Historiek

1974 - 1975 - 1976

De orde bleef niet rusten bij de behaalde lauweren en er zouden activiteiten bijkomen. De geldprijzen voor de stoet worden op 30.000 fr. gebracht. Gezien de orde goed ontvangen werd in de Gouden Bank door de uitbaatster Frida Laperre werd deze na de vuurproef doorstaan te hebben met alle eer de koebel omgehangen en tot "meter" benoemd.

De Ordeleden en Prinsen dragen een medaille opgehangen aan een gele koord, met vlaskapelle en de naam 'Orde van de Vlaskapelle'. Deze is geëmailleerd en gebakken.

Op vraag van de Orde wordt een eerste Gullegemse reus gemaakt. Bert Dewilde uit Bissegem (stichter en conservator van het vlasmuseum te Kortrijk, vroeger gekend als Bert Wilbiss, tekenaar van Disten Pulle in het weekblad Atlas) maakt op vraag van burgemeester Gilbert Seynaeve een ontwerp. De technische dienst van de gemeente (Marcel Coopman, Daniël Debals, Bernard Staelens) maken het ijzeren geraamte en Bert zorgt voor het hoofd. Remi Houtrique, kleermaker uit de Rozestraat (Bissegemstraat), maakte de kleren. Op de persconferentie van 17 januari werd "Soiten Kroote" 5,10 meter groot, boven de doopvont gehouden met als meter Gerarda Desimpelaere (vr. Vandevenne) , uitbaatster van café de Reisduif in de Wevelgemstraat (thans 't Pleintje in de Koningin Fabiolastraat) en als peter Soiten Deryckere wijkburgemeester van 't Ris. Pastoor Jef Wylin, hoofd van de technische dienst, zwaaide kwistig met de kwispel.

Op 25 januari werd de Gullegemse carnaval ingezet met een eerste kindercarnaval voor de kinderen van 3 tot 12 jaar. De toegang was gratis maar de kinderen moesten verkleed zijn. Vooraf hadden de kinderen in school een tekening gemaakt die beoordeeld werd door de Sint-Lucasgilde en de mooiste beloond werden met een prijs. Piet Perneel bezorgde de 600 verklede kinderen in de bovenzaal van de Bond een onvergetelijke namiddag. Met de kinderen als jury werd Knolleke en Bolleke twee in bakker of kok verklede kinderen, Karl (6 jaar) en Krist (7 jaar) Soubry, twee zonen van Georges en Odette Demeulemeester uit de Dreef ter Winkel 53. Als verkozen kinderpaar mochten ze dan ook mee in de carnavalstoet in een wagen met paard.

Diezelfde dag werd de Prins '75 verkozen. Zes kandidaten zetten alles op het spel en Frans Allegaert als”Student” gesteund door het ‘Onderwijzend personeel’ komt als overwinnaar uit de spannende en luimige verkiezing. Andere Kandidaten: Avijn Filip de Freule – Kobbegat; Demuyzere Hubert als Clown - Remmerietrappers ; Devriendt Rik de Soldaat - Moeder Gullegemse; Van Craeyveld Jean-Pierre als Pastoor - Duikersclub Neïriden en Vansteenkiste Marc als Nar - Schuttersclub St. Barbara.

The Dixie Boys met o.a. Roger Huysentruyt zorgden voor de ambiance tot in de vroege uurtjes.

De vooravond van de carnavalsdag werd aangekondigd door een groep muzikanten van Sint-Cecilia. Menig café werd bezocht en het was zeker 3 uur 's morgens toen de laatste noot weerklonk.

Zaterdag 8 februari (2 weken tussen?) met de zon aan de hemel start de 2e carnavalstoet. Hoogst waarschijnlijk eerste maal het vast parcours met start aan het Rustoord : Pastorijweg - Rozestraat - Dorpsplein - Wevelgemstraat - Hugo Verriestlaan - Rodenbachlaan - Grote Ieperstraat - Wevelgemstraat - Guido Gezellelaan - Bankstraat - Dorpsplein. Het podium is opgesteld aan het gemeentehuis.

De kijkers zijn massaal opgekomen om de 54 groepen te zien defileren. Van op het balkon van het gemeentehuis klinken luidkeelse kreten van de enthousiaste prinsen die na de stoet gretig met snoep mogen smijten.

Eerste prijzen werden toegekend aan de basketbalclub met 'Het leger raapt patatten' en de Kon. karabijnschutters met 'het patershol' bij de wagens. De KSA met 'De begrafenis van de vuilbak' kaapte die weg bij de groepen. Toch dient opgemerkt dat alle deelnemers zeer ludiek waren en vol carnavaleske elementen zaten.


Uitslag stoet 1975:

    Wagens
1. Het leger raapt patatten - Basketbal
2. Patershol - Karabijnschutters
    Groepen
1. De begrafenis van de vuilbak - K.S.A.
2. Kobben - Kobbegat

Verder:
Ruitersclub Equinos - Vanderstichele
Gullegemse kinderen vieren Karnaval
Fanfare Sint-Cecilia Gullegem
Vrije expressie - Jong-Gullegem
Orde v/d Wieltjeszuigers met Prins Carnaval - Ledegem
Breugelfeest - Volleybalklub Samandus
Geluidhinder - Motoklub
De Vrolijke Dokters - Rode Kruis
De Vlaskoningin - Wevelgem
Japans bouwwerk - Judoklub Timota
Pluimen zonder vogels - Badmintonklub
Carnavalfanfare St.Cecilia Heule
Zottemaandagsprins en Maantjes - Wervik
De doop van Peegie - De Lustige Slijters
Vlasgeschiedenis - N.C.M.V.
Jacky Ickx en Prins Karnaval Heule
Sport - Scout VVKS
Karnavalblaaskapelle - Debonné
Leieprinses & Rallyauto - Bissegem
De Martha Manillers - Café De Kruisstraat
Het Helse Duo
Boksmatch - Jeugdklub Toeternietoe
Heksen - Beselare
Milieuverontreiniging - Gullegemse Postboden (Groep 27)
Autoloos - Tafeltennisklub TTC
Orde v/d Meibruid en Meibruid 1975 - Dentergem
Terug naar school - Oudleerlingen VTI
Bruiloft uit de jaren '20 - Bejaardenraad
De Rood-Wit kleurenmaskerade - SK Gullegem jeugdkomitee
Karnavalfanfare - Bissegem Jong en moedig
Wat baten kaars en bril - Onderwijzers Gullegem
Zoo - Chiro-Jongens
Volksdansgroep De Vlasblomme - Harelbeke
Orde v/d Nachtridders & Prins Karnaval - Olsene
Breugelkermis - Studenten Moeder Koffiebone
IJshockey - The Ice Choppers
Karnavalfanfare Kunst Veredelt Gullegem
Karnavalfietsen - KSA
Tinneke van Heule
De Haremkapper - WTC De Remmerietrappers
't Verkeerde Land - VKAJ-JVKAJ
Patershol - Karabijnschutters
De Vrolijke Doppers - MJA
De Vlasschersfanfare - Dixie Boys Gullegem
De hal van het V.T.I. was 's avonds te klein om de 1200 carnavalsvierders te herbergen en op de tonen van The Ricksons werden tot in de vroege morgen menig zwierige danspasjes gezet.

Terug naar boven

1974 - 1975 - 1976

Een ander jaartal kiezen