back.gif (4413 bytes)                                                                                                                   home.gif (4443 bytes)

vliegendeuilowl.gif (34871 bytes)

De antwoorden van de vragen staan onder de vraag. Door hier met de muis over het uiltje te gaan lees je het antwoord.

Achter de vraag staat het aantal juiste antwoorden en de vermelding van de solo's en de QS (quizmaster solo's). Spijtig genoeg ontbreken de kopies en de geluidsfragmenten die het in een aantal gevallen gemakkelijker maken om het antwoord te vinden.

 

Supernova Quiz  02-02-2002

 

 

  EINDUITSLAG VAN DE 2e SUPERNOVAQUIZ

  PLOEG punten %
1. BRODDERS 130 72,2
2. KWIZONA 129 71,7
3. MEERHOF 124 68,9
4. GAMBIET 120 66,7
5. HADES 116 64,4
6. HEGO 113 62,8
7. ANDES SURVIVORS 113 62,8
8. Een SCHITTEREND ONGELUK 103 57,2
9. DE ZOLDER 94 52,2

 

Na de Supernovaquiz van vorig jaar hoorden we bij verschillende ploegen beweren dat er bij hun in de ploeg wel enkele licht gestoorden zitten, maar om dergelijke vragen te stellen moest je toch wel echt ziek zijn. Vandaar dat we een poging gedaan hebben om deze quiz iets toegankelijker te maken, maar ja, misschien is onze ziekte al zo ver gevorderd dat geen genezing meer mogelijk is. Nochtans  verwachten we op het einde van de quiz toch percentages die een 15% hoger liggen dan vorig jaar.

REEKS 1: THEMAREEKS: getal 2

Het is vandaag de 2de dag van de 2de maand van het jaar 2002, dus 2/2/2002,vandaar dat we alle logica tergend de 1ste reeks in het teken van het getal 2 hebben gezet.

  1.MECHANICA

Ik geef een definitie van een begrip uit de mechanica. Het is een stelsel van twee evenwijdige krachten, gelijk in grootte maar tegengesteld gericht, dat een lichaam doet draaien en waarbij de werklijnen van de krachten niet samenvallen. Welk begrip ? (3)

KOPPEL

2.TELEVISIE

Welk Canvasprogramma met een interessante toeristische inslag werd vorig jaar gepresenteerd door Gilda De Bal en Chris Duchausoit ? (6)

TWEE MAAL ENKEL
 

3.AARDRIJKSKUNDE

Tot 1990 was Froenze de hoofdstad van Kirgizië. Welke stad is momenteel de hoofdstad van Kirgizië ? (7)

BISKEK

4.SPORT

(kopie)

Belgisch voetballer geboren in 1978 in Beringen,waar hij aanvankelijk uitkwam voor het plaatselijke Paal totdat Anderlecht de 18-jarige wegkocht. Hij kreeg echter geen echte kans bij Anderlecht en moest zich tevreden stellen met enkele invalbeurten. Zoals vaker de laatste tijd zagen de Nederlanders wel iets in hem en FC Twente lijfde hem in 1998 in waar hij zich de laatste seizoenen een basisplaats wist te verzekeren (ook in seizoen 2001-2002). Wie is deze rechtsvoetige schaduwspits ? (8)

Kurt VAN DE PAAR

5.GESCHIEDENIS

Charles De Gaulle werd op 22 november 1890 geboren te Rijsel. Hij stierf op 9 november 1970. In welke plaats ligt hij begraven ? (9)

COLOMBAY-LES-DEUX-ÉGLISES
 

6.LITERATUUR

Amerikaans schrijver (1896-1970), zoon van een Portugese immigrant, leider van de zgn. "lost generation" welke in opstand kwamen tegen de instellingen van de Amerikaanse maatschappij. (9)

"Manhatten transfer" 1925, zijn eerste experimentele roman.

Zijn belangrijkste werk is de trilogie "USA" waaronder “nine­teen nineteen” (1919).  

John DOS PASSOS
 

7. ZAKENWERELD

Dit bedrijf is gevestigd in Nelspruit Zuid-Afrika. Het internationaal bekend bedrijf is gespecialiseerd in citrusvruchten en werd in 1927 opgericht. Na de fusie in 1999 met Unifruco veranderde het bedrijf haar naam, maar wij vragen de naam die het bedrijf had tussen 1927 en 1999. (8)

OUTSPAN

8. TAAL

Meer bepaald spraakkunst. U kent ze nog wel de trappen van vergelijking:

Slecht, slechter, slechtst; goed, beter, best; knap, knapper, knapst; slim, slimmer, Martine Van Camp...

Zowel de positivus als de Comparativus als de Superlativus hebben een Nederlandse benaming. De vergrotende of de Comparativus, de overtreffende of de Superlativus. Wij vragen de Nederlandse naam van de positivus ? (9)

STELLENDE TRAP

9. FILM

We zoeken een TV-tilm uit 1971 script van Richard Matheson met in de hoofdrollen Dennis Weaver en Tim Herbert. De eigenlijke hoofdrol in deze thriller wordt echter ingenomen door een vrachtwagen. Deze film vestigde als eerste via de meesterlijke regie de aandacht op regisseur Steven Spielberg. Titel van de film ? (9)

DUEL

10.MUZIEK

(fragment)

Wie hoort U hier ? (8)

TWO MAN SOUND

 

REEKS 2 (enkele vragen)

 

1.AARDRIJKSKUNDE

Het is de naam van een gebergte, een ruïne en een sage. Het bosrijk gebergte ligt in Duitsland, deelstaat Thüringen, door de Goldene Aue gescheiden van de Harz, tot 477 m hoog.

Behalve verscheidene andere bouwvallen ligt hier de gelijknamige ruïne , op 457 m hoogte (gebouwd 11de eeuw, na 1500 vervallen). In het zuiden van het gebergte ligt de 300 m lange Barbarossa- of Falkenburger grot.

Naar de volkssage wil, leeft keizer Frederik I Barbarossa in de berg met opnieuw dezelfde naam voort. Onbeweeglijk zit hij aan een marmeren tafel, waar zijn rode baard doorheen gegroeid is; zijn ridders staan zwijgend om hem heen. Elke honderd jaar zendt hij een bode uit om te zien of de raven (symbool van de Duitse tweedracht) nog om de berg vliegen. Als zijn tijd gekomen is, zal hij op aarde terugkeren. Omstreeks 1840, toen de gedachte van het herstel van het Duitse Rijk aanhangers begon te krijgen, is de sage met dezelfde naam, o.a. in een gedicht van Em. Geibel, Friedrich Rotbart, zeer bekend geworden. In 1891–1896 werd op de ruïnes van het kasteel een 83 m hoog herdenkingsteken voor keizer Wilhelm I gebouwd. Naam van het gebergte, naam van de kasteelruïne of naam van de sage. (SOLO Gambiet)

KYFFHÄUSER

2. RECLAME

(kopie)

De organisatie “Schone Kleren Campagne” voert actie tegen de uitbuiting in de lageloon landen. Zo voeren ze al meer dan een jaar actie tegen een Zwitsers ondergoedproducent omdat deze zijn producten in een van de ergste dictaturen nl. Myanmar laat produceren. Als gevolg hiervan werd het bedrijf in Nederland zelfs van de beurs geweerd. Ook in Wallonië spreekt de actie meer aan mede dank zij de meer welzeggende slagzin “Pas de soutiens pour la dictature”. Welke ondergoedproducent ? U mag ook antwoorden met een automerk. (8)  

TRIUMPH

3. WAPENS

(kopie)

Amerikaanse superbom reeds gebruikt in de Vietnamoorlog en opnieuw in Afghanistan…

De naam is afkomstig van het feit dat deze bom bomen doet afknappen zoals de stormwind de bloemen. Engelse naam graag. (7)

DAISY CUTTER

4.TAAL-LITERATUUR-FILM

Wat u zoekt is een Mexicaanse uitdrukking die zoveel betekent als sexueel opgewonden geraken. Het is tevens de titel van de debuutroman van de Mexicaanse schrijfster Laura Esquivel en de titel van een van de bekendste Mexicaanse films in 1992 gedraaid door Alfonso Arau, de echtgenoot van Laura Esquivel. U mag de uitdrukking in het Spaans of het Engels geven of zelfs in het Nederlands. Denk er wel aan dat het boek van Esquivel in het Nederlands een andere titel kreeg: die vragen we dus niet. (6)

COMO AQUA PARA CHOCOLATE
 (Like water for chocolat/zoals water voor chocolade)

5.ORGANISATIES

Deze organisatie verzamelt zo’n 50 volkeren die niet bij de “grote” Verenigde Naties aangesloten zijn. Het zijn meestal minderheden in de staat waartoe ze behoren. Ze hebben zelfs een heuse Secretaris-generaal, een rasechte Oeigoer Erkin ALPTEKIN zelf een vertegenwoordiger van de Oeigoeren, een minderheid in China. De vereniging werd opgericht in 1991 en telt onder zijn leden o.a. de Tataren, de Ogon, de Koerden, de Zuid-Molukkers, de West-Papua, de Shan, de Taiwanezen enz…

Ook Texas en Bretagne willen toetreden. Het gerucht dat ook Limburg zijn aanvraag zou ingediend hebben moet echter als een kwakkel afgedaan worden. Naam van deze organisatie en u mag ook antwoorden met een 4-letter woord. (QS)

UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organisation

6.KUNST

 (kopie)

Deze Franse performance kunstenares ligt regelmatig vrijwillig onder het mes bij plastische chirurgen en laat de grootst mogelijke implantaten aanbrengen in haar gezicht. Sinds 1990 modelleert ze haar aangezicht naar vijf mythische vrouwelijke personages uit de kunsthistorie nl. : de Mona Lisa, Diane, Psyche, Europa en Venus. Elk van haar operaties ziet ze als een performance, als een overgangsrite.

