back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag.

              

M.V.C.-QUIZ 2006

                                

Reeks 1: KOPPEN    

 

In de eerste ronde vind je koppen in velerlei betekenissen. Het is een visuele opwarmronde waarin je 26 punten kan verdienen. We hebben op je kopie duidelijk vermeld wat we verwachten op je antwoordblad.

Het is tevens een alfabetronde, al is de volgorde van je antwoordblad uiteraard niet die van je kopie.

 

ANTWOORDEN

We geven je de antwoorden in alfabetische volgorde.

1.      Acquired taste was de debuut-CD van ABSYNTHE MINDED

2.      De vriendelijke jonge man is GEORGE W. BUSH

3.      De juichende voetballer is HERNAN CRESPO

4.      Het zelfportret is van JEAN DUBUFFET

5.      Je zag de kop van een egel en ook de plant is een EGELSKOP

6.      De filmtitel is FATAL ATTRACTION

7.      Het radioprogramma heet GOUDZOEKERS

8.      De schrijver van Warenar is P.C. HOOFT

9.      Het koffiemerk heet ILLY

10.  Junkieverdriet  is een gedicht van JOTIE ’T HOOFT

11.  De groep is KAISER CHIEFS

12.  De eerder rondborstige dame luistert naar de naam LINDSAY LOHAN

13.  Het automerk was MINERVA

14.  De zingende dame was NENA, tevens de naam van haar groep

15.  De kunstenares die het kopje inpakte was Meret OPPENHEIM

16.  De wielrenner was Roel PAULISSEN

17.  Het circusprogramma heet QUIDAM

18.  De TV-serie zijn de RUGRATS

19.  Joe SPEEDBOOT is een boek van Tommy Wieringa

20.  Dirk TIELEMAN is het oergezicht van Koppen

21.  Annemie heet oorspronkelijk UYTTEBROECK

22.  Caroline VAN DEN BERGHE presenteert Koppen-Justitie

23.  Je zag een kop uit de krant WABLIEFT

24.  De koning was XERXES

25.  De stripreeks YOKO TSUNO

26.  De Witte Herder, de Berner Sennenhond, de Entlebucher Sennenhond en de vechtende koeien zijn ZWITSERS

 

 

Reeks 2:’2 x ANDERS’

In deze ronde kan je de antwoorden van 1 tot 10 koppelen aan de antwoorden van 11 tot 20; zo krijg je 10 koppels die (weliswaar in velerlei betekenissen) mekaars tegenpolen zijn. Op die manier kan je 20 punten verdienen.

 

Vraag 1: MUZIEK (met geluidsfragment)

Geef ons de naam van de uitvoerder.

 

                                      YES

 

Vraag 2: VARIA

We zoeken de naam van een internationale gemeenschap van lekenbroeders, in 1807 gesticht door de Gentse priester Petrus Jozef Triest. De eerste leden namen reeds de zorg voor ouderlingen en geesteszieken op zich; ook het onderwijs hoorde van in de beginfase tot hun activiteiten. Vanaf 1865 kreeg de gemeenschap een internationale dimensie, toen enkele leden naar Canada trokken. Momenteel telt de organisatie zo’n 200 leden in België, verdeeld over 30 kloostergemeenschappen. Welke gemeenschap?

 

                                      BROEDERS VAN LIEFDE

 

Vraag 3: MYTHOLOGIE

Deze Egyptische god werd meestal afgebeeld als een dwergachtige figuur, met een grotesk gezicht en een baard. Hij was een beschermgod die slangen uit huizen weerde en boze geesten op afstand hield. Bij een geboorte was hij aanwezig, dansend, zingend en op een tamboerijn of trommel spelend om het kwaad te verjagen. In een latere periode werd hij steeds populairder en staat hij afgebeeld op allerhande gebruiksvoorwerpen zoals spiegels, toiletartikelen, parfumflesjes en kralen. Welke god?

 

                                      BES

 

Vraag 4: VARIA  (met kopie)

We vragen niet het merk, maar wel het product waarvoor hier reclame wordt gemaakt.

 

                                      MATRAS

 

Vraag 5: RAADSEL  (met kopie)

Welke letter hoort op de plaats van het vraagteken?

 

                                      S  (de numerieke waarde van de letters stellen de eerste 9

                                                                                              priemgetallen voor)

Vraag 6: MUZIEK  (met geluidsfragment)

Geef ons de naam van de uitvoerder.

 

                                      RAY CHARLES (I can’t stop loving you)

 

Vraag 7: GESCHIEDENIS

In 1745 werd deze buitenechtelijke dochter van een rijke belastingpachter de maîtresse van Lodewijk XV en kreeg zij de titel marquise de Pompadour; maar wij zouden graag haar familienaam willen weten.

 

                                      POISSON

 

Vraag 8: LITERATUUR  (met kopie)

Op je kopie kan je het laatste hoofdstuk uit een boek uit 1961 lezen; wie schreef het?

 

                                      ROALD DAHL  (James and the giant peach)

Vraag 9: STRIPS

Of het nu gaat om Marokkaanse jongeren, vrouwen of de Bond tegen het Vloeken: iedereen kan op dezelfde begripvolle en genuanceerde benadering rekenen van Nederlands meest befaamde, eenogige en prettig gestoorde strippsychiater Sigmund. “U bent een klagerige trut die zich wentelt in zelfmedelijden” of “Als u zo lijdt onder uw kaalheid, waarom draagt u dan geen pruik?” zijn zijn meest invoelende zinnen. Sigmund probeert ook zoveel mogelijk werk en privé te combineren, liefst door het betasten van de borsten van zijn patiëntes. Welke in 1958 geboren Nederlander tekent de strip over deze zelden subtiele psychiater? In 1999 kreeg hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

 

                                      PETER DE WIT

Vraag 10: TAAL

Met welke term duidt men de dominante partner aan in een sadomasochistische relatie (althans volgens van Dale)?

 

                                      MEESTER

Vraag11: TOERISME

Deze stad aan de Côte d’Azur ligt 16 km ten zuidwesten van Nice en is één van de luxebestemmingen in het departement Alpes-Maritimes. Het is een zeer belangrijk centrum van rozenteelt. Toeristische troeven zijn de 17de eeuwse kathedraal, het Musée Grimaldi met een belangwekkende Picasso-verzameling maar vooral toch de schilderachtige haven; de jachthaven Port Vauban is trouwens de grootste jachthaven ter wereld. Welke stad die reeds in de 4de eeuw v. C. werd gesticht door Griekse kolonisten?

 

                                      ANTIBES                (ó BES)

Vraag 12: SPORT

Het WK wielrennen bracht België in 1946 op de rand van een wieleroorlog. In de finale reed Marcel Kint alleen voorop; de Belgen waren overeengekomen dat een mogelijke Belgische winnaar 15.000 Fr zou verdelen over zijn ploeggenoten. In de slotkilometers zette Van Steenbergen de achtervolging in met een Zwitser in het wiel. Zij sloten aan bij Kint, die het in de eindspurt moest afleggen tegen de Zwitser; Van Steenbergen werd de lachende derde die veel meer had verdiend dan hij bij een Belgische overwinning had gekregen. Voor het overige reed deze Zwiterse renner als prof geen platte prijs meer; toch was hij een echte tweedagsvlieg want in 1938 werd hij ook al bij de amateurs wereldkampioen op de weg in Valkenburg. Wie?

                                      HANS KNECHT         (ó MEESTER)

 

Vraag 13: MUZIEK  (met geluidsfragment)

Wie zijn de uitvoerders?

                                      THE SISTERS OF MERCY    (ó BROEDERS VAN LIEFDE)

Vraag 14: RAADSEL

In een kruiswoordraadsel wordt dit tweeletterwoord omschreven als ongaarne. Als je van de eerste letter een hoofdletter maakt, dan staan dezelfde 2 letters voor het chemisch symbool van één van de transuranen. En ook het beeldscherm kan je verder helpen.

 

                                      NO               (ó YES)

Vraag 15: POLITIEK

Welke naam werd in de jaren ‘80 gebruikt voor de door de VS gesteunde antisandinistische opstandelingen in Nicaragua? Deze groep bestond aanvankelijk vooral uit gevluchte soldaten  van ex-dictator Somoza en opereerde voornamelijk vanuit Honduras. Het Amerikaanse Congres verbood militaire hulp aan deze groep, maar na het Irangate-schandaal bleek dat de steunverlening in het geheim steeds doorging.

 

                                      CONTRAS      (ó S)

Vraag 16: AARDRIJKSKUNDE

Deze Griekse stad is de hoofdstad van de nomos Achaia en de grootste stad van de Peloponnesos. De stad ligt aan een inham van de Ionische Zee die door een een 2 km brede zeestraat met de Golf van Korinthe is verbonden. De stad is de derde van Griekenland en de grootste toegangspoort naar West-Europa; welke stad?

 

                                      PATRAS        (ó MATRAS)

 

Vraag 17: TECHNIEK

In 1859 nam deze man uit de buurt van Virton een brevet op een motor die uitgerust was met een cilinder en een zuiger die heen en weer werd bewogen door een gasexplosie, veroorzaakt door een elektrische vonk. De huidige motoren werken nog altijd volgens dit principe. Later verving hij het gas door benzine en daarmee werd hij de eerste die een voertuig aandreef met een verbrandingsmotor in plaats van de toen gebruikelijke stoomkracht. In 1862 reed dit voertuig de 18 km tussen Parijs en Joinville in 3 uur. Geen al te schitterende prestatie maar dit zorgde toch voor een nieuwe impuls voor de beginnende automobielindustrie en dit 22 jaar voor Daimler en Benz. Daarnaast ontdekte hij nog een nieuw soort email, een elektrische rem voor spoorwegwagons, een automatische telegraaf en een kneedmachine. Wie was deze polyvalente Belg die in 1900 wel als Fransman overleed?

                                      JEAN JOSEPH ETIENNE LENOIR     (ó DE WIT)

 

Vraag 18: SPORT

Even terug naar de Olympische Winterspelen in Turijn. Eén van de meest succesvolle atleten was deze Duitse biatleet die 2 maal goud won, resp. in de 10 km sprint en in de aflossing, samen met o.m. zijn succesvolle landgenoot Michael Greis. Daarnaast won hij nog brons in de 12,5 km achtervolging. Hij was hiermee niet aan zijn proefstuk want ook op de Spelen van 1994 en 1998 won hij reeds goud en op die van 2002 won hij 2 maal zilver. Welke 35-jarige Duitser, die zijn familienaam deelt met de Duitse sportvrouw van de eeuw?

