uilwittebckgr.gif (10033 bytes)                                                                                              

 

Supernova Quiz  27 januari 2001

  EINDUITSLAG VAN DE 1ste SUPERNOVAQUIZ

  PLOEG punten %
1. KWIZONA 122 58,1
2. MEERHOF 110 52,4
3. MARTINE VAN CAMP 107 51,0
4. ANDES SURVIVORS 103 49,0
5. CLOCKWORK 102 48,6
6. BEUNHAZEN 97 46,2
7. GAMBIET 97 46,2
8. Een SCHITTEREND ONGELUK 90 42,9
9. BRODDERS 90 42,9
10. LIERSE ENTENTE 88 41,9
11. VOLB 85 40,5
12. OEPS 33 15,7
13. De KWISTENBIEBELS 33 15,7

De antwoorden staan onder de vraag: door met de muis te slepen verschijnt het antwoord.

Achter de antwoorden staat het aantal ploegen die dit antwoord juist hadden (Maximum 13).

1 punt per juist antwoord. In totaal zijn er 210 vragen dus 210 punten.

1. FOTOREEKS

 

 1. Soeur Sourire of Jeannine DEKKERS (6)
 2. Marc VAN LOMBEEK (5)
 3. PROSTAAT (10)
 4. Glenn CLOSE (SOLO Kwizona)
 5. Francis BACON (foto en zelfportret) (8)
 6. Tom LANNOYE (4)
 7. John DE MOL (5)
 8. Kate BUSH (6)
 9. LEIPZIG (SOLO Lierse Entente)
 10. Kasteel van OOIDONCK (9)
 11. NOVASTAR (5)
 12. Dominee Jimmy SWAGGERT (7)
 13. Annie LEIBOVITZ (4)
 14. SHINDLER’S LIST (8)
 15. TOM JONES (QS)
 16. AZNAR (13)
 17. Adriana SKLERANIKOVA (QS)
 18. PINKPOP (SOLO Een schitterend ongeluk)
 19. Herman BRUSSELMANS (11)
 20. Alma SHINDLER (5)
 21. Jennifer CAPRIATI (11)
 22. Jozef PLATEAU (8)
 23. Dustin HOFFMAN (SOLO Een schitterend ongeluk)
 24. MICROSOFT (stichters) (8)
 25. NUNAVUK (SOLO clockwork)
 26. SLOWAKIJE (7)
 27. WOESTIJNVIS (3)
 28. An WAUTERS (basket) (2)
 29. Sinead O’CONNOR (8)
 30. John CALE (3)

 

2. GEWONE REEKS 1

 1.FAUNA

(dia FF66)

Het is een van de merkwaardigste, maar ook minst bekende zoogdieren.

De gevraagde soort is de kleinste (met een grote van 8 ŗ 9 cm) binnen de familie.

Ze leven in een kolonie van ongeveer 100 dieren en worden geregeerd door 1 koningin en zij alleen brengt de nakomelingen voort.

Ze wordt verzorgd door enkele niet werkende mannetjes en wijfjes die dikker en trager zijn dan de werkers.

De koningin blijkt in staat te zijn de sexuele rijping van alle andere wijfjes te onderdrukken.

Sterft ze of wordt ze verdreven dan neemt 1 van de verzorger≠wijfjes haar rol over.

Het dier komt voor in SomaliŽ, EthiopiŽ en noord Kenia.

Met zijn naakt lichaam en enkele sprietharen is het 1 van de lelijkste dieren. Wat is de Nederlandse naam voor de Heterocephalus Glaber ?

 

*(NAAKTE) MOLRAT*  (3)

 2.SPORT: ZWEMMEN

Op de OS van 1952 werd de Hongaarse Eva Sekely verrassend winares op de 200 meter schoolslag. Er kwam protest van de tegenstrevers, doch volgens de reglementen kon ze toen niet gediskwalificeerd worden. Nu zou dit uiteraard wel gebeuren. Waarover ging het protest ?

1. Ze zwom naakt.

2. Ze gebruikte de vlinderslag i.p.v. de schoolslag, toen nog niet erkend als apparte discipline.

3. Ze zwom de eerste 100 meter bijna volledig onder water.

4. Ze gebruikte een dubelwandig badpak gevuld met heliumgas, waardoor haar eigen gewicht verminderde en haar lichaam meer uit het water kwam en dus minder weerstand ondervond.

5. Ze had tussen de vingers en tenen een vlies gelijmd waardoor ze een soort vineffect verkreeg.

 

*Nummer 2* (2)

 3.GESCHIEDENIS

De benaming voor degenen die in de samenleving de riek hanteren, d.w.z. schijn en bedrog ontmantelen, misstanden aan het licht brengen enz. In deze hoedanigheid fungeren zij als waakhond voor de democratie en van het maatschappelijk fatsoen in het algemeen. Het zijn met name actiegroepen en journalisten die deze functie vervullen. Voorbeelden hiervan zijn o.a. de milieu-actiegroep Greenpeace en journalistieke onthullers als Robert (Bob) Woodward en Carl Bernstein in de VS en GŁnter Walraff in West- Duitsland.

Wat u zoekt is een Engelse benaming.

 

*MUCKRAKERS (Muckrake = mesthark)* (3)

 4.FILM

Deze man won niet minder dan 11 Oscars alle voor de art direction. Zo won hij de 2de oscar in het jaar 1928-1929 voor zijn bijdrage aan “The bridge of San Luis Rey” verder in 1934-1940-1941-1944 (Gaslight), 1946-1949-1951 (A streetcar named desire), 1952-1953 en 1956. Wie is deze man die het Oscarbeeldje ook voor hij al deze oscars won reeds zeer goed kende ?

*Cedric GIBBONS (de maker van het beeldje)* (2)

 

5.SOCIOLOGIE

In september 1971 trok een groep krakers in Kopenhagen aan de Badmanidsstraede binnen en bezetten de kazerne gebouwen en stichten er een vrijstaat. Het Deense parlement trad vrij laks op en het bevel tot ontruiming werd steeds uitgesteld. Wanneer echter de vrijstaat de residentie werd van druggebruikers en dealers dreigde het parlement te moeten ingrijpen, maar de bewoners kwamen tot een conscensus met de politie en startte een afkickprogramma. In 1992 tekenden de bewoners uiteindelijk een overeenkomst met het ministerie van Defensie en werd de vrijstaat zo’n beetje gelegaliseerd. Ze betalen nu voor hun elektriciteit en vuilnisophaling. Wat is de naam van deze vrijstaat in Kopenhagen?

 

*CHRISTIANIA* (10)

 6.TECHNIEK

We vragen naar een door HP en Logitech ontwikkeld protocol om beelden in te scannen en in te voegen in een toepassing. De 2 bedrijven kozen als benaming  een 5 letterwoord omdat ze naar eigen zeggen een technologie hadden ontwikkeld waarvoor ze geen interessante naam konden bedenken, dus kozen ze maar voor een letterwoord. Welke naam en u mag ook antworden met de naam van een populaire Amerikaanse zangeres ?

 

*TWAIN (Technology without an interesting name)* (8)

 7.LITERATUUR

Wie is de auteur van het gedicht “Voor de dag van morgen” dat naar aanleiding van de 2de gedichtendag werd verkozen tot populairste gedicht in Vlaanderen.

 

*Hans ANDREUS* (12)

 8.AARDRIJKSKUNDE

Typische benaming voor een berg in Schotland van meer dan 3000 voet (914m). De naam verwijst naar een Schotse Sir die in 1891 een lijst van 277 van dergelijke toppen samenstelde. Het aantal van 277 ligt eigenlijk vast al zijn er bij elke nieuwe telling wel regelmatig andere namen, dit omdat de defenitie van een top niet duidelijk is; wanneer is een top zelfstandig en wanneer niet. Wat is dit eponiem ?

 

*MUNRO naar Sir Hugh Munro* (QS)

 9.KUNST

(Moskou 1832 – aldaar 1898), Russisch koopman, kunstverzamelaar en mecenas, was de grote stimulator van de schildersgroep Peredvisjniki (= De zwervers), waartoe o.a. behoorden Soerikov, Repin en Perov. Zijn kunstverzameling van 1600 schilderijen die hij in 1892 aan de stad Moskou overdroeg, vormt de basis van de huidige galerij aldaar. Hij was daarmee de initiatiefnemer voor het 1ste museum voor Russische kunst. Het museum kwam in 1918 aan de staat, waarna de collectie zeer aanzienlijk werd uitgebreid. Het belangrijkst is de unieke verzameling iconen, die de kern vormt van de afdeling Oud-Russische kunst. Het museum omvat voorts Russische schilderkunst uit de 18de, 19de en 20ste eeuw.

*Pavel Michailovitsj TRETJAKOV* (6)

 10.WISKUNDE:

1718-1799

Italiaanse wiskundige, afkomstig uit een rijke literaire familie en wonderkind. Op 5-jarige leeftijd sprak ze Frans op 9-jarige was ze de volgende talen meester: Latijn, Grieks, Hebreeuws en verschillende andere moderne talen. Na de dood van haar moeder nam zij, als oudste kind het huishouden op zich voor alle 21 kinderen. Ze had zich toen reeds verdiept in de wiskunde en ze schreef verschillende boeken. Het bekendst werd ze met de curve die de naam kreeg “De Heks van...” Het was een draaiende curve. Draaiende in het Italiaans is “versiera”, maar dit woord betekent ook in afkorting (avversiera)= heks en bij de Engelse vertaling werd dit dus vertaald als heks. Al jong verloor ze de interesse voor de wiskunde en hield zich vooral bezig met het opvangen van de armen en daklozen, vooral vrouwen. Wie ?

 

*Maria Gaetana AGNESI* (QS)

 

 

GLOBO: WATER.

 

1.(copie)

Het klimaat van de noordelijke kusten van Chili varieert van half aride tot superaride. De Atacamawoestijn is een van de droogste plaatsen op de wereld. Deze droogte is te wijten aan de blokkage van de wolken door de hoge Andes en aan de koude Peruviaanse stroom die voor een stabiele luchtmassa zorgt waardoor wolkenvorming onmogelijk wordt. Wel wordt er een zware mist gevormd die over zee landinwaarts stroomt. Wetenschappers imiteerden de eucaliptusbladeren die de mist kunnen opvangen en in druppels verwerken. Ze plaatsten een systeem met netten die de mist doen condenseren en vervolgens wordt het water opgeslagen in ondergrondse bassins. Misschien is dit het einde van een van de droogste plaatsen op de wereld. In Peru wordt deze mist Garua genoemd, maar wij vragen de plaatselijke naam in Chili. Dewelke ?

 

*CAMANCHACA* (QS)

 

2.Een Gents professor ontwikkelde een naar hem genoemde stof bestaande uit hygroscopische korrels welke optimaal ook maar een minimum aan vocht kunnen absorberen en bijhouden.

Gemengd met woestijngrond schept dit de mogelijkheid om woes≠tijnen te cultiveren. Tegenwoordig is de stof ook verkrijgbaar in de betere tuincentra, waar het aan vochthoudende grondmengsels wordt toegevoegd.

Naam van de professor of van  de naar hem genoemde hydrogel.

