bos1999                                            

BOSUILENQUIZ  2000

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan tussen de sterretjes * ANTWOORD *. Door hier met de muis over te gaan lees je het antwoord.

Onderaan deze quiz vindt u de einduitslag.

Reeks 1

1.Kunst Kopie

Op de kopie “De slaap van de rede brengt monsters voort” – de duistere vleermuizen, de vreemde kat en … de starende uilen. Ze kwamen wel meer voor   als symbool van het sluipende kwaad in het oeuvre van welke schilder?

 

*GOYA*

 

2.Aardrijkskunde/Archeologie

Een beetje quizzer heeft al meermaals gehoord van de “La Tène cultuur” : een Keltische cultuur van ca. 500 v.o.t. tot het jaar 0. Hun cultuur zou zich uitbreiden over een groot deel van Europa. Kenmerken: stedelijke vestingen of “oppida”, brons, goud, emailtechniek van hoog niveau. De cultuur dankt zijn naam aan een rijke vindplaats aan een Zwitsers meer waar duizenden voorwerpen zijn gevonden uit de late ijzertijd. Welk meer?

 

*MEER VAN NEUCHATEL/NEUBURGER SEE*

 

3.Straffe verhalen

Sinds de 14de eeuw wordt in een kerk te Napels een relikwie bewaard, bestaande uit een klein glazen flesje dat gevuld is met een rode stof. Volgens de overlevering brengt het geluk aan de stad als dit zgn. “gestolde bloed” vloeibaar wordt. Dat dit laatste pas lukt na enig flink schudden wordt er doorgaans niet bij verteld. Wat de vele gelovigen en toeristen ook niet weten en allicht ook niet willen weten, is dat een correct geprepareerd mengsel van ijzerchloride en calciumcarbonaat identiek hetzelfde resultaat geeft – een truc die wel meer wordt toegepast….We vertellen er nog bij dat dit zgn. “wonder” traditioneel te bekijken valt op de zaterdag voor de eerste zondag in mei, en verder op 19 september en 16 december. Onder welke benaming is dat “bloed” bekend geworden?Benaming verwijst naar een Italiaans heilige, vermoedelijk ooit bisschop van Napels geweest.

 

*BLOED VAN JANUARIUS*

 

4.Film Kopie

1)Italiaans acteur(°1941); werd bekend(nou ja) in een western uit   1966

waarin hij de hele tijd met een doodskist rondzeult (Django).

Daarna was hij nog te bewonderen in Camelot(67), Tristana(70), The Virgin

and the Gypsy(70), Die Hard II(90). Welke acteur die twee fameuze dictators weet te verenigen in zijn naam…

 

*Franco Nero*

5.Actua

Sinds vrijdag 1 september ll. ligt de antirookpil bij de apotheker. Oorspronkelijk werd het middel gebruikt als antidepressivum voor Vietnamveteranen die er niet bepaald vrolijker van werden maar wel spontaan bleken te stoppen met roken. Deze antirookpil bevat geen nicotine en afkickverschijnselen zoals humeurigheid, vraatzucht en nervositeit worden ondervangen door de antidepressiva. Nadeel: tijdens de kuur mag geen alcohol gebruikt worden. Nu, dat is een kleintje vergeleken met het nadeel van kapotkankeren dat de verstokte roker staat te wachten. Welke pil?

*ZYBAN*

 

 

6.Geschiedenis

Germaanse volksstam die eertijds in het stroomgebied van Fulda en Eder voorkwam. Ze streden herhaaldelijk tegen de Romeinen. Zo namen ze deel aan de opstand van Arminius en in 69 steunden ze de Bataven onder Civilis. Ze werden geroemd vanwege hun krijgskundige bekwaamheden. In de 3de eeuw kreeg Caracalla het met hen aan de stok, maar het zou duren tot de 4de eeuw voor deze stam verdwijnt om in de 8ste eeuw weer op te duiken in de vorm van de “Hassii” (= de Hessen) Welke Germaanse stam die blijkbaar toen al een flink eind weg wist

te kletsen op het internet…

 

*CHATTEN*

 

7.SportDIA

Wie was dit jaar ploegmaat van Michael Schumacher bij Ferrari? Hij behaalde dit seizoen zijn eerste overwinning in een GP.

 

*RUBEN BARRICHELLO*

 

8.Beroemde hotels Kopie

Dit legendarische hotel opende in 1907 zijn deuren aan de voet van de Brandenburger Tor, op het beroemde plein “Unter den Linden”. Het hotel overleefde WOII, maar brandde kort daarna af.  In 1997 werd het totaal gerestaureerde gebouw heropend. Het gezochte hotel stond model voor het boek “People in a hotel(1929) van Vicky Baum en voor de film “Grand Hotel” van Edmund Golding. Wil U zich eens voelen zoals destijds Einstein, Chaplin, Roosevelt, Greta Garbo of Thomas Mann, dan kost U dat minimaal een dikke 11.OOO fr voor een kamer met ontbijt…Welk hotel?

*Solo voor Poco Loco

*ADLON HOTEL*

 

9.Etnologie  Dia

Nilotenvolk – wonend in het savannengebied rondom de Nijlmoerassen in het zuiden van Soedan. Ze vormen losse stamverbanden zonder centraal gezag. Hun leven werd/wordt beheerst door de seizoensmigratie van het vee naar de meestal in de buurt van water gelegen veekampen. Er bestaat trouwens een sterke band tussen mens en vee. Bij de inwijding wordt aan jonge mannen de naam van een rund gegeven. Welk volk?

 

*DINKA*

 

10.Literatuur

Met “Absolute power” (Het recht van de macht) kende deze Amerikaanse thrillerauteur een sensationeel debuut. Het werd dan ook prompt verfilmd door Clint Eastwood. De Amerikaanse uitgevers vertrappelden elkaar om zijn volgende boek “Duister lot” te mogen uitgeven. Wie is deze schrijver die spannender zou schrijven dan Grisham, Le Carré en Clancy samen…

 

*BALDACCI*

 

GLOBO : VOODOO

1.Ghede is de wijze god van de dood in de voodoomythologie uit Haïti. Hij beschermt de graven tegen grafschenners maar kan ook de doden opnieuw tot leven wekken zodat ze zombies worden. Zijn outfit: een zwarte hoge hoed, een zwart jaquet en een donkere bril. Onder welke naam kennen we – hopelijk – Ghede beter?

 

*BARON SAMEDI*

 

2. Kopie:New Orleans is/was bekend vanwege haar zgn. “voodoo queens”. U zoekt de naam van de meest legendarische voodoo queen van die stad die leefde van 1794 tot 1881. Iedereen in de stad had schrik van deze toverkol die zelfs politie en politici in haar binnenzak stak. Ze had de leiding van de rituele dansen op Congo Square. Vandaag de dag zijn haar naam en beeltenis (kopie) nog alomtegenwoordig in New Orleans en haar graf op St Louis Cemetary is altijd versierd met bloemen, brandende kaarsen en voodoo-offers. Haar naam?

Haar voornaam krijgt U van Redbone…

 

*MARIE LAVEAU*

 

3.Film(Kopie) Prent uit 1987 van Alan Parker met o.a  Mickey Rourke,Lisa Bonet en Robert de Niro.

Rourke is een privédedective die de opdracht krijgt om een verdwenen zanger – Johnny Favorite – op te sporen. Opdrachtgever is de – letterlijk – duivelse Robert de Niro. Rourke komt dan terecht in  de duistere wereld van moord, magie en voovoo van New Orleans. Titel?

 

*ANGEL HEART*

 

4.In het voodoogeloof zijn “gris-gris” magische amuletten, doorgaans in de vorm van stoffen zakjes. U zoekt de specifieke benaming van één van de krachtigste gris-gris., eentje dat in staat is om mensen en voorwerpen te betoveren. Het woord komt ook vaak voor in bluessongs. Het is dan een moeilijk te defeniëren term waarmee de hang naar sex, spanning en sensatie die in het onderbewuste van ieder mens schuilt, aangeduid wordt. Voor sommigen zou het ook de belangrijkste drijfveer vormen van de bluesmuziek. En als dat nog niet genoeg is: ook de benaming van een bekend concertorganisator…

 

*MOJO*

 

5.Muziek: Groep, geformeerd in Los Angeles in volle post-punk periode. Centrale figuur was zanger/componist/keyboardspeler Stan Ridgway. Na de goed onthaalde CD’s:”Dark Continent” en “Call of the West” stapte Ridgway in 1985 op om succesvol solo te gaan. Welke groep die zeer ritmische , electronische klanken produceerde.

 

*WALL OF VOODOO*

 

REEKS 2

1.Toerisme

We bezoeken het Argentijnse Buenos Aires en ontdekken er de beroemde Plaza de Mayo( u weet wel, waar de “dwaze moeders “ stilzwijgend plachten te protesteren), de “Rivadivia (volgens de autochtonen de langste verkeersader ter wereld) en de populaire uitgaansbuurt Corrientes. In het zuidelijke deel vinden we twee oude pittoreske wijken. De ene is San Telmo. Van de andere wijk zoekt U de benaming. Hier heerst nog de tango en hier vallen bontgekleurde huisjes en steegjes op. Ook het “Estadio Bombonera” staat hier. Het herbergt de populairste voetbalclub van Argentinië, met dezelfde naam als de wijk.  Uit deze wijk stamt ook Diego Maradonna die in 1981 met bedoelde club landskampioen werd. Welke wijk, welke club?