 

                                      SVEN FISCHER         (ó POISSON)

 

Vraag 19: KUNST

Op het scherm krijg je drie werken te zien van een in 1953 in Chicago geboren beeldhouwer, wiens werken zowel een minimalistische als een conceptuele kant hebben. Zijn beelden lijken normaal maar kloppen nooit helemaal; zo zien we in het werk Family de ouders en de kinderen als precies even groot afgebeeld, m.n. in de lengte van de kunstenaar. In vele van zijn werken beeldt hij quasi-perfecte mannequins af, zoals in het afgebeelde werk Fall ’91. Welke kunstenaar?

 

                                      CHARLES RAY                   (ó RAY CHARLES)

 

Vraag 20: MUZIEK  (met geluidsfragment)

De componist die we zoeken is geboren en gestorven in Wenen, dit laatste net voor kerstdag 1935. Hij stierf aan bloedvergiftiging. Een bloedtransfusie met bloed van een Weense volksjongen zou hem naar verluid de volgende bedenking ontlokt hebben: “Als ik nu maar geen operettecomponist wordt”. Dat is hij dus niet geworden. Zelfs zijn 2de opera raakte niet voltooid. Toch wordt beweerd dat hij gestorven is als aanhanger van het idee dat de prestatie belangrijker is dan de mens.

U hoort nu een stuk uit zijn laatste voltooide werk, het vioolconcerto Dem Angedenken eines Engels. Welke componist zoeken we?                                           

 

                                      ALBAN BERG           (óDAHL)

 

 

Reeks 3: ‘DE WELLNESSKLINIEK’

 

Vraag 1: F & F

Een gevaarlijk beestje, al kwam het maar tot aan ons middenrif. De lengte bedroeg wel 1,80m maar daarvan was de helft staart. De sterke tanden en de scherpe klauwen maakten het tot een echte vleeseter. Het was een wrede, roofzuchtige dinosaurus die in troepen jaagde en aldus veel grotere prooidieren kon doden. Tegenwoordig neemt men aan dat het dier veren had: niet om te vliegen, maar voor uiterlijk vertoon en als vacht om warm te blijven. Welk lieverdje?

                                      VELOCIRAPTOR

 

Vraag 2: SPORT

Sumo-worstelaars dragen als enige wedstrijdkleding een zeer sterke gordel van linnen om hun middel; bij de Japanse profs is deze van zijde. De lengte van deze gordel hangt uiteraard af van de omvang van de worstelaar en kan zelfs 12 m lang zijn bij de zwaarsten. Omdat de worstelaars met uitzondering van dit kledingstuk naakt zijn, willen zij hiermee uitdrukken dat zij ongewapend de strijd betreden. De tegenstander geeft het de mogelijkheid van houvast, zodat allerlei worstel- en werptechnieken mogelijk zijn. Het omdoen van de gordel is een hele klus aangezien hij moet vastgemaakt worden met een speciale knoop; mocht het geval tijdens de wedstrijd toch lossen, dan verlies je automatisch. Geef ons naam van dit sumo-kledingstuk.

 

                                      MAWASHI

 

Vraag 3: KUNST

Welke Vlaming schilderde dit werk in 1513?

 

                                      QUINTEN METSYS

 

Vraag 4: GENEESKUNDE

Bij het syndroom dat we zoeken, kunnen volgende afwijkingen voorkomen: abnormale lengte van de vingers (arachnodactylie: de zogenaamde spinnenvingers), van de tenen en de ledematen; afwijkingen aan de ogen nl. bilaterale ectopie van de lens; skeletafwijkingen zoals een kippenborst; cardiovasculaire afwijkingen. Het is een aangeboren en dominant erfelijke aandoening. Ze werd voor het eerst beschreven in 1896 door een Franse kinderarts, die leefde van 1858 tot 1942. Zijn naam (en uiteraard tevens de naam van het syndroom).                                                         

 

MARFAN

 

Vraag 5: LITERATUUR

Jullie herkennen op de afbeelding ongetwijfeld Gollem uit de Ring-cyclus. Gandalf vertelt ons hoe Gollem aan zijn naam en zijn uiterlijk kwam. Vroeger zag hij er veel meer uit als een hobbit. Op een dag ging hij samen met zijn vriend naar de Lissevelden. Zijn vriend vond de beroemde ring, maar Gollem wou die zelf hebben als verjaardagsgeschenk, want hij was die dag toevallig jarig. Zijn vriend weigerde hem de ring te geven en werd ter plaatse door Gollem doodgeknepen. Door het dragen van de ring werd Gollem steeds minder populair bij familie en vrienden. Omwille van het in zichzelf mompelen en omwille van zijn gorgelende keelgeluiden, werd hij achteraf Gollem genoemd. Hoe luidde nu zijn naam op het moment dat hij de ring verkreeg, een naam die erg veel gelijkt op die van de door hem gewurgde vriend?                          

SMEAGOL

 

Vraag 6: TV

Deze acteur, Ted Cassidy, die trouwens een opmerkelijke overeenkomst vertoont met presidentskandidaat John Kerry, speelde jarenlang de rol van Lurch (of Thing) in een bekende Amerikaanse tv-serie. Graag de naam van die serie.

 

THE ADDAMS FAMILY

 

Vraag 7: ARCHEOLOGIE

Nabij welke Oostenrijkse stad vond Josef Szombathy in 1908 dit 11 cm hoge kalkstenen vrouwenbeeldje uit het Paleolithicum?

 

                                      WILLENDORF

 

Vraag 8: VARIA

In welke Oost-Vlaamse stad wordt jaarlijks een verkiezing van lelijke mens gehouden? Niet altijd met evenveel succes overigens, want in de editie van 2003 kwam niemand voor de uiteindelijke verkiezing opdagen. Tenslotte werd organisator Danny Beké via de applausmeter tot winnaar gekozen.

 

                                      ZOTTEGEM

 

Vraag 9: MYTHOLOGIE

De meest destructieve verschijningsvorm van de machtige hindoegodin Devi nam deze gedaante aan toen ze naar de aarde werd gestuurd om een groep demonen uit te roeien. Niet alleen demonen werden het slachtoffer van haar razernij maar ook talloze mannen en vrouwen. Pas toen ze het lichaam van haar gemaal Sjiva had vertrapt kwam de godin tot zichzelf. De godin wordt dan ook vaak afgebeeld bovenop het lichaam van de dode Sjiva. Veelal draagt ze een halsketting met schedels en een gordel met afgehouwen armen; haar ogen zijn bloeddoorlopen en de tong steekt bloeddorstig uit haar mond. Wie?

 

                                      KALI

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

Je hoort nu een stukje uit de CD Beautiful Freak  uit 1996; wie is de uitvoerder?

 

                                      EELS

 

 

Reeks 4:’ALLEZ, ALLEZ ZIMBABWE’

 

Vraag 1: MUZIEK (met geluidsfragment)

Je hoort nu een Franstalig Brusselse groep uit de jaren ’80. Albums: Les tueurs de la lune de miel uit 1982 en Take it off uit 1989.  Wie?

 

                                      THE HONEYMOON KILLERS

 

Vraag 2: POLITIEK

Terwijl de Britse koningin Elisabeth nog vele malen het officiële staatshoofd is van andere landen, zoals Belize en Australië, is ook de Franse president nog staatshoofd van een ander land; hetwelk? En je krijgt van ons zelfs de vlag cadeau.

 

                                      ANDORRA

 

Vraag 3: GASTRONOMIE

Deze pasta is gemaakt van Spaanse peper, cayennepeper, olie, knoflook, koriander, munt en karwij en is ook in de Tunesische keuken zeer populair. Geef ons de naam van deze pasta die dikwijls ook wordt verdund met bouillon of met olijfolie en citroensap.

 

                                     HARISSA

 

Vraag 4: FILM

In de Libische film The Message (ook bekend onder de titel The Messenger) uit 1976 van regisseur Moustapha Akkad, speelt de acteur die we zoeken de rol van de Profeet Mohammed, naast o.m. Irene Papas. In de film The Lion of the Desert uit 1981, eveneens van Moustapha Akkad speelt deze acteur naast o.m. Oliver Reed en Rod Steiger. Naast de rol van de Profeet speelde hij o.a. nog de rollen van Zeus, Barabbas, Long John Silver, en zijn bekendste, maar die noemen we natuurlijk niet. Wie zoeken wij? 

 

ANTHONY QUINN

 

Vraag 5: GESCHIEDENIS

Geef ons de naam van de hoofdstad van Tsjaad. Inderdaad: N’Djamena. Maar tot november 1973 had deze stad een andere naam. De stad werd door de Fransen gesticht in 1900 en kreeg zijn naam naar de legeraanvoerder die er datzelfde jaar sneuvelde.

 

                                      FORT LAMY

 

Vraag 6: MODE

Deze 29-jarige Soedanese is een rolmodel voor Afrikaanse jongeren vanwege haar succes. Op 14-jarige leeftijd ontvlucht ze haar door de oorlog verscheurd land; in Londen wordt ze ontdekt als model en doet ze shows voor Donna Karan, Dolce & Gabbana en Oscar de la Renta. Daarna verdient ze miljoenen als veel gevraagd catwalkmodel voor modehuizen als Gucci, Fendi, Calvin Klein en Valentino; zij ontwikkelt daarnaast haar eigen tassenlijn '… 1933'.  Welke Soedanese, die zich ook erg voor de vluchtelingen inzet?     

 

                                      ALEK WEK

 

 

 

 

Vraag 7: F & F

In de ondiepe West-Afrikaanse kustwateren en in riviermondingen, zoals de Congostroom, leeft de Trichechus senegalensis, een zoogdier uit de orde der Zeekoeien. Het dier onderscheidt zich van andere zeekoeien door een afgeronde staartvin. Op het menu staan alleen planten; het logge, donkergrijze dier kan tot meer dan 4 m lang worden. Geef ons de andere naam voor deze zeekoe.

 

                                      LAMANTIJN

 

Vraag 8: AARDRIJKSKUNDE

Welk land ligt quasi volledig aan de oostgrens van Zambia?

 

                                      MALAWI

 

Vraag 9: SPORT

Olympische Spelen Moskou 1980: voor het eerst werd deze sport bij de vrouwen georganiseerd. Zimbabwe, door de boycot pas een week voor het begin van de Spelen als invaller opgevist, zette zijn 5 wedstrijden om in 3 overwinningen en 2 gelijke spelen. Meteen zeer verrassend goud voor de (overigens uitsluitend blanke) Zimbabwese dames. Tevens het eerste goud voor Zimbabwe in de Olympische geschiedenis en tot aan de zwemmedaille van de in Vlaamse quizmiddens zeer bekende Kirsty Coventry ook het enige goud. In welke sport?

