIJKSKUNDE  (met beeldfragment)

In de Indiaanse Algonquin-taal betekent dit woord plaats waar de rivier veel smaller wordt. En inderdaad aan de voet van deze stad is de Saint-Lawrence slechts één kilometer breed; dit maakt het mogelijk dat ijsbrekers steeds een vaargeul openhouden. De 93 m hoge rots waarop de stad gelegen is, de Cap Diamant, zorgde ervoor dat de stad in het verleden heel moeilijk in te nemen was. Vandaar ook de bijnaam Gibraltar van Canada; welke stad?

 

                            QUEBEC

 

Vraag 4: ARCHEOLOGIE  (met beeldfragment)

We zijn op zoek naar de bekendste en één van de oudste culturen van Oceanië. De meeste historici zijn het erover eens dat de volkeren van de West-Pacific vanuit Zuidoost-Azië naar dit deel van de Pacific immigreerden. Al 40.000 jaar v.Chr. trokken Austronesische mensen via Indonesië en Nieuw-Guinea richting Australië en de Solomoneilanden. Zo’n 4000 jaar geleden ontstond er op de westelijke eilanden een nieuw cultuurcomplex. In 1952 vonden archeologen in een plaatsje op Nieuw-Caledonië scherven van typisch gedecoreerd aardewerk. De cultuur is dan ook genoemd naar deze vindplaats. Over de oorsprong van deze cultuur is men het nog altijd niet eens. Hoe dan ook, deze mensen hebben zich razendsnel verspreid en nederzettingen gesticht. Deze nederzettingen stonden met elkaar in verbinding via handelsnetwerken over zeer grote afstanden. Graag de naam van deze oude cultuur uit Oceanië.

 

LAPITA-cultuur

Vraag 5: STRIPS  (met beeldfragment)

In 1967 verschijnt in het Franse tijdschrift Pilote het eerste verhaal van deze tijd/ruimte agent. De avonturen spelen zich af in het jaar 2.770, maar omdat reizen in de tijd hier geen probleem is, spelen verhalen zich ook in de Middeleeuwen of in de huidige tijd af. De tijd/ruimte-agent wordt tijdens zijn avonturen vergezeld door de roodharige Laureline die hij in de Franse Middeleeuwen heeft opgeduikeld. De reeks wordt getekend door Jean-Claude Mézières; het scenario wordt geleverd door Linus oftewel Pierre Christin. Inmiddels zijn 19 albums uit; enkele titels:

Geef ons de naam van de stripreeks. Je kan antwoorden met zijn Nederlandse of met zijn oorspronkelijk Franse naam.

 

                   RAVIAN  /  VALERIAN

 

Vraag 6: TAAL

Dit dertienletterwoord heeft de betekenis van een persoon die nietsdoend, genietend, soms lichtzinnig rondzwerft. Etymologisch krijgt het woord 2 verklaringen:

1)     Het komt van een struik waarvan kinderen een muziekinstrument sneden;

2)     In de late nazomer gisten de zwarte bessen aan diezelfde struik, waardoor alcohol wordt gevormd. Dat levert geregeld hevige concerten en demonstraties stuntvliegen op onder de spreeuwen die er gretig van eten.

Welk dertienletterwoord?

 

                   FLIEREFLUITER

 

Vraag 7: MODE  (met beeldfragment)

Welke modeontwerper bracht het parfum Le Male op de markt?

 

                   JEAN PAUL GAULTIER

 

Vraag 8: FAUNA & FLORA   (met beeldfragment)  

Je ziet de kleinste en veruit de beste vlieger onder de Ruigpoothoenders, waartoe ook de kolossale auer- en de kleinere kor- en sneeuwhoenders zijn te rekenen. Het betreft hier een 35 tot 37 cm lange grijsgroene vogel die leeft in de bossen van Europa en Noord-Amerika. In België is het misschien nog de enige broedende ruigpoothoender. Geef de Nederlandse naam van deze Tetrastes bonasia.

