Introductie                        
    De Provence                   
    Dorpen                            
    Eten en Drinken               
    Reisweg                          
    Documentatie                  
    Trekpleisters                   
    Site Map                          
    Wijzigingen                      
 

Logo Via Michelin


La Buisse-en-Provence

Mail naar de webmasterBob Ver Meylen GastenboekGastenboek
BookmarkToevoegen aan favorieten
Lijn
Trekpleisters Abbaye de Valsaintes - Roseraie
Foto Valsaintes Foto Valsaintes

In het gehucht Boulinette, vlakbij het dorpje Simiane-la-Rotonde, kocht de filosoof Serge Orlandi in 1996 de vervallen Abbaye de Valsaintes. De abdij stond al jarenlang leeg en werd gebruikt als schaapstal.

Drie jaar lang werkte hij met vrouw en vrienden aan de restauratie van de vervallen abdijkerk uit de 12e eeuw.

Het is opnieuw een klein maar sereen pareltje van Romaanse bouwkunst geworden, dat nu voornamelijk gebruikt wordt voor klassieke concerten en lezingen.

De herstelde St.-Jakobsschelpen in het gewelf boven het sobere altaar getuigen van de tijd dat deze abdijkerk een stopplaats was voor de duizenden Zuid-Franse en Italiaanse pelgrims die de lange weg naar St.-Jacob van Compostella aangevat hadden.

Duizend jaar voor hen werd de plaats al bewoond door Kelten, die in de tuin een enorme druÔdensteen achterlieten. Momenteel wordt er geld ingezameld om de rest van de abdijgebouwen te restaureren. Binnen een jaar of tien moet de hele cisterciŽnzerabdij in haar oude schoonheid hersteld zijn.

Foto Valsaintes Foto Valsaintes

Als je buitenkomt, maken de witte tinten van de kerk abrupt plaats voor de uitbundige kleurenpracht van meer dan 600 rozensoorten die Serge Orlandi en zijn medewerkers in de Provencaalse rotsgrond telen. Ze doen het zuiver biologisch, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. De rozenfreak kan hier zijn hartje ophalen aan rozen uit de hele wereld.

Je ziet de klanten in de serres enthousiast hun keuze maken uit meer dan 200 soorten die ter plaatse geteeld worden voor de verkoop. Want ook idealisme moet ergens mee betaald worden. De rozentuin, waarin ook tientallen andere bloemensoorten hun plaats vinden, volgt de helling van het domein en kronkelt rond de mysterieuze zwerfkeien die hier bij elke spadesteek naar boven komen.

Abbaye de Valsaintes

Boulinette

F-04150 SIMIANE LA ROTONDE

Tel: 04 92759419 - Fax. 04 92759470

Linkweb-site: http://www.valsaintes.org

Linke-mail: info@valsaintes.org

lijn
© Bob Ver Meylen, 2000 -   Laatste wijzigingen: Lijn