back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag.

 

 

                                                            

                                   26ste MEERHOFQUIZ 27-03-2004

 

RONDE 1

 

1.Aardrijkskunde. Nederland. Het Waddeneiland Texel wordt van de Noord-Hollandse havenplaats Den Helder gescheiden door een zeestroom. Hoe heet die?

 

MARSDIEP

 

2.Varia. Tijdens de carnavalsoptochten in het Caribisch gebied, dansen de mensen op de muziek van grote trommels, die worden gemaakt van oude olievaten. Wat is de Engelse benaming van deze trommels?

 

STEEL DRUMS

 

3.Geschiedenis. Dit Italiaans vorstelijk geslacht werd genoemd naar een klein stadje in de provincie Mantua. Heersten 3 eeuwen over Mantua en waren vanaf 1530 hertogen van Mantua. Hun voornaamste bezigheid was oorlogvoeren met de Milanese Visconti’s. Enkele namen: Luigi(1278-1360), de eerste in de rij, Francesco en Gianfranco. De glorietijd valt samen met het bewind van de genoemde Francesco, tussen 1484 en 1519, die huwde met Isabelle d’Este. De 10de en laatste hertog van Mantua stierf in 1708. Welk geslacht?

 

GONZAGA

 

4.Sport-veldrijden.

 

Het internationale veldrijden wordt al enkele jaren beheerst door de Belgische crossers. Ook dit jaar was dat zo. Op het WK in Pontchateau waren de eerste 3 plaatsen voor Belgen: Wellens, De Clercq en Vanthourenhout. Op de 4’de plaats eindigde de eerste buitenlander. Wie?

 

PONTONI, Daniele

 

5.Bierkunde. Anders dan de trappistenbieren, worden de zgn. “abdijbieren” niet gebrouwen in de abdij waarnaar ze genoemd zijn, maar in een commerciële brouwerij. Uit de talrijke voorbeelden pikten wij er twee uit: a) Maredsous  en b) Tongerlo. In welke brouwerij worden die lekkernijen gemaakt?

 

a) MOORTGAT     b) HAACHT

 

6.Wetenschappen geologie. Wat is de naam van een door verkoling van hout ontstane zwarte delfstof, zeer hard en vnl. gebezigd voor het vervaardigen van sieraden? De naam wordt ook wel gebruikt om de intensiteit van de genoemde kleur vast te stellen.

 

GIT

 

 

 

 

7.Film. Voor deze Brusselse, in Parijs wonende acteur begon het allemaal in 1994, op zijn 13de, met “La promesse” van de gebroeders Dardenne. Tot zijn filmografie behoren intussen een tiental films, w.o. “Les amants criminels” van François Ozon en “Le pacte du loup” van Christophe Gans. Zijn jongste, uit 2004, heet “Violence des échanges en milieu tempéré”, een Frans psychologisch drama; hierin speelt hij, o.l.v. regisseur Jean-Marc Houtout, de rol van bedrijfsconsultant Philippe Seignier, bij zijn eerste job in Parijs. Wie is deze veelbelovende blonde jongeling?

 

RENIER, Jerémie

 

8.Archeologie. De archeologische term voor kunstmatig, dus door mensen vervaardigde voorwerpen, is “artefact”. Niet altijd is de grens met natuurlijk gevormde voorwerpen, zeg maar stenen, gemakkelijk te trekken. Wat is de term voor die natuurlijk gevormde stenen?

 

ECOFACTEN

 

9.Kunst design. Kopie. Deze in 1965° Belgische ingenieur deed zijn  eerste designervaring op in 1990, bij Peugeot. In 1992 trok hij naar de VW-groep, die intussen de merken  VW, Audi, Skoda en…Lamborghini in haar portefeuille heeft. Onze man ontwierp o.m. de Audi A4, A12 en A2, de Skoda Octavia en Fabia. Zijn jongste gecommercialiseerde ontwerp is de Lamborghini Murciélago, een bolide van maar liefst 580PK en 233.000 euro. Naam van deze diplomatenzoon, die niet minder dan 7 talen spreekt, w.o. Swahili en, jawel, Nederlands. Op de kopie ziet u hem, naast zijn Murciélago.Wie?

 

DONCKERWOLKE, Luc

 

10.Economie.Hoe heet een onderneming die goederen in bewaring neemt en pakhuizen exploiteert, in Antwerpen “natie” genoemd?

 

VEEM

 

11.Muziek recente pop. Twee nummers uit 2003, vaak gedraaid op Stubru. Wij vragen 2 keer de naam van de groep.

 

a)ANDROIDS ( Do it with Madonna)    b)GOOD CHARLOTTE (Girls and boys)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 2

 

1.Literatuur. Recent werk van Nobelprijswinnaars. Wat is de Nederlandse titel van de nieuwste roman van: a) José Saramago     b) Imre Kertesz ?

 

a) DE MAN IN DUPLO      b) LIQUIDATIE

 

2.Toerisme. De Franse “Guide du Routard” werd vorig jaar 30 en is een vaste waarde in de bagage van talrijke reizigers. Van die populaire gids bestaan Italiaanse, Spaanse, Engelse en Nederlandse versies. Van deze laatste, die vorig jaar 10 werd en de enige is met een totaal andere naam, gaan er jaarlijks zo’n 100.000 exemplaren over de toonbank. Hoe heet die gids, op de markt gebracht door uitgeverij Lannoo, met een wereldbol in zijn logo?

 

TROTTER

 

3.Geschiedenis. Algemeen betekent de gezocht naam “grensgewest”; in het bijzonder wordt met de naam aangeduid, het….van Timisoara, zo genoemd sedert de Vrede van Passarowitz, in 1718. Het is de streek tussen de Tisza, Donau, Mures en de Transsylvaanse Alpen; sinds het verdrag van Trianon, 1920 , verdeeld over Roemenië en voormalig Joegoslavië. Het is een vruchtbaar landbouwgebied, dat o.m. door koningin Maria Theresia met Duitse boeren werd bevolkt. Naam van dat gebied?