 

*BOCA*

 

2.Sport Kopie

Hij is de topscorer aller tijden van de “Squadra Azzura”. Hij scoorde 35 doelpunten in 42 interlands. Hij werd in ’44 geboren in Legnano waarmee hij later kampioen zou worden in de Serie C. In 1963 verkast hij naar Sardinië waar hij Cagliari naar de Serie A helpt en er in 1969 zowaar landskampioen mee wordt. Op het WK ’70 brengen zijn doelpunten Italië tot in de – tegen Brazilië – verloren finale. Na 13 seizoenen Cagliari hangt hij de voetbalschoenen aan de wilgen in 1965. Sinds ’87 is hij raadgever bij de nationale ploeg. Wie?

 

*LUIGI “Gigi” RIVA*

 

3.Mythen Kopie

Oude Soemerische demon die in Mesopotamië zeer gevreesd was. Hij had klauwen als een adelaar, de kop van en soort leeuw, insectachtige vleugels en de staart van een schorpioen. Deze demon was de personificatie van de zuidoostelijke stormwind die ziekten bracht. Zijn verblijfplaats was de woestijn. Voor de filmkenners: in de prent “The exorcist” (en sequels) speelt deze demon een centrale rol – Linda Blair wordt door deze demon bezeten… ?

Solo voor Meerhof

*PAZOEZOE*

 

4.Varia

In 1873 kreeg het echtpaar Tibbetts in Riverside, Los Angeles, enkele sinaasappelboompjes toegestuurd. Ze plantten de boompjes en hadden er geen idee van dat dit het landbouw, economisch –en sociale patroon van de streek zou veranderen. Duizenden ha werden beplant en de telers vormden een handelscoöperatie nl. de “California Fruit Growers Exchange”. Zij werden echter wereldberoemd door hun handelsmerk. Welk?

 

*SUNKIST*

 

5.Geschiedenis Kopie

We zoeken een soort gladiator, gewapend met een kort zwaard, klein schild en een helm met een vis of pluim op. Op de kopie kunt U zien welke benamingen we niet zoeken…

 

*MURMILLO*

 

6.Toerisme  4Dia’s

Van deze oude stad in Klein-Azië blijft niet veel meer over: het kruisriddersslot dat wel gebouwd werd met de resten van een mausoleum; een slecht onderhouden antiek theater; de Mindos poort. Nu is het een bloeiend toeristisch centrum. U geeft de oude of de huidige naam van deze stad.

 

*HALIKARNASSOS/BODRUM*

 

7.Personalia

Hij werd in 1934 in Winsted, Connecticut geboren als zoon van Libanese migranten. In 1964 kreeg hij nationale bekendheid met  zijn publicatie:”Unsafe at any speed” – een genadeloze afrekening met de autobusiness van Detroit, meer bepaald met General Motors. Op slag werd hij de held van de Amerikaanse consumenten. Tot op de dag van vandaag blijft hij industriële groepen en monopolies en hun funeste invloed op de Amerikaanse politiek, bestrijden. Zo startte hij in 1997 de actie voor het openbreken van het monopolie van Microsoft. Hij gooide zich ook in de Amerikaanse presidentsverkiezingen namens de Amerikaanse “Groenen”. Wie zoeken we – hij wordt wel eens het linkse geweten van de VS genoemd.

 

*RALPH NADER*

 

8.Film

Zwarte humor en slechte smaak…het handelsmerk van de regisseur die we zoeken. Zijn “Death Race 2000”(1975) werd een echte cultklassieker (U weet wel: een bizarre autorace door Amerika waarbij de deelnemers extra punten konden sprokkelen door argeloze voetgangers neer te maaien – met bonuspunten als het bejaarden betrof.Hijdraaide ook een vervolg “Cannonball”. In beide prenten speelde de toen nog onbekende Sylvester Stallone de hoofdrol. Andere titels:”Eating Raoul” / “Lust in the dust”. Welke regisseur uit de Cormanschool? Hij stierf op 13/5/2000.

 

*Paul BARTEL*

 

9.Aardrijkskunde

Het Cascadegebergte  aan de Amerikaanse westkust, bestaat voor een deel uit jonge vulkanen. In de 20ste eeuw kwamen 2 vulkanen in dit massief tot uitbarsting. In 1980 de Mount St. Helens en de andere vinden we in een gelijknamig Nationaal Park in de noordelijke Sierra Nevada van Californië. Deze vulkaan kende zijn laatste erupties in de periode 1914-15. Het park en de vulkaan zijn genoemd naar een Deen (1800-1850) die zich in Oregon vestigde en daar Benson City stichtte. Welke vulkaan/National Park?

 

*LASSEN PEAK*

 

10.Muziek

Laat U nu even “verleiden” door een zwarte formatie uit Detroit die in 1970 een door psychedelica getekende soulhit had en waaruit zo dadelijk een fragment volgt. ?

 

*TEMPTATIONS*     (Ball of confusion)

 

Globo Archeologie/Etnologie/Gebouwen

Nu volgt de meest gevreesde globo van deze quiz…

1.DIA Verspreid  over heel Noord-Amerika bevinden zich meer dan 100 OOO aarden heuvels – zgn. “mounds” – die doorgaans een symboolfunctie hadden. De meeste heuvels treffen we aan in het dal van de Ohio en langs de oevers van de Mississipi. Ze werden door 3 verschillende volkeren gemaakt. Vanaf 100 v.o.t. bouwden de Hopewell hun heuvels zoals de enorme Rock Eagle Mound. Daarna kwam het Mississipivolk dat o.a. Monk’s Mound bouwde – de basis daarvan is groter dan die van de piramide van Gizeh. U zoekt de naam van het oudste volk dat actief was van 1000 tot 100 v.o.t. Zij zouden ’s werelds grootste slang – Serpent Mound – gemaakt hebben. Welk volk?

 

*ADENA*

 

2.Dia.  Gezochte stad is, op Damascus na, de grootste stad van Syrië. Ze werd gesticht door de Feniciërs. Tijdens de kruistochten vestigden de Selkjoeken er en sultanaat dat in 1117 vernietigd werd. In 1401 brandschatten de horden van Timoer Lenk de stad. Het was ook een punt van samenkomst van karavaanwegen en stapelplaats voor Europese, Indische en Perzische goederen. Welke naam droeg deze stad in Noordwest-Syrië ten tijde van de kruistochten?

 

*ALEPPO*

 

3.Dia/Kopie. We zoeken de naam van een Mayakoning (603-683).Op de afbeelding ziet U de koning, vallende uit de Wereldboom. Boven in de boom zit de hemelse vogel Quetzalcoatl en onder hem een stilistische weergave van het waterleliemonster. Niet gehinderd door enige kennis van de Maya mythologie, zag meester-oplichter Erich von Däniken in deze afbeelding een ruimtevaarder,  liggend in zijn ruimteschip. Volgens von Däniken waren de goden dus kosmonauten. De man verdiende schatten met dit soort onzin. Welke koning die ooit heerste in Palenque?

 *Solo voor Martine Van Camp

*PACAL*

 

4.Dia. Bedevaartkerk in Beieren, nabij Steingaden. De te midden van de weiden gelegen kerk is het hoofdwerk van de bouwmeester Zimmermann en één van de hoogtepunten van de Zuidduitse barokke bouwkunst. Welke kerk, gebouwd tussen 1745 en 1754.?

 

*WIESKIRCHE*

 

5.Dia. Deze stad – hoofdstad van het gelijknamige Engelse graafschap – ligt aan de rivier Wear. De stad is vooral bekend vanwege de St.Cuthbert kathedraal . Verder een kasteel waar nu de zetel van de universiteit gevestigd is. In 995 werd de stad de zetel van de bisschop van Bernicia. Willem de Veroveraar gaf de bisschop wereldlijke macht in stad en graafschap . Dit had veel te maken met de voortdurende bedreiging van het nabijgelegen Schotland. Welke stad/graafschap in Noordoost-Engeland?