 

*VAN COTTEM* (SOLO Meerhof)

*TERRACOTTEM*

 

3.Juni 2000: Gijzeling in dorpje in Luxemburg, de gijzelnemer in het kinderschooltje wordt doodgeschoten door zich als journalisten vermomde agenten. De pers had in aanvang nogal wat commentaar ze voelden zich misbruikt en de politie zou te driest opgetreden zijn. Later bleek dat de gijzelnemer riep en tierde tegen de leraressen en de kinderen en zelfs een kleuterleidster verkracht had. Wat was ook weer de naam van dit plaatsje in Luxemburg ?

 

*WASSERBILLIG* (11)

 

4.MUZIEK

(fragment)

Wie hoort U ?

 

*WATERBOYS* (9)

 

 

 3. DUOREEKS 1.

 

1.SPORT: Formule 1 (fotocopie)

1ste vraag:

1.Reclamefolder van Mille Miglia. Welke Belgische F1 coureur, onze laatse landgenoot in het F1 circuit ? Hij werd geboren in 1969 en reed in 1994 2 GP’s (Boutsen reed zijn laatste GP in 1993). Zijn 1ste in Francorchamps reed hij niet uit en zijn 2de in Portugal staat hij opgetekend als 16e en laatste en werd daarna prompt vervangen.

 

 

2.De Belgische autocoureur David SAELENS kan de opvolger worden van de hiervoor gevraagde. Voorlopig heeft hij al wel heel wat meer succes. Hij reed  in 2000 in de formule 3000 voor een topteam dat bindingen heeft met Benetton. Hij werd in 1999 rookie of the year en is voorbestemd voor de F1, woont reeds in Monaco en heeft als managers Keke Rosberg en Didier Cotton. Wij vragen voor welk team David Saelens uitkomt ?

 

1) Philippe ADAMS-(4)

2) SUPERNOVA ((3) 

2.VARIA: (copie)

Op de copie ziet u 2 teksten.

Vraag 1: Wat is de officiŽle titel van deze tekst.

Vraag 2: Wat is de meer populaire benaming van deze tekst en hier moeten we als antwoord 1 woord krijgen.

 

1)

Nos estans fÓrs di nosse pitite patreye

Ca l‚dje Ťt Ion, on dj‚ze di ses Ťfants !

¬ prumÓ rang, on I'mŤt po l'industreye

»t dins les ‚rts, Ťle riglatit ostant.

Nosse tÍre est ptite, mins nos avans I'ritchesse

Des omes sincieus qu'anŰblixhŤt leus noms.

»t nos avans des libertťs timpesse:

 

2)

Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!

Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!

Tenei te tangata puhuru huru

Nana nei i tiki mai

Whakawhiti te ra

A upa...ne!  ka upa...ne!

A upane kaupane whiti te ra!

Hi!!!

 

 

1) LE CHANT DES WALLONS (Tchant dŤs Walons: het officiŽle Waalse volkslied)- (9)

2) HAKA (Ka Mate uit Nieuw-Zeeland)- (5)

3.GODSDIENST.

1)Boeddhabeelden zijn er in 4 grondhoudingen: liggend, zittend, staand en lopend. Hoe wordt dit genoemd ?

2) Daarnaast zijn er 40 posities van de hand. Hoe worden deze genoemd ? De door Maurice Bťjart gestichtte balletschool in Brussel heeft dezelfde naam.

 

1) ASANA (QS)

2) MUDRA’S (5)

 

 

4.UNESCO

(copie)

1) 1000 jaar geleden jaagden de oorspronkelijke prairiebewoners op bizons door ze in kuddes bijeen te drijven en ze vervolgens over de klippen te jagen. Als ze eenmaal hun doodsmak hadden gemaakt werden ze ontdaan van vlees, huid en beenderen. Dergelijke jumps bestaan in heel Noord Amerika, maar de best bewaarde is deze 18 km ten NW van Fort McLeod in z-Alberta. Aan de voet van de 305 m brede klip ligt er een 10 m dikke laag botten en as die zich in duizenden jaren heeft opgehoopt. Wat is de logische naam voor deze plaats waar trouwens een prachtig informatiecentrum is gelegen en is opgenomen in het Unesco werelderfgoed ?

 

2) Dat Columbus America zou ontdekt hebben is al een tijdje uit de geschiedenisboeken geschrapt. Er waren reeds vermoedens dat de Vikingen zo’n 1000 jaar geleden zich reeds een tijdje op dit continent hadden gevestigd. In de 20ste eeuw werd hier dan ook harde bewijzen van gevonden in een plaatsje op Newfoundland wat voor Unesco in 1978 voldoende was om deze site eveneens op te nemen in het werelderfgoed. Naam van dit plaatsje ?

 

 

1) HEAD-SMASHED-IN IN BUFFALO JUMP (2)

2) L’ANSE AUX MEADOWS (5)

 

5.AARDRIJKSKUNDE

(copie)

De jonge staat Florida had na de 1ste Seminole oorlog behoefte aan  1 bestuursstad.

De 2 belangrijkste steden van het toenmalige Florida waar belissingen werden genomen lagen te ver uit elkaar: zo’n 3 weken reizen. Er werd besloten een nieuwe hoofdstad te bouwen en in 1832 werden verkenners op pad gestuurd ťťn vanuit elke stad om elkaar halverwege te ontmoeten. Hier zou later de hoofdstad Tallahassee gebouwd worden. Welke waren deze oorspronkelijke belangrijke steden van Florida ?

De 1ste stad is gelegen aan de Atlantische Oceaan in het Oosten van Florida

De 2de stad is gelegen aan de Golf van Mexico in de panhandel het uiterste westen van de staat tegen Alabama.

 

1)  ST.-AUGUSTINE-(3)

2)  PENSACOLA- ((4) 

 

6.BEVOLKINGSGROEPEN.

1.Het is de samenvattende benaming voor de donkerhuidige dwergvolkeren van Z.O-AziŽ en OceaniŽ. Hiertoe behoren o.a. de SEMANG (Andamanen), de AňTA’S (Filippijnen) en de dwergpapoea’s uit het binnenland van Nieuw-Guinea. Welke overkoepelende benaming ?

 

2.Het zijn de oudste bewoners van MaleisiŽ, eigenlijk is het een samenvatting van de in 1 gevraagde groep, de SENOI en de Proto-Maleiers. Hun Maleise naam betekent zoveel als “oorspronkelijke mensen” , met enige kennis van het Maleis en van apen kan u het antwoord misschien ook vinden.

 

1) NEGRITO’S- (4)

2) ORANG ASLI- (QS)

 

7.FAUNA en FLORA

(2 dia’s)FF52 en FF81    

Uitgestorven diersoorten.

1)De enige Australische hondachtige vleeseter, verdween zo’n 3000 jaar geleden van het Australische vasteland, maar kon zich in TasmaniŽ handhaven tot in de jaren 30 van deze eeuw. Dit is de laatste foto van dit dier. In 1997 waren er nog wel geruchten dat het dier opnieuw opgedoken was. Wat is de naam van dit uitgestorven dier ?

2) Wat is de naam van dit uitgestorven dier op de dia ?

 

1) TASMAANSE BUIDELWOLF- (4)

2) MOA- (12)

 

8.FILM

(copie)

Eind 2000 kwam de film “De zwarte metoor” in een regie van Guido Pieters in premiere. Het boek verhaalt de belevenissen van de Zuid-Afrikaanse stervoetballer Steve Mokone in Almelo waar hij uitkomt voor het plaatselijke Heracles.

1.De titelsong voor de film werd geschreven door een ex-lid van Doe maar, een singer-songwriter die na het opdoeken van Doe maar zich ook aan de literatuur wijdde. Hij is de auteur van “Gideon’s droom” en “De overkant”. Wie ?

2.De film is gebaseerd op een boek van een Nederlandse sportverslaggever van Studio Sport. Wie ? 

 

1) Ernst JANSZ (4)

2) Tom EGBERS (8)

 

 

9.KUNST:

(dia K 205a)

1.Wie is de architect van dit gebouw dat u in Praag kan bezichtigen ?

2.Zoals u op de dia kan zien lijken de 2 torens wel in elkaars armen te liggen. Hierdoor kreeg het gebouw al snel zijn bijnaam. Wat is deze populaire bijnaam van dit gebouw en u antwoord met 2 namen ?

 

1) Frank O.GEHRY (7)

2) FRED AND GINGER (2)

 

 10.MUZIEK:

U hoort zo dadelijk 2 zeer korte intro’s van toch wel bekende nummers. U geeft de titel van het nummer.

 

1)    I FEEL FINE (The Beatles) (7)

2)    GIMME ALL YOUR LOVIN’ (ZZ TOP) (8)

 

 

 

4. GEWONE REEKS 2.

  

1.FAUNA

Zij worden vaak de meest wendbare dieren ter wereld genoemd. Recent onderzoek wees uit dat zij tot 25x per seconde van richting kunnen veranderen.

Het zijn platte, meestal bruine, tot 25 mm groot. De kop gaat grotendeels schuil onder het borstbeeld en is voorzien van bijtende monddelen en lange, draadvormige voelsprieten. De meeste soorten zijn gevleugeld, waarbij het voorste vleugelpaar leerachtig is. Zij verspreiden een onaangename geur door uitscheiding van de rugklier, welke geur op voedsel overgedragen kan worden zodat dit weggegooid moet worden. Ook kunnen ze ziektekiemen verspreiden. Ze komen over de gehele wereld voor, maar zijn vooral soortenrijk in de tropen. Samen met de onderorde der bidsprinkhanen vormen ze de orde der Dictyoptera.

*KAKKERLAKKEN* (5)

 

2.SPORT

Euro 2000: het was weer zo ver. Nederland werd opnieuw getroffen door een acute aanval van Hollanditis. Hollanditis is een aandoening die zich manifesteert door het massaal afsterven van gezond hersenweefsel, dat zich vervolgens verplaatst naar de nekstreek en daar voor een opvallende verdikking zorgt.

Gelukkig beperken de symptomen van deze ongevaarlijke doch ongeneeslijke ziekte voor de meer dan 15 miljoen patiŽnten zich tot, luidop praten met een vervelend accent, een onbedwingbare drang om alles oranje te kleuren, zich onsterfelijk belachelijk te maken en ten slotte tot concentrateverlies bij het nemen van strafschoppen. In de halve finale werd Nederland dan ook uitgeschakeld door ItaliŽ. Tijdens de reguliere speeltijd misten zowel De Boer als Kluivert een strafschop. Bij de eliminatie door strafschoppen opnieuw De Boer en Stam. Enkel Kluivert wist te scoren. De laatste gemiste Nederlandse strafshop kwam van een speler die uitkomt in de Nederlandse competitie. Wie ?

 

*JAN  BOSVELT* (10)

 

 

3.NATIONALE PARKEN

1838-1914

Schots-Amerikaans landbouwer, schaapsherder, uitvinder, schrijver, ontdekker en naturalist. Hij werd een van ’s werelds vooraanstaande voorvechters voor het natuurbehoud. In 1849 emigreerde zijn familie naar de VS. Na een oogverwonding die hem een maand blind maakte veranderde zijn leven. Hij trok te voet de VS door  en later volgde de wereld. Onder zijn stuwing werd Yosemite een Nationaal park en hij werd ook de bezieler van andere nationale parken in de VS: Sequoia, Mount Rainier, Petrified Forrest en de Grand Canyon. Wie ?