 

BANAAT

 

4.Sport voetbal. In de voorronde van de Champions League kwam Anderlecht uit tegen het Roemeense Rapid Boekarest. In Boekarest werd het  0-0, thuis wonnen de Brusselaars met

3-2. Bij de Roemenen speelde zowaar een Belg mee. Wie?

 

GODFROID, Manu

 

5.Radio. Sinds vorige week presenteren Stijn Van de Voorde en Otto Jan Ham elke woensdag- en zondagmiddag, en dit gedurende 10 weken, een programma op Studio Brussel, rond de toetreding van de 10 nieuwe lidstaten van de Europese Unie. Hoe heet dat nieuwe programma?

 

DE EBURONEN

 

6.Mythologie Romeinse. Oud-Italische bos- en veldgod, zoon van Picus, verwant met Sylvanus; later met de Griekse Pan gelijkgesteld. Attributen: wolfsvel, krans en drinkhoorn. Naam van deze god, volgens de legende koning van Latium?

 

FAUNUS

 

7.Film beauties. Dia’s 4C/48 en 4D/29. Wie zijn deze actrices? Er is geen specifiek verband tussen de twee, tenzij 1 film, waarin ze samen optraden.

 

a) LEIGH, Jennifer Jason     b)FONDA, Bridget

 

8.Fauna. Zeekoeien zijn logge planteneters. Er zijn twee soorten. Eén ervan leeft in de Zuidelijke Atlantische Oceaan, de andere in de Indische Oceaan. Wat zijn hun respectieve namen, in de juiste volgorde?

 

a)LAMANTIJN      b)DOEJONG

 

9.Varia Indianen. Deze term is ontleend aan de Algonkin-indianen in Noord-Amerika en wordt gebruikt ter aanduiding van die dingen, waarin de mensen een bijzondere kracht menen te zien. Mettertijd is het woord in algemener spraakgebruik gaan betekenen: goede of slechte geest, duivel, e.d.m. Welke “M”?

 

MANITU/ MANITO

 

10.Verkeer. Een ringweg is een weg om een druk, bijwijlen dichtgeslibd stadscentrum te omzeilen. De Engelse term voor zo’n “road” is ook algemeen gekend in de geneeskunde, meer bepaald in de chirurgie. Welk term?

 

BYPASS

 

11.Muziek. Albums van eigen bodem. Jullie horen achtereenvolgens 2 onvergetelijke nummers van eigen bodem.

Wij vragen jullie:

  1. Wat was de titel van de langspeelplaat uit  1969 waarop je het nummer ‘Daydream’ kon terugvinden;
  2. Wat was de titel van het album uit 1999 waarop ‘Too late tonight’ te vinden was?

 

1)THE LAUGHING CAVALIER ( Wallace Collection)

2)LITTLE THINGS OF VENOM ( Arid)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 3

 

1.Aardrijkskunde. Dit Schotse eiland, 610 km2 groot, is het zuidelijkste van de Binnen-Hebriden en bevindt zich ten westen van het schiereiland Kintyre; wordt van Jura-eiland gescheiden door de Jura-zee-engte. Bekend vanwege zalm- en forelvangst, maar vooral door zijn talrijke destilleerderijen, waardoor het vaak het “whisky-eiland” genoemd wordt. Hoofdplaats is Bowmore, havens zijn Port Askaig en Port Ellen. Welk eiland?

 

ISLAY

 

2.Personaliteiten. Frans vliegenier en vliegtuigbouwer (1874-1958), wiens naam steeds verbonden zal zijn met de tweedekker. Van zijn exploten vermelden we:-13/01/1908: eerste keer 1km in gesloten vlucht, in tweedekker Voisin, samen met zijn broer Marcel; -29/05/1908: stijgt op in Gent, met de eerste officiële vliegtuigpassagier ooit; -27/08/1908: afstandsrecord van 159 km in 3u4min., tijdens meeting in Reims. In 1912 richt hij een vliegtuigfabriek op in Boulogne-sur-Seine, waar hij de naar hem genoemde tweedekker in productie neemt en het eerste langeafstandstoestel, de Goliath, bouwt, in 1917. Wie?

 

FARMAN, Henri

 

3.Literatuur. Deze in 1975° Nederlandse auteur van Marokkaanse afkomst is een echt prijsbeest. Voor zijn debuutroman Bruiloft aan zee (1996), kreeg hij de Geertjan Lubberhuizenprijs, in Frankrijk goed voor de “Prix du meilleur premier Roman Etranger”. In afwachting van zijn tweede roman, publiceerde hij twee toneelstukken: De ongelukkige (1999) en Jasser (2002). Daartussen kwam de verhalenbundel Berichten uit maanzaad stad (2002). Zijn tweede roman De langverwachte (2002) was meteen goed voor de Librisprijs 2003. Wie?

 

BENALI, Abdelkader

 

4.Allerlei kleding. Hoe heet het weefsel met een korrelig of rimpelig uiterlijk, verkregen door o.a. het gebruik van sterk gedraaide garens, tot meer dan 3000 draaiingen per meter. Het komt voor in allerlei variaties, onder verschillende fantasienamen, zoals bv. …de Chine, …Georgette en …marocain. Welk weefsel?

 

CREPE

 

5.Taal. Welk woord van 4 letters dekt volgende betekenissen:

-hoeveelheid fijngemaakt gemengd eten

-een vracht

-grote hoeveelheid

-kapot, aan diggelen

-landing van een vliegtuig, met schade.

 

PRAK

 

6.Scheikunde. Dat wolfram, vanwege zijn hoog smeltpunt en kleine uitzettingscoëfficiënt, in onze samenleving een belangrijke rol speelt hoeft niet gezegd. Het zilverwit metaal werd in 1783 aan wolframiet, het belangrijkste wolframerts, onttrokken door, jawel, een Spaans broederpaar-chemici. Graag de familienaam van Don Fausto en Don Juan José?