 

*DURHAM*

 

REEKS 3

1.Geschiedenis

Sovjetrussisch legeraanvoerder(1885-1925). Versloeg als bevelhebber van het Rode Leger de Witte troepen van admiraal Koltsjak in Toerkestan. In 1920 behaalde hij door Perekop te bestormen een overwinning op generaal Wrangel waardoor de burgeroorlog ten voordele van het Sovjetregime werd beslist. In 1925 zou hij Trotski nog opvolgen als opperbevelhebber van de Sovjetrussische strijdkrachten. Wie? In 1926 werd de hoofdstad van Kirgizië naar hem genoemd…

 

*FROENZE*

 

2.Toerisme

We gaan naar de Achterhoek in Gelderland. Nergens in Nederland kan je meer kastelen en landhuizen bewonderen dan in de regio Zutphen – Lochem – Hengelo. Nergens in Nederland vind je ook zo’n hoge concentratie aan blauw bloed. Dit alles is dan ook verantwoordelijk voor de andere benaming – die we zoeken – voor de Achterhoek. Welke benaming, ook bekend in voetbalkringen…

 

*DE GRAAFSCHAP*

 

3.Taal

We zoeken een Engelse term voor:

a.een factor waarvan de invloed moeilijk in te schatten is.

b.iemand wiens eigenschappen en intenties moeilijk in te schatten zijn . BV. bij verkiezingen wanneer een nieuwkomer moeilijk te taxeren valt voor de gevestigde waarden.

c. U mag ook antwoorden met de titel van een solo LP van George Harrison uit 1974. Ook zijn platenlabel droeg toen diezelfde benaming…

 

*DARK HORSE*

 

4.KunstDIA

Op de dia:”De voetballer”. Deze affiche behaalde de bronzen medaille in de kunstwedstrijd van de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Welke Belgische schilder maakte deze affiche?

 

*ALFRED OST*

 

5.SportDIA

Deze dame won op de OS in 1984 in LA zowel de 200 als 400m vlak. Wie?

 

*VALERIE BRISCOE-HOOKS*

 

6.Literatuur

Deze Gentenaar was een typische jaren ’60 figuur: provocerend en altijd op zoek naar heilige huisjes om te slopen. Debuteerde in 1969 met “Een placenta”. In 1974 verscheen het sterk erotische “De achtervolgers”. Verder nog “De moedergodinnen” uit ’75 en “Je onbekende vader” uit ’77. Op 14 februari 1978 schoot hij in zijn eigen woning zijn vrouw dood en pleegde toen zelfmoord. Wie?

 

*JAN –EMIEL DAELE*

 

7.Wetenschappen

Het overkomt de Bosuilen wel eens vaker dat ze na weer eens een banale quiz de indruk hebben dat ze die avond weer jaaaaren ouder geworden zijn…maar dat is niets vergeleken met de hoogst zeldzame ziekte die we zoeken. Deze ongeneeslijke kwaal doet iemand in één kalenderjaar 10 biologische jaren verouderen – bovendien begint de aandoening kort na de geboorte. De patiënten worden dan ook zelden ouder dan 12 jaar. Oorzaak is een fout in het erfelijk materiaal. ?

 

*PROGERIA*

 

8.Cultuur/Actua

Na “Chimère” en “Eclipse” grijpt Bartabas en zijn “Zingaro” voor zijn derde creatie naar één van de grootste klassiekers uit de muziek nl. “Le sacre du printemps” van Strawinsky. Graag de titel van die derde creatie. Was hier te lande te bewonderen van 22 augustus tot 21 september.

 

*TRIPTYK*

 

9.Trivia

U mag maar hopen dat U nooit zal moeten landen of opstijgen in Lyon – de luchthaven aldaar werd op 29 juni ll. plechtig omgedoopt en kreeg de naam van een brokkenpiloot par excellence. Niet minder dan 5 keer stortte deze stoethaspel neer, de laatste keer werd hem fataal. Over welke Franse piloot hebben we het? Hij blonk verder uit in kromme zinnen en pseudo-diepzinnig geschrijf wat hem in chauvinistisch Frankrijk tot één van de grootste auteurs maakte…*Antoine de SAINT-EXUPERY*

 

10.Klassieke muziek

U hoort zo dadelijk een stukje uit een symfonische suite uit 1888. Centraal staan een prins en prinses, ergens in het verre oosten. Wie is de componist die leefde van 1844 tot 1908. ?

 

*RIMSKI-KORSAKOV*

 

 

GLOBO   FILM Kopie

1)Jong Engels acteur (geboren 1972) te zien in:

Gattaca

Midnight in the Garden of Good and Evil

Existenz

 

*Jude Law*

 

2)Engels regisseur:

1)Truly, Madly, Deeply

2)The English Patient

3)Cold Mountain (2001)

 

*Anthony Minghella*

 

3)Actrice:

Jefferson in Paris (95)

Emma(96)

Great Expectations(98)

Sliding Doors(98)

en binnenkort in de bioscopen nog een 4-tal nieuwe films

 

*Gwyneth Paltrow*

 

4)Wie schreef de roman die als basis diende voor de Hitchcock-klassieker

Strangers on a Train.  Raymond Chandler was de man die zorgde voor een

uitstekend script.

 

*Patricia Highsmith*

 

5)Verband?  film: *The Talented Mr Ripley*

 

 

 

 

REEKS 4

1.Slavische mythen

Drie ongelukkige weeskinderen zaten bij elkaar en bedachten hoe heerlijk het zou zijn om in een rivier te veranderen en alles achter te kunnen laten. Na jaren zwerven vonden ze een moeras dat een goed beginpunt leek voor 3 rivieren. De 2 meisjes – Dwina en Wolga genaamd – wilden hun broer voor zijn en transformeerden zich ’s nachts tot 2 grote rivieren en stroomden weg. Toen het derde weeskind wakker werd, was hij zo woedend dat hij uit alle macht op de grond sloeg en een wilde rivier werd. Toen zijn zussen hem voelde aankomen, vluchtten ze elk een andere kant op, naar de zee. Toen de broer bijna de kust bereikte, bedaarde hij en stroomde kalm in de Zwarte Zee. Naam van die broer?

 

*DNJEPR*

 

Kunst Kopie

Brits designercollectief onder leiding van Storm Thorgerson. Ze ontwierpen opvallende hoezen voor tal van grote namen uit de muziekwereld. De naam van dit collectief zal echter voor altijd verbonden blijven met Pink Floyd – ze ontwierpen zo goed als alle albumcovers. Naam van dat collectief?

 

*HIPGNOSIS*

 

3.Strips Kopie

We zoeken de naam van een gigantische Amerikaanse uitgeverij van “comics”. De uitgeverij bezit meer dan 3500 karakters uit die comics. Ze werden vooral bekend met hun zgn. “superheroes” zoals Captain America, G.I. Joe, Spider Man en de ook op het witte doek actieve X-Men (zie kopie); Welke uitgeverij?

 

*MARVEL COMICS*

 

4.Sport

Belgisch atleet. Was Europees kampioen junioren op de 110m horden. In deze specialiteit was hij de jongste halve finalist tijdens de OS in 1996 in Atlanta. In 1998 haalde hij nog de halve finale op het EK. Maar sindsdien zakte hij diep weg, tot onder zeeniveau zelfs: hij werd duiker. Wie?

 

*SVEN PIETERS*

 

5.Toneel

New Yorks theatergezelschap dat als geen ander elitaire en populaire cultuur weet te vermengen. Video, porno, filmscenario’s maar ook invloeden uit het Japanse “nô” en “kabukki” zorgen voor een heel zintuiglijk soort theater. Beroemd werden ze met “The road to immortality”. Bekende figuren zijn o.a. de acteur William Dafoe en de in 1994 overleden Ron Vawter. Welke theatergroep?

 

*THE WOOSTER GROUP*

 

6.Geschiedenis

In het voorjaar van 1793 dreigt de situatie voor het revolutionaire Frankrijk uit de hand te lopen. In de “Nationale Conventie” – opgericht na het afschaffen van de monarchie- staan 2 partijen lijnrecht tegenover elkaar. Enerzijds de Girondijnen die willen vasthouden aan de vrijheidsprincipes van 1791 en anderzijds de groep rond Danton, Robespierre en Marat die een dictatuur willen vestigen in naam van het “algemeen belang”. Kent U de benaming van deze laatste groep die verwijst naar het feit dat ze in de Assemblée op de bovenste banken zaten.?

 

*MONTAGNARDS*

 

7.Aardrijkskunde Kopie

Deze canyon is het opmerkelijkste fenomeen van Peru : in 1954 ontdekt, zowat 100 km lang en dubbel zo diep als de Grand Canyon. Op de zachtste hellingen heeft een pre-Incabeschaving – de Collahua’s – terrassen aangelegd die nog steeds bebouwd worden. De condor is er alomtegenwoordig. Graag de benaming van deze canyon – de diepste ter wereld – in de buurt van Arequipa.

 

*COLCA CANYON*

 

8.Politiek  Kopie

Als U dacht dat Belgische schandalitis een recente ziekte is…We schrijven 1950: het land ligt lam door een algemene staking i.v.m. de koningskwestie, in Grace Berleur worden 3 betogers neergeschoten en op 11 augustus roept Julien Lahaut “Vive la république” wat hem later een kogel zal opleveren.Ook de toenmalige premier (1884-1968) baadde in een zweem van schandalen. In 1954 zou hij moeten ontslag nemen door de zaak DeBodt (een kampbeul uit Breendonk wiens doodstraf werd omgezet in levenslang) en door geruchten dat hij en een familielid betrokken waren bij een champagneschandaal in Mexico. In die hoedanigheid haalde hij zelfs het Nero-album “De bende van de Zwarte Kous” (het album werd later gecensureerd!) Wie was die man? Hij was – katholiek- premier van 1950 tot 1952, minister van Justitie van 1938 tot ’39 en van 1952 tot 1954.