                                      HOCKEY

 

Vraag 10: ARCHEOLOGIE

Je bent op zoek naar wat zoal de bekendste archeologische site moet zijn van Zimbabwe. Deze oude stad, gebouwd rond 1200, is waarschijnlijk één van de belangrijkste overblijfselen van een koninklijke residentie. Tot op de dag van vandaag is de oorsprong van deze ruïne een mysterie. Door vondsten binnen de ommuring heeft men een beeld gekregen van de manier van leven uit die tijd. Het is dankzij de Duitse avonturier en archeoloog Karl Mauch die op 5 september 1871 deze ruïne ontdekte, dat je nu ons de naam van deze site moet geven.
                                      GROOT-ZIMBABWE

 

 

Reeks 5: ‘HET JOURNAAL’

In deze reeks laten we jullie 10 nieuwsberichten horen. Je moet ons telkens zeggen waar het over gaat; gemakkelijkheidhalve hebben wij het onderwerp in het nieuwsbericht steeds X genoemd. Dus m.a.w.: waarvoor staat X in elke vraag?.

 

Vraag 1: AARDRIJKSKUNDE

Augustus 1971:

Op 15 augustus werd X onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. X betekent letterlijk twee zeeën, doelend op de laag zoet water die vroeger onder de laag zout zeewater rond de eilanden lag. X bestaat uit 33 eilanden, onderling verbonden door een netwerk van bruggen; slechts 3 eilanden zijn bewoond. Er wordt gewerkt aan een brugverbinding met Saudi-Arabië. Opmerkelijk is dat de nieuwe staat over een groot tekort aan vrouwen beschikt.

 

                                      BAHREIN

 

Vraag 2: VARIA

September 1994:

In de nacht van 27 op 28 september zonk de grote diepzeeveerboot Estonia in de Oostzee. De laatste reis van de Estonia begon om 19u in de Estse hoofdstad Tallinn, met bestemming X. Bij een inspectie kort voor het vertrek ontdekte men problemen met de dichtingen van de boegdeuren. Om 1.24u zond de boot een noodsignaal uit; kort voor 2u sloeg de boot om en zonk: eindbestemming X zou nooit bereikt worden.

 

                                      STOCKHOLM

 

Vraag 3: STRIPS

Januari 2000:

De Brusselse scenarist Jean Van Hamme laat zich weer van zijn beste kant zien. Na zeer succesrijke stripreeksen als Thorgal  en De Chninkel  met Roszinsky, XIII  met Vance en Largo Winch  met Francq, verscheen begin deze maand bij Dupuis  Lune de guerre.  De tekeningen zijn van X. Eind januari zal ook de Nederlandstalige versie verschijnen onder de titel Bloedbruiloft. X, die wordt beschouwd als de beste realistische tekenaar van dit moment, tekende hiermee zijn 68ste strip sinds zijn debuut in 1963.

 

                                      HERMANN

 

Vraag 4: GAMES

Oktober 2000:

Op het eind van deze maand verschijnt de sequel van X, een strategiespel uit 1996; uitgever Westwood maakte met X één van de populairste games in zijn soort.

Even de plot van X:

Op 7 mei 1933 werd in Duitsland een meerderheid behaald die ervoor zorgde dat Hitler absolute macht kreeg.  Dit is wat de geschiedenisboeken ons leren, maar dit is niet correct: in 1946 vindt Albert Einstein immers de Chronosphere uit, een machine waar je mee door de tijd kan reizen.  In een poging de verschrikkelijke geschiedenis van de tweede wereldoorlog uit te wissen reist hij terug naar 1928 om Adolf Hitler te vermoorden.  Het loopt echter niet zoals hij gepland had.  Door de afwezigheid van het Duitse militaire blok wordt Europa namelijk veroverd door de troepen van Stalin.  De wereld is nu verdeeld in twee kampen: de geallieerden o.l.v. General Gunter von Esling en de Russen.  De wereld staat (opnieuw) aan de vooravond van een Tweede Wereldoorlog.  

 

                                      (COMMAND AND CONQUER:) RED ALERT

 

Vraag 5: SPORT

Juni 2002:

Op 8 juni versloeg X in een uitverkochte Pyramid Arena in Memphis Mike Tyson voor de wereldtitel zwaargewichtboksen. Aan het titelgevecht was het één en ander voorafgegaan. Tijdens de aankondiging op 22 januari in New York was Tyson zijn tegenstander aangevlogen en had hem in zijn been gebeten. Reden voor de sportcommissie van Nevada om het gevecht in Las Vegas te verbieden. In Mempis had X het alleen in de eerste 2 ronden moeilijk; in de derde ronde bezorgde hij Tyson een bloedende oogwond, waarna hij in de achtste ronde het gevecht via een zuivere uppercut besliste. Zowel X als Tyson verdienden aan de veldslag ruim 35 miljoen €.

 

                                      LENNOX LEWIS

 

Vraag 6: FILOSOFIE

Oktober 2004:

Op 8 okober overleed de bekende filosoof X aan de gevolgen van alvleesklierkanker. X werd geboren op 15 juli 1930 in het Algerijnse El Biar. Hij kwam uit een niet-intellectueel joods gezin en hield zijn hele leven een haat-liefde verhouding met zijn joodse afkomst. Hij studeerde in Frankrijk. X zag zich graag als verwant aan de Ierse schrijver Samuel Beckett. Hij wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke filosofen uit de 20e eeuw en heeft een aantal belangrijke filosofische begrippen inhoud gegeven, zoals deconstructie. Enkele belangrijke werken van X: La voix et le phénomène, De la grammatologie en De l'hospitalité.

 

                                      JACQUES DERRIDA

 

Vraag 7: POLITIEK

December 2004:

Net voor Kerstmis werden verkiezingen gehouden in Turkmenistan; alle 50 zetels in het parlement gingen naar aanhangers van president X. X regeert de woestijnstaat sinds 1985 op feodale wijze, eerst als voorzitter van de Communistische Partij van Turkmenistan, sinds de onafhankelijkheid in 1992 zowat als alleenheerser. Behalve president-voor-het-leven, is hij ook premier, opperbevelhebber van het leger en de leider van de enig toegestane politieke partij. Het weekblad Time benoemde president X tot Grootheidswaanzinnige van het jaar. Artsen stellen dat de gekkigheden van X gedeeltelijk voortvloeien uit de zware diabetes waaraan hij zou leiden.

 

                                      SAPARMOERAD NIJAZOV

Onderkant formulier

 

 

Vraag 8: THEATER

Juli 2005:

In het Theâtre Municipal van Avignon ging op 25 juli De koning van het plagiaat van X in première. Deze monoloog is het tweede deel van een tweeluik; schrijver X bouwt hier verder op De keizer van het verlies uit 1996. In beide stukken schittert Dirk Roofthooft, resp. als clown en als chirurg. In zijn tweeluik kaart X vooral kwesties als authenticiteit en originaliteit aan.

 

                                      JAN FABRE

 

 

 

 

Vraag 9: KUNST

1 april 2006:

Vandaag start de grote kustkunsthappening 2006 BEAUFORT.  In Nieuwpoort kan je kennismaken met het werk Fallen sky dat op het strand het poëtische verhaal vertelt van hoe een stukje hemel op het strand terechtkomt. Het werk is ontworpen door X en zijn vrouw Emilia. X werd geboren in 1933 geboren in Dnepropetrovsk en is één van de bekendste Russische kunstenaars van deze tijd. X maakte vooral naam met zijn totaalinstallaties, die vaak minutieus ingerichte kamers voorstellen. Zo brengt hij vol humor en ironie het absurde karakter van de Sovjetsamenleving in beeld.

 

                                      ILYA KABAKOV

 

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

25 april 2006:

In Amsterdam kan je vandaag een optreden bijwonen van X. X werd opgericht door Luke Concannon en John Parker, toen ze beiden 13 waren. Aanvankelijk had de band geen naam, maar toen Luke bij een Hongaars meisje in de klas kwam, werd de band naar haar genoemd. In augustus 2004 bracht X zijn eerste album uit Half these songs are about you. Grote hit uit dit album was het volgende nummer dat in december 2005 de Engelse hitlijsten aanvoerde.

 

                                      NIZLOPI (The JCB song)

 

 

Reeks 6:’ATLAS’

Je kreeg van ons een blad met verwijzingen naar 10 plaatsen uit je atlas. Je krijgt een viertal minuutjes om dit al even te bekijken. Wij hoeven deze plaatsnamen van jullie niet te krijgen.

 

 

VUL NAAST JE ANTWOORDEN DE BIJHORENDE LETTER IN

 

A.    Stad die door vijf rivieren wordt doorstroomd: Irwell, Mersey, Irk, Medlock en Tib. Voorsteden zoals Oldham, Bolton, Rochdale, Stockport en de steden Salford en Stretford vergroeiden stedenbouwkundig helemaal met de stad.

 

B.     Land waar 2 munteenheden gelden: de balboa en de Amerikaanse dollar.

 

C.     De Argentijnen noemen deze hoofdstad Puerto Argentino; zij weigeren halsstarrig de Engelse naam van deze stad te gebruiken, en precies deze moet je hier hebben.

 

D.    Stad in North-Carolina, die zichzelf The Queens Town noemt. Plaats je het woord town achter de naam van deze stad, dan krijg je de hoofdplaats van Canada’s kleinste provincie.

 

E.     Stadje in Kent waar zich het befaamde Knole House bevindt, een 15de eeuws kasteel met een bijzonder fraai interieur. In het kasteelpark bevindt zich de Vine cricket ground, de oudste van Engeland. (zie afbeeldingen Knole House)

 

F.      De noordelijkste provincie van Noorwegen, grenzend aan de Noordelijke Ijszee, Finland en Rusland. De hoofdstad is Vadsø; ook de Noordkaap, op het eiland Magerøy, ligt in deze provincie.

 

G.    Port Soudan ligt aan de …… Zee.

 

H.    ………-Ardenne: Franse circonscription d’action régionale, die de departementen Ardennes, Aube, Haute-Marne en Marne omvat.

 

I.       Stad met de Alte Pinakothek, één van de meest vermaarde schilderijenverzamelingen ter wereld die zijn oorsprong vindt in de privé-verzamelingen van leden van het huis Wittelsbach, dat zijn belangrijkste residentie in deze stad had.

 

J.      Sinds 1955 wordt met ‘The Gold Dagger Award’ het meest spannende boek van het jaar verkozen. Om het gouden jubileum te vieren werd in 2005 uitzonderlijk ‘The Dagger of Daggers Award’ verkozen: het spannendste boek van de laatste 50 jaar. De eer viel te beurt aan The spy who came in from the cold van John Le Carré. In welke stad speelt deze roman zich af?