ELHUYAR

 

7.Film. De klassieker “Zulu” is een indringend relaas, uit 1964, van de opstand van 4000 Zoeloes tegen de Britten in Zuid-Afrika. Schitterend acteerwerk van Michael Caine, Stanley Baker en Jack Hawkins. Plus een heroïsche score van John Barry, overigens diens eerste grote opdracht. Voor de regisseur, overleden 1995, was het zijn beroemdste prent. Wie?

 

ENFIELD, Cy.

 

8.Uitvindingen. Deze in Rusland geboren ingenieur(1889-1982), wordt algemeen “de vader van de moderne TV” genoemd. Emigreerde 1919 naar de VS, waar hij werkte voor Westinghouse Electric Corporation. Zijn naam zal steeds verbonden blijven met zijn uitvinding, in de jaren 1920, van de “iconoscoop” en de “kinescoop”. Wie?

 

ZWORYKIN, Vladimir

 

9.Schilderkunst. Dia 3A/28. Schilder gevraagd.

 

VAN GOGH, Vincent

 

10.Godsdienst. Deze van het Grieks en Latijn afgeleide term werd a.h.w. uitgevonden door John Milton in zijn Paradise lost en is de benaming voor de algemene tempel voor de halfgoden of demonen bij de Grieken. Het woord is tevens synoniem voor “hels lawaai”. Welk woord?

 

PANDEMONIUM

 

11.Klassieke muziek. Je hoort twee fragmenten: het eerste werk is een concerto uit 1733, het tweede, symfonisch, van 100 jaar later. We vragen niet de naam van de componisten, maar wel welk Europees land gemeenschappelijk is in de naam of bijnaam van de stukken.

 

ITALIE ( Italiaans concerto van J.S. Bach/ Italiaanse symfonie, 4e, van Mendelssohn)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 4

 

1.Aardr. Kopie. De Caraïben tellen nogal wat eilanden, die gescheiden worden door zgn. “passages”, waarvan de “Windward Passage”, tussen Cuba en Hispaniola ongetwijfeld de bekendste is. Wij vragen naar de “passages” tussen:

a)Hispaniola (W) en Puerto Rico (O);

b)de Maagdeneilanden,o.a. (W) en St.Maarten, o.a. (O).

Beide “passages” zijn genoemd naar een eilandje in de onmiddelijke omgeving.

 

a) MONA    b)ANEGADA

 

2.TV series. Dia 5B/36. Uit de oude doos: wat is de titel van de serie?

 

TEXAS RANGERS

 

3.Geschiedenis. Frans revolutionair politicus(1760-1797); stichter van het patriottisch blad “Le Tribun du Peuple”, waarin hij communistische theorieën, zoals de afschaffing van het privé bezit, verkondigde. Zijn doel was de stichting van de “république des égaux”. Samen met Barthé en Buonarotti organiseerde hij in 1796 de naar hem genoemde samenzwering, ook wel de “conspiration des égaux” geheten, om het Directoire omver te werpen. De operatie mislukte en de daders werden ter dood veroordeeld. Naam?

 

BABEUF, François

 

4.Sport. Tennis. Begin dit jaar haalde Andy Roddick 241 km bij zijn opslag. Niemand sloeg ooit harder. In de top 10 van hardste opslagen vinden wij ook een Belg terug: hij sloeg in 2003 226 km/uur. Wie is deze Belg die op 1 maart van dit jaar op nr. 121 in de ranking stond. Zijn meest opgemerkte resultaat haalde hij vorig jaar op Wimbledon, waar hij in de eerste ronde Kiefer elimineerde. In de tweede ronde verloor hij van Söderling.

 

ELSENEER, Gilles

 

5.Allerlei. Wij vragen de naam van een landgoed in het Engelse Buckinghamshire, in de Chiltern Hills, ten zuiden van Aylesbury. Het huis, zeg maar “court”, dateert uit eind 16e eeuw en dient sedert 1921 als buitenverblijf van de Britse eerste-minister. Hoe heet dat optrekje?

 

CHEQUERS

 

6.Wetenschap sterrenkunde. Duits sterrenkundige(1572-1625); gaf in 1603 de eerste moderne sterrenatlas uit, genoemd “Uranometria” en gebaseerd op waarnemingen van Tycho Brahe. In die atlas werd een systeem voor de aanduiding van de sterren ingevoerd, waarbij de helderste ster werd aangeduid met de Griekse letter “alfa”, de op één na helderste “bèta”, enz.

Wie was die geleerde?

 

BAYER, Johannes

 

7.Literatuur. Samen met Jacob van Maerlant en de Haagse baljuw Dirc Potter wordt hij gerekend tot de belangrijkste didactische dichters van de Middelnederlandse letteren. Hij begon in 1325 aan wat zijn bekendste werk zou worden: Der leken spieghel, een uit 28.000 versregels bestaand, moralistisch overzicht van de wereldgeschiedenis. Wie bedoelen we?

 

VAN BOENDALE, Jan(1279-1350)

 

8.Actua 2003. Op 14 mei 2003 legde de Italiaanse premier Berlusconi in Venetië de eerste steen voor een stormvloedkering, bestaande uit  enorme klapdijken, die in de toekomst de lagunestad voor overstromingen moeten behoeden. Welke toepasselijke naam kreeg het gigantische project?

 

MOZES

 

9.Kunst architectuur. De nieuwe transportterminal op “ground zero” in New York mag 2 miljard dollar kosten en zal 14 metrolijnen verbinden met treinen naar New Jersey en het Newark vliegveld. Ontwerper in een Spaans architect, die ook het nieuw olympisch stadion van Athene 2004 bouwt en in ons land, meer bepaald in Wallonië, geen onbekende is. Wie?

