bos1999                                            

BOSUILENQUIZ  2001

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

Het antwoord van de vraag staat telkens onder de vraag. Door hier met de muis over te gaan lees je het antwoord.

18de Bosuilenquiz

 

 

Reeks1

1.Geld (afbeelding)

Zoals U allen weet wisselen op 1/1/2OO2 de 12 lidstaten van de Europese Unie hun eigen valuta voor de € . Zo hebben alle munten een zijde die in alle 12 landen dezelfde is. De andere zijde verschilt per land en is gemaakt door ontwerpers uit ieder land afzonderlijk. Wij voelden ons zeer gevleid toen we merkten dat één van die 12 landen een munt van 1 € in roulatie brengt met een afbeelding van…jawel: een uil! Welk land is dat?

 GRIEKENLAND

 

2.Verkeer

Sinds 1959 verplaatsen de Amerikaanse presidenten zich in een speciaal door Boeing ontworpen vliegtuig.. Het is een soort vliegend “Witte Huis” met hypermodern communicatiemateriaal. Onder welke Engelse benaming kent U dat presidentiële vliegtuig? 

AIR FORCE ONE

 

3.Toerisme en geneeskunde

Gents museum, gelegen in de gelijknamige straat. Het gebouw dateert uit 1857 en is een vroeg voorbeeld van een krankzinnigengesticht. Het museum toont de geschiedenis van de psychiatrie en de psychiatrische zorgverlening. Ook tijdelijke tentoonstellingen vinden er een plaatsje zoals o.a; “Gestoorde vorsten” (over de relatie macht en waanzin) en enkele maanden terug “Ontbrekende beelden”( foto’s van mensen met een handicap). Welk museum, genoemd naar de persoon die men wel eens de eerste psychiater van België pleegt te noemen. 

Museum DR. GUISLAIN

 

4.Actualiteit

Van 1937 tot 1948 was hij in ons land als mijnwerker aan de slag. Terug in Polen klom hij al snel op in de communistische partij. In 1970 –na de val van Gomulka – werd hij partijleider en dus staatshoofd. In zijn eerste jaren opende hij Polen voor buitenlands kapitaal en investeringen. Hij wist ook veel kredieten los te krijgen in het buitenland, wat voor een toename van de welvaart zorgde. Hij stak echter daardoor het land zwaar in de schulden: de diepe economische crisis was één van de hoofdoorzaken van de arbeidersopstand van 1980 die onze man tot aftreden dwong. Wie was deze Poolse leider die afgelopen zomer op 88-jarige leeftijd stierf?

EDWARD GIERIK

 

5.Film AFBEELDING

In 1945 verscheen “The Spiral Staircase”, een schitterende Hollywood thriller
met Dorothy McGuire in de hoofdrol naar een verhaal van Ethel Lina White.
De regisseur van deze prent was van Duitse afkomst.
Vooral in de jaren veertig draaide hij enkele sterke prenten zoals:
-The Killers (naar een verhaal van E. Hemingway), het debuut van Burt Lancaster
-The Dark Mirror
-Criss Cross
-The Crimson Pirate uit 52, ook met Burt Lancaster.
In de jaren vijftig taande zijn roem en hij overleed in 1973.
Zijn broer (1902-2000) was een bekend SF-schrijver o.a. van “Donovan’s brain”/”The third ear” en “Hauser’s memory”. Verder schreef hij massa’s scenario’s voor horrorfilms zoals “The wolfman”/”The invisible man returns” enz. Welke broers?
Robert en Curt Siodmak

6.Sport

Sinds 1933 heeft men in de Ronde van Frankrijk een officieel bergklassement. Wie was de eerste winnaar hiervan? 

Vincente TRUEBA

 

7.Media

Duitse uitgeverij –in 1983 opgericht en genoemd naar zijn stichter – van rijkelijk geïllustreerde kijkboeken vnl. over fotografie, design, architectuur of beeldende kunst. Het zijn verzorgde uitgaven met doorgaans slappe kaft en erg redelijk van prijs. Steevast worden er immers enorme hoeveelheden van gedrukt. De laatste jaren bevat de catalogus van deze uitgeverij ook alsmaar meer al dan niet decoratief bloot. Welke uitgeverij? Eerste wapenfeit was een kijkboek over Dali in 1983.

TASCHEN

 

8.Wetenschappen

1638-1686

Deens geoloog en anatoom, studeerde te Amsterdam, Leiden en Kopenhagen. Hij werkte o.a. samen met Swammerdam. Hij geldt als de grondlegger van de paleontologie. In 1667 werd hij rooms-katholiek en ontving de priester-en bisschopswijding. Hij ligt begraven in de San Lorenzo in Florence. In 1669 formuleerde hij de wet van de superpositie: "In een serie van "normaal" op elkaar liggende aardlagen is de hoger gelegen laag altijd jonger dan de daaronder gelegen". U mag ook antwoorden met de naam van een Vlaams zanger.-Nicolaus STENO-

-Nils STENSEN-

 

9.Geschiedenis

Tijdens de 2de Punische oorlog vocht deze Numidische koning met zijn gevreesde ruiterij aan de kant van Hannibal, maar in 207 v.o.t. keerde hij zijn huik en werd een bondgenoot van Rome. Dankzij zijn Numidiërs werd Hannibal in 202 v.o.t. voorgoed verslagen bij Zama. Hij bleef het verslagen Carthago treiteren wat zou leiden tot de 3de Punische oorlog. Welke koning? U kent allicht zijn kleinzoon Jugurtha… 

MASSINISSA

 

10.MuziekFRAGMENT

Uit Tucson, Arizona stammend collectief rond de heren Joey Burns en John Convertino. Invloeden: country, fifties jazz, spaghetti westerns en de cultuur van het Amerikaanse zuidwesten. CD’s: Spoke(’97) /The black light(’98) en Hot Rail(2OOO) Scoorden een alternatief hitje met het nummer dat U zo dadelijk gaat horen. Welke formatie die niet kan kiezen tussen Mexico en Californië…CALEXICO     (The crystal frontier)

 

 

 

GLOBO FILM

1.Regisseur (1920-1989):

Films:The Best Man, The War Lord, Nicholas and Alexandra, The Boys From Brazil.  Kreeg een Oscar voor Patton. 

Franklin Schaffner

 

2.Haar eigenlijke naam was Janet Cole.  Trad op in films als daar zijn:

A Matter of Life and Death, Deadline USA.  Kreeg een oscar voor A Streetcar Named Desire. 

Kim Hunter

 

3.Geboren 1950.  Make-up en special effects man. 

Films:It’s Alive, King Kong (76), Star Wars, An American Werewolf in London (OSCAR!),Ed Wood (OSCAR!).

Rick Baker

 

4.Brits acteur(1961)

Films:Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Everyone Says I love You, Rob Roy. 

Tim Roth

 

5.Als U de voorgaande vragen correct hebt weten te beantwoorden, ontdekt U allicht een verband tussen de vier antwoorden. En dat is meteen het 5de antwoord! 

 

Planet Of The Apes

 

 

 

Reeks 2

1.Literatuur

Hij debuteerde in 1999 met “Naakte zielen” – een zwakke thriller met ontzettend veel gruwel en geweld. Opvolger “Bevroren hart” was al een stuk beter alhoewel een gedetailleerde uiteenzetting aangaande het uitlepelen van een menselijk oog ook niet ieders “cup of tea” zal wezen… Zijn derde roman “Lokaas” speelt alweer in Mechelen en draait rond zero tolerance, extreem-rechts en problemen met allochtonen. Wie is  deze auteur  in wiens boeken Dirk Deleu de speurder van dienst is? 

Luc DEFLO

 

2.Kleding

Lange, klokvormige mantel van wollen stof die door de vrouwen op het hoofd werd gedragen. De stof werd aldaar bijeengerimpeld en met behulp van baleinen werd een soort van handvat gevormd zodat men de mantel makkelijk kon af- en aandoen. Soms werd een platte hoed op de mantel gedragen. De dracht van deze mantel was algemeen in de 16de/17de eeuw in Duitsland en in de zuidelijke en noordelijke Nederlanden.Dit soort mantel leefde als rouwdracht verder in sommige streekdrachten. Welk soort mantel? De opportunisten onder U kennen deze mantel zeker… 

HUIK

 

3.Wetenschappen

Amerikaans oceanoloog (1942), verbonden aan Woods Hole Oceanographic Institution. Onze man is befaamd vanwege het lokaliseren van beroemde scheepswrakken. Enige tijd geleden ontdekte hij een hele gezonken Romeinse vloot in de Mid. Zee en eerder al de beroemde schepen “Lusitania” en de “Bismarck”. U hoort hem uiteraard te kennen als ontdekker van het wrak van de “Titanic” in 1985. Recentelijk haalde hij weer het nieuws door in de Zwarte Zee de resten van een verzonken beschaving op te sporen – dit laatste natuurlijk volgens de Amerikaanse media!

Wie?