 

*John MUIR* (2)

 

 

4.GESCHIEDENIS

1867-1919

Duits journalist en politicus, zoon van een Joods fabricant. In 1905 werd hij wegens zijn revisionistische denkbeelden bij de krant Vorwšrts ontslagen. Tijdens WO I werd hij een vurig pacifist en in januari 1918 zetten hij de munitiearbeiders in MŁnchen aantot staking,later leidde hij de revolutie in MŁnchen. Hi jwerd minister-president van de revolutionaire Beierse regering. Hij gaf documenten uit waaruit moest blijken dat Duitsland de enige schuldige van de oorlog was.Dit koste hem letterlijk zijn kop. In 1919 werd hij door de jonge graaf Arco-Valley vermoord.

 

*Kurt EISNER* (2)

 

5.WISKUNDE-ARCHEOLOGIE

Dit donker stukje been van zo’n 10 cm is wereldwijd bekend, behalve in BelgiŽ. Het is nochtans te bezichtigen in het Museum voor Natuurwetenschappen in Elsene. Het 20.000 jaar oude beentje is in zo verre merkwaardig dat het voorzien is van 3 rijtjes inkervingen, die niet, zoals bij andere gevonden beentjes, gewoon dienden om te tellen; maar in deze inkervingen zit een logica. De Belgische archeoloog Jean de Heinzelin vond het in 1950 aan de vulkanische oevers van het Edwardmeer. Slechts later ontdekte men de logica van de inkervingen en er zijn verschillende interpretaties mogelijk. Het vertoont de priemgetallen,anderen zien er een kalender in.

Over een ding zijn de wetenschappers het eens: dit beentje is de oudste wiskundige vondst. Voor wiskundigen is het even belangrijk als de Dode Zee rollen voor religieuzen.

Om de Afrikaner eer aan te doen wordt overwogen een copie van dit beentje in de ruimte te sturen. Het beentje wordt genoemd naar de vindplaats in het Oosten van Congo aan het Albertmeer.

 

*ISHANGO-BEEN* (QS)

 

6.KUNST (dia’s K117-K207)

Welke kunstenaar ?

 

*Joseph BEUYS* (9)

  

7.UITVINDINGEN.

Bij het zoeken naar Belgen op de Amerikaanse lijst “National Inventors Hall of fame” kwam ik naast de onvermijdelijke Baekeland nog een 2de Belg tegen.

Deze uitvinder werd inderdaad in Hansbeke geboren in 1878, maar emigreerde als jongeling naar Indiana. In 1903 werd hij tot priester gewijd en in 1904 werd hij dokter in de fysica. Zijn ontdekking van de reactie tussen acetyleen en arseentrichloride leidde ongewild tot de ontwikkeling van het gifgas gebruikt in WO I. Zijn ontdekking voor Du Pont van het Neopreen maakte hem echter beroemd. Dit Neopreen werd alzo het eerste commerciŽle synthetische rubber. Wie ?

 

*Julius NIEUWLAND* (2)

  

8.FILM

FILM: de appel valt niet ver van de boom. Acteurs of actrices hebben vaak een zoon of dochter die in hun voetsporen treedt, denken we maar aan Maureen O’Sullivan en haar dochter Mia Farrow of aan John Voight en zijn dochter Angelina Julie.

Wie is echter  de beroemde dochter van Debbie Reynolds ? Deze actrice en schrijfster was o.a. te zien in “Shampoo” (1975) en in  “When Harry met Sally” (1989). Ze had een affaire met John Belushi en later met Paul Simon wet wie ze trouwens begin jaren 80 een tijdje gehuwd was.

 

*Carrie FISHER* (8)

 

 

9.BEDROG

Deze bevolkingsgroep levend in zuidelijk Mindanao werd in 1971-72 ontdekt. Ze waren volledig van de wereld geÔsoleerd en leefden met zijn 26-gen als holbewoners.

Deze  kluif voor antropologen bleek bedrog te zijn wanneer in 1986 een onverwacht bezoek werd gebracht en de bewoners gewone klederen bleken te dragen en in gewone huizen te leven. Bij een volgend aangekondigd bezoek zaten ze opnieuw in hun primitieve kleding en in hun schamele grotten. Het feit dat de bezoekers antroplogen en toeristen nogal wat bruikbaars achter lieten werd door de bewoners op een slimme manier gebruikt. Naam van deze bevolkingsgroep ?

 

*TASADAY’S* (SOLO Andes Survivors)

  

10.MUZIEK

(fragment)

Het volgende fragment dateert uit 1969. Een paar dagen na de opname was de zanger te gast in het populaire tv-programma van Willem Duys. Hij bleek zijn tekst vergeten te zijn en in de live-uitzending stond hij met gebogen hoofd het liedje te mompelen. Desondanks haalde dit nummer de hitparade. In de Nederlandse Nationale Top 40 stond dit nummer op tekst van Peter Koelewijn drie weken genoteerd. Plaats 21 was het hoogst.

Wie is de zanger van dit nummer, een zanger die gelukkig voor ons zijn eigenlijke sportcarriŤre niet inruilde voor een zangcarriťre ?

 

*Johan CRUYFF* (5)

 

 

GLOBO: ACTUA.

 

1.Oktober 2000: de VS kiezen een Belgische beveiligingsstandaard voor de beveiliging van regeringscomputergegevens, zeg maar de nationale standaard als opvolger van DES (IBM).

De standaard werd ontwikkeld door Vincent Rijmen van de KU Leuven en Joan Daemen van Protonworld International) uit Evere.

Beide zullen hier niet onmiddellijk rijk van worden. Ze moesten alle rechten afstaan aan de Amerikanen. Zo ontvingen ze wel de 1ste Castar prijs van Radio 1, De Standaard en Canvas in concurrentie met Jan Hoet,Steve Stevaert, Luc Lamine en Marianne Dupon.

Naam van deze beveiligingsstandaard ?

 

*RIJNDAEL* (12) 

2.ALPINISME

Tussen oktober 2000 en januari 2001 zijn een team alpinisten, glacisten er in geslaagd een 2650 meter hoge vertikale wand op de Zuidpool te beklimmen. Deze granieten kathedraal stijgt 900 meter uit het poolijs uit en is een van de laatste getuigen van een continent dat langzaam verzakt onder de druk van het ijs. Het team The Wall bestaat uit de Zwitser Abdrť Georges, de Fransman Daniel Mercier, de Amerikaan Fabrizio Zangrilli en de Duitser Ralph Dujmotiva en ook de Belg Alain Hubert.

Wat is de naam van deze rots gelegen in het Orvin Mountain Range op Queen Maud Land. Als u wat Noors kent vertaald u simpelweg holle tand.

 

*HOLTANA* ((2) 

3.FILM:

Nieuwste film van Mike Leigh, een muzikale comedie over het leven van de  succesvolle operettecomponisten Gilbert & Sullivan. Titel ?

 

*TOPSY-TURVY* (8)

 

4.OPERA:

Deze Vlaamse schrijver schrijft momenteel voor de  Munt  een nieuwe opera, op muziek van de Nederlandse componist  Jan Van Vlijmen. De opera kreeg als titel Thyeste en het wordt een coproductie met de Nederlandse Reisopera.
Het libretto, in het Frans geschreven en op basis van zijn gelijknamige toneelstuk, werd door de Vlaamse Opera ooit beleefd geweigerd. De tekst verscheen onder de titel Borgerocco wel in het verzameld toneelwerk van de gevraagde auteur. Wie ?

 

*Hugo CLAUS* (9)

 

 

 

 

5. THEMAREEKS: JAPAN

 

1.AARDRIJKSKUNDE

(copie)

Sommige naslagwerken melden dat er op Kiusju de grootste actieve vulkaan ter wereld te vinden is ?. Feit is dat deze vulkaan wel enkele records op zijn naam kan schrijven. De vulkaan heeft een enorme caldera met een doormeter van 121 km. In deze caldera bevinden zich niet minder dan 5  vulkaankegels waaronder de TAKA-DAKE (1593 m) de grootste en de NAKA-DAKE (1323m)een actieve vulkaan.

Er loopt een kabelspoor voor de toeristen dwars over de caldera. De vulkaan maakt deel uit van en gelijknamig Nationaal park met een oppervlakte van 730 km≤.

Naam van deze vulkaan ?

 

*ASO of ASO SAN* (3)

2.SPORT

Alpinisme: In 1953 was het Tensing Norkee en Edmond Hillary die op de top van de Mount Everest stonden. Het zou 22 jaar duren voor de 1ste vrouw de top haalde. Op 16 mei 1975 bereikte deze alpinste via de zuid-oost passage de top. Wie is deze Japanse ?

 

*Junko TABEI* (5)

 

3.MYTHOLOGIE

(dia GO 22)

In Futami ga ura, (4 km noordelijk van Ise) liggen de zogenaamde “getrouwde rotsen”  door een heilig touw (shimenawa) met elkaar verbonden. Zij symboliseren het mythische shinto  echtpaar,die na een befaamde, onstuimige liefdesnacht het levenschonken aan de 4 hoofdeilanden van Japan. Elk jaar wordt op 5 januari de shimenawa vernieuwd.   Naam van dit liefdeskoppel ? We zullen hier wel streng verbeteren:duidelijk schrijven dus a.u.b. Beide namen voor het punt.

 

*IZANAGI  (ok Izanaki) en IZANAMI* (5)

 

4.GESCHIEDENIS

Hij kwam uit een bekende Duitse familie van wetenschappers. Zijn vader en grootvader hadden hem voorbestemd om net als zijzelf hoogleraar in de medicijnen te worden.  In 1822 vertrok hij naar Nederland; hij werd aangesteld als lijfarts van onze koning Willem I. Bepaald geen geringe positie, maar hij was in de wieg gelegd voor iets avontuurlijkers. Vanaf 1823 verbleef hij 7 jaar in Japan en in 1958 nogmaals 5 jaar.
Door zijn brede belangstelling kreeg hij in Japan al snel de naam een voortreffelijk arts en wetenschapper te zijn. Doordat hij goed Japans sprak, kwam hij veel te weten over de Japanse cultuur, geschiedenis, natuur, wetenschap. Verschillende planten en dieren zijn naar hem genoemd het stekelboompje de Eleutherococcus..., de Tsugo..., de glastouwspons of Hyalonema... en de Sedum...

 

*Philippe VON SIEBOLD* (QS)

 

5.KUNST

(copie)

Het zijn door de natuur, o.i.v. water gevormde stenen met grote suggestieve inslag geselecteerd op vorm, kleur en oppervlaktestructuur. Ze worden vaak gepresenteerd op een houten sokkel of een keramische of metalen schaal vaak tentoonsgesteld tesamen met bonsai’s. Het woord is Japans en is samengesteld uit 2 woorden het Japans voor water en steen of gesteente.