 

Combineer op je antwoordblad wel telkens 2 antwoorden met de juiste bijhorende letter van je blad.

Een voorbeeld: zo kunnen je de antwoorden TIMMERMANS en VANDERPOORTEN naar LIER leiden. We vertellen je er bij dat de linken wel heel verschillend zijn en bijv. even goed met de inhoud als met de vorm van je antwoorden kunnen te maken hebben.

30 punten te verdienen, maar je zult er wel serieus moeten voor werken.

 

Vraag 1a: FAUNA & FLORA

De Felis rufus komt voor van zuidelijk Canada tot in Mexico. Het beestje gelijkt erg op de Canadese lynx maar is een stuk kleiner. Wij willen de zesletterige Amerikaanse naam weten die aan deze rode lynx wordt gegeven.

 

Vraag 1b: LITERATUUR

Deze schrijfster werd slechts 29 jaar oud; van 1839 tot 1845 was zij gouvernante. Haar droeve ervaringen uit die tijd legde ze neer in de roman Agnes Grey (1847); na de publicatie van haar 2de roman The tenant of Wildfell Hall stierf zij een jaar later aan tuberculose. Wie?

 

                   1a: BOBCAT  /  1b: ANNE BRONTË

                   Link: D   Charlotte  (de Charlotte Bobcats spelen in de NBA en ook Charlotte

                                                              was één van de schrijvende Brontë-zusjes)

 

Vraag 2a: PERSONALIA  (met kopie)

Geef het gemeenschappelijke element van de 4 personen op je kopie.

 

Vraag 2b: SPORT

Voetbal: in de Engelse Premier League spelen momenteel 2 ploegen die het predikaat Athletic krijgen: Wigan en …..?

 

                   2a: BOBBY  (resp. Fischer; Womack; Kennedy; Ewing) /  2b: CHARLTON

                   Link: A   Manchester (Bobby Charlton was en is één van de iconen van

                                                                                     Manchester United) 

Vraag 3a: RAADSEL  (met kopie)

Een dubbel woordraadsel:

Voor één punt moet je de beide woorden na mekaar op je antwoordblad schrijven.

 

Vraag 3b: MODE

In het begin van de 20ste eeuw droegen vooral de heren als vrijetijdskledij een ruimzittende broek die een eind onder de knie om het been sluit; meestal werd zo’n pantalon zo’n 4 inches onder de knie met een band bijeengehouden. In de volksmond werd dit kledingstuk een drollenvanger genoemd. Geef ons de achtletterige naam waarmee deze broek in de modewereld bekend was.

 

                   3a: DRIE EIKEN   (zo krijg je verdriet, bedriegen, doldriest, eikendreef, reiken,

                            bereiken, zeiken)   /    3b: PLUSFOUR

                   Link: E   Sevenoaks  (m.a.w. gewoon een onnozel optelsommetje)

Vraag 4a: PERSONALIA

4 verschillende personen, telkens wel dezelfde familienaam:

Daarnaast werd een naamgenoot van hen nog wereldkampioen in een gemotoriseerde sport.

Welke gemeenschappelijke familienaam?

 

Vraag 4b: KUNST  (met kopie)

Op je kopie kreeg je een prachtig stukje Middeleeuwse kunst uit het getijdenboek Les très riches heures du Duc de Berry van de gebroeders Limburg. Welke maand hebben ze hier afgebeeld?

 

                   4a: HUNT  /  4b: OKTOBER

                   Link: G    Rode Zee  (zo kwam je uit bij The hunt for red october)

 

 

 

Vraag 5a: AARDRIJKSKUNDE

Welke Antwerpse gemeente heeft als deelgemeenten, naast de gelijknamige deelgemeente, Sint-Job-in-‘t Goor en Sint-Lenaerts?

 

Vraag 5b: POLITIEK

Deze Amerikaanse journalist leefde van 1887 tot 1920. Hij versloeg de Mexicaanse revolutie en de Eerste Wereldoorlog. Hij was een warm voorstander van de Russische revolutie, geraakte bevriend met Lenin, schreef propagandageschriften voor de bolsjewieken en werd na zijn terugkeer in de VS verscheidene malen gevangen genomen. Uit deze periode dateert zijn boek Ten days that shook the world, een ooggetuigenverslag van de oktoberrevolutie. In 1919 richtte hij de Amerikaanse communistische partij op. Wie?

 

                   5a: BRECHT  /  5b: JOHN REED

                   Link: J    Berlijn  (Bertolt Brecht was een bekende Berlijner en Lou Reed

                                                                           maakte in 1973 de LP Berlin)

 

 

 

Vraag 6a: GODSDIENST

Zijn oorspronkelijke naam was Levi; hij was joods en werkte voor de Romeinse overheersers als tollenaar. Hij geeft in zijn geschriften uitvoerig Jezus’ bergrede weer met het Onze Vader en zet in het bijzonder de leer van liefde en verdraagzaamheid uiteen. In Ethiopië werd hij tijdens het prediken onthoofd. Welke heilige, vaak al schrijvend afgebeeld met een gevleugelde engel aan zijn zijde?

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 6b: THEATER

Deze Duitse toneelschrijver en regisseur leefde van 1929 tot 1995. Na de eerste voorstelling in 1961 van zijn stuk over de problemen in de socialistische landbouw Die Umsiedlerin  werd hij ervan beschuldigd de zaken onjuist voor te stellen; hij werd uit de DDR-Vereniging voor Schrijvers gezet. In 1964 herschreef hij het gebande stuk, dat hij pas 12 jaar later zou mogen opvoeren onder de titel Die Bauern. Zijn stukken Der Bau en Mauser werden nog voor de opvoering in de DDR verboden en pas veel later in de VS opgevoerd. Daarna ging hij over op stukken over de antieke mythologie, waarmee de kritiek van de Partij ook meteen wegviel. In 1979 werd Hamletmaschine, een radicale verwerping van de geschiedenis,  voor het eerst opgevoerd. Na de Wende werkte hij voornamelijk als regisseur van Hamlet/Hamletmaschine, een acht uur durende theatermarathon, en als operaregisseur. Toen in 1992 bekend werd dat hij regelmatig officieel meewerkte met de Stasi, veroorzaakte dit heel wat opschudding in Duitsland. Wie?

 

                   6a:  MATTHEUS  /  6b: HEINER MÜLLER

                   Link: I    München  (zowel Lothar Mattheus als Gerd Müller brachten

                                      een groot deel van hun voetballeven in München door)

 

 

 

Vraag 7a: GESCHIEDENIS

Kate leefde van 1871 tot 1935 en was één van de beruchtste vrouwelijke gangsters aller tijden. Haar echte naam was Arizona Clark. De vrouw stond aan het hoofd van een crimineel gezin dat bestond uit vier zoons die zij bij verschillende mannen verwekte. In de jaren dertig  pleegden zij vele overvallen op banken, treinen en schepen. Jarenlang zaaide de familie dood en verderf in de buurt. Pas toen in 1935 de FBI werd ontwikkeld, kreeg men beter de kans om de beruchte gangster-woman te vangen. In Florida werd de kranige dame door de FBI tijdens een hinderlaag doodgeschoten. Geef ons hier wel de tweeledige naam waaronder deze dame bekend was en laat je niet alleen door de afbeelding op het scherm leiden want dan zal je antwoord niet correct zijn.

 

Vraag 7b: TAAL

Zijn naam was eerst Mustafa Kemal; de naam Atatürk kreeg hij in 1934 bij de invoering van achternamen in Turkije. Geef ons het Nederlandse equivalent voor het Turkse woord ata.

 

                   7a: MA BARKER  (en niet Baker, zoals bij Boney M) /  7b: VADER

                   Link: B  (zoals meestal kwam vader na moeder, dus Panama)

 

 

 

Vraag 8a: SPORT

In 1996 werd deze Olympische discipline gewonnen door de Pool Mateusz Kuznierewicz; daarna was het 2 maal de beurt aan een Brit: in 2000 was Iain Percy aan het feest en in 2004 won Ben Ainslie. In welke discipline kregen zij goud? (en met discipline bedoelen wij niet zwemmen, maar bijv. 100m rugslag)

 

Vraag 8b: KUNST

Wie schilderde de volgende werken?

 

                   8a: FINN-klasse in het zeilen  /  8b: FRANZ MARC

                   Link: F   Finnmark  (met de woorden Finn en Marc vormde je fonetisch

                                                                  de naam van deze Noorse provincie)

Vraag 9a: POLITIEK

Op voorstel van de Vlaamse minister van Wetenschap en Innovatie Fientje Moerman keurde de Vlaamse regering op 10 februari 2006 het besluit goed dat topwetenschappers een structurele financiering geeft. Dankzij dit programma moeten toponderzoekers niet elk jaar de nodige financiering zoeken maar kunnen ze op veel langere termijn aan hun onderzoeksproject werken. De onderzoeksprojecten die door een internationale jury voor dit programma worden aanvaard, kunnen alleszins 7 jaar doorgaan. Dit programma sluit aan bij het in 2005 goedgekeurde Odysseus-programma dat toponderzoekers terug naar Vlaanderen wil halen. Geef ons de naam van dit programma dat denkt aan de lange termijn.

 

Vraag 9b: GESCHIEDENIS

We zoeken de gemeenschappelijke naam van 5 Assyrische koningen die regeerden tussen 1274 en 722  v.C.

We vragen dus de gemeenschappelijke naam van deze koningen.    

 

                   9a:  METHUSALEM-PROGRAMMA  /   9b:  SALMANAZAR

                   Link: H   Champagne  (Methusalem en Salmanazar zijn

                                                        champagneflessen van resp. 6 en 9 liter)

 

 

Vraag 10a: WETENSCHAP

Geef ons de SI-eenheid van zelfinductie en wederzijdse inductie.  Een 19de eeuwse Noord-Amerikaanse natuurkundige gaf zijn naam aan deze eenheid.

 

Vraag 10b: MUZIEK  (met geluidsfragment)

En meer bepaald jazz. We zoeken de artiestennaam van Ferdinand Joseph La Menthe; deze Amerikaanse jazzpianist, -orkestleider en –componist legde de grondslag voor de jazzcompositie. Hij loste als eerste het dilemma van het componeren voor improviserende ensembles op. Sinds 1923 nam hij veel grammofoonplaten op als pianist en als orkestleider; zijn bekendste ensemble heette The Red Hot Peppers. Welke vader van de jazz, die van zichzelf zei dat hij in 1902 de jazz uitvond? Je hoort hem hier met een funeral song: Oh didn’t he ramble?.