 

CALATRAVA, Santiago

 

10.Strips. “Popeye the sailor man” is dit jaar 75. Hij trad voor het eerst op in januari 1929, in de strip Thimble Theatre, waarin initieel Olive Oyl en haar broer Caster de helden waren. Het vervolg is bekend. Welke Amerikaanse cartoonist(1894-1938) is de geestelijke vader van Popeye, en u verwart niet met Max Fleischer?

 

SEGAR, Elzie

 

11.Allerlei. Spaans is de voertaal in de meeste Zuid-Amerikaanse landen; verrassend is wel dat datzelfde Spaans ook de officiële taal is in een Midden-Afrikaans land, waarvan het grondgebied van 28.000 km2 verdeeld is over het vasteland en een paar eilanden. Welk land?

 

EQUATORIAAL GUINEA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 5

 

1.Aardr. Zwitserland. Gelegen tussen het Matter- en het Saasdal, is deze bergketen in de Walliser Alpen een van de geweldigste bergmassieven van de Alpen. De hoogste toppen zijn de Dom( 4545 m, tweede hoogste van Zwitserland), de Täschhorn(4491 m), de Alphubel(4206 m) en de Allalinhorn(4027 m). Naam van die keten?

 

MISCHABEL

 

2.Allerlei. Een Schots ingenieur(1841-1929) vestigde zich, na zijn studies, in Boston, VS. Daar ontwierp hij een revolutionaire smeerbus voor stoommotoren. Het ding werkte zo perfect gesmeerd, dat de Amerikanen geen machine meer wilden zonder het door onze man ontworpen toestel, dat dan ook de naam kreeg “real….”, en dan zijn naam. De term is mettertijd synoniem geworden voor iets dat écht goed is of algemeen bekend staat als een kwaliteitsproduct. Wat is de naam van die Schot, natuurlijk beginnend met “Mc”?

 

MC COY, Elijah

 

3.Geschiedenis. In 1893, na de tweede Anglo-Afghaanse oorlog, werd een grenslijn vastgelegd tussen Afghanistan en Brits-India, waardoor het zgn. Indo-Afghaans grensprobleem opgelost werd. Bedoelde grenslijn werd overeengekomen tussen de toenmalige Brits-Indische minister van BUZA, en de emir van Kaboel, Abdor Rahman Khan, én genoemd naar die minister. Wat is de naam van die “line”, die nu nog steeds de grens vormt tussen Afghanistan en Pakistan?

 

DURAND-LINE (naar Sir Mortimer Durand)

 

4.Sport atletiek. België heeft in de tweede helft van vorige eeuw twee steeplelopers van wereldformaat gehad: Gaston Roelants en William Van Dijck. In de tussenperiode was er één steepleloper die jarenlang de Belgische nummer 1 was. Hij verbeterde op 11 september 1975 het record van Roelants met 4 tienden van een seconde. Zijn tijd was toen: 8 min 26 sec rond. Hij deed mee aan de OS van München en Montreal, maar haalde er niet de finale. Wie was deze in Lier geboren atleet?

 

THYS, Paul

 

5.Literatuur. Duits schrijver(1817-1888); was advocaat in zijn geboorteplaats Husum in Sleeswijk-Holstein. Zijn grootste kracht lag in zijn novellen, waarin een lyrische grondtoon overheerst. Enkele titels: Immensee(1843), In St.-Jürgen(1867), Viola Tricolor(1873), Die Söhne des Senators(1881), en zijn beste werk Der Schimmelreiter(1888).  Wie?

 

STORM, Theodor

 

6.Natuurkunde. een kompasnaald geeft een afwijking aan ten opzichte van het geografische noorden. De waarde van die afwijking hangt af van de plaats op aarde en verandert jaarlijks, door de beweging van de magnetische polen. Welke naam geeft men aan die afwijking?

 

DECLINATIE

 

 

7.Film. In de veelgeprezen film 21 Grams (2004), met o.a. Sean Penn en Naomi Watts, vertelt de Mexicaanse regisseur Alejandro Gonzales Inarritu het verhaal van 3 levens, die door een verkeersongeval dramatisch door elkaar gegooid worden. Dit is ook zo in zijn debuutfilm uit 2000, met o.a. Emilio Echevarria, Gael Garcia Bernal en Vanessa Bauch. Spaanse titel van die debuutprent?

 

AMORES PERROS

 

8.Allerlei.  Instelling van openbaar nut, onder het gezag van de Eerste Minister en de Minister van Economische Zaken. Ze analyseert de sociaal-economische ontwikkeling, werkt vooruitzichten uit, verschaft toelichtingen en stelt scheidsrechterlijke beslissingen voor. Staat o.l.v. een commissaris, die met name een raadgevende stem heeft in het Nationaal Comité voor Economische Expansie. Tweeledige naam van deze Belgische instelling?

 

FEDERAAL PLANBUREAU

 

9.Schilderkunst. Dia 3G/41. Het schilderij heet Een dans op de muziek van de tijd. Wie conterfeitte het?

 

POUSSIN, Nicolas

 

10.Eten en drinken. Behalve voor kokosmelk worden kokosnoten ook gekweekt voor het witte vruchtvlees. In gedroogde vorm heeft dat vruchtvlees een aparte, van het Portugees afgeleide naam. Welke?

 

KOPRA

 

11.Muziek. Een mondje Spaans. Maria Trinidad Pérez werd geboren in Murcia op 12 juli 1947. Zij werd ontdekt in de late jaren 60 en is sindsdien mateloos populair in Spanje. Bij ons brak ze door in 1970 met haar album ‘Amores’; van dat album zijn het titelnummer en ‘Un hombre marchó”, het nummer dat je dadelijk zal horen, nog steeds de moeite waard. Hoe kennen we deze Spaanse zangeres?

