back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag met vermelding van het aantal juiste antwoorden.

 

ANTWOORD

 

19de VISEOUIZ  15-01-2005

 

(aantal deelnemende ploegen: 25)

 

FOTOREEKS

 

1. VRT-nieuwsanker Annelies VAN HERCK (25)

2. Acteur Guy VAN SANDE (19)

3. Zangeres/humoriste Els DE SCHEPPER (23)

4. (Smiths-)Zanger MORRISSEY (13)

5. Mode-ontwerper Dirk BIKKEMBERGS (20)

6. Geplaagd bedrijfsleider Rik REMMERIE / VAN NIEUWENHUYSE (24)

7. Auteur Gabriel GARCIA MARQUEZ (23)

8. Zangeres Shania TWAIN (7)

9. Gewezen tennisster Elke CLIJSTERS (6)

10. Zanger Andrea BOCELLI (13)

11. Polsstokspringster Jelena ISINBAYEVA (11)

12. Meesterkok Pierre WYNANTS (3)

13. Cold Feet-acteur James NESBITT (9)

14. Hooverphonic-frontman Alex CALLIER  (23)

15. Body Shop-stichtster Anita RODDICK (8)

16. Coconuts-zanger KID CREOLE (18)

17. Manchurian Candidate-acteur Liev SCHREIBER (6)

18. Renner (3de in de Tour 2004) Ivan BASSO (12)

19. Ex-tennisster Gabriela SABATINI (13)

20. (Bridget Jones)-acteur Colin FIRTH (13)


 

 

REEKS 1

1. Film

A. Een meesterdief die in de gevangenis zit (gespeeld door Noel Coward) beraamt een plan om de autoriteiten in Turijn op een dwaalspoor te brengen door de grootste verkeersopstopping uit de geschiedenis te organiseren. Welke Britse film uit 1969 met verder nog Michael Caine en Benny Hill bedoelen we?

THE ITALIAN JOB (22)

B.   In welke film uit 1996 worden de duimen van Willem Dafoe afgesneden en wordt Kevin ‘sergeant Lewis’ Whateley samen met een standbeeld opgeblazen?

THE ENGLISH PATIENT (11)

 

2. Sport

A. Schaken. Wit opent de partij door zijn pion naar e4 naar te verplaatsen; zwart reageert door een zet van pion naar e5. Wit vervolgt door zijn paard te verplaatsen naar f3 en zwart doet met zijn paard een gelijkaardige zet naar f6. Onder welke naam staat deze schaakopening bekend?                 RUSSISCHE OPENING (6)

B.   Tennis. Dubbelspel. Hoe noemt men de opstelling waarbij beide spelers van de serverende ploeg allebei bij de service starten op dezelfde helft van de baan? (als de speler aan de rechterkant opslaat, dan bevindt zijn medespeler zich aan het net in het rechterserveervak, en niet links zoals meestal gebruikelijk is)

AUSTRALISCHE OPSTELLING (11)

 

3. Fauna

A.  Het is de soort Lytta vesicatoria uit de familie Blaarkevers van de Kevers. Het is een 2 cm lange, smalle, smaragdgroene kever die bij ons zeldzaam is, maar in Oost- en Zuid-Europa algemeen voorkomt. Uit de gedroogde kevers wordt cantharidine bereid, een giftige stof die blazen op de huid veroorzaakt. De stof wordt ook wel gebruikt als afrodisiacum. Graag de Nederlandstalige naam waaronder deze kever bekend staat?                    SPAANSE VLIEG (21)

B.   Wat is de Nederlandse naam van de in warme zeeën voorkomende buiskwallenkolonie (Physalia physalis) waarvan de poliepen met netelcellen gevuld zijn?          PORTUGEES OORLOGSSCHIP (23)

 

4. Varia: Engelse taalkennis

A. Hoe noemen Engelssprekenden een tongzoen, een kus waarbij beide personen met de tong in elkaars mond komen?                  FRENCH KISS (25)

B.   Als men met een aantal personen in een restaurant gaan eten, en achteraf betaalt ieder zijn eigen deel, hoe noemen de Engelstaligen deze traktatie?

DUTCH TREAT (22)

 

5. Flora

Sommige vruchten, planten of gewassen zijn onder meer dan één benaming gekend. De meest gekende benaming kennen jullie allemaal, maar geef ons de minder bekende naam voor

A. een kiwi?          CHINESE KRUISBES (15)

B. maïs?                TURKSE TARWE  (Spaanse tarwe) (14)

 

6. Geschiedenis

A. Deze geestelijke ridderlijke orde ontstond in 1189 tijdens de derde kruistocht bij het beleg van Akko toen kooplieden met zeilen een tenthospitaal inrichtten voor het verplegen van zieke en gewonde kruisvaarders. Het hospitaal werd verheven tot een geestelijke instelling, en na de inname van Akko voorlopig daar gevestigd. De terugkeer naar Europa van vele kruisvaarders leidde er toe aan de orde een strijdbare broederschap te verbinden die oorspronkelijk uit 40 ridders bestond. Zowel in Azië als in Europa verkreeg de orde met uitgebreide bezittingen, o.a. in het Heilige Roomse Rijk, Frankrijk, Oost-Pruisen, Italië, Spanje en op Cyprus. Welke orde, die omstreeks 1400 op het toppunt van haar macht stond, bedoelen we?                                               DUITSE ORDE (11)

B.   Met welke tweeledige naam wordt de relatief smalle strook grond aangeduid die destijds (in 1919) krachtens het Verdrag van Versailles Oost-Pruisen van de rest van Duitsland scheidde?             POOLSE CORRIDOR (15)

 

7. Varia: Kruisen

A. Hoe wordt een kruis met 4 even lange armen genoemd (de lengte- en dwarsbalk zijn even lang en kruisen elkaar in het midden)?               GRIEKS KRUIS (10)

B. Hoe wordt een johannieterkruis ook nog wel genoemd?

MALTEZER KRUIS (23)

 

8. Aardrijkskunde

A. In welke zee ligt het eiland Man?                           IERSE ZEE (24)

B.   De Russische havenstad Vladivostok ligt aan de baai van de Gouden Hoorn. Van welke zee maakt deze baai deel uit?                  JAPANSE ZEE (17)

 

9. Muziek

A. Na hun eerste cd in 1988 bracht deze groep nog volgende cd’s uit: Astamblief (1991), Adenosine Trifosfaat Preparaat (1995), de plusminus live-cd Cut! (1997) en Wakker Worre (2002). Enkele van hun liedjes: Morregen, Boerderie, Jupiler Man en Bompa Punk. Welke groep rond zanger Mark Vosté en bassist Tom Lumbeeck en verder den Bie als drummer en Mukti als gitarist zoeken we?  BELGIAN ASOCIALITY (19)

B.   Dit a-capellakoor bestaat al sinds 1952, maar werd pas bekend in 1975 toen de Zwitserse etnomusicoloog en producer Marcel Cellier hun eerste album uitbracht. Het koor heeft een eigen polyfonie ontwikkeld, anders dan de westerse: de vrouwenstemmen zingen in 6 partijen ingewikkelde samenklanken in complexe ritmes met een luide vibratieloze stem. Het koor brengt niet alleen traditionele liederen uit hun land, maar ook werken die speciaal voor hen gecomponeerd werden door lokale componisten. Welke koor bedoelen we (de laatste 2 woorden van de groepsnaam volstaan)?        Le mystère des VOIX BULGARES (21)

 

10. Globo

Vorig jaar hadden we onze fel besproken patattenglobo; dit jaar andere eetbare planten. Welke plant of groente herkent/proeft U?

