wit brood Wit brood

Ingrediënten:

    1. 470g witte bloem
    2. 250g niet al te koud water
    3. 20g boerenboter of bakboter
    4. 5g keukenzout
    5. 20g gist ofwel gemakkelijker 10g droge gist

    Bereiding:

    In een kom doet u de gist en het water en je mengt die twee onder elkaar. De bloem mag je er nu intussen
    al aan toevoegen en verder ondermengen. Hiervoor gebruik je best uw keukenrobot. Als het deeg al
    wat begint te vermengen voeg je er het zout en de gesmolten boter bij. Dit laat je dan verder kneden
    tot een stevige veerkrachtige deeg ±5min. Het mag natuurlijk geen beton zijn, het deeg mag nog wat aan de
    handen plakken. Als het deeg goed gekneed is bedek je dit met een handdoek. Je laat dit nu een
    30tal minuten rusten totdat je bemerkt dat het deeg beginnen te rijzen. Je haalt het nu uit
    de deegkom en je drukt het deeg plat. Dit deeg vouw je nu toe door van de 2 kanten de bovenkant en
    de onderkant naar elkander te brengen en nu de zijkanten. Het deeg laat je nu opnieuw rijzen
    (niet vergeten met de handdoek het deeg bedekken.)
    Dit voor zo een half uurtje en dan terug
    toevouwen. Nu ga je dit deeg op een beboterde plaat leggen of vorm, maar voor het deeg een degelijke
    vorm te geven. Moet je nog één bewerking uitvoeren. Het deeg druk je nog eens plat en twee kanten
    breng je naar elkaar. De andere twee kanten rol je dan op gelijk een sigaret, maar wel wat aanspannen.
    Anders komen er gaten in je brood. Dit leg je dan met de sluiting van het deeg op de
    bodem van de beboterde vorm of op de beboterde bakplaat. Je laat dit deeg nu een 40tal
    minuten rusten. Tijdens deze rustperiode warm je de oven op 220°C. Als het deeg voldoende gerezen
    is (het deegvolume moet zich verdubbelt hebben) plaats je het in het midden van de oven. Je moet
    nu wel de temperatuur van de oven verminderen op zo een 200°C. Een tip als je, je brood wil laten
    blinken als in de bakkerij. Pak je een plantensproeiertje en bespuit overmatig dit deeg met
    water als je het brood in de oven steekt. Dit laat je nu een 30 tot 35 minuten bakken in de oven.
    Het brood uit de oven nemen en op een rooster laten afkoelen.

    Ps: om te weten of het brood genoeg gebakken is draai je het eens om en klop er eens met uw vingertoppen
    eens tegen als het brood wat hol klinkt mag je het brood al uit de oven nemen.