 

*SUISEKI*

*(Sui = water en Seki = steen)* (QS)

 

6.THEATER

Japans traditioneel poppentheater waarbij gebruik gemaakt wordt van bijna levensgrote poppen die een dramatisch verhaal al zingend ten tonele brengen begeleid door een kleine Samisen een driesnarige Japanse luit. Verwar niet met het aristocratische NŰ-spel of het Kaboeki theater. De naam van het toneel dat u zoekt is een eponiem genoemd naar de leider van een in het begin van de 19e eeuw populair poppengezelschap.

*BUNRAKU* (4)

 

7.WETENSCHAPPEN (dia W1-14)

1879-

Japans oogarts, werd vooral bekend omwille van zijn pseudo-isochromatische testen bedoeld om de kleurenblindheid te testen. (testen met kleurenstippelplaten)

 

*ISHIHARA*  test: 45, 42, 12 en 74. (3)

 

 

8.FILM

Japans regisseur van o.a.:

"Ososhiki"

"Tampopo"

"Marusa no onna" (A Taxing Woman) 1987

Hij overleed in 1998 na et beluisteren van de hits van Peter Koelewijn: hij sprong van het dak af.

 

*Juzo ITAMI* (2)

 

9.SPELLEN (zie copie)

Dit spel is vrij populair in Japan en wordt al meer dan 100 jaar gespeeld.

Dit spel dat  het midden houdt tusen een slotmachine of fruitmachine of een eenarmige bandiet en een flipperkast wordt gespeeld met een 11 mm stalen bal in een rechtstaand paneel vol met nagels. Als je de bal op de juiste plaats kunt leggen, dan krijg je verschillende ballen terug of wordt een soort fruitmachine geactiveerd.
Als je de jackpot raakt dan krijg je ongeveer 2400 ballen terug.
Gokken met geldgewin is in Japan echter verboden, maar de Japanners bijna  zo slim als de Belgen hebben er echter iets op gevonden. De gewonnen balletjes kan men uitwisselen in “natura” in zgn. geschenkenwinkeltjes en bij een volgend achterdeurtje kan je dan die geschenken opnieuw omwisselen in geld.

Wat is de naam van dit spel en bij uitbreiding ook de naam van de hallen waarin deze machines en andere gokmachines zijn opgesteld ?

 

*PACHINKO* (7)

 

10.VARIA/Culinair

Marc Clement van het Antwerpse restaurant “De Zeste” is de enige chef die in ons land dit vlees op het menu heeft staan. Kostprijs van deze kaviaar onder de vleessoorten zo’n 19.000 BEF per kilo. Het vlees is afkomstig van verwende loslopende runderen, die worden groot gebracht met een dieet van graansoorten rijkelijk besproeid met bier en sake. Voor een goede spijsvertering worden ze vervolgens aangenaam gemasseerd. Dit moet voor deze dieren zowat het einde zijn, zij het niet dat hun einde steevast in de betere restaurants eindigt. Oorspronkelijk was het eten enkel voorbehouden voor de Japanse keizer en zijn soldaten. Bij ons wordt het nu aangeboden onder een Oosters klinkende naam. U mag die naam geven, maar we zijn ook tevreden met de naam van Japanse stad waarnaar deze beef en het rund worden genoemd.

 

*WAGYU*

*KOBE rund / KOBE STYLE BEEF* (2)

 

 


6. GEWONE REEKS 3.

  

1.TECHNIEK

Op de zijkant van vele deuren staat het genoteerd: een ronde stempel met daarop de vermelding Rf grote R, kleine f, gevolgd door een getal 30 of 60 of 90. Vooral op deuren van industriŽle gebouwen, maar ook op deuren van officiŽle gebouwen, hotelkamers enz komt deze vermelding voort. Waarvoor staat deze notatie Rf60 bvb. We vragen de correcte Franse benaming.

 

*R…SISTANT AU FEU (BRANDWERENDE DEUREN) * (7)

 

2.FOLKLORE

(copie)

Jaarlijks op de 1ste januari wordt er een soort carnavalsoptocht gehouden in Philadelphia. De deelnemers zijn gehuld in het wit en bespoten met witte verf van kop tot teen. De traditie is onstaan in two-street in 1901 toen 19e eeuwse migranten de straat optrokken.

In de jaren 40 bereikte de optocht zijn hoogtepunt met meer dan twee miljoen toeschouwers. Nu zijn ze nog met een kwart miljoen.

De deelnemers werden genoemd naar het Duitse woord voor vermomming.

Hun naam, resp. de naam van de optocht ?

 

*MUMMER (Mummers)* (6)

 

3.TAAL

In de middeleeuwen werd de tekst van een lied vaak op een doek geschreven, waarbij de toehoorders konden meezingen. De te volgen tekst werd dan met een stok aangeduid.

Vaak waren deze teksten zeemzoeterig. Hoe werd het doek genoemd waarop deze tekst geschreven stond. Het woord wordt moenteel nog in muziekmiddens gebruikt.

 

*SMARTLAP* (10)

 

4.PERS

Brits onderzoeksjournalist maakt undercoverreportages o.a. “Chelsea,Headhunters” over een van de meest gevreesde voetbalsidehooligans. Verder maakte hij ook reportages over de modewereld. Hij werd meermaals met de dood bedreigd en leeft ondergedoken . Wie ?

 

*Donal McINTYRE* (4)

 

5.FILM

Film-en theateracteur, slagerszoon, geboren in 1943. In de jaren 60 mede-oprichter van het Werktheater. Vanaf 1980 legde hij zich vooral toe op speelfilms. Hij speelde onder meer in:

“Het teken van het beest”

“De lift”

“De smaak van water”

“Van geluk gesproken”

“Pervola”

“De illusionist”

Een van zijn opmerkelijkste films waarin hij de hoofdrol speelde was “De Mannetjesmaker”.

Hij overleed in 1996.

 

*Gerard THOOLEN* (3)

 

6.SPORT

Een plotse totale inzinking, de man met de hamer,  bekend bij marathon≠lopers, maar vooral bij de wielrenners gevreesd kent meestal 2 oorzaken.

Een mogelijke oorzaak is de totale uitputting van het hormonaal systeem. Hiervoor wordt vaak de Franse term JOUR SANS gebruikt.

De andere oorzaakis de hongerklap. De uitputting doordat in het lichaam alle beschikbare koolhydraten opgebruikt zijn. Vooral in lange rondes zoals de Tour de France komt dit verschijnsel vaak spectacu≠lair in beeld. De Fransen hebben hiervoor een specifieke benaming. Welke ? In het Nederlands wordt dit soms vertaald als Geeuwhonger.

 

*FRINGALE* (10)

 

 

7.GESCHIEDENIS

In 1320 kwamen de geestelijken bijeen en stelden het beroemdste document uit de Schotse geschiedenis op. We citeren: “Zo lang er nog 100 van ons in leven zijn, zullen we nooit de onderwerping van de Engelsen accepteren. Wij vechten namelijk niet voor de roem, de eer of de rijkdom, maar voor de vrijheid, die niemand voor minder dan zijn leven zal willen opgeven…” Welke verklaring genoemd naar een stadje in de Schotse Tayside, aan de oostkust.

 

*Verklaring van ARBROATH* (QS)

 

8.AARDRIJKSKUNDE.

Sinds 1985 is dit beroemdste eiland van MaleisiŽ door een gelijknamige brug met het vaste land verbonden. Dit eiland in de Andaman Zee is een beroemde vakantiebestemming. Het maakt deel uit van de gelijknamige deelstaat van MaleisiŽ en is van het schiereiland Malakka gescheiden door een straat met alweer dezelfde naam. Bekendste stad op het 277 km≤ grote eiland is de hoofdstad Georgetown.

 

*PINANG of PENANG* (6)

 

9.MUZIEK.

1810-1836

Portugese zangeres wiens scandaleuze leven en vroege dood de spil vormen van de geschiedenis van de fado. Haar invloed op de kunst van haar tijd was enorm. In 1931 was deze fadista de centrale figuur in de 1ste Portugese geluidsfilm. Ter harer nagedachtenis dragen alle fadistas ook nu nog tijdens hun optreden een zwarte sjaal.

 

*Maria SEVERA* (QS)

 

 

10.KUNST

(dia’s K195-K196)

U ziet 2 dia’s:

-“Brugge bij dageraad” 1903 aquarel en potlood op papier.

-“De slavenmarkt” 1920-1921 tempera op doek.

Beide zijn te bekijken in een museum in Brugge dat zijn naam draag. Wie ?

 

*Frank BRANGWYN* (6)

 

 

GLOBO TIJD.

1701???-1776

Engels uurwerkmaker die leefde van 1701 tot 1776. In 1714 loofde het Engelse parlement een prijs van 20.000 pond, een voor die tijd astronomische bedrag, uit voor diegenen die de lengtegraadbepaling kon berekenen met een minimumfout. Deze selfmade uurwerkmaker gelukte erin via een marinechronometer, de later beroemd geworden nummer vier uit 1759 gelukt met branie de test met een reis naar de West≠indies in 1761. De nummer een dateerde van 1735.

Doordat vele wetenschappers deel uitmaakte van de jury en zelf hoopten op het prijzengeld kreeg de uurwwerkmaker na 4 jaar slechts de helft van de prijs en na 11 jaar kreeg hij het volledige bedrag te danken aan de persoonlijke tussenkomst van koning George III.

 

*John HARRISON* (5)

 

Het is een astronomische maat voor afstanden buiten het zonnestelsel. De waarde is de afstand tussen de aarde en een ster die als gevolg van de jaarlijkse beweging van de aarde een parallax van 1 boogseconde vertoont. Deze gigantische tijdseenheid komt overeen met  ruim 200.000 astronomische eenheden (AE) ofwel ruim 3 ∑1016 m of exact  3,2633 lichtjaar.

*PARSEC* (13)

 

Voor het aanduiden van een periode van 1000 jaar gebruiken wij meestal de benaming millenium. Dit woord is van Latijnse oorsprong. Een ander woord dat eveneens een 1000 jarige periode betekent is afkomstig uit het Grieks. Welk woord ?

De naam die gegeven wordt aan de verwachting van het in de Openbaring van Johannes (hoofdstuk 20) beschreven Duizendjarig Rijk heeft ongeveer de zelfde naam.

*CHILLIADE (Chilliasme)* (7)

 

Rivier in BelgiŽ, ongeveer 32 km lang, ontspringt op 282m hoogte in Cerfontaine en uitmondend in de Samber bij Marchienne-au-Pont. Op de rivier en zijn zijriviertjes werden 5 stuwdammen en vijf stuwmeren aangelegd welke de waterbevoorrading van de streek garanderen.

 

*EAU D’HEURE* (10)

 

 

 

7. DUOREEKS 2.

 

 

1.STRIPS/FILM

(copie)

Merho’s droom zou in vervulling gaan. Een strip van de gevierde auteur zou verfilmd worden, maar gaandeweg groeiden Merho en de betweterige filmregisseur uit elkaar. Op het laatst distancieerde Merho zich volledig van de film en liet zijn naam van de eindgeneriek halen.

Merho nam echter weerwraak op het terrein dat hem het best past nl. de strip. In zijn volgende strip over het maken van een film werd de bewuste regisseur dan ook knap gepersifleerd in de figuur van Reindert Coppigh en vervolgens vakkundig afgemaakt.

