Historiek

1973
1974
1975

Dat de oproep voor de Prinsverkiezing gunstig beantwoord werd, bewijst dat er zestien kandidaten opgegeven waren voor die eerste prinsverkiezing. Voorgedragen door een of andere vereniging, al of niet gevraagd aan de kandidaat zelf, waren o.m. Luc Hanssens (musketier), Jacques Baeckelandt (Pierrot) en nog een witte smoking eronder, om eventueel op te treden in de finale, is voorgedragen door de basketbalclub waarvan hij bestuurslid en sponsor is. Drie vrienden: Dirk Folens, Vincent Coopman en Lieven Holvoet schrijven zich in als cowboy. Coopman Vincent als Sheriff (individueel), Flamez Georges -Vlaswerker- (KSA/NCMV), Folens Dirk -Cowboy- individueel, Gheysen Pol -Postzegel- Postzegelkring/Sursum Corda, Macco Willy -Arabier (met baard)- MJA, Maes Geert -Chaplin- Studenten Moeder Gullegemse, Meyfroit Hendrik -Arabier- Jeugdclub Toeternietoe, Pattyn Gilbert -Middeleeuws soldaat- Schuttersclub St. Barbara, Soenens Frans -Miss Minivoetbal- Minivoetbal Gullegem (ingeschreven zonder te weten!), Van Craeyveld Jean-Pierre -Neptunus- Duikersclub Neīriden, Vanfleteren Etienne -Boerke Naas- WTC Remmerietrappers. Bernard Folens (Oude Ieperstraat) lid van een minivoetbalclub wist van niets maar heeft dan ook niet deelgenomen, alsook Jacques Defoor van Jong Gullegem. Vooraf (1 of 2 weken) is er al een preselectie voor de kandidaten!

In de vooravond om 18 uur (of de avond zelf met publiek?) moest er noodgedwongen een voorverkiezing worden gehouden in de voorzaal naast café Las Palmas. Er werden theoretische vragen gesteld, o.a. noem enkele carnavalsteden, ook een mop vertellen.

Tot de finale kwamen Frans Soenen, Geert Maes, Willy Macco en Gilbert Pattyn. Laatstgenoemde kwam prachtig uit de finaleronde en tevens door de steun van een grote schare supporters karabijnschutters werd Gilbert Pattyn als Oude Belg verkozen tot de derde prins carnaval. Tevens werd hij begunstigd met 7000 frank prijzen en de overige finalisten kregen ook een troostprijs.

Zaterdag 23 febr. 1974 gaat om 14u30 de EERSTE CARNAVALSTOET uit.

De stoet volgt het parcours . . . . Peperstraat, Sint-Amandusdreef ?
De herberguitbaters staan reeds van in de voormiddag verkleed achter de tapkast, de uitstalramen van de winkels zijn op aanraden van de plaatselijke N.C.M.V. versierd in het teken van carnaval en het vlas. De carnavalstemming begon te ontluiken. Niet minder dan 50 groepen namen deel en het werd een stoet met echte carnavaleske en ludieke uitbeeldingen. De jury had het dan ook niet gemakkelijk om de eerste prijzen aan te duiden. De eerste prijs voor de wagens ging naar de Nereīden met de ontginning van de Noordzee en de bejaarden met "Toen was het zo ...". Eervolle vermeldingen waren er voor de Kon. Karabijnschutters met "De verdediging van de heerlijkheid Hondschote" en " De vlasboot " van de oud-chiroleiders. Bij de groepen werd een eerste prijs toegekend aan de Remmerietrappers. Alle deelnemende groepen kregen een geldprijs toegekend.


Uitslag stoet 1974:

    Wagens
1: De ontginning v.d. Noordzee - Duikersclub De Nereīden
2: Toen was het zo ... - Bejaardenraad
3: De verdediging v.d. heerlijkheid Hondschote - Karabijnschutters

    Groepen
1: Merckxisme - Remmerietrappers
2: Het orgel - Sursum Corda

Verdere deelnemers:
Vlas - NCMV
De vlasboot - Oud-Chiroleiders
Fusie - Basketbal
De draak - KSA
Watergate - Toeternietoe
Ara-bier - Volleybalclub
Het ijzeren ros - Moto-club
Skylab - Moeder Gullegemse
Het gele gevaar - Judo-club
Maxi-fiets - Mini-voetbal
Vrije expressie - Turnclub Jong Gullegem -Kinderen
Boerenleven in vroegere tijden - VKAJ -JVKAJ
Cirkus - Chiro-Jongens
Geslaagde landing - W.Vl.A.C.
De kledij door de eeuwen heen - VVKS -VVKM
De postkoets en de postzegel - Postzegelclub
Bierwagen - Cristal-Boys
Berenfamilie - MJA
Cow-boys
Blijf jong - Turnclub Dames
Dierentuin - Chiromeisjes
Gemeenteraad van 't Rijs - Kermiskomitee
De vrolijke dokters - Rode Kruis
De Rood-Wit kleurenmaskerade - Jeugdkomitee S.K.
Heksenjacht - Volleybalclub
De Werkmensch
De onzichtbare man
   Groepen van buiten Gullegem:
De Vlasblomme - Harelbeke
De Heksen - Beselare

     Na de stoet werd er duchtig verder gevierd en de carnavalsorde ging met de prachtige prinsenwagen (geconstrueerd door de technische dienst van de gemeente) verder leute verkondigen in menig herberg.
Om 19 uur werd de 3e carnavalsnacht ingeluid en meer dan 1000 aanwezigen grotendeels verkleed, zorgden voor gezonde carnavalleute tot in de vroege uurtjes. Meerdere waardevolle prijzen werden uitgedeeld aan de meest humoreske en carnavaleske verklede personen.
De prijsdeling gaf volgende uitslag:
Individueel:
Mevr. Luc Delbarge- Vandenbroucke
Mevr. Francis Debrouwere-Degryse
Norbert Vandaele
Mevr. Luc Geers-Demeyere
Frans Mullie
Koppels:
Roland Dekyvere-Neyrinck
Philip Avyn en zuster Claudine
Vanfleteren-Vandenabeele
Mark Neyrinck en verloofde
Frans Vandecapelle en vrouw

 


       
1973
1974
1975
         
Een ander jaartal kiezen