 

Robert BALLARD

 

4.Aardrijkskunde

Rivier van 420 km lengte die ontspringt in het Sargebergte(Macedonië), stroomt door Gostivar en Tetovo, maakt een scherpe draai en passeert dan Skopje om uiteindelijk in Griekenland uit te monden in de golf van Saloniki. Samen met de Morava is deze rivier een belangrijke transportader tussen Centraal-Europa en de Egeïsche zee. De bekendste Macedonische voetbalclub – hallo Standard! - draagt de rivier in haar benaming…

 

VARDAR                     ( club= Vardar Skopje)

 

5.Mythen en sagen

Hij is één van de opmerkelijkste legendarische helden uit de Ijslandse sagenwereld. Hij was een reusachtige, misvormde man die reuzenbloed in de aderen had. Hij stond in de gunst van Odin en had de vijandschap van Thor. Het lot wilde dat hij 3 misdaden zou plegen: de moord op koning Vikar, dan liet hij zich omkopen om een andere koning en zijn familie te vermoorden en tenslotte zou hij op een cruciaal moment het slagveld ontvluchten. Oud en blind geworden zou hij door de zoon van één van zijn slachtoffers vermoord worden. Wie?

Denkt U maar aan een romantisch drama in verzen van Alfred Hegenscheidt uit 1898…

 

STARKADD

 

6.Sport

De kaatssport zorgde enige tijd geleden voor een heuse primeur: de nieuwe Belgische landskampioen komt uit… Frankrijk. Welke Noordfranse ploeg versloeg in de finale Terjoden en werd zo kampioen?

 

MAUBEUGE

 

7.KunstDIA

U ziet een werk van de belangrijkste meester van de  Keulse schilderkunst in de eerste helft van de 15e eeuw. Zijn naam? U ziet het werk “Madonna in rozentuin”

 

Stephan LOCHNER

 

 

8.Film

A.I. is de nieuwste film van S.Spielberg. Op de generiek kunnen we lezen
dat hij verantwoordelijk is voor de regie en het scenario. Voor
welke(slechts EEN) andere film is dit ook het geval? Je kunt natuurlijk
gokken.

Close Encounters of the Third Kind

(SOLO Martine Van Camp)
9.TV

In 1973 begon hij met de presentatie van “Ouvrez les guilllemets” – het werd opgevolgd door “Apostrophes”. Hierin ontving hij wekelijks een 5-tal auteurs die eigen werk kwamen bespreken. Zijn impact werd zo groot dat een besproken boek een geheide bestseller werd. Zijn derde programma “Bouillon de culture” kwam in juni 2001 aan een definitief einde. Wie is deze presentator waarvan men zegt dat hij de Fransen opnieuw leerde lezen?

 

Bernard PIVOT

 

10.MuziekFragment

Hij maakte bij leven 3 zeer  introspectieve LP’s nl. “Five leaves left”(’69), “Bryter Layter”(’70) en “Pink moon”(’72) – sombere songs over tijd, verlies en droefgeestige verlangens. Tekstueel haalde hij inspiratie bij Blake,Rimbaud, Verlaine en de symbolisten. In ’74 zorgde een overdosis slaapmiddelen en antidepressiva voor een stille dood. Zoals zo vaak kwam de erkenning pas veel later. Tal van hedendaagse beroemdheden (REM, Radiohead, John Cale…) koesteren zijn werk. Wie?

 

Nick DRAKE

 

GLOBO: Bovennatuurlijke onzinAFBEELDING

1.In 1917 maakten Elsie Wright(16) en haar nichtje Frances Griffiths(10) enkele foto’s van …elfjes in hun tuin in Cottingley. Via de theosoof Edward Gardner kwamen de foto’s in handen van een zeer beroemd Engels schrijver die in zijn werk nochtans zeer scherpzinnig in de weer was. Onze schrijver maakte zich onsterfelijk belachelijk door de foto’s voor echt te aanzien en schreef er in 1921 zowaar een boek over:”The coming of the fairies”. Pas 65 jaar later bekenden de ondertussen oma geworden “meisjes” dat ze de zgn. “elfjes” uit een sprookjesboek hadden geknipt en er foto’s van hadden gemaakt. Wie was die bekende schrijver?

 

Arthur CONAN DOYLE

 

2. Afbeelding Zowat 90 km ten noordoosten van Las Vegas, in de Nevadawoestijn, vinden we de zwaar beveiligde Nellis Air Base (tevens een nucleair proefterrein) Deze basis werd in 1951 gesticht om spionnagevliegtuigen voor de CIA te ontwikkelen en ook nu nog worden er de nieuwste snufjes getest op wapengebied zoals enkele jaren geleden de Stealth. Dit geheime gedoe heeft als gevolg gehad dat “UFO-believers” ze stevig zien vliegen in deze regio. Volgens hen worden er UFO’s en aanverwanten onderzocht. Deze “believers” duiden deze plaats in de Nevadawoestijn – trouwens een geliefde plaats in de X-files – steevast aan met een bepaalde benaming. Welke?

 

AREA 51

 

3.Hij was de beroemdste paragnost van Nederland(1090-1980)Hij kwam in 1935 in aanraking met een spiritistische beweging en ontdekte prompt dat hij over   paranormale gaven zou beschikken. Hij werd al snel de beschermeling van de Utrechtse hoogleraar parapsychologie Tenhaeff die de veronderstelde  gaven van onze man opklopte tot wereldvermaardheid. Het paranormale kaartenhuisje stortte in toen enkele journalisten in de jaren ’50 de man ontmaskerde als fraudeur en ordinaire bedrieger. ’s Mans zoon zou trouwens ook berucht worden na een gefingeerde ontvoering …Wie?

 

Gerard CROISET

 

4.In het begin van deze eeuw meende de Engelse amateur-archeoloog Alfred Watkins een netwerk van krijtlijnen te zien dat de heilige plaatsen in Engeland met elkaar zou verbinden. Zo zou zulk een lijn Stonehenge, Old Sarum, de kathedraal van Salisbury, ettelijke tumuli en een fort uit de Ijzertijd met elkaar verbinden. Welke benaming kregen deze krijtlijnen?

 

LEY

 

5.Als al het voorgaande U sceptisch gemaakt heeft….Al meer dan 10 jaar doet de groepering die we zoeken objectief wetenschappelijk onderzoek naar lichtzinnig bijgeloof, kritiekloze napraterij en rammelende paranormale beweringen. Prominente leden zijn o.a. dr. Jean-Paul van Bendeghem (VUB) en de U welbekende Etienne Vermeersch. Overigens…wie ten overstaan van de gezochte vereniging kan aantonen dat hij/zij over paranormale vermogens beschikt kan aanspraak maken op de prijs Majax-Broch-Theodor oftewel de ronde som van 8 miljoen franken!

Welke in Brussel verblijvende vereniging? De afkorting volstaat!

 

SKEPP   (Studiekring voor Kritsche Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale)

 

Reeks 3

1.Sport

Het eerste officiële Zuidamerikaanse clubkampioenschap werd in 1960 gespeeld: de Copa Libertadores. Wij zoeken een club uit het Argentijnse Buenos Aires die deze Copa 7 keer wist te winnen tussen 1964 en 1984. Die club trad ook ettelijke keren aan in de beruchte intercontinentale beker waarin het er vaak beenhard aan toe ging. De gezochte ploeg verloor deze confrontatie in 1964 en 1965 tegen Inter Milaan. In 1972 was Ajax te sterk en in 1974 Atletico Madrid. Slechts in ’73 werd er gewonnen van Juventus. Welke Argentijnse club?

 

INDEPENDIENTE

 

2.FaunaAFBEELDING

Het dier dat we zoeken is de laatste van de “Rhynchocephalia”(Brughagedissen) en komt nog slechts voor op enkele eilandjes voor de kust van Nieuw-Zeeland. Opmerkelijk bij dit levend fossiel is de aanwezigheid van een soort derde oog dat gebruikt wordt om  de lichtgevoeligheid te regelen. Ook opmerkelijk is dat de mannetjes de enige reptielen zijn zonder penis – om zich voort te planten drukt hij gewoon zijn aarsopening op die van het vrouwtje en laat zijn zaad stromen. Deze tot 80 cm lange dieren leven vaak in verlaten holen. Graag de Maoribenaming voor dit beest – benaming die valt te vertalen als “rug vol doornen”.

 

TUATARA

 

3.Personalia

Belgisch diplomaat(1819-1905) –trouwe vazal van Leopold II. Beheerste als secretaris-generaal op het departement van Buitenlandse Zaken vanaf 1860 jarenlang het buitenlandse beleid. In eigen land oogste hij veel succes met zijn acties om de Scheldetol af te kopen(1863). Als vertrouwensman van Leopold II trad hij vaak op als gevolmachtigde op internationale conferenties o.a. aangaande de Afrikapolitiek. Hij werd minister van Staat en kreeg de titel “baron”. Wie? U treft hem nog aan als deel van Verviers, in Brussel en als standbeeld aan het Antwerpse Zuid…

 

Auguste LAMBERMONT

 

4.Geschiedenis

Na het aan de macht komen van Hitler in 1933 wordt W. Darré rijksminister van Landbouw. Hij is de grondlegger van de idee dat de eigenlijke elite van het Duitse volk de zgn. “raszuivere” en “landgebonden” boerenbevolking was. Darré introduceerde dan ook een speciaal huwelijks- erf- en eigendomsrecht in 1933. De populaire naam hiervoor zou later een propagandistische leuze worden voor deze grondgebonden nazi-ideologie. Welke leuze? Wordt nog wel eens gebruikt als men het over het ideeëngoed van het Zwart Blok heeft…

 

BLUT UND BODEN

 

5.Film

Zij is de vriendin van de jonge Duitse regisseur Tom Tykwer en is dan ook prominent aanwezig in zijn 3 laatste films nl. “Winterschläfer”(1997), “Lola rennt”(1998) en “Der krieger und die Kaiserin”(2002). Haar naam graag.