Op de kopie ziet u het resultaat van al dat snijwerk. U moet toegeven voor de meesten onder ons zou dit ook een welgekomen verbetering zijn. Wie is deze Franse vleeskunstenares? Haar kunstenaarsnaam graag. (SOLO Meerhof)

ORLAN

7.CULINAIR

Japans gerecht, geïntroduceerd door de Portugezen in de 16e eeuw, bestaande uit beignets van stukjes vis, garnalen en groenten. In de grote steden vindt men vele kraampjes en bars met deze specialiteit. Dit populaire gerecht heeft het voordeel dat het voedsel zeer warm en knapperig is,omdat de kok terwijl je wacht het voedsel vers bereidt en het vanuit de pan rechtstreeks op je bord doet belanden. (7)

TEMPURA

8.SPORT

Hij is een super voetbalcoach. Hij was de coach van het nationale team van Mexico in 1986. Vier jaar in 1990 later loodste hij Costa Rica naar het WK en nog vier jaar later stuntte hij opnieuw door de USA tot de eindronde van het WK 1994 te brengen. Mexico vroeg hem opnieuw als coach maar ontsloeg hem echter nadat hij zich met Mexico had gekwalificeerd voor die eindronde van het WK 1988. Nigeria vroeg hem dan maar en zo was hij voor de 4de maal aanwezig op een WK. Nooit werd het Nationale team dat hij leidde uitgeschakeld in de 1ste ronde. Dit is veelbelovend voor China waarmee hij zich in 2001 voor de 5e maal kwalificeerde nu voor het WK Japan en Korea. Wie is deze Serviër ? (8)

Bora MILUTINOVIC

9.FILM

We zoeken een filmtitel en ik citeer de openingstekst:

In het begin was er helemaal niets, er was alleen muziek. De 1ste dag schiep God de zon, die prikt in de ogen. De 2de dag het water, daar krijg je natte voeten van, de 3de dag de wind en het gras, de 4de dag de koeien, de 5de dag de vliegtuigen, de 6de dag de mensen, mannen, vrouwen, kinderen. Ik prefereer de vrouwen. De 7e dag de wolken... (5)

LE HUITIÈME JOUR

10.ACTUA met muziek uit 1963

(fragment)

George Harrison verloor zijn rechtszaak omtrent plagiaat van zijn grootste hit “My sweet lord” (1971). Het nummer zou geplagieerd zijn op het hitje “He’s so fine” uit 1963. Wie waren de uitvoerders. (6)

The CHIFFONS

 

 

GLOBO REEKS 2: DIAMANT

 

1.EDELSTENEN

Deze edelsteen van eminent niveau verovert in sneltempo de wereld van juweliers en diamantairs. Deze siliciumcarbide verbinding werd ontdekt door een Frans Nobelprijswinnaar in een meteoriet en werd naar hem genoemd. Het is een steen met opwindende kenmerken: briljant en glamoureus. Begeerlijk en exclusief. Schaars en van Atlantische allure: fascinerend en onstuimig. Ander groot voordeel zijn de onbeperkte toepassingsmogelijkheden in ringen, armbanden, colliers, diadeems, broches, horloges, enz.  90% van de juweliers zouden hem niet kunnen onderscheiden van de echte diamant en is daardoor een grote concurrent van diamant. De Franse scheikundige naar wie dit edelgesteente werd genoemd ontving in 1906 de Nobelprijs voor chemie voor zijn onderzoek naar het door hem ontdekte element fluor. Naam van dit edelgesteente of van de chemicus ? (2)

MOISSANIET
 Ferdinand MOISSAN

2.FILM

Pools filmregisseur (1926-1990), een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de naoorlogse Poolse film, debuteerde met de verzetsfilm Polokenie (= Een generatie, 1954), waarin de dualiteit tussen romantisch expressionisme en harde realiteit kenmerkend is, ook voor zijn latere films en voor de Poolse film in het algemeen. Hij werd in het Westen vooral bekend door Popiol i diament (= As en diamant, 1958), waarin de ondergang van het burgerlijke Polen scherp gecontrasteerd wordt met een gedifferentieerd, maar weinig hoopvol toekomstbeeld. Wie ? (9)

Andrej WAJDA

3.SPORT

Baseball: Wie wonnen eind vorig jaar de Worldseries door in de eindstrijd de New York Yankees te verslaan. Volledige naam graag. (3)

ARIZONA DIAMONDBACKS

4.TAAL

Het is een massa-eenheid, wisselend van grootte; in de 19de eeuw als apothekersgewicht gefixeerd op een waarde overeenkomend met 64,7989 milligram.

In de diamant- en parelhandel is 1 de eenheid gelijk aan 50 milligram.

 In de edelsteenhandel wordt de term ook gebruikt ter aanduiding van een insluitsel (zwart, gekleurd of wit) in een edelsteen, daarnaast ook voor een metalen bolletje bij een bepaalde soort zetting. Welk woord en met een beetje geluk moet u het antwoord vinden. (8)

GREIN

5.AARDRIJKSKUNDE

(kopie)

Stad in de Republiek van Zuid-Afrika, prov. Noord-Kaap, op 1224 m hoogte, nabij de grens met Vrystaat, centrum van diamantwinning en –industrie en genoemd naar een Brits minister van kolonien.

De pijpen waarin de diamanten worden gevonden worden eveneens naar deze stad genoemd.

Aan de rand van de stad ligt de zgn. Big Hole (450 m diameter, oppervlakte 11,2 ha, 1200 m diep). De nu met water gevulde krater werd in 1915 gesloten en is thans een toeristische attractie. (8)

KIMBERLEY (Kimberliet)

 

 

REEKS 3: DUBBELE vragen

  1.MEDIA

(fragmenten)

A. Als quizploeg een internetsite in elkaar steken is al geen sinecure. Je wil dan ook dat je product van noeste arbeid toch regelmatig een bezoekje ontvangt. Om promotie te maken voor je site moet je ofwel slim zijn ofwel veel geld hebben. Vanzelfsprekend kozen wij voor de 2de mogelijkheid. We zochten dus iemand die tegen een rijkelijke vergoeding reclame wilde maken voor de Bosuilensite. De aanpak moest specifiek gericht zijn naar onze doelgroep (de meerwaardezoekers) en zo viel de keuze al snel op Canvas. De reclamejongens deden hun werk en al snel werd iemand bereid gevonden om onze site op televisie te promoten. U hoort zo dadelijk het bewuste fragment.

De man in kwestie won uiteindelijk niet de reis naar Australië, maar dit was voor hem bijkomstig; het grote geld was toch al binnen.

De vraag: uit welk programma komt volgend fragment? (9)

 

B. Na Canvas besloten we nu de VRT te bewerken. Gezien onze clubkas niet meer over onmiddellijk beschikbare activa beschikte moesten we een andere taktiek toepassen. We kozen voor  intimidatie. Nadat we nogmaals alle Godfather films hadden bekeken werd ons slachtoffer opgewacht in een donker straatje ergens in Gent. En al snel hadden we hem zo ver, al zit de paardenkop in zijn bed er misschien ook wel voor iets tussen. Het resultaat hoort u zo dadelijk. We vragen nu niet naar de naam van het programma. We stellen een heel andere vraag wetenschappen.

Duits-Oostenrijks metereoloog en klimatoloog van Russische afkomst (1846-1940), vooral bekend door de naar hem opgestelde klimaatin­deling.

Hierin voorzag hij elk klimaattype d.m.v. kenletters. De 1ste letter stond voor het grondkenmerk van het klimaattype, de 2de heeft betrekking op de neerslag en de verdeling ervan in verloop van het jaar. de 3de heeft betrekking op de tempera­tuur.  Hij is verder de schoonzoon van Wegener. Wie ? (4)

A. IN ALLE STATEN
 B. Vladimir KÖPPEN (Het programma was Koppen)

 

2. ARCHEOLOGIE

A. Het oercontinent Pangea viel ca. 200 miljoen jaar geleden uiteen in twee delen, Laurazië (het noordelijke deel) en Gondwana in het zuiden. Laurazië omvatte een groot deel van het huidige Azië, Europa, Groenland en Noord-Amerika. Gondwana bestond uit Australië, Afrika, Antarctica, India en Zuid-Amerika. Pangea (Gr.: de gehele aarde) werd omspoeld door een algemene oceaan die Panthalassa wordt genoemd en via een oceaan ook voor een groot deel in dit oercontinent doordrong. Wat is de naam van die oceaan die Gondwana en Laurazië scheidde ? (9)

 

B.(kopie) Pangea is dus zo’n 200 miljoen jaar oud. Chinese onderzoekers hebben in 1999 bewijzen gevonden dat voor Pangea er reeds een ander supercontinent heeft bestaan dat op zijn beurt uiteenviel en zich later opnieuw verenigd heeft tot Pangea. Dit supercontinent viel uiteen zo’n 760 miljoen jaar geleden.

Het supercontinent wordt genoemd naar het Russische woord voor 'vaderland'. (2)

 

a) TETHYS
b) RODINIA

3. TAAL: EPONIEMEN

(kopie)

A. Het is een eponiem met betekenis van slecht Frans genoemd naar een figuur uit het populaire toneelstuk “Le mariage de Mll **” van Frantz Fonson (1870-1924) en Fernand Wicheler (1874-1935). Het stuk speelt zich af in een Brussels middenstandmilieu en werd geschreven in het Brusselse dialect van waaruit het in 10 talen vertaald werd en de wereld veroverde. Typische voorbeelden zijn “Je suis chemin” (Ik ben weg), “ça pend mes pieds dehors” (het hangt mijn voeten uit). (9)

 

B. In de wereld van het stripverhaal komen we ook enkele voorbeelden tegen waarvan de bekendste ongetwijfeld de door Hergé gecreëerde figuur van de Brusselse verzekeringsmakelaar. (7)

a) BEULEMANS (Verbeulemansen)
 b) Serafin LAMPION

4. FOTOGRAFIE

(fotokopie)

A. TECHNIEK

Het zijn ouderwetse zwarte doosjes waarmee kan gefotografeerd worden. De lens is goed, maar al de rest is ouderwets. Het snapshotcameraatje is volledig mechanisch en vertoont heel wat mankementen en juist hierdoor kende de Russische fabrikant van het toestel recentelijk een ongelooflijke hausse: zijn cameraatje werd bij toeval een echte rage in Europa, clubs werden opgericht, speciale wedstrijden enz...