 

TRINI, Mari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 6

 

1.Literatuur. Wij zoeken de gemeenschappelijke schrijversnaam van de Amerikaanse neven Frederic Donnay en Manfred B. Lee. Beiden °1905 en overleden resp. 1982 en 1971. De gezochte naam is ook de naam van de speurende schrijver over wie zij 32 romans en 6 verhalenbundels schreven. Titels o.a.:The Romans hat mistery(1929), The scarlet letters(1953), Face to face(1967), Cop out(1969). Als Barnaby Ross schreven zij ook nog vier boeken over de dove speurder Drury Lane. Naam?

 

QUEEN, Ellery

 

2.Varia. De kleurrijke stoffen waarvan Afrikaanse vrouwen hun typische weelderige panen maken, worden , sinds eind 19e eeuw, gefabriceerd door de Nederlandse firma Vlisco, gevestigd in Helmond, met tegenwoordig plaatselijke vestigingen in o.a. Benin en Burkina Fasso. Met welke tweeledige benaming worden die stoffen aangeduid?

 

WAX HOLLANDAIS

 

 

3.WO II. Verzamelnaam van de Hongaarse nationaal-socialisten, die in de jaren 1930 en 1940  in Hongarije actief waren. De benaming is ontleend aan de in 1939 opgerichte anti-semitische partij van Ferenc Szalasi, die financieel door de Duitsers gesteund werd. Nadat Szalasi in okt. 1944 met hulp van de Duitse bezetters aan de macht was gekomen, oefenden de gezochten tot de bevrijding een bloedige terreur uit. De gezochte benaming is overigens afgeleid van het partijsymbool. Welke benaming?

 

PIJLKRUISERS (partijsymbool was een kruis, gevormd met pijlen)

 

4.Sport. Formule I.

Met Nikki Lauda en Gerhard Berger beleefde Oostenrijk gouden tijden in de Formule 1. Dit jaar rijdt er voor Jaguar Cosworth opnieuw een Oostenrijker mee in het Formule 1-circus. Wie is deze jonge Oostenrijker?

 

KLIEN, Christian

 

5.Toerisme VS. De VS tellen ca 40 skigebieden, met als bekendste Vail en Aspen in Colorado. Onze vraag betreft het allereerste skioord van de VS, neergeplant in 1935 in de Rocky Mountains in Idaho, 3 uur met de bus ten NO van Boise. Tussen 1935 en 1965 werden hier wel 20 films opgenomen. De plaats werd dan ook erg geliefd bij “the rich and famous” van Hollywood. Naam, tweeledig, van dit luxueuze oord, waar in 1961 Ernest Hemingway zichzelf tekort deed?

 

SUN VALLEY

 

6.Biologie. Wat is de internationale naam van vitamine A, aldus genoemd op grond van de gunstige invloed die vitamine A heeft op het netvlies (van het oog)? We bedoelen dus niet axeroftol.

 

RETINOL

 

 

 

7.Film. Dia 4C/1 en 4C/35. Deze oude gloriën hebben ook iets gemeen, nl. ze zijn beiden overleden in resp. 1983 en 1990. Wie zijn ze?

 

a) SWANSON, Gloria        b)GARDNER, Ava

 

8.Allerlei. Wat was, in de klassieke oudheid, de naam van het noordelijkste punt van de toen bekende wereld, nl. het gebied dat door Pythias van Massalia in 330 VC, tijdens zijn tocht rond Brittannië, was ontdekt? Het punt werd geïdentificeerd met de Shetlandeilanden, de westkust van Noorwegen en met IJsland. De gezochte naam is, in het algemeen, de helft van een uitdrukking voor “afgelegen gebied”. Welke naam, van het Grieks afgeleid?

 

THULE

 

9.Kunst. Kopie. Op de kopie ziet u twee beroemde ruiterstandbeelden. Het ene, nr.1, is de “Gattamelatta” uit ca 1450, van Donatello, en bevindt zich op de “Piazza del Santo”; het andere, nr 2, genaamd “Il Colleoni”, is van Andrea del Verroccio en te bewonderen op de “Campo di Santi Giovanni e Paulo”. In welke Italiaanse steden?

 

1)PADUA           2)VENETIE

 

10.Psychologie. Duits psycholoog(1850-1909), een van de grondleggers van de “experimentele psychologie”; was hoogleraar te Berlijn ,Breslau en Halle. Redigeerde met König het “Zeitschrift für Psychologie und Physiologie der Sinnesorgane”.Verrichte verder pionierswerk bij het empirisch onderzoek van het geheugen. In dit verband geven we de titel van zijn belangrijkste werk: Uber das Gedächtnis, uit 1897. Wie?

 

EBBINGHAUS, Hermann

 

11.Muziek. De sixties. Twee hitjes uit de 2de helft van de jaren 1960. Het eerste hoor je nog vrij regelmatig, het tweede is bijna vergeten. Graag tweemaal de naam van de groep.

 

a)CASUALS (Jesamine)

b)LOVE AFFAIR (One Road)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 7

 

1.Aardr. Dit 1360 km2 grote meer ligt op ca 1900m boven de zeespiegel, in Armenië. Bestaat uit een diep gedeelte, ca 1000m, genaamd Maly… en uit een ondiep gedeelte, ca 50m, genaamd Bolshoi… Waterafvoer gebeurt door de Razdan-rivier naar de Aras-rivier en vervolgens naar de Kaspische Zee. Naam van het enige meer van Armenië?

 

SEVAN-MEER

 

2.Ontdekkingsreizen. Frans ontdekkingsreiziger in Afrika(1788-1838). Nadat hij reeds op jeugdige leeftijd Senegal had bereisd, vertrok hij in april 1827 vanaf de Afrikaanse westkust, richting Timboektoe, de mythische stad waarvan de fabelachtige rijkdom ettelijke avonturiers had aangetrokken. Onze man werd aldus de eerste Europeaan, die er uitgebreid over berichtte, in zijn boek “Reis naar Timboektoe”, en een grote premie van de Franse “Société Géographique” wist op te strijken. Naam van deze moedige man, die zich op zijn reis uitgaf voor moslim, om ongestoord te kunnen reizen?

