Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Chinchilla allergie?

Pluspunten Allergisch aan chins Andere allergieŽn Tips

Men kan wel degelijk allergisch reageren op chinchilla's. De kans is echter groter dat men last heeft van het hooi of stof van het zandbad.

Chinchilla's en allergie

Pluspunten

terug naar boven

Chinchilla's "ruiken", in tegenstelling tot de meeste andere knaagdieren, helemaal niet!

Het goede nieuws is verder, dat een groot deel van de mensen die allergisch zijn aan katten, honden en andere dieren, niet allergisch blijken te reageren op chinchilla's.
Chinchilla's produceren namelijk geen huidschilfers, ťťn van de belangrijkste elementen waar men allergisch aan kan zijn bij een huisdier.

Allergisch aan chinchilla's

terug naar boven

Toch zijn er bij bepaalde personen allergische reacties bij chinchilla's mogelijk.

De proteine die leidt tot de allergische reactie, bevindt zich namelijk ook in het speeksel en de urine van de diertjes. Op dat vlak zijn chinchilla's in het algemeen gelukkig wel vrij gediciplineerd, want ze gebruiken een vast plashoekje op de bodem van de kooi en zullen zeker niet overal een beetje gaan plassen. Uit angst of aggressie kunnen ze wel eens een straaltje mikken, maar dit komt alleen voor bij een echte chin-ruzie of een getreiterde chinchilla.

Speeksel en urine kunnen zich via de fijne, ronddwarrelende haren van de chin door de lucht verspreiden.

Andere allergieŽn

terug naar boven

Bovendien hebben chinchilla's dagelijks een dikke pluk hooi nodig, en een zandbad (stof), twee dingen waaraan wel vaker allergieŽn voorkomen.

Enkele tips:

terug naar boven

  • Probeer eerst ergens in contact te komen met chinchilla's om te kijken hoe je erop reageert, vooraleer echt te gaan overwegen chinchilla's in huis te halen.
  • Heb je erg veel last van hooi en stof, en is de kans groot dat je al snel een andere thuis moet gaan zoeken voor je diertjes, neem dan liever geen chinchilla's.
  • Laat een huisgenoot omgaan met het hooi, het zandbad zeven en de kooi schoonmaken/bodembedekking verversen.
  • Sommige bodembedekkers bevatten minder stof dan houtvezel, zoals bijvoorbeeld berkensnippers of Carefresh, maar hebben dan weer andere nadelen (absorptievermogen, scherpte qua structuur, of duurder in aanschaf).
  • Een meer gesloten zandbad helpt de hoeveelheid rondstuivend fijn zand te verminderen.
  • Een meer gesloten kooi beperkt het ronddwarrelen van fijne chinchillaharen. Een kooi moet echter wel voldoende ventilatie bieden dus een volledig gesloten kooi (type "aquarium") is niet geschikt.
  • Een luchtreiniger kan zinvol zijn.
  • Met een bodem van gaas valt alles erdoorheen in een lade waarvan de chins de inhoud niet telkens kunnen doen opwaaien met hun pootjes. Let er wel op voldoende vaste platformjes te verschaffen (houten huisje, een tegel, wilgenbrugje, grote knaagstenen) waarop ze kunnen zitten, en dus niet verplicht zijn steeds over gaas te lopen beneden in de kooi.

terug naar boven

chinchilla zomerchinchilla castratie

Externe links

chinchilla.startpagina.nl INFO