Brakel luchtdoelartilleristen hawk 43A

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

 
 
 

Historiek

 
 
 

In 1950 kende het 43A zijn ontstaan als bataljon zware luchtdoelartillerie .
Het maakte deel uit Belgisch corps in Duitsland .
De wieg van 43A stond in Tienen echter niet voor lang want het bataljon werd al vlug volwassen en verhuisde eind 1951 naar Keulen-Longerich . In 1959 verhuisde het bataljon naar Tongeren en werd uitgerust met de sneller vurende 57 en 40mm kanonnen omdat de snelheid van de gevechtsvliegtuigen alsmaar toenam en de bestaande wapens niet mee voldeden ging de legerleiding over tot de aankoop van het Hawk-missele systeem .

Hawk : ( afkorting van HOMING ALL the WAY KILLER ) . Is een luchtdoel afweersysteem van Amerikaanse makelij ( RAYTHEON MIM-23 ) en wordt gebruikt om vanaf de grond snelvliegende luchtdoelen te bestrijden . Het systeem behoort tot de klasse van de zoenaamde SAM raketten ( Surface-to-Air Missile ) .

Het pesoneel dat verantwoordelijk was voor de bediening van de raketten werd in 1963 opgeleid in EL-PASO TEXAS USA, en vestigde zich bij hun thuiskomst in Lombardsijde . Tot de nieuwe instalaties in de BSD klaar waren . In juni 1966 was het dan zover en werd de verre reis naar brakel gemaakt .

HAWK in Belgische dienst

Lancering van een Hawk-raket op Kreta

Van 1963 tot 1994 waren er Hawk-eenheden gestationeerd in de NAVO-verdedegingsgordel,die zich uitstrekte van Noorwegen en Zweden, over Duitsland en Italië tot Tukije . Het Hawk-systeem werd voornamelijk gebruikt tegen luchtdoelen op lagere hoogte . Het was een aanvulling op de Nike Hercules die voor doelen op grote hoogte geschikt waren . Na de afbouw van de Nike-Hercules in 1988 fungeerde de HAWK naast het Patriot Wapensysteem . In 2004 werd het HAWK-Systeem in België en Nederland afgebouwd .
In België werden de Hawk eenheden ingeschakeld in de luchtdoelartillerie als onderdeel van de landmacht . In de Bondsrepubliek waren tussen 1966 en 1995 twee Belgische bataljons actief, Namelijk 43A en 62A


De bezieler van deze website

In zijn jeugdjaren


Godefridus Mandos

De samenstelling van een HAWK-eenheid .

De PCP van

De PAR rondzoekradar

De HIPIR doelvolger

IMPROVED HAWK op launcher

De vuurleiding van een HAWK-bataljon gebeurt vanuit het Batallion Operations Centre ( BOC ) dat verantwoordelijk is voor zijn eigen luchtverdedegingssector . Aan het BOC ( vuurcoördinatie en bij sommige gebruikers uitgerust met een langeafstandsradar ) zijn drie of vier circa 10 à 20 km rondom verspreid opgestelde afvuurbaterijen gekoppeld .

Een batterij bestaat uit componenten :

Vuurleiding


* Een
BCC ( Battery Control Centre ) met een ICC ( Information Coördination Centre ) of een PCP ( Platoon Command Post ) .


Opsporingsradars


* Een Par ( Pulse Acquisition Radar ) : voor het opsporen van luchtdoelen op lange afstand ( tot 125 km ) .
*Een
CWAR ( Continous Wave Acquisition Radar ) : voor het opsporen van luchtdoelen op lage hoogte en voor het bepalen van hun snelheid .

Doelvolgradars

* Twee HIPIR ( High-Power Illumination Radar ) : een nauwkeurige hoogvermogenradar die richtinformatie verzorgd aan de vuurleiding .

* Een
Ror ( Range Only Radar ) : radar die de verwijdering van een luchtdoel bepaalt en die alleen gebruikt wordt bij storingen door vijandelijke tegenmaatregelen ( ECM : electronic counter measures ) .

Elke HIPIR radar stuurt via de
Launcher Section Control Box ( LSCB ) 3 launchers aan, die elk voorzien zijn van drie HAWK-raketten .

Bij verplaatsingen kan een HAWK-batterij worden gesplitst in twee aparte vuur eenheden, waarvan dan bestaat  uit de BCC en ICC, de PAR en ROR en één HIPIR met 3 launchers . Deze configuratie het
( Battery Minus ) . De andere helft, de Assault Fire Unit ( AFU ), bestaat uit de PCP de CWAR en de andere HIPIR met eveneens 3 launchers .

Een raket
( MISSILE ) heeft een bereik van 15 km hoogte en 35 km reikwijdte . Tijdens de vlucht  blijft de raket het doel volgen aan de hand van door hetdoel gereflecteerde signaal van de HIPIR . Als de raket het doel mist, defragmenteerd de bommantel bij de explosie, zodat toch nog schade aan het gemiste doel kan worden aangebracht .

Daarnaast zijn bij de eenheid diverse logistieke onderdelen toegevoegd zoals transport, generatoren ter voorziening van de benodigde krachtstroom voor de eenheid en onderhoud om de eenheid in een oorlogssituatie geheel self-supporting te maken . De militairen van een eenheid worden ingezet voor de rondomverdedeging, communicatie en logistiek .

Struktuur en locatie van de sites  van het 43 ste artilleriebataljon-HAWK .

Hoofdkwartier 43A
Wim Maenhoutkazerne te Brakel
Sinds 1994 niet meer operationeel de gebouwen doen nu dienst als bejaardentehuis/service flats .

BOC-site 43A
te Brakel-Rhede
r

Batterij Alfa 43A
te Tietelsen-Beverungen

Batterij Bravo 43A
te Bosseborn

Batterij Charlie 43A
te Willebadessen
Deze site is tussen 1986 en 1990 tijdelijk overgenomen door het Nederlandse 326 squadron

Batterij Delta 43A
te Bad Driburg

Al deze sites zijn gelegen in de deelstaat NORD RHEIN WESTFAHLEN 
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu