Rozijnenbrood

IngrediŽnten:

  1. 175cl niet al te koud water
  2. 75cl melk
  3. 600g witte bloem
  4. 50g boerenboter
  5. 10g keukenzout
  6. 30g gist ofwel gemakkelijker 15g droge gist
  7. 3 eieren
  8. 50g kristalsuiker
  9. 200g rozijnen (de dag op voorhand uit de verpakking halen en laten weken in water)

Bereiding:

Je voegt de gist en het water met de melk in een kuip en begint dit al eens te mengen met je
keukenrobot of handmixer( gebruik hiervoor wel de deeghaken). Je voegt er de bloem bij
maar intussen laat je wel de keukenrobot verder draaien en breng je 2 eieren met de boerenboter
erbij. Zorg wel dat de boter mals is. Het zout en de suiker erbij voegen en verder laten kneden
tot een niet te vaste deeg. De rozijnen zijn de laatste ingrediŽnten die je erbij voegt.
Zodra je de rozijnen erbij doet, er zeker opletten dat je de keukenrobot alleen nog mag
laten draaien voor de rozijnen in het deeg te verwerken. Anders plet je al de rozijnen die in het
deeg verwerkt zijn. Nu mag je het deeg voor een eerste maal lichtjes laten rijzen ±15 min.
Het deeg haal je uit de kuip en druk dan het deeg plat en vouwen je lichtjes op. Nu laat je het
deeg een tweede maal rijzen. Terug indrukken maar in plaats van het op te vouwen neem je de twee
uiteinden vast en brengt die naar het midden van het deeg. Neem nu een van de twee andere uiteinden
en je rolt die naar het andere uiteinde. Je trekt dit deeg wel een beetje aan zodat het wat
opspant als je dit oprolt. Zo verkrijg je een mooie opgerolde rechthoek. Die breng je dan in een
ingevette vorm. Je laat het deeg nu verder rijzen endit voor een 45tal minuten. Niet vetgeten
het deeg af te dekken met een handdoek. De oven mag je intussen laten voorverwarmen op 200įC.
Eens het deeg voldoende gerezen is bestrijk je de bovenkant met het ene opgeklopt ei.Je plaatst
het deeg in het midden van de oven. Die mag je nu verminderen op een temperatuur 190įC. De baktijd
voor een rozijnenbrood is zo een 30 minuten. Je haalt dit brood uit de oven en laat het afkoelen op een grill.
Smakelijk.