1)Titel van deze strip ?

2)Naam van de regisseur van de Kiekeboefilm “Mistoestanden”

 

1)    DE SIMSTONES(SOLO MVC)

2)    Renaat COPPENS (9)

 

 

2.BALONNEN

1795-

De oprichter van de New York Herald was van oorsprong Schot. De belangrijke beker te winnen bij luchtballonwedstrijden werd naar hem genoemd. De wedstrijd werd voor het eerst in 1906 in Parijs georganiseerd en in 1938 voor het laatst in Luik, in totaal zo’n 26 maal. De Belgen wonnen de beker 7x, waarvan 6x door de Belgica met dezelfde piloot waardoor hij de beker definitief mocht behouden.

1)    Naam van de oprichter en van de beker ?

2)    Naam van die Belgische piloot

 

1) GORDON BENNETT b(6)eker-

2) Ernest DEMUYTER- (3)

 

 

3.TAAL

(copie)

En Sygeplejerske (een verpleegster) (fon: ťn suujeplejerske)

En Knallert (bromfiets) (fon: ťn knallert)

AT REJSE PA TOMMELFINGERN

(fonetisch ťt rajse poo tommelfingeren)

1. In welke taal ?

2. Geef U ons van de derde omschrijving een vertaling en U zoekt een werkwoord ?

 

1)-DEENS-(6)

2)-LIFTEN- (6)

 

4.AARDRIJKSKUNDE/POLITIEK/SPORT

(copie)

1) Deelrepubliek van de Russische Federatie, 76!100 km2, met 321!000 inw. Het gebied ligt ten noordwesten van de Kaspische Zee en ten westen van de Beneden-Wolga. Het kreeg in 1920 de status van autonome regio en werd in 1935 een autonome republiek. De bevolking bestaat voor ca. 40% uit de gelijknamige bevolkingsgroep afstammend van een Mongools ruitervolk dat er zich in de 17e eeuw vestigde. In WO II werden vele inwoners wegens vermeende steun aan de Duitse vijand naar SiberiŽ gedeproteerd; rehabilitatie volgde in 1957. Welke republiek met als hoofdstad Elista of welk volk ?

2) De bekendste inwoner is de man die sedert 1993 president van de republiek werd en sedert 1995 ook de voorzitter van de FIDE (de wereldschaakbond). Wie ?

1) KALMUKKIň(8)

2) Kirsan ILJOEMZJINOV (5)

 

5.SPORT OS

U kent ze wel, die atleten uit verre landen die uitgezonden worden om de eer van hun natie te verdedigen op de olympische spelen. Aan jarenlange voorbereiding, medische begeleiding of limiettijden hebben zij geen nood. Met de zegen van de plaatselijke tovenaar en zijn toverdrankje trekken ze ten strijde, maar meestal komen ze dan ook een massa punten, meters, seconden of minuten te kort. Door hun ongekunsteldheid groeien ze echter vaak uit tot de echte vedetten van de spelen. Zo kende ook Sydney zijn accidental hero. Ene Eric MOUSSAMBANI nam deel aan de 100 meter vrije slag.

Katachtig was zijn duik in het water van het Aquatic Center. De eerste 50 jaar konden er nog door, maar na het keerpunt gebeurde het. Eric raakte zowaar in moeilijkheden. Had hij bij het keerpunt een borrel water binnengekregen, was zijn toverdrankje al uitgewerkt, of was het feit dat hij nog maar 7 maanden kon zwemmen hiervan de oorzaak. Feit is dat Moussambani de vrije slag plots inruilde voor een slag die  verdacht sterk geleek op wat men bij ons de hondjesslag noemt. Ondertussen werden  de reddingsploegen in gereedheid gebracht. Het publiek raakte echter in de ban van Eric’s heroische prestatie en het was enkel dank zij een exploderend applaus van het publiek dat Eric, zij het spartelend en het halve zwembad leegdrinkend de overkant haalde.

 

In de tabellen vinden we zijn naam terug op de 71ste plaats met zijn tijd van 1’ 52” 72 (De OK Pieter Van den Hoogenband zwom de aftand in een kleine 48 seconden).

Na zijn zwemprestatie begon het avontuur pas echt voor Eric Moussambani. Hij kreeg een groot artikel in Time magazine, cameraploegen stonden aan te schuiven om hem te intervieuwen en zijn handtekening was op de spelen het meest begeerd. In populariteitspolls werd hij enkel vooraf gegaan door Cathy Freeman.

 

Eric had gehoopt in Sydney zijn idool Michael KLIM te mogen ontmoeten wel KLIM kwam naar Moussambani en niet omgekeerd.

Nu komen de vragen.

 1. Welke bijnaam kreeg onze eddy in analogie met Eddy The eagle ?
 2. Uit welke land kwam Eric Moussambani ?

 

1)  EDDIE THE EEL- (3)

2)  EQUATORIAAL GUINEA  (9)

 

6.TV.

Deze flegmatieke Brit groeide in Engeland en ook bij ons uit tot een ware cultfiguur. Deze vlot Russisch sprekende stuart op Heathrow werd zo populair dat hij zijn job bij Aeroflot opzegde en fulltime BB (Bekende Brit)werd. Hij was de ster in de docusoap “Airport” uitgezonden in 26 landen en goed voor een slordige 400 miljoen kijkers. Nu maakt hij voor de BBC toeristische reportages voor “Holiday”. Het boek met zijn levensverhaal is al aan zijn 5de herdruk toe en vorig jaar kreeg hij op BBC 1 een eigen programma.

1)Wat is zijn naam en we zijn tevreden met zijn voornaam.

2)Wat is de naam van zijn programma op BBC1 ?

 

1)-JEREMY Spake-(5)

2)-The TOUGHEST JOB IN BRITAIN- (QS)

 

7.VARIA / KUNST

1)Engels architect, die half jaren 70 bekendheid verwierf met zijn ontwerpen voor podia voor popsterren. Zo bouwde hij o.a. podia voor:

Pink Floyd (Animals en The Wall), De Rolling Stones (Bridges to Babylon, Voodoo Lounge en Steels wheels, U2 (Zoo TV en Popmart), Cher, J.M.Jarre,Janet Wilson, Bruce springsteen, Tina Turner enz. Ook voor de Milleniumshow in the Millenium Dome was van zijn hand. Wie ?

 

2)Voor het opbouwen van zijn podia maakt deze ontwerper bijna steeds gebruik van een Vlaams bedrijf van podiumbouwers van Hedwig De Meyer. Wat is de naam van dit bedrijf

 

1) Mark FISHER- (QS)

2) STAGECO- (9)

 

 

8.VARIA

1)Toen de beschaafde wereld bezit nam van AustraliŽ had deze weining respect voor de plaatselijke bevolking. Ook nu nog zijn een groot deel van de Aboriginal namen vervangen door Engelse, al doet de AustraliŽrs hun best de oude namen opnieuw in voege te laten treden.

De naam Ayers Rock wordt nu vaak ULURU genoemd en ook de Olga’s, welke trouwens genoemd werden naar een 19e eeuwse Spaanse koningin,  kregen officieel hun Aboriginal naam. Dewelke, vertaald beteken het zoveel als “veel hoofden”.

 

2)Ook het woord Aboriginal zelf is van Engelse oorsprong. Hoe noemen de Aboriginals zich echter zelf ?

 

1)-KATA TJUTA (SOLO MVC)

2)-KOORIS- (QS)

 

9.BRANDEN

1)Het is een soort mantra geworden in VenetiŽ. Het befaamde operagebouw dat op 29 januari 1996 uitbrandde, zal worden herbouwd dove era e come era, waar het was en zoals het was. Maar wanneer deze belofte is gerealiseerd, durft niemand meer te zeggen.
De herbouw moet ruim 1,8 miljard frank kosten, maar geld is niet het probleem, wel de uitvoering.
Het is de bedoeling het gebouw laag voor laag weer op te bouwen. Het bouwplan is opgesteld door architect Aldo Rossi, die inmiddels is overleden. Gelukkig zijn de archieven van het operagebouw niet verloren gegaan. De schetsen van vroeger moeten helpen het gebouw weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen, met de moderne technische voorzieningen verstopt achter het rode pluche en de kroonluchters. Naam van dit operagebouw?

2)Met lede ogen hebben de Venetianen naar Barcelona gekeken. In januari 1994 brandde daar een ander beroemd operahuis af. Ruim vijf jaar later werd het feestelijk heropend, terwijl het werk in VenetiŽ toen nog niet eens goed was begonnen. Wat is de naam van dit Barcelonees operahuis ?


1) -LA FENICE- (10)

2)–(Gran teatre of opera del) LIKEU- (5) 

10.MUZIEK

(fragment compilatie 16)

U hoort een gitarist geboren in 1946 die in 1973 in een populariteitspoll van en Engels muziekweekblad werd uitgeroepen tot de beste gitarist van de wereld. Hij maakte deel uit van enkele groepen en treedt momenteel nog sporadisch op.

Wie is de componist van het fragment dat u hoort ?

1) Jan AKKERMAN (7) 

2) Franz LISZT (Liebestraum) (4) 

 

 

PAUZE

 

 

8. ASSOCIATIEREEKS.

Elk gegeven van kolom C moet geassocieerd worden met een dier uit de onderaan staande lijst

Bvb.VOS en REKEL (een rekel is een mannelijke vos) of MUIS en SPEEDY GONZALES of WOLF WAASLAND.

 

A

C

1

ZILVERVISJE

Suikergast

2

PONY

Teletubbie in grote appel

3

MOL

Ral, Dupon

4

GEIT

CITROEN

5

BUFFEL

CODY

6

VOS

Zorro

7

KIP

Pinte, Sproete,Coppe

8

MAKREEL

Tamme muzieknoot van 30 cm

9

SCHILDPAD

Leonardo/Rafael/Michelangelo

10

PALING

G.Palm 1997

11

EZEL

Clinton, Kennedy, Roosevelt

12

BAVIAAN

Bobbejan in Pretoria

13

NACHTEGAAL

EN ZEVENENEEN EFFEN

14

MUS

PIAF

15

KONIJN

Hugh Hefner

16

KEVER

HERBIE

17

OLIFANT

Straddle carier

18

MUIS

2812 (B), 3891 (L)

19

BEER

Big Dipper

20

BIJ

Tanzania (hoofdstad)

21

RAT

ZAFFELARE

22

KOE

Kobe

23

AREND

E. Edwards

24

PANTER

CLOUSEAU

25

LEEUW

Karel MIRY

26

ALBATROS

Par –3

27

AAP

Etosha, Krosha, Baker, Able

28

UIL

Strix Aluco

29

HOND

19 juli – 18 augustus

30

SCHAAP

SCRAPIES

 

30 dieren te kiezen uit de onderstaande lijst van 35!!!