Wat is de naam van dit schiet maar raak toestel genoemd naar de fabriek in Leningrad ? (3)

   

B.Frans fotograaf geboren in 1946, verwierf enige bekendheid met zijn fotoreportages van Parijs-Dakar en Roland Garros,maar zijn echte passie is de natuurfotografie zoals zijn reeks over Diane Fossey. Wereldberoemd werd hij echter met zijn luchtfoto’s die onder het patronaat van Unesco werden gebundeld onder de titel “La terre vue du ciel”. Lezers van Knack hebben ongetwijfeld zijn vaak over 2 bladzijden geplaatste foto’s bewonderd. Wie is deze gepassioneerde natuurfotograaf met een dubbele achternaam? (4)

a) LOMO (Leningrad Optisch-Mechanische Organisatie)
 b) Yann ARTHUS-BERTRAND

5. VLAGGEN

(kopie)

Van welk land  zijn de vlaggen op de kopie ?  (8) en (2)

a) ZUID-AFRIKA
 b) KAZACHSTAN

6. FILM

Il Postino een film van Michael Radford won ooit de Oscar voor beste buitenlandse film. A. De Italiaan die de hoofdrol speelde gaf een glansprestatie weg ondanks zijn problemen met zijn hart. 1 dag na het beëindigen van de opnames en 1 dag voor zijn operatie overleed deze 41 jarige aan zijn hartkwaal. Wie ? (9)

B.De film is een verfilming van de roman “Burning Patience” van Antonio Skarmeta en vertelt het verhaal van een man die in 1952 om politieke redenen verhuist naar het eiland Capri. De man is zo bekend dat de postmeester een nieuwe postman in dienst moet nemen om de massa post bezorgd te krijgen. Wie is deze man een personage in de film vertolkt door Philippe Noiret ? (9)

a) Massimo TROISI
 b) Pablo NERUDA

7. KUNST

A.Wat is de echte naam van Panamarenko ? (8)

B.Waar komt de naam Panamarenko vandaan? We geven erbij dat de enko komt van “en kompanie”. Waarvoor staat echter “panamar” ? (9)

a) Henri VAN HERREWEGHE
 b) PAN AMERICAN AIRLINES
 

8. FAUNA

Een van de bijzonderste paarden is zonder twijfel de IJslander. Dit paard heeft naast de normale gangen de stap, de draf en de galop van nature uit nog 2 extra gangen. Welke ? Een punt per juist antwoord. (QS en 8)

TELGANG en TÖLT

9. SPORT

(kopie)

Amerikaanse polstokspringers

A.Wie is de huidige olympische kampioen polstokspringen bij de mannen en aan zijn naam te horen denkt u niet meteen aan een Amerikaan? (3)

B.Hoe noemt men de nu verboden techniek waarbij de springer tijdens de sprong met de hand de lat vasthield. De techniek werd genoemd naar een Amerikaans springer uit Indiana, een voormalig Amerikaans kampioen en Amerikaans recordhouder ? Zijn naam of de techniek eigenlijk een eponiem. (2)  

a) Nick HYSONG
 b) VOLZINGTECHNIEK (Dave VOLZ)

10. MUZIEK: (fragment)

MUZIEK:

Twee fragmenten telkens met als titel Stagger Lee. Uitvoerders ?  

a) Lloyd PRICE
 b) Nick CAVE
 

 

REEKS 4: FOTOREEKS

(af te geven met de antwoorden van reeks 5)

1. Elena DEMIENTEVA (Rus) (6)

2. Michael KLIM (Aus) (SOLO Meerhof)

3. Karen MULDER (SOLO Schitterend ongeluk)

4. Jean DUBUFFET (4)

5. PIGLET of KNORRETJE (7)

6. Keith RICHARD (9)

7. Peter BENENSON (7)

8. Greet DE KEYSER (9)

9. Madeleine ALLBRIGHT (9)

10.GUMMBACH (9)

 

 

REEKS 5 (enkele vragen)

 

1.AARDRIJKSKUNDE

Deze zeestroom is een zijtak van de matig warme Atlantische stroom of Golfstroom. Deze zijtak loopt via IJsland tot bij Nova Zembla en Spitsbergen. Deze stroom is er de oorzaak van dat het in Rejkjavik in januari warmer is dan in New York of Wenen. Naam van deze zeestroom die zijn naam deelt met de zee tussen Groenland en Ijsland in het zuiden van de straat van Denemarken. (2)

IRMINGER STROOM / IRMINGER ZEE

2.VERKEER

Deze verkeersborden zijn vrij nieuw. Ze staan bij stations, scholen en parkings. Volgens taalpuriteinen zijn ze in strijd met de taalwetgeving want ze zijn niet in het Nederlands. Vlaams minister van Mobiliteit Steve Stevaert zal de verkeersborden toch niet laten weghalen, omdat ,,de term meer en meer gebruikt wordt in de dagelijkse taal en dus snel erkend zal worden als een echt Nederlandse uitdrukking.'' aldus Stevaert. Hij verwijst hier naar ,,carpooling'', ook een vreemd woord dat nu is opgenomen in het Groot Woordenboek der Nederlandse Taal.
Welke Engelse tekst (3 woorden) staat er nu te lezen op deze borden geplaatst bij parkings waar men korte tijd mag parkeren om passagiers af te zetten en afscheid te nemen. (6)

KISS AND RIDE

3.GESCHIEDENIS

(kopie)

Deze Belgische politicus en financier (1884-1971) was minister van financiën in de regering Theunis (1934-1935) en in de kabinetten Pierlot (1939-1945). Hij was het die einde 1944 een drastisch muntsaneringsplan doorvoerde: hij schafte het oude geld af! Van 1946-1951 was hij president-directeur van het IMF. Wie ? (9)

Camille GUTT

4.WETENSCHAPPEN

Hoe noemt men de theoriën waarin men de gekende fysieke krachten tracht te bundelen ? Zo'n eerste theorie werd in 1974 gepubliceerd door Howard Georgi en Sheldon Glasgow.Later trachten andere theoretische fysici, waaronder Einstein, de grote kracht, de kleine kracht en de elektromagnetische kracht in zo'n theorie te verenigen. Hoe noemt men deze theo­rieën met een engelse benaming ? U mag de volledig naam geven, maar we zijn tevreden met de meer algemeen gebruikte afkorting van 3 letters. (6)

GUT theorie
 Grand Unification Theory

5. TELEVISIE

Misschien een van de hoogtepunten van het voorbije Canvasseizoen was “In de gloria”. We vragen de naam van het onderdeel waarin de echtgenoot Harry Van Den Bosch vertolkt door  Lucas Van den Eynde de problemen uitlegt waar zijn echtgenote Liliane vertolkt door Frank Focketeyn mee te kampen heeft. De vrouw lijdt namelijk aan een ingebeelde ziekte waarbij ze denkt dat er uit haar achterste een touw komt wat haar verplaatsingsmogelijkheden uiteraard beperkt. Wat is de titel van dit item uit “In de gloria” ? (9)

DEN DRAAD

6.SPORT

Ook onze mindervalide medemens vindt meer en meer zijn weg naar actieve deelname in de sport. Zo worden er bvb. nu officiële kampioenschappen georganiseerd voor doven en slechthorenden. In aanvang had men problemen bij het geven van de start.

Er werd geëxperimenteerd met geluid en drukgolven, maar nadat alle munitie afgeschoten was zocht men snel naar andere mogelijkheden. Het gezamenlijk in het zwembad duwen werd evenmin weerhouden. De start d.m.v. een stroomstoot op het startblok werd ook geen succes nadat enkele sporters de verkeerde kant waren opgesprongen. De vraag nu. Op welke manier wordt bij zwemwedstrijden voor doven en slechthorenden het startsein gegeven ? (5)

LICHTFLITS

7.ECONOMIE

1925-2001

Antwerpenaar, trok als jong landbouwkundig ingenieur naar Belgisch Kongo en begon daar een kinabonenplantage. Al snel kocht hij de ene na de andere plantage op, richtte een fabriek op en zette op den duur zo’n 7000 man aan het werk. Hij werd dan ook terecht de koning van Kina genoemd. Na de onafhankelijkheid van Congo ging het bergaf en hij verkocht al snel zijn bedrijf en kwam terug naar België, kocht een terrein van 42 hectaren en bouwde er Walibi, alweer een schot in de roos en even later werd hij ook eigenaar van Bellewaerde in Ieper, Bruparck in Brussel,het wassenbeeldenmuseum in Brussel enz. Toen het in deze branche weer wat minder ging verkocht hij zijn bezittingen aan Six Flags en rentenierde verder. (8)

Eddy MEEUS

8.GODSDIENST

(kopie)

Angelsaksisch heilige uit de 7-8 eeuw, verhuisde op 20-jarige leeftijd naar Nederland, waar hij zeer bekend werd, maar niet alleen daar. Ook in het groothertogdom Luxemburg, meer bepaald in Echternach waar de belangrijkste gebouwen van de stad naar hem genoemd zijn zoals de Benedictijner abdij uit de 11e eeuw en de naar hem genoemde basiliek uit de 11e eeuw waar we tevens zijn graf kunnen terugvinden. Ook de jaarlijkse Echternacher springprocessie is aan hem gewijd. Wie ? (9)

Heilige WILLIBRORD
9.TOERISME

(kopie)

In het prille begin van de 19e eeuw lieten de Engelsen op de zwakste punten aan hun kusten verdedigingstorens bouwen tegen de Napoleonistische dreiging. Zo werden er langs de zuidkust 74 en langs de oostkust 29 torens gebouwd. Ze waren geïnspireerd op de Genuese torens die de Engelsen tevergeefs hadden getracht in te nemen tijdens hun verovering van Corsica. De naam van de torens is afkomstig van een Corsicaans dorp. Het zijn ronde torens met dikke muren , alleen op de 1ste verdieping toegankelijk. Weinig mannen waren nodig voor de verdediging. Momenteel zijn er nog zo’n 43 te bewonderen langs de Engelse kusten. (SOLO Kwizona)

MARTELLO TOWERS (naar het dorp Martello)

10.MUZIEK

(fragment)

U hoort zo dadelijk “satisfaction” Voor de jeugdigen onder ons is deze versie een moderne jeugdige en frisse variant op een oudbollig, belegen nummer van die oude zakken. Voor de oude zakken onder ons is deze versie dan eerder een pure verkrachting van een klassieker, een ware heiligschennis tegenover deze popgoden. We vragen de naam van de zangeres. (5)

Britney SPEARS

GLOBO REEKS 5: BRUGGEN.

 

1. MYTHOLOGIE

(kopie)

Hoe noemt men in de Oud-Noorse mythologie een door de Asen tussen hemel en aarde geslagen brug. Boven de brug brandde vuur om de reuzen de weg naar de hemel te versperren. De god Heimdal had tot taak de brug tegen de bergreuzen te bewaken. De brug wordt in Snorri's Edda regenboog genoemd, had drie kleuren en was zeer sterk, maar in de strijd aan het einde van de wereld, de godenschemering, zou hij toch breken. (9)

BIFROST of BILROST

2.1802-1875

(kopie)

Engels natuurkundige, instrumentenmaker en later eigenaar van een fabriek van muziekinstrumenten, deed belangrijkste uitvin­dingen op het gebied van het geluid, licht en elektriciteit. Uitvinder van de elektromagnetische telegraaf en ontwerper van de eerste onderzeese telefoonlijnen. Een elektrische schakeling voor het meten van weerstanden draagt zijn naam: de zgn. Brug van...  (8)

Charles WHEATSTONE

3.