 

                   10a: HENRY  /  10b: JERRY ROLL MORTON

                   Link: C   (Falklands-hoofdstad) Stanley  (zo kwam je uit bij

                                                                        Afrika-reiziger Henry Morton Stanley)

 

 

Reeks 7:’DE KENO-UITSLAGEN’

 

Je krijgt een Keno-antwoordblad met daarop de klassieke 80 getallen; deze ronde telt 12 vragen en levert je dus mogelijk 12 punten op. Om deze te verdienen moet je slechts 12 getallen duidelijk aankruisen. In elk antwoord zit dus een getal en alleen dit moeten we weten; bij een vraag naar de Hitchcock-klassieker The 39 steps moet je dus slechts het getal 39 aankruisen.

Let wel op: je mag slechts 12 getallen aankruisen; elk te veel aangekruist getal leidt tot puntenaftrek. Daarom: kruis eerst je getallen aan op het kladblad dat je kreeg.

Niet onbelangrijk: maak je een perfect parcours dan heb je in elke rij èn in elke kolom minimaal één aangekruist getal.

                                                                               

Vraag 1: F & F

De plantensoort Aegopodium podagraria uit de Schermbloemenfamilie komt in ons land algemeen voor in wegbermen en in bossen. De 60 tot 90 cm hoge plant heeft als bloeiwijze een samengesteld scherm zonder omwindsel. De kroonbladen zijn wit; de plant bloeit in juni en juli. Vroeger werd deze plant als geneeskruid toegepast tegen jicht. De plant heeft vaak hetzelfde aantal blaadjes, vandaar de Nederlandse naam. Welke?

 

                                      ZEVENBLAD

 

Vraag 2: RAADSEL 

Los het volgende vraagstuk op:

De temperatuur in de middag was telkens verschillend gedurende vijf dagen. Hun product was 12°.

Geef ons de hoogste middagtemperatuur van deze vijf dagen.

 

                                      3°  (de temperaturen waren resp. -2, -1, 1, 2 en 3°)

 

Vraag 3: WETENSCHAP

Het kookpunt van water ligt in de Fahrenheit-schaal op 212°; bij Celsius op 100°: te hoge getallen dus voor ons Keno-antwoordblad . Welke waarde geeft de schaal van Réaumur aan bij het kookpunt van water?

 

                                      80°

 

Vraag 4: GESCHIEDENIS

We geven jullie enkele feiten uit de geschiedenis. Als jullie er het juiste jaartal naast plaatsen, valt het wellicht op dat in al deze jaartallen de 2 laatste cijfers steeds eenzelfde getal vormen. Welk is dit getal?                                                                                            

 

40

 

 

Vraag 5: VARIA

Henry John Heinz had naam gemaakt met het pekelen, konfijten en bottelen van allerlei eetwaren toen hij op zekere dag in New York getroffen werd door een advertentie voor schoenen in niet minder dan ‘21 styles’. Hij begon te tellen hoeveel verschillende producten hij in zijn assortiment had en kwam uit bij een, in zijn ogen, magisch getal. Hij ontwierp een affiche met de slogan H.J. HEINZ and his .. varieties. Vandaag produceert het Heinz-concern zo’n 3.000 verschillende producten maar het getal dat we zoeken is op alle verpakkingen blijven staan. Hetwelk?

                                      57

 

 

Vraag 6: INFORMATICA

Dit toestel is de bekendste, maar ook tamelijk onconventionele homecomputer uit de beginperiode voor hobby- en thuisgebruik. Het apparaat kwam in 1983 op de markt en bestond uit een soort dik toetsenbord, waarbij het computergedeelte zich onder de toetsen bevond. Om beeld te zien (en geluid te horen) moest het aangesloten worden op een televisietoestel. De computer haalde als meest verkochte computer het Guinness Book of Records en stond daar in de editie 2002 nog steeds. Het getal in de naam slaat op het aantal KiB werkgeheugen. De computer was zijn tijd ver vooruit, maar helaas ging de firma failliet. Welke historische huiscomputer?

 

                                      COMMODORE 64

 

 

Vraag 7: SPORT

Zowaar een vraag over de edele biljartsport. Omdat het vrijspel voor de betere spelers te gemakkelijk werd en omdat de vrijwel moeiteloze lange series langs de band het publiek gingen vervelen werd het kaderspel ontwikkeld. In dit kaderspel brengt men rechthoeken op het veld aan, waarvoor dan specifieke regels gelden. Zo trekt men bij kader 47/1 lijnen op het biljart en dit op precies 47 cm van de band; op die manier wordt het biljart verdeeld in 9 rechthoeken en binnen elke rechthoek mag men slechts 1 carambole maken. Bij kader 47/2 mag men 2 caramboles binnen elke rechthoek maken. Naast kader 47/1 en kader 47/2 bestaat er nog een derde kaderspel waarbij het biljart in 6 rechthoeken wordt verdeeld. Men mag hier 2 caramboles per rechthoek maken. Maar op hoeveel cm van de band worden in dit kaderspel de lijnen op het biljart getrokken? Vandaar de naam kader ../2.  Belgisch kampioen in deze discipline is Peter De Backer, die grote favoriet Caudron wist te verslaan.

 

                                      KADER 71/2

 

 

Vraag 8: FILM

De nabije toekomst. William wordt voor 24 uur naar de miljoenenstad Shanghai gestuurd om een fraudezaak te onderzoeken bij de Sphinx Insurance Company. Het empathievirus dat hij heeft ingenomen, zal hem in staat stellen om te voelen wat verdachten denken. Maria werkt bij Sphinx, waar ze 'papellen' maakt, een soort persoonlijke verzekering, paspoort en visa in één. Zonder dit document hebben mensen geen enkele bewegingsvrijheid. William ontdekt al snel dat Maria een handeltje drijft in vervalste papellen. Maar hij is niet in staat om haar aan te geven. Zijn gevoelens voor Maria zullen zijn leven voorgoed veranderen. Aldus in het kort de romantische SF-film uit 2003; Michael Winterbottom regisseerde er o.m. Tim Robbins en Samantha Morton. Welke film?

 

                                      CODE 46

Vraag 9: WETENSCHAPPEN

De waarde van de valversnelling neemt toe van de evenaar naar de polen. Als we de gemiddelde waarde nemen van die valversnelling (uitgedrukt in m/sec2 ) en we ronden die af naar het meest nabije gehele getal, welk getal bekomen we dan?      

 

9,81 wordt 10

 

 

Vraag 10: LITERATUUR

De historische avonturenroman Les trois mousquetaires maakte Alexandre Dumas tot één van de bekendste schrijvers uit de 19de eeuw. Het boek was in zijn tijd zo populair dat Dumas er maar liefst drie vervolgromans op baseerde: Le masque de fer , Le vicomte de Bragelonne en …. ans après: en hier moet je uiteraard nog een getal invullen. Deze laatste roman verscheen, in tegenstelling tot wat de titel aangeeft, slechts één jaar na Les trois mousquetaires.

 

                                      VINGT ANS APRES

 

 

Vraag 11: TECHNIEK

In de jaren '70 wenste de USSR een opvolger voor de Mig-23 van dezelfde klasse als de Amerikaanse F-15 en F-16. In 1977 maakte een nieuwe Mig zijn eerste vlucht. De Navo noemde dit vliegtuig 'Fulcrum'. Deze werd in verschillende versies gebouwd. Toen Duitsland herenigd werd werden deze Migs van de Oost-Duitse luchtmacht opgenomen in die van herenigd Duitsland waar ze nog steeds dienen. Het vliegtuig is superieur aan zijn tegenhangers F-16 en F-18, hij is vooral dodelijk in luchtgevechten omdat hij extreem wendbaar is en de piloot raketten kan richten met een in zijn vliegerhelm geïntegreerd vizier (dus hij hoeft alleen naar het doel te kijken). Ook al stopte de ontwikkeling van het vliegtuig midden jaren ’80, het toestel zou uitgroeien tot het meest geëxporteerde vliegtuig uit de geschiedenis en wordt ook nu nog in meer dan 20 landen gebruikt. Welk getal hoort bij deze Mig?

 

                                      29

 

 

Vraag 12: MUZIEK

Geef ons de naam van de uitvoerder. We laten het nummer volledig horen, zodat je de tijd krijgt om je antwoordblad nog verder in te vullen.

 

                                      BC 52’S (de B 52’s maakten dit nummer onder de naam

    BC 52’s, wat hier overigens niets uitmaakt)

 

 

Reeks 8: ‘1000 SECONDEN’

 

Op je tafel kreeg je een menu; wij stellen je hierover 10 vragen. De antwoorden moet je wel op je antwoordblad bij het juiste gerecht noteren, wat niet noodzakelijk in de volgorde van de vraagstelling is. In totaal zijn er 10 punten te verdienen in deze ronde.

 

Vraag 1: GODSDIENST  (een proevertje)

Het ongezuurde brood dat de bevrijde joodse slaven inderhaast uit Egypte hadden meegenomen en dat daarom een herinnering bleef aan de uittocht uit Egypte, wordt gegeten bij het Pesachfeest. Gedurende dit Pesachfeest is het gebruik van gezuurd brood verboden. Dit brood, dat als ingrediënten slechts tarwemeel en water bevat, eist een specifieke bereiding en wordt meestal in speciale bakkerijen gebakken. Geef ons de naam van dit brood.

                           

                                      MATSE   (noteren bij 2: Ongezuurd brood)

 

Vraag 2: AARDRIJKSKUNDE

Dit meer is 500 km² groot en bevindt zich op de grens van Californië en Nevada, zo’n 250 km ten noordoosten van San Francisco. Gokstad Reno en de hoofdplaats van Nevada, Carson City, bevinden zich in de buurt van dit meer. Welk meer?

 

                                      LAKE TAHOE   (bij 1: Een vegetarisch hapje)

 

Vraag 3: GESCHIEDENIS

In deze stad werd in 1807 een overeenkomst gesloten ter beëindiging van de Vierde Coalitieoorlog. Napoleon sloot met tsaar  Alexander I een verbond, terwijl Pruisen het gelag betaalde door afstand te doen van al zijn gebieden ten westen van de Elbe. Napoleon vormde o.m. het koninkrijk Westfalen; Oost-Friesland kwam aan Holland. Danzig werd een vrije stad en het groothertogdom Warschau werd gevormd. In welke stad aan de Memel werd deze vrede gesloten?

        

                                      VREDE VAN TILSIT   (bij 9: Kaas)

 

Vraag 4: FILM

In 1957 won Ingmar Bergman o.m. de Gouden Beer in Berlijn met deze film. Het onderwerp is een dag uit het leven van een professor die met zijn schoondochter van Stockholm naar de universiteit van Lund rijdt, om er een eredoctoraat te ontvangen; Bergman weet in deze film het leven van de professor samen te ballen in één dag. Hoofdrollen zijn voor Victor Sjöström, Ingrid Thulin en Bibi Andersson. De Zweedse titel is Smultronstället; geef ons de Nederlandse titel van deze Bergman-film.