U kan kiezen uit: andijvie, venkel, schorseneer, raap, mierikswortel en rammenas.

A.  MIERIKSWORTEL (19)

B.   VENKEL (24)

C.  SCHORSENEER (22)


 

REEKS 2

1. Varia

Bob Huygh uit Ternat en Willy Troch uit Tisselt waren in 2004 de vierde en vijfde Belg die de Mount Everest wisten te bedwingen. De allereerste was Rudi Van Snick (in 1990) maar wie waren de 2 anderen? De ene is nog altijd de enige Belgische (Vlaamse) vrouw die de top haalde; de andere bereikte wel de top, maar stierf bij het afdalen.        Ingrid BAEYENS  (20) en  Pascal DE BROUWER (6)

 

2. Kunst

Eigenlijk draagt dit beeldhouwwerk de naam De Zee, maar in Oostende kreeg ze al vrij snel de volkse naam Dikke Mathille. Wie is de Belgische beeldhouwer die steeds teruggreep naar de volslanke sensuele vrouwenfiguur?

Georges GRARD (13)

 

3. Film

Julie Andrews speelde na haar musicalcarrière regelmatig rollen in films van haar man Blake Edwards o.a. in Victor,Victoria, S.O.B., That’s Life en ook in een film uit 1979 waar ze te zien was aan de zijde van Dudley Moore maar waarin wel een andere vrouw de meeste aandacht trok. Als U de titel van die film kent, kan het niet moeilijk zijn om ons de titel te geven van de film van François Ozon uit 2004, met in de hoofdrollen Valérie Bruni-Tedeschi en Stéphane Freiss, waarin in een aantal fasen het stukgelopen huwelijk van het Franse stel Marion en Gilles wordt belicht.

5 x 2   (cinq fois deux)  (13)

 

4. Flora

Deze plant uit de nachtschadenfamilie is een 2-jarige plant met een rozet van eironde bladeren. In de 2de zomer verschijnen de alleenstaande bloemen die eerst groenachtig-wit en later blauwachtig worden. De bloemen groeien later uit tot glanzende bessen. De wortels bevatten 2 alkaloïden en hebben bij verwerking in een drank een bedwelmende werking. De wat onregelmatige opgezwollen penwortels hebben met enige fantasie een menselijke vorm. De volksnaam pisdiefje berust op het volksgeloof dat de plant uit de urine of het sperma van een gevangene zou zijn ontstaan. Het volksgeloof wil dat de plant ’s nachts moet worden uitgegraven door er een hond aan vast te binden; de mens moet daarbij zijn oren dichtstoppen daar de plant een dodelijke schreeuw zou uitstoten. Welke plant?

MANDRAGORA of ALRUIN (23)

 

5. Sport

Wielrennen. 2 wielergrootheden starten in 1938 voor hun laatste Tour. In de laatste rit ontsnappen beide vierendertigjarigen, en ze rijden onder een staande ovatie afgescheiden het Parc des Princes binnen. Schouder aan schouder komen ze over de eindstreep. De wedstrijdcommissarissen plaatsen de 2 renners ex-aequo op de eerste plaats. Wie waren deze 2 Franse renners die allebei 2 keer de Tour wonnen?

            André LEDUCQ (10) en Antonin MAGNE (15)


 

 

6. Literatuur

Tussen 1934 en 1960 schreef de Nederlandse auteur Simon Vestdijk een achtdelige romancyclus waarin autobiografische elementen een zeer grote rol spelen. De eerste 4 delen beschrijven de jeugd van de hoofdfiguur; de andere 4 diens studententijd in Amsterdam.

A. Wie is de hoofdfiguur in deze romancyclus, Simon Vestdijks alter-ego?

                        Anton WACHTER (12)

B.   De eerste 4 delen (Terug tot Ina Damman, Sint Sebastiaan, Surrogaten voor Mark Tuinstra, De andere school) spelen zich af in de geboortestad van Vestdijk, die hij in zijn boeken wel een iets andere naam gaf door de eerste 4 letters van deze stad van plaats te verwisselen. Naam van Vestdijks geboortestad (één van de Friese elf steden)?                        HARLINGEN (5)

           

7. Wetenschappen

Welk woord dekt volgende omschrijvingen?

FOLLIKEL (22)

 

8. Aardrijkskunde

Verenigde Staten. 3 rivieren vormen een natuurlijke grens van de Amerikaanse deelstaat Texas. De kleinste van de 3 is de Sabine die in het oosten de grens vormt met Louisiana.

A.  Wat is de naam van de rivier die in het zuidwesten de grens vormt met Mexico? In Mexico is deze ook bekend als de Rio Bravo del Norte, maar wij vragen U de andere benaming.                   RIO GRANDE (24)

B.   Wat is de naam van de zijrivier van de Mississippi die in het noorden de grens vormt met Oklahoma?       RED RIVER (11)

Filmtip. Beide rivieren zijn ook films, resp. van John Ford en Howard Hawks, met John Wayne in de hoofdrol.

 

9. Muziek

Wat is de naam van deze Finse rapgroep? (nummer Freestyler)

            BOMFUNK MC’S (20)

 

10. Globo: Kleine tv-programma’s

A.  Wat is de titel van de komische Britse reeks rond Matt Lucas en David Walliams die U vorig jaar op Canvas kon bekijken?               LITTLE BRITAIN (12)

B.   Wat is de titel van deze Amerikaanse tv-reeks rond de jonge Clark Kent (Superman)?                 SMALLVILLE (11)

C.  Wat was ook al weer de titel van de BRT-tv-serie uit 1988, geregisseerd door Dre Poppe en naar een scenario van Rudy Geldhof, die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, met Paul Cammermans in één van de hoofdrollen als Charlie ‘De Canadees’?                KLEIN LONDEN, KLEIN BERLIJN (21)

 


 

REEKS 3

1. Wetenschappen: Geologie

We zoeken een als kalksinter gevormd wit, geel of bruin gesteente dat dichter is dan kalktuf. De afzettingen van dit gesteente zijn vaak terug te vinden rondom bronnen en grotten ten gevolge van het neerslaan van calciet tijdens het verdampen van water. Vaak zijn de afzettingen door een groot aantal richels verdeeld in sikkelvormige kommen waarin bronwater staat of waaroverheen water omlaagsijpelt. Het gesteente wordt veel als natuurlijke bouwsteen gebruikt, o.a. voor trappen en vloeren. Uit deze steen, waarvan de naam afgeleid is van de vroegere naam van het huidige Tivoli,  werden o.a. het Colosseum, het theater van Marcellus en later tal van basilica’s gebouwd. Welk gesteente?                 TRAVERTIJN (17)

 

2. Aardrijkskunde

Het in Zuid-Oost-Afrika gelegen Malawi-meer, het vroegere Nyasa-meer, is ongeveer 550 km lang en 80 km breed, en heeft ongeveer dezelfde oppervlakte als België. Het meer grenst - uiteraard - aan de republiek Malawi, maar ook nog aan 2 andere landen. Welke? TANZANIA (13) en MOZAMBIQUE (15)

 

3. Sport

Toen roeier Steven Redgrave op de Olympische Spelen  van 2000 in Sydney een gouden medaille won, kreeg hij heel wat media-aandacht omdat hij hierdoor goud behaalde op 5 opeenvolgende Olympische Spelen. Op de Spelen van 2004 in Athene deed een vrouw in het kajakken echter nog beter. Haar palmares:

Wat is de naam van de 42-jarige Duitse kajakster, de meest gelauwerde Duitse Olympische sportvrouw met12 Olympische medailles, en in 2004 bekroond met de titel Sportvrouw van het Jaar?             Birgit FISCHER (15)

 

4. Reken- en denkproblemen

Welk getal van 2 cijfers heeft als eigenschap dat het gelijk is aan 2 x het product van de individuele cijfers?                             36 (22)

 

5. Muziek: Klassiek

Wie is de (Italiaanse) componist (Intermezzo Cavalleria Rusticana)?