(kopie)

Stad in Duitsland, deelstaat Rheinland-Pfalz, op de hoogvlakte Westrich. Hier vinden we de Bibliotheca Bipontina met waardevolle handschriften en incunabelen; boekbanden. De stad werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. De Alexanderkerk, een drieschepige hallenkerk uit 1492-1507, met grafkelder van een aantal leden van het geslacht Wittelsbach, werd verwoest en in gewijzigde vorm, met vlak dak, herbouwd. Ook het kasteel van de Wittelsbachs (1720-1725; 1793 afgebrand, 1817 hersteld), werd zwaar beschadigd, maar hersteld. Deze vraag had evengoed in de 1ste reeks van deze quiz kunnen zitten. (6)

ZWEIBRÜCKEN

4.

(kopie)

Gustave Eifel heeft voor hij zijn meesterwerk in Parijs mocht oprichten daarvoor reeds enkele prachtige architectuurstaaltjes weggegeven. Zo bouwde hij over de Gorge de Truyère een 564m lange en 122m hoge metalen brug met een centrale parabolische boog. Hi begon met de werken in 1880 en deze brug maakte Eifel op slag beroemd. Naam van deze brug of van de plaats waar ze is gelegen in de vallei van de rivier de Truyère. (2)

PONT DE GARABIT

5. ANATOMIE

(kopie)

Op de fotokopie ziet u de hersenstam en een deel van het laagste gedeelte van de hersenen. We zoeken hier een brug genoemd naar een Italiaans anatoom (° in 1543) (2)

BRUG VAN VAROL
 

 

REEKS 6: ASSOCIATIEREEKS

De 30 gegevens van kolom C moeten geassocieerd worden met een plaats van kolom A.

U mag echter slechts 30 van de 35 plaatsnamen gebruiken. Er blijven dus 5 plaatsnamen over in kolom A.

De juiste antwoorden in kolom B opschrijven. Veel succes!

De antwoorden staan onderaan de quiz!!!

 

 

A

B (ANTWOORDEN)

C

 

 

 

 

 

 

1

ARNHEM

 

White Christmas

 

2

AZINCOURT

 

KRUIBEKE

 

3

BAZEL

 

John FRUSCIANTE

 

4

BERLIJN

 

FORESTIER

 

5

BOUVINES

 

PLINIUSBRON

 

6

CHILI

 

FIERE MARGRIET

 

7

CHINA

 

STANSTED

 

8

FRANKRIJK

 

EXTRA LARGE

 

9

GEERAARDSBERGEN

 

LUTETIUM

 

10

GENEVE

 

MANNEKE PIS

 

11

GRAZ

 

KNAPKOEK

 

12

HARELBEKE

 

LEONARDO DA VINCI museum

 

13

HONGARIJE

 

ALFAMA

 

14

ISRAËL

 

LEEUW

 

15

IXELLES

 

M+

 

16

KOMEN (Comines)

 

Carl LIEBKNECHT

 

17

LAOS

 

APPEL

 

18

LEUVEN

 

SONSBEEK 9

 

19

LISSABON

 

Vader achter moeder

 

20

LONDEN

 

CERN

 

21

LUXEMBURG

 

Engels porselein

 

22

MAASEIK

 

Les dieux ont soif

 

23

MANAMA

 

Rick Ringers

 

24

MUNCHEN

 

Monaco de Baviera

 

25

NAMEN

 

Culturele hoofdstad 2003

 

26

NEDERLAND

 

Atletiek WR 7’20”67

 

27

NEW YORK

 

(11)² 2²

 

28

NIGERIA

 

A.DAREGO

 

29

PANAMA

 

F.Erkel, E.Kalman, P.Abraham, G.Kurtag

 

30

PARIJS

 

Toradja’s, Tau Tau

 

31

SINGAPORE

 

 

 

32

SULAWESI

 

 

 

33

TIBET

 

 

 

34

TONGERLO

 

 

 

35

TONGEREN

 

 

 

 

 

REEKS 7 (enkele vragen)

 

1.AARDRIJKSKUNDE

Welk meer kan u vinden met de volgende gegevens: het heeft een oppervlakte van 8800 km² en een maximum diepte van 400 meter. Voor de kust van het schiereiland Copacabana bevinden zich de eilanden Isla de Sol (11x4 km) en het veel kleinere Isla de la luna. (3)

TITICACAMEER

2.LITERATUUR

(kopie)

Boeken van Catherine Cookson, Rosamunde Pilcher of van de gevraagde Amerikaanse bestsellerschrijfster worden door de literatuurpausen ook wel eens geringschattend "de betere stationsromannetjes" genoemd. Een onrechtvaardig oordeel, zo blijkt nu. Volgens psychologisch onderzoek zouden deze verhalen, (die voornamelijk door vrouwen verslonden worden), een bijzonder verhelderend licht werpen op intermenselijke relaties en helpen om probleemsituaties de baas te kunnen. Feit is dat haar werken door de massa verslonden worden. Ze verkocht reeds meer dan 460 miljoen boeken. Het laatste contract dat ze ondertekende voor het schrijven van 5 boeken bracht haar 60 miljoen dollar op. 21 van haar novellen werden verfilmd vaak voor televisieseries. Ongetwijfeld dingt ze mee naar de populairste schrijfster van de laatste jaren en dit in concurrentie met J.K. Rowling. Enkele titels: the Ranch, Malice, The wedding, Lone eagle, Irresistible forces. Wie is deze Amerikaanse romantische schrijfster geboren in 1947 en denk eraan Barbara Cartland is een Engelse. (2)

Danielle Fernande Schuelein-STEEL

3.TOERISME

(kopie)

In deze straat vinden we 3 historische winkelpassages: de Zilveren Rijen, de Gostiny Dvor en de Passazj. We kunnen er ook het Anitsjkovpaleis bewonderen alsook de Anitsjkovbrug, het barokke Stroganovpaleis en de neoklassicistische Kazankathedraal. Wat is de naam van deze bekendste en belangrijkste verkeersader van St.-Petersburg ? (8)

NEVSKI PROSPEKT

4.MUZIEK

(fragment)

Nederlandstalig: naam van de zangeres ? (8)

Maggie MACNEAL

5.VARIA

(kopie)

Waarvoor wordt de schaal van Scoville gebruikt. De stof die het veroorzaakt is Capsaicine. Deze stof misleidt onze hersenen die denken dat we pijn hebben en hierop reageren met het aanmaken van endorfines, waardoor een licht euforisch gevoel ontstaat. De Scovilleschaal wordt gebruikt om de concentratie van de capsaicine olie aan te geven. Het hoogst op de schaal scoort de Red Savina Habanero met een waarde tussen de 350.000 en de 550.000 Scoville eenheden. Op twee de Habanero Scotch Bonnet tussen de 200.000 en de 300.000 en op drie de Thai met een waarde op de Scovilleschaal van 70.000 à 80.000.Wat meet nu die Scoville schaal of waarmee kan u de schaal in verband brengen ? (6)

PIKANTHEID van CHILI'S (kruiden)

6.CULTUUR

(kopie)

Het is de belangrijkste precolumbiaanse cultuur van Bolivië. De cultuur heeft vooral keramiek achtergelaten en is genoemd naar een dorp te NW van La Paz. De cultuur loopt van 1600 VC tot 1100 NC (dus bijna 3 millenia!!) en wordt verdeeld in 5 periodes. Ze strekt zich uit van midden Peru tot Chili en tot in het noorden van Argentinië. De cultuur werd later gevolgd door de Inca cultuur (1200-1500 NC). Recentelijk (2000) werd ze ook opgenomen in de beschermende lijst van het werelderfgoed. (4)

TIWANAKU (TIAHUANACO)

7. TAAL

In de lagere school hebben we allemaal geleerd dat tijdens de Brugse metten menig Fransoos een onbarmhachtige dood stierf omdat hij struikelde over de SCH in schild of vriend.

Met dit trucje werd menig Fransman ontmaskerd. Slim van die Bruggelingen zal u denken. Mis, want het grote intellect zat toen al in Antwerpen en omstreken. De Bruggelingen kenden wel hun Bijbelteksten. In het boek Richteren konden ze dan ook lezen dat vluchtelingen uit Efraïm een woord dienden uit te spreken bij hun aankomst bij de doorwaadbare plaatsen van de Jordaan. Omdat zij de 'sj' als 's' uitspraken, konden ze hun afkomst niet verbergen en werden ze gedood. Het woord dat u zoekt betekent zowel korenaar als schede van een zwaard en rivier. Het gevraagde woord is dan ook een beetje een synoniem voor Taal als wapen en de beginletters hebt u reeds cadeau gekregen namelijk SJ. (4)

SJIBBOLET
8.FAUNA

(kopie)

Vogel behorend tot de orde der zangvogels familie Grallinidae; de slijknestbouwers of moddervogels.Hij wordt 33 cm lang en komt voor  in oostelijk Australië. De soort wordt gewoonlijk waargenomen in open bos of op bouwland, maar ook in droge gebieden. De vogels zijn grijs met bruine vleugels en een zwarte staart; ze bewegen zich gewoonlijk voort met lange sprongen over de bodem of van tak tot tak. De Latijnse naam is Struthidea cinerea. In het Nederlands wordt de vogel soms grijze springer genoemd, maar wij vragen zijn meer gebruikte Nederlandse naam die hij kreeg doordat ze bijna steeds in groepjes van 12 vogels worden waargenomen. (7)

APOSTELVOGEL

9. AARDRIJKSKUNDE

(kaartje)

We vragen de Engelse naam van dit kanaal. Tip: modieuze dame. (3)

COCO CHANNEL

10. GESCHIEDENIS

Eind dertiende eeuw was de sociale tegenstelling in de onze steden verscherpt en eiste het volk, dat ook vermogende lieden telde, deelneming aan het bewind. In 1280-1281 hadden in verschillende Vlaamse steden ernstige sociale onlusten plaats. Dit was het geval o.a. in Brugge, Doornik, Sint-Omaars, Gent en Ieper. Gwijde van Dampierre, de Graaf van Vlaanderen neemt deze gelegenheid te baat om de macht van de groeiende autonomie van de steden te beperken. De volksopstand in Brugge in 1280 staat in de geschiedenisboeken getiteld als “De Grote Moerlemaaie”. Wij vragen de populaire naam van de volksopstand in Ieper rond dezelfde tijd. ? (5)

KOKERULLE

 

GLOBO REEKS 7: TEMPERATUUR.

 

Deze reeks is bovendien in stijgende lijn !!!!!

