Zijderupsen (Bombyx Mori)

Algemeen;

Zijdewormen zijn de larven van de motten bombyx mori genoemd. De zijdewormen komen vooral voor in de aziatische landen waar ze volop gekweekt worden voor de cocons die ze spinnen. Van deze cocons wordt een draad gewikkeld die als basis diend voor het maken van zijde. Maar goed daarvoor kweek ik ze niet. Ikzelf kweek ze omdat mijn chameleons ze heel graag lusten en omdat ze heel voedend zijn. Je mag ze wel niet als hoofdvoer gaan gebruiken maar eerder als een tussendoortje. De rupsen bevatten een bepaald enzym, wat als eigenschap heefd dat het absorberen van calcium vlotter verloopt. Daarom geef ik ze ook heel dikwijls aan vrouwtjes die zwanger zijn of die net afgelegd hebben en terug op kracht moeten komen. De rupsen zijn niet snel, zeer voedend, ze maken geen lawaai, geen rare geurtjes en de pasgeboren rupsjes kunnen weer uitstekend aan jonge chameleons gegeven worden als ze een klein beetje gegroeid zijn. Onder goede omstandigheden groeien ze weer redelijk snel en eens ze de gewenste voedergrootte bereikt hebben geef je ze wat minder te eten, maar toch nog dagelijk anders drogen ze uit en dan groeien ze weer minder snel.Het kweken daarentegen is echter niet helemaal makkelijk te noemen, maar met enig geduld lukt het wel.

 

Huisvesting;

Ik kweek alle rupsen op in kleine plastic boxen. Deze boxen zijn voorzien van een deksel, waar ik een stuk heb uitgesneden en benzinegaas of horregaas heb tegen gemaakt in verband met de verluchting. Deze boxen staan dan weer in een grotere curverbox, waar tegen het deksel een warmtemat hangd om de grootte curverbox op temperatuur te houden(ongeveer een 26°c). Eens ik rupsen heb die veel groter zijn plaats ik deze over in de volgende boxen, deze boxen zijn eigenlijk net hetzelfde als de vorige boxen enkel heb ik van deze boxen de volledige bodem verwijderd. Dit omdat deze boxen weer in die grotere curverbox staan en deze staan bovenop een rooster, dus alle geproduceerde mest valt direct door de gaatjes, in de schuif die ik onderaan voorzien heb en de rupsen en het voer vallen hier niet door. Dus eenmaal de rupsen groter zijn, is het zo makkelijker om de boxen proper te houden, enkel de schuif eruit en uitkuisen en klaar is kees.

 

Voeding;

De rupsen eten echter maar 1 ding en dat zijn de bladeren van de moerbeiboom. Aangezien deze niet overal en altijd beschikbaar is maakt het bijvoorbeeld in de winter al direct moeilijk. Er bestaat dus nu iets dat deze bladeren vervangd, CHOW genoemd. Het wordt verkocht in poedervorm. Droog kan je het zeker een jaar bewaren en eens het klaargemaakt is kan je het ongeveer een maand bewaren in de koelkast of op een koele plaats.

Hier volgd even de bereidingswijze van de chow.

Zoals eerder al gezegd, eens de chow klaar is plaats hem dan op een koele plaats(koelkast).Zo blijfd hij zeker een maand goed.Heb je een stuk nodig, snij dan gewoon wat plakjes ervan af en plaats het overige terug in de koelkast.Laat het plastic er ten allen tijde rond om uitdroging en schimmelvorming te vermijden.

 

Kweek;

Zorg er gewoon voor dat de rupsen altijd rond de 26°c zitten en elke dag nieuw voedsel hebben en het oude voedsel eruit.Het allerbelangrijkste is dat je moet kijken of er geen condensvorming optreed in de bakjes, condens is de eerste stap tot schimmelvorming.Verwijder ook elke dag de uitwerpselen.

Onder optimale omstandigheden zal een pasgeboren rups onveer na 25 tot 30dagen volwassen zijn. De rupsen vervellen in het totaal 4keer alvorens ze volledig volwassen zijn. Nadat ze volwassen zijn en voldoende voedsel hebben opgeslagen, zullen ze overgaan tot het spinnen van cocons. Dus voordat ze bijna volwassen zijn(7cm), moet je zien dat er voldoende wc rolletjes in de box aanwezig zijn. Hierin zullen ze hun cocons gaan spinnen.

 

Het spinnen van de cocon duurd ongeveer een 3tal dagen. Eens er in bepaalde wc rolletjes cocons gespind zijn haal ik deze wc rolletjes eruit en plaats er nog wat nieuwe in tot alle rupsen in hun cocon zitten. Als de cocons volledig hard zijn aan de buitenkant, knip ik deze voorzichtig met een schaar uit de wc rolletjes. Daarna knip ik ze een klein stukje open en plaats ze in een open plastic box zoals de andere boxen, alleen heb ik in deze box bakpapier tegen de bodem en de zijkanten geplakt voor de eiafleg achteraf. Deze box met cocons houd ik gewoon warm op kamertemperatuur(20°c). Nog een kleine tip, ik leg altijd één grootte cocon en links en rechts daarvan leg ik steeds kleine cocons, omdat de grootte cocons meestal vrouwtjes zijn en de kleine zijn meestal mannetjes (zo zitten ze direct bij elkaar als ze uitkomen). Nu is het 2tot3 weken wachten geblazen, eer de motten uitkomen.

 

 

Alvorens de motten uitkomen, zullen zij een bepaalde vloeistof afscheiden die de cocon weker maakt zodat ze uit de cocon kunnen komen (je zal een roodbruine kleur zien aan de buitenkant van de cocon dan). Maar aangezien je de cocons al op voorhand een stukje opengeknipt hebt zullen ze bijna allemaal uitkomen. Als je ze niet knipt op voorhand zoals ik de eerste keer, zullen ze het niet allemaal halen om uit de cocon te komen. Ik had toen 20cocons en er waren er maar 13 uitgekomen. De keer daarop had ik ze allemaal geknipt en toen had ik bijna 100% uitkomst.

 

Eens de motten uitkomen, zullen deze enkel gaan paren en eitjes gaan afleggen. De motten leven echter maar enkele dagen. Ze eten en drinken niet en vliegen doen ze ook niet. Het paren zelf kan enige uren duren.Als het paren gedaan is zal het vrouwtje een tijdje later eitjes gaan afleggen. Je zal nu zien dat je heel veel goudgele eitjes hebt. Begin nog niet gaan te juichen want het kan zijn dat ze niet bevrucht zijn dit weet je pas enige dagen later. Als de eitjes wit kleuren zijn ze onbevrucht, kleuren ze echter grijs/zwart dan zijn ze bevrucht.

 

 

Eens de eitjes grijs/zwart van kleur zijn haal je deze van het bakpapier en plaats ze in een schaaltje (petridish). Dit schaaltje plaats ik dan voor 3maanden in de frigo. Je kan na deze 3maanden een deel van de eitjes eruit nemen om uit te broeden en de rest nog laten zitten om later uit te broeden, zo neem je eigenlijk alleen waar je behoefte aan hebt eruit. De eitjes kan je een klein jaar zo bewaren in de koelkast. Je kan ook proberen om de stap van in de koelkast te zetten over te slaan en ze direct proberen uit te broeden, maar als dit niet lukt dan komen ze pas het jaar daarop uit.

Het uitbroeden van de eitjes gebeurd op een temperatuur van 27°c en duurd ongeveer een 10 tot 20 dagen. Daarna is het terug van begin af aan. (Je kan ze eventueel ook op kamertemperatuur uitbroeden maar dan duurd het gehele proces veel langer).