            Pietro MASCAGNI (10)


 

 

6. Literatuur

Hij werd geboren in 1934 in Pommeren, maar verliet in 1959 de DDR en vestigde zich eerst in West-Duitsland, en later in New-York en in Sheerness (Engeland) waar hij in 1984, psychisch volledig ontredderd, overleed aan de gevolgen van overmatig drankverbruik. In zijn romans behandelde hij vooral de problemen rond het verdeelde Duitsland. Zijn bekendste werken zijn:  Das dritte Buch über Achim en Zwei Ansichten. Welke auteur? Een Zweedse Nobelprijswinnaar Literatuur uit de jaren ‘70, een 18-de eeuwse Engelse letterkundige die o.a. A dictionary of the English language schreef, en een Amerikaanse schrijver van o.a. The book of American negro poetry hebben dezelfde familienaam.               Uwe JOHNSON (16)

 

7. Geschiedenis

De meeste landen van het Afrikaanse continent verwierven hun onafhankelijkheid in de jaren 50-60 van vorige eeuw. Slechts 2 landen werden reeds onafhankelijk in de 19-de eeuw. Welke landen?                      LIBERIA (20) en ETHIOPIE (14)

 

8. België

Dit  Provinciaal Domein dankt zijn bestaan aan een aloude Ieperse droom: een kanaal tussen het Ieperleekanaal en de Leie. In 1864 startten de werken, maar de heuvelkam bij Hollebeke was echter spelbreker. Noch diepe graafwerken noch tunnels hielden stand in de zand-op-klei-bodem, en in 1913 gaf men het project op. De 3 km lange sleuf door de kam werd echter in de loop der jaren een schitterend natuurlandschap, dat vanaf 1970 als Provinciaal Domein werd ingericht. Naam van dit domein in Hollebeke?              PALINGBEEK (9)

 

9. Film

Of De Zaak Alzheimer met de Oscar voor beste niet-Engelstalige film zal gaan lopen  (laat staan een Oscarnominatie zal behalen) moeten we nog even afwachten, maar de aanwezigheid van Jan Decleir is in ieder geval een pluspunt. Welke 2 films waarin Jan Decleir één van de hoofdrollen speelde, kregen in het verleden de Oscar voor Best Foreign Language Film?                        ANTONIA (24)  en   KARAKTER (23)

 

10. Globo: Taalkennis

A.  Wat is het Franse woord voor mus? U antwoordt uiteraard met de naam van een vroegere zangeres.                    PIAF (16)

B.   Wat is het Engelse woord voor schelvis? U antwoordt met de naam van een bekend stripfiguur.    HADDOCK (24)

C.  Wat is het Franse woord voor muilezel? U antwoordt met de naam van een gewezen actrice.                    BARDOT (15)


 

 

REEKS 4

1. tv

De eerste reeks (uit 1984) zoomde in op de periode tussen de Eerste Wereldoorlog en de jaren zestig, de tweede reeks (uit 1992) op de swinging sixties. De derde en laatste reeks (uit 2004) begint met de val van de Berlijnse Muur en eindigt bij de overgang naar het nieuwe millennium. Welke Duitse familiekroniek van cineast Edgar Reitz rond de familie Simon en het dorpje Schabbach in de Hunsrück bedoelen we?

                        HEIMAT (24)

 

2. Kunst

Van wie is dit kunstwerk Six Secret Places? In het Musée des Arts Contemporains (MAC) in Grand Hornu kan U nog steeds (en dit tot 6 maart) een tentoonstelling van deze 50-jarige Indische Brit gaan bekijken.              Anish KAPOOR (17)

 

3. Film

Deze acteur was jarenlang actief op het toneel en op tv, maar werd pas in 1995 op 55-jarige leeftijd bekend bij het grote publiek door de film Babe. Voor zijn vertolking van boer Hoggett in deze film werd hij niet alleen genomineerd voor de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol, maar hierdoor verkreeg hij ook interessantere filmaanbiedingen zoals die van de corrupte politiekapitein die Kevin Spacey neerknalt in LA Confidential (1997), en van gevangenisdirecteur in The Green Mile (1999). Welke acteur?                James CROMWELL (8)

 

4. Sport

Volleybal. Deze West-Vlaamse speelde in het seizoen 1997-1998 bij Asterix Kieldrecht, maar maakte dan de overstap naar Italië. Ondertussen is ze al bezig aan haar 7-de seizoen in Italië, eerst bij Ravenna en nu bij haar huidige club Asystel Novara waar ze de aanvoerdersband draagt. In 2004 mocht zij pronken met de Italiaanse volleybeker. Wie is de volleybalster, zowat de beste buitenlandse speelster in de Italiaanse competitie?                    Virginie DE CARNE (17)

 

5. Geschiedenis

Op dit eiland voor de kust van North Carolina werd in 1585 de eerste Engelse kolonie gesticht, maar deze eerste groep kolonisten ging 1 jaar later reeds met Drake terug naar Engeland. Enige weken later arriveerde Grenville op het eiland en liet er 15 man achter, van wie er bij de komst van John White in 1587 geen meer over was. White stichtte weer een kolonie en ging zelf terug naar Engeland om hulp te gaan. Door de Spaanse Armada raakte hij pas in 1590 terug op het eiland maar de hele kolonie was spoorloos verdwenen. Het raadsel van dit verdwijnen is nooit opgelost geraakt. Welk eiland/welke kolonie?                                  ROANOKE (10)

 

6. Wetenschappen

A.  Welk elementair deeltje werd in 1897 ontdekt door de Britse fysicus Joseph Thomson (1856-1940; Nobelprijswinnaar 1906)? Het bestaan ervan was reeds eerder door Lorentz voorspeld.                               ELEKTRON (13)

B.   Welk elementair deeltje werd in 1932 ontdekt door de Engelse fysicus James Chadwick (1891-1974; Nobelprijswinnaar 1935)? NEUTRON (12)


 

 

7. Muziek: Nederlandstalig

Wat is de naam van de zanger  (nummer Barcelona)?     Pieter EMBRECHTS (8)

 

8. Strips

A.  Wat is het nummer van deze (gewone) agent (ook de naam van de reeks)? Zijn voornaam is Arthur; hij wordt getekend door Daniel Kox; de scenario’s zijn van Raoul Cauvin.                  Agent 212 (20)

B.   De echte naam van deze geheim agent is Hendrik IJzerbroot. Wat is echter het nummer van deze geheim agent, tevens ook de naam van de reeks die bedacht en getekend wordt door Martin Lodewijk?                       Agent 327 (11)

(beide nummers zijn getallen van 3 cijfers: A tussen 200 en 300 en B tussen 300 en 400)

 

9. Godsdienst

Hij werd door Samuël aangewezen als eerste koning van Israël en moet tussen 1040 en 1010 voor Christus hebben geregeerd.  Hij trad voor het eerst op de voorgrond bij de ontzetting van de stad Jabes; daarna leidde hij succesvol de strijd tegen de Ammonieten, de Filistijnen en de Amalekieten. Hij stond zeer wantrouwend tegenover zijn omgeving. In de Slag bij de Gilboa waarbij zijn 3 zonen sneuvelden, zou hij door zelfmoord een einde aan zijn leven gemaakt hebben. Welke koning van Israël zoeken we?              SAUL (15)