 

CAILLIE, René

 

 3.Geschiedenis. Aan het begin van de 11de eeuw werd Engeland overspoeld door Deense en Noorse invallers. Onze Angelsaksen vonden dit niet leuk. In de nacht van 13 nov. 1002, hielden ze grote kuis en vermoordden een grote groep Denen. Dit vond de Deense koning, bijgenaamd “de wilde Svemd”, dan weer minder leuk. Hij zette een hevig offensief in en veroverde grote delen van het Angelsaksische grondgebied. Zijn meer bekende zoon Kanoet de Grote zette trouwens later de kroon op het werk. Maar hoe ging die wilde nacht van 13 nov. 1002 de Engelse geschiedenis in?

 

SINT-BRICCIUS NACHT

 

4.Sport Wielrennen. Eén van de sleuteletappes in Parijs-Nice dit jaar was de etappe naar Gap. Dave Bruylandts en Frank Vandenbroucke lieten zich opmerken, maar de ritwinnaar werd een jong renner die rijdt voor de Spaanse ploeg Illes Balears-Banesto. Wie is deze renner die vorig jaar in de Tour als beste jongere de witte trui kreeg?

 

MENTSJOV, Dennis

 

5.Cultuur. Deze Amerikaanse lexicograaf(1758-1843) heeft veel gedaan voor de standaardisering van de Amerikaanse spelling die afwijkt van het Engels. Publiceerde o.a. “Dissertations on the English language”(1789) en “Compendious dictionary of the English language”(1806). Zijn roem berust echter op “An American dictionary of the English language”(1828), dat hét standaardwerk in de VS werd. Wie?

 

WEBSTER, Noah

 

6.Literatuur Frans. Dat Georges Pérec een bijzonder schrijver is, blijkt o.a. uit zijn boek “La disparition”, waarin geen enkele letter “e” voorkomt. Maar de man schreef ook een boek, waarin hij enkel de letter “e” als klinker gebruikt, dus ook in de titel. Welke?

 

LES REVENENTES

 

7.Personaliteiten. Tsjechoslovaaks industrieel(1876-1932); begonnen als schoenmaker, bouwde hij de grootste lederfabriek op in Europa, waar in 1928 zowat 75.000 paar schoenen werden gemaakt. In 1930 bouwde hij in Vukovar een fabrieksdorp, dat de Europese tegenhanger werd van de Ford-fabriek in Detroit, en waar hij heerste als een tiran, wat hem de bijnaam “schoenen-Mussolini” opleverde. Wie was deze vakbondhater, die aan zijn einde kwam in een vliegtuigongeluk?

 

BATA, Tomas

 

8.Taal. De uitdrukking “luchtkastelen bouwen” is afgeleid van het Latijn . Nochtans klinkt ze in ’t Frans wel even anders; onze zuiderburen hebben het nl. over “bâtir des châteaux en …”, en dan de naam van een van hun buurlanden. Welk land?

 

ESPAGNE

 

9.Schilderkunst. Dia 3A/4. Naam van de neo-impressionistische kunstenaar, 1863-1935.

 

SIGNAC, Paul

 

10. Allerlei misdaad. De leden van de Japanse, uit de 16e eeuw daterende misdaadorganisatie van origineel werkloze samoerai, “boryokudan”, ontlenen hun naam, die letterlijk “goed voor niets” betekent, aan een waardeloos stel handkaarten in een Japans kaartspel, vergelijkbaar met het bekende “blackjack”. Hoe noemt men deze gangsters?

 

YAKUZA

 

11.Muziek. Jaren 1990. De uitreiking van de Grammy-awards is steeds een van de hoogtepunten in het Amerikaanse muziekgebeuren. In 1997 waren de 2 volgende nummers genomineerd voor ‘Record of the year’. Het eerste nummer dat jullie gaan horen werd overigens bekroond als ‘Record of the year’. Wij vragen de uitvoerder. Voor het tweede fragment de naam van de groep.

 

a)CLAPTON, Eric (Change the world)

b)SMASHING PUMPKINS (1979)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 8

 

1.Aardr. USA. Kopie. Laaggebergte, zeg maar plateau, in de VS, van ca 155.000 km2; ligt voor het grootste deel in het Z. van de staat Missouri, voor een stuk in het N. van Arkansas, en een klein deel in het O. van Oklahoma. Grootste loodvoorraad van de VS, en de grootste waterval tussen de Rocky Mountains en de Appalachians; centrum van de Amerikaanse kippenindustrie. Welk plateau?

 

OZARK

 

2.Massamedia. Gesticht in 1919 in Jeruzalem, verhuisde Israëls oudste en invloedrijkste onafhankelijk dagblad in 1923 naar Tel Aviv, waar het nog steeds wordt uitgegeven. Geroemd voor zijn evenwichtige en sobere berichtgeving, zowel nationaal als internationaal. Naam van deze krant, Hebreeuws voor “Het Land”?

 

HA’ARETZ

 

3.Literatuur. Zij is een van Skandinaviës populairste misdaadauteurs; haar boeken zijn in wezen geen krimi’s, maar literaire romans met een spannende bodem. Enkele titels: Eva’s  oog/Kijk niet achterom/ Wie de wolf vreest/ De duivel draagt het licht/ De Indiase bruid. Wie is de Noorse geestelijke moeder van inspecteur Konrad Sejer?

 

FOSSUM, Karin

 

4.Sport. Motorsport.

Valentino Rossi werd vorig jaar wereldkampioen in de Moto GP. De 250 cc werd echter beheerst door een jong aankomend talent: Manuel Poggiali. De man spreekt misschien wel vlot Italiaans en ook zijn naam laat vermoeden dat hij een Italiaan is. Toch heeft hij een andere nationaliteit. Wat is de nationaliteit van Manuel Poggiali?

