Home


© 2004-2007 Chilla's Web Space
Webdesign: Karlien

Chinchilla huisvesting

chinchilla kartonnen buis

Essentieel voor je chinchillas, is hun eigen, veilige plek in huis, in een ruime en degelijke kooi.

Kooien Ontsnappingsgevaar Locatie van de kooi Chinchilla zand Bodembedekking en hygiëne Over loopwielen

De kooi

Gezien de gevoeligheid van chinchilla's aan vocht, tocht, temperatuur en stress dient men niet lichtvaardig te besluiten om chinchilla's buiten het huis te huisvesten.

Bekijk ook de pagina over chinchilla's in de zomer met betrekking tot omgevingsklimaat voor chinchilla's.

"Open" kooi

Hoewel chinchilla's niet op de tocht mogen staan (risico op longontsteking!), mogen ze zeker niet volledig achter glazen wanden of zonder voldoende verluchting worden gehuisvest. De kooi dient zoveel mogelijk "open" (gaas) te zijn, met name in de zomer is dit erg belangrijk. Op enkele strategische plekken kan je de wanden wel afschermen, om te voorkomen dat er te veel zand, bodembedekking, pellets en andere rondom de kooi vallen. Vaak worden naast de achterwand ook de zijwanden geheel of gedeeltelijk afgeschermd om de chinchilla's wat meer "rust" te geven in hun kooi.

Materialen en inrichting van de kooi

De chinchilla's mogen niet aan plastic knagen. Zorg dat de spijlen van de kooi niet met plastic zijn overdekt.

Gaasbodem?

Verder is het niet goed voor de pootjes van de chins en kan het zelfs gevaarlijk zijn om op gaasbodem te moeten zitten en springen. Indien je toch een gaasbodem verkiest, zorg dan voor voldoende platformpjes (huisje, grote knaagstenen...) op de vloer. Een reden waarom sommigen gaasbodem verkiezen is omdat het hygiënischer zou zijn en makkelijk in onderhoud.

Plankjes

Zorg voor voldoende houten spring en zitplankjes (vurenhout) verspreid over de kooi. Je kan de randen van die plankjes afzetten met aluminium strips zodat ze niet te veel aangeknaagd worden.

De kooi wordt zodanig ingericht dat chinchilla's nooit van te hoog kunnen vallen. Extra aandacht is nodig met babychins in de kooi. Zij klimmen al eens dapper naar boven en laten zich dan vallen omdat ze nog niet weten hoe ze veilig weer weg kunnen.

Naast houten zitplankjes is het erg leuk voor de chinchilla's wanneer je een dikke boomtak van bijvoorbeeld wilg of ander veilig hout (appel, peer, hazelaar) stevig in de kooi bevestigt.
Sommige houtsoorten kunnen schadelijk zijn.

Huisje

Een houten huisje of bijvoorbeeld een terracotta kruik in de kooi dient niet zozeer als slaapplaats (meestal zullen de beestjes namelijk gewoon op een kluitje op de hoogste plank in de kooi zitten slapen), maar wel als schuilplaats, een plekje waar ze zich kunnen terugtrekken om zich veilig te voelen wanneer ze daar behoefte aan hebben.
Let er wel op om dit goed vast te maken wanneer je het niet beneden in de kooi plaatst.

Afmetingen

Hoe groter hoe beter. Daar chinchilla's in principe niet alleen gaan wonen, heb je weinig aan een kooi die al te klein is voor twee, maar het is wel een goed idee een reserve kooi te hebben voor "noodgevallen". Chinchilla's hebben ruimte nodig in de hoogte (1 m 20 is een erg redelijke hoogte), maar zeker ook in de lengte en breedte. Naast het aantal kubieke meter, zijn dus ook de proporties van de kooi van belang: het is niet fijn en ook niet gezond voor de chins om teveel belemmerd te zijn in hun bewegingen en ongemakkelijke sprongen te moeten maken.

Deze kooi is wel hoog, maar zou wat breder en dieper mogen zijn.
Deze kooi is wel aan de kleine kant, maar is breder en dieper.
De kooi staat op een bijhorende staander en is lekker stevig. Het is beter om geen plastic buizen in de kooi te hangen omdat chins daar niet aan mogen knagen.
Een volière kan mits een goede inrichting dienst doen als chinchillakooi.

Een kooi, hoe ruim ze ook is, is geen "aquarium" voor de decoratie van je muren, dus ga ook eens kijken bij Playtime!


Zelf bouwen

IDEAAL is wanneer je een handige harry bent of kent, en je zelf een kooi kan bouwen. Er zijn bepaalde dingen waar je op dient te letten om een veilige kooi te bouwen.

Ontsnappingsgevaar

Chinchilla's kunnen echte Houdini's zijn. Bedenk wat er zou kunnen gebeuren mochten je chins ontsnappen terwijl jij er niet bent. Gevaarlijke dingen die ze kunnen eten, electriciteitskabels...

Sommige sluitsystemen van deurtjes krijgen ze met grof geweld wel open. Beveilig dergelijke deurtjes dus met een (dik genoeg) stukje ijzerdraad of één of ander slotje.

Let ook op met de afstand tussen de tralies van de kooi, met name als er chinchillababies zijn. Er zijn gevallen bekend waar babies uit de kooi konden ontsnappen omdat de tralies te ver uit mekaar stonden.

Locatie van de kooi

Aangezien de chinchilla vooral 's avonds en 's nacht actief is, plaats je de kooi beter niet in je slaapkamer. De kooi staat best op een rustig plekje waar de chinchilla's overdag niet te vaak gestoord worden. Voor wie gedurende de dag uit huis is, kan dit best in de woonkamer. Indien er overdag echter veel drukte is in de woonkamer (kinderen, blaffende hond die de chins kan doen schrikken) zoek je beter een ander plekje.
De kooi mag niet op de tocht staan of in de volle zon. Chinchillas kunnen slecht tegen tocht of zomerse warmte.