 

FRANKA POTENTE

 

6.KunstDIA

Simpel: welke schilder?

 

Sir Joshua REYNOLDS

 

7.Aardrijkskunde

De belangrijkste Noordierse rivier loopt van de Mourne Mountains naar de Atlantische Oceaan en is 129 km lang. Deze rivier stroomt door het enorme Lough Neagh, het grootste zoetwatermeer van GB. Verder zat deze rivier bij het invoeren van deze vraag meer dan hem lief is  op de bank bij Moeskroen…

 

BANN

 

8.Literatuur

In 1951 was hij met zijn 17 jaar de jongste gevangene ooit in San Quentin. Daar hoorde hij Caryl Chessman bezig op een schrijfmachine en besloot zelf te gaan schrijven. Pas in 1972 werd “No beast so fierce” gepubliceerd. In 1979 verfilmde Ulu Grosbard het boek als “Straight time” met o.a. Dustin Hofman. Hij schreef verder “Animal factory(’77) en “Little boy blue”(’81). In 1996 verscheen dan “Dog eat dog”.Hij kreeg verder nog een Oscarnominatie voor het scenario van “Runaway train” (Konchalovsky). Wie is deze auteur die 18 jaar in diverse gevangenissen zat, in de top 10 van de “most wanted” lijst van de FBI stond en bovendien te zien was als “Mr.Blue” in “Reservoir Dogs” van Tarantino. Als U gaat golven kan U ‘m best vermijden…

 

Edward BUNKER

 

9.Taal

“Overmoed, hoogmoed, trots, zelfoverschatting” – nogal wat quizzers en quizmasters hebben er wel eens last van…Wij zoeken een Griekse term die dat alles betekent en als dusdanig veel voorkwam in de Griekse tragedie zoals bv. bij Aeschylos. Het ging dan om de grootheid van de mens die echter steeds gepaard ging met verblinding en waan. Welke term?

 

HUBRIS /HYBRIS

 

10.MuziekFRAGMENT

Zij-en haar groep Kale-zijn afkomstig uit Hrocki Cany(een stadje op 80 km van Praag)waar heel wat Rom zigeuners wonen. Haar muziek is een mix van Romamuziek,latin, flamenco en popmuziek. Deze deerne is ondertussen een fenomeen geworden, niet in het minst omdat ze zowat even breed als hoog is. Zij was o.a. te bezichtigen op het laatste Sfinksfestival. Wie?

 

VERA BILA

 

 

Globo:Mode

1.Toen het kasjmier uit Indië aankwam, verwerkten zij het in dit Schotse stadje in ruime sjaals met het bekende komma motief, populair in Indië.

Geef de naam van dit motief of van het stadje.

Paisley

 

2. Marie Angélique de Scoraille de Roussilles was bloedmooi en oliedom.Zij werd de maîtresse van Louis 14 . In 1680 beloont hij haar met een adellijke titel. De markiezin de Sévigné verhaalt hoe haar naam vereeuwigd werd. Toen ze terugkwamen van de jacht stak er “un petit vent” op. Het lint in haar kapsel raakte los en dwarrelde voor haar gezicht. Dit beviel de koning uitermate. De volgende dag droegen alle hofdames een gelijkaardig kapsel. Het verspreidde zich naar de andere Europese hoven en bleef mode tot 1720. We vragen u dus de naam voor:”kapsel bestaande uit opeengestapelde en door koperdraad vastgehouden vlechten waaruit krullen te voorschijn komen”

FONTANGE ( duchesse de Fontanges)

 

3. Op 1 april 1998 werd er officieel een “ instituut “ opgericht . Initiatiefnemers waren Linda Loppa,  Geert Bruloot en Patrick De Muynck.  Het idee erachter was om pas afgestudeerde modeontwerpers ook na hun studie bij te staan.  Geef de  engelse benaming voor dat instituut.

 

FLANDERS FASHION INSTITUTE.

 

4.Amancio Ortega begon in de jaren ’60 in het Spaanse La Coruna met de deur-aan-deur verkoop van zelfgesneden jurken, pyjama’s en nachtkleding. Enkele maanden geleden ging hij met zijn modegroep Inditex naar de beurs en is sindsdien de rijkste man van Spanje. Uithangbord van Inditex is de winkelketen die we zoeken. In de winkelstraten profileren deze kledingszaken zich als het elegante alternatief voor de luxueuze labels en de winkels waar je moet aanbellen om binnen te mogen. De keten pakt nooit uit met grootse reclamecampagnes maar is er wel bliksemsnel bij om de catwalktrends om te zetten in betaalbare mode. Opmerkelijk is verder dat het assortiment van deze keten hoofdzakelijk in en om La Coruna wordt vervaardigd en dat Ortega van zichzelf een mythe gemaakt heeft door nooit in het openbaar te verschijnen: er zouden maar 2 foto’s van hem bestaan…Welke keten?

 

ZARA

 

5.° 1942 Tokyo . Zij richt in 1973 “ Comme des garçons” op. De tentoonstelling 2 women - 2 vrouwen ging over Coco Chanel en de gevraagde ontwerpster.

    

REI KAWAKUBO

 

 

Reeks 4

1.Toerisme

Tegen het einde van het Devoon ontstonden in het Eifelgebied een honderdtal vulkanen. Dit ging gepaard met grote explosies waardoor ook enorme trechters – de zgn. “maare” – ontstonden. Dit zijn ongeveer 16 nagenoeg cirkelvormige meertjes die je her en der in de Eifel aantreft. U zoekt de naam van het grootste (33ha)”maare”, gelegen in de Hocheifel. Op de oever staat verder één van de belangrijkste Romaanse kerken van Duitsland.

 

LAACHER SEE

 

2.Varia FRAGMENT

Erin Brokovitch – U wel bekend in de al dan niet bevallige figuur van Julia Roberts – was een alleenstaande , werkloze moeder die op een bepaald moment een bureaujobje aanneemt bij een advocatenfirma in LA. Tijdens haar opzoekwerk komt ze op het spoor van een milieuschandaal: een almachtige energiereus heeft drinkwater vergiftigd door proefnemingen. Dit levert heel wat kankergevallen op. Onverdroten trekt onze buitennissige dame ten strijde tegen deze energiemogol en…wint het pleit! Welke energiereus moest de duimen leggen? We laten een muziekje horen om het denken te vergemakkelijken…

 

PACIFIC, GAS AND ELECTRIC          (fragment: Are you ready –idem)

 

3.Taal

Graag kregen we van U het woord “zoon”, maar dan in het Arabisch. Dit woord, gevolgd door de naam van vader of voorvader, vervult in de islamitisch-Arabische wereld de rol van familienaam. Welk woord?

 

IBN

 

4.AardrijkskundeAFBEELDING

Gebergte in Centraal-Azië dat zich uitstrekt van het Hoogland van Pamir tot aan de Chinese vlakte, tussen de Himalaja en de T’ien Sjan. Het oostelijk deel vormt de scheiding tussen Noord -

en Zuid-China. In het middendeel vinden we plateaus en vlakten zoals de Tsjadam, de hoogvlakte van Tibet en het brongebied van de Huang Ho of Gele Rivier. Het westelijk deel bereikt hoogten tot 7700m. Welke keten?

 

K’OENLOEN

 

5.FilmAFBEELDING

Amerikaans acteur. Werd bekend in 1967 door de rol van massamoordenaar Perry Smith in “In cold blood”. Verder noemen we: “Tell them Willy boy is here”(’70) en “Electra glide in blue”(’73) waarin hij een verkeersagent speelt die er van droomt detective te worden. Bij de tv-kijkers werd hij in de periode ’75-’78 bekend als speurder Tony Baretta in de gelijknamige serie. Onze man ging dan langzaam kopje onder in minderwaardige films, pilllen, heroïne en diefstallen. Enkele jaren geleden werd hij door David Lynch opgevist voor de rol van de “Mystery Man” in “Lost Highway”. Toen deze vraag het licht zag liep de ondertussen 67-jarige acteur weer volop in de kijker – helaas als hoofdverdachte in het onderzoek naar de moord op zijn eigen vrouw Bonnie Bakley. Wie?