 

*Joseph PHOLIEN*

 

9.Godsdienst

In de desolate woestenij van het Indische Andra Pradesh vinden we het rijk van één van de markantste goeroes ooit: hier beheerst een met opvallend afrokapsel getooide kerel een imperium met vliegveld, universiteit, ziekenhuis, musea enz. Alom worden er prullaria verkocht met zijn afbeelding op. Hij noemt zich zeer bescheiden “God op aarde” en is berucht vanwege zijn niet aflatende stroom van wonderen en mirakels die steevast – bij nader inzien – banale goocheltrucs blijken te zijn. Niettemin heeft hij wereldwijd 50 miljoen volgelingen. Eén van hen is Isaac Tigrett, de oprichter van de welbekende “Hard Rock Cafés.” Deze brave borst zag in onze goeroe de grote verlosser en gaf hem prompt 54 miljoen dollar…Welke goeroe?

 

*SAI BABA*

 

10.Muziek

Ludovic Navarre was dj, bracht dance EP’s uit en verkocht 200.000 exemplaren van zijn album “Boulevard” in 1995. Het laatste album van deze Fransman – “Tourist” – verscheen bij het prestigieuze jazzlabel “Blue Note”. Hij mixt daarop een coole beat met flarden trompet en saxofoon en gooit er nog wat samples tegenaan. Met “Rose rouge” scoorde hij enkele maanden geleden nog een forse hit. Onder welk pseudoniem reist Navarre de wereld rond?

Hij is prominent aanwezig in het Parijse straatbeeld en het Franse voetbalwereldje…

 

*ST.GERMAIN*

 

GLOBO  WETENSCHAPPEN

1.Wiskunde

Engels wiskundige (1912-1954), computerdeskundige, bioloog, ontwikkelde in 1935 een hypothetische machine die naar hem genoemd werd.

Met deze methode kon men bepalen welke wiskundige resultaten bewezen konden worden. Het was de eerste abstracte rekenmachine, ontworpen nog vóór de huidige computers, en verwant aan de automaten, maar krachtiger in operatievermogen.

In 1936 lost hij Hilbert's 23ste probleem op.Hij introduceerde het woord "Computable" wat wil zeggen dat het probleem kan opgelost worden met de naar hem genoemde hypothetische machine.Met zijn team ontwikkelde hij "COLOSSUS", de eerste volledig electronische rekenmachine, waarmee de ENIGMA-code van de Duitsers werd gekraakt.Hij overleed in verdachte omstandigheden, waarschijnlijk door zelfmoord door cyanidevergiftiging omwille van zijn geuitte homosexualiteit. Een recent op de markt gebracht spel,een chatprogramma waarbij iedereen een valse identiteit aanneemt en via vragen probeert de “valsspelers” te ontmaskeren draagt eveneens zijn naam. Wie ?

 

*Alan Mathison TURING*

*TURING game*

 

2.CHEMIE

Het zijn legeringen met een vormgeheugen. Ze herinneren zich vormen bij bepaalde temperaturen. Door deze zeer interessante eigenschap worden ze momenteel gretig gebruikt   in brede lagen van de modernste wetenschappen zoals de chirurgie, de orthodontie, de brandpreventie, de toegepaste techniek enz... Hoe noemt men met een Engelse benaming deze legeringen met een geheugen? U mag de volledige naam gevenof de afkorting van 3 letters.

 *Solo voor Poco Loco

*S.M.A.’s of SHAPE MEMORY ALLOYS*

 

3.BIOLOGIE

Kraakbeenvissen en een aantal beenvissen kunnen behoorlijk goed zien, proeven en vooral ruiken. Naast het zijlijnorgaan bezitten deze vissen zoals de haai nog over een ander merkwaardig orgaan. In de snuit zitten overal donkere punten, die bij nader inzien openingen blijken te zijn die in verbinding staan met nauwe buisjes. Deze buisjes zijn gevuld met een soort gelatine-achtige stof, die heel goed elektrische stroompjes geleidt. Aan het eind van elk buisje zit een blaasje, een ampul waarin heel gevoelige zenuwcellen zitten. Als een haai over een schol zwemt die onder het zand zit, ziet hij niets. Als de schol ademt spelen heel kleine elektrische stroompjes in de ademspieren een rol.

De haai neemt deze waar door middel van ampullen, weet dat er een prooi onder het zand zit en hapt toe. Wat is de naam van deze ampullen genoemd naar zijn ontdekker ?

*Solo QUIZMASTER

*AMPULLEN VAN LORENZINI*

 

4.Pasteurisatie van melk kan door ofwel de melk enkele minuten op 85°C te verwarmen ofwel 30’ op 63°C.Een betere methode bestaat erin de melk gedurende 15 seconden op 75°C als een dunne laag tussen 2 verwarmde cylinders door te laten stromen. Hoe wordt dit procédé genoemd naar zijn ontdekker ? Hij staat allicht wel eens in Uw ijskast…

 

*STASSANISATIE (Enrico STASSANO)*

5.De meeste wolken, die bestaan uit waterdruppeltjes of ijskristallen, komen voor in de onderste twaalf kilometer van de atmosfeer. Boven twaalf kilometer hoogte bevindt zich een luchtlaag die ook wel stratosfeer wordt genoemd. Hier bevindt zich ook het meeste ozon en daarom spreekt men ook wel van de ozonlaag.
De ozonlaag bevat vrijwel geen water en ook wolken komen op deze hoogte zelden voor. Alleen bij temperaturen onder -80°C kunnen zich op deze hoogte wolken vormen. Deze tamelijk kleine wolken krijgen  vanwege hun prachtige kleurschakeringen een aparte naam toebedeeld. De pracht houdt verband met de zeer kleine ijskristallen waaruit de wolken bestaan. De kleuren zijn het best te zien enige tijd na zonsondergang of vóór zonsopkomst als het aan het aardoppervlak donker is, maar op twintig kilometer hoogte de zon nog schijnt.
Ze kunnen dus ontstaan in gebieden waar het op grote hoogte in de atmosfeer extreem koud is. In de winter kan dat gebeuren aan de lijzijde van hoge bergen, als het daar hard waait. Vooral in Groenland en Noorwegen komen ze voor en in de afgelopen winter zijn ze ook op zuidelijker gelegen plaatsen in Europa waargenomen.
Naam van deze wolken?

 *Solo voor Tiem.

*PARELMOERWOLKEN*

 

Reeks 5    Tipreeks!

1.Muziek

Eind 1971 had de groep die we zoeken een forse hit met het nummer “Jig- a – jig”. De groep had als blikvanger de violist David Arbus . Welke formatie?

 

*EAST OF EDEN*

 

2.Strips  Kopie

In Canada geboren striptekenaar. Hij was de eerste die een versie van “Tarzan” tekende voor een krant. In 1937 werd hij wereldberoemd met een epische stripreeks, een mengeling van Arthuriaanse legendes, geschiedenis, romantiek en ridderlijkheid :”Prince Valliant”. Hij zou deze reeks tekenen tot in 1970 toen John Cullen Murphy de reeks overnam. Wie?

 

*Harold FOSTER*

 

3.Geschiedenis

Deze stad aan de Douro was in de periode 143-133 v.o.t. het centrum van het verzet van de Keltiberiërs tegen Rome. In 134 omsloot Publios Cornelius Scippio Aemilianus de stad met 7 forten en diverse wallen. Na 8 maanden gaf de door honger en kannibalisme geteisterde stad zich over en werd volledig verwoest. Welke stad?

 

*NUMANTIA*

 

4.Varia

Oude oppervlakte-eenheid. De Amsterdamse ….. was 8129 m², de Gooise 9358 m² en de Rijnlandse 8516m². Welke eenheid?

 

*MORGEN*

 

5.Varia

Een vraag voor en over de homofiele medemens. San Francisco is de enige stad ter wereld met een afzonderlijke, hechte homogemeenschap. Die gemeenschap beheerst volledig het district gelegen tussen Twin Peaks en Haight Ashbury – in totaal 44 huizenblokken. Overal wappert er de regenboogvlag( een vlag met 8 kleuren: de roze kleur is er aan toegevoegd). Daar staat ook het monument voor Harvey Milk, de eerste vooraanstaande politicus die openlijk uitkwam voor zijn geaardheid en daarom neergeschoten werd. Verder heeft het district zijn eigen filmfestival en heel veel dure, stijlvolle winkels. Welk district?

 

*CASTRO DISTRICT*

 

6.Media

Op woensdag 23 augustus lanceerde uitgeverij “Mediaxis” met de nodige heisa een nieuw “mannenblad”. Volgens hoofdredacteur Frank Buyse een “kwaliteitsblad met kunstzinnige erotische fotografie”. Welk blad?

 

*MENZO*

 

7.WOII

10 juli 1943 – het 8ste geallieerde leger onder Montgomery en het 7de leger onder Patton landen op Sicilië. Op 22 juli zijn 2 Duitse en 11 Italiaanse divisies opgerold en wordt Palermo ingenomen. Deze overwinning zou leiden tot de val van Mussolini en daarna de overgave van Italië. Onder welke codenaam ging deze operatie de geschiedenis in?