 

                                      WILDE AARDBEIEN   (bij 8: Vers fruit)

 

Vraag 5: KUNST

Wie schilderde de volgende werken?

 

                                      WIFREDO LAM   (bij 4: Vlees)

 

 

 

 

Vraag 6: GASTRONOMIE

Dit stevig dessert wordt bereid in een hoge vorm met gladde wand; daarvoor wordt de vorm met lange vingers aangekleed en met crèmes, slagroom of andere zoetigheden gevuld. Zodra hij afgekoeld en opgesteven is, wordt het geheel omgedraaid en naar believen versierd. Het gerecht kreeg zijn naam van de Engelse koningin die getrouwd was met George III.                                           

                                      CHARLOTTE  (bij 5: Bakaardappelen)

 

Vraag 7: LITERATUUR

Albert Camus’ romandebuut L’étranger werd in de middelbare school menigmaal gelezen; de bescheiden omvang van het werk, maar ook de korte zinnen en de weinig moeilijke woorden dragen hier zeker toe bij. In dit boek schiet de hoofdfiguur, een Algerijn van Franse afkomst, zonder duidelijk motief een man dood en weigert zich daarna op zijn proces fatsoenlijk te verdedigen. Geef ons de naam van deze hoofdfiguur uit  L’étranger.

 

                                      MEURSAULT   (bij 3: Goudgele bourgogne)

 

Vraag 8: TOERISME

Dit Frans stadje, zo’n 35 km van Parijs, is zeker een bezoek waard. In het door een park omgeven renaissancekasteel ten oosten van de stad bevindt zich het Musée de Condé. De verzameling omvat vele schilderijen van Jean en François Clouet en van Rafaël, een grote verzameling porselein van lokale fabricage en een fraaie collectie handschriften, waaronder het ons bekende getijdenboek Les très riches heures du Duc de Berry. Ook typische zwarte kloskant en het Musée Vivant du Cheval, met meer dan 30 paardenrassen, zijn toeristische troeven. Welke stadje van ongeveer 11.000 inwoners?

 

                                      CHANTILLY   (bij 7: Fijne room)    

 

Vraag 9: VARIA

Het Rode Kruis is een embleem dat bescherming biedt aan humanitaire en medische voertuigen en gebouwen, tegen militaire aanvallen. Het werd in 1864 vastgelegd. In 1876 werd voor het eerst een Rode Halve Maan gebruikt in de Russisch-Turkse oorlog; later werd dit symbool door heel wat islamitische landen overgenomen. In 1929 werd dit als tweede embleem door de Staten in de Verdragen van Genève erkend. In hetzelfde verdrag werd ook de Rode Zon en Leeuw, die door het toenmalige Perzië werd gebruikt, erkend. Er werd eveneens afgesproken geen bijkomende emblemen op te nemen. In de praktijk bleef het gebruik van het Rode Kruis-symbool grote problemen opleveren in landen zoals Israël, Irak e.d. Na lange onderhandelingsrondes heeft een diplomatieke conferentie op 8 december 2005 besloten om een bijkomend algemeen embleem in te voeren. Voor de gemakkelijkheid heeft men een woord gezocht dat met een C begint. RC kan zo evengoed voor red cross, red crescent  en red ... staan  (of CR voor croix rouge, croissant rouge en … rouge). Welk nieuw embleem? En het maakt niet uit of je in het Engels, Frans of Nederlands antwoordt, maar het Franse antwoord is qua spelling wel het best passend in de reeks.

 

                                      CRISTAL    (bij 6: Vlaamse pils)

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

De Franse componist François Boieldieu kende in Parijs veel succes met zijn opera Le calife de Bagdad uit 1800. Van 1804 tot 1810 was hij kapelmeester aan het keizerlijk hof te Sint-Petersburg; terug in Parijs werd hij hofcomponist van Lodewijk XVIII. Blijvende roem dankt Boieldieu echter aan zijn opera uit 1825. Uit deze opera hoor je een stukje uit de ouverture. Wij zouden graag de titel van die opera van jullie vernemen.

                  

                                      LA DAME BLANCHE   (bij 10: Ijs)

 

 

 

Reeks 9:’WAAGSTUK’

In deze ronde zonder link kan je een gokje wagen. Als je een vraag niet beantwoordt krijg je 1 punt; een blad met alleen je ploegnaam levert je deze ronde uitzonderlijk 10 punten op. Maar je kan ook meer of minder punten verdienen: als je een vraag beantwoordt en ze is correct dan krijg je 2 punten; is ze echter fout dan levert dat 0 punten op.

 

Vraag 1: F & F

Deze boom uit de Helmkruidfamilie is afkomstig uit China en Japan en wordt veel aangepland in Europese parken. Hij bezit langgesteelde, grote bladeren die hartvormig zijn; voordat in het voorjaar de boom in blad is bloeien de klokvormige bloemen, die al tijdens de herfst en de winter als dikke knoppen zichtbaar zijn. De boom wordt tot 15 m hoog en komt slechts op goed beschutte plaatsen in bloei. De boom dankt zijn naam aan een grootvorstin die leefde van 1795 tot 1865 en is tevens de naam van een gemeente in Noord-Holland; welke boom?

                                      ANNA PAULOWNABOOM

 

Vraag 2: GESCHIEDENIS

Bij het einde van de 2de Punische Oorlog wordt in het vredesverdrag van 201 bepaald dat Carthago geen oorlog mag voeren zonder toestemming van Rome. De Numidische pogingen om Carthaags gebied in te palmen, doen Carthago toch naar de wapens grijpen. Voor Rome is dit een casus belli en ze starten de 3de Punische Oorlog die zal resulteren in de totale vernietiging van Carthago in 146. We vragen de naam van de Numidische vorst die deze oorlog uitlokte.                                                       

MASINISSA

 

Vraag 3: POLITIEK

Het Rattachisme wil Wallonië of Franstalig België opnieuw bij Frankrijk laten aansluiten; een gelijkaardige beweging is het Irredentisme. Ook deze beweging wou na 1861 verschillende gebieden bij een bepaald land laten aansluiten. Door verdragen in 1915 en 1920 werden belangrijke doelstellingen van deze beweging ingevuld. Sindsdien kent de beweging maar een sluimerend bestaan. Bij welk land willen irredentisten aansluiten?

 

                                      ITALIË

 

Vraag 4: FILOSOFIE

Deze filosoof die in 1996 op 74-jarige leeftijd overleed is beroemd geworden door zijn baanbrekende boek The Structure of Scientific Revolutions, dat hij als promovendus aan Harvard schreef. Geïrriteerd door de ietwat simplistische kijk van filosofen op de geschiedenis van de wetenschap als een continu proces van vooruitgang waarmee de waarheid steeds dichter benaderd wordt, stelde hij dat er radicale en onoverbrugbare discontinuïteiten bestaan tussen de verschillende perioden van wetenschappelijk onderzoek, waardoor het idee van continuïteit onhoudbaar is. Wie?

 

                                      THOMAS KUHN

 

Vraag 5: GENEALOGIE

Alle nakomelingen van een stamvader of – moeder kennen we als een stamboom. Maar welke term wordt gebruikt voor alle wettige voorouders van één persoon?

 

                                      KWARTIERSTAAT

 

Vraag 6: SPORT

Dit formule 1-circuit is met voorsprong het kortste uit het wereldkampioenschap: slechts iets meer dan 3 km (tegen bijv. ongeveer 7 km voor Francorchamps); de renners moeten er de meeste ronden, nl. 77, afleggen. Terwijl in elke andere wedstrijd iets meer dan 300 km moet afgelegd worden is dat in deze Grote Prijs zowat 50 km minder. Welke Grote Prijs?

 

                                      MONACO

 

Vraag 7: TAAL

Hoe noemt men een geschrift waarin vele grove taal- en stijlfouten voorkomen? Dezelfde benaming gebruikt men voor een opstel waarin opzettelijk fouten gemaakt zijn; deze laat men de leerlingen verbeteren bij wijze van taaloefening.

 

KAKOGRAFIE

 

Vraag 8: PSYCHOLOGIE

O.m. het Nederlandse leger gebruikte tot de afschaffing van de dienstplicht de matrijzentest van deze Engelsman. Dat is een test die geen beroep doet op talenkennis en cultuuronafhankelijk is. Deze kan dus in principe ook worden gebruikt voor allochtonen die de landstaal niet goed beheersen. Bij deze test krijgt de testpersoon een groot aantal abstracte figuren voorgeschoteld, waarin steeds een stukje ontbreekt. Deze figuren moeten worden aangevuld door te kiezen uit een zes- of achttal mogelijkheden. Deze test geeft dus vooral inzicht in het vermogen om logische relaties te leggen. Welke Engelse wetenschapper gaf zijn naam aan deze Matrices-test? (Voor de geïnteresseerden: ondertussen bleek deze test wel zeer cultuurgebonden!)

 

                                      JOHN RAVEN

 

VRAAG 9: INFORMATICA

Computerprogramma's zijn dikwijls geschreven als één blok code geprogrammeerd.  Dit wil zeggen dat invoer, uitvoer en verwerking van gegevens vastliggen.  Als er achteraf functionaliteiten worden toegevoegd of het programma aan nieuwe technologieën moet worden aangepast moet het opnieuw geïnstalleerd worden.  In een tijd waar gebruikers wereldwijd en met verschillende software (linux, unix, microsoft, firefox,...) werken is dit niet zo handig. Om dit te vermijden worden computerprogramma's geschreven volgens een model dat invoer (controller), uitvoer (view) en eigenlijk programma (model) ook technisch van mekaar scheidt.  Dit bevordert de leesbaarheid en herbruikbaarheid van de code.  Controllers en views communiceren met het model om steeds up-to-date te zijn.

Een simpele versie van deze structuur wordt ook wel het Observer-patroon genoemd.  Als jij dit model ook goed observeert kan je ons de naam ervan geven.

 

                                      MVC-MODEL

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

Wie hoort u hier als lid van een wel zeer muzikale familie?

MARTHA WAINWRIGHT

 

 

Reeks 10: ‘FILMFAN’

We stellen je eerst 10 vragen; naderhand krijg je 10 filmfragmenten te zien, en dit in historische volgorde. Elk antwoord moet je aldus combineren met een filmtitel.