 

ROBERT BLAKE

 

6.KunstDIA

Hij was de belangrijkste vertegenwoordiger van de tweede generatie Noorditaliaanse vroege renaissance. Welke Italiaan(1431-1506)

 

Andrea MANTEGNA

 

7.Sport

Ze werd 7 keer Belgisch kampioen op de 8OOm tussen 1973 en 1982 en driemaal op de 1500m nl. in 1978, 79 en 80. Ze bezat de nationale records over 800m, 1000m, 1500m en de mijl. Ze was halve finaliste op 800m tijdens de O.S. van Moskou. Hoogtepunt in haar carrière was de zilveren medaille op het EK indoor in 1980. Wie?

 

Anne-Marie VAN NUFFEL

 

8.Geschiedenis

In 940 werd hij koning van Denemarken, bracht de Deense eenheid tot stand en bevorderde het christendom. In 985 wist hij de Deense en Noorse volkeren voor korte tijd te verenigen. In 974 werd hij door Otto II verslagen en zou gevallen zijn door het zwaard van zijn eigen zoon Sven Gaffelbaard. Zijn naam vinden we nu regelmatig terug als benaming voor een door Ericson ontwikkelde technologie om diverse electronische toestellen draadloos met elkaar te laten samenwerken – net zoals onze koning Denemarken en Noorwegen liet samenwerken. Welke koning?

 

Harald BLAUWTAND      -       Bluetooth-technologie

 

9.Literatuur

Met als inspiratiebronnen Elvis Costello en Johnny “Rotten” Lydon, publiceert hij in 1979 zijn eerste dichtbundel “Als U zo gaat beginnen”. Na de bundels “Popcorn”, “Captain America” en “Stand” begint hij in ’98 een theatertoernee met Jan Mulder en Remco Campert. In ’99 doet hij dat nog eens over , maar nu met Jules Deelder en Herman Brood. Deze laatste is zijn grote voorbeeld en hij staat bij onze noorderburen dan ook bekend als de biograaf van Brood. In 1996 verscheen het eerste deel van die biografie met als titel:”Broodje gezond”. In 2001 volgde dan “Broodje halfom”. Het derde deel ligt een beetje moeilijk aangezien de heer Brood in de eeuwige rockhel vertoeft. Misschien is “Broodje smos” – ’s mans dodelijke smak van het dak van het Amsterdamse Hilton indachtig – een valabele suggestie?Wie is deze dichter?

 

Bart CHABOT

 

10.Muziek

Deze singer/songwriter/rockzangeres is wat uit de picture geraakt en haalde onlangs nog eens het nieuws omdat ze haar 2 kinderen verkreeg via het zaad van rockopa David Crosby – zonder dat de brave man maar in de buurt geweest was. Ze pakte ook al mediagewijs uit met haar lesbische geaardheid, wat een en ander wat duidelijker maakt natuurlijk. Maar nu over haar muziek…Ze bracht cd’s uit als “Brave and crazy/Never enough/Yes I am/Your little secret/Breakdown/Skin. Wie?

 

Melissa ETHERIDGE

 

Globo: Sport

 

5 dia’s van sporters die de afgelopen zomer in het nieuws kwamen…

a. atletiek- een overwinning met een verdacht geurtje…

b.Nog meer atletiek…Iemand die sterk is in meer dan één discipline…

c.Hij won de proloog van de Ronde van Frankrijk deze zomer

d.Een extraverte persoonlijkheid…

e.Eind augustus in the picture in Brussel…

 

a.OLGA JEGOROVA

b.Tomas DVORAK

c.Christophe MOREAU

d.Goran IVANISOVIC

e.Brahim BOULAMI

 

 

Reeks5      Tipreeks

1.Radio

VRT radio 2, elke nacht vanaf 1U tot 4u kan U zich laven aan een hele trits “gouden hits”. Welk radioprogramma?

 

STERRENPLUKKERS        (COVER Sus & Wis)

 

2.Wapentuig

Antitankwapen, wordt in 2001 ook in België verboden. Het bevat de radioactieve stof thorium?

 

MILAN                       (foto van AC MILAN)

 

3.Media

De laatste jaren kende de tijdschriftenmarkt een ware stortvloed aan nieuwe titels – sommige zijn alweer geschiedenis…Wij zoeken een buitenbeentje in tijdschriftenland! Een –gratis-14-daags magazine dat naar eigen zeggen een cocktail serveert van “harde, onverbloemde waarheden, berichten uit de culturele onderstroom en een stevige portie relativerende humor”. Medewerkers zijn o;a. de U allicht wel bekende Danny Ilegems en Raf Sauviller. Titel?

 

MAO                                 (foto Mao)

 

4.Wetenschappen

Wat is de naam van de vettige, schilferige uitslag op het hoofd van pasgeborenen, die meestal vanzelf verdwijnt. Soms gaat de aandoening over in (seborroïsch) eczeem. Dit is het geval als de schilfering doorgaat en de huid rood wordt.

BERG                        (afbeelding van een berg)

 

5.Actua

In een vergeefse poging de “Gentse Feesten” te imiteren, programmeert Antwerpen al diverse jaren “De zomer van Antwerpen”. Zo ook afgelopen zomer een circusfestival. Begin juli werd van start gegaan met de voorstelling “De legende van de Tamboer-aap”. Het werd gebracht door een circus uit Guinee dat de Afrikaanse tradities wil koppelen aan de westerse acrobatie – dat alles onder begeleiding van niet aflatende percussiemuziek. Welk Afrikaans circus?

CIRCUS BAOBAB             (afbeelding van een baobab)

6.Geschiedenis

Godfried van Bouillon,Bohemund van Tarente, Raymond van Toulouse en Robert van Normandië trokken in 1096 elk met hun eigen leger richting Jeruzalem tijdens de eerste kruistocht. Deze eerste kruistocht stond echter onder de algemene geestelijke en politieke leiding van de pauselijke legaat, de bisschop van LePuy en rechterhand van paus Urbanus II. Deze UrbanusII was in wezen maar matig geïnteresseerd in Jeruzalem, maar des te meer in het bloeiende Konstantinopel. De gezochte bisschop had als uitdrukkelijke opdracht dit duidelijk te maken aan de heersers van Konstantinopel. De voorbijtrekkende kruisvaarders waren uiteraard een stevige stok achter de deur…Welke pauselijke legaat/bisschop van LePuy?

ADHEMAR van Monteuil            (adhemar uit de Nerostrips)

7.Literatuur

Hij was radio- en tv-producer voor de BBC tot hij in 1979 met een spitsvondig  vijfdelig SF werk doorbrak nl.”The hitchhiker’s guide to the Galaxy”. Dit werk – met hoog Monthy Python gehalte – draait rond de aardbewoner Arthur Dent die met een passerend ruimteschip meegaat nadat de aarde verwoest werd. Hilarische andere karakters zijn o.a. Zaphod Beeblebrox en Marvin the Paranoïd Androïd. Weet U meteen waar Radiohead de inspiratie voor hun songtitels vandaan haalt…Onze man schreef nog andere boeken zoals “The long dark teatime of the soul”, “Dirk Gently’s holistic Detective Agency” en “The meaning of Liff”. Net toen Hollywood zinnens was om zijn “Hitchhiker’s Guide” te gaan verfilmen, stierf onze auteur op 11 mei 2001. ?

 

Douglas ADAMS           (foto Adams Family)

8.Personalia

Hij is zonder meer één van de rijkste mannen van Frankrijk. Deze Parijzenaar maakte eerst naam in de publiciteitswereld, bracht dan als big boss van Adidas dit bedrijf naar de beurs en werd in in 1996 voorzitter van voetbalclub Marseille. Sindsdien pompte onze man al ettelijke miljarden in deze club en sinds enige tijd ook in het filiaaltje van OM: Standard Luik. De belachelijke 470- miljoen-transfer van Van Buyten naar Marseille moet U dan ook zien als een vestzak-broekzak operatie; een interne geldstroom om de bodemloze financiële putten bij Standard wat te dempen. Wie is deze geldschieter die met kompaan Luciano d’Onofrio Standard runt?

Robert-Louis DREYFUSS     (Alfred Dreyfus)

 

9.FILM

Hij is de auteur van het interviewboek:”Conversations with Billy Wilder” en regisseur van “Jerry Maguire”. Maar de wereld van de rockmuziek ligt deze ex-Rolling Stone journalist heel wat nauwer aan het hart getuige zijn prent “Almost famous”. Hierin gaat moederskindje William on the road met de –fictieve- rockband “Stillwater”. Wie is de regisseur van deze hartverwarmende terugblik op de seventies?

Cameron CROWE           (foto kraai)

 

10.WOI

Brits veldmaarschalk(1861-1928)Nam deel aan de strijd in Soedan en de Boerenoorlog. Hij volgde in 1915 French op als opperbevelhebber van de Britse troepen in Frankrijk. Zijn blind geloof in het offensief vergde van zijn troepen bloedige offers aan de Somme(1916) en vooral in Passendale(1917) waar hij een volstrekt zinloze confrontatie begon die uitdraaide op een regelrechte slachtpartij. Wie?