 

10. Globo: Steden aan de Wolgas

A.  Het karakoelschaap is een huisschaap dat oorspronkelijk uit Midden-Azië afkomstig is, maar nu ook in andere landen (zoals Zuid-Afrika en Rusland) op grote schaal wordt gefokt. De fijn gekrulde wollen vacht van de lammeren worden tot bont verwerkt, het zgn. persianerbont (breitschwanz). Onder welke naam is dit bont veel beter bekend? Het wordt ook vaak nagemaakt van een zwart, gekruld en glanzend weefsel, meestal mohair.        ASTRAKAN (23)

B.   In 1976 sluit deze Nederlandse goochelaar en illusionist zijn eerste televisiecontract af bij de TROS. De bedoeling was dat hij één seizoen lang te gast zou zijn in het populaire jeugdprogramma Ren Je Rot, maar het werden maar liefst 7 onafgebroken jaren. Aansluitend presenteerde hij voor de TROS de Blufshow. Nadien stapte hij over naar de commerciële televisie waar hij 5 dagen per week het spel Prijzenslag presenteerde. Daarna was het weer tijd voor magie, en presenteerde en produceerde hij talloze magic shows voor RTL 4 (o.a. De Magic & Mysterie Show), waardoor hij bij een breed publiek zeer geliefd werd en zijn naam zowat symbool werd voor magie. Wie is deze goochelaar?

                            Hans KAZAN (21)

C. Deze in 1893 geboren Italiaan studeerde rechten en theologie, werd nadien journalist en behoorde tot de oprichters van de Partito Comunista Italiano, waarvan hij in 1922 lid van het Centraal Comité werd. In 1926 week hij uit voor het fascistisch bewind, eerst naar Parijs, en later naar Moskou, waar hij sinds 1931 een van de secretarissen was van de Komintern. In 1944 keerde hij naar Italië terug, en werd minister in verschillende regeringen. Nadat de communisten uit de regering waren getreden, voerde hij een hevige oppositie wat resulteerde in een aanslag in 1948 waarbij hij ernstig gewond raakte. Wie was deze politicus die in 1964 overleed in de buurt van Jalta?                       Palmiro TOGLIATTI (15)


 

 

REEKS 6

1. Sport

Basketbal. Axel Hervelle maakte enkele maanden de geleden overstap naar Real Madrid. In een recent verleden waren ook nog 2 andere Belgen actief bij deze basketgrootheid (de ene van 1998 tot 2002; de andere in het seizoen 2001-2002). Graag hun beide namen (willekeurige volgorde).

Eric STRUELENS (23) en  Jean-Marc JAUMIN (16)

 

2. Muziek

Wat is de naam van de zanger van I feel so good?       Richard THOMPSON (16)

 

3. Film

Wie is de enige persoon die zowel een Oscar won voor Acting als voor Writing? In ’92  won deze persoon een Oscar voor Best Acting in a Leading Role, en in ’95 een Oscar voor Adapted Screenplay (scenario gebaseerd op materiaal dat eerder geproduced of gepubliceerd werd). Wie?

Emma THOMPSON (3)

 

4. België

Het klinkt ongeloofwaardig, maar in dit Belgisch stadje staat een oude pomp die de ontdekking van de Mississippi herdenkt. Die ontdekking in 1680 zou te danken zijn aan de lokale pater Louis Hennepin, hoewel de rivier al in 1540 werd ontdekt door de Spanjaard de Soto.  Andere bezienswaardigheden van dit Henegouws stadje: de enorme Burbant-donjon, een overblijfsel van een door Boudewijn IV gebouwde burcht, en een renaissance stadhuis naar plattegronden van Wencel Cobergher. Welk stadje van zo’n 25000 inwoners bedoelen we?

                        ATH / AAT (16)

 

5. Literatuur

Mens sana in corpore sano (een gezonde geest in een gezond lichaam) en panem et circenses (brood en spelen) zijn slechts 2 citaten die we te danken hebben aan een Romeins dichter uit de 1ste/2de eeuw die aan de satire zijn definitieve vorm heeft gegeven. Wie was deze dichter, geen onbekende voor de Dan Brown-fans?

Decimus Junius JUVENALIS (17)

 

6. Taalkennis: Dierengeluiden

Wat is de specifieke benaming (werkwoord) voor

A.  het loeien van herten in de bronstijd?                     BURLEN (24)

B.   het snaterend geluid van ganzen?                           GAKKEN (17)


 

 

7. Kerkelijke bouwkunst

A.  Wat is de specifieke benaming (vooral in de gotische bouwkunst) voor een hooggeplaatste stenen boog tussen buitenmuur en steunbeer? Deze boog brengt de zijwaartse druk van de uitwendige muren over naar de steunbeer.

LUCHTBOOG / SCHOORGEWELF (13)

B.   Wat is de specifieke benaming voor de verdieping boven de zijbeuk van een basilica? Hierdoor ontstond een groter vloeroppervlak en konden bepaalde groepen gelovigen (b.v. vrouwen) afgezonderd worden. Wat is de naam van een dergelijke galerij, ook bekend bij voetbalsupporters?

TRIBUNE (14)

 

8. Geschiedenis

A.  Deze Portugese vlootvoogd was de grondlegger van het Portugees imperium in de Stille Oceaan. Hij veroverde de eilanden Hormoez en Socotra, de stad Goa die hij tot hoofdstad maakte van het Portugese rijk in India, en verder nog Malakka en Ceylon.Wie was deze vlootvoogd die in 1515 overleed en de tweede onderkoning was van Portugees Indië?                    Afonso de ALBUQUERQUE (15)

B.     Zijn voorganger, de eerste onderkoning van Portugees Indië dus, breidde tijdens zijn korte bewind het Portugese gezag uit over de westkust van Indië en veroverde het monopolie van de specerijenhandel door de vernietiging van een vloot van Arabieren en Egyptenaren bij Diu. Op terugtocht naar Portugal sneuvelde hij in 1510 in een gevecht met Hottenttotten bij de Tafelbaai. Wie was deze koloniaal regent? Zijn familienaam zal de fans van 24 niet onbekend in de oren klinken.                        Francisco de ALMEIDA (12)

 

9. Aardrijkskunde

Van welke Duitse deelstaat is Stuttgart de hoofdstad?

BADEN-WÜRTTEMBERG (22)

 

10. Globo: Chemische elementen

A. Vanaf welke planeet die op het punt staat verwoest te worden, stuurt Jor-El zijn zoon Kal-El met een ruimteschip richting aarde?                   KRYPTON (24)

B.   Wat is de titel van het radio-1-programma  dat U elke werkdag kan beluisteren van 15u tot 17u? Presentatrice is Nicky Aerts.                    NEON (14)

C. Dit godenbeeld van beperkte afmetingen werd vereerd op de burcht van Troje, en werd door de Grieken geïnterpreteerd als een beeldje van Pallas Athena in wapenuitrusting. Zolang het zich in de stad bevond, zou Troje niet ingenomen kunnen worden. Diomedes en Odysseus roofden het en brachten het naar Griekenland. De Romeinen beweerden dat het naar Rome was gebracht en bewaarden het beeld in de Vestatempel op het Forum Romanum. Later werd het beeld ondergebracht in een speciaal hiervoor opgerichte tempel op de Palatijn. Naam van dit godenbeeld of de tempel?                  PALLADIUM (10)

 


 

 

REEKS 6

1. Sport

Tennis. Vrouwen. In 2004 kregen de 4 Grand Slam-tornooien 4 verschillende winnaressen. Er was slechts 1 speelster die 2 individuele Grand Slam finales mocht betwisten. Wie?              Elena DEMENTIEVA (17)

 

2. Aardrijkskunde/Wetenschappen

Waar het verschijnsel eigenfrequentie toen kan leiden, bleek op 7 november 1940 in de Amerikaanse staat Washington: omstreeks 11 uur bezweek deze brug als gevolg van trillingen veroorzaakt door de wind. Het brugdek, opgehangen aan tuidraden, werd op die bewuste dag belast door de eigenfrequentie van de draden waardoor het wegdek begon te slingeren. Uiteindelijk stortte de brug die nog naar enkele maanden was opengesteld voor het verkeer, gedeeltelijk in het water van de Puget Sound. Wat was de naam van deze brug, genoemd naar de stad zo’n 50 km ten zuiden van Seattle?