 

*HUSKY*

 

8.Drugs

Onder hoge druk en temperatuur worden ephedrine en lithiumzuur samengevoegd. Resultaat is een “metamfetamine”- een synthetische drug in het genre van speed. Wie dit soort drug neemt doet de dopamineproductie in het lichaam op hol slaan. We zoeken de uit Thailand afkomstige benaming voor dit soort drug die aldaar heroïne al van de troon heeft gestoten. Er zouden daar al 2 miljoen verslaafden zijn en driekwart van alle misdrijven in Bangkok wordt aan dit middel toegeschreven. De agressieve nawerking van de stof uit zich in redeloze vechtpartijen en ongebreideld seksueel geweld. Graag de Thaïse benaming voor “het middel dat je gek maakt”.

 

*YABA*

 

9.Varia

Jazz – en bluesclubs zijn zeldzaam in ons land. Toch overleven enkele clubs al heel wat jaren. In Gent de “Lazy River Jazz Club”. In Dendermonde de “Honky Tonk Jazz Club”. Ook in Ruiselede bestaat sinds 1966 een befaamde jazz- en bluesclub die talrijke ondertussen bekende artiesten zag debuteren zoals o.a. Robert Cray in 1985. Welke club?

 

*BANANA PEEL*

 

10.TV

Wij zoeken een Britse televisielegende: hij wordt wel eens de peetvader van de Britse comedy genoemd. Al dan niet samen met partners Jeremy Lloyd en Jimmy Perry bedacht hij klassiekers zoals: Dad’s Army/Are you being served/It ain’t half hot, mum/You rang my lord/Allo Allo/Oh doctor Beeching. Wie is die 78-jarige TV-schrijver?

 

*David CROFT*

 

 

REEKS 6

1.Taal

Tijdens de Kosovokrisis leerde de argeloze quizzer zowaar dat:

a.. Er zoiets als “humanitaire oorlogen” bestaat en

b. Een bijzonder clean klinkende Engelse uitdrukking voor “de bijkomstige schade die onbedoeld onschuldigen treft” (lees: het onbedoeld aan flarden schieten van een kolonne weerloze vluchtelingen) Welke term?

 

*COLLATERAL DAMAGE*

 

2.Literatuur

Ze won Bafta Awards, Edgar Allan Poe Award en Emmy’s. Zij is één van de meest succesvolle misdaadauteurs ter wereld. Enkele titels:”Cold shoulder”/”Cold blood”/”The legacy”. Er werden zeer succesvolle TV-series gemaakt van “Widows”/”Trial and retribution”/”The governor”. Bij ons werd ze –zeer terecht- bekend met “Prime suspect” met de onvolprezen Helen Mirren als “dedective chief-inspector” Jane Tennison. Wie?

 

*Lynda LA PLANTE*

 

3.Wetenschappen

Benaming voor dat deel van de aardmantel waar het gesteente zwak en plastisch is – ongeveer 100 tot 350 km onder het oppervlak. In dit deel heeft de plaattektoniek plaats. ?

 

*ASTHENOSFEER*

 

4.KunstDIA

Welke kunstenaar die ook een flink stukje weet te fietsen…

 

*BOTERO*

 

5.Sport

Welk land werd op de OS in Sydney kampioen volleybal bij de mannen?

 

*JOEGOSLAVIE*

 

6.Geschiedenis

Term van Turko-Tartaarse oorsprong als benaming voor een grensgewest in Hongarije en op de Balkan – te vergelijken met het Duitse “mark”. De term stamt uit de middeleeuwen. In het bijzonder werd de streek rond Temesvar aangeduid met de gezochte term. Diezelfde term kan U ook terugvinden in de benaming van een middelgebergte dat een voortzetting is van de Transsylvaanse Alpen/Zuid-Karpaten. De Donau baant zich met de beroemde “Ijzeren poort” een weg door dit gebergte. Welke term/gebergte?

 

*BANAAT*         *Banater* gebergte

 

7.Toerisme  Kopie

We blijven in dezelfde regio. In 1776 bouwde paltsgraaf Miklos (bijgenaamd: De prachtlievende) het grootste zomerpaleis van Centraal-Europa: 126 kamers, een eigen opera, een Chinese balzaal en 250 ha tuinen …Dit “Hongaarse Versailles” was in handen van het schatrijke magnatengeslacht Esterhazy. Een vaste gast was Goethe en Haydn woonde en werkte 30 jaar in dit paleis. De naam van dat barok slot is tevens de naam van het stadje in de provincie Györ-Sopron waar het paleis te bewonderen valt. Welk slot?

 

*FERTOD*

 

8.Film

Het boek werd geschreven door Leonardo Sciascia; de film ernaar werd gedraaid in 1976; de regisseur was Francesco Rossi en de acteurs o.a. Lino Ventura, Charles Vanel, Max von Sydow en Fernando Rey. Inhoud: een politie-inspecteur wordt belast met het onderzoek naar de moorden op een reeks vooraanstaande rechters. Hij stuit op een extreem rechts complot waarbij moorden gepleegd worden om dan de schuld op linkse activisten te kunnen schuiven en zo bij de bevolking en de autoriteiten de wens tot harde tegenmaatregelen te doen ontstaan. Een veel beproefd recept…en niet alleen in Italië! Graag de originele titel van deze prent.

Die  wordt in Italië ook gebruikt om prominente politieke figuren mee aan te duiden die door de maffia worden omgebracht…

 

*CADAVERI ECCELENTI*

 

9.Personalia  Kopie

We blijven in dezelfde sfeer… Twee dagen na de brand die de Brusselse “Innovation” in de as legde – 22 mei 1967 – duiken aan de Berlijnse univ pamfletten op waarin brandstichting wordt aangeprezen als middel om “ de volksmassa’s op te voeden”. Bedenker van deze uitspraak was een representant van de buitenparlementaire oppositie in Duitsland : Andreas Baader. Het vervolg kent U: brandstichting, bomaanslagen, de beruchte Notstandsgezetze, moordpartijen (Buback, Ponto, Schleyer) en de zeer merkwaardige “zelfmoord” van de kopstukken van de Baader-Meinhofgroep in de Stammheimgevangenis. Niet Ulrike Meinhof, maar wel de vriendin van Baader – een domineesdochter – was de echte leidster van deze groep. Haar naam?

 

*Gudrun ENSSLIN*

 

10.Muziek

Het Franse lied is niet zo vaak aanwezig in onze quizzen. Daarom: wie is de Franse zanger van dienst die wat last heeft van “Saudade”?

 *Solo voor Tiem

*Etienne DAHO*

 

GLOBO   GASTRONOMIE

 

1.Onder welke benaming staan de voorgerechten vermeld in een Italiaans restaurant?

 

*ANTIPASTI*

 

2.Een zekere meneer Cardini serveerde deze salade voor het eerst in 1924 in zijn etablissement in Tijuana. Sindsdien is er geen restaurant in Amerika waar deze salade niet op de kaart staat. Ingrediënten: sla- ansjovis-croûtons –parmessaanse kaas-vinaigrette. Welke salade; U mag antwoorden met de voornaam van meneer Cardini.

 

*CAESAR*

 

3.Japans vleesgerecht. De runderen die het vlees leveren worden op een bijzondere manier behandeld. Zo krijgen ze naast hun gewone voeding ook bier. Ze ondergaan dagelijks en massage met jenever, waardoor het vlees mals en zacht blijft. Het gerecht zelf werd één van de meest vermaarde uit de Japanse keuken. Het met sake, suiker en soja gebakken vlees wordt geserveerd met tofoe en bamboespruiten. Welk gerecht?

 

*SOEKIJAKI*

 

4.Het schijnt dat je in heel wat Russische plaatsen en plaatsjes op straat een soort van broodbier kunt kopen. Het schuimt niet en heeft een hoog vitamine B gehalte. Benaming van dat broodbier?

 

**KWASS*

 

5.Azijn die traditioneel in Modena gemaakt wordt.  Omdat de lokale druivensoorten in de streek(Emilia Romagna) te veel zuren bevatten en niet echt geschikt zijn om wijn van te maken, wordt de druivenmost ingekookt. Dit geconcentreerde vocht blijft 3 jaar op eikenhouten vaten rijpen en fermenteren. Gedurende de volgende jaren worden steeds kleinere vaten van verschillende houtsoorten gebruikt en dat geeft een heel speciaal aroma aan de geconcentreerde azijn. Na minstens 12 jaar rijpen wordt de azijn in kleine flesjes gegoten en verkocht. ?

