Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Chinchilla hooiruifjes

Een woordje over het gebruik van de hooibal of hooiruifjes.

Hooiruifjes Hooibal

Hooiruifjes en chinchilla's

Omdat hooi beter niet los op de bodem in de kooi ligt in verband met vervuiling, nat worden en ontstaan van gevaarlijke schimmels, zoekt men best alternatieven.

Het hooi kan bijvoorbeeld in een terracotta bloempot verschaft worden.

Vele types hooiruifjes die IN de kooi bevestigd worden zijn ongeschikt voor chinchilla's omdat zij geregeld gekke/gevaarlijke dingen uithalen in de kooi.

Scherpe uitsteeksels aan hooiruifjes kunnen de chins verwonden, of ze kunnen blijven haperen tussen de spijlen van het hooiruifje. Op de Chinchilla Vraagbaak van Stichting Vida Nueva valt een foto te bekijken van een chinchilla die zich op deze manier ernstig verwond had en wordt dan ook benadrukt dat het veiligste type hooiruif er één is dat aan de buitenkant van de kooi wordt vastgemaakt.

Plastic ruifjes zijn ook niet geschikt wegens de onverbeterlijke knaaglust van chinchilla's.

Hooibal

Hooibal gevaarlijk?

Op het prikbord van chinchilla.startpagina.nl verscheen eens een waarschuwing over het gebruik van hooiballen: een chin was aangetroffen met zijn hoofdje klem in een bal. Wat op het eerste zicht een onschadelijk accessoire leek, bleek dat toch niet te zijn. Daarom zijn de de nuttige adviezen in dit topic een aanrader om eerst even door te lezen wanneer je zelf ook een hooibal gebruikt of overweegt te kopen.

Heeft je dierenwinkel geen hooiballen op voorraad, vraag dan of je hun catalogi eens mag bekijken met de producten die zij kunnen bestellen; daar tref je waarschijnlijk verschillende types in aan.

Bevestig de hooibal op een plaats waar hij de chins niet hindert op een "springroute".

Deze hooibal heeft een deurtje
Het type hooibal op deze foto heeft kleinere openingen dan de types die je meestal aantreft. In plaats van metalen spijlen is het raster gemaakt van een stevig soort ijzerdraad.
Foto met dank aan Floddermousie

Er bestaan ook hooiballen van gevlochten wilgentwijgjes... omdat chins zo knaaglustig zijn en verzot op wilg, moet het hout wel onbehandeld zijn. Dit soort hooiballen is in de Benelux echter niet vlot verkrijgbaar...

Voordelen van een hooibal

Het ophangen van hooi in een hooibal is niet alleen goed omdat het hooi zo niet kan nat worden op de bodem. Het heeft ook het voordeel dat de chins meer moeite moeten doen om aan het hooi te raken. Hierdoor zullen ze zich zich minder snel vervelen en eten ze trager, wat de spijsvertering ten goede komt.

terug naar boven

chinchilla extraatjeschinchilla's en warmte

Externe links

Meer lezen over chinchilla accessoires:

Tips voor de kooi

Meer lezen over hooi:

Chinchilla Vraagbaak

chinchilla.startpagina.nl INFO