 

 

KAT-MUG-PAARD-VLO-KANGEROE-AAP-SCHILDPAD-RAT-PONY-MUS-KEVER-MOL-EZEL-GEIT-HOND-MUIS-MAKREEL- OLIFANT- LEEUW-

BAVIAAN-KOE-KONIJN-NACHTEGAAL-KIP-ZILVERVISJE-ALBATROS-BIJ-BUFFEL-UIL-AREND-BEER-PALING-PANTER-SCHAAP-VOS

 

 (SOLO voor Clockwork met de aap)

 

 

 

 

9. GEWONE REEKS 4

  

1.TAAL

(copie)

Sedert Koen Wauters door de Nederlandse SIGI tot in zijn badkamer werd achtervolgd en dit breeduit in de media werd uitgesmeerd kennen we allen de Engelse benaming voor dergelijke schending van de privacy. Er werd zelfs een wet gestemd om dergelijke daden aan banden te leggen.

Nu zijn Vlamingen zeer breeddenkend om vreemde woorden in hun taal op te nemen, zeker als deze nieuwe woorden van Engelse oorsprong zijn. Vanzelfsprekend zouden we dan ook in de wet meermaals  het woord stalking verwachten, doch dit was buiten de bevoegde minister gerekend. In zijn wet wordt niet het woord stalking of stalken gebruikt, maar wel een mooi Nederlands woord. Welk ?

(Belgisch strafwetboek art 442.bis)

 

*BELAGING /BELAGEN* (6)

 

2.CIRCUS

1742-1814

Het moderne circus is ontstaan in de 18e eeuw toe een oud sergeant-majoor van de cavalerie op het idee kwam zijn virtuoze beheersing van het paardrijden en de acrobatiek op het paard als beroepsbezigheid aan het publiek te vertonen. Wij schrijven het jaar 1768. Hij bouwde een circus in Londen onder zijn naam nl. … amphitheatre. Gelijkaardige circussen werden gebouwd in Parijs en nog zo’n 18 circussen in Europa waar permanent opvoeringen werden gegeven. Wie is deze vader van het moderne circus die leefde van 1742 tot 1814 ?

 

*Philip ASTLEY* (2)

*Astley’s Amphitheatre*

 

3.MUZIEK

(fragment)

De Neue Deutsche Welle gaf in Duitsland nieuw elan aan de punk en de new wave eind jaren 70 waarbij de voertaal al snel Duits werd met een teruggrijpen naar de eigen Duitse nationale traditie. De beweging sterft uit nog voor de 2de helft van de jaren 80. Enkele groepen zoals Palais Schaumburg, der Plan en ook D.A.F in zijn latere fase behoorden tot deze Neue Deutsche Welle. Een andere vertegenwoordiger is de groep die u zo dadelijk hoort met “Eisbšr” en die vragen wij.

 

*GRAUZONE* (7)

 

4.SPORT

(dia SP86)

Clay won in zijn beginjaren al zijn proffessionele kampen. Tegen de Engelse kampioen won hij echter enkel door een truuk van zijn coach Angelo Dundee. In de 4de ronde ging Clay neer, maar werd gered door de bel. Clay recupereerde langzaam, maar Dundee bemerkte een scheurtje in de handschoen van Clay en maakte dit ongemerkt groter. Clay mocht nieuwe handschoenen aanbinden en kreeg hierdooor de nodige recuperatietijd en won zelfs nog op punten. We schrijven juni 1963. In mei 1966 kwam Clay opnieuw tegen deze Engelsman uit en versloeg hem nu zeer duidelijk. Wie ?

 

*Henry COOPER* (7)

 

5.FILM

Italiaans regisseur van horrorfilms of snuffmovies avant la lettre, geboren in 1939. Werken o.a.: “Jungle holocaust” 1976, “Cannibal holocaust” 1979, “Cut and run” 1985, “Off balance” 1988, “Body count” 1990 en “The washing machine” 1993.

 

*Ruggero DEODATO* (SQ)

 

 

6.GESCHIEDENIS.

We vragen naar de laatste grote slag van het Belgisch leger in BelgiŽ en we bedoelen niet de slag tussen de supporters van Germinal Beerschot en Antwerp.De slag werd uitgevochten tussen 24 en 28mei 1940 tussen het Belgische leger en twaalf Duitse divisies van de legergroep B onder leiding van von Bock, gesteund door de Luftwaffe, met een verpletterend luchtoverwicht.  In de nacht van 24 op 25 mei vormde de vijand reeds een tweede bruggenhoofd bij Deinze; op 26 mei staken de Duitsers de Mandel over bij Ingelmunster en braken door te Eeklo. Op 27 mei drongen de Duitsers door in het centrum en openden de weg naar Brugge. Hierop stuurde koning Leopold III een onderhandelaar naar de Duitse linies en het vervolg kent U.

*SLAG AAN DE LEIE (LEIESLAG)* (8)

 

7.GESCHRIFTEN

Twee missionarissen: Konstantinos PHILOSOPHOS alias CYRILLUS (826-869) en Methodius (815-885) waren werkzaam in Oost-Europa in hun bekeringsmissie en onder hun invloed gebruikten de Slaven de volkstaal voor de eredienst.

Deze 2 broers missionarissen vertaalden hierop de bijbel in het slavisch.

Ze ontwierpen hiervoor een appart alfabet dat later werd herzien en aangevuld tot wat nu het basisalfabet is voor het huidige Russische alfabet nl. het Cyrillisch. Wat is de naam van deze voorloper van dit Cyrillisch genoemd naar het Slavisch voor WOORD ?

 

*GLAGOLYTISCH (Glagos=woord)* (2)

 

8.KUNST

Halverwege de 19e eeuw verscheen er in ItaliŽ een kuststroming met een sterke verwantschap met de Franse impressionisten. Ze kwamen bijeen in het Caffť Michelangelo in Florence en propageerden een anti-academische kunst. Belangrijke vertegenwoordigers zijn Lega, Fattori, Costa en Signorini. Ze werden spottend genoemd naar het Italiaans voor vlek, maar gebruikten de naam later als erenaam.

 

*MACCHIAIOLI (Maccha=vlek)* (5)

 

9.TONEEL

Dit Vlaamse duo handelt al 18 jaar in absurde humor. Ze geven visuele theatervoorstellingen en straattheater niet alleen in het Vlaams, maar ook in het Italiaans, Engels, Frans en Duits. Het duo bestaande uit Tom ROOS en Philippe De Martelaere  zijn meesters in het absurde lopend over de meest uiteenlopende disciplines: goochelen, muziek, acrobatiek ťn wetenschappen. Kortom: varietť in de letterlijke zin van het woord. Ze brengen goochelnummers die ze zelf niet begrijpen, ze gebruiken elkaar als proefkonijn voor hun wetenschappelijke experimenten en met een enorme vaardigheid slagen ze er wonderwel in alles te doen mislukken. Als Cultureel ambassadeur van Vlaanderen sedert 1998 treden ze op in de hele wereld van Singapore en Thailand tot Polen,  BraziliŽ en Canada.

Naam van dit duo ?

 

*WURRE WURRE* (3)

 

 10.TECHNIEK

MP3, eigenlijk MPEG-1 Audiolayer3 is een recent, digitaal geluidsformaat dat stilaan op weg is om de klassieke wave te onttronen. Momenteel worden elke dag 3 miljoen van deze bestanden van het internet geplukt, waarvan 90% illegaal.

MP3 werd in 1987 ontwikkeld door een Duits computerwetenschapper. Wie ?

 

*Dieter SEITZER* (SQ)

  

GLOBO: kruiden.

 

POLITIEK

Nederlands politicus geboren in 1940. Hij combineerde een wetenschappelijke carriŤre met adviseurstaken voor de Nederlandse regering. In 1982 werd hij als PvdA’er aangesteld als burgemeester van Rotterdam, waar hij een aardig aandeel had in de uitbouw van de stad als wereldhaven. Wie ?

 

*Abraham (Bram) PEPER* (11)

  

LITERATUUR

Amerikaanse schrijfster van detectives rond haar hoofdpersonage China Bayles, een 40-jarige NewYorkse advocate die  besloot zich uit haar drukke job terug te trekken en nu de politie helpt  allerlei ongure zaken op te helderen.

Een opvallende rol in haar romans is weggelegd voor de kruiden die steeds rechtstreeks of onrechtstreeks met de misdaad te maken hebben. De titels van haar romans liegen er niet om:

Thime of death (92),Whitches Bane (93), Hangman’s Root (94), Rosemary remembered (95), Ruefull death (96), Chili death (98) en Lavender lies (99).    Haar romans zijn een echte hipe in de States; bij de aankoop van een boek krijg je een bundeltje kruiden als toegift en in het boek zijn recepten te vinden.

Wie is de schrijfster waarvan in 2000 er een 5-tal in het Nederlands werden vertaald ?

 

*Susan WITTIG ALBERT* (SQ)

 

FLORA

(dia’s FF49, FF50 en FF51 van de planten in Kenya en Tanzania)

Het is een plantengeslacht uit de Composietenfamilie. Er zijn minstens 1500 soorten, waarvan het woongebied ongeveer de gehele wereld omvat.

In Nederland en BelgiŽ komen verscheidene kruidachtige soorten voor die zowel op bebouwde als onbebouwde plaatsen voorkomen. Sommige worden als kamerplant geteeld. Meest spectaculair zijn de heesters, de stam- en bladsucculenten, en zelfs bomen die vooral in het Oost-Afrikaanse gebergte voorkomen. Op de 1ste dia ziet u de planten in hun natuurlijke habitat in de buurt van de Kilimanjaro in Tanzania. Op de 2de en de derde dia ziet u op de achtergrond Mount Kenya. Naam van dit plantengeslacht ofwel de Nederlandse ofwel de Latijnse naam.

*KRUISKRUID of SENECIO* (SQ)

 

Hij werd geboren in de VS waar hij ook zijn jeugd doorbracht. In 1972 tot 1987 verbleef hij in Amsterdam en werd ook in BelgiŽ een vertrouwd gezicht als presentator van Countdown. In 1987 werd hi j VJ voor MTV verhuisde later naar New York waar hij triomfeerde alweer op de radio. Momenteel zit hij in de internetbusiness. Zijn bedrijf ON RAMP INC gaat naar de beurs. Tussendoor huwde hij met Patricia PAAY. Wie ?

*Adam CURRY* (8)

 

 

10. DUOREEKS 3.

  

1.LITERATUUR

Deze Italiaanse schrijver en journalist, geboren in 1907 publiceerde reeds op 22-jarige leeftijd zijn bekende roman:

"Gli indifferenti"

Ander werk van zijn hand: "La Romana" 1947  , "Il disprezzo" 1954 Het spoor der herinnering:

en "Il conformista" 1951 allen verfilmd. Wie ?

Hij schreef ook nog het werk "Io e Lui" (Hij en ik) .

Wie is die “hij” in dit werk ?

 

1) Alberto MORAVIA-     ( (8)

2) Zijn GESLACHTSDEEL-(3)

 

2.VOLKENKUNDE

1) Maori’s legende: In een lange donkere nacht (TE PO) zijn uit de luchtvader RANGI en de aardmoeder alle levensvormen ontstaan. Hun oudste zoon TANE,de God der wouden ...enz.

Welke naam geven de Aboriginals aan hun hiernaamhals ?

2) Wij vragen de naam van deze aardmoeder bij de Maori’s en het is een naam waarbij U nu niet direct aan een moeder zou denken.

 

1) DE DROOMTIJD(5)

2) PAPA(12)

 

3.E.H.B.O.

