Suikerbrood

Ingrediėnten:

  1. 175cl niet al te koud water
  2. 75cl melk
  3. 600g witte bloem
  4. 50g boerenboter
  5. 10g keukenzout
  6. 30g gist ofwel gemakkelijker 15g droge gist
  7. 3 eieren
  8. 50g kristalsuiker
  9. 150g parelsuiker

Bereiding:

Je voegt de gist en het water met de melk in een kuip en begint dit al eens te mengen met je
keukenrobot of handmixer( gebruik hiervoor wel de deeghaken). Je voegt er de bloem bij
maar intussen laat je wel de keukenrobot verder draaien en breng je 2 eieren met de boerenboter
erbij. Zorg wel dat de boter mals is. Het zout en de suiker erbij voegen en verder laten kneden
tot een niet te vaste deeg. Je laat het deeg voor de eerste maal lichtjes rijzen en dit voor
een 15tal minuten. Het deeg haal je nu uit de kuip en je drukt het deeg plat en je
vouwt dit deeg lichtjes op. Hiervan weeg je 150g deeg van en lig dit apart. De rest smijt je
nu weer in de kuip en voeg je er de parelsuiker aan toe. Dit laat je kort mengen met de keuken-
robot totdat de suiker verdeeld is en haal het terug uit de kuip. Nu laat je dit deeg opnieuw
rijzen. Nu voor een 40talminuten en je duwt dit deeg plat en je bol het wat op. Dit
deeg zal zeker plakken aan de tafel dus verstuif best wat bloem op de tafel. Het kleine stukje
deeg leg je ook op de tafel maar met de deegrol rol je dit deeg open (gelijk voor een pizza.)
Op dit opengevouwen deeg leg je het andere stuk deeg. Nu neem je van het platgerolde deeg twee
zijkanten vast en brengt die naar het midden van het deeg. Dit doe je 3 maal zodat het andere
stuk deeg volledig bedekt is. Nu pak je die bol op en plaats die op een ingevette en lichtjes
bebloemde plaat. Zorg er wel voor dat de sluitingen van onderliggen. Dit laat je nu verder rijzen.
Voor zo een 45tal minuten het deeg wel altijd afdekken met een handdoek zodat hij niet bij
de minste koude luchtvlaag niet invalt. De oven laat je intussen voorverwarmen op 200°.
Zodra het deeg voldoende gerezen is smeer je de bovenkant van het deeg met een opgeklopt ei. Bak
het deeg nu af in de oven en dit voor 35 minuten. De temperatuur van de oven mag je nu wel op
190°C zetten. Je haalt het suikerbrood uit de oven en laat het afkoelen op een grill.
Wel opletten voor de gesmolten suiker. Je kunt je hier zeer vervaarlijk aan verbranden
Smakelijk.