1. SPORT

(kopie)

Italiaans wielrenner geboren in 1973 won in 2001 het eindklassement in de Ronde van Romandie en in Parijs-Nice. In de Giro 2001 stond hij in het algemeen klassement op de 2de plaats,maar werd uit koers gezet nadat op 06 juni bij een controle in zijn kamer tal van dopingproducten werden aangetroffen. Wie is deze Fasso-Bortolo renner ? (9)

Dario FRIGO

 

2.GESCHIEDENIS WO II

(kopie)

Oostenrijks Nationaal-Socialistisch politicus (1903-1946), volgde in 1942 Heydrich op als chef van de Sicherheitspolizei en de SD. Op het grote proces van Neurenberg was hij 1 van de 10 ter dood veroordeelden. Wie ? (7)

Ernst KALTENBRUNNER

3.BADEN

Dat de oude Romeinen een uitgebreide badcultuur hebben is algemeen bekend. Zowel de particuliere als de openbare badplaatsen hadden vaan een tyische geleding in drieën, ontstaan uit hygiënische overwegingen, bestaande uit opeenvolgende baden in koud (frigidarium), lauw en warm water (caldarium); soms werd er ook een zweetbad of laconium toegevoegd. Wij vragen dus de naam van het lauwwaterbad bij de Romeinen en met de kennis van het engels komt u het heel eind. (5)

TEPIDARIUM (Tepid=lauw)

4.FILM

(kopie)

Nederlands acteur, scenarist, regisseur en producent °1952. Enkele werken:

“Adelbert” 1977 acteur

“Abel” 1986 acteur, scenarist en regisseur

“De Jurk” 1996 en “Kleine Teun” 1998 telkens acteur, scenarist, regisseur en producer.Wie ? (6)

Alex VAN WARMENDAM

5. PRIJZEN

(kopie)

Tijdens een afzonderlijk festival in Cannes worden jaarlijks ook prijzen uitgereikt voor de beste acteerprestaties of wat daarvoor moet doorgaan in pornofilms. Op de Croisette is het mogelijk nog drukker. Er is dan wel iets meer te zien dan een blote borst. Wat is de naam van de prijzen die tijdens dit festival worden toegekend ? (5)

HOT D'OR
   

REEKS 8: DUBBELE VRAGEN

 

1. BIOLOGIE

Benthos is het totaal van planten en dieren dat de bodem bewoont van zoete wateren en van het continentaal plat.

Plankton is dan weer de verzamelnaam voor vele, tot sterk uiteenlopende groepen behorende planten en dieren, die gemeen hebben dat zij (een deel van) hun leven vrij-zwevend in het water doorbrengen. Wij vragen 2 andere verzamelnamen van leven.

A.Wat is de naam voor alle in zee wonende dieren die zich verplaatsen door een eigen zwembeweging die krachtig genoeg is om meevoering door stromingen te voorkomen. De voornaamste vertegenwoordigers hiervan zijn de vissen. (8)

B.De microscopische diertjes die aan het wateroppervlak leven ? (QS)

Nog een tip: in beide antwoorden kan u een lichaamsdeel terugvinden.

 

a) NEKTON
 b) NEUSTON of Neustos

2. SCHAKEN:

(kopie)

A. Schaken is een internationale denksport. Er wordt dan ook weinig of niet gesproken tijdens een schaakpartij, maar soms is dit wel noodzakelijk. Het kan zijn dat men bij het verplaatsen van een eigen schaakstuk dit niet ordelijk mooi in het midden van een vlak heeft geplaatst. Schakers storen zich vaak aan dergelijke slordigheden en willen dit stuk dan ook corrigeren. Normaliter mag men geen schaakstuk aanraken, want dan moet men er ook een zet mee uitvoeren. Welke Franse tekst moet men uitspreken om een stuk correct te plaatsen zonder dat men hiermee een zet dient te doen. Dit kan vertaald worden met de werkwordsvorm van kalefateren of meer vrij vertaald ik zet even recht. (3)

 

B. Deze voorloper van “Deep Blue” was puur bedrog. Deze Turkse pop kon schaken als de beste. Onder het schaakbord was echter een befaamd schaker verborgen. Welke Duitse baron was de ontwerper van deze schaakcomputer die hijzelf als artificiële intelligentie verkocht. (QS)

 

a) J'ADOUBE 
 b)Wolfgang VON KEMPELEN

3. MOORDENARESSEN

A.In de “Serial Killer Hit List” op het internet vinden we ook enkele Belgen terug. Naast Dutroux en Andras Pandy staat deze Luikse weduwe gerangschikt net onder Fred en Rosemary West. Deze 57-jarige werd in 1938 tot de doodstraf veroordeeld  voor 11 moorden en 3 moordpogingen. Haar motieven: sex en geld.

Ze paste steeds hetzelfde scenario toe. Ze won het vertrouwen van alleenstaande rijke weduwen, bestal deze of zorgde ervoor in hun testament te staan en vergiftigde ze dan met digitalis. Met het geld betaalde ze jonge mannen voor hun diensten. Haar drang tot verse groene blaadjes deed haar telkens opnieuw moorden. Haar straf werd omgezet tot levenslang en 4 jaar later stierf ze in 1942 in de gevangenis. Haar meisjesnaam of weduwenaam ? (QS)

 

B.(kopie)

(kopie

In november vorig jaar werd Mary Knight (45j) als 1ste vrouw in dit gezochte land veroordeeld tot levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating. In 2000 had ze haar man John Price met een slagersmes 37 keer gestoken nadat ze eerst nog sex met hem had gehad, kwestie van hem in de juiste stemming te brengen. De vrouw werkte in een abattoir en zag er al een tijdje naar uit om haar vakbekwaamheid op manlief uit te testen. Vakkundig werd de echtgenoot dan ook ontbeend en gefileerd. Dat dit een zware klus moet geweest zijn mag blijken uit de fotokopie.

Van het hoofd werd, samen met groenten, een soepje gekookt, de billen werden als steaks gefileerd en gebakken.

Het lugubere culinaire hoogtepunt bestond er dan in dat deze dame vervolgens het resultaat van haar huisvlijt serveerde aan de kinderen van haar man.

Op de kopie ziet u de bewuste dame met de echtgenoot in betere tijden.

In welk land gebeurde dit ? (5)

 

a) Marie PEITJEAN of Weduwe BECKER 
 b) AUSTRALIË

4. BEELDHOUWWERKEN / MONUMENTEN

(fotocopie voesjetisj.doc)

A. Architect van het grootste “niet uit de rotsen uitgehakte” beeldhouwwerk in Rusland.

Boven op een heuvel bij Volgograd in Rusland staat het kolossale betonnen 'Moederland' beeld. (Mother Russia)

Het werd in 1967 gemaakt  door een Russisch beeldhouwer ter herinnering aan de slag bij Stalingrad [1942-43]. Het is een 82 meter hoog en daarmee het grootste beeld van de wereld.

Ook het beeldhouwwerk uit 1958 dat voor het gebouw van de VN in NY staat en als titel kreeg “Laten we de zwaarden omsmeden tot ploegscharen” kreeg is van zijn hand. (QS)

 

B. Een 33m hoog beeld van de Zuid-franse sekteleider Gilbert Bourdin wordt met dynamiet van zijn sokkel geblazen. De enorme beelden waren al lang een doorn in het oog van de Franse overheid in dit toeristische gebied. Bourdin wiens beeld werd neergehaald was de leider van de Mandarom sekte. Hij stierf in 1998. Waar bevonden zich deze beelden ? (2)

a) Jevgeni VOESJETISJ 
 b) CASTELLANE
GESCHIEDENIS

(fragment Herbie Hancock)

A.Een van de belangrijkste documenten van de USA is ongetwijfeld de onafhankelijkheidsverklaring van de nieuwe staat in 1789???. Als u dit document bekijkt wordt uw aandacht onmiddellijk getrokken naar de handtekeningen onderaan. Alle belangrijke Amerikanen mochten toen hun handtekening plaatsen. Allen deden dit in alle bescheidenheid op een normale grootte met 1 uitzondering. Een handtekening steekt in grootte schril af tegenover de andere. Hij deed dit zogenaamd omdat de Engelse koning bijziend was.Sindsdien is deze man zijn naam een eponiem in de USA voor een grote handtekening. Van wie is deze handtekening afkomstig ? Het volgende fragment kan u misschien op weg helpen. (8)

B. Wie was die Engelse koning in het jaar 1776 met rangnummer. (9)

a) John HANCOCK 
 b) GEORGE III
 

6. TAAL (kopie)

COPIE: The Ozzie on his way to the barbie was stung in his ute by a mozzie. Before he reached the dunny the chooks ate his pavement pizza.

 

Antwerpenaren hebben geen enkel probleem met de uitspraak van het Australisch Engels. Ze praten gewoon Engels met een Antwerps accent en klaar is kees. We hoeven dus niet te herhalen dat het Antwerps inderdaad een internationale taal is.

Austaliërs hebben soms wel een aparte woordenschat. Zo is in het Australische slang een Ozzie een Aussie, een Australiër, een Barbie, een barbecue, een Ute een pick-up, een Mozzie een Mosquito, een dunny is een toilet , chooks zijn chickens en pavement pizza (hier is de dia spijtig genoeg mislukt) is braaksel.

A.Wat is de typische naam voor het Australisch dialect of slang  (6-letter woord)? (QS)

B.We vragen een Australisch woord met volgende omschrijvingen: ten eerste de vogel de Pomatostomus temporalis voorkomend in Australië en Nieuw-Guinea, ten tweede de naam voor een aboriginal kwade geest en ten derde een boertig luidruchtig persoon, een druktemaker. Oh ja, u mag ook antwoorden met de naam van een zoekrobot. (6)  

a) STRINE 
 b) YAHOO

7. VUILNISBELTEN

A. In augustus 2000 kwamen er 230 mensen om het leven door een grondverschuiving op de vuilnisberg van Payatas. Deze vuilnisbelt bestaat al 27 jaar. Hij is de opvolger van Smokey Mountain, onderwerp van meerdere documentaires.