1. Het zal je maar overkomen. Je zit gezellig te eten met vrienden wanneer plots iemand krampachtig om zich heen slaagt en probeert duidelijk te maken dat hij geen lucht meer kan binnen krijgen en letterlijk zit te stikken. Oorzaak hiervan is het verslikken waarbij een brok voedsel zich in de luchtpijp bevindt en deze afsluit. Wat te doen ?

Buiten het zich laveloos slaan op de rug van het slachtoffer is er een betere methode. Hierbij wordt het slachtoffer langs achter om het middel gegrepen en met een korte snok wordt de lucht uit de longen gestuwd samen met de brok voedsel. Hoe wordt deze greep genoemd naar zijn ontdekker ?

2. PatiŽnten die op de grond liggen dienen in bepaalde gevallen in een aangepaste houding geplaatst te worden. De rugligging met een hoogstand van benen en eventueel ook het bekken werd genoemd naar een Duits chirurg (overleden in 1924). Wie ?

 

1) HEIMLICH greep (5)

2) TRENDLEN(BURG ligging (SOLO OEPS)

 

 

4.SPORT

Tot nu toe (2000) wonnen 4 personen 5x goud op 5 verschillende OS.

1.Naast Paul Kovacs, Dr. Reiner Klimke en Stephen Redgrave is er nog een 4de die 5x goud won. Deze Duitse roeister won goud in 1980 in de K2 500m, in 1988 in de K4 500men in de K2 500m, in 1992 in de K1 500m, in 1996 in de K4 500m en in 2000 in de K4 500m. Door de boycott  van Oost-Duitsland miste ze de spelen in 1984 L.A..

 

2. Vijf maal goud is echter geen record. Er is nog een Hongaar die er in slaagde 6x goud te winnen.nl. in 32-36-48-52-56 en 60 in sabel per ploeg. Verder won hij ook 1x individueel goud , 1 zilveren en 2 bronzen medailles. Wie ?

 

1) Birgit FISCHER-SCHM(6)IDT

2) Aladar GEREVICH  (7)

 

5.MUZIEK:

(copie) (fragment):

cellomuziek.

1.(copie)

Deze Amerikaanse cellist moet zowat de meest avontuurlijke klassieke muzikant ter wereld zijn. Zijn vele muzikale uitstapjes brachten hem o.a. bij de Bosjesmannen in de Kalahariwoestijn, hij bewerkte de tango’s van Astor Piazzolla, maakte een plaat met Bobby McFerrin en creŽerde een multimediaproject rond de cellosuites van Bach. Met zijn nieuwste project “Simply Barok” gaat hij nog een stap verder. Hij speelt hier Bach en Boccherini op de authentieke manier. Hiervoor liet hij zijn Stradivarius uit 1712 grotendeels in de oorspronkelijke staat ombouwen. Zo speelt hij met darmensnaren en zonder staartpin. Hij klemt dus zoals in de Barokperiode permanent zijn cello tussen de knieŽn. Wie is deze Amerikaan met Chinese roots?

 

2) U hoort Apocalyptica. Van wie is dit nummer oorspronkelijk ?

 

1) YO-YO MA(4)

2) METALLICA (Sad but t(6)ue)

 

6.AARDRIJKSKUNDE

1)Wat is de hoogste berg van Z-O-AziŽ gelegen op Borneo in Sabah in het gelijknamige nationale park ?

2)Wat is de naam van de eigenlijke top genoemd naar een Brits bergbeklimmer die trouwens ook zijn naam gaf aan de diepe ravijn op de berg. In deze voor de Dusun heilige ravijn werden trouwens veel nieuwe planten ontdekt.

 

1) KINABALU (4095 meter hermeten(2) in 1997)-

2) LOW’S PEAK (e(n (LOW’S GULLY-(QM)

 

 

7.KUNST

 (dia’s K183-K185 en K175)

Deze dame was het lievelingsmodel van Man Ray.

1)    Wie is zij ?

2)     Op de laatste dia ziet u haar op de rug. Welke titel kreeg deze foto genoemd naar een schilder ?

 

1) Kiki DE MONTPARNAS(3)SE-

2) VIOLON D’INGRES-(9)

 

 

8.FILM:

1. Wim Wenders verfilmde in 1989 de film “Aufzeichnungen zu Kleidern und Stšdten”. De film is eigenlijk een ”dialoog met een bekend Japans modeontwerper over mode en creativiteit. Welke modeontwerper ?.

2.De cameraman voor de vorige film was een Nederlander met wie Wenders reeds jarenlang samenwerkt onder meer voor “Paris Texas”, “Der Amerikanische Freund” en de Prijswinnaar in Cannes “Dancer in the dark”. Deze in 1940 geboren Nederlander stond ook achter de camera bij “Barfly” en “Mad dog and glory”. Zijn naam ?

 

1) Yohji YAMAMOTO(3)

2) Robby M‹LLER(2) 

 

9.GODSDIENST

Canada en N-Amerika tellen 3 belangrijke religieuze gemeenschappen op de prairies die zich sedert de 16e eeuw hebben ontwikkeld. Wij geven de MENNONIETEN en vragen de andere 2.

1.Gesticht in de 16e eeuw wederdopersekte oorspronkelijk uit MoraviŽ en genoemd naar zijn 1ste leider …

Nadat ze via Oost-Europa naar Rusland waren getrokken, emigreerden ze in 1870 naar South Dakota om tussen 1918 en 1922 naar Canada te verhuizen.

Ze leven in gemeenschappen van een 100-tal mensen met de WIRT, hun gekozen hoofd als leider. Werk en bezit zijn gemeenschappelijk en ze wonen in eenvoudige bijna identieke huizen. Hun taal is een dialect van het Duits, hun kleding is anachronistisch; de mannen met donkere pakken en breedgerande hoeden, de vrouwen  in jurken tot op de enkels en een hoofddoek.

 

2. Sekte voorkomend uit de Russisch orthodokse kerk emigreerde eind 19e eeuw naar Saskatchewan onder aanvoering van hun leider Peter VERIGIN.

 

1) HUTTERIETEN (Jacob HUTTER)-(3)

2) DOUKHOBORS-(2)

 

 

10.CHEMIE

Dit chemisch element draagt nummer 104 en kreeg de voorlopige naam Unilquadium. Amerikanen en Russen hebben beide een andere naam voor dit element voorgesteld.

1) De Amerikanen verkiezen het element te noemen naar een Brits natuur-en scheikundige (1871-1937) die in 1908 de nobelprijs voor chemie ontving  voor zijn onderzoek naar het uiteenvallen van elementen en de chemie van radioactieve stoffen. Hij toonde aan dat alfa-straling uit heliumkernen bestaat en dat radioactivi≠teit het gevolg is van transmutatie van elementen. Hij stelde een aantal radioactieve reeksen op en gaf een experimentele waarde voor het getal van Avogadro en bepaalde de lading van het electron: de elementaire lading. Hij voerde de eerste kunstmatige kernreatie uit en voorspelde het bestaan van het neutron.

 

2) De Russen verkiezen een kernfysicus (1903-1960) die zijn land leidde naar de ontwikkeling van de atoombom in 1949, 4 jaar na de VS. Hi stond aan de wieg van de oprichting van de 1ste Rusische cyclotron  (1944) en de 1ste atoomreactor in 1946. In 1953 liet zijn team de 1ste waterstofbom ontploffen , 6 maanden voor de VS. Verder ontwikkelde hij de 1ste atoomcentrale in Rusland en de op atoomenergie aangedreven ijsbreker Lenin.

 

1). Ernest RUTHERFOR(9)D-

2). Igor KURCHATOV- (4)

 

 

11. GEWONE REEKS 5.

  

1.Sport

(copie)

Tweelingen zijn zowieso al opvallend, tweelingen in de sport des te meer. Bekende voorbeelden zijn de broertjes De Boer, maar Nederland kende enkele jaren terug nog een ander broederpaar. Ze speelden beide bij Dynamo Tiblisi en werden naar Nederland gehaald. De ene deed het niet slecht bij NAC Breda en de andere kwam via Trabzonspor naar Ajax. Beide werden onlangs terug naar Tiblisi gehaald met als opdracht Dynamo opnieuw internationale allures te doen verkrijgen. Wie ?

 

*Archil en Shota ARVELADZE* (9)

 

2.FILM.

De gevraagde acteur is vooral in eigen land actief in Italiaanse films. Wellicht kent U hem uit:"Django"-een harde spaghetti-western van Sergio Corbucci of uit  "Camelot"('67) waarin hij de rol van Sir Lancelot speelde. U kon hem ook aan het werk zien in:"Mexico is burning","Querelle","Sweet coun≠try" en "Marathon". Wie ?

 

*Franco NERO* (8)

 

3.FAUNA

(copie)

Wat is de naam van deze kattensoort met als opvallendste eigenschap de zeer korte pootjes ?

 

*MUNCHKIN KATTEN* (QS)

 

4.MUZIEK.

(fragment)

Wie hoort u hier ?

 

*Claude-Michel SCHONBERG* (3)

 

5.LUCHTVAART

Engels luchtvaartpionier geboren in 1877 als derde zoon van de eerste  baron Llangattock.

In 1908 was hij samen met Brewer, Butler en Baden-Powell (jawel DE Baden-Powell) een van de eerste Engelsen die, weliswaar als passagier, met een vliegtuig de lucht ingingen. Piloot van dienst was Wilbur Wright.

Hierdoor had de gevraagde pionier de smaak van het vliegen te pakken en op 2 juni 1910 schreef hij geschiedenis door als eerste, en dit keer als piloot, het Kanaal over te vliegen van Engeland naar Frankrijk. Daar aangekomen keerde hij zonder tussenlanding opnieuw terug naar Engeland: opnieuw een primeur. Zijn laatste primeur vestigde hij op 16 juli 1910 toen hij als 1ste Engelsman om het leven kwam bij een vliegtuigongeluk.

Ook als industrieel was hij een geslaagd zakenman. Naam van deze industrieel-luchtvaartpionier ?

 

*Charles ROLLS* (QS)

  

6.GESCHIEDENIS

1557-1601

Grootste historische held van RoemeniŽ. Hij streed als regeerder van Walachije succesvol tegen de Turken en wist in 1600 de 3 Roemeense landen Walachije, MoldaviŽ en TranssylvaniŽ te verenigen. Nadat hij in 1601 werd vermoord vielen de landen opnieuw uit elkaar. Via vele ruiterstandbeelden in gans RoemeniŽ wordt zijn nagedachtenis als vader des vaderlands herdacht.

 

*Mihai VITEAZUL of MICHAEL DE DAPPERE* (2)

 

7.MARTELTUIGEN.

(copie)

We begrijpen zeer goed dat U na de vorige reeks,maar al te graag het volgende martelinstumentarium op ons persoonlijk wil toepassen, al zal dit voor de meesten van ons moeilijk gaan, want met dit tuig werden eind 16e eeuw vakkunig de borsten verwijderd . Gewoonlijk werd het instrument voor gebruik roodgloeiend opgewarmd. Wat is de naam van dit marteltuig vooral populair in Beieren ?

 

*IRON SPIDER* (QS)

  

8.Culinaria.