TACOMA (12)

 

3. Reken- en denkproblemen

Het eerste deel is de naam van een Nederlandse zanger en tv-presentator; het tweede deel is de naam van een wereldbekend Engelse zanger; het derde deel is fonetisch dezelfde als de naam van Belgische dancegroep.

Als U de 3 delen (woorden) na elkaar plaatst (in totaal 14 letters), bekomt U een  bekend personage uit de wereldjeugdliteratuur. Welk personage?

LONG JOHN SILVER (18)

 

4. Film

The Manchurian Candidate uit 2004 met o.a. Meryl Streep is een remake van de gelijknamige film met Frank Sinatra uit 1962. Wie was ook al weer de regisseur van die film? 2 andere films van deze regisseur (allebei met Burt Lancaster): The Birdman of Alcatraz (62) en The Train (65). John FRANKENHEIMER (16)

 

5. Varia

Wie was burgemeester van de Amerikaanse stad Cincinnati van 1977 tot 1982? Sinds 2001 loopt er in de Londense theaters een musical/opera rond zijn persoon (geboren in 1944 in Hampstead Londen).           Jerry SPRINGER (16)

 

6. Toerisme

Wat is de specifieke naam (5 letters) voor dit soort bouwwerk in de Provence, een schuurtje van gestapelde stenen, vaak boven een waterput?

            BORIE (6)


 

      

7. Muziek

We vragen U de naam van een familie van Zuid-Nederlandse musici uit de 17de en 18de eeuw, afkomstig uit Italië. Pierre-Antoine werd ca. 1650 geboren in Venetië, vestigde zich in Brussel, waar hij verbonden raakte aan het hof als kapelmeester. Joseph-Hector, de in 1703 geboren zoon van Pierre-Antoine, wordt als het belangrijkste lid van de familie beschouwd. Hij was eerste violist, daarna onderkapelmeester aan het hof in Brussel, en later zangmeester aan de kathedraal in Antwerpen en aan Sint-Goedele in Brussel. Hij schreef 22 motetten, negen lamentaties voor de Goede Week, 3 missen (waaronder een Missa Solemnis) en een aantal zeer hoogstaande klavecimbelsuites. Wat is de familienaam van deze musici, tevens ook een Belgische dancegroep? FIOCCO (4)

 

8. Kunst

Deze Mexicaanse schilder (1883-1949) is één van de grote vernieuwers van de Mexicaanse kunst. Vooral belangrijk zijn zijn vele grote wandschilderingen in Mexico en in de Verenigde Staten, in een expressionistische, zeer krachtige en decoratieve stijl. Zijn onderwerpen hebben veelal betrekking op de vrijheidsstrijd van het Mexicaanse volk. Hier ziet U Gods of the Modern World (1932). Zijn naam?                     José Clemente OROZCO (8)

 

9. Recente geschiedenis

A.  Wie was ook al weer de voorganger van Jean-Pierre Raffarin als premier van Frankrijk (van 1997 tot 2002)?      Lionel JOSPIN (19)

B.   Wie was de voorganger van Ariel Sharon als premier van Israël (van 1999 tot  2001)?                 Ehud BARAK (16)

 

10. Globo: Maanden in verschillende talen

A. Wie is de Deense regisseur van films als Pelle De Veroveraar (1987) en Smilla’s Sense of Snow (1997)?           Bille AUGUST (22)

B. Zij was een cabaretdanseres die vooral optrad in Le Jardin de Paris en in de Moulin Rouge waar ze als enige gekleurd ondergoed mocht dragen. Ze danste zo wild en extatisch dat ze de bijnaam La Mélinite (de springstof) kreeg. Ze was naar het schijnt zo verschrikkelijk mager en lenig dat ze achterover kon buigen totdat zij met haar schouders de vloer kon raken. Ze was goed bevriend met Toulouse Lautrec die haar meermaals afbeeldde op zijn affiches. Wie was deze danseres die leefde van 1868 tot 1943?                  Jane AVRIL (21)

C. Muziek: welke zangeres zingt Mit 17 hat man nog Traümen?      

Peggy MARCH (14)


 

 

REEKS 7

1. Film

A. Wat is de voornaam van de schoenmaker vertolkt door Rik Van Uffelen die in de film Confituur van Lieven Debrauwer zijn vrouw Emma (Marilou Mermans) verlaat op de dag van hun 40-jarig huwelijksjubileum? Een makkie voor wie de film gezien heeft.                TUUR (7)

B.   MMM. In welke film uit 2004 spelen deze letters een prominente rol?

UN LONG DIMANCHE DE FINANCAILLES (4)

 

2. Muziek: 1986

A.  Welke groep hoort U met het nummer Kyrie?                   MR. MISTER (13)

B.   Welke groep hoort U met het nummer Brother Louie?MODERN TALKING (17)

 

3. Literatuur

Dit in 1969 geschreven boek dat zich fel tegen de oorlog in Vietnam keerde, kende veel bewonderaars, maar nog veel meer tegenstanders die zelfs het boek in het openbaar verbrandden. Het verhaal van Billy Pilgrim, die het gruwelijke bombardement van Dresden op 13 februari 1945 meemaakt, sprak vooral de flowerpowerjeugd enorm aan. De auteur van het boek, een in 1922 geboren Amerikaan, maakte zelf dit bombardement mee als krijgsgevangene. Graag de Engelstalige titel van dit boek (het kan helpen als U weet waar de auteur toen was tewerkgesteld)?                   SLAUGHTERHOUSE FIVE (22)

 

4. Aardrijkskunde

Welke zee is gelegen tussen de Zuid-Chinese Zee in het noordwesten, de Celebeszee in het zuidoosten, de Filippijnen in het noordoosten en Kalimantan ofte Borneo in het zuidwesten? Star Trek-fans zullen het antwoord zeker en vast kennen.