Smokey Mountain langs de zee gelegen moest in 1993 plaats maken voor de uitbreiding van de haven. De dertigduizend bewoners - scavengers - hebben zich jarenlang tegen dit project verzet maar moesten het onderspit delven. De regering-Ramos verjoeg hen met geweld van hun lapje grond. Ramos beloofde huizen en steun. Maar tegen de tijd dat de firma van de gebroeders De Nul uit Aalst de berg mooi had afgegraven en dure appartementsgebouwen had opgetrokken, was de regering de mooie beloftes vergeten. In welke stad vonden we Smokey Mountain en vinden we nu Payatas? (9)

 

B. Deze vuilnisbelt van New York geopend in 1948 besloeg ruim 3000 acres zo’n 2,5 keer Central Park en zou zelfs vanuit de ruimte herkenbaar zijn. Eind vorig jaar werd deze vuilnisbelt defintief gesloten. Haar naam ? (QS)

a) MANILLA 
 b) FRESH KILLS

8. RUIMTEVAART

A. Intrepid, Aquarius, Antares, Falcon, Oreon en Challenger zijn alle Lunar Excursion Modules. De bekendste ontbreekt hier in het rijtje en die vragen wij. Wat is dus de naam van de Lunar Excursion Module afgekort tot LM van Apollo 11 ? (7)

B. We schrijven 02 maart 1978: Soejoez 28 vervangt Sojoez 26 bij Saljoet 6. In Sojoez 28 bevindt zich naast de Rus Alexej Goebarov de eerste niet-Amerikaan en/of niet-Rus in de ruimte. Wie ? (SOLO Hades)  

a) EAGLE 
 b) Vladimir REMEK

9. SPORT / KUNST

(kopie)

A.     Van wie is het volgende werk ? (2)

B.      Wie staat er op afgebeeld ? (8)

a) Andy WARHOL b) Wayne GRETSKY

10. (fragmenten)

MUZIEK

Een mix van muziek en nieuwsberichten.

A.Titel van het nummer ? (SOLO Meerhof)

B. Uitvoerders ? (9)

a) PEACE ON EARTH (U2) 
 b) SIMON & GARFUNKEL (Seven o'clock news / Silent night)
 

 

REEKS 9: THEMAREEKS: NOORWEGEN.

   

1.KUNST

Noors architect geboren in 1924, verwierf voor het eerst internationale bekendheid door zijn ontwerp van het Noorse paviljoen voor de wereldtentoonstelling in 1958 in Brussel.

Hij ontwierp tal van museagebouwen zoals te Alvdal, Fjaerland, Rorror en Hamar. In 1997 ontving hij de Pritzkerprijs voor architectuur. Wie ? (SQ)

Sverre FEHN
 

2.FOLKLORE

Bekende massale skitocht van 55 km tussen Lillehammer en Rena in het Osterdal. De lopers moeten 5,5 kg bepakking op hun rug hebben. Dit evenement moet qua populariteit niet onderdoen voor de Zweedse Vasalopet of de Friese Elfstedentocht.

De tocht werd genoemd naar een handvol patriotten die in 1206 dezelfde tocht hielden om prins Haakon, kleinzoon van de toenmalige koning Sverre uit de handen van de mogelijke ontvoerders te houden.

Deze armoedige patriotten werden genoemd naar de boomschors die ze, bij gebrek aan betere kleding,  gebruikten om hun benen te beschermen tegen de vreselijk koude.

Naam van deze patriotten of van de skihappening ? (SQ)

BIRKEBEINER LANGRENN (Berkenbenen)

3.WETENSCHAP

Noors natuur- en scheikundige (1867-1917). Ontwikkelde een theorie ter verklaring van het noorderlicht. Hij ontdekte samen met Eyde een methode om stikstof uit de lucht te binden; hierbij wordt stikstof in een elektrische vlamboog geoxideerd. De methode wordt nog steeds bij de industriële synthese van salpeterzuur toegepast. (SQ)

Kristian BIRKELAND
4.SPORT

(kopie)

Noors schaatser geboren in 1968, won in totaal 4 gouden en 1 zilveren medaille op de OS: 1x goud in 1992 en 3x goud in 1994 op de 1500, 5000 en 10.000 meter.Verder werd hij 3x WK allround schaatsen in de jaren 1990-1991 en 1994. (9)

Jahan-Olaf KOSS

5.LITERATUUR

Noors romanschrijver: 1859-1952.

Voor zijn monumentaal werk: "Markens gröde" ontving hij in 1920 de Nobelprijs voor literatuur.

Beroemdste romans: "Honger", "Pan" en "Hoe het groeide". (9)

Knut HAMSUN
6.FOLKLORE

(fotokopie)

Het is een korzelig kabouterachtig mannetje dat af en toe in de stallen rondspookt. Hij is in Noorwegen bijna zo bekend als de TROL. Omdat ze meestal rond het einde van het jaar actief worden worden ze vaak beschouwd als hulpjes van de kerstman. (SQ)

NISSE OF NISSER

7.AARDRIJKSKUNDE

De hoogste massieven en toppen van Noorwegen liggen in het zuiden, nl. in Jotunheim, Dovre Fjell en Jostedal. Op vele plaatsen zijn de hoogste bergen (fjellen) met eeuwige sneeuw bedekt. Wij vragen welke berg is met zijn 2472m de hoogste van Jotumheim en daarmee ook de hoogste van Noorwegen ? (7)

GLITTERTIND werd goedgekeurd, maar eigenlik is de GALDHOPPIGEN volgens vele bronnen de hoogste top van Noorwegen (enkel de Anders Survivors hadden dit naast de vermelding van de Glittertind genoemd)

8.GESCHIEDENIS

Het grootste deel van juli en augustus 1066 liggen de troepen van Harold Godwinson aan de Engelse zuidkust te wachten op het Normandische invasieleger van Willem de Veroveraar. Beiden betwisten elkaar de koningstroon van de in januari van datzelfde jaar overleden Edward the Confessor. Dan komt het bericht dat een enorme legermacht – onder aanvoering van de koning van Noorwegen – in het noordoosten is geland. Deze Noorse koning ziet zijn kans schoon om ook een gooi naar de Engelse troon te doen. Na een geforceerde mars vernietigt Harold echter de Noormannen bij Stamford Bridge. Het vervolg van het verhaal kent U: de vermoeide troepen van Harold moeten weer terug naar het zuiden en worden bij Hastings door de Normandiërs in de pan gehakt.

Wie was die Noorse koning die bij Stamford Bridge het loodje moest leggen? (4)

HARALD III HARDRANA (HARDRANATH)

9.MYTHEN

(kopie)

Vader van Frey en Freya. Werd verliefd op de ijsreuzin Skadi. Onze man hield niet zo erg van Jotunheim, het land der ijsreuzen. Op haar beurt stelde Skadi de Asgard dan weer niet op prijs. Beiden sloten dan een compromis: na 3 nachten Asgard kwamen 3 nachten in Jotunheim…hierdoor ontstond dan de wisseling van de seizoenen!

Graag de naam van onze Scandinavische god van de zee en de wind?? (6)

NJORD of NIORD
10.MUZIEK:

(kopie en fragment)

De explosie van het rivierstoomschip “Sultana” in 1865 op de Mississippi is de zwaarste scheepsramp uit de Amerikaanse binnenlandse geschiedenis : meer dan 1500 doden.

Deze ramp  was blijkbaar een inspiratiebron voor de Noorse popgroep die U zoekt. In 1971 scoorde deze formatie uit Oslo met “Sultana” een wereldwijde hit. Welke groep die blijkbaar niet vies was van scheepsrampen… (9)

TITANIC
 

REEKS 10: CASCADEVRAGEN.

 

We hebben deze reeks van 5 vragen cascadevragen genoemd omdat u de vraagstelling in 2 stadia krijgt

U kan hier 1 of 2 punten verdienen per juist antwoord. Er wordt het eerste deel van de vraag gesteld waarbij u kan afgeven en als dit antwoord juist is krijgt u 2 punten is het antwoord fout nul punten. Nadien wordt er bijkomende info gegeven of bijkomende tips. De ploegen die dan nog niet hebben afgegeven kunnen alsnog afgeven en als het antwoord juist is nog 1 punt verdienen. Dus voor alle duidelijkheid u mag maar één maal afgeven per vraag.

 

 

1.TOERISME

Boven veel deuren in Beieren staat de tekst C+M+B plus een jaartal geschilderd. Het is een eeuwenoude manier om de huizen te zegenen. Waarvoor staan de letters C, M en B.

 

Bijkomende tips: U zoekt 3 voornamen / vorige maand  

CASPAR,MELCHIOR en BALTHASAR
 

2.TEKENFILM

Welke Disneyfiguurtjes gecreëerd in 1943 worden in het Spaans Chip y Chop genoemd, in het Zweeds Piff och Puff en in het Frans Tic et Tac ?

 

Tip: bloot meubelstuk  

De eekhoorntjes CHIP en DALE

3.KUNST

Dit object werd in 1968 ontworpen door Piero Gatti, Cesare Paolini en Franco Teodoro en werd geproduceerd door Zanotta. Het succes van dit ontwerp was wereldwijd. Welk object ?

 

Bijkomende INFO:

Ongetwijfeld hebben verschillenden onder U dit object ooit in bezit gehad; het object bestaat volumegewijs voor een klein gedeelte uit leder of kunstleder, maar het grootste volume wordt ingenomen door polystyreen oftewel isimo. Welk meubelobject ?

ZITZAK of BEANBAG
4.SPORT

Wimbledon 2001, mannen heren finale enkelspel. Goran Ivanisevic haalt het in 5 spannende sets van Patrick Rafter. Het was Gorans derde finale. Aan wie droeg Goran in zijn overwinningsspeech zijn overwinning op ?

 

TIP: Hij droeg zijn overwinning niet op aan zijn pas van een hartoperatie herstelde vader, ook niet aan zijn 22-jarige coach, maar wel aan een landgenoot-vriend-sportman (zij het in een andere sport) die in 1993 bij een auto-ongeluk om het leven kwam.  

Drazen PETROVIC

5.FILATELIE

Je moet in België als Belg wel echt dood zijn om je beeltenis op een postzegel te krijgen. In principe mag alleen de koning of de koningin bij leven op een postzegel staan en dat vinden wij dan juist weer spijtig. Tot half 2001 werden op deze regel slechts 3 uitzonderingen gemaakt waarbij de beeltenis direct op een zegel te zien was; indirect zoals Jan Decleir op de affiche van Daens in de reeks over hedendaagse Belgische film tellen we niet mee. De drie uitzonderingen werden gebruikt in de milleniumserie van 80 postzegels. We geven alvast Eddy Merckx.

Geef een van beide andere namen.

  Bijkomende INFO:

De ene dient gezocht in de wereld van de muziek en geniet een wereldbekendheid, de andere is een vrouw en die moet u zoeken in de wereld van de kunst, kunst in de brede betekenis.  

Toots THIELEMANS of Anne-Teresa DE KEERSMAECKER

 

REEKS 11: enkele vragen.