 

                   HAZELHOEN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 9: TECHNIEK  (met beeldfragment)

Wagens: ze doen ons wel eens wegdromen. Iedereen heeft wel zijn droomvoiture. Een 4 x 4  waarvan velen dromen en waar o.m. Gilles De Bilde mee rijdt, is de Hummer. De wagen die oorspronkelijk voor het Amerikaans leger bestemd was, werd in een luxe-versie gebouwd voor een selectief publiek. Waarvan is HUMMER de afkorting en we geven al een voorzet door te zeggen dat de laatste 2 letters staan voor Easy Rider?

 

HIGH  UTILITY  MAXIMUM  MOBILITY

 

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

We zoeken de naam van een jonge zangeres die zich vnl. thuis voelt in het country- en bluegrassgenre. Ze bracht haar eerste plaatje, Too late to Cry,  uit op de leeftijd van 16 jaar. Haar sterkste troef is het bespelen van de typische bluegrass fiddle. Na meerdere prijzen op verscheidene festivals heeft ze sindsdien al 10 Grammy Awards gewonnen. Vaak treedt ze samen op met de groep Union Station, waarmee ze trouwens al twee cd’s heeft opgenomen. Voor de rest is ze vaak van de partij in de Grand Ol’ Opry in Nashville, vaak samen met Emmylou Harris of Dolly Parton. Bij ons brak ze écht door dankzij de film O Brother, Where Art Thou?  waar ze op de soundtrack prijkt met maar liefst drie nummers. Ook kan je ze horen op de soundtracks van bijv. Twister, Buffy the Vampire Slayer en Midnight In the Garden of Good and Evil.  Wie zoeken we? Het fragment dat je nu te horen krijgt komt uit de CD New favorite die ze in 2001 met Union Station opnam.

 

ALISON KRAUSS

GOING FOR GOLD

De titel van deze ronde spreekt voor zich, dat ga je zeer snel merken. Je krijgt 7 vragen van telkens 3 subvragen. Je mag / moet op elke subvraag antwoorden; als je alle subvragen juist hebt, krijg je een bonuspunt. M.a.w. in deze afsluitende reeks kan je nog 28 punten verdienen.

 

Vraag 1: FAUNA & FLORA

We weten dat de meeste ploegen hier naar uitkijken; daarom 3 geneeskrachtige plantjes. We willen steeds de Nederlandse naam weten.

A.                 (met beeldfragment)

Deze Calendula officinalis wordt gekweekt als siergewas. De bloemen zijn gewoonlijk oranje of geeloranje van kleur, al heb je ook andere siervariëteiten, en bloeien van  juli tot september. Er zijn vele medische toepassingen zoals bij premenstruele klachten en om de werking van de galblaas te verbeteren.

B.                 (met beeldfragment)

Hier zoeken we een struik van 5 tot 8 m hoogte met een gladde schors. De symmetrische tweeslachtige bloemen zijn vereend tot lange, hangende trossen. Elke tros telt 10 tot 30 bloemen en is 10 tot 20 cm lang. De bloemen zijn voorzien van een tweelippig, klokvormig kelkje. Deze plant wordt op grote schaal gekweekt als siergewas voor tuinen en parken. Ze bloeit van april tot juni. Al wordt de plant voor vele medische doeleinden gebruikt, voor zelfmedicatie is hij absoluut ongeschikt. De plant is zeer giftig en kan bij verkeerd gebruik de dood tot gevolg hebben.

C.                 (met beeldfragment)

Hier gaat het om een vaste plant die 1 m hoog kan worden. De stengel is rechtopstaand en eindigt in een dichte cilindervormige tros van bloemhoofdjes of in een rijke vertakte pluim. De plant groeit op velerlei verschillende plaatsen en bloeit van juli tot september. Dit natuurgeneesmiddel kent veel toepassingen en wordt gebruikt om zijn urineafdrijvende, bacteriëndodende en weerstandverhogende werking. Graag de Nederlandse naam van deze Solidago virgaurea.

 

                   A.  GOUDSBLOEM

                   B.  GOUDEN REGEN

                   C.  GULDENROEDE

 

Vraag 2: GASTRONOMIE

En meer bepaald de Italiaanse keuken.

