Dirigent

Jeroen Beckers (1980) studeerde aan het Conservatorium Maastricht, het Lemmensinstituut Leuven en de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor Muziek waar hij de diploma's 'Bachelor - Theorie der Muziek’, ‘Bachelor - Viool’, ‘Master - Altviool’ en ‘Post Graduate - Altviool' behaalde.

Als freelance altviolist speelde hij o.a. mee in het symfonieorkest van 'de Munt', 'Brussels Philharmonic - VRO', het 'Brabants Orkest Eindhoven' en de 'Opéra Royal de Wallonie - Luik', was hij co-aanvoerder in het ‘Magogo Kamerorkest Tilburg’ en trad hij met het internationale kamerorkest 'iPalpiti' (USA) op in onder andere Zwitserland, Philadelphia (Kimmel Center) en New York (Carnegie Hall). 

In 2005 werd hem gevraagd de opening van de vernieuwde schouwburg van Maaseik te verzorgen. Dit was dan ook zijn debuut als dirigent voor de koren Cantitare en het orkest Musica Eyckensis.
Omwille van het groot succes mocht hij dergelijk project het jaar erop nogmaals uitvoeren.

In november 2010 begon hij als dirigent van het Kinderkoor en Gemengd Koor Cantitare. In 2016 splitste hij het Gemengd koor terug in een Jeugdkoor en Volwassenenkoor.

Hij volgde internationale Masterclasses koordirectie bij onder andere Anne-Marie Cabut (F), Kari Ala-Pöllänen (FI), Michael Gohl (CH) en Denes Szabo (Hu).

Hoogtepunten waren onder andere de samenwerking met Brits componist/dirigent John Rutter, het dirigeren van het Franse jeugdkoor ‘La Cigale de Lyon’ tijdens een concert in Örebrö (Zweden), het dirigeren van de Hongaarse koren 'Cantemus en 'Pro Musica en de grootse uitvoering van het Stabat Mater van Jenkins tijdens het 30-jarig jubileum van de koren Cantitare.

Door 'Koor & Stem' is Jeroen al diverse malen uitgenodigd als atelierleider voor o.a. de Kinderkoordagen en Dirigentendagen.

Momenteel is hij als docent verbonden aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord Maaseik (B) en aan de Hogeschool Zuyd - Conservatorium Maastricht (NL). Daarnaast is hij ondervoorzitter van de 'Vlaamse Federatie voor Jonge Koren' (VFJK) en lid van de Muziekcommissies van 'Koor&Stem en de European Choral Association - Europa Cantat.

© Cantitare 2013