Douglas HAIG                 (Alexander Haig)

 

Reeks 6

1.Wetenschappen

Het zal je maar overkomen: een term bedenken die wereldberoemd werd nl. “Big Bang”, maar er zelf helemaal niet in geloven. Onze man –een Brits astrofysicus – propageerde daarentegen de “Steady state”-theorie d.w.z. het heelal heeft altijd bestaan en zet geleidelijk uit waarbij nieuwe materie gemaakt wordt. Een ander controversieel standpunt van onze  man was dat het leven op aarde afkomstig is uit de ruimte via microrganismen. Wie is deze opmerkelijke astrofysicus die einde augustus stierf?

Fred HOYLE

2.PersonaliaAFBEELDING

Op een mooie julidag trekken Charles lutwidge Dodgson ( Lewis Caroll dus) en het 7-jarige meisje Alice erop uit voor een boottochtje op de Theems. Al roeiende amuseert onze man zijn oogappel Alice met een verhaal over “wonderland”. Het vervolg kent U: de publicatie in 1865 van “Alice’s adventures in Wonderland”. Lewis Caroll was dol op jonge meisjes –hij fotografeerde ze vaak en soms naakt. In ons post-Dutroux tijdperk zou deze grote schrijver allicht als pervert achter de tralies geraken…Wij zoeken de familienaam van Alice –U ziet haar op de afbeelding. Tot op zijn sterfdag in 1898 zou Caroll een relatie onderhouden hebben met deze Alice. Enkele maanden geleden werd haar archief, met vele intrigerende foto’s, bij Sotheby’s geveild voor 120 miljoen fr. Haar naam?

Alice LIDDELL

3.Pausen

Als weer eens een quizmaster/ijdeltuit glunderend meent te moeten verklaren dat “de jury altijd gelijk heeft”, moeten wij steeds denken aan die andere ijdeltuiten die het Vaticaan plegen te bevolken en die zichzelf gemakshalve ook tot “onfeilbaar” hebben uitgeroepen.  Die ellende begon met Giovanni Maria Mastai-Ferretti, de na Petrus langst regerende paus nl. 32 jaar. Deze potentaat kondigde de dogma’s van de pauselijke onfeilbaarheid af en ook  één van de strafste goocheltrucs aller tijden: de onbevlekte ontvangenis van Maria. Voor deze paus was het katholieke geloof het enige ware geloof – zo betitelde hij de joden als “honden”. Deze antisemiet werd enige tijd geleden, samen met Johannes XXII, zalig verklaard…Graag de pausnaam van Giovanni?

PIUS IX

 

4.Kunst dia

Frans schilder(1905-1982), decorontwerper en illustrator. Eind 1932 vestigde hij zich in Parijs. In 1938 komt hij in contact met de Belgische surrealisten Magritte en Delvaux. Erotiek, Freudiaanse motieven en het surrealisme staan sindsdien centraal in zijn werk. Sinds 1962 placht hij zijn schilderijen aan te duiden als “libidoscaphes”, een zelfgebrouwen term. Wie?

FELIX LABISSE

 

5.Geschiedenis

8 november 1811: in de toenmalige Northwest Territories,tussen de rivieren Ohio en Vincennes- worden de door het Shawnee-opperhoofd Tecumseh verzamelde indianen van het noordwesten verpletterd door de troepen van generaal Henry Harrison. Een jaar later zou Tecumseh zelf omkomen in de slag bij de Thames tegen diezelfde Harrison. Als deze laatste zich dan prompt kandidaat stelt voor het presidentschap, spreekt “The Prophet” ( de broer van de gesneuvelde Tecumseh) een vloek uit die impliceerde dat Harrison zou sterven tijdens zijn ambtstermijn en dat na hem elke president die om de 20 jaar verkozen zou worden ook zou sterven tijdens zijn regeerperiode. En kijk:1840:Harrison sterft aan longontsteking/ 1865: Lincoln wordt neergeschoten/ 1880: Garfield neergeschoten/ 1901: McKinley neergeschoten/1923: Harding sterft door een hartaanval/ 1943:Roosevelt sterft door een hersenbloeding/1963:Kennedy neergekogeld in Dallas.De vloek schijnt gebroken te zijn toen Reagan in 1980 een aanslag wist te overleven. Deze vloek kreeg de naam van die verloren slag van 8 november 1811. Welke slag, welke vloek?

Slag/Vloek van Tippecanoe

6.Actua

Begin september werd bekend dat de Amerikaanse computergigant Compaq door een concurrent werd overgenomen voor een slordige 25 miljard. De nieuwe combinatie wordt zo het 2de computerconcern ter wereld na IBM. Welk bedrijf slokte Compaq op? O ja, dat er daarbij 16.000 mensen hun job verliezen was nieuws in de marge…

HEWLETT-PACKARD

 

7.Sport

Afgelopen zomer speelde basketclub Oostende een vitale speler kwijt. Deze beloftevolle speler weifelde een tijdje tussen Malaga en Bologna, maar koos uiteindelijk voor Bologna. Wie? Afgelopen seizoen was hij nog speler van het jaar…

THOMAS VAN DEN SPIEGEL

 

8.TV Afbeelding

We zoeken nu een volslanke 47-jarige Amerikaan die zich amuseert met corrupte politici, vetbetaalde managers en smeerlappen tout court te ontmaskeren. En hij doet dit allemaal in programma’s zoals:”The awful truth”. Het begon allemaal met zijn film “Roger and me” – een documentaire film over massale ontslagen bij de General Motors fabriek in Flint, Michigan. Zijn volgende film “Canadian bacon” ging echter glorieus de mist in. “Downsize this” is de in boekvorm verschenen versie van “The awful truth”. Wie is deze “pain in the ass” van de machtigen der aarde?

Michael MOORE

 

9.Wetenschappen

Het lichaam van de mol is aangepast aan zijn ondergrondse graafwerk. De mol beschikt hier over brede stevige voorpoten waarin we naast de 5 klassieke vingerkootjes een extra hand­wortelbeentje vinden. Hoe heet dit handpalmverbredende been­tje, dat genoemd werd naar zijn uiterlijke vorm ?

 

-SIKKELBEENTJE

10.Muziek

Violen, didgeridoo, djembe, Scandinavische melodielijnen, traditionele teksten en haarzuivere vrouwenstemmen. Wij zoeken een folk/etnogroep uit het Zweedssprekende deel van Finland. In 1997 debuteerden ze met “Ranarop” en dit jaar verscheen “Sjofn”. Uithangbord van deze groep is zangeres Jenny Willems. Een stevige tip voor de mythologiekenners: de Oudscandinavische god Heimdal –de bewaker van de Bifrost = de toegang tot de Asgard – begroef ooit zijn legendarische hoorn aan de voet van de wereldboom Yggdrasil. Met deze hoorn zal hij het sein geven tot de laatste strijd die zal leiden tot de ragnarok. En kijk, die hoorn draagt dezelfde naam als de gezochte formatie…

GJALLARHORN

 

Globo: Toerisme DIA’s

1.Kasteel, gelegen in de gelijknamige gemeente in de Henegouwse leemstreek. Het oorspronkelijke kasteel was sinds de 13de eeuw de residentie van de prinsen de Ligne. De tuinen bezorgden het slot de bijnaam “Het belgische Versailles”. ?

BELOEIL

2.Stad in Libanon-hoofdstad van het district Bekaa, aan de westvoet van de AntiLibanon,ten noordoosten van Beiroet. Ten westen van de stad ligt een groots heiligdom, opgericht ter ere van Jupiter,Venus en Bachus. Verder de resten van een Venustempel die  omringd is door zes zuilen. ?

BAALBEK

3.Belangrijkste vindplaats van megalitische cultuur op Corsica – zowat 10 km ten noorden van Porto Pollo. ?

FILITOSA

4.In de Chinese provincie Sichuan vinden we de grootste boedha ter wereld: 71 m hoog. Er werd gestart in 713 met de constructie en pas 90 jaar later was hij klaar. De boedha draagt de naam van de plaats waar hij voorkomt. ?

LESHAN 

(SOLO Quizmaster)

5.Ruïnestad in Mandaley(Birma), op de linkeroever van de Irrywaddy. De meer dan 800 tempels en pagodes dateren uit de tijd dat de plaats hoofdstad was van een groot Birmaans rijk(11de/12de eeuw). Na plundering door de Mongolen verviel de stad tot ruïnes. ?

PAGAN

 

Reeks 7

1.Fauna AFBEELDING

Heinz en Lutz waren in de jaren ’30 beiden dierentuindirecteur resp. in München en Berlijn. Ze gingen de geschiedenis in vanwege hun pogingen om uitgestorven zoogdierrassen nieuw  leven in te blazen. Zo poogden ze de sinds de 17de eeuw uitgestorven oeros te laten herrijzen. Dit gebeurde onder auspiciën van Hitlers rechterhand Hermann Go$öring. De nazidoctrine van raszuiverheid strekte zich immers ook uit tot het dierenrijk…Hun geknoei met diverse runderrassen resulteerde in het naar beide broers genoemde stevige runderras dat ook bij ons meer en meer wordt ingezet om de vegetatie in natuurgebieden kort te houden – met de oerros heeft dit beest verder heel weinig te maken. Naam van beide broers is ook benaming van dit ras?