A.         (met beeldfragment)

Deze wilde marjolein wordt in vele Italiaanse gerechten gebruikt en vooral dan in combinatie met tomaten. Een pizza zonder dit kruid is gewoon geen echte pizza.

B.         (met beeldfragment)

Pasta is er tegenwoordig in alle kleuren en maten. Geef ons de Italiaanse naam van de kleine oorvormige pasta.

C.         (met beeldfragment)

De bekendheid van deze wijn gaat terug tot de Etrusken. De Romeinen ontdekten hem en de pausen waren er dol op. Het stoffelijk overschot van paus Gregorius XVI werd met deze wijn gewassen. Afhankelijk van de zoetgraad hebben deze wijnen een min of meer intense gele kleur, maar ze hebben allemaal een subtiel en fruitig bouquet en een fluweelzachte smaak. De secco is droog maar zacht en heeft een licht bittere afdronk. De allerbeste wijnen worden Muffa nobile genaamd, zijn 100% aangetast door Botrytis en bijzonder zeldzaam en duur. Geef ons de naam van deze D.O.C.-wijn uit Umbrië. Het is tevens de naam van een Umbrische stad met een middeleeuws karakter, gelegen op een rotsplateau boven het dal van de Paglia.

A.     OREGANO

B.     ORECHIETTE

C.     ORVIETO

 

 

Vraag 3: FILOSOFIE

A.                  We zoeken de naam van een periode in de Europese cultuurgeschiedenis en in het algemeen de aanduiding van een op verstandelijk inzicht gebaseerde vooroordeelsvrije houding. Deze periode viel ruwweg samen met de 18de eeuw. In beperkter zin kan de term worden gebruikt voor een los verband van min of meer gelijkgezinde filosofen in Engeland, Frankrijk en Duitsland in de 18de eeuw. Enkele Duitse namen: Fichte, Goethe, Kant en Schiller. Geef ons de Duitse naam van deze periode; de Nederlandse is even correct maar past hier even niet.

B.                  (met beeldfragment)

Deze Algerijnse theoloog en filosoof schreef vooral met Belijdenissen en De stad Gods klassiekers van de religieuze filosofie. De kern van zijn filosofie is zijn opvatting dat wijsheid alleen via het geloof kan worden verkregen. Hij zag filosofie en godsdienst als een zoektocht naar hetzelfde, namelijk de waarheid, maar de filosofie is de inferieure methode.

C.                  Deze man leefde van 1911 tot 1960, was hoogleraar moraalfilosofie in Oxford en prominente filosoof van de gewone taal. Zijn bekendste werken zijn Sense and sensibilia en How to do things with words. Filosofen zijn lang bezig geweest met het feit dat we taal gebruiken om weer te geven hoe de wereld is; deze Engelse filosoof wees er op dat we veel andere dingen met woorden doen: bevelen geven, grapjes maken, beloften doen, beledigen, overtuigen, enz.

 

A.  AUFKLÄRUNG

B.  AUGUSTINUS

C.  JOHN LANGSHAW AUSTIN

 

 

Vraag 4: LITERATUUR

3 bekende schrijvers, maar we geven je slechts één van hun werken.

A.       (met beeldfragment)

Wie debuteerde in 1905 met The time machine, een boek waarin een tijdreiziger een toekomst ziet waarin een oorlogszuchtige onderklasse de vredelievende bovenklasse naar het leven staat?

B.        (met beeldfragment)

Welke Amerikaanse Nobelprijswinnaar schreef in 1920 de satire Main street, waarmee hij zeer grote populariteit verwierf? In dit werk ondermijnde hij de mythe van ‘the happy village’.

C.        (met beeldfragment)

In 1951 verscheen met The end of the affair de meest autobiografische roman van deze schrijver, het verslag van een dramatisch verlopen overspelige liefde in het Londen van de Tweede Wereldoorlog. Geef ook hier de naam van de schrijver.

 

                   A.  H.G. WELLS

         B.  SINCLAIR LEWIS

         C.  GRAHAM GREENE

(Wells, Lewis en Greene gingen voor goud en haalden het elk ook in de 100m spurt)

 

Vraag 5: VARIA

Maar dan wel met een wetenschappelijk tintje.