 

*BALSAMICO*

 

REEKS 7

1.Cultuur

Afgelopen zomer mocht Watou de 20ste poëziezomer beleven. Welke benaming of “ondertitel” bedacht Gwij Mandelinck voor deze editie? De benaming verwijst naar een economische term waarmee de grote creativiteit van kleine landen of taalgebieden wordt aangeduid. De kunstenaars kwamen dit jaar dan ook uit landen zoals Servië, Luxemburg, Ierland, Tsjechië…door Mandelinck “haarden van creatieve onrust” genoemd…

 

*STORM CENTRES*

 

2.Taal

Geeft U ons het Chinees voor “samen werken”. In het Amerikaans slang staat de uitdrukking voor grenzenloos enthousiasme, energie en toewijding in de uitvoering van taken. De uitdrukking is afkomstig van de schrijver W.S. Le Francois die een gelijknamig boek schreef over een Amerikaanse marinedivisie uit WO II die bekend stond om het enthousiasme van de manschappen. Het boek werd verfilmd door Ray Enright met o.a. Randolph Scott en Robert Mitchum. En Patti Smith gaf haar laatste CD dezelfde uitdrukking mee als titel…

 

*GUNG HO*

 

3.Geschiedenis

Slavisch nomadenvolk van Westturkse oorsprong dat leefde langs de Kaspische Zee tussen Kaukasus en beneden Wolga. Hoofdplaatsen: Samander en Atil. Breidde vanaf de 7de eeuw hun rijk uit naar het westen, ten koste van de Bulgaren. Het volk kende zijn hoogste ontwikkeling in de 9de/10de eeuw toen het de Petsjenegen versloeg en belangrijke invloed kreeg op Kiev-Rusland. Al die tijd belette het rijk de expansie van de islam naar het noordwesten toe. Ze hadden sterke banden met Byzantium: Constantijn V huwde een prinses uit dit volk en tussen 705 en 711 bezette een   andere prinses uit dit volk de keizerlijke troon als vrouw van Justinianus II. Nog voor de Mongoolse invallen viel het rijk in de 12de eeuw uit elkaar. Welk volk?

 *Solo voor Poco Loco

*CHAZAREN*

 

 

4.Toerisme  Dia

Welke Vlaamse stad?

 

*AALST*

 

5.Kunst Dia

U ziet “Oratie op de Olijfberg” en “St Sebastiaan” van een kunstenaar uit de vroeg-renaissance. Wie?

 

*ANDREA MANTEGNA*

 

6.Aardrijkskunde  Dia

Deze “sound” ligt in het zuidwesten van het Nieuwzeelandse Zuidereiland. De fjord is 19 km lang en 2,5 km op het breedste punt. Bij de ingang staat de 1695m hoge Mitre Piek. Deze fjord is de grootste bron van zwart koraal en er leven zeer zeldzame dieren die men uitgestorven waande zoals de Kakapo, een op de grond levende papegaai. Welke sound?

 

*MILFORD SOUND*

 

7.Fauna DIA

Welke “blauwbloedige” vlinder?

 

*MONARCHVLINDER*

 

8.ToerismeDIA

Welke Italiaanse stad ziet U?

 

*SIENNA*

 

9.Varia

Ruim een kwarteeuw geleden reisden de Brit Tony Wheeler en zijn vrouw Maureen door Azië en Australië. Ze deden dat met een propvolle rugzak en een karig gevulde portemonnee. Uiteindelijk bleven ze in Melbourne plakken. Omdat velen hen bleven aanklampen om reistips te krijgen schreven ze hun ervaringen neer in een boekje met de titel:”Across Asia on the cheap”. Ze gaven het aan kennissen en leurden ermee bij boekhandels. Dat was de geboorte van een Australische uitgeverij die vorig jaar wereldwijd 3 miljoen reisgidsen voor alternatieve reisbestemmingen en rugzaktoeristen verkocht. Welke reisgids die er paradoksaal genoeg voor zorgt dat het focussen op ongerepte gebieden er voor zorgt dat horden rugzaktoeristen dat ongerepte al snel onder de voet lopen…

 

*LONELY PLANET*

 

1O.Literatuur/Film/Geschiedenis

Eind jaren ’50 had de CIA een onderzoeksprogramma lopen gericht op het ontwikkelen van menselijke “moordenaars op commando”. Dit moest gebeuren via een zeer grondige combinatie van drugs, hypnose en hersenspoeling. Door middel van een simpel commando zou zo’n menselijke moordmachine dan kunnen geactiveerd worden om politieke kopstukken te likwideren. Gelukkig voor Castro, Croetsjov en andere Mao’s liep het experiment op een fiasco uit. Het inspireerde de Amerikaaanse schrijver Richard Condon wel tot een sterke roman waarin een Amerikaans krijgsgevangene in communistisch China zo’n hersenspoeling ondergaat. Het boek werd trouwens door John Frankenheimer verfilmd met o.a. Frank Sinatra, Angela Lansbury en Janet Leigh. Titel van boek/film?

 

*THE MANCHURIAN CANDIDATE*

 

 

GLOBO  OUTLAWS

1.Kopie”America’s most wanted computer outlaw” – we hebben het over een ondertussen 31-jarige programmeur die door de hackers als hun “godfather” bekeken wordt. In de jaren ’80 werd hij tot 5 keer toe gestraft wegens computerfraude en illegaal kraken van bestanden. Op de hielen gezeten door de FBI verdween hij begin jaren ’90, maar bleef inbreken in computersystemen van banken, de overheid enz. In ’94 komen ze hem terug op het spoor en het jaar daarop wordt hij ingerekend. Begin dit jaar kwam hij weer vrij. Wie?

 

*Kevin MITNICK*

 

2.Kopie Hij is het ikoon van de moderne outlaw, de legendarische leider van de al even legendarische originele Hell’s Angels – hij is dat ondertussen al bijna 40 jaar! Onlangs verscheen zijn relaas “The life and times of….”Een verhaal van geweld, sex, wetteloosheid en gevangenissen. Hij was de leider van de Oakland Angels die als “ordehandhavers” werden geëngageerd door de Rolling Stones voor het Altamont Festival. Het liep daar duchtig uit de klauw toen een kleurling door de Angels vermoord werd voor het oog van de camera en van Jagger en co. Meteen het bruuske einde van de hippiedroom. Kent U deze legendarische Angel –ondertussen 61 – die momenteel in Phoenix, Arizona aan zijn Harley morrelt?

 

*Sonny BARGER*

 

3.Kopie “Slonzig, kalend, ongeschoren, ruikend naar zweet en whiskey, een wat loense blik…” Portret van één van de beste karakteracteurs van de jaren ’60 en ’70. Hij speelde hoofdzakelijk personages die aan de zelfkant van de maatschappij stonden: cowboys, zwervers, dropouts – mannen zonder huis en toekomst. Was te zien in ettelijke films van Peckinpah zoals “Major Dundee”,”The wild bunch” en vooral het nihilistische “Bring me the head of Alfredo Garcia” waarin hij de hoofdrol speelde. Andere films; “The border”/”Dillinger”/”Ride the high country”. Wie?

 

*Warren OATES*

 

4.Kopie In het zuidelijk uiteinde van de Big Horn Mountains, in Johnson County (Wyoming), ligt een vallei die zo goed als volledig omgeven wordt door een 400 m hoge rode rotsmuur en slechts toegankelijk is via één enkele pas. Het was in de vorige eeuw een gedroomde schuilplaats voor outlaws van allerlei slag. U zoekt nu de benaming van de laatste grote “gang” die zich daar ophield.  Bekende leden waren o.a. Butch Cassidy en Harry “Sundance” Longabaugh. Bij een vorige quiz (hallo Meerhof) mochten we vernemen dat dit de “Wild Bunch” was. Die bende stond en staat in Amerika   en in de geschiedenis van het westen echter bekend onder een andere naam en die verwijst naar hun schuiloord dat zo moeilijk te betreden was…

 

*HOLE- IN-THE- WALL GANG*

 

5. Hij deed 6 huwelijken mislukken, leefde jaren op het scherp van de snee en zag meermaals de binnenkant van de cel – we zoeken één van de grote innovators van de countryrock. Een paar titels van CD’s:”Guitar town”(’86)/”Copperhead road”(’88),”The hard way”(’90). Een algemene doorbraak beleefde hij medio jaren ’90 met “El Corazon”. Dit jaar bracht hij “Transcendental blues” uit. Wie is deze peetvader van de alternatieve country?

 

*Steve EARLE*

Reeks 8

1.ActuaVan 1 tot 6 november 2000 kan je in de Brusselse Heizelpaleizen terecht voor één van de grootste Europese multimediabeurzen met de allernieuwste snufjes op gebied van internet, telefonie, digitale fotografie, videogames e.d. Onder welke benaming loopt die beurs?

 

*MEDIA PLANET*

 

2.Taal & Militaria

In de krijgskunde de benaming voor de elkaar op bepaalde afstand volgende delen van een troepenformatie. In ons land wordt met de term ook het niveau van de militaire autoriteit aangeduid. Welke term die in het Frans als “trede, sport” te vertalen is.

Verder is het een wereldwijd illegaal systeem dat alle internationale electronische communicatie – dus ook de Uwe en de mijne – onderschept. Big Brother is dus wel degelijk meer dan een debiel tv-programma…

 

*ECHELON*

 

3.Kunst 2 DIA’S

Wie is de schilder van “Bron van de Loire” en “Naakte vrouw met hond”. Welke Franse schilder?