HECK

2.Actua AFBEELDING

In 1965 kwam hij deze trouwe vazal van Amerika als president aan de macht in Zuid-Vietnam en leidde het land naar de catastrofe in 1975 toen Saigon viel en vervolgens het hele zuiden ingenomen werd. Hij stierf eind september in Boston op 78-jarige leeftijd. Wie?

NGUYEN VAN THIEU

 

3.Volkenkunde

In Algerije leven 3 groepen Berbers: in het zuiden de Toeareg(Ahaggar). Aan de voet van de Sahara Atlas leven de mozabieten in Mzab. De 3de groep –die wij zoeken-leeft in het noordoosten van het land. Deze groep is erg strijdvaardig : ze komen op voor hun eigen taal en eigen sociale programma’s en zijn absoluut geen voorstanders van het moslimfundamentalisme dat Algerije bedreigt. Welk volk?

KABYLEN

4.Literatuur

Frans auteur(1909-1996) Na wat geflirt met het surrealisme start hij in 1943, onder invloed van de Amerikaanse hardboiled auteurs, met zijn Nestor Burmareeks. Daarmee wordt hij in frankrijk op slag een cultfiguur. Opmerkelijk is dat zijn verhalen steeds in een ander district van Parijs spelen. Nestor Burma is geen whiskyzuipende, gewelddadige detective maar een man van nuances. Enkele titels: “120, rue de la Gare” (zijn eerste boek) / “Spoor naar de Marais”/“Mist rond de Pont Tolbiac”. Enkele verhalen zijn door Tardi verwerkt tot strips. Welke Franse schrijver?

LEO MALET

5.Aardrijkskunde

Landstreek in het zuidoosten van de Peloponnesos, 3636 km² groot. Omvat het vruchtbare dal van Evrotas en wordt in het westen en oosten begrensd door resp. het Taygetos – en het Parnongebergte. Overwegend een woest bergland. In de oudheid was Sparta de hoofdstad. Later werd Mistra de belangrijkste stad. Deze landstreek leeft ook in onze taal als benaming voor de kalmte waarmee men iets opvat, als aanduiding voor een kort en bondig antwootd. Welke streek?

LAKONIE

6.Geschiedenis

Als in 1961 Lumumba vermoord wordt, komt ook een einde aan de droom om de jonge Kongolese republiek te bevrijden van tribalisme en neokolonialisme. Uit reactie tegen Mobutu ontstaan diverse verzetsbewegingen. De belangrijkste was het maquis van Kwilu. Ze ontstond in 1963 ten oosten van Kinsjasa en werd door Mobutu met zwaar militair geweld bestreden. In 1968 zoekt de leider van deze guerillabeweging nog hulp in Kongo-Brazzaville, maar dat mag niet baten: datzelfde jaar wordt hij vermoord in Kinsjasa. Graag de naam van deze guerillaleider die onder Lumumba nog minister van onderwijs was. ?

PIERRE MULELE

7.Film fragment AFBEELDING

Prent uit 1969 van Barbet Schroeder met o.a. Mimsy Farmer. Inhoud: een Duitse student wordt verliefd op een jonge Amerikaanse en volgt haar naar Ibiza. Het meisje geraakt aan de heroïne; uit liefde voor haar gaat de student ook spuiten en sterf aan een o.d. Zeer intrigerende film – met fotografie van Nestor Almendros – vol romantische symboliek die door de psychedelische klanken van Pink Floyd nog eens dik in de verf wordt gezet. We laten U trouwens het “Main theme” horen en als we heel diep in onze memorie graven menen we ons te herinneren dat dit stukje ook ooit eens het “main theme” van het BRt filmprogramma “Première” geweest is…Titel van deze film? Als U denkt aan “La valleé” –ook van dezelfde regisseur en ook met Pink Floyd op de soundtrack – helaas…die is het niet!

MORE

8.Sport

Wie won dit jaar Gent-Wevelgem bij de elite?

Georges HINCAPIE

9.Flora

(dia FF48)

Wat is de Nederlandse naam van deze Eichhornia crassipes, een van de meest gevreesde parasitaire woekerplanten, o.a. in Egypte verantwoordelijk voor het dichtslibben van de Nijl.

 

-WATERHYACINT-

 

10.Muziek

Uit Argentinië afkomstige gewezen pianist en arrangeur van Dizzy Gillespie. Werd vooral bekend door soundtracks voor films als “Bullit” en de “Dirty Harry” filmreeks. Verder verzorgde hij de muziek voor feuilletons als “Mission Impossible”/”Mannix” en “The man from UNCLE”. Wie?

LALO SCHIFRIN

 

Globo : Anarchie

1.Film FRAGMENT

Jaar: 1971. Regie: Giulano Montaldo. Acteurs: Gian Maria Volonte, Cyril Cussack, Ricardo Cucciola. En dit is tot in den treure te horen op de soundtrack. Welke film?

(fragm: here’s to you  Joan Baez)

SACCO en VANZETTI

2.Bommengooiers AFBEELDING

De periode 1880-1914 kende in Frankrijk het hoogtepunt van het anarchisme van de daad. De archetypische, bommengooiende en in het zwart geklede anarchist was een zekere Koenigstein(1859-1892) Nadat in 1891 te Clichy enkele anarchisten werden terechtgesteld, werd onze man internationaal berucht door een golf van aanslagen op de bij  de terechtstelling betrokken magistraten. Toen hij in 1892 na grootscheepse zoekacties werd gevat en terechtgesteld, groeide hij uit tot een echte martelaar van het anarchisme en populair bij de extreem-linkse intelligentia in heel Europa. Onder welke naam kennen we bommengooier Koenigstein?

RAVACHOLE

3.Antiglobalisme AFBEELDING

De antiglobalisatiebeweging vertoont heel wat anarchistische trekjes. Sinds de G-8 top in Genua heeft deze beweging haar eigen martelaar. Een 23-jarige jongeman kreeg 2 kogels in het hoofd toen hij een politiejeep belaagde met een brandblusapparaat. Graag de naam van deze jongeman. Elke New Yorker kent een illustere naamgenoot die zich ongemeen populair wist te maken tijdens de nasleep van de terroristische aanslagen op de Twin Towers in NY en het Pentagon. ?

 

Enrico GIULANI   (naamgenoot= de burgemeester van NY)

4.Spaanse burgeroorlog

Deze Catalaanse metaalbewerker groeide tijdens de Spaanse burgeroorlog uit tot de verpersoonlijking van het Spaanse anarchisme. Legendarisch werd hij door de verdediging van de kleine man in Catalonië en Aragon tegen de uitbuiting van de grootgrondbezitters. Met zijn “pistoleros” was hij de schrik van de conservatieve grondadel en de katolieke kerk. Na ettelijke succesvolle acties sneuvelde hij bij de verdediging van de Segoviabrug in Madrid. Zijn begrafenis in Barcelona werd door een half miljoen mensen bijgewoond. Wie?

Buenaventura DURUTTI

5.Provo

Hij was één van de kristallisatiepunten van de Provobeweging in Nederland. hij ontpopte zich als de "anti-rook magiër" die sigarettenreclames met de "K" van kanker volkladde en happenings organiseerde rond het Amsterdamse "Lieverdje". hij was ook de uitvinder van tal van graffitileuzen waarmee de Amsterdamse binnenstad overdekt werd. Naam van die provo? Het is niet Roel van Duyn...

 

JASPER GROOTVELD

 

Reeks 8

1.Voetbal AFBEELDING

Vader Valentino dirigeerde als aanvoerder Torino naar 5 kampioenschappen (nl. van 1943 t.e.m. 1946 en in 1949. Op 4 mei 1949 kwam hij samen met 17 medespelers van Torino om in een vliegtuigcrash nabij Turijn. Zoon Alessandro speelde voor Inter Milan en won in 1963 de titel. In 1964 en 1965 won Inter met hem zowel de Europacup I als de intercontinentale cup. In het nationale elftal speelde hij centraal op het middenveld en was present op de WK’s van ’66, ’70 en ’74. Wie is deze vader-zoon combinatie?

Valentino en Alessandro MAZZOLA

2. Varia

Wegens het ontbreken van een Nobelprijs voor deze wetenschap stelde de Canadees J.Ch. Fields deze vierjaarlijkse prijs in en gaf hem zijn eigennaam nl. de Fieldsmedaille.

Voor welke disciplini of wetenschap werd deze prijs ingesteld ?