A.       Deze metalen vormen het centrale deel van het periodiek systeem. Ze reageren minder gemakkelijk dan de alkalimetalen en de aardalkalimetalen en hun smelt- en kookpunten liggen hoger. Enkele elementen die tot deze groep van metalen behoren: Chroom, Nikkel, Ijzer, Koper, Zink, Platina, Kwik en nog bijna 30 andere.

B.       (met beeldfragment)

         In deze stripreeks van Yann en Meynet verschenen tot hiertoe 3 strips:

         *Uma

         *Mira

         *De diamant van Abraham.

Alle spelen zich af in de harde wereld van de Antwerpse diamantmisdaad. De oorspronkelijke Franse reeks had als titel Les éternels; geef ons de Nederlandse naam van de bij Dargaud verschenen serie.

 C.      Dé ultieme lijstjesvraag. (met beeldfragment)

We geven je enkele sportgebeurtenissen uit hetzelfde jaar. Omdat namen als Merckx, Borg en Waitz niet veel uitsluitsel geven, krijgen jullie van ons alleen eenmalige winnaars.

*Robert Vandewalle wint de Nationale Trofee voor Sportverdienste

*De man die je te zien krijgt won in een Ferrari als enige Zuid-Afrikaan ooit de

  wereldtitel Formule 1

*Hakan Carlqvist wordt wereldkampioen motorcross 250cc; Graham Noyce doet dit in

  de 500cc.

*Beveren-spits Jean Janssens wint de Gouden Schoen

*Gery Verlinden wordt Belgisch kampioen wielrennen en Joop Zoetemelk wint

  warempel de Vuelta.

Vul het jaartal op je antwoordblad aan.

 

                   A.  OVERGANGSMETALEN

         B.  KARAAT

         C.  79

(goud is een overgangsmetaal, wordt uitgedrukt in karaat en heeft als atoomnummer 79)

 

Vraag 6: GODSDIENST

A.       (met beeldfragment)

We zoeken de naam van de plaats waar in 1121 het eerste Norbertijnerklooster op Belgisch grondgebied gesticht werd. Het was Norbertus himself die hier op vraag van graaf Godfried en zijn vrouw Ermesinde een klooster stichtte.

B.       We  vragen de naam van een strekking binnen het christendom. Deze naam is afgeleid van die van de patriarch van Contantinopel, die in 431 op het concilie van Efese veroordeeld werd. Hij verkondigde namelijk dat er in Christus 2 afzonderlijke naturen aanwezig zijn: een goddelijke en een menselijke en dat Maria aldus niet de moeder van God maar van Christus was. Naam van deze strekking?

C.       Jan Baptist Jordan werd in 1848 in Duitsland geboren. Hij stichtte de Sociëteit van de Goddelijke Heiland, die zich gedreven op het missiewerk stortte. In België heeft de orde 9 vestigingen: 6 in Limburg, 3 in Vlaams-Brabant; het Belgische centrum bevindt zich in Scherpenheuvel. Geef ons de naam van deze orde.

 

                   A.  FLOREFFE

                   B.  NESTORIANEN

                   C.  SALVATORIANEN

Vraag 7: MUZIEK

We laten jullie om te besluiten 3 klassieke fragmenten horen.

A.       Geef ons de titel van de volgende song.

B.       Geef ons de titel van dit nummer van Franz Lehar.

C.       We besluiten de avond met een Oostenrijks–Hongaars componist, violist en pianist die veel succes oogstte met de ouverture Sakuntala (1865) en met de opera Die Königin von Saba (1875). In 1922 verschenen zijn Erinnerungen aus meinen Leben. Je hoort hier het Bruidslied uit zijn bekendste werk Ländliche Hochzeit; dit werk is misschien nog meer bekend onder zijn Engelse titel Rustic Wedding Symphony. Welke componist?

 

                            A.  AFTER THE GOLDRUSH

                            B.  GOLD UND SILBER

                            C.  KARL GOLDMARK