Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Chinchilla gezondheid

Als baasje ben je uiteraard verantwoordelijk voor de gezondheid van je chinchilla's. Veel ellende kan voorkomen worden met de juiste preventie en een degelijke monitoring.

Inleiding Chinchilla's en ziekte Wees alert: ken je chinchilla's
Preventie Meer info en dierenartsen

Inleiding

Ik beschouw het als niet aan mij om hier de mogelijke gezondheidsproblemen en behandeling bij chinchilla's uitgebreid te bespreken of "doktertje" te spelen. Ik ben immers geen dierenarts noch heb ik uitgebreide ervaring opgedaan met ziektes bij chinchilla's.

Wel vind je hier enkele tips om de vaakst voorkomende ziektes bij chinchilla's te voorkomen of mogelijke problemen in elk geval tijdig vast te stellen.

Chinchilla's en ziekte

Eigenlijk worden chinchilla's zelden ziek. Maar omdat het prooidieren zijn, laten zij niet snel zien dat ze zich niet lekker voelen. Tegen dat men door heeft dat er iets scheelt, kan het dan ook vaak erg snel bergaf gaan, veel leed veroorzaken en zelfs fataal aflopen.

Wees alert: ken je chinchilla's

Het is van belang om steeds alert te zijn zodat je snel kan ingrijpen of de hulp inroepen van een ervaren dierenarts.

Wegen

Een gouden tip: weeg je chinchilla's regelmatig en hou de gewichten schriftelijk bij. Zelf voer ik de gegevens ook in in een Excel file waar ik een grafiek bij maak. Gewichtsverlies is een ernstige indicator van problemen, maar is met het blote oog of zelfs op de tast pas laat te merken. Dit door de dikke bontjas van de dieren.
Een chin kan wat schommelen in gewicht maar aanhoudend gewichtsverlies duidt erop dat er iets aan de hand is.

Een gewone digitale keukenweegschaal voldoet prima. Weeg je chins best steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag.

Gedrag

Elke wijziging in gedrag kan op een probleem/pijn wijzen. Hoe is de houding van de chin? Zit hij plots ineengedoken op de bodem van de kooi of beweegt hij raar? Is hij lusteloos? Hoe is zijn ademhaling, niest hij? Heeft hij jeuk? Gaat hij plots regelmatig knarsetanden?

Eetgewoontes

Eet de chin minder dan anders? Eet hij anders dan anders, wordt er met pellets geknoeid? Knoeien met pellets is vaak een indicatie van tandproblemen: de chin heeft wel honger, maar het eten doet pijn.

Keutels

  • De keutels mogen niet zacht en plakkerig zijn. Diarree kan veroorzaakt zijn door te veel snoep maar kan ook gevaarlijker oorzaken hebben.
  • De keutels mogen niet hard, droog en klein (kort of smal) zijn en zeker niet ontbreken. Ernstige verstopping kan dodelijk zijn. De chin kan als bijkomende symptomen een hard buikje hebben of het strekken van de achterpootjes.

Als je niet weet wie van de chins abnormale keutels produceert kan je hierachter komen door hen te laten loslopen en in de gaten te houden of desnoods even apart in een kooitje op een handdoek te zetten.

Geslachtsstreek

De geslachtsstreek moet schoon en droog zijn. Bij mannetjes moet het penisje gewoon naar binnen zitten. Zij kunnen onder andere last krijgen van penisprolaps. Er wordt aangeraden om mannetjes die met een vrouwtje zitten regelmatig extra te controleren op haarringen onder de huid die de penis bedekt.

Ogen, neus, oren

Ogen moeten helder staan. Nattigheid rond de ogen kan wijzen op allerlei zaken, zoals gebitsproblemen, oogontsteking, vuiltje in het oog.
Neusje moet droog zijn.

Schimmel begint vaak rond neus, ogen, aanzet van de oren. Roodachtige huid, schilfertjes en kale plekjes moeten je in actie doen schieten.

Kin, pootjes

Natte kin en pootjes moeten de alarmbel doen rinkelen. Meestal veroorzaakt door kwijlen wat -onder andere- kan wijzen op pijn door tandproblemen of een ander dringend probleem in de mond of neus.

Tanden

Tanden horen oranjeachtig te zijn en mooi op mekaar aan te sluiten. Geel/witte tanden wijzen waarschijnlijk op kalkgebrek.

Huid/vacht

Wees alert op symptomen van schimmel of vachtbijten.

Gewoon korte snorharen zijn geen reden tot paniek. Chins knabbelen nogal eens aan mekaars snorharen als teken van liefde.

Plas

Abnormaal veel plassen of bloed in de plas wijst op problemen.

Preventie

Met een goede basisverzorging kan je veel problemen voorkomen. Hieronder de belangrijkste punten op een rijtje.

Voeding

Basis: pellets en hooi

Een goede pellet in combinatie met hooi bevat de nodige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die chinchilla's nodig hebben. De chins dienen dagelijks verse pellets te krijgen. Let op de houdbaarheidsdatum van de pellets: het heeft weinig zin voeding te geven waarvan de voedingswaarde verloren is.

Constant hooi ter beschikking. Essentieel voor de darmen en slijten van de kiezen.