 

SAN MARINO

 

5.Eten en drinken. Wat is de van het Frans stammende naam voor een sterk gekruide bouillon, die met behulp van gelatine tot een stevige, elastische massa is verwerkt?

Synoniem voor koude, gekruide vlees-, vis- of groentegelei.

 

ASPIC

 

6.Scheikunde.De elementen die de 7e groep van het periodiek systeem vormen, zijn fluor, chloor, broom, jodium en astaat, die met metalen direct zouten vormen. Hun verzamelnaam komt uit het Grieks voor “zoutvormers”.Wat is die?

 

HALOGENEN

 

 

 

 

 

 

 

7.Film. Frans cineast, °1925. Na 10 jaar als TV-regisseur te hebben gewerkt, debuteerde hij in 1968 met zijn eerste langspeelfilm L’enfance nue. Andere titels: Nous ne vieillirons pas ensemble(1972)/ Passe ton bac d’abord(1979)/ Loulou(1980)/ A nos amours(1983)/ Sous le soleil de Satan( Gouden Palm 1987)/ Van Gogh(1991)/ Le garçu(1996). Wie is deze Franse regisseur, die zelf zijn scenario’s schreef en overleed eind 2002 ?

 

PIALAT, Maurice

 

8.Toerisme. Dia’s 1B/32 en 1B/44. Naam van deze “palazzi” in Firenze?

 

PALAZZO VECCHIO/ PALAZZO PITTI

 

9.Volksgeloof. Evenals in het Engels kan je in onze taal lunatiek of maanziek zijn . Figuurlijk betekent het “wispelturig”, maar de letterlijke betekenis stamt uit het volksgeloof. Dat bracht volle maan  in verband met een bepaalde ziekte. Welke ziekte heb je als je maanziek bent?

 

VALLENDE ZIEKTE / EPILEPSIE

 

10.Volkenkunde. Dia 5B/13. U ziet hier een vrouwenkransje van een islamitisch volk, verspreid over W-Afrika, van het Tsjaadmeer tot de Atlantische kust. Oorspronkelijk een herdersvolk, dat in de 19e eeuw een islamitisch keizerrijk in het Hausa-gebied in Niger stichtte, waar zij de aristocratische bovenlaag vormden. Momenteel zijn ze vermengd met o.a. de Hausa en zijn zowel nomadisch als sedentair. Hun gelijknamige taal vormt een aparte groep in de Niger-Congotaalfamilie. Welk volk, en u hebt 3 mogelijkheden?

 

FULANI / FULBE / PEUL

 

11.Muziek Opera. U hoort achtereenvolgens Luciano Pavarotti en Stuart Burrows, in een aria uit bekende opera’s. De eerste is uit 1835 en de tweede uit 1787. Telkens de componist gevraagd.

 

a)BELLINI  (I Purutani)

b)MOZART ( Don Giovanni)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 9

 

1.Aardr. Azië. Kaap op het Tsjoektsjenschiereiland, vlak tegenover de Amerikaanse Prince of Wales-kaap, aan de Beringstraat. Wat is de naam van de meest oostelijke kaap van Azië?

 

DESJNEV

 

2.Flora.  U zoekt de uit het Haïtisch stammende naam van de zoete aardappel, een uit Z-Amerika afkomstig knolgewas, uit het geslacht “dagbloem”, van de “windefamilie”. Ondergronds worden witte tot oranjegele knollen gevormd, waarvan de voedingswaarde 50°/° hoger ligt dan die van de aardappel die wij kennen.

 

BATAAT

 

3.Geschiedenis. In 1312 richtte hertog Jan II van Brabant een college op van 14 leden: vier leden kwamen uit de adelstand en tien leden uit de steden. Het college was opgezet om een samenwerking te verkrijgen tussen het volk en de regering. De raad moest waken over de voorrechten van het hertogdom en moest misstanden opsporen op administratief gebied. Het charter was een belangrijke mijlpaal op weg naar een vol uitgegroeide standenstaat, waarvan Brabant in de Nederlanden het mooiste voorbeeld werd. Naar welke Brabantse plaats werd dit charter genoemd?

 

KORTENBERG

 

4.Sport Voetbal. Eind vorig jaar werd geloot voor het WK voetbal in Duitsland in 2006. België werd uitgeloot in groep G. Tegenstanders zijn Spanje, Servië-Montenegro, Bosnië-Herzegovina, Litouwen, en….

 

SAN MARINO

 

5.Actuele varia. Het is, voorlopig, stil rond het koerierbedrijf DHL, na de commotie van de voorbije maanden; opgericht in 1969 in San Francisco door 3 Californiërs, groeide de firma uit tot wereldleider in haar domein. De letters D,H en L zijn de beginletters van de familienamen van de stichters. Welk 3 namen? En het is alles of niets!

 

DALSEY, Adrian / HILLBLOM, Larry / LYNN, Robert

 

6.Techniek. Iedere goede huisvader/moeder geeft tegenwoordig de stand van de elektriciteitsmeter telefonisch door aan de energieleverancier. Bij dit werkje heb je ongetwijfeld de draaiende schijf in de kilowatt-uurmeter, zeg maar Teco, bemerkt. Die roterende schijf werd genoemd naar de man die ze in 1885 ontwierp, als onderdeel van een elektromotor. Naam van die schijf?

 

FERRARIS- SCHIJF

 

 

 

 

 

 

7.Film. Italiaans acteur, °1942. Speelde de hoofdrol in de meeste films van Lina Wertmuller en won de prijs voor beste acteur in Cannes 1973, voor Film d’amore e d’anarchia. Eerste grote internationaal succes in 1976, in de tragikomedie Pasqualino settebellezze. Drie recentere prenten waren A walk in the clouds (1995), van Alfonso Arau, Una noche con Sabrina Love(2000) van Alejandro Agresti en The whole shebang(2001), van George Zaloom. Wie?