Vermeld in de tweede kolom van je antwoordblad de letter van de met het antwoord corresponderende film. Ook hier een voorbeeld: als filmfragment X geven we je een fragment uit The Blair Witch Project; bij de vraag naar de Engelse eerste minister zet je aldus een X, verwijzend naar Blair in de titel, op je antwoordblad.

 

Vraag 1: AARDRIJKSKUNDE

Wij zoeken een rivier in België en Frankrijk, 64 km lang en onbevaarbaar. Ze ontspringt op het plateau van Anderlues en mondt in het Franse Condé-sur-Escaut in de Schelde uit. De middenloop voorbij Nimy is rechtgetrokken. En om het helemaal te doen kloppen, antwoord je best met de Franse naam.

 

                            LA HAINE (filmfragment J droeg exact dezelfde titel: La haine)

 

Vraag 2: TAAL

Welk vijfletterwoord krijgt in van Dale de volgende omschrijvingen?

  1. vrouw wier taak het is pasgeboren kinderen en de kraamvrouw te verzorgen
  2. driebenig ijzeren tafeltje waarop de kolen voor de vuurmand gelegd werden

 

BAKER (filmfragment G kwam uit The fabulous Baker Boys)

 

Vraag 3: GESCHIEDENIS

Drie steden, met telkens dezelfde naam:

  1. hellenistische stad in Palestina op de plaats van het huidige Amman;
  2. stad in Oost-Lydië, in de 2de eeuw voor Christus gesticht; de stad werd meermaals door aardbevingen geteisterd en wordt vermeld in de Openbaringen omdat er al vroeg een sterke christengemeente was gevormd;
  3. stad waar in 1776 de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring werd afgekondigd.

 

PHILADELPHIA (filmfragment C uit The Philadelphia Story)

 

Vraag 4: TECHNIEK

Kijk even naar de 2 auto’s op het scherm; geef ons de naam van het merk.

 

                            TRIUMPH (filmfragment A uit Triumph des Willens)

 

Vraag 5: GODSDIENST

Met welk Hebreeuws woord, dat men gewoonlijk vertaald met wet,  vat  men de vijf boeken van Mozes, de Pentateuch, samen?

 

                            TORA / THORA (filmfragment E uit Tora! Tora! Tora! )

 

Vraag 6: RAADSEL

Met welk zevenletterwoord duidt men een woordraadsel aan waarbij de verschillende lettergrepen van een woord moeten gevonden worden?

Een voorbeeld: Westmalle kan men als volgt omschrijven: mijn eerste is een windstreek, mijn tweede is dwaas, mijn derde is een Frans lidwoord en mijn geheel een trappist.

 

                            CHARADE (filmfragment D droeg dezelfde titel: Charade)

 

Vraag 7: SPORT

21 mei 2005: op 39-jarige leeftijd speelt deze guard van de Indiana Pacers zijn allerlaatste wedstrijd; in zijn carrière maakte de driepunterspecialist niet minder dan 2.876 bommen en scoorde hij een gemiddelde van 19 punten per match. Zo houdt hij 2 records: hij is topschutter aller tijden van de Pacers èn de speler die het meeste driepunters scoorde in de NBA-geschiedenis. Welke basketter?

 

                            REGGIE  MILLER (filmfragment H uit Miller’s Crossing)

 

Vraag 8: WETENSCHAPPEN

We zoeken de wetenschappelijke term voor verschilzicht. Het gaan hier om de verplaatsing ten opzichte van de achtergrond van een voorwerp, die optreedt wanneer men een voorwerp vanuit verschillende posities bekijkt. Houdt men bijv. een potlood zo’n 25 cm voor de neus en bekijkt men het achtereenvolgens met het linker- en het rechteroog, dan ziet men dit potlood ten opzichte van de achtergrond verschuiven. Het fenomeen wordt kleiner naarmate de afstand van het potlood tot de neus groter wordt. Het woord dat we zoeken komt van het Griekse woord voor afwijking en wordt gebruikt in de fotografie, de cinematografie en de astronomie.

                            PARALLAX (filmfragment F uit The Parallax View)

 

Vraag 9: TELEVISIE

We zijn op zoek naar de titel van een HBO-televisiereeks, gemaakt door Tom Fontana,  die liep tussen 1997 en 2003. Het verhaal gaat over de belevenissen van ene McManus (gespeeld door Terry Kinney) in een gevangenis waarvan het Level Four de bijnaam 'Emerald City' kreeg. McManus is de baas van de unit wiens gevangenen allemaal vechten om te overleven: sommige gevangenen willen de macht in handen krijgen over de drugtrafiek in het complex; anderen geraken aan geld, hetzij door te gokken, drugssmokkel of andere louche praktijken. Deze televisiereeks geeft ons een onvervalst beeld van het zware gevangenisleven met al z'n verhalen, anekdotes en conflicten en dit alles wordt ons gebracht door de verteller in zijn rolstoel, Augustus Hill. Deze verteller wordt trouwens vertolkt door Harold Perrineau, vandaag beter bekend als Michael Dawson in 'LOST'. De naam van deze tv-reeks graag.

 

                            OZ (filmfragment B uit The Wizard of Oz)

 

Vraag 10: MUZIEK (met geluidsfragment)

Welke groep hoor je hier?

 

                            TOTO (filmfragment I uit Toto le Héros)

 

 

 

 

Reeks 11: ‘HET WEEKOVERZICHT’

 

Je krijgt 8 vragen van telkens 3 subvragen. Je mag / moet op elke subvraag antwoorden; als je alle subvragen juist hebt, krijg je een bonuspunt. M.a.w. in deze afsluitende reeks kan je nog 32 punten verdienen.

 

 

 

Vraag 1: ‘DIEREN IN NESTEN’

A.     Op het scherm zie je geen cavia of chinchilla, maar een neefje van het konijn. Het iets meer dan 20 cm grote diertje leeft in Noord-Amerika en in Azië; in de Himalaya vindt men het tot op 5.000 m (boven deze grens kan trouwens geen enkel zoogdier leven). Net als marmotten graaft het diepe holen op de meest beschutte plekjes van gunstig gelegen berghellingen, maar in tegenstelling tot marmotten houdt het dier geen winterslaap. Om de periode van koude en sneeuw te overleven verzamelt het tijdens het zomerseizoen zeer omvangrijke hooivoorraden. Het dier heeft geen schrik van de kou en komt zelfs bij -20°C te voorschijn. Het beestje zit behoorlijk in nesten, want door de opwarming van de aarde verdwijnt zijn biotoop en is het met uitsterven bedreigd.

B.     (met kopie)

Op je kopie zie je de officiële standaard van dit hoender, wiens trieste lot het altijd al geweest is om in de kookpot te eindigen. Sinds de vogelgriep en de ophokplicht mogen ze zelfs in hun jeugd niet meer buitenlopen, waardoor dit dier voor de gastronomie zijn aantrekkingskracht verliest.

C.     Deze in Europa en Azië voorkomende vlinder, vind je bij ons vooral in de streek tussen Brussel en Diest. Al komt hij er steeds minder voor, want het dier is in Vlaanderen erg bedreigd door het verwijderen van een bepaalde haag. Alleen het behoud en het aanplanten hiervan kan zorgen voor het behoud van deze vlinder, die zijn naam trouwens dankt aan deze haag. Opvallend aan deze vlinder zijn de kleine staartjes aan de achtervleugels.

 

                                      A) PIKA  /  AARDHAAS  /  FLUITHAAS

                                      B) BRESSE-HOENDER

                                      C) SLEEDOORNPAGE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 2: ‘BEWOGEN LEVEN’

Hou je vast en concentreer je nog even want de langste vragen van de avond komen er aan. Het is telkens een hele boterham, maar het gaat dan ook over 3 personen die heel wat hebben meegemaakt.

A. Enkele feiten uit het leven van deze in de 15de eeuw geboren dame:

Als 2-jarige is ze een belangrijke pion in een vredesverdrag en ze trouwt met de kroonprins van de tegenpartij. Die wordt koning en beseft later dat de stiefmoeder van zijn vrouw een betere partij voor hem is dan zijn vrouw zelf. Het huwelijk van onze gezochte dame en dat van haar vader worden ontbonden. Dit stelt niet zo’n problemen, aangezien geen van beide huwelijken reeds “in den vleze” voltrokken is. Haar ex-man trouwt met haar ex-stiefmoeder.

Op weg naar haar 2de echtgenoot, dreigt de boot van onze dame in een zware storm ten onder te gaan. De opvarenden beginnen voor zichzelf grafschriften te verzinnen. Onze dame schrijft:

“Hier ligt X, een meisje hups en rijk,

 Gestorven als maagd in haar 2de huwelijkheid”.

Alles komt in orde en het huwelijk wordt voltrokken, nu ook “in den vleze”, want haar man sterft enkele maanden later, naar ooggetuigen beweren “uitgeput door passie”. Zijzelf is zwanger en krijgt later een miskraam.

Haar 3de huwelijk houdt ongeveer 3 jaar stand, dan sterft haar man en zij probeert tevergeefs zelfmoord te plegen. Uit deze periode dateert ook de brief van haar groene minnaar: hierin beklaagt haar papegaai zijn lot en hij besluit zelfmoord te plegen. Onze dame gooit het echter over een andere boeg en beslist als weduwe door het leven te gaan. In die hoedanigheid maakt ze nog een schitterende carrière in de politiek. Haar lijfspreuk: “Fortune infortune fort une”: “het lot overstelpt een sterk iemand met tegenspoed”. Onder welke naam, en we vragen de volledige naam, staat deze dame in onze geschiedenisboeken?                       

B.  Deze in de 12de eeuw geboren man wordt op 2- of 3-jarige leeftijd  koning. Dit feit zal   

enkele jaren later nog eens overgedaan worden. Nog later brengt hij het zelfs tot keizer. Hij gaat op kruistocht, sluit een verdrag met de plaatselijke heerser El-Kamil en kroont zichzelf tot koning van Jeruzalem.

Zoon Hendrik, ondertussen zelf koning, komt in opstand tegen de gezochte persoon en zal in gevangenschap sterven. Zoon Koenraad wordt dan koning. Zoon Enzio wordt koning van Sardinië. Hij zal na 23 jaar gevangenschap ook in een kerker sterven. Schoonzoon Ezzelino wordt door Dante in zijn Divina Comedia geportretteerd omwille van zijn legendarische wreedheid.

Onze persoon zelf wordt 2 of 3 x in de ban van de Kerk geslagen en moet een aantal tegenkoningen trotseren o.a. Filips van Zwaben, Otto van Brunswijck, Hendrik Raspe en Willem van Holland. Hij is zeker 3 x officieel getrouwd, nl. met Constance van Aragon, Isabella van Brienne en Isabella van Engeland.