Chinchilla's kunnen angstig worden wanneer zij van bovenaf benaderd worden. Naargelang het type kooi zal je dus de kooi op een kast of staander moeten plaatsen. Je zal ook zien dat chins meestal boven in de kooi gaan zitten, vooral om te slapen, omdat ze zich daar het veiligst voelen.

Het zandbad

Chinchillas hebben een hekel aan water... en toch houden ze zich schoon!
Hiervoor hebben ze dagelijks een zandbad nodig, in speciaal chinchillazand (geen vogel- of ander zand).
Er zijn metalen zandbaden in de handel en deze zijn te verkiezen boven de plastic zandbaden die vaak verkocht worden. Een andere knaagveilige kom die niet snel kantelt, kan ook dienst doen.

Het is erg leuk om je chins in bad te zien gaan en zich te zien rondwentelen, waarbij het zand alle kanten opstuift. Je ziet eraan dat ze het heel erg fijn vinden.
Het zand absorbeert het vet en vuil, en door dagelijks te baden behoudt je chin zijn mooie en zachte pels.
Het zandbad zorgt er niet alleen voor dat je chinchilla's zich schoon kunnen houden, het is voor hen ook een manier om stress af te reageren. Zo zal je zien dat een geschrokken chin soms het zand induikt om zich eens goed erin te wentelen. Om deze reden kies ik ervoor om het bad heel de tijd ter beschikking te laten. De keuteltjes die er onvermijdelijk in terecht komen, zeef ik er elke dag uit. In een vies bad gaan doen ze niet!

Waarschuwing: Soms wordt aangeraden preventief anti-schimmelpoeder doorheen het zand te doen. Waarom je hier beter mee oplet, lees je hier.

Bodembedekking en hygiëne

Een natte of vochtige omgeving kan de chinchilla's ziek maken. Een goede bodembedekking in de kooi is nodig om de chinchilla's een hygiënische, veilige en comfortabele omgeving te bieden.

Vaak wordt hiervoor houtvezel gebruikt. De kwaliteiten van de verschillende merken houtvezel aangeboden in de winkel verschillen nogal. Het is dus geen slecht idee om verschillende merken te testen. Persoonlijk vind ik die van Prestige en Vitakraft het aangenaamst in gebruik.
Er worden veel verschillende soorten bodembedekking aangeboden die variëren in veiligheid, absorptievermogen en geurafgifte, samenstelling en stofferigheid (allergie!), comfort, milieuvriendelijkheid en tenslotte prijs.

Gemiddeld wordt de bodembedekking eenmaal per week ververst. Tussendoor kan natte bodemdekking in de plashoek vervangen worden door nieuwe. Daarom vind ik het handig om bij het wekelijks schoonmaken van de kooi een goeie laag houtvezel onder de zandbak te leggen. Tussendoor haal ik dan de natte plekken weg en neem ik een handvol van onder de zandbak om de lege plek(ken) opnieuw te bedekken.

Ook de kooi, voerbakje, drinkflesje en zandbad moeten natuurlijk regelmatig worden schoongemaakt.

Over loopwielen

Ik ben persoonlijk geen fan van loopwielen.

Er heerst geen eensgezindheid over de vraag of een loopwiel al dan niet in een chinchillakooi hoort. Sommige –voornamelijk Amerikaanse- sites zullen dit stellig aanraden, anderen raden het af.

Bepaalde types van loopwielen zijn gewoon "accidents waiting to happen", en dan kan het ook héél erg misgaan met ernstige verwondingen als gevolg.

Zelf heb ik een poos een zogenaamde “flying saucer”, een loopschijf voor chinchilla’s die in de VS wordt vervaardigd, in een kooi gehad. Mijn chins leken er wel verslaafd aan. ‘s Avonds en ‘s nachts leefden zij zich uit op dit "fitness toestel" dat speciaal ontworpen werd voor chinchilla’s. Ze wisselden mekaar af, probeerden er met twee tegelijk op te lopen, en soms ging het mis, en vlogen ze eraf.

Na enkele maanden intensief gebruik van de flying saucer heb ik besloten om het ding uit de kooi te halen, voornamelijk uit veiligheidsoverwegingen. De chinchilla ontwikkelt namelijk al snel erg hoge snelheden op de loopschijf en ongelukken zijn niet uit te sluiten, vooral met meerdere chins in een kooi, of doordat de chin er met hoge snelheid afvliegt en ergens tegenaan geslingerd wordt. Ook kan men zich vragen stellen bij de gevolgen voor de psychische gezondheid van het dier wanneer er obsessief gebruik van wordt gemaakt. Tenslotte lopen chinchilla‘s in het wild ook niet op zo’n ding.

Een loopwiel mag zeker geen alternatief worden voor de echte “playtime”.

flying saucer
Copyright: 2005 Dr. Marty Hull, Meadowbrook Chinchillas
De flying saucer wordt algemeen beschouwd als één van de veiliger types van rentoestellen voor chins. De saucer wordt stevig bevestigd aan de tralies van de kooi. Het model bevat geen gevaarlijke spaken waartussen pootjes kunnen vastraken of gevaarlijke dwarsspaken en het is eenvoudig voor de chins om erop/eraf te springen.

Bij warm weer hoort er geen loopwiel in de kooi.

Eigenlijk zou het handig zijn mocht de saucer makkelijk in en uit de kooi kunnen, of op een constructie geplaatst worden die dan af en toe tijdens de Playtime onder toezicht verschaft zou kunnen worden.

terug naar boven

chinchilla's als huisdierchinchilla volière