Introductie                        
    De Provence                   
    Dorpen                            
    Eten en Drinken               
    Reisweg                          
    Documentatie                  
    Trekpleisters                   
    Site Map                          
    Wijzigingen                      
 

Logo Via Michelin


La Buisse-en-Provence

Mail naar de webmasterBob Ver Meylen GastenboekGastenboek
BookmarkToevoegen aan favorieten
Lijn
Trekpleisters Prieuré de Salagon - Kruidentuin
Foto Salagon Foto Salagon

De priorij van Salagon ligt in het dorpje Mane aan de N100.

Onder de leiding van de kruidenautoriteit Pierre Coste zijn er maar liefst zeven kruidentuinen aangelegd. Het project begon in de jaren tachtig, toen de Franse staat het domein kocht en er een middeleeuwse tuin aanlegde, die nu echt in volle weelde is. Je vindt er alle kruiden die in de Middeleeuwen gebruikt werden in de streek: culinair, aromatisch en medisch.

Foto Salagon

Er staan ook giftige en drogerende planten zoals de akoniet, het dolkruid en de dollekervel.

Een tweede tuin bevat alle regionale kruiden die eeuwenlang door de Provencalen gebruikt werden. Planten die ze in het wild gingen zoeken om de lentesla mee op smaak te brengen of om tand- of buikpijn te verdrijven staan er broederlijk naast de moeizaam gekweekte cultuurgewassen die het in het harde klimaat konden uithouden. De publiekstrekker is de geurentuin waar je letterlijk bedwelmd kan raken door het aroma van de honderden geurige planten. Uiteraard is er het symbool van de streek, de lavendel, in al zijn variëteiten, maar daarnaast pronken absint, wormkruid, engelwortel, en nog honderden andere soorten.

Foto Salagon

In volle aanleg is de wereldtuin, met planten uit alle continenten, van Mexico tot Libanon, van de tabak- en cocaplant tot twee meter hoge artisjokken. Bedoeling is alle planten te verzamelen die in het Frankrijk van voor de ontdekkingsreizen niet bekend waren, en te illustreren hoe ze hun plaats veroverden in keuken en apotheek.

Al deze plantenpracht - waarvan je ook een deel ter plaatse kan kopen - ligt rond een kerk: een robuuste benedictijnenkerk die in de twaalfde eeuw gebouwd werd aan een aftakking van de Romeinse heirbaan Via Domitia, op een plaats die al in de eerste eeuw na Christus door Galliërs bewoond werd. Dat bewijzen de archeologische opgravingen die onder de kerk gedaan werden. Via een glazen doorkijk kan je middeleeuwse stenen grafkisten en beenderen bewonderen.

Het interieur was de voorbije eeuwen volledig vervallen maar heeft nu, na twintig jaar restauratie, zijn Romaanse schoonheid teruggekregen. De restauratie werd onlangs bekroond met de plaatsing van enkele bloedrode glasramen, die een symbolische overgang vormen met de kleurenpracht van de omliggende tuin.

De priorij van Salagon is ook het hoofdkwartier van de in 1953 opgerichte organisatie "Les Alpes de Lumière" die zich tot taak stellen het regionale erfgoed te catalogiseren, te restaureren en te onderhouden. Een van hun sympathiekste activiteiten is de publicatie van boekjes over alle denkbare aspecten van de regionale geschiedenis, archeologie en sociologie. Zo is er niet alleen een leerzaam boekje over de oude Provencaalse traditie om huizen te bouwen met stenen zonder cement ('pierres sèches'), maar ook een boekje over de prachtige middeleeuwse tuin die naast de kapel van Salagon is aangelegd. Al deze uitgaven zijn in een bijgebouw naast de kapel te koop.

Prieuré de Salagon

Musée-Conservatoire ethnologique de Haute-Provence

F-04300 MANE

Tel: 04 92757050 - Fax: 04 92757058

Linkweb-site: http://www.musee-de-salagon.com/

Linke-mail: info@musee-de-salagon.com

lijn
© Bob Ver Meylen, 2000 -   Laatste wijzigingen: Lijn