 

1.UITVINDINGEN:

(fragment)

Oscar Troplowitz, een apotheker uit Hamburg vond in 1901 een verbeterde versie van de guttapercha hechtpleister van Paul Beiersdorf uit. Deze ondertussen wereldberoemde kleefpleister gaf hij de naam Leukoplast. In 1910 ontwikkelde onze apotheker uit het wolvet van schapen een aangename gezonde huidcrème genoemd naar het Latijn voor sneeuw: nix vandaar Nivea. Nog een derde creatie van Troplowitz is ons niet onbekend. Samen met de dermatoloog Paul Gerson Unna ontwikkelde Troplowitz een wereldberoemde lippenpommade. Wat is de naam van die lippenpommade?, en met enige kennis van het Latijn kom je een heel eind. (9)

LABELLO
2.SOCIOLOGIE

Deze Amerikaanse sociaal-psycholoog vroeg zich eind jaren vijftig, begin jaren zestig, af hoe het mogelijk was dat zoveel Duitsers in de Tweede Wereldoorlog hadden meegedaan aan de holocaust. Was het een bijzondere karaktertrek van de Duitsers of waren er andere redenen voor deze misdragingen? Hij ging met zijn team aan het werk en bedacht een experiment. In dit experiment werden proefpersonen verzocht om elektrische schokken toe te dienen aan een andere persoon die zij niet zagen. De proefpersonen moesten, op bevel van de proefleider, het schokniveau steeds een beetje verhogen als de onzichtbare persoon een fout antwoord gaf op bepaalde vragen. Tot ongeloof van vele wetenschappers stopten slechts 30 procent van de proefpersonen. De rest ging door met het verhogen van het schokniveau tot het hoogste niveau: extreem gevaarlijk. Naam van de wetenschapper of het experiment? (2)

MILGRAM experiment Stanley MILGRAM

3.TAAL

(kopie)

Wat is de typische benaming voor de Hawaiaanse slingers van bloemen, bladeren, schelpen, ivoor of veren. De slingers worden rond de hals gedragen. Kim Clijsters weet er alles van. (3)

LEI

4.BEVOLKINGSGROEPEN

Deze bevolkingsgroep uit Kenya maakt met zijn 3 miljoen slechts 10% van de Kenyaanse bevolking uit. Ze zijn wereldwijd beroemd omwille van haar langeafstandlopers. In de voorbije 40 jaar wonnen ze liefst ¾ van de Kenyaanse medailles. Op internationaal niveau wonnen ze de laatste drie descennia ongeveer 40% van alle belangrijke langeafstand wedstrijden. De bevolkingsgroep uit de Rift Valley kent als onderstammen de Nandi, de Tugen, Pogot, Keiyo, Kipsigis en Marakwet. We noemen nog enkele namen: Kipchoge Keino, Mike Boit, Wilson Kipketer, Moses Tanui, Moses Kiptanui en Tegla Loroupe.  Naam van deze Kenyaanse bevolkingroep ? (QS)

KALENJIN

5.CULINAIR

Russische voorgerechten bij lunch of diner, meestal pittig gekruid en lekker ongezond zout; ook kaviaar, kolbasa (gerookte worstjes) zure room en kaas behoren hiertoe.

Russische naam van deze voorgerechten, tegenhanger van de Spaanse Tapas ? (7)

ZAKOESKI

6.TELEVISIE

(audiofragment)

U krijgt zo dadelijk een fragment te horen. Welke sportverslaggever hoort U? Hij is vooral bekend voor zijn commentaren bij Eurosport. Wellicht is zijn zoon bekender. Deze laatste behoort al een tijdje tot de vaste pionnen van Oranje en verdiende vorig seizoen zijn brood met ruim beleg in Spanje en dit seizoen in Engeland. Wie? (4)

Pierre ZENDEN (vader van Boudewijn)

7.COMPUTER

Steeds meer DVD’s zijn voorzien van verborgen bonusmateriaal, dat je alleen maar vindt in het menu of op het juiste moment op de juiste knopjes te drukken. Soms vindt je hele sites waarop die lijstjes met deze verborgen snoepjes zijn te vinden. Wat is de Engelse benaming voor dit lekkers die chronologisch gezien blijkbaar enkele maanden te vroeg komen ? (5)

EASTER EGGS

8.KUNST

(kopie)

Amerikaans abstract beelhouwer, geboren in 1927, wiens werk is vertegenwoordigd in de bekendste musea o.a. Needle tower II in Kröller Müller. Zijn gigantische geometrische structuren waarvoor hij soms samenwerkte met Buckminster Füller zijn soms uitschuifbaar. (SOLO Brodders)

Kenneth SNELSON

9. SPORT

(fotokopie)

Wie is deze in 1964 geboren volleyballer die in zijn glorietijd omzeggens niet af te blokken was. Van geboorte Hongaar, later Duitser, speelde 2 jaar voor Torhout en daarna 8 jaar voor Moers waarna hij in 1992 tot speler van het jaar werd verkozen in Duitsland. In het seizoen 96-97 kwam hij opnieuw naar België en kwam uit voor Maldegem. Zijn aanval was niet alleen zeer krachtig, maar hij nam de bal ook zeer hoog waarbij hij regelmatig over het blok heen sloeg. Hij had dan ook abnormaal lange armen. Van hem werd gezegd dat hij zijn veters kon vastknopen zonder de romp te buigen, maar dit lijkt me toch wat overdreven. (6)

Georg GRÖZER

10.MUZIEK

(fragment)

Klassieke muziek: De componist krijgt u cadeau nl. Strauss. Welke polka hoort u hier ? (8)

TRITSCH-TRATSCH POLKA

 

GLOBO: REEKS 11: LITERATUUR (FILM).

(kopie)

 

1.Titel van deze Sus & Wis? (8)

Het SPRIETATOOM

2.

“Op een veerboot is Yasuko op weg naar haar oom en tante. Plotseling verduistert de lucht…”

  Zo begint de bekendste roman van Masuji Ibuse(1898-1993) waarin het bombardement van Hiroshima beschreven wordt en de fysieke en sociale gevolgen voor de overlevenden.

Verfilmd door Imamura in 1988. Welke roman? (5)

ZWARTE REGEN

3.

In 2006 escaleert een Chinese blokkade van Taiwan in een kernoorlog met de Verenigde Staten. De verwoesting is totaal. Na een aantal maanden blijkt nog slecht een handvol mensen, voornamelijk in Australië, in leven te zijn.

De bemanning van een Amerikaanse duikboot, met commandant Dwight Towers aan het hoofd, heeft de oorlog overleefd en plaatst zichzelf en hun boot onder het bestuur van de Australische regering. De eerste opdracht van de USS Charleston is het terugbrengen van een wetenschapper, Julian Osbourne, die zich heeft teruggetrokken op een afgelegen eiland om daar het einde van de mensheid af te wachten, wat volgens hem zeker zal gebeuren zodra de radioactieve straling het zuidelijk halfrond komt binnendrijven. Samen met Osbourne vaart Towers en zijn bemanning naar het noordwesten, om daar de straling te meten en de bron te bepalen van een mysterieus computerbericht dat uit Alaska lijkt te komen.

Ze vertrekken met goede hoop, maar komen met fataal nieuws terug. De radioactieve straling blijkt nog steeds dodelijk te zijn en drijft in de richting van Melbourne, waar chaos en paniek uitbreekt, en mensen zich opmaken voor hun laatste uren…

Dit is de samenvatting van “On the beach” van….? Verfilmd door Stanley Kramer in 1959 met o.a. Gregory Peck en Ava Gardner. (5)

Nevil SHUTE
 

4.Op de fotokopie ziet u een tekst. Wie is de schrijver ? (SOLO Brodders)


Het blauw van de hemel ziet groen van de rook
De wind is heet en smaakt naar roest
Ijzervijlsel kleurt de wegen

Nu stinkt in de slotgracht de modder en ook
De wintertuin is rood en woest
Het dorre zand knarst luid om regen

Een stormwind opent ieders graf
En scheurt door het verleden
Trekt bladzijden van de bomen af
Er is te veel geleden

Met een schoorsteen zo zwart als een stenen kanon
Geladen met synthetisch lood
Heeft Krupp de hemel lek geschoten

En raakt de geweldige spot van de zon
Die smelt en grijs wordt als de dood
En brekend wegzinkt in de goten

Een supernova neonlicht
Het gas klopt in de buizen
De zuurstofkraan gaat gillend dicht
De zee kookt in de sluizen

En in andere tijden vergeet ik mezelf
In andere tijden vergeet ik mezelf

De hoogovens lopen over het land
Met ijzermuilen rood en zwart
De intocht der isolatoren

Ze steken de steden met zwavel in brand
De grote gore ketel barst
En niemand meer die het kan horen

Breek het bos tot cellulose af
Verscheur het in atomen
De zon glijdt smeltend neer in 't graf
Om nooit meer op te komen

En in andere tijden vergeet ik mezelf
In andere tijden vergeet ik mezelf

LENNAERT NIJGH
 

5.

Boris en Arkady Strugatski zijn een schrijvend broederpaar uit Rusland dat met

hun SF boeken nauwelijks verholen kritiek leverde op bureaucratie, corruptie en intolerantie.

Bij ons werden ze “bekend” als schrijvers van het script voor een film van Andrei Tarkowsky uit 1979 . Het is een sublieme film over een geheimzinnige gids die een wetenschapper  en een schrijver een verboden zone binnenleidt ( een zone   waar kernproeven uit de hand liepen)- een door militairen hermetisch afgesloten gebied

waar de regels van logica en gezond verstand niet meer gelden…Als U de naam van die gids kent, kent U ook de titel van die film en van het kortverhaal van de schrijvende broers… (SOLO Meerhof)

STALKER
 

REEKS 12: (enkele vragen).

 

1.ONTWERPERS

Harvey Ball overleed in 2001 op 79 jarige leeftijd. Zijn creatie ontwierp hij in 1963 in opdracht van 2 gefuseerde verzekeringsmaatschappijen die te kampen hadden met ongemotiveerd personeel. Hij ontving voor zijn ontwerp 45 dollar en beging de fout zijn creatie niet te deponeren.

Acht jaar later werden er wereldwijd niet minder dan 50 miljoen exemplaren van zijn ontwerp gemaakt. In 1999 verscheen het ontwerp op een Amerikaanse postzegel.