 

GIANNINI, Giancarlo

 

8.Uitvindingen. De eerste exploderende militaire granaten, bestaande uit een metalen omhulsel met daarin veel kogels, werden voor het eerst gebruikt in de oorlog van de Britten tegen de Nederlanders, in Suriname, in 1799. De uitvinder van het onding was een Brits legerofficier, die leefde tussen 1761 en 1842. Naam?

 

SHRAPNEL, Henry

 

9.Schilderkunst. Dia 3A/42. Schilder?

 

MAGRITTE, René

 

10.Allerlei. Franse benaming voor de vertrouweling van een vorst of staatshoofd, die achter de schermen een grote rol speelt. In de Franse geschiedenis werd de raadgever van kardinaal Richelieu, de kapucijn Père Joseph François Leclerc, zo genoemd. De kapucijnen dragen nl. een grauwbruin habijt. Thans vaak ten onrechte gezegd van de nestor op een bepaald gebied.

 

EMINENCE GRISE

 

11.Muziek. Nederlandstalig. Twee nummers van eigen, Vlaamse bodem. Wij vragen voor het eerste fragment de groep, voor het tweede de zanger.

 

a)2 TAKT ( De koning en de nar)

b)LUK VAN KESSEL ( Voel eens Anneliese)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RONDE 10

 

1.Aardr. Rivier in Noorwegen, 611 km lang; besproeit het oosten van dat land, alvorens uit te monden in de Oslofjord. Bevaarbaar van de monding, bij Frederikstad, tot Sarpsborg. Voornaamste zijrivieren zijn de Atna, Rena en Vorna. Hoe heet de langste rivier van Noorwegen , en tevens van Skandinavië?

 

GLOMMA / GLAMMA

 

2.Verkeer. a)welke Europese stad wordt bediend door de internationale luchthaven “Gardermoen”?

b)welke hoofdstad op het Amerikaanse continent wordt bediend door de internationale luchthaven  “Johan Adolf Pengel”?

 

a)OSLO        b)PARAMARIBO

 

3.Geschiedenis. WO I. Deze rivier in Slovenië en Italië vormde in WO I gedurende 30 maanden het 100 km lange front, waar Italianen en Oostenrijkers tegenover mekaar stonden. In 11 veldslagen, tussen juni 1915 en november 1916, boekte de Italiaanse generaal Cadorna wel terreinwinst, maar kon het front niet doorbreken. Bij de 12e slag, herfst 1917, stortte het Italiaanse front, dank zij Duitse versterkingen, bij Caporetto ineen. Welke rivier?

 

ISONZO

 

4.Sport Basket. Tony Vandenbosch is één van de oude ratten in het Belgische basket. Sinds jaar en dag coacht hij Belgische eersteklassers. Ook dit jaar. Van welke ploeg is Tony Vandenbosch dit jaar coach?(volledige naam graag)

 

POWER WEVELGEM

 

5.Literatuur. De Amerikaanse toneelschrijver Eugene O’Neill, NB-prijs 1936, was een wegbereider voor o.a. Tennessee Williams en Arthur Miller. Een belangrijke plaats in zijn werk wordt ingenomen door een trilogie uit 1931, geïnspireerd op “Oresteia” van Aeschylos, en bestaande uit The homecoming, The hunted en The haunted. Wat is de titel van die trilogie?

 

MOURNING BECOMES ELECTRA ( Rouw past Elektra)

 

6.Geneeskunde. Afgeleid van het Grieks woord voor “arts”, betekent dit bijvoeglijk naamwoord: “door de arts veroorzaakt”. Schade aan het lichaam, ontstaan als gevolg van al dan niet foutief medisch handelen, wordt aldus …schade genoemd. Een flagrant voorbeeld is de haaruitval, bij chemotherapie. Wat bedoelen we?

 

IATROGEEN

 

 

 

 

 

 

 

7.Film klassieker.  Wie is er teveel in volgend rijtje van acteurs, volgens de titel van een klassieke western van John Sturgess, uit 1950: Yul Brynner, Eli Wallach, Charles Bronson, Steve Mc Queen, Horst Buchholz, James Coburn, Robert Vaughn, Brad Dexter?

 

WALLACH, Eli ( is de slechterik van dienst “Calvera” in “The magnificent seven”)

 

8.Allerlei. Wat is de benaming voor de blauwachtige vlammetjes boven moerassen en kerkhoven, in het algemeen boven plaatsen, waar organische stoffen aan het rotten zijn? Volgens het bijgeloof waren het brandende zieltjes; eigenlijk zijn het tot ontbranding gekomen belletjes van moerasgas.

 

DWAALLICHTEN

 

9.Schilderkunst. Dia 3A/45. Schilder?

 

KIRCHNER, Ernst Ludwig

 

10.Mythologie Egypte. De naam van deze Oud-Egyptische god betekent letterlijk: “hij die bezwangert”. Heerser van de wateren en vissen, brenger van de Nijloverstroming en de vruchbaarheid van het land, later tevens zonnegod en rijksgod, geassocieerd met Horus. Neemt de gedaante aan van een krokodil of wordt afgebeeld als een man met krokodillenkop. Welke god?

 

SOBEK / SEBEK  ( In ’t Grieks: “Suchos”)

 

11. Muziek. Eighties. Wij gaan even 20 jaar terug in de tijd. De Belgische hitparade werd toen aangevoerd door Lionel Richie, maar wij laten jullie 2 andere nummers horen uit de charts van toen. Wij vragen voor het eerste nummer de naam van de zanger, voor het tweede nummer de naam van de groep.

 

a)ROCKWELL (Somebody’s watching me)

b)ALAN PARSON’S PROJECT (Don’t answer me)