 

-WISKUNDE-

 

3.Geschiedenis/politiek AFBEELDING

In 1578 werd het gebied dat we zoeken door de Oostenrijkers als buffer ingericht tegen de oprukkende Turken en volgestouwd met forten en wachttorens. Herhaalde Turkse invallen dreven de bewoners echter op de vlucht. Om het lege buffergebied weer te bevolken voerde de Servische aartsbisschop in 1691 35.OOO orthodoxe Servische families naar het gebied. Hun afstammelingen werden een gecompliceerde factor toen het gebied in 1881 bij Kroatië werd ingedeeld. In de oorlog van 1991-1995 werd bloedig gevochten om dit gebied. Welk gebied? Als U het Servische woord voor “militaire grens” kent, dan is het antwoord gekend…

KRAJINA

4.Actua

In de nasleep van de terroristische aanslagen in de VS werd weer regelmatig verwezen naar een ophefmakend boek van een Amerikaans politicoloog dat in 1993 verscheen. In dat werk “The clash of civilizations” (Botsende beschavingen) stelde de auteur dat het tijdperk van Westerse dominantie achter ons ligt. De conflicten van de toekomst zullen zich volgens de gezochte auteur afspelen op de grenzen waar diverse culturen elkaar raken – de Balkan, het Midden-Oosten e.d. Wie is die politicoloog/schrijver?Als botsende beschavingen U niet zo veel zeggen…Denk dan maar aan een zeldzame ziekte (chorea major) in de vorm van geleidelijk heviger wordende spiersamentrekkingen die gepaard gaan met psychische stoornissen…

SAMUEL HUNTINGDON

 

5. Leuke dames.
De romeinse Locusta, de italiaanse Beatrice Cenci en de françaises Marie Madeleine d\'Aubray en Cathérine Deshayes veuve Montvoisin ,waren allen ondernemend op
eenzelfde terrein. Welk?


Gifmengsters

6.Personalia

Herrie in wetenschapsland: nadat deze fel omstreden arts al eerder voor opschudding zorgde door een proefbuisbaby in te planten bij een 62-jarige vrouw, gaat hij begin november bij 200 vrouwen een gekloond embryo inplanten. Daarvoor wil hij de techniek gebruiken die ontwikkeld werd voor het klonen van het schaap Dolly. Wie is die omstreden Italiaanse arts?

Severino ANTINORI

7.Radio

Het Vlaams commisariaat voor de Media erkent sinds enige tijd 2 radiozenders voor 9 jaar als landelijke radio-omroep. Hiermee werd het radiomonopolie van de VRT doorbroken. Dat “Q -Music” (de radiopoot van de Vlaamse mediamaatschappij) bij de gelukkigen zou zijn, stond al vast. De grote verrassing was de andere uitverkoren omroep, in handen van de holding “Think Media”. Welke omroep?

4FM

 

8.Aardrijkskunde/Toerisme AFBEELDING

Aan de monding van het bassin van Arcachon – tussen Cap Ferret en het Pilatduin (met z’n 106m de hoogste duin van Frankrijk) rijst deze zandbank op uit de Atlantische Oceaan. Het is een geheel van zandeilanden (150 tot 500 hectare groot) dat in 1972 tot natuurreservaat werd uitgeroepen. Veel trekvogels o.a. één van de grootste kolonies sterns van Europa, komt er overwinteren. En in Mauretanië treffen we een gelijknamige zandbank aan die eveneens uitgeroepen werd tot natuurreservaat. ?

ARGUIN

(SOLO Quizmaster)

9.Archeologie

Het begon allemaal met Sir William Flinders Petrie die bij zijn opgravingen in Egypte de inwoners van dit eeuwenoud dorp – 435 km ten zuiden van Caïro – begon op te leiden tot archeologische gravers. Al snel verwierven deze dorpelingen een reputatie als uitmuntende veldwerkers en veroverden het monopolie op de archeologische graafwerken in Egypte. Momenteel geraken ze wat in de verdrukking omdat ze erg duur zijn en omdat de plaatselijke bevolking vaak vijandig reageert op hun komst. Welk dorp waarvan de bewoners hun technieken generaties lang overdroegen van vader op zoon?

GUFT       (werkers= gufti’s)

  (SOLO Quizmaster)

10.Muziek

We hebben er allemaal wel eens last van…de”constipation blues”(1967) Welke voodooliefhebber, berucht vanwege zijn lichtjes geschifte podiumact? Hij stierf in 2000.

SCREAMING JAY HAWKINS

 

Globo: Wetenschappen

1. VRAAGSTUK

We nemen een lege fles van 1 liter en dompelen deze met de opening naar onder in water. De lucht in de fles wordt meer en meer samengedrukt naargelang we de fles dieper en dieper naar onder duwen. Hoe diep moeten we de fles nu onderdompelen om het oorspronkelijke volume van 1 liter lucht te doen reduceren tot 250 centiliter ?

Enige kennis van de wet van Mariotte of Boyle en de definitie van een bar kan u ongetwijfeld helpen.

-30 meter (10m diep is 2 bar en 500 cl, 20m diep is 3 bar en 333cl, 30m is 4bar en 250 cl)-

 

2. In 1871 werd aan de universiteit van Cambridge besloten een eigen collegezaal en laboratorium op te richten voor natuur­kun­de. Dit nieuwe labo kwam achtereenvolgens onder de hoede van klinkende namen zoals Maxwell, Lord Rayleigh, J.J.Thomson, Ernest Rutherford, sir Lawrence Bragg en sir Neville Mott en groeide uit tot het labo waar 's werelds grootse natuurkundi­gen ofwel hun opleiding ontvingen ofwel zelf hun proefnemingen verrichten. Niet verwonderlijk dat uit dit labo vele Nobel­prijswinnars voortkwamen. Het labo werd genoemd naar een natuurwetenschapper uit de 18e eeuw(1731-1801), wiens nabe­staanden de inrichting van het labo financierden. Wie ?

 

-CAVENDISCH  laboratorium-

 

3. ASTRONOMIE

Volgens de nieuwste theorien is 90 tot 99% van de massa van het universum onzichtbaar. Die ontzaglijke hoeveelheid materie kon worden opgespoord door de afwijkingen die ze veroorzaakt in de beweging der sterren. Over de aard van deze massa tasten we nog in het duister; er zijn wel enkele richtingevende theoriën.

Een aantal wetenschappers maken gewag van donkere sterren of Massieve compacte objecten: u begrijpt het al: een nieuw letter woord is geboren: de MACHO’S (Massive Astrophysical Compact Halo Objects). De kwantumnatuurkundigen daarentegen houden het bij een andere theorie; een theorie gebaseerd op zwakke interactieve massa deeltjes. Niet alleen zijn beide theorien tegengesteld ook de kwantumfysici bedachten een letterwoord dat eveneens het tegenovergestelde is van een MACHO. Welk woord ?

 

*WIMP’S (Weakly Interactive Massive Particles)*

 

4. Stofwisselingsziekte bij paarden die vooral voorkomt na een periode van rust met zware voeding. Gedurende de eerste uren van het werk begint het paard plotseling te zweten en wordt stijf in één of twee benen. Indien er verder wordt gewerkt valt het dier of gaat het zitten. De betrokken spieren zijn hard gezwollen. Behandeling bestaat uit onmiddellijke rust. Synoniem voor de ziekte is lendenvuur of lendenberoerte.Velen onder ons hebben ook wel eens last van deze “ziekte” na een zwaar weekend…

 

-MAANDAGZIEKTE-

 

5. Gammastralen zijn hoog energetische elektromagnetische stralen. Betastralen bestaan dan weer uit negatieve of positieve electronen. Alfastralen bestaan uit kernen van elektronen van 1 bepaald element en wij vragen: welk element ?

 

-HELIUM-

 

 

Reeks 9

1.Strips AFBEELDING

Allicht is hij één van de grootsten in strip- en cartoonland. Zijn personages: Casper is een jongentje met een oncontroleerbare fantasie die samen met zijn boezemvriend/speelgoedtijger Hobbes door het leven gaat. De grappen zijn niet alleen onweerstaanbaar, ze zijn ook intelligent en uitgekiend. De tekenaar die we zoeken onderscheidt zich niet alleen door zijn artistieke talent van zijn andere collega’s, maar ook doordat hij consequent alle merchandising van zijn strip verbiedt. Wie is de schepper van Casper en Hobbes?

Bill WATTERSON

2.ActuaHij is een 70-jarige gepensioneerde vliegtuigmonteur die de laatste maanden de actualiteit haalde toen hij besloot zelf de rol van advocaat voor de burgerlijke partij op zich te nemen tijdens het assisenproces tegen de moordenaars van zijn zoon. De media waren vol lof over de ééndagsadvocaat en zijn dossierkennis. Resultaat: op donderdag 4 oktober werden de 2 moordenaars veroordeeld tot 21 jaar… Naam van deze opmerkelijke gelegenheidsadvocaat?

ALBERT LAMBLOT

3.TV AFBEELDING

Spektakelregisseur James Cameron heeft het kleine scherm ontdekt..Sinds enige tijd loopt op TV een SF-serie van zijn hand met Jessica Alba in de rol van Max Guevarra, een genetisch verbeterde krijger. Ze wist te ontsnappen aan haar militaire controleurs en houdt zich in leven als geveltoerist in het post-apocalyptische Seattle anno 2019. Welke SF-serie?

DARK ANGEL

 

4.Etnologie

Afghanistan is een multi-etnische staat. We vinden er 5% Oezbeken(in het noorden), 25% Tadzjieken, centraal in het land leven de sjiietische Hazam (zo’n 20%). 40% van de bevolking wordt gevormd door een traditioneel overheersende bevolkingsgroep die vooral in het zuiden en oosten voorkomt. Uit deze van oudsher zeer oorlogszuchtige bevolkingsgroep is de beruchte Taliban afkomstig – zij hadden op het moment dat de vraag gemaakt werd zo’n 90% van het land onder controle. Welke etnie?

