grof brood Grof brood

Ingrediėnten:

  1. 300g witte bloem
  2. 150g lichtgroffe bloem
  3. 250g niet al te koud water
  4. 20g boerenboter of bakboter
  5. 5g keukenzout
  6. 20g gist ofwel gemakkelijker 10g droge gist

Bereiding:


In een kom doet u de gist en het water en je mengt die twee onder elkaar. De 2 soorten bloem mag je
er nu intussen al aan toevoegen en verder ondermengen. Hiervoor gebruik je best uw keukenrobot.
Als het deeg al wat begint te vermengen voeg je er het zout en de gesmolten boter bij. Je laat dit
alles verder mengen tot een stevige veerkrachtige deeg ±5min. Het deeg mag nog iets aan de
handen plakken. Als dit alles goed gekneed is geweest. Dek je dit deeg af door een handdoek. Een
30tal minuten rusten totdat je ondervindt dat het deeg begint te rijzen. Je drukt het deeg
plat en je vouwt dit deeg toe. Dit deeg laat je nu verder rijzen (niet vergeten de handdoek te gebruiken)
voor zo een half uurtje en je vouwt het dan terug in. Maar nu ga je dit deeg op een beboterde plaat
leggen of vorm. Voor het deeg een degelijke vorm te geven bol je dit deeg best eventjes op.
Dit doe je door de laatste kant dat je dit deeg toegevouwen hebt de twee uiteinden naar elkaar toe te
rollen en zo van u weg te rollen. Wel het deeg in uw hand houden zo sluit je dan het deeguiteinden.
Je laat dit deeg nu een 40tal minuten rusten. Tijdens deze rustperiode warm je de oven
op 220°C. Eens als dit deeg voldoende gerezen is (het deegvolume moet zich verdubbelt hebben) plaats
je het in de oven. Nu moet je uw temperatuur van de oven nu wel verminderen op een 200°C.
Een tip als je brood wil laten blinken pak een plantensproeiertje en besproei overmatig dit deeg
met water als je hem in de oven steekt. Dit laat je nu een 30 tot 35 minuten bakken in de oven.
Brood uit de oven nemen en op een rooster laten afkoelen.
Nog een tip: om te weten of het brood genoeg gebakken is. Draai het eens om en klop er eens met uw vingertoppen
eens tegen. Als het brood ietsje hol klinkt is het voldoende gebakken.