Heerlijke typisch Austalische vierkante cakejes, bekleed met chocolade en suiker en bestrooid met cocos, genoemd naar de populaire gouverneur van Queensland (1895-1901). Een nationaal park (werelderfgoed) is eveneens naar deze man genoemd.

 

*LAMINGTON* (QS)

 

9.AARDRIJKSKUNDE

Welk land kan u vinden met de volgende gegevens. Het land heeft in zijn buurland een kleine enclave Madha en een grote Musandam 40 km breed en 135 km lang en deze is strategisch gelegen.

Deze laatste exclave wordt ook het Noorwegen van ArabiŽ genoemd vanwege zijn fjordachtige baaien en zijn steile bergen.

De KHANJAR is een kromdolk die nog steeds door de mannen wordt gedragen en vaak als geschenk wordt gegeven. Hij is te zien in het staatswapen van het land, op de nationale vlag en op de bankbiljetten. Welk land ?

 

*OMAN* (7)

 

10.MYTHOLOGIE/TAAL.

Het zijn nachtspoken, kwelgeesten, duivels uit de Germaanse mythologie die via het oud Noors tot in onze taal zijn doorgedrongen. Ze worden vaak omschreven als mannelijke demonen die vooral vrouwen tijdens hun slaap bezoeken. Deze nachtspoken hebben niet alleen de Nederlandse taal verrijkt, maar ze zijn ook terug te vinden in het Frans en het Engels. Wie zijn dit ?

 

*MAREN (nachtmerrie, nightmare, cauchemar)* (4)

 

GLOBO: PAARDEN

 

1.LITERATUUR:

Portugees schrijver (1510-1583), leidde een hoogst avontuurlijk leven in de pas ontdekte gebiedsdelen van AziŽ en Afrika en bracht daarvan verslag uit in zijn vermaarde reisgeschiedenis PeregrinaÁ„o (1614; postuum). Het relaas van zijn avonturen, in een levendige en natuurlijke stijl geschreven. Het boek werd spoedig na het verschijnen in het Spaans (1620) vertaald en daarna in het Frans, Italiaans, Engels en Nederlands (1652). Het is een van de belangrijkste werken van de 16de-eeuwse Portugese literatuur. Wie is deze auteur ?

 

*Fanao Mendes PINTO* (QS)

 

2.BOUWWERKEN

(copie)

Verborgen in een bos van doodgewone huizen staat 1 van de meest exotische en vreemde bouwwerken van Europa. In dit slaperige Franse dorpje deed een postbode er 33 jaar over tussen 1891 en 1924 om in Hautterives, een plaatsje ten zuiden van Lyon, de trekpleister van de streek te maken. 75 jaar na zijn dood trekt dit gebouw in art brut van het hoogste niveau 120.000 bezoekers per jaar aan. Wij vragen de schepper van dit “Palais Idťal” zoals de facteur dit zelf noemde.

 

*Facteur Ferdinand CHEVAL* (9)

 

3.RACES

De Engelse Triple Crown ken ook zijn tegenhanger in de USA. Welke paarden koers maakt samen met de Preakness Stakes in Baltimore en de Belmont Stakes in New-York de Triple Crown uit in de VS ? Deze derby is de bekendste van de drie en heeft de bijnaam Run for the roses.

 

*KENTUCKY DERBY* (6)

 

4.MYTHOLOGIE

Dit paard met gouden manen was het rijdier van Heimdall en bracht zijn meester vele malen per dag over de regenboog Bifrost. Hoe heet dit paard?

 

*GULLTOP* (SOLO Meerhof)

 

 

 

12. THEMAREEKS: SEX.

 

Sommigen van ons stellen zich wel eens de vraag. Moeder waarom leven wij ? Waarom zitten wij met zijn allen op deze aardkloot. Zuiver wetenschappelijk is hiervoor slechts 1 antwoord nl. Om onze soort in stand te houden, om ons voort te planten of kortweg om de sex. Gezien dit zo belangrijk is hebben we er dan maar een themareeks van gemaakt.

  

1.MUZIEK (fragment)

Op het volgende fragment hoort u een zanger en een zangeres. Wij vragen enkel de naam van de zangeres.

 

*Tine EMBRECHTS (in duet met Hugo Mathijssen)* (3)

 

2.WETENSCHAPPEN (dia SP27)

Deens geneesheer bekend door de naar hem genoemde klieren die instaan voor de smering van de schede bij de vrouw. Het orgaan zou eveneens belangrijk zijn bij het vrouwelijk orgasme. Wat is de naam van dit eponiem waarvoor wij mannen graag ons beste beentje voorzetten om het op gang te krijgen ?  Op de dia ziet u een worstelaar die tevergeefs naar deze klieren op zoek is.

 

*Orgaan van BARTHOLINI* (4)

 

3.GESCHIEDENIS (dia V4: penisdeveloper)

Stamvader van het geslacht der graven van Vlaanderen.  Hij regeerde van 864 tot zijn dood in 879.  Van Karel de Kale kreeg hij het grondgebied tussen Somme en Schelde in leen.

Welke graaf van Vlaanderen ?

 

*BOUDEWIJN MET DE IJZEREN ARM* (9)

 

4.ECONOMIE ( dia V14 Bargain Vasectomy clinic)

Begrip uit de economie die stelt dat de waarde van een goed niet bepaald wordt door de totale bevrediging die het bezit of gebruik ervan geeft, maar door de laatste en minst begeerde toevoeging ervan aan iemands consumptie. De Duitse econoom Hermann Gossen formuleerde hieromtrent een aantal wetten. Zo smaakt een tweede gebakje minder dan het eerste en zo is het laatst beschikba≠re bijeengeschraapte stuk voedsel buitengewoon waardevol tijdens een hongersnood en is een overeenkomstige prijs waard. Als er overvloed heerst heeft het echter geen enkele waarde en verdwijnt het in de vuilnisbak. Welke term, die een hoeksteen is van de waardeleer en de prijstheorie, wordt hiervoor ge≠bruikt? Op de dia ziet u dat overaanbod de prijs gevoelig kan laten dalen, al krijg je dan natuurlijk niet altijd dezelfde kwaliteit.

 

*GRENSNUT* (6)

 

5.LITERATUUR

(copie)

Van dit boek werden wereldwijd  meer dan 12 miljoen exemplaren verkocht en het werd vertaald in meer dan twintig talen.

Het boek is versierd met sensuele lijntekeningen. Het werd geroemd als ,,een fijnproeversgids voor het vrijen''. De auteur, een dokter schreef ook poŽzie, romans, wetenschappelijke handboeken en beschouwingen over oosterse filosofie. Hij verwierf in Groot-BrittanniŽ ook bekendheid als fervent anarchist, pacifist en een groot tegenstander van kernwapens, maar wereldwijd bekend werd hij door zijn bestseller The Joy of Sex een sekshandleiding uit 1972. Wie is deze auteur die overleed in 2000.

 

*Dokter ALEX COMFORT* (3)

 

6.FILM

Uit welke film komt volgende scene: Ben Stiller kan zijn hormonen niet meer bedwingen en besluit de goede raad van zijn vrienden op te volgen en de hand aan zich zelf te slaan. Terwijl hij druk doende is zichzelf eigenhandig van zijn spanningen te ontlasten wordt hij op het moment supreme in de badkamer betrapt door Camerion Diaz. In alle onschuldigheid meent Diaz dat Stiller toch wel wat te veel haargel heeft uitgeknepen en zij veegt het goedje in haar eigen haar. In een volgende scene zie je Cameron Diaz op een feestje met een rechtopstaande kuif. Titel van de film uit 1998 in een regie van de Farrelly brothers.

 

*THERE’S SOMETHING ABOUT MARY* (9)

 

7.FAUNA

(Fotocopie)

Nederlandse naam van deze Turdus Torquatus ?

 

*BEFLIJSTER* (4)

8.CARTOONS

(copie)

Van wie is volgende cartoon ?

 

*GUMMBAH* (8)

  

9.TONEEL

De auteur wil met haar werk het taboe over de vrouwelijke genitaliŽn met wortel en tak uitroeien. Vandaar de subtiele strategie om haar stuk van een leitmotief te voorzien. Het woord “vagina” laat ze net als klein duimpje zijn kiezelsteentjes zo’n 128 keer vallen.

Het stuk dateert van 1997 enaanvankelijk speelde de auteur zelf de hoofdrol als ondrbuikspreekster, maar nadien namen enkele notoire zusters-in-de-strijd het van haar over. Glenn Close, Susan Sarandon, Whoopi Goldberg, Alanis Morrisette en Melanie Griffith gooiden hun volle bekendheid in de weegschaal. Recentelijk ook nog Ally McBeal. Eind vorig jaar was het stuk te zien in Brussel met in de hoofdrol acrice Sophie Duez.

Wie is de auteur van het stuk “Monologues du vagin” over verkrachting, het orgasme, de tampon en het moederschap ?

 

*Eve ENSLER* (QS)

  

10.MORAALFILOSOFIE

(copie)

What's the moral of the story?

There was a chicken and a horse playing together
in a barn yard, suddenly the horse falls into a pit.
He yells to the chicken, "Go get the farmer,
save me, save me!!!". The chicken goes looking for
the farmer but can't find him.
So she gets the farmer's BMW and drives it over
to the mud pit, lassoes the
horse, ties it to the car and pulls him out. The
horse says, "Thank you, Thank you,
I owe you my life.
 
Then a couple days later they are playing there
again and this time the
chicken falls into the mud pit and the chicken
says, "Help me!!! Help me!!! Go get the farmer!!!".
So the horse says, No No No, I think I can get you."
 
The horse stretches across the mud pit and tells the
chicken, Grab onto my penis."
The chicken grabs on, the horse stretches back,
and the horse saves the chicken's life.
So what's the moral of the story??? "If you have
a penis the size of a horse you don't need a BMW to pick up chicks"

 MORAALFILOSOFIE 

Deze Leuvense professor Arabistiek is sinds jaar en dag ťťn van de bekendste deskundigen over de islam en de Arabische wereld. Hij is een gewild spreker op lezingen, vooral vanwege zijn recht-voor-de-raapse stijl: hij spreekt met onacademische woorden die sommigen grappig vinden, maar volgens anderen vaak kort door de bocht zijn.
Tijdens een lezing in april 2000 namen leden van de integratieraad van Leopoldsburg aanstoot aan zijn stijl en uitspraken, maar onlangs werd hij toch vrijgesproken van blaam door een beroepscommissie bestaande uit andere professoren. Daarmee schrappen ze de sanctie die door rector Andrť Oosterlinck was opgelegd. Enkele van zijn uitsprakenwillen we u niet onthouden:

 ,,Als de westerlingen hen niet verteld hadden dat er olie onder hunne zandbak zat, zouden de Turken het nooit gevonden hebben'' was zo'n uitspraak, en ,,de Turkse staat wordt bestuurd door vier zatte generaals''. Maar het meeste stof waaide op door ,,Turkse mannen zijn alleen geÔnteresseerd voor wat er tussen de vrouwen hun benen zit. Daarvoor moorden ze elkaar uit.''Wie deed dergelijke uitspraken ?

  

*Urbain VERMEULEN* (9)