 

*GUSTAVE COURBET*

 

4.Sport

Na twee jaar konden de Nederlanders nog eens juichen in de Ronde van Frankrijk. Eric Dekker verschalkte driemaal de ganse ben de. Daarvoor echter won nog een andere Nederlander een rit. Het was dezelfde die twee jaar geleden voor het succes zorgde. ?

 

*LEON VAN BON*

 

5.Geschiedenis

In de oudheid was het een stad in Noord-Mesopotamië, ten zuiden van Edessa. Uit het Oude Testament bekend als verblijfplaats van Abraham en voorvaderen.

In 53 v.o.t. werd Crassus hier vernietigend verslagen door de Parthen en in de lente van 1104 versloeg de emir van Mosoel er het Frankische kruisvaartleger waarbij 30.000 christenen sneuvelden. Boudewijn van Boulogne – de broer van Godfried van Bouillon en heerser van Edessa – werd er gevangengenomen. De 2 andere aanvoerders – Bohemund en Tancred – konden zich ternauwernood redden. Welke plaats?

 

*HARRAN/CARRHAE*

 

6.Aardrijkskunde

Aan de noordwestkust van Ierland treffen we de enige echte fjord van dat land aan. Deze spectaculaire fjord strekt zich 16 km landinwaarts uit en vormt een natuurlijke grens tussen Connemara en het noordelijker gelegen County Mayo. Het diepe water is een veilige haven voor vissersboten.

In 1960 liep op de BRT een gelijknamig jeugdfeuilleton met o.a. Wies Andersen…

 

*KILLARY HARBOUR*

 

 

7.Flora/Eten

In de 15de eeuw bestond het menu van  de Indianen van Midden- en Zuid-Amerika uit aardappelen, maïs en een plant die door de Inca’s als heilig beschouwd werd omwille van de voedingswaarde en geneeskrachtige eigenschappen. Hoewel het géén graangewas is, lijken de kleine witte bolletjes een beetje op couscous. Bij vegetariërs staan de bolletjes bekend als “supergraan” vanwege het eiwitgehalte. Over welke plant hebben we het-    wordt verbouwd tot op 4000m hoogte.

 *Solo voor Poco Loco

*QUINUA*

 

8.Varia

Het Franse vreemdelingenlegioen heeft als motto:”Legio Patria Nostra” (“Het legioen is ons vaderland”) Minder bekend is dat er ook een “Legion Espanola” bestaat dat gelegerd is op de Canarische eilanden en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Het telt zowat 7000 soldaten die vrijwel uitsluitend gerecruteerd worden uit autochtone Spanjaarden. Kent U hun heel wat sinisterder motto? U mag antwoorden met de titel van de debuutfilm van de redelijk geschifte Spaanse auteur/filmer Fernando Arrabal uit 1971 – een nachtmerrieachtige evocatie van de Spaanse Burgeroorlog…

 

*VIVA LA MUERTE*

 

9.Personalia

In de jaren ’50 leidde hij een teruggetrokken  leven in Plainsfield, Wisconsin. Hij begon zijn criminele loopbaan als…grafrover. Hij interesseerde zich vooral voor de huid van de lijken. Hij bekleedde er meubelstukken mee, een kleermakerspop en ontwierp voor zichzelf een pak van echte vrouwenhuid. Sommigen beweerden achteraf dat hij zo zijn dominante moeder wilde worden. Robert Bloch baseerde zich trouwens op dit aspect voor zijn “Psycho” en Thomas Harris voor zijn “Silence of the lambs”. Om meer huid te kunnen oogsten, moest hij meer lijken hebben…Na een onbekend aantal moorden werd hij in 1958 opgepakt en krankzinnig verklaard. In 1984 stierf hij op 77-jarige leeftijd in een gekkenhuis. Welke seriemoordenaar? Geen leukerd , ondanks zijn naam…

 

*Edward GEIN*

 

10.Muziek

Dankzij een Oscarnominatie voor zijn muzikale aandeel in de film “Good will hunting”(Gus van Sant) kwam deze schuchtere Amerikaanse singer/songwriter in het volle licht te staan. Op zijn CD’s “Either/Or”, “XO” en “Figure 8” staan zeer melodieuze songs met weemoedige, introspectieve teksten. Aangezien we het daarnet toch over seriemoordenaars hadden laten we U een stukje horen uit “Son of Sam” – over de seriemoordenaar Ed Berkowitz die in 1977 New York teisterde en zichzelf”Son of Sam” noemde. Welke singer/songwriter?

 

*ELLIOT SMITH*

 

 

GLOBO  SPORT DIA’s

U krijgt achtereenvolgens te zien:

a. Een voetballer die Slovenië naar opmerkelijke prestaties wist te brengen tijdens het EK.

b. De Europese kampioene kwarttriatlon en landgenote

c. Een turnster die dank zij haar dokter een gouden medaille moest inleveren

d.Een landgenote-judoka

e.Een landgenoot-tennisser

 

 a.*ZLATKO ZAHOVIC*

 b.*KATHLEEN SMET*

  c*ANDREA RADUCAN*

  d.*ANN SIMONS*

 e.*.* OLIVIER ROCHUS*

 

REEKS 9

1.Toerisme  kopie

Kaartje van de Canarische eilanden – hoe heet het eiland links onder op de kaart, met de stad Valverde. U denkt maar aan een gelijknamige verdediger/rots in de branding bij zowel Real Madrid als de nationale ploeg van Spanje…

 

*HIERRO*

 

2.Varia kopie

Op bijgaande afbeelding ziet U een teken dat U allen stilaan behoort te kennen: het apestaartje uit e-mailadressen. Alleen: wat U ziet dateert al uit de 16de eeuw. Onderzoekers kwamen het teken tegen in brieven van Venetiaanse zakenlui en verwees naar een maateenheid die destijds veel gebruikt werd in de wijnhandel. Het @ draagt dan ook de benaming van die maateenheid. Welke?

 

*AMFOOR*

 

3.Mythen

U zoekt de benaming voor de niet-fysieke verblijfplaats van de gereïncarneerde ziel – althans volgens het Tibetaanse boedhisme. De theosofen maakten er – zoals steeds- een occultistisch potje van en bedachten de gezochte verblijfplaats , ergens in de Gobiwoestijn, met de functie van toevluchtsoord voor de overlevenden van het mythische Lemurië en Atlantis.

De commercieel bij de pinken zijnde James Redfield schreef er enkele maanden geleden een boek over nl. “Het geheim van………….”

*Solo QUIZMASTER

*SHAMBALA*

 

4.Literatuur

Amerikaans auteur. Maakte naam met zijn debuut:”What makes Sammy run?” – een felle hekeling van de filmwereld. In “The harder they fall”(1947) was de bokswereld het middelpunt van zijn sarcasme. Ook “On the waterfront” (verfilmd door Elia Kazan) was van zijn hand. Andere titels:”The disenchanted” en “Sanctuary fire”. Zijn vader was eind jaren ‘20 een zeer machtig filmproducer. Zijn naam verscheen op de aftiteling van elke Paramountfilm die toen in Hollywood geproduceerd werd. Naam van die schrijver/vader producer?

 *Solo QUIZMASTER

*Budd SCHULBERG*

 

5.Taal

Een beetje “newspeak” in de aard van” DINK “enz…Nu zoeken we de benaming voor het type burgerman dat uitsluitend bij maatschappelijke of morele kwesties van zich laat horen voor zover ze in zijn persoonlijk leven ingrijpen. Een voorbeeld: “Vluchtelingen moet je natuurlijk toelaten en huisvesten, maar niet in mijn straat. Snelwegen zijn noodzakelijk, maar niet waar ik woon…Welke afkorting gebruikt men voor dat soort mensen- afkomstig uit het Engels.

 

*NIMBY (Not In My BackYard)*

 

6.Archeologie

Indertijd was de stad die we zoeken gelegen op de plaats waar de reizigers die de “Zijderoute” volgden de Eufraat overstaken. In feite bestond de stad –wier naam “Brug” betekende- uit 2 steden nl. Seleucia op de ene oever en Apamea op de andere oever. Het was één van de meest oostelijke steden van het Romeinse Rijk en zeer welvarend: vele unieke beelden, villa’s en vooral schitterende mozaïeken. Ondertussen is deze site het “Atlantis” van Turkije geworden. Door de bouw van de Birecikdam staat het grootste deel onder water.

Welke stad? En verder: “Hier zet men koffie en over…”

 

*ZEUGMA*

 

7.Aardrijkskunde

Op de Boliviaanse Altiplano bevond zich ooit een enorm binnenmeer – het Minchinmeer – dat echter langzaam uitdroogde en resulteerde in het huidige Popomeer en in de grootste zoutvlakte van Latijns-Amerika. Een zee van zout, ongeveer 160 km lang en 135 km op zijn breedst; totaal 12.OOOkm². In de loop van vele duizenden jaren is de zoutkorst 2 tot 7 m dik geworden met daaronder een sedimentlaag van grind en modder, vaak honderden meters dik. Op vele plaatsen is de zoutlaag echter veel dunner en kan een onvoorzichtige toerist er met voertuig en al spoorloos verdwijnen in de modder. Over welke onherbergzame “salar” hebben we het?

