Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Animal rights

Chinchillas as pets not pelt:
Informatie en links over chinchilla welzijn

Stichting Vida Nueva: Chinchilla Opvang- en Informatie Centrum

De mensen van Stichting Vida Nueva zetten zich al jaren belangeloos en grotendeels met eigen middelen in voor het welzijn van de chinchilla. Zij hebben een zeer grote knowhow en ervaring opgedaan en al heel veel Nederlandse en Belgische chinchilla's gered.

Ook hebben zij de Chinchilla Vraagbaak opgesteld, die een schat aan informatie biedt.

Op hun website Stichting Vida Nueva kan je alles lezen over hun doelstelling, activiteiten, bijzondere verhalen van chinchilla's en hoe (en waarom) je kan helpen.

Zij kunnen je hulp goed gebruiken. Als dierenliefhebber en speciaal als chinchillaliefhebber kan je de stichting steunen in haar werk bijvoorbeeld door "adoptie" van chinchilla's of een donatie.

Chincare

Standards for Responsible Chinchilla Breeding and Ownership: De gevolgen van ondoordacht fokken en de standaarden die Chincare heeft opgesteld voor het verantwoord houden van chinchilla's (Engels). Zeker een aanrader om te lezen!

Confronting Cruelty

Matilde's Mission

"Madammen (en heren) met nen bontjas"

Hieronder kan je een stukje vertaling lezen over de bontindustrie dat ooit op de Chincare site stond:

bontjas Dit chinchilla "product" is slechts één van de vele die gemaakt en verkocht (en GEkocht) worden.
In een jas van gewone lengte zitten 100 dode chinchillas verwerkt. Voor een lange jas zijn dit er 250.
Deze chinchilla offers werden speciaal gekweekt voor hun pels en gedood rond hun eerste levensjaar. Dan zijn ze namelijk volgroeid en heeft het geen zin ze langer in leven te houden.
Synthetisch gemaakte stoffen zijn warmer en lichter dan bont. Er is geen reden om dieren te doden voor hun bont, en er zijn vele redenen om het niet te doen.
"Bont-dieren" worden op onmenselijke manieren gedood en leiden een kort en dieronwaardig bestaan, zowel fysiek als emotioneel. Zij zitten in veel te kleine kooien. Vele van hen vertonen gestoord gedrag zoals constant rondjes draaien, vachtbijten, zelfverminking en zelfs het doden van hun eigen kinderen. Vele onder hen lijden daarenboven onder lichamelijke gebreken als gevolg van inteelt.

GAIA over chinchilla's

Het standpunt van GAIA ten opzichte van chinchilla's:
Volgens Gaia zijn chinchilla's NIET zonder meer geschikt als gezelschapsdier: "Het is niet omdat chinchilla's mits er voldoende tijd in te investeren wél zouden kunnen gehouden worden, dat je jan en alleman moet toelaten om deze dieren in huis te halen. Zoals u zelf illustreert zijn chinchilla's immers geen dieren die zomaar zonder moeite gehouden kunnen worden. Daarom ook staan ze niet op de positieflijst (dieren die - volgens de overheid - zonder problemen gehouden zouden kunnen worden.)"

Noot: de chinchilla staat inmiddels wel op de positieflijst, waar Gaia het niet helemaal mee eens is.

terug naar boven

chinchilla linkschinchilla info België