SULU-zee (13)

 

5. Flora

Deze uit Azië afkomstige plant uit de aronskelkfamilie groeit bij ons langs waterkanten, in greppels, voedselrijke plassen en vijvers. De plant heeft lijnvormige bladeren en wordt ca. 1 m hoog. De aromatische, bitter smakende wortelstok is rijk aan etherische oliën en heeft medicinale eigenschappen. De veelbloemige, kegelvormige bloeikolf staat schijnbaar zijdelings op het blad. Graag de Nederlandstalige naam voor deze acorus calamus.                       KALMOES (7)

 

6. Wetenschappen

Dit scheikundig element is een hard, wit edelmetaal. Het werd als laatste van de platinametalen ontdekt. Osann en Berzelius scheidden het in 1826 in onzuivere toestand af uit ruw platina-erts. De hoge prijs maakt dat het metaal weinig wordt toegepast in de industrie. Het wordt net als platina soms gebruikt als katalysator, en is een van de meest effectieve harders voor platina- en palladiumlegeringen. De naam van het element werd afgeleid van de Latijnse naam van Rusland, omdat het nieuwe element voor het eerst werd opgemerkt in erts uit de Oeral. Welk element met atoomnummer 44 is in het periodiek systeem terug te vinden tussen technetium en rodium?              RUTHENIUM (10)


 

 

7. radio

Marc Brillouet is niet alleen de presentator/samensteller van het gekende radio-2-programma Funiculi, Funicula op zondagavond, ook op dinsdagavond heeft hij tussen 22u en 23u een eigen programma op Radio-2. Wat is de titel van dat programma, een titel die duidelijk allusie maakt op zijn naam? DE BRILLOTHEEK (6)

 

8. Sport

Kunstrijden op de schaats, mannen. Nooit was het verschil tussen de nummer 1 en de nummer 2 op de Olympische Spelen zo klein als in 1988 in Calgary: een bloedstollende finale die de sportgeschiedenis ingegaan is als ‘the battle of the Brians’. Oorspronkelijk gaven 4 juryleden het voordeel aan de Canadese Brian, 3 aan de Amerikaanse Brian en 2 waren onbeslist. Deze laatste juryleden gaven uiteindelijk het voordeel aan de Amerikaan omdat ze hem een hogere quotering hadden gegeven voor techniek. Pas het jaar nadien werd vastgesteld dat in dergelijke gevallen de voorkeur zou gegeven worden aan artistieke uitvoering. Geef ons in willekeurige volgorde de familienamen van beide Brians.

ORSER (1: Meerhof) en BOITANO (1: Johnny Lipstick)

 

9. Toerisme

Dit stadje in Noord-Frankrijk vlakbij Duinkerke behoorde tot 1659 aan Vlaanderen en telt momenteel zo’n 12000 inwoners, en een kerncentrale (3700 MW). Het stadje, eertijds een centrum van IJslandvaarders, heeft zeer goed bewaarde, door Vauban ontworpen stadsmuren en stadswallen. Wat is de naam van dit stadje? U kan kiezen tussen de Franse naam, of de Nederlandse naam, en deze laatste is dezelfde als de naam van de voormalige zeearm tussen het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, en het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland.

GRAVELINES / GREVELINGEN (17)


 

 

10. Globo: Belgische rivieren

A.  Deze in 1949 in Turnhout geboren acteur   studeerde af aan het conservatorium van Antwerpen. Na enkele losse opdrachten voor theater, televisie en radio debuteerde hij bij Toneelgezelschap Ivonne Lex on Appels voor Eva. In 1976 werd hij dramaturg bij dit gezelschap en sinds 1979 is hij directeur. Na het overlijden van Ivonne Lex in 1996 nam hij samen met Katrien Hermans het roer over. Naam van deze acteur?                              Frans MAAS (18)

B.   Wielrennen. Het kostte Jan Ullrich ontzettend veel moeite, maar uiteindelijk lukte het hem toch om via de afsluitende tijdrit met amper 1 seconde voorsprong de eindzege te behalen in de Ronde van Zwitserland 2004. De ontgoocheling bij de 35-jarige Zwitser van Saunier Duval die als leider aan de slotetappe was begonnen, was uiteraard enorm groot. Welke Zwitserse renner werd in 2004 tweede in de Ronde van zijn land?              Fabian JEKER (13)

C.  Hij wordt geboren in 1923 in Frankfurt am Main. Eén jaar later verhuist hij met zijn ouders naar Antwerpen waar hij opgroeit. Tijdens de 2de Wereldoorlog neemt hij deel aan het verzet tegen de oorlog en de nazibezetting, wordt regelmatig opgepakt, maar kan telkens ontsnappen. Na de oorlog is hij enige tijd lid van de Belgische Socialistische Partij waar hij een belangrijke rol speelt in de linkervleugel. In 1964 wordt hij vanwege zijn politieke standpunten uit de BSP verwijderd, en wordt dan de theoreticus van de Revolutionaire Arbeidersliga (RAL). Sedert 1970 doceert hij marxistische economie aan de Vrije Universiteit Brussel. Zijn naam (overleden in 1995)?

                        Ernest MANDEL (16)

 


 

REEKS 8

1. Kunst

Van welke 16-de eeuwse Amsterdamse schilder is deze Keukenmeid? Hij was 20 jaar lang (van 1535 tot 1555) werkzaam in Antwerpen, en was de oom van Antwerpenaar Joachim Beuckelaer.                       Pieter AERTSEN  (10)

 

2. Wetenschappen

Informatica. Op de afbeelding ziet U een USB-stekker. USB is een standaard voor de aansluiting van randapparatuur (hardware) op een pc of andere computer. Het vervangt de parallelle en seriële poorten van de pc, die beide veel langzamer zijn in dataoverdracht dan USB. Waarvan zijn de letters USB de afkorting?

                        UNIVERSAL SERIAL BUS (18)

 

3. Geschiedenis

België kende in de jaren 50 van de vorige eeuw 3 opeenvolgende homogene CVP-regeringen. De eerste (van juni tot augustus 1950) werd geleid door Jean Duvieusart. Na de  Koningskwestie werd hij opgevolgd door Joseph Pholien. Wie leidde de derde (en laatste) homogene CVP-regering van januari 1952 tot april 1954?

Jean VAN HOUTTE (5)

 

4. Godsdienst

In de islam worden de plichten van de mens tegenover God de 5 pijlers of zuilen van de islam genoemd. Deze 5 zijn:

  1. het getuigenis dat er geen God is behalve Allah en dat Mohammed Gods boodschapper is
  2. het rituele gebed vijfmaal per dag met het gezicht naar Mekka
  3. de aalmoezen aan armen en behoeftigen
  4. het vasten tijdens de ramadan
  5. de bedevaart naar Mekka (éénmaal tijdens het leven)

De overeenkomstige benamingen zijn A: hadj   B: zakat  C: salat   D: sjahada   E: sawm. Zet deze benamingen in de correcte volgorde (letters volstaan).

                        D – C – B – E – A (18)

 

5. Film

Filmmuziek. Uit welke film uit 1974 komt volgende muziek (Porque te vas)? 

CRIA CUERVOS (11)

 

6. Sport

Atletiek. Welke Zweedse hoogspringer won in 2004 alle 22 competities waar hij aan deelnam?                      Stefan HOLM (11)


 

 

7. Aardrijkskunde

België. Wij vragen U de naam van een geografische streek in België. De streek is gelegen in het zuiden van de provincies Henegouwen en Namen, en wordt in het noorden begrensd door de Fagne, in het oosten door de Maas, in het zuiden en het westen door de Franse grens. Welke agrarische en bosrijke streek, vaak samen genoemd met de Sarts, ten zuiden van de stadjes Couvin en Chimay bedoelen we? Het is ook in deze streek dat de Oise haar bron heeft.                      RIEZES (3)

 

8. Fauna

We vragen U de naam van een vogelfamilie (Latijnse naam Otididae) die behoort tot de orde van de kraanvogels. De soorten zijn meestal grote, op de grond levende vogels van de open steppen en savannen. Enkele Afrikaanse soorten zijn zo groot als een kip, de meeste andere veel groter. Tot deze familie rekenen we ook de zwaarste vliegende vogels: deze 3-tenige vogels kunnen 1 meter groot worden en tot 18 kg zwaar. 16 soorten komen voor in Afrika, 5 in Midden-Europa en Azië, en 1 in Australië. West- en Midden-Azië. Welke vogelfamilie zoeken we? De kans is groot dat U deze familie ook bij U thuis aantreft.                       TRAPPEN (20)

 