  • Het hooi mag niet muf ruiken omdat het dan waarschijnlijk vochtig is geweest en gevaarlijke schimmels kan bevatten die je chin doodziek kunnen maken.
  • Haal hooi dat op de bodem is gevallen elke dag weg om te voorkomen dat de chins vervuild hooi eten.

Supplementen?

Met een goede basisvoeding van hooi en pellets heeft een chin normaalgezien geen extra behoefte aan vitamines of bijvoorbeeld calcium.
Te véél calcium zou trouwens problemen kunnen veroorzaken. Jonge, zwangere of bejaarde chins mogen wel wat extra calcium krijgen.

Zelf geef ik af en toe rozenbottels omdat deze rijk zijn aan vitamine C. Deze vitamine zou onder andere goed zijn voor de tanden/het tandvlees. In tegenstelling tot andere vitaminen waarbij het gevaar op "overdosering" kan bestaan, wordt de vitamine C die nodig is opgenomen, de rest wordt gewoon uitgeplast. Dit betekent overigens niet dat je mag gaan overdrijven met rozenbottels, anders breng je de spijsvertering in de war!

Extraatjes

Let op wat je geeft aan extraatjes en wees hier erg zuinig mee. Als de chins er al geen diarree of verstopping van krijgen, kunnen deze toch op lange termijn interne problemen of tandproblemen veroorzaken en de levensduur van je lievelingen inkorten. Geef liever géén verse groenten... deze kunnen een dodelijke gasophoping veroorzaken.

Stabiliteit en regelmaat

Vermijd plotse wisselingen van voeding om de darmen van de chins niet van streek te maken.
Geef de chins elke dag rond hetzelfde tijdstip hun verse pellets.

Water

Ook al drinken ze niet veel, chins moeten constant toegang hebben tot vers drinkwater. Hou het flesje schoon om gevaarlijke algengroei te voorkomen. Gebruik liever geen drinkbakje. In de zomer ververs je het water bij voorkeur vaker dan anders.

Knaagmateriaal

Voldoende en veilig knaagmateriaal is nodig voor het slijten van de tanden en tegen verveling.

Lichaamsbeweging

Voldoende en regelmatige lichaamsbeweging houdt je chins gezond en helpt verstopping voorkomen.

Ik ben geen fan van loopwielen. Ik heb er enkele maanden één in een kooi gehad en heb het er uit veiligheidsoverwegingen uitgehaald.

Stress voorkomen

Vermijd stress bij je chins. Hou rekening met hun bioritme en zorg voor regelmaat: gun ze hun rust gedurende de dag.

Gun ze een maatje en haal ze niet zonder heel goede reden uit mekaar eens ze mekaar gewend zijn.

Plaats de kooi op een geschikte, vaste plek in huis.

Bouw met geduld en liefde aan een vertrouwensband, daar zullen zowel zij als jijzelf plezier aan beleven.

Hygiëne

Zorg voor een goede hygiëne van de kooi en benodigheden. Geef bacteriën en schimmel geen kans om hun gang te gaan en je dieren ziek te maken.

Maak er ook een gewoonte van je handen te wassen voor je met de chins omgaat. Bijvoorbeeld als voorzorg nadat je met andere dieren bent omgegaan.

Vocht, tocht, temperatuur en lucht

Vermijd een vochtige omgeving en tocht om onder andere huidschimmel en levensgevaarlijke longontsteking te voorkomen.

Hou de temperatuur met name in de zomer in de gaten. Oververhitting, zelfs in het Belgische en Nederlandse klimaat kan anders dodelijke slachtoffers maken.

Zorg voor een zuivere lucht. Laat je chins niet in sigarettenwalmen of wierook zitten. Een zuivere lucht betekent niet dat je geurstoffen gaat gebruiken maar simpelweg dat je de kamer tijdig lucht.

Zwangerschap en operaties

Informeer je grondig over zwangerschap, bevalling en babies als je een bokje bij een vrouwtje hebt zitten. Een vrouwtje hoort na de bevalling bijvoorbeeld geen zandbad te krijgen zolang de schede nog openstaat.
Voor de gezondheid van de moeder en haar babies is het bovendien af te raden dat zij te jong/te oud of te vaak en te dicht achtereen zwanger wordt.

Informeer je ook over de nodige nazorg als je een chin hebt laten castreren of een andere operatie hebt laten ondergaan. Ook dan is het zandbad de eerste dagen taboe en bovendien dien je de chin warm te houden en te zorgen voor pijnstilling.

Veiligheid kooi/chinproofing

Last but not least, een chinveilige huisvesting: zorg dat de chins niet van te hoog kunnen vallen in de kooi, door plankjes strategisch te plaatsen; dat ze zich nergens aan kunnen verwonden; dat ze niet kunnen blijven hangen in een ongeschikt of ongunstig bevestigd hooiruifje, dat de materialen knaagveilig zijn en de kooi tegen ontsnappen beveiligd.

Tijdens het laten loslopen zorg je ervoor dat de ruimte "chinproof" is.

Meer info en dierenartsen

Zie de externe links op de rechterkant.

terug naar boven

lethale factorchinchilla links

Externe links

Meer info over chinchilla gezondheid:

De Chinchilla Vraagbaak: symptomen, aandoeningen, medicijnen, spoedgevallen, EHBO, stress, dierenartsen, voeding, hygiëne, knaagmateriaal, dwangvoederen, pijn, operatie, nazorg, bevalling...
Chincare

chinchilla.startpagina.nl INFO