 

*SALAR DE UYUNI*

 

8.Film

Het kleine, het alledaagse was het favoriete thema van deze Franse regisseur.Bekendheid

kreeg hij met “Les choses de la vie” (’70) met Romy Schneider en Michel Piccoli. Andere films : »L’arme à gauche »/ « Max et les ferrailleurs »/ « Vincent, François, Paul et les autres »/ « Une histoire simple » en « Un cœur en hiver ». Wie ?

 

*Claude SAUTET*

 

9.Varia

Als iemand « Tanorexia » heeft, met welke dwangmatige behoefte heeft zo iemand dan te maken ? Afgelopen zomer zal ie er waarschijnlijk niet veel last van gehad hebben…

 

*COMPULSIVE TANNING SYNDROME (dwangmatige behoefte om bruin te worden)*

 

10.Muziek

We gaan al pijpend naar het einde van deze reeks. Welke doedelzakkenformatie uit het Spaanse Asturië?

 

*HEVIA* ( “Busindre reel”)

 

 

 

GLOBO TV  Kopie

1.Politieserie uit de jaren ’70. Robert Blake speelt de rol van een undercoveragent die een geheel eigen stijl heeft om de “bad guys” te klissen . ?

 

*BARETTA*

 

2.Serie uit de jaren ’60, gebaseerd op de boeken van Staley Gardner. Rechtbankdrama. Raymond Burr speelde de advocaat die – na onderzoek-steeds op eigen houtje de ware daders wist de ontmaskeren in de rechtzaal. Titel?

 

*PERRY MASON*

 

3.Politieserie uit de jaren 80 met 2 vrouwen in de hoofdrol nl. Tyne Daly en Sharon Gless die in NY proberen op te boksen tegen gluiperige misdadigers en mannelijke vooroordelen. Titel?

*CAGNEY & LACEY*

 

4.Serie uit de jaren ’70. Karl Malden is de oudere dedective en Michael Douglas het groentje. Titel?

 

*STREETS OF SAN FRANCISCO*

 

5.Jaren ’80. David Rasche is een wat primaire politie-inspecteur wiens beste vriend zijn Magnum .44 is in de strijd tegen het geteisem. Titel?

 

*SLEDGE HAMMER*

 

REEKS 10 – ISRAEL

1.Varia

In mei 1946 stichtten een kleine groep joden een kantoortje in Jeruzalem waar ze dokumenten begonnen te verzamelen i.v.m. de genocide op miljoenen Europese joden. In 1953 werd het een nationaal instituut. Hier treffen we nu de grootste collectie dokumenten, foto’s, films e.d. aan  ter wereld aangaande de holocaust. Er zijn verder diverse musea, herdenkingsruimtes en monumenten o.a. voor Oskar Schindler en Raoul Wallenberg. Naam van dat instituut? Afkomstig uit het bijbelboek Jesaja en te vertalen als:”Ik zal U binnen mijn muren een naam geven”.

 

*YAD VASHEM*

 

2.Godsdienst

Als U op zoek gaat naar de oorsprong van het kristelijke gedachtengoed , doet U opmerkelijke vondsten. Zo zijn er naast de 4 canonieke evangelies niet minder dan 40 andere zgn. “apocriefe” evangelies. Deze evangelies werden en worden door de gevestigde kerkelijke autoriteiten verworpen. Zo zoeken we nu één van de 12 apostelen die zou gepredikt hebben in Voor-Indië en zou gestorven zijn in Madras. Zijn evangelie is esoterisch en antiklerikaal. De verrijzenis van Jezus wordt zeer stevig in twijfel getrokken en alle kerkvorming veroordeeld. Het bevat verder zeer expliciete uitspraken over de sexualiteit van Jezus: deze was gewoon de man van Maria Magdalena.   Van onze apostel is een beroemd Koptisch evangelie bewaard gebleven. Zijn feestdag valt verder op 3 juli. Wie?

 

*TOMAS*

 

3.Aardrijkskunde

Hoofdstad en grootste stad van de Negev. Ze ligt op de vlakke noordrand van de woestijn. Bekend vanwege de permanente bedoeïnenkampen ten zuiden van de stad. De geschiedenis van derze plaats gaat terug tot de aartsvader Abraham die er zou gewoond hebben. Hier kreeg –volgens de legende- Abraham het bevel zijn zoon Isaäk te offeren. Sinds de stad in handen viel van de Israëli’s(1948) is ze stormachtig gegroeid. ?

 

*BEERSJEBA*

 

 

4.Literatuur

De  omstreden Amerikaanse hoogleraar Norman Finkelstein noemde de auteur die we zoeken “De opperpriester van de holocaustcultus”. Deze schrijver schreef ettelijke boeken die te maken hebben met judaïsme, de holocaust en de morele verantwoordelijkheid. Hij overleefde Auschwitz, Buna, Buchenwald en Gleiwitz. Na een ontmoeting met Mauriac begint hij in Frankrijk te publiceren. Zijn indrukwekkende debuut –“La nuit” - verscheen in 1958 . Twee jaar later volgde “L’aube”. In 1966 “Le chant des morts” en “Les juifs du silence”. In de jaren ’80 volgden nog « Le cinqième fils » en « Le crépuscule du loin ». Wie is deze auteur die sinds de jaren ’60 doorgaans in Amerika verblijft.

 

*ELIE WIESEL*

 

5.Taal

Minder dan een eeuw geleden was Hebreeuws nog geen gesproken taal. Nu is het moderne Hebreeuws de dagelijkse taal in Israël. Het is nauw verwant aan het oude Hebreeuws- Mozes, koning David of Solomo zouden zonder veel problemen een moderne krant kunnen lezen. De moderne variant kent echter wel veel Europese constructies en Engelse leenwoorden waardoor het een moderne, functionele taal is. Benaming?

 

*IVRIET*

 

 

6.Toerisme Kopie

Zowat 30 km ten noorden van Eilat ligt het “Timna National Park”. Eertijds bevonden  zich hier beroemde kopermijnen. Het mooiste deel van het park wordt gevormd door een opmerkelijk natuurverschijnsel – een rotsformatie van enkele zuilen – dat ontstond door erosie van een enorme zandstenen heuvel. Deze zuilen zijn enorm groot en vormen slechts een deel van een labyrint van verweerde rotsen die geërodeerd zijn tot de meest fantastische vormen. De zuilen werden genoemd naar een Bijbels personage. Naam van die rotsformatie?

 

*ZUILEN VAN SALOMO*

 

7.Politiek

In 1937 wordt de illegale joodse militaire organisatie die U zoekt, opgericht. Ze voerden oppositie tegen de Hagana, het ondergrondse leger. Ze wenste een radicalere politiek tegenover Engeland en pleegde vanaf 1944 veel terreuracties tegen het Engelse leger en de Palestijnse bevolking. Na de oprichting van de staat Israël werd de organisatie opgeheven en ging over in de politieke partij “Cheroet”. Welke illegale groep zoeken we? Indertijd was ene Menachem Begin er de leider van…

 

*IRGUN*

 

8.Koningen

a.Hij was koning van Judea van 870 tot 849 en sloot een verbond met Achab, de koning van Israël. Samen ondernamen ze veldtochten tegen Aram en Moab.

b.Genoemde koning gaf zijn naam aan een dal dat geografisch niet te bepalen is, maar traditioneel wordt het gelokaliseerd in het dal van de Kidron. Het zou de plaats zijn van het “laatste gericht”. Daarom stellen vrome joden er prijs op zich hier te laten begraven.

c.In de Brusselse gemeente Schaarbeek vinden we een gelijknamig park waar eertijds  het al lang ter ziele gegane Crossing Schaarbeek zijn thuiswedstrijden speelde.

Welke koning, dal en park?

 

*JOSAFAT*

 

9.Gastronomie.Kopie

U krijgt een recept van welk gerecht?

 

*FALAFEL*

 

10.Actua

In 1982 viel deze ijzervreter met het Israelitische leger libanon binnen, stootte door tot de buitenwijken van Beiroet en was medeverantwoordelijk voor de massamoorden op Palestijnse burgers in de beruchte kampen Sabra en Chatila. Begin oktober vond onze man – nu leider van het conservatieve Likoed-blok – het nodig een provocerend bezoek te brengen aan de Tempelberg waarover de Palestijnen tot nu toe vergeefs zeggenschap eisen. Een golf van geweld was het resultaat. Naam van die conservatieve oppositieleider?

 

*ARIEL SHARON*

 

  EINDUITSLAG VAN DE 17e BOSUILENQUIZ

  PLOEG punten %
1. TIEM 102 72,8
2. BRODDERS 96 68,6
3. MEERHOF 96 68,6
4. POCO LOCO 91 65,0
5. MARTINE VAN CAMP 90 64,3
6. ANDES SURVIVORS 82 58,6
7. LIERSE ENTENTE 81 57,9
8. GAMBIET 75 53,6
9. EEN SCHITTEREND ONGELUK 70 50,0
10. ZOLDER 63 45,0
11. ANTWOORD APPARAAT 49 35,0
12. ALEYDIS 48 34,3
13. BEKAN JUST 42 30,0