Introductie                        
    De Provence                   
    Dorpen                            
    Eten en Drinken               
    Reisweg                          
    Documentatie                  
    Trekpleisters                   
    Site Map                          
    Wijzigingen                      
 

Logo Via Michelin
Parc Naturel Régional du Luberon


La Buisse-en-Provence

Mail naar de webmasterBob Ver Meylen GastenboekGastenboek
BookmarkToevoegen aan favorieten
Lijn
Trekpleisters Prieuré de Carluc
Foto Carluc
Foto Carluc
Foto Carluc
Foto Carluc

Je bereikt Carluc door bij het uitrijden van Céreste, richting Forcalquier, dadelijk linksaf te slaan. De GR4 (Avenue du Pont Romain) loopt over een Romeinse brug uit de middeleeuwen die de l'Encrème overspant. Het is een geklasseerd historisch monument. De rivier vormt hier een schaduwrijk valleitje: le Nid d'Amour.

De naam Carluc is een samentrekking van "kar", wat in het Provençaals ooit "steen" of "rots" betekende en "lucus", een heilig bos.


Foto Carluc

Aan een romantische open plek, waar het water van een bron opborrelt, ligt tussen het geboomte de vijfhoekige apsis van de verdwenen kapel Saint Pierre verscholen op een heuvel.

Ze is het enige wat rest van drie kerken die hier in de middeleeuwen hebben gestaan.

De priorij is een middeleeuws bouwwerk, gedeeltelijk uit de rotsen gehouwen.


Ze wordt voor de eerste keer vernoemd in 1011. De tot dan autonome priorij wordt dan onder het bestuur van de Benedictijnenabdij van Montmajour gebracht. Een 15-tal landelijke priorijen hingen van Montmajour af, waardoor een groot deel van de streek onder haar invloed stond.

Hier kwam een einde aan in de 16e eeuw, waarna de achteruitgang begon. In de 18e eeuw waren de gebouwen van het klooster reeds tot ruines vervallen.

Van het middeleeuws geheel zie je nu nog een grotendeels bewaarde kerk, resten van een eens overdekte galerij, sporen van twee andere kerken en verscheidene resten van rotswoningen.

Het bescheiden gebouw heeft een toren met één travee zoals de meeste Provençaalse priorijen. De 5-hoekige apsis, zowel binnen als buiten, werd aan het einde van de 13e eeuw en aan het begin van de 16e eeuw gerestaureerd. De versiering is voor het grootste deel Romaans. Deze van de spitsboog en het gewelf zijn duidelijk van gotische stijl.

De galerij, gedeeltelijk in de rots uitgegraven, ligt noordelijk van de kerk. Zij vormde er vroeger één geheel mee waarvan het gewelf rustte op Corinthische zuilen. In de bodem en de banken zijn talrijke graven uitgehakt. Je vindt dergelijke graven op verscheidene plaatsen in de Provence terug.

De kerk is af en toe te bezichtigen: vraag info bij het gemeentehuis van Céreste.

lijn
© Bob Ver Meylen, 2000 -   Laatste wijzigingen: Lijn