9. Muziek: Jazz

Welke instrumenten bespeelden volgende jazzgrootheden:

A.  Art Blakey (1912 - 1990)?                       DRUMS / SLAGWERK (12)

B.   Artie Shaw (1910 - 2004)?                       KLARINET (14)

 

10. Globo: Desserts/Lekkers

A. Welke groep hoort U (Wheels)?                CAKE (19)

B.   Deze Nederlandse astronoom was, eerst als lector, daarna als hoogleraar, van 1918 tot 1942 verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. Hij behoort tot de grondleggers van de theorie van de sterspectra en verwief bekendheid met zijn studies over de Melkweg. Hij is echter ook bekend door zijn politieke activiteiten: samen met Rosa Luxemburg geldt hij als de belangrijkste theoreticus van de linkervleugel van de Duitse SPD, en toen in 1920 de Kommunistische Arbeiter Partei Deutschlands werd opgericht, werd hij samen met Herman Gorter één van de belangrijkste theoretici van deze partij. Wie was deze Nederlander die in 1960 overleed?                                    Antonie PANNEKOEK (11)

C. Een Grieks-Amerikaanse anatoom bestudeerde vanaf 1917 de vaginale afscheiding bij Guinese biggetjes. In 1923 kwam hij tot het inzicht dat het onderzoek van vaginale vloeistof kon leiden tot het ontdekken van baarmoederkanker. In 1943 publiceerde hij zijn studie van 179 gevallen van baarmoederkanker. Zijn uitstrijkje werd snel wereldwijd als een middel tot kankerdiagnose geaccepteerd. Wat is de naam van deze test, eigenlijk een afkorting van de naam van de anatoom?                 

PAP-test (Nicholas Papanicoloau)      (18)


 

 

REEKS 9

1. Wetenschappen

Een van de bekendste meetkundige vraagstukken uit de Oudheid was een kubus te construeren waarvan de inhoud het dubbele is van die van een gegeven kubus. De constructie van een dergelijke kubus is niet met passer en liniaal uit te voeren, hetgeen met moderne algebraïsche methoden kan bewezen worden. Het wiskundig probleem werd genoemd naar een Grieks Cycladeneiland: het lokale orakel zou geantwoord hebben dat de Grieken van de pest zouden worden verlost als ze het kubusvormige altaar van Apollo 2 keer zo groot zouden maken. Welk wiskundig probleem?

probleem van DELOS (15)

 

2. Literatuur

In 1961 werd de Nobelprijs literatuur toegekend aan de Joegoslavische auteur Ivo Andric. De daaropvolgende jaren had het Nobelprijscomité dat de prijs toekent blijkbaar een ontzettende grote voorkeur voor schrijvers waarvan de naam met de letter S begon. Pas in 1966 was met de Pools-Hebreeuwse schrijver Agnon opnieuw een andere letter aan de beurt, maar hij moest de prijs toen wel delen met Nelly Sachs. In 1962 won de Amerikaan John Steinbeck; in 1965 de Rus Michaïl Sjolochov. Welke 2 Europeanen wonnen de Nobelprijs Literatuur echter in 1963 en 1964 (willekeurige volgorde)?    Jean-Paul SARTRE (16) en George SEFERIS (9)

 

3. tv

Het Geslacht De Pauw leerde ons enkele nieuwe gezichten kennen. Er was niet alleen Maaike Cafmeyer die Barts vrouw speelde en Benny Claessens als diens artistieke broer Benny, maar wie speelden ook al weer Barts andere broer Tom (ook bekend als regisseur van o.a. De Planckaerts) en diens vrouw Tine (moderedactrice bij Flair)?

Tom WAES (4) en Tine VAN DEN WYNGAERT (7)

 

4. Flora

Deze rode vruchten zijn zo groot als een kastanje, en zijn bezet met lange zachte stekels of haren die het fruit een bizar uiterlijk geven. Het vruchtvlees is glazig wit van kleur, erg sappig en zoet met een aantrekkelijk aroma. Welke vrucht, verwant aan de litchi, en afkomstig uit Indonesië en Maleisië bedoelen we?     

RAMBOETAN (17)

 

5. Reken- en denkproblemen

De overtocht van New York naar Londen per schip duurt 7 dagen.

Vanuit de beide havens vertrekt er elke dag op hetzelfde tijdstip een schip.

Hoeveel andere schepen kruist een schip tijdens 1 overtocht (vertrek en aankomst worden niet meegerekend)?                 DERTIEN (7)

 

6. Muziek

Welke Franse zangeres hoort U met Emmène-moi danser ce soir?   

Michelle TORR (7)


 

 

7. Sport: Duits voetbal

A. In de jaren 70 schiet Bayern München door naar de Europese voetbaltop met  vedetten als Sepp Maier, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Paul Breitner en Uli Hoeness. In 1974 volgt Bayern Ajax op als Europacup-I winnaar en wint, net als Ajax, de beker 3 jaar na elkaar. In eigen land wint Bayern de landstitel in ’72, ‚’73 en ’74. Een andere Duitse club was in die jaren 70  echter succesvoller in eigen land, want ze behaalde in die periode 5 landstitels: in ’70, ’71, ’75, ’76 en ’77. Welke club?                         BORUSSIA MÖNCHENGLADBACH (18)

B.   De Gouden Bal 2004, de trofee voor Europees voetballer van het jaar, ging naar Andrei Shevchenko. De laatste 10 jaar voetbalde de winnaar van deze trofee altijd in Spanje of Italië. 2 uitzonderingen: in 2001 toen Michael Owen van Liverpool won, en in 1996 toen de trofee gewonnen werd door een in eigen land voetballende Duitser (Dortmund). Zijn naam?        Matthias SAMMER (12)

 

8. Varia

10 april 1912, 12u15 ’s middags: de Titanic verlaat de haven van Southampton , vaart  4 dagen later tegen een ijsberg, en zinkt enkele uren later. Niet iedereen die inscheepte in Southampton maakte echter de scheepsramp mee, en evenmin waren alle slachtoffers van de scheepsramp aan boord gegaan in Southampton. Vooraleer de overtocht naar Amerika aan te vatten, had de Titanic namelijk eerst nog in een Franse (10 april) en een Ierse (11 april) havenstad aangemeerd, waar er passagiers van en aan boord gingen. Welke 2 havens bedoelen we? Voor wat betreft de Ierse havenstad, mag U kiezen tussen de huidige naam of de toenmalige naam die in 1922 bij de Ierse onafhankelijkheid om evidente redenen werd gewijzigd.

                        CHERBOURG (12)    en     COBH  = QUEENSTOWN  (5)

 

9. Toerisme

Deze Zweedse stad is de zetel van de aartsbisschop van de Zweedse Lutherse Kerk. De in 1477 gestichte universiteit is de oudste van het land, en is o.a. bekend door zijn universiteitsbibliotheek met o.a. de Codex Argenteus uit ca. 500. Er is ook een oude botanische tuin genoemd naar de grote botanicus Linnaeus die er van 1742 tot 1748 de leiding had. Verder in de stad vinden we nog de beroemde gotische dom en het slot van de Wasakoningen. Welke Zweedse stad, zo’n 60 km ten noordwesten van Stockholm, zoeken we?                               UPPSALA (23)

 

10. Globo: Runderen

A.  In de film La vache et le prisonnier van Henri Verneuil uit 1959 besluit de als krijgsgevangene in Duitsland tewerkgestelde Fernandel te vluchten, en hoopt met een koe aan zijn zijde de Franse grens te bereiken. Wat was al weer de (voor)naam van die koe?                      MARGUERITE (23)

B.   Strips. Wat is de naam van deze stripreeks van Wil Raymakers en Thijs Wilms rond deze koe/stier?                     BOES (21)

C.  Mythologie. Zij verscheen als eerste dier uit Ginnungagap (de grote leegte) aan het begin van de schepping. Uit haar uiers kwamen 4 melkstromen waarmee Ymir, de eerste vorstreus, zich voedde. Uit het ijs likte ze ook de eerste mens Buri. Wat was de naam van deze Germaanse/Noorse oerkoe?     