Tussendoor verwerft hij nog bekendheid als wetgever en als stichter van de universiteit van Napels. Hij zou ook het gehele wis- en natuurkundige denken van zijn tijd beheerst hebben. Hij is tevens de auteur van een standaardwerk over de valkenjacht, een werk dat vooral gebaseerd is op eigen experimenteel onderzoek.

Naam en nummer van deze veelzijdige man.  

 

 

 

 

 

 

 

C.  Rond 560 trouwen de dame die we zoeken en haar zus Galswintha (dochters van de

Westgotische koning Athanagild) met zonen van Clotharius I: zij met Sigebert I en haar zus met Chilperik.

Galswintha wordt door Chilperik vermoord en hij trouwt met zijn concubine Fredegonde. Op haar aanstoken laat Chilperik ook zijn broer Sigebert vermoorden, de man dus van onze gezochte dame. Zij hertrouwt dan met Meroved, een zoon van Chilperik, maar vader Chilperik kan het paar terug scheiden. Meroved pleegt zelfmoord.

Als Chilperik II, de zoon van X, meerderjarig wordt, is het uur van de wraak aangebroken. X laat een abt vermoorden wegens majesteitsschennis, alhoewel hij in zijn proces vrijgesproken was. Bisschop Egidius van Reims, die in een complot betrokken was,  wordt verbannen; andere deelnemers aan het complot worden uitgeschakeld. Ook schoonbroer Chilperik I wordt vermoord, waarop Fredegonde regentes wordt voor zoon Clotharius II.

Na de dood van zoon Childebert II, wordt X regentes voor haar kleinzonen Theodebert en Theodorik. In die hoedanigheid correspondeert ze met paus Gregorius de Grote. Theodorik laat broer Theodebert terechtstellen, maar sterft zelf wat later aan dysenterie.

X brengt dan haar achterkleinzoon Sigebert II op de troon, maar Clotharius II kan haar tenslotte gevangen nemen. Ze wordt er van beschuldigd 10 koningen te hebben vermoord. De chroniqueur van dienst voegt er aan toe dat het wellicht een overschatting is van de rang van de slachtoffers, maar wellicht ook een onderschatting van het aantal. Volgens Gregorius van Tours echter, blijkbaar een fan van haar, was ze elegant in alles wat ze deed, mooi van uiterlijk, onberispelijk van gedrag, verstandig en voorkomend.

Hoe komt ze tenslotte aan haar eind? Volgens de kronieken laat Clotharius haar 3 dagen folteren en daarna moet ze naakt, gezeten op een kameel, voor zijn leger defileren. Hij laat haar haardos, een arm en een been vastmaken aan de staart van een zeer vurig paard, op een zodanige manier dat al haar ledematen gebroken worden door de achterwaartse trappen van het paard en de snelheid van zijn lopen.

Naam van deze kranige tante, de voornaam volstaat.                                                                                        

 

A)     MARGARETHA VAN OOSTENRIJK

B)     FREDERIK II

C)     BRUNHILDE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 3: ‘STERREN EN KOMETEN’

A.     Deze planeet doet er 243 aardse dagen over om eenmaal rond zijn as te draaien. Een dag duurt hier dus langer dan een jaar, want de planeet heeft 225 dagen nodig om één baan rond de zon af te leggen. Bovendien beweegt de zon aan de hemel er van west naar oost. De hoogste top op de planeet is Maxwell Montes die ongeveer 10 km boven het omliggende land uitsteekt. Welke planeet waarvan de atmosfeer voor 96% uit koolstofdioxide bestaat?

B.     Een grote meteoriet kan bij het inslaan op de aarde een behoorlijke inslagkrater doen ontstaan. In Arizona bevindt zich zo’n krater van 1200 m middellijn en 174 m diepte, die 50.000 jaar geleden gevormd moet zijn door een ijzermeteoriet met een diameter van 50 m. Welke krater, vlakbij Winslow, die in de VS meestal Meteor Crater wordt genoemd? De krater heeft ook nog andere namen, maar wij vragen de naam van de mijningenieur naar wie de krater wordt genoemd.

C.     Er zijn miljarden melkwegen in het heelal, met elk miljarden sterren. Al die sterren zijn eigenlijk zonnen en die geven allemaal licht. Hoe kan het dan dat de nachtelijke hemel niet hel verlicht is, maar daarentegen pikdonker? In 1826 loste een Duitse astronoom deze paradox op. Hij stelde als verklaring voor dat er absorptie van licht tussen de sterren zou optreden, bijv. door de aanwezigheid van stofwolken. Moderne inzichten over het uitdijende heelal geven nieuwe verklaringen. Wie was deze astronoom die heel wat kometen en planetoïden ontdekte? Zijn hoofdwerk behandelde de bepaling van de baan van kometen; de daarin gegeven methode wordt nu nog steeds gebruikt.

 

A) VENUS

B) BARRINGERKRATER

C) WILHELM OLBERS

 

 

Vraag 4: ‘DE ZEVENDE DAG’

A.  Alhoewel Pasen bij ons op een zondag gevierd wordt, is dit niet altijd het geval geweest.

De eerste christenen herdachten de dood van Christus op het Joods paasfeest, dat gevierd werd in de nacht van 14 op 15 Nisam. Later gaan de meeste kerken de viering verplaatsen naar de zondag die volgt op dit paasfeest. Bepaalde kerken in Klein-Azië blijven aan de vroegere datum vasthouden. Pas in 325 wordt op het 1ste oecumenisch concilie beslist het feest voortaan op de zondag te vieren. Waar vond dat concilie plaats?

B.  Bernard Valcourt is journalist. Hij heeft de hongersnood in Ethiopië meegemaakt en de

oorlog in Libanon gezien. Uit ledigheid neemt hij begin jaren negentig de opdracht aan  om in Rwanda een televisiezender op poten te zetten. Hij arriveert in Kigali op de vooravond van de genocide van de Tutsi's door de Hutu-regering. De dreigende rampspoed hangt al in de lucht terwijl blanken en zwarten nog ontspanning zoeken op het terras aan het zwembad van het hotel. Bernard wordt verliefd op de serveerster van het hotel en raakt dieper betrokken bij de ontwikkelingen in het land dan hij zich had kunnen voorstellen. In Een zondag aan het zwembad in Kigali maakt deze Canadese auteur een geslaagde mix van fictie en reportage; welke auteur?

C. Zondag 23 april 2006 vond in Vlaanderen en Brussel de jaarlijkse Erfgoeddag plaats. Geef

    ons het thema van dit jaar.

 

A)     NICEA

B)     GIL COURTEMANCHE

C)     IN KLEUR

 

 

 

Vraag 5: ‘HUIS EN THUIS’

A. Het mooiste huis van België is voor velen Palais Stoclet dat Josef Hoffmann in

samenwerking met de Wiener Werkstätte realiseerde. In welke gemeente uit het Brusselse gewest bevindt zich dit grote paleis? In deze gemeente kan je aan de Tervurenlaan nog vele mooie villa’s terugvinden. Andere bezienswaardigheden: de talrijke art deco-huizen, een Trammuseum, de bibliotheek Wittockiana en de beschermde Mellaertsvijvers.

B. In maart 58 werd deze Romein door de volksvergadering uit Rome verbannen en zijn

goederen werden verbeurd verklaard; zijn schitterende villa op de Palatijn werd afgebroken en in de plaats kwam een tempel, gewijd aan Libertas. Begin september 57 werd de verbannen man terug in Rome binnengehaald en werd deze geconfronteerd met zijn huis dat er niet meer was. Op 29 september bepleitte hij de restitutie van zijn huis op de Palatijn in zijn rede Pro domo sua, letterlijk Voor eigen huis. Het is deze rede die aan de basis ligt van onze uitdrukking een pleidooi pro domo houden. Wie was deze pleiter die letterlijk het eerste pleidooi pro domo uitsprak?

C. De marae is een cluster van individuele woningen georganiseerd rond een centrale ruimte,

de whare nui, die het symbolisch centrum van de stam vormt. Deze whare nui is schitterend gebeeldhouwd en geschilderd en vertelt zo het verleden van de stam. In de 20ste eeuw ontstonden vele nieuwe marae, als eerbetoon aan de eeuwenoude cultuur van dit volk. Bij welk volk vinden we deze huizen terug?

                                     

                                      A) SINT-PIETERS-WOLUWE

B) MARCUS TULLIUS CICERO

C) MAORI

 

 

Vraag 6: ‘FC DE KAMPIOENEN’

A. Bij zijn 9de deelname, in 2006, stond Luc Alphand voor het eerst op het hoogste schavotje  

in de Dakar-rally; opmerkelijk want in 1997 won hij de wereldbeker in een andere sport. Dewelke?

B. Peter Snell deed het op de Olympische Spelen van 1964: de 800m èn de 1.500m winnen.

Op het WK in 2005 in Helsinki zorgde pas een tweede atleet voor een soortgelijke prestatie op dit niveau. Welke atleet uit Bahrein zorgde voor dit kunststukje?

C. Even terug in de tijd. Tot hiertoe slaagde er maar één Tourwinnaar in het WK veldrijden

    te winnen. Wie?

A)     SKI

B)     RASHID RAMZI

C)     JEAN ROBIC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 7: ‘KANAAL Z’

A. Een BEVEK is een beleggingsvennootschap met ….. kapitaal; welk twaalfletterwoord

    ontbreekt?

B. Op 27 december 2005 maakte de Raad van Bestuur van Inbev bekend dat John Brock als

 gedelegeerd bestuurder werd opgevolgd door een Braziliaan, de vroegere grote baas van  

Ambev. Wie maakte hiermee de brazilianisering van Inbev duidelijk voor het grote publiek?

C. Je ziet een portret van George Washington uit 1795. De maker van dit werk was op dat

moment de meest geroemde Amerikaanse portretschilder. Hij leefde zelfs lang genoeg om de eerste vijf Amerikaanse presidenten te schilderen. Het portret dat hij van Washington maakte, wordt nog steeds gebruikt voor de beeltenis van de president op de dollarbiljetten. Welke schilder?

 

                                      A) VERANDERLIJK KAPITAAL

                                      B) CARLOS BRITO

                                      C) GILBERT STUART

 

 

Vraag 8: ‘DE LAATSTE SHOW’

A. Geef ons de uitvoerder van Towards the end uit 2004.

B. Geef ons de uitvoerder van The beginning of the end.

C. Geef ons de naam van de Canadese metalband. We vermelden nog even 2 albums:

Transfer Trachea Reverberations From Point: False Omniscient uit 2001 en Within Dividia   

 uit 2004.

A)     WITHIN TEMPTATION

B)     HIM

C)     Uiteraard na Towards the end  en The beginning of the end

THE END