PATHANEN/PASJTOENEN

 

5.Wetenschappen AFBEELDING

Deze dino werd in Egypte en Marokko gevonden. Opmerkelijk aan dit beestje was wel het grote rugzeil dat allicht te maken had met warmteregulering. Verder een vrij korte nek en een lage, op een krokodil lijkende schedel. Ook de tanden lijken sterk op die van krokodillen. Volgens sommige paleontologen zou deze dino tot 17 m lang geweest zijn – daarmee zou het meteen de langste carnivore dinosaurus geweest zijn… Allicht heeft dit laatste meegespeeld om onze saurus te promoveren tot hoofdrolspeler in “Jurassic Parc III”. Welke sauriër, verwant met de Baryonychinae en de Suchomimus.

SPINOSAURUS

6.Aardrijkskunde/Toerisme AFBEELDING

Binnen de grenzen van het Engelse nationale park “ Lake district” vinden we o.a. de hoogste berg van Engeland (de “Scafell Pike” –978m), het diepste meer (“Wastewater”) en ook het grootste meer van Engeland, 14,7 km² groot. Naam?

WINDERMERE

7.Eten.
Oorspronkelijk was het een specialiteit uit frans-vlaanderen, vandaar wellicht de naam. Het is een grote platte koek van brooddeeg, die warm wordt overgoten met gesmolten boter.Een variant heeft een garnituur van groenten en eieren. Die met prei is veruit de bekendste.In de regio van Dinant maakt men ze met gistdeeg en \"fromage fort\"
 
Flamiche

8.Varia

Als U Jack Nicholson, Marlon Brando, Magic Johnson, Warren Beatty …even gedag wil zeggen moet U één van de beroemdste wegen van L.A. afrijden. Deze “drive” is 60 mijlen lang en slingert zich over de Hollywood Hills naar beneden de San fernando Valley in. Onderweg heeft men een adembenemend zicht op de “City of Angels”. Geen wonder dat de rich and famous hier hun nederige stulpjes neergepoot hebben. De weg is genoemd naar de ingenieur die er begin deze eeuw voor zorgde dat L.A. voldoende water kreeg om te overleven (deze ingenieur was trouwens de inspiratie voor de film “Chinatown”). Ene David Lynch wist met een naar deze weg genoemde film een gouden palm voor de beste mise-en-scène weg te kapen in Cannes 2001.

Welke weg/film?

MULHOLLAND DRIVE

 

9.Muziek Fragment

Pools componist(geboren 1933). Vooral bekend vanwege zijn avantgardistische periode(1958-1962). In zijn bekende “Klaagzang voor de slachtoffers van Hiroshima”(’61) slaat hij nieuwe wegen in op zoek naar een andere klankentaal. Hij schreef ook enkele opera’s “Die teufel von Loudun”(’69-naar Aldous Huxley), “König Ubu”( ’69 – naar Jarry) en “Die Schwarze maske”(’86 – naar Hauptmann). U hoort een wat klassieker klinkend stukje…Wie?

PENDERECKI

 

10.Drinken met stijl AFBEELDING

Het is een 10 cm hoog zilveren kokertje dat aan een 1 meter lange walvisbalein is vastgemaakt. Men steekt met een sierlijke zwaai het kokertje door het vat. Het
maakt een gat in de aanwezige \"flor\" welke bovenop de sherry aanwezig is. De sherry wordt met gestrekte hand van héééél hoog in een glas gegoten .Naam van dat
kokertje?


VENENCIA

 

Globo: TV

5 FEUILLETONS!!! DIA’S

a.3rd rock from the sun

b.Midsummer murders

c.Vennebos

d.On the busses

e.Keromar

 

Reeks 10.   India

1.Aardrijkskunde

De Gangesdelta ontvangt bijna 1 miljoen ton meegevoerd los materiaal per dag, waardoor deze zich steeds verder uitbreidt in de Golf van Bengalen. Kent U nu de juiste benaming voor het labyrint van moerassen, wateren en aanslibbingen met struikgewas en moerasbos bedekt en gelegen in het zuiden van de delta?

SUNDARBANS

2.Literatuur AFBEELDING

In 1998 werd ze door “People’s magazine” ingedeeld bij de 50 mooiste vrouwen ter wereld. Een jaar later was ze de eerste Indische schrijfster om de befaamde “Booker Prize” te winnen met “The God of small things” – een poëtisch verhaal over familietragedies in haar geboortestreek Kerala. Wie?

ARUNDATHI ROY

3.Varia

De Mahabharata is een Indisch epos met vele duizenden verzen en zowat 2500 jaar geleden neergeschreven.Centraal staat de strijd van 5 broers – wier naam U zoekt – tegen de laaghartige Kaurava’s –een soort Machiavellisten avant)la)lettre. Deze strijd voor een betere wereld inspireerde een firma uit Ekeren om vanaf 1978 als eerste gerecycleerd papier (een betere wereld weet U wel…) op de Belgische markt te brengen. Welke 5 broers/firma?

PANDAVA

4.Muziek AFBEELDING

Graag de benaming voor dit soort(afbeelding) trommels die oorspronkelijk gebruikt werden in de klassieke Hindoestaanse muziek van Noord-Indië, maar nu ook frequent voorkomen in westerse muziek. De ene trommel is doorgaans van metaal(genaamd “bayan”= links) en de andere van hout (genaamd “dayan”=rechts) De trommels zijn bespannen met geitenvel met een opvallende zwarte vlek. Deze vlek zorgt voor het typische geluid van deze trommels. Naam?

TABLA

5.Fauna AFBEELDING

Zwaar gebouwd rund, 3 m lang, 1,9m hoog, 700 tot 9OO kg zwaar. Bewoont in kleine kudden het beboste heuvelland van Voor- en Achter-Indië. De krachtigez horens zijn naar achter en omhoog gebogen en hebben een spanwijdte tot 1m. In India wordt dit rund wel eens als “bizon” aangeduid. Er komt ook een gedomesticeerde vorm voor. ?

GAUR

6.Toerisme AFBEELDING

Bij de Hindoes staat deze plaats, 14 km van Ajmer(Rajastan), hoog in aan zien als bedevaartplaats. We vinden er o.a. één van de weinige tempels van de schepper-god Brahma. Ook het nabijgelegen gelijknamige meer is heilig voor de Hindoes. Het meer wordt omgeven door meer dan 100 tempels, elk met hun eigen ghats(trappen) naar het water. Verder is deze plaats lichtjes wereldberoemd vanwege een grootse kamelenmarkt die honderdduizenden belangstellenden lokt en gehouden wordt rond de volle maan in november. Waar?

PUSHKAR

7.TV AFBEELDING

Hilarische Britse sketchshow van en met Britse Aziaten. De actuers spelen allemaal verschillende Indische stereotypen. Zo is er de strenge vader die zijn zoon voortdurend wijsmaakt dat alles wat goed is uit India afkomstig is zoals bv. Superman, John Travolta en de koninklijke familie… De “Coopers” zijn dan weer een Pakistaans koppel dat zich voordoet als echte Britten. Benaming van deze tv-reeks?

GOODNESS GRACIOUS ME

8.Keuken

De populariteit van het Indische eten I  het buitenland berust vooral op Noordindiase specialiteiten. Wij zoeken de benaming voor een grote, koepelvormige houtskooloven die in de grond of in een dikke lemen ùmuur wordt geplaatst. Het hierin gebakken voedsel heeft een speciale smaak. De bereiding vindt plaats boven een houtskoolvuur. De combinatie van houtskool en het speciale leem verleent het eten een unieke smaak. De gerechten die hierin klaargemaakt worden – kip, vis,vlees,gevogelte, brood – krijgen ook de benaming van dit soort oven. ???

TANDOOR

9.Tempels AFBEELDING

Eén van de trekpleisters van de deelstaat Orissa treffen we aan ten noordoosten van Puri. Het gaat om de zgn. Zwarte Pagode, een hindoetempel uit 1240 waarvan de machtige ruïne bewaard is gebleven.Indrukwekkend is de monumentale voorstelling van de zonnewagen van Surya – 24 wielen en voortgetrokken door 6 paarden.is gebleven. Deze zonnetempel  was de grootste in zijn soort. Waar vinden we die tempel/zonnewagen?

KONARAK

(SOLO Brodders) 

10.Varia

We zoeken tenslotte een stadje in de Kangravallei. In de kerk “St.John in the wilderness” vinden we het graf van Lord Elgin, één van de Britse onderkoningen die zijn zomerhoofdstad hier vestigde. Er is ook een Tibetaanse bibliotheek. Maar dit stadje dankt zijn bekendheid vooral aan het feit dat de Dalai Lama er sinds 1959  in ballingschap verblijft  samen met honderden andere Tibetaanse vluchtelingen en dat nadat de bevolking van Lhasa in opstand was gekomen tegen de Chinese bezetters. Welke plaats?

DHARAMSALA