Welk ontwerp dat wij allen zeer goed kennen ? (8)

SMILEY

2.TV

Op televisie voor miljoenen kijkers komen vertellen aan je nietsvermoedende partner dat je hem al maanden bedriegt met zijn vader en zijn broer en niet weten van wie je zwanger bent, waarop de bewuste partner dan repliceert dat hij ook al een tijdje vreemd gaat in een triootje met haar moeder en de Duitse scheper. Dergelijke situaties waren zelfs voor Jerry Springer te gortig. Niet voor deze dame die met haar eigen show voort gaat waar Springer stopt. Wie is deze Amerikaanse zonder concurrentie als het op wansmaak aankomt en wiens show vorig jaar op VT4 te bekijken was ? (5)

Ricky LAKE

3.SPORT

Voor de aanvang van het voetbalseizoen 2000-2001 stonden de ploegen aan te schuiven om deze jonge Egyptenaar in te lijven. Tot grote woede van mister Michel moest Anderlecht de duimen leggen tegen Ajax die de beloftevolle spits een contract deed tekenen. In Nederland kent men Ahmed Hossam echter niet. Daar kennen ze hem alleen onder zijn voetbalnaam die in vette letters op het Ajax-shirt met nummer elf prijkt. Welke naam ? (5)

MIDO

4.RECENTE GESCHIEDENIS

Annett, Emilie, Yvonne, Cecile en Marie waren 5 zonnestraaltjes in crisistijd, geboren op 28 mei 1934 uit Franstalige Canadese ouders. Niet alleen de Canadezen, maar mensen in de gehele wereld raakten gefascineerd door deze vijfling. Bevreesd voor commerciële uitbating bracht de Canadese regering de kleine meisjes over naar een speciaal gebouwd ziekenhuis, waar honderdduizenden ze hebben bekeken. Het was allemaal voor hun bestwil althans dat dacht men toen. Sindsdien is de klacht van kindermishandeling meermaals geuit en het geld voor het welzijn van de meisjes werd schandelijk beheerd.

Emilie stierf in 1954, Marie in 1970. Na wat pogingen tot schadeloosstelling was het uiteindelijk premier Mike Harris die in 1998 persoonlijk zijn excusus vanwege de regering ging aanbieden aan de drie overgebleven zusjes. Hun naam ? (8)

DIONNE vijfling

5.AUTO’S

Frans autopionier (1856-1946),zakenman,werkte samen met Georges Bouton aanvankelijk aan stoomwagens,maar in 1890 werden wagens met benzinemotoren ontwikkeld. De eerste 3-wieler die hun beider namen droef kwam in 1895 op de markt. Ze kenden groot succes en beein van de 20st eeuw was zijn fabriek de grootste autofabrikant ter wereld. Verder was deze graaf de stuwende kracht achter de oprichting van de Automobile Club de France. Wie ? (7)

Albert DE DION

6.KLEDING

Het is het typische hoofddeksel van de Chassidische Joden. De hoed omzoomd met het traditionele vossenbont wordt meestal gedragen in combinatie met een lange jas met blauwe en gouden strepen en de lange witte kousen. Naam van deze hoed ? (SOLO Meerhof)

STREIMEL

7. GESCHIEDENIS

(Constantinopel 1048 - 15 aug. 1118), keizer van het Byzantijnse rijk van 1081 tot 1118,  Hij poogde met uitzonderlijk militair en diplomatiek talent Byzantium opnieuw tot een grootmacht te verheffen. In 1095 vroeg hij paus Urbanus II ter hulp nadat de Turken zijn gebied waren binnengevallen. Hij verwachte dat de paus een aantal huurlingen zou sturen, maar dit was een zware vergissing. De paus had politieke ambities en wilde een wereldmacht stichten. De vraag van onze keizer was dan ook meer dan welkom: de eerste kruistocht was een feit; een echte volksverhuizing van een aantal idealisten en een massa primitieve meelopers. Wie was deze Byzantijnse keizer die de eigenlijke aanleiding was tot de 1ste kruistocht ? (4)

ALEXIUS I Comnenus
 

8.SIGARETTEN

Toeristen die Indonesië bezoeken merken dit onmiddellijk niet alleen door de hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid, maar tevens door de typische geur van de Indonesische sigaretten.

De tabak van de typisch Indonesische sigaret is vermengd met kruidnagel vaak in een verhouding 60/40. Deze mix is waanzinnig populair, want verreweg de meeste Indonesiërs preferen ze boven de rokok putih, een gewone sigaret. Vaak is het filter gezoet, want zoet is iets waar Indonesiërs geen genoeg van krijgen. Ondanks dat deze sigaretten tweemaal zoveel teer en nicotine bevatten dan gewone sigaretten worden er door heel Indonesië gigantische aantallen verstookt. De antirook lobby heeft hier dus nog volop werk. Wat is de inlandse naam van deze sigaret genoemd naar het feit dat ze bij het roken knisperig opbrandt ?  (2)

KRETEK

9.FYSICA

1858-1937

Indiaas fysicus en fysioloog, leverde belangrijk werk op het gebied van het elektromagnetisme en hij paste voor het eerst de statistische methode toe. Deze statistische benadering werd later door Einstein in een algemenere vorm gegoten. Deze statistiek werd naar beide genoemd: de statistiek van ***-Ein­stein.

Vloeibaar helium komt in bepaalde omstandigheden voor in een afwijkende vorm, waarbij de elementaire deeltjes -2 protonen en 2 neutronen- dezelfde “quantumfase” aannemen als de atomen die ze opbouwen. Deze vorm staat eveneens bekend als een ***-EINSTEIN condensaat. De Amerikanen Cornell, Wieman en Ketterle ontvingen enkele maanden geleden de Nobelprijs fysica voor hun onderzoek omtrent dit condensaat. Wie ? (6)

Satiendranath Jagadis BOSE

10. Muziek

(fragment)

Songwriter, componiste en producer (38-39 jaar) stond 5x in de Britse hitparade onder andere namen en met andere samenstellingen o.a. onder de namen Jade4U, 101, Digital Orgasm, MNO en Lords of Acid. Ze werkte samen met producers Praga Khan, Oliver Adams, C.J.Bolland en Rick Rubin. Ze stond op de cover van Mondo, Spin Magazine, Melody Maker en New Musical Express. Ze staat op de soundtrack van de films “I still know what you did last summer”, Basic Instinct, Sliver, Strange days en “Austin Powers The spy who shagged me”., Het fragment dat u na de vraag hoort komt uit deze laatste film. Haar echte naam of haar artiestennaam. En ja ze is Belgische!!!  (2)

DARLING NIKKIE (Nikkie Van Lierop)
 

 

GLOBO REEKS 12: DOOD

 

1. TOERISME

Wereldberoemde begraafplaats in Italië, slechts 5 minuten met de waterbus vertrekkend vanuit Venetië? De begraafplaats, een oude locatie voor gevangenen, is gelegen op het gelijknamige eiland. Je vindt er o.a. graven van Brodsky, Diaghilev, Ezra Pound en Igor Stravinsky. (4)

SAN MICHELE

2.Wat doen mensen als ze de dood recht in de ogen kijken en vermoeden dat het einde nabij is ? Inderdaad de primaire behoefte nummer 1 treedt naar voor namelijk onze voortplantingsdrang. Toen in New York massaal de lichten uitvielen sprak men 9 maanden later van de babyboom. Na de recente ramp in New York is het aantal one night stands, verzoeningen en romances nooit zo groot geweest. Dit fenomeen werd wetenschappelijk onderzocht. Welke naam kreeg dit verschijnsel. Engelse tweeledige naam ? (SOLO Brodders)

TERROR SEX

3.KUNST

Benaming in de beeldende kunst voor een beeld van een rouwende figuur. De gebeeldhouwde figuren zijn meestal geplaatst langs de opstaande zijden van een tombe of sarcofaag en vooral in gebruik tijdens de 14de en 15de eeuw in Bourgondië. Franse benaming. (9)

PLEURANT

4. FAUNA

Het is een onderafdeling van de familie van de aaskevers. Het zijn vrij grote, vaak fraai oranje getekende zwarte kevers die door de laatste achterlijfsegmenten tegen de achterrand van de dekschilden te wrijven een sjirpend geluid kunnen voortbrengen. Ze worden doorgaans gevonden op rottende dieren; ook daar hebben zij het meer begrepen op de vliegenmaden dan op de rottende materie zelf, al versmaden zij die niet. De larven echter leven uitsluitend van rottende stof. Daartoe begraven de kevers de lijken van kleine dieren. Meestal zijn verschillende paren tegelijk bezig aan één lijk, waar zij de aarde onder uitgraven, zodat het kadaver langzaam naar beneden zakt. Wat is de Nederlandse naam van de NECROPHORUS ? (9)

DOODGRAVER

5.

(fragment)

In deze film uit 1994 in een regie van Roman Polanski en gebaseerd op een stuk van Ariel Dorfman schitterden Sigourney Weaver en Ben Kingsley in de hoofdrollen. Kingsley had Weaver 15 jaar geleden als dokter en als lid van de militaire dictatuur in Zuid-Amerika opgepakt en afschuwelijk gemarteld en meermaals verkracht. De verkrachting gebeurde op de tonen van een werk van Shubert. Welk werk, meteen de titel van de film. (9)

 

DEATH AND THE MAIDEN

 

 

   

 

 

 

 ANTWOORDEN

 

 

 

 

 

 

1

BERLIJN

 

White Christmas

 

2

BAZEL

 

KRUIBEKE

 

3

CHILI

 

John FRUSCIANTE

 

4

HARELBEKE

 

FORESTIER

 

5

TONGEREN

 

PLINIUSBRON

 

6

LEUVEN

 

FIERE MARGRIET

 

7

LONDEN

 

STANSTED

 

8

IXELLES

 

EXTRA LARGE

 

9

PARIJS

 

LUTETIUM

 

10

GEERAARDSBERGEN

 

MANNEKE PIS

 

11

MAASEIK

 

KNAPKOEK

 

12

TONGERLO

 

LEONARDO DA VINCI museum

 

13

LISSABON

 

ALFAMA

 

14

SINGAPORE

 

LEEUW

 

15

NAMEN

 

M+

 

16

LUXEMBURG

 

Carl LIEBKNECHT

 

17

NEW YORK

 

APPEL

 

18

ARNHEM

 

SONSBEEK 9

 

19

PANAMA

 

Vader achter moeder

 

20

GENEVE

 

CERN

 

21

CHINA

 

Engels porselein

 

22

FRANKRIJK

 

Les dieux ont soif

 

23

TIBET

 

Rick Ringers

 

24

MUNCHEN

 

Monaco de Baviera

 

25

GRAZ

 

Culturele hoofdstad 2003

 

26

KOMEN (Comines)

 

Atletiek WR 7’20”67

 

27

BOUVINES

 

(11)² 2²

 

28

NIGERIA

 

A.DAREGO

 

29

HONGARIJE

 

F.Erkel, E.Kalman, P.Abraham, G.Kurtag

 

30

SULAWESI

 

Toradja’s, Tau Tau

 

31

NEDERLAND

 

 

 

32

LAOS

 

 

 

33

ISRAËL

 

 

 

34

MANAMA

 

 

 

35

AZINCOURT