            AUDHUMLA (9)


 

 

REEKS 10

1. Godsdienst

Even uw kennis van de apostelen testen. U krijgt van ons de namen van 10 van de 12 apostelen: Petrus, Andreas, Jakobus de Meerdere, Jakobus de Mindere, Johannes, Judas Taddeüs, Judas Iscariot, Simon, Bartolomeüs en Tomas. Wie zijn de 2 ontbrekende apostelen?                       FILIPPUS (9) en MATTHEÜS (16)

 

2. Geschiedenis: bekende ontsnappingen

A.  Op 18 mei 1619 werd deze Nederlandse jurist, theoloog, historicus en politicus – hij was de rechterhand van Oldenbarnevelt – tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij werd opgesloten in slot Loevestein, waar ook zijn vrouw en kinderen mochten verblijven. Op 22 maart 1621 slaagden zijn vrouw en een dienstbode erin hem in een boekenkist uit het kasteel te smokkelen. Onze man trok naar Parijs en werd er ambassadeur van Zweden. In 1644 werd hij door koningin Christina naar Zweden geroepen waar hij zijn ontslag vernam. Op de terugreis uit Zweden leed hij schipbreuk en werd in Rostock aan wal gebracht waar hij uitgeput overleed. Wie?                        Hugo DE GROOT / GROTIUS (17)

B.   Deze in 1838 in Cahors geboren Franse staatsman voerde strijd tegen het Tweede Keizerrijk, en kwam na de revolutie van 4 sept. 1870 in de voorlopige regering. Toen Parijs belegerd werd, ontsnapte hij op 7 okt. 1870 op spectaculaire wijze met een luchtballon. Als minister van Oorlog trachtte hij tevergeefs de hoofdstad te ontzetten, waarna hij aftreedt. Als leider van een Republikeinse Unie bleef hij de revanchegedachte trouw onder het motto N’en parlons jamais, y pensons toujours. In 1879 wordt hij voorzitter van de Kamer. Na zijn stembusoverwinning van 1881 vormt hij een kabinet, maar dit komt reeds in het voorjaar van 1881 ten val wegens zijn voorstellen tot grondwetswijzigingen. Hij overlijdt op oudejaarsdag van datzelfde jaar. Wat is de naam van deze man? In nagenoeg elke Franse stad vind je wel een straat/pleintje/boulevard die zijn naam draagt. 

Léon GAMBETTA (14)

 

3. Kunst

Fotografie. Sinds 1993 maakt deze Amerikaanse fotograaf ophef met foto’s van naakte mensen op openbare plaatsen. Zijn recentste project: het fotograferen van naakte mensen van alle leeftijden, nationaliteiten en rassen op bekende plaatsen in 9 landen op de 6 continenten. Zijn naam?            Spencer TUNICK (19)

 

4. Sport

Welke wielrenner behaalde in 2004 een gouden medaille op de Olympische Spelen in Athene en won datzelfde jaar één van de 10 Wereldbekerwedstrijden?

                                   Stuart O’GRADY (14)

 

5. Muziek

Recent Belgisch werk.

A.  Welke groep zingt Stay with me?              LEMON (12)

B.   Welke groep zingt It could be?                 ABSYNTHE MINDED (9)


 

 

6. Literatuur

In december 1983 reist een dan 19-jarige Nederlander liftend door Spanje, en in het stadje Banyoles bezoekt hij het Museum voor Natuurhistorie. Wanneer hij De Zaal van de Mens binnenstapt, staat hij oog in oog met de opgezette Afrikaan El Negro. Deze bevindt zich in een glazen kast, midden op het tapijt, en op het voetstuk is een plaatje bevestigd Bosjesman uit de Kalahari. De geschiedenis van El Negro fascineert de Nederlandse toerist zodang dat hij er 20 jaar later een boek aan wijdt: El Negro en ik. Wie is de ondertussen 40-jarige auteur, van wie we ook nog de werken De graanrepubliek (1999) en Ingenieurs van de ziel (2002) vermelden?

                        Frank WESTERMAN (14)

 

7. Film

Deze 2 in Tokio geboren zussen wonnen samen 3 Oscars voor Beste Actrice. De oudste won 2 keer: in 1946 voor To Each His Own en 3 jaar later voor The Heiress. Haar één jaar jongere zus behaalde het gegeerde beeldje voor haar vertolking in Hitchcocks  Suspicion (1941). Wat zijn de namen van beide actrices (willekeurige volgorde)?                Olivia DE HAVILLAND (12) en   Joan FONTAINE (11)                       

 

8. Varia: mode

A.     Dit enfant terrible van de Franse modewereld werd geboren in 1948.  Sinds het begin van de jaren 70 pakt hij uit met een expressieve, intelligente stijl en maakte gebruik van allerlei verschillende elementen uit de modegeschiedenis. Zijn prachtige, ambachtelijke kleding ademt een theatrale sfeer. Kenmerkend zijn karikaturale interpretaties van erotische clichés, zoals de opgeblazen schouders en heupen, waardoor het hoofd en de taille in verhouding juist heel klein lijken. Wie?          Thierry MUGLER (1 : Hego)

B.     Deze in 1939 geboren Americaanse couturier werd wereldwijd bekend met de pololijn. Hij ontwierp een conservatieve, tijdloze elegantie en gebruikte hoogwaardige stoffen. Hij putte inspiratie uit de Engelse landadel en greep terug  naar de Amerikaanse pionierstijd. Zijn naam?         Ralph LAUREN (19)

 

9. Aardrijkskunde: Zuid-Amerikaanse meren

A.  Wat is het grootste meer van Suriname, ontstaan in 1964 door de bouw van een grote stuwdam in de Surinamerivier?      VAN BLOMMESTEIN-meer (12)

B.   Wat is het grootste meer van Bolivia dat zich volledig op Boliviaans grondgebied bevindt? Niet het Titicaca-meer want dat ligt deels in Peru!     POOPO-meer (14)

 

10. Globo: Cocktails

A.     Doe 2 delen wodka, 4 delen sinaasappelsap en veel geklopt ijs samen in een shaker, goed schudden, en dan door de strainer (zeef) in een whiskyglas gieten. Welke cocktail?  Eigenlijk zijn we 1 ingrediënt vergeten, want de traditie vereist dat de cocktail, die ontstaan zou zijn bij technici in de olievelden van Iran, geroerd wordt met een gereedschap waaraan deze cocktail zijn naam dankt. SCREWDRIVER  (24)                        

B.     Wrijf de rand van een cocktailglas in met citroensap en dop dit in fijn zout. Doe 45 ml tequila, 30 ml limoensap en 15 ml Curacao triple sec of Grand Marnier en 4 ijsblokjes in een shaker. Goed schudden en door een zeef in het glas schenken. Welke cocktail? Tip: ook bekend bij de pizzaliefhebbers. MARGARITA (24)

C.     Schenk 1 deel vers geperst sinaasappelsap in een glas en voeg 2 delen gekoelde champagne toe (eventueel een lepeltje grenadine). Welke cocktail? Tip: Eurovisiesongfestival 1981.   BUCK’S FIZZ (21)